Print Page | Close Window

Скопје - видео снимки

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Скопје
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=233
Printed Date: 12-Dec-2019 at 04:06


Topic: Скопје - видео снимки
Posted By: dejan
Subject: Скопје - видео снимки
Date Posted: 09-Apr-2008 at 02:40
Duri sega go najdov ova, 'time lapse' snimka od Skopje, mnogu e dobra i razlichnite agoli kade e fatena zgradata mrtv
[tube]vZamD7ibe_I[/tube]

Od istiot chovek
[tube]Wu_m4Os83Hs[/tube]
Replies:
Posted By: ProMKD
Date Posted: 09-Apr-2008 at 03:50
Ептен интересни лапсови. Се гледа и мојот коментар од пред 4 месеци на првата снимка  


Posted By: dejan
Date Posted: 09-Apr-2008 at 04:41
haha durgi sega primetiv


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Mar-2009 at 15:31

очигледно нишкава е резервирана за поквалитетни клипови Roll%20eyes

еве ајде малку од малку поквалитетни, само незнам од кога стедикем е летачка камера!?

[tube]_z9clPob39k[/tube]

[tube]ZvY-sFypAiM[/tube]

[tube]5qiyu3oGTWI[/tube]Posted By: Vladimir P
Date Posted: 01-Mar-2009 at 16:36
Originally posted by beTon

очигледно нишкава е резервирана за поквалитетни клипови Roll%20eyes

еве ајде малку од малку поквалитетни, само незнам од кога стедикем е летачка камера!?


Највероватно не го знаеле тој исраз, мада постои и летечка камера, но тоа се сосем друго.


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Mar-2009 at 21:41

па добро сигурно знаат со оглед дека на самата опрема сигурно имаат некаде   http://en.wikipedia.org/wiki/Steadicam - steadicam ознака,  но иако поверував дека најверојатно сакале за општа публика   од потенцијални муштерии  да имаат мелозвучна услуга Smile небаре станува збор за   http://en.wikipedia.org/wiki/Helicam - helicam [ http://www.flying-cam.com/movies.php - 1 ] со оглед дека терминот летечка камера е резервиран за хеликамот, сепак  во меѓувреме на пазарот извадиле и некој модел етикетиран како http://www.dimtec.com.br/produtos_descricao.asp?lang=pt_BR&codigo_produto=19 - flyingcam па можеби и тоа е причината да искористат оправдан фол... сепак иако блиску до летчки кадар стедикемот нема толку можности како хеликамот, односно може да имитира само хоризонтални летечки кадри односно само со низок и среден ракурс!

еве снимка од  клучката 20B(k2) од http://www.roadtraffic-technology.com/projects/attiki_odos/ - олимпискиот атински автопат  снимена со летечка камера - претежно статични летечки кадри http://www.airvision.gr/Video/attiki.wmv - www.airvision.gr/Video/attiki.wmvPosted By: beTon
Date Posted: 02-Mar-2009 at 01:20

еве два велосипедски прелета,  првиот на кејот кај парк и вториот на релација палома бјанка - нова железничка, но без стабилизатор     

[tube]38YOX7PAJwQ[/tube]

[tube]6tGhQe-iXKo[/tube]

и уште два flyjump клипа 

[tube]pMAX47oF07Y[/tube]

[tube]1eLSYj0tvEQ[/tube]Posted By: beTon
Date Posted: 02-Mar-2009 at 03:02

[tube]2vLzwmt4Itw[/tube]

[tube]8gZfTCP9zkw[/tube]

[tube]cthMdQvegWk[/tube]Posted By: beTon
Date Posted: 02-Mar-2009 at 03:33

[tube]q4PKF7U08Bg[/tube]

[tube]8Kqy2oQDY3E[/tube]

[tube]YuyCbenPxs4[/tube]

[tube]uv2g-9Ile5g[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 22-Oct-2009 at 06:00

[tube]zyRL6Vshndg[/tube]

[tube]qwaE4ekhpV0[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 22-Oct-2009 at 08:39
[tube]0aGxyTIEHss[/tube]

[tube]R2mSweqyp-w[/tube]

[tube]PWjYbedbLQQ[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 27-Oct-2009 at 23:23

[tube]TaOyNI0SUdM[/tube]
[

Pikolomini - Disguises - http://www.youtube.com/watch?&v=TaOyNI0SUdM - http://www.youtube.com/watch?&v=TaOyNI0SUdM

Неле - Златен Делишес - https://myspace.com/neletronicguru/video/zlaten-delishes/16461435 - https://myspace.com/neletronicguru/video/zlaten-delishes/16461435

ова спотов за златен делишес е снимен некаде средината на девеесетите неможам да се сетам кога точно но дефинитивно најурбан спот кој се свртил некогаш во градов, инаку ова е бисер на Неле http://www.plagij.at/index.php?sajt=more&id=1588 - http://www.plagij.at/index.php?sajt=more&id=1588 кој ете сеуште вирее во етерот ова се драгоцени снимки од аеродром и скопјанка меѓу кои како во тампон зона живее и самиот автор... добро има нешто ситно кадри и од трговски...Posted By: Max
Date Posted: 27-Oct-2009 at 23:30

со слични мотив на ситни урбани сцени се и следниве неколку спота кои на овој или оној начин доловуваат доста голем процент од скопската транзициона атмосфера во која пливавме како неграѓани

[tube]S1NGjyCL900[/tube]

[tube]5YJtn2DLOmg[/tube]

[tube]pfRvo0ecv74[/tube]

http://mesto.com.mk/video/2dc4b085653dc7c/ - ...

[tube]ew08ixmBucQ[/tube]

[tube]LVv4vG--wv4[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 27-Oct-2009 at 23:39


[tube]Oli93XW7UTA[/tube]

[tube]gZI5Acn8hks[/tube]

[tube]OUB33vG24QE[/tube]

[tube]Ha4VU_gI0R4[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 27-Oct-2009 at 23:48

http://www.youtube.com/watch?v=z0kztsP38LE - z0kztsP38LE     http://www.youtube.com/watch?v=38apDiePCPQ - 38apDiePCPQ

[tube]jFevWuVL3TA[/tube]  

[tube]BuBFuarOR1k[/tube]

[tube]30IlDZvg9J8[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 27-Oct-2009 at 23:53

[tube]Fn4qT4q_D9w[/tube]

[tube]YJhrJPYBW0s[/tube]

[tube]9HJSyscaGxA[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 29-Oct-2009 at 05:06
[tube]JZwjxXq52y4[/tube]

[tube]5jv2IDvwzr4[/tube]

[tube]6xBIxacQM8w[/tube]

а еве и нешто психо продукција

http://www.youtube.com/watch?v=ROFAFkSqYrM - ROFAFkSqYrM
    http://www.youtube.com/watch?v=Rfmaesqvgn8 - Rfmaesqvgn8
http://www.youtube.com/watch?v=NvZxawjnt70 - NvZxawjnt70     
http://www.youtube.com/watch?v=iZH6W4pisXM - iZH6W4pisXM


Posted By: Max
Date Posted: 29-Oct-2009 at 06:06
еве и нешто http://en.wikipedia.org/wiki/Dogme_95 - догма клипове кои морам да признаам кај нас ги има во изобилие само што се чуваат по стари шкафои www.culture.in.mk/story_mk.asp?id=19289&rub=42

[tube]TTMxUmYl9XI[/tube]

а еве и еден наш догматичар само што му снемало трака предвреме

[tube]Ddo5hdkrUUg[/tube]

да не е без ич еве и троа старошколски кадри
http://www.youtube.com/watch?v=oRVWKKaJzDc - oRVWKKaJzDc     http://www.youtube.com/watch?v=4mgHxIcJRV0 - 4mgHxIcJRV0
Posted By: Max
Date Posted: 29-Oct-2009 at 07:07

[tube]NpHZ7db1W-c[/tube]Posted By: dejan
Date Posted: 29-Oct-2009 at 08:16
Ovie se odlicni, fala Max.


Posted By: Max
Date Posted: 29-Oct-2009 at 08:28

 фала на сите оние што ги испокачиле по нет! да не беа тие од мене ќе немаше фајде  овие се добри ама има и подобри, не е лошо да се обезбедат снимки од некои постари времиња, има нешто од Jонче во СК по земјотресот http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=114&PID=30436#30436 - www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=114&PID=30436#30436  

[tube]NzElL_w9Ejo[/tube]

[tube]OotM98M3ABs[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 29-Oct-2009 at 23:02

[tube]Hvmxe_rnL3w[/tube]

[tube]cBSnRSSyEuI[/tube]

[tube]NlQKWEEtF2w[/tube]Posted By: La Linea
Date Posted: 31-Oct-2009 at 15:11
Max neznam kako si go utnal ova Big%20smile

Bonus: Soravia U/C 1:45

[tube]r8m1jUvuHSg&feature=related[/tube]


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Max
Date Posted: 31-Oct-2009 at 16:37
не е утнато само не мисе вклопуваше во манџата за натака мислев да се врзе пример со она од кисмет во печатница што го снимија, и кандилце од влатко стефановски трио... инаку тука  во овој спот урбаните кадри се нешто пораритетни како маџар маало и покривот на гтс, ја има  за миг и карабината на јукан  


Posted By: Aleksandar_A
Date Posted: 01-Jun-2010 at 17:30
Здраво!

Наречено е летечка камера, поради тоа што името steadycam си е заштитено од производителол. Помалку или повеќе небитно.
Еве уште едно видео од истиот автор (јас).

http://www.youtube.com/watch?v=7a_PH1sSUlU%20 - http://www.youtube.com/watch?v=7a_PH1sSUlU

Поздрав до сите!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Jun-2010 at 02:22

wow, делот од Водно  Cheers

се надевам наскоро ќе отидеш со опремата и на крстот 


Posted By: Aleksandar_A
Date Posted: 02-Jun-2010 at 11:37
Хммммммм! Одамна се спремам за тоа, но се некако не наоѓам време.Posted By: Max
Date Posted: 02-Jun-2010 at 13:11
за оваа опрема плаче и прелет со параглајдер врз скопје, можеш да се пуштиш со придржба пример од седлото на солунска глава та да фатиш кадри и од козјак а и од цела скопска котлина посетне! незнам колку е возможно со стеди кем да се лета но бидејќи пилотот е отпозади ова не би требало да е проблем, тоа и така параглајдерот е стабилен, т.е. глајда но сепак рака или глава тресе доколку камерата е нанив, а вака пушти сама нека снима ти само дај и правец! браво за клиповиве и за ентузијазмот, и патем дај контакт евентуално ако треба т.е. сигурно ќе треба за нешто да те ангажира човек!


Posted By: Aleksandar_A
Date Posted: 02-Jun-2010 at 14:16

Леле друже не ме пали, одамна сум запален за летање со параглајдер или едрилица... само уште муабетов ми фали. ) Досега немам видено да лета некој со стедикем, така да може ќе го скршам ледот.

Шала на страна, незнам дали е возможно да се лета со него. За тежината мање више 10-15 кила не би требало многу да се осетат, но стедикемот се работи во стоечка, или евентуално седната положба, а и слетувањето... мала утка и отидоа во аут 5-7 иљадарки (евра )
Благодарам за подршката!
Инаку контактот го има на нет, на каналот на youtube а и на повеќето клипови (како тел) а за мејл... незнам дали смее да се стави на форумов. во секој случај ќе го пратам како П.П.
 


Posted By: pbanks
Date Posted: 02-Jun-2010 at 19:20
Одличен клип Александар, сега го разгледав на мира веројатно најдобар од Скопје што сум го затекнал на ЈуТјуб


Posted By: La Linea
Date Posted: 02-Jun-2010 at 20:08
Aleksandar_A ми се допадна клипот со тоа што би го снимал паркот кога е малку посветло и дефинитивно би ги избегнувал оние детали на Скопје како кучињата играчки.

Од квалитетот на снимката воопшто не сум импресиониран. Од камера што кошта толку многу очекував повеќе, вака колку што гледам текстурите се многу разводнети и ми фали чистота на сликата што претпоставувам е мана кај сите дигитални камери. И би те советувал да правиш подинамични кадри зошто јас го доживувам Скопје како динамичен град и мислам дека само на тој начин може да се долови духот на градот. Како пример еве го овој спот

[tube]GH8LktosobQ[/tube]-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: гитардемон
Date Posted: 02-Jun-2010 at 20:36
А La Linea на каква резолуција го гледаше клипот? Достапен е и на 1080 HD. Да не го гледаше на 360? На 1080 квалитетот е бомба.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: La Linea
Date Posted: 02-Jun-2010 at 20:53
Да да го гледав и на висока резолуција, не викам дека не е детална сликата, но забележувам една мана што ја има речиси секој дигитален видео уред, а тоа е софтверот што прави enhance (внатрешна обработка) на сликата и притоа ги уништува текстурите и особено знае да ги уништи боите. Тоа лесно се забележува ако долго си седел на фотошоп обработувајќи оригинални слики и набљудувајќи што може да се случи ако претераш со некој ефект. Можно е и човекот при пост-продукција да изгуби осет и да претера со некој ефект. Ми упаѓаат во очи боите кај делот со фонтаната...
-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Aleksandar_A
Date Posted: 03-Jun-2010 at 09:35
Originally posted by La Linea

Aleksandar_A ми се допадна клипот со тоа што би го снимал паркот кога е малку посветло и дефинитивно би ги избегнувал оние детали на Скопје како кучињата играчки.

Од квалитетот на снимката воопшто не сум импресиониран. Од камера што кошта толку многу очекував повеќе, вака колку што гледам текстурите се многу разводнети и ми фали чистота на сликата што претпоставувам е мана кај сите дигитални камери. И би те советувал да правиш подинамични кадри зошто јас го доживувам Скопје како динамичен град и мислам дека само на тој начин може да се долови духот на градот. Како пример еве го овој спот

[tube]GH8LktosobQ[/tube]

 
La Linea клипот на страната е ставен со 7-8 пати помала големина од оргиналниот фајл, што и можеби не е толку битно, но друга битна работа е што е снимано од рака, со мала брзина на затварач па затоа се добива тој впечаток. За вистинскиот впечаток и квалитет на камерата треба да се видиме и да ти презентирам оргинален фајл, на фул ХД ТВ. ) За останатите забелешки ОК.


Posted By: axel
Date Posted: 28-Dec-2011 at 16:29
интересно видео

http://vimeo.com/33984696


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 28-Dec-2011 at 22:13

Уште еден time-lapse.

[tube]YKEGyd1QJe8[/tube]Posted By: FoSsiL
Date Posted: 02-Jan-2012 at 22:04
[tube]ATqS8vlB20A[/tube]


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-Mar-2012 at 19:42

[tube]98h2gX1ojsc&feature=related[/tube]

[tube]soeAQLfJNKc&feature=related[/tube]Posted By: FoSsiL
Date Posted: 17-Apr-2012 at 00:27
[tube]bf0Ddle8cow&feature=related[/tube]


Posted By: MartiniMKD
Date Posted: 27-Apr-2012 at 19:00
Povelete nesto od mene

http://www.youtube.com/watch?v=8Tu059yT4FY - Skopje Drive


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 27-Apr-2012 at 19:40
Песнава на почетокот од видеото е ѕверка... А сте го виделе ли спотот... RollinИако јас мислам дека можеле да одат со нешто поконкретно Само изгледа актерот не би им се нафатил... уствари од кај знаеш... може не им ни текнало.... а уште од почетокот знаев дека ќе има некој таков "заебан" крај

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 28-Apr-2012 at 00:36
Originally posted by MartiniMKD

Povelete nesto od mene

http://www.youtube.com/watch?v=8Tu059yT4FY - Skopje Drive

Добро направено Thumbs%20Up

Како ти беше стабилизирана камерата?


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-May-2012 at 23:21

[tube]PeXg17x3_cU[/tube]-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-May-2012 at 23:23

Оптовареноста на кружниот тек не е голема... што релативно може да ја подржи оправданоста за вакво сообраќајно решение за оваа локација... барем за сега...

[tube]ocq3pvJtPuk&feature=related[/tube]-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 05-May-2012 at 23:37

Еве и една квалитетна снимка од фонтаната... Малку ме зачуди истата музика од отварањето...

[tube]1O5gBX-mv3Y&feature=related[/tube]-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 07-May-2012 at 01:20
[tube]KbXEY9xw3dY&feature=player_embedded[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-May-2012 at 18:25
[tube]kw-Su6OCNwA&feature=relmfu[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-May-2012 at 18:25
[tube]oYae3WUMFc0&feature=relmfu[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-May-2012 at 18:26

[tube]MkrzHGxF8U0&feature=relmfu[/tube]-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-May-2012 at 18:27
[tube]1qdoCgi3_UI&feature=relmfu[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-May-2012 at 18:27
[tube]KesUvdXUNwg&feature=relmfu[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 04-Jun-2012 at 00:36
[tube]XmeqaimNIG8[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: pbanks
Date Posted: 12-Jul-2012 at 20:25
Скопје од почетокот на 1990те

Од Пред Дождот

[tube]agcyik1uMTk[/tube]


Posted By: kenzo_fan
Date Posted: 13-Jul-2012 at 10:41

Скопје 1977, Исправи се Делфина

0:33:42 

1:10:47

1:28:46

1:33:56


[tube]KOz3T_U7rt4[/tube]

 -------------
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски


Posted By: kenzo_fan
Date Posted: 13-Jul-2012 at 17:35

МНТ 1985

6:50

[tube]Vrscbfb-PWE&feature=player_detailpage#t=410s[/tube]-------------
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски


Posted By: pbanks
Date Posted: 13-Jul-2012 at 20:58


Уште тогаш го запустиле, попрљаво е отколку сега.

Баш вчера ја гледав буквата А


Posted By: kenzo_fan
Date Posted: 14-Jul-2012 at 01:06

Да, не знам на што се должи тоа. На видеото фасадата е стара околу 6-7 години, а денес  делува почисто и ако се поминати повеќе од 12 години од реконструкцијата/чистењето, ако не се лажам.

-----------------------

На Делфина е интересно што може да се види сообраќај по улица Македонија.-------------
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски


Posted By: gjoko
Date Posted: 14-Jul-2012 at 13:03
репортажа на CNN за градот на Мајка Тереза

[tube]8ZrmZc0laBK[/tube]

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ZrmSc0laBk - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ZrmSc0laBk


Posted By: kenzo_fan
Date Posted: 18-Jul-2012 at 12:40

Скопје, Плоштад 1985

6:55

[tube]VQ-a5EApX54&[/tube]-------------
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски


Posted By: Petar
Date Posted: 18-Jul-2012 at 13:52
steta sto ja otkornaa kockata...


Posted By: Petar
Date Posted: 18-Jul-2012 at 14:00
Originally posted by gjoko

репортажа на CNN за градот на Мајка Тереза

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ZrmSc0laBk - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ZrmSc0laBk


Fala za videoto Gjoko! Bas nesto sto sakav da mu prepratam na drugar tuka...


Posted By: pbanks
Date Posted: 16-Aug-2012 at 11:26
Originally posted by Block

Ви се верува дека до пред 7 години живеевме во вакво место?

[tube]HV-qas1M7ks[/tube]


Феноменален архивски клип, од овој период можеби недостасуваат највеќе фото/видео материјали.

1. Плоштадот пред реконструкцијата на Пенов
2. ул. Македонија пред реконструкцијата
3. Старата автобуска станица
4. Крстот не е изграден

и уште многу други работи


Posted By: SJCF
Date Posted: 16-Aug-2012 at 12:42


Ама клипот е направен во 2002 година (видете го крстот на 11:35) http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82 - http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 29-Oct-2012 at 19:55
[tube]xw7FBT9gN4Y[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 29-Oct-2012 at 20:58
[tube]XOt5na6vqCE[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: Dexter26
Date Posted: 07-Dec-2012 at 02:30
Познато ли му е на некого ова место ?
 
[tube]IzKfFuGOz3E[/tube]


Posted By: daci92
Date Posted: 27-Jan-2013 at 19:11
Неколку видеа од Јапонски турист:

[tube]-8wcvffp6kw[/tube]

[tube]NN0nxGDnIPM[/tube]

[tube]ukxwGi-INtA[/tube]

[tube]sVid8HVnfGY[/tube]

Исто така и Скопје Сити Тур со Јутонг Автобус од странски турист:

[tube]oDydwkYdin0[/tube]


Posted By: zabegan
Date Posted: 27-Jan-2013 at 19:28
сеуште не ми е јасно како туристите најмногу се привлечени од локации како Шутка, пластичарската улица и Битпазар, покрај целовкупната култура и историја што ја има тука
не знам дали чувствуваат доза на егзотичност од сето тоа (како источните пазари на пример), или се водат по политички стереотипи што се вртат низ светов? не знам...
сеедно, ова зборува за тоа колку туристите можат да бидат заинтересирани за најразни работи, не мора да се тоа стриктно објекти на културата и споменици, сите ја гледаат општата локална култура


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: daci92
Date Posted: 27-Jan-2013 at 19:31
Шутка ги интересира сите бидејќи е една од најголемите ромски населби во светот ,а за мала држава како Македонија тоа е огромен број на население од една мала етничка група на едно место исто така и ги интересира како живеат .
Друга работа е што повеќето туристи кога доаѓаат во Скопје а и Македонија незнаат за многу знаменитости ,јас досега на пр не сум слушнал дека некој го посетил Скупи или пак црквата во Нерези или пак Аквадуктот итн сите ги посетуваат старата Чаршија ,Кале ,Шутка ,Саат кулата ,плоштадот Македонија и Музејот на град Скопје ,места кој се попознати за странците.
Ретко кој странец отишол на Матка или на Козјак ако не живеел тука.


Posted By: zabegan
Date Posted: 27-Jan-2013 at 20:36
Originally posted by daci92

Шутка ги интересира сите бидејќи е една од најголемите ромски населби во светот ,а за мала држава како Македонија тоа е огромен број на население од една мала етничка група на едно место исто така и ги интересира како живеат .
Друга работа е што повеќето туристи кога доаѓаат во Скопје а и Македонија незнаат за многу знаменитости ,јас досега на пр не сум слушнал дека некој го посетил Скупи или пак црквата во Нерези или пак Аквадуктот итн сите ги посетуваат старата Чаршија ,Кале ,Шутка ,Саат кулата ,плоштадот Македонија и Музејот на град Скопје ,места кој се попознати за странците.
Ретко кој странец отишол на Матка или на Козјак ако не живеел тука.
малце се срамам, што го заборавив горниот факт Doh
инаку, токму локалитетите што ги набројуваш, не се посетени поради тоа што не се промовирани и презентирани како што треба, ниту пак е запазено насочувањето кон нив, поради нивната оддалеченост од централното подрачје
обидувајќи се да создадеме „туристички атракции“ онаму каде што ги нема, заборавивме на еланите природни и антрополошки вредности и потенијали со кои Скопје располага... тие сеуште стојат во туристичката понуда, ама никогаш не се обидовме да насочиме доволно внимание кон нив
и за сите туристи си има доктрина, дури и најнеинформираните бекпекери, можеш да ги насочиш кај сакаш (всушност, тие се и најлесни за насочување, затоа што ги интересира све, ама тоа е веќе друга дискусија)


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 27-Jan-2013 at 20:43
[tube]ZB9x-J80Fko[/tube]

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: kultuzin
Date Posted: 13-Feb-2013 at 13:28

  


[tube]zPfB-qcl6A8#![/tube]Posted By: kultuzin
Date Posted: 14-Feb-2013 at 10:23

По слободна проценка Скопје пред едно 10 до 12 години. Видеото е многу добро за споредба со денешната ситуација.

[tube]HV-qas1M7ks[/tube] Posted By: stobi
Date Posted: 14-Feb-2013 at 16:59
ma ajde kultuzin na koj način poubavo? liči na Karachi vo Pakistan


-------------
Makedonija


Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 14-Feb-2013 at 17:49
Originally posted by kultuzin


По слободна проценка Скопје пред едно 10 до 12 години. Видеото е многу добро за споредба со денешната ситуација.

[tube]HV-qas1M7ks[/tube] 
Депресија ме фати од плоштадот и неговата непосредна околината. Сиво, празно, лошо.

Иако нашиот плоштад сеуште ја нема добиено својата конечна и вистинска форма(треба изградба на двата хотела, Офицерски, објектот пред Лумикс...), разликата е сепак драстична и неспоредлива.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 15-Feb-2013 at 00:31
Еј стварно, не е за верување каков препород доби Скопје во изминативе 10+ години.
И ако тогаш може не заостанувавме толку зад останатите околни главни градови (пред се мислам на Софија, Белград и до некаде Тирана), сега заостанувањето е повеќе од видливо.
Скопје не го решава хаосот туку секој ден го зголемува со секакви ад-хок решенија (често контра продуктивни) буквално на секое поле. Што доби Скопје од сообраќаен аспект? Купи нови кинески и украински авотбуси, кои се палат на секој чекор? Софија за тоа време доби метро и многу нови возила, Белград доби едни од најубавите трамваи во светот и обнови голем дел од паркот. Колку нови улици се направија, колку градски магистали, колку пробиви на нови улици, колку клучки за бесконфликтен премин? Скоро ништо!
А каде сме на полето на хигиената, на парковите, на паркингот? Скоро не виден напредок, додека кај другите околни градови има радикални промени!

И тоа не е најтрагичното, затоа што никој не очекува промени преку ноќ! Најтрагичното е што кај нас нема никаков позитивен тренд, нема долгорочен план врз кого долго ќе се гради основата за убав, среден и конфорен град. Додека кај околните столици ите како има веќе зацртани планови и патеки, над кои ќе ги надоградуваат решенијата. Верувам дека ако продолжиме вака за следните 10 години разликата помеѓу Скопје и дури Тирана и Приштина ќе биде огромна и тоа не во наша полза, за Софија и Белград да не правиме муабет.
Posted By: daci92
Date Posted: 15-Feb-2013 at 03:46
[tube]6gbIkECO_DM[/tube]


Posted By: kultuzin
Date Posted: 06-Apr-2013 at 10:55
[tube]5yzGJKVQJuU&feature=player_embedded[/tube] 


Posted By: zabegan
Date Posted: 06-Apr-2013 at 21:23
пред некој ден на телевизија гледав спот на песна на Васка Илиева, снимен во Скопје, нешто во стил на спотот од Јонче Христовски на почеток на темава, ама не знам како се вика песната и не можев да ја најдам снимката на youtube
би требало да биде снимено некаде на почеток на девеесетите според моја проценка, има квалитетни ретки кадри од Аеродром, Ново лисиче, Карпош и Центар

тој што знае за што зборам, нека помогне да го архивираме и тој драгоцен материјал
-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Џоле
Date Posted: 24-May-2013 at 13:12
---

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 24-May-2013 at 13:29
[tube]tEBc0V5LphU[/tube]

-------------
За сè има вторпат


Posted By: gjoko
Date Posted: 24-May-2013 at 15:43[tube]lcIUXN3BGXU[/tube]


Posted By: Џоле
Date Posted: 15-Jun-2013 at 16:05
[tube]RJmM8T6nMe8[/tube]

-------------
За сè има вторпат


Posted By: MartiniMKD
Date Posted: 01-Jul-2013 at 14:05
Skopje Continuum
[TUBE]8bb9HwD9nEY[/TUBE]


Posted By: zabegan
Date Posted: 30-Jul-2013 at 03:05
не ми замерајте ако веќе го имаме документирано, ама има добри снимки од Скопје и во филмот Самоуништување од 1996 година

[TUBE]j7b014UGyGQ[/TUBE]-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: gjoko
Date Posted: 08-Aug-2013 at 14:37
    
[tube]g3BDyZnJpbc&list=PL75BAB5F84831636B[/tube]


Posted By: gjoko
Date Posted: 08-Aug-2013 at 14:49

[tube]hBUwW0vttl8&list=PL75BAB5F84831636B[/tube]


Posted By: Џоле
Date Posted: 29-Aug-2013 at 11:53
со параглајдер над Скопје

[tube]hfoDjN7ST60[/tube]

околу 5-6 минута може да се види загадувањето на Железара

-------------
За сè има вторпат


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 07-Sep-2013 at 14:38


како сте забораиле на ова незнам но поурбано прикажано скотје здравје, ем со вистинско рага чувство на површинскио слој од чаршијата

[tube]RhLWtGyPimU[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: kultuzin
Date Posted: 20-Sep-2013 at 16:10
[tube]kCmCUYyIv_Q[/tube]


Posted By: Џоле
Date Posted: 20-Sep-2013 at 16:43


-------------
За сè има вторпат


Posted By: zdravozivo
Date Posted: 20-Sep-2013 at 17:36


Posted By: Џоле
Date Posted: 07-Oct-2013 at 12:39
скопски маратон 2013

[tube]vP4njDYQY00#t=58[/tube]

-------------
За сè има вторпат


Posted By: daci92
Date Posted: 02-Dec-2013 at 20:10
[tube]EMMIGhgSBHU[/tube]


Posted By: Џоле
Date Posted: 29-Jan-2014 at 10:03
[tube]WxHXEVuKZMQ[/tube]

-------------
За сè има вторпат


Posted By: zabegan
Date Posted: 30-Jan-2014 at 01:51
Previous
ова од општината е? зашто го има на крајот грбот

инаку многу ми се трагикомични вакви видеа што наводно се промотивни за Скопје, ама на крај испаѓа дека се политичка пропаганда... извинете ама не можам да го сфатам поинаку кога над 60% од видеото се работи од Ск2014, а како обележја се наведени „велосипедска патека“ и „градска плажа“ Crazy


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Џоле
Date Posted: 30-Jan-2014 at 10:51
Официјално се води како промотивно видео за Скопје, иако веројатно е наменето за домашна употреба со оглед на тоа дека е на македонски јазик и кирилица.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: damjan4o
Date Posted: 14-Apr-2014 at 21:56
http://genero.tv/watch-video/37842 - http://genero.tv/watch-video/37842


Posted By: Џоле
Date Posted: 15-May-2014 at 08:02
[tube]KxcXOqOGIUQ[/tube]

-------------
За сè има вторпат


Posted By: gjoko
Date Posted: 27-May-2014 at 21:59


[tube]6gbIkECO_DM[/tube]Print Page | Close Window