Print Page | Close Window

Соравиа Ресорт (Олимписко Село)

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Станбени
Forum Discription: Станбени згради, станбено-деловни комплекси, резиденцијални објекти и населби...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=123
Printed Date: 09-Jul-2025 at 08:52

Topic: Соравиа Ресорт (Олимписко Село)
Posted By: pbanks
Subject: Соравиа Ресорт (Олимписко Село)
Date Posted: 11-Dec-2007 at 00:01
Олимписко село Соравиа нека биде работен наслов на проектов додека не му смислат име

Конечно прва официјална вест Cheers

Replies:
Date Posted: 11-Dec-2007 at 00:01

„Соравија“ го купи Олимписко село

Вкупната инвестиција на Австријците е вредна 30 милиони евра

Старите разурнати куќарки и хотелот од Олимписко село ќе бидат срамнети со земја и на нивно место ќе се изградат 200 стана од висока категорија и помал бизнис-хотел

Австриската компанија „Соравија рисорт“ е новиот сопственик на поголем дел од некогашното Олимписко село во Скопје. Австријците неодамна купија 19.000 квадратни метри во кои спаѓаат старите куќарки и хотелот, додека помал дел од населбата и натаму е во сопственост на фирмата „Интерна“.

Се' што е останато од некогашниот голем комплекс ќе се урива и на тоа место ќе се изгради резиденцијален комплекс со околу 200 стана од висока класа и еден помал бизнис-хотел. Вкупната инвестиција изнесува 30 милиони евра.

Според Зоран Олумчев, технички советник и главен надзорен инженер во „Соравија“, комплексот ќе содржи 20-ина објекти кои ќе имаат иста висина (приземје, три ката и потпокрив), но различна површина. И становите ќе бидат со различна големина и ќе се движат од 80 до 160 квадратни метри. Хотелот ќе има околу 9.000 квадрати и меѓу другите содржини ќе има и повеќе луксузни апартмани што ќе се издаваат.

„’Соравија‘ распиша меѓународен конкурс за идејно архитектонско решение на населбата, на кој беа повикани четири домашни и три странски фирми. Победи домашната фирма ’Радо инженеринг‘. Претстојниот период ќе го искористиме за изработка на проектите и за обезбедување на потребните одобренија. Планираме да почнеме со изградба напролет наредната година и во зависност од тоа како ќе се одвива работата, комплексот да биде завршен за две-три години. Ќе се гради во три фази, како што се поделени и локациите, и како ќе се изгради една фаза така ќе се продава“, појаснува Олумчев.

Според Деталниот урбанистички план, на просторот на некогашното Олимписко село се предвидени содржини за угостителство и апартманско сместување. И во најблиската околина треба да се градат резиденции за потребите на амбасадите во Скопје, со затворен режим на сообраќај. На тој начин и новиот комплекс на „Соравија“ максимално ќе се вклопи во урбанистичкиот план.

Ова е втора голема инвестиција на австриската корпорација „Соравија груп“ во Македонија. Првиот проект беше Бизнис-центарот во Скопје, за кој беше формирана фирма „Сорави центар Скопје“. Австријците го купија Центарот за 10,3 милиони евра и во неговото опремување вложија дополнителни 15 милиони евра. (Б.А.)

Извор: http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=260AB3097BD94142B9EA26305FBE0F20 - Утрински весник

Posted By: kire85
Date Posted: 11-Dec-2007 at 01:52
Previous

одлично...барем и тој дел да заличи на нешто, иако зградите кој се во околината веќе изградени многу ми се допаѓаат....од кај што живеам може баш убаво да се видат и супер се вклопуваат во околината. Инаку ме израдува кога прочитав дека ќе бидат максимум на 3 ката со поткровје, зашто кај нас знаат на такво место да кренат грдосии од 15 ката само за поише пари да соберат.Nuts

После Сончев град и Зајчев рид сега и ова би требало да прерасне у луксузна населба па после Монте Карло да не ни биде равно.Big%20smile

Posted By: GreatMakedon
Date Posted: 11-Dec-2007 at 23:45
..sve e dzabe dodeka ne go iscistat Sutka i sredat starata skopska carsija.

Date Posted: 11-Dec-2007 at 23:52
Originally posted by kire85

Previous

одлично...барем и тој дел да заличи на нешто, иако зградите кој се во околината веќе изградени многу ми се допаѓаат....од кај што живеам може баш убаво да се видат и супер се вклопуваат во околината. Инаку ме израдува кога прочитав дека ќе бидат максимум на 3 ката со поткровје, зашто кај нас знаат на такво место да кренат грдосии од 15 ката само за поише пари да соберат.Nuts

После Сончев град и Зајчев рид сега и ова би требало да прерасне у луксузна населба па после Монте Карло да не ни биде равно.Big%20smile

некои од нив се превисоки. Незнам кој дал дозвола на пример за оние зелените што се баш кај што беше хотелот во олимписко село. Огромни се. Од сите нови таму највеќе ми се свиѓа една бела зграда малку подоле по патот од олимписко село, од прилике на кривината накај полицијата. Релативно ОК димензионирана и не е кичеста.

Date Posted: 12-Dec-2007 at 01:54
Originally posted by pbanks

Originally posted by kire85

Previous

некои од нив се превисоки. Незнам кој дал дозвола на пример за оние зелените што се баш кај што беше хотелот во олимписко село. Огромни се. Од сите нови таму највеќе ми се свиѓа една бела зграда малку подоле по патот од олимписко село, од прилике на кривината накај полицијата. Релативно ОК димензионирана и не е кичеста.

Имаш право, дека е малку претерано во висина, ама на изгледот немам замерки..... белата зграда на кривината доле и мене ми праи ептен мерак.....типско мало зградиче, на топ локација со супер поглед....само да служи како пример за останатите....

Date Posted: 12-Dec-2007 at 22:14

kire... ја исчепкав белата зграда од мојата архива

а еве ги и тие животните веднаш до олимписко село. Мене ми се премногу просечни за таа локација (освен што се преголеми)

Date Posted: 12-Dec-2007 at 23:57
Previous

хехе супер изгледа стварно, нема што!! Форумов е добар за тие шо не живеат у Скопје, па у носталгични дани идам на страницава и си гледам слики....Smile

Мене омилена станбена зграда у Скопје ми е таа на ќошот до Универзална. Со плаво стакло што има делумно напред.......коа возам го избегавам тој дел од партизанска да не згазам некој.....Big%20smile

Posted By: Cloverstack
Date Posted: 13-Dec-2007 at 00:36
Само за тебе, од мојата архива

Big%20smile Big%20smile Big%20smile Big%20smile Big%20smile

1

2

3

Date Posted: 13-Dec-2007 at 00:53
BananaBananaBanana

ФАЛА ТИ!! Ми го разубави денот!!!!Big%20smile

Лепенката што е до неа, на слика 3.......кога ја доградија целосно? Јас последен пат у Скопје бев у Септември и мислам дека тогаш уште не беше готова....?

Date Posted: 13-Dec-2007 at 03:15
Во врска со тие зелените згради на Водно... Не ми е јасно зошто завладува хистерија кога треба да се гради нешто ниско на огромни ливади у центар, а на Водно не е проблем да се гради невкусно високо Roll%20eyes

Кој го правел и одобрил тој ДУП Bash  Мотивите се јасни, ама вакви работи мораат да се санкционираат!

Date Posted: 29-Dec-2007 at 20:56
еве рендери со лош квалитет (фотки од најновата Порта 3).

1 место РАДО дизајн

2 место ДСЦ дизајн

3 место Такт инженеринг

Јас сум задоволен со изборот Banana. Ми се свиѓа и второ место а трето место не ми свиѓа за оваа намена (резиденцијални објекти) иако проектот не е лош.

Cheers

Posted By: La Linea
Date Posted: 29-Dec-2007 at 21:11
Исто би ги пласирал - а проектот сам по себе е супер

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!

Date Posted: 29-Dec-2007 at 22:21
Тешко е да се коментира од вакви печатени црно бели рендери, ама победникот и второто место ми изгледаат сосема ОК. Третиот не ми изгледа баш нешто „идилично“, а за таа локација мислам дека мора да има таков „шмек“ Smile

Date Posted: 29-Dec-2007 at 22:27
Проект од РАДО за Олимписко село но со датум од 2006 и нема врска со победничкото решение. Можеби овој проект бил спремен за претходниот инвеститор кој уствари требаше да го гради овој комплекс. Добро што имало нов конкурс овој проект не ми се свиѓа

1

2

3

4

Date Posted: 30-Dec-2007 at 02:13
и мене ептен ми се допаѓа победничкиот проект.....изгледот 100% го оправдува епитетот луксузен резиденцијален комплекс....Најубав елемент според мене, а можеби и пресуден за победата на проектот на РАДО се големите панорамски стакла кој се речиси низ целиот преден дел на становите....тоа е типичен и неизбежен елемент на станови од ваков вид и овозможува од местоположбата на објективе прекрасна глетка на Скопје, поготово навечер...само напред!!Cheers

А иначе има некој информација колку вкупно вакви единици ќе се изградат?

Date Posted: 30-Dec-2007 at 02:17

21 објект од овој тип веројатно + еден поголем објект со висина до 17м кој треба да биде хотел (овие имаат висина до 11м). Целата парцела која ја купи Соравиа е скоро 20,000sqm

Date Posted: 30-Dec-2007 at 02:31
Previous

одлично.....навистина ветува овој проект....едвај чекам да се заврши! А за кој хотел станува збор уште е рано да се збори или...?

Date Posted: 30-Dec-2007 at 02:40

немам претстава сеуште нема никаква најава

Posted By: natasa
Date Posted: 13-Mar-2008 at 11:41
Dali nekoj znae koj ja prodava zelenata zgrada /stanovite na vodno?

Date Posted: 13-Mar-2008 at 13:39
Здраво Наташа. Имам некакви информации некаде на компјутеров, но само медиумски информации за тоа кој стои зад објектот и тоа 2-3 години така да незнам колку се релевантни и тие. Немам некое правно лице да ти посочам за конкретни информации за продажба на станови. Unhappy

Posted By: natasa
Date Posted: 17-Mar-2008 at 14:49

Blagodaram pbanks! Ke se rasprasam "po carsija"

Date Posted: 29-Jul-2008 at 19:02
еве конечно троа подобри рендери и нови информации околу ова

1

2

3

Елитен станбен кварт за македонскиот „џет сет“

Населба за македонскиот „џет сет“, место за богатите. На падините на Водно ќе биде лоциран елитен станбен кварт во кој секој нема да може да купи стан.

За месец и половина стартува изградбата, локацијата веќе е обележана, градежните материјали се поставени. Постоечките објекти на овој терен, хотелот „Скала“ и познатото Олимписко село ќе бидат урнати.

„Овде ќе бидат изградени апартмани за луѓето од високата класа, луѓе кои имаат високи примања, ќе биде многу ексклузивно, ќе имаме затворен простор со обезбедување, ќе имаме џакузи, сауни, базени, ќе ги продаваме апартманите. Секој може да аплицира за стан, но цената ќе го направи изборот. Овде ќе има апартмани со високи цени и само луѓето од високата класа ќе можат да ги купат“, изјави Питер Рот, директор на „Соравија Груп“ во Македонија.

Вкупната инвестиција тежи 30 милиони евра. На површина од 17.000 квадратни метри ќе се изградат куќи со 150 луксузни апартмани и нов хотел. Инвеститорите не откриваат колку ќе чини квадрат станбена површина, но велат дека интересот е голем.

„Луѓето од високата класа ме прашуваат кога можат да се вселат. Јас им велам да бидат трпеливи, досега ниеден политичар не ме прашал за стан овде, се интересираат само бизнисмени, директори и луѓето од економскиот сектор“, рече Рот.

Инвеститорите имаат обезбедено имотен лист, ја чекаат градежната дозвола, се надеваат дека нема да имаат административни проблеми.

Во овие куќи некогаш престојуваа познати светски спортисти. Денеска Олимпиското село е руинирано, но наскоро се очекува да прерасне во центар, база на македонскиот „џет сет“ и бизнис елита.

Атрактивноста на Водно веќе привлече и голем број други инвеститори. Овде на големо се градат амбасади, станбени објекти, спортски терени.

Но, не е само Водно единствената атрактивна локација. Досега се најавија повеќе вакви елитни проекти на територијата на Скопје, но ниту еден од нив не виде бел ден.

Еден од поновите беше и Сончевиот Град, чија изградба заглави во имотно-правни спорови.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=95803 - http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=95803

Date Posted: 29-Jul-2008 at 19:10

Значи различно од досегашните рендери... Фино изгледаат.

Инаку добра вест, фала богу што и ова не заглави во компликации.

Posted By: se_manda
Date Posted: 30-Jul-2008 at 23:14
epa aj luge,sitkajte se so imate,zimajte milionski krediti(ako nekoj uspee neka kaze kako...) i se selime na vodno......off...

on...
interesen proekt mada bolji ke bese da go pravea negde na dr mesto,poso na vodno i onaka ima prilicno skapi kuki i apartmani...

Date Posted: 30-Sep-2008 at 12:29
Еве повторно некакви различни рендери од она што го имаме за Олимписко село од новиот сајт на ДНА http://dnarender.com/ - http://dnarender.com/

2008

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Фаза 2 2008

1

2

3

4

Фаза 1 2007

1

2

3

4

Date Posted: 30-Sep-2008 at 12:31
BTW дел од овие рендери се можеби за хотелот (на пример серијата од 2008). Мене барем така ми делува. Нели најавија дека ќе има и хотел во комплексот. 

Posted By: Plugger
Date Posted: 30-Sep-2008 at 15:27
pBanks, kade tocno se naoga ovoa mesto?? Zverka ipol se zgradite.

Samo prashanje do koga ke gi napravat.

Posted By: lslcrew
Date Posted: 30-Sep-2008 at 15:31
На водно, од лева страна по патот, пред изиис.

Posted By: Plugger
Date Posted: 30-Sep-2008 at 15:41
Blagodaram.

Kako sto gledam sea vodno ke bide poln so Hoteli, ete i kaj krstot ke gradat Hotel.

Date Posted: 02-Oct-2008 at 16:19
АВСТРИСКАТА КОМПАНИЈА НАЈАВИ НОВА ИНВЕСТИЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА
"Соравија" ќе гради елитна населба во Олимписко село

Бордот на директори на "Соравија груп", која го отвори Светскиот трговски центар во Скопје, најави нова инвестиција во Олимписко село. Австриската компанија на Водно ќе гради резиденцијални населба со елитни вили.
"Нашиот план е да направиме елегантна населба во која ќе инвестираме над 25 милиони евра. За да ја завршиме целосно, ќе ни требаат од 16 до 18 месеци од денот на стартот со работата", изјави Хано Соравија, член на Бородт на директори на австриската компанија.
Според Соравија, компанијата се уште не знае кога ќе почне со изградба на елитните вили, бидејќи се уште чека дозвола за градба од локалните власти.
Австриската компанија, освен со бизнис центри, се занимава и со изградба и продажба на недвижен имот за домување. Деловно-трговски центри, освен во Скопје, поседува и во Бугарија, Србија, Хрватска, во Романија. (И.С.)

Отворен Светскиот трговски центар

Светскиот трговски центар во Скопје конечно профункционира. Австриската компанија "Соравија груп", по која го носи и името, завчеравечера за неговото отворање организираше свечен прием во паркот кај Работнички универзитет, а официјалниот старт требаше да се биде вчеравечер со неколку перформанси.
Австриската компанија го купи објектот кој е залепен за ГТЦ за над 10 милиони евра и во неговата доизградба и опремување инвестираше уште околу 25 милиони евра.
На приемот дојдоа министрите за финансии и за економија Трајко Славески и Фатмир Бесими, како и голем број бизнисмени и трговци кои најмиле канцеларии и продажни простории во "Соравија".
Деловниот и трговски центар располага со околу 4.000 квадратни метри шопинг и околу 11.000 квадратни метри деловен простор кои можат да се купат или да се земат под наем.

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=157715&idg=8&idb=2488&rubrika=Makedonija

Posted By: dacito
Date Posted: 02-Oct-2008 at 17:13
Деловниот и трговски центар располага со околу 4.000 квадратни метри шопинг и околу 11.000 квадратни метри деловен простор кои можат да се купат или да се земат под наем.

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=157715&idg=8&idb=2488&rubrika=Makedonija

Вест, според мене, не се којзнае колку сериозен весник. Всушност незнам дали постои некој чисто професионален кај нас, но добро тоа не е тема на разговор. Како и да е, досега од едно 24 статии што ги прочитав за Соравија бизнис центарот никаде не прочитав дека просторот може да се купи, секаде се велеше дека може само да се изнајмува, што ми делува поприлично логично.

Date Posted: 08-Nov-2008 at 12:50
Визијата на http://www.stonedesign.com.mk/ - Stone Design за Олимписко село Cheers (изгледа убаво)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Date Posted: 20-Jun-2009 at 23:36
Добро, се гради ли ова чудо? Еднаш најавија во средината на 2008 па ништо не бидна. Кон крајот на годината напис што најавуваше дека само се чекало дозвола од локалната власт. Потоа немаме ништо регистрирано. На сајтот на Soravia Group моментално стои ова:

The Skopje Olympic Village is currently being built right on the slopes of Mount Vodno, Skopje’s local mountain. With its quiet, secluded location, this exclusive residential and hotel compound has breathtaking views across the Macedonian capital and yet is still only a few minutes drive from the center.

After completion in 2012, the complex over 20,000 sqm will have modern apartments and studio flats, a hotel with restaurant and wellness area, plus various other leisure facilities.

http://www.soravia.at/index.php?id=42&L=1 - http://www.soravia.at/index.php?id=42&L=1

Приметил некој нешто  Question

Date Posted: 21-Jun-2009 at 00:07
Јас денеска идев нагоре, ама не ни ми ткна воопшто да се свртам да видам!

Date Posted: 24-Jun-2009 at 16:25
Соравиа Македонија има http://www.soravia.com.mk - нов сајт на кој меѓу другото ја има оваа информација.

Соравиа Рисорт

Соравиа Рисорт се гради во моментов на падините на Водно, локалната планина во Скопје. Со мирната, изолирана локација, овој ексклузивен станбен и хотелски комплекс нуди совршен поглед на главниот град на Македонија, а, сепак, се наоѓа на само неколку минути возење од центарот.

По завршувањето на проектот во 2012г., комплексот од над 20,000 м2 ќе има модерни апартмани и гарсониери, хотел со ресторан и рекреативен центар, како и разни други објекти за разонода.

http://www.soravia.com.mk/index.php?id=42

Истовремено направен е и http://www.soraviaresort.com.mk/ - посебен сајт за комплексов кој го има и официјалното име Soravia Resort, и на кој веројатно во скоро време ќе има повеќе квалитетни информации и материјали.

Инаку на сајтот на Соравиа Македонија ги има и овие две мали сликички од комплексот кој се гради.

Date Posted: 25-Jun-2009 at 23:01
ne znam za vas decki mene preterano mi se dopagjaat objektive koi se predvideni da se gradat tuka. ako stvarno ispadnat taka kako na renderive ke bide najatraktivno mesto vo skopje so garancija.Cheers

Date Posted: 25-Jun-2009 at 23:11
Проблем е што сум во конфузија кои се официјалните рендери. Овие последниве малечкиве што ги ископав од страницата на Соравија се различни од оние официјалните кои ги имавме претходно од А1 телевизија (10на поста нагоре).

Оние од А1 се навистина многу убави но овие последниве не ме одушевуваат.

Date Posted: 29-Jun-2009 at 15:21
Колку што може да се види од оваа фотка, токму кај Олимписко Село ништо не се гради. Тие помалите објекти (бунгалови ли што беа) изгледа се срушени, мада зеленилото е читаво!?! Ама баш поради бујното зеленило не може да се тврди ништо со сигурност. А големиот објект во комплексот (десно) уште не е ни срушен.

Date Posted: 24-Sep-2009 at 18:44
Овде пред некој ден ми се причини како да забележав работници, па денес поминав и со апарат, ама сепак ништо не мрднало. Еве уште една потврда, од поблиску.
А на soravia.com.mk веќе подолго време стои информација дека комплексот се гради Sleepy

1

2

Date Posted: 01-Dec-2009 at 19:17

Елитна населба на Водно од 30 милиони евра

http://a1.com.mk/vesti/novinar-email.asp?NovinarID=96&VestID=116982 - Александар Момировски http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116982#komentari - Коментари (0)   javascript:otvoriVideoPrilog%2809/aleksandar-01-11.wmv,%20116982%29">  
01.12.2009 18:44

Багерите копаат, работниците премеруваат, теренот се подготвува. За една недела ќе биде удрен камен темелникот на новата елитна населба, тешка 30 милиони евра што ќе се гради на падините на Водно.

Олимпиското село е срамнето со земја, иста судбина го чека и хотелот „Скала“. На нивно место никнува населба која инвеститорот ја замислил како место за богатите. Со просечна цена од 1.500 евра за квадратен метар, сигурно е дека овде секој нема да може да купи стан.

„Сега почнавме со 80 апартмани и на крај ќе бидат 200, има голем интерес, од тие три згради што ги почнавме да ги градиме веќе 50 проценти продадовме, клиентите се богати луѓе, лекари, адвокати, луѓе од џет сетот“, изјави Питер Рот, менаџер на Соравија во Македонија.

Ќе се градат и базени, игралишта, хотел, специјално обезбедување ќе ја чува населбата.

На Македонија и недостасуваат посериозни инвестиции во производство, во фабрики, но затоа пак доминираат вложувањата од ваков тип. За побрза и посигурна заработувачка, инвеститорите се повеќе се решаваат своите пари да ги вложат во проекти како што се елитни населби, трговски и деловни центри, супер маркети.

Питер Рот, менаџер на Соравија во Македонија

Изградба на елитни населби испланира и државата, но поради проблеми на терен овие идеи најчесто се во застој. Таков е случајот со населбата во Злокуќани кај Зајчев Рид, а нова населба се најавува на местото на касарната „Илинден“.

„Во делот на Зајчев Рид, поголем дел е приватно земјиште, голем дел од тоа се денационализира и целиот застој е тука. Евидентно е дека како држава не најдовме модел за интензивирање на градбата онаму каде што детални урбанистички планови, а каде што земјиштето е во градежен реон и им е вратено на поранешните сопственици, сметам дека мора да се донесат некои законски решенија со коишто неградењето во делови каде што има ДУП да биде високо оданочено“, рече Стевчо Јакимовски, градоначалник на Карпош.

Тапка во место и изградбата на Сончевиот Град во Сопиште. Поради грешка со парцелите, сега се прави ревизија на веќе нацртаните проекти, а израелските инвеститори почнаа постапка на суд.

Локалните власти уверуваат дека странците не се откажуваат од проектот тежок 100 милиони евра кој ќе почне да се гради по елиминирањето на недостатоците.

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116982

Date Posted: 09-Dec-2009 at 01:53

Лопата за луксуз на Водно

Објектите на комплексот Олимписко село и хотелот „Скала“ веќе постојат само во сеќавањата на скопјани, откако беа урнати за на нивно место да се изгради ексклузивен резиденцијален комплекс. Инвеститорот „Соравиа груп“ од Австрија денеска ќе ги удри темелите на новата луксузна населба, која ќе зафаќа површина од 25.000 квадратни метри, инвестиција проценета на 30 милиони евра.

На падините на Водно ќе бидат изградени 200 модерни стана, распоредени во повеќе четирикатници. Во елитната населба ќе има базени, игралишта, спа-центар, хотел, како и 24-часовно обезбедување. Објектите ќе имаат висока енергетска ефикасност.

Во првата фаза ќе се градат шест згради со станови за продажба и еден голем мултифункционален објект, во кој покрај станови за продажба ќе има и ексклузивни апартмани за издавање, како и простор за релаксација, продавници и кафетерија. Според Васко Давитковски, менаџер за маркетинг и продажба, веќе е почната изградбата на три објекти.

- Во првата фаза се планира да бидат изградени шест згради со 80 станови. Оваа фаза би траела две години, по што би почнала и втората фаза во која ќе се доградат другите содржини од населбата - вели Давитковски.

Просечната цена за продажба на становите е 1.550 евра за квадратен метар.

Според Давитковски, интересот за овие станови со ексклузивен панорамски поглед на Скопје е голем и веќе се продадени половина од тие што ќе се градат во првата фаза.

Проектот, кој засега носи наслов „Соравиа ресорт“, треба да биде комплетно завршен во рок од пет години. Изведувач на градежните работи е фирмата „Вардарградба“.

Австриската компанија е присутна на пазарот за недвижнини во Македонија од 2006 година. Позната е по тоа што го купи и го догради објектот „Соравиа центар“, кој се наоѓа до ГТЦ.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=87ADC92621CC234F992F27E8B46FDF30

Date Posted: 09-Dec-2009 at 16:56
Удрен камен темелник на Соравиа Рисорт

На просторот на некогашното олимписко село, Соравиа почнува со изградба на ексклузивен комплекс кој ќе се состои од повеќе станбени објекти и еден поголем мултифункционален објект. Населбата со име „Соравиа Рисорт“, која се најавуваше веќе подолго време е инвестиција тешка 30 милиони евра и ќе се простира на над 20 илјади метри квадратни. Соравиа го купи атрактивното земјиште во 2007.

Идејното архитектонско решение за населбата е дело на Радо Инженеринг. Во прва фаза ќе се градат 6 згради со станови за продавање и мултифункционалниот објект, во кој покрај станови ќе има и ексклузивни апартмани за издавање, простор за релаксација со спа центар, кафетерија и продавници. Предвидено е првата фаза која опфаќа 80 станови/апартмани да се реализира до 2012, а целиот проект за пет години, кога вкупната бројка ќе достигне 200.

Големината на становите се движи од 75 до 190 метри квадратни, а се најавува цена од околу 1500 евра за квадрат. Од Соравиа истакнуваат дека при изградбата ќе се применуваат највисоки стандарди во сите сфери, и дека комплексот ќе воведе нови критериуми за квалитетно домување во Македонија. Австриска Соравиа на македонскиот пазар за недвижнини е присутна од 2006. Ова е нивна втора голема инвестиција во нашата земја, а дебитираа со „Соравиа Центар“ кај ГТЦ, кој функционира од октомври 2008.

Петер%20Рот,%20менаџер%20на%20Соравија%20во%20Македонија

Поглед%20кон%20градилиштето

Извор:
../portal/?p=616 - build.mk

Big%20smile

Date Posted: 09-Dec-2009 at 21:24
Еве и повеќе фотки од денеска во фул рез.

Погледот кон Скопје е феноменален и многу ми е криво што беше толку врнежливо и магловито, па ништо не се гледаше

1
Ова е стариот Хотел Скала во олимпиското село, кој допрва треба да се урне
41°58'52.40"N  21°25'25.56"E

2

3

4

5

Posted By: MKballer
Date Posted: 10-Dec-2009 at 17:39
ApplauseBravo!  Vakvi luksizni naselbi mi licaat na tia vo Monaco.

Posted By: Stefano
Date Posted: 10-Dec-2009 at 22:18
Iskreno, imam cuvstvo deka ke izleze nesto mosne razlicno i prikladno za ovoj del od Skopje, prijatni mali zgradicki, besprekorno hortikulturno uredeni so pristap i parkinzi i prekrasen pogled. Cenata za kvadrat e mosne primamliva ako se sporedi za stanben kvadrat so mizeren kvalitet na nekoi gradbi vo centar. Bi sakal da go prosirat biznisot sto pobrzo i gi ostvarat svoite idei i za drugite proekti.

Date Posted: 03-Jan-2010 at 05:38
[tube]xtONh3_gg9s[/tube]

Вила Милано...

Вила Наполи...

Вила Венеција...

http://www.soraviaresort.com.mk/ - http://www.soraviaresort.com.mk/

Date Posted: 05-Apr-2010 at 20:59

Posted By: axel
Date Posted: 05-Apr-2010 at 22:18
uff ovdeka brzo napreduva rabotata 

Date Posted: 05-May-2010 at 18:50
Напредува изградбата на населбата Соравиа Ресорт

Привршува изградбата на „Венеција“, „Милано“ и „Наполи“, првите три вили во комплексот Соравиа Ресорт во кои има вкупно 16 луксузни апартмани со големина помеѓу 103 и 181 метри квадратни. ../?p=616 - Камен темелник беше поставен на 09.12.2009 , а според Питер Рот, менаџер на Соравиа во Македонија, трите вили ќе бидат готови за пола година. Во меѓувреме урнат е и стариот хотел Скала во кругот на бившото Олимписко Село и овој месец на негово место треба да започне изградба на најголемиот објект во комплексот – вилата „Рим“. Таа ќе има 45 апартмани за продажба, 8 executive апартмани за изнајмување и разни дополнителни содржини. Апартманите во „Рим“ се со големина помеѓу 64 и 154 метри квадратни, а рокот за завршување е 18 месеци.

Вкупната инвестиција за Соравиа Ресорт изнесува 30 милиони евра и треба да се реализира до 2015 година, кога во комплексот е предвидено да функционираат 20 објекти со 200 апартмани. Проектот го изработи Радо Инженеринг, изведувач е Вардарградба, а надзорот го врши Евро Консалтинг.

http://www.build.com.mk/?p=3251 - http://www.build.com.mk/?p=3251

1 Поглед од Соравиа Ресорт кон Скопје

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Date Posted: 06-May-2010 at 01:47

Апартманите на „Соравија“ во карабина

Австриската компанија „Соравија груп“, инвеститор на резиденцијалниот комплекс „Соравија ресорт“, вчера симболично го одбележа завршувањето на првата фаза од изградбата на комплексот. Во предвиденото време е завршена карабината на 16 апартмани, а од денеска почнува изградбата на преостанатите 41. Питер Род, менаџер на „Соравија груп“ во Македонија, очекува комплексот да биде изграден во нареднава 1,5 година.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=B4FB26EA9063634380E36B9631F40DD6

Posted By: Djole88
Date Posted: 16-Jun-2010 at 12:24
Уште еден објект на „Соравиа“ на Водно

На местото на поранешното Олимписко село, на падините на Водно, а во рамките на елитната населба „Соравиа ресорт“, денес ќе почне изградбата на четвртата и најголема зграда во комплексот

Од компанијата информираат дека оваа зграда ќе биде не само најголемата, туку и најрепрезентативната во целиот комплекс.

- Објектот ќе има пет ката, плус приземје и ќе содржи 45 стана, осум ексклузивни апартмани, гаража на две подземни нивоа, базен, сала за фитнес и деловен простор - изјави Васко Давидовски, менаџер за маркетинг и продажба на австриската „Соравиа“ во Македонија.

Тој додава дека останатите три згради што почнаа да се градат лани, се во фаза на карабина и ќе бидат готови до април идната година. Оваа зграда што сега почнува да се гради, пак, ќе биде готова до крајот на 2011 година. Становите и апартманите веќе се продаваат и од првите три згради слободни се само два стана, додека заинтересирани купувачи има и за оваа што сега ќе се гради. Населбата „Соравиа ресорт“ е инвестиција вредна околу 30 милиони евра, а цената за квадратен метар за стан се движи до 1.500 евра. Познавачите на пазарот со недвижности велат дека идните станари се новопечени богаташи, политичари, адвокати, лекари, македонскиот џет-сет.

%20 - http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=61610923405&id=14&prilog=0&setIzdanie=22009

Posted By: axel
Date Posted: 04-Nov-2011 at 14:58

На Водно се гради луксуз!

mailto:s.jovanova@kapital.com.mk - Соња Јованова
На%20Водно%20се%20гради%20луксуз!

Б азен, спортски игралишта, фитнес-центри, тераса-градина, дневна соба од 50 метри квадратни, стаклен ѕид со поглед на Скопје... Сè во еден апартман или во една зграда за домување. Со едно име - луксуз. Ова се само дел од современите барања на урбаниот и богат човек во Македонија кога се работи за критериумите што треба да ги задоволува домот. Е токму тие критериуми треба да ги задоволат станбените комплекси што се градат на падините на Водно. “Капитал“ ви претставува што се гради и кој гради на Водно.

На лице место се уверивме дека градежната оператива на неколку инвеститори без прекин подига згради на Водно. Тоа се комплекси од затворен тип, кои на станарите им гарантираат максимална безбедност и удобност.

Во агенциите за недвижности велат дека зголемена е побарувачка на граѓаните за луксузен начин на домување. Главниот град е преполн со билборди на кои се рекламираат становите. Сигурно е дека сите зборуваат за елитната населба што никнува на Водно.

Во близина на некогашното Олимписко село се гради ексклузивен станбен и хотелски комплекс од страна на австрискиот инвеститор Соравија. Подолу е ресортот Панорама резиденс, кој е замислен како луксузно-апартмански комплекс. Веќе се знаат и новите станари, кои веќе уплатиле за становите, само што нивните имиња се чуваат во тајност. Инвеститорите велат дека продале голем број станови на приватни бизнисмени, доктори и спортисти. На нашето прашање што нудат посебно овие комплекси и колку го подобруваат квалитетот на домувањето одговорот беше дека овие ресорти во буквална смисла значат every day is a holiday (секојдневен одмор).

Апартмани за висока класа

Максимална сигурност

Луксузните комплекси нудат и комплетно организирана грижа за заедничкиот простор, во смисла на одржување и обезбедување на станот, поправки, чистење од посебна служба. Сите станари имаат обезбедено паркинг-места, а посебни места за паркирање има и за гостите. Инвеститорите објаснуваат дека градбата на овие комплекси е со квалитет кој подразбира целосна изолација од звуците однадвор или од соседните станови.

Соравија ресорт е името на елитниот кварт на местото на некогашното Олимписко село. Замислата на инвеститорот е комплексот, освен домување, да им понуди разни содржини на станарите за да не мора често да го напуштаат домот. Таму ќе се градат базени, спортски игралишта, спа-центри, ресторан, продавници. Ќе функционира како цела населба од затворен тип, затоа што овој кварт ќе има и приватно обезбедување на самиот влез.

“Нудиме далечина од градскиот метеж и брзо стигнување до центарот на Скопје за само две минути“, објаснува Питер Рот, менаџер на Соравија.

Тој вели дека во фаза на изградба се седум објекти (вили) со вкупно 95 станбени единици, од кои 55 се веќе продадени. Нивната изградба ќе привршува етапно. Три од нив ќе бидат готови до крајот на годинава, еден до пролет и уште три до летото. Просечната цена на становите се движи околу 1.500 евра за метар квадратен.

Слична е замислата и на комплексот Панорама резиденс, лоциран на местото на некогашниот хотел Панорама. “Капитал“ неколку пати се обиде да стапи во контакт со инвеститорот на овој комплекс, но безуспешно. За тоа како е замислен крајниот изглед на апартамните во овој објект се информиравме од билбордите низ Скопје, кои откриваат луксуз во секој поглед, и од нивната интернет-страница. На сопствениците на овие станови им се нуди фантастичен поглед кон главниот град, од двособни апартмани, до дуплекси и пентхаус. Но, немојте да мислите дека двособните апартмани имаат површина од 50 или 60 метри квадратни, како што е вообичеаено во земјава. Во ресортите на Водно има двособни станови од 200 или повеќе метри квадратни, во кои само дневната соба може да има големина од 100 метри квадратни.

Дали ова е нов тренд на пазарот на недвижности, становите првенствено да се класифицираат по бројот на соби, наместо по квадратура? Од агенциите за недвижности објаснуваат дека сè уште повеќето инвеститори во земјава становите ги продаваат ставајќи ја во преден план квадратурата на станот.

“Самиот инвеститор го прави тоа со цел побрза заработувачка. Граѓанинот кој сака да купи стан пак, за да помине поевтино и не го интересира колкава квадратура е, на пример, дневната соба. Го интересира само да има дневна соба, а станот да биде со што помала квадратура за да не го чини многу. Апартманите што се нудат на Водно се за луѓето со подлабок џеб и нив ги интересира колку соби има станот и колку се тие комотни“, вели Сашо Поп Илиовски од агенцијата за недвижности Хепинес.

Новина на пазарот со недвижности е и апартманот пентхаус, кој се нуди како дел од ресортот Панорама и кој првенствено е наменет за тие што сакаат да отидат малку подалеку во луксузот и да уживаат во апартман со тераси-градини. Во овој апартман само градината зафаќа 260 метри квадратни.

Што е пентахус?

Пентахаус е стан лоциран на највисоките катови на зградата, кој се разликува од другите по својата големина и луксузните карактеристики. Може да биде на две или повеќе нивоа или пак, да зафаќа повеќе катови од една зграда. Вообичаено пентхаус имаат згради лоцирани во строгиот центар на еден град за да се овозможи во исто време и близина до хотели, ресторани и трговски центри и комоција на живеење. Во Скопје само гардероберот во пентхаусот на комплексот Панорама резиденс“ на Водно е со површина од 12 метри квадратни. Тревникот на покривот има површина од 260 метри квадратни.

http://www.kapital.com.mk/mk/dneven_vesnik.aspx/75689/na_vodno_se_gradi_luksuz!.aspx?iId=2432

Posted By: fichot
Date Posted: 06-Nov-2011 at 04:31
Добро, дневна од 100 квадрати се е тоа фино ако може да си го дозволи човек, но распоредот (судејќи по слика 14) ич не ме бендисува. Реално, активниот простор е кај гарнитурата и сам по себе не е ни поголем ни покомотен од просечна дневна соба, а во исто време лошо е што е оддалечен од трпезарискиот/кујнскиот дел во толкава мера. Просторот (салон или како се вика тоа) помеѓу нив е огроомен и празен. За вртење оро ли е наменет, кој знае. Симетријата знае да биде заебана работа.

-------------

Posted By: Gradinarot
Date Posted: 06-Nov-2011 at 07:35
, поради твојот пост отворив да ја погледнам заспанава нишка и да разгледам што има ново на ова поле. Искрено, револтирачки не го следам масакрот на парк шума Водно, па следствено и не бев запознат со конкурост и решенијата за истите. Ако некому, а гледам и странциве легнале на тоа брашно, му е доволно да стави „монденско„ име и да протежира еко-градба на својот ресорт и притоа да го ограничи пристапот во самиот комплекс, за на сето тоа да залепи елитна населба, го утнале патот. Локацијата не е искоритена, таа е силувана. Не верувам ни дека се запазени основните начела на старите наши мајстори за еднакви визури и отворање кон сонцето. Терасестиот концепт, кој тука мораше да биде запазен, ми се чини го нема како ни во пошироката новокомпонирана багра...овај градба. Чили на сето тоа е крајно лошото решение во основите на самите ламели. Забелешките на fichot држат, но не се тие единствената замерка која може да му се прилепи на „елитизмов“. Нехуманото зонирање во самите станбени единки, би требало да биде надокнадено од просторот за „оро„ пред каминот!!!!??? Ниската свест или модерниот начин на живот, сеедно, некому ќе му го подиспразнат џебот за просечен до исподпросечен реален квалитет, а сите нам ќе ни одземат драгоцени квадрати воздух и шума. Најверојатно ова се вика транзиција, која што сакам веќе еднаш да заврши.

-------------
.....   .......

Posted By: Harry Potter
Date Posted: 13-Feb-2012 at 23:17
ме интересира дали се планира и санирање на патот кој води до Соравиа? бидејќи зимно време за надоле е ужас, се лизга неверојатно и при нормален мразм, а не па со снегов...

-------------
www.MacedonianFootball.com

Posted By: BOJAN
Date Posted: 13-Feb-2012 at 23:56
Originally posted by Harry Potter

ме интересира дали се планира и санирање на патот кој води до Соравиа?
бидејќи зимно време за надоле е ужас, се лизга неверојатно и при
нормален мразм, а не па со снегов...

Патот до Соравиа тешко дека ќе може да се реконструира по желба на тамошните станари, бидејќи тоа е должност на локалната самоуправа. Тоа што го говориш за мразот и снегот, вистинското прашање треба да го поставиш за оние што живеат во Трнодол или Жданец.

Проблемот со улицата за која говориш е што за многу кратко време ќе нема капацитет да ги прими многуте возила на новите станари, а тоа не е само проблем на Соравија Ресорт, туку и на сите други станбени објекти што се градат таму. Тука ќе биде потребно проширување, а не реконструкција на улицата.

Posted By: buco55
Date Posted: 13-May-2012 at 13:29
Дали има некој update од тоа како напредуваат работите?

Date Posted: 15-May-2012 at 23:15

Овие фотки се од пред 5 месеци, ама тие се најтазе што ги најдов:

1

2

3

4

5

6

Posted By: alexsend
Date Posted: 07-Jun-2012 at 16:55
Еве една слика од денес, не е нешто најпрегледа ама тоа е сега

Posted By: zabegan
Date Posted: 07-Jun-2012 at 16:59
зградиве сами по себе испаднаа симпатични, штета што ги градат на толку неадекватен простор

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares

Posted By: gjoko
Date Posted: 23-Jul-2012 at 19:25
од Срѓан Адамовиќ

Posted By: Џоле
Date Posted: 22-Sep-2013 at 17:52

-------------
За сè има вторпат

Date Posted: 23-Oct-2013 at 09:47
Мислам дека на сликава се гледа добар дел од овој станбен комплекс

-------------
За сè има вторпат

Date Posted: 20-Mar-2014 at 15:56
Денес...

http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288754853/">
http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288754853/ - DSC03163 by http://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288959774/">
http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288959774/ - DSC03164 by http://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288752903/">
http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288752903/ - DSC03165 by http://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288595185/">
http://www.flickr.com/photos/84288284@N02/13288595185/ - DSC03166 by http://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат

Date Posted: 25-Aug-2014 at 15:59
Од мојата денешна тура...

https://flic.kr/p/oUjy7B"> https://flic.kr/p/oUjy7B - DSC04999 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oUhKNU"> https://flic.kr/p/oUhKNU - DSC05000 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oShHTN"> https://flic.kr/p/oShHTN - DSC05001 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oBPvJD"> https://flic.kr/p/oBPvJD - DSC05002 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oShHCh"> https://flic.kr/p/oShHCh - DSC05003 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oShHuS"> https://flic.kr/p/oShHuS - DSC05004 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oUhK5Q"> https://flic.kr/p/oUhK5Q - DSC05005 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oU3UtM"> https://flic.kr/p/oU3UtM - DSC05006 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oBQ9nY"> https://flic.kr/p/oBQ9nY - DSC05007 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oBQu1z"> https://flic.kr/p/oBQu1z - DSC05008 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/oUhJyQ"> https://flic.kr/p/oUhJyQ - DSC05009 by https://www.flickr.com/people/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат

Print Page | Close Window