Print Page | Close Window

Космологија

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Наука и технологија
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1719
Printed Date: 18-May-2022 at 00:25


Topic: Космологија
Posted By: Max
Subject: Космологија
Date Posted: 27-Jul-2012 at 07:40

оваа тема ја отварам за Шуле, белки ќе најде време да се вклучи ако успее од својо лабос да се исклучи!

прво зошто Космологија http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmology - http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmology бидејќи опфаќа повеќе области за кои може паралелно да се пишува а без да се третира секоја посебно, нешто налик општа нишка за на око видливите небесни појави, добро и за око видливите (на монитор) спектрометарски бранои, јасно и сите знаења и теории попат од УМ извадени...

она што последно ме изненади е писанието на нашиот астроном за тамошните новини каде впрочем и е измислен телескопот, и како што тогаш преку лесна игра се трасирал сигурен пат до хабл денес - http://www.astro.hr/library/Prvi_teleskop/PrviTel1.htm - http://www.astro.hr/library/Prvi_teleskop/PrviTel1.htm така и денес со едноставни чекори тоа се прави, скромно и отворено во однос на скапите набљудувачки програми за тимарење високи фреквенции - односно поставен е првиот универзален нискофреквентен телескоп Lofar, повеќе инфо на блогот кај астро-физичарот ни - http://shule.blog.mk/2011/02/06/first-stars-lofar/ - http://shule.blog.mk/2011/02/06/first-stars-lofar/ во кратки црти, глобален почеток на скенирање на ниски фреквенции што досега не е масовно правено, та му доаѓа како нешто имав добро авто, добро гориво, добар пат, но штом закачив тоа нитрото (она мало боциче што додава троа азот и кислород во моторот) е тогаш се изненадив колку ситна работа многу нешта менува, почнувајќи од седиштето и воланот!   

     
http://vimeo.com/search?q=lofar - http://vimeo.com/search?q=lofar


Replies:
Posted By: Max
Date Posted: 27-Jul-2012 at 09:40


патем уште на поеток да се извинам за секоја моја добронамерна дигресија во темава, која воопшто не ја пуштам нит па треба да се зема како потсмев за оваа или онаа појава, просто од секој аспект гледам да ги соочам различните вистина пример дека се она што горе го набљудуваме е само холографска проекција на наши или нечии визии [ http://www.youtube.com/watch?v=qngieHWZXcM - 1 ] впрочем сите си имаме свои сенки во своите пештери, но има пештери што се толку длабоки да чоек просто може да се изгуби доколку не запре и се фокусира на една по една непозната! всушност концептов со пештерата на платон ми е најсоодведен за да и додадам и мистичен тон на космологијата како нучна дејност преди се! 

чисто ко поука би додал дека и најголемите умои во секоја епоха имале скроз дијаментрални ставови и заклучоци макар били учител и ученик [ http://www.abu.nb.ca/courses/grphil/philrel/aristotle.htm - 1 ] или бушав и небушав [ http://www.youtube.com/watch?v=pqAVkxi9d9M - 1 ] ова е одлика за секоја теоретска наука па и математиката, колку и да е егзактна, пр. што ако усвоениот систем на броеви и букви е погрешен односно несоодветен за да даде објаснување за појави како космосот!

впрочем бидејќи е појава без граници, комотно може да се рабере и темава соодветно, сечија претпоставка е точна тука додека не се докаже спротивното, а и тогаш прашање е дали недофатливото може да се дофати  на дедуктивен начин!?


Posted By: gjoko
Date Posted: 27-Jul-2012 at 15:30
предложи конкретна тема,па да дебатираме.ако си заинтересиран за нитрото,имаш кандидат,а мене најмногу ме привлекува темата за електролиза на вода и користење на добиената пареа во ото моторите


Posted By: Max
Date Posted: 28-Jul-2012 at 01:08

во принцип за космологија и нитро само во њуејџ или њувејв кафе може да праиме муабет шала на страна ова за авто муабетите може да разврземе абер во транспортни технологии, ето не им дошол редот инаку кој нема пробано вожња со n2o нека си седи мадро, скапа и ризична играчка! нејсе тука би било интересно да покриеме астрофизика, астрономија или небесни појави од типот нло, нлб, нннрв итн.

пример би се надоврзал на холографската размисла која освен метафизички во случајот погоре, се тимари и астрофизички, однсно има главно место во теоријата на струните т.е. последната теорија која ја пополнува празнината помеѓу квантичарите и релативците http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory - http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory еве тро и микро резонирања кои и по вијуги пеглаат [ http://web.archive.org/web/20000516104638/http://qedcorp.com/pcr/pcr/mts.html - 1 ][ http://blog.com.mk/node/190400 - 2 ] а еве го и цел документарец од клипот [ http://www.veoh.com/watch/v535711nsWWWXEj - 1 ]

[tube]TlrM0zv9t_A[/tube]


Posted By: gjoko
Date Posted: 28-Jul-2012 at 12:16
астрономијата ми е посебно драга област,редовно го посетувам сајтот на НАСА,а би сакал да развиеме тема за црните дупки,квазарите,сингуларитетот,ајнштановите релации релативитет,парадоксот на близнаци,искривување на димензијата простор-време итн


Posted By: Max
Date Posted: 28-Jul-2012 at 15:46
од каде да почнам, може да се претставам и јас дали најнапред милувам метеорски дождови со оглед дека се видливи и за голо око, а и ги има подоста во годината http://www.imo.net/calendar/2012/ - http://www.imo.net/calendar/2012/ [ http://stardate.org/nightsky/meteors - 1 ] впрочем најлезет огномет кој може цела вечер да се набљудува, само треба добра положба, и локациска и телесна, по можност на планина во полу или полегната атмосфера, она чај,смоки,бисквити итн. и што има да ни каже небото...Posted By: Dragan
Date Posted: 28-Jul-2012 at 16:36
Originally posted by gjoko

астрономијата ми е посебно драга област,редовно го посетувам сајтот на НАСА,а би сакал да развиеме тема за црните дупки,квазарите,сингуларитетот,ајнштановите релации релативитет,парадоксот на близнаци,искривување на димензијата простор-време итн

 Црните дупки хмммм, влезна врата за паралерен свет Big%20smile, само едно знам за црните дупки имаа бесконечна енергија, тоа ти е како да фрлиш топче со некоја брзина во височина ќе падне по некој временски нтервал, но додека фрлиш топче со некоја константна брзина V со која може да ја словлада гравитационата сила тоа ќе се движи до бескрај, така и кај црните дупки имаат голема енергија и гравитационата константа е 10000 пати поголема од магнетното поле на земјата, или може да се спореди да фрлите лименка празна во океан на некоја длабочина таа ќе распука.


-------------


Posted By: gjoko
Date Posted: 28-Jul-2012 at 19:23
да ,но кај квазарите кои се во суштина и тие црни дупки се јавува феномен од преголемата гравитација,целата усисана материја неуспева да влезе во квазарот,па еден дел се одбива од неа.

пластично објаснето тоа е како да се проба со силен млаз на вода од црево,на пример од ПП шмрк,да се проба да се наполни чаша со вода.од големата брзина на водата(масата),еден дел од нејзе се одбива многу назад.

така се добива ефектот кај квазарите да исфрлаат материја во космосотPosted By: Dragan
Date Posted: 28-Jul-2012 at 22:13
Чуден феномен, и ако сум верник, али ипак верувам во доказ, ова со црните дупки би го сместил како Бог на вселената, има претпоставки дека унверзумот целата вселена настанала од антиматерија па во материја, просто е да се каже а тешко да се објасни,немало простор и наеднаш се расукало и се зосдале небесни тела, Анштајн објаснува за тоа дека целата вселена е една рамна површина, каде нашата галаксија е средина а сонцето е  јадро на таа површина. А пак од друга страна гледано може ќе звучи глупаво, ние како луѓе на оваа земја колку сме само ситни и не важни за сите оние космички катаклизми и закани што може да се предизвикаат во вселената, ние се фалиме имаме нуклеарно оружје, на сонцето доволно е еден помал зрак ( пламен ) да испрати накај земјата кој е милион пати појак од сето нуклеарно оружје, кумуникацијата на земјата па и животот ќе биде на критично ниво, а не пак ако експлодира.

-------------


Posted By: gjoko
Date Posted: 28-Jul-2012 at 23:20
досегашните испитувања со телескопите Хабл,Спицер,тој на хаваите итн,се досегаат планети во релативна близина на сонцето,т.е. на неколку десетици или стотици светлосни години.просто речено ако го гледаме Млечниот пат од дистанца,со телескопите се посматра непосредната околина на едниот крак каде се наоѓаме.тотално е нознато што се наоѓа на другата страна на мелчниот пат.може да има триста чуда таму.Млечниот пат има 200 милијарди звезди,а статистички секоја втора има најмалку по една планета,па доаѓаме до фантасстична бројка од 100 милијарди планети само во нашата галаксија.

е сега познато е дека има над 100 милијарди галаксии.колку се тоа планети и што све може да има на нив


Posted By: Dragan
Date Posted: 29-Jul-2012 at 01:05
Јас сигурен сум дека на сите тие планети не постојат облици на живот, пошто нашиот биолошки состав е познат и е составен од познати хемиски елеменити, и се поврзани и условени спред температурата на планетава земја, не може да има животински свет, изграден од атоми на ураниум,плутониум,радон,цезиум, и наишиот живот е условени засекогаш ќе бидеме на оваа планета, а во природата е познато дека две исти тела не може да има, секогаш ќе има недостатоци, така да планета земја резервна немаме.

-------------


Posted By: gjoko
Date Posted: 29-Jul-2012 at 09:37
дојде време и научниците да ги прералгедуваат своите ставови.се трвдеше дека без сончева светлина и вез кислород нема живот.е сега се најде животински свет длабоко во пештери на кои не им треба сончева светлина и кои недишат кислород,и живеат на некои многу ниски температури.

значи прашање на време е кога ќе се најде доказ за постоење на некои видови на прости облици на живот на Марс или можеби на месечината Титан,а да незборуваме за на подалечни планети.

немора природните закони што владеат на земјата да мора да важат и на други планети.можеби има некои видови на микроорганизми и на месечината Европа која е премногу студена но има под нејзината кора океани со највероватно течен метан.можеби е развиен животот и во метанот


Posted By: Max
Date Posted: 31-Jul-2012 at 02:13


во се и секаде има живот проблемот е што ние пробуваме да го спознаеме само со телесните сетила, и секоја машина подобна на нив или пак теоретизираме за него преку апстраткни релации, впрочем чим и кристали можат да пренесуваат информации [ http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectricity - 1 ] што да се каже за елементии и материи кои се за нас непознати, што да се каже  за сонцето кое управува со цел наш систем вклучително и сите процеси од ветрови до морски струи, всушност цела планета е еден вид  земна синфонија каде секоја вибрација макар и малџиска сервис ил баскет партија има свој придонес!

единствен проблем во сето ова е реалноста, што за кого и колку е реално, нашата фиксација за материјалното, и како ние ги доживуваме и набљудуваме појавите околу нас! за не мал број освестени луѓе сето ова е само една добра предетерминирана претстава, та гледат на се низ труман-шоу призма ако може просто така да се каже пр. во овој концепт се вбројува и теоријата дека месечината е вештачки сателит [ http://www.bibliotecapleyades.net/luna/esp_luna_19.htm - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=O6ggirhnTm4 - 2 ] впрочем набљудувачот ретко има прилика да ѕирне зад огледалото та за него само директниот одблесок е вистина! единствено нешто што мене ме импонира е фактот дека зад сето ова има архитект а не само празна спонтаност, Оној Кој Премудро ги уредил сите работи на кои им се восхитуваме и ќе им се восхитуваме...

[tube]4qQ1mYnXVoA[/tube]

Posted By: Max
Date Posted: 31-Jul-2012 at 11:14

 покрај се, и сета наша наука, едно е факт дека нештата околу нас се толку прецизно наштимани да само една фреквенција плус минус и истите се менуваат, односно не би биле во даден миг постојани, него аморфни, недоносени, однесени итн. всушност мудроста на овој свет е сеуште недофатлива целосно за човекот бидејќи човекот сеуште се губи во мноштвото претпоставки за постанокот на животот наука позната како http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmogony#Cosmogony_compared_with_cosmology - cosmogony  

впрочем човек со овие прашања се расправа меѓу себе уште од својот интелектуален почеток  рафинирајќи ги своите разбирања низ вековите се додека истите не станале стандард пример библиската космогонија [ http://en.wikipedia.org/wiki/Biblical_cosmology - 1 ] која подоцна бива слепо  т.е. буквално прифатена од разни концептуалисти  иако не и од теолози [ http://en.wikipedia.org/wiki/Young_Earth_creationism#Theology - 2 ]  тоа е исто како кога астрофизичар слепо брани некое разбирање не оставајќи простор за корекции, а всушност и оние што на ѕведите им служеа од ѕвездата се учеа на Господ да му се поклонуваат, односно несмасно е и за научниците и за теолозите да се препираат за универзални вистини пример кога се толку постанокот мора да се чита преносно а не буквално односно она што е претставено таму како денови всушност е распон на периоди, налик http://creation.com/2-peter-38-one-day-is-like-a-thousand-years - еден ден е илјада години или 1ден=1бил.години за Создателот како време всушност таа категорија време е резервирана за нас луѓето та и ние си се сопнуваме од неа! 

би предложил празни препукувања на тема космогонија да се тераат по блогови [ http://blog.com.mk/node/239892#comment-1397835 - 1 ] а тука да се задржиме на космологијата, иако немам ништо против за конструктивна дебата и за космогонија, се додека истата е од информативен а не сеирџиски карактер, каков што имаат сите фанатици.

Posted By: Max
Date Posted: 01-Aug-2012 at 01:30


The Equation of the Cosmos: 4 R2 = N Re2 - http://www.spaceandmotion.com/cosmology-equation-of-cosmos.htm - http://www.spaceandmotion.com/cosmology-equation-of-cosmos.htm
Posted By: Max
Date Posted: 16-Aug-2012 at 20:43
Macrocosm and microcosm is an ancient Neo-Platonic schema of seeing the same patterns reproduced in all levels of the cosmos, from the largest scale (macrocosm or universe-level) all the way down to the smallest scale (microcosm or sub-sub-atomic or even metaphysical-level). In the system the midpoint is Man, who summarizes the cosmos.
http://en.wikipedia.org/wiki/Macrocosm_and_microcosm - http://en.wikipedia.org/wiki/Macrocosm_and_microcosm

http://i685.photobucket.com/albums/vv213/kojekoj/drop.jpg">


In fact, it is in Aristotle's Physics that one finds the first simultaneous occurrence of the terms microcosmos and megacosmos (macrocosmos), terms which were to serve as the characteristic stamp on every organismic theory about the universe until the very modern times. In the eighth book of the Physics, Aristotle reviewed several objections to a fundamental doctrine of his, the eternity of motion. According to these objections, motion need not always be caused by another motion but could at times be preceded by absolute rest. For proof, one of the arguments refers to the case of living beings, to human consciousness and animal behaviour in particular.
...
Motion, nature, organism, and teleology, therefore, were simply different aspects of one basic viewpoint, in which locomotion, qualitative change, the growth of the living, and the healing of the sick were treated on the same footing. Having rejected the possibility of a regress to infinity, Aristotle thought he could readily show that if there is anything at all to exist, its motion, the primordial motion, should be a natural one.
...
http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/aristotle.html - http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/aristotle.html
The most compelling pictures from space are of the nebulae - cosmic clouds of dust - many of which measure several light years across.            
Dust particles at most are a tenth of a millimetre in size. Their density in the cosmos is one particle per cubic centimetre - on Earth the density of dust is a hundred particles per cubic centimetre.                               
How can we humans get a perspective on the cosmos as regards our selves, our spirituality?              
Lao Tsu wrote in the Tao Te Ching (600 BCE): “There is a thing confusedly formed - born before heaven and earth - silent and void - it is capable of being the mother of the world - I know not its name - so I style it The Way.”                   
The Way is Tao * - the order of the universe. Everything in the world is an expression of Tao; furthermore, Tao is man’s inner, divine power.                        
In Taoism man is a microcosm for the universe. The Upanishads ** (800 BCE) reflect this view: “A little space in us is as great as the universe, and so the whole universe dwells in our heart.”
http://www.sydneyphotoart.com/resources/1/PDF/COSMOS.pdf - http://www.sydneyphotoart.com/resources/1/PDF/COSMOS.pdf


Posted By: Max
Date Posted: 16-Aug-2012 at 20:44

I u matematici i u fizici Tesla je bio pristalica strogog determinizma. Iz njegovog realističkog shvatanja matematike proističe da se fizički proces može ne samo matematički opisati, nego u potpunosti izraziti i kontrolisati. Kontrola procesa po Tesli vrši se predvidjanjem, a tačno predvidjanje omogućava tempirano upravljanje, t.j. svesno izazivanje budućih dogadjaja. Ova njegova teorijska pozicija sasvim je suprotna teoriji relativiteta, po kojoj je objektivna spoznaja nemoguća, već se stvarno stanje mora pretpostaviti na osnovu matematičkog opisa.
...
http://www.bastabalkana.com/2011/04/treci-put-u-fizici-put-nikole-tesle/ - http://www.bastabalkana.com/2011/04/treci-put-u-fizici-put-nikole-tesle/


[tube]YiVeR-x6Tu4[/tube]

isihasti su smatrali da je glavni sadržaj čovekovog života, njegov smisao – saznanje Boga, koje se može dostići u ovom životu, ali s njegove druge strane, u beskrajnoj molitvi i ćutanju (od koine - isichia – ćutanje); cilj im je bio da dospeju do viđenja božanskog svetla, umne svetlosne energije, koja isijava iz Božijeg Bića slično svetlu koje je isijavalo na Faranskoj gori ili Taorskoj gori u času Božijeg preobraženja. Isihazam je postao vladajući pogled na svet i
1351 kao palamizam priznat za oficijelnu doktrinu vizantijske crkve. Rodonačelnik vizantijskog isihazma(mada su isihazam praktikovali još hrišćanski monasi-askete od IV do VII stoleća) bio je Grigorije Sinait s Atosa, a glavni predstavnik isihazma je njegov učenik, vizantijski bogoslov Grigorije Palama (1296-1359)...

Oponent isihasta i Grigorija Palame bio je Varlaam iz Kalabrije (1290-1357), autor Stoičke etike, Logike i drugih spisa; on je tvrdio kako je Tavorsko svetlo, koje su videli Hristovi učenici prilikom njegovog preobraženja, tvarna, stvarstvena svetlost, ili misaoni odraz koji je stvorio Bog radi pouke svojim učenicima, da to svetlo nije energija ili moć (dinamis) božija koja bi isticala iz samog Božijeg Bića i koja bi bila neodvojiva od njegove suštine/bivstva (ousia). Varlaam je to dokazivao time što je, po crkvenom učenju, postojanje božije nedostupno i da ga čovek ne može dostići čulima a ako bi se pokazalo da je Tavorska svetlost ne bivsto već energija, to bi značilo da je bog deljiv, i da bogova ima mnogo, pa bi se u najboljem slučaju završilo u dvobožju. Ĉitav problem se ovde svodi na to: kako različito misliti kao istinski jedno. Uz to, Varlaam je isticao zahtev za bavljenje naukom i mišljenjem, jer ako je Bog istina, za istinu je neophodan razum. Varlaam je polazio od toga da pojam energija podrazumeva ideju zavisnosti od nekog uzroka i ako su Božije Energije netvarne one se mogu poistovećivati sa Sinom i Duhom ("Sin i Duh su prirodni i bivstvene moći (dinameis) Boga i Oca" – pisao je Akindin); na taj način varlaamisti su se vraćali donikejskoj teologiji koja je Oca smatrala nedostupnim elementom Boga, naspram Sina i Duha – kao oruđa otkrovenja.

Ovde treba pojasniti ono što je već ranije a u vezi s orosom Nikejskog sabora bilo rečeno, tj. istaći da je donikejska patristika bila prožeta neoplatonističkim duhom. Neoplatoničari, Plotin, Jamblih, Porfirije, smatratili su da postoji posebno počelo koje usaglašava sve stvari dajući svetu srazmer i harmoniju. Bez tog načela, koje su oni određivali kao Jedno ne može u svetu biti ni lepote, ni života, ni ma čega; to Jedno je Bog. Neoplatoničari nisu to Jedno samo obogotvorili već su ga smatrali prvim u odnosu na sve drugo. Ono ne može biti nešto posebno (jer u tom slučaju ne obuhvata sve), ne može imati ni kvalitet ili kvantitet već je iznad svakog bivstvovanja i svakog suštastva; ono je savršeno, apsolutno, dobro, jedinstveno i nesaznatljivo. Jedno se nalazi u večnom mirovanju, no istovremeno ono stvara svet, ali ga stvara tako što ostaje jedinstveno, ništa ne gubeći i ni u šta se ne pretvarajući.

Kao što svetlo ne može da ne svetli tako i Jedno ne može a da ne stvara; stvaranje je njegovo svojstvo. Prepunjujući se, Jedno stvara druge hipostase sveta i taj proces, videli smo, Plotin je označavao izrazom emanacija.

Iz Jednog nastaje Svetski um (svet ideja, pralikova stvari), iz ovog Svetska duša (posrednik između telesnog i netelesnog sveta). Ali šta je ovde važno? Važna je ideja hijerarhizacije sveta. Neoplatonistički kosmos je hijerarhizovan i subordiniran(Jedno – Um – Duša – telesni svet). Analogno tome, u donikejskoj patristici druga hipostaza (Sin Božiji) bila je subordinirana Bogu-Ocu. Pritom se Bog-Otac posmatrao kao apsolut o kojem se može govoriti samo ono što on nije: Bog je neizmeran, nedelatan, netelesan, nemnoštven i da bi postojao nije mu ništa potrebno. Bog je monada, nešto apsolutno prvo i jedinstveno - henada, neponovljiva jednost i savršena nedeljiva jednostavnost. Do takvog Boga moguće je doći samo nadrazumskom intuicijom što nije moguće svakom. Taj donikejski bog je transcendentan i do njega se može dospeti samo putem http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=625&PID=37062#37062 - apofatičke teologije .

Postavlja se pitanje: kako izgraditi hrišćansku crkvu kao posrednika između Boga i čoveka i dati joj vlast na duhovno rukovođenje i odlučivanje o spasenju?
Neoplatonistička subordinacija ne dozvoljava teologu da nastupa u ime Boga i u tom slučaju crkva nema pravo na sankcije, a teolog-hrišćanin je isključen iz reda stvaranja.
Prihvatanje nikejskog orosa je označavalo prelaz s principa subordinacije na princip koordinacije.
Hipostase Boga-Oca i Boga-Sina proglašene su za jednako izvorne supstancije i nesvodive jedna na drugu; Sin ne emanira iz Oca već su i Sin i Otac Bog u istom stepenu.
Tako je Atanasije, videli smo, glasanjem, odneo pobedu nad "jereticima" (Arijem,Klimentom i Origenom). Za tako nešto u Bibliji osnova nije bilo i zato je bilo neophodno da se dekretom tri hipostaze sliju u jedno troliko suštastvo. Sama ideja Božanskog Trojstva zahtevala je logičko-filozofsku argumentaciju koja se mogla naći samo u grčkoj mudrosti i ona je realizovana u delu kapadokijskih Otaca i Boetija (traktat Troica je jedan Bog, a ne tri boga). Ne treba gubiti iz vida da su kapadokijski Oci mislili da Sin i Duh takođe poseduju nesaopštivo bivstvo oca. Zato će Grigorije Palama dozvoliti da se Sin i Duh nazovu energijama Oca, no samo hipostasnim energijama, koje čine postojanje boga ad extra i pripadaju Trima Božanskim Hipostazama.

Gore pomenuti Varlaamov racionalizam biće još jasniji ako se ima u vidu da je on po svom osnovnom obrazovanju bio matematičar (prvi je predložio da se u matematici slovima obeležavaju veličine), a svojim učenjem da se razumom može dosegnuti struktura stvari stekao je mnogo učenika i sledbenika, mada i mnogo žestokih protivni kakoje je predvodio tesalonički arhiepiskop Grigorije Palama.
Isihasti su se borili s teološkim racionalizmom kakav je zastupao Varlaam; Svetlo Faransko, koje su videli učenici Hristovi i podvižnici, tvrdili su oni, nije ni samo suština/bivstvo (ousia) boga (jer energija je saopštiva čoveku, a Bivstvo Božije ne), ni tvarna supstanca (jer bi se uprotivnom tvar obožila kroz sebe samu), već je večna energija Bivstva Božijeg, koja se razlikuje od bivstva, ali je od njega neodeljiva.

Energija ne uvodi, po mišljenju palamita, u božanstvo nikakvo razdvajanje ili cepanje, jer bivstvo ostaje samo po sebi nosioc energija. Prelazeći nastvari i osvešćujući ih energija ne postaje tvar, već ostaje neodeljiva od boga, tj. sam Bog. Ime Bog treba pripisivati ne samo Bivstvu Boga, već i njegovim energijama (odnosno svojstvima, kao što su Dobro, Premudrost, Veličina/Proviđenje). Svaka energija i sve energije su sam Bog, mada sam Bog nije njegova energija, ni posebna, ni svezajedno.
Tako su isihasti dobili čitav niz antinomija među kojima je, pre svega, antinomija Bivstva i Energije, a zatim antinomija energije božije i tvari. Bivstvo je ne razdeljivo, nesaznatljivo, neraščlanjivo; energije su deljive, raščlanjive, saopštive.
Bivstvo kao takvo je ne-energijsko, ne pojavljuje se i ne saopštava se, a bivstvo kao dato u svojim energijama jeste energijno, pojavljujuće, saopštljivo. Bivstvo Božije je sam Bog; energija bivstva je neodeljiva od bivstva, a iz tog sledi da je Energija Božija sam Bog. Ali, s druge strane, Bog sam u sebi je odvojen od svojih energija/manifestacija/ što opet znači da Bog nije njegova energija. Isto tako osvećivanje i preobražavanje tvari (molitveno uzdizanje, teurgijsko delovanje) moguće je samo stoga što postoji Netvarna Energija Božija koja oformljuje i osmišljava tvarnu prirodu (jer u protivnom slučaju tvar se ne bi mogla uspinjati već bi ostajala za sebe i po sebi); osvećivanje(ozarivanje) i uzdizanje moguće je samo stoga što tvar, na svoj rizik, svojim snagama nastoji da se približi Bogu (jer Božija Energija, saopštena čoveku, postaje svojstvo samog čoveka). Ĉovek je tvar a iz toga sledi da on po svojoj biti nije bog i ne može postati bog. Ali, čoveku je saopštiva Božija Energija koja je sam Bog. Iz toga sledi da čovek jeste Bog po pričešću i pomoću milosti, ali ne po suštini; čovek može i treba da postane Bog, tj. može se energijno poistovetiti s Njim po smislu, a da se od Boga razlikuje s obzirom na bivstvo, supstanciju, biće.
...
http://www.scribd.com/doc/54646453/3IstorijaFilozofije1 - http://www.scribd.com/doc/54646453/3IstorijaFilozofije1


[tube]GxSZGFaOH2s[/tube]

Света Троица + Еден е Бог но во три ипостаси + Отец, Син и Свет Дух - да објаснам ипостасите се нешто отприлика лица или начини на кој се пројавува Бог.[ http://forum.kajgana.com/threads/Ако-бог-го-створил-светот-кој-го-створил-бог.4097/page-5#post-733339 - 1 ]

Како што сонцето има сончева топка, светлина и топлина; и сонцето не можеш да го замислиш без топката, ниту без светлината, ниту без топлината, така и Бога(тоа е сонцето, по аналогија) не можеш да го замислиш ниту без Отецот(топката), ниту без Синот(светлината), ниту без Светиот Дух(топлината).
...
http://forum.kajgana.com/threads/Свето-тројство.11038/#post-1652507 - http://forum.kajgana.com/threads/Свето-тројство.11038/#post-1652507Posted By: Max
Date Posted: 20-Aug-2012 at 09:40

иако жичарите(стрингерите) барале различност добиле сличност
"Well, firstly, Susskind was absolutely explicit in his book that he was producing a multiverse as an alternative to theism." [ http://www.blogoshiur.com/2012/07/god-vs-multiverse-part-11-string-theory.html?showComment=1342987259050#c3632797270876202641 - 1 ]
та различните погледи околу Вистината денес се испеглани од теоријата на струните т.е. string theory, а на која се надоврзуваат и современи мистици односно се оправдуваат со векови рафинираните разбирања за духовноста како реалност т.е. посовршена реалност или друг свет/ови [ http://johnboy.philothea.net/jb_archive/nondual%20considerations.pdf - 1 ][ http://www.blogoshiur.com/2012/07/god-vs-multiverse-part-11-string-theory.html?showComment=1342987259050#c3632797270876202641 - 2 ][ http://www.omved.com/vedicpedia/om-aum-%E2%80%93-the-sound-of-the-universe - 3 ][ http://plato.stanford.edu/entries/cosmology-theology/ - 4 ] пример со стринг теоријата се оправдуваат разбирања на поранешни мислители како Дионисиј Ареопагит
The Еllenic concept of the world as "order" and "hierarchy," the strict Platonic division between the "intelligible" and "sensible" worlds, and the Neoplatonic grouping of beings into "triads" reappear in the famous writings of a mysterious early-sixth-century writer who wrote under the pseudonym of Dionysius the Areopagite.
Furthermore, the comparison of the celestial with the earthly breaks down if one takes into account modern science, which tells us of a fourth category of matter and a very debatable number of dimensions (see w:String Theory if interested) [ http://orthodoxwiki.org/Angels - 5 ]


доколку мислата е разбрана како вонвременска апликација чија цел не е ловење во матно нечии грешки или недостатоци туку ологосување на идеали [ http://en.wikipedia.org/wiki/Omniscience - 1 ], што и баш не е пракса денес кон која се стреми современиов свет полн арогатна самобендисаност до степен на омраза кон оној што размислува спротивно од трендовите или нечија лична фиксација за одредена појава во физиката [ http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tao_of_Physics - 1 ][ http://uselesstree.typepad.com/useless_tree/2006/09/taoist_cosmolog.html - 2 ][ http://www.n01a.org/archive/DragoljubCucic-ScienceOfTime.html - 3 ]

да е уште почудно тоа е најизразено во самите научни кругови, каде постојано се губи време на препирања, дури и далеку повеќе него во однос на оние со различен пристап на истражување или делување како што се теолозите, кои сепак во иста мера се научници по професија со оглед дека сите Вистини со време мораат и да си ги потврдат, единствено што имаат поинакви методи, механизми и мецени во својата област на делување [ http://blog.com.mk/node/190400#comment-1380924 - 1 ]Posted By: Max
Date Posted: 20-Aug-2012 at 17:44

всушност не станува збор само за согласност туку и за можност за попрефинето разбирање на недофатливото, кое јасно дури и да го дофатил чоек незначи и дека го владее или потполно разбрал! ех пример кој би рекол дека има толку многу нагласени сличности во многу системи кои ги познаваме, за повеќето од нив бројот 8 е нивен заеднички зенит што воопшто и не е случајно!во контекст на претходниот пост веднаш би посочил на Христијанството кое учи дека постанокот е 7 дена а 8-от ден се смета дека ќе биде Царството Небесно односно тајната на осмиот ден кога во осмиот ден, со силата на подоброто дејство, настапува Божјото Царство. Оваа сила на Божествениот Дух, под чие дејство оние кои се достојни го созерцуваат Царството [ http://mpc.org.mk/vest.asp?id=5162 - 1 ] а ваквата мистичност постои и во стариот завет [ http://www.benevolencija.eu.org/content/view/187/27/ - 2 ][ http://ponderingconfusion.com/3dtrinity - 3 ] потоа се вели дека Свети Апостол Павле бил Вознесен до Трето Небо односно рајот, иако многу го сметаат истото за конечно [ http://www.letusreason.org/Biblexp130.htm - 1 ] a сепак ретко кој од нив тоа го соѕерцал туку попрво дедуктивно го извел/е ко заклучок, што и не треба да претставува сопка со оглед дека поентата е постоење на други посовршени светови т.е. дека душата исто како и се друго евулуира од понизок кон повисок стадиум [ http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_God#Eastern_Orthodoxy - 1 ] и суштински и буквално [ http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ladder_of_Divine_Ascent - 2 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Heaven_%28Christianity%29#Orthodox_Christianity - 3 ] но овој процес е и обратно-пропорционален та некогаш сме биле на повисока положба кон која сега тежнееме да се вратиме но и уште повисоко да се искачиме...

јасно на ова денес се надоврзуваат димензиите на стринг теоријата http://en.wikipedia.org/wiki/Eight-dimensional_space - http://en.wikipedia.org/wiki/Eight-dimensional_space [ http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperspace - 1 ] односно хипер-простор или мултиверзум со 8 димензии кои кај релативетот се 4 односно пола абер ако може така да се каже!

потоа во музиката како форма на ологосување на звуците, се изобразуваат нотни т.е. тонски скали во основа составени од осум тона, а во кои перфектен интервал е/се Октава-ите http://en.wikipedia.org/wiki/Octave - http://en.wikipedia.org/wiki/Octave After a study of ancient main cultural music, mainly Chinese and Indian, I realized how universal the concept of the octave was in every musical culture. According to Helmholtz, the Arabic and Persian scales, and the Japanese and the Pacific scales are also within an octave. However, the division of the octave differs from culture to culture... [ http://vaczy.dk/htm/scales2.htm - 1 ] итн. [ books.google.com/books?id=Td5odzctae8C&pg=PA434&lpg=PA434&dq=hesychasm+string+theory&source=bl&ots=XZdO7hB7VI&sig=hBeX3bWoyUCNqvQ4uVWV6yNx-CI&sa=X&ei=AFcxUJuSH83BswajyoHwBA&redir_esc=y#v=onepage&q=hesychasm%20string%20theory&f=false - 2 ][ http://solomonsmusic.net/fracmus.htm - 3 ]

нормално ете го и Сончевиот систем кој се состои од 8 планети [ http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_System - 1 ] на кои се надоврзуваат и други појави но основата е 8+4 останатите четири не се планети туку астероидни објекти би рекол т.е камења кои заглаиле во нашиот двор

8 херци е земјината резонанца - [ https://en.wikipedia.org/wiki/Extremely_low_frequency#cite_ref-JGR_24-0 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1023&PID=167132#167132 - 2 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Earths_magnetic_field#Biomagnetism - 3 ]


тука е и Бајт-от како прва целина од 8 Битои кои потоа фрактално растат [ http://en.wikipedia.org/wiki/Byte - 1 ]

исто идеалната природна кристална форма на дијамантот е октаедар [ http://en.wikipedia.org/wiki/Cleavage_%28crystal%29#Types_of_cleavage - 1 ][ http://www.hardassets.com/overview_diamonds.htm - 2 ][ http://www.johnbetts-fineminerals.com/jhbnyc/diamdiag.htm - 3 ]

во хемијата 8 електрона прават стабилна врска кај основните елементи [ http://en.wikipedia.org/wiki/Octet_rule - 1 ] а периодниот систем се состои од 8 групи [ http://en.wikipedia.org/wiki/Period_%28periodic_table%29#Chemical_elements_in_the_eighth_period - 1 ] т.е. 7+1 со оглед дека официјално сеуште чекаат на елемент за 8та група

и јасно на крај тука е и сакралната геометрија која на о'сум-ката и придава основно или бесконечно значење [ http://en.wikipedia.org/wiki/Air_%28classical_element%29#Greek_and_Roman_tradition - 1 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Ba_gua#Fuxi_.22Earlier_Heaven.22 - 2 ][ http://79.170.40.49/watercar.ch/lichtkrieger/secret_stuff/zu_den_frequenzen/AOHM.pdf - 3 ][ http://sacredgeometry.tribe.net/thread/eed82ffd-f32a-4d15-843c-eb28eab29cb6#c7f292c9-d511-4a79-a55f-212691b6e8ef - 4 ][ http://archnet.org/forum/view.jsp?message_id=107815 - 5 ]

Posted By: Max
Date Posted: 21-Aug-2012 at 04:00

The Holographic Universe: Is Our 3D World Just an Illusion? - http://www.technewsworld.com/story/72804.html - http://www.technewsworld.com/story/72804.html [ http://io9.com/5818008/the-universe-probably-isnt-a-giant-hologram-after-all - 1 ]

како што се вели и во нашата духовна традиција: Оставете ги мртовците да ги закопуваат мртовците! односно оној кој разбрал дека овој свет е минливо ехо иако реално за набљудувачот т.е. заспаниот, ко сонот за сонувачот, најдобро е веднаш да престане да се сплеткува и понатака во истиот, а како би продолжил да се искачува/избавува од ваквиот матрикс! поентата е дека подражувајќи го материјализмот особено исполнувајќи ниски страсти сесрдно, чоек не може ни да насети а не па вкуси дека постои друг свет, просто сладољубието,среброљубието,славољубието [ http://kojekoj.blog.com.mk/node/240956 - 1 ] делуваат по него како црна дупка или во најдобар случај ко земјина гравитација, но сето тоа е помал гајрет ако се има предвид дека слепилото читај неверието не остава простор човек да почне воопшто и да се буди, та да се запраша кој,што,зошто е, та се испраи и да му ја скубне, затоа и велат Вера без дела бадијала, јасно освен слободоумноста потребно е и посветеност, бидејќи резултатот следува само ако математичарот го примени своето знаење, поентата е > сега знам дека ништо незнам, па така прост може нешто и утре да научам!? ко што велат Исихастите преку тишината(мирот и смирението) ќе чуеш кај те води Срцето(душата)! [ http://www.youtube.com/watch?v=l4EkevOByFo&t=5m20s - 1 ]

[tube]YGAo5uLCPio[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 21-Aug-2012 at 17:52
може сето ова понапред искажано, линкувано и поврзано да нема ни капка вистина во себе, а некој да си го прифати здраво за готово, иако подобро така него од истото да си вади свои компромиси!

само би додал дека не сум ни http://members.ozemail.com.au/~moorea/historical_orthodox_christianity.html - гностик , нит http://freethinker.co.uk/2009/09/25/8419/ - агностик , а уште помалку http://orthodoxinfo.com/praxis/alien_abduct.aspx - уфолог , но на момент брзо прелистувајќи ја нишката и сам доафаќам таков призвук штом не ги проследам линковите во истата, иако воопшто прв грев ми е што гласно размислувам за работи што кај неутврдените можат лесно да внесат смут или уште побетер прелест, ова пред се мислам на поназад посочената нумерологија, небаре еден или неколку борја се најбитни а останатото споредно итн. проштевајте сите за секое мое >видување< кое ви звучи изместено!

затоа би ја вратил тро топката на набљудувања, ете од скоро наса имет роверче по црвениот ни комшија, кое фрла појќе абер него негоите претходнице за тоа што се има на,во и по марсовските прерии http://marsrover.nasa.gov/ - http://marsrover.nasa.gov/ [ http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_rover - 1 ] а и лего ќе се офајди доста од оваа серија може на следните олимписки игри да го пуштат и штафета да носи

http://science.howstuffworks.com/mars-rover.htm - http://science.howstuffworks.com/mars-rover.htm [ http://www.marsroverblog.com/ - 1 ][ - 2 ]

[tube]oNviFQpRvwQ[/tube]


Posted By: gjoko
Date Posted: 21-Aug-2012 at 19:42
многу прашина се крена од роверот Куриозити,а малку се зборува дека на Марс има уште два ровера од кои едниот работи безпрекорно 6-7 години,иако беше наменет за 6 месеци(Опортјунити и Спирит) и кои испратија многу податоци за Марс,прекрасни слики, и први докажаа дека на марс некогаш течело вода(по пронајдените минерали кои можат да се формираат единствено во присуство на вода).за жал едниот од роверите се насука на својот мев и само проклизува со точковите,и за жал вероватно е изгубен за секојпат.Еве една слика која ја спуштив од камерата на Спирит каде се гледаат соларните панелиPosted By: Max
Date Posted: 22-Aug-2012 at 00:13

тие се прејадоа прашина та ајт сега тазе роботче со понапредна технологија, затоа и толку помпа, очекуваат повеќе абер овој пат, иако и илјада да пратат нема да разберат многу додека не кренат некој лабос на лице место, за што и се спремаат, со оглед дека очекуваат во блиска иднина и да го населат црвениот [ http://en.wikipedia.org/wiki/Colonization_of_Mars#Early_human_missions - 1 ] јасно доколку изнајдат брзо чаре за атмосферата http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Mars#Changes_required - http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Mars#Changes_required

Posted By: gjoko
Date Posted: 22-Aug-2012 at 00:37
нај интересното што можи да се дознае од Марс е дали почвата е јалова или не.со други зборови,има сомнение дека во составот на почвата на Марс има некое соединение(заборавив точно кое е,лани читава за тоа).Во тој случај отпаѓа варијантата за постепено `позеленување` на планетата.доколку пак почвата е погодна за садење,наскоро(за 20-30 години) би можело прво да се пратат лишаи,габи,и слично,нормално такви на кои не им треба кислород,туку некој друг елемент(прилагодено со генетика),па постепено да би се создавала атмосфера со кислород.За 100-200 години можеби остварливо


Posted By: Max
Date Posted: 22-Aug-2012 at 11:41

ако сакаат многу брзо многу работи ќе биднат, не е спорно дека треба атмосфера но немора да ја бркаат да биде како тука на земјата, комотно можат да изнајдат респираторен систем кој и при малку кислород би бил функционален, нешто налик предлогот за http://www.naturesraincoats.com/Experiments_Plastron%20Respiration.html - вештачки шкрги - поентата ми е дека знаење и технологија има, арно ама критична маса сеуште не, освен може по тоа одборите за пречек кои праќаат или бараат пресретнувачки пораки во вселената http://en.wikipedia.org/wiki/Search_for_extraterrestrial_intelligence#The_SETI_League_and_Project_Argus - http://en.wikipedia.org/wiki/Search_for_extraterrestrial_intelligence#The_SETI_League_and_Project_Argus

[tube]HU3pC9GnlLk[/tube]

неможам да се воздржам од конспиративна демистификација и на оваа тема апропо сомнежите, иако и тие а и моиве се само јалов обид за разоткривање на таа јаловина, што би рекол Свети Серафим Платински о'Луѓе се е ова лага, но ако сакаме ќе ни биде по нашата Вера, нешто слично ко што велат научнците од клипот во пост #20 понапред, имаме сила само со тро волја и вера од ништо нешто да твориме, но поспани, заспани, заробени итн. тешко и да разбереме дека сме за ова способни, т.е. надарени духовни битија, некои ќе речат кои само имаат искуство на човек, иако неизбежен факт е премисата ghost in shell, но се додека не се освестиме што има посреди [ http://www.sfaturiortodoxe.ro/orthodox/orthodox_advices_ufo.htm - 1 ] [ http://www.crystalinks.com/reptilians.html - 2 ] ќе манипулираат со нас оние кои им е потребно да не држат во незнаење, страв или фантазии (всушност се хранат преку истите) се дотогаш ние и ќе си останеме на овие позиции полни претпоставки!

[tube]L_x68J3tZjY[/tube]

се на се аберот е ние сме секаде околу вас, и арните и неарните, само бидејќи вашите срца се скамените, вие барате и истражувате само по камењата та и само камења гледате и наоѓате!


Posted By: Max
Date Posted: 22-Aug-2012 at 13:02

интересни фотки од марс ни дава и хаблето http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2001/24/ - http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2001/24/Mars has canyons 5 times as deep and 10 times as long as the Grand Canyon, massive volcanoes more than twice as tall as Mount Everest, polar ice caps, vast fields of sand dunes, skies the color of butterscotch candy, clouds, fog, storms, and valleys reminiscent of dry riverbeds on Earth.
...
http://www.isset.org/nasa/tss/aerospacescholars.org/scholars/earthmars/unit2/what_is_mars_like.htm - http://www.isset.org/nasa/tss/aerospacescholars.org/scholars/earthmars/unit2/what_is_mars_like.htm


Posted By: Max
Date Posted: 29-Aug-2012 at 22:24


интересна појава годинава  се оние сличните  на марсовциве,  односно еуфоријата околу 2012 претерана посекако, иако не е сосем апстракно поткрепена истата,  но добро  бар некој се сетил и да ја демистифицира http://www.the2012theories.com - http://www.the2012theories.com сето ова се должи на космички т.е. небесно видливи појави и циклуси кои се посматрале или прифатиле низ историјата на човештвото http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_year_%28Chinese_astrology%29#Cosmic_cycles_in_other_traditions - http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_year_(Chinese_astrology)#Cosmic_cycles_in_other_traditions односно антички претстави за  денес научно прифатената галактичка година http://en.wikipedia.org/wiki/Galactic_year - http://en.wikipedia.org/wiki/Galactic_year единствено незнам како и колку на ова се надоврзуваат НЛо-а та од наука муабетов да бидне доука и поука!

бреј спонтаност, случајност, античка остроумност итн. единствено фали точна интерпретација на почетокот или крајот од ваквиот антички циклус, некој ќе рече може станува збор за шифт from one to another state of mind [ http://milenko.com.mk/forum/showthread.php?p=202678#post202678 - 1 ], друг ќе рече the dub side of the galaxy [ http://liveweb.archive.org/http://www.visualastronomy.com/2009/01/so-tired-of-2012-hype.html?showComment=1231276200000#c8275067919689064235 - 2 ], а трет јасно стабилизација [ http://www.msnbc.msn.com/id/48000582/ns/technology_and_science-science/t/maya-text-cites-end-calendar-cycle-not-end-world/ - 3 ] и не е битно кој што вели него што го крепи кажаното, односно што би рекол скептик ко карл-ос саган-ос [ http://www.bethinking.org/science-christianity/advanced/carl-sagan-the-skeptics-sceptic--part-1.htm - 1 ] кој и баш не би требало да го цитирам со оглед дека се сопнал од буквализам во својо живот пр. [ http://logismoitouaaron.blogspot.com/2009/06/st-cyril-versus-carl-sagan.html - 1 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia#Death - 2 ] но ајт му стои  ова скепсава апропо апокалиптичките сценарија за 2012 extroidinary claims require extroidinary evidence т.е. ако по утрото се познава денот јасно ваквите  паранои ќе беа прилично поткрепени со јасни знаци гледано со земни очи по земни појави! кога сме до него интересен пристап ест и неговиот http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_Calendar - cosmic calendar дијаграм кој ето просто ни црта што науката си нацртала досега за косио мост! 

не дека нешто ќе има а што веќе го нема, евентуално истото би го очекувале позасилено, слично ко залезот или изгревот на Сонцето она баш знаеш дека таквиот циклус значи крај на вчерашниот и почеток на утрешниот ден, само што некој на тоа гледа физички некој духовно а некој и духовно и физички, односно научно,црковно или црковно-научно... ова последниов поглед е најкомплициран  бидејќи бара духовен подвиг за разбирање на поим  ко материјална појава  налик катаклизма, пример секој прав Христијанин очекува дека секој миг може и колективно ил индивидуално да бидеме повикани   кон целосен Духовен Премин и преку  привремениот Суд  Божји по смрта или конечниот по апокалипсата, да ни се определи привремено т.е. вечно место на починок или осуда, односно компатибилност за премин на одредено небо т.е. димензија! додуша ние веќе бар http://blip.tv/file/get/Bliskudo-SkotyeIntergalactic351.mp4 - урбано минавме локално во нова
Posted By: gjoko
Date Posted: 29-Aug-2012 at 22:46
внесуваш многу духовност во класична наука како космологијата


Posted By: Max
Date Posted: 30-Aug-2012 at 10:17

мислам уште на почеток на нишкава се извинив за дигресиите но и баш истите не се од ракав истресени туку исклучиво во контекст на одредена теорија, пример на последново  околу еуфоријата апропо http://www.webexhibits.org/calendars/calendar-mayan.html - јужно-америчкиот календар и неговата галактичка година како циклус додадов дека дури и било некаква катаклизма нас ко Христијани тоа не не' тангира со оглед дека сме поучени такво нешто да очекуваме во последните времиња, а кои ќе ги познаеме ко такви по поуките во библијата дека во тие времиња Љубовта ќе олади во срцата на луѓето што и заради материјализмот на ангро се случува т.е. колективно преовладува алчноста наспроти емпатијата...

фиксацијата за одредени појави како галактичко порамнување, http://www.brighthub.com/science/space/articles/51248.aspx - планетарно порамнување , рамнодневници, изгрејсонце-зајдисонце итн. наметнува нивно мистифицирање наместо пред се' симболично интерпретирање во одредено практицирање духовност, во случајов кај америте, или ко што кај нас во православието ние славиме настани а не броеви, иако броевите остваруваат ритам, постапност и редослед,  па така Библиските настани дадени се во космичка хармонија, чиј ритам го претставува Црковниот календар... Календарот не е само производ на науката, не е само таблица од математички формули, туку е и религиозно и философско осмислување на времето искажано со јазикот на математиката [ http://preminportal.com.mk/content/view/6826/70/1/0/ - 1 ]

моите видувања би биле само опсервации доколку сум технократ, а и космологијата е наука која ја третирале и паганите преку астрологијата, та потем теолозите преку Христологијата, за посетне физичарите да ја детерминираат ко природна наука - http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomy - астрономија , односно неможеш да кажеш дека на истата не и претходела духовноста,  јасно што  и научно е прифатено за точно  [ http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_cosmology - 1 ]   единствен проблем е кога некој наметнува свои ставови арогантно на други дали преку исмевање или преку вреѓање, што јас не само што не го правам туку дури  еве и се правдам како некому не би му бил повод за таква распаљотка утре, а сепак во право си кого го интересира духовност во ваква тема, кога поинтересни би им биле постои за око видливи 2d муабети  па макар биле нло-а кои некако некаде некој ги сликнал [ http://www.youtube.com/watch?v=mMBUcd6MX-I - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=NBhRp-NcJeE - 2 ][ http://www.youtube.com/watch?v=UK1BAs7wV_k - 3 ] не дека вакви нешта нема да сретнеш и по фрески и преданија та и тука да речеш многу мешаш духовност но Ѓоко не ми замерај што сум се намакал во истата иако немам ни сркнато од неа, па затоа и може преупорно сакам да си доразјаснам некои работи кои посекако ги  пуштам ко инспирација и за дебата! 
Posted By: gjoko
Date Posted: 30-Aug-2012 at 16:37
Макс бе,се шалам немој и ти шаливе да ги сваќаш како критики или било што.ако се шалам или пишувам дека е шала или редам смајли.

изгледа од премногу кавги на форумов сите сме влезени во некој филм.дај бре луѓе малку повеќе ведрина и расположение.па и некој виц да се каже ако треба да се разбие сивилото.

ако проценам дека некој нема да ме свати погрешно,јас знам и шала да направам,па затоа и така напишав.


Posted By: Max
Date Posted: 31-Aug-2012 at 09:00

абе и јас стаив смајли туку да искористам прилика тро да се дообјаснам преку твојта забелешка односно да си дооправдам моите размисли, всушност преобемно резонирам и објаснувам, но навистина е тешко да срочиш лесен оброк со тешки мирудии, та затоа километарски постои и еден куп линкои, јасно и сега да не е без ич би фрлил уште малку ситен магдонос

конкретно погоре зборувам за оправдани или неоправдани грешки во нечии календари и нивни толкувања во однос на сопствени преданија и пророштва [ http://milenko.com.mk/forum/showpost.php?p=210791&postcount=358 - 1 ], а фактички на тоа сакам да ја надоврзам и објаснам и сопствената традиција и нејзините календари и толкувања за Христијанските преданија и пророштва [ http://www.khouse.org/articles/1999/183/ - 1 ], можеби ваквите паралели се несоодветни и звучат недоносено а капак со троа појќе линкови и натрупано, но идеата ми е на што помал простор повеќе инфо да се најде, како не би требало на ваквата каша и понатака да дробам објаснувања, иако чим на една добронамерна сугестија ко твојата си отворам простор за дообјаснување но и понатаму во ист стил, што ќе бидне па ако некој се нафати да дебатира   

она што би требало да се изведе ко заклучок од овие  постои е дека временските интервали изведени од космички појави секаде и секогаш за човекот биле битни, дури може да се каже дека  иако денес технолошки сме понапредни сепак не им даваме толку големо значење на истите како што тоа го правеле  луѓето пред нас, кои дури барале и вонвременски објаснувања за ваквите појави,  кои се толку прецизни да и денес се за восхит  [ http://en.wikipedia.org/wiki/Archaeoastronomy - 1 ]
Posted By: Max
Date Posted: 31-Aug-2012 at 13:42

 

Originally posted by gjoko

дај бре луѓе малку повеќе ведрина и расположение.па и некој виц да се каже ако треба да се разбие сивилото.

ко Мах би рекол се што е умерено е на арно за секого, а ко Макс немам кабает ни колку е саат та заборавам дека небива двосмислено и преносно да забегувам со абери без повод, иако понекогаш е супер чоек да е и буквалист она ич не го боли око,уво ил глава

Влегува плавуша во продавница и прашува:
- Имате очила?
- За сонце?
- Не за мене.Posted By: Max
Date Posted: 01-Sep-2012 at 21:44
Originally posted by Max

заборавам дека небива двосмислено и преносно да забегувам со абери без повод

можеби се она што сакав да го поентирам со стринг теоријата, како одговор на се што гледаме и доле на земјата и горе на небото, можеше да се поткрепи само со два линка пример писанието на никола тесла за nya од 1915 со наслов http://www.tfcbooks.com/tesla/1915-02-07.htm - how cosmic forces shape our destinies каде никола едноставно фрла абер дека вибрациите се свесна појава односно се е во одредена корелација на кои јасно им претходи сонцето како нивен локален иницијатор, или пак ко за денес подобно ваквите поенти можев да ги доловам и со дукументарец ко http://www.youtube.com/watch?&v=C1-BuR-3mJc - kymatika каде на приземно ниво се третира http://en.wikipedia.org/wiki/Cymatics - cymatics како појава (но сепак каде се сервираат некои работи или двосмислено или потоа и површно а навидум демистифицирачки, во првиот случај ова се однесува на релативизирањето на злите духови како појава, а за површноста пред се мислам на идентификување на верата како експлоататор наместо ослободуач на масите, наместо да се укаже едноставно дека иако нејзиното институционализирање е нормален процес сепак централизирањето е куршлус на тој пат кој јасно е изнедрен од егоизмот т.е. славољубието, исто најверојатно во недостаток од време не се анализира кој е кнез на овој свет и кому мантрале индијанците во минатото принесувајќи потем и човечки жртви, а во исто време не се ни потенцира дека денес монотеистичките верски обреди ја имаат главната улога во обновувањето на се наоколу особено ако тоа е чин на заедничка-колективна молитва пример Литургијата во Православието каде се бара и добива лична,локална,колективна и глобална благосостојба од Господа... )

велам приземно ниво бидејќи овој документарец дава кристално чиста слика за тоа како нештата функционираат во овој свет и овој универзум, што воопшто незначи дека не постои или постојат други димензии каде владејат поинакви закони, пример само негативни или само позитивни, она на што не учат духовниците подгответе се за пат понатака односно мора човек да стане компатибилен за таквите повисоки светови што бара свесен напор а не само рефлексна согласност, најпрво да разбере дека мора да се победи себеси односно телото да го подчини на духот слично ко што програмата треба да е под ил за програмерот а не над него ил тој заради неа! а штом чоек се ослободи од стегите на овој свет ко што се ниски страсти, материјализам и его, потоа може да се каже дека има простор за знаење од одозгора, http://www.youtube.com/watch?v=o9mzSknd3r8 - од физичарите ваков пример бил тесла ...


Posted By: gjoko
Date Posted: 01-Sep-2012 at 22:01
деновиве на дискавери имаше емисија на која се обработуваше идејата за посотење на мултиуниверзум,т.е. постоење на повеќе универзуми на сличен начин на кој постојат повеќе галаксии во универзумот.со дефинирањето на овој концепт теориски се решаваат повеќе непознати во разбирањето на сегашниот модел на универзумот.

главна поента е дека посотјат безброј варијации на компонентите на мултиуниверзумот,а со тоа се исполнува условот да некаде постои копија од самите нас.

емисијата беше малку потешка за сваќање,но со доброто објаснување на концептот на емисии на Дискавери,може секој полуупатен да свати по нешто


Posted By: Max
Date Posted: 01-Sep-2012 at 22:12

да го завршам вицот со плавушата, сите ние сме/таа е Сонце затоа и требаат очила за себе а како полезет би читалe/а научни стрипои http://www.atomic-robo.com/timeline/ - http://www.atomic-robo.com/timeline/ шала на страна ретко кој може да си буричне у регистри или да си најде кај му чуваат процесорот со оглед дека помило му е да дреме него да бара а не па да истражува!

корисно епп во тој правец

[tube]U5DJ7r6dF8M[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 01-Sep-2012 at 22:45http://en.wikipedia.org/wiki/Luminosity - http://en.wikipedia.org/wiki/Luminosity

http://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude - http://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude

http://www.sky-watch.com/astronomy-guide/how-bright-is-it.html - http://www.sky-watch.com/astronomy-guide/how-bright-is-it.html

[tube]72oJzVVcEzc[/tube]


Posted By: gjoko
Date Posted: 01-Sep-2012 at 23:36
Betelgeuse,звездата во соѕвездието Орион,за која се говори на Wp во погорниот пост е една од поблиските звезди на нас која ги живее последните моменти од својот век.се очекува супер нова како што кажуваат научниците `утре или во било кој момент во наредните милион години`.

Најголема магнитуда има Сириус,која се смета за најсјана звезда на небото(од таму иде името на чокаладцината на Витаминка)

еве една слика од Betelgeuse од повеќе секции направена од телескопите на Наса

Posted By: Max
Date Posted: 03-Sep-2012 at 23:14

Posted By: gjoko
Date Posted: 03-Sep-2012 at 23:21
нашево Сонце кога ќе дојде до фаза на црвен џин како што се овие поголемиве ѕвезди,ќе се протега во дијаметар некаде помеѓу Марс и Јупитер,по што следува експлозија или супер нова(да бидеме попрецизни прво настапува имплозија па експлозија).овие димензии се незамисливи за човечки ум.

патем сите елементи потешки од железото се формираат во овие експлозии.значи све што е пред нашите очи од метална основа настанало како последица на урушување на јадрото на некоја ѕвезда(под екстремни притисоци и температури)


Posted By: Max
Date Posted: 04-Sep-2012 at 02:09
тоа значи кога плавушата ќе ја закачи климакс држете се ќе летаат црвени пердуви, а може и по некоја глава, арно ама ваквиот процес може и спонтано да се убрза доколку на неа налета импровизирана појава од типот 10ка со кромид сервирана пр. од некој неарен комшија [ http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_collapse - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=7BEQYir1JJ8 - 2 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Astronomical_catalogues_of_stars - 3 ]

еве тро постара а едноставна анимација на процесот познат ко once in a lifetime можеби twice ако станува збор за близнаци [ http://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Quasar - 1 иако ето имет и тројки [ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_quasars#List_of_physical_quasar_groups - 2 ] за сега, а би било интересно да најдат и низа од сестри на оро фатени

[tube]1iWgJOqOO5A[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 04-Sep-2012 at 13:24
Originally posted by gjoko

патем сите елементи потешки од железото се формираат во овие експлозии. значи све што е пред нашите очи од метална основа настанало како последица на урушување на јадрото на некоја ѕвезда(под екстремни притисоци и температури)


[tube]uKqvjEE0wFg[/tube]

процес кој почнува најнапред од гасои да раѓа ѕвезди [ http://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/how-do-stars-form-and-evolve/ - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=uuJzvDFl5RU - 2 ] објаснет просто од сонце преку црвен џин до супернова овој процес е налик човековиот живот од детство преку средни години до старост кога внуците ќе го добијат цело знаење што има дедо да им го остаи налик преданија полни ологосен кислород, а татковците јасно ќе се офајдат од камењата [ http://www.youtube.com/watch?v=mZL7VBmeFxY&t=2m34s - 1 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Supernova_nucleosynthesis - 2 ][ http://universe-review.ca/F08-star.htm#supernovae - 3 ]Posted By: gjoko
Date Posted: 04-Sep-2012 at 14:56
плус незнам дали кажаа овие двајца научници,при секое создавање на ново потешко јадро се ослободува голема енергија која ние ја чуствуваме како топло сонце.имплозијата настанува во оној момент кога немајќи повеќе гориво во јадрото на звездата,нема нуклеарна сила која ќе се спротистави на гравитационата сила која надвладува во равенката за рамнотежа на сили и нормално звездата колабира самата во себе.поради развивањето на големи притисоци и температути при колабирањето следува експлозија кое на небото некогаш телескопите го регистрираат како супер сјајна звезда кое светење трае неколку денови или недели.


ПС.додека сме кај темата вера-космологија,научниците претпоставуваат дека звездата што го најавила раѓањето на Исус Христос е всушност супер нова,затоа сјаела толку силно


Posted By: Max
Date Posted: 04-Sep-2012 at 15:33
пс цело време ќе бидеме тешко чоек да забораи убаи цветои чим еднаш ги помириса на право место и во вистинска атмосфера

што е до Витлеемската Ѕвезда тоа супернова теоријата веќе ја потиснува ова последната т.е. станува збор за рандеву меѓу венера и јупитер http://newsinfo.iu.edu/OCM/packages/bethstar.html - http://newsinfo.iu.edu/OCM/packages/bethstar.html    

а за енергијата и имплозиите има објаснување во втората фуснота по клипот, останатите делои се во сижето кое таму е лектира

туку објаснувањата за процесов сеуште се тези, а тек допрва почнуваат да се поткрепуваат како би станале и теории, што значи иако имаат абер сепак сеуште не им е кристално јасно на физичарите како стојат работите http://www.apollon.uio.no/english/articles/2012/supernova.html - http://www.apollon.uio.no/english/articles/2012/supernova.htmlPosted By: gjoko
Date Posted: 04-Sep-2012 at 18:37
вечер ќе го прочитам цел текс,но колку што знам за теоријата на блискост на Венера со Јупитер во тој момент(нултата година),научниците имаат пресметано дека тоа се има случено во 4-тата(или беше 7-тата) година од првиот милениум,што значи или се работело за друго нешто или библиските цифри не се сосема точни


Posted By: Max
Date Posted: 05-Sep-2012 at 07:08

[tube]HunVDMIMKe8[/tube]


па не се во прашање библиски цифри, библијата покасно е составена, се работи за сведоштва и толкувања на истите тие сведоштва ко што може да се види од видеово, е сега кое сведоштво од кого како е пренесено и од кого како се толкува тоа е веќе друга работа, а ако чоек малку подобро размисли супернова дефинитивно не може нам толку да ни светне како што може ваков феномен или некоја комета земено научно!

земено духовно и за ова ако формата превладее над суштината чоек воопшто не ни треба да верува со оглед дека сомнежи се истурени по сите страни а единствено се демистифицираат ко такви преку практицирање а не само празно мудрување за духовност... ако чоек има чајник она најбитно е да си свари, тури и напие чај наместо за него само да оговара те чајникот не бил по негов вкус, те напраен од ова или она, те чајот ваму или таму е подобар, та оној кој го сварил рацете му биле прљави и јасно на крај или е жежок или оладен па дај назад на http://www.youtube.com/watch?v=I5oZUDvGIxg - содирани муабети бидејќи нели срамота е чоек во денешно време да биде верен, суеверен или доверен(просветлен, осветлен ил осветен) итн.


Posted By: Max
Date Posted: 05-Sep-2012 at 07:44

туку има доста теории апропо Христијанството а и сите монотеистички вери кои очекуваат да бидеме избавени од овој свет каде сме заробени заради нашиот прародителски пад ко души кои заради непослушност отпаднале од Единството, нормално она што сме мислеле дека ќе не ослободи всушност не поробило нас луѓето - сластољубието, а ропството е такво да бара откуп кој само преку смирение се добива т.е. само смирен чоек може да го победи стомакот тоа ненаситно куче и да тргне лесен по патот на Љубовта +начини има многу но еден е сигурен! со лесна мисла и добри намери секој сите реки може да ги помини, особено ако за ова и навистина станал свесен и почне да бара чаре како да се ослободи, а особено откако сега за нас луѓето е отворена вратата и поставена скалата за враќање кон тие повисоки светои,неба,димензии, но и да не е способен да се победи себеси бар нека не им отежнува на останатите наоколу, како е преданието "не судете за да не ви се суди" ако сака чоек бар да биде полесен т.е. поодврзан, односно постулатот на њутон акција-реакција е многу нормален во нашиов двор ил космост, може и потака зависи кого со што го имаат доено ил кога што има сркано, та и навистина е тешко со лезет чоек да го напушта ова небо каде во најмала рака се вртиме во круг

[tube]GgUatTBPRc0[/tube]
Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Sep-2012 at 14:57
Макс,дали имаш нешто ама во писмена форма,не видео(говорот потешко го разбирам од пишуван англиски текст) за сингуларитет на црни дупки?


Posted By: Max
Date Posted: 05-Sep-2012 at 18:12
слаб ти би англискио, ова се мајтапиш со ќеиф а, бреј стар в'к, напротив добри видеа ко она од пост #16 доста доловуваат ако се поткрепени со анимирани претстави за ваквите појави, нејсе ево читај ако мислиш дека е полезет http://plato.stanford.edu/entries/spacetime-singularities/ - http://plato.stanford.edu/entries/spacetime-singularities/ [ http://casa.colorado.edu/~ajsh/singularity.html - 1 ][ http://arxiv.org/abs/hep-th/0406134 - 2 ][ http://arxiv.org/pdf/hep-th/0407213.pdf - 3 ]


мене ми се поинтересни филозофските претпоставки наспроти астрофизичките, та она што физичарите го набљудуваат филозофите го префрлуваат
Most intriguing, modern science is recognizing that our Universe is not simply composed of separate particles scattered around in space -- it is uncovering a unified state of the Universe, a higher dimension that exists in its unified state at this very moment, not just in the singularity at t=0 of the Big Bang. Our consciousness, our bodies, and every last particle in the Universe are an inseparable part of this higher dimension, as if the physical world were merely a "transient projection" from a pristine higher realm that never changes.
...
http://www.cosmiclight.com/ofquasarsandquanta/living.htm - http://www.cosmiclight.com/ofquasarsandquanta/living.htmoff topic - посекако и меѓу физичарите имаш филозофи кои претураат од празно во шупливо та пример под singularity ја посматраат еволуцијата технократски [ http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity - 1 ][ http://www.csicop.org/specialarticles/show/skepticism_and_the_singularity - 2 ][ http://www.youtube.com/watch?v=ntY01qoIdus - 3 ]


Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Sep-2012 at 18:34
не стварно макс,самиот говор потешко го разбирам,додека со писменото изразување немам никакви проблеми(дури на странски форуми за Ф1)


Posted By: Max
Date Posted: 05-Sep-2012 at 20:31
во тој случај извини за несмасниот увод во постот, и патем во право си разработен труд не е исто што и јутјуб видеа, иако истите оставаат поголем впечаток, особено што мал број луѓе се замараат да читаат, јасно освен ако не се живо заинтересирани за темата!


Posted By: gjoko
Date Posted: 05-Sep-2012 at 22:30
јас вероватно веќе сум навикнат на форумите за Ф1 кои се на англиски, и вероватно гласовниот дел ми станал стран за мене.со тек на време влегуваш во некој колосек од кој све потешко се излегува.филмови скоро и да не гледам,само документарци на дискавери,на кои гледам да влезам во суштината на темата а не во говорот,и така со години се отупува


Posted By: Max
Date Posted: 06-Sep-2012 at 13:42

додека сме надвор од темата а бидејќи спомна ф1 од секогаш ме фасцинирале она филмските ховер мотори особено појава беа оние од враќање на џедајот во стар ворс a особено во кино, иако најексплоатирани за филм се летечките коли [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=342&PID=124981#124981 - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=CfggrHusr04 - 2 ][ http://www.youtube.com/watch?v=Ywd0yNXmHaA - 3 ]

но ето иако има еден куп реални концепти [ http://en.wikipedia.org/wiki/Hovercar#Real-world_hovercars_and_hoverbikes - 1 ] дури сега пр. аерофлекс ќе вадат комерцијален модел [ http://www.innovationnewsdaily.com/1527-hover-vehicle-star-wars.html - 1 ] е ова ќе биде интересна појава а во иднина сигурно и ќе го напумпаат со поприкладни мотори [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1711&PID=133697#133697 - 1 ] та да се креваат и поголеми брзини, но тенеке си е тенеке и додека не најдат посоодветно масовно гориво од нафтата вакви нешта нема да бидат достапни за широките маси, не дека немаат дури и независни компаниии вадат екстра новини [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=342&PID=124981#124981 - 1 ] но кај ти даваат ова месониве нешто да им го поремети постојниов економски поредок што и неминовно ќе допринесе шалтање од нафта на сонце или водород итн.

а додека сето ова да бидне чоек за сега ко алтернатива има мото-делтаплани [ http://footflyer.com/Articles/Ultralights/ultralights.htm - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=KeMchtBedx4 - 2 ][ http://www.youtube.com/watch?v=I7Ri4yJokSE - 3 ]Posted By: Max
Date Posted: 06-Sep-2012 at 20:41
IR intermezzo

http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_astronomy - http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_astronomy [ http://www.youtube.com/watch?v=I_AhSpssS4s&t=19m - 1 ]

http://www.ipac.caltech.edu/outreach/Edu/univ_index.html - http://www.ipac.caltech.edu/outreach/Edu/univ_index.html [ http://solar.physics.montana.edu/YPOP/Spotlight/Today/infrared.html - 1 ]

http://irsa.ipac.caltech.edu/IRASdocs/iras.html - http://irsa.ipac.caltech.edu/IRASdocs/iras.html [ http://www.youtube.com/watch?v=YVCWFi9ewrA - 1 ]

[tube]s-dnEiWJCy4[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 07-Sep-2012 at 09:55

последен ir скенер што го пратија америте горе е wise телескопот кој посекако нема да биде ни првото ни последното ir огледалце во нашата орбита, но дефинитивно е првото јавно портабл огледалце кое ќе не приближи до составување нешто налик google maps of the universe http://en.wikipedia.org/wiki/Wide-field_Infrared_Survey_Explorer#Results - http://en.wikipedia.org/wiki/Wide-field_Infrared_Survey_Explorer#Results [ http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/multimedia/telescope.html - 1 ][ http://wise.ssl.berkeley.edu/sky_coverage.html - 2 ]

Like a powerful set of night-vision goggles, WISE survey the cosmos with infrared (IR) detectors hundreds of times more sensitive than those used in previous survey missions, WISE produce images of the sky with 2.75 arcsec resolution in four infrared spectral bands... [ http://wise2.ipac.caltech.edu/docs/release/allsky/expsup/sec3_2.html - 1 ]
...
'We've found an asteroid dancing ahead of Earth in its orbit, the coldest star-like orbs known and now, supermassive black holes and galaxies hiding behind cloaks of dust. [ http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/aug/HQ_12-295_WISE_Black_Holes.html - 1 ]
...
We've got the black holes cornered, Wise is finding them across the full sky, while Nustar is giving us an entirely new look at their high-energy X-ray light and learning what makes them tick, We are also seeing evidence that these record-setters may have formed their black holes before the bulk of their stars. The 'eggs' may have come before the 'chickens' [ http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19421453 - 1 ]


[tube]8QtyB-TdlSc[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 07-Sep-2012 at 10:50

всушност, иако не и фактички, еве како стојат работите со вселенските телескопите http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_space_telescopes - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_space_telescopes

но јавна тајна е дека има далеку повеќе огледалца горе кои неофицијално истражуваат појави за луѓето сеуште непознати [ http://www.geekosystem.com/nasa-new-telescopes/ - 1 ][ http://blogs.discovermagazine.com/80beats/2012/06/19/the-air-forces-second-secret-space-plane-returns-from-more-than-a-year-in-orbit/ - 2 ] ајде ништо ново освен малку смешно кога објавуваат спектакуларни резултати по прес конференции кои бар деценија две наназад ги имале при рака, како и да е војска е едно а наука демек друго иако од секогаш си го имале натиго дајмиго, битно сеуште нема играчка-плачка освен можеби тук таму по некое прекршено его http://blogs.discovermagazine.com/cosmicvariance/2011/07/07/why-we-need-the-james-webb-space-telescope/ - http://blogs.discovermagazine.com/cosmicvariance/2011/07/07/why-we-need-the-james-webb-space-telescope/ [ http://www.jwst.nasa.gov/ - 1 ][ http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-18006933 - 2 ]

Posted By: gjoko
Date Posted: 07-Sep-2012 at 16:42
Хабл си го отслужи своето,и треба достојно да се испрати(да согори во атмосферата)


Posted By: Max
Date Posted: 18-Sep-2012 at 11:21

можеби поинтересна појава се извидничките сателити [ http://www.childrensmuseum.org/cosmicquest/outer_planets.html - 1 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_Grand_Tour - 2 ] имајќи предвид дека се главни виновници за брзината и начинот на скенирање на вселената, а особено имајќи предвид дека сето тоа било пред се воен потфат [ http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_artificial_satellites_and_space_probes#1950s - 3 ][ http://www.youtube.com/watch?v=CiB-C7c0YPo - 4 ]

[tube]MdSIuMWK4Ag[/tube]

и нормално по ова затерува вселенската трка [ http://en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_4 - 1 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Cosmonauts#Purported_Czech_information_leak - 2 ] но нека си продолжи муабетов на соодветно место [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=758 - 3 ]Posted By: Max
Date Posted: 18-Sep-2012 at 11:53

http://science.discovery.com/outer-space/10-weirdest-things-universe-pictures-03.html - http://science.discovery.com/outer-space/10-weirdest-things-universe-pictures-03.html

http://solomon.as.utexas.edu/~duncan/magnetar.html#links - http://solomon.as.utexas.edu/~duncan/magnetar.html#links

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetar#Formation - http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetar#Formation [ http://www.brighthub.com/science/space/articles/68404.aspx - 1 ]

[tube]s8johKNthUI[/tube]

[tube]VyVQRbZkN3s[/tube]    [tube]oAivxup_Sd4[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 21-Sep-2012 at 16:27

01.09.2012 - Huge solar filament stretches across the Sun - http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_prominence - http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_prominence [ http://www.ips.gov.au/Educational/2/4/1 - 1 ] http://www.spaceweather.sflorg.com/glossary.html#FILAMENT - 2 ][ http://www.swpc.noaa.gov/info/glossary.html#activeprominenceregion - 3 ]

Гигантска пукнатина на Сонцето се зголемува со огромна брзина! За само три дена се има зголемено тројно алармираа астрономи од НАСА и различни делови на светот кои ја набљудуваат гигантската пукнатина, што се наоѓа на сончевата површина.

Овој дел бил отворен во 1535 година, но тогаш бил минимален. Неколку членови од тимот од научниците-астрономи, кои се занимаваат со набљудување и проучување на површината на Сонцето алармираа дека пукнатината на сончевата површина почнала да се зголемува со огромна брзина.

За три дена станала три пати поголема од колку била пред. Сега таа е долга околу 800 илјади километри и продолжува да расте! (two times the distance between the earth and the moon)

Истражувањето на екипите од научници е направено од различни места низ светот со неколку различни видови опрема и астрономски инструменти и од секаде пристигнале исти снимки и фотографии на феноменот.[tube]hg747t37m80[/tube]   [tube]gJiEiLxyMCs[/tube]


Sat, 01 Sep 2012 - Today is the http://www.youtube.com/watch?v=9cNf8xK67JA - 154th anniversary of the Carrington event . A large flare was observed on the Sun and a magnetic disturbance was seen to happen soon after. It was the largest space weather event ever observed.
To honor this observation, I think we should name September 1 as Space Weather Day! [ http://sdoisgo.blogspot.com/2012/09/happy-space-weather-day.html - 1 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859#Carrington_Super_Flare - 2 ][ http://www.youtube.com/watch?v=sYhsGZ-b2Rw - 3 ]


http://news.nationalpost.com/2012/08/30/keeping-us-safe-from-solar-outbursts-nasa-launches-twin-satellites-to-explore-earths-treacherous-radiation-belts/ - If the sun sneezes, the Earth catches a cold [ http://www.telegraph.co.uk/science/space/7819201/Nasa-warns-solar-flares-from-huge-space-storm-will-cause-devastation.html - 1 ]


http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_maximum - http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_maximum [ http://www.spaceweather.com/glossary/flareclasses.html?PHPSESSID=hur024b83iunr51ph5uv17d8t5 - 1 ]


[tube]UvX03WH8vP4[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 21-Sep-2012 at 17:30

ова смајлито на сонцево е ко нашево збунувачко а она што мене ме збуни не се сончевиве пеги и одблесоци, нит соларниот максимум и од него индуцираниот http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast15feb_1/ - сончев поларен флип , туку предвидувањата за евентуална скора мултиполарност на Сонцето
Sun may soon have four poles, say researchers - http://ajw.asahi.com/article/behind_news/social_affairs/AJ201204200075 - http://ajw.asahi.com/article/behind_news/social_affairs/AJ201204200075 [ http://hinode.nao.ac.jp/news/120419PressRelease/index_e.shtml - 1 ] We study how the solar magnetic field evolves from antisymmetric (dipolar) to symmetric (quadrupolar) state during the course of its 11-yr cycle. [ http://www.stce.be/solarorbiter5/program/S1.php - 1 ][ http://sun.stanford.edu/~todd/publications/Sun_2012b_ApJ.pdf - 2 ]
Posted By: Max
Date Posted: 21-Sep-2012 at 18:19Posted By: gjoko
Date Posted: 21-Sep-2012 at 18:31
пиковите им се поклопуваат.мора да има нешто тука


Posted By: Max
Date Posted: 21-Sep-2012 at 21:37
па има Сонцето им е заеднички именител и дириктен [ http://www.waterencyclopedia.com/Mi-Oc/Ocean-Currents.html - 1 ][ http://www.handpen.com/Bio/sun_freaks.html#Volcanos - 2 ] и индиректен [ http://www.popsci.com/science/article/2010-08/strange-solar-particles-might-be-affecting-earths-radioactive-materials-scientists-say - 3 ] се прашувам само колку истиот можеме да го контролираме, односно дали и кој би размислувал во таков правец, не дека нема конспиративни теории [ http://rense.com/general82/intlll.htm - 1 ][ http://www.popsci.com/science/article/2010-09/nasa-solar-probe-sets-controls-heart-sun-literally - 2 ]


Posted By: gjoko
Date Posted: 21-Sep-2012 at 21:59
многу научници трврдат дека сегашните климатски промени немаат врска со човековата актовност(или таа влијае сосема малку),дека пред се ова е сончев циклус од некаде 10 000 години кој се повторува секогаш.но денес е тренд нешто друго,па овие научноци само си зборуваат а никој не ги есапи за живи


Posted By: Max
Date Posted: 21-Sep-2012 at 22:44

сепак имаат троа абер иако истиот без исклучок им е закаснет пр.

EARTH MUST HAVE ANOTHER MOON, SAY ASTRONOMERS - http://news.discovery.com/space/earth-has-two-moons-111222.html - http://news.discovery.com/space/earth-has-two-moons-111222.html

If the moon were twice as far from the earth as it is today how would the gravitational force it exerts on the earth compare with the force it exerts today?

The mutual gravitational force between two objects is inversely proportional to the square of the distance between their centers of mass. That goes for any two objects in the universe, regardless of their relative size or mass, the distance between them, how they're moving, or where in creation they're located.
So if the distance between the earth and moon were doubled, the mutual force between them would change by a factor of (1/2²) = 1/4
Each body would experience a force directed toward the other one, equal to one fourth of what the force is now. [ http://wiki.answers.com/Q/If_the_moon_were_twice_as_far_from_the_earth_as_it_is_today_how_would_the_gravitational_force_it_exerts_on_the_earth_compare_with_the_force_it_exerts_today - 1 ]Posted By: gjoko
Date Posted: 21-Sep-2012 at 23:03
една од можностите(анализите) зошто водата од Марс одлетала во свемирот е што Марс нема сателит со гравитациско влијание како Месечината врз земјата.Нашата Месечина посепено се одалечува од Земјата, и во моментот кога ќе биде одалечена премногу(нема тоа да биде за брзо време,нити пак да се случи одеднаш),и водата од нашата планета ќе испари во вселената


Posted By: Max
Date Posted: 22-Sep-2012 at 16:31

ова што го велиш и те како држи вода, но до тогаш ќе најдеме абер како да ја задржиме доколку и навистина ни треба! инаку со марс работите се такви најверојатно заради слабото магнетно поле http://planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2008/1710.html - http://planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2008/1710.html но и во овој случај исто ко теориите за http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1719&PID=134169#134169 - вештачката ни месечина , може ќе ни дадат односно довлечкаат ваква противтежа од комшилук кога ќе биде неопходна колонизација на марс т.е евентуално да потурнат некое камче ко што се постојните http://www.ozgate.com/infobytes/mars_moons.htm - негои месечини (закачени астероиди)


Posted By: Max
Date Posted: 22-Sep-2012 at 20:58

[tube]QHAdnHPF8WU[/tube]

http://www.nightskynation.com/objects/moons - http://www.nightskynation.com/objects/moons [ http://ronyerby.com/ss/Moons.html - 1 ]

[tube]37gEwRmPgK8[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 22-Sep-2012 at 22:00

http://www.pbs.org/wgbh/nova/titan/sounds.html - http://www.pbs.org/wgbh/nova/titan/sounds.html

http://www.allmusic.com/album/nasa-voyager-i-ii-space-sound-recordings-sphere-of-io-mw0000862747 - http://www.allmusic.com/album/nasa-voyager-i-ii-space-sound-recordings-sphere-of-io-mw0000862747

[tube]xF82dER6ifU[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 22-Sep-2012 at 23:05

всушност трката за вода по месечините во соларниот ни систем е трка за вонземен живот http://www.guardian.co.uk/science/2012/jul/29/alien-life-enceladus-saturn-moon - http://www.guardian.co.uk/science/2012/jul/29/alien-life-enceladus-saturn-moon во која покрај русите и америте, чекор имаат европјаните,јапонците,индијците и кинезите

[tube]3C84cYlHzn4[/tube]

а кога на ова ќе се додаде и троа мистика излегува дека е трка за интелигентент вонземен живот http://www.ufos-aliens.co.uk/cosmicmars.htm - http://www.ufos-aliens.co.uk/cosmicmars.htm


Posted By: Max
Date Posted: 23-Sep-2012 at 00:32

"The United States military are preparing weapons which could be used against the aliens, and they could get us into an intergalactic war without us ever having any warning." - Paul Theodore Hellyer, former Canadian Defence Minister [ http://homepage.eircom.net/~odyssey/Quotes/Life/Science/Astronomy.html - 1 ]
"This is the goal: To make available for life every place where life is possible. To make inhabitable all worlds as yet uninhabitable, and all life purposeful" — Hermann Oberth, Man Into Space, 1957 [ http://www.spacequotations.com/colonization.html - 1 ]

[tube]e1Qjf8gpedU[/tube]

јал нејал триипол http://www.youtube.com/watch?v=U7A4ygsDSiU - we are all made of stars а може и душата има нешто скубнато од ова дали попатно ил подплатно кога и определувале сектор за навигација


Posted By: Max
Date Posted: 29-Sep-2012 at 15:00


“I am an alien from planet Bulgaria and I dance rachenitsa on Friday nights.” [ http://katleyplanetbg.blogspot.com/2012/09/if-drums-could-talk.html - 1 ] да во бугарија ги има толку што и астрофизирачири ги дружат http://www.plovdivmedia.com/18284.html - 2 ]

морам да забележам дека едно време на скопјани гледав ко скотјани по сугестија на ацо, потоа ко снопјани по сугестија на нено, за на крај да ги видам ко стоп-јани кои заглаиле во скоПско-то котле, најверојатно затоа и се колективно поспани та дури ни појави ко ск2014 не можат да ги расонат та да разберат дека денес секојдневни вонземни појави кои можат бар да ги набљудуваат се одење во Црква, шетање  по Планина,  рипање на Оро, а каде отсекогаш и имало средби од трет вид... најверојатно повеќето чекаат миленко и јанко да им јават на која тумба има космодром ил црна дупка, ова вторава појава е неретко забележана по ул.ј-ордан чопел-а! 

епа с?опјани за да се расоните скубнете тро соѕвездиа, по тоа кањоните околу вас ги имате во изобилство на располагање, а каде може и ќе прашате ил ќе се запрашате дали и навистина сте дел од косио-мост http://viewzone2.com/milkyway22x.html - http://viewzone2.com/milkyway22x.htmlPosted By: Max
Date Posted: 29-Sep-2012 at 15:01


ајде бар сите ќе знаат што-како кога ќе не закачи некое кометче или астероидче http://fireballs-meteorites.blogspot.com/2011/10/october-2011.html - http://fireballs-meteorites.blogspot.com/2011/10/october-2011.html таман за следната година е најавен спектакл кај домакинот  

at its perihelion (its closest point to the sun), due on Nov. 28, 2013, the comet will come within 800,000 miles (1.2 million km) of the sun’s surface and could evolve into a dazzling object ― possibly bright enough to be visible for a short time in broad daylight...
http://www.space.com/17762-newfound-comet-dazzling-2013-display-c2012s1.html - http://www.space.com/17762-newfound-comet-dazzling-2013-display-c2012s1.html

Coming next year -- currently between Jupiter and Saturn .. will be half as bright as the sun.. magnitude from -10 to -16 !!!!! .. In perspective the sun is -26 .. hale-bopp was -1, "probably will become the brightest comet anyone alive has ever seen"

Don't believe anything you hear about a comet catastrophe — and don't get your hopes up just yet for a comet extravaganza. But do make plans to keep an eye on the sky in late 2013.
A lot depends on Comet ISON's composition. "It could turn into a huge letdown if it's a comet that's just too fragile and dissipates as it makes its way into the inner solar system," he told me. That's basically what happened to Comet Elenin. Because ISON appears to be a "new" comet coming in from the far-flung Oort cloud, it's tough to predict how the comet will behave.
http://cosmiclog.nbcnews.com/_news/2012/09/25/14096323-super-comet-or-super-dud-well-see?lite - http://cosmiclog.nbcnews.com/_news/2012/09/25/14096323-super-comet-or-super-dud-well-see?lite


[tube]Yr8XFYeIRqk[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 29-Sep-2012 at 16:17


колку е шпекулативна наука ова космологијава тоа е едно чудо, теории милион и секоја држи математички пример светлината се објаснува и преку моделот на честици и преку моделот на бранови, или кога сме кај кометиве колку само наса се има заглавено на една теорија тоа е чудо небаре се срамат да чујат и друг астрофизирар освен Fred Whipple [ http://www.nmspacemuseum.org/halloffame/detail.php?id=87 - 1 ][ http://rense.com/general53/newcomettheory.htm - 2 ]

последна теорија која дава издржано објанување за скитнативе камчиња е http://www.electricuniverse.info/Introduction - electric universe theory  

- http://www.thunderbolts.info/thunderblogs/archives/goodspeed08/110629_NASAs_elephant.htm - http://www.thunderbolts.info/thunderblogs/archives/goodspeed08/110629_NASAs_elephant.htm

[tube]uwMDYNRZUKY[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 29-Sep-2012 at 20:21


нешто околу кашите, чорбите и супите на астрофизичарите, односно сакам да се дообјаснам за терминот шпекулација погоре т.е. без повод арогантно разсфрлање киселина по туѓи чорби никогаш нема ни своето ни туѓото јадење да го оправат, што е оправдано  единствено во самоодбрана, но и тоа е нодозволиво ако чоек созреал http://www.iva.dk/jni/lifeboat/info.asp?subjectid=167 - http://www.iva.dk/jni/lifeboat/info.asp?subjectid=167  

но вакво извинување фали и во самиот двор на астрофизиката, ами не самодбранa тука нападот им е најчеста одрбана на сопствените наспроти туѓите размисли, да е уште посмешно и оние ко стрингерите кои сакаат да избалансираат и да ги обединат квантичарите и релативците пак биваат во небрано ако не и повеќе бидејќи од две страни биваат исмевани, всушност никој не ни е крив што просечноста и недораснатоста ни се веќе секојдневен ритам, што и не е толку страшно освен ако преку нив и не почне чоек да си лечи комплекси

Cosmic models are themselves not accurate depictions of the universe but humanizations of it

Science for Kant had validity as a vehicle for addressing specific issues that could be resolved via direct observation and experimentation. It was not to be a vehicle for building cosmic models
for such models would inevitably draw science into the transcendental realm.
http://www.asa3.org/ASA/PSCF/2002/PSCF6-02Carter.pdf - http://www.asa3.org/ASA/PSCF/2002/PSCF6-02Carter.pdf


What, then, is man's ability to comprehend the universe? Mathematical and linguistic competence which enables us to formulate abstract concepts in order to grasp the universe—where does it arise? Whence the logos in the first place? By no means is it anything we invented to conquer the universe. Nor are our mathematical and linguistic abilities something we acquired for ourselves in the process of the struggle for existence. It must be something bestowed on us...

http://www.utitokyo.sakura.ne.jp/uti-index-papers-e-watanabe-hisayoshi001.pdf - http://www.utitokyo.sakura.ne.jp/uti-index-papers-e-watanabe-hisayoshi001.pdfPosted By: Max
Date Posted: 04-Oct-2012 at 18:31


каша - и во ист двор телалите не им се знаат  Big Bang: Who’s the Daddy?  - http://telescoper.wordpress.com/2012/06/08/big-bang-whos-the-daddy/ - http://telescoper.wordpress.com/2012/06/08/big-bang-whos-the-daddy/

а ако чоек размислува надвор од кутиката, на кашата и дотураат варикина  

[tube]Mf5y6PJR5lE[/tube]

Posted By: Max
Date Posted: 04-Oct-2012 at 19:20


Latest http://ned.ipac.caltech.edu/help/links.html - NED-D Extragalactic Data - http://bigbangphysics.com/home.html - http://bigbangphysics.com/home.html

[tube]nasWkiiv8gY[/tube]


~


веројатно идниот наплив на ситни сателити [ https://en.wikipedia.org/wiki/CubeSat - 1 ] ќе може брзо и лесно да размрси многу дилеми и мистерии со оглед дека стопаните на големите многу што ескивираат, кријат па и забораваат да испитаат ил проверат, но за волја на вистината сите тие ќе бидат запазени и фрагментирани според подобност во случај да се блиску нешто да демистифицираат ...
Posted By: Max
Date Posted: 05-Oct-2012 at 14:05


колку што има различни разбирања за биг-бенг моделите, толку има и за земјата јасно кои не се меин-стрим! ниту пак геолозите саакат да чујат друго мислење, астрофизичарите па ич, може стримоите ептен талог им фанале па ништо неможе да префрли ајт ако не преку стримои тогаш преку стрипои, шала на страна но ништо не е случајно па и стрипаџии ко Neal Adams да ни цртаат теории ко http://www.wired.com/wired/archive/9.03/adams_pr.html - Growing Earth-Growing Universe може доктор ксавиер му шепнал нешто отпојќе [ http://www.nealadams.com/index.php/science/read-watch-learn - 1 ]

не е лошо да постојат ко тези додека и навистина не се научи што е посреди - expanding earth and hollow earth thesis - http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=325&PID=111556#111556 - http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=325&PID=111556#111556

[tube]7kL7qDeI05U[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 05-Oct-2012 at 15:16

(за момент) Lets give us the chance of braking the shell in which we live in (барајте астероид) and look at existence the way it really is, sure its scary (и купете си цвикери) we have no control, but we never have had any control at all, just the illusion, just the perception, just an idea... 

на страна пица-сервисите и нивните астро-капричиози, интересно е што сеуште не не' стрефил ниеден геолошки феномен ко модерно глобално општество, пример ice-age кафе-пауза [ http://earthchanges.ning.com/profiles/blog/show?id=6126809%3ABlogPost%3A247383 - 1 ][ http://www.thelivingmoon.com/41pegasus/02files/Global_Warming_003.html - 2 ][ http://www.proutglobe.org/2011/05/the-coming-ice-age/ - 3 ] или гео-магнетни климакси  кои се прекршуваат на 100-200-300k год. [ http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-poleReversal.html - 1 ][ http://www.futurepundit.com/archives/002236.html - 2 ][ http://www.sciencemag.org/content/295/5564/2435.abstract - 3 ]  

[tube]pGKKzsRjJ_Y[/tube]

Posted By: tomo441
Date Posted: 11-Oct-2012 at 14:54
Nesto sto ne bi trebalo da se sluci, no sepak...

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/236627/Sudar-Zemlje-i-planete-Nibiru-2013 - http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/236627/Sudar-Zemlje-i-planete-Nibiru-2013


Posted By: Ines
Date Posted: 17-Oct-2012 at 11:40
Нибиру и Сичин...да видиме


Posted By: Max
Date Posted: 19-Oct-2012 at 00:40


зависи во кое кино ќе биде премиерата Smile впрочем ова на сериски филм ко фринџ беше најдобро објаснето   [ http://fringepedia.net/wiki/Parallel_Universe - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=Lr3Wcx2wR7s - 2 ][ http://en.wikipedia.org/wiki/Mythology_of_Fringe#The_parallel_universe - 3 ] односно она што научно го претпоставуваме, античките цивилизации го живеелe - parallel universe - та евентуално од таму нешто да не ни слета, а ако е мултиверсе ко на one со џет ли [ http://thecenterfortheologicalstudies.blogspot.com/2010/11/irrational-multiverse-philosophy-in-one.html - 1 ] тогаш сме ја обрале нибиру а никој да не знае

целава фама квалитетно е депласирана на 'ртскај http://earthsky.org/space/planet-nibiru-is-not-real - http://earthsky.org/space/planet-nibiru-is-not-real

единствено чуди оправданиот страв на владите ширум светот да прават подземни градови од скривалишта, но ова може да е врзано и за воени претпоставки или за епидемии итн. така да може ако на крај и некој лабараториски вирус да го етикетираат ко нибиру Posted By: Max
Date Posted: 19-Oct-2012 at 22:24


џони штулич поручуе http://www.youtube.com/watch?v=-sV7DnKGS-8 - мени се душо од тебе не растаје, хм досега најлезет видео што го имам чуено на темата шифтање во петта брзина годинава 

[tube]IudRf0MsVAs[/tube]

морам да кажам дека после доволно прелистување скептици околу постојните меин стрим космо-модели попоелека отворам простор и за вакви расадиPosted By: Max
Date Posted: 19-Oct-2012 at 23:00


во тој контекст секојдневно некоја нова теорија ме изненадува, колку и да е млака или ладна водата понеа пр. push gravity
- http://www.keelynet.com/gravity/wright.htm - http://www.keelynet.com/gravity/wright.htm
- http://www.topology.org/sci/grav.html - http://www.topology.org/sci/grav.html [ http://web.archive.org/web/20100401063300/http://www.blazelabs.com/e-exp11.asp - 1 ]


но највесело е кога ќе чујам скриени сведоштва кои се крепат на постојни теории пример следново видео и стринг теоријата, фринџ вода може да им носи за тензија

[tube]xjoJV0GF6vY[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 28-Oct-2012 at 20:13

[tube]jKJCkqHsiZU[/tube]

Epic study confirms Einstein on space-time vortex around Earth - http://earthsky.org/space/epic-study-confirms-einstein-on-space-time - http://earthsky.org/space/epic-study-confirms-einstein-on-space-time  

Then if space time can be twisted and folded then the thin layer of the fold could be breached.If breached where would you come out at? Time travel has just been proven to be possible. [ http://en.wikipedia.org/wiki/Time_vortex_%28Doctor_Who%29 - 1 ][ http://theinfosphere.org/Time_travel - 2 ]

[tube]UnURElCzGc0[/tube]

односно: 

High-dimensional spaces occur in mathematics and the sciences for many reasons, frequently as configuration spaces such as in Lagrangian or Hamiltonian mechanics. Ie: these are abstract spaces, independent of the actual space we live in. The state-space of quantum mechanics is an infinite-dimensional function space. Some physical theories are also by nature high-dimensional, such as the 4-dimensional general relativity and higher-dimensional string theories.In mathematics, the dimension of Euclidean n-space E n is n. When trying to generalize to other types of spaces, one is faced with the question what makes E n n-dimensional?" One answer is that in order to cover a fixed ball in E n by small balls of radius ε, one needs on the order of ε−n such small balls. This observation leads to the definition of the Minkowski dimension and its more sophisticated variant, the Hausdorff dimension. But there are also other answers to that question. For example, one may observe that the boundary of a ball in E n looks localy like E n − 1 and this leads to the notion of the inductive dimension. While these notions agree on E n, they turn out to be different when one looks at more general spaces.
Posted By: +Protagorist
Date Posted: 10-Nov-2012 at 20:58

што е работава со блогов http://macedoniandimension.wordpress.com/ да не отвориле нов off.net портал во скопје,сега нешто спласна еуфоријата за нумеролошкава апокалипса,ама после http://macedoniandimension.wordpress.com/2012/11/07/updates-on-the-3-days-of-darkness-tibetan-monks-make-a-statement-for-nasa-12-21-2012/ - ова будистичкиве совети објавени на дотичниот блог,чоек лесно може да си ја врати во живот истата,не дека сум пациент кој веднаш ќе тркне по залихи,што уствари секој во секое време треба да си ги има,особено оние кои живеаат по руралните села каде и така мораат сами да си месат леб,грејат на дрва или осветлуваат со газија,но морам да признаам наседнав на аберов од ламата та алтер егото(бар она што преживеало) во трен се разрипа низ-глава,ко што и му доликува ко за бабун-ин,да не му дадеш повод инаку уште сега ќе ја запали газијката и ќе почне да меси зелници

-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 11-Nov-2012 at 20:15
Originally posted by Max

extroidinary claims require extroidinary evidence т.е. ако по утрото се познава денот јасно ваквите паранои ќе беа прилично поткрепени со јасни знаци гледано со земни очи по земни појави!


има доказ,кебето на ацо шопов најверојатно изи го испрал по затворањето на а1,шала на страна но да имаше нешто за тогај односно во однос на тој датум веќе и ќе се насетеше некаков медиумски абер досега,од евентуално некоја појава,а освен изборине америка ништо немам чуено дека скоро се случило,ај може згрешиле за некоја година ова дванаескиве најверојатно http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/7832724/2014-will-determine-course-of-century-says-Cambridge-professor.html - никој не им кажал да си купат нова книга за во авантуристичката архива,плус дека главниот сесветски настан ќе биде 2014 кога во СкоПје ќе отвораме новиот луна парк

плус за септември мислам беше во 2014,има претпоставки дека ќе се стркалала џамлија во нашава шлајка http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3200019.stm - http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3200019.stm е ова и навистина може да не шифтува од национални и демократки држави во нов светски поредок налик тоталитарен комунизам каде секој неподобен би се ресетирал вака или онака,како http://www.youtube.com/watch?&v=x-CrNlilZho&t=84m - еугеничарите би си создале свој рај на земјата,само забораваат дека матрицата одамна им прегорела! во секој случај 2014 освен соларен максимум ќе има за сигурно спектакуларен метеорски дожд со и до 1000 метеори на час http://www.space.com/18149-new-meteor-shower-2014-meteor-storm.html - http://www.space.com/18149-new-meteor-shower-2014-meteor-storm.html во овој случај ова ќе биде шлаг на тортата Скопје2014,додека во случај џамлијана и да ни напраи само зуцка по грешка тоа ќе биде библиски риалити чек,џабе си абевте времето по тоа среброто и неговите деривати како монетарна економија,константен економски раст,инфраструктурен комфор итн.,претпоставувам и тогаш ќе се гледаат снимени шпанско-турски серии во француска продукција а со англиско-германски копродуценти!

http://neo.jpl.nasa.gov/news/news138.html - http://neo.jpl.nasa.gov/news/news138.html

If the accuracy of the data is correct, the asteroid measures are 1.2 km in width, travel speed 30 km / s. weight estimated 2.6 million tonnes, 20 million effect of atomic bombs or TNT equivalent of 350 billion tons., Tier 1 risk based on 51 observations. if 2003-qq47 impacted on parisa lmost all western europe would be oblitrated in 10 minutes. but! peaked 1 chance in 250k yet credible threat! only one tenth of the size of qq47 thought to have wape out the dinosaurs 65 millions years ago.

[tube]aByGWwaka_0[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 12-Nov-2012 at 10:38
It was removed from the Sentry Risk Table on 14 September 2003.[2]
It is now known that 2003 QQ47 will safely pass 0.1283 AU (19,190,000 km; 11,930,000 mi) from the Earth on 2014-Mar-26 http://en.wikipedia.org/wiki/%28143649%29_2003_QQ47 - http://en.wikipedia.org/wiki/(143649)_2003_QQ47


http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Apollo_asteroids - http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Apollo_asteroids

малку карамбол и шансите можат прилично да се зголемат

Only two of the 42 objects for which the JPL lists risk calculations have Torino ratings higher than zero — the new asteroid and another discovered in 1997, which also carried a rating of one.

JPL computers have calculated that the orbit of the newly discovered space rock means there are 31 potential collisions between it and Earth.

If the asteroid did strike earth, it would hit with the force of more than 25 million Hiroshima-sized nuclear bombs. http://www.cbsnews.com/2100-205_162-571160.html - http://www.cbsnews.com/2100-205_162-571160.html


значи прошлите земјани ги сотрел астероид од 250 милиони атомски хирошими


-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 13-Nov-2012 at 15:00-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 15-Nov-2012 at 22:19

интересен сајт - http://jupiters.narod.ru/universe11.htm - http://jupiters.narod.ru/universe11.htm

http://www.youtube.com/watch?v=Ecg748GDr6c&t=44m44s - http://www.youtube.com/watch?v=Ecg748GDr6c&t=44m44s
-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: gjoko
Date Posted: 02-Dec-2012 at 23:02
сметнав една слика од 360 сликите на роверот Curiosity.Тлото изгледа доста помалку каменесто него каде што се спуштија другите два ровери (Spirit i Oppurtunity)Posted By: +Protagorist
Date Posted: 04-Dec-2012 at 21:19

[tube]igd6D3Lla38[/tube]

India Daily ^ | Dec. 29, 2005 - Cyclical Ice age gets hold of the earth – how severe will it be by 2012?

Ice ages come every 11,000 years. A mega ice age comes every 105,000 years. Both are due between now and 2012. The 11,000 year cycle happens because of increase and decrease of cyclical underwater volcanic eruption. The 105,000 mega ice age happens because of the changing shape of the orbit of the earth around the sun – circular to elliptical and then back to circular every 105,000 years.

Both the cycles are overdue. They have actually started. Europe right now is in deep freeze. Japan and South Korea are experiencing the worst snowfall ever. Even New Delhi is experiencing the worst ever fog and cold weather. Do not get surprised to see New Delhi experiencing the weather of Moscow, Miami experiencing the weather of Chicago.

Since the 105,000 cycle is overdue, the freeze can be real severe by 2012 and beyond. Some Geologists believe that global warming is causing the freeze because of manipulation of warm ocean currents and streams. The manipulation has occurred for many reasons. Global warming from human civilization is one reason. But much more serious is the cyclical increase in under ocean volcanoes and stretched geysers over miles. Such an eruption has recently been discovered in Indian Ocean stretching 45 miles releasing superheated steam to 750 degree F.

Because of this extra heat ocean is getting evaporated. The resulting precipitation is forming the snow and eventually ice. In the last ice age, Montreal in Canada was under two miles of ice. NY was less than 400 feet of ice. The southern US has no ice but had the weather of Canada with very often snow fall.

With our current technology, our civilization will survive the smaller cycle – the 11,000 year cycle that can produce a mini ice age. Food will be scarce and much of the northern hemisphere will be under deep ice with little life there. Serious migration of population will take place from north to south.

The terrestrial civilization cannot survive the mega ice age that comes every 105,000 years. In that case the ocean levels will fall by 500 feet on an average. The whole earth will be under deep ice. How do we know if the ice age that is engulfing the earth is smaller or the mega one?

Some geologists, astrophysicists and scientists believe if the mega ice age is starting then certain parts of the world will be very cold and under deep snow for a few years. At the same time many parts of the world will experience very mild winter. El Nino which is due in 2008-2009 can cause the mega ice age to come. A super volcano in Toba or Yellow Stone can also cause the mega ice age. Earth’s current orbit around the Sun suggests that any of these will instantaneously ( two months for example) put the earth into deep freeze. A burst of cosmic dusts from the center of the galaxy can also cause the same. Severe weather patterns that is taking hold of the earth are not very good signs.

http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1555444/posts - http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1555444/posts


[tube]UpZqAPmW6d0[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 21-Dec-2012 at 14:38

Најладна зима во последните 70 години - 20.12.2012

Русија ваков долг и екстремен студ не памти уште од 1938 година. Температурите се 10 до 15 целзиусови степени пониски од просекот на Русија - http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=11776 - http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=11776


Наредната година ќе биде една од најтоплите во историјата - 20.12.2012 - http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=11780 - http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=11780

New Ice Age to Begin in 2014

“Forecasters predict that a new ice age will begin soon,” says this article on russia-ic.com.

“Habibullo Abdusamatov, a scientist from the Pulkovo Observatory of the Russian Academy of Sciences considers that the sharp drop in temperature will start on the Earth in 2014.

According to the scientist, our planet began to “get cold” in the 1990s. The new ice age will last at least two centuries, with its peak in 2055.

“It is interesting, that the same date was chosen by the supporters of the theory of global warming.

“The expected decrease in temperature may … become the fifth over the past nine centuries, reports Hydrometeorological Center of Russia. Experts call this phenomenon the “little ice age”, it was observed in the XII, XV, XVII, XIX centuries. This cyclicity makes the theory of upcoming cold weather in XXI century look like truth.”

http://russia-ic.com/news/show/13717#.T0Q3Ms7rk9C
Thanks to Thomas McHart, Stephanie Relfe for this link
http://iceagenow.info/2012/02/ice-age-2014/ - http://iceagenow.info/2012/02/ice-age-2014/дополнително збунува фактот дали трипоите на теренс мекена се право основани или криво сонувани http://www.inquisitr.com/432423/mayan-apocalypse-started-with-a-bad-70s-mushroom-trip-not-ancient-civilization/ - http://www.inquisitr.com/432423/mayan-apocalypse-started-with-a-bad-70s-mushroom-trip-not-ancient-civilization/ но најверојатно е второто имајќи предвид ко што вели самиот тој дека товејќи си умот со отрови чоек си го ресетира културнио код https://www.youtube.com/watch?v=_7xj8v0WC0k - 1 ] плус кај него колку што можам да приметам дополнително станува збор и за свлечкана изботираност односно потрага по знаењето на паднатиот човечки ум кој царувал пред потопот.... ајде бар наса технократски ги исмева неговите одгласи

[tube]QY_Gc1bF8ds[/tube]
"Both the Hopis and Mayans recognize that we are approaching the end of a World Age... In both cases, however, the Hopi and Mayan elders do not prophesy that everything will come to an end. Rather, this is a time of transition from one World Age into another. The message they give concerns our making a choice of how we enter the future ahead. Our moving through with either resistance or acceptance will determine whether the transition will happen with cataclysmic changes or gradual peace and tranquility. The same theme can be found reflected in the prophecies of many other Native American visionaries from Black Elk to Sun Bear." — Joseph Robert Jochmans http://2012realorfiction.blogspot.com/p/mayan-end-age-12-21-2012.html - 012realorfiction.blogspot....

-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: shule
Date Posted: 27-Dec-2012 at 18:36
Доста различни работи се постираат на темава со наслов Космологија Roll%20eyes ама ако, од дискусија нема зијан.

Сигурно ги знаете дечките од САД - http://www.astronomija.com.mk/ - http://www.astronomija.com.mk/ . Штета што нема форум на тој сајт, инаку би било добро и со нив да се разменат мислења (не знам дали ги има на форумов).

Со закаснување ги читав постовите, пошто сум повикан од првиот пост во нишкава Smile. Дискусијата за астрономиј / астрофизика во МК е распрсната на повеќе места (Кајгана, тука, по блогови...) а нема едно место каде што би се дебатирало. Тоа може да е добро, може не, којзнае. Поздрав и секое добро.


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 27-Dec-2012 at 21:13
аха значи ти си тој Шуле,ондак да си прашам каде и каква лабораторија имаш?

Инаку ако си астрофизичар ај те молам објасни како тоа Сонцето може да предизвика ледено доба и за што има поголема веројатност: глобалното замрзнување или затоплување,иако и од двете баш сеопфатно глобално нема да бидат сите луѓе засегнати,односно од евентуално замрзнување би биле само оние на северната полутопка а од евентуално затоплување само оние во радиус 50-100км од обала во зависност од надморската висина на местото и количината на вода која би слегла од стопените глечери односно количината која би го кренала нивото на морињата...

Исто ако знаеш кажи колку на овие појави делува тоа што сонцето од два пола моментално преоѓа во фаза на четири пола и воопшто како тоа нас би не засегнало на земјата,дали ова е својствено за секој соларен максимум или е исклучок овојпат?-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: shule
Date Posted: 28-Dec-2012 at 00:31
Немам лабораторија, тоа беше најверојатно напишано на мајтап, туку сум докторант на астрофизика.

Циклусите на ледени ери се комплицирани, не зависат само од флуксот на зрачење кое што од Сонцето стигнува до Земјата, туку и од тоа каква е рефлективноста на Земјата на тоа зрачење, составот на атмосферата (аеросоли, итн.), така што нема прост одговор. Моментално најверојатно е глобалното затоплување поради активноста на човекот.

Последниов параграф не го разбирам како прашање, астрофизиката е голема област, а не сум специјалист за Сонце Smile


Posted By: gjoko
Date Posted: 28-Dec-2012 at 00:59
Сум читал дека Земјата сега према некои параметри влегува во мини ледено доба,кое е во зависност од сонцето.Сегашните покачени температури на светско ниво се објаснуваат со екстремните испуштања на стакленичките гасови.Овие два фактора засега се поништуваат до одредена мерка(благо води во водство загревањето поради стакленичките гасови).

Математички тоа може да се опише со график на кој загревањето предизвикано од стакленичките гасови би претставувало функција со позитивен градиент,а заладувањето функција со негативен градиент.

разликата од овие два параметри ќе го даде конечниот градиент кој одредува дали глобалните температури ќе одат нагоре или надолу.зависи која сила ќе преовлада.


Posted By: zdravozivo
Date Posted: 28-Dec-2012 at 02:12
shule вака извини што дирекно ти се обраќам за неконкретни работи но
би сакал еве ти како астрофизичар да ни се отвориш малце околу тоа што би сакал ти да има изградено во Македонија за твојата област да работи трудови во светски рамки,зборувам за некоја врвна технологија,современа лабораторија,опсерватории,телескопи,видени или невидени објекти...
Чисто онака дали имаш некоја идеа за нешто околу темава
Јас лично незнам какви објекти конкретно се потребни за научно истражувачки цели во астрофизиката или какви има на балканот,ти благодарам


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 28-Dec-2012 at 15:16

здравоживо да не имаш врски во влада па се распрашуваш колку би чинела опсерваторија која би влегла ко предлог во нивната програма на следните избори lol прво нека ги опремат лабосите на пмф со спектрометри а потоа сонувај за огледалца

Originally posted by shule

Последниов параграф не го разбирам како прашање, астрофизиката е голема област, а не сум специјалист за Сонце Smile


поарно мислев веќе прешол муабетов во научните кругови на теорија а всушност е само теза http://iceagenow.info/2012/04/suns-poles-quadrupolar-leading-temperatures/ - http://iceagenow.info/2012/04/suns-poles-quadrupolar-leading-temperatures/ односно ова е регуларна последица на соларниот максимум бар така велат америте A Star with two North Poles - http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2003/22apr_currentsheet/ - http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2003/22apr_currentsheet/-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: shule
Date Posted: 28-Dec-2012 at 17:48
Ситуацијата во светот е таква што за врвна наука не е веќе потребно секоја земја да си гради свои големи телескоп. Постојат супер инструменти на добри локации , и во вселената кои се користат сосем успешно.

Клучно е да се стимулира науката, да се вложат големи пари во научни институти и во луѓе кои би се стипендирале и поддржале да создадат врвни резултати. Ова и фали на Македонија, ама вистински, не шминка. Да речеме милион евра годишно инвестиција на ПМФ или нов институт во период од 10 години. Паралелно со ова треба да се промовира и култура на добро работење, ревизии на постигнатото, отварање на Македонија кон странство, конференции, зачленување во организации како ЕСО...

Тогаш ќе има резултати. Може да се изгради и треба, една мала опсерваторија за национални цели.Print Page | Close Window