Print Page | Close Window

Споменик на паднатите Херои

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбани прашања
Forum Discription: Урбанизам, урбана опрема, урбана мафија...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1352
Printed Date: 01-May-2025 at 15:25

Topic: Споменик на паднатите Херои
Posted By: Cloverstack
Subject: Споменик на паднатите Херои
Date Posted: 25-Jun-2011 at 19:37
Веќе некое време се чепка на локацијата за спомеников, во Жена парк. Чини 1,8 милиони евра и ќе го гради Бетон-Скопје. Други информации не најдов.

1
Изглед најавен според видеото „Скопје 2014“

2
Моментална ситуација на терен

Replies:
Posted By: dule
Date Posted: 25-Jun-2011 at 19:56
Џабе ја реконструираа фонтаната која беше во паркот претходно.

Posted By: zabegan
Date Posted: 25-Jun-2011 at 20:08
уништија јавна пешачка површина за на неа да лупнат некаков си летниковец со нешто што личи на обелиск насред него...just another day of Sk2014... Unhappy
сега има ли поента паркот да се вика „Жена-борец“, поради фактот дека ставија 100 споменици во него кои покрај тоа што врска немаат еден со друг, немаат врска со она на кое посветен паркот... Question

Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 25-Jun-2011 at 20:35
nema celina , sekoj spomenik sam za sebe si zboruva .. Roll%20eyesUnhappy

Date Posted: 25-Jun-2011 at 20:41
Originally posted by G.I. Joe

nema celina , sekoj spomenik sam za sebe si zboruva .. Roll%20eyesUnhappy
тоа е тоа што го зборам и јас цело време... никаков осет немаат за композиција, целина и организација на нивното функционирање, жалосно е само вака да ни никнуваат „споменици“ низ цел центар

Date Posted: 25-Jun-2011 at 20:43
Originally posted by dule

Џабе ја реконструираа фонтаната која беше во паркот.Џабе ги дадоа тие пари,кога можеше многу побитни работи да се сработеа.

Но тоа е тоа.
меѓу другото, ова си го помислив и јас кога прв пат ги видов сликиве, а од кога се реновираше фонтаната повеќе од година нема... најсмештно е што фонтанава можеа да ја искористат како веќе подготвен терен и да ја едитираат, кога веќе запнале споменик да има таму... ама неее, очигледно има многу побрилијантни идеи Crazy

Date Posted: 25-Jun-2011 at 21:01
Ако веќе прават споменик тоа е убаво.

Само зашто минатата година ја обновуваа фонтаната кога однапред се знаеше дека таму ќе има споменик.

Posted By: macedonia
Date Posted: 25-Jun-2011 at 22:08
I assume these horse statues will be similar to Alexander on Bucephalus , except they will not have a rider?

Date Posted: 25-Jun-2011 at 22:36
this is not an official rendering, so we don't know the exact look of the monument

Posted By: lslcrew
Date Posted: 26-Jun-2011 at 03:13
Дали приметувате дека лево од споменикот има некој друг кафеав споменик што не се приметува од дрвата и десно нешто што е како постамент сиво. Има и едно друго прашање зашто горе таа скулптурата наликува на онаа од Кале да не е некаква преселба или  така само по некоја случајност се слични. Кој треба дае херојотшто стои пред скулптурата.

Posted By: FoSsiL
Date Posted: 26-Jun-2011 at 05:56
Мене искрено и не ми сметаше многу спомеников, но сега кога се уништи фонтаната сум против. Мислев дека ќе биде понапред и дека фонтаната нема да се чепка, но очигледно сум се излажал.

Не го подржувам. Не поради симболиката и значењето туку поради местото каде што се поставува.

-------------
Македонија - Земја на чудата!

Date Posted: 26-Jun-2011 at 07:45
Originally posted by FoSsiL

Мене искрено и не ми сметаше многу спомеников, но сега кога се уништи фонтаната сум против. Мислев дека ќе биде понапред и дека фонтаната нема да се чепка, но очигледно сум се излажал.

Не го подржувам. Не поради симболиката и значењето туку поради местото каде што се поставува.

Тука потполно си во право,навистина можеше понапред да се изгради спомеников,плус тука не одговара толкава големина на просторот.

Posted By: StreetStruck
Date Posted: 26-Jun-2011 at 12:10
Јас не сум запознаен но катастрофа е ако ја обновувале фонтаната кога се знаеше дека тука ќе стои споменикот.
Исто така размислувам и можеби ќе има фонтана од внатрешната страна од спомеников, а и се приметува нешто од анимацијата (ако е релевантна), но ќе видиме што ќе искочи на крај.

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански

Posted By: vladegf
Date Posted: 26-Jun-2011 at 12:17
Originally posted by lslcrew

Дали приметувате дека лево од споменикот има некој друг кафеав споменик што не се приметува од дрвата и десно нешто што е како постамент сиво. Има и едно друго прашање зашто горе таа скулптурата наликува на онаа од Кале да не е некаква преселба или  така само по некоја случајност се слични. Кој треба дае херојотшто стои пред скулптурата.

и десно има

Posted By: my Macedonia
Date Posted: 26-Jun-2011 at 12:26
Originally posted by dule

Џабе ја реконструираа фонтаната која беше во паркот.Џабе ги дадоа тие пари,кога можеше многу побитни работи да се сработеа.

Но тоа е тоа.

Eve eden primer na trosenje pari za dzabeBash

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 26-Jun-2011 at 12:47
Видовме дека 90% од спомениците и зградите се оргинал прикажани на визуелната анимација од Скопје2014 како што се и во живо сега, така да овој споменик не се сомневам дека ќе изгледа нешто поразлично од најгоре на сликата како што е прикажан.

Date Posted: 26-Jun-2011 at 12:55
Може спомениците се оригинално прикажани на анимацијата.

Иначе внимателно гледајки ја анимацијата за Скопје 2014 ,поготово за овој споменик се гледа дека негде позади ќе има некоја си фонтана со склуптура.

Ова по се изгледа дека ќе зафати и голема зелена површина,а и ке отидат под сеча многу дрвја.

Date Posted: 26-Jun-2011 at 13:11
Centarot kje bide celosen betoniran!Zar ne gledat deka kaj animacijata nemase nisto od zelenilo! Sega i tamu kade ima, nema povekje da ima: Dobro ova tema mislam deka treba da ja diskutirame vo niskata sk 2014 ne ovde pod spomenici

Posted By: N23
Date Posted: 26-Jun-2011 at 14:21
Originally posted by my Macedonia

Centarot kje bide celosen betoniran!Zar ne gledat deka kaj animacijata nemase nisto od zelenilo! Sega i tamu kade ima, nema povekje da ima: Dobro ova tema mislam deka treba da ja diskutirame vo niskata sk 2014 ne ovde pod spomenici

Ако се тргне поголем дел од зеленилото у Центар, лично јас ќе го сметам како најдобрата придобивка од овој проект, иако не верувам дека ќе го баталат зеленилото. Едноставно ние како град не сме подготвени за зеленило, ниту градот го средува, нитуа пак граѓаните внимаваат каде газат. Во најмала рака половина од зеленилото токму у Центар е или пресушено или изгазено. Да не забегаме офф-топик, ама ако со споменициве се збирше дел од нефункционалното (естетски) зеленило ондак е тоа позитивна ствар.

Posted By: strajk
Date Posted: 26-Jun-2011 at 14:46
Spovenikot bi trebalo edno 24-25 metri da bide visok taka deluva spored visinata na lugeto, znaci dosta visok ke bide Question

-------------
ФК Вардар гордоста на Скопје

Date Posted: 26-Jun-2011 at 15:00
Originally posted by N23

Originally posted by my Macedonia

Ако се тргне поголем дел од зеленилото у Центар, лично јас ќе го сметам како најдобрата придобивка од овој проект, иако не верувам дека ќе го баталат зеленилото. Едноставно ние како град не сме подготвени за зеленило, ниту градот го средува, нитуа пак граѓаните внимаваат каде газат. Во најмала рака половина од зеленилото токму у Центар е или пресушено или изгазено. Да не забегаме офф-топик, ама ако со споменициве се збирше дел од нефункционалното (естетски) зеленило ондак е тоа позитивна ствар.

Ne se soglasuvam so tebe!
Eve primer Meriott hotelot, naskoro kje gi nema tie drva tuka, komu mu smetase tie drva?
Tuka nikoj nisto ne cepka, pa sepak kje zaminaat kurban!
Zelenilo ,,MORA ,, da ima istoto kako lugjeto sto disat!
Ako ti e mototo ,,ne funcionira pa zatoa ne mora,, pa prijatele kaj nas nisto ne funkcionira pa gi ima! Kaj zena borec, sto bese tuka loso?Sto ne bese vo red? Istoto i so zicarnicata! Bez nikakva grisa se seci! Tesko nas, mladite generaciiOhno
Ne e problem, ako dneka se gradi(sekade se gradi niz svetot) ama sto e tolku tesko da se sadi nesto novo?Vo Centarot ima dovolno mesto, sekade po malku zelenilo i eve resen e problemot! Ako lugjeto gazat, opstinata neka nasaduva pak, ne ,,cini,, mnogu! Ne e samo ova generacija pa aj da si go ostavame ova tema na strana!Smile

Date Posted: 26-Jun-2011 at 15:32
Originally posted by N23

Како може да биде придобивка губењето на зеленилото?!? Во случајов не збориме за зафрлени и запуштени џунгли какви што има низ градов, туку за паркот жена борец. И колку всушност зеленило има во центар? Генерално, во центарот на градот, според урбанистичките планови не беше ни планирано да остане којзнае колку зеленило, па барем да не го прокоцкаме тоа што било планирано да остане. Претворање на жена парк во уште еден простор каде што ќе се истурат контингент споменици, на сметка на пола зеленило, лично воопшто не ми се допаѓа.

Исто така ако зелените простори еднаш се изградат, враќање нема. Така да апсурдно би било во димензионирањето на зеленилото да се водиме од тезата дека како град сеуште не сме подготвени за негово одржување (мада ионака одржувањето на зеленило не е никаква наука, туку се сведува на воља... ситуацијата со одржување на парковите и зеленилото воопшто, може да се смени преку ноќ и многу полесно отколку да се навикнеме да одржуваме објекти и слично). Во било каков случај, пристапот дека зеленилото треба да го сотреме затоа што одржувањето не било на ниво, не прави никаква логика.

Date Posted: 26-Jun-2011 at 16:14
Originally posted by HugoGoulding

Видовме дека 90% од спомениците и зградите се оргинал прикажани на визуелната анимација од Скопје2014 како што се и во живо сега, така да овој споменик не се сомневам дека ќе изгледа нешто поразлично од најгоре на сликата како што е прикажан.
анимацијата е само груба претстава на тоа што содржи планот, релно гледано ниеден детал од анимацијата не е рендер-приказ на објектите кои треба да се изградат и во најголема мера си нема врска со било каква прецизност, па и најмала
единствено дел од спомениците беа слични на тоа што ни беше прикажано и тоа е се

и навистина не ми е јасно, ај за плоштадиве изговор беше како тоа биле празни сеуште недовршени, ама не ми е јасно што мајка да бараат во веќе убаво дефинирана пешачка зона, пристојно уредена и со доста споменици во неа, меѓудругото, уништија нешто што е големо освежување за било кој пешачки простор, а на него ќе лупнат еден куп камени материјали Ohno

Date Posted: 26-Jun-2011 at 16:17
Секој граѓанин бара зеленило околу себе,да бидеме реални не е тоа Центар кое што беше,пола и више граѓани го избегнуваат центарот и одат на некој помирни места низ градот.

Posted By: ant11
Date Posted: 26-Jun-2011 at 23:37
Ако е анимацијата точна, зеленилото останува. 

Date Posted: 27-Jun-2011 at 00:40
Originally posted by ant11

Ако е анимацијата точна, зеленилото останува. 
точно, тоа и јас го приметив
туку мене ме иритира, што толкав споменик ќе се става на релативно мала пешачка зона која не одговара на тој габарит, едноставно не може да се лупне било што било каде
зошто, кога веќе сакаат да прават вакви комплекс споменици, не искористат празни простори на кои ќе си бидат спомениците, со сопствен пешачки простор и уредено зеленило... многу подобро одколку веќе подготвени површини да се узурпираат со споменици кои воопшто не одговараат на нив...
а ако тука целеле на монументален кадар на споменикот заедно со собранието во позадина, пак се грешка, пред собранието е планиран веќе споменик, и тој создава таква целина, баш дури и фонтаната одговараше на таквата целина... ако веќе сакаат да создаваат панорамски целини нека се одлучат за една единствена рамка, а не еден куп работи испомешани во едно без никаква композиција, и згора на се, нарушена веќе дефинирана композиција

Date Posted: 27-Jun-2011 at 15:20
Originally posted by Cloverstack

Како може да биде придобивка губењето на зеленилото?!? Во случајов не збориме за зафрлени и запуштени џунгли какви што има низ градов, туку за паркот жена борец. И колку всушност зеленило има во центар? Генерално, во центарот на градот, според урбанистичките планови не беше ни планирано да остане којзнае колку зеленило, па барем да не го прокоцкаме тоа што било планирано да остане. Претворање на жена парк во уште еден простор каде што ќе се истурат контингент споменици, на сметка на пола зеленило, лично воопшто не ми се допаѓа.Исто така ако зелените простори еднаш се изградат, враќање нема. Така да апсурдно би било во димензионирањето на зеленилото да се водиме од тезата дека како град сеуште не сме подготвени за негово одржување (мада ионака одржувањето на зеленило не е никаква наука, туку се сведува на воља... ситуацијата со одржување на парковите и зеленилото воопшто, може да се смени преку ноќ и многу полесно отколку да се навикнеме да одржуваме објекти и слично). Во било каков случај, пристапот дека зеленилото треба да го сотреме затоа што одржувањето не било на ниво, не прави никаква логика.

Кловер не во стил да се тргне целото зеленило, на крајот ондак тоа не би било веќе парк, мислам на делови од Центар како што е позади собрание, како што е кај Беко, она спроти Рамстор, дел кај МНТ и сл. Но не е ништо подобра ситуацијата ни со жена-парк кога станува збор за зеленилото. Затоа нас и не ни треба зеленило. Не знаеме да го цениме, иако зелените површини најчесто даваат поубава слика за секој град, место или парк. Јас сум за зеленило, но оградено барем 70 цм и со редовно наводнување, косење на тревата, менување на цвеќињата и сл. Не сум ниту за тоа да на убаво средена површина има споменици, впрочем јас не сум ни за 90 посто од тие споменици, но непобедлив факт ќе остане дека можеви градов ќе личи малце поубаво ако замислените зелени површини станат асфалт и наместо паркирање врз изгазената трева, барем ќе се паркираат на асфалт.
Исто така слична ситуација со зеленилото има и кај паркчето спроти Музеј на Град Скопје, кое овие "граѓани" го уништија и испогазија максимално, а нормално никој од градот не најде за сходно да го среди.

Posted By: OCB
Date Posted: 27-Jun-2011 at 15:51

Date Posted: 27-Jun-2011 at 15:55
ако е така, тогаш во градов не е потребна никаква урбана опрема, зеленило или било што што го прави просторот попријатен за живеење, Скопје слободно може да си остане пропаднат град ко што беше до сега и некој наместо да го гледа тоа, да се буни колку бил „комуњарски“...
зеленилото и урбаната опрема и уреденоста на јавните површини се основа за убавината на било кој град, не гледам причина зошто би се откажале од тоа, кога баш тоа му е потребно на градов, а вандали и запуштеност може многу лесно да се истребат само ако се има волја
а паркинг простор не за џабе е измислен да биде под земја, баш за да се ослободи простор за она што ќе го види обичен минувач, никој не сака да биде опкружен со асфалт и автомобили, а и не знам што го даваш тоа како пример, кога тука се работи за споменик, и за сосема непрофитабилно искористување на просторот, никој тука не прави корисен паркинг или нешто слично...

Date Posted: 25-Jul-2011 at 00:40

Date Posted: 22-Sep-2011 at 17:43
1

2

3

4

Date Posted: 01-Nov-2011 at 12:40
Овие цефкиве чисто оплата ли се?

1

2

3

4

Posted By: alexgizh
Date Posted: 01-Nov-2011 at 13:27
Previous
Да.

-------------
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

Date Posted: 12-Nov-2011 at 21:45

Posted By: Pallatino
Date Posted: 09-Dec-2011 at 22:57
ima nekoja nova slika od proektov da vidime do kade e ??

Date Posted: 27-Feb-2012 at 23:26

Posted By: gjoko
Date Posted: 02-Mar-2012 at 21:19

Posted By: makonix
Date Posted: 03-Mar-2012 at 06:02
фала ти за сликите, баш си направил добра сесија.

Инаку спомеников доста напреднал од последен пат кога го видов.

Date Posted: 23-Apr-2012 at 20:23

-------------
23ka.wordpress.com

Posted By: xnx
Date Posted: 08-May-2012 at 15:22
dva razlicni texta od razlicni mediumi
#################kurir
ФОТО: Златни коњи во Скопје
Вторник, 08 Мај 2012 16:03
Сподели
41

Споделете ја веста со Вашите пријатели
Златните скулптури на коњи во рамките на предвидениот споменик на паднатите херои на Македонија, денеска беа поставени во скопскиот Жена Парк, веднаш зад споменикот на АСНОМ.

Ова мономентално дело ќе биде едно од најграндиозните во тој дел од нашата метропола.

Покрај коњите, во средината е планирано да има и огромен обелиск, повисок од 20 метри.

Златните коњи се дел од проектот „Скопје 2014“, преку кој се добива метропола богата со знаменитости, со личности и градби, низ кои проникнува македонскиот идентитет.

##############plusinfo
ФОТО ГАЛЕРИЈА: Стасаа златните коњи од „Скопје 2014“ - барокот „старее“
Објавено: пред 20 минути
Прочитано: 503
Печати
Сподели со твоите пријатели!
8
На споменикот на паднатите херои во Жена Парк во Скопје, попладнево се поставуваат златни коњи.

Проектот „Скопје 2014“, кои во критиките беше карактеризиран како невкусна трансплантација на барокот, сега добива нова димензија. Златните коњи повеќе одговараат на периодот Рококо, што пак зборува дека идејните творци на контроверзниот мастодонтски проект читале книги за историјата на уметноста, па се решиле да вметнат и рококо-стил, кој се карактеризира како „доцен барок“. И скопскиот барок очигледно „старее“.

Posted By: antiuser
Date Posted: 08-May-2012 at 15:28

Слика од златните коњи..
А добро бе, стварно се златни или позлатени или офарбани ??

Posted By: spaceman091
Date Posted: 08-May-2012 at 16:24

Date Posted: 08-May-2012 at 18:15
ФОТО: Златни коњи во Скопје
Вторник, 08 Мај 2012 16:03
Сподели
184

Златните скулптури на коњи во рамките на предвидениот споменик на паднатите херои на Македонија, денеска беа поставени во скопскиот Жена Парк, веднаш зад споменикот на АСНОМ.
Ова мономентално дело ќе биде едно од најграндиозните во тој дел од нашата метропола.
Покрај коњите, во средината е планирано да има и огромен обелиск, повисок од 20 метри.

http://www.kurir.mk/republika/skopje/70232-FOTO-Zlatni-konji-vo-Skopje - http://www.kurir.mk/republika/skopje/70232-FOTO-Zlatni-konji-vo-Skopje

Posted By: OCB
Date Posted: 08-May-2012 at 18:20
Само уште еден плагијат во низата објекти/споменици/урбана опрема поврзани со Скопје 2014

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=846&PID=104210#104210 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=846&PID=104210#104210

Posted By: alexsend
Date Posted: 08-May-2012 at 18:25
Дали племенскиот старешина на државава знае дека Обеликси се граделе во Египет додека обеликсите во Рим, Парис итн. се оригинали кои се украдени или трампани и донесени од Египет!
Не е поентата да го направиш!!! Мислам дека се шегувавме кога пред година дена зборевме дека фали обеликс! Смешно...трагично...

Posted By: ciseaux
Date Posted: 08-May-2012 at 18:34
Neznam za vas megjutoa jas imam chuvstvo kako da se kupeni od nekoj market, voopshto ne mi se dopagjaat!!!!

Posted By: Petar
Date Posted: 08-May-2012 at 18:36
Za koj kako...

Se nadevam deka ke bide uspesno zavrsen.

Date Posted: 08-May-2012 at 22:37
коњите се добри,прашањата се дали е времето добро кога се поставени,дали одговараат на околината,дали можело нешто друго за многу помалу пари итн

Posted By: macedonia
Date Posted: 08-May-2012 at 22:48
http://imageshack.us/photo/my-images/856/kozni20zlatni.jpg/">

Date Posted: 08-May-2012 at 23:05
aaх,златно буре, како потпирач Big%20smile

Posted By: Block
Date Posted: 08-May-2012 at 23:05
Господ нека ни е на помош

толку

Originally posted by antiuser

Слика од златните коњи..А добро бе, стварно се златни или позлатени или офарбани ??

Ако се златни згрешиле што ги ставиле толку ниско

Posted By: build.mk
Date Posted: 09-May-2012 at 00:12
ФОТО ВЕСТ: „Златни“ коњи во паркот „Жена борец“

Денес беа поставени четирите „златни“ коњи на споменикот „Паднати херои за Македонија“ кој се гради спроти републичкото Собрание, во паркот „Жена борец“. Скулптурите леени во српската леарница „Јеремиќ“ се дел од обележјето кое вклучува и обелиск со фигура од жена на врвот, која исто така беше донесена на градилиштето. Автор на споменикот е скулпторот Томе Аџиевски, а градежните работи ги изведува скопски „Бетон“. Првично беше спомнувано дека зданието ќе чини 1,8 милиони евра, но во меѓувреме цената скокна на над 2,3 милиони евра.

http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%20viz02.jpg">Изглед%20на%20споменикот%20според%20анимацијата%20„Скопје%202014“ http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200601.jpg">         # http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200602.jpg">         #

http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200602.jpg -

http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200603.jpg"># http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200604.jpg">         # http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200605.jpg">         #

http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200605.jpg -

http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200606.jpg"># http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200607.jpg">         # http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Spomenici%20i%20skulpturi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi/Spomenik%20na%20padnatite%20heroi%200608.jpg">         #

http://www.build.mk/?p=14873 - #
Објавено на 08.05.2012 во категорија http://www.build.mk/?cat=28 - Вести .

Тагови: http://www.build.mk/?tag=%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%bd-%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5 - Бетон Скопје , http://www.build.mk/?tag=mal-ring - Мал Ринг , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5 - Скопје , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5-2014 - Скопје 2014 , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%85%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%98%d0%b0 - Споменик на паднатите херои , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%bf%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8 - Споменици и скулптури

http://www.build.mk/?p=14873 - http://www.build.mk/?p=14873

Posted By: FCB
Date Posted: 09-May-2012 at 04:30
Originally posted by alexsend

Дали племенскиот старешина на државава знае дека Обеликси се граделе во Египет додека обеликсите во Рим, Парис итн. се оригинали кои се украдени или трампани и донесени од Египет!
Не е поентата да го направиш!!! Мислам дека се шегувавме кога пред година дена зборевме дека фали обеликс! Смешно...трагично...

Па не се баш сите обеликси земени(читај украдени)од Египед.
Обеликсот во WASHIGTON DC, кој е најголемиот обеликс во светот е изграден од 1848 до 1884, а не донесен од Египед.
Чисто информативно.   

Posted By: fichot
Date Posted: 09-May-2012 at 07:45

Ова е Обеликс.

Тоа на кое што мислите се вика обелиСК.

-------------

Date Posted: 09-May-2012 at 08:05
Епа во тој случај браво за проектот, баш ни требаше еден ваков. Почнуваме да стануваме вистинска западна земја. Златните фигури се симболика и порака до сите дека живееме во држава на благосостојба. А обелискот да не потсетува дека нема играчки со државата.
Мислите ќе биде испишан обелискот?

Ајде доста со иронија.

Дали знаете која била целта на изградба на обелиск во Египет пред неколку илјади години?

Posted By: toasumjas
Date Posted: 09-May-2012 at 09:28
Obeliks na vrv top ke si bese

Posted By: shyes
Date Posted: 09-May-2012 at 10:00
Originally posted by alexsend

Дали знаете која била целта на изградба на обелиск во Египет пред неколку илјади години?

With the advent of the Enlightenment era their developed a strong association of Egyptian culture with mortuary arts. As it is. Egypt is generally associated with great antiquity and Obelisks are now being considered to be a symbol of timelessness and memory

Egyptologists believe that the ancient Egyptians actually derived the shape of the obelisk as well as the pyramid from a natural phenomena inspired by the setting of the sun in the sky. It was an astronomical phenomenon that had been overlooked by previous civilizations which the Egyptians took into account when developing these historical structures. The Egyptians believed that the Obelisks were made up of sun pillars and zodiac light.

Date Posted: 09-May-2012 at 10:12
ovaa izjava na kurir mi e vrv: Златните коњи се дел од проектот „Скопје 2014“, преку кој се добива метропола богата со знаменитости, со личности и градби, низ кои проникнува македонскиот идентитет. haha kako bre niz ova cudo proniknuva makedonskiot identitet ziti majka koga e bleda kopija na obeliskite vo berlin i sofia?

auu sega mi tekna be, ovaa zenskava e ustvari stavena posto e zena park

Posted By: Граѓанин
Date Posted: 09-May-2012 at 11:00
Се работи за самостојна замисла, не за копија на нешто некаде.
Од друга страна, не гледам како ова е израз на идентитет. Споменик како споменик, може да има симболизам за она што го евоцира како концепт, а сето останато е пренапумпана реторика.

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 09-May-2012 at 16:21

http://www.kurir.mk/republika/skopje/70366-FOTO-Zlaten-angel-doleta-vo-Zena-park - http://www.kurir.mk/republika/skopje/70366-FOTO-Zlaten-angel-doleta-vo-Zena-park

Date Posted: 09-May-2012 at 17:12
Ova poveke me potsekja na Zlatnata Dama od Luxemburg, iako se soglasuvam so Gragjanin deka ova e poveke samostojna zamisla odkolku kopija i deka vrednosta e vo simbolizmot na deloto.

Eve sliki od Luxemburg:

Posted By: Pallatino
Date Posted: 09-May-2012 at 17:15
а што ќе се случува со ова ? Ќе се прави или не ?

Posted By: MGS
Date Posted: 09-May-2012 at 17:50
Таа скулптура мислам дека е веќе донесена.Ја видов на некоја слика по нетов.

Posted By: ciseaux
Date Posted: 09-May-2012 at 19:42
Slichna zenska figura, ima i Sofia, mislam deka e toa spomenikot na Sv.Sofia!

Posted By: toasumjas
Date Posted: 10-May-2012 at 11:03
da sveta sofia e spomenikot u Sofija

Date Posted: 10-May-2012 at 12:52
Не е Херкул? ајде во следна тура

Date Posted: 10-May-2012 at 13:41

Originally posted by Pallatino

а што ќе се случува со ова ? Ќе се прави или не ?

Денес го забележав и овој дел од споменикот. Но разлика е што е метален и е малку помал.

-------------

Date Posted: 10-May-2012 at 15:07
http://kurir.mk/republika/skopje/70501-FOTO-I-zlaten-fakelonosec-stigna-vo-Zena-park

ФОТО: И златен факелоносец стигна во Жена парк
Четврток, 10 Мај 2012 15:48
Сподели
27

Големиот споменик на „Паднатите херои за Македонија“ веќе се комплетира. По пристигнувањето на четирите златни коњи и златниот ангел, денеска се поставува и златен повеќеметарски факелоносец.

Скулптурите поставени во Жена парк, веднаш зад споменикот на АСНОМ се дело на авторот Томе Аџиевски.

Споменикот е дел од големиот проект „Скопје 2014“ преку кој се добива метропола богата со знаменитости, со личности и градби, низ кои проникнува македонскиот идентитет.

neka mi objasni nekoj ve molam kako proniknuva makedonskiot identitet preku fakelonosec???

Posted By: Alex
Date Posted: 10-May-2012 at 15:21

Големиот споменик на „Паднатите херои за Македонија“ веќе се комплетира. По пристигнувањето на четирите златни коњи и златниот ангел, денеска се поставува и златен повеќеметарски факелоносец.

fakelonosec1-500

Скулптурите поставени во Жена парк, веднаш зад споменикот на АСНОМ се дело на авторот Томе Аџиевски.

fakelonosec2-500

Споменикот е дел од големиот проект „Скопје 2014“ преку кој се добива метропола богата со знаменитости, со личности и градби, низ кои проникнува македонскиот идентитет.

fakelonosec3-500

fakelonosec4-500

http://www.kurir.mk/republika/skopje/70501-FOTO-I-zlaten-fakelonosec-stigna-vo-Zena-park - http://www.kurir.mk/republika/skopje/70501-FOTO-I-zlaten-fakelonosec-stigna-vo-Zena-park

Date Posted: 10-May-2012 at 15:29

Не штеделе ‘‘злато‘‘ на половиот орган.... Шала на страна...

Ова мислам дека е првата претстава на човечки пенис на јавна површина воопшто во Скопје. Освен ако сум во грешка...

Туку... Иако немам нешто против... Но нели малку личи како ‘‘социјалистичка‘‘ скултура, поготово во главата/ликот и факелот... не за друго... знам дека владејачката партија има уплав фатено од социјализам/комунизам или што друго да е поврзано со тоа...

И трета работа... Многу лоша уметничка изведба... никакви детали, пропорции и нереална претстава... премногу се мазни и изобличени, како кукли да се од некоја продавница за играчки... некој мислам дека веќе спомна претходно...

Ако намерата им била да ја имитираат грчката и римската и воопшто денешната ‘‘органска‘‘ скулптура, како на пример скулптура на гол човек... тогаш многу потфрлиле... ова на ништо не личи... Целата е таква... Поготово ова скултурава на голово момче... одвратна е.... Коњите истото така... Ангелот ај колку толку апстрактен е... па може да има некоја си оправданост на уметничка лична интерпретација од самиот уметник... ама за човекот и коњите тоа е недопустливо... поготово не кога веќе одбрале во таква претстава на истите... Во скултурата има некои стандарди и правила... поготово кога се работи за вакви дела... 

-------------

Date Posted: 10-May-2012 at 15:38

Во скултурата има некои стандарди и правила... поготово кога се работи за вакви дела... 

Vo skulpturata nema nikakvi pravila i standardi osobeno koga stanuva zbor za skulpturi so simbolicno znacenje.
E sega toa sto na nas nekoi raboti ne ni se dopagjaat e drugo...

I renderot na golovo momce bese drug, izgleda nekade vo obrabotkata odlucile da go smenat likot i izvedbata. Me interesira zosto, i dali Tome Adjievski ke izleze so objasnuvanje...

Posted By: theMac3donian
Date Posted: 10-May-2012 at 15:39

Eве му ја жената од Гевгелија е.
Оваа слика е од театарот во Гевгелија... извини неможев да најдам подобра слика.

п.с.
Жената не е скроз гола.

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР

Date Posted: 10-May-2012 at 15:44
Се искажав подолу.

Date Posted: 10-May-2012 at 15:49

Петар... да сакаа да симболизираат паднати борци... немаше да се одлучат со гол маж како од римски и хеленски храмови... 

Зборот ми е... можат секако да го интерпретираат... на големи светски уметници скулптурите не им се идеални... и најчесто намерно... Но ова што ние го имаме... е да не речам чкарт... made in china... Едноставно уметничкиот израз заедно со квалитетот на изработка ја прави скултурава а и целиот споменик уметнички безвреден... едноставно заебаа работа... 

И не зборам дали ми се допаѓа или не... и дај прекинете со тие веќе клише фрази чуени веќе по милијарда пати...

-------------

Date Posted: 10-May-2012 at 15:51
Не мислам дека идејата им била да имитираат натурализам или антика. Ваквиот стил не е тенденциозен и е стил сам за себе (значи не се обидува да биде нешто што не е, тоа е погрешно поимување). Присутен нашироко (особено во Америка и западна Европа) од 30-тите наваму и според мене е достоен за почит, таков каков што е (можеби златната не е баш најмудра боја; лично не би ја користел со ваков стил бидејќи навистина во извесна мера го обезвреднува и наведува на погрешни заклучоци на стилски план) Ohno

Факелоносецот секако дека нема некоја фундаментална врска со нечиј конкретен идентитет, туку како факелоносец е применлив општонаменски во овој, како и во разни други контексти, на чисто симболично ниво.

Date Posted: 10-May-2012 at 15:56

И сега се мислам зошто ние сме приморани да дискутираме за овие глупости што секој ден ни ги сервираат... со наши пари... а притоа ние немаме никаква корист и добивка од истите... 

Ај да беше ефтин да разберам... Ама човек... за ова се дадени 1.8 милиони евра... за на крај да добиеме нешто со лош квалитет... Да се повторам по којзнае кој пат.... со 1.8 милиони може да се изгради едно цело ново училиште... се реновирива некоја болница... и слично...

-------------

Date Posted: 10-May-2012 at 16:03

И сега се мислам зошто ние сме приморани да дискутираме за овие глупости што секој ден ни ги сервираат... со наши пари... а притоа ние немаме никаква корист и добивка од истите... 

Ај да беше ефтин да разберам... Ама човек... за ова се дадени 1.8 милиони евра... за на крај да добиеме нешто со лош квалитет... Да се повторам по којзнае кој пат.... со 1.8 милиони може да се изгради едно цело ново училиште... се реновирива некоја болница... и слично...

Се согласувам за цената.

Date Posted: 10-May-2012 at 16:09

Искрено колку и да ја исплукав и искритикував скулптурава сепак ми се допаѓа деталот со оковите (мислам дека така се викаат) и искинатите синџири... кои симболизираат веројатно ослободување... кое според мене и можно дискутабилно... гледано од други аспекти.... но, да, денес имаме каква-таква слободна држава... 

пс. не ми замерувајте за сликата...

На...

-------------

Date Posted: 10-May-2012 at 21:46

-------------

Posted By: Шпер
Date Posted: 10-May-2012 at 23:10
Од сите споменици во проектот Скопје 2014 мене овој ми изгледа некако нацистички, иако во целина добро изгледа
Зошто така мислам? Треба да обрнеме внимание токму на тој факелоносецот. Првпат факелоносец (со трчање) и палење на олимписки оган со факел се појавува за време на летните олимписки игри во 1936 година во Берлин (факелоносец бил Фриц Шилген, 1906-2005). На тој детаљ се дава и големо внимание во пропагандниот филм Олимпија на Лени Рифенштал, од 1936 година, каде се прикажува ГОЛ факелоносец кој го пали олимпискиот оган на Олимп и трча до Берлин, а е симбол на ариевската супериорност. Плус, кaко што веќе е споменато овие коњите се среќаваат и во Берлин... така да има некој окултизам во овој спомен-комплекс.

-------------

Posted By: Gjorgjiev Jr.
Date Posted: 10-May-2012 at 23:49
Баш сега го гледав клипчето за Скопје 2014 и на него се приметуваат само девојката со венецот, четирите коњи и уште една бела машка особа. Каде би бил поставен факелоносецот тогаш?

Posted By: CenterCityKid
Date Posted: 11-May-2012 at 07:40
Cetirite konji se Quadriga, i se star simbol koi go imaat popularizirano Rimjanite. Simbolikata e ostanata i denes, i nekolku primeri se slednive:
Branderburger Tor, Berlin
Wellington Arch, London
Arcades du Cinquantenaire, Bruxelles
Quadrige du Grand Palais, Paris
I cavalli di San Marco, Venezia (preneseni od Konstantinopol za vreme na krstonosnite vojni)
Arc de Triomphe du Carrousel, Paris
Zdanie Glavnovo Shtaba, Sankt Petersburg
Alexandrinski Teatar, Sankt Petersburg
Boljshoi Teatar, Moskva
Grand Army Plaza, Brooklyn, New York
Victory and Progress, Detroit, Michigan
Monumento nazionale a Vittorio Emanuele II, Roma
Progress of the State, Saint Paul, Minnesota

Taka da povrzanost so nacizam e cisto treskanje gluposti.

Zenata so krila ne e angel, tuku Nika, boginja na pobedata. Kvadrigite se povrzani so pobeda zatoa sto kociite pri triumfalnite procesii vo anticki Rim pri kraj na carstvoto bile vleceni so cetiri konji. Taka da kvadrigata so Nika se simbol na pobeda, i se naogjaat razni formi na triumfalni kapii, teatri, operi, zgradi. Duri ne se ni sekogas konji (na primer Siegestor vo Minhen ima cetiri lava, Semperoper vo Dresden ima cetiri panteri).

Date Posted: 11-May-2012 at 08:15
Originally posted by Шпер

Од сите споменици во проектот Скопје 2014 мене овој ми изгледа некако нацистички, иако во целина добро изгледа

Сакав и јас истото да го споменам, дека највеќе ме потсетуваат на делата на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BD%D0%BE_%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%80 - Арно Брекер кој, како што знаеш, бил главниот вајар на Шпер и на Рајхот воопшто. Од чисто уметничка гледна точка, неговите дела ми се допаѓаат и го сметам за солиден уметник. Некако избегнав за да не развијам непотребни дискусии.

Posted By: Шпер
Date Posted: 11-May-2012 at 11:11
@CenterCityKid - јас најмногу обрнав внимание на факелносоецот во мојот пост, а не на коњи или божици.
И уште еден детаљ, погледнете ги рацете на факелоносецот, со окови и раскинати синџири (пранги). На некои знамиња од илинденското востание се везени девојки со раширени раце и раскинати пранги како симбол на Македонија и нејзиното ослободување... можеби зеле пример од нив.

-------------

Date Posted: 12-May-2012 at 17:01
1

2

3

4

Posted By: spaceman091
Date Posted: 12-May-2012 at 17:06

Date Posted: 12-May-2012 at 20:16
Го видов во живо денес споменикот и мене ми се допаѓа..посебно ангелот.. е сега прашање имам околу факелоносецот тоа фонтана ли ќе биде ?

Posted By: MGS
Date Posted: 13-May-2012 at 12:40
И мене ми се допаѓа спомеников.

Posted By: milena
Date Posted: 13-May-2012 at 15:11
10 :-)

Posted By: Block
Date Posted: 13-May-2012 at 17:59
Охрид,Кичево и Стар Дојран

ајде скопјани,ве нема нешто?

Date Posted: 13-May-2012 at 19:27
Doh(пред едитот на Кловер, а и после него)

-------------

Posted By: Filip777
Date Posted: 16-May-2012 at 22:39
9+ за споменикот како целина и како комплекс, како замисла за сите незнајни јунаци чии имиња не ги знаеме, ми се допага и местоположбата на местото на старата коцкаста фонтана,ми се допага што ке биде од отворен тип, формата и стилот на спомениците има некоја своја особеност,коњите мисе премногу, вакви споменици на незнаен јунак има безмалку секоја земја

1 за околината, како можеа, неопростливо до овој споменик да ги стават асномците и вмровците??? како? не само што е проптоварен просторот, имаме разлика во материјали, симболика и голема разлика во пропорции, па и карев преку улица човек не знае во која димензија влегол! прават добри работи и на крајот дака ги упропастуваат, честитки

Posted By: Filip777
Date Posted: 16-May-2012 at 22:45
да се дополнам, малку подоле има уште еден постамент за коњаник, значи ке имаме коцка со асномците, круг со вмровците и елипса со коњаникот, се тоа околу пропорционално материјално и стилски различниот а одличен споменик на паднатите херои, со карев и коњот од развигорче спроти него!!!

Posted By: StreetStruck
Date Posted: 17-May-2012 at 01:12
PreviousДа, да, да коњот ист!!! А гледам од негде ми беше познат. Пародија. LOL Ме изнасмеа другарче.

-------------
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански

Date Posted: 17-May-2012 at 10:02
se slagam so filip, mnogu od rabotite sto mozebi ke izgledaa pristojno si gi zagusija samite.. i frlija uste nekoe milionce osven ova, najsvezi primeri mi se: samoil, novata markica za administrativna zgrada na plostad, panoramsko trkalo, spomenikot kaj narodna banka na albanskiot politicar, kolonada makedonija pred MOB itn... ovie osven sto go narusuvaat samiot prostor, kostaat bajagi

Posted By: Gjorgjiev Jr.
Date Posted: 17-May-2012 at 10:05
Originally posted by Filip777

да се дополнам, малку подоле има уште еден постамент за коњаник, значи ке имаме коцка со асномците, круг со вмровците и елипса со коњаникот, се тоа околу пропорционално материјално и стилски различниот а одличен споменик на паднатите херои, со карев и коњот од развигорче спроти него!!!

И јас го видов тоа пред некое време. Се знае веќе кој коњаник ќе биде поставен таму?

Posted By: alexgizh
Date Posted: 17-May-2012 at 10:34
Питу Гули.

Туку мене живо ме интересира кој ќе биде поставен меѓу Грдата зграда и Метропол. Постаментот е половина готов.

-------------
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

Date Posted: 17-May-2012 at 10:38
se soglasuvam xnx za ovie raboti deka se vishok,i bi dodal deka kolonadata ako ja imashe trebashe da e na mestoto na zgradata na agencijata za EK,a taa zgrada so popristojna forma na mestoto na kolonadata,polevi ili podesno zavisi kako ke se vklopeshe,normalno ako `moralo da gi ima`

Posted By: pbanks
Date Posted: 17-May-2012 at 10:38
Упад во просторот, мегаломанија... тоа се моите впечатоци за сите новитети во жена парк. 

Date Posted: 17-May-2012 at 10:56
Originally posted by alexgizh

Питу Гули.Туку мене живо ме интересира кој ќе биде поставен меѓу Грдата зграда и Метропол. Постаментот е половина готов.

pa toj e toj albanski politicar, ne znam tocno koj za koj sto pisav vo predhodniot post

Print Page | Close Window