![]() |
![]() |
![]() |
Сомбор, Србија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Author | ||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|
Крајно невкусни ти се споредувањава Скоро се што гледаш на широк сокак во Битола е градено после турското. А и тоа што е градено пред и тоа после е приватна сопственост не државна. Во Крушево и Охрид доминираат приватните куќи-приватна сопственост. Крушево освен куќите и влашката црква друго од градби со вредност нема. Охрид исто,куќите кои се приватна сопственост,црквите градени уште во средниот век и тоа што го знаеме од античкиот период. А само зградата на театарот во Загреб-оставштина на Австро-Унгарија вреди барем колку 3 скопски чаршии,и на мене искрено колку и да биде во лоша состојба фасадата на театаров секогаш ќе ми биде поубав од елитно средена чаршија. Малку попластично да ја направам поентава а вие сами проценете Австро-Унгарско наследство ![]() ![]() ![]() ![]() Турско наследство-инаку ова во Скопје е и најголемата чаршија на балканот и се смета како врв на овој вид градби. ![]() Edited by Block - 26-Aug-2012 at 20:09 |
||
![]() |
||
TIM ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Aug-2012 Location: Debar Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Jas ne zboruvam i ne me interesira dali gradbite vo Ohrid, Bitola ,Skopje ili neznam kade se vo sopstvenost na drzavata ili privatni. Zboruvam za arhitektonskite vrednosti na otomanskata arhitektura koi se postari od neoklasicizmot na teatarot vo Zagreb. Ako ne ti se dopagja Osmanliskata arhitektura toa e tvoj vkus, no ne moze da se ofrluva toa, i ako sporeduvas objek od visoka kategorija kako teatarot vo zagreb togash toa ne se pravi so stanbeni ili mali dukjani na carsijata , tuku zemaj kako primer Suleymeniye djamijata, Blue mosque ili Topkapi Palace, ili poblisku- Sultan Muratovata dzamija,Sarena dzamija, cifte amam i dr. Ne sum protiv nikoj stil vo arhitekturata, no treba da ja branime toa sto go imame i sto nalikuva na nas. ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
|
Да се потсетиме дека кај нас после првата и втората светска војна се што беше срушено не беше обнорено/реконструирано, а за жал и за тие малку остатоци што ги има не се води грижа за нив, и плус дури се рушеле многу и без никакв причина, затоа што Македонија се уште нема закон за заштита на старите градски јадра, со исклучок на Битола за среќа значи ако тргнеме од точката дека ние немаме да, но немаме денес, затоа што не сме знаеле да го сочуваме и да го негуваме, така да во Сомбор е се сочувано и се негува до ден денес како што треба, а пролистете овде на форумот и ќе наидете на многу стари фотографии што нема да ви се верува дека истото го имало и овде. А не само денеска да кукаме како некој има а ние немаме! Ете на пример објектите на Илинденска што се стварно од вредност никој не ги реставрира, а некој од нив се унаказени, исто така и во Струмица многу објекти се уништија! Зошто!? Е па многу јасно дека после ќе немаме, е па ќе немаме !!! Edited by milena - 21-Oct-2012 at 07:06 |
||
![]() |
||
Ines ![]() Newbiе ![]() Joined: 02-Oct-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
за Сомбор ли беше нишкава?
Во Сомбор не сум била никогаш (иако имам малку шетано низ Војводина), но од други имам слушано за градов, а башка и во песните.. У тем Сомбору.. Сликите што ги постираше членот на почетокот се навистина прекрасни, да посака човек да го прошета местото. Дефинитвно Војводина си е поинаква од остатокот на Србија, што е и разбирливо ако се има в предвид дека се мешани средини од Маџари, Аромани, Романци и др. како и влијанието на Австро-Унгарското владеење. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |