Print Page | Close Window

Автопат Демир Капија - Смоквица

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Патишта
Forum Discription: Автопатишта, магистрали, патарини, одморишта...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1235
Printed Date: 10-Jul-2020 at 09:53


Topic: Автопат Демир Капија - Смоквица
Posted By: Cloverstack
Subject: Автопат Демир Капија - Смоквица
Date Posted: 15-Sep-2007 at 01:56


Исто така во тек се и активности околу двете делници на М-1 (Е-75, Коридор 10) што недостасуваат да се комплетира автопатот Табановце-Богородица.

Тие се:

- Делница Демир Капија-Смоквица од км 0+000.00 до км 27+700.00
и
- Делница Табановце-Куманово, км. 0+764.70 - км. 8+388.43

Со вкупна должина од 34,6км или 35,5км (контрадикторни информации) и цена од 166.000.000 €

Првата делница е најтешка по целата должина на автопатот и ќе не чини околу 155.000.000 €. За возврат ќе добиеме прилично спектакуларен автопатски сегмент. Совладувањето на Демир-Каписката клисура е само почеток...  Теренот е предизвик се до Миравци. Вкупната должина на тунелите ќе изнесува 2,2км, а на премостувањата 1,6км (во новинарските текстови се спомнува еден единствен мост од 1,6км, ама тоа не е баш логично). Мене лично ме копка колав ќе биде најдолгиот тунел - се надевам дека нема да е помал од 1км.
Инаку малку е збунувачки фактот што фондот објави делница долга 27,7км а сите медиуми 26,8км. Ова останува да се разјасни.
Во секој случај ме радува фактот што се гради по сосема нова траса, наместо да се надоградува постоечкиот пат. Причините ги објаснија надлежните - изборот беше јасен:
-нов пат, со подобри карактеристики
-пократок пат
-поевтина изведба
-пократка изградба
-без застој на сообраќајот за време на работите
-стариот магистрален пат се зачувува
Работите треба да почнат кон средината на 2008 и да завршат кон крајот на 2011.

Втората делница ќе го докомплетира сегментот помеѓу Табановце и Куманово. Се работи за 7,6км кои ќе се надградуваат. Околностите се сосема различни од првата делница и надградба е природно решение во случајов. Цената е 11.000.000 €. Работите треба да почнат кон крајот на годинава или почетокот на наредната, а се надевам ќе бидат готови за неколку месеци.Еве два текста на темава. Содржат по некоја грешка (глупост), ама подобри нема...

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AC5E8880C1B1FC48A2ADC314EE54620F - http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AC5E8880C1B1FC48A2ADC314EE54620F

Aвтопатот Демир Капија - Смоквица ќе се гради на десната страна на Вардар

Автопатот, кој е дел од Коридорот 10, ќе биде во должина од 26,8 километри и ќе чини 155 милиони евра

ВЕРЧЕ ГЕОРГИЕВСКА

Од десната страна на реката Вардар, на потегот од Демир Капија до Смоквица, ќе се гради нов автопат. Оваа нова делница на автопат, што претставува дел од Коридорот 10, Владата ја дефинираше како приоритетна на последната седница, чија изградба ќе стартува кон средината на 2008 година. Автопатот од Демир Капија до Смоквица ќе биде во должина од 26,8 километри и ќе чини 155 милиони евра.

Директорката на Фондот за магистрални и регионални патишта, Наташа Валкановска, вели дека имало две алтернативи за изградба на нов автопат од Демир Капија до Смоквица. Едната варијанта била да се гради автопат од левата, а втората од десната страна на Вардар. Но, Владата се одлучила за автопат од десната страна на Вардар, затоа што била поевтина за 50 милиони евра и затоа што рокот за изградба на делницата бил за три години пократок. Од друга страна, должината на делницата е пократка за 6 километри, а дополнително олеснување е тоа што автопатот ќе се гради без да предизвика пречки во одвивањето на сообраќајот, бидејќи станува збор за нов пат. Сегашниот регионален пат од Демир Капија до Смоквица ќе стане алтернатива по изградбата на автопатот.

На автопатот од Демир Капија до Смоквица ќе има неколку тунели со вкупна должина од 2,2 километра и мост преку реката Вардар во должина од 1,6 километри.

Овој проект се реализира со заедничко партнерство на грчката влада, Генералниот директорат за регионална политика на Европската комисија и меѓународни финансиски институции.

Средствата за изградба на автопатот ќе ги обезбедат владата на Грција, Европската унија (ИП-фонд), кредитни извори и нашата Влада. Македонија ќе треба да учествува со 15 отсто од вкупно потребните средства за реализација на делницата од Демир Капија до Смоквица, но дополнително прашање е дали овие пари ќе се одвојат од Буџетот или Владата ќе земе кредит.

Трасата на автопатот поминува низ државно и приватно земјиште, а директорката на Фондот за магистрални и регионални патишта, Наташа Валкановска, вели дека приватните сопственици на земја ќе бидат обесштетени. Парите за обесштетување, според Валкановска, ќе се одвојат од Буџетот на РМ. Вкупните трошоци за оваа намена ќе се знаат дури откако ќе се направи елаборат за површината и цената на земјиштето.

Во почетокот на идната година ќе се распише тендер за изведувач, а се очекува изградбата на автопатот Демир Капија - Смоквица да стартува во текот на летото во 2008 година.

Како дел од Коридорот 10, ќе се проширува и патот од граничниот премин Табановце до Куманово за да стане автопат во должина од 7,3 километри. Овој проект ќе чини околу 11 милиони евра, изведбата ќе почне кон крајот на оваа година или во почетокот на идната.
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=231256EED4ED9D41A44832632E20629E&arc=1 - http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=231256EED4ED9D41A44832632E20629E&arc=1

ДОИЗГРАДБА НА КОРИДОРОТ 10

Автопатот кон Грција ќе минува надвор од Демиркаписката Клисура

Изградбата ќе чини 150 милиони евра, а дел од нив ќе бидат грантови од грчката влада и од ЕУ, а остатокот кредити и од буџетот

Автопатот од Демир Капија до Смоквица ќе се гради по сосема нова траса што ќе поминува од десната страна на реката Вардар, велат во Фондот за патишта.

За новиот автопат ќе се градат два тунела кај постојниот тунел кај Демир Капија. Автопатската траса низ тунелите ќе биде префрлена од другата страна на Вардар и ќе се пробие надвор од Демиркаписката Клисура.

Делницата долга околу 22 километра ќе продолжи по висорамнината до месноста Горно Јаболце, по што ќе се спушта кон Миравци. Со автопатот кој води до границата со Грција ќе се поврзе со клучка што ќе се гради кај Смоквица. Трасата на новиот автопат во најголем дел минува низ државно земјиште. Помалку од 10 отсто од земјиштето е приватно, но тоа е од 4. или 5. класа, па во Фондот не очекуваат големи трошоци за експропријација.

Изградбата на новиот автопат ќе почне кон средината на 2008 година, а ќе чини 150 милиони евра. Дел од парите ќе бидат грантови од грчката влада и од ЕУ, а остатокот ќе се обезбедат од кредити од меѓународни финансиски институции и од буџетот. Новиот автопат ќе има по две ленти за возење и една за застанување во двете насоки. Ќе бидат изградени и неколку мостови и тунели.

Според директорката на Фондот, Наташа Валкановска, изградбата на нов автопат е подобро решение отколку изградбата на уште една паралелна траса на сега постојниот пат од левата страна на Вардар.

- Ова решение е за 50 милиони евра поевтино и за 5 километри пократко отколку да се гради паралелен автопат. Студијата покажа дека изградбата на нов автопат би траела 3,5 години. Ако се врши надградба, тогаш се потребни 6-7 години, затоа што изградбата би се одвивала под сообраќај, а тоа ги забавува работите - вели Валкановска.

Во план на Фондот за патишта е целосно да се изгради автопатот по Коридорот 10. За ова, треба да се надгради на ниво на автопат делницата од Куманово до Табановце во должина од 7 километри. Бидејќи на оваа делница само ќе се направи уште една паралелна траса на постојниот пат, неговата изградба ќе чини околу 11 милиони евра што ќе се обезбедат од сопствени средства. Средствата за експропријација на земјиштето се обезбедени од државниот буџет.

(М.Б.)
Replies:
Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Nov-2007 at 11:54
Yes
 
Остануваат уште 25те километри во клисурата.
 

Се турка изградбата на автопатот Гевгелија-Смоквица

Создадени се услови за изработка на главен проект и на тендерска документација за избор на фирма која ќе ја гради автопатската делница Демир Капија-Смоквица. Ова беше заклучено на вчерашниот Трет координативен состанок за Проектот за доизградба на Коридорот 10, јави Макфакс.

На состанокот учествуваа претставници на Европската комисија, Европската инвестициона банка, Министерството за надворешни работи на Грција и на Владата. Вицепремиерката Габриела Коневска-Трајковска изрази надеж дека овие консултации ќе доведат до преминување на проектот во последната фаза од подготовките.

Вкупната вредност на инвестицијата е 155 милиони евра и се обезбедуваат од Европската комисија, ЕИБ, Грчкиот план за обнова на Балканот и од државниот буџет.

 
Извор: http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=7DA9164AF44A63419FB81795B84A3B3C - Дневник


Posted By: vardar
Date Posted: 17-Mar-2008 at 03:28

Грција го спречува стартот на автопатот од Демир Капија до Смоквица

Изградбата ќе доцни затоа што Владата се' уште нема потврда од Грција за изработка на проектот


Изградбата на автопатот од Демир Капија до Смоквица е дел од Коридорот 10

Изградбата на новиот автопат од Демир Капија до Смоквица нема да започне годинава, како што лани најави Фондот за регионални и магистрални патишта. Почетокот на работите е стопиран од Грција, која заедно со Македонија е вклучена во овој заеднички проект. Тоа го потврдува и министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, кој вели дека стартот доцни поради грчката страна. Според Јанакиески, за изградбата на автопатот треба да се изработи проект, за што се неопходни пет-шест месеци. Но, како што појаснува тој, Владата се' уште нема потврда од Грција дека планира да започне со изработка на проектот.

Изградбата на автопатот од Демир Капија до Смоквица е дел од Коридорот 10. Тој ќе се гради од десната страна на реката Вардар и ќе биде во должина од 26,8 километри, а ќе чини 155 милиони евра. За оваа делница имало две алтернативи. Едната варијанта била да се гради автопат од левата, а втората можност, од десната страна на Вардар. Но, Владата се одлучи автопатот од Демир Капија до Смоквица да биде од десната страна на Вардар, затоа што бил поевтин за 50 милиони евра, а второ, рокот за изведба е покус за три години. Од друга страна, должината на делницата, доколку се гради од десната страна на реката Вардар, е покуса за 6 километри. Дополнително олеснување е тоа што автопатот ќе се гради без да предизвика пречки во одвивањето на сообраќајот, бидејќи станува збор за нов пат. Сегашниот регионален пат од Демир Капија до Смоквица ќе стане алтернатива по изградбата на автопатот. Предвидено е на автопатот од Демир Капија до Смоквица да има неколку тунели со вкупна должина од 2,2 километра и мост преку реката Вардар во должина од 1,6 километри.

Сосема новиот автопат од Демир Капија до Смоквица треба да се реализира со заедничко партнерство на грчката влада, Генералниот директорат за регионална политика на Европската комисија и меѓународни финансиски институции.

Средствата за изградба на автопатот ќе ги обезбедат владата на Грција, Европската Унија, кредитни извори и нашата Влада. Македонија ќе треба да учествува со 15 отсто од вкупно потребните средства за реализација на делницата од Демир Капија до Смоквица. (В.Г.)

 
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E3231E336AC6EA47A73657DF64F91B10 - http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E3231E336AC6EA47A73657DF64F91B10
 
 А зошто грциве да го изработуваат проектот? Па нели обично странциве учествуваат во финансискиот дел а ние сами си тераме со се друго Dunno 


Posted By: ProMKD
Date Posted: 17-Mar-2008 at 05:04
Ме чуди..а не би било нешто ново да е новинарско еба*е


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 17-Mar-2008 at 11:24
И мене не ми е јасно каква врска имаат Грците со проектот, но не е исклучено. Во секој случај, за некој банален дел што учествуваат, веќе со години ни го кочат автопатот, то ест ги блокираат средствата што се од други извори, а они се за жал „менаџери“.

Ете така функционира ЕУ, не можеш ни да им речаеш на Грците да одјебат и дека ти сам ќе си го финансираш делот за кој се нафатиле они, туку мора да се расправаш и за средствата кои немаат врска со нив.
Не знам која е поентата на тој „надзор“ што по видување на ЕУ треба да го врши Грција, како нивни локален играч. Ако целта е со надзорот да се спречат злоупотреби, тогаш очигледно е тотален промашај, затоа што токму Грција врши една крајно груба злоупотреба.

А морам да признаам дека ова фашизоидно и тотално деструктивно однесување на Грција кон Македонија, кај мене веќе почнува да предизвикува вистинска омраза. Џабе човек да се труди да биде рационален и отворен спрема нив, изгледа треба само да им се возврати со крајна деструктивност. Излегува дека немаме ни што да изгубиме,затоа што Грците према нас секако се однесуваат најгнасно што можат, без разлика како се поставуваме ние. Ако им возвратиме со истата таа крајна деструктивност може бар да добиеме некаква сатисфакција.


Posted By: vardar
Date Posted: 17-Mar-2008 at 22:18
Originally posted by Cloverstack


А морам да признаам дека ова фашизоидно и тотално деструктивно однесување на Грција кон Македонија, кај мене веќе почнува да предизвикува вистинска омраза. Џабе човек да се труди да биде рационален и отворен спрема нив, изгледа треба само да им се возврати со крајна деструктивност. Излегува дека немаме ни што да изгубиме,затоа што Грците према нас секако се однесуваат најгнасно што можат, без разлика како се поставуваме ние. Ако им возвратиме со истата таа крајна деструктивност може бар да добиеме некаква сатисфакција.
 
Со ова се согласувам целосно,  ниту кон еден од нашите соседи немам она  знаеш примитвна целосна омраза , но со потезите и провокациите на јужниве а и источните полека ме влечат во таа насока. Највеќе пак ме нервира што некои другари кој уште од времето имаат вградена омраза кон овие држави сега ми викаат шо ти викам ја цело време, тие се вакви такви..... обично не прифаќам стереотипи за еден народ и држава али ако самите си ги потврдуваат тие стереотипи.........


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 30-Jun-2008 at 00:32
Гледам пред извесно време била ставена на увид на јавноста студијата за оценка на влијание врз животната средина на делницата Д.Капија - Смоквица.

Студијата (и разни анекси меѓу кои и интересни мапи) можете да ја погледнете/превземете од овде http://www.vlada.mk/eia/eia.htm - http://www.vlada.mk/eia/eia.htm


Браво за надлежните за овој чекор, иако е само мал дел од она што треба да се практикува.  Да се надеваме дека брзо ќе се движиме во тој правец и дека во блиска иднина ваквите и секакви други јавни информации задолжително ќе се објавуваат Cheers
Инаку, од студијата покрај влијанието на животната средина, се разбира може да се извлечат и доста други корисни податоци. Еве да сумирам од она што го прочитав и пролистав...

Ако памтите, кога прв пат објавиваме вест на оваа тема (во септември 2007), во игра беа две варијанти за трасата на оваа делница:
1. Надградба на постоечкиот пат што ја прати долината на Вардар (од левата страна), за што постои детален проект уште од 90-тите.
2. Сосема нова траса од десната страна и надвор од долината, за што се уште нема детален проект и во игра се неколку модификации.

Тогаш беше спомнато дека веќе е одбрана втората варијанта, но еве не било баш така.
Како прво, оргиналната траса на втората варијанта е сега битно модифицирана, пред се за да се избегне штетното влијание врз живиот свет во пештерата Бела Вода. Така сегашнава модифицирана втора варијанта на почетокот се движи приближно по постоечкиот пат, го премостува Вардар кај Демир Капија и со тунел ја пробива клисурата на левата страна од реката, а веднаш потоа уште еднаш го премостува Вардар и продолжува по претходно предвидената траса за оваа варијанта, то ест од десната страна, далеку од реката.

Сепак, прашање е дали и оваа траса нема да претрпи некакви измени, а како што кажав, за оваа варијанта уште нема детален проект.


Еве на оваа мапа на коридорите кои влегле во студијата ги вцртав двете варијанти кои моментално се разгледуваат.
Со црвено е првата варијанта, која речиси целосно го прати стариот пат.
Со жолто е модифицираната втора варијанта која речиси целосно оди по засебна траса.

http://img262.imageshack.us/my.php?image=appendixi2mapofbroaderlo6.jpg">


Според студијата, и модифицираната втора варијанта има понегативно влијание врз флората и фауната одколку првата варијанта, а исто така е потенцијално понеповолна од археолошки аспект. Но тука престануваат поволностите на првата варијанта, а листата на нејзините неповолности е прилично подолга...

-- И покрај различните податоци во игра за втората варијанта, првата варијанта е грубо нешто над 20% подолга од втората, што е прилично значајна разлика.

-- Техничките карактеристики на првата варијанта се многу полоши... Ова особено се однесува на проектираната брзина... Да се има автопатска делница долга над 30km проектирана за брзини од 80 и 100 km/h, е многу голем минус за оваа варијанта
-- Првата варијанта би наметнала подолг период на градба (на времето во медиумите беше наведен податокот 3 години подолга изградба него втората варијанта)

-- Првата варијанта би наметнала одредено попречување на сообраќајот на постоечкиот пат, за време на работите за негова надградба. Вистински алтернативен пат се разбира нема.

-- Втората варијанта би значела зачувување на стариот пат како алтернатива со одлични технички карактеристики за таква потреба, што е уште поважно кога ќе се земе во предвид дека оваа делница е тесно грло и стратешка слаба точка во нашиот транспортен систем.

-- Првата варијанта би уништила многу повеќе плодно земјоделско земјиште одколку втората, која во најголем дел поминува низ слабо пошумени предели во државна сопственост.

-- Како капак на се, првата варијанта и покрај сите овие неповолности е и поскапата варијанта... (на времето беше спомнат податок од 155 милиони евра за втората варијанта, а првата варијанта дека би била поскапа за 50 милиони евра)


Кога се ќе се собере, очигледно дека првата варијанта има цел куп на непоправливи слабости, додека слабостите на втората варијанта се релативно мали и претпоставувам може во голема мерка да се корегираат.
Во делот на негативните влијанија кон локалната флора и фауна - иако студијата ги проучува ефектите врз животната средина и овој проблем е автоматски пренагласен, сепак не добив впечаток дека се работи за критични штетни влијанија, така да уште на сам почеток овој аргумент е прилично слаб. Дополнително, овие штетни влијанија можат да се минимизираат со вложување во разни еколошки „лекови“, како зелени мостови, пошумување и ред други многу поспецифични решенија кои се наведени во студијата...
Во делот пак што се однесува на културното наследство, втората варијанта потенцијално навлегува во три помали археолошки локалитети. Но дури и ако тие локалитети се од голема важност (а тоа воопшто не се тврди во студијата) и дополнително доколку не можат да се истражат пред изградбата на тие сегменти, сепак лесно би можеле да се направат мали модификации на трасата со кои локалитетите би биле заобиколени. Тоа јасно се гледа на оваа мапа:
http://www.vlada.mk/eia/Appendix%20I-4%20Habitat%20Map.jpg - http://www.vlada.mk/eia/Appendix%20I-4%20Habitat%20Map.jpg

Јас мислам дека дилеми воопшто не треба да има - треба да се оди на финално рафинирање на втората варијанта, а првата варијанта засекогаш да остане во архивите... Се надевам дека и надлежните размислуваат во овој правец. Единствено ме плаши да не никнат некои квази-еко ЕУ бирократи и целата работа да ја превртат наопаку, затоа што за финансиите за проектов во најголем дел зависиме од нив... ЕУ и по овие прашања има некои идиотски „политички коректни“ тенденции, па откако го истребија пола жив свет во нивните држави, сега одеднаш се „освестија“ и почнаа да одат во друга крајност... Единствено ова ме плаши, инаку стварно не треба да има никаква дилема која траса треба да се избере.За крај едно непријатно изненадување...Не е наведено за која варијанта се однесува ова, но последната фалба беше дека ќе се возиме по комплетираниот М-1 до 2011 (мада ни тоа не беше прва фалба, на времето имаше фалби дека се ќе било готово до олимпијадата во Атина)
И да се надоврзам на фалбите на владата за сите оние илјадници километри автопати (од кои голем дел би биле буквално непотребни) кои наводно ќе се изграделе во најскоро време. Ова само покажува дека дури и да се обезбедени финансиски средства, планирањето и изградбата на автопати е ужасно долг процес... Понекогаш објективно, понекогаш ради глупи фактори, но сеедно... Погледнете само колку се оддолжи работата со другиот сегмент кој недостасува за комплетирање на М-1, северно од Куманово, кој е многу пократок и поедноставен...
Јас би им предложил да престанат да летаат во облаци и да и сервираат глупости на јавноста, а енергијата да ја вложат во работи кои се навистина изводливи и ни се навистина потребни - дооформување на примарната сообраќајна мрежа во Скопје без лоши импровизации и железничко поврзување по коридорот 8.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 30-Jun-2008 at 04:29
А зашто демир-капија смоквица има толку многу голем рок?! Па тој пат може да се подели на неколку фирми паралелно да работат.


Posted By: vardar
Date Posted: 23-Sep-2008 at 13:03
Според статијава  смоквица-демир капија  ќе биде негде 5.8 мил/КМ (поскапата верзија испаѓа 7.6 мил/КМ)
 
 
 
Originally posted by vardar

Грција го спречува стартот на автопатот од Демир Капија до Смоквица

Изградбата ќе доцни затоа што Владата се' уште нема потврда од Грција за изработка на проектот


Изградбата на автопатот од Демир Капија до Смоквица е дел од Коридорот 10

Изградбата на новиот автопат од Демир Капија до Смоквица нема да започне годинава, како што лани најави Фондот за регионални и магистрални патишта. Почетокот на работите е стопиран од Грција, која заедно со Македонија е вклучена во овој заеднички проект. Тоа го потврдува и министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, кој вели дека стартот доцни поради грчката страна. Според Јанакиески, за изградбата на автопатот треба да се изработи проект, за што се неопходни пет-шест месеци. Но, како што појаснува тој, Владата се' уште нема потврда од Грција дека планира да започне со изработка на проектот.

Изградбата на автопатот од Демир Капија до Смоквица е дел од Коридорот 10. Тој ќе се гради од десната страна на реката Вардар и ќе биде во должина од 26,8 километри, а ќе чини 155 милиони евра. За оваа делница имало две алтернативи. Едната варијанта била да се гради автопат од левата, а втората можност, од десната страна на Вардар. Но, Владата се одлучи автопатот од Демир Капија до Смоквица да биде од десната страна на Вардар, затоа што бил поевтин за 50 милиони евра, а второ, рокот за изведба е покус за три години. Од друга страна, должината на делницата, доколку се гради од десната страна на реката Вардар, е покуса за 6 километри. Дополнително олеснување е тоа што автопатот ќе се гради без да предизвика пречки во одвивањето на сообраќајот, бидејќи станува збор за нов пат. Сегашниот регионален пат од Демир Капија до Смоквица ќе стане алтернатива по изградбата на автопатот. Предвидено е на автопатот од Демир Капија до Смоквица да има неколку тунели со вкупна должина од 2,2 километра и мост преку реката Вардар во должина од 1,6 километри.

Сосема новиот автопат од Демир Капија до Смоквица треба да се реализира со заедничко партнерство на грчката влада, Генералниот директорат за регионална политика на Европската комисија и меѓународни финансиски институции.

Средствата за изградба на автопатот ќе ги обезбедат владата на Грција, Европската Унија, кредитни извори и нашата Влада. Македонија ќе треба да учествува со 15 отсто од вкупно потребните средства за реализација на делницата од Демир Капија до Смоквица. (В.Г.)

 
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E3231E336AC6EA47A73657DF64F91B10 - http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E3231E336AC6EA47A73657DF64F91B10
  


Posted By: lslcrew
Date Posted: 23-Sep-2008 at 13:07
Пред некој ден Грција одобри средства така да веќе се работи на ова. Мислам дека министерот го кажа ова во некое од двете интервјуа што ги даде прошлата недела.


Posted By: Plugger
Date Posted: 23-Sep-2008 at 17:19
A mene ne mie jasno sto ima veze Grcija so seto ova? Tie si go rabotat nivniot del nie nashiot zosto morame nie od niv da zavisime??

Pa 26 kilometri se ne e toa nekoj golem pat, sigurno mozheme da napravime neshto na nekoj drug nachi.

155 Miljoni evra mnogu skapo e toa.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 23-Sep-2008 at 18:26


Прочитај ја нишкава од почеток, ќе најдеш инфо за улогата на Грција.

Цената исто така е реална, затоа што се работи за тежок терен. И за ова можеш детално да се информираш ако внимателно ја прочиташ нишката од почеток.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Oct-2008 at 12:40
Владата ја одобри апликацијата за користење средства од претпристапната помош на ЕК за доизградба на автопатот Е-75

Скопје, 3 октомври (МИА) - Министерството за транспорт и врски информира дека Владата ја одобрила нивната апликација  со која се бара користење на средства од претпристапна помош на Европската комисија (ЕК) за инвестиции во транспортната инфраструктура.

Средствата се во износ од 24,7 милиони евра и се наменети за финансирање на изградбата на автопат на делницата Демир Капија – Смоквица на националниот пат М-1 (Е-75), како составен дел од Паневропскиот коридор 10 кој поминува низ Република Македонија.

- Поднесената апликација содржи детален опис на проектот, резултати од изработена физибилити студија, временска рамка на проектот, анализа на придобивки и трошоци, анализа на влијанието врз животната средина и финансиски план, се вели во соопштенеито од Министерството за транспорт и врски и се додадва дека со реализацијата на предвидениот проект во целост ќе биде изграден делот од Коридорот 10 кој поминува низ Република Македонија.

Владата ја одобри апликацијата на Министерството за транспорт и врски за користење средства од ЕК за доизградба на автопатот Демир Капија - Смоквица

Скопје, 3 октомври

Ве информираме дека Владата на Република Македонија ја одобри Апликацијата на Министерството за транспорт и врски со која се бара користење на средства Европската Комисија, според член 10 од Регулативата на Европска Комисија бр. 1085/2006 за воспоставување на Инструментот за претпристапна помош и член 157 од Регулативата на Европската Комисија бр. 718/2007 за спроведување на Инструментот за претпристапна помош, дел за инвестиции во транспортната инфраструктура.

Средствата се во висина 24.7 милиони евра и се наменети за финансирање на изградбата на автопат на делницата Демир Капија – Смоквица на националниот пат М-1 (Е-75), како составен дел од Паневропскиот Коридор 10 кој поминува низ Република Македонија. Поднесената апликација содржи детален опис на проектот, резултати од изработена физибилити студија, временска рамка на проектот, анализа на придобивки и трошоци, анализа на влијанието врз животната средина и финансиски план.

Со реализацијата на предвидениот проект, односно комплетирање на предвидената делница на ниво на автопат во целост ќе биде изграден делот од Коридорот 10 кој поминува низ Република Македонија. 

МИНИСТЕРСТВО ЗА ТРАНСПОРТ И ВРСКИ

mia.com.mkPosted By: lslcrew
Date Posted: 06-Oct-2008 at 00:07

Пари од ЕУ за автопатот Демир Капија-Смоквица

Министерството за транспорт и врски поднесе барање за да добие 24,7 милиони евра од претпристапните фондови на ЕУ за финансирање на изградбата на автопат на делницата Демир Капија - Смоквица.

Поднесеното барање содржи детален опис на проектот, резултати од изработена физибилити-студија, временска рамка на проектот, анализа на придобивки и трошоци, анализа на влијанието врз животната средина и финансиски план.Со спроведувањето на предвидениот проект, односно комплетирање на предвидената делница на ниво на автопат, ќе биде изграден делот од Паневропскиот коридор 10, кој поминува низ Македонија.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=908387B7CD86BA4C8784212465B9E173
Posted By: Cloverstack
Date Posted: 05-Feb-2009 at 17:55
Оставајќи ги на страна случувањата со името на автопатот и еве да прифатиме дека финансирањето ќе се одвива како што било претходно зацртано, не може да се премолчи постојаното одложување.

Почеток во 2010, градба најмалку 4 години?!?

Колку години припрема и ефективна градба се потребни за 20-тина кулометри???
Да потсетам дека оваа делница требаше да биде готова до 2004, не до 2014 (мада не оставиле простор да им се верува дека дури и вака лабав рок ќе испочитуваат, па испаѓа дека треба да бидеме среќни доколку навистина се реализира и до 2014).
Од 2004 навака скоро секоја година најавуваат дека кај да е ќе започнат со работите. Роковите по обичај се менуваат и се менуваат, а на терен уште нема ништо...

До кога вака? WallbashИНФРАСТРУКТУРАТА НИКАКО ДА СЕ ДОГРАДИ
Коридорот 10 ќе го чекаме уште шест години

Властите во Скопје тврдат дека Грција ќе ја финансира изградбата на делницата од Демир Капија до Смоквица и покрај одлуката на Владата автопатот Табановце - Гевгелија да го именува Александар Македонски. Од Агенцијата за државни патишта велат дека немаат известување дека е одложен грантот од Грција за изградба на делницата. Градбата на делницата ќе почне во 2010 година и ќе трае најмалку четири години. - Од Секретаријатот за европски прашања, кој е задолжен за координација на странска помош имаме позитивен одговор на апликацијата за финансирање на делницата. Доколку Грција официјално ги известила дека нема да се дадат пари, ние први ќе знаевме - вели Наташа Валкановска, директорка во Агенцијата. Таа информира дека е во тек изработка на главниот проект за изградба на делницата од Демир Капија до Смоквица, елаборат за експропријација, како и сите други документи што се дел од проектната документација. - Од 155 милиони до 160 милиони евра се потребни за градба на делницата. Од овие пари две третини ќе се обезбедат од фондовите ИПА и од грандот од грчкиот план за обнова и за развој, а 15 проценти ќе се обезбедат од државниот буџет - изјави Валкановска. Поголемиот дел од автопатот на Коридорот 10 е веќе изграден, а во моментов се гради делницата од Табановце до Куманово. Коридорот 10 е еден од најважните паневропски сообраќајни коридори. Оди од Австрија до Грција, а поминува низ Словенија, Хрватска, Србија и низ Македонија. Коридорот опфаќа железнички дел, долг 2.528 километри и патен коридор. Од земјите од поранешна Југославија, Македонија најмногу доцни со изградбата, а најголемата причина за тоа е што проектот мируваше цели пет години и тоа од 2001 до 2006 година. Од другите земји само Србија се уште не го заврши коридорот во целост. Министерот за инфраструктура во Србија, Милутин Мркониќ во вторникот изјави дека автопатот на Коридорот 10, од Лесковац до границата со Македонија и од Ниш до границата со Бугарија ќе биде завршен за две и пол години. За таа намена се обезбедени 1,5 милијарди евра, од кои една милијарда ќе се обезбедат од кредит од Светската банка, а 500 милиони евра ќе бидат обезбедени од буџетот на Србија.http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=14&tabid=1&EditionID=1615&ArticleID=107046


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 27-Feb-2009 at 17:04

Сопрено финансирањето за Коридор 10


http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105050#komentari - Коментари (0)    
27.02.2009 16:40
Шил: Одлуката на Владата предизвика одредени последици

 

Македонија сега треба да бара други извори на средства за да го гради автопатот „Александар Македонски“.

Ова доаѓа по грчките притисоци во Брисел да се сопре финансирањето на овој коридор поради неговото преименување.

Грчките закани денеска во Скопје ги најави претставник на Европската комисија, не сакајќи да навлегува во политичките моменти на спорот.

„Тоа беше одлука на македонската Влада и таа одлука предизвика одредени последици во однос на финансирањето, одредени средства кои беа предвидени за овој коридор, ќе треба да се најдат други извори“, рече Џонатан Шил

Преговорите меѓу ЕУ и земјите од Западен Балкан за воспоставување на транспортна заедница започнаа во јуни минатата година.

Договорот ќе помогне регионот сообраќајно да се интегрира со Европа и да ги усогласи правилата за безбедност, заштита на животната средина и услугите.

Според Европската комисија, нема пречки Македонија да биде дел од овој систем.http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105050


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Feb-2009 at 17:10
Досега едно чудо пари влегоа, па отсега многу ќе ни се накрши! Roll%20eyes Само лицемерие и политика! Ништо повеќе!


Posted By: beTon
Date Posted: 27-Feb-2009 at 17:20
па види реално не дека МКД ќе процвета доколку патниот коридор се стокми целосно и сега има услови за оние кои сакаат да тераат низ МКД, мислам главна осовина за нас се железничките коридори т.е. фокусот мора да биде на нив, па засега и на оваа тема не е ни премногу штетно по МКД преименувањето на автопатот, мерено по некој македонски аршин, иако реално средствата од еу се потребни, истите нема да ни бидат многу од полза доколку некој упорно негира дека ние полагаме право на македонската култура и историја, особено не користејќи се со шовинистички методи на угнетување на една самостојна земја!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Jul-2009 at 10:34
Непосредно пред селото Смоквица кај Гевгелија, не повеќе од километар од местото каде што е преминот од автопат, уствари баш кај што е клучката за село с. Смоквица (41°15'32.11"N 22°28'28.27"E), вчера имаше геодети на терен. Се работи ваљда на прибирање на техничка документација за делницата Смоквица - Демир Капија.


Posted By: AKADEMIK
Date Posted: 21-Jul-2009 at 05:01
Ne znam dali kazal nekoj do sega, megjutoa geodetskiot proekt (podloga za proektiranje) za potegot Demir Kapija-Smokvica e gotov. Sega se izrabotuva Glavniot proekt.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Jul-2009 at 06:24
АКАДЕМИК ако прочита неколку поста поназад, јас пред неполн месец видов геодети се мотаа непосредно кај селото Смоквица на почетокот/крајот на делот што не е автопат. е сега дали биле за тоа или за некој друг објект што се планира незнам. Кога е завршена геодетската документација?!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 26-Jul-2009 at 17:57
Originally posted by AKADEMIK

Ne znam dali kazal nekoj do sega, megjutoa geodetskiot proekt (podloga za proektiranje) za potegot Demir Kapija-Smokvica e gotov. Sega se izrabotuva Glavniot proekt.
Која траса е финална? Трасата што го прати постоечкиот пат од левата страна на Вардар, која според своите карактеристики не ги исполнува сите автопатски стандарди, или новата траса од десната страна.
Претпоставувам и се надевам дека е втората, бидејќи мислам за првата веќе постоеше главен проект, или грешам?Posted By: lslcrew
Date Posted: 03-Sep-2009 at 10:45
Најава за денес...

Гевгелија -  Министерството за животна средина и просторно планирање организира јавни расправи за студијата за процена на влијанието врз животната средина на проектот „Надградба на Коридорот 10, автопат Е-75, секција Демир Капија - Смоквица“.

- Месна заедница Миравци/14:00

- Пионерски дом  „Јосип Броз Тито“ во Гевеглија/18:00Posted By: axel
Date Posted: 02-Feb-2011 at 15:06
Македонија доби 130 милиони евра од ЕИБ за изградба на патниот правец Демир Капија-Смоквица

Скопје, 2 февруари 2011 (МИА) - Европската инвестициска банка и одобри 130.000.000 евра на Република Македонија за изградба на  дел од автопатот на Коридор 10, односно патниот правец Демир Капија – Смоквица.

Како што соопшти Министерството за финансии, парите се одобрени под исклучително поволни услови, со каматна стапка која во моментов изнесува 1,3 отсто, со рок на отплата од 15 години со вклучени пет години грејс период.

Вредноста на целиот проект изнесува околу 245 милиони евра. Покрај ЕИБ, во финансирањето ќе учествуваат и Европската Унија со грант од 45.000.000 евра преку ИПА - програмата и Европската банка за обнова и развој со заем од 107.000.000 евра, од кои 90.000.000 евра се наменети за изградба на автопатот, а остатокот за модернизација на системот за наплата на патарина и наплатните станици долж автопатот на Коридор 10. Република Македонија учествува во проектот со околу 6.000.000 евра обезбедени од буџетот на државата.

- Изградбата и развојот на главните пан-европски коридори кои поминуваат низ нашата земја се висок приоритет на Владата на Република Македонија, се наведува во соопштението.

Со автопатското решение на Коридор 10 ќе се изгради модерна делница во согласност со европските стандарди. Таа ќе придонесе за намалување на патните трошоци како и за заштеда на време, преку олеснување на протокот на возила. Со доизградбата на оваа алка во должина од околу 28 км, ќе се обезбеди поврзување на главните урбани, индустриски и трговски центри долж Коридорот 10 во рамките на регионот и пошироко во Европа, што ќе влијае на зголемување на транзитот на возила низ земјава и трговската размена.скс/дма/14:34

http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=80816724&lId=1&pmId=504


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 15:45
На здравје кредитов, макар што подоборо би било ИПА да беше во поголем процент.

ЕИБ 130 + ЕУ 45 + ЕБОР 90 = 265. Да не е грешка некоја со рачуниците пишува 245 а искачаат 20 повеќе.

Што е со 70-те од Грција што се вртеа едно време. Ништо на крај.


Posted By: axel
Date Posted: 02-Feb-2011 at 15:47
del od tie pari ke se trosat za modernizacija na patarinite lsl


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 15:52
Од ЕБОР има 107 вкупно од кои 90 се за изградба и 17 за модернизација. Тие 17 воопшто не ни ги набројав. Во тој случај ако ја броиме и модернизацијата има 282 вкупно.


Posted By: Мартин
Date Posted: 02-Feb-2011 at 15:54
Навистина убава вест. Се надевам дека во најскоро време ќе има најава за почеток на работите!Cheers


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Feb-2011 at 16:32
Да, навистина се изначекавме да ја чуеме оваа убава вест. Се надевам дека нема да има нови одложувања или било какви нови непријатни изненадувања. Ваљда наскоро ќе се излезе и со дата за старт на работите и рок на изградба, како и детали за проектот.


Originally posted by lslcrew

Што е со 70-те од Грција што се вртеа едно време. Ништо на крај.
Зарем од тие 70 милиони не се простивме дефинитивно, кога автопатот неприкладно, мазохистички, и просто дебилно беше именуван „Автопат Александар Македонски“?


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 16:51
Не ми се верува дека сеуште некој во државава мисли дека тоа има било каква врска. И да се викаше Ние сме србизирани бугари грчки кираџии пак ќе имаше исти исход. Еве и пречистителната станица во Гевгелија ќе ја јрстиме Александар Македонски, пада видиш како пак ќе дадат пари.

Тие 70 беа грчкиот удел во европските пари. Дали сега нешто им ги засметале, дали па Грција никогаш и немала намера да ги дае тие пари. Или па сега Грција влезе во криза па секој милиопн не го фрла туку така. Дали европа и институциите конечно изнашле друга структура на финансирањето повеќе кредити наместо фондови но со цел да се изнајдат средства. Не дека не е одбран моментот, биран е, да пројдат рунда преговори и сите политички шљаканици па да видиме колку стварно ќе остане кредитов актуелен, дали пак ќе се најде некоја печатна грешка во нашата битократија што незнаме да пополнува формулари и тоа ќе биде техничка грешка за што ќе се одложи земањето кредит.

Веста е позитивна вест само не се радувам одма, ќе почекам да видам да се префрлат и да видам градежни работи па ќе може да бидам убеден дека стварно ќе се гради автопат.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 02-Feb-2011 at 16:57
Тие пари немаше да бидат од грчкиот буџет, туку се дел од програмата на ЕУ за меѓугранична соработка или за стратешка инфраструктура, или што ти знам што. Сепак, за таков меѓуграничен проект да успее треба волја од двете страни. Значи не е дека не им се даваат пари, сепак сите Унгарци и Срби поминуваат по М1 за да одат да потрошат пари на Халкидики и Пиерија (Неи Пори, Лептокарја, Платамонас, Паралиа итн), така што ќе имаа корист тие од тоа. Ама оди објасни после на фанатичните националисти дека му даваш пари на Скопје за да гради автопат што се вика Александар Велики. Никој политичар не би си пукал така в нога.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:05
Originally posted by lslcrew

Не ми се верува дека сеуште некој во државава мисли дека тоа има било каква врска.

Мена па не ми се верува дека има некој во државава што мисли дека тоа нема никаква врска. Гитар добро објасни околу политичката воља:
Originally posted by гитардемон

Ама оди објасни после на фанатичните националисти дека му даваш пари на Скопје за да гради автопат што се вика Александар Велики. Никој политичар не би си пукал така в нога.Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:10
Тешко на Грција и на европа ако оставила регионалните проекти да и зависат од пар будали. Ама пошто е така и пошто во Грција радикалните партии се сериозен дел од власта и мислат со гс а не со глава тогаш може и да има ефект. макар што ипак не сум убеден дека некој во Грција треба да се правда пред националистите за проекти од нивни државен интерес.

Нема врска никакво име на автопат. се вика е-75 макар и кој какво сака име нека дава по пат, од е е75. Нема врска преименување со сериозни проекти.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:14

Почитувани,

 

Ве информираме дека за изградба на патната делница од Коридорот 10, Демир Капија – Смоквица во 2010 година е изготвен изведбен проект. Со изградбата на делницата Демир Капија – Смоквица, која е со вкупна должина од 28 км, патниот Коридор 10 во Република Македонија ќе се издигне целосно на ниво на автопат.

 

Предвидено е оваа делница да почне со изградба во 2011 година, а финансиската конструкција на проектот ќе биде со средства од Европската инвестициска банка, Европската банка за обнова и развој, како и од ИПА компонентата за регионален развој на Европска Комисија.

 

Тендерската постапка за избор на изведувач на градежните работи е предвидено за започне во првиот квартал од 2011. За оваа постапка, изготвената тендерска документација е доставена до Европската Комисија и откако истата ќе биде усогласена, ќе биде распишан меѓународен тендер за избор на изведувач на градежните работи.

 

Во рамките на активностите за целосна изградба на патната инфраструктура на Коридорот 10 во Република Македонија на ниво на автопат, во 2008 година започна изградбата на автопатот на делницата Табановце – Куманово, и се очекува неговата изградба да заврши во средината на 2011 година.

 

 

Со почит,

Министерство за транспорт и врски


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:20
Originally posted by lslcrew

Тешко на Грција и на европа ако оставила регионалните проекти да и зависат од пар будали.
Хмммм... а блазе си и на земјата која на автопат му дава име „Александар Македонски“ и тоа веројатно зависело од пар генијалци  Roll%20eyes

Originally posted by lslcrew

Нема врска никакво име на автопат. се вика е-75 макар и кој какво сака име нека дава по пат, од е е75. Нема врска преименување со сериозни проекти.
Штознам, ние на нашата делница на автопатот и залепивме име „Александар Македонски“ со одлука на владата, па сега дали тоа и е името или не, нека суди секој како знае. А токму Е75 нема никаква официјална тежина, тоа е факултативна номенклатура која голем дел земји воопшто не ја применуваат, а останатите ја применуваат делумно. И од цел тон меѓународни и ЕУ документи што сум ги прочитал, Е-номенклатурата ужасно слабо се користи.

А дека преименувањето нема никакви последици, ако главата ни е во песок, тогаш нема.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:21
Ова претпоставувам е нова вест? Супер штом така. Сепак, не значи дека ќе биде меѓудржавен проект. Пари од ЕУ може да добиеме по многу основи, ама тука сигурно нема да бидат по основ на задграничен проект со Грција.

Инаку автопатот не се вика Е75! Автопатот „Александар Македонски“ е само една мала делница од европскиот Е75. Името и тоа како е „Александар Македонски“.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:34
Не знам како ви се влегува во овие лицитации и глупости дека името на патот било важно. Убеден сум дека како и да се викаше автопатот од крајно грчка позиција до крајно македонска, па и воопшто да не се чепкаше старото име, кое патеми го немаше, туку само техничка ознака м1 е75, пак ќе си беше исто. Еве и на овие кредити моментот е биран, еве денеска има уште некои пари 100 милиони за јавна администрација нешто неможам да најдам вест. Пак се се врти околу крајната цел која знаеме која е. Никој не инвестира толку во попатни стази како преимнување на автопат, дајте ве молам ем забегуваме во политики што сме се заложиле дека го сметаме за офтопик и непожелна дискусија, а друго што па влегуваме во сосема друг домен колку политиката игра улога во кредити и донации зашто согласен сум со вас, но во овој случај преименувањето не е тоа што има врска, друго е целта на која се игра.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:41
lsl ајде ти се молам, толку очигледно ја подбуцна дискусијата за тие 70 милиони, а потоа и ја прошири, и сега се чудиш. Праша и доби објективен одговор. Ако сакаш да продолжиш со главата во песок, терај, ама поштеди ја дискусијава.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 17:49
Па не еднаш се имаме убадеувано по ова прашње. три четири пати, само го рециклираме. Објективен одговор е далеку од тоа дека ете автопатот сме го преименувале и сега заради тоа нема пари. Нема врска ај, мислете си дека е така.


Posted By: Plugger
Date Posted: 02-Feb-2011 at 19:15

Што е со 70-те од Грција што се вртеа едно време. Ништо на крај.


Toa bese edna ponuda od togasnatsa ministerka za Nadvoresni Raboti Dora Bojkojani ako se reshi sporot so imeto.

Dali nekoj znae zosto ovoj del od Koridorot 10 go narekuvaat kako naj kompliciraniot del i zosto koshta 265 miljoni a patot e dolg samo 28 km?? Za patarinite toa ke kosta 3-4 miljoni evra maks ne znam zosto tolku mnogu ke koshta za sosema mal del od avtopatot.

http://sitel.com.mk/video/biznis/eib-odobri-130-milioni-evra-za-koridorot-10 - http://sitel.com.mk/video/biznis/eib-odobri-130-milioni-evra-za-koridorot-10


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Feb-2011 at 19:23
Originally posted by Plugger

Toa bese edna ponuda od togasnatsa ministerka za Nadvoresni Raboti Dora Bojkojani ako se reshi sporot so imeto.
Аман Plugger, немој вакви тврдења истресени од ракав, или што си ги слушнал преку расипан телефон.


Originally posted by Plugger

Dali nekoj znae zosto ovoj del od Koridorot 10 go narekuvaat kako naj kompliciraniot del i zosto koshta 265 miljoni a patot e dolg samo 28 km??
Затоа што се работи за тежок терен, и не мал дел од трасата ќе биде во тунел или на мост, а и на остатокот се потребни поголеми зафати и пообемни земјени работи.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Feb-2011 at 19:24
Toa ne e za patarinite 17. Za presvlekuvanje asfalt e megju drugoto.

p.s. Ponudata od grcija beshe 700 milioni za da se prifati grchkiot predlog togashen. Izgledsa del od toj paket bea.


Posted By: Plugger
Date Posted: 03-Feb-2011 at 08:34

A sto imame nie da zimame financii od Grcija? Nie zaedno so Srbija i Grcija treba da pobarame sto poveke grantovi od EU i da si gi reshime svoite delovi vo Koridorot 10 i tuka naj dobro moze da sorabotuvame zaedno kako sosedi. Isto kako sto trebame da sorabotuvame so Bugarija i Albania za Koridor 8 proektot.

Clover, Ali 28km e dolg patot da bese 200km ke razberev i da ima da pravat tunel sigurno nema da bide tolku golem, kuj znaj kolku ke trae izgradbata ako se uste se vlechkaat so Kumanovo-Tobanovce prashanje kolku ke gi fati ova moze 3-4 godini.
Posted By: N23
Date Posted: 03-Feb-2011 at 20:45
Здраво на сите. Долго го посматрам форумов, ама еве од денес и официјално да се впуштам у дискусии. И нормално ова прво ми упаѓа во очи, не ми е јасно, барем според некои балкански стандарди, како 28 км автопат можат да коштаат 280 милиони евра?? Макар и цел пат да биде со вијадукти и тунели, некако прескапо ми изгледа овој проект. Колку за споредба, во некои од блискиве земји, по нормална цена, 28 км се градат за некои 40-тина милиони евра највеќе. Или пак можда овие пари не се само за тој дел, туку ќе се инвестираат (веројатно) и во други делови од автопатот (да се надеваме).


Posted By: гитардемон
Date Posted: 03-Feb-2011 at 20:56
Може да се зачудиш колку тунелите и мостовите влијаат на цената на еден автопат. Ако не се лажам за некои делници ќе биде потребен посебен тунел за секој коловоз/правец на движење, а не двата коловоза во еден ист тунел, што значи двојна цена за изградба. Истото важи и за мостовите, на колку од нив ќе ги собира и двата коловоза на еден мост, и тоа е прашање. Ако имаме предвид колку од мостовите и тунелите ќе бидат оддвоени сигурно ќе сфатиме како сме дошле до цената од 280 милиони евра.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: pbanks
Date Posted: 03-Feb-2011 at 20:58
Originally posted by N23

Здраво на сите. Долго го посматрам форумов, ама еве од денес и официјално да се впуштам у дискусии. И нормално ова прво ми упаѓа во очи, не ми е јасно, барем според некои балкански стандарди, како 28 км автопат можат да коштаат 280 милиони евра?? Макар и цел пат да биде со вијадукти и тунели, некако прескапо ми изгледа овој проект. Колку за споредба, во некои од блискиве земји, по нормална цена, 28 км се градат за некои 40-тина милиони евра највеќе. Или пак можда овие пари не се само за тој дел, туку ќе се инвестираат (веројатно) и во други делови од автопатот (да се надеваме).


Мислам дека обиколницата на Скопје чинеше некаде околу 120 милиони ЕУР на доста полесен терен (иако на нејзе се наоѓа најголемиот патен вијадукт во земјава).

Во случајов треба да се премости сериозна клисура, така да ова што го вели гитар има логика.

Дополнително, во веста се спомна дека во „пакет“ со автопатот се финансира и модернизација на патарините. Веројатно тоа е минорен трошок од цела оваа сума но сепак...


Posted By: lslcrew
Date Posted: 03-Feb-2011 at 21:07
Obikolnicata imashe i pogolema cena zashto i zemjishteto shto se odkupuvashe ima pogolema vrednost. zatoa i najmnogu se menuvaa tekovsko troshocite koga se pregovarashe. Ima tri vijadukta i ima desetina kluchki gi nadvoznici. Zatoa i tolku izleze a i se razvleche vo vreme shto stvara troshoci samto po sebe.

I mene mi e mnogu visoka ovaa cena. Cel da e most tunel most, pa nema tolku da koshta. Kolku e rposechnometar avtomat i kolku e meta tunel i metar most. Znam deka ne se meri vaka, samo da ne ima nekoj prosek prerachunat.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 03-Feb-2011 at 21:35
Јас колку што знам просек се добива на километар. Е сега колку е светски или европски просек поим немам, ме мрзи да отоврам википедија или гоогле. А и незнам колку е точно. Просек да, може некако да се најде, но незнам за некоја лимит стандардна цена за автопат, односно до кога цената е нормална и соодвестува со работата. А тоа се должи на многу фактори: теренот, материјалите, сопственост на земјиште, идејни и технички проекти, механизација, начин и квалитет на работа, часови работа, градежната компанија, транспорт, други обврски, одовлекувања и потрошни ресурси... итн да не влегувам во ситници...

Но еве. За делницава конкретно километар би чинел ~10 милиони евра. Ако сакате во метри /1000 би му дошло 10 илјади евра/метар


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 03-Feb-2011 at 21:43

Мене цена од 10 милиони евра за километар не ми изгледаат многу за ваков терен. Но, ќе треба да го видиме техничкиот проект, за да видиме колку километри тунели, мостови, подпорни ѕидови, патни јазли и други сооруженија се предвидени. Сепак да речеме од регионот за споредба АМ Лјулин исто така чини околу 10 милиони на километар, но според мене таму теренот е доста полесен од Демиркапијската клисура. И овие 280 милиони се максимална сума, предвидена за реализација. Може да се пријават многу компании и заради конкуренцијата да се стигне до сериозно поефтинување на проектот (справка АМ Тракија, каде се заштедија 100 милиона евра). Се надевам што поскоро ќе почнат процедурите за избор на изведувач и дека рокот нема да биде поголем од 36-40 месеци. Сепак според мене реално автопатов треба да го очекуваме крајот на 2014 или 2015 година, што се разбира дека е ужасно закаснување и тоа под претпоставка дека нема да се гради со интензитет како обиколницата на Скопје или Куманово-Табановци.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: N23
Date Posted: 04-Feb-2011 at 00:18
Конкретно Србите искочија со (вероватно) популистички најави дека на рамен терен километар ќе ги кошта од милион до милион и пол евра, затоа и нашава цена ми изгледа малку сумљиво. Во контекст на ова најдов и друг текст каде се збори за далеку помала цена од нашиве. А не верувам дека нашиве работници се поплатени од српските и дека нашиве фирми се далеку поскапи од нивните.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Izgradnja-kilometra-autoputa-od-789_000-do-dva-miliona-evra.lt.html


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 04-Feb-2011 at 00:30


Сепак, тоа е Војводина, рамно ко тепсија и нема што да го поскапи тој автопат. Плус тоа они само ќе го надградуваат постојниот „полуавтопат“, односно веќе имаат еден коловоз со профил 2+1 лента и сега треба да изградат само уште еден таков паралелен коловоз.

Кај нас баш за очекување беше поголема цена со оглед на тоа што теренот е незгоден, особено во непосредна близина на клисурата, каде што треба да има замашен тунел, па од него директно со голем мост преку Вардар автопатот да се искачи на ридовите од другата страна на реката. И понатаму до Смоквица ќе требаат тунели, мостови, засеци, насипи, потпорни ѕидови...
Но како работава стигна дури до 245-271 милиони евра и јас сум збунет, со оглед на тоа што првично се калкулираше со далеку помала сума - околу 150 милиони евра.


Posted By: N23
Date Posted: 04-Feb-2011 at 01:24
Очекувано е цената да не биде 40-тина милони евра, ама во секој случај ценава забегува, особено ако се има предвид квалитетот на нашите автопати со оние во развиените земји, иако се надевам дека овие пари сепак ќе бидат добро распоредени за конечно одредени делови од автопатот целосно да се реновираат.


Posted By: Plugger
Date Posted: 04-Feb-2011 at 03:35
 
Naj verojatno ke gradat domashni firmi taka da uste po golem somnez e koga ke se spomne tolku golema suma.  Ne moze povise od 2 miljoni evra na Kilometar da koshta, isto taka Evropskata Banka za Razvoj ke gi pravi ili veke ke gi pravi ispituvanjata taka da nema da se plaka golemi sumi za konsultantski uslugi.
 


Posted By: гитардемон
Date Posted: 04-Feb-2011 at 03:44
Добро луѓе, сите шпекулираме со цените, јасно е дека ни изгледа скапо, ама те молам од каде заклучи дека не може повеќе од 2.000.000€ на километар? Кажавме повеќе параметри од кои зависи цената, и со оглед на трасата логично е да очекуваме голема цена по километар. Ај може не 10.000.000€, ама сигурно не колку просечен автопат низ рамнина.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Feb-2011 at 04:16
Еве матерјал, особено во првиот има податоци за цената.

http://www.mtc.gov.mk/new_site/images/storija_doc/1462/2007_04_15_FS_MAK_FR.pdf - http://www.mtc.gov.mk/new_site/images/storija_doc/1462/2007_04_15_FS_MAK_FR.pdf
http://www.vlada.mk/files/doc/studija_zs/PREVOD_EIA_Demir_Kapija_Smokvica_UPDATED_03072009.pdf - http://www.vlada.mk/files/doc/studija_zs/PREVOD_EIA_Demir_Kapija_Smokvica_UPDATED_03072009.pdf
http://www.vlada.mk/files/doc/studija_zs/EIA_Demir_Kapija_Smokvica_UPDATED_03072009.pdf - http://www.vlada.mk/files/doc/studija_zs/EIA_Demir_Kapija_Smokvica_UPDATED_03072009.pdf


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Feb-2011 at 10:48
Еј. А од каде заклучивм дека нашиве градежни компании се заникаде. Тоа не е вистина. Па наши компании баш градат автопати насекаде по светов.

А еве и една чиста логика. Кога веќе ја спомнавме банката. Веројатно таа пред да го одобри кредитот анализира колку проектот би чинел. Бидејќи е одобррен, многу веројатно е да цената од 280 милиони евра да е реална. Сепак 130 милиони евра не се малку, за да ги дадат туку така. Јас не викам дека ќе биде 280, ама со сигурност ќе биде над 130... Колку на крај ќе излезе зависи од многу работи. Знаете она, целта ги оправдува средствата. Ако се задоволи целта тогаш тие 280 милиони се ништо.


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: axel
Date Posted: 14-Feb-2011 at 15:31
Ќе се гради делницата Смоквица - Демир Капија Неготино, 14 февруари – Од есен ќе се создадат услови за изградба на делницата Смоквица – Демир Капија, очекува министерот за финансии и вицепремиер, Зоран Ставрески.

Тој, денеска во Неготино, рече дека половина од парите од Европската инвестициска банка биле одобрени.

„Во март или април очекуваме и ЕБРД да ги одобри останатите средства, а  другиот дел е грант од ЕУ и Буџетот на Македонија. Во наредните два-три месеци ќе се комплетира целата финансиска конструкција, а потоа ќе се објави тендер за изградба и очекувам есента да се создадат услови за изградба на Коридорот“, изјави Ставрески.  /

http://daily.mk/cluster3/5834eb4497092093850233c1c1ace240/596067


Posted By: axel
Date Posted: 21-Feb-2011 at 12:10

Виси грантот од ЕК за делницата Демир Капија - Смоквица

Искористувањето на парите е врзано за рокови, а постапката тапка во место неколку месеци

Сања Наумовска


Проектот за изградба на автопатот Демир Капија - Смоквица никако да тргне од мртва точка. Неколку месеци откако Министерството за транспорт и врски објави дека тендерската документација за избор на изведувач е испратена на усогласување во Европската комисија, која доделува грант од 45 милиони евра, во процесот нема ниту еден чекор напредок. Документацијата се' уште е во ЕК, а тендерот не е распишан. Од Комисијата, пак, неколкупати досега алармираа дека времето тече, а искористувањето на средствата не стартувало. Поради тоа, моментно постои реална опасност Македонија да остане без парите доделени преку ИПА-компонентата за регионален развој, за доизградба на оваа делница од Коридорот 10.

Парите од европските институции имаат рок во кој можат да се повлечат, коментираат експертите, поради што е неопходно да се испочитуваат временските рокови на сите чекори во постапката. „Тендерот е најлесен и најбрз дел од постапката во овој проект, парите од грантот ќе треба да се повлекуваат и во текот на изградбата, поради што процесот не смее да доцни“, вели пратеничката Радмила Шеќеринска, објаснувајќи дека одговорноста за успешна реализацијата на проектот е исклучиво кај нашите институции. „Со оглед на тоа дека ЕК неколкупати алармираше дека парите уште стојат, значи дека има некој проблем, а него може да го реши само одговорното министерство“, вели Шеќеринска.

Доцнењето на проектот, пак, не ги загрижува одговорните во Министерството за транспорт. Потврдуваат дека Комисијата се' уште не ја одобрила тендерската документација, но не ги соопштуваат причините. Информираат дека е планирано тендерот да се распише во првиот квартал од годинава, се разбира ако добијат потврден одговор. Изградбата на делницата, со која, конечно, целосно ќе се заокружи автопатот по должината на Коридорот 10, го чека и одговорот од Европската банка за обнова и развој, која, исто така, треба да учествува во финансирањето со кредит од 107 милиони евра. Од нив, 90 милиони евра се наменети за изградба на автопатот, а остатокот за модернизација на системот за наплата на патарина и на наплатните станици по должината на Коридорот. Иако се најавуваше дека годинава треба да почнат и градежните работи на автопатот, досега само Европската инвестициска банка го одобри заемот од 130 милиони евра. За делницата долга 28 километри, Владата планира да одвои од буџетот 6 милиони евра.

„За изградба на патната делница од Коридорот 10, Демир Капија – Смоквица, минатата година е изготвен изведбен проект. Предвидено е оваа делница да почне со изградба годинава, а проценетата вредност на целиот проект изнесува околу 245 милиони евра. Во рамките на активностите за целосна изградба на патната инфраструктура на Коридорот 10, во 2008 година започна изградбата на автопатот на делницата Табановце - Куманово и се очекува неговата изградба да заврши на средината на годинава“, информираат од Министерството.

Со изградбата на делницата Демир Капија - Смоквица на ниво на автопат ќе се заокружи Коридорот 10 во Македонија, најзначајната транспортна врска на нашата земја со европските земји и со солунското пристаниште. Коридорот, кој е долг 1.451 километар, ги поврзува Салцбург и Солун преку Љубљана, Загреб, Белград и Скопје е автопат со повеќе ленти на 80 проценти од својата должина.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F0C3B08DAE0600469F4635507AAFF656


Posted By: N23
Date Posted: 21-Feb-2011 at 16:34

капак на се викаат дека тие фамозни 7 км тек у средина на годинава ќе бидат готови


Posted By: Мартин
Date Posted: 04-Mar-2011 at 03:54
http://www.ebrd.com/pages/project/eia/41981ntsm.pdf

Случајно наидов на документов на страницата на ЕБРД. Пишува дека е од Ноември 2010 година. Покрај останатите работи содржи и информации за техничките карактеристики на делницата Демир Капија-Смоквица.

Најважните технички карактеристики на Проектот вклучуваат:
Насипи: 3 милиони m3
Ископувања: 6.6 милиони m3
Мостови: 6 мостови со по две ленти (4.55 km пат во една насока)
Tунели: 2 двојни тунели (4.94 km на една цевка)
Две клучки: “Миравци” и “Смоквица“
Пешачки мостови: 5 пешачки мостови (2 од нив се дел од споменатите надвозници).
Подвозници: 7
Подземни канали: 100
Помошна патна мрежа (локални и помошни патишта - постојани патишта): 15 км (80% од локалните и помошните патишта се постоечки патишта, а дополнителните 20% од локалните и помошните патишта треба да се изградат).
Posted By: axel
Date Posted: 17-Mar-2011 at 12:15

Се брка последниот воз за Коридорот 10

Ако се развлечат постапките, има опасност да се загуби дел од грантот од ЕК, вреден 45 милиони евра

Сања Наумовска

Европската комисија денеска ќе го објави тендерот за делницата Демир Капија - Смоквица, со која треба да се заокружи автопатот во должина на Коридорот 10 во нашата земја. По неколкумесечно одолжување, конечно е усогласена тендерската документација испратена од Министерството за транспорт и врски, што беше услов да се распише јавниот повик за избор на компанија што ќе врши надзор над градежните работи, според правилата на Европската унија. Тендерот е меѓународен и ќе биде објавен на интернет-страницата www.ted.europa.eu, информираат од Транспорт. Оттаму нагласуваат дека до почетокот на реализацијата на проектот останува уште да се усогласи документацијата и за тендерот за градежни работи.

Распишувањето на тендерот се случува во последен момент пред да биде доведено во прашање искористувањето на грантот од 45 милиони евра, кој ни го додели Европската комисија. Во Министерството велат дека не е можно целосно повлекување на грантот, но признаваат дека постои опасност доколку се развлечат тендерските процедури, да се загубат дел од средствата поради строгите правила на Европската унија при искористувањето пари од ИПА-компонентата за регионален развој. Одговорните не објаснуваат зошто усогласувањето траеше повеќе од половина година, период во кој Комисијата неколкупати алармираше дека роковите ни се при крај. Од Транспорт не посочуваат ниту до каде се преговорите за вториот тендер, кои се во фаза на усогласување со делегацијата на ЕУ во Скопје, Европската инвестициона банка и Европската банка за обнова и развој. „Според планираното, тендерот ќе биде распишан денеска од страна на Комисијата. Моментално не очекуваме дека ќе има задоцнување во тендерските процедури и запазени се роковите за изработка и ажурирање на докуметнациите за двата тендера. Целосно повлекување на грантот од ЕК не е можно да се случи. Евентуално, во случај да се задоцни со избирањето изведувач, можно е да се загуби мал процент од средствата алоцирани за овој проект поради стриктните правила на Европската унија за алоцирање и употреба на средства од компонентата за регионален развој во рамките на инструментот за претпристапна помош“, информираат од Министерството за транспорт и врски.

Со изградбата на делницата Демир Капија - Смоквица, со должина од 28 километри, на ниво на автопат ќе се заокружи Коридорот 10 во Македонија, најзначајната транспортна врска на нашата земја со европските земји и со солунското пристаниште. Коридорот, долг 1.451 километар ги поврзува Салцбург и Солун преку Љубљана, Загреб, Белград и Скопје, е автопат со повеќе ленти на 80 проценти од неговата должина.

Изградбата, освен со грантот од ЕК, ќе се финансира и со средства од Европската инвестициска банка, која веќе го одобри заемот од 130 милиони евра. Се' уште се очекува потврда од Европската банка за обнова и развој, која исто така треба да учествува во финансирањето со кредит од 107 милиони евра. Од нив, 90 милиони евра се наменети за изградба на автопатот, а остатокот за модернизација на системот за наплата на патарина и наплатните станици покрај Коридорот. За делницата, Владата планира да одвои 6 милиони евра од буџетот.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=418D4B2E7A39A641B396EC04AA5377F6


Posted By: theMac3donian
Date Posted: 20-Mar-2011 at 03:14
Со новата траса „Демир Капија - Смоквица“ се прави еден голем удар на Валандовска општина и нејзиниот иден(во блиска иднина) економски развој.
Ваквата траса која нема да поминува покрај Градец(ненаселено место), Удово и Марвинци, ќе значи дека Валандовчани ќе треба да го користат стариот пат до Демир Капија или Смоквица, за да се приклучат на Е-75. Сигурно е пак дека старата траса Демир Капија - Смоквица, ќе биде запоставена што значи условите на овој пат ќе се влошуваат секојдневно (нерасчистени одрони, дупки...).

Бидејки патот Миравци-Удово-Јосифово-Пирава-Валандово не е соодветен за транспорт (делницата Валандово-Удово некако доаѓа на ред, ама Удово-Миравци е катастрофа)страда не само Валандово туку и Струмица!
Ако се направи патот Миравци-Валандово-Валандовско Брдо-Струмица, тогаш можеби нема да се осети толку многу преместувањето на автопатот.
Сепак вака како што стојат работите, Валандовска и Дојранска општина ќе бидат хендикепирани (повеќе од што се денес поради слабата инфраструктура).

Би било убаво да дадат предлог како ќе се реши целосната мрежа во тој регион и економските импликации при поместување на Автопатот. Не се само асфалтирањето, мостовите, тунелите, ѕидовите... тие се (така речи) еднократни инвестиции, додека другите фактори (демографија, приоритети...) се занемарени.

Според мене оваа делница не треба да се гради ако нема соодветно решение за поврзување на Валандовска општина со него.
- Значи во најмала мера патот од Валандово до клучката кај Миравци да биде солиден, со тоа што ќе се забранат трактори и сл. да се движат по него.
- Да не биде запоставена старата делница на е-75.
- Да се реши проблемот со патот кој што минува сред Брајковци, Балинци и Марвинци (камиони минуваат сред овие села за да го скратат патот од Валандово до Гевгелија (користејки ја делницата Марвинци - Смоквица (каде што ќе се преклучува на новиот дел).

п.с.
Студентите од Дојранска и Валандовска општина најчесто го чекаат автобусот (кога не вози Дојран-Валандово-Скопје) од Гевгелија за Скопје на Удово. Ако има промена на автопатот и ова ќе биде пореметено.

Се надевам дека размислуваат на се.

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР


Posted By: theMac3donian
Date Posted: 20-Mar-2011 at 03:33
На стр. 16-17 од тоа што го постираше како линк „Мартин“ пишува за Засегнати населени места каде што се вбројуваат местата каде што ќе поминува автопатот (како +) а не зборуваат за негативното влијание при буквално отсекување на Валандовска општина од Е-75.

Едноставна Математика:
Новата траса според линкот ги опфаќа Миравци и Милетково (тука е и Давидово но го заборавиле). Се на се тоа се околу 1800 жители. Сепак треба да ни е јасно дека овие места имаа приклучок со автопатот помеѓу делнцита Марвинци - Смоквица, значи истите не беа многу оддалечени од автопатот. Додека сега ќе ја отсечат цела Валандовска општина и ќе го отежнат пристапот на Дојранска. Ако се земе во предвид само Валандовска општина тоа се околу 11800 граѓани. Директно засегнати (местата што беа најблиску до автопатот) ќе бидат +- 7000 жители.

1800 вс. 7000

Односно на 1800 ќе им се скрати пат од 4-5км додека на 7000 ќе им се додаде толку пат. Можеби во поголемата слика на проектот новата траса е пократка, сепак нелогично делува гледано од локален аспект.

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Mar-2011 at 17:54
Нема причина да се размислува по ова логика како завера врз Валандово. зашто мора на секој ваков сличен муабет да се гледа како завера врз некое место. така беше осо муабетите за штип аеродромот што ги правевма па не праша тука некој што имате против штип, еве сега пак натаму оди работава. Европски коридор не се проектира според неколку илјади жители. Секако факторот демографија е битен но има и технички побарувања и тука како најповолна траса е избрана оваа. А валандово не што нема да изгуби туку ќе добие регионален пат кој сега е привремено завземен за автопат што за локалниот развој е многу побитна категорија. Така да малку подолгорочно со умот и нашироко.


Posted By: Мартин
Date Posted: 22-Mar-2011 at 15:25
Во Собранието на Република Македонија денес беше донесен Законот за задолжување на Република Македонија со заем кај Европската банка за обнова и развој по Договорот за заем за Проектот за изградба на автопатот на Коридорот 10, на делницата Демир Капија - Смоквица.

Проектот за изградба на автопатот на Коридор 10, на делницата Демир Капија - Смоквица е голем проект со кој се предвидува изградба на нова модерна автопатска делница Демир Капија – Смоквица, во должина од околу 28 километри, во согласност со европските стандарди. Со изградбата на оваа делница ќе се комплетира главната оска од Коридор Х која поминува низ Република Македонија.

Заради комплексноста на теренот на кој ќе се извршуваат градежните работи, проектот е оценет како доста сложен и опфаќа изградба на неколку големи објекти од типот на мостови, тунели, надпатници, потпатници и патни јазли.

Заменик-министерот за финансии Недим Рамизи појасни дека овој проект, според подготвениот основен и изведбен проект изнесува околу 245 милиони евра и неговото финансирање ќе се врши од повеќе извори и тоа грант средства од Европска Унија преку ИПА, заем од Европската инвестициона банка, заем од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и средства од Буџетот на Република Македонија.

Проектот за изградба на автопатот на Коридор 10 е еден од  таканаречените големи проекти во рамките на Оперативната програма за Регионален развој 2007-2011 година, финансирана преку третата компонента од Инструментот за претпристапна помош - ИПА на Европската Унија (ЕУ). За финансирање на проектот во рамките на Оперативната програма алоцирани се 45 милиони евра за периодот 2007-2011 година.

Коридор 10 е најзначајниот елемент на централната транспортна мрежа која ги поврзува Република Грција со Австрија. Неговата должина изнесува 1,451.4 км и се состои од автопат со повеќе ленти на 80 отсто од неговата должина. Сегашниот просечен годишен сообраќај во текот на денот (ААДТ) од 15.000 возила на ден, а се претпоставува дека сообраќајот ќе се зголеми за 6 отсто годишно до 40.000 возила на ден до 2020. Овој Коридор е во целосна согласност со патот Е-75, кој е автопат со наплата на патарина на четири сообраќајни ленти.

http://www.time.mk/read/5cfd365337/ef71f12044/index.html

Жално е што сеуште немаме рокови за почеток на изградба. Се плашам дека со изборите, ќе се пролонгира почетокот на изградбатата на долг рок. Исто така, знаејќи дека делница од 7км градиме веќе трета година, можам да замислам колку ќе трае изградбата тука.


Posted By: N23
Date Posted: 22-Mar-2011 at 16:12

Баш напротив, по логика на нештата, се изгласува непосредно пред избори, сигурно и тендерот ќе заврши пред избори, со што сигурно ќе сакаат и да означат почеток на градба пред избори, наравно ако има избори, сосема неважно. Од друга страна ова е еден од најнеобјективните текстови што ги иам читнато месецов. Европски стандарди, голем проект, тунели, мостови, надпатници... Како да градиме пат од 500 км. Кај нас очигледно и изграба на 28 км пат е доживљај. Не оспорувам дека е доста тежок пределот во кој се гради. Но не сме први што ќе градиме низ такви предели а и должината е релативно симболична за еден автопат. Проценувам од денот на почеток на работите до крај од 3-4 години.


Posted By: mirakuliks
Date Posted: 22-Mar-2011 at 22:38
Inaku vistinski M1 celosno kje bide äe bide vo avtopat  ne samo koga i delot demir kapija-smokvica kje bide gotov tuku i koga pravecot skopje-veles kje se izgradi paralelno so pravecot veles-skopje.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 25-Mar-2011 at 08:02
Originally posted by Мартин

http://www.ebrd.com/pages/project/eia/41981ntsm.pdf

Случајно наидов на документов на страницата на ЕБРД. Пишува дека е од Ноември 2010 година. Покрај останатите работи содржи и информации за техничките карактеристики на делницата Демир Капија-Смоквица.

Најважните технички карактеристики на Проектот вклучуваат:
Насипи: 3 милиони m3
Ископувања: 6.6 милиони m3
Мостови: 6 мостови со по две ленти (4.55 km пат во една насока)
Tунели: 2 двојни тунели (4.94 km на една цевка)
Две клучки: “Миравци” и “Смоквица“
Пешачки мостови: 5 пешачки мостови (2 од нив се дел од споменатите надвозници).
Подвозници: 7
Подземни канали: 100
Помошна патна мрежа (локални и помошни патишта - постојани патишта): 15 км (80% од локалните и помошните патишта се постоечки патишта, а дополнителните 20% од локалните и помошните патишта треба да се изградат).

Ме буни како е формулирано она со тунелите. Дали тоа би значело дека вкупната должина на сите четири цевки ќе изнесува 4,94km односно вкупната должина на двата тунели 2,47km? Или 4,94km е должината на тунелите во еден правец?

Чисто орјентационо, должината на постоечките тунели Демир Капија 1 и 2 изнесува 554m и 323m. Така да во било кој случај, очигледно ќе има замашен тунел појужно по трасата од сегашните.


Posted By: Мартин
Date Posted: 25-Mar-2011 at 10:33
Originally posted by Cloverstack

Originally posted by Мартин

http://www.ebrd.com/pages/project/eia/41981ntsm.pdf

Случајно наидов на документов на страницата на ЕБРД. Пишува дека е од Ноември 2010 година. Покрај останатите работи содржи и информации за техничките карактеристики на делницата Демир Капија-Смоквица.

Најважните технички карактеристики на Проектот вклучуваат:
Насипи: 3 милиони m3
Ископувања: 6.6 милиони m3
Мостови: 6 мостови со по две ленти (4.55 km пат во една насока)
Tунели: 2 двојни тунели (4.94 km на една цевка)
Две клучки: “Миравци” и “Смоквица“
Пешачки мостови: 5 пешачки мостови (2 од нив се дел од споменатите надвозници).
Подвозници: 7
Подземни канали: 100
Помошна патна мрежа (локални и помошни патишта - постојани патишта): 15 км (80% од локалните и помошните патишта се постоечки патишта, а дополнителните 20% од локалните и помошните патишта треба да се изградат).

Ме буни како е формулирано она со тунелите. Дали тоа би значело дека вкупната должина на сите четири цевки ќе изнесува 4,94km односно вкупната должина на двата тунели 2,47km? Или 4,94km е должината на тунелите во еден правец?

Чисто орјентационо, должината на постоечките тунели Демир Капија 1 и 2 изнесува 554m и 323m. Така да во било кој случај, очигледно ќе има замашен тунел појужно по трасата од сегашните.
Истото и јас се прашувам. Ја читнав и англиската верзија баш поради тоа, но пак неможам да разберам на што точно се мисли.


Posted By: Danielbtmk
Date Posted: 25-Mar-2011 at 11:21
Јас како што разбрав од ова, се вели дека ќе има 2 двојни тунели од кои едната цевка ќе биде 4,94км. Значи два тунели по 4,94км = 9,88км. Roll%20eyes

-------------


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 25-Mar-2011 at 11:25
Таа должина веќе е нереална, и во однос на теренот и во однос на цената на проектот. А и тешко дека би се погодиле двата тунели со иста должина.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 25-Mar-2011 at 11:32
Двете предложени варијанти за автопатот Демир Капија - Смоквица: усвоена е трасата обележана со жолто, а отфрлената варијанта која го следи постојниот пат е обележана со црвено.Posted By: lslcrew
Date Posted: 13-Apr-2011 at 15:11
Заем од 107 милиони евра за комплетирање на Коридорот 10

http://www.netpress.com.mk/vestiimages/85198/image1.jsp.jpg">

Европската банка за обнова и развој – ЕБОР и одобри на Македонија заем од 107 милиони евра за изградба на автопатската делница Демир Капија – Смоквица од Коридорот 10, во должина од 28,2 километри, информираше денес вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

“Со обезбедувањето на заемот од  ЕБОР, целосно се заокружува финансиската конструкција во износ од 270 милиони евра за изградба на автопатското решение на потегот Демир Капија - Смоквица, единствена делница што не е на ниво на автопат  од делот од Коридорот 10 што поминува низ Македонија. Претходно 130 милиони евра кредит се обезбедни од Европската инвестициска банка, 45 милиони евра како грант од ЕУ, а шест милиони евра обебзедува Македонија“, објасни Ставрески.
ЕБОР го доделува заемот со 15 години рок на отплата со вклучен грејс период од три години и варијабилна каматна стапка која моментно изнесува 2,59 проценти.

Министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески најави наскоро распишување на тендер за изградба на автопатот, а склучување договор со идниот изведувач на градежните работи се очекува до крајот на годината. 

Вкупната ширина на автопатот ќе биде 25,6 метри, односно ќе има две ленти од по 3,5 метри за секој правец и лента за застанување со ширина од два метри, како и зелен појас од три метри и останати дополнителни елементи на трупот на патот.http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=85198&kategorija=2


Posted By: <Fresno>
Date Posted: 13-Apr-2011 at 16:29
Нешто подетална вест
Ќе се комплетира изградбата на Коридорот 10
Среда, 13 Април 2011 15:49

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставревски на прес-конференција во Владата информираше дека одборот директори на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и одобри на Македонија заем од 107 милиони евра за изградба на автопатската делница Демир Капија-Смоквица од Кориодорот 10, во должина од 28,2 километри.


Со обезбедувањето на заемот од ЕБОР, истакна Ставрески, целосно се заокружува финансиската конструкција во износ од 270 милиони евра за изградба на автопатското решение на потегот Демир Капија - Смоквица, единствена делница што не е на ниво на автопат од делот од Коридорот 10 што поминува низ Македонија. Претходно 130 милиони евра кредит се обезбедни од Европската инвестициска банка, 45 милиони евра како грант од ЕУ, а шест милиони евра обебзедува Македонија.

ЕБОР, наведе Ставрески, го доделува заемот под исклучително поволни услови, односно 15 години рок на отплата со вклучен грејс период од три години и варијабилна каматна стапка која моментно изнесува 2, 59 проценти.

Според вицепремиерот Ставрески, од заемот од 107 милиони евра 90 милиони евра се за изградба на нова модерна автопатска делница, а 17 милиони евра за воспоставување електронски систем за наплата на патарина на постојните наплатни станици и изградба и опремување на четири нови на Коридорот 10.

Прашан зошто изградбата на автопатот не е со буџетски пари туку со задолжување Ставрески рече дека Владата гради во многу сегменти и оти настојува сите расположиви средства на државата и поволните кредитни линии да ги искористи најбрзо што е можно за промени на работите во државата, преку изградба на различни објекти. Притоа, рече тој, ја задржуваме вкупната макроекономска стабилна рамка, остануваме во зоната на ниско ниво на задолженост, низок буџетски дефицит, а тоа се параметри на здрава фискална и инвестициска политика.

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески најави распишување на тендерот за избор на компаниите за изградба на автопатот на крајот на овој или на почетокот на следниот месец, а склучување договор со консултант и со идниот изведувач на работите кон крајот на годината. Очекува градежните активности да траат околу пет шест години.

- На 17 март беше објавен тендер за надзор на градежните работи во износ од 13 милиони евра од страна на Европската комисија. Веќе се работи на последните забелешки од Европската комисија на целокупната тендерска документација, кои се во финална фаза и очекувам месецов или на почетокот на мај да се објави тендерот, рече Јанкиески.

На новинарско прашање за легалноста на тендерската постапка во пердизборен период, вицепремиерот Ставрески рече дека Владата е во консултации со надлежните институции околу тоа прашање, а според нивните укажувања сите проекти кои се поврзани со ИПА апликациите и средствата со оглед дека се претходно планирани и се работат со делегацијата на ЕК може да се реализираат бидејќи биле веќе предвидени.

Вкупната ширина на автопатот ќе биде 25,6 метри, односно ќе има две ленти од по 3,5 метри за секој правец и лента за застанување со ширина од два метри, како и зелен појас од три метри и останати дополнителни елементи на трупот на патот. Предвидено е новата делница да содржи две клучки, кај селата Миравци и Смоквица, два тунела со должина од околу 1.200 метри, шест мостови со дијапазон на должини од 100 до 500 метри, шест потпатници и два натпатника.

Новата автопатска делница ќе почнува веднаш по Демир Капија со цел да се спои со веќе постоечкиот автопат, продолжува десно од реката Вардар и оди во близина на селото Миравци, а завршува кај селото Смоквица каде ќе се спои со постоечкиот автопат накај Гевгелија. Двосмерниот, веќе постоечкиот пат ќе остане недопрен и ќе служи како алтернатива на новоизградениот автопат на кој не се наплаќа патарина. Проектираната брзина се планира да изнесува 110 километри на час.

Во текот на проектирањето, тврди Јанакиески, се земени предвид европските стандарди за безбедност на автопатиштата, а во основниот и изведбен проекет се вклучени европските стандарди за заштита на животната средина. За безбеден премин на животнискиот свет се предводени околу 200 премини, а планирано е и пошумување на 130 хектари

Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски оцени дека ефектите од изградбата на автопатот ќе бидат доста значителни за целата економија. Тоа, како што рече, ќе биде изразено во градежниот сектор, каде се очекува многу работа за градежните компании, но уште повеќе во трговијата со оглед дека долж Коридорот 10 се одвива 70 проценти од вредноста на увозно извозната трговија на Македонија.

- Завршувањето и комплетирањето на Коридорот ќе значи скратување на времето за патување и за транспортните компаниите од Македонија, но и за оние кои транзитираат низ Македонија да им се скрати времето за патување и да им се направи трошокот за транспорт низ овој Коридор помал, рече Пешевски и додаде дека комплетирањето на Коридорот 10 во иднина ќе има големо значење бидејќи ќе се скрати времето на патување во просек за две недели на стока од Далечниот Исток до Западна Европа.

http://www.kurir.mk/makedonija/ekonomija/26104-Ke-se-kompletira-izgradbata-na-Koridorot-10 - Курир


Posted By: Мартин
Date Posted: 13-Apr-2011 at 16:42
Градежните активности да траат околу ПЕТ-ШЕСТ години!? Овие не се нормални!


Posted By: <Fresno>
Date Posted: 13-Apr-2011 at 16:50
Тежок е теренот да, али со веќе обезбедени средства и интензивна работа не гледам зашто не би можело и за помалку од 3 години да се заврши. Изведувачот и така не е познат, може ќе рече дека за две години ќе заврши.


Posted By: Plugger
Date Posted: 13-Apr-2011 at 17:34
Originally posted by Мартин

Градежните активности да траат околу ПЕТ-ШЕСТ години!? Овие не се нормални!


Pa i mene ne mie jasno toa, Srbite planiraat da go izgradat nivniot del od koridor 10 do krajot na 2012 godina a nie se uste ke tapkame vo mesto. Kolku sto znam sega ke pocnat so Demir Kapija-Smokvica ete pri kraj se so Tobanovce-Kumanovo a sto ke se sluci so ostanatite delovi?

Pa ne samo toa, Srbite najavija deka do 2020 godina kompletno ke go zavrsat koridorot 10 zaedno so zeleznicata, a nie se uste ne sme pocnale da pravime muabet za zeleznicata od delot na koridor 10 Bash Bash Wallbash


Posted By: Тркало
Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:01
Колку е разликата во километри спрема сегашниов магистрален пат ???


Posted By: N23
Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:20
Јас не знам кој ги измисли тие тендери. Некако осеќам скептицизам меѓу одговорните лица кога се работи за вака големи проекти, веројатно поради тоа што многу долго ќе траат и ефектот ќе се види дури после повеќе од еден мандат. Не сакам ни да помислам што би се случило ако поради неправилности во тендерот се одложи почетокот на автопатот. Ни останува надежта дека можеби градежната фирма стварно побрзо ќе го заврши од предвиденото.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 13-Apr-2011 at 18:27
Ај така, ама замисли што ќе се случуваше без тендерите да бидат задолжителни!

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: N23
Date Posted: 13-Apr-2011 at 19:01
Па така ќе ги договараа у 4 очи. Ова со тендеров е иста постапка, само е легитимна а трае многу подолго. Ако било пишано некој инвеститор да го добие тендерот, ќе го добие па макар имало и 10 бољи понуди од неговата.


Posted By: Tuvok
Date Posted: 13-Apr-2011 at 21:14
Каков и да е теренот 28 километри за 5 6 години е премногу. Па Загреб - Сплит автопатот со мостови, тунели и исто така тежок терен се изгради за 5 години. Се повеќе од 2 години за оваа делница е премногу.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-Apr-2011 at 22:34
Нетокму се овие тотално! Па делницата иако е тешка, не е воопшто долга и 36 месеци би требало да се повеќе од доволно, особено што од тектстот станува јасно дека нема да има некои навистина големи тунели, туку само еден од 1200 метри, што реално не е тежок за пробивање. Инаку рокот на изградба не зависи од самата компанија, туку од условите во тендерот пропишани од владата. Верувам дека тендерот ќе биде чесен (затоа што сигурно ќе има контрола од страна на меѓународните финанскиски институции), а доколку не биде, верувајте дека ќе биде запрен и вратен, што е најлошата опција. Се чудам дали веќе нашиве градежни компании се способни за ваков зафат и мислам дека ќе биде подобро да победи некоја странска компанија (за жал тажна вистина е дека нашите компании веќе сосема ги изгубија своите долгогодишни позиции). Ако се гради 5-6 години, тоа би било навистина катастрофа, иако Србија исто така нема да ја заврши својата делница низ Грделица за побрз рок. Веројатно за 5-6 години треба да очекуваме скоро истовремено завршување на К10 низ Македонија и Србија, како и К4 низ Бугарија (можеби ќе се одолговлечи само северниот крак кон Враца, Монтана и Видин). Тоа се разбира е поразително за нас бидејќи имаме неспоредливо најмала делница за завршување.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: lslcrew
Date Posted: 13-Apr-2011 at 22:58
Компаниите од Македонија редовно имаат некој ангажман за изградба на патишта. Само последниве неколку години може да ми текне на ангажман мислам дека во бугарија имаа нешто, во полска сигурно, украина ..... Така да апсолутно имаме и кадар и способност да се изгради. Уште од прв пост немора да ја има оваа скепса. Зашто се прашуваш какво е европското искуство со македонски компании, зашто не прашаш какво е нашето со европски. Терна што направи, прв дел и кал течеше во автопат. Глупа дебата зафаќаме ама апсолутно непотребна ислишна дебата за која се лажеш ако мислиш дека и помага на државава. Крај краева и воопшто да не се способни, па наши си се, ќе гледаме од аспект малку економија да свртиме.Posted By: Plugger
Date Posted: 14-Apr-2011 at 01:40

Jas ne gi krivam gradeznite kompanii, ako navistina imaat rok od 5-6 godini toa znaci deka na prosek tie ke gradat po okolu 5km pat godisno sto e mnogu smesno. Jas mislam deka Vladata e kriva za ova i mislam deka oni namerno go dolgovlekuvaat proektot, moze ke pobaraat poveke grantovi od EU. Samo parite se vo prashanje tuka, nisto drugo ako oni im platat sve kako sto treba na vreme mislam deka i preku sila ne treba da trae poveke od dve godini ovoj proekt.


Posted By: theMac3donian
Date Posted: 14-Apr-2011 at 03:31
Пет години се многу... премногу.
Нема потреба толку долго, сигурно колку подолго трае, толку повеќе ќе чини.
Патот нема да попречува сообраќај, што значи ќе можат да работат во целосна „самотија“.
Нема населени места, па ќе немаат ограничување во работни часови.
Нема имотно-правни спорови... итн.

Единствен проблем што јас може да го видам е тоа да им дојдат некои силни дождови... ама па ПЕТ години... нема смисла.

Нема проблем, нека е пет години (за 20-30 км) ама ај нека излезат (тие што ќе го добијат тендерот) и нека кажат зошто ќе трае толку долго ова?

На крајот од краиштата, државата е таа што треба да стегне и да им каже „Демир Капија - Смоквица за 2 години“... ама па дали имаме доволно пари?

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР


Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Apr-2011 at 10:04
Катастрофален рок.

Фактички единствената делница во Македонија која се изгради во пристоен рок е Гевгелија-Смоквица.


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 14-Apr-2011 at 10:28
Originally posted by pbanks

Катастрофален рок.

Фактички единствената делница во Македонија која се изгради во пристоен рок е Гевгелија-Смоквица.
Не заборавај само дека и ова е тешка крпеница. Направена е по стандарди само една лента (наизменично) и ограничувањето е 80км/ч на останатиот дел.

-------------
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו


Posted By: Denko
Date Posted: 15-Apr-2011 at 15:15
Hehe... Nesto za makedonskite rokovi: Delnicata Stip-Strumica (65km), obicna dvosmerna magistrala so po edna lenta za sekoj pravec se gradi veke 19 godini i seuste ne e izgradena. Vo momentov se nekade na pola...!


Posted By: Goran
Date Posted: 23-Apr-2011 at 02:12
Mozi e ova slucaj kade sto tenderot ako e napraven pred vreme ke ima dobri bonusi za gradeznata kompanija pa za toa se napraveno tolku golem rok za izgradba


Posted By: Мартин
Date Posted: 30-May-2011 at 22:21
Речиси и први Јуни дојде, тендер за изведувач на делницава сеуште не е распишан, иако првичните најави беа крајот на март или почетокот на април!


Posted By: fichot
Date Posted: 30-May-2011 at 22:49
Мислам дека за време избори е забрането да се распишуваат тендери.

-------------


Posted By: Мартин
Date Posted: 31-May-2011 at 02:00
Originally posted by fichot

Мислам дека за време избори е забрането да се распишуваат тендери.
Јас колку што разбрав од Ставрески од една негова изјава пред околу месец дена, оние проекти кои се финансирани од ИПА и се работат со делегација од Европската Комисија можеле да се реализираат бидејќи веќе биле предвидени и финансиите биле обезбедени.


Posted By: Danielbtmk
Date Posted: 30-Aug-2011 at 14:46

Објавен тендерот за изградба на автопатот Демир Капија-Смоквица

http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fwww.plusinfo.mk%2Fvest%2F13474%2FObjaven-tenderot-za-izgradba-na-avtopatot-Demir-Kapija-Smokvica&t=%D0%9E%D0%B1%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B1%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%20%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80%20%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%A1%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0&src=sp - - -
http://plusinfo.cfd.mk/large_pics/2011/08/30/Koridor-10-300x.jpg

Министерството за финансии го објави тендерот за изградба на делницата од Демир Капија до Смоквица во должина од 28, 2 километри, кој е дел од пан-европскиот Коридор 10.

Во тендерското соопштение се вели дека на маршрутата на автопатот има два двојни тунели (со посебни тунелни летни во различни насоки на движење) со над 1 километар должина, 6 мостови, од кои 3 имаат засилен бетонски систем со долги држачи и високи столбови, 2 крстосници, 5 надвозници и 7 подвозници.

Понудите треба да се испратат до Министерството за финансии најдоцна до 6 декември, а заинтересираните учесници на тендерот мора да бидат присутни на обврзувачката средба за појаснување на условите која ќе се одржи на 21 октомври.

Периодот за извршување на работите е 4 години, а цената е единствен критеруим за добивање на тендерот.-------------


Posted By: Мартин
Date Posted: 30-Aug-2011 at 15:06
Фала богу!

Еве и нешто подетално:

Владата ја информира јавноста дека денеска започна отворената постапка за избор на изведувач на градежните работи за изградба на автопатната делница Демир Капија – Смоквица на Коридорот 10.

Во огласот кој денеска е објавен од страна на Европската Комисија се наведени сите критериуми и услови кои заинтересираните компании и конзорциуми треба да ги исполнат со цел да се обезбедат навремени и квалификувани градежни работи на новиот дел од автопатот.

Рокот за доставување на понудите е 06.12.2011 година, а меѓу останатите пропишани критериуми, понудувачите мора да обезбедат гаранција од 3.000.000 евра, додека вкупниот просечен годишен обрт за градежни работи во текот на последните три години треба да изнесува најмалку 150.000.000 евра.

Од понудувачите се бара да исполнат и критериуми кои се однесуваат на искуството во реализацијата на слични проекти, односно да имаат завршено изградба на најмалку еден автопат со вредност на договорот од 250.000.000 евра, или пак да имаат активен договор за проект во истата вредност, чиј степен на реализација е најмалку 60 отсто.

Исто така, понудувачите треба да имаат искуство во изградбата на тунели и мостови и да ги поседуваат сите соодветни професионални дозволи.

Вкупната должина на автопатната делница Демир Капија – Смоквица изнесува 28,2 километри и на истиот е предвидена изградба на два тунели, шест мостови, две клучки и повеќе надвозници и подвозници.

Имплементацијата на овој проект е со средства од Европската унија, Европската инвестициска банка и Европската банка за обнова и развој.

Со изградбата на делницата Демир Капија – Смоквица целосно ќе биде заокружена изградбата на Коридорот 10 на ниво на автопат во Македонија.


http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=91136&kategorija=1


Posted By: Macedonicus
Date Posted: 31-Aug-2011 at 21:37
Редно беше...само дај нека го скратат малку рокот, па во Јапонија градат 100 км патишта за година дена а ова се „дури“ 28,2 километри!


Posted By: theMac3donian
Date Posted: 01-Sep-2011 at 03:38
Да не ширам негативна енергија... ама во кој свет е Скопје-Велес автопат?
Овој дел ќе го направат, ама сепак Коридор 10 нема да е 100% како што треба.

Сепак ја поздравувам одлуката.

-------------
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР


Posted By: mirakuliks
Date Posted: 01-Sep-2011 at 17:50
Originally posted by theMac3donian

Да не ширам негативна енергија... ама во кој свет е Скопје-Велес автопат?
Овој дел ќе го направат, ама сепак Коридор 10 нема да е 100% како што треба.

Сепак ја поздравувам одлуката.


Се додека кај нас ќе се живее со мотото: „Добро е бе.... ќе пројде“ наместо мотото: „се тоа фино ама можеме и навистина да го направиме како што треба“ ќе остане Скопје-Велес една убава траса за рели трки.


Posted By: canelane
Date Posted: 04-Sep-2011 at 18:09

Moze li nekoj da postavi link do stranata kade e objaven tenderot. Se obiduvav da go najdam, ama bez uspeh.

Blagodaram!Posted By: Мартин
Date Posted: 04-Sep-2011 at 18:16
Originally posted by canelaneMoze li nekoj da postavi link do stranata kade e objaven tenderot. Se obiduvav da go najdam, ama bez uspeh.

Blagodaram!

http://www.ebrd.com/pages/workingwithus/procurement/notices/project/110831a.shtmlPrint Page | Close Window