Print Page | Close Window

Новоизградени џамии

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Верски
Forum Discription: Цркви, џамии, манастири...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1228
Printed Date: 18-Sep-2021 at 09:35


Topic: Новоизградени џамии
Posted By: Makedonij
Subject: Новоизградени џамии
Date Posted: 20-Mar-2011 at 19:28
СКОПСКО

Арачиново

Орланци - Аечиново


Мојанци - Аеачиново


Бутел

ВизбеговоЃорче Петров

НикиштанеЛјуботенГази Баба

Сингелиќ
СарајДолно и Горно Свиларе
КондовоГрчецБуковиќРадушаЛаскарциРашчеПетровец

Долно Коњаре
Студеничани

МоранеБатинци-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВReplies:
Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 19:45
КУМАНОВСКО

Куманово - Татар Синан паша - гоградба


КумановоВаксинциРомановцеОризари
СлучанеЛипково

Отља

МатејчеНикуштак-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: stratus
Date Posted: 20-Mar-2011 at 19:54
џамии без ј


Posted By: pbanks
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:01
Мало предупредување за нишкава... ако се почне и малку со религиозно/националистички коментари, ќе ја избришам цела нишка.

Дискусијата нека биде за џамиите.
Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:15
ТЕТОВСКО

Теарце


НераштеПршовцеСлатиноГлоѓиНепроштеноЖелино
Долна ЛесницаПалатицаОзромиштеЈагуновце

ОрашјеБревница

Челопек
ТеновоТетово
Кади џамијаВејцеМала РечицаБродецФалише

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:18
Ок нишката е е за новоизградените мошеји низ Македонија и чинеше неколку дена работа, ќе бидат покажани сите новоизградени мошеји по општините...

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: mitatos
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:23
Мислиш Џамии ?

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:25
Da toa mislese, moshej e na germanski dzamija(Moschee)

-------------


Posted By: mitatos
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:27
Го ценам твоето време за нишкава, и за џамииве, ке ти помогнам и јас наскороо во постирањето на неколку фотки од скопје, и околината.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:39
ГОСТИВАРСКО

ГостиварЧегране
МирдитаФориноБањица
Мало ТурчаниБалин долЧајле
БоговињеПалчиштеСиничанеСедларцеПирокВрапчиште

Добри дол
ТоплицаГрадецПолошко НеготиноСрбиново


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:46
ДЕБАРСКО

Дебар
МогорчеДолно КосовратиМаврово

ВрбјаниВелебрдоАџиевциПрисојницаЦЕНТАР ЖУПА
БроштицаМал ПапрадникПраленик


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:46
КИЧЕВСКО

ЗајасГрешницаКолибариПласница

ЛисичаниПреглово
Осломеј

Црвица

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:47
СТРУШКО

Лабуништа
Октиси
Горна пред и по обновата


Долна џамиа
Горно ТатешиВелештаКалишта
-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:48
Сите овие џамии се изградени во последните 7 - 8 години...

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 20:49
ПРИЛЕПСКО

Македонски Брод

Црнилиште

http://static.panoramio.com/photos/original/29961980.jpg

Долнени

Лажани

http://static.panoramio.com/photos/original/35562770.jpg


Крушево

Норово
-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: <Fresno>
Date Posted: 20-Mar-2011 at 21:36
Добра е нишкава, ниедна од џамииве немав видено. Естетската вредност на 90% од нив за мене е блиску до нула. Огромна сума пари е вложена во нив, па барем со повеќе вкус да беа направени. А онаа во Ченто иако масивна, доста интересно ми личи. Исто и таа од Градец што е како полутопка, првпат гледам џамија во таква форма.Posted By: гитардемон
Date Posted: 20-Mar-2011 at 21:40
И мене новиов стил на џамии не ми е ни споредлив со османските што ги имаме. Тие сите се навистина ремек дела од една до последна. Ќе отвориме нишка и за османски џамии (или џамии од османско), е таму има убавини за плакнење на очи - барем тука Битола има што да се пофали.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: Makedonij
Date Posted: 20-Mar-2011 at 22:15
Previous
Odlična ideja Gitar, slobodno pod KN, počni da sobiraš material.

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Mar-2011 at 22:36
Зашто некогаш има по две минариња? Тоа слободен избор е или има правила канони (во православие) по кои се работи. И зашто на некаде има по неколку тераси а некаде само една. еднаш слушнав дека тие со по две се поврзуваат со некакви фракционерски учења, само не ми е јасна поврзаноста зашто би отстапувале. Стилот дефинитивно ми пречи, нема никаква врска со тоа што овдека е традиција на изградба вакви објекти, нема врска со селата како изгледаат како да се од некаде донесени и ставени.

Што е тој написот во боговиње. Може ли да пушти некој превод.

Има некаде се приметува непропорционално дебелина а ниски.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 20-Mar-2011 at 22:37
Sto e so poslednite gradovi??Ne mozam da gi gledam slikite ili nema seuste sliki?

-------------


Posted By: kultuzin
Date Posted: 20-Mar-2011 at 23:08
Има ли некој податок колку џамии има во Македонија?


Posted By: mitatos
Date Posted: 20-Mar-2011 at 23:52
Originally posted by lslcrew

Зашто некогаш има по две минариња? Тоа слободен избор е или има правила канони (во православие) по кои се работи. И зашто на некаде има по неколку тераси а некаде само една. еднаш слушнав дека тие со по две се поврзуваат со некакви фракционерски учења, само не ми е јасна поврзаноста зашто би отстапувале. Стилот дефинитивно ми пречи, нема никаква врска со тоа што овдека е традиција на изградба вакви објекти, нема врска со селата како изгледаат како да се од некаде донесени и ставени.

Што е тој написот во боговиње. Може ли да пушти некој превод.

Има некаде се приметува непропорционално дебелина а ниски.


Лсл нема никаква врска тоа со минарињата, минарето е само за една работа, да се викаат лугето на молитва, што поголема што подобро се слуша.
А тоа натписот значи  во превод. БОГ ( или АЛАХ ) , другото подоле, е Господ е Еден и единствен,и Мухамед е неговиот последен посланик.

Иначе тоа што рековте дека зошто не ги прават по отомански стил... па и тука има некаква математика, тие се повеќето направени од камен ( цигли ) и вар,што во денешно време во македонија таа традиција не е зачувана,и нема такви мајстори , доколку би имало сигурно тоа би коштало многу повеќе од тогаш.

Иначе нема врска стилот, сите Џамии служат за една иста цел а тоа се 5-те дневни МОЛИТВИ.


-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: Makedonij
Date Posted: 21-Mar-2011 at 01:20
Originally posted by kultuzin

Има ли некој податок колку џамии има во Македонија?


Па ако земеш во предвид дека селата имаат повеќе од градовите (по две или три), а градовите по една или две...бааѓи.

Дефинитивно во Македонија има најногу на Балканот.

 


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 21-Mar-2011 at 01:21
Инаку се надевам, дека ви се допадна нишката, овие објекти никој не ги спомнуваше!

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: theMac3donian
Date Posted: 21-Mar-2011 at 02:24
Добра ти е нишката Македониј.
Навистина немавме (повеќето) појма за овие џамии низ Македонија.
Секој знае дека постојат, многу малку знаат како изгледаат.

Штета што повеќето очигледно се скапи објекти но некако непропорционални и не делуваат пријатно. Сепак овде граѓаните од исламска вероисповест најдобро си знаат што е добро а што не.

Мене лично ми пречи кога минаретот не е во пропорција со објектот и кога минаретот е од овие новите со неколку заоблени форми до врвот. Ама сепак ова е личен став и вкус.

Originally posted by lslcrew

Што е тој написот во боговиње. Може ли да пушти некој превод.


Колку што јас можам да прочитам пишува „Allahu Ekber“ (баш таа варијанта) и на латиница.

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 21-Mar-2011 at 03:48
Interesna niska,da rasirime malku horizonti!

Inaku navistina golemata del od dzamiive se napraveni dosta loso,mnogu visoki minarinja,bez obrnuvanje na fasadata na samata dzamija.

Mene me interesira ako ima nekoj da pusti sliki od tekinata niz Makedonija,mislam deka ne se obrnuva mnogu vnimanie na niv,a imaat golema vrednost i ubavina.

-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 21-Mar-2011 at 11:29

Tebe makedonij ti fali najnovata dzamija sto se gradi vo centarot na gradot Kicevo(ne bas vo centar, ama centar e)

Ti trebase sigurno mnogu vremea za ova, i ne e za podcenuvanje tvojata rabota.
http://img140.imageshack.us/i/kk12215.jpg/">
http://img64.imageshack.us/i/kk12233.jpg/">Posted By: mitatos
Date Posted: 21-Mar-2011 at 11:50
За натписот кажав погоре што значи , да не се нагодуваме и претпоставуваме.

овој_стариот  , не знам колку од лугето се познаени за теќињата ,да доста има убави,но според исламската религија гробот на еден верник не може да биде подигнат во таков стил за да лугето му се поклонуваат на гробот,тоа дефинитивно пага од исламската религија пошто е еден од најголемите гревови и затоа не се обрнува многу внимание на таквите објекти.


-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 21-Mar-2011 at 13:23
Originally posted by mitatos

За натписот кажав погоре што значи , да не се нагодуваме и претпоставуваме.овој_стариот  , не знам колку од лугето се познаени за теќињата ,да доста има убави,но според исламската религија гробот на еден верник не може да биде подигнат во таков стил за да лугето му се поклонуваат на гробот,тоа дефинитивно пага од исламската религија пошто е еден од најголемите гревови и затоа не се обрнува многу внимание на таквите објекти.


ova za tekinata ne go znaev,togas e jasno zosto ne se eksponiraat,jas pa mislev deka se nesto kako manastiriite vo hristijanstvoto.

-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: mitatos
Date Posted: 21-Mar-2011 at 16:30
Повекето не го знаеле тоа за теќињата,ја сум истражувал многу за да разберам зошто ги изградиле но не сум дошло до некој податок за да го потврдам,пошто во исламот посланикот Мухамед им забранил и во неговиот гроб да се поклонат а камо ли за другите луге што е апсурдно, но времето го прави своето ,сигурно е некое погрешно толкување со овие теќињата ,некој султан мислел дека и украсот и декорот ке го земе со себе во гроб, но времето уништило све, и останале само гробовите.
-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 21-Mar-2011 at 16:33
Убава е џамијата во Кичево што а пушти мМ.

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: Makedonij
Date Posted: 21-Mar-2011 at 16:46
@Митат

Значи ако разбирам, Текето е вид на гробница, односно споменик на некој војник, владател, или обичен човек.
Значи во тој смисол исламот забранува билокакво поклонување на секој споменики или?
Ако е така како се поклонуваат на умрените, или зошто споменик (пример: некој херој******), кога не смееш да го увеличуваш?
-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 21-Mar-2011 at 17:47
Originally posted by FoSsiL

Убава е џамијата во Кичево што а пушти мМ.

Na zivo navistina mnogu ubava a pred se, golema e!Vo slikite ne izgleda bas golema, ama golema eSmile

-------------


Posted By: mitatos
Date Posted: 21-Mar-2011 at 17:56
Originally posted by Makedonij

@Митат

Значи ако разбирам, Текето е вид на гробница, односно споменик на некој војник, владател, или обичен човек.
Значи во тој смисол исламот забранува билокакво поклонување на секој споменики или?
Ако е така како се поклонуваат на умрените, или зошто споменик (пример: некој херој******), кога не смееш да го увеличуваш?
Да токму така, текето е гробница, иначе во исламот не е дозволено да се поклонува на човек,султан,војник,просто речено не е дозволено да се молиш на споменик пошто исламот е монотеистичка религија што не дозволува паганство или политеистички ритуали како што е кај другите религии со светците, во исламот нема такво нешто човек си е човек не може да е равен со бог  или ангел, ангелите се непогрешни и не може да се споредуваат со лугето, за хероите се пишува поезија,по што арапите биле познати по нивната поезија па така ги увеличувале на некој начин за да не се изгуби неговата историја.
И во војна се иде за Бог не се иде за херојство, или да ти се изгради споменик.

Тоа се исламски верувања,да не навлегуваме понатаму пошто нишката е за џамиите не сакам да ја натрупаме темата во религиозна база.поз.


-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: mitatos
Date Posted: 21-Mar-2011 at 21:41
Еве конечно и јас да ја наполнам малку нишкава:

Еве Хаџи Јонуз Џамијата во моето Маало, порано беше во стилот на Араста или пак Косе кади џамијата во Чаршија, сега е тотално друг стил ,малку проширена со нов план.

1.2.


3.Џамијата во Љуботен.


4.Џамијата во Визбегово


5.Џамијата во Дуќанџик


Прашањето е зошто оваа џамија ја постирам кај новоизградените пошто таа скоро е изградена од Турска Донација, мислам дека и тука големо учество има ТИКА - агенција за зачувување на отоманските споменици.

Еве како изгледаше до скоро


Значи земјотресот ја сруши остана само дел од џамијата и минарето,па пред неколку години е возобновена мислам дека има нишка во форумот за таа џамија.

Еве сега како изгледа внатре:
Многу е прецисно работено тука на оваа Џамија што некој би помислил дека е изградена од истите стари мајстори.

И еве како изгледа сега после изградбата:6.Ќосе Кади Џамијата во старата Скопска Чаршија.Сакав да напоменам дека овој стил иако сеуште постои сепак полека почнало да се губи.

Има и еден друг вид на градби на минариња кои минарињата биле малку по ниски т.н маалски џамии со мали минариња од дрво, и од тули и камен.
Овоо минаре се наога во Охрид каде што во Македонија имало многу такви а сега се останати само неколку.7.Хатунџик Џамијата


Ова џамија се наога спроти Јахја Пашината Џамија, и оваа Џамија Земјотресот ја сруши имало минаре слична на таа од Кади Ќосе Џамијата ,изградена од тули,и минарето било од дрво.

Оваа е денешниот изглед.

Еве како изгледало порано си турбето напред.
-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: Makedonij
Date Posted: 21-Mar-2011 at 21:51
Originally posted by mitatos
Spored mene ovoj e stilot, spored koj trebeše da se gradat đamiite vo Makedonija!
Definitivno se vklopuva vo prostorot,a ne raznite paletni boji.


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 21-Mar-2011 at 21:54
Pa zavisi, sekoj ima svoj vkus.
Ova se vklopuva niz starite cosinja, sred grad bi se vklopuval drug stil na dzamija(vidi ja taa od kicevo)


-------------


Posted By: mitatos
Date Posted: 21-Mar-2011 at 22:26
Македониј и ја така мислам, али државата не одвоила пари за реконструкција на тие џамии што беа разрушени за време на земјотресот,реконструирани биле само тие што малку биле оштетени,а другото е све од верниците.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Mar-2011 at 22:31
Па не е битно од кого се реновирани, очигледн оод кај доаѓаат парите така и се префериррат. Не го кажувам ова во некоја негативна којзнае колку цел, туку требаше да се пази вакви ирански стилови тотално неповрзани дури и по села. Една може и симпатично да изгледа, ама секоја втора и не толку. Еднаш ова го зборевме за цркви и го предложив тоа црквите (руска, ромаснка, грчка, српска, македонска.....) да си поклонуваат цркви меѓу себе во свој стил и тоа е еден фин начин на поврзување. истот може и со исламот да се случува, ама по една и да биде во форма на ваквов стилски подарок, а не секоја втора. На линија сум со Македониј, тоа е стилот на кој сме навикнати тука и нема потреба од вакви екскурзии со разни фасади.Требаше на време да се фати во колосек таа работа, без разлика кој ги реконструирал.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 21-Mar-2011 at 22:41
Ovaj stil stana tradicija i kje prodolzi posto se smetuva kako moderni dzamii.
A vo dugata strana, zavisi donatorot kako ja saka a i mislam deka izgradba na osmanska dzamija cini povekje odkolku ovie drugite stilovi...-------------


Posted By: Makedonij
Date Posted: 21-Mar-2011 at 22:43
Ima ušte edna varianta na obnova, kako vo Kumanovo, Tatar Sinan đamijata, kako šo razbrav oddelno se vidi stariot del, pa od prednata strana noviot...

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 21-Mar-2011 at 22:47
Da ne preteravame nogu ama ovaa liči za edno zabutano selo?
http://i1046.photobucket.com/albums/b462/Makedonij/Dzamiji/Batinci-Studeniani.jpg

Edinstvena šo mi se sviga kako objekt od toj stil e taa vo Dolno Konjare - Petrovec


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: nylon
Date Posted: 22-Mar-2011 at 01:58
Ова е во Македонија?


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 22-Mar-2011 at 22:55
Vo finalna faza e novoizgradenata dzamija vo Saraj
http://img847.imageshack.us/i/p1103111302.jpg/">
-------------


Posted By: mitatos
Date Posted: 22-Mar-2011 at 23:09
Тоа да не е љубин , пошто сарај веќе има 2 Џамии.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 22-Mar-2011 at 23:11
Stvarno ne znam, nekade vo vlezot na skopje

-------------


Posted By: lslcrew
Date Posted: 22-Mar-2011 at 23:26
Јас последен пат кога проаѓав по автопатот пред непун месец имаше една од страната на Сарај што не беше доградена.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 22-Mar-2011 at 23:31
Da i jas go zabelezav no ne mozev da slikam, inace sega vidov kaj mapata, dzamijata gore se naogja nekade vo kondovo.  

-------------


Posted By: kultuzin
Date Posted: 30-Mar-2011 at 15:17

Македонија е простор маркиран со џамии

Причините зошто на земјава и се случува експанзија од џамии се во тоа што нејзиниот простор е крстосница на две култури и цивилизации. Тука е границата за борба на простор и значење, а тоа создава потреба од изградба на верски објекти, вели Илија Ацески, професор по социологија на Филозофскиот факултет

 
 
%20  

Само во Македонија во последните десет години се изградени повеќе од 300 џамии, а во главниот град и неговата околина има дваесетина нови џамии, најчесто изградени без одобрение за градба, неопходно објектот да биде легален. Експанзијата на градење џамии е најочигледна во западна Македонија, како и во северните делови од земјава, но последните години се гради и околу Штип и Валандово. Во земјава секој слободен простор се користи за изградба на верски објекти, што не е случај и во Косово, Албанија, Србија, Бугарија или во Грција, каде што исто така живее муслиманско население.

Зошто на Македонија и се случува експанзија на градење џамии?

Тоа е сложено прашање и процес што ја покажува состојбата во која се наоѓа државава, сметаат социолозите.

- Со изградбата на верските објекти се претпоставува дека тој простор се маркира или обележува. Потребата на луѓето да се препознаат во изградбата на верски објекти нé враќа години наназад.

Тоа е примитивно доживување на идентитетот. Да се изградат повеќе верски објекти за да може да се покаже присуството на одредена верска заедница на одредена територија - објаснува Илија Ацески, професор по социологија на Филозофскиот факултет.

На овој простор, вели Ацевски, се судираат две култури и цивилизации.

- Тука е границата за борба на простор и значење, а тоа создава потреба од изградба на верски објекти - вели Ацевски, кој смета дека изградбата на џамии во Косово и во Албанија е помалку интензивна, зашто тамошното население е помалку религиозно.

БРОЈОТ НА ВЕРНИЦИ ЕДНАКОВ СО БРОЈОТ НА ЏАМИИ


Бројот на верниците да биде еднаков со бројот на изградените џамии, зашто така секој муслиман ќе има место за да го изврши својот верски обред. Ова е желба на секој муслиман, особено на застапниците на традиционализмот, вели Рамадан Рамадани, оџа и гласноговорник за изградба на „Бурмали-џамијата“ на плоштадот „Македонија“.

- За разлика од соседните земји, ние имаме потрадиционално општество. Комунизмот и секуларизмот биле поагресивни во Албанија, таму имало и официјална забрана за религија, за разлика од кај нас. Затоа и таму не се граделе толку верски објекти - додава Рамадани.

БИХ ИНИЦИЈАТОР ЗА НОВИ ЏАМИИ

Откако Исламската верска заедница во Босна и Херцеговина пред две години ги најавила плановите за изградба на уште неколку нови џамии во Сараево, во земјата се разгорела дебата за тоа прашање. Голем дел од населението се прашувал дали ваквите планови ќе го загрозат мултиетничкиот карактер на земјата, особено со оглед на тоа што странски донатори помогнале во финансирањето на изградбата на голем број џамии, во обид да се поправи штетата на неколку верски објекти по конфликтот во 1990-тите години, кога 10-15 џамии никнале само во главниот град. Најголемата од нив го носи името на саудискиот крал Фахд. Сега во Сараево има 85 џамии, кои претставуваат архитектонски и историски споменици.
Соочени со прашањето дали на Сараево му требаат толку многу џамии кога многу босански муслимани не се верници, претставниците на исламската верска заедница ја посочиле историјата дека во последните 100 години не биле изградени нови џамии, а 27 биле уништени поради антирелигиска пропаганда, по основањето на Југославија по Втората светска војна.

Изградбата на џамии во БиХ го отворила и прашањето за очигледна блискост меѓу исламската заедница и тамошните власти.

ИДЕНТИФИКАЦИЈА НА ВЕРНИЦИТЕ


Во едно демократско општество треба да биде застапена и религијата, а со изградбата на џамиите кај нас, религијата ја злоупотребува џамијата. Ова го истакнува и Осман Кадриу, професор по граѓанско право на универзитетот ФОН, кој вели дека ова е фактичко прашање, зашто во едно демократско општество треба да биде застапена и религијата.

- Религијата почнува да ја злоупотребува државата, односно демократијата. Не можам да кажам колку џамии се градат во другите држави, како ни тоа дали ние водиме во тоа. Мора да се внимава и сé треба да се гради со дозвола, зашто секоја изградба на диво е пречекорување на правата - односно злоупотреба на демократијата.

Цане Мојановски, пак, поранешниот претседател на комисијата со верски заедници, вели дека не постои целосна евиденција на тоа колку џамии се изградени во последните години во државава. Тоа, според него, зависи од многу фактори, како што се степенот на идентификација на верниците со религијата, односот меѓу бројот на верници и изградени објекти, како и државните органи за следење на законската изградба.

КОМУНИЗАМ - СТОП ЗА ЏАМИИТЕ

На прашањето зошто Македонија води во изградбата на џамиите за разлика од соседните земји, Рамадан Рамадани, оџа и гласноговорник за изградба на „Бурмали-џамијата“ на плоштадот „Македонија“, одговара дека бројот на изградени џамии треба да кореспондира со бројот на верници од вкупното население во одреден регион.

- За разлика од соседните земји, ние имаме потрадиционално општество. Комунизмот и секуларизмот биле поагресивни во Албанија, таму имало и официјална забрана за религија, за разлика од кај нас. Затоа и таму не се граделе толку верски објекти - додаде Рамадани.

Исламот игра подредена улога во општествениот живот на албанското мнозинско население на Косово, а тоа, според толкувачите на религијата, веројатно е поврзано со маргинализирањето на религијата од времето на поранешна Југославија. Над две третини од тамошните муслимани не го практикуваат исламот активно. Таму речиси нема религиозна дискриминација, без оглед што за време на косовската војна имало разурнување религиозни објекти. По крајот на војната во 1999 година на Косово се прошириле арапски хуманитарни организации со исламска провениенција, а тоа се случило и во делови на Босна и Херцеговина.

Како што велат експертите за односи меѓу верските заедници, ситуацијата со изградба на џамиите не е алармантна ниту во Косово ниту во Албанија. Единствено што ги заплашува тамошните жители се активностите на радикалните вахабити.

Пред извесно време тоа резултираше со затворање една џамија во селото Марине, централно Косово, под сомневање дека објектот се употребувал не само за верски туку и за други активности, како и за манипулирање на сиромашните.

Кој ги дава парите?

Кој ги дава парите за изградба на џамиите не е небитен податок, што е спротивно на мислењето на муслиманските верници, за кои давањето финансии за изградба на објектите е верска должност. Тој што донира за изградбата на одредена џамија подоцна е задолжен и да ја одржува, како и да влијае на сето она што се случува во неа. Сепак, тие податоци тешко може да се прецизираат. Како што веќе објави „Нова Македонија“, најголемите извори за финансирање за изградба на џамиите влегуваат најчесто преку косовскиот аеродром, како и преку Бугарија и Турција.

Според неофицијални извори, најмногу пари за изградба на џамиите доаѓаат од арапските држави, како Саудиска Арабија, Кувајт, Катар и Египет, а официјално, пак, најмногу пари плаќа Владата на Саудиска Арабија. Тие пари првично се наменети за отворање верски училишта и за промоција на религијата, како и за аџилак во Мека и Медина.

 

Во Атина до скоро немаше џамија 
 Атина до скоро беше единствениот град меѓу земјите-членки на Европската Унија каде што не постоеше официјална џамија, иако таму живеат околу 100 илјади муслимани. Овој проблем изминатите години особено го истакнуваше и му посветуваше внимание германскиот весник „Зидојче цајтунг“.
Отпорот против градењето џамија најчесто доаѓал од Грчката православна црква, а надбискупот Христодулос во 2004 година го негирал градењето на џамијата на веќе одредена локација, блиску до аеродромот, со објаснување дека гостите што ќе доаѓаат на Олимпијадата ќе мислат дека слетуваат во некоја муслиманска земја.
Дури со доаѓањето на новата влада на ПАСОК дошло до пресврт на овој план, зашто премиерот, министерот и градоначалникот ги здружиле силите и донеле одлука да се гради џамија. Но тоа нема да биде крај на маките на муслиманското малцинство во Атина, зашто тие немаат ни муслимански гробишта. Најблиските се наоѓаат на 800 километри од Атина, во Тракија, каде што има големо турско население.

 

 

 
   
Автор: Радмила Заревска

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=33011722127&id=9&setIzdanie=22244


Posted By: Jovan88
Date Posted: 04-Apr-2011 at 16:23
Gazi Baba

selo Celopek

Posted By: gorco
Date Posted: 23-May-2011 at 10:17
Originally posted by my Macedonia

Da i jas go zabelezav no ne mozev da slikam, inace sega vidov kaj mapata, dzamijata gore se naogja nekade vo kondovo.  


Двете џамии што ги зборите се во Кондово. Едната е стара 5 години, другата е во карабина, никна од ЈАН до кај АПР некаде.

-------------


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 16-Sep-2011 at 11:00
Нова џамија во село Глумово-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 16-Sep-2011 at 17:38
Неодавна се откажав од коментари во нишките, па почнав само да постирам слики, сега искача дека и сликите стануват проблематични. Се прашувам дали и тоа да го прекинам, овде се станува политика, вера, .... ние, вие ....

my Macedonia, ако мислиш дека сликата е на погрешно место, а тоа е увреда, мислам дека нема зашто сето ова, админи се тука кој ќе ја префрлат и ...

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: pbanks
Date Posted: 16-Sep-2011 at 17:52
Originally posted by Vladimir P

Неодавна се откажав од коментари во нишките, па почнав само да постирам слики, сега искача дека и сликите стануват проблематични. Се прашувам дали и тоа да го прекинам, овде се станува политика, вера, .... ние, вие ....


Ја оставам поракава на Владимир до сите не кои постовите им беа отстранети...


Posted By: pbanks
Date Posted: 16-Sep-2011 at 19:26
Честито затворена нишка на неодредено време... 


Posted By: Џоле
Date Posted: 24-May-2013 at 10:23
Во Чаир, во близина на Тинекс маркетот (се гледа десно дел од него) и стадионот...-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 25-Sep-2013 at 13:36
Џамијата во населба Чаир, во близина на стадионот и на маркетот Тинекс-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 03-Mar-2014 at 18:24
Гази Баба, Скопје-------------
За сè има вторпат


Posted By: gorco
Date Posted: 03-Mar-2014 at 19:07
Само ќе искоментирам накратко во врска со џамииве. Како православен-христијанин, немам ништо против католиците, протестантите, муслиманите и останатите во државава. Но има една работа во врска џамиите која што не ми се допаѓа (и не само мене туку и добар број други граѓани), гласноста и бројноста на нивните верски објекти. А за стилот на изградба кај нас, да не коментирам, ја претпочитам турската архитектура се разбира.
Постов не е со намера да навреди никого, и не сакам никој така да го сфати.

Бев пред 7 дена во Црна Гора, Хрватска и Босна, преку Косово и Албанија... Во Албанија, преку патот Призрен-Кукс-Леж, па се со Скадар/Шкодра јас луѓе сред бел ден бре видов 2-3 џамии, ама затоа за моја изненада се изнабројав цркви. Муабетот ми е, во цела Албанија не видов толку џамии, колку што сме навикнати да гледаме кај нас. Сликата се смени од Скадар па до Бар (Црна Гора), каде што ги имаше како дрва у национален парк.

Во Сараево бев 2 дена ... градот е неверојатен, кој не бил да оди. Далеку е поуредено, почисто и посредено од Скопје. А пеењето на џамиите дури и го ни заприметував, иако Сараево е доминатно муслимански град.

Ова кај нас не е за коментирање

-------------


Posted By: gjoko
Date Posted: 03-Mar-2014 at 19:32
Косово сака да воведи ограничување на јачината на звукот на верските објекти.

само ние ќе останиме во земја `талибанистан`


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 03-Mar-2014 at 19:47
Зошто талибанистан? Да си верник значи дека си талибан? Косово хаха одличен пример, да се сака и да се прави, меѓу овие два работи има голема разлика


Posted By: gjoko
Date Posted: 03-Mar-2014 at 20:43
Не би сакал да бидам погрешно сватен,но во граѓанско општество,почитувањето на законите е на прво место.А законот кажува дека од 22 часот до 06(или 07 незнам точно) ништо несмее да го ремети мирот на граѓаните.

Било кое нарушување а посебно од масовен тип како пуштање на звучници под самите прозори на граѓаните е грубо кршење на законите.

Пред 1 година кај мој братучед во Скопје местевме нова кујна,и околу 22,15 комшијата ни викна полиција бидејќи нормално се слушаа звуци од бормашини.

Е сега ова да се спореди со 100 децибели во 5 часот наутро-нема смисла.

`талибански работи` општо народот ги сметаат сите каде нели `нормално` е да се кршат законите.

Ако треба и на сам ден Велигден на полноќ нека се забрани биењето на камбаните,но ако важи законот ,нека важи секаде и во секој случај


Posted By: Џоле
Date Posted: 03-Mar-2014 at 20:44
my Macedonia, не знам кога последен пат си бил во Скопје, ама гласноста на џамиите е преку секоја мерка! Јас сум атеист и го почитувам правото на секој да верува, но мора да се воведе ред со гласноста на минарињата кога верниците се повикуваат на молитва. Пет пати во денот Скопје звучи како некој град од Блискиот исток, а не град што се наоѓа во Јужна Европа. Мене би ми пречело и кога црквите пет пати на ден би ме вознемирувале со биење на камбаните.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: kultuzin
Date Posted: 03-Mar-2014 at 20:53
Џамиите што се градат во Македонија, Јужна Србија, Црна Гора, Косово и Босна. Си немаат врска со религија и си немаат врска со традиционално муслиманство. Повеќето од тие џамии се градат од радикални побуди за покажување на доминација и владеење со територии. Особено во места каде што има мешано население. Оваа лето кога поминував откај западниот дел на Македонија неможев да поверувам дека за толку кратко време има изградено толку многу и толку високи Џамии. Имаше случаи каде што во мали села има по неколку новоизградени Џамии. Но мислам дека најрадикалниот пример го видов во Струга каде што директно до православините гробишта има изградено на самиот ќош збутана без никаква урбанистичка линија огромна џамија. Што мислам дека е јасна порака. Што се однесува до бучноста тука мислам дека државата кога малку ќе се подсредат некој други работи треба да ги зема работите во своите раце и да го спроведе законот за бучава кој и онака постои но не се почитува. 


Posted By: gorco
Date Posted: 03-Mar-2014 at 21:01
Originally posted by Makedonij

Da ne preteravame nogu ama ovaa liči za edno zabutano selo?http://i1046.photobucket.com/albums/b462/Makedonij/Dzamiji/Batinci-Studeniani.jpgEdinstvena šo mi se sviga kako objekt od toj stil e taa vo Dolno Konjare - Petrovec


Оваа е во Батинци

-------------


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 03-Mar-2014 at 21:08
Originally posted by Џоле

my Macedonia, не знам кога последен пат си бил во Скопје, ама гласноста на џамиите е преку секоја мерка! Јас сум атеист и го почитувам правото на секој да верува, но мора да се воведе ред со гласноста на минарињата кога верниците се повикуваат на молитва. Пет пати во денот Скопје звучи како некој град од Блискиот исток, а не град што се наоѓа во Јужна Европа. Мене би ми пречело и кога црквите пет пати на ден би ме вознемирувале со биење на камбаните.

Vcera bev vo skopje
Grad sto se naogja vo evropa haha da, ulicite i drugite raboti se kako vo evropa neli pa sega zvucite treba da se sredat... hehe nemam nekoj komentar osven toa sto makedonija e vo katastrofalna infrastrukturna sostojba pa zatoa prvo neka gi sredat najvaznite raboti pa potoa kje vidime..


Posted By: Џоле
Date Posted: 03-Mar-2014 at 21:28
На сликата што ја објавив погоре може да се види дека има уште една џамија на само 50 метри од новата (зелената), а исто така може да се види во каков инфраструктурен хаос е Гази Баба. Зарем не е поголем приоритет да се средат улиците и куќите/зградите во оваа населба од градењето уште еден храм за молење?

-------------
За сè има вторпат


Posted By: kultuzin
Date Posted: 03-Mar-2014 at 22:14

Кога сме веќе кај Талибан.


http://s1189.photobucket.com/user/kultuzin/media/2014-03-0321_56_53-buildmkForum_-Opera_zpsa1f72cbf.png.html">Posted By: stratus
Date Posted: 03-Mar-2014 at 22:31
Сите овие џамии се градат со пари од фондови, а и луѓето како таа на сликата земаат пари од фондови за тоа да го прават. Тоа е општо познато и се знае од каде и за која цел потекнуваат тие пари. За човек што е прав верник сето тоа е неразумно и ненормално трошење на пари. Слично е и со црквичките и крстот што се гради во општина Аеродром и тоа не е за оправдување воопшто. А за MyMacedonia, а се спомни нешто за ислам, албанци или градови со мнозински албанско население се однесуваш многу пристрасно што не е случај за другите теми.


Posted By: kiriOK
Date Posted: 04-Mar-2014 at 17:07
Нова џамија во Глумово,Сарај.
Соборен храм во центар,само муслиманска верзија.

Posted By: daci92
Date Posted: 04-Mar-2014 at 17:20
Оваа џамија ја видов уште пред една и пол година и се чудам за што само ли ќе им служи кога во околината има уште 5-6 џамии , но они си знаат. Како и да е интересна градба.


Posted By: ehrlich
Date Posted: 04-Mar-2014 at 18:01
Како за што ќе служи? Па се знае која е нивната намера, да ги има насекаде, да се знае кај се, да ги вознемируваат другите, да ти предизвикува мачнина кога ќе ги видиш и останато. За се, само не за верски потреби


Posted By: gjoko
Date Posted: 04-Mar-2014 at 18:47
конструкциски повеќе ми наликува на Аја Софија


Posted By: Џоле
Date Posted: 04-Apr-2014 at 15:47
Тетово-------------
За сè има вторпат


Posted By: jyvation
Date Posted: 04-Apr-2014 at 18:45
Originally posted by Џоле

ТетовоОва е ново изградена џамија??Не ми е јасно зошто тогаш не се дозволува изградба на црква во Тетово.Жал ми е за Македонците таму ги изиграа поштено


Posted By: kiriOK
Date Posted: 10-Apr-2014 at 14:05
Македонците во Тетово неможат да се пожалат на немање црква,ако почнеме да се натпреваруваме во тоа кој колку ќе изгради или да градиме онака,без врска,колку да има,тогаш сме станале како другата страна.


Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Apr-2014 at 17:55
Originally posted by kiriOK

Македонците во Тетово неможат да се пожалат на немање црква,ако почнеме да се натпреваруваме во тоа кој колку ќе изгради или да градиме онака,без врска,колку да има,тогаш сме станале како другата страна.


Во Тетово се нема изградено црква повеќе од 80 години.Црква е предложено да се изгради во новиот дел на градот бидејќи таму нема а има огромен број на православно население таму.И на крај краева никој не бара пари од општината.Самите православни верници сакаат да донираат како и голем број на фирми се спремни да донираат.Само што сега ветеното се заборава и пак се тера по старо


Posted By: one1
Date Posted: 10-Apr-2014 at 18:46

Јакиот к... ако се изгради и црква! Треба да се подобрат условите за живот и да се отвориме према Европа а не да се натпреваруваме кој каков верски објект ќе изгради. Тоа што е изградено е изградено и нема назад. Се друго е политика.


Posted By: Џоле
Date Posted: 07-May-2014 at 21:51
Шутка, Скопје (не знам дали е пуштена во употреба)-------------
За сè има вторпат


Posted By: gjoko
Date Posted: 07-May-2014 at 22:03
или е оваа или тука во близина навремето се градеше `Амдибеговата` џамија на г-дин 107 зарес нешто %


Posted By: kultuzin
Date Posted: 07-May-2014 at 22:07
Originally posted by gjoko

или е оваа или тука во близина навремето се градеше `Амдибеговата` џамија на г-дин 107 зарес нешто %


102,5%


Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Feb-2015 at 16:13
Гази Баба-------------
За сè има вторпат


Posted By: martind
Date Posted: 19-Feb-2015 at 17:22
Не сум ја забележал нишкава. Како и да е, пред извесно време и официјално добив потврда дека во Нерези (не знам дали станува збор за Средно или Горно) ќе се гради уште една нова џамија (3та во Нерези)....
За оваа џамија се шпекулираше веќе 2-3 години, а веќе и основите се поставени, парите собрани, а и преку ден се "пее".
Иначе соодносот помеѓу цркви (+манастири) и џамии во О. Карпош е следна:
3 цркви = 2+1 (во градба) џамии
Иначе и на големо се планира градење на дополнителни две цркви во Карпош и тоа во Влае и Карпош...
П.С. Да не ме сватите погрешно, не сум против никоја вера, религија, единствено сметам дека лудилото наречено "градење цркви и џамии" на ској агол е многу претерано...


Posted By: zabegan
Date Posted: 19-Feb-2015 at 17:32
џамија на Гази баба - затоа што мора да има по една џамија за секој жител Nuts

за оваа џамија сигурно ќе ни изградат уште по некоја црква во Аеродром, а можда и крст Crazy


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: kiriOK
Date Posted: 19-Feb-2015 at 17:50
Originally posted by Џоле

Гази БабаКај е оваа џамија?


Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Feb-2015 at 18:56
Сликав од дворот на УКИМ. Меѓу УКИМ и џамијата се наоѓа булеварот (го заборавив како се викаше, мислам дека беше Александар Македонски). Значи, спроти УКИМ.

Патем, интересно е тоа што се гледа дека зад џамијава во изградба има друга, на некои 50 метри. Од овој агол не се гледа нејзиното минаре, но од друг е видливо.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: kultuzin
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:10
И не само што се градат џамии туку се и озвучуват колку погласно толку подобро и побрзо ќе се исчистат немуслиманите или „неверниците„ како што љубат да ги наречат верниците во други религии. И не само една до друга ќе ги градат една врз друга само ако затреба. Но и покрај тоа синдромот на самоуништување кај нашите новинари, јавноста и политичарите не наоѓа за сходно малку да се позанимава со оваа проблематика. 


Posted By: Kid_A
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:21
Новоизградените џамии доволно кажуваат дека стануваме малцинство во сопствената држава. Се градат џамии на секој агол, а кај нив никој не се буни, туку само кај Македонците може да се просерава за 2 изградени театра во центарот на Скопје и да се плука врз сопствената историја и традиција.

Да не е масовното доселување на Македонци од Источна Македонија Скопје одамна ќе отидеше во неповрат. Малцинствата се шират со голема брзина низ сите населби. Ако, така и ни треба.

Наши нека се начукаат сите во 2 населби и ќе глумиме елита, ќе абортираме деца и ќе висиме цел ден по кафиња.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:36
Не би сакал многу да влезам во ова тема пошто прво ,,новоизградените џамии,, воопшто не е коректно или идеално, пример џамии од исламската религија е една опција ама ок.
Не знам колку има конкуренција што повеќе џамии или цркви ама аеродром е ХИТ за покажуваље дека таму живеат христиани. Влез, излез цркви, мали големи се и сешто па дури и крст, веднаш до турскиот инвеститор, се разбира, ПАНИКА да не изградат таму џамија...
Како и да е, не треба да има врска колку верски објекти има туку колку се тие полни.
Меѓуверска толеранција МОРА да има без врска муслиман или христиан! Луѓе луѓе до кога ќе одиме назад наместо напред?


Posted By: martind
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:38
Originally posted by Kid_A

Новоизградените џамии доволно кажуваат дека стануваме малцинство во сопствената држава. Се градат џамии на секој агол, а кај нив никој не се буни, туку само кај Македонците може да се просерава за 2 изградени театра во центарот на Скопје и да се плука врз сопствената историја и традиција.

Да не е масовното доселување на Македонци од Источна Македонија Скопје одамна ќе отидеше во неповрат. Малцинствата се шират со голема брзина низ сите населби. Ако, така и ни треба.

Наши нека се начукаат сите во 2 населби и ќе глумиме елита, ќе абортираме деца и ќе висиме цел ден по кафиња.


1. Градењето на џамии не е причината поради која Македонците стануваат малцинство во Македонија.
2. Нормално е етничките групи кој живеат надвор од својата држава да не се бунат кога се градат верски или други објекти со кои се поврзува нивниот етникум.Пр. дали македонец од Пустец би се бунел ако се изгради црква, училиште, театар на македонски јазик???
3. МАКЕДОНСКАТА ТРАДИЦИЈА И КУЛТУРА НЕ СМЕЕ да биде причината поради кои се трошат милионски суми т.е. НЕ СМЕЕ да се злоупотребува т.е. да се користи МАКЕДОНСКАТА ТРАДИЦИЈА И КУЛТУРА со цел да се ПРАВАТ КРИМИНАЛИ или попросто кажано перат пари.
4. Годишно од Скопје се исселуваат повеќе македонци отколку што македонци од Источна Македонија се доселуваат


Posted By: Kid_A
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:39
Originally posted by my Macedonia

Не би сакал многу да влезам во ова тема пошто прво ,,новоизградените џамии,, воопшто не е коректно или идеално, пример џамии од исламската религија е една опција ама ок.
Не знам колку има конкуренција што повеќе џамии или цркви ама аеродром е ХИТ за покажуваље дека таму живеат христиани. Влез, излез цркви, мали големи се и сешто па дури и крст, веднаш до турскиот инвеститор, се разбира, ПАНИКА да не изградат таму џамија...
Како и да е, не треба да има врска колку верски објекти има туку колку се тие полни.

Не се секирај за нивните џамии. Се полнат тие нон-стоп, имаат деца и младина. Нашите зјаат празни со денови, во некои дури нема ни некој да плукне ненамерно. Ние зјапаме по кафиња и техно-таблет журки. Толку сме прогресивни и модерни.


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:42
Ама дечко тоа тема нема врска со овај топик

ПС: зошто се селат, зошто абортираат? Прашај го грујо    ае не критизирам многу којзнае да не ми го послуша сличајно телефонот😂😂😂


Posted By: Kid_A
Date Posted: 19-Feb-2015 at 22:47
Originally posted by my Macedonia

Ама дечко тоа тема нема врска со овај топик

ПС: зошто се селат, зошто абортираат? Прашај го грујо    ае не критизирам многу којзнае да не ми го послуша сличајно телефонот😂😂😂


Тука нема врска Грујо, туку менталниот склоп на еден народ. Се селат и Косовари по Запад, ете слушаш и на вести, па пак не дозволуваат никој да им се населува каде што живеат тие, а најмалку нивна жена да им абортира деца.

Албанци и Турци создаваат семејства, градат куќи, работат по цел ден, не се жалат, па пак успеваат за разлика од наши што не успеваат ни да се оженат од што се неспособни и научени Грујо да им дава цуцла цел живот.


Posted By: stratus
Date Posted: 19-Feb-2015 at 23:22
Сум споменал и порано, која е реалната потреба од градење на верски објект (каков било) во 21-ви век?


Posted By: Kid_A
Date Posted: 19-Feb-2015 at 23:28
Originally posted by stratus

Сум споменал и порано, која е реалната потреба од градење на верски објект (каков било) во 21-ви век?


Која е реалната потреба во 21-ви век да се градат дискотеки, кафичи и ресторани?


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Feb-2015 at 01:10
Originally posted by my Macedonia

Не би сакал многу да влезам во ова тема пошто прво ,,новоизградените џамии,, воопшто не е коректно или идеално, пример џамии од исламската религија е една опција ама ок.
Не знам колку има конкуренција што повеќе џамии или цркви ама аеродром е ХИТ за покажуваље дека таму живеат христиани. Влез, излез цркви, мали големи се и сешто па дури и крст, веднаш до турскиот инвеститор, се разбира, ПАНИКА да не изградат таму џамија...
Како и да е, не треба да има врска колку верски објекти има туку колку се тие полни.
Меѓуверска толеранција МОРА да има без врска муслиман или христиан! Луѓе луѓе до кога ќе одиме назад наместо напред?
новоизградени џамии ги нарекуваме за да се прави дисктинкција помеѓу џамиите кои се културно наследство и ѓубрињата што се градат насекаде во земјава, кои немаат врска со исламот, туку чисто онака, колку да ги има... дали за да се докаже некоја поента, ила да се користат за бизнис, сеедно...
еве објасни, која е логиката на толку мала површина, да има толкав број на џамии?... и тоа одма преку булеваров го имаш реонот на битпазар и стара чаршија, каде што минарињата се како шума...

и не, не ги сакам насилно напиканите цркви (параклиси, затоа што населбава има само една пристојна и претерано мала црква) во Аеродром, кои ми ги пикаат у врат како некое надокнадување
всушност апсурдна ми е расправијава за цркви и џамии каде што сите го имате истото оправдување, дека другите имале поголем број... ама баш ништо не добиваат етникумите во земјава од тоа, и жалосно е што сеуште мал е бројот на цивилизирани луѓе кои го сфаќаат тоа...
...а после истите луѓе се повикуваат на соживот... па баш дека не е битно дали си муслиман или христијанин, не треба да се градат по пет џамии или цркви на една локација, неповрзано со реалната потреба од такво нешто

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Kid_A
Date Posted: 20-Feb-2015 at 05:28
Originally posted by zabegan

Originally posted by my Macedonia

Не би сакал многу да влезам во ова тема пошто прво ,,новоизградените џамии,, воопшто не е коректно или идеално, пример џамии од исламската религија е една опција ама ок.
Не знам колку има конкуренција што повеќе џамии или цркви ама аеродром е ХИТ за покажуваље дека таму живеат христиани. Влез, излез цркви, мали големи се и сешто па дури и крст, веднаш до турскиот инвеститор, се разбира, ПАНИКА да не изградат таму џамија...
Како и да е, не треба да има врска колку верски објекти има туку колку се тие полни.
Меѓуверска толеранција МОРА да има без врска муслиман или христиан! Луѓе луѓе до кога ќе одиме назад наместо напред?
новоизградени џамии ги нарекуваме за да се прави дисктинкција помеѓу џамиите кои се културно наследство и ѓубрињата што се градат насекаде во земјава, кои немаат врска со исламот, туку чисто онака, колку да ги има... дали за да се докаже некоја поента, ила да се користат за бизнис, сеедно...
еве објасни, која е логиката на толку мала површина, да има толкав број на џамии?... и тоа одма преку булеваров го имаш реонот на битпазар и стара чаршија, каде што минарињата се како шума...

и не, не ги сакам насилно напиканите цркви (параклиси, затоа што населбава има само една пристојна и претерано мала црква) во Аеродром, кои ми ги пикаат у врат како некое надокнадување
всушност апсурдна ми е расправијава за цркви и џамии каде што сите го имате истото оправдување, дека другите имале поголем број... ама баш ништо не добиваат етникумите во земјава од тоа, и жалосно е што сеуште мал е бројот на цивилизирани луѓе кои го сфаќаат тоа...
...а после истите луѓе се повикуваат на соживот... па баш дека не е битно дали си муслиман или христијанин, не треба да се градат по пет џамии или цркви на една локација, неповрзано со реалната потреба од такво нешто


Ти врти го муабетот како сакаш, но таа е реалноста. Тие си напредуваат, се шират насекаде, национално и верски се хомогени и сплотени за иста цел и идеја, а тоа што еден просечен македонски хипстер мисли за нив им чуе ко ланскиот снег. Вреден народ кој не е научен да лапа од државна цицка, затоа и напредуваат во животот.


Posted By: Џоле
Date Posted: 20-Feb-2015 at 08:48
Kid_A, претеруваш со етикетирање на одредени групи граѓани! Дај малце соземи се, мајку му.

Originally posted by Kid_A

Originally posted by stratus

Сум споменал и порано, која е реалната потреба од градење на верски објект (каков било) во 21-ви век?


Која е реалната потреба во 21-ви век да се градат дискотеки, кафичи и ресторани?


Потребата да се градат дискотеки, кафичи и ресторани во 21-от век е таа затоа што економската логика вели дека ќе се наполнат. А црквите зјаат празни зашто и народот се опамети и не им верува на „верските авторитети“ кои, во суштина (секоја чест за исклучоците), се покажаа дека се обични „бизнисмени“ и дека ги заболе таквото за духовните потреби на населението. Ова е опширна тема, не би навлегувал подлабоко во неа.

Што се однесува до новоизградените џамии, можат и сто да изградат во Гази Баба, но еден ден и тие ќе зјаат празни кога и мнозинството муслимани ќе се освестат како стојат работите во реалноста. Засега се знае дека се градат со т.н. петрол-долари, но кога-тогаш и тој извор ќе секне, па ќе се види реалната состојба.

Во врска со твоите паранои за „нивната национална и верска хомогеност и сплотеност“ ти го посочувам примерот со масовното напуштање на Косово што е актуелно деновиве - веќе никој не верува во националните митови и бајки, туку гладот и немаштијата ги освестија луѓето. Се надевам дека и ние нема да се доведеме до тој степен за да ни се вклучи светилката во тиквата (ако веќе не ни прегорела).

-------------
За сè има вторпат


Posted By: stratus
Date Posted: 20-Feb-2015 at 12:48
Групирање на луѓето врз база на религија, нација, пол, боја, сексуална определба да го оставиме на минатото и да се покаже како не треба. Наместо тоа групирање врз база на професија, интелект, способност. Патем државите (луѓето во тие држави) кои ги прележаа овие болести се тие во кои најдобро се живее од секој аспект, не само финансискиот.


Posted By: Kid_A
Date Posted: 20-Feb-2015 at 14:15
Originally posted by Џоле

Kid_A, претеруваш со етикетирање на одредени групи граѓани! Дај малце соземи се, мајку му.

Originally posted by Kid_A

Originally posted by stratus

Сум споменал и порано, која е реалната потреба од градење на верски објект (каков било) во 21-ви век?


Која е реалната потреба во 21-ви век да се градат дискотеки, кафичи и ресторани?


Потребата да се градат дискотеки, кафичи и ресторани во 21-от век е таа затоа што економската логика вели дека ќе се наполнат. А црквите зјаат празни зашто и народот се опамети и не им верува на „верските авторитети“ кои, во суштина (секоја чест за исклучоците), се покажаа дека се обични „бизнисмени“ и дека ги заболе таквото за духовните потреби на населението. Ова е опширна тема, не би навлегувал подлабоко во неа.

Што се однесува до новоизградените џамии, можат и сто да изградат во Гази Баба, но еден ден и тие ќе зјаат празни кога и мнозинството муслимани ќе се освестат како стојат работите во реалноста. Засега се знае дека се градат со т.н. петрол-долари, но кога-тогаш и тој извор ќе секне, па ќе се види реалната состојба.

Во врска со твоите паранои за „нивната национална и верска хомогеност и сплотеност“ ти го посочувам примерот со масовното напуштање на Косово што е актуелно деновиве - веќе никој не верува во националните митови и бајки, туку гладот и немаштијата ги освестија луѓето. Се надевам дека и ние нема да се доведеме до тој степен за да ни се вклучи светилката во тиквата (ако веќе не ни прегорела).


Да, народот се опамети, па затоа денес центри за рехабилитација од дрога и алкохол се полни, а затвори крцаат. Цела младина пуштена во блуд, нема стоп, нема перде срам, нема почит кон семејство, потомство, постари лица. Девојки од 14 години абортираат, се повеќе и повеќе сидаши.

Западот слободно нека се дави во сопствената крв и блуд, не мора мене тоа да ми го сервираат, па затоа ги јаде бела чума со брзина на светлината, жените им станаа sluts за подјебавање кој стигне.

Да, Албанците одат на печалба по развиените земји, но сиот капитал го инвестираат во Косово и Западна Македонија. Тие нови куќи и згради од што се изградени? Залудно е да зборувате “ќе се освестат, ќе се сплотиме без разлика на боја, нација, вера“. Тоа се само митови и заблуди. Ниту некој ќе се спои, ниту некогаш било кој ќе живее така. Таа претерана либералност на западниот свет ќе роди друга форма на радикалност со текот на времето.Print Page | Close Window