build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Точно мерење на м2 при купопродажба на стан, куќа.

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
KraFT View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote KraFT Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Точно мерење на м2 при купопродажба на стан, куќа.
    Posted: 10-Sep-2014 at 15:32
Како денес, односно која метода се употребува за точно мерење на м2 при купопродажба на објект?
Што влегува во вкупна квадратура а што не?

Мене ме интересира за стан. (Без доградби сл.)
Секогаш има разлики во м2 помеѓу документ и фактичко мерење.

К

Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 10-Sep-2014 at 18:55

комплет влегуваат и терасите, а утре како тргнало ќе ги вкалкулираат и подрумите

него ме изненади во Србија дека до скоро терасите не ги внесувале

Kvadratura se razlikuje iz sledecih razloga ....

- kod starih salonskih stanova u knjiznu kvadraturu nisu ulazili ekonomski delovi stana (kuhinja, kupatila, hodnici), pa se tako desava da su stanovi koji realno imaju po 100 - 120kvm uknjizeni na 80 ili 90kvm

- kod stanova cija je gradnja bila u periodu 1946 - 2005 kvadratura terase / lodje je ulazila kao 1/2 ili 1 /4 u zavisnosti od toga da li je i koliko nadkrivenost

- od 2006. promenom zakona, kompletna kvadratura terase ulazi u kvadraturu tako da u novogradnjama 1 kvm stana ima istu vrednost kao i 1kvm terase

Takodje do 2005 i promene zakona, od ukupne kvadrature se oduzimalo 3% kao raster (pregradni zidovi, dimnjacki kanali) dok je zakonom i to izmenjeno, pa se sad porezi tj. gradsko gradjevinsko zemljiste za stanove sagradjene posle tog perioda placa na bruto kvadraturu

http://forum.b92.net/topic/40977-nekretnine-u-srbiji/?p=3120393

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
KraFT View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote KraFT Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 10-Sep-2014 at 20:58
Ме интересира детално објаснување.
Ѕидови внатрешни, надвоершни, влезна врата и тн.

Edited by KraFT - 10-Sep-2014 at 20:59
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 10-Sep-2014 at 22:00

Крафт пријателе да не планираш да пазариш и продаваш беѕ ѕидови и врати катастар бате му е мајката, него официјално ето терасата е вишок а и неа веројатно можеш да ја исценкаш, иако колку што се сеќавам кога се откупуваа општествените станови и таа површина ја вкалкулираа ко основна

Почитувани, Во катастар на недвижности, предметната недвижност се запишува врз основа на извршениот премер на лице место, односно корисна површина на стан има соодветна квадратура, додека површините на помошните простории- тераса се запишува како помошна површина со целокупната површина. Површината на тераса не влегува во корисна површина на станот. Со почит, Агенција за катастар на недвижности

http://www.uslugi.gov.mk/Prasanja.aspx?UslugaID=0df14417-bd0b-443d-b9d9-0d5efa5ec064

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.355 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.