Print Page | Close Window

Квалитет на воздухот во Скопје

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбани прашања
Forum Discription: Урбанизам, урбана опрема, урбана мафија...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1477
Printed Date: 31-May-2020 at 15:06


Topic: Квалитет на воздухот во Скопје
Posted By: FoSsiL
Subject: Квалитет на воздухот во Скопје
Date Posted: 19-Nov-2011 at 16:17

  Темата е со цел да се следи квалитетот на водухот во Скопје, да се дискутира и да се дебатира за истиот. Да се евидентира секоја информација која е поврзана со него, како и трудови, истражувања, студии и решенија кои ја обработуваат оваа тема.

Најпрвин еден мал вовед.

Квалитет на воздух измерен
на:     17 ноември 2011 во 11:22 на мерна станица Центар (улица Македонија)
Квалитет на воздух :     Нездрав

Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво: 
159
Вредност на Индексот
 » 151 - 200 
Ниво за здравје
 » Нездрав 
Мерки за претпазливост
 » Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари,треба да го избегнат изложувањето и престојот надвор. Сите останати, а особено деца, треба да го намалат подолгото изложувањето и престојот надвор

Измерени вредности на загадувачки супстанци (полутанти) измерени на 17 ноември 2011 во 11:22 

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 268,19

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 22,56

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 27,36

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 3,35

Сите информации и вредности се преземени од сајтот. http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/
Replies:
Posted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 00:19

Сегашен квалитет на воздух http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - 22 Ноември 00:14 часот

Квалитет на воздух 

Многу нездрав

Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво: 264 

 Вредност на Индексот

 » 201 - 300 

 Ниво за здравје

 » Многу нездрав 

 Мерки за претпазливост

 » Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, да не излегуваат надвор. Сите останати, особено деца, треба да го избегнуваат изложувањето и престојот надвор.

Сегашни вредности на полутанти  22 Ноември 00:14 часот

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек 

414,12 

SO2 [µg/m³] 1 час. просек 

10,49 

NO2 [µg/m³] 1 час. просек 

26,79 

CO [mg/m³] 8 час. просек 

5,49

Правец на ветер ---> Север - Исток

Брзина на ветер 
0,32 km/h
Амбиентална температура
-0,37 °C
Релативна влажност
76,92 %RHPosted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 14:29

Квалитет на воздух измерен
на:     http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - 22 Ноември 2011 во 14:26 часот  на мерна станица Центар (улица Македонија)
Квалитет на воздух :     Многу нездрав

Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво: 
 299

Вредност на Индексот
 » 201 - 300

Ниво за здравје 
 » Многу нездрав

Мерки за претпазливост
 » Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, да не излегуваат надвор. Сите останати, особено деца, треба да го избегнуваат изложувањето и престојот надвор.

Измерени вредности на загадувачки супстанци (полутанти) измерени на 22 Ноември 2011 во 14:26 часот

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 449,38

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 118,44

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 60,41

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 4,12

Вредности од изминатите 12 часа

Правец на ветер ---> Исток

Брзина на ветер
1,37 km/h
Амбиентална температура
4,77 °C
Релативна влажност
56,91 %RHPosted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 14:51

Бидејќи забележав дека графиците кои ги постирав, откако ќе се променат (ап-дејт) на веб-страната на екоинформатика на Град Скопје, едноставно исчезнуваат. Најверојатно поради тоа што новите се на истиот урл со старите. Направив да ги постирам под друго посебен урл, и при што сите се заедно, а не одделно како што беа претходно. Вака сега ќе можат да се зачуваат и да останат за во понатаму, за во иднина ако има потреба за нивна споредба, да може да се искористат. 

За жал претходните две мерења ги изгубија своите графици, бидејќи ми требаше времеда сфатам што е работата. Но добро, ништо страшно.Posted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 15:44

  Загаденоста на воздухот во Скопје ја премина критичната граница и премина во највисоко ниво (5) на загаденост. Еве нешто од 15:41, 22 Ноември 2011


Квалитет на воздух : Опасно


Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво:
 304


Вредност на Индексот
 » > 300


Ниво за здравје
 » Опасно

Мерки за претпазливост
 » Сите треба да избегнуваат секаква физичка активност надвор


Измерени вредности на загадувачки супстанци (полутанти) измерени на 22 Ноември 2011 во 15:41 часот 

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 454,28


SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 69,06


NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 64,76


CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 4,05

За графици не е потребно сега, нека помине некое времеPosted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 16:36

И уште расте, сега е на 306.

Ќе пробам да потикнам дискусија и дебата на оваа тема.

Што се случува во Скопје?

Се гушиме.

Во Скопје квалитетот на воздухот е многу низок, и концентрацијата на смог е огромна, а ретки се деновите кога го нема.

Веќе неколку дена ги следам мерењава, но и да не ги следам ги осеќам на свои гради, бели дробови.

Паднаа температурите, почнува зимата, и периодов е доста суво. Нема паднато дожд подолго време да го ‘‘измие‘‘ воздухот, а ветер практично и нема, да ги издува полутантите и да донесе чист и свеж воздух. Исто како стојна вода, бара, мочуриште, без проток на свежа вода, истото и со воздухот во Скопје се случува. А и не само зимно време, и летно, поготово ако е сушно, да се качиш на Водно, се гледа од горе дека Скопје е покриено со смог.

Но не треба да ги кривиме временските услови или неприлики за тоа што Скопје има загаден воздух.

Бројот на возила е многу голем. Застојот во сообраќајот исто така, и е се почест.

Незнам каква е состојбата со околните индустриски капацитети, дали имаат филтри и дали задоволуваат еколошки стандарди, тоа треба да се испита.

Формата и конструкцијата на центарот особено, не дозволуваат поголем проток на воздух, а ние се повеќе и повеќе го пополнуваме и секое можно останато празно место.

Скопје е во лоша еколошка состојба, и воздухот кој го дишиме е премногу загаден, и тоа преку цела година.

И мислам дека не треба да седиме со скрстени раци и треба да најдеме решенија за овој проблем.

Околу тоа колку влијае на здравјето. Можам да кажам од мое искуство. Јес да пушам (немој некој случајно да се фатил за ова), ама вака не сум се чуствувал никогаш. Откако паднаа температурите и се поголемата загаденост на воздухот, јас едвај дишам. Сабајле станувам во 6 и дур да стигнам до школо ми отидоа градите. Смрди, едноставно смрди. Цело Скопје смрди. Цел ден, цела ноќ.

И после ако тоа е здрав живот, и што сака нека стане градов, и најубавото место на Светот, ама со ваков воздух ништо не правиме.

ПС. Ми се рестартира компјутерот, го имав подобро склопено, па од почеток го пишував, ама тоа е, бетр лак некст тајм.Posted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 16:49

Една иронична работа.

На веб-страната на екоинформатика, со големи букви пишува Скопје Дише.

Според податоците и оценката за квалиетот на воздухот според мерењата, многу посоодветно би било --> Скопје се ГушиPosted By: tomi_z
Date Posted: 22-Nov-2011 at 17:13
Скопскиот воздух за жал е многу лош, поготово во зима. За сите е опасно, ама најжалосно е за децата, особено претшколска возраст. Во таа возраст (0-5 години) има директна докажана поврзаност меѓу загаден воздух и појава на респираторни проблеми, алергии, астма и проблеми со имунитет подоцна.

Старите дотраени возила, и особено камиони и автобуси имаат добар удел во загадувањето на воздухот. При технички преглед пропишано е колку сулфур, СО и СО2 смее да има во издувните гасови. Има можност и мерни инструменти за да се измери колку и каков квалитет имаат издувните гасови на возилата, но не се користат освен во ретки ретки случаи, па и тогаш се толерира. Сите сме виделе каков чад излегува од ауспустите на стари автобуси, не само градски, туку и меѓуградски, па потоа дотраени камиони, цистерни... За старите автобуси од ЈСП знам дека бидејќи се моторите толку стари, порано ставале директно уље во дизелот за  да може колку толку да работат. И потоа ние дишеме испарувања од прегорено уље, едно од најканцерогените супстанци.

Сепак мислам дека најголем проблем со фабриките, кои се што се вика, среде град. Железарница, Усје, топланите... Еден куп примери. Цела индустриска зона во Ќерамидница/Автокоманда е на само 2,5км воздушна линија од плоштадот Македонија. Железарницата е на 3км. МЗТ и десетината мали фабрики на тој простор се на 4,2км. Усје исто 4,2 км. Најдалеку е Охис (а итоа е блиску!) со 6км.

Тешки загадувачи, како Железарница, Усје, Охис НЕ СМЕЕЛО да се дозволи да се градат таму каде што се денес. Некој ќе рече, градот не бил проширен толку во тоа време. Колкав и да бил градот, да направиш челичара на 3км од центарот на тогашно Скопје, треба да си неписмен (претпоставувам дека баш ова биле тогашните планери, неспособни апаратчици).

Да се разбереме, јас не сум против фабрики. Нека има. Ама денес има толку добри начини на заштита, такви hi-tech филтри, постројки за филтрирање на вода, воздух, земјиште, што загадувањето нема да биде толку изразено.

За жал, нашите фирми штедат (зашто hi-tech филтрите се скапи), а власта ги толерира, поготово најголемите загадувачи. Зошто? Затоа што  најголемите загадувачи истовремено и се мускулите за билдање на статистиката, бројки како извоз, БДП, економски раст. Најголемите загадувачи се и меѓу најпрофитабилните фирми, имаат кеш и да платат казна ако треба.

Еве неодамна имаше и вест за тоа:

http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=4&item=12389 - http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=4&item=12389

Поставувале филтри, ама ќе им требале 3 години за тоа?! Господа од Макстил, на чело со генералниот Минчо Јорданов: за 3 години може цела фабрика дупло поголема од Железарата да изградите, а не па филтри да поставите.

Само, убаво се поврзува Минчо со секоја власт, и тоа е. Ќе треба како во Велес да излеземе сите на улица изгледа.


Јас лично би се ангажирал повеќе на оваа тема, бидејќи не сакам утре моите деца да имаат проблеми со здравјето, зашто денес сум бил пасивен набљудувач.

-------------


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 22-Nov-2011 at 19:29
ConfusedVreme e ministerstvoto za ekologija da pezeme nesto! Ima dosti metropoli sto imaat 100 pati povekje Avtomobili i lugje no sepak kvalitetot na vozduhot ne e tolku zagrosen kako vo Skopje...Ne znam, tesko vas/nasRoll%20eyes


Posted By: Macedonicus
Date Posted: 22-Nov-2011 at 19:37
Скопје го загадуваат фабриките во најголем процент а потоа издувните гасови на возилата. Единствено воздухот ќе се прочисти ако сите возила бидат на електричен погон а фабриките се дислоцираат

-------------
ಠ_ಠ


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 22-Nov-2011 at 19:45
Originally posted by Macedonicus

Скопје го загадуваат фабриките во најголем процент а потоа издувните гасови на возилата. Единствено воздухот ќе се прочисти ако сите возила бидат на електричен погон а фабриките се дислоцираат


Fabriki ima sekade isto kako i koli, znaci ako odime spored tvoja logika togas Paris ne dise voopsto....Big%20smile
Treba nesto drugo da se pravi, da se sadat se povekje drva(kolku za pocetok), a vednas potoa da se pocne so seriozni akcii, ne se pravi dovolno za zivotnata sredina..


Posted By: N23
Date Posted: 22-Nov-2011 at 19:49
Лаик сум во врска со темава, но од луѓе кои се доволно образовани за ова, дел од вината што Скопје е толку загадено е и самата причина што лежи во котлина, а со самото тоа концентрацијата на штетни материи во воздухот е поголема. Од друга страна, и во соседството се користат и постари автомобили, автобуси и камиони па не се гушат у смог, ене на крај краева Берово е цело со половни коли ама е чисто ко солза. Не дека може да се споредува Берово со Скопје, ама самите си го загадуваме градот.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 22-Nov-2011 at 21:34

Точно, да речеме дека е како некој вид на корито, но тоа не е оправдување. И да продолжиме да бидеме рамнодушни кон тоа дека се гушиме само поради Скопје е во котлина. И не само тоа, има многу географски и метеоролошки особености кои придонесуваат кон ова. Но што правиме ние во врска со ова, освен што спокојно се гушиме.

ПС. Сега е на ниво на 354.

Со тоа што,

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 503,99

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 29,31

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 43,28

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 5,01

Еве нешто грфици за изминатите 12 часа

На графикот за PM10 се гледа дека негде околу 20 часот стигнал и од вредност на индексот од 1100Posted By: FoSsiL
Date Posted: 23-Nov-2011 at 18:41
Квалитет на воздух измерен

на: http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - 23 Ноември 2011 во 18:32 часот на мерна станица Центар (улица Македонија)

Квалитет на воздух : Опасно

Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво:

 500

Вредност на Индексот 

 » > 300

Ниво за здравје 

 » Опасно

Мерки за претпазливост 

 » Сите треба да избегнуваат секаква физичка активност надвор

Измерени вредности на загадувачки супстанци (полутанти) измерени на   23 Ноември 2011 во 18:32 часот  

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 780,19

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 38,46

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 60,10

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 4,65

Вредности на полутанти во изминатите 12 часаPosted By: tomi_z
Date Posted: 23-Nov-2011 at 19:15
Previous Бројкиве се луди...
Ја прочитале и новинариве дискусијава, па денес на повеќе вести имаше прилози за тоа:

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=42845 - http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=42845


-------------


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 23-Nov-2011 at 19:41

Највисока општа вредност на индекс што сум ја забележал до сега е 507.

Иако, од друга страна пак според графиците, нивото на PM10 знае да надмине вредност над 1000, највисоката што сум ја видел е приближно 1100 микрограми на метар кубен.

И навистина е премногу загаден. 

Од следени 5 дена на податоците, само еднаш беше ‘‘Нездрав‘‘, два пати ‘‘Многу Нездрав‘‘ и два пати ‘‘Опасно‘‘. А еве го па сега, нејќе да се спушти под 500, а камо ли 300. 

Денес бев да садам во Мршевци, па мислам дека таму беше почист одколку во Скопје, иако локацијата е едвај километар од Окта, и толку воопшто дали има. Не велам дека таму воздухот беше чист, сигурно беше над 300, ама во секој случај полесно дишев таму одколку во Скопје.Posted By: N23
Date Posted: 24-Nov-2011 at 13:51
24.11.2011, 09:34
ИНДЕКСОТ НА ЗАГАДЕНОСТ ВО ГЛАВНИОТ ГРАД ОПАСЕН ПО ЗДРАВЈЕ

Седете дома, прашина го покри Скопје

Хронично болните, болните од респираторни заболувања и алер­гич­ни­те на прашина редовно да ја примаат терапијата, а здравите да избегнуваат физичка активност на отворено

Скоп­ја­ни веќе неколку дена дишат прашина, бидејќи мерната станица за ква­ли­тет на воздухот на Град Скопје покажува дека концентрациите на сус­пен­ди­ра­ни честички во воздухот се повеќекратно зголемени. Нор­мал­на­та вредност на овие честички во воздухот е до 50 микрограми на кубен ме­тар, а вчера мерната станица, која се наоѓа на улица Македонија, по­ка­жу­ва­ше 749,28 микрограми на кубен метар. Индексот на загаденост на воз­духот изнесуваше 500, а секоја вредност на индексот над 300 се смета за опас­на за здравјето на луѓето и има препорака да се избегнува се­как­ва физичка активност надвор. Овие информации може да се видат на стра­ни­ца­та на Градот, преку линкот њњњ.скопје цен­тар.екоинформатика.мк. Оваа мерна станица веќе неколку дена покажува ин­декс на загаденост над 300, а нормалната вредност се движи од 0 до 50.
Цве­тан­ка Икономова - Мартиновска, раководител на сектор за екологија во Гра­дот, вели дека загаденоста на воздухот доаѓа само од суспендирани чес­тич­ки или прашина, додека присуството на сулфур диоксид, јаглероден мо­нок­сид и на азотни оксиди е во рамки на дозволените граници.
"Во случајов, тоа се должи на загадувањето од сообраќајот и од греењето на објектите. Временските услови во кои има појава на магла, уште повеќе при­до­не­су­ва­ат загаденоста да биде поголема, бидејќи маглата ги за­др­жу­ва овие честички во подолните слоеви, па загаденоста на воздухот во зим­ски­от период секогаш е поголема", вели Икономова - Мартиновска.
Д-р Михаил Кочубовски од Институтот за јавно здравје вели дека ос­нов­на­та препорака до граѓаните е во вакви услови непотребно да не из­ле­гу­ва­ат од дома, а оти тоа особено се однесува на хронично болните, ста­ри­те лица и на децата. Според него, ваквата загаденост на воздухот може крат­кот­рај­но да предизвика тешкотии во здравјето, особено кај бол­ни­те од респираторни болести. Подолгорочни последици од зголемените ко­ли­чи­ни прашина, според Кочубовски, нема, освен ако ваквата состојба на загаденост потрае подолго време.
"До­кол­ку мерната станица на Градот добро ги мери концентрациите на за­га­ду­вач­ки материи, тогаш оваа бројка од над 700 микрограми на кубен ме­тар на суспендирани честички покажува многу високи вредности. Мерната ста­ни­ца, бидејќи е во центарот, може да покажува олкави концентрации по­ра­ди сообраќајот, како и поради градежните активности кои во последно вре­ме се одвиваат токму во овој дел од градот", вели Кочубовски.
Проф. д-р Анѓелко Ѓорчев од Клиниката за пулмологија и алергологија ве­ли дека состојбата не е алармантна и оти прашината нема да предизвика по­се­ри­оз­ни последици врз здравјето.
"Лу­ѓе­то треба да останат дома, но не да седат во задушливи простории. Ова особено треба да го почитуваат хронично болните, болните со рес­пи­ра­тор­ни и белодробни заболувања. Проблем може да имаат луѓето што се алер­гич­ни на домашна и на надворешна прашина, како и болните од астма. Тие треба редовно да ја примаат терапијата и при одреден проблем, вед­наш да се јават на лекар", вели професор Ѓорчев.
(Е.А.)

http://www.time.mk/read/43ce9ec877/0669ed7c87/index.html


Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Nov-2011 at 15:07
Фосил дигна ревоулција.  Cheers


Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Nov-2011 at 15:18
ИЗВЕСТУВАЊЕ

Градот Скопје ги известува граѓаните дека квалитетот на амбиентниот воздух на подрачјето на градот е нарушен заради надминување на граничните вредности за партикуларните честички помали од 10 микрометри (РМ10), што е резултат на загадувањето на воздухот и стабилната временска состојба со магла, карактеристична за скопската котлина во зимски услови, којашто не дозволува дистрибуција на загадувачките материи.

Во таа насока Градот Скопје им препорачува на граѓаните да го сведат на минимум престојот на отворено, а граѓаните со хронични здравствени проблеми да се придржуваат кон препораките од лекарите.

Покачувањето на концентрациите на РМ10 во урбаните средини е карактеристично за зимскиот период, како резултат на процесите за затоплување на домовите и сообраќајот, но се должи и на минималното струење на ветерот, маглите и температурните инверзии, заради што загадувачките материи не се дисперзираат и остануваат на местото на создавање.

Градот Скопје во рамките на своите надлежности презема перманентни мерки во насока на заштита на амбиентниот воздух.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=4678&mid=482&tabId=1&tabindex=0


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 24-Nov-2011 at 16:41

Мило ми е што ова допре до пошироката јавност.

Но не се согласувам со на некој начин релативизирање на проблемот, и посочување на вина кон географските и временските одлики на Скопје и периодот во кој се наоѓа. 

Точно е дека зимно време, а поготово овој период кога дожд не е паднат по подолго време, и ветер кој го нема... загаденоста е поголема, поизразена и повидлива.

Но, проблемот е далеку поголем и посериозен.

Скопје е загадено во текот на целата година, и мислам дека треба сериозно да се фатиме со решавање на овој проблем, наместо само да даваме препораки за движење на граѓаните.

Јас еве, денес не отидов во школо, баш поради тоа. Полн сум со шлајм, со секрет, едвај дишам, кашлам, и не запирам од кивање. Да, настинка е... Ама од што? 

Значи треба да се гледа посериозно, најпрвин да се анализира добро состојбата, односно извори на полутанти, причини, географски и метеоролошки карактеристики, потоа да се увидат сите елементи на проблемот, да се класифицираат, да се изготви стратегија за решавање на проблемот и да се почне да се решава, и тоа итно.

Јас не сакам да си играм некој експерт за екологија или да се правам паметен. Но посочувам дека воздухот во Скопје е навистина загаден и дека тоа ми пречи, а им пречи и на сите скопјани, иако со време и се навикнавме.

Сакам да кажам дека екологијата на еден град, и здравјето на неговите граѓани се работи од огромна важност. Бидејќи ако не се, и ако се нарушени, тогаш градот ја губи својата смисла на постоење.

И не е работата клавитетот на воздухот да го сведеме од Опасен и/или Многу Нездрав, на Нездрав и да речеме: ‘‘знаете не е чист ама може да се диши, па што сакате вие, град е ова не е планина‘‘. Тоа е многу погрешно.

Ќе бидам задоволен кога воздухот во Скопје ќе биде квалификуван како Здрав (а за заж тоа се случува само кога има (после) поројни дождови, и после силен или континуриан ветер. Ама неможеме на тоа да се ослониме. Таквите денови во Скопје многу малку ги има, и што правиме тогаш со останатите, ќе се гушиме и ќе се надеваме на дожд или ветер.

Го гледав вчера Јанко, и навистина ме изнервира малку. Човекот си даде за право да објаснува зошто е опасен воздухот во Скопје, без никакви знаења околу тоа што придонесува кон оваа ситуација.

Па наместо, како што јас посочувам и како што реално е, дека загаденоста на воздухот во Скопје е голема веќе подолго време, како ‘‘последица‘‘ на сувото и ладно време и немањето на дожд и ветер, тој рече дека само овие два дена било така поради ‘‘дождот‘‘ кој паднал и поради што се создала магла. Ко прво тоа не беше дожд, дали едвај беше заросување. Ко второ, магла има веќе подолго време, поготово во ноќните и утринските часови, и не е присутна само во изминативе неколку дена.

Но, како што реков, временските услови ама баш не се виновни за тоа што се случува. Временски услови се, неможе да ги промениме. Но можеме да направиме промени и да го подобри квалитетот на воздухот, со мерки кои зависат од нас, луѓето. Да ги елиминираме или да ги донесеме до минимум причините за загадување на воздухот. Барем тоа можеме, секако, ако сакаме.

Причини за загадување на воздухот се: големата количина и концентрација на моторни возила со ниска еколошки стандарди за издувни гасови (збориме со татко ми за ова, и ми вика, да ја однесеме нашава кола во германија на технички и регистрација, ќе ни речат носете на преса, ова не е за да се регистрира во сообраќај), бавниот сообраќај и големите застои, потоа малата количина на вегетација (да се разбереме околу ова, не дрвца по тротоари и булеварски жардињери, зборувам за широки зелени површини а.к.а паркови), за која не само што слободниот простор во централното подрачје се смалува (како предуслов за изградба на нови паркови) туку и се намалува и се нарушува површината на веќе постоечките паркови. Пример и ‘‘Жена Парк‘‘. Потоа изградбата на нови објекти, кои во тек на изградба да прават загадување, но да речеме дека тоа е привремено. Многу позагрижувачки е нивната зафатнина на простор, односно едноставно се помалку и помалку простор останува за струење на воздух, се одзима од средината за потребата на објектите. И не само што одзимаат простор, туку и поставеноста е многу лоша. Не сакам да ме сфатите погрешно, не се работи за Скопје 2014, се работи за цело градско подрачје, вклучувајќи го и Градски Ѕид како голема бариера за протокот на воздух, иако тука се применети решенија за намалување на ефектот, но со изградба и на други објекти наоколу, тие решенија губат на цел. Потоа, нередовното миење на скопските улици, многу многу ретко се случува да видам да помине негде цистерна и да ги измие улиците, исто како што и многу ретко, освен кога врне, да видам улиците да се влажни. Зошто е ова важно. Затоа што полутантите, еве пример прашината е потешка од воздухот и се наталожува во ниските слоеви. Влажните коловози прават таа да се лепи на нив, и притоа се следното миење да се отстрани во атмосферската канализација. Истиот ефект го прави и дождот иако неговиот е многу поголем поради тоа што се паѓањето собира честички и од погорните слоеви.

Потоа спомнаа греење на објектите. Па сигурно дека загадуваат. Кога цел центар ни е со ниско-енергетско-ефикасни и ниско-еколошки објекти. Наместо тоа да се среди, ние пак градиме уште објекти за кои нивната енергетска ефикасност и ефект врз екологијата на средината, или пошироко градот се под знак прашалник.

Самата ‘‘расцепкана‘‘ дистрибуција на топлинска енергија од климатизерите е ногу полоша од централно греење и ладење, притоа кај централното се поставуваат и филтри, а кај климатизериве иде право во надворешниот воздух.

Самото ѓубре во градот придонесува до загадување на воздухот, поготово оние мини диви депонии, кои ги има насекаде низ градот. Нивното стоење, скапување, ферментирање внесува отровни и штетни материи во воздухот во градот. 

Истото е и случај и со палењето на ѓубре, гуми, и што и уште не. Што е доста застапено во самиот град но и околу. 

Немањето доволно грижа за парк-шумите Водно и Гази Баба, и останатите паркови во Скопје.

За на крај да дојдат индустриските и енергетсктие капацитети, како што се Усје, Железара, Топлификација (Исток, Тафталиџе, Скопје-север), кои и покрај тоа што се гасифицирани (за Исток сум сигурен, за другиве и не баш) сепак придонесуваат за приликите на загадување во Скопје, нека е водна пареа само, пак е влажност, и ете ти магла....

И кога сме кај маглата, маглата луѓе е влажна, а ова што е во Скопје е суво, сув воздух е, Смог е... добро има нешто и од тоа влага, ама повеќе е прашина и штетни гасови отколку што е вода....

Усје и Железара се премногу блиску, т.е тие се во Скопје.... Исто и за топланиве, кои и мора да бидат.

Но еве, и нека се, во тој случај ќе треба многу повисоки стандарди и мерки за заштита да се преземат, и од самите идустриски капацитети, но и од градот, па и државата. Од кај да ја знам, повисоки оџаци, филтри, многу филтри, зелени бафер (тампон) зони, или пак можност со цефководи, пренасочување на издувните гасови подалеку од Скопје, дури можна и нивна преработка и корист, зависи за што се работи....

И во секој случај садење и создавање на вегетација и зелени површина, ако сакаат и по кровови на згради нека ставаат (што е и одлична идеја, кога сме кај тоа, заедно со соларните панели), ама мора да има...

Еколошки фасади итн.... итн...

И помалку дишење, и ние произведуваме ЦО2 се зезам... се‘ ова што го напишав е за подобро, поздраво и повеќе дишење на скопјани.Posted By: FoSsiL
Date Posted: 24-Nov-2011 at 17:09

Заборавив малку повеќе да објаснам околу моторните возила и сообраќајот.

Морам да кажам дека одлуката со која се овозможи увоз на половни возила од Европа со ниски еколошки стандарди на моторот беше катастрофална грешка, огромна грешка. Просто, им го собравме ѓубрето на Европејците. Со исклучок на возилата за јавен превоз и оние со повисоки еколошки стандарди. За мене се‘ под Еуро 4 е низок еколошки стандард...

Друга работа.... техничкиот и регистрација... дај нека донесат некој закон да не се регистрираат возила со пониски еколошки стандарди, еве граница нека е и Еуро 3, нека не е Еуро 4, ама со тек на време нека се качува... Европа почна со Еуро 6ка, а ние уште неможеме да обезбедиме целосна Еуро 4ка, ма каква 4ка, тројка дали имаме...

Потоа околу сообраќајот... аман веќе, до кога ќе се полни центарот со возила, па и не само центарот... Скопје треба да се подели на зони.... Пешачки центар, Ограничен со наплата за влез поширок центар, и за пошироката околина, регулирано со данок на загадување вклучен во регистрацијата... или немора да е вака.... како било нека е ама нека се регулира... Пример во Италија имаат некој вид на градарина, кога влегуваш во град си плаќаш одредена сума за одреден период. Рим е одличен пример... иако така е и по другите градови... 

Во секој случај, центарот треба да ни биде пешачки.... нека се шири пешачката површина, немора веднаш, ама нека се шири...

Потоа околу самиот сообраќај... подобро регулирани раскрсници, аман веќе, нека го пуштат тој долго зборуван центар за регулирање на сообраќајот... испоставија камери, и така си стојат... потоа воведување на нови видови раскрсници, подземни, надземни, какви сакаат... клучки, на две нивоа, на три нивоа... само нека се реши застојот во сообраќајот во градот...

подземни сообраќајници.... ама ја згрешија со онаа КЈ Питу - Илинденска, ама ај ќе видиме, може ќе ја биде.... во секој случај што повеќе подземни сообраќајници, толку подобро, секако добро испланирани, не кај ќе ни стигне да градиме, ако воопшто и можеме

И јавниот превоз, грешат со трамвајот, ама ај.... поголем процент од јавниот превоз на струја... толку подобро... нека земат и тролејбуси ако е потребно... некои нови изуми... што сакаат нека прават.... нека биде на струја.... дали ЛРТ, дали Метро, тролејбус, обичен трамвај.... нека биде... ама да функционира... а не да прави само полошо во сообраќајот а со тоа и во екологијата, односно на клавитетот на воздухот во градот... 

Или пак нека одат со гасифицирање на автобусите и/или повисоки стандарди (Еуро 5), добро ај со новиве... па некако подобро е... ама кога тогаш пак ќе треба да се инвестира...

И многу многу инвестиции во велосипедската инфраструктура... ама озбилно... мора... 

И дајте луѓе користете велосипеди.... Не е Скопје којзнае колку голем град, Аеродром Карпош се стига за 30-40 минути, со подобрa инфраструктура може и побрзо.... исто, дури и побрзо можеби од 15ката  И притоа, возејќи по кеј, кој е вртење лево десно... Еден прав и функционален велосипедски коридор од Ново Лисиче до Ѓорче по права линија, и Аеродром - Карпош за 20 минути ќе се стига.... Не загадуваш, почист град, плус раздвижување наместо седење, и подобро здравје секако.... а и поефтини и поекономични се за користење и одржување.

И набака на повеќе градски велосипеди... а и во индивидулна сопственост...

И така, за друго понатаму....Posted By: FoSsiL
Date Posted: 24-Nov-2011 at 17:24

Добро е... денес... падна под 500, ама пак е над 300 и е прилично висок....

Сегашен квалитет на воздух   http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - 24 Ноември 2011 17:20 часот
Квалитет на воздух
Опасно

Сегашно ниво: 372 
Вредност на Индексот
 » > 300 
Ниво за здравје
 » Опасно 
Мерки за претпазливост
 » Сите треба да избегнуваат секаква физичка активност надвор

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 521,67 

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 25,89 

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 29,63 

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 3,47

Вредности од изминатите 12 часа
Posted By: Supervisor
Date Posted: 24-Nov-2011 at 18:27
Фосил многу филозофираш

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: gjoko
Date Posted: 24-Nov-2011 at 19:46
европски метрополи(Милано на пример) овојо проблем го решаваат со забрана на движење на моторни возила во централно градско подрачје.Не е проблем Фосил тоа што се увезоа возила со еуро1 и 2,туку што има премногу возила на улиците.кога студирав во Скопје во средината на 90-тите немаше волку коли на улица,а како пример наведувам дека беше чест случај да се види трка на југовци на партизанска среде бел ден,што денес е незамисливо со оглед на тоа колку коли има.сега за релација Тафталиџе-Чаир треба најмалку 1 час а тогаш 15-20 минути.е тука се ствараат вишокот на издувни гасови.

посебна приказна се таканаречените ЕУРО норми кои се утврдуваат кога колата е на ваљаци во тест полигоните и кога симулираат градска вожња-не е тоа вистиски показател,се `вози` со мала туража рамномерно.при секое додавање на туража сликата е друга.

Друг пример-спортските коли со помоќни мотори кои во Скопје ги има не баш малку(нови),при нормална вожња генерираат над 500 грама ЦО2 на километар што е многу и за Југо,значи паѓа во вода увозот на половни возила,а и тогаш југо9берз еуро норма) се заменило со Голф3кој е со еуро2 норма-разликата е 2 класи


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 24-Nov-2011 at 20:55

Да тоа е точно. Дека во градска вожња се испуштаат повеќе издувни гасови отколку на мерење на технички, но кога мерат, мерат тоа што го покажува таму, и во секој случај потоа соодветно количината на издувни гасови се зголемува. Што сакам да кажам. Да, ќе покаже помалку. Но кога мерат пример Еуро 3 и Еуро 4, Еуро 3 повеќе ќе покаже на технички од Еуро 4, но истото ќе биде и кога овие две возила ќе се најдат во градска вожња. Така да сакам да кажам дека дали на технички, дали во градска вожња многу е неверојатно Еуро 4 да покаже повеќе од Еуро 3.

Но кога веќе би се поставиле граници на Еуро 3, во тој случај ниту Голф 3, ниту Југо-то не би се нашле на македонските патишта. 

Увозот на автомобили, не само поради ниските Еуро стандарди (што и немора да е дефинитивно, најверојатно се увезле и автобмобили и со над Еуро 3), туку многу повеќе поради увезената количина, бројот на возила, е голема грешка. Можноста да се купи автомобил по ниска цена, го зголеми бројот на луѓе кои поседуваат автомобил, а со тоа и воопшто бројот на автомобили на македонските, или во случајов, скопските патишта. Со тоа секако се зголеми и загадувањето на воздухот, и тоа од два извора, директно од самото генерирање повеќе издувни гасови поради поголемиот број на возила во сообраќајот, и индиректно поради поголемиот застој, кој дополнително ја зголемува потрошувачката на гориво, а со тоа и создавањето на издувни гасови.

Од економски и социјален аспект увозот е најверојатно потполно оправдан, но се паѓа на сметка на екологијата на градот.

А околу стандардите. Ги спомна спортските автомобили, и тоа е точно. Но исто како во случајот со Еуро 3 и Еуро 4. Не важен изгледот на возилото, може и Југо и Фичо да е, но ако има мотор кој задоволува параметри на Еуро 3, тогаш би можело да се најде во сообраќај. Истото и за спортски, иако не верувам дека тоа така би било. Во тој случај истото важи и како и тоа сега, поголема кубикажа, поскапа регистрација. Но и дополнителна такса, како данок на загадување. Кој има пари за спортски автомобили би имал и за ова.

Не се разбирам многу во ова... но во секој случај треба да се направи нешто... околу автомобилите и сообраќајот...

Пс. Мислам дека околу ова стандардите, најмногу се работи околу катализаторот... па еден катализатор да неможат да сменат.. 
Posted By: gjoko
Date Posted: 24-Nov-2011 at 21:09
дека не е све до ЕУРО стандардите покажува и испитувањето дека една крава???????произведува стакленички гасови колку 17 коли со еуро5 стандард,а авион колку 100 коли.за нив се премолчува затоа што се има колективна потреба од нив,а колите се луксуз па затоа на нив е најлесно да се удри.

а за регистрирање на коли во цел свет важи правилото дека таа кола треба да ги исполнува техничките параметри како во моментот на производство-т.е.Москвич ако се направи ремонт на моторот нема можност да не се регистрира,може само да му се воведат еколошки такси рангирани према еуро стандардите(најскапи без еуро,најевтини за електрични коли) како во Италија


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 24-Nov-2011 at 21:23

Па, да најверојатно си во право. Немој да ми замеруваш, јас немам големо познавање како се поставени прописите за регистрација и стандардите, но нудам начини како би можело да се реши проблемот со големиот број на автомобили и загадувањето на воздухот.

И се согласувам околу еколошките такси, многу паметна работа е тоа.

А околу кравата Па добро, за глобално ниво, да (иако не го знам соодносот на крави и автомобили во Светот), како и да е... во центар на Скопје најголем проблем се автомобилите.... и тие имаат голема улога во загадувањето на воздухот... крави... па немаме крави во центар, или имаме? ... иначе кога сме кај кравите, сум видел крави на Средно ВодноPosted By: gjoko
Date Posted: 24-Nov-2011 at 22:01
информацијава ја читав во АУТОКЛУБ од Хрватска каде беше детално објаснета хипокризијата на екологистите.

друга ваква нелогичност е форсирање на коли на струја кои се полнат од штекер на куќна инсталација,а која струја воглавном доаѓа од термоелектрани кои се најголеми загадувачи на воздухот каде коеф. на полезно дејство не е поголем од 40% или од биогорива каде за 1 kwh енергија добиена од биогоривото се трошат 0.8 kwh енергија во погонот за производтство на горивото,а поскапувањето на храната е гратис


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 24-Nov-2011 at 22:25

Но ѓоко, јас не спомнав ни електромобили ни био-горива, и не сум екологист.

Јас само кажувам дека загадениот воздух ми пречи. И давам примери како може да се реши, ако има подбри решенија, јас немам ништо против, само нека биде почисто.

Сум читал дека за изработка на батериите се ископувал Неодиум кој пред обработка или што и да е, е радиоактивен и дека неговото ископување е еколошки неоправдано.

А воедно суми некако против био-горивата. Баш од тие причини ти што ги спомна.

Но сум за едно нешто сигурно, велосипедот.Posted By: FoSsiL
Date Posted: 25-Nov-2011 at 00:33

Во Аеродром се диши. 

Центарот најверојатно исто, но еве податоци

Сегашен квалитет на воздух  25 Ноември 2011 00:26
Квалитет на воздух
Многу нездрав

Сегашно ниво:
220
Вредност на Индексот
 » 201 - 300 
Ниво за здравје
 » Многу нездрав 
Мерки за претпазливост
 » Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, да не излегуваат надвор. Сите останати, особено деца, треба да го избегнуваат изложувањето и престојот надвор.

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 369,87 

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 13,04 

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 15,92 

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 2,54

Вредности од изминатите 12 часа
Posted By: gjoko
Date Posted: 25-Nov-2011 at 00:42
Северен ветер ќе не' спаси од аерозагадувањетоВо Скопје, конечно, ќе се дише полесно по неколкудневните алармантно високи вредности на прашина

Сања Наумовска


Расчистување на маглата со продор на северен ветер во текот на викендов ќе го намали загадувањето на воздухот во Скопје. Во градот, конечно, ќе се дише полесно, по периодов кога вредностите на прав се алармантно високи, особено во централното градско подрачје.

Како што информираат од Управата за хидрометеоролошки работи, облачноста и маглата ќе почнат да се намалуваат уште попладнево, а од утре изутрина многу повеќе ќе се почувствува расчистувањето на небото. Свежиот воздух, очекуваат метеоролозите, ќе продре и во приземните слоеви и ќе ја расчисти маглата, за која деновиве се залепија сиот смог и градската прав. До крајот на идната недела не се очекуваат магливи денови, велат во УХМР.

Според податоците од мерната локација во Центар, вредностите на најопасните загадувачи, јаглеродниот моноксид, сулфурниот диоксид и азотните оксиди и вчера беа во дозволените граници, а загадувањето со прав и натаму е близу максималните вредности, но, сепак, за 200 единици помало од пред два дена.

Иако ветерот е тој што овојпат ќе не' спаси од аерозагадувањето, скопјани, сепак, ќе мора да менуваат некои свои навики, предупредуваат експертите. Факт е дека живееме во град со местоположба погодна за магливи зими, поради што мора самите да внимаваме на квалитетот на воздухот. Аерозагадувањето не е новина во Скопје, но граѓаните и понатаму, по поставувањето на мерната станица со која постојано има увид во вредностите на загадувањето на воздухот, не се откажуваат од навиката сами да се возат во автомобил. Иако е познато дека индустријата и густиот сообраќај се најголемите причинители на аерозагадувањето, во секој втор автомобил на скопските улици се вози само возачот.

„Скопје до некаде веќе се ослободи од еден голем загадувач, старите автобуси на ЈСП, со купувањето на новите возила што се поеколошки. Но, сепак, евидентно е дека и граѓаните мораат да внимаваат, за секоја ситница да не палат автомобил, бидејќи истиот воздух самите го дишат“, препорачуваат експертите.

Препорака да се избегнува излегување, особено за најмладите, за чувствителните и за хронично болните вчера даде и градоначалникот Коце Трајановски. Тој ги посоветува што помалку да излегуваат од дома и физички да работат на отворено, се' додека не се намали загадувањето.

„Во постојан контакт сме со Министерството за животна средина и со УХМР. Ги следиме податоците и препораките што најавуваат скоро расчистување на времето и подобрување на состојбата со загадувањето на воздухот во Скопје“, изјави Трајановски.
http://www.time.mk/read/57e152518a/00d3515ca9/index.html - http://www.time.mk/read/57e152518a/00d3515ca9/index.html


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 25-Nov-2011 at 11:31

Сегашен квалитет на воздух   http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - 25 Ноември 11:23

Квалитет на воздух

Нездрав за осетливи групи граѓани

Сегашно ниво:
109
Вредност на Индексот
 » 101 - 150 
Ниво за здравје
 » Нездрав за осетливи групи граѓани 
Мерки за претпазливост
 » Деца и возрасни, како и лица со белодробни заболувања и астматичари, треба да го намалат изложувањето и престојот надвор

Сегашни вредности на полутанти

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 166,73 

SO2 [µg/m³] 1 час. просек --->  24,78 

NO2 [µg/m³] 1 час. просек --->  13,38 

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 2,07Posted By: FoSsiL
Date Posted: 25-Nov-2011 at 15:23

Сегашен квалитет на воздух http://www.skopjecentar.ekoinformatika.mk/ - 25 Ноември 2011 15:20 часот

Квалитет на воздух

Умерен

Сегашно ниво:
92
Вредност на Индексот
 » 51 - 100 
Ниво за здравје
 » Умерен 
Мерки за претпазливост
 » Премногу осетливите лица треба да го намалат изложувањето и престојот надвор

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 133,24 

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 39,55 

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 23,14 

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 2,18

Вредности од изминатите 12 часаPosted By: FoSsiL
Date Posted: 25-Nov-2011 at 21:14
Сегашен квалитет на воздух  25 Ноември 2011 21:10

Квалитет на воздух 

Умерен

Опис за нивото на квалитет на воздух

Сегашно ниво: 
87
Вредност на Индексот
 » 51 - 100 
Ниво за здравје
 » Умерен 
Мерки за претпазливост
 » Премногу осетливите лица треба да го намалат изложувањето и престојот надвор

PM10 (прашина) [µg/m³] 24 час. просек ---> 122,91 

SO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 16,05 

NO2 [µg/m³] 1 час. просек ---> 16,97 

CO [mg/m³] 8 час. просек ---> 1,95

Вредности од изминатите 12 часаPosted By: Macedonicus
Date Posted: 30-Nov-2011 at 23:53
Има едно и единствено решение кое ги опфаќа овие точки:
1. Фабриките во Скопје да се дислоцираат подалеку од градот
2. Да се постават пунктови за напојување со електрична енергија за електричните автомобили како што неодамна поставија во Загреб (а тоа е веќе одамна практика во Европските земји).
3. Да се форсира велосипедизмот и да се направат повеќе патеки за велосипеди. (идејата ми е велосипедите да ги заменат автомобилите)

Знам дека ниедно од горенаведениве кај нас не се изводливи но сепак тоа е решението.

-------------
ಠ_ಠ


Posted By: lslcrew
Date Posted: 01-Dec-2011 at 19:53

Заради голема загаденост на воздухот во Рим ќе се вози пар- непар

01.12.2011 - 14:30:19
Заради%20голема%20загаденост%20на%20воздухот%20во%20Рим%20ќе%20се%20вози%20пар-%20непар
Во главниот град на Италија се воведува посебен режим на возење заради недостигот на нафта и зголемената загаденост во воздухот, јавуваат тамошните медиуми. 

Сопствениците на автомобилите, во посебни појаси од градот, треба да го почитуваат правилото пар- непар. 

Оние автомобили кои имаат непарен број на своите регистерски таблички во четврток не смеат да се движат по улиците на Рим. 

Додека во петок возењето во зелениот појас на Рим ќе биде забранет за сите возила со парни броеви на регистрациите. 

Во тие посебно утврдени делови од градот нема да смее да се вози од девет до 13 и од 16 до 21 часот.

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=95469&kategorija=6


Posted By: axel
Date Posted: 03-Dec-2011 at 21:41

ШОКАНТНО: Скопје е најзагаден град на светот!

http://img.plusinfo.mk/large_pics/2011/12/03/skopje%20magla.jpg

Скопје и дефинитивно е најзагадениот град во светот. Според податоците на Светската здравствена организација од пред извесно време, во светот најзагаден е градот Ахваз во Иран со 372 микрограми ПМ10 прашина на метар кубен, но во моментов според веб страницата на Град Скопје – „Скопје дише„ во главниот град на Македонија оваа прашина е застапена со 433 микрограми на метар кубен.


Инаку  границата на СЗО за ПМ10 е 50 микрограми на метар кубен воздух.


Статистиката на светот вели дека градови во Иран, Индија, Пакистан и Монголија имаат најлош квалитет на воздухот. Најзагаден воздух во светот има иранскиот град Ахваз, а според СЗО, најздрав воздух има во делови од Соединетите американски држави и Канада.


Микроскопските честички, наречени ПМ10, можат да се вгнездат длабоко во белите дробови и се многу канцерогени, соопштуваат од СЗО. 


 

http://img.plusinfo.mk/large_gal/2011/12/03/skopje%20magla.jpg">http://img.plusinfo.mk/medium_gal/2011/12/03/skopje%20magla.jpg
  • http://img.plusinfo.mk/small_gal/2011/12/03/skopje%20magla.jpg
  • http://img.plusinfo.mk/small_gal/2011/12/03/ahvaz.jpg
http://www.plusinfo.mk/vest/25105/ShOKANTNO-Skopje-e-najzagaden-grad-na-svetot


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Dec-2011 at 09:21
Тоа што е мерено во Иран е кумулативна средна вредност на годишно ниво, а не моментална. Ова се неколкуте критични денови во Скопје што сега се на пик и неможе вака да се манупилира со информацијава, смешно е. Не ми се јасни, дали мислат дека имаат ексклузивна вест или од незнаење направиле ваква смешна споредба. Ако сакаат да го бараат Скопје, нека го побараат во истиот тој список што го нашле и тој градот во Иран, ако е Скопје град кој со своето загадување вреди да се стави во тој список, сигурно ќе го има. Пред неколку месеци јас памтам вест, дека Тирана беше најзагаден балкански град.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Dec-2011 at 09:45
http://www.who.int/entity/phe/health_topics/outdoorair/databases/OAP_database_8_11.xls - http://www.who.int/entity/phe/health_topics/outdoorair/databases/OAP_database_8_11.xls Чисто заради објективност, еве го списокот, за Скопје има податок од 2008 за ниво 80 на годишно ниво.

А еве и некои матерјали за Европа.
http://www.eea.europa.eu/themes/air/airbase - http://www.eea.europa.eu/themes/air/airbase
http://www.eea.europa.eu/themes/air/airbase/map-statistics - http://www.eea.europa.eu/themes/air/airbase/map-statistics

Е ова е веќе непријатна слика.

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 04-Dec-2011 at 13:29
Слабо не сме единствени во Европа, и тоа кај најмали по квадратура, со 5 триаголничиња.


Posted By: Forumest
Date Posted: 04-Dec-2011 at 15:38
Вчера вечер посериозно осетив колку е загаден воздухов. Се движевме од Саем кон жележничка и ко да дишевме директно од алспух.
Вчера заборавив да ги проверам графиците ама еве ги од сега. Сегашното ниво изнесува 339.
-------------
EXPRESS YOURSELF


Posted By: kultuzin
Date Posted: 04-Dec-2011 at 17:05
Ме чуди како тоа од кога се ставија Мерачите на загаденост сите почаа да го осеќат загадениот воздух, медиумите почнаа да тресат зелени и манипулират статистики, и наеднаш сите се загриживме за нашето здравје.


Posted By: Dexter26
Date Posted: 04-Dec-2011 at 17:38
Previous
 
Тоа и мене ме интересира, ако добро помнам, овие мерачи не се стари ни година дена, јас лично одвреме навреме чувствувам како да ми тежи воздухот кој го дишам, тоа сум го чувствувал од секогаш, но многу ретко излегувам надвор, поради што и ретко се жалам.
 
Факт е тоа дека воздухот е загаден, но скопјани не ги интересира тоа, се додека не ги почувствуваат последиците на сопствена кожа, или се додека медиумите не почнат да обрнуваат внимание на тоа што го велат овие мерачиве на квалитетот на воздухот.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 17:47

  Јас имам проблеми со дишењето секогаш кога има зголема концентрација на честички во воздухот, што/какви и да е/се, не ми прави разлика. И без разлика дали се штетни или не. Многу е густ. И затоа неможам да дишам нормално. А многу ретко е свеж и разреден. Тие денови кога е свеж, за мене се празници. Тогаш можам да се изнадишам и да уживам во воздухот, онака кога ќе земеш здив и кога ќе се исполниш. 

Е сега проблемот е тоа што стануваат се поретки. И без да ја поставија мернава станица, можам да го почуствувам. И летото беше исто, многу пред да беше ставена во функција станицава.

Единствен период кога во Скопје има доволно или повеќе денови со чист и свеж воздух се во пролет. Лето, есен и зима многу се ретки.... и плус на сето тоа се временските услови, кои се и фактор за состојбата на воздухот....

Еве една споредба, во пролет има најмногу ветер и дожд во Скопје, и затоа воздухот е чист. Лето е многу сушно и топло, а есен и зима имаат премногу магла, влага, или пак се премногу суви.... а не дува многу ветер, есен ај така така (со исклучок на оваа), ама зима многу малку.... и плус ниските температури... навистина е измачувачки....

Е сега ќе речеме, па до времето е... да до времето е, но во комбинација со самото загадување.... Ама бидејќи неможеме да го контролираме времето... тогаш треба да почнеме да го контролираме загадувањето....

на нас магла не ни пречи природно... ни пречи смесата на магла со загадувачи, ни пречи смогот....  

И уште пореволтирачко покрај тоа што не презимаме ништо за да ја подобриме состојбата, ние се повеќе свесно или несвесно ја влошуваме...

А ова со мернава станица.... тоа беше само една шлаканица за освестување.... нешто што ни посочи за состојбата, и нешто што ни даде неоспорливи факти и податоци за воздухот кој го дишиме...

Секој скопјанин знае дека е нечист воздухот во Скопје, но бидејќи тоа е најчесто константно, а спротивно трае многу кратко.... ние се навикнавме да го дишиме овој воздух... во смисла да не го приметуваме, но тоа не значи дека тоа не влијае на нашиот организам, нашето тело, метаболизам....

И треба да почнеме стратегија... што и како ќе правиме со проблемов... а не само да си наоѓаме изговори.... А најмногу што го мразам е изговор дека сме биле голем и важен и носечки град во сите сфери во државата, и затоа треба ова да го сфатиме како жртва... е не е така.... не смее да биде така... нема смисла.... Posted By: gjoko
Date Posted: 04-Dec-2011 at 18:09
значи треба да се најде причината за загадувањето,дали е тоа градски ѕид,или комплексот згради во аеродром кој го спречува јужниот ветер,тоа треба да го каже науката и да се трага по решение


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 18:27

И уште нешто сакам да додадам.

И без да е загаден воздухот, нека е чист. А притоа да нема доволно ветер или да не заврнало. Скопскиот водухот пак ќе биде тежок за дишење. Баш поради густината. Бидејќи не се движи, не циркулира, се натиснува и стои така, и станува тежок за дишење... Колку и да е чист.... пак не е здрав.. зашто тоа е исто како да остаиш млеко да стои на отворено... ќе скисне... ферментира... исто и со вода... станува стојна.... се создаваат минерали, бигор... или еве најобично.... не отварајте прозорци и врати дома, да не влегува воздух... тој воздух што се наоѓа во просториите станува штетен, не е свеж, густ е, и не е пријатен за дишење....

Е истото се случува и со Скопје, само што во Скопје, најчесто има и дополнителни штетни материи.... Но и да ги нема, нека е чист... пак ќе биде заникаде....

Прашањето е, зошто воздухот природно не циркулира, без учество на ветер во таа процедура....

Одговорот е.... Самата конструкција, формата, архитектурата на градот.... Не дозволува циркулација... а со се повеќето новоизградени објекти или обејкти во изградба, просторот уште повеќе се намалува и се затвара...

Пристапот е погрешен, многу е погрешен, растојанието помеѓу обејктите е многу мало, пешачките, но и коридорите за патен сообраќај се стеснуваат... процепите во градот стануваат се помали... и за на крај намалување на зеленилото, стеснување на коритото на Вардар, поготово опфатот во Центар.... и уништувањето на Водно....

А незнам колку знаете, дека е ова е особено битно за циркулацијата на водухот...

И толку е очигледно, а не е сериозно сфатено...

А ај на страна да го ги тргнеме вообичаените загадувачи на воздухот... 

Што правиме со Радонот? Кој е радиоктивен... И кој неизбежно секаде го има... Но во различни концентрации и количини....

Радонот е радиоактивен гас, кој се добива при разградување на потешки и поголеми (во атомски број) радиоктивни елементи, како ураниумот, радиум, и други... кои се наоѓаат насекаде низ нашава планета, во почвата и длабоко во земјата, но и најчесто се безбедни, бидејќи или се во мали количини или пак се длабоко, или пак се неактивни... но Радонот полесен елемент, супстанца кој како гас излегува  на површината на земјата.... Но, не е полесен од површинскиот воздух.... и затоа паѓа и се таложи во ниските слоеви... некаде до 9 метри висина... или втори кат... но во помали концетрации и количини... но затоа пак на приземје има големи количини и концентрација, и ако не постои негово движење, циркулација на воздухот, негово разредување... станува многу концентриран, и со тоа и екстрмно штетен по здравјето на човекот, но и на сите други живи организми....

Е сега, јас би прашал.... Што правиме со тесниот и од една страна целосно затворен простор помеѓу Уставен Суд, Комерцијална и АЕК?

А не дека ова е единствен пример.... ги има стотици низ Скопјево наше...

И не заборавајте, дека оваа локација кога објектот ќе биде ставен во употреба, ќе има голема концентрација на луѓе... те за веќе постоечка Комерцијална, те АЕК, те некој за во музеј, некој архив, некој суд, итн.. итн...

Само што немаме сеуште поставено мерачи на Радон низ градов.... па после да се шокираме што ќе покажат и што ќе дознаеме... официјално.... ама и не е за смеење... 

Нас ни треба доказ за да знаеме нешто.... а нема врска што во меѓувреме се гушиме... Ама ако... ова е добра работа... барем сега знаат луѓето... го имаме со тапија...

А баш би ме интересирало што ќе отчитуваат мерачите на радон ако некој ден бидат поставени....

Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 18:36
Originally posted by gjoko

значи треба да се најде причината за загадувањето,дали е тоа градски ѕид,или комплексот згради во аеродром кој го спречува јужниот ветер,тоа треба да го каже науката и да се трага по решение

Ова е многу точно.

Живеам во Аеродром. А Аеродром нели е во форма на квадрати. Е што се случува тука... Зградите се еден вид брана за струењето на воздухот... И зимно време, кога ќе падне магла или еве имаме загаден воздух... во средишните паркови, во средината на квадратите од згради... таа магла и штетен воздух, толку многу се таложи, што на 5 метри од мене не гледам... А морам да поминам, да поминувам секој ден, по најмалку два пати дневно.... 

Верувајте дека е многу почисто меѓу згради, отколку во парковите.... таму ама баш се‘ се собира, како дупки се.... или одвод од мијалници... А и поладно е, и зимно време и летно време... нели поладниот воздух е полесен... што за летно време е и позитивна работа, плус за околните жители, да се освежат и оладат...

јас не сум научник, јас само го кажувам тоа што го гледам, и го чуствувам...

А верувам истото за жал е и со Градски Ѕид, само што овој случај не се работи за средишен парк, туку за цело строго централно подрачје на Скопје....Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Dec-2011 at 18:45
Ако може некој да ме потсети не се сеќавам добро, но колку што ми текнува по саеми мислам дека се појавуваа некакви фасадни матерјали кои ја кондензираат ли концентрираат прашината, е сега тоа како функционира не знам дали е со некоја електростатичност или хемиски со некаква катализација, ама имаше нешто такво. Ама тоа цел град да е со такви фасади е голем проект.

Ова со градски населни што поречувале во ветровите за мене е некако глупава теорија, како да ако тоа е проблемот ќе го срамниме градот со земја. Има многу поизградени градови од Скопје и тоа е нормално. Она што не е нормално е лоцирање на комбинати во котлина од 60 км^2.

Тоа што државата некогаш градела по централизам, штотребало да значи некаква ефикасност, денеска како решение може да се бара модел за релоцирање, и тоа дебел дел на државна сметка. Само што Македонија не е општество кое може да си дозволи толкав степен на животен квалитет, па тоа во догледна иднина може и да се заборави. Можеби некои повисоки оџаци може да имаат некаков ефект кога издувните гасови (оние после филтрите што мора да се постават) би се кренале до некоја различна ружа на ветрови.

Како едно решенијата мислам дека се вршеше некакво аеросолно прскање со хемикалии кои предизвикуваат окрупнување и таложење на прашината, но тоа е ад-хок и во вакви случаеви и би требало да се примени.

Други начини да стимулираме проветрување немаме, освен ова.
Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 18:58

Добро да не бидеме иронични но има сигурно решенија. Не сме во среден век...

Ако не за целосно искоренување тогаш за делумно, за подобрување на состојбата...

Но, еве, блоковите во Аеродром, Градски Ѕид, Капиштец, па и Карпош во делови.... Тие се завршени работи... постојат... нема сигурно да ги рушиме... иако можеме да промениме некои работи и да ги намалиме штетните ефекти, да компензираме... Ама да сакаме, и да се фатиме сериозно за тоа....

Но, што правиме ние, нешто што многу ме ама многу нервира... Наместо да се занимаваме со овие блокови... Ние градиме нови блокови... Од МНР до Уставен, па и до МНТ, тоа е огромен ѕид, пречка... 

Потоа идејата целосно да се затвори плоштад Македонија.... не само поради скратување на пешачки коридори, штетно е и поради намалување на просторот за циркулирање на воздухот... 

Или што е она што го дозволивме и направивме во Лисиче, зградине една од друга десет метри дали имаат... исто и за Реонски... А Расадник... таму... таму... тоа е ненормално тесно....

Тоа е.... не мислиме, поим си немаме од планирање и искористување на просторот... најважно е да се бутнат што е можно повеќе маркички, за повеќе комуналии, за повеќе профит, за пари... ма кој ја е.е Екологијата и здравјето, животите на луѓето кои живеат и ќе живеат во тие населби, ќе функционираат и ќе извршуваат се‘, па да, ќе ‘‘живеат‘‘ во овој град... или подобро речено... ќе преживуваат.... ќе заболуваат и ќе се лечат, ќе се гушат... ќе умираат.... добро ова може претерав со умирањето.... ама секако имаме полош и пократок живот од луѓе кои живеат во градови со иста големина на Скопје, но многу поеколошки средини од него.... Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Dec-2011 at 19:17
Абе фосил и ова си има своја логика до некаде, ама и развојот си има своја логика, само малку да го пренасочиме кон источните ливади пред Скопје, за да не биде сега политика на од крајност во крајност, нема сигурно да забраниме изградба. Па нема ваљда сега да почне од тука светов со Venus project, што се па една друга радикално спротивна страна на монетата. Само рамномерна географска дисперзија на становите и економијата нудат квалитетен живот, не за џабе порано концентрацијата на населението била повеќе по руралните области, зашто така се добива некоја оптималност. Ние живееме во ситуација на наследена, интервенционистички предизвикана, централизација која не се ни обидуваме да ја промениме.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 19:19

Би сакал да додадам.... Единствено почисти (по воздух) места во Скопје се Чаир, Бутел, дел Гази Баба и нагоре Скопска Црна Гора, и наваму Водно, ама како ненаселена површина...

Кога има магла во Центар, Аеродром, Карпош, во овие места најчесто и ја нема. На повисоко се, имаат најверојатно различна ружа на ветер и почест е... 

Тоа е исто со приказната за кога некој турски бег (ако единствено не се лажам или грешам) дошол на ова место да изгради град (односно Скопската Чаршија и делот на Чаир натаму) и дал наредба да се заколат 4 овни или овци (што и да се) и да се постават на кол (ако не се лажам) на четири места во Скопје, според страните на светот.... и таа која најмногу ќе и треба време да скапе, на тоа место да се изгради градот. Испаднало дека таа на Север издржала најмногу, и затоа таму и го изградил градот, т.е. Чаршијата...

Што е и доволно издржано... и најверојатно вистинска приказна....Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 19:46

Ај вака Лсл.

Кажи ми кое според тебе е поеколошки и поекономичен и поефикасен концепт.

Тој лево, или тој десно?

Притоа да напоменам дека опфатот на вкупна површина и кај двата е ист. И да кажам дека збирот на површините на маркичките или парцели како сакаш за 16-те ниски згради е еднаков на 2*збирот на површините на маркичките за двете високи. 

Но вкупната бруто површина, а воедно и искористлива површина (со оглед дека високите се 4 пати повисоки од ниските), кај високите е за два пати поголема од вкупната кај ниските. Односно попросто кажано. Една висока е еквивалентна со 16 ниски. А две високи со 32 ниски. Иако не се претставени.

И очигледна е разликата во празен простор помеѓу зградите. Кај ниските е неколку пати помал одколку од тој кај високите. И тука се заклучува дека меѓупросторот кај високите ќе овозможува многу поголема циркулација на воздухот одколку меѓупросторот кај ниските згради.Posted By: gjoko
Date Posted: 04-Dec-2011 at 19:57
еден факт е точен,тоа кај нас сите го знаат-од кога почна да се прави браната Козјак,во Кичево постојано има магла,а порано ја немаше никогаш,доаѓам јас од Скопје каде прст пред око не се гледа,во Кичево е бистро како во лето.запрено е струењето на воздухот и сега тоа многу се одразува и кај нас.нешто слично треба да се бара и во Скопје.

ако се направи вардарска долина,од аспект на квалитет на воздух црно му се пишува на Скопје


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 20:00

Ова секако е само пример. И за Скопје треба дополнително да се разгледа, со оглед на условите. Но е далеку од невозможно, односно е сосема возможно, сосема реално и прилично сум сигурен со голема оправданост. 

И покрај тоа се добива и поголема густина на население. На истиот опфат, кај високите живее дупло население, во споредба со ниските.

Со тоа се зголемува и исплатливоста на секој вид јавен транспорт.

Исто така се користи површината и ресурсите рационално, и не загубите се сведуваат на минимум, а се намалува и неоправдано, неекономично, неефикасно искористената површина, а се зголемува коефициентот на добро искористената површина. 

И секако градот функционира многу подобро и побрзо.Posted By: kultuzin
Date Posted: 04-Dec-2011 at 20:01
Fossil, навистина незнам која опција е подобра, но знам дека повеќето Западноевропски градови се со ниска градба и тоа по прицип „лепенка, значи објектите најчесто се лепени еден до друг а и доста збиени, што од аспект на струење е апсолутно неповолно, Но за разлика од Скопје овие грдови го немат Макстил, Усје и слични, а и немат автомобили кои се со просечна старост од 17 години, а и луѓето користат повеќе јавен сообраќај и велосипеди. Значи муабетот ми е дека загадениот воздух во Скопје е сплет на повеќе фактори меѓу кој можеби и распоредот и непланското градење на објектите.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 20:10
Originally posted by gjoko

еден факт е точен,тоа кај нас сите го знаат-од кога почна да се прави браната Козјак,во Кичево постојано има магла,а порано ја немаше никогаш,доаѓам јас од Скопје каде прст пред око не се гледа,во Кичево е бистро како во лето.запрено е струењето на воздухот и сега тоа многу се одразува и кај нас.нешто слично треба да се бара и во Скопје.

ако се направи вардарска долина,од аспект на квалитет на воздух црно му се пишува на Скопје

Делумно се согласувам. Но мислам дека ова важи повеќе или исклучиво за летно време, бидејќи испарувањата се многу поголеми, а во зима се многу ниски, или дали воопшто ги има.

Ние можеме да ставаме претпоставки. Зошто некој покомпетентен и позапознаен со овие работи тоа не го истражи и да се објави јавно, а не да се протне како ништо сериозно.  Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 20:22

Originally posted by kultuzin

Fossil, навистина незнам која опција е подобра, но знам дека повеќето Западноевропски градови се со ниска градба и тоа по прицип „лепенка, значи објектите најчесто се лепени еден до друг а и доста збиени, што од аспект на струење е апсолутно неповолно, Но за разлика од Скопје овие грдови го немат Макстил, Усје и слични, а и немат автомобили кои се со просечна старост од 17 години, а и луѓето користат повеќе јавен сообраќај и велосипеди. Значи муабетот ми е дека загадениот воздух во Скопје е сплет на повеќе фактори меѓу кој можеби и распоредот и непланското градење на објектите.

Па да... во право си. 

Но треба да се земе во предвид и теренот. 

На пример. Рим е лепенка до лепенка. Но има многу по број, и големи по површина паркови. И плус целиот распослан на ридови и возвиженија.... горе-доле-горе е Рим. И покрај тоа пак не им е чисто... еве сега ќе возат пар - непар...

За другите градови кои се во рамнини, котлини, а кои имаат лепенки... тука си во право... но и како што рече, и да го имаат тој проблем сигурно нашле решенија да го решат. Дали во соораќајот, во јавниот превоз, во решенија за идно планирање и развивање на градовите и слично.. А најверојатно се справиле и со индустриските капацитети...

Но тоа не значи дека нема да имаат магла или што и да е.... Важно е дека и покрај се, успеале да го намалат штетниот ефект. Како што реков, на Скопје, не му е проблем маглата, проблем е смесата од магла и се останато...

И плус Скопје е во поголем дел рамничарски град.... поготово делот Аеродром...

Знам зборував еднаш со професорот... И ми вика... кога се градел градот после земјотресот... во времето на Југославија.... вика наместо да земат да го градат на Север и на местата каде имало урнатини... тие го граделе на Исток.. на ниско земјиште... и мочурливо... А зошто? 

Затоа што биле ниви, било рамно, им било најисплатливо и наједноставно.... да изградат објекти по калап... И не се грижеле многу - многу за тоа каков ќе биде животот таму...

Ама зошто ние да го правиме тоа и денес?Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Dec-2011 at 23:41

@Forumest и сите останати

Кога ги постирате графиците, прво прекачете ги на некоја хостинг страница, да ви даде засебен линк. Затоа што вака, кога се апдејтира страната, се менуваат графиците и тука веќе не постојат.

ПС: А сум приметил дека за викенд време, поретко ја апдејтираат. Чудна работа... Што ми дава претстава дека системот или софтверот, што и да е... не е автоматизиран и дека мануелно, односно човек е задолжен за апдејтирање.

Зашто за викенд знае да биде неапдејтирана и по неколку часови, а преку работна недела, од 15-30 минути најмногу има апдејти.Posted By: tomi_z
Date Posted: 05-Dec-2011 at 02:00
Не е за смеење работава, но...

Ги видовте новите разгледници за Скопје?

http://kosta.stamatovski.com/post/13753467042 - http://kosta.stamatovski.com/post/13753467042
Sleepy
Sleepy

Sleepy

-------------


Posted By: zabegan
Date Posted: 05-Dec-2011 at 02:27
урбанистичкиот распоред на објекти и нивната форма и големина има најмала улога во движењето на воздушните сили, Скопје се наоѓа во котлина и единствен двигател на струење на воздух е Вардар, премала река за да има генерално влијание на регионот тоа е факт, тука поголема улога има самата природа, одколку градот

и фосил, со ги побркал лончињата нешто, може јас грешам, ама воздух многу полесно струи на рамничарски предел одколку на ридест или планински, а воздушната маса сепак е огромна за да и влијае објект
ти ја разбирам поентата но не си во право, сеуште не ми е јасна сета физика на флуидите, ама мора да разбереш дека дали објектите ќе бидат поставени скалесто (на рид) или паралелно (по рамнина) не прави голема разлика, има многу други побитни фактори
всушност, ако правиме анализа на влијанието на еден рид, ќе приметиш дека на ридот ќе има помало струење со самото тоа што на воздухот му е отежнато движењето бидејќи не се движи по рамна подлога


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 02:42

Јас мислам дека сепак, на ридовите повеќе дува ветер, отколку во рамнините како Скопје.

За рамнини со големи површини твоето држи вода, но со мали како на Скопје и не баш. Поради неколку услови. Опколено е со планини, и единствени ‘‘отвори‘‘ од кои дише се Дервенска, Таор, делот накај Куманово и нешто малку накај Блаце... иако и таму е издигнат теренот... 

Но секако ако збориме на пример за Панонска, или Големата европската низина, која впрочем е од север отворена кон море.... да тие имаат ветрови....

секако планините и крајбрежните региони... и тие имаат...

вакви мали котлини како скопската, да имаат, ама многу малку, во споредба со другиве...

а околу воздушната маса... точно... но не се работи за еден објект, се работи за цел град... Posted By: zabegan
Date Posted: 05-Dec-2011 at 03:00
Originally posted by FoSsiL

Јас мислам дека сепак, на ридовите повеќе дува ветер, отколку во рамнините како Скопје.

За рамнини со големи површини твоето држи вода, но со мали како на Скопје и не баш. Поради неколку услови. Опколено е со планини, и единствени ‘‘отвори‘‘ од кои дише се Дервенска, Таор, делот накај Куманово и нешто малку накај Блаце... иако и таму е издигнат теренот... 

Но секако ако збориме на пример за Панонска, или Големата европската низина, која впрочем е од север отворена кон море.... да тие имаат ветрови....

секако планините и крајбрежните региони... и тие имаат...

вакви мали котлини како скопската, да имаат, ама многу малку, во споредба со другиве...

а околу воздушната маса... точно... но не се работи за еден објект, се работи за цел град... 

па токму ова ти го кажувам, дека нема струење во Скопје поради овие природни фактори, дури и да сакаме да го контролираме струењето на воздухот преку објекти, никогаш нема да го можеме тоа, бидејќи зависи најмногу од природните фактори кои еве, и ти ги потврдуваш
не го оспорувам фактот дека природните фактори влијаат, туку дека објектите изградени од човек влијаат...


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 05-Dec-2011 at 11:51


Posted By: mladen_s
Date Posted: 05-Dec-2011 at 19:36
Бидејќи не сум во Скопје за време на оваа елементарна непогода, ме интересира дали луѓето, или барем децата и постарите луѓе, носат маски?

Или уште мислат дека е тоа смешно или можеби случајно покажува степен на незадоволство од состојбите што, нели, значи дека на некој нешто не му чини, што пак значи дека треба да се оди.. Добро ајде, да не се правам паметен, носат или не?


Posted By: lslcrew
Date Posted: 05-Dec-2011 at 19:43
Па не носат, ама треба некој да го пробие тој ѕид од срам со делење маски на плоштад, па после сами ќе купуваат луѓето. Само што тоа ќе биде и некаков знак дека имаме проблем, вака се додека е се исто, некако и имиганарен ни е проблемот. Маски ќе бидат знак да стварно сватат луѓето дека има проблем, а и треба да се покаже. Само колку може да заштитат тие обични маски, комерцијално достапни, имаат ли пропусна, како да ја кажам, резолуција за пм10 честици?


Posted By: lslcrew
Date Posted: 05-Dec-2011 at 19:46

http://kurir.mk/republika/skopje/52342-Vladata-bara-da-se-razgleda-moznosta-za-ogranicuvanje-na-soobrakajot-vo-gradot - Владата бара да се разгледа можноста за ограничување на сообраќајот во градот

Понеделник, 05 Декември 2011 16:18
http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fkurir.mk%2Frepublika%2Fskopje%2F52342-Vladata-bara-da-se-razgleda-moznosta-za-ogranicuvanje-na-soobrakajot-vo-gradot&t=%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%20%D0%B4%D0%B0%20%D1%81%D0%B5%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%20%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%9C%D0%B0%D1%98%D0%BE%D1%82%20%D0%B2%D0%BE%20%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%82&src=sp - - - Сподели - - -  
Споделете ја веста со Вашите пријатели

Владата на Република Македонија им препорача на Министерството за животна средина и просторно планирање и на Градот Скопје да ја разгледаат можноста од ограничување на сообраќајниот режим во градот, особено на оние пунктови каде нивото на загаденост е највисоко, со цел подобрување на квалитетот на воздухот.

skopje-dise-200
Владата, по вчерашната седница на која расправаше за зголеменото ниво на загаденост на воздухот во Скопје, препорача да се утврди и квалитетот на горивата на моторните возила и на индустриските капацитети, кои исто така  придонесуваат за зголемувањето на нивото на загаденост на воздухот.

Владата го задолжи Министерството за животна средина и просторно планирање, да изврши контрола на емитувањето на штетните гасови на одредени индустриски објекти и за добиените резултати да информира на наредната владина седница.

Со цел заштита на здравјето на населението поради зголеменото количество прашина во воздухот во Скопје, Владата препорача ограничено движење и активности на отворен простор на децата, старите лица, болните од хронични болести на белодробниот и срцево-садовиот систем со посебен ризик за болните од белодробна астма, но и за лицата кои својот професионален ангажман го вршат на отворен простор во загадените зони на градба.

http://kurir.mk/republika/skopje/52342-Vladata-bara-da-se-razgleda-moznosta-za-ogranicuvanje-na-soobrakajot-vo-gradot


Posted By: lslcrew
Date Posted: 05-Dec-2011 at 19:52
Ограничување на сообраќајот ми е крајна опција и јас не би ја применувал сега. Ако веќе сме се решиле дека сообраќајот е проблем тогаш има и други алатки како некоја интервенција како бесплатен или дампинг ефтин градски превоз за сите граѓани наредниве неколку дена, или па критичните часови сабајле и попладне со удвојување на возниот ред, ќе придонесе значително повеќе. Секогаш застапувам атракциони решенија отколку репресивни. Да ги привлечеме граѓаните отколку да ги натераме со сила. До толку и ЈСП и Владата со интервенција може да ги покрие трошоците. Сепка и репресивните методи се легитимни, не ги оспорувам ако дадат резултат, а не создадат дополнителни проблеми во движењето на граќаните. А и ако е за до среда ќе почекаме за два дена, не е до толку. Но повеќе би сакал да се преиспитаат емисиите од фабриките одколку да бараме единствен виновник во сообраќајот.


Posted By: tomi_z
Date Posted: 05-Dec-2011 at 20:14
Originally posted by lslcrew

  Но повеќе би сакал да се преиспитаат емисиите од фабриките одколку да бараме единствен виновник во сообраќајот.


+1 за ова. Фабриките загадуваат далеку повеќе од возилата. За Макстил и Усје знам со сигурност дека немаат филтри, а сигурен сум и дека БалканСтил и МЗТ не се претгнале да набават.

Може малку новинариве да се ангажираат и да истражат кои фабрики имаат филтри, какви, дали се скоро сменети/репарирани, колку им е животен век.

Откако ќе се доведат во ред индустриските капацитети, потоа би размислувал како да се подобри сообраќајот, односно пропусноста на главните тесни грла, каде најмногу се гори бензин и нафта без врска.

Дури потоа би го ограничувал сообраќајот.


-------------


Posted By: kultuzin
Date Posted: 05-Dec-2011 at 20:26
Се согласувам со последните два поста и плус тука би ја додал топлификација која има апсолутно застарен и енергетски катастрофален начин на греење. Според мене неразбирливо е во денешно време плаќањето на енергија да биде по квадратен метар наместо по потрошувачка. Ова доведува до несовесно и неконтролирано греење што пак доведува до енормно поголема потрошувачка на енергија што е дирктно пропорционално со загадувањето. Да не невлегувам уште подетално во неизолираноста на објектите и тн и тн. Затоа покрај фабриките треба да се бара можност и за поефикасно греење на домовите, затоа што ова што се случува со топлификација е типичен пример на неконтролирано загадување на воздухот.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:08

Сте забележале како кога ќе дојдете дома, или некој ваш роднина ќе дојде и јакната му смрди на нечисто. Тоа не е од сега... Тоа е прилично доста време... од кога знам јас...  

А денес што разговараме со една другарка... Ми вика... одам дома од надвор, косата ми смрди...  одам да се измијам, и од косата кафеаво ми излезе... кафеава ми стана водата... и иде во тој момент друга другарка, прашува, што разговарате... ништо на Кате и течела кафеава вода од главата кога ја миела.... аааа...да бе и мене... незнам што ќе беше ова... косава ми смрди секој ден, а секој ден ја мијам... и мене кафеава вода ми излегува....

И после не било загадено? Кај машките и не би се забележало толку многу, ама кај женски со долги коси... ништо чудно да е и вистина... 

Originally posted by lslcrew

Па не носат, ама треба некој да го пробие тој ѕид од срам со делење маски на плоштад, па после сами ќе купуваат луѓето. Само што тоа ќе биде и некаков знак дека имаме проблем, вака се додека е се исто, некако и имиганарен ни е проблемот. Маски ќе бидат знак да стварно сватат луѓето дека има проблем, а и треба да се покаже. Само колку може да заштитат тие обични маски, комерцијално достапни, имаат ли пропусна, како да ја кажам, резолуција за пм10 честици?

А зошто тој некој да не бидеме ние... Маска е 10 денари... да се собереме повеќе по стотка и како за демонстрација или гест, да раздаваме неколку на плоштад. Немора само ние, можеме да се организираме и повеќе организации, а може и до ДОМ, да се обратиме, до еколошки друштва и слично....

И да изготвиме некој вид на документ, порака во кој/а увидуваме на проблемот, на причините за неговото постоење, и да предложиме повеќе решенија за истиот. Да помогнеме на нашиот град.

А може попатно да ја рашириме темава и низ социјалните мрежи и поинтензивно во медиумите.

Што мислите вие?Posted By: kultuzin
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:16
Значи во право си Фосил. Јас до 2006 живеев во Скопје а загаденоста најдобро ја осеќав по прострените алишта кои ги сушев на тераса. Иако ставав разни омекнувачи и мириси по сушењето алиштата ми мирисаа на смог.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:21
Originally posted by tomi_z

Originally posted by lslcrew

  Но повеќе би сакал да се преиспитаат емисиите од фабриките одколку да бараме единствен виновник во сообраќајот.


+1 за ова. Фабриките загадуваат далеку повеќе од возилата. За Макстил и Усје знам со сигурност дека немаат филтри, а сигурен сум и дека БалканСтил и МЗТ не се претгнале да набават.

Може малку новинариве да се ангажираат и да истражат кои фабрики имаат филтри, какви, дали се скоро сменети/репарирани, колку им е животен век.

Откако ќе се доведат во ред индустриските капацитети, потоа би размислувал како да се подобри сообраќајот, односно пропусноста на главните тесни грла, каде најмногу се гори бензин и нафта без врска.

Дури потоа би го ограничувал сообраќајот.

Originally posted by kultuzin

Се согласувам со последните два поста и плус тука би ја додал топлификација која има апсолутно застарен и енергетски катастрофален начин на греење. Според мене неразбирливо е во денешно време плаќањето на енергија да биде по квадратен метар наместо по потрошувачка. Ова доведува до несовесно и неконтролирано греење што пак доведува до енормно поголема потрошувачка на енергија што е дирктно пропорционално со загадувањето. Да не невлегувам уште подетално во неизолираноста на објектите и тн и тн. Затоа покрај фабриките треба да се бара можност и за поефикасно греење на домовите, затоа што ова што се случува со топлификација е типичен пример на неконтролирано загадување на воздухот.

Се согласувам и со двата поста.

Релевантните институции, но и новинарите треба да се ангажираат и да ја испитаат состојбата на терен со индустриските и енергетските капацитети во Скопје и неговата близина.

Но би сакал да се задржам на болдирано кај култузин.

Ова е многу сериозен проблем. И кај старите, а за жал и кај многу новоградби.

На ова треба да се поработи многу, и да се зафатиме сериозно. Бидејќи ова влијае и на енергетска ефикасност, на потрошувачката, и соодветно и на финансиската состојба и економските прилики на семејствата и воопшто државата. Губиток на енергија иако можеби не е забележлив за голо око, е огромен, и на него се трошат непотребни средства. 

Освен ова, има штетно влијание и врз екологијата на околината.

Мислам дека треба подобро законски да се регулира оваа работа, а воедно и да се потикне, иницира подобрување на изолацијата, и да се субвенционира истата. Да биде сериозно сфатена работа, и да се интезивно подобрува. Освен тоа и да се има и добри податоци, мерења и статистика, за да може да се прави и споредба, но и да се знае колку и како треба да се инвестира.... Знаеме сите дека заостануваме во статистиката во информирањето во сите области во нашето општество, стопанство... во секоја сфера/област во нашата држава.

На пример, поставувањето на мерната станица за загадувањето е добар чекор и пример за тоа како треба да се обезбедуваат податоци... но тоа е сепак малку... треба многу повеќе... и за истата работа.... но и за многу други работи во Македонија....Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:22

И би сакал да ја поздравам одлуката на Владата. Се надевам дека е искрена, сериозна и дека навистина ќе се реализира.

Тоа е еден чекор напред, но не значи дека со тој чекор се ќе биде решено и дека тука треба да застанеме.Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:31
Originally posted by kultuzin

Значи во право си Фосил. Јас до 2006 живеев во Скопје а загаденоста најдобро ја осеќав по прострените алишта кои ги сушев на тераса. Иако ставав разни омекнувачи и мириси по сушењето алиштата ми мирисаа на смог.

Точно.... Не верувам дека на некого не му се случило ова... Posted By: kultuzin
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:32
Fossil ако се сеќаваш Коце беше пред околу дена на посета на градот Фрајбург во Германија кој е најзелен град во Германија. Тогаш од градот имаше образложение дека посетата е токму да се соберат искуства за енергетската ефикасност на градот.
Јас за градот гледав документарец и титулата зелен град му ја носат токму доброизолираните објекти. Се оди дури и до таму што и прозорите кои се вградуват во приватните објекти морат да ги исполнуват еколошките стандарди воспоставени од градот.

И друга работа околу изолацијата. Едно другарче некни ми кажуваше дека на куќата во која живее во Струмица ставил изолација на долниот спрат а за горниот ми вели дека собира пари. И му викам има ли разлика. Одговорот беше за изолираниот спрат користам 5 кубни метри дрва а за неизолираниот 15. Што значи трипати поголемо загадување на воздухот и потршувачка на огревно дрво. Инаку инвестицијата за изолација го чинела 5 илјади евра со сопствена работна рака. Ако дрвата се 50 евра и тоа на црно лесно може да се пресмета дека за помалку од 10 години ќе му се врати инвестицијата. Несметајки ја тука евентуалната заштеда на енергија за ладење на просториите.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:42
Originally posted by kultuzin

Fossil ако се сеќаваш Коце беше пред околу дена на посета на градот Фрајбург во Германија кој е најзелен град во Германија. Тогаш од градот имаше образложение дека посетата е токму да се соберат искуства за енергетската ефикасност на градот.
Јас за градот гледав документарец и титулата зелен град му ја носат токму доброизолираните објекти. Се оди дури и до таму што и прозорите кои се вградуват во приватните објекти морат да ги исполнуват еколошките стандарди воспоставени од градот.

И друга работа околу изолацијата. Едно другарче некни ми кажуваше дека на куќата во која живее во Струмица ставил изолација на долниот спрат а за горниот ми вели дека собира пари. И му викам има ли разлика. Одговорот беше за изолираниот спрат користам 5 кубни метри дрва а за неизолираниот 15. Што значи трипати поголемо загадување на воздухот и потршувачка на огревно дрво. Инаку инвестицијата за изолација го чинела 5 илјади евра со сопствена работна рака. Ако дрвата се 50 евра и тоа на црно лесно може да се пресмета дека за помалку од 10 години ќе му се врати инвестицијата. Несметајки ја тука евентуалната заштеда на енергија за ладење на просториите.

Одличен пример, дека работите можат да функционираат како што треба. Само ако се сака... А верувајте... Има единствено позитивни последици.... И нема загуби... Секоја добра и издржана ивестиција, за одредено време се исплатува, ама стои за навек... И потоа имаш само заштеди и повеќе пари за други работи..

Е сега замислете го тоа помножено со број на домаќинства во еден обичен град. Пример Струмица.... Заштедите се огромни....

За Скопје пак, уште поголеми....

Во Скопје многу домаќинства и се грејат на топлификација.. Но важи истото... Само, секако притоа со поставени мерачи на потрошена топлинска енергија... 

Подобра изолација, помалку потрошена топлинска енергија, помалку потрошени семејни средства и поголема заштеда.

Но освен тоа, ако се гледа на поголем план... Топлификација ќе нема потреба за истиот број на домаќинства да произведува топлинска енергија како сега... Односно дека ќе има заштеди и помало производство... Со што и помалку ќе загадува..  Е сега некој ќе рече ќе се одрази на приходите на Топлификација...

Не... зошто... затоа што тој вишок капацитет што би го добила, би можела да го искористи на нови домаќинства и да ја шири својата мрежа.... Сакам да кажам, и да се загадува исто како сега... ќе се загадува за поголем број на домаќинства....

Односно дека со истата топлинска енергија што е потребна сега, ќе се грејат многу повеќе домаќинства во иднина... ако се реализира и ако се сака, секако...Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:43
најтежок смог во Скопје беше зимата 91/92 кога видливоста во одредени денови(ноќи поточно) беше помала од 1 метар.се сеќавам дека ивичниците од тротоарите не се гледаа пред нозе додека не се стапнеше на нив.траеше неколку денови и беше стварно хорор


Posted By: phenomenon
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:47
   Пред неколку дена бев во Скопје и од Марино се гледаше дека над целиот град како да има надвиснато магла. Ми беше чудно, зашто не бев во тек со настаните. Немав време за Интернет, а вести подолго време не гледам, бидејќи ми се блуе од разни лигуши. Од 1998 до 2006 студирав и работев во Скопје и не се сеќавам дека некогаш било толку загадено.
Скопје, најверојатно ќе ја доживува судбината на Велес. Двата града ја зафаќаат целата котлина, а во истата има големи индустриски загадувачи.
Но мене ме збунува, лицемерито на скопските граѓани. Колку е цената на метар квадратен станбен простор во Центар, во Капиштец? А колку е, цената на пример во Кучевиште. Или да не одам толку во крајност, колку е цената на метар квадратен станбен простор во Куманово, Битола, Прилеп, Струмица?
Дали луѓето ќе се иселат, како во Детроит (иако таму причините се други), или по цената на животот ќе останат во најзагадените жаришта на Скопје?

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Dec-2011 at 21:55
не phenomenon,никој нема да се исели,кај нас важи правилото-фали село ама живеј во град,која логика важи во цела земја.од градовите бегаат во Скопје а зборуваат се и сешто за Скопје и скопјани,а пак во градовите се населуваат од селата и иста приказна се дешава


Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Dec-2011 at 22:56
ПС.јанко кажува дека во Скопје се очекува првиот дожд,ние во Кичево го имавме уште вчера,а денес врне со прекини ама скоро цел ден


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:16

А знаете дека обичните сијалици многу повеќе произведуваат ЦО2 за разлика од неонките и од тие вртените. И плус се понеквалитетни, и побрзо се трошат и прегоруваат, а притоа и трошат повеќе енергија, која се добива со најголем процент од термоелектрани, кои исто така загадуваат.

А сега веќе има и лед сијалици, кои уште повеќе трајат, помалку трошат и поеколошки се.

Истото важи и за останатата електроника во домовите и воопшто згради, објекти...

Верувајте дека станбените и деловните згради во светот, произведуваат огромен процент од вкупното загадување... и се носат заедно со фабриките и со сообраќајот.Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:23
сијалиците дирекно не произведуваат CO2,се мисли дека со трошењето на повеќе енергија термоелектраните повеќе согоруваат јаглен,па зависноста е дирекна и пропорционална.

мислам дека Max за ова знае нешто повеќе


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:33

  Хм.... да, најверојатно си во право за сијалиците, но за останатите уреди сум поприлично сигурен.... или пак не? Треба да ги разјасниме овие работи подобро....

сум испомешал работите...

но како и да е, потрошувачката пропорциолнано си соодвествува со загадувањето... најверојатно, освен ако и за ова не грешам...Posted By: zabegan
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:36
мене не ми е една работа јасна, статистичките податоци ќе ги разберам, бидејќи некој се помачил да мери и тоа е во ред...
ама не можам да разберам како одма сите дојдоа до научен заклучок дека видливоста во градот се должи стриктно на смогот? малце ве буцнаа медиуми и одма цел народ се запали...
постои и магла и карактеристична е за влажниот воздух во декември и јануари... плус, зарем немаше да има постојано смог, барем се додека не дува ветер?
едноставно ми е чудно како може смог така да се појави одеднаш од нигде...


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:38

Забеган, ама смог во Скопје има преку цела година... И во лето има. 

И тоа многу добро се гледа од Водно.Posted By: kultuzin
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:43
Секое трошење енергија е индиректно загадување.

Но околу воздухот, гледам дека има проблеми само со прашината.
Додека вредностите на CO (јаглероден моноксид) и NO2 (азотдиоксид)се во зелената зона , што ќе рече дека причина за презагадениот воздух не се автомобилите туку фабриките.


Posted By: zabegan
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:48
Originally posted by kultuzin

Секое трошење енергија е индиректно загадување.

Но околу воздухот, гледам дека има проблеми само со прашината.
Додека вредностите на CO (јаглероден моноксид) и NO2 (азотдиоксид)се во зелената зона , што ќе рече дека причина за презагадениот воздух не се автомобилите туку фабриките.
ова е точно, барем од гледна точка на искуство, во градот има претерано многу прашина во разни форми, од каде се доаѓа таа прашина не знам, ама чувството е како да живееш во пустина


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: kultuzin
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:53
Другарче живее до Усје, крововите на куќите се буквално бели од прашина.
На истата прашина не и е воопшто проблем во поразредена форма да долебди до центар. Да не ги заборавиме и помали работилници од каде без филтрирање се испуштат разни видови честички од фарби па се до метална прашина.Posted By: kultuzin
Date Posted: 05-Dec-2011 at 23:57
И во посебен пост една интересна коинциденција.
Денес го гледав на кратко Јанко Јади Бурек и расправа дека водата (газирана Бонаква) иако не е ароматизирана му има вкус на овошје или нешто слично.
Интересен муабет со оглед на тоа дека пред некој ден еден дечко кој работи во фабрика за алуминиумски бандажи ми раскажуваше дека имал оштетување на плучата поради прашината од алуминиум и течности за ладење кои ги вдишува на работното место. И на крај ми кажа дека водата кога ја пие му има вкус на нешто иако е обична вода.
Е сега прашање е: дали е можно на Јанко водата да му има чуден вкус токму поради загадениот воздух?


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 06-Dec-2011 at 23:47

Денес иако не проверив податоци од мерната станица, односно нејзината веб-страна... забележителна беше голема разлика во загаденсота на воздухот... Незнам што кажуваат податоци (кои сега ќе ги проверам), но денес дишев нормално, и воздухот беше прилично чист и свеж.

Но зошто? Па заврна, дуваше ветер.... и поради тоа се расчисти маглата и смогот... 

Слушајте ми го зборот дека за некое време пак, ако нема дожд и ветер, пак ќе имаме загаден воздух...Posted By: kultuzin
Date Posted: 06-Dec-2011 at 23:52
Фосил си се запрашал ли што се случува под површината кога дождот ќе го свали смогот и прашината на земјата?
Муабетот ми е да не се надеваме на ветерот и дождот затоа што тоа можеби краткорочно помага но долгорочно е уште полошо.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 07-Dec-2011 at 00:05

Сакам уште нешто да додадам. Сега е чист, но неможеме да се ослониме на тоа дали ќе дува или ќе врне. Тоа е многу ретко... ќе се врати брзо во загадена состојба.... Викаат дека нешто снег ќе врнело... Што може да биде и добро и лошо... многу зависи дали ќе вее (припратен со ветер) или она ќе паѓа, и дали ќе имаме ведро небо... а зависи исто така дали ќе биде снегот сув или влажен... ако е сув ништо не правиме... ако е влажен, ќе исчисти воздухот повеќе... а ако овој чист воздух се задржи до снегот, и ако снегот е влажен и да вее (да дува ветер), и потоа да имаме ведро небо... е тоа, тогаш сме добиле џек-пот, добитна комбинација... барем до Божиќ да се задржи.... би бил многу среќен... ама ај ќе видиме... имам надеж

Еве податоци... Posted By: FoSsiL
Date Posted: 07-Dec-2011 at 00:12
Originally posted by kultuzin

Фосил си се запрашал ли што се случува под површината кога дождот ќе го свали смогот и прашината на земјата?

Муабетот ми е да не се надеваме на ветерот и дождот затоа што тоа можеби краткорочно помага но долгорочно е уште полошо.

под површината на земјата... па ништо... ако мислиш на кисели дождови, мислам дека не станува збор за кисели дождови...

Бидејќи, концентрациите и количините на NO(x), CO, SO2 и други отровни гасови се на ниско ниво. На нас не ни се проблем тие гасови толку многу, колку што не е проблем прашината... 

Сакам да кажам, дека кога дождот ќе ја собере прашината и ќе ја спушти на земјата, а евентуално таа да оди под... нема да има загадување на почвата... бидејќи почвата може да трпи прашина... не е некоја штетна, тешка или радиоактивна материја... 

Но бидејќи ние сме организми, и бидејќи ние ја вдишуваме во наши бели дробови и потоа оди низ крвта... за нас е штетна...

А од друга страна пак.... во Скопје, почвата не е обработлива, и се работи за парковски површини и тревни зеленила и дрва.... така да... нема што да загадува... а да влијае на нас потоа...

А исто така.... тоа што ќе падне на коловозите, тротоарите од улиците, булеварите и пешачките патеки... или се лепи на нив, и така останува, или пак ако е појак дождот се влева во атмосферската канализација на Скопје...Posted By: FoSsiL
Date Posted: 07-Dec-2011 at 01:33
Originally posted by FoSsiL во нишката: Скопје преку наши идеи, замисли, решенија, на 4 Август 2010

 

Концепт за алтернативен превоз во градска средина (Скопје, следбено и други градови)

Сите знаеме за состојба на сообраќајот во Скопје. Сите знаеме за метежот, за нефункционaлноста, застојот, губењето време и пари. Сите знаеме за смогот, магла во убав сончев ден, ќе искочам на тераса кај баба ми на 6ти и погледот на градот ми е замаглен, не е за да не видам ништо, ама доволно за да ја смали осветленоста. Или пак некој чуден мирис во пролет помешан со оној на дрвата, за лето да не збориме, почнувам да се "гушам" и сакам да избегам негде на свежо место.

Да не должам. На градот му треба свежина, чистост, опуштеност, олабавеност. Не е град во некоја голема држава, па да сноси вакви лоши последици, иако и тоа не би било изговор, има примери за големи градови кои зрачат со свежина и чистост.

Чекамо да се отпочне некој голем инфраструктурен зафат, проект кој би ја подобрил ситуацијата во собраќајот, но не би направил никаво подобрување во сферата на еколошкото, задраво, чисто, свежо живеење во овој град, напротив со зголемување на капацитетот, се зголемува и сообраќајот (ако не веднаш, тогаш постепено), па со тоа и загаденоста на градот, и не само на воздухот. Но ништо од некој голем ифраструктурен зафат. А ситуацијата се повеќе се влошува, се стегнува, една голема мешаница.

Па мислам дека најдобро е да го олабавиме градот и да не се стремиме кон нешто големо, кое ќе чини многу и ќе црпи многу финансиски средства и кое тешко би се случило, и пак ништо. Не велам дека треба да се откажеме, се зависи од ситуацијата, но мислам дека има друг начин да се среди еден не толку голем град, кој со сила сака да стане голем.

блаблабла.... ај малку слики па пак мучење.....

Бирајте идно возило Морам да кажам дека Пежо е предводник во оваа област

Originally posted by FoSsiL во нишката: Скопје преку наши идеи, замисли, решенија, на 25 Август 2010

 

Да продолжам...

Овој концепт не е така едноставен, да се изнакупуваме вакви возила и потоа ништо. Треба да претставува еден вид државна стратегија и да биде подржан од владата односно цела држава. Не го замислувам како едногодишен проект, и мислам дека ќе биде потребно време од повеќе години за да се реализира. 

Работата е тоа што ваквите возила се наменети за градска упетреба, еи е многу невозможно некој со вакво нешто да тргне накај Охрид, друг град или пак надвор од државата. Тука доаѓа делот на усовршување на јавниот градски превоз како и меѓуградскиот и интеренационален превоз на патници.

Сакам да кажам дека за да функционира нормално, треба да се подобри железничкиот превоз, автобускиот и авионскиот превоз на патници, како и други алтернативи кои можат секогаш да ни стојат на располагање. Ако со автомобил се стига до Охрид за 2,5 часа, треба да се овозможи и патување со воз за исто време ако не и побрзо. 

И зошто го зборам ова. Затоа што многу малку луѓе ќе се одлучат да се откажат од своето нормално возило, но без тоа проектот е невозможен. Е сега, може да се наметне, но мора да се овозможи алтернативен пристап до некоја локација најмалку за истото време.

За да може да се растерети градот од возила, треба да се воведе регулатива, закон со кој се ограничува користењето на автомобили во централното градско подрачје, со што би се исклучиле од употреба нормалните, вообичаени автомобили од градскиот сообраќај. И затоа претставува комплексно прашање. Прво треба да се овозможат услови за да може да се забрани користење на автомобили во град. Но на луѓето автомобилите им се најмногу им се потребни за во град, барем на повеќето. Ако неколку пати го напуштат градот во годината, но поради тоа не вреди да се поседува автомобил, затоа што трошоците се големи, а потребите мали, и најмногу мислам на регистрација, технички преглед, паркинг и гориво, како и поправки и одржување.

Треба да се овозможи трамвајски или автобуски, или каков и да е, брз и пријатен превоз, и да може да се создаде потреба и заинтересираност од граѓаните да го користат овој вид на превоз.

Добивките се гоелеми на долг рок, но треба големи вложување во тек на неколку години. Но мислам дека и за тоа има решение.

Една идеја е тоа да државата развие стратегија за подржување на алтернативата, во секој домен, енергетика, превоз, градежништво, секаде, а со тоа и да стане место каде што заинтересирани компании кои се занимаваат со алтеренативна област да доаѓаат во Македонија и тука да се стационираат. Владата да има даде поволни услови и да ги подржи во нивните концепти. Еден вид како рај за алтернатива. Но затоа пак ние да би добиле олеснувања во купвање и користење на нивните производи, значи да си созададеме алтернативно стопанство, кое потоа би се ориентирало кон извоз во светот. Од кој извоз секако дека ќе имаме добивка. Секако треба да се инвестира и во образованието, за да се добијат голем број на стручни кадри кои би работеле во овие алтернативни капацитети. А со тоа имаме и поголема вработеност, секако што е добро за цела држава и општество.

Мислам дека треба да правиме уште сега планови за во иднината, и тоа сериозни планови, и да почнеме уште од сега да се припремаме за таква промена, за да можеме да бидеме спремни за неколку години да отпоченеме со овие планови кои дотогаш ќе се подобруваат и ќе се допрецизираат.

Подготовка 7-8 години и реализација 7-8 години, за до негде 2025-30 да можеме да имаме прогрес во алтернативната иднина и да бидеме една од најеколошкитеземји во светот, како и предводник во оваа област. Ајде за нешто да бидеме први. Мали сме, можеме брзо да се искоординираме, зошто да не успееме. Ние ќе создадеме услови, а компаниите сами ќе го развиваат научниот дел од овој концепт.

Originally posted by FoSsiL во нишката: Скопје преку наши идеи, замисли, решенија, на 25 Август 2010

 

Незнам точно, затоа што и самите се концепти, само неколку дали се првично реализирани, како прототипи. Моја претпоставка е дека нови чинат помалку од 10000 евра, и мислам на увоз од друга земја. Ако можеме да придонесеме нешто вакво да се прави кај нас сигурно цената би била уште помала помала. А и зависи од моделот. Мене највеќе ми се врти во глава 4000-5000 евра, а во секој случај на почетокот ќе бидат раритети. Зависи од многу услови, заинтересираност, време. Пример кога го купив мојот прв комјутер беше 500 евра, а сега такви не ни постојат или пак се продаваат по 100 евра.

Смартот, кој е позачестена појава кај нас, има два Смарта на пaркинг пред зграда, e ~ 9.500 евра


Originally posted by FoSsiL во нишката: Скопје преку наши идеи, замисли, решенија, на 25 Август 2010

Еве уште едно дополнување. Не се сомневам дека и сегашните велосипеди вршат работа, но зошто да не пробаме и со ова, погодно за подолги релации.


http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=786&PN=4 - - копје преку наши идеи, замисли, решенијаPosted By: lslcrew
Date Posted: 13-Dec-2011 at 03:13

Скопје лежи на 10.000 тони отров - надлежните спијат. Сите зборуваат за прашината, а линданот од ОХИС не' отру

Вредноста на линдан во воздухот во Скопје е од 1.700 до 3.000 пикограми на кубен метар, за разлика од Лазарополе каде што е помала од 100

Сања Наумовска


Скопскиот воздух не е загаден само со прашина, туку и со испарувања од несоодветно складираниот опасен отпад на линдан во фабриката ОХИС. Според професорот на Институтот за хемија, Трајче Стафилов овој загадувач е неоправдано игнориран, бидејќи последиците од него се катастрофални за здравјето на луѓето. Инсектицидот, кој веќе неколку децении е забранет во огромен број држави во светот, се' уште се наоѓа во дворот на некогашниот хемиски капацитет. Еколошката бомба која е број еден на листата на жешките точки во нашата земја, може да биде причинител на голем број болести што ги мачат скопјани.

Линданот е високо канцерогена хемикалија која има специфичен мирис. За нејзиното присуство во воздухот во околината на ОХИС сведочат и жителите на населбите кои гравитираат кон капацитетот. Особено се чувствува во лето, кога при високи температури има и поголеми испарувања, но и во зимски услови, како сегашните, кога скопската магла не дозволува струење на воздухот, па сите загадувачи се задржуваат во градот.

Во почвата, подземните води и во воздухот околу фабриката има концентрации на линдан и до 300 пати поголеми од дозволените, покажуваат испитувања направени во 2007 година. За третманот на линданот се направени неколку студии во изминатите години, но надлежните институции засега не одлучиле како ќе се справат со оваа жешка точка.

Линданот е опасен, бидејќи не е соодветно чуван, вели професорот Стафилов. Тој посочува дека отпадот од 10.000 тони фин прав во 70-тите години на минатиот век кога се забранила неговата употреба биле спакувани и затрупани со 20.000 тони земја. Така стојат и денес. Депонијата е само оградена со бетонска ограда, но атмосферските влијанија, ветерот и дождот линданот го разнесуваат во воздухот и во подземните води.

„При утврдувањето на жешките еколошки точки во нашта земја, ОХИС го зазема првото место. Според испитувањата на водата, почвата и воздухот во околината, што ги направивме во 2007 година се покажа дека линданот се' уште опасно ја загадува животната средина. Во примероците вода, земени во кругот на фабриката има концентрации до 300 пати поголеми од дозволените. Почвата е и до 100 пати позагадена од дозволеното“, вели професорот Стафилов.

Она што најмногу загрижува е загаденоста на воздухот со линдан, која оди многу подалеку од околината на ОХИС. Според мерењата на неколку точки во Скопје, вредностите на линдан се движат од 1.700 до 3.000 пикограми на кубен метар, за разлика од мерното место во Лазарополе или во Струмица, каде тие вредности се помали од 100 пикограми на кубен метар. Решението, според Стафилов, е итно расчистување на депонијата, што требало да биде направено одамна.

„Во развиените држави постојат технологии со кои овој опасен отпад може соодветно да биде третиран и не претставува закана за околината. Тоа е скап зафат, но здравјето на луѓето, секако е повредно. Има примери, како Албанија, која својот проблем со историскиот отпад од линдан го реши преку проект финансиран од европските фондови, а отпадот беше уништен во Холандија“, вели Стафилов.

За резултатите од испитувањата и за опасностите кои демнат од линданот е известено и ресорното Министерство за екологија. Вчера, министерот Абдилаќим Адеми заради големото загадување на воздухот во главниот град најави зачестени контроли на Инспекторатот за животна средина во индустриските капацитети. Сепак, Адеми не прецизира дали ќе ги посетат и капацитетите кои одамна не работат, а и понатаму кријат опасности за животната средина.

Координативно тело ќе дава препораки за поквалитетен воздух

Градските власти ќе формираат координативно тело кое ќе дава препораки и ќе презема мерки во рамки на своите надлежности за да се подобрат состојбите со аерозагадувањето. Ова вчера го најави градоначалникот Коце Трајановски по редовната координација со општинските колеги на која една од темите за дискусија била и состојбата со воздухот. На координацијата присуствувал и државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање, Соња Лепиткова, со цел, како што истакна Трајановски, Градот и надлежните институции да се координираат за ублажување на состојбата со квалитетот на воздухот.

„Градот не е надлежен за мониторинг на воздухот, туку има обврска да ги информира граѓаните за состојбите и истовремено да дава препораки на каков начин да постапуваат во одредена ситуација“, повтори Трајановски и информираше дека Градот во доменот на своите надлежности неодамна извршил увид во работата на индустриските објекти за кои тој издава Б еколошки дозволи и утврдил одредени неправилности кои во одреден степен вршат загадување на воздухот. Им дале рок во рок од 15 дена да ги отстранат.

Трајановски информираше дека минатата недела заедно со претставници од ресорните министерства одржале средба со големите индустриски капацитети и констатирале дека тие испуштаат емисии на гасови во рамки на дозволените граници. Градоначалникот повтори дека состојбата со воздухот не е ништо поразлична од изминативе години и апелираше до скопјани повеќе да користат јавен превоз и домаќинствата за загревање да користат поквалитетни горива, што значително би влијаело на квалитетот на воздухот.

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=FD5007C1D418CC4CAA4EF01DD6E4275F


Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Dec-2011 at 03:59

Да не се лажеме, вакво артикулирано време за скок на концентрацијата на прашина неможе да биде случајно, точно неколку минути после 23 часот и тоа прилично оддржано. Нема да нагаѓам кои фабрики работат навечер, ама простор за бафтање дека било од загревање на дрва нема. Да не збориме зе преку ден кога сите загадувачи работат.


Posted By: tomi_z
Date Posted: 15-Dec-2011 at 10:47
Живеам на 10 кат, и прозорот од собата ми гледа директно канај Железара. Секој ден гледам како околу 16:30 и 23ч. се испуштаат огормни облаци праѓина, и тоа не низ фабричките оџаци, туку некако од сред Железара (?). Реагирано е многу пати на 195, мин. за животна средина, опш. Гази Баба... џабе. Виновникот е лоциран во Макстил.

Имавме дури и средба со преставници на Макстил, општината и месните заедници Железара и Автокоманда. Пази одговор: иснатлирале филтри, ама дури во 2014 ќе биле целосно инсталирани ))

До 2014 ако сакаат нова фабрика може да изградат. Потоа дознавме дека построгиот закон за загадување на воздухот (во согласност со ЕУ) стапувал на сила 2014.

Власта ги толерира, бидејќи ги креваат статистикте како инд. производство, БДП итн...
А ние што дишеме, не е важно!Bash


-------------


Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Dec-2011 at 16:43
Јас од Кисела Вода исто така навечер од тераса гледам оџак на уште фабрика што ги испушта навечер оџаците. А железара тоа го имам приметено што чури на среде од Водно.

Индустриско проиводсто и БДП се многу повеќе од само статисика.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 15-Dec-2011 at 18:11
Цементарницата од кога почна со користење стари гуми како гориво, документирани се триста последици од тоа. Ај да беше некаде зафрлена, ама е среде град и на 2 километри од центарот. Како можеле да им дадат дозвола да користат такво гориво и со еден куп отрови најдиректно да трујат стотици илјади луѓе. Каде живеат тие што им го дозволиа тоа, кој воздух го дишат тие, нивните деца, нивните блиски...  Ohno


Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Dec-2011 at 18:20
Прашајте во околните перални за возила каков стој се фаќа на колите во Кисела Вода, како гипс, сама се китира колата од стоење на паркинг. Навечер некогаш воздухот реже на грло, а што е најтрагично не дозволија ни институции ни фабриката да се постави мерна станица која ќе биде јавна, што е баш аргантно отворено укажување дека вистината нема да излезе јавно. Една сопствена станица во нечив двор со јавни податоци на интернет, па после да видиме на која регулатива ќе се повикаат да го приријат тоа. Од толку невладини и толку пари свртени досега требаше еден ваков "инцидент" да направат. И не е само Кисела Вода и Железара, кај е ОКТА. Сосема е јасно на сите дека Македонија не е општество што може да си дозволи високи еколошки стандарди на сметка на економија, ама не сме ни некоја рурална провинција во Кина да неможе ни еден барем најосновен филтер за прашина да се постави.Print Page | Close Window