Print Page | Close Window

Нова ограда на мост Гоце Делчев

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Градска инфраструктура
Forum Discription: Улици, булевари, сигнализација, јавен превоз...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1277
Printed Date: 01-May-2025 at 04:58

Topic: Нова ограда на мост Гоце Делчев
Posted By: my Macedonia
Subject: Нова ограда на мост Гоце Делчев
Date Posted: 10-Apr-2011 at 15:05
ПОКАНА

Градот Скопје Ве поканува на почетокот на реконструкцијата на оградата на мостот “Гоце Делчев”, која ќе се одржи утре /11.04.2011 година, понеделник/ во 12 часот на почетокот на мостот (од страната на Скопското Кале). 

На промоцијата ќе присуствува градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=4136&mid=482&tabId=1&tabindex=0

Replies:
Posted By: lslcrew
Date Posted: 11-Apr-2011 at 13:32

http://www.kurir.mk/republika/skopje/25774-Mostot-Goce-Delcev-ke-dobie-nov-lik - Мостот „Гоце Делчев“ ќе добие нов лик

Градот Скопје, денеска ја почна реконструкцијата на заштитната ограда на мостот „Гоце Делчев“. Почетокот на градежните работи на оградата го означи градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

most-Goce-Delcev-ograda-500

Градоначалникот Коце Трајановски најави дека ќе се реконструираат оградите во должина од 600 метри, од двете страни. Покрај оградата ќе има и 26 канделабри.

-Вкупната вредност на инвестицијата е 22 милиони денари, а според тендерот рокот на изработка е 90 дена, меѓутоа има можносто овој рок да биде пократок, зависно од временските услови и работите кои треба да се планираат. Тежината на оградата која ќе се заменува е само за 7 килограми е потешка од постојната, така што условот за да не се надмине тежината, е во рамките на дозволената, рече градоначалникот на Скопје.

Новата ограда на мостот „Гоце Делчев“ ќе биде изработена од цевкасти профили (Ф 32 – 60 милиметри), а ќе ја составуваат 144 монтажни елементи со должина од 3,6 метри и височина од 1,2 метри, коишто ќе бидат поврзани со столпчиња.

Контурите на мостот ќе ги нагласуваат рефлектори за амбиентално осветлување.

Реконструкцијата на заштитната ограда на мостот „Гоце Делчев“ ќе ја изведуваат екипите на градежната фирма „Бауер БГ“, а идејното решение за оградата на мостот „Гоце Делчев“ е на авторите Михајло Дранговски и Јован Радевски.

Трајановски истакна дека, до крајот на овој месец целосно ќе бидезавршен и пуштен во употреба мостот кај МАНУ, а во текот на утрешниот ден официјално ќе биде пуштена и улицата „Мито Хаџивасилев Јасмин“.

http://www.kurir.mk/republika/skopje/25774-Mostot-Goce-Delcev-ke-dobie-nov-lik

Posted By: stratus
Date Posted: 11-Apr-2011 at 14:28
Мислам дека оградата не остава премногу простор за критика. Изгледот и димензиите се задоволителни, и нема да се косат премногу со модерниот мост

Posted By: krale
Date Posted: 11-Apr-2011 at 14:48
Убаво изгледа оградата. Ќе видиме во живо - само не ми е јасно како ќе се вклопи со лавовите.

Posted By: StreetStruck
Date Posted: 11-Apr-2011 at 14:53
Јас сакам само едно да кажам. Оградава е ок, немам забелешки, но покрај тоа што се поставува оградата, мора да се постават и столбчиња на тротоарите до коловозот, со цел да се заштити новата ограда од судари и сл. Ова го зборам од искуство бидејќи мој другар има грендано со кола по оградата на мостов.Big%20smileLOL

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански

Posted By: Supervisor
Date Posted: 11-Apr-2011 at 15:03
Оградава навистина мислам дека ќе се погоди ама дали беше планиран и мостот кај Холидеј Ин за исто вакво решение?

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje

Posted By: ebivetre
Date Posted: 11-Apr-2011 at 15:36
Е нема ваљда жолта ја направат. Црна ај ќе помине.

Мада на мостов не му личи ваква ограда.. Му личи таква каква што си имше порано, со неонки - модерна. Таква е и целата контура на мостот..

Posted By: N23
Date Posted: 11-Apr-2011 at 15:46
Originally posted by Supervisor

Оградава навистина мислам дека ќе се погоди ама дали беше планиран и мостот кај Холидеј Ин за исто вакво решение?

Да да и мостот кај Холидеј Ин е дел од преоктот за реновирање на мостовите во Центар, ама веројатно он ќе биде у пакет со целосната реконструкција на улицата Васил Аџиларски.

Posted By: Konstrukt
Date Posted: 11-Apr-2011 at 15:47
неонките ги кршеа, прегоруваа и потемнуваа од прашина, гледам неонки и на камени и секогаш по две три се дефект - толку ли нема некоја ЛЕД замена!

Date Posted: 11-Apr-2011 at 17:19
новата ограда на мостото Гоце делчев

што е сега ова - АРТ ДЕКО ли?, мислев ковано железо ке биде

Date Posted: 11-Apr-2011 at 18:12
Па и ова може е ковано, зависи како е направено, како заклучи дека не е ковано? По бојата?Smile

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански

Posted By: гитардемон
Date Posted: 11-Apr-2011 at 18:20
А знае некој каква била оригиналната ограда предвидена за мостов кога се изградил?

И знае некој што е финтата со униформните жолти метални огради на мостовите низ цела Македонија од 1950 па наваму?

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.

Posted By: Мартин
Date Posted: 11-Apr-2011 at 18:23
Originally posted by гитардемон

А знае некој каква била оригиналната ограда предвидена за мостов кога се изградил?

И знае некој што е финтата со униформните жолти метални огради на мостовите низ цела Македонија од 1950 па наваму?
Цел живот ме мачи прашањево... Smile

Posted By: leonid23
Date Posted: 11-Apr-2011 at 19:19

valjda nekoja socijalisticka ideologija...

Posted By: Dragan
Date Posted: 11-Apr-2011 at 20:11
 Ајдее леонид пак почнувате, социалистичка или комунистичка, аман веќе, го следам форумов активно се читам не коментирам зашто смачено мие од се, погрешно перципирате некои работи идеологија рече, тоа било начин на размислуање, како сега што е модерно со стакла и други работи да се гради, така и тогаш се мислело едноставно бетон железо основни елементи во архитектурата тие се доминантни и тие ја даваат цврстината на објектот, бетонот си е бетон железото си е железо, се се прави истоо сигурно комунистите ставале некои други работи и сега бетонов се разликува од тој во 60-70-80 год. Просто и едноставно кажав мое мислење не сакам да влагам во дискусии. 

-------------

Posted By: Supervisor
Date Posted: 11-Apr-2011 at 20:32

Чекај малце па времето и идеологиите и тоа како имале удел во архитектурата. Нема што да се правиме луди, Скопје е изграден во пост земјотресна социјалистичка атмосфера, ако нешто ви значи градски ѕид, МНТ и останатите бездушни, мегаломански објекти нема што да се дискутира. Очигледно заборавивме на што бевме па постојано со негативни коментари се навраќате на Скопје 2014, како проект кој во целина, ок си има маани ама има и тоа како позитивен удел во централното подрачје. Па исто е и со оградава едноставно која ќе поминете ќе има и зошто да поминете по мостов и да ви привлече внимание сега за што ќе застанете?? На истиот став стојам и за градбите од проектот СК 2014.

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje

Date Posted: 11-Apr-2011 at 21:46
Originally posted by Dragan

Ајдее леонид пак почнувате, социалистичка или комунистичка, аман веќе, го следам форумов активно се читам не коментирам зашто смачено мие од се, погрешно перципирате некои работи идеологија рече, тоа било начин на размислуање, како сега што е модерно со стакла и други работи да се гради, така и тогаш се мислело едноставно бетон железо основни елементи во архитектурата тие се доминантни и тие ја даваат цврстината на објектот, бетонот си е бетон железото си е железо, се се прави истоо сигурно комунистите ставале некои други работи и сега бетонов се разликува од тој во 60-70-80 год. Просто и едноставно кажав мое мислење не сакам да влагам во дискусии. 

hahahahaha, sto toa pocnuvam jas ? so nikakva negativna namera ne go napisav toa, taka se ziveelo vo toa vreme i taka se gradelo, sega zatoa sme ovde novite generacii ako bilo sto ne cini da go ispravime...
p.s.
Nema da go poznaete mostot posle rekonstrukcijata, a i plus so novite svetlecki efekti nokje kje izgleda uste pofantasticno

Date Posted: 11-Apr-2011 at 22:04
Originally posted by StreetStruck

Па и ова може е ковано, зависи како е направено, како заклучи дека не е ковано? По бојата?Smile

не мислев дека ке биде нешто потадиционално и во црна боја, покласично

ова сега е десет пати подобро од моменталната индустриска ограда, но далеку од традиционалното, канделабрите особено се некако балтазар/арт деко...да почекаме да видиме, сепак не ми идат со лавовите, и со едните и со другите.

Posted By: Рок-Барок
Date Posted: 11-Apr-2011 at 22:16
Originally posted by Konstrukt

новата ограда на мостото Гоце делчев

што е сега ова - АРТ ДЕКО ли?, мислев ковано железо ке биде

Интересни канделабри нема што,баш ме интересира во живо како ќе прилегаат

Posted By: pbanks
Date Posted: 11-Apr-2011 at 22:58
Originally posted by ebivetre

Е нема ваљда жолта ја направат. Црна ај ќе помине.

Мада на мостов не му личи ваква ограда.. Му личи таква каква што си имше порано, со неонки - модерна. Таква е и целата контура на мостот..

И јас ја преферирав претходната ограда, грешка направија при последната реконструкција пред 10на години кога ја сменија со ова што го има сега.

Posted By: zabegan
Date Posted: 11-Apr-2011 at 23:44
луѓе, а правиме ли воопшто разлика кои проекти припаѓаат, а кои не во Скопје 2014? или така ќе ги викаме сите проекти што ги започна владата во Скопје?

Date Posted: 11-Apr-2011 at 23:55
Ајде вака да подрасчисиме малку збрката со скопје 2014. немора се да се постира во една нишка, лом правиме.

Имате некои забуни, оградата не е од првично како е направен мостот. Направен е со неонки, па заменета е после со обична и сега со оваа.

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 12-Apr-2011 at 03:09
Валда ќе биде таква жолтеникава нијнса за да биде во тон со фасадата на театарот и музејот, јес да јас сум за црна боја но може и ова добро ќе изгледа не знам ...

Posted By: theMac3donian
Date Posted: 12-Apr-2011 at 03:31
1.Лично оградата ми се допаѓа и интересни се канделабрите.
2.Мислам дека оградата добро ќе се вклопи и со двата различни лава.
3.Кои се тие контури? (одоздола)? Мене долниот дел на мостот ми е убав (можеби најубав, со тоа заобленото) ама дали тоа ќе се вклопи со новата ограда?
4. Ако има осветлување нека не е многу јако, за да не попречува на глетката. (објектите како Кале, Театарот... да доминираат ноќе, а не мостот).
5. Единствена „ретро“ слика што можам да ја најдам. Овде очигледно мостот е дизајниран да не попречува многу на просторот. (низок профил)

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР

Posted By: dule
Date Posted: 12-Apr-2011 at 09:08

Златеста стилска ограда за мостот „Гоце Делчев“

Од вчера почна реконструкцијата на мостот, која се очекува да заврши за помалку од 90 работни дена

Стилска ограда изведена од челична конструкција со златен ефект и 26 стилски канделабри ќе бидат новиот „дом“ на четирите лава на мостот „Гоце Делчев“, на кој вчера и официјално почна реконструкцијата поради што нема да запре сообраќајот во ниту еден еден дел на објектот. Амин на градежните работи даде градоначалникот Коце Трајановски, кој, конечно, по повеќе од шест месеци од изборот на новиот изглед на објектот, ја промовираше во јавноста новата ограда и илуминацијата. Таа ќе се изведува по идејно решение на битолчаните Михајло Драгановски и Јован Радевски, избрано дури во четвртиот јавен повик.

Подновата на објектот на терен ќе ја изведува „Бауер БГ“, кој се очекува реконструкцијата да ја заврши предвреме, односно за помалку од 90 работни дена, иако сообраќајот нема нема да биде запрен на ниеден дел од мостот додека се работи. Зделката ќе го чини Градот околу 365.000 евра.

Според проектот, старата ограда ќе се демонтира и ќе се постават цевчести профили. Новата ограда ќе се состои од 144 монтажни елементи (мрежи) со должина од 3,6 метри и височина од 1,2 метра, кои ќе бидат поврзани со столпчиња. На нив ќе се монтираат канделабрите, а контурите на мостот ќе бидат нагласени со рефлектори за амбиентално осветлување. Сиве овие елементи, освен нов лик, на мостот ќе му нанесат и дополнителен товар од плус 7 тони. Сепак, како што потенцираше Трајановски, тежината е во рамките на дозволеното.

Обновата на мостот „Гоце Делчев“ е втората од трите планирани реконструкции на мостовите. Покрај онаа на мостот кај МАНУ, која влегува во завршна фаза, наскоро, како што најави градоначалникот, ќе почне и подновата на мостот кај „Холидеј ин“. Токму со овие три проекти и обновата на фасадите што гравитираат околу Градскиот плоштад, Град Скопје ќе ја заврши својата обврска во проектот „Скопје 2014“. (Дс.Т.)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=51FACC90C3634346B7C954C0963EBE0C

Date Posted: 12-Apr-2011 at 11:37
Скопски мостови - Старци со козметички лифтинг

Архитектите и стручњаците по градежништво сметаат дека поголемиот дел од мостовите се безбедни, меѓутоа за да се даде точна процена треба да се направи стручна анализа за секој мост одделно

„Гоце Делчев“ е еден од најбезбедните мостови во градов

Реконструирање огради, тротоари, осветлување, нов асфалт и физичко дотерување на мостовите. Тоа е сликата што можеме да ја воочиме последниве неколку месеци во Скопје. Мостовите во градов што се постари повеќе од триесет години интензивно се „шминкаат“. Останува отворено прашањето колку се безбедни мостовите во градов и не се ли дотраени од забот на времето и дали е неопходно и нивно внатрешно дотерување.

Архитектите и стручњаците по градежништво сметаат дека поголемиот дел од мостовите се безбедни, меѓутоа за да се утврди точно треба да се направи стручна анализа за секој мост одделно.

- Тешко е од око да се каже дали некој мост е во солидна состојба или не. Она што треба да го направи градот е да изврши стручна експертиза за нивната состојба и капацитетот на носивост. Сепак, не е така едноставно затоа што мостовите се направени во различни периоди и под различни влијанија и од различни материјали - вели Горан Марковски, професор на Градежниот факултет во Скопје.

Архитектот Георги Константиновски смета дека „Гоце Делчев“ е еден од најбезбедните мостови во градов, како и тоа дека мостовите не трпат реконструкција поради специфичната проектираност.

- Мостот „Гоце Делчев“ е направен за да издржи и поплави и други удари. Тој е проектиран по поплавата и токму затоа е направен поиздржлив. Другите мостови се ставаат под знак прашалник. Оние постарите мостови не трпат реконструкција зашто така се проектирани. Треба да се направат одново - рече архитектот Константиновски.

Реконструкцијата на мостовите е еден од поважните проекти на градот за оваа година. Изминативе месеци интензивно се работи на „Мостот на револуцијата“ кај МАНУ, а распишан е и тендер за мостот кај хотелот „Холидеј ин“.

Градоначалникот Коце Трајановски рече дека, освен споменатите, не планира да прави други мостови.
- Друг мост за годинава не планираме, освен мостот во Сарај. Таму ќе правиме нов мост затоа што стариот е дотраен - рече Трајановски.

Тој додаде дека тендерот за мостот кај хотелот кај „Холидеј ин“ е завршен, како и тоа дека оградата ќе биде од лиени елементи, а калапите веќе се изработуваат.

За „Мостот на револуцијата“ Трајановски најави дека се очекува целосно да се пушти во употреба до крајот на месецов.

Нова ограда на мостот „Гоце Делчев“
Реконструкција на заштитната ограда на мостот „Гоце Делчев“ почна вчера да прави градот. Според проектот, старата ограда на мостот ќе се демонтира во вкупна должина од 600 метри. Новата ограда на мостот „Гоце Делчев“ ќе биде изработена од цевкасти профили (Ф 32 – 60 милиметри), а ќе ја составуваат 144 монтажни елементи со должина од 3,6 метри и височина од 1,2 метар, кои ќе бидат поврзани со столпчиња. На столпчињата на надворешните огради на мостот ќе се монтираат вкупно 26 канделабри, по 13 од секоја страна. Контурите на мостот ќе ги нагласуваат рефлектори за амбиентално осветлување.
Реконструкцијата на заштитната ограда ќе ја изведуваат екипите на градежната фирма „Бауер БГ“, а за овој проект градот ќе потроши околу 22,5 милиони денари. Поставувањето на новата ограда треба да заврши за 90 работни дена.
Идејното решение за оградата на мостот „Гоце Делчев“ е на авторите Михајло Дранговски и Јован Радевски.
Тежината на новопоставената ограда изнесува 27 тони што е во рамки на дозволеното.

http://novamakedonija.mk/NewsDetal.asp?vest=412111017537&id=14&setIzdanie=22255

Posted By: Observer
Date Posted: 12-Apr-2011 at 11:42
Текстов го прочитав цел и нема никаква поента :-)

-------------
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija

Date Posted: 12-Apr-2011 at 12:10
Originally posted by theMac3donian

1.Лично оградата ми се допаѓа и интересни се канделабрите.
2.Мислам дека оградата добро ќе се вклопи и со двата различни лава.
3.Кои се тие контури? (одоздола)? Мене долниот дел на мостот ми е убав (можеби најубав, со тоа заобленото) ама дали тоа ќе се вклопи со новата ограда?
4. Ако има осветлување нека не е многу јако, за да не попречува на глетката. (објектите како Кале, Театарот... да доминираат ноќе, а не мостот).
5. Единствена „ретро“ слика што можам да ја најдам. Овде очигледно мостот е дизајниран да не попречува многу на просторот. (низок профил)

Мостот е диэајниран (и тука со право го користам овој иэраэ, эашто е навистина многу убав), во модерен стил. И како таков е еден од поубавите нешта направени после эемјотресот. На времето ја кога бев копиљ, мостот имаше неонки на горниот дел од оградата по целата должина. И беше многу пријатно да се помине по него со тоа осветлување, дискретно, онака од доле, а сепак модерно. Оваа ограда эа мене е само упропастување на мостот. Затоа и ме нервираат лавовите што ги бапнаа баш на овој мост, колку и да е оправдано да бидат поставени. Зашто го обеэличуваат мостот. Како целина со поштата до него е, эа мене, можеби е единственото вредно нешто од '60та наваму. Тоа е сеа како на поштата, нели од сите нас приэнаена како врвно остварување (иако у шлифуен бетон), да и' наредат бронэени статуетки и проэори со крст..

Posted By: Dave Gahan
Date Posted: 12-Apr-2011 at 12:46
Originally posted by ebivetre

.... На времето ја кога бев копиљ, мостот имаше неонки на горниот дел од оградата по целата должина. И беше многу пријатно да се помине по него со тоа осветлување, дискретно, онака од доле, а сепак модерно. Оваа ограда эа мене е само упропастување на мостот. Затоа и ме нервираат лавовите што ги бапнаа баш на овој мост, колку и да е оправдано да бидат поставени. Зашто го обеэличуваат мостот. Како целина со поштата до него е, эа мене, можеби е единственото вредно нешто од '60та наваму. Тоа е сеа како на поштата, нели од сите нас приэнаена како врвно остварување (иако у шлифуен бетон), да и' наредат бронэени статуетки и проэори со крст..

Не им давај идеи, ќе ги спроведат...како борги се (неписмени и тоа)...

На неонките и јас се сеќавам...као Јокохама беше Скопје во 80-ти, а сега е како Фукушима

-------------
MAKE CAPITALISM HISTORY

Posted By: Tuvok
Date Posted: 12-Apr-2011 at 15:22
Јас сум за да ја вратиме оградата со неонките.

Posted By: fichot
Date Posted: 13-Apr-2011 at 00:40

Оградава е Дизниленд. Добро би легнала во печка (сосе авторите зш да не).  Mad

Ееееех... 

-------------

Date Posted: 13-Apr-2011 at 00:49
Originally posted by Tuvok

Јас сум за да ја вратиме оградата со неонките.

Не ми се свиѓаат мене неонките..Канделабра е права ствар

Date Posted: 13-Apr-2011 at 08:14
Неонките не беа лоши, ама да светеа. Вака како што беше... трчи-трчи свети...трчи-трчи свети... ич не ги ни спомнувајте.

Posted By: fichot
Date Posted: 13-Apr-2011 at 09:55
А канделабрите се вечни така? Ним не им прегоруваат сијалиците. Што и да се направи ќе треба да се одржува така да аргументот со неонките трчи-трчи воопшто не е адекватен.

-------------

Date Posted: 13-Apr-2011 at 10:18

Може и вакви да стаиме, уште повеќе да пролепша, да се дозапалат туристиве од внатрешноста уште повеќе...

И нормално, примаме уште вакви сугестии, ова е Скопје - „отворен“ град или уште поубаво Скопје - „бунар на желби“...

Многу јак аргумент - прегорени неонки ееееј!!! - па дај да го срушиме мостот дека има дупки во асфалтот ако е така....дај бе читајте пред да кликнете Post Reply, нема смисла за вакви детски дискусии да си го губиме времетo....

-------------
MAKE CAPITALISM HISTORY

Posted By: toasumjas
Date Posted: 13-Apr-2011 at 13:30
Најубавиот мост отиде у историјата. Зашто баш него незнам али најверојатно затошто беше единствен модерен мост во центарот. И како што кажа ебиветре одлична целина со поштата(таа слика гледана од кале на секоја страница ја ставаа за некоја репортажа за скопје). Можете да пишувате што сакате изгорени неонки и незнам ти што али гоце делчев е мостиште за овие сега што ги градат.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 14:17
Originally posted by toasumjas

Најубавиот мост отиде у историјата. Зашто баш него незнам али најверојатно затошто беше единствен модерен мост во центарот. И како што кажа ебиветре одлична целина со поштата(таа слика гледана од кале на секоја страница ја ставаа за некоја репортажа за скопје). Можете да пишувате што сакате изгорени неонки и незнам ти што али гоце делчев е мостиште за овие сега што ги градат.

Вчера го гледав Коце  у една емисија..знаеш што кажа..дека мостот е очајно дизајниран, од некој си Црногорец,кој во својата кариера имал изградено цели 2 моста..Едниот во Нниш,другиот Гоце Делчев..и guess what.. тој во Ниш се срушил Cheers

погледни малце во утробата , не само од профил.. мислам дека мостот има сериозни маани..

Date Posted: 13-Apr-2011 at 14:20
Не мислиш штом Коце знае дека е фаличен мостов, наместо да фрла милион евра за ограда, треба да ги даде за зајакнување на неговата конструкција? Или не, мостот не чини и ќе се сруши бидејќи архитектот е анонимус, ама ние ограда ќе му ставиме за да го поправиме впечатокот.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 14:22
Originally posted by Рок-Барок

Вчера го гледав Коце  у една емисија..знаеш што кажа..дека мостот е очајно дизајниран, од некој си Црногорец,кој во својата кариера имал изградено цели 2 моста..Едниот во Нниш,другиот Гоце Делчев..и guess what.. тој во Ниш се срушил Cheers

погледни малце во утробата , не само од профил.. мислам дека мостот има сериозни маани..

Crazy поголема глупост немам слушнато

Date Posted: 13-Apr-2011 at 14:23

А како заклучи дека е манлија мостов?

Коце кажа, сега колку е тачно појма немам, а зошто би лажел.. Кажа и дека француската фирма која пред десетина години го реновираше мостот,дала гаранција за истата поправка до 2012 година..После тоа најверојатно требале нови поправки,лифтинзи,затегања и што ја знам..

Date Posted: 13-Apr-2011 at 14:28

Не мислиш штом Коце знае дека е фаличен мостов, наместо да фрла милион евра за ограда, треба да ги даде за зајакнување на неговата конструкција? Или не, мостот не чини и ќе се сруши бидејќи архитектот е анонимус, ама ние ограда ќе му ставиме за да го поправиме впечатокот.

мостот е темелно реконструиран и зајакнат пред 10на години од страна на француската фирма Фресине ( http://www.freyssinet.com/ - http://www.freyssinet.com ), реномирана светска компанија во својата сфера на делување.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 17:24
Originally posted by pbanks

мостот е темелно реконструиран и зајакнат пред 10на години од страна на француската фирма Фресине ( http://www.freyssinet.com/ - http://www.freyssinet.com ), реномирана светска компанија во својата сфера на делување.

@pbanks francuskata firmata sto go rekonstruirase mostot dade garancija do 2012 godina! Snosti vo Emisija dolgo se debatirase na ovaa tema, Skopskiot gradonacalnik rece oti od godina pak kje se konsultirat so istata taa firma i pak kje barat resenie sto kje se pravi! Isto taka bese navedeno deka arhitektot sto go ima proektirano Goce DelceO Nis koj navodno padnal i se srusil! ZNaci samo dva mosta proektiral, a ovoj nasiot nekako izdrzal za srekja No ete kje treba da se krpi i potkrepuva na sekoi 10 godini, isto taka rekoa deka zeleznata konstrukcija na ogradata nema da bide so polno zelezo, tuku so cevki, zosto mostot e i taka precustvitelen :-) taka da kje se namali malku od tezinata na segasnata ograda koja e od polno zelezo!

Date Posted: 13-Apr-2011 at 17:29
Нема да се намали тежината на мостот со новата ограда. Како што кажа Коце (ако може да му се верува), новата ограда била за само 7 кг потешка од старата. Рачунај дека има и 26 канделабри на мостот.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 17:33
Вака сега - ај да ја одвоиме дискусијата эа статиката на мостот од естетиката на новата ограда. Нормално дека, каква и да е новата ограда ќе мора да биде со соодветна тежина, эа да не го преоптеретува мостот. Но тоа не эначи и дека треба да биде стилска. Мене ми се допаѓаат многу работи од СК2014, но не треба да се претерува. Ова со лавовите и оградава на мост од ваков калибар е чиста утка. Убаво е што сакаат да ја сменат таа грдата метална ограда од порано. И не се сомневам дека е со добра намера, да го раэубават мостот. Но ова што го прават не е соодветно на овој мост.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 17:52
мостот е дизајниран таков каков што е, ако на некој не му се допаѓа, нека го сруши и нека изгради нов, поарно тоа, одколку да му додаваме разни „стварчичи“кои според некој, ама баш според некој таму, канделабри биле „права ствар“ Crazy

Date Posted: 13-Apr-2011 at 17:52

Јас повеќе ја коментирав изјавата на Коце, ама со доза на сарказам. Небаре Коце будала е, знае дека мостот ќе се распадне, ама пак ќе го кити со ограда.

-------------

Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:07
јас мислам дека мостов гоце делчев особено жутата ограда требаше да ја оставиме за да не асоцира на некои претходни времиња и чувството за естетика во тоа време.

-------------

Posted By: 4skopje
Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:14
Jas mislam deka so neonkite bese dobar, ama i mislam deka site mostovi vo Skopje se ko jajce na jajce i deka promenava ke bide dobra !!! Ke se slikaat istite pak,pak ke ima sliki od Kale i pak ke izgleda super.Samo treba vreme da projde.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:15
Originally posted by Observer

јас мислам дека мостов гоце делчев особено жутата ограда требаше да ја оставиме за да не асоцира на некои претходни времиња и чувството за естетика во тоа време.

Грдата "жута" ограда беше транэициска прикрпеница. Тој мост требаше да си биде беэ лавови и со ограда како првично проектираната.

Posted By: Gradinarot
Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:22
Самата контура на мостот, а поготово откога чув за проблемите со неговата конструкција и издржливост, се повеќе ми се наметнува потребата од аплицирање на додатна констукција на истиот..
Наверојатно преднапрегната конструкција со челични сајли, чии фундаменти би удирале во самиот кеј и додатно би го прикрепувале мостот, а би биле и убава поента во просторот, без намера да и конкурира на визурата на самиот стадион во позадина.Би можеле да размислуваме во некоја слична насока, барем за во блиска иднина.
Ова со менување огради ми изгледа на претурање од шупље у празно, а и мене најмногу ми се допаѓаше неговата стара,а  модерна светлосна ограда.

http://img339.imageshack.us/i/gd5i.jpg/ - http://img339.imageshack.us/i/gd5i.jpg/
http://img42.imageshack.us/i/gd3kw.jpg/ - http://img42.imageshack.us/i/gd3kw.jpg/
http://img694.imageshack.us/i/gd2xs.jpg/ - http://img694.imageshack.us/i/gd2xs.jpg/
http://img215.imageshack.us/i/gd1c.jpg/ - http://img215.imageshack.us/i/gd1c.jpg/

-------------
.....   .......

Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:01

Сарказам?

Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:40

Сарказам?

Во рамките на дозволеното, се надевам

-------------

Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:48

Сарказам?

Во рамките на дозволеното, се надевам

Сарказамот како таков да, но...

На кое „време“ ги потсеќаат овие мостови Австријците? Сликиве се од ноември месец од Виена, мостовиве се малтене дел од историскиот центар.

1.

2.

3.

Жално е што мора толку време да се губи во дискусииве со вакви безвезни докажувања, само зошто нејќете да ги извадите идеолошките/политички очила, и да разговараме за темите неоптоварено.

Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:52
Toa dole plaza e ili...?

Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:56
Originally posted by 4skopje

Toa dole plaza e ili...?

Мислам дека не е плажа, мислам дека плажите во Виена се на Дунав (ова е дунавски канал)

Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:59
Е таман од сликиве се гледаат столпчињата меѓу коловозот и тротоарот (жолтите), што ги спомнав во претходните постови. Мора и кај нас да постават вакви со цел да се заштити оградата од судари и слично. 

-------------

Date Posted: 13-Apr-2011 at 20:00
Originally posted by StreetStruck

Е таман од сликиве се гледаат столпчињата меѓу коловозот и тротоарот (жолтите), што ги спомнав во претходните постови. Мора и кај нас да постават вакви со цел да се заштити оградата од судари и слично. 

+ зголемена безбедност за пешаците и возачите

Date Posted: 13-Apr-2011 at 20:04
Плус тоаBig%20smile

-------------

Posted By: Мартин
Date Posted: 13-Apr-2011 at 20:05
pbanks, што стана со репортажата од Виена? Big%20smile

Date Posted: 13-Apr-2011 at 20:06
1. 90 дена??????? ке му бајат ли????

2. неонките не беа и не се решение, не знам зошто прегоруваат, и ги кршат, мора да има некоја лед диода замена,

КОНКРЕТНО МОСТОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, беше целина со Владата. модерно дизјаниран не беше лош и можеше да иде во две крајности, искршените неонки да се заменат или со нови или со друг вид на линиско осветлување, а лавовите сите 4 да беа во модерен стил,или све да биде тешка класика и мостот да стане целина со театарот - вака - ни ваму ни таму

3.на постираните мостови во Виена им треба Коце!

Date Posted: 13-Apr-2011 at 20:17
Originally posted by Мартин

pbanks, што стана со репортажата од Виена? Big%20smile

Suicide

сакав да ја направам како што треба и заглавив ради обврски. иначе нема заборавено и се немам откажано.

Posted By: vladegf
Date Posted: 13-Apr-2011 at 20:40
Sto se fativte za neonkite koga niv gi izvadija uste pred nekolku godini koga se renovirase mosot od fresine

Date Posted: 13-Apr-2011 at 22:26
Се реконструирал мостот, па ни таа реконструкција не е вечна. Кога тогаш ќе дојде време за наредна реконструкција. Заради архитектонски минимализам и незнам какви свети виши архитектонски вредности добиваме сега проблем што чќе треба на неколку децении да го санираме, а камени мост и миниран не паѓа. Сега да не биде дека наудрен се правам и дека сеам омраза кон модерна архитектура, не ми е тоа воопшто целта, идејата е дека кога тогаш ќе мора да му прикрпиме на мостов друг изглед и тоа ќе биде многу повеќе од ограда. Дали одоздоле ќе дојдат плус потпирачи повеќе од два, дали како предлогот на градинарот или па висечки ќе го направиме се исто. Тој мост ќе смени изглед и безврска е сега да ние дебатираме дали обична промена на шарата на оградата и друг тип осветлување ќе биле којзнае какво архитектонско и статичко упаѓање.

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-Apr-2011 at 22:46
Зошто бе Исл, што му фали на мостот сега? Според мене си е еден прекрасно дизајниран и вклопен мост! Каков воопшто висечки мост бре луѓе, толку ли осет немате, па целото Кале ли ќе го задсткиваме со метал? Имало порано многу понадлежни, мудри и компетентни луѓе да му мислат за ова и перфектно си ја свршиле работата. Мостот е минималистички и воопшто не ја оптоварува околината со своето постоење. И зошто мора по секоја цена да се менува се од почеток на секој смешно мал временски период? Па зар Прага ќе го имаше Карлув Мост ако тоа го правеа?!? За среќа тие не размислуваат како нас и го имаат тоа што го имаат, а ние го немаме!

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте

Date Posted: 13-Apr-2011 at 23:01
Ама сега ти несакаш да ме разбереш. Минимализмот се удира од грб на статичарите кои некогаш и не наоѓаат решение за архитектонската слобода што малку избегала од тоа што се може да се прави фичики да стои. Јас не навивам за друг изглед, баш ми е гајле дали ќе бил истиот или ќе се сменел, не сум пристраство идеолошки врзан за архитектонски стил. Тиоа што се врзани дебатираат со талква жестокост. Кажувам дека ќе мора да се бара друго решение за статиклата на овој мост ќо ј ќе бара дополнителни елементи надвор од овој сегашен изглед. Ќе дојде време кога овој изглед нема да може да се оддржава ни со куп пари, а и па искрено не екојзнае што па да вреди таква постапка. Сакале илинејќеле ќе дојде време.

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-Apr-2011 at 23:10
Доказ некаков дека статиката е нарушена? Ама суштински не од Коце Металец!

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте

Date Posted: 13-Apr-2011 at 23:13
Ама сега ........... доказ? Ова ми звучи како во амерички филм кога криминалецот бара адвокат и им вика на полизацијците неможешп да докажеш. Реконструкција две уште дали ќе трпи после тоа ќе си бараме решение друго.

Дај боже до тогаш да се роди барем еден архитект, што ќе го уклопи новото решение за статика во стариот изглед. Зашто и то е архитектура, да не заборавиме поокрај сите архитектонски текови во скопје дека и понекогаш има вистински потреби за промена на изглед.

Date Posted: 14-Apr-2011 at 09:55
Originally posted by lslcrew

Ама сега ........... доказ? Ова ми звучи како во амерички филм кога криминалецот бара адвокат и им вика на полизацијците неможешп да докажеш. Реконструкција две уште дали ќе трпи после тоа ќе си бараме решение друго.

Епа лсл, ако водиме асални дискусии квалитетни докази, односно квалитетни аргументи за поткрепа на ставовите се задолжителни.

За конкретниов мост, е тешка глупост дека има било какви статички проблеми. Како и секој друг објект си бара одржување и ништо повеќе.

Во реконструкцијата пред 10на години ми текнува дека од внатре извадија тони песок и нанос на пример, што не би се случило доколку одржувањето би било редовно.

Date Posted: 14-Apr-2011 at 10:32
Originally posted by leonid23

@pbanks francuskata firmata sto go rekonstruirase mostot dade garancija do 2012 godina! Snosti vo Emisija dolgo se debatirase na ovaa tema, Skopskiot gradonacalnik rece oti od godina pak kje se konsultirat so istata taa firma i pak kje barat resenie sto kje se pravi! Isto taka bese navedeno deka arhitektot sto go ima proektirano Goce DelceO Nis koj navodno padnal i se srusil! ZNaci samo dva mosta proektiral, a ovoj nasiot nekako izdrzal za srekja No ete kje treba da se krpi i potkrepuva na sekoi 10 godini, isto taka rekoa deka zeleznata konstrukcija na ogradata nema da bide so polno zelezo, tuku so cevki, zosto mostot e i taka precustvitelen :-) taka da kje se namali malku od tezinata na segasnata ograda koja e od polno zelezo!

Leonid, гаранција до 2012 не значи дека мостот ќе се урне до тогаш исто тако како што нова кола нема да ти се расипе за 3-5 години колку што важи просечно гаранцијата.

Секако дека и по 2012 на мостот ќе треба да се извршуваат интервенции, незнам како не им влезе во глава на луѓево дека секој објект се амортизира и си бара постојано одржување.

На поголемите мостови во светот (на пример Голден Гејт) има посебни фирми кои се бават само со управување на тој мост, од надзор со камери, до читање на сензори на клучни точки во структурата, па тековни прошетки на инженерите и контрола на конструктивните елементи, скоро постојани интервенции за каблите, платформата и столбовите итн итн.

The Golden Gate Bridge (Bridge) is one of three operating divisions of the Golden Gate Bridge, Highway and Transportation District (District). The operating divisions include: Golden Gate Bridge, Golden Gate Transit and Golden Gate Ferry. The Bridge Division employs about 200 employees that operate and maintain the Bridge under the direction of the Deputy General Manager, Bridge Division. The Bridge Division captures the true meaning of the words "team effort", with all of the skilled crafts and trades working together to accomplish the job at hand.

Секако Гоце Делчев не е Голден Гејт, но дефинитивно му треба тековна контрола и одржување што Град Скопје не го прави а потоа не прави лудаци преку вакви настапи на Коце, крив бил инженерот пред 50 години, не биле тие криви.

Значи градската администрација, дали била водена од Коце или било кој друг ова прашање треба тековно да го третира со што значително би го зголемиле периодот на експлоатација на објектите, би се зголемила безбедноста на сите а веројатно и трошоците би биле многу помали отколку такви ад хок интервенции со Фресине од пред 10на години.

За прикаската со двата моста од кои едниот паднал, немам зборови, незнам како верувате во вакви работи.

Гоце Делчев е стар скоро 40 години и опслужува убедливо највеќе коли во Скопје, ако тоа не е тест за издржливост со една асална интервенција во меѓувреме,  незнам што е.

За самата ограда, не верувам дека е статичка закана за мостот (иако неможам да го тврдам тоа), мене лично не ми се допаѓа и како што реков кога веќе се трошат пари требаше да се изведе оригиналната ограда која беше феноменална.

Статички далеку поголема закана се тоните лавовина кои се наредија од четирите страни на мостот, но колку што знам (така барем не известија преку јавноста) позиционирањето на лавовите е направено во консултации со Фресине и статиката на мостот е запазена и земена во предвид.

Date Posted: 14-Apr-2011 at 12:12
@pbanks , kolku sto znam lavovite gi postavija podaleku od mostot...

Date Posted: 14-Apr-2011 at 12:49

@pbanks , kolku sto znam lavovite gi postavija podaleku od mostot...

Да де, и јас тоа викам. Кога се иницираше темата со лавовите имаше муабет дека може да ја нарушат стабилноста на мостот и мислам дека заедно со Фресине утврдија на кои позиции да се постават за да не влијаат на него.

Posted By: toasumjas
Date Posted: 14-Apr-2011 at 12:51

Originally posted by 4skopje

Toa dole plaza e ili...?

Мислам дека не е плажа, мислам дека плажите во Виена се на Дунав (ова е дунавски канал)

Не е плажа али не е далеку од плажата. Плажата ја што сум бил се наоѓа на дунавскиот канал тука на 50тина метри од сликаниот простор. Мислам дека има плажи и на дунав али има и тука сигурно

Date Posted: 14-Apr-2011 at 12:56
Лавовите се надовр од мостот, и немаат врска со статиката на мостот. Некогаш минимализмот во архитектура бара не толку минимализам во економија, така да ако еден мост е црна дупка за пари тогаш што од него што е архитектонско дело. Мостов ќе ни создава нас проблеми и време е во рамки на дизајнот да се побара архитектонско и статичко решение со друг тип како дополнителен уште еден столб одоздоле, еден среден столб па кабли, два столба и кабли, секакво. Нешто што ќе даде подолгорочен рок.

пбанкс таа реченица на која што си ми одговорил, ќе се сложм и јас дека треба малку и со некои податоци да дискутираме, но во недостиг дебатираме од он што ни е позато. Постот на андреј ми зазвучле дека во недостиг на некоја дополнителна рационална реченица беше кажано тоа.

Date Posted: 14-Apr-2011 at 13:02
Originally posted by lslcrew

Лавовите се надовр од мостот, и немаат врска со статиката на мостот. Некогаш минимализмот во архитектура бара не толку минимализам во економија, така да ако еден мост е црна дупка за пари тогаш што од него што е архитектонско дело. Мостов ќе ни создава нас проблеми и време е во рамки на дизајнот да се побара архитектонско и статичко решение со друг тип како дополнителен уште еден столб одоздоле, еден среден столб па кабли, два столба и кабли, секакво. Нешто што ќе даде подолгорочен рок.

Ама мислам дека решението е најдено, незнам зошто дебатираме. Колку што јас знам, укрутувањето со сајли во внатрешноста на трупот на мостот е прилично долгорочно решение што повторно, не значи дека не треба да се одржува тековно.

А за ова што го зборуваш, економика на градбите, е многу поширока тема која би не одвела офотпик и можеме да ја продолжмие во некоја од општите или во нова нишка во останати теми.

Date Posted: 14-Apr-2011 at 22:29
добро, зошто збориме за статика на мостот како да не сме чуле што е тоа одржување и зацврстување?
не сум инжињер, ама за секоја градба си постои решение, идеиве со мостот Гоце Делчев ви се исто како на МГС сега да почнеме да му ставаме додатни конструкции и да го видоизменуваме ради статика...
и впрочем, мостов не е изграден вчера, чим издржал толку години, со или без зајакнување, значи дека се е во ред со него, бара само одржување на естетиката и структурата бре луѓе
а такво нешто како дотрајување никогаш не би се појавило, доколку на мостот се внимава и се одржува

Date Posted: 14-Apr-2011 at 23:05

Vienna

Date Posted: 15-Apr-2011 at 13:03
Аааа значи Коце бил и во ВиенаLOLCrazy

-------------

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 15-Apr-2011 at 14:32
Па нашата плажа изгледа милион пати поубаво и пософистицирано од плажата во Виена, плус плажава во Виена е обратна, наместо пешачката патека да е во позадина на плажата, таа е фронтално од неа, дур седам да гледам луѓе пред мене наместо река. [ја утнавме темата пак]

Date Posted: 15-Apr-2011 at 14:37
Не ми беше тоа муабетот чива е поубава плажа, него муабетот е со бев во Париз таму улиците се со коцка.LOL
Ептен отидовме надвор од темава!

-------------

Posted By: gjoko
Date Posted: 14-Aug-2011 at 23:03

Се инсталира барокната ограда на мостот Г. Делчев

Екипи на градежната фирма "Бауер БГ", викендов почнаа со инсталирање на новата ограда на мостот Гоце Делчев. Таа е барокна ограда од филигран орнаменти и украсни канделабри кои наликуваат на копја. Изработена е од цевкасти профили, а ја составуваат 144 мрежни елементи со должина од 3,6 метри и височина од 1,2 метри, коишто се поврзани со столпчиња. На столпчињата на надворешните огради на мостот ќе се монтираат вкупно 26 канделабри, односно по 13 од секоја страна. Тежината на новата ограда ќе биде 27 тони.

Идејното решение за изгледот на новата заштитна ограда е дело на авторите Михајло Дранговски и Јован Радевски. Реконструкцијата почна во март годинава, а чини околу 370 илјади евра.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=21A4EF8309A79549B8186E8F3F574FEC - izvorna vest

Posted By: xnx
Date Posted: 15-Aug-2011 at 10:21
kolku ne odgovara ogradata na celiot most toa e nevideno nesto. utka ipol

Posted By: Mjölnir
Date Posted: 15-Aug-2011 at 10:55
Многу е убава оградата, стигнати се до пола од страната на Калето и мислам дека со новите споменици ќе дојде како одлична целина.

Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 15-Aug-2011 at 11:47
Originally posted by Mjölnir

Многу е убава оградата, стигнати се до пола од страната на Калето и мислам дека со новите споменици ќе дојде како одлична целина.
А што е со мостот? Или него после ќе го срушиме и ќе изградиме нов да биде целина со спомениците и оградата?

-------------
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו

Posted By: Mjölnir
Date Posted: 15-Aug-2011 at 11:54
Мост ко мост, не е некој ултрамодерен, туку едноставен современ мост. На него се можни уште некои корекции за да се вклопи повеќе (ако веќе не ти изгледа вклопен).
P.S. погледни го и мостот кај МАНУ, мислам дека е одличен, извлечен е максимум со оглед на вложувањето.

Date Posted: 15-Aug-2011 at 12:32

Мостот Гоце Делчев има едноставни но елегантни модерни линии. И како таков требаше соодветно и да се третира. Само ние наопаку ги туркаме работите, на веќе изграден современ мост, ставаме ограда и споменици во некој друг стил и после ќе го менуваме и мостот да се вклопи. Повеќе од очигледна е нелогичноста. Не сум против оградата, истата би прилегала на друго место, нити сум против лавовите, но секако како целина со мостот (кој е сепак главнит лик во композицијата) немаат блага врска. Но што да должам понатака кога веќе се поставува, преостанува да ја прифатиме каква што е.

-------------

Posted By: BOJAN
Date Posted: 15-Aug-2011 at 13:13
Оградата на мостот Гоце Делчев нема воопшто да одговара со самиот стил на мостот, гледајќи од самиот мост и од кола тоа нема многу да се забележува, но погледот од кејот кон мостот ќе ја отсликува целата иронија.

Posted By: makonix
Date Posted: 15-Aug-2011 at 14:29
имам подобра идеја ај да го срушиме калето па да одговара на модерниот мост гоце делчев, да ја срушиме и турската чарчија да одговара на модерниот пат и светилки. Откога го изрушија цел стар Скопје, објекти стари стотици години, па сега ќе пуштаме кродилски солзи по мост стар триесетина години. Аман веќе од носталгија по квази модерни објекти

Date Posted: 15-Aug-2011 at 14:46
Originally posted by makonix

имам подобра идеја ај да го срушиме калето па да одговара на модерниот мост гоце делчев, да ја срушиме и турската чарчија да одговара на модерниот пат и светилки. Откога го изрушија цел стар Скопје, објекти стари стотици години, па сега ќе пуштаме кродилски солзи по мост стар триесетина години. Аман веќе од носталгија по квази модерни објекти
По којзнае кој пат, објектите кои биле срушени од земјотресот (и безмилосно после него од тогашните власти) биле стари 30-40 години. Мојата семејна куќа е постара. Дајте без вакви непроверени подсатоци ве молам, проверете прво кога кој објект е изграден и одземете ја таа година од 1963 па ке се зачудите колку тие објекти биле стари.

Што се однесува до компарацијата со мостот и Калето, незнам зашто упорно нас кои сме генерално против оваа турлитава на стилови во Скопје не поисоветувате со градителите на постземјотресно Скопје. Па јас сум се родил 15 години после земјотресот, и нити сум учествувал јас нити било кој од моето семејство во изградбата на постземјотресно Скопје.  Едноставно тоа е тука како и Калето и турската чаршија, Камениот мост... Но зарем тоа што се случувало 1963 го оправдува овој хаос?

-------------

Date Posted: 15-Aug-2011 at 14:48
Originally posted by BOJAN

Оградата на мостот Гоце Делчев нема воопшто да одговара со самиот стил на мостот, гледајќи од самиот мост и од кола тоа нема многу да се забележува, но погледот од кејот кон мостот ќе ја отсликува целата иронија.

И од суво злато да ја направат и со најубав облик, на кривото дрво пак нема да му чини

Date Posted: 15-Aug-2011 at 14:57
зборот ми беше дека во Скопје бил срушен најстариот дел на градот па никому ништо, па сега ќе се секираме дали овој мост требало да се зачува или пак да се изгради нов. А оградата што нема да одговара тоа е факт, како целина мостот не одоговара ни до калето, а таа нова ограда нема да го направи мостот да изгледа стар или барокен, повеќе го гледам како некоја шминка до некое по целосно решение. Инаку во делот околу калето имало објекти постари од 30 години и остатоци од далеку постари објекти, ама да беше Германија тоа ке бесе реставрирано, а нашиве селски архитекти удри руши, дај ни е нешто квази модерно

Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 15-Aug-2011 at 15:02

И од суво злато да ја направат и со најубав облик, на кривото дрво пак нема да му чини

Не знам навистина зошто ги пишувате коментариве,не е работава оградата на мостот да изгледа блескаво и да биде најскапа,туку треба да се вклопува,мене проектов ме потсетува на шеиците кои кога ќе купат Мерцедес на пример и ќе го направат со златни патосници,или пак каубоите во тексас со роговите на хауба.Кога нешто не оди не оди,џабе само се вртиме во круг со муабетиве.

-------------
build.mk, гради форумска историја

Posted By: BOJAN
Date Posted: 15-Aug-2011 at 15:05

За некого оградата на Гоце Делчев е со најубав облик, но на кривото дрво (мене) Скопје почнува да ми заличува Ашхабад.

Date Posted: 15-Aug-2011 at 15:16

@makonix

Јас се сложувам дека тогаш не требало да се срушат објектите Официрски дом, Театарот и Народна Банка. Но сите овие објекти биле изградени во доцните 20 и 30ти години од минатиот век, далеку од тоа дека биле најстарите објекти во Скопје. Патем била срушена и еврејската синагога која што била постара од сите 3 претходно споменати објекти, и целото Еврејско маало. Но да го споредуваме предземјотресно Скопје ос Дрезден или Берлин после втората светска војна е бесмислица. Па кој и малку ја читал и проучувал историјата на Скопје знае дека градот бил обична турска касаба до почетокот на 20тиот век. За ова говори и Крлежа во своите хроники од Скопје кој во тоа време бил пограничен град во Отоманската империја полн со воени гарнизони и проститутки. Градот кој некогаш бил еден од најголемите на балканот бил запален и десеткуван од Пиколомини во 17 век и од тогаш па се до крајот на 1 светска војна во него немало никакви значајни објекти какви што вие се обидувате да му наметнете. Значи оној романтизам по предземјотресно Скопје се темели на 4-5 срушени објекти кои биле изградени во 20тите години на претходниот век, и тогаш биле стари максимум 40 години. Ајде побијте ме со објекти и година на изградба ако грешам.

-------------

Date Posted: 15-Aug-2011 at 15:40
има нишка за старо скопје, па не се баш 4-5, а и тоа не е битно, колку што е битно дека како целина Скопје е тотален промашај, хуманистичката димензија на градот е утка, градот поделен на делови, брутализам у сред старо скопско маало, безброј згради лишени од фасади, сиротиот мнт изграден до турска чаршија (таков објект се гради опкружен со парк, или покрај вода. Мостот гоце делчев поврзан со пат кој минува низ кале и низ најстариот дел на градот. Абе тоа ти е како унгарија сега да ги сруши објектите околу будим твдрината и изгради пат. Право урбанистичко злосторство, и уште тука коментари демек Скопје бил направен модерен град, дај не ме смејте. Модерно подразбира унапредување на квалитетот на животот и разубавување на градот, а не обратно. Не знам друг главен град на земја каде центарот бил срушен за да се изградат патишта за да можат од сарај побрзо да ги пренесат кравите до драчево. Единствено позитивно е што бар почнало да се внимава објектите да бидат поиздржливи на земјотреси, за тоа немам збор.

Како што кажав претходно, новата ограда ќе му даде една похуманистичка димензија на мостот од аспект на неговите непосредни корисници, и толку.

Date Posted: 15-Aug-2011 at 15:47

таков објект се гради опкружен со парк, или покрај вода.

Немам време да влегувам во дебата за другите работи во моментов, но ме зачуди ова... Кон што е ориентиран МНТ ако не кон Вардар? Вардар+МНТ една од најдобрите Скопски визури трајно уништени со СК2014.

Date Posted: 15-Aug-2011 at 15:58

таков објект се гради опкружен со парк, или покрај вода.
Немам време да влегувам во дебата за другите работи во моментов, но ме зачуди ова... Кон што е ориентиран МНТ ако не кон Вардар? Вардар+МНТ една од најдобрите Скопски визури трајно уништени со СК2014.

вардар е мнофу мал и е само во близина на мнт и премногу долу, а најмалце МНТ е опкружен со вода, такви објекти буквално се понираат кон вода и се обично покрај далеку поголеми води, како море, или широки реки. Идејата е да изгледаат чисти покрај вода, поради нивната мазна текстура и да бидат осамени како карпи или брод. вие објекти не трпат урбана атмосфера околу нив како што МНТ има.

Date Posted: 15-Aug-2011 at 16:21

Не се сложувам. Платото пред МНТ, доколку не се запустеше како што се запусти имаше огромен потенцијал каде луѓе можеа да прошетаат, седнат со убав поглед кон реката па и кон градот. Убав пример е операта од Осло и искористеноста на нивното плато.

Дополнително, објектот даваше феноменална визура од другата страна на реката

Од оваа слика се гледа убаво дека Вардар и МНТ и те како може да комуницираат и воопшто не доаѓа во прашање големината на водната површина.

Да не зборам како ќе се надградеше оваа глетка со новата филхармонија.

Posted By: gjoko
Date Posted: 15-Aug-2011 at 16:29
ако било убаво платото пред МНТ зошто никој не проаѓаше навечер таму,луѓето бегаа како од заразно одделение.

А за оградата гледам општо кој е против цел проект Скопје2014 наоѓа мана и за оградава како и за секој друг дел од проектот,тој што е за Скопје2014 наоѓа оправдување и за оградава.Нека земи некој да направи статистика,вака ќе испадне

Date Posted: 15-Aug-2011 at 16:36
Originally posted by Mjölnir

Многу убаво...ти значи, капата со гаќите и чорапите ја комбинираш пред да излезеш...

Овој квази-став не знам како да го искоментирам, мостот знаеш што беше!? АРХИТЕКТУРА, ПОТЕГ, ЕЛЕГАНЦИЈА...а оградава е како од кај пластичарите, купена со ценкање...се надевам дека еден ден и ти ќе лиеш крокодилски солзи кога ќе лета истата во Вардар....

Убава ограда имаше „Гоце Делчев“ кога на неа имаше неонки, кој бил видел, знае на што мислам...после зошто ја променија, стварно не знам, ама веројатно неуки и неписмени луѓе ги имало и порано во изобилство, само повеќе ќутеле веројатно - денеска стапот е кај нив во рацете...и ќе ме лупа носталгија да ти кажам, ме потсеќа на детството во Скопје, не знам тебе на што те потсеќаат овие бљувотини, ама уживај си во нив...

Да не зборам како ќе се надградеше оваа глетка со новата филхармонија.
Само со нејзе...и на кејот му фалеше обична козметика, зачистување, озеленување дополнително можеби....

-------------
MAKE CAPITALISM HISTORY

Date Posted: 15-Aug-2011 at 16:54
Originally posted by Dave Gahan

Само со нејзе...и на кејот му фалеше обична козметика, зачистување, озеленување дополнително можеби....

И ставање во функција... Неоформеноста на целито културен комплекс (фалат 3 објекти ако не се лажам) како и хроничниот недостаток на луѓе пред се околу делот на старата автобутска станица (кој го сметам за легитимен дел за надградба) како и неодстатокот на пешачкито мост од кејот (како разработена пешачка зона), зборувам за оној точно на средина помеѓу Холидеј ин и камени кој веќе е исто така историја доведоа до ситуација каква ја опишува Ѓоко погоре.

Или со други зборови, ако темелно се реновираше платото, се изградеше пешачкиот мост како што треба, се реализираа маркичките кои и сега се реализираат кај старата авботуска станица, се надградеше министерство за транспорт итн итн.... Платото пред МНТ можеше да биде ставено во функција и вистински прифатено од луѓето.

Print Page | Close Window