Print Page | Close Window

Франкфурт - Манјц - Висбаден

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Патеписи
Forum Discription: Патеписи од Македонија и светот
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1981
Printed Date: 06-Jun-2020 at 03:20


Topic: Франкфурт - Манјц - Висбаден
Posted By: JimmyN
Subject: Франкфурт - Манјц - Висбаден
Date Posted: 25-Dec-2012 at 21:26
Сектција за слики и информаци од Рајн-Мајн регионот (Rhein-Main)

http://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_Rhine-Main - http://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_Rhine-Main
http://mk.wikipedia.org/wiki/Рајна-Мајна - http://mk.wikipedia.org/wiki/Рајна-Мајна

Replies:
Posted By: JimmyN
Date Posted: 25-Dec-2012 at 21:41
FrankfurtMainz


Posted By: JimmyN
Date Posted: 25-Dec-2012 at 21:43
1. Frankfurt
2. Mainz

преземени од википедија


Posted By: JimmyN
Date Posted: 25-Dec-2012 at 21:46
Wiesbaden (Висбаден)Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:07


Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:09


Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:30
извинете за резолуцијата.

ова е главната евангелистичка црква во висбаден. се работи за готски стил, односно неоготски стил. а црквата е изградена во 1862.  значи тогаш решиле лујгево да си напраат црква во стил 300 години стар а не некој актуелен стил.
Зборот мие секогаш се употребвеа и стари стилови или се копирале. не е ништо лошо во то, а и денес се работи така. важно е само да се гради умно а не дибјачко. (за скопје и класицизмот)

Уште нешто, во овој град никојпат немало оригинал готика, се е неоготик.


Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:34
внатрешноста од црквата. олтерот со мермерни фигури, исус и други.Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:35
панорамаPosted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:37
еве ви линк од википедија за црквава на англиски

http://en.wikipedia.org/wiki/Marktkirche,_Wiesbaden - http://en.wikipedia.org/wiki/Marktkirche,_Wiesbaden


Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:42
ова црква е на второ место по големина во градов и е главната католичка цркава. изградена во 1849, неоготика.Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:47
1

2

3Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 12:52
Бањата и казиното во висбаден изградена во 1907Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 13:12
а имаме и руска православна црква во градов. Изградена во 1855 од херцогот Адолф од Насау за неговата сопруга Елизабета, керка на Михаил Романов помалиот брат на царот Александар први од русија.
Младата невеста умре от ко се породила. Херцогот Адолф падна во голема тага и за спомен на Елизабета ја изграде црквата и тука таа е погребена. До црквата се и руските гробишта, едни од најголемите во цела европа (надвор од русија се разбира).
http://en.wikipedia.org/wiki/St._Elizabeths_Church_%28Wiesbaden%29 - http://en.wikipedia.org/wiki/St._Elizabeth%27s_Church_%28Wiesbaden%29Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 13:34
Мостот Теодор-Хеус ги поврзува висбаден и мајнц прку рајнаPosted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 13:52
Цркви во мајнц
1.

2.
Posted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 14:11
главната црква во франкфурт

облакодери во франкфуртPosted By: JimmyN
Date Posted: 26-Dec-2012 at 14:22
Главните железнички станици во
Франкфурт:

Висбаден:

Мајнц:Posted By: zabegan
Date Posted: 31-Dec-2012 at 01:29
кулата на Комерцбанк, еден од моите најомилени објекти во Европа Drool

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: ironm
Date Posted: 21-Jun-2018 at 09:31
Еве неколку слики од Mainz

Print Page | Close Window