Print Page | Close Window

Охрид - град на УНЕСКО

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Македонски градови
Forum Discription: Општа фотографија од македонските градови
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=263
Printed Date: 09-Apr-2020 at 12:22


Topic: Охрид - град на УНЕСКО
Posted By: La Linea
Subject: Охрид - град на УНЕСКО
Date Posted: 03-May-2008 at 23:48
Охрид - Град на УНЕСКОhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid - http://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid
http://www.ohrid.gov.mk/ - http://www.ohrid.gov.mk/
http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF - http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF
http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF - http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF
http://travel2macedonia.com.mk/destinations/ohrid - http://travel2macedonia.com.mk/destinations/ohrid
http://makedonija.name/cities/ohrid - http://makedonija.name/cities/ohrid
http://makedonija.name/municipalities/ohrid - http://makedonija.name/municipalities/ohridReplies:
Posted By: La Linea
Date Posted: 03-May-2008 at 23:51
Охридско крајбрежје

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.8.
-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 03-May-2008 at 23:55
Охридска архитектура

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 03-May-2008 at 23:59
Св. Пантелејмон, Плаошник

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:01
Св. Богородица Перивлепта

1.


2.


3.


4.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:04
Св. Јован Канео

1.


2.


3.


4.


5.


6.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:07
Катедралата Св. Софија

1.


2.


3.


4.
-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-May-2008 at 00:08
Погоре приметиц една слика под број 1, каде што има спој на трдиционална архитектура со тврдина. Ја уствари прв пат гледам дека воопшто имало ваков спој на градби, а башка и многу јако изгледа. А на истата сесија 13 е многу кич зграда.


Posted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:12
Самоилова тврдина

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:20
Античкиот театар

1.


2.


3.


4.


5.


6.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:31
Манастирот Св. Наум

1.


2.


3.


4.


5. Confused


6.


7.


8.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 04-May-2008 at 00:48

Ла Линеја, секоја чест за сликиве. Импресивна збирка.CheersPosted By: La Linea
Date Posted: 04-May-2008 at 00:53
Благодарам до сите луѓе што ги качиле своите слики на фликр и ССЦ(pbanks тука ќе си ги препознаеш ти твоите слики). 


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: dejan
Date Posted: 04-May-2008 at 03:25
Ubavi sliki.


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 04-May-2008 at 12:36
mnogu sme jakiApplause


Posted By: волан
Date Posted: 04-May-2008 at 15:09
Македонскиот Ерусалим залсужува да биде што почесто сликан ... одлично средени подтеми за Охрид ... За жал веќе неколку години Охрид не е на моите дестинации ... за жал ... 

-------------
волан


Posted By: se_manda
Date Posted: 05-May-2008 at 15:47
pa i ne bi trebalo bas mn mn da zalis poso i onaka pola srbija e tamu letno vreme.pocinja da mi se gadi veke ohrid ali poso site neli baraat turisti ok e


Posted By: GreatMakedon
Date Posted: 05-May-2008 at 20:38
Applause


Posted By: волан
Date Posted: 07-Aug-2008 at 14:05
http://mkdlovesyou.blog.hr/ - Ohrid Macedonia:

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=03Ohrid.jpg">Ohrid%2004

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=05Ohrid.jpg">Ohrid%2003

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=04Ohrid.jpg">Ohrid%2005

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=06Ohrid.jpg">Ohrid%2006

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=07Ohrid.jpg">Ohrid%2007

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=10Ohrid.jpg">Ohrid%2009

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=08Ohrid.jpg">Ohrid%2007

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=14Ohrid.jpg">Ohrid%2013

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=15Ohrid.jpg">Ohrid%2014

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=17Ohrid.jpg">Ohrid%2016

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=18Ohrid.jpg">Ohrid%2017

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=23Ohrid.jpg">Ohrid%2022

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=21Ohrid.jpg">Ohrid%2020

http://s281.photobucket.com/albums/kk239/Persey_bucket/?action=view&current=22Ohrid.jpg">Ohrid%2021

-------------
волан


Posted By: zabegan
Date Posted: 07-Aug-2008 at 19:36
како и обично, одлични фотки волан Applause
и гледам дека во охрид објектите се добро осветлени, за разлика од Скопје што и веке имаме дискутирано


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Dec-2008 at 02:14Posted By: La Linea
Date Posted: 03-Jan-2009 at 12:07
Охрид, Нова Година 2009

Кликнете на сликата за голема резолуција

http://s248.photobucket.com/albums/gg177/lbocvarov89/?action=view&current=image1-3.jpg">


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 03-Jan-2009 at 12:12
wow super e


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Jan-2009 at 03:55
Две феноменални фотки од Охрид под снег. (МИА фото)


Posted By: mitatos
Date Posted: 04-Jan-2009 at 13:03
eeeee od ovoj agol samo slika so sneg falese inace veke monotono za slikanje bitna kaneo

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Jan-2009 at 14:42
Originally posted by mitatos

eeeee od ovoj agol samo slika so sneg falese inace veke monotono za slikanje bitna kaneo

Da da kaneo e vekje preslikano! Mene mi se svigashe slikata, pod sneg retko go imam videno!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 05-Jan-2009 at 15:06
Еве уште една слика од охрид под снег.
Posted By: Vladimir P
Date Posted: 05-Jan-2009 at 15:30
Applause Канеое прекрасно


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Б.Ѓ.Т
Date Posted: 05-Jan-2009 at 19:57
Thumbs%20Up


Posted By: zabegan
Date Posted: 06-Jan-2009 at 01:22
првпат ги гледам охридските манастири под снег, искрено Big%20smile


Posted By: dejan
Date Posted: 06-Jan-2009 at 02:41
Охрид е многу убав под снег, како да е во свој свет, прекрасно е.


Posted By: anDarko
Date Posted: 06-Feb-2009 at 15:41
National Geographic до сега на два пати имал фотографии од Охрид како Photo of the Day. Двете се од 1983.Сликава може да ја спуштите за wallpaper на:
http://photography.nationalgeographic.com/photography/wallpaper/lake-ohrid_pod_image.html - http://photography.nationalgeographic.com/photography/wallpaper/lake-ohrid_pod_image.htmlwallpaper од оваа фотка на:
http://photography.nationalgeographic.com/photography/wallpaper/church-imboden_pod_image.html - http://photography.nationalgeographic.com/photography/wallpaper/church-imboden_pod_image.html

Додека оваа фотографија е од профилот за Македонија на National Geographic
http://travel.nationalgeographic.com/places/countries/country_macedonia.html - http://travel.nationalgeographic.com/places/countries/country_macedonia.html
Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Feb-2009 at 15:57
AnDarko една ти промакнала...Posted By: anDarko
Date Posted: 06-Feb-2009 at 16:04
Previous
Thumbs%20Up


Posted By: pbanks
Date Posted: 06-Feb-2009 at 16:11
Кога сме кај National Geographics јас ја имам целата архива од 1888-1997. Би било фино да ги извлечам сите објави со референца кон Макеоднија и да ги објавам во останати теми. Има доста интересни текстови од Турско време, СФРЈ и една објава за независна Македонија ако не се лажам Март 1996. 


Posted By: гитардемон
Date Posted: 06-Feb-2009 at 16:14
Не знам мене искрено воопшто не ми се допаѓа идејата како е осмислен брегот во градот. А кај плажите ништо не е подобар. Споредете го со било кое приморско место или приезерско нека е, секаде главната акција е на брегот, полно е кафулиња и дискотеки или што и да е, да може човек да ужива во глетката, кога и онака не е за капење таму. А не тие имаат еден скуден парк на 15 метри од езерото и оние скудните 'хотелчиња' на 50 метри од водата (за во градот зборувам). Можеби не е оптимално да се има кафулиња и дискотеки, но ако сакаат пари сигурно онака не се вадат, со пумпање на цените а никаква атракција. Секое местенце на јадранското и егејското приморје (значи наше поднебје) е така организирано. Овие охријџани само се фалет, а во суштина само езерото е убаво и тоа што им останало од минатото, со прст немаат мрднато да го искористат тоа, само за пари се алчни. Глупав град, затоа никогаш не сум бил на одмор таму, само ради друштво, немаат сите можности да одат подалеку (за жал, вака никогаш нема да сфатат дека Охрид не е ТОП туристичка атракција)


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Feb-2009 at 16:25
Охрид е топ дестинација ако си млад и глуп, а сакаш да отидеш на одмор кој во тие години претставува само еден период од десет 10 дена во кои може да се издрогираш и препиеш без никој да ти вика како што е тоа дома! Воедно да фатиш и стомачен вирус у првите два дена, а по можност и запек поради фастфудот! За тоа е топ!


Posted By: гитардемон
Date Posted: 06-Feb-2009 at 16:30
Добро и Миконос е исто, ама Миконос има приход 69.000x поголем од Охрид Значи не е тоа проблемот.


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: anDarko
Date Posted: 06-Feb-2009 at 16:57
да знаев дека сликиве од National Geographic ќе предизвикаат толку лоши спомени од Охрид немаше ни да ги ставам Naughty


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Feb-2009 at 19:11

па која е поентата да Охрид  - Македонскиот Ерусалим и Град на УНЕСКО да е монденско место за кршење коски  на подиум и печење месо на плажа. сликите се екстра и денес а за тоа време биле уште по спектакуларни, единствено фали можеби кадар со дневна сончева светлина која го обојува многу убаво езерото или пак утрински сцени од бистрата вода! но НГ од секогаш преферирале малку понапорни  и помистични фотки многу турбо експозиции или хдр штимања, она впечаток кој тешко се вари но кога ќе се свари неможеш да го извадиш од глава...   Posted By: beTon
Date Posted: 10-Feb-2009 at 21:12

налетав на добро спржен кадар токму за на туристички спот, само треба изгледа за авторските права да се праша нашиот админ. Smile сликата ја најдов веќе качена од некое чупе на нет па затоа и се решив да ја постирам, иако pbanks очигледно ја спремал за некаде или веќе ја спремил некаде! еве + уште две добри фотки кои ги ископирало дејчето, ова навистина добри кадри си извадил pb незнаев дека ти лежат волку на срце панорамски кадри  http://coolzone-mk.aforumfree.com/forum-f39/topic-t241.htm - coolzone-mk.aforumfree.com/forum-f39/topic-t241.htmPosted By: lslcrew
Date Posted: 10-Feb-2009 at 21:51
Oftopik: Џуро ти случајно да не се си се регистрирал по името Girl4e?! PokeBash


Posted By: pbanks
Date Posted: 11-Feb-2009 at 09:35
Originally posted by lslcrew

Oftopik: Џуро ти случајно да не се си се регистрирал по името Girl4e?! PokeBash


Аха... таа сум

Сликава ја иам аплоудирано за ССЦ уште на времето овој фотобакет профил ми е прастар и не го користам сигурно едно 2 години. Од кај сум ја собрал којзнае.


Posted By: anDarko
Date Posted: 11-Feb-2009 at 23:25
уште еден бисер на Емилијан Секуловски од фликр
Posted By: La Linea
Date Posted: 14-Feb-2009 at 19:26
Сега кога Уранија е привремено срушена можеше да се сликне куќата на Робевци целосно

1.


2. Момент кој ми го одзеде здивот додека одев накај Канео
-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 14-Feb-2009 at 20:03
Линија добро само овој кадар го фати од куќата на Робевци? ваква прилика не се повторува двапати, си можел и на скелето од уранија да се поткачиш! или чуваш тоа пораритетните снимки за лична архива од која подоцна ќе се офајдиш Smile


Posted By: La Linea
Date Posted: 14-Feb-2009 at 22:20
Originally posted by beTon

Линија добро само овој кадар го фати од куќата на Робевци? ваква прилика не се повторува двапати, си можел и на скелето од уранија да се поткачиш! или чуваш тоа пораритетните снимки за лична архива од која подоцна ќе се офајдиш Smile


Moжеби си во право до некаде, но во моментот ниту имав желба, а уште помалку време да правам такво нешто. Ако носев со мене сталак можеби ќе можев да се качам и да направам една панорама на целата куќа но околностите...


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 14-Feb-2009 at 22:25
 белки некој ќе се сети да ја сардиса од кадрирање набрзо додека се може, не е на одмет и една 360 панорама да се удри, но најдобро е човек да се посвети на моментов бар едно недела дена за да ја погоди најдобрата атмосфера... 


Posted By: anDarko
Date Posted: 20-Feb-2009 at 16:05
Поглед на Самоиловата тврдина од хотелот Сончева Порта (фото: Весна Марковска)
Posted By: La Linea
Date Posted: 20-Feb-2009 at 16:11
Previous  Eeek


Oдамна сакам да го фатам овој кадар, но никако не ми успевало!!! Штета што Весна Марковска не располагала со теле обејткив во моментов, зошто очигледно квалитетот на сликава се изгубил при зумирањето. Али, кадарот е ФАНТАСТИЧЕН! Колку само историја има во градов, тоа е неверојатно


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: mitatos
Date Posted: 20-Feb-2009 at 18:02
jas go imam fateno ovoj kadar od ridon onamu ,pred vlezot na ohrid, i mojot idigatalen nema tele ojbektiv , no ubavo ispadnalo fotkata ,a bas mi e zal za toa sto toj del od tvrdinata ne e restavrirana, koj znae kolku poubav pogled ke imase dokolku i toa ke bese restavrirana i nekoi drugi zidovi sto gi ima niz cel ohrid , stvarno bi mozel ohrid da zalici na dubrovnik.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Feb-2009 at 18:06
Mitatos од секогаш сум се залагал за ревитализација на тврдините. Нормално и за Скопско кале доколу е тоа можно, а за охрид мислам дека технички се поголеми шансите поради теренот одколку Скопје.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 26-Feb-2009 at 16:06
01.


02.


03.


04.


05.


06.


07.


08.


09.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.


23.


24.


25.


26.


27.


28.


29.


30.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 26-Feb-2009 at 17:31
Која црква е тоа на првите трри слики?


Posted By: lslcrew
Date Posted: 26-Feb-2009 at 18:24
Пештерска црква Св. Еразмо!Posted By: lslcrew
Date Posted: 20-Mar-2009 at 14:49

МИА ФОТО


Posted By: beTon
Date Posted: 25-Mar-2009 at 18:19

http://static.panoramio.com/photos/original/2889695.jpg - http://static.panoramio.com/photos/original/2889695.jpg

кадарот на LL од постот #9 сл.1 и сл.8

 Posted By: Cloverstack
Date Posted: 26-Jul-2009 at 15:40
Една прошетка низ Охрид:

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20Posted By: mitatos
Date Posted: 26-Jul-2009 at 16:37

Eve i nekolku fotki od ohrid koi vredi da gi vidime i da gi imame vo forumov, samo sto ne znam koj e avtorot

 

1.


2.

3.

4.

5.

6.


7.

8.

9.


10.

11.

12.

13.

14.

15.-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: mitatos
Date Posted: 26-Jul-2009 at 16:39


16.

17.


18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

 -------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: mitatos
Date Posted: 26-Jul-2009 at 21:12
eve uste nesto interesno sto najdov na net za ohrid.
eve go zidot dole niz kaneo kako bil izgraden vo stilot na dubrovnik , i mislam deka treba da se prodolzi po toj nacin da se rekonstruira ohrid i tvrdinata, eve gi i drugite delovi od tvrdinata koi treba da se rekonstruirat i dogradat mislam deka ohrid na svoeto vreme bil odlicen grad, so dupli zidovi ili da gi narecam tvrdini sto go zastituvale gradot.
 
1.
 
2.
 
eve napraviv eden mal nacrt za sto po konkretno se raboti tie crvenite linii ukazuvaat za koi zidovi mi e zborot, i koi treba da se rekonstruirat
 


-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Jul-2009 at 00:59
Аууу не сум ги знаел сликиве, одлично што ги ископа Митат. Дефинитивно мора да се реконструира што може од ова и да биде во стилот, како што каа, Дубровник и градови слични на него со функционална тврдина.

п.с. Митат тебе тврдиниве изгледа ти се пасија?!


Posted By: mitatos
Date Posted: 27-Jul-2009 at 14:59
hahaha me vlece mnogu antikata i istorijata ,sega ima mnogu kuki izgradeno vo tie prostori , no sepak moze da se napravi nesto poveke za razlika od sto e napraveno , da ima poseriozni luge siguren sum deka ohrid ke stane atraktiven i za drugiot del od svetot a ne samo vo okolinata i makedonija.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: mitatos
Date Posted: 27-Jul-2009 at 15:13
Eve i usta edna dobra slika


-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 27-Jul-2009 at 15:20
Од изворите кај Свети Наум     Eeek


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 06-Aug-2009 at 20:53
1. Вечерна панорама - Самоилови Кули на залез
2. Вечерна панорама - Самоилови Кули на залез 2
3. Вечерна панорама - Самоилови Кули
4. На Самоилови Кули
5. На Самоилови Кули
6. На Самоилови Кули - Археолошки ископувања
7. Поглед на Плаошник
8. Сериозни забелешки за ѓубрето расфрлано насекаде на потегот Самоилови-Плаошник и недостигот на канти за отпадоци
9.
10. Археолошки ископувања на Плаошник
11.
12.
13. „Соодветно“ офарбана ограда во стариот град во „Охридски“ стил....
14. Св.Софија
15. Ќерамиди
 
Инаку, Охрид деновиве е преполн со туристи од секаде (највеќе Срби), и имам впечаток дека доста работи се мрднале од мртва точка во Охрид, кога туризмот е во прашање. Во секој случај како што може и од сликите да се забележи сериозни забелешки имам за недоволниот број на информативни табли, проспекти посебно околу археолошките локалитети. Супер што се работи и истражува ама на просечен турист само бедеми, камени ѕидови сами по себе ама баш ништо не му значат.


Posted By: La Linea
Date Posted: 07-Sep-2009 at 20:01
Денес додека листав една книга налетав на сликава од Св. Јован Канео , сликана пред 60 години. Веднаш во очи паѓа куќичката што била срушена при некоја реставрација на црквата и малата камбанарија. Интересно

1.


2.-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Max
Date Posted: 15-Oct-2009 at 01:50

многу го нарекуваат манастир но за тоа немам сретнато записи дека во Канео имало монашка заедница, па така тоа или се гостински конаци според формата залепени за Црквата или тоа се припрати на Црквата, еве слика околу 1900та каде исто се гледаат доградбите

а еве и нешто 35mm со минимален исо и екстра експозицијаPosted By: ovaj_stariov
Date Posted: 21-Oct-2009 at 22:36
Прекрасни слики(превземени од mac)

-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: gorco
Date Posted: 15-Dec-2009 at 22:57

http://www.panoramio.com/photo/29939049 - http://www.panoramio.com/photo/29939049
3 во 1. Не ми текна од поубаво место да сликам.


http://www.panoramio.com/photo/29913093 - http://www.panoramio.com/photo/29913093


Ај нареден пат - поискусен и повеќе агли и поубави фотки.


-------------


Posted By: Korsis
Date Posted: 09-Feb-2010 at 05:56
22 историски слики од Охрид:

http://www.lostbulgaria.com/?cat=198 - http://www.lostbulgaria.com/?cat=198


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 09-Feb-2010 at 22:02
Еве една прекрасна фотографија со кабанаријата од Св. Јован Канео-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Mar-2010 at 15:11
ОХРИД ПРЕД 100 ГОДИНИ И ДЕНЕС
Ви пренесуваме неколку фотографии од Охрид снимени пред приближно еден век, а ние се потрудивме да ги фотографираме истите места, од истата позиција и од истиот агол како што тоа било сторено пред сто години. Третата фотографија во рамките на секоја група е фотомонтажа, при што се обидовме да споиме делови од старата и современата фотографија. Очигледно е дека времето минува, многу работи се менуваат, но има нешта што засекогаш остануваат обележје на еден простор. Станува збор за десетина фотографии од кои во печатеното издание на овој број на нашиот весник ви претставуваме четири, додека другите можете да ги погледнете во наредното интернет издание на адресата www.novamakedonija.com.mk
%20
Горна порта

Горна порта е всушност капија, која е составен дел од големите градски бедеми што го опкружувале градот. Низ неа се влегувало во градот од северната страна, па затоа е позната и како Северна порта.

Денешниот изглед, охридската Горна порта, која потекнува од античкиот период, го добила во времето на царот Самуил во 10 век. Таа отсекогаш била и е влез во една раскошна историска приказна што трае веќе со векови.

Во 2001 година врз неа е извршена конзерваторска интервенција, при што не само што е заштитена туку и е овозможена и старата намена: да може во вечерните часови да се затвора, а во утринските да се отвора.

На само неколку метри од портата минатата година беше откриена античка гробница на млада благородничка, која при погребот била маскирана со златни предмети и килибар, на начин што дотогаш беше непознат. Гробницата потекнува од времето на Александар Први (нарекуван и Филхелен, односно пријател на Хелените, поради помошта што им ја давал на нивните градови), кога Охрид бил именуван како Лихнидос.

На само неколку метри од ова место, во 2002 година беше откриена и античката златна маска, прва ваква археолошка вредност што сега е во сопственост на Република Македонија.

%20
Охридскиот чинар

Охридскиот чинар е една од најстарите атракции не само во градот туку и во Македонија. Легендите и преданијата велат дрвото е старо неверојатни 1.100 години, па дури и дека го засадил лично св. Климент Охридски. Постојат и други мислења според кои дрвото е старо ‘само‘ шест века, но прифатено е првото становиште.

Чинарот е своевиден симбол на Охрид. Сведок е на многу љубовни приказни, но сведок е и на многу егзекуции. Крај чинарот почнувал и крај чинарот завршувал животот. Тука, на едно место, во текот на 11 века се собирале човечките јадови и неговите радости.

Во 2002 година при невреме од дрвото се откина најкрупната гранка со дел од стеблото. Потоа е извршена заштита на чинарот, но на начин поради кој охриѓани, дрвото што е средено со нивната душа, сега го нарекуваат Робокап. Колку што ни е познато, при заштитата било предвидено дрвото да биде обложено со вештачка кора, но работата не била докрај завршена поради стандардната причина - недостиг од пари.

Фотографијата што ви ја претставуваме доловува еден поинаков дух на Охрид од пред околу еден век, дух што бил помалку современ, но очигледно зрачел повеќе топлина. Впечаток е дека денес тоа отсуствува на малиот плоштад на кој се наоѓа чинарот, кој дејствува и премногу вештачки за да ви долови барем дел од времето на кое бил сведок

%20

Манастирот „Св. Наум“

Со оглед на верувањето во чудотворната моќ на св. Наум, манастирот крај Охрид што го носи неговото име и во кој се наоѓа неговиот гроб е еден од најпознатите на Балканот. Оттука, тој е еден и од објектите што, по појавата на првите фотоапарати на Балканот, е најмногу сниман, барем кога е во прашање Македонија. Фотографијата што ја гледате е објавена во Бугарија во 1919 година, што значи дека веројатно е снимена во текот на Првата светска војна, односно по 1915 година, кога Охрид потпаѓа под бугарска власт.

Повнимателните читатели лесно ќе забележат дека фотографот го снимил манастирот од западната страна, во близината на денешната граница со Албанија, односно од местото каде што денес се наоѓаат плажите на воениот автокамп. Од таа позиција не се гледа камбанаријата, која во тоа време постоела и на која се веело бугарското знаме, поради што српската војска подоцна ја урнала.

На средината од десната страна на фотографијата се гледа стара куќа, а на самото крајбрежје човек крај апарат поставен на ногарки. Веројатно станува збор за друг фотограф, чии снимки не се зачувани. Речиси од истата позиција, при идентична околина, неколку години подоцна снимал и српскиот фотограф Поповиќ.

%20

Српски офицери

Ова се српски офицери снимени крај денешниот кеј во центарот на Охрид во текот на Првата балканска војна. Во договорот за бугарско-српско сојузништво склучен пред почнувањето на Првата балканска војна, Охрид бил оставен во сферата на бугарскиот интерес, но по почнување на војната настаните се одвивале така што градот влегол во рамките на српските освојувања. Стапнувањето на српските војници во Охрид означува крај на долгата грчко-бугарска пресметка за наметнување на сопствено влијание во градот. Поради српското освојување, во септември 1913 година избувнува Охридското востание на чело се охриѓанецот Петар Чаулев и стружанецот Милан Матов, па не би било чудно ако офицерите од фотографијата учествувале во задушувањето на бунтот. За жал, не можевме да откриеме поконкретни податоци за нив, а прашање е дали такви сознанија воопшто постојат. Српската војска накратко си заминала во 1915 година, кога во градот влегла бугарската војска, за повторно да се врати со крајот на Првата светска војна.

Денес е невозможно во детали да се долови истата сцена затоа што со изградбата на кејот и шеталиштето, целосно е промената конфигурацијата на теренот. Овој дел од Охрид сега е едно долго поплочено шеталиште. Во заднината се гледа стариот дел од градот со Самуиловата тврдина на врвот.

Се надеваме дека фотомонтажата со која српските офицери снимени во 1912 или 1913 година ги пренесовме на денешниот охридски кеј нема да биде погрешно протолкувана.

%20
 

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=3510159169&id=9&prilog=0&setIzdanie=21927


Posted By: VirginAtlantic
Date Posted: 24-May-2010 at 14:09


Охрид 1941 - 1944


Posted By: ArchiTechTone
Date Posted: 05-Jun-2010 at 11:10
Originally posted by VirginAtlanticОхрид 1941 - 1944Знае некој што е тоа доле на карпата?


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 16-Nov-2010 at 01:54
Се погоди времево викендов,па еве неколку кадри од Охрид

Кон горна порта


горна порта
и на самиот влез имаме куќа "типичен староградски стил"


една различна перцепција на Охрид низ прозорец
и неколку не многу успешни обиди за ноќни слики

-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: leonid23
Date Posted: 01-Dec-2010 at 21:55Posted By: my Macedonia
Date Posted: 06-Jan-2011 at 22:16
Edavaj fativ eden del od gradot
http://img42.imageshack.us/i/p0201111404.jpg/">


Posted By: OCB
Date Posted: 09-Apr-2011 at 18:40
01


02


03


04


05


06


07


Од книгата http://www.kroraina.com/knigi/en/hb/ - Macedonia: Its races and their future од H. N. Brailsford (Methuen & Co., London, 1906)


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 30-Apr-2011 at 00:34
Е незнаев каде е нишката Македонија во очите на другите...

Па еве тука и така се работи за Охрид.

Квалитетна репортажа

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1367163 - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1367163


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: macedonia
Date Posted: 11-Jun-2011 at 17:41
http://vimeo.com/16294023 - http://vimeo.com/16294023


Posted By: OCB
Date Posted: 29-Jun-2011 at 21:59
Added On May 13, 2010

CNN's Nic Robertson discovers an ancient city of hundreds of churches and monastries.

[tube]hDW92UkN7Gw[/tube]


Posted By: gorco
Date Posted: 30-Jun-2011 at 08:03
Originally posted by La Linea

Охрид - Град на УНЕСКО http://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid - http://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid http://www.ohrid.gov.mk/ - http://www.ohrid.gov.mk/ http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF - http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF - http://www.exploringmacedonia.com/?ItemID=D7B9801599F86A45895CDBE20C3565BF


Да надополнам.

http://travel2macedonia.com.mk/destinations/ohrid - travel2macedonia.com.mk/destinations/ohrid
http://makedonija.name/cities/ohrid - makedonija.name/cities/ohrid

-------------


Posted By: strajk
Date Posted: 03-Jul-2011 at 01:21
foto galerija od ohrid...koj znae kako se stavaat sliki,neka gi stai
http://www.ohrid.gov.mk/index.asp?novostiID=32


-------------
ФК Вардар гордоста на Скопје


Posted By: Граѓанин
Date Posted: 03-Jul-2011 at 01:36
Еве ги сликите од поставувањето на споменикот на Св. Наум во Охрид.

Попладнево во паркот пред Рибниот ресторан во пристуво на градоначалникот на Охрид, Александар Петрески, авторот на споменикот академик Томе Серафимоски, првиот човек на организациониот одбор Јоне Станковски, како и стотина љубопитни граѓани беше поставен споменикот на Свети Наум Охридски Чудотворец.

Поставување%20на%20споменикот%20на%20Св.%20Наум%20Охридски%20-%20Чудотворец

Нека е честито! Одамна требаше на овој клучен простор да стои споменик на знаменит Охриѓанец. Убав е споменикот, немам примедби.

Извор: http://www.myWeb.com - ПОСТАВЕН СПОМЕНИКОТ НА  „СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ- ЧУДОТВОРЕЦ“ (Галерија) - Портал на Општина Охрид.


Posted By: Max
Date Posted: 24-Jul-2011 at 12:33

[tube]xE-cISxSFzE[/tube]

[tube]pOw9RPR8Cfg[/tube]

[tube]G6SxrSKVrec[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 05-Aug-2011 at 00:10

[tube]pOTAbLTAgaI[/tube]

[tube]NTKIRq5P2VI[/tube]

[tube]dllQlFjjhKk[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 05-Aug-2011 at 11:41

[tube]wrYvbqyZzuQ[/tube]

[tube]lgUjgXHCMEU[/tube]

[tube]XyijbsTiMTM[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 05-Aug-2011 at 11:56

[tube]xzkRpy5Oquo[/tube]  

   Posted By: Max
Date Posted: 06-Aug-2011 at 22:23

http://gigapan.org/gigapans/70047/ - http://gigapan.org/gigapans/70047/

http://gigapan.org/gigapans/32530/

http://gigapan.org/gigapans/70049/ - http://gigapan.org/gigapans/70049/

Ohrid Region with its Cultural and Historical Aspect and its Natural Environment

http://unesdoc.unesco.org/images/0015/001508/150864eo.pdf - http://unesdoc.unesco.org/images/0015/001508/150864eo.pdf

http://whc.unesco.org/en/list/99/documents/

http://whc.unesco.org/download.cfm?id_document=102535 - http://whc.unesco.org/download.cfm?id_document=102535


   
Posted By: Max
Date Posted: 09-Aug-2011 at 20:02

Posted By: Max
Date Posted: 01-Sep-2011 at 14:17

[tube]Rtw8qyTP5y0[/tube]

[tube]RWT1fpZWPpM[/tube]

[tube]GaJjeEDdQ5k[/tube]Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Sep-2011 at 00:52
еве една сесија од мене, од летото 2010 (не се сите слики мо, некои се направени од другарчето што беше со мене)
Naughty-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Sep-2011 at 21:52
ќе ми простите што не се обидов да ги средам сликите по редослед Shifty


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: anDarko
Date Posted: 22-Oct-2011 at 20:10

Манастирот Св. Наум, охридско, 1930ти.


Posted By: anDarko
Date Posted: 22-Oct-2011 at 20:12


Охрид, куќи под Самоиловата тврдина, 1925 год. Очигледна опустошеност после две балкански и една светска војна.

Охрид, куќи под Самоиловата тврдина, 1925 год.


Охрид, пристаништето, 1925 год.

Posted By: Cloverstack
Date Posted: 23-Oct-2011 at 12:01
Ова Горна порта ли е?

Originally posted by anDarko

Posted By: anDarko
Date Posted: 23-Oct-2011 at 19:39

Група туристи (?), Охрид, Св. Јован Канео, 1942 год.


Posted By: MGS
Date Posted: 25-Oct-2011 at 14:10
[QUOTE=Cloverstack] Ова Горна порта ли е?[QUOTE=anDarko]


Да,Горна порта е.Интересна слика.


Posted By: gjoko
Date Posted: 18-Nov-2011 at 23:33
ваква зелена одамна некој нема скинато,а и се коси со уставот на РМ за слободно движење на луѓе.уште ова му треба на Охрид па катастрофата во туризмот не му бега.


ОХРИДСКИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК ЌЕ СТАВИ НАПЛАТНИ РАМПИ НА ВЛЕЗОТ ВО ГРАДОТ


Едно евро за влез во Охрид!


Според Петрески викендашите не трошеле ништо и си носеле храна од дома, а тие пак со станови и викендички ќе плаќале годишна такса од 100 до 200 евра, бидејќи ако имале пари да си купат имот во Охрид, ќе имаат и да плаќаат такса

Едно евро дневно за влез во Охрид. Туристите кои сакаат да го посетат нашиот најголем туристички центар за новата давачка ќе треба да платат на трите рампи кои ќе бидат поставени кај Подмолје, Косел и Пештани. Ваква е замислата на охридскиот градоначалник Александар Петрески во борбата со викенд-туристите, кои, според него, уживале во градот, а не биле големи потрошувачи.
-Ќе поставиме рампа во Подмолје, една рампа во Косел и трета рампа во Пештани и секој кој влегува во Охрид, а не живее тука, да плаќа туристичка такса. Има многу викендаши кои доаѓаат во Охрид на еден ден, а не трошат пари. Значи си носат храна од дома, зафаќаат место со автомобилите, седат на плажа, јадат и пијат од она што го донеле и ќе го остават ѓубрето кое некој треба да го крене. Тоа општината ја чини многу, ако го земеме предвид фактот не оставаат ниту еден денар тука, ниту пак купуваат нешто во продавниците, вели Петрески.

За оние пак гости кои имаат свои викенд-станови градоначалникот им предвидел годишна такса од 100 до 200 евра во зависност од квадратурата и местоположбата. Цената на таксата би била според македонските стандарди, а оној кој имал пари да купи стан во Охрид, сигурно има пари да плати, објасни Петрески.
-Исто така јас сум на мислење да се воведе друг вид давачка за оние кои имаат имот во Охрид, а не живеат во него - да плаќаат годишна такса. Така е секаде во светот, така треба да биде и во Охрид. На тој начин ќе постигнеме неколку работи, нема да има толку голем интерес на граѓаните од други градови да купуваат станови во Охрид, што исто така е битно за развој на туризмот. Значи ќе собираме и средства кои ние повторно ќе можеме да ги вложиме во туристички цели за да привлечеме повеќе туристи, смета охридскиот градоначалник.

За новитетите кои ги најави Петрески експертите сметаат дека контролираниот влез во Охрид преку рампи е психолошка бариера која штетно ќе влијае врз имиџот на градот.
-Што се однесува до посетителите кои доаѓаат од другите градови и наплатата преку рампи сметам дека е тешко изводливо, затоа што многу од нив можеби не се туристи и можеби доаѓаат од други причини во градот. Сметам дека тоа ќе има негативен ефект. Рампите не доаѓаат предвид, а оние кои имаат станови треба да имаат зголемени давачки како дополнителна такса. Такви примери има секаде, но како контролиран влез во некој град со рампи делува како психолошка бариера која би била лоша за имиџот на градот. Оние кои имаат викенд-станови треба да плаќаат данок на луксуз, затоа што станот не се користи за живеење. Сепак, претходно ќе треба да се расчисти тоа кој е викенд, а кој стан за живеење. Процесот не е едноставен, вели Сашо Коруноски, декан на Факултетот за туризам во Охрид.

Според Ана Чукалеска, менаџер на туристичка агенција, рампите само ќе го намалат бројот на туристите.
-Ваков начин наплаќање на нова туристичка такса најверојатно е уште една иновација на градоначалникот. Реално тоа лошо ќе се одрази врз туристичката сезона. Домашните гости и онака го избегнуваат Охрид поради високите цени, па доколку треба да плаќаат и нова давачка, тогаш ќе го оставиме градот без туристи. Од друга страна, во поголемите светски метрополи нема рампи на улиците, а туристичката такса им е пресметана во самат цена, вели Чукалеска.
Најавата за рампи на трите влеза во Охрид ги вознемири и приватните станоиздавачи. Според нив градот кој секоја година се соочува со се помалку домашни гости треба да изнајде начин за привлекување а не за бркање на гостите.

Од друга страна, проблемот со наплатата на туристичката такса од 40 денари која е пресметана во цената која туристот ја плаќа за престој локалните власти ќе го решаваат со паушално плаќање.
-Сметам дека единствен лек за зголемување на наплатат да се направи пресметка на паушална туристичка такса. Еве, ние веќе се подготвуваме да донесеме соодветни одлуки, кои подоцна ќе треба да поминат и на Советот на Општина Охрид. Потоа врз основа на тоа треба да се донесе измени во законските одредби, кои треба да поминат и на Парламент, смета Петрески.

Инаку заклучно со септември во Охрид остварени се 426.603 ноќевања од кои над 389.320 во поголемите туристички објекти. Што се однесува до туристичката такса прибрани се 10, 8 милиони денари.
-Имаме зголемување на наплатата во однос на минатата година од 17 %, но сепак проблемите со затајувањето на туристичката такса е се уште присутен кај сите станоиздавачи вели Танас Тнасоски, раководител на Инспекторатот при Општина Охрид.

Сузана Вренцовска
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=91E57BF5254B9543945146CEFC90FF09 - http://www.vecer.com.mk/?ItemID=91E57BF5254B9543945146CEFC90FF09Print Page | Close Window