Print Page | Close Window

Демографија

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Останати теми
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1041
Printed Date: 04-Oct-2022 at 21:23


Topic: Демографија
Posted By: lslcrew
Subject: Демографија
Date Posted: 26-Aug-2010 at 05:13
Една работа што оддамна ме интересира, а немаме ниедна нишка што има малку барем допирна тема со ова, па да отворам. Да ни користи за различни демографски прашања, колку има жители Скопје, миграција.

Од секогаш ме интересира зашто воопшто не е населен оној дел од Македонија по течението на Брегалница. Ама тоа е така пусто од Штип до Градско, а се работи за низина. Барем колку што се сеќавам дека сум учел, а и логично е дека луѓето се населувале по течението на реките. Тука ми изгледа дека има совршени услови, а е сепак пусто. Ај да има некое напуштено село, ама ни такво нема. На мапа демек има некое, ама никаде не гледам објекти. Се работи за течението на Брегалница и плус оној дел јужно од Брегалница се до полигонот Криволак. Дали е нешто на времето во Југославија намерно поради полигонот па доодселени се овие неколку неприметни села што постојат само во архива. Ако ништо друго штета е ваков предел да стои така пуст, може да се искористи за лов, риболов, за викендици и слично.Replies:
Posted By: Dragan
Date Posted: 26-Aug-2010 at 13:55
Еве едно друго мислење за мали села и ретко населени области, каде населението е христијанско, во последните 20 год. а и пред 2 светска војна и по 70 год најдобра евиденција за демографија мора да даде црквата. Таа крштевала таа погребувала. пр Едно мало село со 30 куќи,црквата односно попот по должност мора да води епархиска книга на умрени и родени, е сега 30 куќи пати 5 жители тоа е 150. Е сега бројот на родени на 150 се мери во промили значи на 1000 жители 1 роден е еден пормил, викаме дека секое 3 дете е сложена репродукција ако такво село има 1/3 деца ,1/3 жени мажи во репродукциска состојба, 1/3 се старци тогаш 1/3 од 150 е 50, значи од овие 50 еден промил е 0,15,односно веројатнос да во тоа село се родат 5 деца годишно што е многу (тука се врти оваа математика) додека починуваат 4 лица тоа значи дека имаме прираст на 150 жители само еден, и тоа ако има проширена репродукција. Ова понатака за период од 50-70 год повлекува добивање на една цела генерација. Но што ако се родиле 4 а починале 5 лица.
Да се вратим дали Брегалничката епархиа има податоци за ова и што таму поповите клателе ногете, ако немаат никави податоци, колку само за информација католичката црква  на други места егзакно ги бележи овие работи. Ако не тогаш општините општинските центри треба со својата документација тоа да го докажат.


-------------


Posted By: lslcrew
Date Posted: 26-Aug-2010 at 17:07
Најдов на мапа десетина села со турски имиња. Претпоставувам дека се турски села иселени уште при балканските војни, зашто до тука фаќал некој српско-бугарски фронт ли, врска немам имало некој фронт до тука. Ама сепак е компактна област што дури и предходно била ретко населена. Може би и затоа црквата нема евиденција, ако не се работи за православно население.


Posted By: Dragan
Date Posted: 26-Aug-2010 at 19:53
Незнам ама хмм сум слушнал дека во 50 год на прошлиот век ( 20) од Македонија се отселиле голем број на турци, исто така сум слушнал дека во тој дел кога траеле турските походи тие донеле со себе население од Азија-разни турци коим служеле за чување стока за храна, припремни работи за нивната војска и сл. такви се нели Черкези Јурулци Ашкалии и др. Каде е православното население ? може би одговорот треба да се даде на 2 поход на Сулеман величаствени, кога Австриците биле до овие простори а токму овој султан ги протерал. Се кажува дека турците се до овој период (1640-1650) не вршеле муслиманизација на христијанското население, меѓутоа Австрија на овие простори се задржала 40-50 год. ( Пиколомини) и за тоа време некој историчари тврдат дека е протерано муслиманското население ( турско ) така да овој поход на Турција по содземанјето од војните во Азија му доаѓа како освета. Па така имаме позната изрека дека од Едрење па се до Босна нишето живо христианско не останало све било натакнато на колец, имам некаде прочитано дека живите им завиодувале на мртвите така да можно е да на овие простори е направен геноцид на христианското население а доселено турско. Кога останатиот дел од христианското население ( Охрид, Битола, Кичево,Гостивар,Тетово и др) дознава за овој покол поголемиот дел со Печкиот патриарх Арсение заминува за воена Крајна. Така да оваа случка како селидба на народи и не ги опваќа само Србите како што некои сакаат да кажат туку и огромен дел биле наши луѓе. Има една добра книга мислам дека е од Матеа Матевски и се вика ''Македонскиот полк во Украјна '' тука е опишано одењето на некои наши луѓе во денешна Украјна на повик на тогашната Руска царица.-------------


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Aug-2010 at 01:56
Ееее ееее Драган не ми требаше ваков одговор. Отиде предалеку наназад. Зборував за села што на гоогле се познавата остатоци од куќи без кровови. Три века наназад само цркви има остатоци зашто тоа е чувано, за село ич да не правиме муабет, сигурно дека ни куп камења нема останато. Зборувам за села што се иселени максимум во последните сто години. Така некако нелогичен ми беше овој предел. Нјаверојатно ми е дека е поради Криволак, ама Брегалница па од друга страна е неискористен потенцијал, ако ништо друга барем за земјоделие покрај таква рамнинска река.


Posted By: Dragan
Date Posted: 27-Aug-2010 at 12:55
Па зборуваме за демографија тоа не е нешто за 2-3 години може на еден одреден простор да се создаде некоја генерација на население . Зошто поради Криволак, има и села кои се потопени заради правење на некакви езера, но тогаш не зборуваме за демографија. Добро меѓутоа ја сум убеден ако зборуваме за демографија дека на овие простори таа има застој во изминатите векови, а тоа се гледа денеска, пр Тајланд кого ние го признавме со површина малку поголема од нас има 25 мил. жители, а кај нас има 2 мил жители. Како таму се дошло до таа големина (благо состојба, и немање ратови).
Демографијата е многу битна сега да не бидам погрешно сватен за оние држави кои себе се сметаат за тоталитарни или национални ( еден народ една држава ), а ние како се гледа сме мултикулторно општество.
Не верувам дека е заради Криволак, незнам интересна ти е темата ама бегајќи од причините за тоа,сакаме само да ги погледнеме последиците, некако премногу културно или дискретно треба да кажеме нешто што е историски факт а да не увредиме никого-а кога би било обратно никој не би не ''шмирглал''.
Немам податоци од други извори, но од сознанија нели секој 10 год се прави попис на население имот, стока,и што не за да се знае состојбата. Е сега не можам да те сватам од кој аспект сакаш да кажеш нешто а да остане округло па на ќош, добро она за последната реченица од предходниот пост се согласувам со тебе.
Па не е само Кирволак и Брегалница во такваа состојба, туку целата територија освен 3-4 големи општини од западна македонија.
Брегалница за земјоделие 100 метра лево и десно од неа карпи, колкав е тој потенциал, релативно мал каде е населението да работи. Исл. оваа тема хмм дава можности за размена на мислења незнам каде се другите членови да се уклучат затоа што ова се суштинските проблеми на овој народ од некави си сликања на супер маркети на веро и некакви железнички станици.
Ај да ти кажем уште за една појава пред 30-40 год во тогашната држава исто така за секоја отворена фабрика секој напраен брод, ској напраен вагон, игралиште, и што не исто како денес се пратеше во јавноста и се презентираше како голем успех, голем успех е да знаеш на што ти лега твојата куќа или како стоиш  со ногите на земја ајде нека иде и ова не е ништо провокативно туку е добронамерно имаме право на тоа.


-------------


Posted By: alexgizh
Date Posted: 27-Aug-2010 at 13:57
Previous
Ако мислиш на Тајван, може. И тоа со признавањето беше "излет" на Тупурковски, кој веќе следната влада го поправи, прекинувајќи ги односите со Република Кина (на островот Тајван) и повторно воспоставувајќи нормални дипломатски односи со Народна Република Кина (на континенталниот дел).

А Тајланд е едно 20 пати поголем од Македонија и 33 пати понаселен.


-------------
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Aug-2010 at 15:32
Драган овој форум постои за сликање маркети и спуермаркети, а не за демографија. Ако приметиш ќе видиш дека оваа нишка е во останати, а маркетите се примарни. Така да незнам зашто пак толку го замеша и последниов пост. Изгледа не ти е јасно прашањето што ме интересираше. Човече постои простор со скоро десет километра радиус што нема живо пиле. Ако знаеш зашто, кажи. И на други места има отселени региони со по десртина села, ама не се толкави. Тука речиси и да нема села. Уште од поранешни времиња слабо било населено. Ми беше прашањето зашто тој терен е толку непогоден за живеење.


Posted By: Dragan
Date Posted: 27-Aug-2010 at 18:20
Originally posted by alexgizh

Previous
Ако мислиш на Тајван, може. И тоа со признавањето беше "излет" на Тупурковски, кој веќе следната влада го поправи, прекинувајќи ги односите со Република Кина (на островот Тајван) и повторно воспоставувајќи нормални дипломатски односи со Народна Република Кина (на континенталниот дел).

А Тајланд е едно 20 пати поголем од Македонија и 33 пати понаселен.


Да мислев на Тајван ми се мешаат имињата со ТајландBig%20smile
@ISL па како и да е сепак ништо лошто тенденциозно или увредливо немам.Ај ти или некој други нека даде некој рационален пристап на објаснување, ја не можем да ја сватам хмм тамо каде што нема луѓе нема ни градби, а тој простор за кој збориш колку што ја сум читал и слушал за него е празен токму од тоа горе што го пишав од времињате пред 300-400 год. Па сега коа е другата логика.


-------------


Posted By: axel
Date Posted: 03-Feb-2011 at 22:25
Македонците за себе велат дека се народ познат по тоа што поминал низ многу тешки периоди и премрежја, но сепак опстанал. Но последните години тој е пред уште еден предизвик, него го убива белата чума, односно има многу повеќе починати отколку родени. 

dru-natalitet-500

Официјално според податоците на Државниот завод за статистика во текот на 2009 година биле родени 23.684 деца а во истата година починале 19.060, што значи населението било зголемено за 4624 лица. И во 2010 според податоците на ЦИА Македонија ќе забележи позитивен природен прираст, според овие податоци населението во нашата земја во текот на 2010 година било зголемено за 0.25 проценти.

Но доколку се анализира морталитетот и наталитетот на етничките заедници посебно, може да се види, дека носител на природниот прираст се етничките заедници на нашата земја кои припаѓаат на исламската вероисповест.

Тоа го потврдуваат и податоците на Државниот завод за статистика според кои во 2009 година, од вкупниот број на родени, Македонци биле 12.490 а починале 14.332, што значи дека во таа година 1.842 Македонци повеќе починале отколку што се родиле. Истата година биле родени 7454 Албанци, а починале 3023, па така во 2009 година, бројот на Албанци се зголемил за 4431 жител. Освен кај Албанците зголемен природен прираст има и кај Турците и Ромите.

Македонските градови стануваат села, албанските села градови.

Дека бројот на Македонците и останатото православно население се намалува, може да се види многу лесно и во реалноста. Па така доколку се прошетаат некои предели кои се населени со македонско население веднаш се добива впечаток дека тие опустошуваат.

Тоа се потврдува и со податоците на Државниот завод за статистика.
Така во 2002 година вo 141 село немало ниту еден жител, додека 445 села имале помалку од 50 жители и во сите нив живеаат 9290 жители. Додека во 180 села  живеаат помалку од 100 лица а во сите нив заедно има 12.906 жители . Всушност тоа се населени места во кои со години и не се раѓаат деца. Наталитетот во овие места е сведен речиси на нула, за разлика од морталитетот кој е се поголем. За околу 50 години, доколку не се превземе нешто тие ќе престанат да постојат.

За разлика од нив селата во Северозападна Македонија, стануваат се поголеми и не е реткост во Полошкиот регион или во Скопско да се сретне села кое има над десет илјади жители.

Пустошот кој ги зафати македонските села уште во седумдесетите години продолжува со се поголем интезитет. Но сега тој пустош започна да ги зафаќа и македонските градови.

Најдобар пример за тоа се градовите Демир Хисар, Ресен и Кратово каде во првите девет месеци од минатата година, 62, 73, односно 20 лица повеќе починале отколку што се родиле. Сите овие градови сега имаат околу шест илјади жители што значи дека само по природен пат овие населени места губат по еден процент од своето население. Уште поголем е бројот на лицата кои ги напуштаат овие и заминуваат во Скопје и надвор од Македонија. Доколку овој тренд продолжи тогаш за извесен период тие ќе ја доживеаат истата судбина на Галичник.

Но оваа не е појава која што е карактеристична само за помалите општини, тоа се случува речиси и со сите поголеми општини во кои доминатно население е македонското, освен со Струмица.

Најилустративен е примерот со еден од најубавите и втор по големина град во нашата земја - Битола. Таму во првите девет месеци од минатата година 120 лица повеќе починале отколку што се родиле.

Можеби звучи чудно но и во скопските општини населени претежно со македонско население бројот на починати и родени лица или се изедначува или повеќе има починати од родени, како на пример општината Карпош, каде во првите девет месеци од 2010 година имало шест лица повеќе починати отколку родени.

За разлика од нив во општините Сарај имале 397 лица, во Чаир 479 лица и во Студеничани 296 лица повеќе родени отколку починати, во првите девет месеци од 2010 година.

Македонците мора да ја добијат биткaта со белата чума

Лесно може да се заклучи дека последиците од сето ова се уништувачки. Прво тие имаат несогледливи последици за економскиот развој на земјата.

Тоа доведува до неможност за фунционирање на пензиските фондови, бидејќи за кратко време бројот на пензионери може да го надмине бројот на вработени. Денес тој сооднос е 1,5 спрема 1, но во догледно време тој може да се изедначи. 

Намалувањето на населението по природен пад особено негативно ќе се одрази врз помалите општини, бидејќи илузорно е да се верува дека тие ќе остварат некој позначителен економски прогрес ако бројот на жители во нив се намалува.

Бизнисмените секогаш кога инвестираат, покрај другото, го согледуваат и природното движење на населението. Намалувањето на населението всушност значи и намалување на  пазарот на тој што сака да инвестира, но и можноста за обезбедување на работна сила.Намалувањето на населението истовремено би можело да ја намали и цената на недвижнини. Познато е дека становите и куќите во помалите македонски градови се продаваат по многу ниски цени, што не можат да ги покријат ни основните трошоци за нивната изградба.

Според информациите на агенциите за недвижности, една куќа доколку во Скопје вреди 200 илјади евра, исто таква во внатрешноста на земјата чини барем трипати поевтино.

Но овие последици се незначителни во однос на опасноста од постепеното умирање на македонската нација, при што македонскиот народ може да се доведе во ситуација да биде малцинство во сопствената земја.  Фертелитетот односно бројот на родени деца по жена веќе одамана не е доволен за да овозможи не само негов прираст туку и опстанок. Стапката на фертилитет (просечен број на деца кои во репродуктивниот период ги раѓа една жена), кај Македонките изнесува околу  1,4, а само за проста репродукција на населението неопходна е стапка од 2,1 деца.
Како што покажуваат податоците на Државниот завод за статистика, бројот на Македонците секоја година се намлува за околу две илјади а на Албанците се зголемува за околу четири илјади. Тоа дополнително ја потврдува тезата на некои демографи дека за педесет години вкупното население во нашата земја ќе изнесува 1.700.000 илјади жители од кои милион ќе бидат муслимани, а седумсто илјади православни.

Но за таквата ситуација проблемот треба да се бара исклучиво во самите Македонци.

Најчест изговор поради што наталитетот е така мал е лошиот животен стандард, што се разбира дека влијае но не е единствената и главна причина.

Со намалување на населението се соочуваат речиси сите економско развиени европски и светски земји, а најголем природен прираст имаат најсиромашните држави.

Всушност стандардот не е ништо подобар од пред 50 години кога во нашата земја се раѓале и до 50 илјади деца.

Главна причина поради која се намалува наталитетот е хедонизмот, поточно желбата за се поголеми провидни уживања во животот. Веќе одамна е заборавена скромноста, нешто што го карактеризираше нашиот народ  долги години наназад.

Скромноста е заменета со суетата и потрошувачката култура што ја носи новото време, а при тоа заборавено е на убавината и љубовта што ја носи секое едно родено дете. Се повеќе навлегуваат овие нови вредности кои како што се гледа водат кон уништување на Македонскиот народ.

Од сето ова призлегува дека кампањите кои се водат во последните неколку години за многудетно семејство се повеќе од потребни, бидејќи позитивно допринесуваат во битката со белтата чума односно природното изумирање на Македонскиот Етникум.

Исто така повеќе од јасно е дека во оваа битка Македонците мора да излезат како победници, бидејќи можност за втора нема да имаат.

http://daily.mk/cluster3/6eda4d0dfe274a3a14c6e5c59bb84cc0/580258


Posted By: axel
Date Posted: 25-Feb-2011 at 21:39
Природно движење на населението во Република Македонија, четвртото тримесечје од 2010 година
-претходни податоци-


Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во четвртиот квартал од 2010 година, во споредба со четвртиот квартал од претходната година, е зголемен за 1.3% и изнесува 6 028 живородени деца.

Бројот на умрените лица во четвртиот квартал од 2010 година бележи намалување од 0.4% во споредба со истиот квартал од 2009 година и изнесува 4 893 лица, од нив 52 се умрени доенчиња.

Природниот прираст изнесува 1 135 лица, што значи дека е бројот на живородените деца за толку лица поголем од бројот на умрените лица.

Бројот на склучените бракови во овој квартал од годината е намален за 4.4% во споредба со истиот квартал во 2009 година и изнесува 3 693 брака.

Разведените бракови во овој квартал од годината бележат зголемување во однос на истиот квартал во 2009 година и нивниот број изнесува 459.

http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=03.01&rbs=1


Posted By: lslcrew
Date Posted: 05-Apr-2011 at 18:45

http://www.kurir.mk/svet/region/25107-Bugarija-ima-7351234-ziteli - Бугарија има 7.351.234 жители

Бугарија има 7.351.234 жители и нивниот број е намален за 581.750 во споредба со 2001 година, покажуваат податоците објавени од Националниот институт за статистика на Бугарија.

--240
Според податоците на Институтот, 51 процент од жителите на Бугарија се жени, што значи дека во земјата на 1.000 мажи има 1.053 жени.

Во градовите во Бугарија живеат 72,9 проценти од населението, а додека во селата 27,1 процент или 1.993.000 жители.

Од Бугарија во изминатите 20 години емигрирале 410.000 луѓе, најголемиот дел во земјите од Западна Европа.

Главниот град на Бугарија го зголемил бројот на жители за 185.000 и сега во Софија живеат 1.359.000 луѓе.

Малолетни Бугари има 1.170.000 или 17 проценти од вкупниот број на жители, од 18 до 64 годипна старост има 4,7 милиони, а постари од 64 години се околу 1,3 милиони жители.

Пет бугарски градови имаат зголемување на бројот на население, Софија, Варна, Благоевград, Бургас и Големо Трново. Бројот на населението е најмногу намален во градовите Видин, Ловеч, Разград и Габрово.

Според податоците на Националниот институт за статистика, во Бугарија е значително забележливо демографското стареење на населението. Бројот на малолетни во Бугарија во 2001 година изнесувал 19,4 проценти во споредба со сегашните 17 проценти, а бројот на постари од 64 години е зголемен од 16,8 на 18,9 проценти од вкупниот број на население.

http://www.kurir.mk/svet/region/25107-Bugarija-ima-7351234-ziteli
На што се должи ова, влече ли отворените граници со европа ваков одлив за неразвниените држави или со Македонија нема да биде ова случај? Со визите некако очекувавме повеќе бран, но ништо од тоа. Ќе и се случи ли на Македонија нешто слично. Ваква бројка е сериозна работа е чисто економска емиграција. Како може со економски развој да се пополни назад да се вратат луѓето?


Posted By: Makedonij
Date Posted: 05-Apr-2011 at 19:10
Тие шо заминат никогаш не се  враќат!!!MadOhnoMad

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 05-Apr-2011 at 19:31
isl ne prasuvaj dali kje im se sluci i na makedonija vakvo nesto posto sam si znaes deka kje se slucuva.Kje dojde vreme koga drzavata kje si tani so pola milion samo, site drugi zaminale....onie bez da se vleguva vo EU trcaa da begaat pa sto ostanalo koga kje im bidam vratite otvoreni.
Sto treba da se stori?
1.Vrabotuvanje kako vo svajcarija sto znaci: sekoja Firma mora da vrabotuva lugje godisno barem 1-2.Kako se vrabotuvaat lugjeto?Prvo treba sam da si pisuvas so kompjuter v livce zosto sakas da rabotis primer vo baka itn Potoa kakvi ocenki od skolo imas a potoa treba da pravis nekoj opsten test MULTICHEK e ako i tuka imas dobra ocenka togas ti imas nesto v glava, i imas dobri sansi da se vrabotuvas.malku offtopic no sepak mislam deka e vazno...
A ne ovie kaj nas, te poznava me poznava. tatkoto majkata.... zatoa se odnazad ni odi..
2.Zakonot treba da e zakon i da vredi.
3.Vladata da nema vrska so bugjetot i da si gleda svoja rabota
4. Cenite da oslabuvaat i platite da se zgolemuvaat
5. Ureduvanje na prostoritee, uslovi za transport itn..

ovie se so eden del od 1000 drugi raboti sto treba da napravi drzavata za da ne begaat graganite..


-------------


Posted By: Makedonij
Date Posted: 05-Apr-2011 at 19:39
Vo stvari e baš obratno, graganite trebe da si ja napravat državata !Thumbs%20Up
Toa e problemot šo site čekate državata nešto da vi dade ili da vi pomogne.


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 05-Apr-2011 at 19:59
Pa jas so DRZAVA mislam site gragani i politicari na makedonija, a ne samo partiite.
Treba od dvete strani da ima volja. Vladata treba da ima dobri odluki, ama i graganite trebaat da sorabotuvaat so vnatesnite institucii.Na Makedonija im trebe kako da ti kazam ,,NEW BORN ili NEW START.Mora da se smeni nesto,vaka im stetime zamo na zemjata i na nekrivnite sogragani...Makedonija mora intensivno da raboti na mnogu raboti....
Ah da bev presedatel....Roll%20eyesRoll%20eyes


-------------


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Apr-2011 at 20:43
А мене ќе ме земеш за советник, ќе препорачаме уште неколку луѓе. А build.mk ќе го направиме државен форум.

Се зезам...

Но на Македонија со сигурност и треба една голема и ефикасна преродба.


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 05-Apr-2011 at 20:59
Eve eden primer:Ako si patuvas so avtobus do primer grcija trebas niz makedonija pa vednas kje ve pozdravuvaat:
-koruptivni strazari po granicite
-kucinjata skitnici
-lugje sto sakaat da prodavat falsifikatni materjali(casovnici., mobilni itn)
- gjubre
Mnogu lugje kazuvaat deka prviot pogled e najvazniot, ako toj e los togas se e loso.
sto im prezentirame na strancite so tockite sto gi brojev:
Ima korupcija vo drzavata, zivotnata sredina e skandalozno i uzasno, ima golem broj nevrabotenost, so drugi zborovi, lici na nekoja zapustena zemja sto mozebi e nekade vo azija no ne vo evropa...vi teknuva lugje???


-------------


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Apr-2011 at 20:59
Во многу држави е природно развојот на самата држава и општеството да се случува постепено, но кај нас тоа би било исклучок. Бидејќи кај нас се е обратно. Дури мислам дека во последно време, барем според моите критериуми и сфаќања за општество во 21 век многу заостануваме, дури и се деградираме.

Има сепак и некои показатели кои укажуваат дека можеби ова е само тежок период и сосема нормален по патот до развиено и средено општество. Но некако не сум баш сигурен. Така да мислам дека некои работи треба да се променат од корен во многу кратко време, ефикасно и успешно. Па потоа да продолжиме како нормална држава да се развиваме, да имаме подобар живот. ДА ИМАМЕ И ДА НЕ БИДЕ

Според мене за држава во развој не се дозволени огромни грешки. Иако го поминува  тој пат кој е полн со проблеми и пречки, мислам дека не сме на тоа ниво да си дозволуваме грешки. Но бидејќи нас ни е сеедно, барем додека не се освестиме како треба и како мора да биде, тогаш ништо од државава.


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: N23
Date Posted: 05-Apr-2011 at 23:48
МајМаседониа не си во право. Истата слика ја добивам и во Србија и во Бугарија и во Турција. Особено во Турција каде на секој чекор ти се нудат фалц парфеми, саати и сл. Кучиња скитници имаш и во претходно набројаните земји. Не е за оправдување тоа, ама тие 3 земји имаат далеку поголем број на туристи во нивните земји. Значи не е важен само првиот впечаток, понудата е најважна.
Македониј е во право, умре времето кога државата даваше се, сеа народот треба да се избори да добие од државата, но многу повеќе да даде, за да може после извесен период да го ужива ќарот од вложеното.
МајМаседониа, вработувањето тука никад нема да се смени. Се додека во администрација се вработуваат по партиски линии и со рамковен договор, се додека поради мир во државава се вработуваат незналици, па дури и во најголемите фирми, само за да се затворат нечии усти, тогаш ништо од бизнисот. Лесно е во Европа и САД, каде најчесто не те гледаат кој си, туку ти го гледаат образованието и снаодливоста. Се додека луѓето се делат на оваа и таа страна на Вардар, дека има неправда од едни кон други, никад нема квалитетниот кадар да го задржиме. Еве јас сум меѓу тие кои први ќе избегаат од тука, затоа што нит сум партиски определен, нит па сакам да ја истакнувам својата етничка припадност. Нема да ме зачуди ако после последниов попис нема значителен пораст на населението. Регионален развој и еднаквост на сите пред работното место се единствени шанси за останување на младите првенствено во оваа земја, но и во своите градови. Ќе дадам личен пример, аплицирав на три места, за кои сметав дека се апсолутно неутрални, а добив негативен одговор поради лица кои се примени по заслуга на партиски функционери, независно од која партија се. Кратко и јасно, тука лежи зајакот.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 06-Apr-2011 at 13:47
Originally posted by N23

МајМаседониа не си во право. Истата слика ја добивам и во Србија и во Бугарија и во Турција. Особено во Турција каде на секој чекор ти се нудат фалц парфеми, саати и сл. Кучиња скитници имаш и во претходно набројаните земји. Не е за оправдување тоа, ама тие 3 земји имаат далеку поголем број на туристи во нивните земји. Значи не е важен само првиот впечаток, понудата е најважна.
Македониј е во право, умре времето кога државата даваше се, сеа народот треба да се избори да добие од државата, но многу повеќе да даде, за да може после извесен период да го ужива ќарот од вложеното.
МајМаседониа, вработувањето тука никад нема да се смени. Се додека во администрација се вработуваат по партиски линии и со рамковен договор, се додека поради мир во државава се вработуваат незналици, па дури и во најголемите фирми, само за да се затворат нечии усти, тогаш ништо од бизнисот. Лесно е во Европа и САД, каде најчесто не те гледаат кој си, туку ти го гледаат образованието и снаодливоста. Се додека луѓето се делат на оваа и таа страна на Вардар, дека има неправда од едни кон други, никад нема квалитетниот кадар да го задржиме. Еве јас сум меѓу тие кои први ќе избегаат од тука, затоа што нит сум партиски определен, нит па сакам да ја истакнувам својата етничка припадност. Нема да ме зачуди ако после последниов попис нема значителен пораст на населението. Регионален развој и еднаквост на сите пред работното место се единствени шанси за останување на младите првенствено во оваа земја, но и во своите градови. Ќе дадам личен пример, аплицирав на три места, за кои сметав дека се апсолутно неутрални, а добив негативен одговор поради лица кои се примени по заслуга на партиски функционери, независно од која партија се. Кратко и јасно, тука лежи зајакот.


N23 mora da priznaes deka srbija, bugarija i turcija se daleku porazvieni od nas. Bugarija, e vekje vo EU, Srbija, sepak ima sredeni granici i ulici, odi vo beograd, kje si vides sto e glaven grad, turcija e istotaka daleku porazviena od mkd, aj spored tebe celiot region e kako mkd, i sega sto???da cekame podobri veminja??Zosto ne se trudime da bideme podobri od drugite???
Drugite imale turisti, povekje od nas... DA, ama tamu e razviena infrastrukturata, hrvatska gradi patista spored germanski standati, eve jas sto ziveam vo stranstvo(pa odam i vo germanija), znaes li kakvi ulici ima???TOP!Turistot saka cistotija, bara kade da sedne da se odmara, a ne kall i strav od kucinja....bidi realen N23....
Ne, i drzavata i lugjeto trebaat da rabotat, eve rece deka so nevrabotenosta nema nisto da se smeni?Pa aj, ti sam kazuvas deka cekas nesto od drzavata.
Toa so vrabotenjeto, go poznavam od mnogu lugje, barat partiska kniska inace visokoto obrazovanije ne ti nudi....ova mora da se smeni, znci ne e samo ramkovniot....a i kaj ramkovniot, zemaat od universitetot na tetovo, sto znaci tie imaat obrazovanije.
Kaza deka kje begas, normalno covece, mora da zivees od nekade.Smile-------------


Posted By: N23
Date Posted: 06-Apr-2011 at 15:31
Па јас се трудам сам да се наметнам во ова општество, ама тоа не ми дава простор, барем до сеа не. А јас не сум од тие што бараат многу од државата.
Ај сеа во контест на земјиве. Прво Турција. До пред 2-3 години беа хаос. Тесни булевари, прљави улици, непланска градба. Сеа се менуваат. Кушадаси - туристичко место. Кучиња скитници колку сакаш, љиљаци навечер, смрдеа од контејнери, прашина околу хотелите, неурбанизирани површини. А врие од туристи. Најтрагично е што има само 5 бара. Значи? Туристот бара море и прифатлива цена. Верувај ниту хотелите во Турција не се богзнае што, сум спиел во десетина и се на ниво ко у Охрид. Тачно и они се развиваат, ама кај нив тек сеа почнуваат да градат автопати, до сеа главните патишта од Едрене до Измир беа градени само од камења, фрлена одозгора некоја течна маса (нешто налик катран), поминато со ваљак и тоа е се. Ама ете, имаат некоја фора на која им доаѓаат туристите.
Србија. Освен Белград, Ниш колку толку и Војводина, све друго е помизерно од цела Македонија. Ако некој бил у Лесковец може да потврди дека еден Радовиш е поразвиен, или Шабац, град после Белград, или Врање или пак Крагујевац, кои среќа имаат што пак работи фабрикана за коли, иначе беа еден од подепримираните градови на Балканов. Да, јас сум воодушевен од Белград, ама ти советувам да отидеш во Нов Белград и ако имаш прилика да ја извозиш цела траса на трамвајот со бр. 9 (мислам, пошто сум подзаборавил) и ќе сфатиш дека освен централното подрачје, кое е далеку поубаво од Скопје, се останато е налик тука. Цигански маала, диви депонии, лоша инфраструктура и сл. Така да Србија спрема Македонија е во предност поради Нови Сад и делумно Белград. Ние ја иаме најмодерната граница со Србија, ама проблемот е нашиот менталитет, што не мрзи да се помрднеме од удобното столче за да зачистиме и да ги протераме кучињата. Еве кај мене у населба секој ден се чисти, се уредува зеленилото, ама ЏАБЕ, има ајвани кои сакаат да демолираат и да биде по нивно.
Бугарија. Прича за себе. Од граница до Софија, како да застанало времето. Распаднати фабрики, лош пат, запуштени села и сл. Софија е друго. Иако и таму се во фаза на градење па не обрнуваат уште толку многу внимание на градската инфраструктура, ваљда чекаат главните објекти да се завршат. Памтам пред 2 години кола ќе искршевме у центар на Софија од дупки на улица. Тука се наравно Пловдив, кој е развиен во стилот на Битола, можеби малку повеќе и Варна, за мене најубавиот град во Бугарија, кој памтам уште у 1995 коа бев беше најразвин град во тогашна мизерна Бугарија и уште од тогаш по нивните улици се возеа автобуси Мерцедес, оние истите кои денес ги гледаме како приватницине ги возат по Скопје и се радуваме на нив небаре сме затуцано племе од Африка. Факт е дека Бугарија се развива, ама и даље се прилично слични со нас. Види какви вагони праќаат на релација Софија-Белград, смрдливи и распаднати. Да, имаат уложено нешто на домашен терен, ама тоа се е со помош на ЕУ, која им ги зеде работниците поради сиромаштија. И го препорачувам Парник, град пред Софија, барем пред 2 год коа бев, беше очаен. Доволно е само да го заобиколите и ќе се согласите дека таков град немаме тука.
Имам уште низа факти за овие земји, само ќе треба предолго да пишувам. А да, Хрватска, прават автопати, само тоа е ризик, се задолжија до гуша. Парите можат да им се вратат само доколку со тоа привлечат странски инвестиции. Само кај нив е проблем што цените се повисоки дури и од некои ЕУ-држави, па државата е константно пред банкрот, поради високите плати и неможноста хрватската економија да се справи со нив.
А за туристите, спомнав, они доаѓаат кај што има море, без оглед на условите. А реални да бидеме, не знам ни овие странци како се тераат да дојдат на езеро. Освен убавините на Охрид, кои се шетаат во два дена. Еве викендов Охрид беше полн со туристи, азијати, балканци, западно-европејци. Проблемот е што понудата на историското наследство е голема, ама површински е мала и е многу тешко некој странец да го задржиш на езеро 10 дена.
И јас се согласувам дека не треба да чекаме подобри времиња и дека за инат на другите треба да се развиваме побрзо од останатите. Ама така нема да гласа нарадов за иста партија цело време. Затоа што колку побрзо се гради, толку побрзо се губи поддршката. Што ако ВМРО 90% од планираните автопатишта ги изградеше од 2006 до 2009? Па на сегашните избори ќе изгубеа кардинално. А вака градат по малце, што квалитетно, што неквалитетно, веќе трет мандат ветуваат конечно изградба на автопатишта и народот им дава легитимитет за да ја завршат својата мисија. И така веќе 5 години. Верувај ова е потврдено во пракса, а сигурен сум дека и ти си свесен за тоа. Овој народ е заложник самиот на себе. Затоа и бегаат од тука. Али бегаат и од Турција, Бугарија, Србија, Хрватска.
Не е идеално кај нас, ама мразам кога овие три земји се издигнуваат далеку над нас.
Сето ова не би го зборел и пишувал, доколку не сум бил на терен. Ама 8 години континуирано сум низ овие земји и детално сум запознаен со ситуацијата на терен. Кога шетам гледам да ги разгледувам градовите далеку од својот центар, за да ја увидам фактичката состојба. А таа, барем во овој дел од Балканот, не е ништо подобра од нашата. И ние да сме поблиску до ЕУ, ќе станеме Мека за инвеститорите од странство, па тогаш за нас ќе се збори како за земја во голем развој.
А во контекст на студентите од Универзитетот во Тетово, немам некое големо мислење, бидејќи сум имал контакти со поголем дел од нив по разни семинари, дебати и сл. Многу повеќе квалитет гледам кај оние од Штул и се надевам дека барем тие што се по рамковен ги земаат од Штул. Факт е дека има многу вредни од запослените на овој начин, сум работел (волонтирал) со нив и немам замерка. Ама е нефер што тој поради некој договор по дифолт добива шанса за работа или тој другиот што има книшка, а јас без ниту една од двете опции морам да продолжувам образование за да не дремам дома. Затоа чаре е запад, уште да ми дадат виза за живеење у Лондон и не се враќам тука никад, осим можда преку лето.


Posted By: nenad
Date Posted: 06-Apr-2011 at 17:49
nekako mi e neverjatno Bugarija da ima tolku golem demografski minus za tolku kratko vreme. Dale e toa uste edna novinarska patka? Inace vo site evropski zemji pogolem mortalitet od natalitet.taka da nacijata stagnira(vvo najdobar slucaj e pozitvna nula). Stabilnosta na populacijata ja odrzuva imigracijata.
Celata ovaa rabota e malku konfuzna, od edna strana doagaat predupreduvanja deka vo svetot ima premnogu luge (ke odi do 9 milijardi za sto nema dovolno resursi....) a od druga strana ne cini i koga ima stagnacija
A sto se odnesuva do emigriranjeto od Makedonija, koj saka da odi moze slobodnoda odi, nikoj nema d aja vrze glavata zaradi toa


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 06-Apr-2011 at 17:58
Ne ne moras, kje ti bide interesno okolinata bez komssi

-------------


Posted By: gorco
Date Posted: 26-Apr-2011 at 11:19
Originally posted by lslcrew


Ееее ееее Драган не ми требаше ваков одговор. Отиде предалеку наназад. Зборував за села што на гоогле се познавата остатоци од куќи без кровови. Три века наназад само цркви има остатоци зашто тоа е чувано, за село ич да не правиме муабет, сигурно дека ни куп камења нема останато. Зборувам за села што се иселени максимум во последните сто години. Така некако нелогичен ми беше овој предел. Нјаверојатно ми е дека е поради Криволак, ама Брегалница па од друга страна е неискористен потенцијал, ако ништо друга барем за земјоделие покрај таква рамнинска река.


ЛСЛ,

Тоа ти се претежно турски села, чии жители се иселени од Македонија во Измир после Втора Светска војна. Селата во регионот се опфатени низ општините Неготино (Шеоба), Градско (Јаношево, Убого), Лозово (Бекирлија, Кишино) и Штип (Топлик, Едеклерци, Хаџи Сејдели, Хаџи Реџепли, Хаџи Хамзали, Скандалци, Тестемелци, Јамуларци).

Тотално се напуштени и оставени на забот на времето, затоа ги гледаме остатоците од куќите.

-------------


Posted By: axel
Date Posted: 11-Jul-2011 at 13:06

Скопје станува Македонија, а селата стануваат Скопје


Продолжува трендот миграциите од главниот град во околните рурални населби да бидат во поголем број од тие во спротивниот правец

 
 
%20  

Бардовци е меѓу најпривлечните дестинацииза иселениците од Скопје

Скопскиот статистички регион остана единствен од осумте во кои иселувањето од градот во околните села е поголемо отколку миграциите во спротивната насока, покажаа најновите податоци на Државниот завод за статистика за движењата на населението за минатата година. Вкупно 148 жители го напуштиле главниот град и се отселиле во неговата периферија, а во обратен правец отишле 131 жител на селата. Ова е дури и најмала разлика во изминативе години, таа порано изнесувала и по повеќе од сто луѓе. Тие бројки се незамисливи за другите региони, во кои миграциите од село во град се многу почести.

Сето тоа е поттикнато од притисокот од другите делови на земјава, од каде што во Скопје лани се доселиле 1.708 луѓе, а претходната година над 1.800. Тоа е трипати повеќе од второпласираниот регион според доселувањата, пелагонискиот. Освен тоа, миграциите статистички се следат само кога се менува и официјалната адреса, што значи дека бројките не ги опфаќаат сите што се иселиле од внатрешноста во Скопје или од главниот град во околните села.

Но тоа воопшто не значи дека граѓаните на Скопје се решаваат да го сменат начинот на живот од урбан во рурален. Урбанистите потсетуваат дека станува збор само за неконтролирано ширење на градот, односно непланска урбанизација на селата од оние што купуваат ниви и градат големи куќи во нив. Оваа појава е најчеста во Бардовци, Злокуќани, Сопиште и во Соње, но бројот на местата се зголемува.

- Луѓето бегаат во приградските, сателитски населби, зашто им пречи метежот во градските. Таму земјиштето е поевтино, комуналиите се симболични, а жителите имаат приватност. Но на овој начин се создаваат големи диви населби што не се опремуваат за нормално живеење. Таму нема доволно училишта, нема услови за родителите да ги носат децата да вежбаат спорт, балет, музика и слично. Накратко, нема ништо освен куќи. Градот треба да опреми неколку такви населби, за на тој начин да се олесни метежот и да им се дадат услови за живот на сите што бараат алтернатива во периферијата - вели архитектката и урбанист Мила Искреновиќ.

Експертите многупати предупредувале на опасностите од неорганизираното ширење на Скопје. Социологот Илија Ацевски, чија специјалност е социологијата на градот, смета дека ова е американизација од 1970-тите години, но за разлика од САД, каде што градовите се ширеле организирано, стихијноста на истиот процес може да предизвика уште поголем хаос во Скопје.

%20


http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=71111846227&id=9&prilog=0&setIzdanie=22327


Posted By: axel
Date Posted: 11-Aug-2011 at 11:04

Македонците ќе станат малцинство и во Македонија


Минатата година повеќе Македонци умреле отколку што се родиле бебиња, па природниот прираст, иако официјалната статистика бележи негово благо зголемување, е негативен и изнесува минус 1.763 лица

 
 
%20  

Прираст што обесхрабрува

Македонскиот народ може да стане малцинство во сопствената држава, алармираат статистичките податоци. Минатата година се родиле 12.535 деца од родители со македонска етничка припадност, а починале 14.298 Македонци. Иако официјалната статистика покажува благо подобрување на состојбата со природниот прираст во земјава, минатогодишниот податок за соодносот меѓу новородените и починатите покажува дека прирастот е негативен и изнесува минус 1.763 лица. Во истиот период се родиле 7.200 деца од родители со албанска етничка припадност, а умреле 3.073 Албанци.

Состојбата со природниот прираст на државно ниво е на релативно незавидно ниво, за што зборуваат статистичките податоци дека бројот на новороденчиња лани се намалил за 18,8 отсто во споредба со 1995 година. Бројот на починатите, пак, лани споредено со 1995 година се зголемил за 18,2 отсто.

Статистиката открива и дека сé повеќе се зголемува бројот на разводите во Македонија, што исто така негативно влијае врз природниот прираст. За 142,3 отсто повеќе разводи имало во текот на минатата година споредено со 1995 година. Лани бројот на разведени бракови помеѓу сопружници-Македонци е речиси двојно поголем отколку бројот на разводи помеѓу сопружници-Албанци. Од друга страна, лани имало 6.920 склучени брака во кои младоженецот и невестата биле од македонска етничка припадност, а 4.779 брака во кои младоженците биле Албанци.

Од аспект на соживот меѓу двете страни, интересен е податокот дека лани имало само 16 склучени брака помеѓу Албанец и Македонка и 119 брака помеѓу Македонец и Албанка.

Од вкупно 1.720 разведени брака во минатата година, најголем е бројот на разводи (324) во кои сопругот бил на возраст од 35 до 39 години. Статистиката покажува дека брачните двојки најчесто се одлучуваат на развод откако ќе поминат од 5 до 9 години во брак. Забележително е дека лани имало и 59 разводи во кои сопружникот имал над 60 години.

Според психолозите, брзиот начин на живот поттикнат од стремежот за заработувачка е главна причина за зголемениот број разводи.

%20


http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=8111183639&id=10&prilog=0&setIzdanie=22353


Posted By: axel
Date Posted: 25-Nov-2011 at 15:09

Прирастот пораснал, бројот на разводи намален


http://img.plusinfo.mk/large_pics/2011/11/25/novorodence%20so%20majka%20mu.jpg

Позитивен природен прираст е забележан во земјава од август до октомври, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.


Во Македонија во третото тримесечје од годинава се евидентирани 6.108 живородени деца, што е за 7,4 отсто помалку од истиот период лани.


За 5,2 проценти е помал и бројот на умрените лица во споредба со третиот квартал од 2010 година и изнесува 4.350 лица, а од нив 49 се умрени доенчиња. 


Природниот прираст изнесува 1.758 лица, што значи дека за толку лица бројот на живородените деца е поголем од бројот на умрените лица. 


Во периодот јули - септември биле склучени 4.641 брак или за 11,8 отсто повеќе од истото тримесечие од 2010. 


Разведените бракови, пак, бележат намалување и нивниот број изнесува 259.

http://daily.mk/cluster3/268bb4cb4f34ffed45956db2b02dcfcf/1016545/gostivarskata-bolnica-dobi-tri-vozila-za-transport-na-pacientiPosted By: ilyrianeagle
Date Posted: 10-Dec-2011 at 18:37
vo makedonija pocna malce da se zgolemuva natailtetot no, vo sporedba so kosovo kade ima 1.7 milioni ziteli a vo 2010 imase blizu 40 iljadi rodeni bebinja.
ako prodolzi vaka situacijata vo makedonija bez da se prevzemaat seriozni merki i so ogled na emigracijata za nekolku decenii ke bideme drzava na starci kako regionot na mariovo.


Posted By: Dragan
Date Posted: 11-Dec-2011 at 16:14
Originally posted by ilyrianeagle

vo makedonija pocna malce da se zgolemuva natailtetot no, vo sporedba so kosovo kade ima 1.7 milioni ziteli a vo 2010 imase blizu 40 iljadi rodeni bebinja.
ako prodolzi vaka situacijata vo makedonija bez da se prevzemaat seriozni merki i so ogled na emigracijata za nekolku decenii ke bideme drzava na starci kako regionot na mariovo.


Колку е валидна таа информација дека Косово има 1,7 милиони жители,како првин не е логички толкав број на жители, Косово како држава со толкава површина двојно помалаа од Македонија. За да има толкав број на жители косово треба да има 3-4 града над 100.000 жители, а тоа го нема една Приштина со околку 500.000 илјади жители, и Косовска Митровица околу 100.000


-------------


Posted By: axel
Date Posted: 11-Dec-2011 at 17:00
за косово не знам ама израел има помала површина од македонија а скоро 4 пати повеке жители од мкд.значи површината многу не е битна,на косово селата се густо населени а кај нас останаа малку живи села мислам со повеке жители и млади луге .


Posted By: Dragan
Date Posted: 11-Dec-2011 at 22:11
Previous Да али Израел има 3 града што се милионскии, а косово освен Приштина нема друг така поголем, и селата во косово не можат да имаат повеќе од 10.000 жители, спорет моја проценка косово има околу 1,2-1,3 милиони жители


-------------


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 11-Dec-2011 at 22:15
А според онаа на ЦИА Фактбуук, Косово има 1,8 милиони и несомнено е поточна од твојата.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: kultuzin
Date Posted: 11-Dec-2011 at 22:34
Originally posted by Dragan


Previous Да али Израел има 3 града што се милионскии, а косово освен Приштина нема друг така поголем, и селата во косово не можат да имаат повеќе од 10.000 жители, спорет моја проценка косово има околу 1,2-1,3 милиони жители


Сега да не излезе навредливо но види го Чаир и Арачиново, на колкава површина колку народ живее. Според википедиа за Косово пишува:
Површина-10.887 km²
Број на жители-1.733.872 или
159,3 жители на km² (и тоа не е воопшто премногу ако се знае дека на пример:
Германија има 229 жители на km²
,а Холандија дури 402 жители на km²Што се однесува до градовите, 10-те најголеми се:
Prishtina 198.214
Prizren     178.112
Uroševac 108.690
Peć 95.723
Đakovica 94.158
Gjilan 90.015
Podujevо 87.933
Kosovska Mitrovica 71.601
Vučitrn     69.881
Suva Reka 59.702

Или околу 1 милион и 50 илјади жители.

И тоа не е воопшто премногу ако се знае дека на пример:

Германија има 229 жители на km²

а Холандија дури 402 жители на km²


Posted By: Dragan
Date Posted: 11-Dec-2011 at 23:39
Originally posted by kultuzin

Originally posted by Dragan


Previous Да али Израел има 3 града што се милионскии, а косово освен Приштина нема друг така поголем, и селата во косово не можат да имаат повеќе од 10.000 жители, спорет моја проценка косово има околу 1,2-1,3 милиони жители


Сега да не излезе навредливо но види го Чаир и Арачиново, на колкава површина колку народ живее. Според википедиа за Косово пишува:
Површина-10.887 km²
Број на жители-1.733.872 или
159,3 жители на km² (и тоа не е воопшто премногу ако се знае дека на пример:
Германија има 229 жители на km²
,а Холандија дури 402 жители на km²Што се однесува до градовите, 10-те најголеми се:
Prishtina 198.214
Prizren     178.112
Uroševac 108.690
Peć 95.723
Đakovica 94.158
Gjilan 90.015
Podujevо 87.933
Kosovska Mitrovica 71.601
Vučitrn     69.881
Suva Reka 59.702

Или околу 1 милион и 50 илјади жители.

И тоа не е воопшто премногу ако се знае дека на пример:

Германија има 229 жители на km²

а Холандија дури 402 жители на km²


Па милион и 50 илјади како што велев, и сите села во косово нека имаат над 250 илјади и вкопно околу 1,3 милиони, али до 1,7 милион тешкоо немаа маса, тие борокји каде се вели дека косово има над 1,7 милиони се чиста пропаганда за светска политика


-------------


Posted By: tomi_z
Date Posted: 12-Dec-2011 at 14:04
Претпоставувам дека 100тина илјади од 1,7 милиони се водат на хартија иако се во реалноста во странство, кој само на работа, кој иселен. Ама бројката горе-долу е точна.

-------------


Posted By: ilyrianeagle
Date Posted: 14-Dec-2011 at 21:12
abe covek toa se oficijalni rezultati so se pokazuvaa i kaj nas, a vidi so ima oficijalno na world bank http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:MKD&dl=en&hl=en&q=gdp+of+republic+of+macedonia#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_pop_totl&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:KSV&ifdim=country&hl=en&dl=en plus ovie blizu 1.8 milioni se bez trite srpski opstini a sto se odnesuva do ova pred 10 godini vo kosovo imase poveke ziteli otkolku sega i so ogled na toa deka ima visok natalitet no svoeto go pravi emigracijata nadvor od drzavata, a ako sakas da se uveris kolku grada ima nad 100.000 iljada eve oficijalno statistikata na nadleznoto ministerstvo od kosovo, i vidi kolkav procent od populacijata zivee vo ruralni sredini. PEACE


Posted By: ilyrianeagle
Date Posted: 14-Dec-2011 at 21:13
http://esk.rks-gov.net/statistikat-e-popullsise


Posted By: axel
Date Posted: 19-Dec-2011 at 00:34

СТРАВОТНИ СТАТИСТИЧKИ ПОKАЗАТЕЛИ

Македонците ги снемува, Албанците сe побројни

Податоците што се однесуваат на периодот од 2004 до 2010 година произлегуваат од разликата меѓу вкупниот број новородени деца и умрени лица во Македонија. Kај Македонците бројот на умрените е значително поголем од бројот на новородените, додека кај Албанците состојбата е обратна

Бројот на етничките Македонци во земјава за последниве седум години е намален за 12.559, додека кај етничките Албанци тој се зголемил за 31.013 лица, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика до кои дојде „Дневник“. Податоците што се однесуваат на периодот од 2004 до 2010 година произлегуваат од разликата меѓу вкупниот број новородени деца и умрени лица. При ова, кај Македонците бројот на умрените е значително поголем од бројот на новородените, а кај Албанците состојбата е обратна. Поразителната состојба за трендот на намалувањето на етничките Македонци доведе до состојба во која во дури 65 од 84 општини во земјава нивниот број се намалува во текот на овие години. Инаку, во текот на овие години бројот на населението во просек се зголемувало меѓу 3.004 и 5.417 лица, при што последна процена од јуни минатата година е дека во земјава има 2.055.004 жители.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4E9B084F7C504B449E7A252701A486A6Posted By: nenad
Date Posted: 14-Jul-2012 at 20:49
НАД 230.000 МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ СЕ ИСЕЛЕНИ ОД 1998 ГОДИНА ДОСЕГА

Дејан Азески
Тоа е повеќе од 10% од населението во државата. Податоците кои ексклузивно ги анализира „Капитал“ покажуваат дека само во земјите на ЕУ во моментот живеат 176.423 македонски граѓани со привремен престој. Од нив најголем број се во Италија, 78.048. Според официјалните податоци, за една деценија вкупно 56.506 Македонци добиле странско државјанство

Повеќе од 230.000 македонски граѓани се иселиле од земјава од 1998 до 2011 година во Европската унија и во САД. Тоа е повеќе од 10% од населението во државата. Податоците кои ексклузивно ги анализира „Капитал“ покажуваат дека само во земјите на Европската унија во моментот живеат 176.423 македонски граѓани со привремен престој. Од нив најголем број се во Италија, 78.048, потоа во Германија 58.007, во Австрија 15.698, во Словенија 9.511...
Од 1998 година, државјанство во САД стекнале 6.378 Македонци. Според официјалните податоци, за една деценија вкупно 56.506 Македонци добиле странско државјанство. Дури 11.444 Македонци се трајно иселени во Германија, а потоа следува Австрија, каде што државјанство добиле 6.070 Македонци. Потоа следуваат Белгија, каде што се издадени 2.726 државјанства на македонски граѓани, Шведска со 2.833, Италија со 2.610, Словенија со 1.726 и Велика Британија со 1.376 пасоши за македонски државјани. Бугарски пасош добиле 18.533 Македонци.
Ова покажува дека иселувањето од Македонија е големо и застрашувачко. Немањето работа, безбедносната нестабилност и лошите услови за живот се клучните причини за иселување.
Професорот Драган Тевдовски од Економскиот факултет во Скопје смета дека никој не е свесен и целосно не може да ги согледа последиците од она што се случува со миграцијата.
„Трагедија. Едноставно тоа & се случува на земјава со одлив на младото население. Државата треба да сфати дека не само што губи идни ресурси туку и губи средства кои ги инвестирала во развојот и во образованието на тие млади луѓе. Бидејќи очигледно емиграцијата не запира, на долг рок ќе се соочиме не само со демографско стареење на населението, туку со екстремност на целосно стара држава, која ќе почива на пензионери и на ништо друго“, констатира професор Тевдовски.
И професорот Славе Ристевски е со сличен став и не е оптимист во врска со демографската иднина на државава. Тој се повикува на меѓународни истражувања, кои покажуваат уште повчудовидувачки податоци.
„Најверојатно ќе се остварат црните претпоставки на САД и на Светската банка дека до 2030 година Македонија ќе има одвај 1.800.000 жители. Ако се знае дека овој процес кај нас се одвива во последниве неколку децении, не треба да н$ зачуди ако за 10 години, од кога не е одржан попис, не сме загубиле добар дел од градското население од внатрешноста на земјава“, вели Ристевски.
Од здруженијата на иселеници се свесни за состојбата и велат дека странското државјанство во секој случај е поатрактивно од домашното.
Софија Стефковска, поранешен генерален секретар на Матица на иселеници, вели дека уште поголема болка од фактот дека македонските граѓани се иселуваат е кој дел од населението најмногу се иселува.
„Интелектуалците, цутот на македонската држава во најголем дел бараат работа во странство. Навистина лоша слика е да се види завршен студент на нашите универзитети како послужува пијачки во САД, бидејќи условите на Запад налагаат да не се пребира работа. Точно е дека дел од нив подоцна ќе успеат во кариерата, но Македонија во секој случај губи со иселувањето“, заклучува Стефковска.

Што им нуди Западот, а не можат да го најдат во Македонија?

Италија е земја во која во моментов привремено престојуваат 78.048 македонски граѓани, а 2.610 се стекнале со граѓанско право во последниве 10 години. Најмногу се застапени Македонци од дебарскиот, кочанскиот и од виничкиот крај. Од локалната самоуправа на овие места ги детектираат причините кои ги носат нивните сограѓани во оваа држава.
Ратко Димитровски, градоначалник на Кочани и стопанственик, вели дека улога во иселувањето играат и безбедносната состојба и квалитетот на живот, но можноста за наоѓање работно место сепак е пресудна.
„Јасно е дека економските услови најмногу ја поттикнуваат емиграцијата. Нашите сограѓани се поттикнати од позитивни примери на некои луѓе кои успеале и, во немање друг излез, решаваат да си ја пробаат среќата. Тоа се случува без прекини во последниве 20 години. Ако моите сеќавања се точни, првите случаи почнаа за време на бегањето од регрутација во ЈНА во 1991 година, а сестраната економско-политичка криза оттогаш наваму само го потхранува процесот“, вели Димитровски.
Или Мирзо од општина Дебар вели дека се селат цели семејства.
„Едноставен одговор е дека Италија им нуди работа на иселеници, нешто што Македонија во изминатиов период не можеше да им го понуди. За луѓето од нашиот крај емиграцијата е начин за да се преживее. Има секакви случаи, во последно време се селат и цели семејства. Но, бидејќи ги познавам луѓето, добро знам дека доколку им се обезбедат услови, не подобри туку блиски на оние во Италија, никој не би се селел“, потенцира Мирзо.

Не се бираат средства за да се дојде до странско државјанство

Македонците со привремен регулиран или нерегулиран престој на Запад живеат со постојана опсесија за стекнување државјанство. Ова го потврдува секој наш земјак кој ја поминал голготата за стекнување каков било странски пасош. Поради ограниченоста и постојаната несигурност што им ја наметнува статусот на привремен престој, Македонците по секоја цена се трудат што побрзо да се стекнат со државјанство за нив и за нивните фамилии во земјите во кои престојуваат.
„Се склучуваат фиктивни бракови, се запишуваат на непостоечки универзитети, најмуваат адвокати и советници. Важно е да се остане ден повеќе на саканата дестинација. Во никој случај не велам дека кој било од овие луѓе не ја сака Македонија ама едноставно засега туѓиот пасош им е билет за подобар живот“, заклучува Стефковска.

http://www.kapital.mk/mk/makedonija/86365/nad_230_000_makedonski_gragjani_se_iseleni_od_1998_godina_dosega.aspx

Дали некој кој се разбира во демографија и статистика може да ми го објасни ова. Ако во државата населението се зголемува за 5000 годишно, а во исто време се иселиле толку луѓе, тогаш не може да живеат во РМ 2055000 жители. Населението би требало да опажа.
Некој тука не брои добро.


Posted By: phenomenon
Date Posted: 15-Jul-2012 at 07:23
   Previous
Одговорите сами се наметнуваат откако ќе го прочиташ текстот. Еве ти ги образложенијата:
 
„Најверојатно ќе се остварат црните претпоставки на САД и на Светската банка дека до 2030 година Македонија ќе има одвај 1.800.000 жители. Ако се знае дека овој процес кај нас се одвива во последниве неколку децении, не треба да н$ зачуди ако за 10 години, од кога не е одржан попис, не сме загубиле добар дел од градското население од внатрешноста на земјава“, вели Ристевски.
 
A знае ли некој што нудат градовите во внатрешноста на Македонија? Од поголемите, Прилеп и Тетово немаат вода за пиење, Куманово нема јавно веце, еееј, јавно веце во 21-от век, нема улици, нема тротоари, нема паркинг места, тешко се наоѓа работа и сл. А во помалите градови како што се Кратово, Пробиштип, Кр. Паланка, М. Каменица каде тие млади луѓе ќе работат? Ја чукнал ли некој главата по тоа прашање? Не, битно е само Скопје 2014! Да ти се плукнам на паметот мувлосан, да ти се плукнам!
 
Интелектуалците, цутот на македонската држава во најголем дел бараат работа во странство. Навистина лоша слика е да се види завршен студент на нашите универзитети како послужува пијачки во САД, бидејќи условите на Запад налагаат да не се пребира работа. Точно е дека дел од нив подоцна ќе успеат во кариерата, но Македонија во секој случај губи со иселувањето“, заклучува Стефковска.
 
  А добра слика е во Македонија да се види инжинер кој работи според својата струка, но работи по триста часа месечно, од утро до мрак без ден одмор, како роб,  како во Чикаго на почетокот на 20-от век? Ве молам, поштедете ме од таква патетика.
 
Едноставен одговор е дека Италија им нуди работа на иселеници, нешто што Македонија во изминатиов период не можеше да им го понуди. За луѓето од нашиот крај емиграцијата е начин за да се преживее. Има секакви случаи, во последно време се селат и цели семејства. Но, бидејќи ги познавам луѓето, добро знам дека доколку им се обезбедат услови, не подобри туку блиски на оние во Италија, никој не би се селел“, потенцира Мирзо. 

  И не само Италија, сите средени држави. Знаеш ли зошто? Како кај нив за производ што чини исто како кај нас, работникот добива барем петпати поголема плата? А трошоците за произведување на тој производ се слични. Слични се цените на репроматеријалите, на ел. енергија, на водата и сл. Но овде има една круцијална разлика. Во тие земји, сопствениците на фабриките нивното богатство го стекнуваат со со генерации и генерации, од дедо и прадедо. А како е овде? Не давај плата на работниците и за две-три години веќе возиш џип од 50.000 евра, има палата на Водно, стан во Охрид и сл.

И после се чудиш зашто луѓето се иселувале. Ако живееш во Македонија, треба да бидеш буков трупец па да не ги воочиш гореизнесениве проблеми.


 
 
 
 


-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: nenad
Date Posted: 15-Jul-2012 at 08:22
Јас мислев на нешто друго, колку е нашата статистика несигурна.
Имено, ги гледав цифрите, за последните години бројот на раѓања се движи околу 22000 до 28000, бројот ан умрени, од 15 000 до 20000. значи годишно треба населениоето да расте од 5000 до 8000. Ако се иселиле 230000 за 20 години, тоа годишно ќе му дојде 12-13 илади, заминати од државата.
Значи имаме депопулација! Ако тоа е точно, тогаш џабе коридори, гасификации и слично. Ќе останат само споменици.


Не мора да ми ги кажуваш причините за емиграција, и јас самиот сум во странство.


Posted By: gjoko
Date Posted: 15-Jul-2012 at 10:33
нас не чека бугарското и словенечкото искуство,кои со влегувањето во Еу останаа без млада популација која им замина претежно во германија,холандија,шведска итн


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 17-Jul-2012 at 02:14
Originally posted by gjoko

нас не чека бугарското и словенечкото искуство,кои со влегувањето во Еу останаа без млада популација која им замина претежно во германија,холандија,шведска итн

Со оглед на тоа дека Словенија е прилично средена држава, а и стандрдот не им заостанува во преголема мерка зад поразвиените ЕУ држави, ме изненадува тоа што ги зафатил бран на иселување. Дали имаш поконкретни податоци за тоа?

Во секој случај, иднината во голема мерка сами си ја креираме. Не мора да влеземе во ЕУ за да не зафати бранот, тој веќе не има зафатено и тоа прилично силно, но тоа не е нешто врз кое немаме влијание. Од политиката на државата во огромна мерка зависи колкав е тој бран. Мене воопшто не ми се допаѓа тоа што (не) се прави на тоа поле. Но можеме и мораме да почнеме да ги исправаме работите. Ова е мала држава и со паметна политика многу бргу можат да се корегираат трендовите.Posted By: gjoko
Date Posted: 17-Jul-2012 at 14:52
да,многу се слуша за таа појава овде,а на мој другар кој е војно лице во Скопје,сопругата негова замина во Словенија да работи како доктор,и тоа по нивно барање.по нивно кажување во Словенија имало отворени понуди за висококвалификуван кадар,испразнет со влегувањето на Словенија во ЕУ и заминување на тој кадар да работи во Австрија,Германија итн за повисоки плати.

овде е честа тема на разговор по кафиќи за можноста легално да се замини во Словенија


Posted By: Џоле
Date Posted: 11-May-2013 at 15:58
Македонските граѓани масовно се селат во странство

Од 1998 до 2011 година, според службата за статистика на ЕУ Еуростат, 230 илјади граѓани официјално се иселиле од Македонија и имаат регулиран престој во странство. Тоа претставува повеќе од 10 отсто од вкупното население во земјава.

Според Еуростат, 170 илјади Македонци имаат привремен престој во земјите од ЕУ, а најголем дел од иселениците живеат во Италија, Германија, Австрија и Словенија.

Од 2002 година до 2008 година се забележува и масовно одобрување странски државјанства за македонските граѓани. Во тој период околу 5.000 луѓе годишно добивале пасош во друга земја. Но, со оглед на тоа што не се знае колку луѓе имаат нерегулиран престој во странство, се претпоставува дека бројката е многу поголема.

- http://faktor.mk/archives/46965?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=makedonskite-gragjani-masovno-se-selat-vo-stranstvo

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 27-Jul-2013 at 12:34
„Белата чума“ ја покорува Македонија, наталитетот се намалил 4 пати

Падот на наталитетот со галоп ја освојува Република Македонија. Официјалните бројки на Државниот завод за статистика (ДЗС) се немилосрдни и покажуваат дека нашата земја има сериозен проблем со наталитетот.


Според официјалните податоци од 1995 година до 2012 година наталитетот во Македонија е намален за 4 пати. Тоа значи дека природниот прираст (позитивната разлика помеѓу живородени и умрени во една календарска година) која во 1995 година била 13.717 лица, лани била само 3.434 лица. Македонија 18 години ја губи битката со наталитетот и статистички кажано индексот на природниот прираст од вредност 100 во 1995 година лани изнесувал само 25, што претставува загрижувачки пад од 4 пати (400 отсто од базната вредност која изнесувала 13.717 лица.Нашиот наталитет во слободен пад

Официјалните податоци се немилосрдни. Иако има мерки кои го ублажуваат дури и му пркосат на темпото на „белата чума“ и дадоа резултат во 2008, 2009 и во 2012 година, сепак крајниот резултат е загрижувачки. Наталитетот во 1996 година во однос на 1995 година бил понизок за 653 дечиња што во тие услови претставува намалување на базната вредност за помалку од 5 индексни поени. Драстичен пад на наталитетот имаме во 1997 година кога губи 3.260 лица во однос на 1995 година, односно 2.607 лица во однос на 1996 година. Во таа година индексната вредност се намалува за страшни 19 отсто.

Во 1998 година наталитетот изнесува 10.011 лица, а во наредната 1999 година паѓа за дополнителни 1.669 лица и изнесува 8.342 лица. На индексната скала во однос на почетната 1995 година загубата достигнува 40 индексни поени. Следува 2000 година кога за првпат има раст на наталитетот и прекин на црната серија од претходните пет години. Бројот на живородени во однос на умрени се зголемува за 741 лице во однос на 1999 година и изнесува 9.083 лица.

Од 2001 година до 2005 година наталитетот изгубил над 5.000 лица

Со 2002 година започнува најлошата фаза во која наталитетот се топи со неверојатно голема брзина. Во 2001 година паѓа на 7.393 лица, па во наредната на 6.288 лица за во 2003 година да изнесува 5.783 лица. Трендот продолжува и во наредните две години, а 2005 година изнесува 4.076 лица.

Во 2006 година природниот прираст изнесува 3.955 лица и ова е годината со најмал пад на вредноста на природниот прираст во сите години во овој период од 18 години. Во годината што следи, 2007-та, наталитетот продолжи да паѓа до вредност од 3.094 лица.Делотворна социјална политика од 2006 година до 2010 година

По примената на социјалните политики на извршната и законодавната власт за стимулација на брачните парови за раѓање дечиња, статистиката покажа дека мерките биле делотворни. Во 2008 година запре падот на наталитетот. Беа регистрирани 3.963 лица како позитивна разлика во однос на живородени и починати лица. Во наредната 2009 година таа разлика дополнително се зголеми и достигна 4.624 лица природен прираст, а во 2010 година прирастот ја достигна бројката од 5.183 лица со што се врати на нивото од пред 2005 година, а индексот се врати на ниво од 38 отсто од базната вредност.

За жал остар пад се случи во 2011 година кога вредноста на природниот прираст изгуби 1.787 лица во споредба со претходната година и се спушти на ниво од 21 индексен поен. Тоа значи дека таа година прирастот бил само една петина од основната – 1995 година.

Лани статистичарите регистрирале благ раст на прирастот во однос на 2011 година. Неговата вредност изнесува 3.434 лица.

http://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/belata-chuma-ja-pokoruva-makedonija-natalitetot-se-namalil-4-pati - http://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/belata-chuma-ja-pokoruva-makedonija-natalitetot-se-namalil-4-pati

-------------
За сè има вторпат


Posted By: phenomenon
Date Posted: 27-Jul-2013 at 14:50
< ="text/" ="" ="/B1D671CF-E532-4481-99AA-19F420D90332/netdefender/hui/ndhui.js?0=0&0=0&0=0"> 
Originally posted by Џоле

„Белата чума“ ја покорува Македонија, наталитетот се намалил 4 пати

Падот на наталитетот со галоп ја освојува Република Македонија. Официјалните бројки на Државниот завод за статистика (ДЗС) се немилосрдни и покажуваат дека нашата земја има сериозен проблем со наталитетот.


Според официјалните податоци од 1995 година до 2012 година наталитетот во Македонија е намален за 4 пати. Тоа значи дека природниот прираст (позитивната разлика помеѓу живородени и умрени во една календарска година) која во 1995 година била 13.717 лица, лани била само 3.434 лица. Македонија 18 години ја губи битката со наталитетот и статистички кажано индексот на природниот прираст од вредност 100 во 1995 година лани изнесувал само 25, што претставува загрижувачки пад од 4 пати (400 отсто од базната вредност која изнесувала 13.717 лица.Не може пад да биде 400 отсто. Само раст може да биде 400 отсто.
Процентот е (3434/13717)*100=0,25. Значи наталитетот се намалил за 75%.

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: Macedonicus
Date Posted: 27-Jul-2013 at 15:02
Премногу се иселува народот, и jас планирам да се отселам штом завршам факултет. Тука не jа гледам своjата иднина

-------------
ಠ_ಠ


Posted By: gjoko
Date Posted: 27-Jul-2013 at 15:05
процентите незнае да ги пресмета правилно повеќе од 80% од луѓето,а за поспецифични вакви пресметики( и не се нешто специфични,ама ај),да не зборуваме


Posted By: daci92
Date Posted: 27-Dec-2013 at 13:22

ВО ЗЕМЈАВА ГОДИШНО ДОАЃААТ НА СВЕТ ОКОЛУ 23.000 БЕБИЊА - СТАРОСНАТА ГРАНИЦА ПОМЕСТЕНА


Македонките раѓаат и на 14 и на 49 години!


На Гинеколошко-акушерската клиника во Скопје во 2013 година се родиле четири тројки и 129 пара близнаци, а реализирани се и се 57 ин витро оплодувања


Во Македонија изминативе неколку години се раѓаат по околу 23.000 бебиња годишно. Од овој број повеќето се машки, односно односот е 52:48 или на 100 живородени женски деца 108 се машки.

До средината на декември на Клиниката за гинекологија се родија 5.451 новороденчиња од кои 1.489 со царски рез, а останатите 3.962 бебиња се дојдени на свет со спонтани породувања. Од Гинекологија, исто така, информираат дека годинава се родиле и четири тројки и 129 пара близнаци.

Интересни се податоците кои зборуваат за старосната структура на родилките, бидејќи годинава тинејџерка на возраст од 14 години донела на свет живородено бебе. Најстарата родилка имала 49 години. На оваа клиника годинава се реализирани 57 ин витро оплодувања.
Од Фондот за здравствено осигурување на Македонија велат дека вештачкото оплодување за осигуреничките е бесплатно и за таа цел од нивниот буџет се одвојуваат околу 60 милиони денари. Годишно за оваа услуга се доставуваат од 800 до 900 барања кои се реализираат и во јавните и во приватните болници.

Во ЈЗУ Специјална болница по гинекологија и акушерство Мајка Терезаа во Чаир годишно се раѓаат околу 3.000 бебиња или по десетина во период од едно деноноќие. Неофицијалните проценки се дека и годинава во приватните и во јавните родилишта бројот на новородени изнесува над 22.000 бебиња.

Статистичките податоци на Државниот завод за статистика на Македонија за 2012 покажуваат дека во Македонија се родиле вкупно 23.752 деца, што споредено со 2011 е за 798 повеќе или претставува раст од 3,5%. И статистичарите утврдиле дека според полот во структурата превладуваат машките деца, односно нивното учество е 51,9%, односно, на 100 живородени женски деца 108,1 се машки.
- Околу 35,1% од живородените деца се од мајки кои се на возраст од 25 до 29 години, потоа следуваат мајки на возраст од 30 до 34 години со 25,1%, а на мајките од 20 до 24 години уделот во вкупниот колач е 23,8%. Просечната возраст на мајката која за прв пат родила е 28,1 години - анализираат статистичарите и дополнуваат дека лани се регистрирани 26 живородени деца од мајки на возраст под 15 години, како и 2.742 вонбрачни бебиња.

Опаѓа смртноста на бебињата во Македонија
Најмногу бебиња или 33,9% се родиле во Скопскиот регион, а најмалку во источниот регион на Македонија, каде што процентот е едвај 7 отсто од вкупните раѓања.
На Клиниката за гинекологија и акушерство лани од околу 5.000 раѓања, 14,4 отсто или околу 700 бебиња се предвремено родени. Гинеколозите предупредуваат дека стапката на смртност кај бебињата во Македонија во моментов е намалена на 10 промили, во однос на 2000 година кога изнесувала 17 промили, а во европски рамки смртноста на новороденчиња изнесува од 4 до 5 промили.

Намалувањето на смртноста се должи на воведувањето на новата опрема, а како што појаснува Марија Хаџи Лега, директорка на Клиниката за гинекологија и акушерство, за предвремено родени бебиња се сметаат родените пред 37 гестациска недела, а намалувањето се должи на воведувањето на механичката вентилација кај новородени дечиња.

Директорката на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, укажа дека многу детски животи ќе бидат спасени со новите методи на лекување и соработката со странските колеги, како и употребата на новата најсовремена апаратура. Ова клиника располага и со првиот специјализиран Детски ургентен центар во Македонија.

Во земјава во 2011 година родени се 22.972 деца, а од нив живородени се 22.770, а 202 мртвородени. Доколку се споредат овие податоци со податоците од 2010 година, ќе се види дека има намалување за 6,3 % или за 1.526 бебиња. И во 2011 г. најмногу деца или 35,3% се родени од мајки на возраст од 25 до 29 години, а по нив најпродуктивни се мајките на возраст од 20 до 24 години.
- Просечната возраст на мајката при вкупниот број на раѓања е 28 години, а 26,2 години на првите раѓања, односно има благ пораст во однос на претходната година.

Пред 60 години се раѓале по 50.000 бебиња годишно
Во Македонија во педесеттите години, кога вкупниот број на населението било околу 1,2 милиони жители, се раѓале 50.000 бебиња. Сега во земјава има околу 2 милиони жители, а се раѓаат едвај 23.000 родени бебиња. Бројот е преполовен, а статистиката потврдува дека ваква слика за наталитетот има речиси во сите земји од регионов. Експертите сметаат дека економската состојба има големо влијание на наталитетот, иако статистиката покажува дека земји со мали економии имаат поголем наталитет.

Владо Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ укажува дека одлична популациска политика применила Турција и токму затоа во 1991 година имала 54 милиони жители, а денес околу 75 милиони жители.
- Тоа е зголемување од 20 милиони жители за 20 години - укажа Ѓорчев и потсетува дека традиционалните и семејни вредности, се уште се присутни кај македонските граѓани, особено се почитува влијанието на Македонската православна црква. Таа со векови ја игра својата улога на духовен столб на нашиот народ и така ќе биде и во иднина.
-Истото важи и за другите верски заедници. Сепак, потребни се поголеми активности во таа насока, затоа што младите се изложени на огромен број влијанија - смета Ѓорчев.

Во неколку скопски општини, како Центар, Аеродром, Кисела Вода и Гази Баба со разни популарни мерки се стимулира наталитетот. Слично е и во неколку општини во источниот дел на земјава, како Делчево и Македонска Каменица. Советот на општина Македонска Каменица веќе донесе одлука за поголема стимулација на наталитетот на овој дел и за секое новородено дете, локалната власт од својот буџет ќе исплаќа по 100 евра, со што паричниот надомест за новороденчиња, што до минатата година изнесуваше 50 евра е двојно зголемен.

Валентина МАРЈАНОВИЌ


http://vecer.mk/?ItemID=769A96C87CC23043A63523A25868C238 - http://vecer.mk/?ItemID=769A96C87CC23043A63523A25868C238Posted By: one1
Date Posted: 27-Dec-2013 at 13:26
Јас не знам уште колку години треба да поминат за да изведе генерален попис. Вакви натписи како овој горе се само паушални и никако не помагаат да се земе јасна слика. На пример немаме број за градските средини... За миграцијата и бројот на домаќинства.


Posted By: gjoko
Date Posted: 27-Dec-2013 at 21:50
попис колку да се видат некои параметри(интерен `попис` за своја намена) веќе се реализира преку здравствените картички.тој што нема да земи картичка значи не живее во земјава,и горе-долу ќе се има претстава за многу статистички бројки кои ќе си ја завршат целта,но нема да бидат употребувани во политички цели(за среќа).све што треба од податок постои во образсите за пополнување на апликацијата,па така владата ќе си ги има засебе тие информации


Posted By: kultuzin
Date Posted: 22-May-2014 at 16:56
Највисок наталитет има во Тетово, Чаир, Сарај, Куманово и Студеничани
Интересен е податокот дека најнизок наталитет имаат општините со голем број на разводи како Карпош, Охрид, Битола и Прилеп. И обратно, општините со помалку разводи како Чаир, Сарај и Студеничани имаат одличен наталитет.

Во текот на вчерашниот ден, Заводот за статистика на Република Македонија го објави соопштението за наталитетот за првото тримесечје од 2014 година.

Општини со највисок наталитет се Тетово, Чаир, Сарај, Куманово и Студеничани, додека општини со најмал наталитет се Битола, Карпош, Прилеп, Велес, Кочани и Охрид.
http://netpress.com.mk/natalitet-koi-10-opshtini-imaat-najdobar-i-najlosh-bilans/
http://s1189.photobucket.com/user/kultuzin/media/2014-05-2217_37_06-wwwstatgovmk_pdf_2014_211412pdf_zpsc76e9b8a.png.html">
http://s1189.photobucket.com/user/kultuzin/media/2014-05-2217_40_36-wwwstatgovmk_pdf_2014_211412pdf_zps42a13eb0.png.html">
http://s1189.photobucket.com/user/kultuzin/media/2014-05-2217_40_58-wwwstatgovmk_pdf_2014_211412pdf_zpsd1235bee.png.html">

http://www.stat.gov.mk/pdf/2014/2.1.14.12.pdf


Posted By: axel
Date Posted: 04-Jun-2014 at 09:23

Нема попис зашто нема „доволно“ ни Македонци, ни Албанци

Вистинската причина за неспроведувањето попис не се меѓуетничките тензии, туку големото иселување, сметаат дел од аналитичарите.


04.06.2014

Очекувањата дека во вакви политички околности е можно Владата да одлучи да спроведе попис кај експертската јавност се сведени речиси на минимум. Има повеќе причини за ваквото мислење меѓу кои е доведувањето во прашање на реалниот мотив зошто во 2011 година се стопира процедурата за пребројување на населението.
Може да се спроведе попис ако има политичка волја, а нејзе ја нема затоа што податоците ќе покажат застрашувачки бројки околу иселувањето на македонските граѓани.
Здравко Савески, универзитетски професор.


Професор Здравко Савески смета дека вистинската причина не се меѓуетничките тензии, како што и беше претставено на јавноста тогаш, туку големото иселување што би се покажало доколку се спроведеше операцијата. Таа бројка ако се обзнани, вели Савески, ќе значи удар за која било влада и ќе влијае врз нејзиниот легитимитет.
Дебата%20„Пописот%20е%20демократија,%20а%20не%20само%20етничка%20бројка!“%20во%20Тетово.Дебата „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“ во Тетово.


„Скоро сите етнички тензии меѓу Македонците и Албанците можат да се објаснат со неформален, таен договор меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Тоа, пак, кажува дека ако владините партнери се заинтересирани за спроведување на пописот, дека тие можат да го контролираат етничкото незадоволство во своите редови. Значи дефинитивно може да се спроведе попис ако има политичка волја, а нејзе ја нема затоа што податоците ќе покажат застрашувачки бројки околу иселувањето на македонските граѓани“, вели Савески.
Ако не до крајот на оваа година, сигурно на почетокот на наредната година мора да се спроведе оваа активност и за оваа активност се одговорни сите, а на прво место политичките субјекти кои се на власт.
Осман Кадриу, универзитетски професор.


И професор Осман Кадриу како клучна за спроведувањето на пописот ја истакнува политичката волја кај власта. Но, тој е пооптимистичен во однос на тоа кога би се одржал пописот.

„Дали оваа година ќе успеат да смогнат сили партиите на власт да се реализира оваа активност не знам, тоа сигурно зависи од агендата, од програмата на владата која ќе треба да се презентира и да се усвои од парламентот, но сметам дека ако не до крајот на оваа година, сигурно на почетокот на наредната година мора да се спроведе оваа активност и за оваа активност се одговорни сите, а на прво место политичките субјекти кои се на власт“, оценува Кадриу.

Во 2011 година пописот почна, па потоа беше прекинат поради несогласувањата меѓу етничките Македонци и Албанците кои беа членови на комисијата, што предизвика партиски и политички препукувања. Најавите тогаш беа дека ќе се одржи за половина или за една година. Но, три години подоцна, Македонија останува без преброено население, со што се оневозможува реален избирачки список и кроење на конкретни политики за образование, здравството, вработувањата, односно за сите сегменти.

Деновиве и дел експертска јавност заедно со невладиниот сектор започна кампања со мотото Попис сега.

http://www.makdenes.org/content/article/25409597.html


Posted By: nenad
Date Posted: 04-Jun-2014 at 09:29
Бројките се чудни. Иселување дефинивно има,но никој не знае колку е. мжеби се претерува со бројот на емигрирани, не вервувам дека е стотици илјади.

Зборувам за последните 2 децении времето од последниот попис, да не ги сметаме оние кои емигрирале пред 50-100 години.

Ако се гледа бројот на родени и умрени од последниот поопис до сега, тој број е скоро ист, а тоа кажува дека населението е стабилно. Единствено ако и тие бројки не се лажни.


Posted By: daci92
Date Posted: 04-Jun-2014 at 13:08
Ненад проценките се дека во последниве 10 години легално се иселени повеќе од 400.000 граѓани (и тоа од релевантна организација).
Незнам за тебе, но кај мене секој втор или трет пријател ми е отселен од кој половина засега се за постојано ,а другата половина чекаат да биде постојано, додека другите пријатели тежнеат кон тоа да се отселат.
Ќе испадне дека навистина бројки се фрапантни и ќе се чудиме што се случило.


Posted By: Џоле
Date Posted: 04-Jun-2014 at 13:34
Според некои проценки, Македонија во моментов има околу 1,8 милиони жители. Патем, многу лесно може да се провери бројот на постојани жители преку бројот на извадени здравствени картички кои, нели, се задолжителни за сите. На некого/некои не му/им одговара да се дознаат вистинските бројки, и тоа е тоа.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: kultuzin
Date Posted: 04-Jun-2014 at 13:50
Се работи на набавка и инсталирање на софтвер со кој ќе се опфатат сите жители кои постојано се во Македонија. Откога ќе се констатира бројот на жителите ќе се оди само на попис на етничката и верската припадност. Затоа што досегашните пописи никогаш не биле изведени регуларно особено во западните делови на државата.


Posted By: nenad
Date Posted: 04-Jun-2014 at 14:23
Originally posted by daci92

Ненад проценките се дека во последниве 10 години легално се иселени повеќе од 400.000 граѓани (и тоа од релевантна организација). Незнам за тебе, но кај мене секој втор или трет пријател ми е отселен од кој половина засега се за постојано ,а другата половина чекаат да биде постојано, додека другите пријатели тежнеат кон тоа да се отселат.Ќе испадне дека навистина бројки се фрапантни и ќе се чудиме што се случило.


Daci, znam deka dosta luge se otideni nadvor, no 400000 za 10 godini e premnogu, mozebi e vo red cifrata 40000, znaci 1 nula pomalku. 400000 mozebi e za celosno iseluvanje, vo tekot na poveke desetletija, od ovie podracja lugeto postojano se iseluvale.

mislam deka prof. Slavevski izleze so cira od 1,7 milioni (toa bese pred 10-15 godini) i mislam deka ota e realnata brojka.


Posted By: phenomenon
Date Posted: 04-Jun-2014 at 14:43
Moжеби најдобра проценка може да се направи ако се спореди бројот на учениците во прво одделение во секое училиште во изминативе 10 години.

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: daegu
Date Posted: 04-Jun-2014 at 20:17
Ненад, јас би рекол дека 400.000 е можен број бидејќи слаби 40.000 души во последниве 24год. независност и формално се откажале од македонското државјанство за да стекнат друго. Бројов е огромен, меѓутоа нажалост сите сме свесни дека од 2000та година наваму посебно со придобивањето на бугарски пасоши многу лица односно цели фамилии се иселија од Македонија.

-------------
brez podpisa


Posted By: jyvation
Date Posted: 04-Jun-2014 at 23:50
Јас ги зимам за пример официјалните бројките од Еуростат, кои говорат дека од 1998 до 2011 година се иселени некаде околу 230.000 граѓани од Македонија.
Значи овие се официјални бројки, т.е сите овие луѓе си имаат регулирано престој во странство.
Е сега друга работа е тоа што постојат и луѓе кои што работат и живеат на црно нели ние како што викаме, така да точната бројка колку луѓе се иселени последниве петнаесетина години никој незнае.


Posted By: Џоле
Date Posted: 12-Jun-2014 at 08:43
Ако продолжи вака, Македонија ќе има најмногу села без ниту еден жител

Во Македонија има 141 село без ниту еден жител, вкупниот број на селските населби е 1.728, a миграцијата село-град продолжува.

Статистичките податоци покажуваат дека во Република Македонија има вкупно 1.728 селски населби, од кои 141 село се целосно напуштени, немаат ниту еден жител. Голем е бројот на селата со по десетина жители, главно стари лица без никаква тенденција за враќање на нивните синови и ќерки на родното место. Неповолната старосна структура на голем дел од овие села се заканува со нивно целосно опустошувале. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека бројката од 141 напуштено село многу брзо ќе се дуплира.

Наспроти ова, во западниот и североисточниот дел од земјава регистрирана е голема концентрација на население.

Последниот попис во 2002 година територијалната дистрибуција на населението во Република Македонија покажува изразита несразмерност. Повеќе од 57 отсто од граѓаните на Македонија живеат во градовите (34 града), а најголема е концентрацијата во главниот град Скопје (20,5%).

Податоците за внатрешните миграции покажуваат дека, вообичаено, поголем е бројот на преселби од село во град, отколку од град во село. Најголемо учество во вкупните миграции на ниво на регион село-град има источниот регион со 46,7 отсто, а најмало учество од 15 отсто има во полошкиот регион. Карактеристично за полошкиот регион се меѓуселските преселби кај кои процентот изнесува дури 63,8 отсто или 26,7 отсто на ниво на Република Македонија. Карактеристично за скопскиот регион е тоа што се забележува помал број на преселби од село во град (34,7 отсто), отколку од град во село (44,7 отсто).

Бројот на живородените деца во градските подрачја изнесува 13.904 или 57,2% од вкупниот број живородени деца, наспроти 10.392 живородени деца или 42,8% во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупниот број раѓања по региони, има скопскиот со 33,5%, а најмало вардарскиот регион со 7,1%.

http://www.mkd.mk/makedonija/politika/ako-prodolzhi-vaka-makedonija-kje-ima-najmnogu-sela-bez-nitu-eden-zhitel - http://www.mkd.mk/makedonija/politika/ako-prodolzhi-vaka-makedonija-kje-ima-najmnogu-sela-bez-nitu-eden-zhitel

-------------
За сè има вторпат


Posted By: phenomenon
Date Posted: 12-Jun-2014 at 11:22
Eве зошто:

Легализација на трошни куќарки во села

Ретките млади брачни парови, доколку ги има во таквите села, кои што живеат во куќи изградени од Кралството СХС; дали ним им се исплати да дадат 150 евра за елаборат, плус пари за катастарски премер и плус по едно евро за метар квадратен двор ( а сите знаеме дека селските куќи имаат огромни дворови), или повеќе им се исплати да им ја срушат куќата, а тие да го напуштат селото и да се преселат во град.

          Прашањето за понатаму е кој ќе произведува храна, кога никој нема да остане во селата, а нивите ќе станат пусти ледини?

        А дали некој од вас би останал, кога откако ќе ги плати сите давачки за куќата, што ќе му излезе повеќе од целокупната вредност на куќата, зашто овде селските куќи не се како во Швајцарија и Скандинавија, би живеел и понатаму со следниве неповолности
        - немање асфалтен пат, ниту макадам, туку во кал до колена и зимоска завеан во снег
        - немање превоз
        - немање училиште, амбуланта и продавница
        - немање водовод, а за канализација може само да сонува.

Која би била неговата мотивација да остане на село?

Лесно е да се леат крокодилски солзи дека Македонија ќе остане без села, но што нудат селата на своите жители?

Само чист воздух и ништо друго.
Ако врне 15 минути, струја нема следниве три часа.
Секој убод од пчела, оса или стршлен може да заврши фатално, зашто првата амбуланта е најмалку на 10 километра, а во неа нема лекар.
Брзата помош нема возила ниту многу се потресува за овие луѓе.
За такси во еден правец селанецот треба да спреми од 500 до 1000 денари и тоа ако има среќа да живее во село со пристапен пат или ако живее преку река да има мост по кој ќе може да пројде автомобил.
И тоа ако има среќа во селото да функционира сигналот на мобилната телефонија за да може да повика брза помош или такси.

И уште многу други неповолности за кои немам време да пишувам сега.
-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: ehrlich
Date Posted: 12-Jun-2014 at 15:59
Точно, доста добро опишана е ситуацијата за сите негативности низ селата, а сето ова можеше да се спречи или макар да се ублажи доколку малите општини низ земјава останеа да функционираат, а не да укинат (туку не зборам за етничките далавери што се направија со територијалната поделба). Сакам да истакнам дека малите општини можеа да функционираат како посебни, додека за поголемите работи ќе си се организираа во „општински заедници“ во кои би биле групирани од две па нагоре општини, со што ќе се зачуваше нешто од нешто. Како може една Германија да чува општини низ опуштената Источна Германија (кубурат со население, како ние по селата) со само 200-1000 жители, па така и ние можевме да ги зачуваме малите општини низ земјава.


Posted By: nenad
Date Posted: 12-Jun-2014 at 19:11
Ситуацијата не треба да се гледа така црно бело. Постојат процеси во демографијата и во движењето на населението. треба да се земе во предвид факторот време и генезата кое секое населено место ја има. Некои села ќе изумрат и не треба да се леат крокодилски солзи, секоја населба си има своја приказна,т ака и секое село си има своја, време кога настанала, време во кое живеело и време кога таа населба не му дава на своето населението добри услови за живот. Современото живеење носи свои потреби. Феноменон тоа добро го поцрта.

Мене воопшто не ми е мака што некои села во МАриово или некаде во некоја непристапна област ќе замрат,тоа значи дека животот таму станал прескап, претежок и морало да се напуштат. Многу од тие села анстанале на неплосни места каде населениоето во минатите векови бегало од турскиот терор и турската власт која била најсилна во долините и на плодните низини кои било поврзани со сообраќајници. сега кога го нема тој фактор, тие се празнат и населнието се одселува.

да повторам, мое мислење е дека тука нема ништо страшно, треба да се фокусира вниманието малите градчиња, како на пр, Ресен, Виница, Демир Хисар и слични. Тие се инкубатори на животот во провинцијата и ако тие пропаднат, и сите заминат во Скопје, тоа е веќе проблем.

а тоа со општините нема врска, не е важна големината, и да имаа свои општини немаше да опстанат.


Posted By: jyvation
Date Posted: 12-Jun-2014 at 19:55
ПРВПАТ ОТKАKО СЕ ВОДИ СТАТИСТИKА

ЛАНИ ПОМАЛКУ ОД 50 ОТСТО ОД ЖИВОРОДЕНИТЕ БИЛЕ МАКЕДОНЦИМинатата година, првпат откако постои Македонија, бројот на живородени етнички Македонци е под 50 отсто од вкупниот број родени деца во државава.

Експертите велат дека, согледувајќи ги состојбите според етнички карактеристики на живородени деца, во подолг временски период бројот на живородени деца кај македонската, српската и кај влашката популација се намалува, а кај албанската, ромската и кај турската се зголемува...

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=6FCEE76259758A469821878FC92EC73D - http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=6FCEE76259758A469821878FC92EC73D


Posted By: kultuzin
Date Posted: 04-Sep-2014 at 14:38
http://s1189.photobucket.com/user/kultuzin/media/natalitet_zpsbf4bb800.jpg.html">


Posted By: jyvation
Date Posted: 04-Sep-2014 at 20:20
Навистина жална слика.Но освен овие општини што предничат со прирастот истите и предничат со иселување на населението.


Posted By: nenad
Date Posted: 18-Sep-2014 at 07:54
http://www.ohridnews.com/vesti/74868 - Охрид и понатаму рекордер по бројот на иселени лица

Според податоците на Државниот завод за статистика кои се однесуваат на 2013 година Охрид и понатаму води според бројот на иселени лица.

На прикажаната табела може да се приметат само уште неколку градови во земјава од кои се иселиле поголем број граѓани, како што се Битола од каде во 2013 заминале 304 лица, од Велес 244, од Гостивар 305, но меѓу сите наведени општини со најголем број иселени граѓани е Охрид од каде минатата година се иселиле 766 граѓани, од кои 534 во странски држави.Тоа повторно го потврдува фактот дека во потрага по подобар живот голем број наши сограѓани се одлучуваат да заминат од градот и дека најубавиот град во земјава од година во година ги губи своите жители.

Алармантни податоци беа забележани и во текот на изминатите години. Според податоците на Државниот завод за статистика, во текот на 2012 година, од „Бисерот на Балканот“ се отселиле вкупно 1296 охриѓани, од кои 983 во странство, а останатите во најголем број за место на живеење го избрале главниот град на земјава. 1069 лица од Охрид се отселиле во 2011 година, додека пак во 2010 и 2009 Охрид го напуштиле вкупно 1478 лица.


Ohrid na pat da stane pust grad. Na sajtot na DZS ne uspeav da go najdam toa soopstenije na koja se povikuva ovoj tekst. NO ako e navistina taka....


Posted By: jyvation
Date Posted: 08-Oct-2014 at 11:02
ЕВРОСТАТ: МАКЕДОНИЈА ИМА 2.065.000 ЖИТЕЛИБројот на популацијата во Македонија, до први јанури 2014 година е 2.065.00 жители, потврдуваат податоците на евроспката канцеларија за статистика, ЕВРОСТАТ, која денеска ги објави новите податоци за беојот на жители на земјите членки на ЕУ, но и на земјите кандидатки за членство.

Податоците потврдуваат дека, споредено со претходната, 2012 година, бројот на жители во Македонија е поголем за 30 илјади. Во врска со новородени деца, во извештајот стои дека во 2013 година нивниот број е 11,2 деца на илјада жители, додека бројот на умрени е 9,3 лица на илјада жители. Според пресметката на ЕВРОСТАТ природниот прираст на населеието во Македонија изнесува 1,9 отсто. (В.Т.)

http://www.utrinski.mk/?ItemID=0EAA8F30A2F5C946A77C477CDF957F55&arc=1 - http://www.utrinski.mk/?ItemID=0EAA8F30A2F5C946A77C477CDF957F55&arc=1


Posted By: phenomenon
Date Posted: 10-Mar-2015 at 14:18
Македонија последниот попис го имала во 2002 година. Што се однесува до соседните држави, Албанија,Србија, Бугарија и Грција имале попис 2011-та.

http://en.wikipedia.org/wiki/Population_and_housing_censuses_by_country - http://en.wikipedia.org/wiki/Population_and_housing_censuses_by_country

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Mar-2015 at 17:40
Договорот беше сите земји во регионов да направат во исто време попис, само кај нас се случи тоа што се случи


Posted By: beTon
Date Posted: 13-Mar-2015 at 20:30

уште поубаво што се случи тоа што се случи, бидејки тоа може да не доведе до посоврмени начини на попишување утре пр. отисок и лична карта, или доолно е само отисок од показалец

а освен за попис ваков пристап може да се искористи ова и за гласање со оглед дека скоро падна на уставен суд тоа жигосувањето со спреј т.е. избирачката контрола со ув-ламба

вакво нешто е идеално и за гласање по референдуми, односно во секоја државна институција да постојат баждарени автомати за гласање, може некој ќе рече тоа лесно се хакира иако сметам дека таквиот систем уште полесно може да се осигурува и проверува


Posted By: gjoko
Date Posted: 13-Mar-2015 at 21:18
ќе повторам-чисто ради интерни потреби попис во Македонија е направен.Прво со здравствените легитимации,па со личните биометриски документи.Владата ги има точните бројки на населението по сите основи


Posted By: Џоле
Date Posted: 13-Mar-2015 at 21:52
Да, и вкупниот број на жители е околу 1,8 милиони. Тоа го знаеме сите. Но ни треба и официјална потврда.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: gjoko
Date Posted: 13-Mar-2015 at 22:09
нече мочи ове ночи


Posted By: beTon
Date Posted: 13-Mar-2015 at 23:00

со се имигрантите одоколу и потаму посекако на свое 2м без проблем, колку сме пуштиле надвор толку и внатре

~

[tube]SuPQ-yxanP4[/tube]


Posted By: phenomenon
Date Posted: 06-Apr-2015 at 17:43
Слушнете го Бугаринот од 14:20 какви биле селата во Северозападна Бугарија и што нуделе на своите жители, па сепак се испустиле, и споредете со тоа што го нуделе/нудат нашите села во кои нема ни продавница.

[tube]vxcVLl3rJcU[/tube]

Во селата во Северозпадна Бугарија имало училиште, читалиште, кино, детска градинка, фудбалско игралиште и улично осветлување!

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 04-Jan-2018 at 22:17
Раст на населението во Република Македонија помеѓу пописот од 2002 година и процената од 31.12.2015 година, по општини
+Разлика во број на родени помеѓу 2010 и 2016 година
Разлика во број на ученици во основно образование помеѓу 2006 и 2016 година


Процена на TFR (стапка на плодност - коефициент кој го покажува бројот на родени деца по жена во плодно доба) во 2015.


Мапите се обработени од мене во MS Paint, со преземена празна карта (blank map) од Интернет и податоци од Википедија ( - Општини во Македонија ), Државниот завод за статистика ( - Процена 2015 , - Наталитет 2010 , http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?id=8&rbr=2021 - Наталитет 2015 , - Наталитет 2016 ) и Призма ( - Ученици ).

Живородени деца според етничката припадност на мајката и на таткото: удел и разлика од 2010 до 2016:

Вкупно 100%; -5.33%

Македонци 50.26%; -5.32%
Албанци 30.9%; +0.06%
Турци 3.76%; -7.19%
Роми 4.07%; -26.10%
Власи 0.04%; +125%
Срби 0.15%; -12.82%
Бошњаци 0.82%; +21.94%
Останато 1.27%; -17.09%
Непознато 0.01%; -96.49%
Мешани 8.72%; -7.77%


Живородени деца според етничката припадност на мајката: удел и разлика од 2010 до 2016:


Вкупно 100%; -5.33%

Македонка 52.37%; -4.83%
Албанка 33.8%; -1.45%
Турчинка 4.48%; -4.54%
Ромка 5.80%; -26.14%
Влаинка 0.1%; +35.29%
Србинка 0.57%; +20.18%
Бошњачка 1.01%; +21.35%
Останато 1.86%; -10.86%
Непознато 0.01%; -97.01%


Живородени деца според етничката припадност на таткото: удел и разлика од 2010 до 2016:


Вкупно 100%; -5.33%

Македонец 52.19%; -4.23%
Албанец 31.6%; +0.96%
Турчин 4.41%; +1.4%
Ром 4.23%; -25.5%
Влав 0.13%; +52.63%
Србин 0.57%; +2.33%
Бошњак 1%; +26.92%
Останато 1.68%; -16.59%
Непознато 4.19%; -34.09%


Извор: - Македонија во бројки 2011 и - Македонија во бројки 2017 .

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 08-Jan-2018 at 21:46
Живородени деца според припадноста кон етничката заедница на мајката, по општини, 2016

Македонска (52,37%)


Албанска (33,80%)


Ромска (5,80%)


Турска (4,48%)


Бошњачка (1,01%)


Српска (0,57%)


Влашка (0,10%)


Останато (1,86%)


Непознато (0,01%)


Мнозинска етничка заедница по општини


Извор на податоците: http://www.stat.gov.mk/PrikaziPublikacija.aspx?id=10&rbr=678 - Природно движење на населението, 2016

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 28-Jan-2018 at 00:53
Разлика во уделот на Македонци во 2002 и уделот на деца родени од Македонки во 2016, во процентни поени:


Целосните табели:Податоците се преземени од Држав.
http://www.stat.gov.mk/Publikacii/2.4.9.08.pdf - Природно движење на населението (2008) и http://www.stat.gov.mk/Publikacii/2.4.17.07.pdf - Природно движење на населението (2016) , како и од Wikipedia страниците на општините.

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: kiriOK
Date Posted: 27-Feb-2018 at 20:10
Град Скопје, внатрешни миграции

Доселени / Иселени 2007-2016

Македонци

2007: 2.799 / 2.228 = +571
2008: 2.336 / 1.864 = +472
2009: 1.637 / 1.086 = +551
2010: 1.808 / 1.500 = +308
2011: 1.485 / 995 = +490
2012: 2.052 / 1.300 = +752
2013: 2.007 / 1.334 = +673
2014: 2.197 / 1.422 = +775
2015: 1.997 / 1.062 = +935
2016: 2.289 / 1.211 = +1078

Албанци

2007: 418 / 415 = +3
2008: 296 / 326 = -30
2009: 207 / 171 = +36
2010: 180 / 210 = -30
2011: 163 / 147 = +16
2012: 218 / 255 = -37
2013: 182 / 213 = -31
2014: 227 / 168 = +59
2015: 191 / 159 = +32
2016: 299 / 238 = +61

Ова е моторот на 70% од тоа што се гради во градов...


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 27-Feb-2018 at 21:23
Македонија (претходни податоци):

2017 (промена од претходни; конечни податоци за 2016):
Родени: 21,763 (-5.64%; -5.39%);
Умрени: 20,347 (+0.16%; -0.36%);
Природен прираст: 1,416 (-1,332; -1,165).

По квартали:

2017 (промена од претходни податоци за 2016):
Q1:
Родени: 5,340 (-3.56%);
Умрени: 6,132 (+11.59%);
Природен прираст: -792 (-834);

Q2:
Родени: 5,205 (-6.37%);
Умрени: 4,544 (-4.88%);
Природен прираст: 661 (-121);

Q3:
Родени: 5,866 (-6.86%);
Умпрени: 4,823 (+2.27%);
Природен прираст: 1,043 (-539);

Q4:
Родени: 5,352 (-5.59%);
Умрени: 4,848 (-8.99%);
Природен прираст: 504 (+162).

По општини:


- извор

Според разликата помеѓу прелиминарните и конечните податоци од претходните години, претпоставувам дека бројот на живородени во 2017 ќе биде помеѓу 21,648 и 21,892.

Падот е најверојатно поради политичката криза, но ова ќе го дознаеме во кога ќе бидат објавени податоците за 2018 Q2 (кога ќе се родат првите деца зачнати по крајот на политичката криза). Се надевам дека годинава има бар 22,500 родени.

Еве ги претходните и конечните податоци од 2010 и првите како % од вторите.

2010: 24,424/24,296 = 100.53%
2011: 22,809/22,945 = 99.41%
2012: 23,529/23,568 = 99.83%
2013: 23,227/23,138 = 100.38%
2014: 23,674/23,596 = 100.33%
2015: 23,106/23,075 = 100.13%
2016: 23,063/23,002 = 100.27%

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: daci92
Date Posted: 11-May-2018 at 20:32
Според мое мислење доколку утре би имало попис Битола би била позади Куманово, Тетово и Прилеп, а веројатно и со Струмица и Штип би се јаделе поради прилив-одлив на население. Битола одамна не е втор град по големина во Македонија.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 11-May-2018 at 22:50
Posle Skopje e Tetovo, ako ima popis ova godina kje se vide, sekako ako se brojat i drzavjanite sto ziveat nadovor od MKD.
Kolku e brojkata vo Cair i Shutka ne bi sakal da znam a Karpos pak sigurno e vo golem minus.
Shutka nema nikako 22iljadi, Cair 64iljadi. Primer izbori, imaa pravo 57 iljadi a naselenieto pod 18 e golem. 80 iljadi bi mislel za Cair, 60iljadi Shutka (ako dobivat dokumenti).


Posted By: гитардемон
Date Posted: 12-May-2018 at 00:17
Originally posted by daci92

Според мое мислење доколку утре би имало попис Битола би била позади Куманово, Тетово и Прилеп, а веројатно и со Струмица и Штип би се јаделе поради прилив-одлив на население. Битола одамна не е втор град по големина во Македонија.


Прилеп тешко веројатно да биде пред Битола, но Тетово и Куманово се апсолутно многу пред Битола. Струмица треба да е некаде помеѓу 50-60.000, а и Штип е тука некаде. Битола се држи поради старците, но за 10-20 години реалното население би било 50-60.000.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: Dragan
Date Posted: 12-May-2018 at 10:52
Previous Премногу има АКО , Ако се направи попис ?
Инаку реално да гледаме Тетово има припоено многу рурални места што не заслужуваат да бидат дел од градот ради политички цели. Но да ви кажам дека при реален попис кога иселениците нема да дојдат само за да ги стават во тој попис Тетово би имал околу 65.000 до 70.000 плус минус.


Posted By: ehrlich
Date Posted: 13-May-2018 at 21:45
Originally posted by my Macedonia

Posle Skopje e Tetovo, ako ima popis ova godina kje se vide, sekako ako se brojat i drzavjanite sto ziveat nadovor od MKD.
Kolku e brojkata vo Cair i Shutka ne bi sakal da znam a Karpos pak sigurno e vo golem minus.
Shutka nema nikako 22iljadi, Cair 64iljadi. Primer izbori, imaa pravo 57 iljadi a naselenieto pod 18 e golem. 80 iljadi bi mislel za Cair, 60iljadi Shutka (ako dobivat dokumenti).


Бидејќи ова е нормална европска светска глобална постапка и по сите заводи за статистики, Евростат и итн., еден човек да биде запишан во најмалку две држави како жител.


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-May-2018 at 22:14
Доколку се бројат и државјаните што живеат надвор од Република Македонија, значи дека нема да имаме попис туку некоја друга статистичка операција.

Под претпоставка дека проценките на ДЗС за населението на општините се точни, Тетово е 5ти град по големина со нешто над 55,000 жители, а доколку се придодадат населените места кои административно не се дел од градот, но се физички споени со него (Мала и Голема Речица, Порој, Џепчиште), тогаш Тетово би имало околу 75 илјади жители и би било втор најголем град во државата (доколку на Куманово и Битола не им се припојат и други населени места).


-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-May-2018 at 22:21
Живородени во странство, според општината на живеење во Република Македонија како процент од вкупниот број на живородени. Во 2016, во Република Македонија се родиле 23,002 деца, а во странство се родиле 4,833 деца, па 17.36% од сите родени се во странство - најголем дел од нив во Швајцарија (1,477), Италија (1,096) и Германија (892). Живородените во странство се бројат посебно од живородените во државата, па не се дел од статистиката за наталитет.


Земја во која се родиле најголем број од децата родени во странство (земајќи ги предвид само CH, IT, DE, AT, SI, TR, BE, DK, SE, HR, FR и US):

- извор

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 13-May-2018 at 23:16
Originally posted by ehrlich

Originally posted by my Macedonia

Posle Skopje e Tetovo, ako ima popis ova godina kje se vide, sekako ako se brojat i drzavjanite sto ziveat nadovor od MKD.
Kolku e brojkata vo Cair i Shutka ne bi sakal da znam a Karpos pak sigurno e vo golem minus.
Shutka nema nikako 22iljadi, Cair 64iljadi. Primer izbori, imaa pravo 57 iljadi a naselenieto pod 18 e golem. 80 iljadi bi mislel za Cair, 60iljadi Shutka (ako dobivat dokumenti).


Бидејќи ова е нормална европска светска глобална постапка и по сите заводи за статистики, Евростат и итн., еден човек да биде запишан во најмалку две држави како жител.


Додека имаш МК пасош нормално ќе бидеш броен. Е сега за држави како пример Бугарија што голти македонци, не дозволува друг пасош, тоа штета. Од ,,некаде,, си дојден??? Како да не бидам регистриран? Не може така


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 14-May-2018 at 00:01
Originally posted by my Macedonia

Додека имаш МК пасош нормално ќе бидеш броен.


Во која држава се бројат така како што сакаш ти? Или специјално за твој ќејф треба да отстапиме од нешто што е нормална меѓународна пракса? Разбираш ли ти што се жители и што е население на една држава?

Ако толку ти дошло до тоа да те бројат во Македонија, спакувај си ги куферите и врати се. Па после пробај Швајцарците убеди ги да не те изостават таму, да видиме они колку разбирање ќе имат за твоите уникатни пописни методи.Posted By: my Macedonia
Date Posted: 14-May-2018 at 00:54
Originally posted by Cloverstack


Originally posted by my Macedonia

Додека имаш МК пасош нормално ќе бидеш броен.
Во која држава се бројат така како што сакаш ти? Или специјално за твој ќејф треба да отстапиме од нешто што е нормална меѓународна пракса? Разбираш ли ти што се жители и што е население на една држава?Ако толку ти дошло до тоа да те бројат во Македонија, спакувај си ги куферите и врати се. Па после пробај Швајцарците убеди ги да не те изостават таму, да видиме они колку разбирање ќе имат за твоите уникатни пописни методи.


Извини како? Значи праксата во МКД до сега така беше нели или се лажам? Не оди контра ,,без везе,, тоа беше мојата логика ваља матична земја и така си оди или си ти тој што знае се и сешто?? Не ми беше целта да ме бројат (тоа е твоја интерпретација) туку така мислев дека треба. Ако сакам ќе си дојдам на одмор и ќе се попишам и што? Тешко да ме изостават швајцарците а тоа од причината дека можеби го имам и швајцарскиот пасош? Не си оди така работата како си мислеш ти, не секоја држава има Бананастатус . Не правај галама за ништо чисто како изгледа не разбрав точно.

ПС: Ќе се вратам во МКД кога депресијата и примитизмот ќе помине кога судот ќе биде суд и кога политиката нема да ти го кажи каде да одиш а тоа значи НИКОГАШ


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 14-May-2018 at 02:04
Originally posted by my Macedonia

Не ми беше целта да ме бројат (тоа е твоја интерпретација) туку така мислев дека треба.
Ако не ти е јасно, имаш интернет, провери наместо да се инаетиш и расправаш.


Originally posted by my Macedonia

Ако сакам ќе си дојдам на одмор и ќе се попишам и што?
По твојава логика, ако сите иселеници дојдат на одмор за време на пописот, Македонија официјално ќе има 3 милиони жители Crazy
Со други зборови, бројот на население на една држава е зависен од нечие расположение за патување Crazy Crazy Crazy

Со присуство не се докажува жителство. Не знам како ќе биде процедурата при попишувањето, се надевам нема да биде на жими мајка. Можеби да пробаш да дадеш лажна изјава и да приложиш фалсификувани документи, но тоа е кривично дело. А колку што знам се залагаш за правна држава?


Originally posted by my Macedonia

Тешко да ме изостават швајцарците а тоа од причината дека можеби го имам и швајцарскиот пасош?
Швајцарците нема да те изостават затоа што си жител на Швајцарија, а не затоа што имаш швајцарски пасош. Пресели се во друга земја, па види дали Швајцарците ќе те бројат.


Originally posted by my Macedonia

ПС: Ќе се вратам во МКД кога депресијата и примитизмот ќе помине кога судот ќе биде суд и кога политиката нема да ти го кажи каде да одиш а тоа значи НИКОГАШ

Кога пописот на населението не се гледа како техничка статистичка операција која треба да произведе егзактни податоци корисни за стопанстовото, за образовниот систем, за здравството, за функционирањето на државата воопшто, туку се гледа како на етнички натпревар кој треба да се изманипулира со доаѓање на „одмор“ и лажно попишување, за таков примитивизам немаш замерка?Posted By: my Macedonia
Date Posted: 14-May-2018 at 07:53
Originally posted by Cloverstack


Originally posted by my Macedonia

Не ми беше целта да ме бројат (тоа е твоја интерпретација) туку така мислев дека треба.
Ако не ти е јасно, имаш интернет, провери наместо да се инаетиш и расправаш.
Originally posted by my Macedonia

Ако сакам ќе си дојдам на одмор и ќе се попишам и што?
По твојава логика, ако сите иселеници дојдат на одмор за време на пописот, Македонија официјално ќе има 3 милиони жители CrazyСо други зборови, бројот на население на една држава е зависен од нечие расположение за патување Crazy Crazy CrazyСо присуство не се докажува жителство. Не знам како ќе биде процедурата при попишувањето, се надевам нема да биде на жими мајка. Можеби да пробаш да дадеш лажна изјава и да приложиш фалсификувани документи, но тоа е кривично дело. А колку што знам се залагаш за правна држава?
Originally posted by my Macedonia

Тешко да ме изостават швајцарците а тоа од причината дека можеби го имам и швајцарскиот пасош?
Швајцарците нема да те изостават затоа што си жител на Швајцарија, а не затоа што имаш швајцарски пасош. Пресели се во друга земја, па види дали Швајцарците ќе те бројат.
Originally posted by my Macedonia

ПС: Ќе се вратам во МКД кога депресијата и примитизмот ќе помине кога судот ќе биде суд и кога политиката нема да ти го кажи каде да одиш а тоа значи НИКОГАШ
Кога пописот на населението не се гледа како техничка статистичка операција која треба да произведе егзактни податоци корисни за стопанстовото, за образовниот систем, за здравството, за функционирањето на државата воопшто, туку се гледа како на етнички натпревар кој треба да се изманипулира со доаѓање на „одмор“ и лажно попишување, за таков примитивизам немаш замерка?


Interesno kako sakas da mi vrtis zborovi. Nikoj ne zboruva od etnici natprevar a toa so odmor rekov AKO SAKAM. Ne si nesto miren, ti preci nesto. Pozz


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 14-May-2018 at 12:33
Но не можеш да бидеш броен и како жител на Швајцарија и како жител на Македонија. Одлучи каде сакаш да живееш и таму ќе те бројат. Пописот е статистичка операција која прибира податоци за луѓето кои живеат во одредена држава одреден временски период, а не за луѓето кои имаат пасоши на дадената држава.Еве го населението на околиите (метро) на македонските градови:

Скопје 624,585
Тетово 200,678
Куманово 143,143
Гостивар 120,148
Битола 101,274
Струмица 94,893
Прилеп 94,822
Струга 68,238
Велес 66,011
Кичево 56,937
Охрид 55,471
Штип 52,693
Кочани 47,705
Кавадарци 42,939
Радовиш 32,671
Дебар 27,968
Крива Паланка 23,650
Гевгелија 22,706
Свети Николе 20,255
Виница 19,391
Неготино 19,327
Ресен 16,313
Делчево 16,170
Пробиштип 15,085
Берово 12,813
Валандово 11,773
Богданци 11,502
Македонски Брод 11,126
Крушево 9,418
Кратово 9,376
Демир Хисар 8,177
Македонска Каменица 7,524
Пехчево 4,881
Демир Капија 4,039

Мапа на околиите:


-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 14-May-2018 at 13:00
Originally posted by Staro Skopje

Но не можеш да бидеш броен и како жител на Швајцарија и како жител на Македонија. Одлучи каде сакаш да живееш и таму ќе те бројат. Пописот е статистичка операција која прибира податоци за луѓето кои живеат во одредена држава одреден временски период, а не за луѓето кои имаат пасоши на дадената држава.

Да фала ти, одговор/реакција без голем театер


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 14-May-2018 at 18:53
Дискусијава може да се премести во темата за демографија...

Еве го населението на петте најголеми метра во Македонија во 2011 и 2016, растот помеѓу овие години и груба проценка за 2021

2011

Скопје 607,502
Тетово 197,771
Куманово 141,359
Гостивар 118,746
Битола 103,046


2016

Скопје 624,585 (+2.81%)
Тетово 200,688 (+1.47%)
Куманово 143,143 (+1.26%)
Гостивар 120,148 (+1.18%)
Битола 101,274 (-1.72%)


2021

Скопје 642,136
Тетово 203,638
Куманово 144,946
Гостивар 121,566
Битола 99,532

-------------
Градот убав никна, но го откорнааPrint Page | Close Window