Print Page | Close Window

Св. Петка Велгошти - Охрид

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Културно наследство
Forum Discription: Археолошки локалитети, цркви, манастири...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1210
Printed Date: 28-Jun-2022 at 10:23


Topic: Св. Петка Велгошти - Охрид
Posted By: Makedonij
Subject: Св. Петка Велгошти - Охрид
Date Posted: 11-Mar-2011 at 21:06
Света Петка

На падините на ридот ,"Олмец" се наоѓа манастирот Света Петка. На средната страна од надворешниот дел на петтостраната апида е забележан следниот запис: "Света Петка. Изградена по повелба на цар султан Абдул Хамид.Помош на народот во времето на игуменот Наум Илиев. Во лето 1890 22мај".
Света Петка е едноброда базилика со две куполи.Иконостасот е нов, но има икони што се регистрирани како споменици на културата при Републицкиот завод за застита на спомениците ,меѓу кои е Богородица со Христа. Има киват од 1833 год. Под сегашната црква има остатоци од малтер на пештерска црква.
Црквата е проширена во 1922 год.за време на свештеникот од с.Велгошти Алексо Шокароски.Името на монахинјата Параскева ,односно Петка,на Балканот се појавило на кралот на Х и поцетокот на ХI век.Св.Петка (Параскева) е позната со својата чудотворна моќ за леченје на тешки заболуванја.
За градбата на манастирот Света петка има легенда вокоја се вели дека Велгоштани почнале да и градат црква во знак на благодарност кон светицата за добрите дела .Градбата почнала во близина на селото .Изграденото ноќта Света Петка го разурнала . Тоа се повторило и вториот ден ,па мајсторите третиот ден поставиле стража. На мајсторите им рекла дека ја урива градбата зошто тука не сака да и градат црква туку на местото каде што сега се наоѓа.

http://www.velgosti.com/images/sv%20petka-stara.jpg
http://www.velgosti.com/kultura/svpetkastara.JPG
http://www.velgosti.com/kultura/svpetkanova.JPG
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/40240_141452862561801_141423112564776_208174_4303821_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/40240_141452869228467_141423112564776_208175_8061781_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/40240_141452872561800_141423112564776_208176_6733145_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/45086_141453882561699_141423112564776_208178_3297565_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/45086_141453892561698_141423112564776_208181_3060822_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/44671_141459545894466_141423112564776_208206_1386734_n.jpg
http://www.velgosti.com


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВReplies:
Posted By: ironm
Date Posted: 09-May-2020 at 18:57
Првпат гледам дека имало тема за Св. Петка, еве фотки од мојата архива.

Поглед кон манастиротПоглед кон Охрид од манастирот
Print Page | Close Window