Print Page | Close Window

Технологии на храна

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Наука и технологија
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3031
Printed Date: 17-Jun-2019 at 21:48


Topic: Технологии на храна
Posted By: +Protagorist
Subject: Технологии на храна
Date Posted: 25-Mar-2014 at 09:32
знаење кое кај нас го покриваат Земјоделскиот и Технолошкиот факултет а кое денес е механизирано до степен - сервисер на машина, за и со максимално механизираното примарно производство на суровина цел овој процес да премине ко интегрирани ЗИК-ови (земјоделско индустриски комбинати) во еден ЕУ концерн за прехрана, но кој колку и да ветува потенцијал за планско средување на секторот за храна [ http://youtube.com/watch?v=79UGlB1IRh4 - 1 ] просто нема да биде ни блиску до здрава а не па органска храна [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=170319#170319 - 2 ] настрана што малиот (средниот) земјоделец е колатералка на ова каде уште сега 3% од европските фарми имаат во посед 50% од обработливата европска земја, истото пополека се префрлува и во секторот за обработка на храна, за воедно и во двата (производство и преработка) сектора преку условена стандардизација да се стимулираат монополите ко функционален модел со оглед дека не секој има капацитет да инвестира во http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=469 - стандардизација не дека ова е лошо но не оди брзо нит лесно макар имале и промотор зад себе кој е неопходен за комуникација со дистрибутивните ланци [ http://youtube.com/watch?rl=yes&v=DpVsfMNs3oA - 3 ]

[tube]raSHAqV8K9c[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoвReplies:
Posted By: +Protagorist
Date Posted: 25-Mar-2014 at 11:21
велам технологии а не технологија, за да не се сведе топиков само на индустриската преработка на храна, туку да опфати и добри земјоделски практики (современи ил традиционални) кои би биле одговор нa се позабрзаниот гмо пристап кој дури и во контролирани услови не е рентабилен а не па хуман, камо да е се толку едноставно околу манипулацијата на цела планетарна екологија, пристап кој преку trial&error брзо не турка кон сигурен светски прехрамбен колапс кој зависи и од други променливи освен самата клима, најнапред современиот инстант way-of-life кој ни се сервира ко нормална опција [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=170532#170532 - 1 ] споредбата од видеото во линков за витките јапонци и надуените американци

најбезболна алтернатива кон која треба да се фокусираме е правилната распределба на храна (никако по памет на либералните капиталисти) а која е условена од нејзиното правилно http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=125525#125525 - Пакување и Складирање [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=133353#133353 - 1 ]

тоа и тука има еден куп простор за отфрлање разни негативни пракси на пр. ко PET пакувањата односно пластиката ко единствена исплатлива алтернатива за пакување храна, а не па да се прифатиме GMO ко пандан за локална органска храна, просто мора народ да се одврати од градовите и погубниот гетоизиран пивот на егзистенција, освен ако не се сведи народот на бројлер во инкубатор со функција на несилка за економски раст на грст технократска елита, она думите на орвел и хаксли иако и двајцата не гледаат на секојдневната храна ко главна спона за nwo устрој иако таа и навистина е тоа во костец со навиките за комфор без граници па макар и по цена на природниот начин на живот

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=162799#162799 - www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=162799#162799 [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1192&PID=165708#165708 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3018&PID=170252#170252 - 2 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=170224#170224 - 3 ]

[tube]eFDyTz9K9i8[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 25-Mar-2014 at 16:16
од клипов горе лесно се влече заклучок дека генетиката и не е толку ифрит работа, но народ има склет таксират од корпорациите, иако кабаетот е на подмитливите бирократи и нивните ситнопаланечки регулативи подобни само за во книга

не дека науката е за фрлање но мора да се има граница до каде се треба да оди легално и масовно, но таа и до сега бидна здраво злоупотребена [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=165646#165646 - 1 ] а не па потака, та не ни гинат сф сценaрија ко имортал на енки билал, a до тогај најверојатно ќе се радувамe на лаф муабет ко оној на хестон блументал [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730 - 1 ]

посекако сме го обрале било директно или индиректно

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=128545#128545 - www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=128545#128545

[tube]Se12y9hSOM0[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Apr-2014 at 23:39

lanski tekst no postojano aktuelen, velat pestici pa toa kolku gi ima i na limonot i na bananite toa e chudo, iako najjaka prskanica bez konkerencija mislam deka e jabolkoto, kaj nas prespanskoto i nad 16 pati godishno go tretiraat, a radi shto se sluchuvalo i celi kontingenti da ni vratat, iako sega so ova otkupnite punktovi nema prostor za opushtanje

a shto e do konzerviranata hrana pa to na choek kosa da mu se krene po tro informativna edukacija a ne pa nauchen pristap, kjuti si traj si e muabetov ta kako za site taka i za mene e rabotava, pardon mozhe da se uteshi choek so ribiti i pticite koi se na pobeter deredzhe, ribite plivat vo zakiseleni morinja a pticite letat zachadeni oblaci

http://mkd-news.com/po-mlekoto-i-tunata-eve-shto-vo-prodavnitsite-e-opasno-lista-na-rizichni-proizvodi/ - http://mkd-news.com/po-mlekoto-i-tunata-eve-shto-vo-prodavnitsite-e-opasno-lista-na-rizichni-proizvodi/

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 24-Apr-2014 at 12:10

[tube]3KsHG8QXrE8[/tube]

[tube]GHRbdTKhF9o[/tube]


potrebno e "i organska i lokalna ekonomija voopsto" a ne samo zemjodelie, no bidejki posredi se eksperimenti ko mamonisticki kapitalizam ili socijalizam [ http://blog.com.mk/node/240956#comment-1403237 - 1 ] vakviot decentraliziran idealizam vo momentov e pod znak prasanje nasekade okolu nas, osven ako ne zdrma nekoja kataklizma pa da se otvori prostor istiot da se trasira no i togas dokolku genetski se izmajtapime so se odokolu preku nasata slobodna volja, neznam dali i sto kje kurtuli od eugenicarskite kosmari, prosto tie i sega nema koj da gi timari bidejki se potpreni eksperimentalna na neontoloska etika duri i nihilisticka ako se ima predvid kapitalistickiot tabiet greskite da se pikaat pod tepih kako firmata (farmata) sistemot bi se odrzele vo zivot bez razlika dali i koj se kolateralka vo istiot, neli se dodeka preku istiot moze da se kontrolira i sproveduva odredena mokj, kapak sto cesto na celo na perjanicata zavrsuvaat isfrustrirani lugje bez kapka chovecka chest za koi masite se brojka koja treba samo dobro da se shtima i polzuva kon utopistickata iksacija za materijalisticki raj na zemjata

[tube]SvtTxAl94Wo[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 26-Apr-2014 at 17:57

interesno otkritie ima okolu poleznosta od svezi no neprocesirani ili rafinirani ovosja i zelencuci, koi ko takvi imaat sposobnost preku svojata struktura t.n. dietalni vlakna (od cii fenoli se aktiviraat metabolitite vo krvta koi vprocem gi neutraliziraat otrovite) da gi vrzuvaat za sebe teshkite metali i otrovi, taka nedozvoluvajki da se apsorbiraat vo krvotokot a vo isto vreme gi osloboduvaat ostanatite polezni minerali i vitamini, pa po ovaa logika i prskanite zemjodelski plodoi teoretski ne bi bile opasni za konzumacija, sepak razlicni plodoi se filtri za razlicni metali, ta mnogu mnogu ova ne mi lici na ekstra revolucionerno resenie osven sto malku od malku ja olabavuva paranojata okolu prskanata hrana pod uslov istata da se konzumira ko celosna i sveza... druga korisna rabota od ova bi bilo sto ko fakt MRF moze da se iskoristi ko antidot za prljavite vakcini koi dokolku bi se vnesuvale oralno vo kombinacija primer so svezi jabolka bi go skrotile eventualnoto prisustvo na teski metali v niv zaradi sto istite i se na tapet [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1780&PID=164001#164001 - 1 ] no da e samo toa kabaet kaj niv arno iako i samiot toj da se otkloni volku lesno toa e idealno

http://truerebelsgoraw.com/tag/mike-adams/ - http://truerebelsgoraw.com/tag/mike-adams/ [ https://web.archive.org/web/20151003081621/http://www.kak-da.com/estestvenite-polifenoli-tainite-paziteli-na-nasheto-zdrave-i-dalgoletie.html - 1 ][ https://web.archive.org/web/20151003081417/http://www.mzsv.gov.mk/files/Dosie_Kvalitet_i_bezbednost_na_organskite_proizvodi.pdf - 2 ]

[tube]BlzJwUGmP98[/tube]


izleguva deka konzerviranata hrana nadrobena v metalna ambalaza potencijalno e najopasna, a se ona po vrekji i kutii e pozdravo, kolku i na oko toa da ne deluva sterilno, konzumeristicko-opticka mamka do nemajkade :-)

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 08-May-2014 at 11:05

[tube]MIgavNuBRRA[/tube]

poslednoto video od postov e poafirmativno za razlika od prvite dve
no komu e gajle dali neshto e shtetno ako ushte od dete e navlechen na nego [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=163279#163279 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=165523#165523 - 2 ][ http://youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM - 3 ]

According to Statistics Canada, the average Canadian consumes 26 teaspoons of sugar per day. That works out to 40 kilograms per year —– or 20 bags.

The American Heart Association is suggesting men consume no more than nine teaspoons a day. For women, the recommendation is a maximum of six teaspoons.
...
Also, sugar is measured in grams on labels, instead of more consumer-friendly teaspoons. For someone trying to keep track of intake, four grams of sugar equals one teaspoon.

In a can of Coke, for example, there are more than 10 teaspoons of sugar.
The popular “Healthy Choice” microwave chicken dinner has 5½ teaspoons.
...
Lustig says that sugar, which is made up of glucose and fructose molecules, is a poison because of the way our bodies break it down.

“When you metabolize fructose in excess, your liver has no choice but to turn that energy into liver fat and that liver fat causes all of the downstream metabolic diseases.”
...
http://www.cbc.ca/m/news/#!/content/1.1894262 - http://www.cbc.ca/m/news/#!/content/1.1894262

[tube]xDaYa0AB8TQ[/tube]

http://tune.pk/video/1074581/documentary-addicted-to-pleasure-sugar-bbc-documentary-series - Addicted to Pleasure - Episode Two: Sugar - (BBC Documentary)

~


sigurno ima pomalku opasni vestacki alternativi na beliot seker, no veshtachki sheker znachi veshtachko zdravje, a veshtacko zdravje veshtachki zivot, no zar za ova nekoj e svesen koga kupuva bomboni, slatki, i sekakvi blagi, ima li nekoj navistina aber deka i vo najdobar sluchaj seto ova ne usporuva a vo najlosh ni gi ubiva chuvstvata zavisno komu shto mu e pobitno pokraj zavisnichkoto endorfinsko slastenje

https://en.wikipedia.org/wiki/Isomalt - https://en.wikipedia.org/wiki/Isomalt

https://draxe.com/xylitol-side-effects/ - https://draxe.com/xylitol-side-effects/

http://www.dw.com/en/how-healthy-is-marzipan/av-17282346 - http://www.dw.com/en/how-healthy-is-marzipan/

[ http://www.thekitchn.com/whats-the-difference-frangipan-129522 - 1 ][ http://web.archive.org/web/20161125222910/https://www.itsabakingthing.com/media/6671/99043.pdf - 2 ] https://naturalsociety.com/newly-discovered-side-effect-of-high-fructose-corn-syrup-is-alarming/ - https://naturalsociety.com/newly-discovered-side-effect-of-high-fructose-corn-syrup-is-alarming/-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 08-May-2014 at 21:40

interesna pojava e forata za kafeav kristaliziran seker koj se prodava ko priroden a vsusnost e istiot bel seker samo oboen so melasa ili ushte polosho i najchesto so boja za hrana http://www.zdravakrava.hr/mobile/hrana/bijeli-secer-smedi-secer-ili-stevija-3259 - http://www.zdravakrava.hr/mobile/hrana/bijeli-secer-smedi-secer-ili-stevija-3259 sepak najeftin spin so ogled deka nema narod standard za poarno [ http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936 - 1 ] a duri i da ima po navika zaradi socioloshki prichini pribegnuva kon sherbet muabeti

[tube]4cpdb78pWl4[/tube]


shto da se kazhe osven denes retko komu pileto mu pee rano na sabajle, prosto rafiniraniot sheker vo seto izobilstvo shto go vnesuvame gi ubiva umrtvuva chuvstvata vo choveka - so ogled deka duhovno e low-frequency namirnica slichno ko i kafeto - davajki momentalno odreden bust no dolgorochno umoruvajki go organizmot navlekuvajki go vo kjorsokakot na sladostrastie, a da e samo toj gajleto vo hranata denes ajde i nekako bi progledale niz prsti a kade sezasitenite asti no i solta vo izobilstvo no tuka se i site aditivi popat za koi i da imame aber nemame gajle shto komu kako i koga mu remetat, no cim coek vlegol u bubanj duri i da saka lesno ne se izleguva

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=165646#165646 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=165646#165646

[tube]1EULgY4Dd18[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 09-Jun-2014 at 12:50

потенцијално решение за сите нас е форсирање на рурален наспроти урбан живот и преку него самоодржливост со здрава исхрана,бар додека не е касно [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=742&PID=173809#173809 - 1 ]
а дека размислува некој на оваа тема тоа е точно но кучината си лајат а карванот си врви ем животот си тече во празно, додека народ се бори за парче леб

CIDA global food security - http://www.acdi-cida.gc.ca/acdi-cida/acdi-cida.nsf/eng/FRA-31515911-QGB - http://www.acdi-cida.gc.ca/acdi-cida/acdi-cida.nsf/eng/FRA-31515911-QGB

еве опции кои изгледаат доволно општо за да повлечат внимание и од неупатените, со оглед дека упатените ја глават в некој ќумез на профит успат па најчесто изгледаат ко утепани него упатени, та најверојатно играорците ќе мора да ги надиграат музикантите а во тоа од помош ќе им бидат слични насоки

http://www.atkearney.com/documents/10192/4408373/FG-Feeding-a-Billion-People-1.png - http://www.atkearney.com/documents/10192/4408373/FG-Feeding-a-Billion-People-1.png-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 19-Jun-2014 at 12:05

dokolku se saka reshenie sekogash ima, no nekomu toa ne mu e milo, slichno i kaj vinarite ima nachin kako da se intervenira lesno sepak vinoto seushte se mitologizira, vprochem pravite informacii skrzavo se chuvaat ili zamagluvaat so sporedni, ta ako i obichno vino moze da se oprai so magneti shto fajde narod da troshi ekstra energija za posebni uslovi i tehnologii

http://www.tehnologijahrane.com/enciklopedija - http://www.tehnologijahrane.com/enciklopedija

http://www.tehnologijahrane.com/tehnologijaalkoholnihpica/bistrenje-vina - http://www.tehnologijahrane.com/tehnologijaalkoholnihpica/bistrenje-vina

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=136290#136290 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=136290#136290

[tube]xVmc-pdHfCs[/tube]

[tube]Kp68GVbRbTE[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 03-Jul-2014 at 10:22

e sega ova postov gore kolku i da zvuchi korisno koga kje se polie so doktorskite fakti od videoto na linkov [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=175453#175453 - 1 ] jasno deka kje go distorzira zdravo istiot, ushte povekje onie fenomeni koi ne vo vinoto ami vo rakijata gledaat angel chuvar

mozebi dokolku na alkoholot vaka mu se pristapi ko seopshto zlo, kolektivno da doterame do povekje vreme, volja i sredstva za reshavanje na problemi ko siromashtijata ili gladta vo svetot, za pochetok pousrdno neka go pravat toa edukativnite instituciite po uchilishtata kade ko mantra bi im se povtoruval predmet sekoja nekoja za zdravje i zdrava ishrana kade glaven akcent bi bil na borbata so zavisnotsi, shto utopiski bi dovole do pozdravo opshtestvo [ http://www.debate.org/opinions/if-alcohol-didnt-exist-would-the-world-be-a-better-place - 2 ] a definitivno ko idealno reshenie bi bilo bazdaren alko-starter vo sekoe vozilo > posledniot link od linkov [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=175348#175348 - 3 ]

[tube]VsXNPQa9RBg[/tube][/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 16-Aug-2014 at 18:20

sigurno ne e lesno chovek da vidi kurtul od alkohol, no moez bi bilo polesno dokolku go miluva ko medicinsko vino, ta ako veke resil da gori jetra bar da ne pregori i srce ili mozok

kaj nas zegin sega neshto pochna da proizveduva medicinsko vino, a shto kako e posredi seushte nema javno aber

inaku velat deka tradicionalno ko medicinsko vino na istok go smetale Sake-to [ http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11655-010-0799-7#page-1 - 1 ] koe vsushnost po gradacija e megju vino i rakija [ http://www.dbpia.co.kr/Journal/ArticleDetail/477980 - 2 ] no bidejki se pie na sitno plus so se eventualni lekoviti bilki posredi istoto sigurno e poefektivno nego poznatite nasi travarici megju koi pelnovata rakija e najizvikana (tradicionalen absint)

http://www.prakticanzivot.com/ljekovito-bilje-u-alkoholnim-otopinama-263 - http://www.prakticanzivot.com/ljekovito-bilje-u-alkoholnim-otopinama-263

http://winemaking.jackkeller.net/request146.asp - http://winemaking.jackkeller.net/request146.asp

http://winemaking.jackkeller.net/dandelion.asp - http://winemaking.jackkeller.net/dandelion.asp [ https://www.youtube.com/watch?v=wgOgPGA0Ewg - 1 ]

http://www.winemakingtalk.com/forum/f5/horse-radish-wine-12892/ - http://www.winemakingtalk.com/forum/f5/horse-radish-wine-12892/

http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/6-fruit-wines-you-must-try?s=2 - http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/6-fruit-wines-you-must-try?s=2

[tube]iMtgfc59A6c[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 31-Oct-2014 at 10:19


 • свежа риба
 • Fish: Before refrigerating a piece of fish, dry it completely and wrap it in waxed paper. It will usually keep in the coldest part of your fridge for up to two days, but make sure to check the smell before you cook it. If it smells too fishy or has an off color, throw it out. For bonus points: store wrapped fish on a bed of ice [ http://lifehacker.com/food-storage-101-where-and-how-long-to-keep-your-favor-498597803 - 1 ]


 • сушена риба
 • How do you store dried fish... Wrap it in paper. Put in a basket and hang the basket in a cool but dry place. This is what I have learned from my grandmother.


  http://www.drdobbin.co.uk/health-dangers-smoked-and-cured-products - http://www.drdobbin.co.uk/health-dangers-smoked-and-cured-products [ http://healthyeating.sfgate.com/dangers-eating-smoked-meat-10162.html - 1 ]

  пушени риби или конзервирани во солило имаат кабет од хистамини доколку веднаш при уловот не се замрзнуваат, а тоа ретко е случај, обично на крај од уловот што се вели пред пристаниште се сортира и става на мраз рибата

  HISTAMIN U RIBI - http://hah.hr/index.php?id=352 - http://hah.hr/index.php?id=352

  HISTAMINSKO TROVANJE - Karakterističan je za plavu ribu: tunjevina, skuša, srdela, inćun; Oblikuje se post mortem bakterijskom dekarboksilacijom esencijalne aminokiseline histidina
  ...
  Bijela riba (npr.oslić) sadrži tek neznatne količine slobodnog histidina. Razine slobodnog histidina variraju od 1 g/kg u haringama do 15 g/kg u mesu tunjevine затоа харинга е чаре http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=177612#177612 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=177612#177612
  ...
  Kada se histamin jednom stvori ne može biti uništen ni zagrijavanjem, niti
  hlađenjem. Toksično djelovanje histamina pojačavaju biogeni amini putrescin i kadaverin. Određene bakterije proizvode enzim histidin-dekarboksilazu kao nusprodukt svoga rasta, a taj enzim reagira sa slobodnim histidinom u mesu ribe pri čemu nastaje histamin

  Vrste bakterija povezane s nastajanjem histamina su uglavnom prisutne u slanoj vodi. Prirodno su im stanište škrge i crijeva živih riba i te bakterije ni na koji način ne ugrožavaju ribu

  Nakon uginuća obrambeni mehanizmi u mesu ribe više ne mogu inhibirati rast bakterija te bakterije koje su naročito aktivne u stvaranju histamina rastu i produciraju ga. Najveći proizvođači histamina su: Morganella morganii; Klebsiella pneumoniae; Hafnia alvei. Kada jednom nastane histidin-dekarboksilaza može nastaviti producirati histamin u ribi i u slučaju da bakterije nisu aktivne. Enzim može biti aktivan i na temperaturama konzerviranja hlađenjem, a vrlo vjerojatno je stabilan i kod smrzavanja

  Histamin, prema nekim autorima, izdržava čak i temperaturu od 200 ˚C
  Toksičnost biogenih amina dolazi u obzir u početni stadijima kvarenja ribe kada nisu izražene uznapredovale promjene na ribi
  Organoleptička svojstva ribe nisu dobro mjerilo za procjenu njezine
  održivosti, a ni za p j roc enu toksične količine histamina

  U ljudskom organizmu se histamin detoksificira u probavnom sustavu uz pomoć enzima diaminoksidaze (DAO) i N- metil-transferaze (HMT). Ovaj zaštitni mehanizam prestaje djelovati, ako je unos histamina visok ili ako su navedeni enzimi blokirani drugim tvarima

  PERIOD INKUBACIJE: Od 5 minuta do sat vremena
  TRAJANJE SIMPTOMA: Od nekoliko sati do 24 sata
  SIMPTOMI:
  1. Mučnina, povraćanje, proljev
  2. Osjećaj pečenja u ustima; papren i metalni okus u ustima, blago do jače utrnuće jezika i čitave usne šupljine
  3. Osip, svrbež (crvenilo)
  4. Hipotenzija, lagana glavobolja, vrtoglavica ili nesvjestica

  Prvi slučaj trovanja histaminom prijavio je Henderson- 1850 godine. Kod nas: Prvo trovanje opisano 1973 god u Prvo trovanje opisano 1973. god. u jednoj bolnici za tuberkulozu- trovanje konzervama sardina u biljnom ulju

  Studije pokazuju da su na histamin osetljivi pojedinci kojima u sluznici tankog crijeva manjka enzim diamin-oksidaza (DAO) što uzrokuje smanjenu razgradnju i povećanu apsorpciju histamina u probavnom sustavu

  HACCP:
  - Vizualni pregled ribe i mjerenje temperature u središtu ribe pri dolasku u hladnjaču tvornice (analiza na histamin prema potrebi)
  - Kontrolirati temperaturne režime hlađenja i smrzavanja Pregledavanje ribe nakon odmrzavanja, a prije puštanja u proizvodni proces (analiza na histamin prema potrebi)
  - Uvozna smrznuta riba (analiza na histamin se vrši uvijek, bez obzira na certifikate porijeklom iz zemalja iz kojih smrznuta riba dolazi)


  Jedina učinkovita metoda sprječavanja
  histaminskog trovanja je skladištenje
  ribe na temperaturi nižoj ili jednakoj
  4,4 ˚C u svakom trenutku od ulova (na
  brodu) do potrošnje

  PRAVILNIK O MIKROBIOLOŠKIM STANDARDIMA (NN 74/08), točka
  1,26 i 1, 27: Metoda za utvrđivanje histamina je metoda visoko učinkovite tekućinske kromatografije (HPLC)
  - za analizu na histamin se iz svake serije uzima 9 uzoraka
  - 2 uzorka mogu sadržavati više od 100, a od 200 /k hi i d 200 mg/kg histamina
  - niti jedan uzorak ne smije sadržavati više od 200 mg/kg histamina


  Histamin je biogeni amin koji prema nekim autorima izdržava temperaturu od čak 200 ˚C, što znači da ga temperature sterilizacije ne mogu uništiti. Enzim histidin dekarboksilaza može biti aktivan i na temperaturama konzerviranja hlađenjem. Vrlo je verovatno da enzim histidin-dekarboksilaza ostaje stabilan i kod temperatura konzerviranja smrzavanjem te da se može vrlo brzo reaktivirati nakon odmrzavanja

  FAO zone ribarenja Ustanovljeno je 27 glavnih zona ribarenja
  8 glavnih zona pokriva unutrašnje vode kontinenata
  9 glavnih zona obuhvaća ribarstvena područja Atlantskog, Indijskog, Tihog oceana s njihovim pripadajućim morima

  Jadransko more pripada u 37- u glavnu zonu ribarenja, ali svaka od glavnih zona
  se djeli na podpodručja i divizije. Jadransko more iz tog razloga možemo okarakterizirati s brojem 2 1 okarakterizirati s brojem 2.1
  Samo u 3 FAO zone nije napravljena podjela na podpodručja (FAO 61, 67 i 77)


  http://www.ptfos.unios.hr/pdf/dkt/Histaminsko%20trovanje%20ribom_Nosi%C4%87.pdf - http://www.ptfos.unios.hr/pdf/dkt/Histaminsko%20trovanje%20ribom_Nosi%C4%87.pdf


  [tube]cneLSubFEA8[/tube]

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 31-Oct-2014 at 15:51


  излегува дека многу што од проблеми кај чоека може да се реши со DAO суплементи, од депресија преку мигрени [ http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/90-cured-from-bed-bound-with-histrelief-histame-daosin.10565/ - 1 ] па се до психози ko што вели др.волш во интервјуво [ https://www.youtube.com/watch?v=lZG_pEfFoGo&t=12m0s - 2 ] - бреј мањак цинк а вишок хистамин и ето чоек е спремен за шверц, рекет и остали криминалии

  нејсе др.валш со неговиов пристап од http://www.judytsafrirmd.com/nutrient-power-the-walsh-research-institute/ - Nutrient Power ето има добар абер и за аутизмот и за алкохолизмот, сепак да не излезе дека Хистаминот е зло напротив [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=135438#135438 - 1 ] него премногу или премалку хистамин е кабаетот http://www.diagnosisdiet.com/histamine-intolerance/ - http://www.diagnosisdiet.com/histamine-intolerance/ [ https://www.youtube.com/watch?v=y1LNlccH3lQ - 1 ]

  [tube]qfA02yk5vGM[/tube]
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 15-Nov-2014 at 17:14

  затоа берете памет како складирате намирниците можеби и ова ќе ви помогне

  The Seven Major Mistakes in Food Storage

  A month or two ago I met a cute little gal who was talking to me about her newly begun food storage. You know, she began, I've dreaded doing my storage for years, it seems so blah, but the way national events are going my husband and I decided we couldn't put it off anymore. And, do you know, it really hasn't been so hard. We just bought 20 bags of wheat, my husband found a place to get 60 pound cans of honey, and now all we have to do is get a couple of cases of powdered milk.

  Could you tell me where to get the milk? After I suggested several distributors, I asked, Do you know how to cook with your Wheat? Oh, she laughed, if we ever need it Ill learn how. My kids only like white bread and I don't have a wheat grinder. She had just made every major mistake in storing food (other than not storing anything at all). But she's not alone, through 14 years of helping people prepare, I found most peoples storage starts out looking just like hers.

  So whets wrong with this storage plan?

  There are seven serious problems that may occur trying to live on these basics:

  1. Variety - Most people don't have enough variety in their storage. 95% of the people I've worked with have only stored the 4 basic items we mentioned earlier: wheat, milk, honey, and salt. Statistics show most of us wont survive on such a diet for several reasons.

  a) Many people are allergic to wheat and may not be aware of it until they are eating it meal after meal.

  b) Wheat is too harsh for young children. They can tolerate it in small amounts but not as their main staple.

  c) We get tired of eating the same foods over and over and many times prefer to not eat, then to sample that particular food again.

  This is called appetite fatigue. Young children and older people are particularly susceptible to it. Store less wheat than is generally suggested and put the difference into a variety of other grains, particular ones your family likes to eat. Also store a variety of beans. This will add variety of color texture and flavor. Variety is the key to a successful storage program. It is essential that you store flavorings such as tomato, bouillon, cheese, and onion.

  Also, include a good supply of the spices you like to cook with. These flavorings and spices allow you to do many creative things with your grains and beans. Without them you are severely limited. One of the best suggestions I can give you is buy a good food storage cookbook, go through it, and see what your family would really eat. Notice the ingredients as you do it. This will help you more than anything else to know what items to store.

  2. Extended Staples - Few people get beyond storing the four basic items but its extremely important that you do so. Never put all your eggs in one basket. Store dehydrated and/or freeze dried foods as well as home canned and store bought canned goods. Make sure you add cooking oil, shortening, baking powder, soda, yeast and powdered eggs. You cant cook even the most basic recipes without these items. Because of limited space I wont list all the items that should be included in a well-balanced storage program. They are included in the The New Cooking With Home Storage cookbook, as well as information on how much to store, and where to purchase it.

  3. Vitamins - Vitamins are important, especially if you have children, since children do not store body reserves of nutrients as adults do. A good quality multi-vitamin and vitamin C are the most vital. Others might be added as your budget permits.

  4. Quick and Easy and Psychological Foods - Quick and easy foods help you through times when you are psychologically or physically unable to prepare your basic storage items. No cook foods such as freeze-dried are wonderful since they require little preparation, MRE's (Meal Ready to Eat), such as many preparedness outlets carry, canned goods, etc. are also very good. Psychological Foods are the goodies - Jell-O, pudding, candy, etc. - you should add to your storage.

  These may sound frivolous, but through the years I've talked with many people who have lived entirely on their storage for extended periods of time. Nearly all of them say these were the most helpful items in their storage to normalize their situations and make it more bearable. These are especially important if you have children.

  5. Balance - Time and time again I've seen families buy all of their wheat, then buy all of another item and so on. Don't do that. Its important to keep well-balanced as you build your storage. Buy several items, rather than a large quantity of one item. If something happens and you have to live on your present storage you'll fare much better having a one month supply of a variety of items than a years supply of two to three items.

  6. Containers - Always store your bulk foods in food storage containers. I have seen literally tons and tons of food thrown away because they were left in sacks, where they became highly susceptible to moisture, insects, and rodents. If you are using plastic buckets make sure they are lined with a food grade plastic liner available from companies that carry packaging supplies. Never use trash can liners as these are treated with pesticides. Don't stack them too high. In an earthquake they may topple, the lids pop open, or they may crack. A better container is the #10 tin can which most preparedness companies use when they package their foods.

  7. Use Your Storage - In all the years I've worked with preparedness one of the biggest problems I've seen is people storing food and not knowing what to do with it. Its vital that you and your family become familiar with the things you are storing. You need to know how to prepare these foods. This is not something you want to have to learn under stress. Your family needs to be used to eating these foods.

  A stressful period is not a good time to totally change your diet. Get a good food storage cookbook and learn to use these foods!

  Its easy to solve these food storage problems once you know what they are. The lady I talked about at the first of the article left realizing what she had stored was a good beginning but not enough. As she said, Its better to find out the mistakes I've made now while there's still time to make corrections. This makes a lot more sense.

  If you're one who needs to make some adjustments, that's OK. Look at these suggestions and add the things you're missing. Its easy to take a basic storage and add the essentials to make it livable, but it needs to be done. As I did the research for my cookbook, I wanted to include recipes that gave help to families no matter what they had stored.

  As I put the material together it was fascinating to discover what the pioneers ate is the type of things we store. But if you have stored only the 4 basics, there's very, very little you can do with it. By adding even just a few things it greatly increases your options, and the prospect of your family surviving on it. As I studied how the pioneers lived and ate, my whole feeling for food storage changed. I realized our storage is what most of the world has always lived on. If its put together the right way well be returning to good basic living with a few goodies thrown in.


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: Max
  Date Posted: 22-Nov-2014 at 05:50


  skladiranjeto navistina e umetnost, no samata priprema ushte pogolema, bidejki malku treba pr. dzemot da stane pekmez ili obratno, sigurno toa na domakinkite im e jasno, no ima mnogu nevesti koi za ova voopshto nemaat aber, a za toa da ne bidne postojan sluchaj eve podoben lokalen prirachnik - neka ne ve buni naslovot na kafanata bidejki neli ne e bitno imeto ami kakov e chovekot, inaku so tajfava lani druzevme fino ali zaradi nepocituvanje kukjen red i ostali flertoi morashe da olabaime - kamo site da si znaeja koga e dosta

  http://www.pijanitvor.com/threads/pekmezi-dzemovi-i-slicno.7376/page-5 - http://www.pijanitvor.com/threads/pekmezi-dzemovi-i-slicno.7376/page-5

  Ova e taman inspiracija za onie koi im se razvodnilo esenskoto blago-slatko, ta da poitaat da spremat zimsko samo v zima tnko stojat rabotite so organsko ovoshje, a ushte potnko so egzotichno organsko a eftino i dostapno, sega za kilo svezo o.mango treba vo krv da plati choek a ne pa za vrekja i od dusha altan kje mu baraat, mozebi tikva so orevi da bidne dobra kompenzacija no istata treba da e napola pechena i taka skladirana a potem pred sluzenje da se dopodpekuva neli i jasno da se dozacini dal so cimet, rum ili vanila, lichno toa ruskite tikvi mi se najomileni iako denoive imav prilika da pomirisam i nekoj avstraliski hibrid, sepak izvorno si e izvorno makar trebalo po nego i do izvor da se odi...

  ...

  Slobodno prelistajte go cel forum kje ve iznenadi kako toa postojat i vakvi mesta dovolno izolirani a sepak eksplozivni, na momenti toa stariot interfejs beshe i prilichno napaden, no sega rabotite se rechisi poezija, dobro i proza vo ribarskite podforumi, bitno opasno dobro mesto za visenje, da znaete samo kako e na forumskite druzbi po prirodno zdravje, posle fejsbuk konekting pipl - abe ajde - u isto vreme kako gi konektira taka i gi diskonektira shto bi rekle egejci - eksik od andartski marifeti  Posted By: Max
  Date Posted: 23-Nov-2014 at 22:44

  Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PN=1 - Max

  ] се загледав некои кулинарски видеа [ http://www.youtube.com/watch?v=aSQ06e78hbY - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=NTIcJ_tdEJM - 2 ][ http://www.dailymotion.com/video/x2disff_latte-art_creation - 3 ][ https://www.youtube.com/watch?v=xTvSsN5quuQ - 4 ][ https://www.youtube.com/watch?v=iwIloOYQa2k - 5 ]

  ова последниот линк инспиративен и за џемови освен кафиња, налик уметнички спастрено слатко, можеби во средина со симбол од цреши - а од околу со прелив од смокви или некое друго зелено овоштие, но посекако да се доволно хомогени смеси како не би се направил карамбол, иако донекаде и тоа е ок слично ко кај кафената уметност, бар ефектот да се нагласи при служењето ако не при складирањето не дека е ова тригонометрија но треба волја за да се жонлгира со правилни комбинации пример не секоја пена или шлаг ќе пројде кај капучиното а сликата да остане и цел ден на сонце и отворено  ова навистина е вкусна уметност и тоа секому достапна само треба малку тренинг и правилен сооднос, иако умешноста може да затера и вон филџанот [ http://www.boredpanda.com/3d-latte-art-kazuki-yamamoto/ - 1 ] единствено вишак е што ко појава кафето е кисела работа сама по себе, та ќе дојде де факто кисело-весела уметност за будење адреналин во недостаток од природен [ http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=260 - 2 ]

  Cappucino is made from 1/3 espresso, 1/3 hot milk and 1/3 foamed milk.
  ...
  A lot of the smoothness can be attributed to the milk, which is steamed to perfection, velvety, sweet, and frothy. Overall, this roast is a lighter, sweeter flavor combination that lends itself well to a midafternoon cup of coffee.  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3140&PID=199978#199978 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3140&PID=199978#199978  According to legend, the word cappuccino comes from the Capuchin monastic order. In 1683, soldiers fighting for Marco d'Aviano, a monk from the order, found a hoard of coffee following a victory over the Ottomans in the Battle of Vienna. The coffee was too strong for the European's tastes, so they diluted it with cream and honey. The resulting brown beverage matched the robes of the monk, and was dubbed cappuccino after the order
  ...
  http://coffee.wikia.com/wiki/Cappuccino - http://coffee.wikia.com/wiki/Cappuccino  Posted By: Max
  Date Posted: 29-Nov-2014 at 15:51

  иако молекуларната гастрономија звучи одбивно за в кујна, а уште повеќе во костец технократскиот пристап за гмо експерименти, сепак во умерени количини упразнета истата може да биде навистина корисна, макар што колку поголемо проникнување во нештата толку помалку наивна љубопитност, која на крај може да прејде и во разочарување штом се спознаат ред појави и пројави кај дадена супстанција, пр. тоа акриламидот и кафето или пак оксалатите кај блитвата и ај кафе пијам и се тешам дека е само навика во прашање но веќе блитвата лесно можам да ја елимирам од исхрана а како не би закачил некој скапоцен камен в бубрег НО ето сеуште официјално не сум ја ставил на мојата кулинарска црна листа на која ни пофритот сеуште не е но бар напола е пржен...

  донекаде интересна е историјата на молекуларната гастрономија [ http://en.wikipedia.org/wiki/Molecular_gastronomy#Precursors - 1 ] која реално е и постара ( http://www.scribd.com/doc/171649989/La-gastronomie-moleculaire-complet - The ancestors of Molecular Gastronomy ) иако според мене и пред среден век научно се експериментирало со вкусоите и полезноста на храната, пр. Хипократ кај егејците, или мудреците кај кинезите [ http://chinesefood.about.com/library/blquotationsch.htm - 2 ] и јасно индусите [ http://ayurveda-sedona.com/knowledge-center/anti-aging-rejuvenation/kaya-kalpa-anti-aging-therapy/ - 3 ] а од сите нив синкретизирале подоцна и арапите [ http://en.wikipedia.org/wiki/Unani - 4 ] сепак акцентот кај сите нив повеќе отпаѓа на лековитоста него на органолептичкиот момент, но тоа незначи дека во тие времиња не придавале значење и на вкусоите напротив епикурејците се накалемиле токму во раната антика

  ако нешто корисно имам научено од оваа област тоа е како да ги сочувам витамините и минералите кај приготвената храна, единствено со Стимер! сеуште ми фали првиот и последниот лонец за Готвење на Пареа што сум го купил, беше од северин ем од медицинска пластика извајан, единствено беше проблем да се обезбеди ефтини органски зарзават за него, но за ова подробно во друга прилика...
  бидејќи минатиот пост беше речиси цел посветен на капучино, во контекст истиот а во прилог на овој еве и абер за - молекуларно подобно Турско кафе

  http://citizensciencequarterly.com/2011/05/molecular-gastronomy-turkish-coffee-foam/ - http://citizensciencequarterly.com/2011/05/molecular-gastronomy-turkish-coffee-foam/

  внимавајте да не се искомплексирате Хемиски со муабетов бидејќи ќе излезе дека се е хемија а уствари има и поприлично екстра физика посреди, бидејќи хемијата ко појава лесно може да се спинува со малку физички know-how само експериментирањето да не прејде во навика, та на крај и чај од гуарана да се комбинира со кафе од наут...

  http://blog.khymos.org/tag/coffee/ - http://blog.khymos.org/tag/coffee/

  http://www.molecularrecipes.com/flavor-pairing/carrot-coated-coconut-coffee/ - http://www.molecularrecipes.com/flavor-pairing/carrot-coated-coconut-coffee/

  http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html - http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html  Posted By: Max
  Date Posted: 30-Nov-2014 at 14:51
  просто речено МГ е 'мудро кулинарство" кое има за цел од Клин Чорба да направи специјалитет пр. мојот грашок со крем-супа, јогурт, компир, печурки, коприва, зачини и масло да бидне послужен со натопени или наполнети лепињи а уште полесно ко прилог на домашни тестенини па и равиоли... или пак моето фолирање вкус на сирење во посни денови едноставно со пребран Овес и свеж Купус јасно и нешто масло или соја сос колку да не е сув миксот...

  друг аспект на МГ е здравата исхрана и начинот како истата да биде што поедноставно постигната преку малите тајни на големите мајстори дали, од крап да излезе јунешко месо, или уште посликовито како од печен пипер без пржење да се направи добар ајвар...

  инаку од се што имам експериментирано на овој план единствено ми се табу тема сеуште тоа јапонската и кинеската кујна, а особено ми е криво што никогаш не користам јаглен при готвењето иако ми е јасно дека е неопходен во овие времиња, него традиционално екстра го ползувале азијците во кулинарството [ http://www.morihata.com/products/binchotan/ - 1 ]
  Binchō-tan has found uses other than as a fuel. Because it has numerous small pores, it can absorb chemical substances. Bits can be added to rice during cooking to remove the chlorinated tap water taste, placed in shoe-cabinets to absorb odors, and put in rooms to freshen the air. There are many more supposed benefits and health values of white charcoal. [ http://en.wikipedia.org/wiki/Binch%C5%8Dtan - 1 ]


  исто битна работа која тука би ја издвоил е мојата скорешна дилема околу пушените (чадените) меса, а кои ко такви велат биле прилично канцерогени, та колку и да ми била убава некогаш пршутата или сеуште ми е чадената пастрмка ова донекаде ме замислува [ http://www.livestrong.com/article/463802-the-health-risks-of-smoked-food/ - 1 ] нормално има и побетер она скараџиското месо кое е тешка артилерија за организмот [ http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2014/01/cancer_risk_from_grilled_meat_is_it_time_to_give_up_smoked_and_fried_foods.html - 2 ] иако повеќе од јасно е дека има техники како истата и да се демобилизира [ http://en.wikipedia.org/wiki/Grilling#cite_ref-prevent_12-0 - 3 ]
  но доколку народ нема можност како да си сочува месото ова е навистина неопходна појава а која може да се наштима и соодветно здраво http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_%28cooking%29#Types - http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_%28cooking%29#Types
  http://chefsblade.monster.com/training/articles/966-how-to-smoke-meat?page=3 - http://chefsblade.monster.com/training/articles/966-how-to-smoke-meat?page=3 [ http://www.decodingdelicious.com/mystery-of-the-smoke-ring-solved/ - 1 ]

  та милувале чадени, зачаурени или запушени муабети сепак always look on the bright side of life [ http://www.smokingmeatforums.com/t/52367/health-risks-of-smoked-food - 1 ] и гледајте бар лимон во екстра количина да фрлите на сето тоа - дал при маринирањето или уште подобро при сервирањето, та бар да бидне мезалакот ко алкална бомба сервирана на асталот, која евентуално ко таква бар би ги неутрализирала останатите (директни и индиректни) стравови [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=173824#173824 - 2 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=183251#183251 - 3 ] од кои мене најголем ми е елитизмот да неречам ресторанскиот снобизам а по него и сите хедонисти кои ко трендсетери се спремни да ја одржат во живот молекуларната кујна затворена за обичните маси [ http://english.pravda.ru/health/28-04-2007/90659-molecular_gastronomy-1/ - 4 ]

  ~

  морам да си признаам дека на оваа тема сум навистина бос, ајде и така никој нема кусур од тоа освен моето его а можеби и волјата за импровизација, таман jернст ранглин да го викнам на помош кога спремам црвено-банана-фрапе со мед и бадеми [ http://www.livestrong.com/article/512121-what-is-the-difference-between-a-frappe-and-a-milkshake/ - 1 ]

  како добро тв-шоу освен кичен кемистри на хестон блументал би го препорачал на оваа тема и Good Eats на алтон браун, веројатно добар абер има и во неговите книги иако сето тоа е повеќе со опуштен пристап презентирано слично како и тв-шоуто [ http://en.wikipedia.org/wiki/Alton_Brown#Bibliography - 1 ]

  спакувајте си видеово додека го има [ https://www.youtube.com/watch?v=wrhuEXqGu_k - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=DrKh8R4-FJY - 2 ] http://www.foodnetwork.com/videos/switched-on-baklava-0123016.html - http://www.foodnetwork.com/videos/switched-on-baklava-0123016.html
  Posted By: Max
  Date Posted: 01-Dec-2014 at 01:35

  ko za 20ti post kje si dozvolam mala kulinarska digresija so Heston samo za da se potencira deka molekularnite gastronomi ne se voopshto nekoja tabu pojava, naprotiv kolku poeduciran e nekoj kuvar tolku povekje ima kapacitet da iznenadi so vkusovite, iako ova ne e pravilo bidejki znam i nepismeni kuvari koi primer sred manastiri vadat super vkusni prilozi a osobeno za vreme na post koga i so oskuden izbor namirnici jadenjata im se fenomanalni

  [tube]W4RvlPKuJlk[/tube]

  [tube]CLeq9-1u4lk[/tube]


  Posted By: Max
  Date Posted: 06-Dec-2014 at 20:44

  shto bi rekol Zoran Predin ajt Adio Pamet http://www.theverge.com/video/2014/12/5/7341867/future-food-the-technology-changing-the-way-we-cook - http://www.theverge.com/video/2014/12/5/7341867/future-food-the-technology-changing-the-way-we-cook

  ova i otkako kje napravat koktelot mozat i so visokofrkvetna muzika da gi pochastat gostite, smeshno shefot se preziva shuman trebalo togaj da svrtat i na niskofrekvetni mubeti ko shumanova frekvencija odnosno rezonanca, a mozele i degustacijata da ja osovremenat [ https://web.archive.org/web/20070815153710/http://www.trivortex.com/tests.htm - 1 ]

  do dusha pred 50tina godini i kompjuterska tomografija izgledala ko auchna fantastika pa eto sega bez nea ni ziva rana ne gibaat


  Posted By: beTon
  Date Posted: 19-May-2015 at 16:39


  не очекував дека и во јогуртот има желатин за да го згуснат подобно, веројатно тоа е случај неретко и со џусовите итн. иако сите производи би можеле да се згуснуваат и на далеку поприроден начин, но проблемот е кога за ефтина пара треба да се протне ефтина закрпа 

  просто денес да каже некој дека e вегетаријанец а не па веган, тоа мора или да живее на село и да се храни со своја храна, или параноично да ги чешла сите производи кои се на полиците во маркетите

  веројатно добар маркетинг спин би било ова за секоја веге-компанија која се пробива допрва на пазарот, она бомбастично да ги етикетира големите како неподобна храна за вегетаријанци, додека за своите производи да бара и државна: веган, еко и био лиценца, за сега кај нас како стандард постои чинам само последната  

  http://www.dummies.com/how-to/content/hidden-animal-ingredients-in-foods.html - http://www.dummies.com/how-to/content/hidden-animal-ingredients-in-foods.html

  https://www.vegsoc.org/factsheets - https://www.vegsoc.org/factsheets - Useful fact sheets on cheese and other products 

  http://www.barnivore.com/ - http://www.barnivore.com/ - Comprehensive list on vegetarian and vegan beers, wines and spirits. 

  http://veganrecipeclub.org.uk/vegan-food-companies - http://veganrecipeclub.org.uk/vegan-food-companies - Curated info on vegan-friendly companies. 

  http://accidentallyvegan.tumblr.com/ - http://accidentallyvegan.tumblr.com/   - Tumblr account listing foods which are not commercially identified as vegan but safe for non-meat eaters to consume. 

  http://www.peta.org/living/food/vegetarian-shopping/ - http://www.peta.org/living/food/vegetarian-shopping/ - How to shop vegan  

  http://veggievision.tv/ - http://veggievision.tv  
  Posted By: Max
  Date Posted: 06-Jun-2015 at 00:30


  списаниево изненадува по сите страни

  ~

  http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food - http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food

  By the year 2030, food demand will grow by 40 percent. By 2050, that number will jump to 70 percent. Food security, sustainability and waste control are serious considerations when it comes to...

  ~

  http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food+safety - http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food+safety

  ...

  A new laser sensor can identify salmonella bacteria in food samples as much as three times faster than conventional detection methods. Developed by researchers at Purdue University, the sensor

  ...

  Optics technologies are advancing food safety applications. Natural pathogens. Food fraud and adulteration. Bioterrorism. Food safety is more of a concern today than it’s ever been before....
  Posted By: Max
  Date Posted: 22-Jul-2015 at 08:51

  со тоа гмо-то наскоро ни машина за процесирање нема да треба, она од нива одма во комбајн да го исцедат доматното пире, конзерва уште одма на нива ќе вадат

  http://www.worldtomatocongress.cl/ - http://www.worldtomatocongress.cl/

  [tube]sM1vqoANxW0[/tube]


  Posted By: Max
  Date Posted: 20-Aug-2015 at 08:44


  nir spektroskopijata stanuva sekojdnevna alatka i vo proizvodstvoto i vo inspekcijata na hrana, treba samo soodvetni aplikacii za soodvetni granki , a na povidok se i nevozmozno precizni senzori [ https://web.archive.org/web/20151007151152/http://www.photonics.com/Article.aspx?PID=5&VID=125&IID=838&Tag=Tech+Pulse&AID=57571 - 1 ]

  NIR Hyperspectral Imaging Roots out Peanut Contamination

  MADRID — Near-infrared hyperspectral imaging could eliminate uncertainty for food producers required to include the warning “May contain peanuts” on their packaging.

  A team of researchers from Spain and France have adapted the technique to quantify peanut contamination in powdered foodstuffs such as wheat flour.

  “These results show the feasibility of using HSI systems for detecting traces of peanut and similar products that are present in low percentages in powder foods with contrasting spectra,” said Puneet Mishra, graduate research assistant at Universidad Politécnica of Madrid.

  Any food product may contain traces of peanut if it is made with powdered foodstuffs, such as wheat flour, that were ground up in a facility that also grinds peanuts. This contamination can be impossible to prevent, and even trace levels of peanut can be a major problem for peanut-allergic individuals.

  Several techniques already exist for detecting peanut contamination, such as enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). But these techniques are destructive, work only with small samples and tend to be time-consuming.

  Near-infrared ( https://www.youtube.com/watch?v=9HfJNnoRMPA - NIR ) spectroscopy detects specific molecules based on their absorption and reflection of light. Peanut powder is known to generate different NIR spectra than wheat flour, powdered milk and cocoa. The problem with conventional NIR spectroscopy is that it collects an average NIR spectrum over a large area, meaning that trace peanut contamination may be missed.

  NIR hyperspectral imaging, on the other hand, produces images in which every pixel contains spectral data. The researchers developed a scoring system to determine whether or not specific pixels in an image of wheat flour contained peanut powder, which allowed them to estimate the level of contamination.

  They tested this system on samples of wheat flour spiked with powder from four different types of peanut, including raw, blanched and roasted. It was able to detect peanut concentrations as low as 0.01 percent, though it could only accurately determine the level of contamination between 0.1 and 10 percent.

  Mishra and colleagues are now looking to apply the same technique to detecting contamination by other nuts that can also cause serious allergic reactions.

  “Although peanut is the most common cause of nut allergy, peanut allergic patients are frequently also sensitive to tree nuts,” he said. “We are presently sampling different tree nut mixtures of almond, walnut and hazelnut to check the feasibility of HSI for detecting them.”

  The research was published in the Journal of Near Infrared Spectroscopy (doi: http://www.impublications.com/content/abstract?code=J23_0015 - 10.1255/jnirs.1141 ).

  For more information, visit http://www.upm.es/institucional - www.upm.es

  http://www.photonics.com/Article.aspx?PID=5&VID=125&IID=827&AID=57316 - http://www.photonics.com/Article.aspx?PID=5&VID=125&IID=827&AID=57316


  Posted By: Max
  Date Posted: 22-Aug-2015 at 22:55

  летово ме изненадија КАМчеви за сите пари, 400г. ирански урми шиткаат од пола до едно евро, и во двата случаи без семка, но оние од евро цели парчиња и во фенси пакување, а оние од пола евро пасирани и во олдскул амбалажа, што да кажам покрај кафе прилог воедно идеалнен природен засладувач [ http://nadijeti.com/2013/02/25/urma-slast-sa-palme/ - 1 ] за фрапеа, торти, колачи [ http://on.aol.com/video/banana-date-smoothie-recipe-518605757?socialmd=0%7C577%7C231%7C1 - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=VaS00hBqR4E - 2 ][ https://www.youtube.com/watch?v=-LyXUCodDDo - 3 ]
  [ https://www.youtube.com/watch?v=ZX_YRHBayNo - 1 ] https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm#History_of_dates - https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm#History_of_dates

  нејсе, ме изненади навистина цената иако урмата и традиционално не е особено захтевна култура [ https://www.youtube.com/watch?v=wKhc2rC7hH8 - 1 ] зависно од сортата [ https://www.youtube.com/watch?v=k3JX73zbM0s - 2 ] но каде е процесирање, маркетинг, транспорт, царина, маржа итн. а не верувам дека ни овие иранските ги тимарат машински при бербата така да поскапа ставка, иако процесирањето сигурно оди на лента [ https://www.youtube.com/watch?v=21CcCABMB7s - 3 ]

  [tube]UzetMIUYKEc[/tube]

  [tube]XHaW_Y63TRQ[/tube]  Posted By: Max
  Date Posted: 03-Sep-2015 at 07:34

  samo da potvrdam deka divela shpageti i posle 36 saati stoenje nadvor ko prigotveni seushte bea svezi bar organoleptichki iako pretpostavuvam toa svetot na mikroorganizmite raspalil nekako nekade izmegju, no dobra zaprshka od patlidzan luk i kromid sigurno i go potkusurija vrelo

  http://www.cheftalk.com/t/7317/does-cooked-pasta-go-bad - www.cheftalk.com/t/7317/does-cooked-pasta-go-bad

  barila voda moze da im nosat na ova divive no i ovie ko najizvikan pasta brend kaj nas sigurno se idealno zaprasheni so konzervansi ta i najidealni za vakvi il slichni okolnosti, kamo da znaev so kakva hemija gi tretiraat iako na pakuvanjeto veli samo isusena testenina od durm (tvrdo pcenichno) brashno


  edit:

  Каналот „Chubbyem“ на Јутјуб објави видео-снимка за смртта на млад студент, кој починал откако изел порција тестенини стари пет дена. Случајот е од 2008 година, но сега станал актуелен откако американскиот весник за клиничка микробилогија наишол на таа приказна.

  Дваесетгодишното момче порцијата шпагети ја приготвил пред пет дена, а потоа ги оставил во кујна да стојат два дена. Неговиот цимер потоа ги преместил тестенините во ладилник, каде стоеле уште три дена, се опишува во снимките кои досега ги прегледале повеќе од еден милион луѓе.

  Студентот пет дена подоцна ги подгреал тестенините во микропечка, а не бил свесен дека тоа е истата храна од пред неколку дена. Набрзо почнал да се чувствува лошо, почувствувал мачнина, главоболка и болка во стомакот. По неколку часа почнал да повраќа.

  Заклучил дека се работи за труење во желудникот па испил многу вода, зел лек за желудник и си легнал да спие, се наведува во снимката. Се разбудил испотен и повторно почнал да повраќа, по што неговиот цимер повикал брза помош. Пред да дојде брзата помош, момчето се онесвестило, а во болница починало.

  Посмртно е откриено дека неговата смрт ја предизвикала бактеријата Bacillus cereus, а откриено е и дека лекот што го земал го оштетил црниот дроб, кој веќе откажувал поради бактеријата која се развила во организмот.

  Докторот кој се појавува во видеото, тврди дека такви случаи се ногу ретки.

  „Важно е да се напомене дека ова не е типичен случај на труење од храна. Многу луѓе јадат тестенини, стари ден или два и не им е ништо. Но бидете внимателни со храната која била надвор од ладилникот повеќе од неколку часа. Ако храната мириса чудно, секогаш е подобро да бидете внимателни отколку да зажалите“ заклучува докторот.

  https://makfax.com.mk/zanimlivosti/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB-%D1%82%D0%B5%D1%81/ - https://vecer.mk/life/video-student-pochinal-otkako-izel-testenini-stari-pet-dena
  Posted By: beTon
  Date Posted: 20-Feb-2016 at 01:55  [ https://enthusiasts.ciachef.edu/mint-pesto-sauce/ - 1 ] https://enthusiasts.ciachef.edu/search/?searchtext=pasta - https://enthusiasts.ciachef.edu/search/?searchtext=pasta [ https://www.facebook.com/CIAFoodEnthusiasts/photos_stream - 1 ]

  http://www.seriouseats.com/2014/05/pasta-pairing.html - http://www.seriouseats.com/2014/05/pasta-pairing.html

  ~

  http://abcnews.go.com/blogs/lifestyle/2013/09/spaghetti-gelato/ - http://abcnews.go.com/blogs/lifestyle/2013/09/spaghetti-gelato/

  http://www.huffingtonpost.com/2013/09/09/spaghetti-gelato_n_3894205.html - http://www.huffingtonpost.com/2013/09/09/spaghetti-gelato_n_3894205.html  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 20-Feb-2016 at 02:20

  http://mk.wikipedia.org/wiki/Џелато - https://mk.wikipedia.org/wiki/Џелато [ http://vimeo.com/134486581 - 1 ]
  http://www.channel4.com/microsites/J/jamie-and-jimmy-friday-night-feast/diy-gelato-machine-guide.pdf - http://www.channel4.com/microsites/J/jamie-and-jimmy-friday-night-feast/diy-gelato-machine-guide.pdf [ http://www.jamieoliver.com/forum/viewtopic.php?id=82651 - 1 ]

  http://cookingequipment.about.com/od/icecreammachines/f/gelatovicecream.htm - http://cookingequipment.about.com/od/icecreammachines/f/gelatovicecream.htm [ http://rutube.ru/video/6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63/ - 1 ]

   Jymmi's Gelato - http://rutube.ru/player.swf?hash=6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63 - http://rutube.ru/player.swf?hash=6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63

  http://gelatissimo.com.au/valentines-day-say-i-love-you-with-gelato/ - http://gelatissimo.com.au/valentines-day-say-i-love-you-with-gelato/

  [tube]OlTKmfdlNtI[/tube]

  ~еве и добро локално брендирање   

   
  http://www.giogio.mk/sostojki.html - http://www.giogio.mk/sostojki.html
  [ http://www.behance.net/gallery/17259833/Gio-Gio-Gelato-%28Logotype-Packaging-design%29 - 1 ]

  3. ЏиоЏио ЏелатоАко мислите дека Италијанците го прават најдобриот сладолед, тогаш вие не сте го пробале ЏиоЏио Џелато. Совршено пакување, со седум различни вкусови, овој сладолед ќе ги задоволи и најсофистицираните непца. Пробајте го „италијанскиот лешник“ http://www.huffingtonpost.com/kosta-petrov/10-brands-changing-this-small-countrys-business-reality_b_8079420.html - http://www.huffingtonpost.com/kosta-petrov/10-brands-changing-this-small-countrys-business-reality_b_8079420.html http://daily.mk/makedonija/hafington-post-potencijal-uspeshni-globalni-brendovi  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 22-Feb-2016 at 20:15

  ова постов горе колку и да делува вкусно, единствено е препорачлив доколку човек размислува органски, што би се рекло културно, сето ова е една убава вештачка лага сепак спакувана слатко за секој од срце да ја посака, макар посетне срцето си го изгорел од сета терсене хемија што е посреди состојките

  не е во ред да судам, нели кој е без грев прв нека фрли камен, ама глумење лудило дека се е поезија навистина е под секаква логика а не пак достоинство, просто чим се брка некој пазар чим посреди аберот на технолозите за храна се истопорени директорите алчни за пара и слава, нормално е дека се да е вкусно и добро спакувано во суштина е прилично отровно задоволство

  веќе е пишувано во неколку нишки за отровите по овошјето  и зеленчукот [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=170224#170224 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=107178#107178 - 2 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=113561#113561 - 3 ] ем хемиите во процесиранта храна [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PN=4 - 4 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=132230#132230 - 5 ]    но не е лошо постојано да се потсетува на цел кабает кој не демне од полиците на маркетите, вчера конкретно ме изненади документарец на дојчевеле за https://en.wikipedia.org/wiki/Ethoxyquin - Етоксиквин канцероген адитив  со својство на стабилизатор употребуван во исхраната на товената риба и стока, а преку нив  сервиран индиректно и до луѓето, иако порано се користел за третирање на јаболката, а велат е конзерванс и во црвениот пипер - A preservative used in spices like paprika to preserve color [ http://www.womensblogger.com/2015/05/food-ingredients-your-family-should_4.html - 1 ].  

  но кого колку го заболе уво за некој си адитив, тоа на многумина ни дреме совест за тетовирање [ http://www.dw.com/en/tattoos-hazards-of-using-skin-as-canvas/av-18602788 - 1 ] а не пак некој адитив во храната, сепак топло го препорачувам документарецов од следниот линк, чисто ко поука дека навистина информираноста може да го натера човека да скубне што побрзо од  ефтината индустриска храна, и нормално затера органик веј оф лајф 

  A Toxic Suspicion - http://www.dw.com/en/a-toxic-suspicion/av-19050665 - http://www.dw.com/en/a-toxic-suspicion/av-19050665

  ~

  http://www.nutraceuticalbusinessreview.com/technical/article_page/Ethoxyquin_does_not_belong_in_your_food/99579 - http://www.nutraceuticalbusinessreview.com/technical/article_page/Ethoxyquin_does_not_belong_in_your_food/99579

  [ https://web.archive.org/web/20150302020630/http://www.dogfoodadvisor.com/red-flag-ingredients/ethoxyquin-dangerous-dog-food-additive - 1 ] http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151118 - http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151118
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 23-Feb-2016 at 09:36


  но да не генерализирам, бидејки по дифолт не секоја ефтина индустриска храна е шкарт, ко за иронија пример тоа индустрискиот ајвар е далеку поздрав од домашниот или оној "вкусниот индустриски" бидејќи за разлика од нив овој ефтиниот не е пржен ами само обарен и сомлен, прашање е само дали и што ставаат за конзервирање по мелењето, односно при полнењето на теглите!? може мевлем кој сигурно добро би легнал и на https://web.archive.org/web/20160223082625/http://star.vest.com.mk/default.asp?id=104547&idg=6&idb=1574&rubrika=Revija - перка од ајкула ... 

  лично купувам од тој индустрискиот ајвар Sunny Fantasy  (~1€) склепан и продаван во КАМ дури со   етикета "100% природен производ" и тоа веднаш над бар кодот, плус имаат и поднаслов Basic веројатно алудирајки дека ајварот не им е нит потпечен нит запржен, навистина органски, а и во составот нема абер од никакви адитиви  ил конзерванси, фали уште Камчеви да го кротеа од своја пелагониска пиперка,  и така сега со ЗИК-от тоа лесно и можат да си го дозволат... 

  многу веројатно имаат набавено некоја ваква опрема, која  ко што гледам може да се смести и во подрум, идеална за секое поголемо село да склепа своја локална етикета, но тие сеуште немаат абер да се здружат и да извадат етикета за локално сирење, а не пак нешто мелено... 

  https://web.archive.org/web/20150701053247/http://ting.com.mk/?page_id=1046 - http://ting.com.mk/?page_id=1046
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 25-Feb-2016 at 10:57


  би рекол ваквиот сани-фантази ајвар навистина има потенцијал да стане нешто супер органско и екстра привлечно макало, она да се намакаш и со очи и со раце и со душа во него, фали само да со време се култивира најдобриот пипер кој ЗИК би можел да го испорача, а потем и технолозите да извадат некој  фин сооднос на зачини и текстура за оваа тегла да стане и светски бренд ко органска храна, што би се рекло да се потепаат по неа... но дали за тоа некој има време и волја тоа е друга работа, макар за наши услови имаме супер подлога  и како ресурси и како работна рака, иако тоа ЗИК сеуште е ЗК односно му отпадна од поодамна тоа И-то од името, но со малку ноу-хау кое пополека почнаа камчеви да го туркаат таму лесно ке дотераат и до своја млекара а не пак конзервна индустрија, чии дострели би можеле да отидат навистина далеку - ајвар у свемиру

  ајде секогаш си останува онаа  нашата арпаџик варијанта, да се држиме до изворната традиција на запржени ајвари  и макала, та да удираме само до стратосфера од вкусови но не и револуционерни  свемирски убавини, а и така цел свет е нафуран на петпарачка хемија од сластољубија  [ http://standard.mk/hrana-koja-go-polni-zheludnikot-no-ne-i-mozokot/ - 1 ][ http://authoritynutrition.com/20-foods-to-avoid-like-the-plague/ - 2 ][ http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/wheat-gluten_b_1274872.html - 3 ] макар некој и пробал информативно да го индоктринира кон органски затегната идила, просто се додека навистина не отидеме во аут не ни думаме дека ни трба промена, а потем нормално од аут линија ни е тешко да добациме со леснотија кон одреден идеал, во случајов органска храна, и не само колективно ами индивидуално свесно се опуштаме пред псајоп пропагандата на корпоративниот конц. логор во кој нели битно има храна на маса и струја на таван
   

  ке заклучам сите наши ајвари се екстра вкусни, а дури и ндустриските ги дотераа до not bad at all довлно вкусни за секој да ги проба а доколку сконта дека ко такви се и далеку поздрави од запржените дефинтивно и ќе ги засака, впрочем јас најслучајно се навлеков враќајки во маркет отворена тегла баш ајвар  кој е 120 ден а изреволтиран земав од овој индустрискиот од 60 ден. на што продавачката со оглед дека требаше да сторнира сметка проба да ме одврати на фора као еј али овој е обичен индустриски само сомлен, бреј штом го чув од друг аберот мислам се вљубив во СФ ајваров, она ај ваков органик што е сам по себе поезија ами и како поинаку да го дотерам ке ми биде задоволство, под претпоставка дека нема ни рок на употреба доколку добро бил вакумиран, а заради што сега купувам залихи во пакети а го користам ко додаток во секоја прилика, ем ефтина ем органска плус ергоносмска појава бидна теглава  ... уште малку тоа дизајнот на етикетата да го оправат, и чинам би станал и акционер во зик-от со оглед дека КАМ им е фамилијарна коперација           
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 29-Feb-2016 at 03:00
  петпарачка хемија од сластољубија  [ http://standard.mk/hrana-koja-go-polni-zheludnikot-no-ne-i-mozokot/ - 1 ][ http://authoritynutrition.com/20-foods-to-avoid-like-the-plague/ - 2 ][ http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/wheat-gluten_b_1274872.html - 3 ]

  за кои ко домашно спремен леб, идеално од свои житарки скротен ко сварен или печен, со леснотија би можело да се избегнат, прашање е само дали за тоа некој воопшто има нерви и време, но бар да имаше пекари или комшики кои би зналеле што да понудат [ http://thebreadgeek.com/2015/04/complete-guide-to-baking-with-whole-wheat-flour.html - 1 ] ем кога и како, со особен попуст за старците и децата
  Low glycemic index is not due to fiber but more likely starch structure. Grinding wheat to a fine powder (flour) breaks this structure, creating a higher index. Wholemeal bread differs little from white bread. Grainy breads containing fragments of bran and germ have a lower glycemic index due to the fragments, while semolina has a lower index than flour. [ https://en.wikipedia.org/wiki/Enriched_flour - 1 ]

  имало на тјубот докуметарец од супер ѕвезда во '99 за новите линии во фабриката на жито лукс [ https://www.youtube.com/playlist?list=PL1F11D318E05A0F5D - 1 ] a етe го приватизирале, но секогаш има резервна промоција [ https://www.youtube.com/watch?v=w3O8lKnBhu8 - 2 ] а баш ме интересира како гледаат на цела таа хемија и железарија малите дечиња, сигурно би сакале час поскоро да побегнат а да знаат што се е посреди нема ни воопшто внатре да влезат, мислам пред се на адитивите

  - https://www.youtube.com/watch?v=4zVGKldKKo4 - The Truth About MSG [ http://www.msgtruth.org/avoid.htm - 1 ]

  http://www.ift.org/knowledge-center/focus-areas/product-development-and-ingredient-innovations/food-additives.aspx - http://www.ift.org/knowledge-center/focus-areas/product-development-and-ingredient-innovations/food-additives.aspx

  доста и недоречени [ http://www.forbes.com/sites/fayeflam/2015/02/26/study-suggests-chemical-emulsifiers-in-food-are-disrupting-gut-microbes-and-making-us-fat/#1f47f6c77acd - 1 ] но не дека сите се терсене http://www.schwartzlabs.com/food-additives.html - http://www.schwartzlabs.com/food-additives.html
  http://www.boschkitchencenters.com/discover/the-great-grain-robbery/ - http://www.boschkitchencenters.com/discover/the-great-grain-robbery/


  The flour used in white breads may be bleached—that is, lightened further—by the use of chemicals such as https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_bromate#Uses_in_baking - potassium bromate , azodicarbonamide, or chlorine dioxide gas to remove any slight, natural yellow shade and make its baking properties more predictable. Some flour bleaching agents are banned from use in some countries. [ https://en.wikipedia.org/wiki/White_bread - [ - 1 ]

  сепак не е лесно да си млинар, а не пак пекар, ова го велам ако се знае дека и при мелењето брашно доколку тоа се прави без особен осет грото на витамини и минерали одат уште пред печење курбан, финеси кои само млинарски камен би ги стокмил ко што треба (да не крене над 25 степена температура) последниот пасус за мелење на мачата / зелениот чај [ - ]

  ...

  ќе фрлам еден искрен абер, што би рекол аптекарски ко скоприл за срце, за оние кои се заглавени на инстант лепче, макар и јас сеуште за тостови знам да потпечам од тоа бриошот на фабриката за луксузните житарки ... та, обично место леб гледам да трошам хељда или овес, но ским си такав си, па често правам компромиси ко тесто за пица, а кое потем го спремам и ко леб, кое заради повеќето масло, еден филџан на кило брашно, биднува супер меко таман и ко за кифли и ко за меко лепче, а бидејки во рецептот покрај квасец и сол оди и една супена лажица вински оцет истото биднува екстра нараснато ем супер растегливо со оглед дека оцетот го зацврстува глутенот, дополнително оцетот влијае и на тоа габите, па неретко тестото ми стои замесено во фриз и по 5 дена
  ...
  Vinegar

  We already mentioned that vinegar is an excellent preservative against rope. The anti-microbial effects of vinegar were already known in ancient times. Vinegar is regarded as a natural preservative.

  The effectiveness of vinegar is mainly due to the fact that it lowers the pH of the product. Normally bigger quantities of vinegar have to be used to get the same pH-lowering effect as some other additives. There has to be at least 0,50 % vinegar present to have some kind of anti-microbial effect. It is also more effective against bacteria and less effect to combat mould development. By adding 0,3 – 0,5 % of vinegar to the dough, mould development will slow down considerably.

  Finally one should also remember that vinegar can be used to disinfect the bakery. It is advisable to clean tables and utensils regularly with vinegar. One has to use about 90 ml vinegar of 8 % per square meter to be effective. If less vinegar is used one gets the opposite effect because moulds grow better in mildly acid conditions.
  ...
  http://www.classofoods.com/page3_5.html - http://www.classofoods.com/page3_5.html

  http://slice.seriouseats.com/archives/2011/01/pizza-protips-addtions-to-your-dough.html - http://slice.seriouseats.com/archives/2011/01/pizza-protips-addtions-to-your-dough.html

  http://everydaylife.globalpost.com/using-vinegar-baking-35013.html - http://everydaylife.globalpost.com/using-vinegar-baking-35013.html

  http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.pastry/pastry.cfm - http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.pastry/pastry.cfm
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 29-Feb-2016 at 12:34


  posle se chudi narod z'sh popoite se debeli, ta na site tie veshtachki testenini shto gi jadat zaradi postite dobro e ako i ostanat zdravi a ne pak debeli, lichno otkako stanav vegetarijanec ova i ozbilno me strefi bidejki ishranata ja dopolniv osobeno so zitarki, ako na ova se dodade i naletot na poslednata svetska ekonomska kriza, upotrebata dopolnitelno se zgolemi istisnuvajki gi ozbilno zelenchukot i ovoshjeto, sega spas vo ovoj pravec choek samo na selo bi mozel da najde dal od svoja gradina, kapak choek bi znael kolku i shto e otrueno

  druga zaebancija koja osobeno gi pogoduva "revnosnite" Hristijani deneska e masovnata upotreba na http://www.viotros.gr/page/default0fba.html?id=17&la=2 - "rastitelen" kashkaval , vo ovaa grupa sum i jas rechisi http://veganmiam.com/reviews/food-products/violife-vegan-cheese - hedonistichki uzivajki vo dopolnitelno napola doseckani krishki od toa nafikasnite lepchinja na slikata pogore a taka so tenko parche ras.kash. potpecheni, taka rechi truejki se redovno so ekstra vkusna i fina alhemija od falsifikuvani vkusovi i teksturi na kashkavali, sirenja i jogurti, da ne se lazeme i prirodnite a procesirani sirenja se ekstra nafatirani so hemii [ https://en.wikipedia.org/wiki/Processed_cheese#Advantages - 1 ] ili seushte li ima narod koj veruva deka toa jogurtite se zgusnati onaka najprirodno mesto ko krem ko piftija [ http://www.palsgaard.com/products/dairy/fermented-products/yoghurt/ - 2 ] i ajde ko takvi shto se krsh po nas tuku i po okolinata [ https://en.wikipedia.org/wiki/Processed_cheese#Advantages - 3 ] a kapak popotreba ima na lager i super antireklama od konkurencijata koja primer vo sad soochena so naletot na jogurt po nivniot pazar na masa vadat http://www.huffingtonpost.com/2011/09/20/yogurt-not-as-healthy-as-you-think_n_972042.html - verojatno nedonoseni pretpostavki za da zaplashat odnosno zadrzat mushterija, no ete chueni istite od institut sekogo bi podzamislile
  fakt: ako prirodnite sirenja se napudreni do bolka, ova rastitelnite se chista pudra, velat imalo takva plastika ko stvrduvach da choekt ne bi trebalo ni da razmisluva za penzija

  http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-vegan-cheese-made-of.html - http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-vegan-cheese-made-of.html
  [tube]JahMQ5T4058[/tube]

  i iako seto ova go znam ete seushte ja kupuvam kalapenava rastitelna mast, se nadevam posle postov veke nikogash, pretpostavuvam vo rastitelniov kashkaval mora da ima i https://en.wikipedia.org/wiki/Propyl_gallate#Biological_effects - PROPYL GALLATE koj im go remeti/blokira estrogenot na zenite - [ http://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/3642 - 1 ] - http://www.traditionaloven.com/articles/122/dangerous-food-additives-to-avoid - E310 - antioxidant preservative used by food manufacturers to prevent fats and oils from spoiling [ http://www.mensfitness.com/nutrition/avoid-these-9-worst-food-ingredients?page=2 - 1 ] no koj ko takov osven vo hranata go tovarat so merak i vo elitnata kozmetika [ http://www.goodguide.com/ingredients/102260-propyl-gallate-ingredient-information-reviews - 2 ] a normalno go ima i vo industriski procesiranite mesa [ http://blog.fooducate.com/2009/09/10/10-things-to-know-about-propyl-gallate/ - 3 ][ http://www.stopkillingmykids.com/the-dangers-of-propyl-gallate/ - 4 ][ http://foodbabe.com/2015/03/27/everyone-still-eats-mcdonalds-even-wont-admit/ - 5 ]

  koga na seto ova kje se dodade dopolnitelnoto domashno zaprzuvanje na seta ovaa hemija, instantno stignuvame do urbanata konzumeristichka idila za vechno mladi i vechno vkusni muabeti, a na onie shto seushte ne se svesni shto ne strefilo bi im porachal: "ne se osvestuvajte" oti ni vo peshtera nema da ve sobere ako ne drugo neli zaradi seta ekstra ozrachenost, prosto svatete deka ovoj svet e natopen vo grev i izmama, i obidete se bar da ne si ja izgorite dushata za na nekoj sleden svet posle vechniot sud troa ponormalno da poziveete, iako i tuka i sega bi mozele malku od malku iskreno da se izraduvate dokolku dokolku se navratite na izvornite vrednosti ko organska farma em zivot na selo, po moznost planina, svoj ovoshtarnik i neprskani zadovolstva...
  ustvari groto vegani i vegetarijanci, vo dobar del begajki od http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=189752#189752 - suvomesnatata idila od vkusovi i meraci nesvesno se nasukuvaat na rastitelnava fatamorgana, vrtejki se vo krug, preturajki vo organizmot bizarni hemii od prazno vo shuplivo, se na se site se zdravo prelazani od sedostapniot zivot na veresija, komfor koj so nasmevka na licata si go obezbeduvame od marketite namesto od svoj dvor i svojata gradina, setne ke se teshi narod deka ova e nuzno zlo zaradi eugenicharskata ideologija za predeterminiranje na chovechkata populacija [ - 1 ] no tuka e i kjorsokakot na kaptalizmot kako ekonosmki favorit i neoliberalniot model na konzumeristichki rast poln fraud&deception [ https://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism#General_liberal_failure - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=tZvjh1dxz08&t=5m55s - 2 ][ - 3 ] nalik neoliberalism craves for plant pesticides and food adittives

  konechno ne deka nekoj instant kje se otrue od ova futuristichkata tehnologija na hrana, no igranjeto so nea e prosto kocka, tokmu http://www.wordorigins.org/index.php/forums/viewthread/2345/ - HAZARD OF MOUTH PLEASURES slastoljubie koe duri i najrevnosniot indiski jogi so lesnotija moze da go napravi food junkie, od koj aspekt tokmu https://archive.is/Y7hVr - najsklet dope e toa MSG-to dodeka se ostanato bi bilo ko aperitiv


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 29-Feb-2016 at 15:40

  seto ova ko grafichki dizajner i te kako me ima demotivirano da brkam marketing kampanji [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3134&PID=190359#190359 - 1 ] iako premiite neretko znaat ozbilno da me poalchat, no koga od start se dvoumi choek sho vredi a shto ne da go podrzi promovira a ne pak zastapuva, navistina treba da si bezdushen za pred otrovite rarce da trljash

  vo cel ovoj muabet defakto otsekogash glavniot pivot se vkusovite, koi podobna kampanja moze da gi plasira ko safir namesto bizuterija, da ti e merak i na pomislata na brendot, a ne pak da go imash vo raka, za ova ima dobar aber vo oftopik vo http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3049&PID=172265#172265 - agitprop temata no i tuk tamu vo http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2056&PID=196748#196748%5C - nishkata emocionalna ineligencija
  ...
  The industry is constantly refining its processes. One of the biggest challenges flavour-making companies face today is creating indulgent flavours for a health-conscious market, she says.

  I ask her to nominate the Holy Grail of flavours and she says Coca-Cola. "Everyone wants to match Coke. If you lined up all the cola flavours, you probably wouldn't pick Coke as the best, but it is the brand that sells that cola flavour."
  ...
  http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/food-news/10063695/The-secret-art-of-flavour-making - http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/food-news/10063695/The-secret-art-of-flavour-making
  ...
  Flavor packs aren’t listed as an ingredient on the label because technically they are derived from orange essence and oil. Yet those in the industry will tell you that the flavor packs, whether made for reconstituted or pasteurized orange juice, resemble nothing found in nature.
  ...
  http://www.foodrenegade.com/secret-ingredient-your-orange-juice/ - http://www.foodrenegade.com/secret-ingredient-your-orange-juice/  moja najdobra a ednostavna kombinacija koja redovno ja proturkuvam ko zamena na blagi raboti, a koja specifichno potsekja na vkus na kola, e cimet/oves/djus od praska - jasno soodnosot e biten, no definitivno eksperimentiranjeto e norma, razlichen djus ima neli razlichna aroma, a za zal seushte nemam probano kakov bi bil efektot so cedeni ili kompot od praski, eve najdov na net neshto slichno no napumpano i sigurno daleku od toa kola vkusot
  [tube]8RoflWwCZN4[/tube]


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 29-Feb-2016 at 21:33


  da se pofalam postovive navistina imaat efekt bar na mene, i toa kako instant samocenzura, eve denes leb odbiv da skrcam, od toa rastitelniot kashkaval isto, a koga vidov kako pred mene drugi krkaat salama duri mi padna i zal, no eto jogurt, kapuchino i biskviti spukav, verojatno treba potsetnik i http://hubpages.com/health/Food-Additives-in-Biscuits-Brand-Parle-G - za poslednive deka se za nikade, bidejki jogurt se do prochka kje si prostam
  i da, ova e potvrda deka i po doma chovek treba da se opkruzi so stikeri, potsetnici po magneti, infografici, i slichno, a kako bi se odrzal vo apstinencijata od seta hemija koja ne opkruzuva, osobeno dokolku e zdravo opkruzen od nea, i da skim si takav si, ta navistina e lesno da se prehsalta kon organik vej of lajf vo podobna sredina [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=185423#185423 - 1 ] a navistina e podvig toa da se stori sred zdreloto na azdajata mada prikachen na net il tv iskushenijata drmaat i po planina

  [tube]5ahMQwxN9Js[/tube]

  a duri i site da sme zdravo motivirani kon organsko potroshuvachko opshtestvo , realno toa nemoze da go izdrzi sistemot bidejki sme prestroeni vo tehnokratski brojleri [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=742&PID=173122#173122 - 1 ] koi bi bile srekni dokolku imaat pravo na nekoja svoja idnina [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2078&PID=185263#185263 - 2 ] bar kolku tolku da bidat ogradeni od stroga legislativa koja kje ima osoben sens za bioetichkite iskushenja okolu hranata
  http://www.bioedge.org/bioethics/bioethics_is_tough_why_not_abolish_it/10727 - http://www.bioedge.org/bioethics/bioethics_is_tough_why_not_abolish_it/10727

  do togash najdobro bi bilo bar preku obrazovniot sistem da se potsetuva na potrebata od umerenost ako ne samocenzura, i bar vo odnos ranlivite periodi kako majchinstvo, detsvo, starost, bolesti, fizichka istoshtenost ,,, bar togash da forsirame zdrava organska ishrana
  http://www.foodispower.org/ethical-food-choices/ - http://www.foodispower.org/ethical-food-choices/

  http://food-ethics.com/2010/09/27/health-foods-junk-foods-all-processed/ - http://food-ethics.com/2010/09/27/health-foods-junk-foods-all-processed/

  mozebi deluvam na hipohondrik, i kamo da beshe taka, imajki predvid kolku slatko se davev do pred nekoja godina vo se shto bi doshlo ko dobra alternativa za nedostatokot od meso vo sekojdnevnata dieta, a znaejki deka i ribata ne e bash cveke za mirisanje osobeno onaa konzerviranata [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=177612#177612 - 1 ] ta i taa ne mi beshe chesto na trpeza, mozete da pretpostavite koe edro ostanalo za manevar, testenini i sirenja, a i tie i' vo najdobra varijanta treba po netov da se procheshlaat [ http://empoweredsustenance.com/avoid-almond-flour/ - 2 ] potoa istite dopolneti so instant frinko zelenila, a neretko i so dehidrirani zelenchuci i ovoshja, i ne, ne se zalam samo shto kvalitetot na zivot mi beshe fatime da kinisam, namesto ful-on energija ko shto drma koga chovek vnimava okolu menijata

   

  Turlitava ... 1/5 olive oil ... 5 leeks sliced along then choped on 2cm ... parsley ... 5 onions sliced on big chunks ... 5 garlics ... 7 big patatos sliced on big pieces ... broculi ... corn kernels from 3 cobs ... litlle wild thyme ... optionaly plums & cheese ... tomato for some licopen ... Cheers


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 01-Mar-2016 at 11:01


  koj jade zlo ne misli, no ona shto  go jade moze da go ozlobi, ko shto ona shto go zbori moze  i da go oskverni, i toa refleksno kako podocneznen ochaj zaradi brzopletosta i nevnimanieto, odnosno nus efektot 

  ...

  ajde neshto aber i za sushesnata hrana, koja e i navistina korisna dokolku ziveete izvorno - bez sovremen friz bez sistemska struja, a tek tuka treba umeshnost za zongliranje so vkusovi, so ogled deka  sochniot moment e  fino ispoliran, no ovaa hrana znae osobeno da go privrze  za sebe choveka  (normalno dokolku e izvorno osvesten) bidejki v sebe ja ima skoncentrirano samo chistata esencija i neshto potvrda obvivka za dolgorochna neraspadlivost, a za da istata ima shto poubava tesktura ete go medot i rabotite mozat so merak da se ispeglaat, no tuka e i rendeto sekogash, ta i bez med raboti bidnuvaat  rechisi medeni, primer kaj smokvite koi kolku povekje gi timarite tolku posochni stanuvaat

  i iako nekoj kje kaze dehidrirana hrana,  ko negativen poim takviot termin bi go vrzal za https://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation - industriski procesiranoto sushenje koe velat najelokvetno http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=122806#122806 - "i bash ne e najzdravo" za razlika od klasichnoto vozdushno konzerviranje  na hrana [ http://foodbabe.com/2013/12/01/are-there-harmful-ingredients-lurking-in-your-spice-cabinet/ - 1 ][ http://www.alfa-portal.com/jeste-li-ikada-razmisljali-o-stetnosti-vegete/ - 2 ][ http://www.thebodyhealer.com/nutrition-and-healthy-living/dirty-dozen/irradiated-microwaved-foods - 3 ]  
  da ne zgrehsam ako recham vnimatelno mumificirajte, no shto vi e milo kje si nasjdete nachin kako dolgorochno da go zachuvate, po normite na ovoj svet za ona shto e od ovoj svet, najdobar nachin i organoleptichki da ste vo postojan fokus deka ziveete sred raspadlivi muabeti i potencijalno taka potseteni http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=625&PN=2 - em neshto pomosh od prijatelite da gi nadminete so lesnotija 

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dried_foods - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dried_foods

  vsushnost kombinacii ima mal milion, prashanje e koja najdobro vi lezi na srce vi odi od raka
  https://en.wikipedia.org/wiki/Food_drying#Other_methods - https://en.wikipedia.org/wiki/Food_drying#Other_methods [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3031&PID=183365#183365 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3031&PID=185475#185475 - 2 ]

  [ http://ri-exlibris.hr/burda-duboko-zamrzavanje-i-priprema-duboko-zamrznutih-jela-knjiga-27740/ - 1 ] https://www.northbaytrading.com/air-dried-vs-freeze-dried-food - https://www.northbaytrading.com/air-dried-vs-freeze-dried-food
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 02-Mar-2016 at 19:33

  ‘Within three days of vegetables being pulled from the ground, 80 per cent of vitamin C is naturally lost from them and most ‘fresh’ food has a useful nutritional lifespan of up to five days.’ [ http://www.dailymail.co.uk/health/article-2937320/Is-frozen-food-actually-better-fresh-Keeping-ingredients-ice-preserves-vitamins-minerals-experts-say.html - 1 ]

  iskluchuvajki se od sistemot, dal improvizirajki so diy frizideri [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1487&PID=177759#177759 - 1 ][ http://web-japan.org/kidsweb/hitech/freeze_dry/002.html - 2 ] ili sushenje plodovi, neretko bi vi se nashlo od raka i vakumiranje na hranata, so shto vekot na skladiranje bi i go prolongira kolku da se ima shansa do posledno da se vkusi realnosta, jasno tuka e i domashnoto konzerviranje itn [ http://foodinjars.com/canning-101-archive/ - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3031&PID=185002#185002 - 2 ]
  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=174053#174053 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=174053#174053 [ http://www.co.tillamook.or.us/gov/health/Documents/EH/InfoSheets/ROP_Guidelines.pdf - 1 ]

  https://www.youtube.com/watch?v=CJh8nZzo680 - kombo vakumirkite se ekstra korisni no za odredena golemina na kesi, dodeka tegli i kutii il improvizirani sadovi edinstveno mozat da se vakumiraat so hendheld vakumirki, sega pretezno elektrichni ko https://web.archive.org/web/20090119080911/http://topshop.com.mk/index.asp?tn=productview&pid=68937&c=826 - Vacu seal od top shop koja mozebi treba da bide poeftina [ http://www.amazon.com/Packmate-95000-Vacu-Seal-Starter-Handheld/dp/B0011FJS4M/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1232065458&sr=1-1 - 1 ][ https://web.archive.org/web/20100108083851/http://www.freshercoffee.com/ - 2 ] no dobro vo odnos na VacSy mashinkata na zepter [ http://www.zepter.com/MainMenu/Products/HomeArt/Vacsy/ProductRange.aspx - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=xxB1ODPjfjI - 2 ] isto dokolku dokolku nemate posebni kapaci za vakumiranje bi mozele da improvizirate so dzivani [ https://www.youtube.com/watch?v=QUAuFeHqPFA - 1 ][ http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=272992 - 2 ]

  ~

  vaka i dopolnitelno vlijaete na vkusot na hranata bidejki sokovite se koncetriraat vo nea, a moze i bez termichka obrabotka da se kombiniraat razlichni vkusovi od razlichni namirnici
  http://chadzilla.typepad.com/chadzilla/2007/10/vacuum-cooking.html - http://chadzilla.typepad.com/chadzilla/2007/10/vacuum-cooking.html

  [tube]bcpBh0f4bzI[/tube]
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 03-Mar-2016 at 16:36


  Fruit enzymes tenderise meat - http://biotechlearn.org.nz/themes/biotech_at_home/fruit_enzymes_tenderise_meat - http://biotechlearn.org.nz/themes/biotech_at_home/fruit_enzymes_tenderise_meat

  [ http://i229.photobucket.com/albums/ee263/shabanadzovic/balkanizam/chapter-5-enzymes-lesson-1-introduction-to-enzymes-5-728_zps1czvmbgj.jpg - 1 ] Marinades Add Flavor but Don't Always Tenderize - http://www.finecooking.com/articles/marinades-flavor-tenderize.aspx?pg=0 - http://www.finecooking.com/articles/marinades-flavor-tenderize.aspx?pg=0

  Preserve seafood by marinating - http://www.fishfiles.com.au/handling/preserving/Pages/marinating.aspx - http://www.fishfiles.com.au/handling/preserving/Pages/marinating.aspx [ http://www.thriftyfoods.com/EN/main/cook/tips-tricks/cooking-tips/seafood/marinating-fish-and-shellfish.html - 1 ][ http://www.eatingwell.com/healthy_cooking/healthy_cooking_101_basics_techniques/5_easy_tips_for_how_to_grill_fish_perfectly?page=2 - 2 ]

  Pickling And Marinating Mushrooms - http://www.cooks.com/recipe/rc9jv5pl/pickling-and-marinating-mushrooms.html - http://www.cooks.com/recipe/rc9jv5pl/pickling-and-marinating-mushrooms.html [ http://eatalready.com/2012/07/08/shiitake-in-asian-style-marinade/ - 1 ][ https://web.archive.org/web/20160303153229/http://pf.nhk-ep.co.jp/detail/1880 - 2 ]
  [tube]wyBC9wRgx2U[/tube]  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 06-Mar-2016 at 11:12  http://mylife.organic/index.php/2016/02/19/fermentirana-hrana-za-zivot-bez-antibiotici/ - http://mylife.organic/index.php/2016/02/19/fermentirana-hrana-za-zivot-bez-antibiotici/

  https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fermentation_in_food_processing - https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fermentation_in_food_processing

  http://www.foodadditives.org/cultures/q_and_a.html - http://www.foodadditives.org/cultures/q_and_a.html

  - [ https://www.youtube.com/watch?v=VytRn_nXBnI - 1 ] http://www.rawfoodexplained.com/fermented-foods/the-myths-of-fermented-foods.html - [http://www.rawfoodexplained.com/fermented-foods/the-myths-of-fermented-foods.html
  9. Yogurt: Kefir or traditionally fermented yoghurt is chock full of healthful bacteria (probiotics). In ancient times, food preservation was accomplished through lacto-fermentation, a process that adds a host of beneficial micro-organisms to food. This makes them easier to digest, and increases the healthy flora in your intestinal tract.

  But don't expect to be able to pick up the real deal in your local supermarket. Pasteurized products will not provide you with these health benefits, as the pasteurization process destroys most of the precious enzymes and other nutrients. In addition to beneficial probiotics, traditionally fermented kefir also contains:

  Beneficial yeast
  Minerals, such as magnesium
  Essential amino acids (such as tryptophan, which is well-known for its relaxing effect on the nervous system)
  Complete proteins
  Calcium
  Vitamins B1, B2, and biotin (B7)
  Vitamin K
  Phosphorus

  Fortunately, kefir or fermented yoghurt is both easy and inexpensive to make at home using a starter culture and raw grass-fed milk. While raw grass-fed organic yoghurt has many similar immune-boosting benefits, kefir contains several major strains of friendly bacteria not commonly found in yogurt, including Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter species, and Streptococcus species.

  10. Fermented vegetables: Cultured or fermented foods have a very long history in virtually all native diets, and have always been highly prized for their health benefits. The culturing process produces beneficial microbes that are extremely important for human health as they help balance your intestinal flora, thereby boosting overall immunity. Moreover, your gut literally serves as your second brain, and even produces more of the neurotransmitter serotonin — known to have a beneficial influence on your mood — than your brain does, so maintaining a healthy gut will benefit your mind as well as your body. Fermented foods are also some of the best chelators and detox agents available, meaning they can help rid your body of a wide variety of toxins, including heavy metals.

  As with kefir, you'll want to avoid any product that's been pasteurized or contains preservatives or other additives. Fortunately, culturing your own vegetables is much easier than you might think, and more economical than buying from someone else. For instructions on making your own, see this previous article featuring an interview with Caroline Barringer and discusses the health benefits of fermented vegetables in greater detail.
  url=http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/10/avoid-packaged-foods-with-bpa.aspx]http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/10/avoid-packaged-foods-with-bpa.aspx[/url]

  ...

  [tube]tMVA7GaLZyM[/tube]
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 06-Mar-2016 at 19:19

  http://www.thescienceofbreadmaking.com/fermentation.html - http://www.thescienceofbreadmaking.com/fermentation.html

  http://www.culturesforhealth.com/short-vs-long-fermentation-sourdough-baking - http://www.culturesforhealth.com/short-vs-long-fermentation-sourdough-baking

  http://www.creative-culinary.com/high-altitude-baking/ - http://www.creative-culinary.com/high-altitude-baking/
  [tube]LR53uxj3ARs[/tube]

  http://www.history.com/news/hungry-history/a-brief-history-of-bread - http://www.history.com/news/hungry-history/a-brief-history-of-bread

  http://henryaquino.com/infographic-30-delicious-bread-and-cheese-combinations-from-around-the-world/ - http://henryaquino.com/infographic-30-delicious-bread-and-cheese-combinations-from-around-the-world/

  http://www.zdf.de/terra-x/geschichte-des-essens-mit-christian-rach-folge-1-vorspeise-37607372.html - http://www.zdf.de/terra-x/geschichte-des-essens-mit-christian-rach-folge-1-vorspeise-37607372.html [ https://vimeo.com/124085970 - 1 ]
  [tube]yuUc95dFZnU[/tube]
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 09-Mar-2016 at 10:10

  18th Century Bread Series - https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1F368B5848077C3 - https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1F368B5848077C3
  немам чуено кои лебови биле најзастапени тука низ вековите, иако можеби има нешто абер во книгата на Ангелина Маркус за исхраната на античките македонци, но претпоставувам зрнастите лебови биле норма, попрво од јачмен и жито него овес со оглед дека првите две житарки биле милувани од рајата како позастапени и постари [ http://agron-www.agron.iastate.edu/Courses/agron212/Readings/Oat_wheat_history.htm - 1 ] додека овесот освен на коњите им бил омилена храна и на војниците, но и купка за античката аристократија [ https://en.wikipedia.org/wiki/Avenanthramide#History - 2 ] а сигурно бил и посластица во Кина од каде и впрочем потекнува [ http://www.vurv.cz/altercrop/n-oat.html - 3 ] нели таму и скакулците се деликатес а што пак житарка

  нејсе, нашите баби незнам дали се познати по жонглирање рзлични лебови, но ете знам за лебот со млеко т.н. Милиброд и питата со млеко http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=130499#130499 - Млечникот - сукана идила на која современиве фурнаџии ни од блиску не се добираат, иако ко аматер би пробал да извадам некоја современ пандан пр. словенечкиот кухан крух би го сварил во млеко место вода, иако и без него истиот е уникатна појава, а особено на балканиве, имав прилика сред алпскиот дел да видам рурална работилница за леб [ https://web.archive.org/web/20160309082745/http://www.afar.com/places/slocally-dot-com-robidisce?city=robidisce&context=travel-guide&country=slovenia&next_page=%2Ftravel-guides%2Fslovenia%2Frobidisce%2Fguide%3Faction%3Dshow%26city%3Drobidisce%26controller%3Ddestinations%26country%3Dslovenia%26object_type%3Dguide%26page%3D2&similar=7547%2C10498%2C10861%2C14825%2C16133%2C16392%2C16396%2C21255%2C21394%2C21426%2C21750%2C21912%2C22115%2C22340%2C25293%2C25295%2C25296%2C25299%2C27336%2C41244%2C41245%2C41246%2C41248%2C41249%2C41250%2C41254%2C41256%2C41258 - 1 ][ https://web.archive.org/web/20160309083138/http://robidisce.blogspot.mk/2012/04/navodila-za-ta-dober-kruh.html - 2 ] и што да кажам словенците ме изненадија пријатно со традиционалната кујна
  Japanese milk bread (also known as Hokkaido milk bread) is known for it's distinct slightly sweet flavor and soft interior. The secret to this fluffy milk bread is it's use of a starter (water roux). A simple mixture of flour, water, and milk creates this paste that helps to produce the fluffiest bread ever
  ...
  http://www.thelittleepicurean.com/2015/05/japanese-milk-bread.html - http://www.thelittleepicurean.com/2015/05/japanese-milk-bread.html

  Jap Milk Bread - [ https://www.youtube.com/playlist?list=PLzHbXaSIzwaiyErOxSdpNJCGSc1twkyCn - 1 ][ http://wlteef.blogspot.mk/2007/06/hokkaido-milk-loaf.html - 2 ] ипак европски http://www.japanesecooking101.com/japanese-basic-bread-recipe/ - http://www.japanesecooking101.com/japanese-basic-bread-recipe/ [ https://www.youtube.com/playlist?list=PLaAVObw8s4Isf9quO8c1F75W7XjtDYMq6 - 3 ]
  [tube]DU3vMMFq87Y[/tube]


     

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 10-Mar-2016 at 04:08

  во јапонија хокаидо лебот го прават и сомногу млеко и со многу јајца, слично кои млечникот кај нас, се останато од состојки е умерено особено солта и шекерот,но затоа нив ќеги најдете по стандардниот пекарски леб, а особено фабричкиот


  [ http://www.dailymail.co.uk/health/article-2577551/Bread-breakfast-cereals-causing-childrens-salt-levels-soar-dangerously-high-experts-warn.html - 1 ] https://web.archive.org/web/20110902072812/http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8735147/Loaf-of-bread-as-salty-as-seawater.html - http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8735147/Loaf-of-bread-as-salty-as-seawater.html

  но

  https://web.archive.org/web/20140824122524/http://www.weekendbakery.com/posts/salt-in-bread-baking-how-much-and-why/ - https://www.weekendbakery.com/posts/salt-in-bread-baking-how-much-and-why/

  сепак
  Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=758&PID=137502#137502 - Max

  ]high salt intake increases acidity in the body, which can accelerate bone loss...

  затоа
  https://web.archive.org/web/20150901011747/http://www.wisebread.com/which-salt-is-best - http://www.wisebread.com/which-salt-is-best

  https://web.archive.org/web/20160310022319/http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/dodaci-prehrani/himalajska-sol-prednosti-i-hranjive-vrijednosti - http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/dodaci-prehrani/himalajska-sol-prednosti-i-hranjive-vrijednosti

  https://web.archive.org/web/20150709150906/http://dokaziumedicini.hr/je-li-himalajska-sol-bolja-od-obicne-kuhinjske-soli/ - http://dokaziumedicini.hr/je-li-himalajska-sol-bolja-od-obicne-kuhinjske-soli/

  на крај и з'ш ја викале органска http://www.xbrain.co.uk/table-salt-versus-himalayan-salt - http://www.xbrain.co.uk/table-salt-versus-himalayan-salt
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 12-Mar-2016 at 20:33

  веројатно забегувањето околу сите хемии и прехрамбената индустрија најдобро може да се долови со хоумејд видео а во однос индустриски трендови односно заменски опции за традиционалните рецепти

  во случајов вештачка варијанта на јапонскиот јагленисан леб http://kotaku.com/how-to-make-black-burgers-1655369315 - http://kotaku.com/how-to-make-black-burgers-1655369315 [ https://www.quora.com/What-health-risks-are-associated-with-eating-charcoal-bread - 1 ]
  [tube]P4fk9h2ZlqM[/tube]
  While a few food colour additives may not show direct evidence of causing health problems, many do. Further, food colour additives are unlikely to promote health and longevity (but hey, you never know). So – why bother consuming them at all?
  ...
  http://www.precisionnutrition.com/all-about-food-additives - http://www.precisionnutrition.com/all-about-food-additives


  http://www.100daysofrealfood.com/2012/03/13/real-food-tips-7-reasons-i-hate-artificial-food-dyes/ - http://www.100daysofrealfood.com/2012/03/13/real-food-tips-7-reasons-i-hate-artificial-food-dyes/

  http://www.special-education-degree.net/food-dyes/ - http://www.special-education-degree.net/food-dyes/

  https://en.wikipedia.org/wiki/Food_coloring#Other_locations - https://en.wikipedia.org/wiki/Food_coloring#Other_locations

  ајде секогаш системот ќе глуми коректна научност [ http://www.foodsafety.gov/blog/color_additives.html - 1 ] та и до сега зар цела своја нација не ја пржеле и лоботомирале со насмевка на лицето [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2056&PID=196905#196905 - 2 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2056&PID=174894#174894 - 3 ]

  може делувам како некој органик факир или натурал даеш, но факт е дека квалитетот на живот во ова современо 'напредно' општество е тешка фатаморгана, ајде и така сме на пат кон еугеничарската утопија па нели не ни треба многу да му се секираме ако сме конзумеристички заморчиња
  и не е проблемот што сиромашните немаат избор туку што и богатите незнаат за подобро, напросто сите се дават во илузијата на капитализмот, најчесто неа здравјето и е само изговор за дополнителен фармациски профит, а нему патријархалното семејство кабает кој маркетиншки треба да го ослободи, а само за да http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=742&PID=173071#173071 - мамонистичката центрифуга полесно се подмачкува и продолжи да ја меле земјава

  ~

  да не е само контра, еве и афирмативна поента
  Ask a gourmand and you're likely to hear three specious answers. First, Epicurean: Artificial color tastes bad. Second, Hippocratic: It's bad for your health. And third, Platonic: It makes food unnatural... [ http://www.slate.com/articles/life/food/2007/03/the_scarlet_batter.html - 1 ]


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: phenomenon
  Date Posted: 12-Mar-2016 at 22:53
  Прота, со црниот леб ќе си змеш и црн ориз, таман да ги сложиш боите:  http://draxe.com/forbidden-rice/ - http://draxe.com/forbidden-rice/

  -------------
  開始されていないだけの戦いが失われ、


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 13-Mar-2016 at 01:41

  охохо ова од нафталин по комшики ли го извади, како само се залепи на предходниот пост, и тоа органик, фала Фено и ова чудо ќе го пробам некогаш, за сега сум навлечен на кафеавиот басмати, и што да кажам неможам да му се наситам, иако тука е нешто поскап од локалнава адреа

  ова ќе да е факторот зошто азијци ко индусите, пакистанците или авганистанците измулатиле отповеќе меланин ех каков само потенцијал би имал црн сутлијаш ко десерт во апче или шекерезада, а тие саде само бои и лакови, а тек што да кажат слаткарите по другите грљдои кои истите инвентивно успеваат да ги есапат и за упола цена

  ~

  доколку некој налета на соодветен интернационален сајт за кулинарство слободно нека се пофали тука, каде на куп а детално би се протарашкале национални јадења пр. ко на америве [ http://whatscookingamerica.net/History/HistoryIndex.htm - 1 ] уште да имаа за споредба нешто ко некогаш и денеска пр. еве од каде влече http://whatscookingamerica.net/History/WhoopiePieHistory.htm - корен мачмелоу-то

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 04-Apr-2016 at 19:46

  еве контра абер и апропо белиот рафиниран ориз

  http://www.healthydietbase.com/is-rice-good-for-you-advantages-and-disadvantages-of-white-rice/ - http://www.healthydietbase.com/is-rice-good-for-you-advantages-and-disadvantages-of-white-rice/

  [tube]EQY2F1HVIBg[/tube]

  инаку колку и да е нездрав избор најскап ориз на менијата во азија е пржениот ориз, а го спремаат и нешто подолго од обично бидејки е отстојан, прво го варат потем го оставаат преку вечер да отстои во фрижидер, а дури утредента го пржат, и што да кажам има доста добра фора во сето тоа, поентата е водата да се исуши што повеќе за оризот полесно и да се пропржи ем зрната да се убаво раздвоени, вака исто и помалку треба да се пржи истиот, слично ко кај помфритот кој најнапред треба да се свари а потем да подзамрзне тек ондак да се исечка на тенки кришки кои би се пропржиле, повкусни прженици од вака спремениве зеленчуци здравје ... in my humble opinion!)...it's hard to eat anything else after that [ http://www.beingcheapiseasy.com/2015/01/FriedRice.html - 1 ]

  всушност тоа што треба малку пржење т.е. само пропржување бидејки веќе претходно и се сварени, бар напола, го задржува вкусот а воедно ги прави крцкави, и доволно подзагорени а да небидат канцерогини https://experiencelife.com/article/baked-or-fried-acrylamide/ - заради тоа акриламидот

  Proper Chinese-style fried rice must be made with day-old, cooked rice. Preferably long grain white rice that was washed before cooking.

  Consider using a smidgen of five spice powder. Others have recommended a dram of oyster sauce. I recommend Lee Kum Kee premium oyster sauce (accept no substitutes).  Also, consider using a reduction of xao xing rice wine. Wherever you see Chinese recipes recommending the substitution of "dry sherry", this is what they're really alluding to. Cook off the xao xing by 50% in volume before frying any of the meat ingredients, be they pork, shrimp, chicken or char siu.  Use a light touch with any soy sauce and work with high heat in a well-seasoned pan. I prefer to mix regular oil with a tiny bit of roasted sesame oil (or even spicy sesame chili oil), for extra flavor.

  For an elegant presentation, gently pack the prepared rice into a lightly oiled bowl and then cover it with a serving plate. Quickly invert this arrangement so as to create a beautiful dome of freshly fried rice.  Top with garlic chive spears or simply place a spoonful of minced green onion in the bottom of the bowl before adding any rice so that it creates a centered garnish after being inverted.

  It is strongly recommended to scramble whatever eggs separately and then break them up into smaller curds prior to their being introduced into the fried rice. Please consider using my scrambling method recommended in: What are some common and simple ways to cook eggs that most people have been doing wrong?

  For fried rice, cook the scrambled eggs to a medium hardness (not soft), and then gently fold them into the final product before serving.

  Basic ingredients: (American-style)

 • Day-old rice

 • Minced green onion

 • Scrambled eggs

 • Green Peas

 • Diced carrots

 • Minced garlic

 • Choice of meat

 • Five spice powder

 • Xao Xing

 • Oyster sauce

 • Soy sauce

 • Vegetable or peanut oil

 • Roasted sesame oil


 • ...

  Heat.

  The cooking machine in restaurants can offer extremely high heat for food to create Maillard Reaction, the so called Wok Hee (锅气)as Cantonese say.

  This can't be done by electric cooking machine.

  https://www.quora.com/I-can-never-get-my-fried-rice-to-taste-like-restaurant-or-takeout-fried-rice-despite-trying-a-dozen-recipes-that-promise-results-What-am-I-missing - https://www.quora.com/I-can-never-get-my-fried-rice-to-taste-like-restaurant-or-takeout-fried-rice-despite-trying-a-dozen-recipes-that-promise-results-What-am-I-missing


  ~

  интересно е дека сеуште немам пробано ориз на пареа или пак од експрес лонец, велат и во двата случаи уште поздрава опција од варениот ориз

  [ http://www.hippressurecooking.com/infographic-pressure-cooking-grains-is-faster/ - 1 ] http://www.hippressurecooking.com/easy-pressure-cooker-steamed-rice/ - http://www.hippressurecooking.com/easy-pressure-cooker-steamed-rice/

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 07-Apr-2016 at 20:04  TALC COATING ON RICE CALLED PERIL - http://www.nytimes.com/1981/02/08/us/talc-coating-on-rice-called-peril.html?pagewanted=all - http://www.nytimes.com/1981/02/08/us/talc-coating-on-rice-called-peril.html?pagewanted=all

  http://davidson-old.weizmann.ac.il/en/content/online/database/general_know/rice_white_lies - http://davidson-old.weizmann.ac.il/en/content/online/database/general_know/rice_white_lies

  http://www.cookingmanager.com/rice-washed-cooking/ - http://www.cookingmanager.com/rice-washed-cooking/

  http://www.foodsng.com/should-rice-be-washed-before-cooking-the-myths-truths/ - http://www.foodsng.com/should-rice-be-washed-before-cooking-the-myths-truths/

  ~

  [tube]96yRA1N9KwI[/tube]

  [ http://www.food.com/recipe/brown-basmati-rice-basic-preparation-447439 - 1 ] http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/how-to-cook-rice_5091f3564faf8.png - http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/how-to-cook-rice_5091f3564faf8.png

  [ http://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/nutrition-questions/nutritional-difference-basmati-brown-rice - 1 ] http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=365 - http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=365

  exactly which health benefits are we talking about here? Like other grains, rice is primarily starch. When you choose brown rice (the “whole grain” option) instead of white rice, you get a little bit more fiber. So, if you want to eat rice, brown rice is a slightly better option. But rice (brown or otherwise) is not a terribly nutrient-dense food. I don’t think you need to feel guilty for not eating enough of it!   

  As for whether rice cakes are as healthful as cooked rice, I’m afraid they are not. It’s not so much that vitamins or minerals are destroyed—because there aren’t that many to start out with. But the puffed rice used to make rice cakes has a higher glycemic impact—meaning that the carbohydrates are more quickly absorbed and converted into blood sugar.

  That's really good news all around for you: Don’t worry if you don’t feel like cooking brown rice—you’re not missing that much nutritionally. Plus, there’s no need to eat Styrofoam-flavored snacks! [ http://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/ask-diva-which-better-brown-rice-or-rice-cakes - 1 ]


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 07-Apr-2016 at 20:08


  [tube]6kQRACSwTa8[/tube]

  How to Make Sushi Rice at Home

  Firstly, the term sushi rice is a misnomer as technically, the word sushi refers to the rice ... The first thing you need to know is the right kind of rice to use for sushi. The short-grain rice reserved for the task is often called sushi rice
  ...
  It is best to use the instructions on the package of rice when cooking it, but a general suggestion is to use equal parts rice and water. Prior to cooking, the rice should be rinsed in cold water until the water runs clear, a step now becoming less necessary as talc (used to prevent the rice from absorbing water and sticking together during storage) is slowly being replaced with another type of starch, which is fine to cook with. But you never know and the package won’t tell you what the company used as a coating.
  ...
  http://www.sushifaq.com/basic_recipe/sushi-rice/ - http://www.sushifaq.com/basic_recipe/sushi-rice/

  [tube]OeFj3WdfBno[/tube]

  http://cooking.stackexchange.com/questions/21872/what-is-the-best-rice-for-sushi - http://cooking.stackexchange.com/questions/21872/what-is-the-best-rice-for-sushi

  [ https://pocket-concierge.jp/blog_en/4-things-foodies-must-know-about-sushi-they-may-blow-your-mind/ - 1 ] http://makemysushi.com/how-to-make-sushi/nigiri-sushi.html - http://makemysushi.com/how-to-make-sushi/nigiri-sushi.html

  http://www.digsmagazine.com/nourish_makingmakisushi2.htm - http://www.digsmagazine.com/nourish_makingmakisushi2.htm

  http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/dwc/20160401.html - http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/dwc/20160401.html

  http://www.inquisitr.com/1241805/sushi-has-many-health-benefits-and-risks/ - http://www.inquisitr.com/1241805/sushi-has-many-health-benefits-and-risks/

  [tube]Xz3AJU0wxGY[/tube]
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 09-Apr-2016 at 10:10

  само што имаше dining with the chef на nhk каде спремаа http://www.nhk.or.jp/dwc/recent/2016/160408.html - ракчиња поховани во три бои , поховањето е прво брашно потем белки (за да не се обои филот) и три комбинации на фил, какинотане, морска трева и сусам. инаку емисијата е доста поучна, ете во оваа епизода сконтав како ракчињата да се потсечат и прекршат за да не се соберат при пржење, а еве интересен абер и за јапонската сарма tenmusu која сепак е завиткана во морска трева наместо лозов лист [ https://www.youtube.com/watch?v=sTDASkA-9fM - 1 ][ http://www.japanesecooking101.com/tenmusu-recipe/ - 2 ]

  ме изненади дека тоа какинотане е карамелизиран ориз [ https://en.wikipedia.org/wiki/Kaki_no_tane - 1 ][ http://japanesesnackreviews.blogspot.mk/2009/03/kaki-no-tane-persimmon-seeds-sembi-with.html - 2 ] инспиративно, ориз на скара добро би легнал ко прилог за се', исто како испржениот најнапред сварен и отстојан преку вечер, но и во овoј случај треба внимателно заради акриламидот, а тшо има поубаво од запечен ориз
  http://www.foodnavigator.com/Science/Scientists-determine-safe-acrylamide-levels - http://www.foodnavigator.com/Science/Scientists-determine-safe-acrylamide-levels

  Rice crackers, which are processed by grilling at 200-300°C for several minutes or frying at 160-260°C for about a few minutes, contained 20 to 300 pg/kg acrylamide.
  ...
  https://books.google.mk/books?id=Wx7VmbU2YmIC&printsec=frontcover&dq=Chemistry+and+Safety+of+Acrylamide+in+Food&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiJhqeGm4HMAhXBApoKHZ_EDTUQ6AEIMzAA#v=onepage&q=Chemistry%20and%20Safety%20of%20Acrylamide%20in%20Food&f=false - https://books.google.mk/books?id=Wx7VmbU2YmIC&printsec=frontcover&dq=Chemistry+and+Safety+of+Acrylamide+in+Food

  изненадува дека и печените бадеми биваат склет земено вака, канцерогено мјам беле шекер и печени бадеми [ https://www.youtube.com/watch?v=8VgxxUrUhs0 - 1 ]

  http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/aq0104_acrylamide_in_roasted_almonds.pdf - http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/aq0104_acrylamide_in_roasted_almonds.pdf
  ...
  On the other hand, you may want to choose raw almonds. In March 2011, the "Journal of Food Science" reveals that almonds roasted over 140 degrees Celsius can damage their cellular structures and degrade their quality, making them more susceptible of releasing oil during storage. Roasting almonds above 130 degrees Celsius encourages acrylamide formation, a product with links to causing cancer. In another study from the "Journal of Food Science" in 2007, the amount of acrylamide formed increases as the color of the almonds gets darker as they roast. Depending on where the almonds are grown, an article from the "Journal of Agricultural and Food Chemistry" in 2005 states that varieties from Europe have less acrylamide formation potential than those from the US because the asparagine levels in European almonds are much lower.
  ...
  http://www.livestrong.com/article/446108-is-nutrition-lost-when-nuts-are-roasted/ - http://www.livestrong.com/article/446108-is-nutrition-lost-when-nuts-are-roasted/  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 25-May-2016 at 22:11


  инпиративно ко за промена околу листови за сарма ... чинам за  ладна овошна пита,сарма ил бомбица ова листовиве би били идеална комбинација ... а доколку ко такви се потпечат и стопат сигурно и би прелевале уште поубаво боја

  се ми се чини настанале како алтернатива за пресуваната морска трева, иако според  начинот на обработка од вториот линк, излегува дека потешко е да се спреми оризов лист,  а воедно во третиот линк го датират како повеќевековен рецепт ...   

  [ https://www.youtube.com/watch?v=BTt8Z8Us2sk - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=m0WD58Wh6Ec - 2 ] http://www.cooksinfo.com/rice-paper-wrappers - http://www.cooksinfo.com/rice-paper-wrappers [ http://www.theperfectpantry.com/2006/06/banh_trang_spri.html?cid=78983566#comment-6a00d83451fa5069e200e393391ccf8834 - 1 ][ http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/06/vietnamese-rice-paper-buying-tips.html - 2 ][ http://foodfilledlife.com/2012/07/13/vegetarian-rice-paper-wraps/ - 3 ]

  http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/06/how-vietnamese-rice-paper-is-made.html - http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/06/how-vietnamese-rice-paper-is-made.html   

  http://www.foodtimeline.org/foodasian.html - http://www.foodtimeline.org/foodasian.html
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 03-Jun-2016 at 06:09


  избуричкана работа ова америчкиве пилав питулици, плеин сатисфакшн вит http://www.calorieking.com/foods/calories-in-deli-luncheon-meat-25-less-sodium-luncheon-meat-canned_f-ZmlkPTEzNTA0OA.html - инаф калорис ту брн лес оф јор квалити тајм [ http://www.bodbot.com/Nutrition/Foods/7906/luncheon-meat-pork-ham-and-chicken-minced-canned-reduced-sodium-added-ascorbic-acid-includes-spam-25-less-sodium - 1 ]


  http://tastyislandhawaii.com/2006/12/16/honoring-hawaiis-spam-musubi/ - http://tastyislandhawaii.com/2006/12/16/honoring-hawaiis-spam-musubi/  https://en.wikipedia.org/wiki/Spam_%28food%29#Hawaii - https://en.wikipedia.org/wiki/Spam_(food)#Hawaii

  https://web.archive.org/web/20160603051857/https://redmart.com/product/spam-25-less-sodium - https://redmart.com/product/spam-25-less-sodium

  [ https://www.youtube.com/watch?v=TbLAgle4Yls - 1 ] http://foodreference.about.com/od/traditional_foods/a/What-Is-Spam.htm - http://foodreference.about.com/od/traditional_foods/a/What-Is-Spam.htm

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 04-Jun-2016 at 08:08

  ова спамирањево не ми личит на арно, но имет и побетер

  https://web.archive.org/web/20150915224840/http://bigozine2.com/feature/?p=930 - http://bigozine2.com/feature/?p=930

  http://www.greenpeace.org/eastasia/publications/reports/toxics/2014/cadmium-rice-heavy-metal/ - http://www.greenpeace.org/eastasia/publications/reports/toxics/2014/cadmium-rice-heavy-metal/

  https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/7008-The-polluted-legacy-of-China-s-largest-rice-growing-province - https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/7008-The-polluted-legacy-of-China-s-largest-rice-growing-province  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 05-Jun-2016 at 02:50

  чинам без конкуренција најсклет работа е тоа соја сосот

  http://www.foodrenegade.com/dangers-of-soy/ - http://www.foodrenegade.com/dangers-of-soy/

  http://thedeliciousrevolution.com/cleanse/why-avoid-soy/ - http://thedeliciousrevolution.com/cleanse/why-avoid-soy/

  https://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm - https://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm

  патем https://en.wikipedia.org/wiki/Soy_sauce#Japanese - Тамари-то е позастапено кај јапонците, а како го произведувале некогаш само додава гајрет на цел муавет, можеби хоум меид варијанта ќе ја биде за помирен сон [ http://permaculturenews.org/2012/02/04/making-miso/ - 1 ][ http://herbsspices.about.com/od/recipeindex/r/Gluten-Free-Ginger-Tamari-Sauce.htm - 2 ]  [tube]txWbdnd8xL8[/tube]  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: beTon
  Date Posted: 05-Aug-2016 at 22:48

  еве интересен осврт за топ 10 терсене прехрамбени продукти по др.Помпа, ненамерно издвоен линк иако добро доаѓа и како аналогија дека кревање ваква помпа не ет на арно нит за индустријата нит за сиромаштијата, хм што ќе биде ако сите се преселат на село и баталат процесирана супермаркет исхрана!?

  нејсе, од некоја храна и на село би имале кабает пример млекото, во случајов заради казеинот, иако добро е да се извагаат предностите и негативностите пред човек да се откаже од млечни производи, лично без сирење и јогурт не би знаел како да функционирам сред овој свет, можеби на неговите краеви и некако но в среде хм тнка работа
  1. Grains (Even Whole Grains!)

  ...

  6. Conventional Dairy

  Did you know that 99% of dairy products in the USA contain a toxic protein called A1 Beta-Casein? This protein is 23 times more toxic than gluten, and is referred to as “The Devil in the Milk”, by authors Keith Woodford and Thomas Cowan, who wrote a book of the same name. A1 Beta-Casein is a transmuted gene in cows that has affected the majority of dairy products in this country and around the world. This gene mutation occurred thousands of years ago in Europe, and it still causing trouble today. It’s no surprise that so many people react negatively to dairy products, but few understand the root of the problem. This genetic mutation in cows, which produce the toxic dairy products we consume regularly, holds the answer to the many who suffer from mild to severe milk allergies. Symptoms linked to dairy from A1 cows include digestive issues, auto-immune conditions, infertility, type 1 diabetes, autism, neurological deficiencies, and heart disease.

  Additionally, twelve different pesticides have been identified in conventional cow’s milk, according to the USDA Pesticide Data Program. And don’t forget about the loads of steroids, hormones, and antibiotics pumped into cows to force them to produce milk in massive quantities. Yikes! Pasteurized and homogenized A1 dairy products definitely do more harm to our bodies than good.

  ...

  http://drpompa.com/additional-resources/health-tips/255-dr-pompa-top-10-toxic-foods - http://drpompa.com/additional-resources/health-tips/255-dr-pompa-top-10-toxic-foods

  инаку од казеинот и гајрет имаат сите оние кои се на мукает од СИНУСИ бидејки истиот ја згуснува слузницата во телото а со тоа и полесно им ги запушува каналите, нормално потем дрма мигрена, а на крај се в круг бидејки грото синусно напатени нит би пробале а не па да се откачат трајно од кравјо млеко, хм братот мислам го утепав од млење да проба да префри на козјо млеко еве чинам минува веќе 10 и кусур години како редовно му ја верглам оваа поука но бадијала, ко за беља откако му кажав за оваа работа почна и се почесто кравјомлеко да се налева, речиси сокот го замени со млеко како освежителен пијалок ...
  Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=179999#179999 - +Protagorist

  ]tretmanot na kancerot chinam e na nivo so hronichniot sinusitis, samo shto ko bolest sinusitisot ne e fatalen iako neznam shto e po tersene - da zivee chovek cel zivot vo bunilo ili vo daden period da dozivee brodolom, bitno i vo dvata sluchai alkalizacija na organizmot e glavna spona vo borbata, iako najdobro e da se otseche i samiot izvor odnosno prichinitel na bolesta pr. kaj sinusite neretko i gabichna infekcija ko EFRS sinusitis [ http://www.sixwise.com/newsletters/05/10/26/you_are_burying_your_face_in_a_hot_zone_for_fungal_spores_every_night_your_pillow.htm - 1 ][ http://www.sinuses.com/postsurg.htm - 2 ] ili pak sklet od kazein [ http://www.vibrancyuk.com/dairy.html - 3 ]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Casein#cite_ref-EFSA_27-0 - https://en.wikipedia.org/wiki/Casein

  http://www.godairyfree.org/personal-stories/conquering-sinusitis-the-best-ive-felt-in-a-long-time - http://www.godairyfree.org/personal-stories/conquering-sinusitis-the-best-ive-felt-in-a-long-time

  https://web.archive.org/web/20140130222112/http://www.ezhealthydiet.com/casein-protein.html - http://www.ezhealthydiet.com/casein-protein.html - site promotes becoming vegan, which can cause other health problems. Off the top of my head vegans often have iron, calcium, vit d, vit b and iodine deficiencies - Could casein potentially increase cancer growth? Sure, so could whey, egg, soy, pea, architoke and any other protein source you can think of... FOOD in general can increase cancer growth as it supports tissue and cell growth... Casein itself however is not carcinogenic by nature. ~ на оние пак што им треба ги заболе уво и да бил канцероген тие и така пикаат ко лабораториски глувци се што би им извајало тело за еросот да им е полн цврста гордост [ http://www.bodybuilding.com/store/muscletech/nitro-tech.html - 1 ][ http://www.bodybuilding.com/fun/is-micellar-whey-the-next-big-protein-breakthrough.html - 2 ][ https://www.hydrolysates.com/en/faq/why-do-you-see-whey-hydrolysates-versus-casein-hydrolysates-based-formulas-which-one-is-better/ - 3 ]

  Posted By: beTon
  Date Posted: 07-Aug-2016 at 01:44


  навидум еве уште еден анти-милк пост, и не заради нешто друго туку заради маститисот и дилемата колку истиот е толериран од млечната индустрија!? маститис е инфекција на вимето кај кравите чии бактериите посекако стигаат во лактофризер дури и при најригорозни контроли, особено онаму каде секој коперант нема свој лактофризер, појава која со ипард кофинансирањето се повеќе се надминува, но сеуште мнозинство се заедничките селски лактофризери, нели доволно е една кофа за цел лактофризер да се сотре, а потем бактериите се размножуваат и во камионот до млекара, каде иако по хасап би требало да го истурат заразеното млеко сепак истото завршува во сирење итн, е сега нормално дека прават анализи, уште понормално дека казнуваат коперанти, но штом отиде курбан и една кофа, касно е за млекото да се истура што неретко по млекарите и го прават доколку нивото на соматски клетки е недопустливо, сепак неретко замижуваат, а знае да заврши и млеко со антибиотик односно од антибиотично третирани крави

  вакви проблеми секојдневно има секоја штала [ http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?s=f1fc61f07fe6f285e985b94a31d278fd&t=22701&page=16 - 1 ][ http://poljoinfo.com/showthread.php?550-Mle%C4%8Dno-govedarstvo&p=218603&viewfull=1#post218603 - 2 ] но тоа и во понапредни земји мака мачат а не па кај нас [ http://wvc.com.au/not-taking-cultures-from-cows-with-mastitis/ - 3 ][ http://www.milkproduction.com/Library/Scientific-articles/Animal-health/Prevention-and-control-of-mastitis/ - 4 ] сепак инфекција која го засега секое млеко па и мајчиното, а во принцип зијанот е и кај квалитетот на млекото [ https://en.wikipedia.org/wiki/Mastitis_in_dairy_cattle#Effects_on_milk_composition - 5 ] но и кај опасноста од расипливост налет пастериацијата, така да внимавајте од каде се земате млеко или купувате сирење, иако доколку хигиената и контролата се на завидно ниво најдобар избор се малите самостојни млекари каде млекото уште истиот ден се преработува, со оглед дека со секој изминат ден веќе квалитетот му опаѓа заради што големите млекари дополнително технолошки го штимаат при производството
  Pasteurization reduces the number of viable microorganisms, but often does not negate the effects of toxins produced by mastitis pathogens. The transfer of heat stable toxins produced by mastitis pathogens in milk is a potential concern. Specifically, enterotoxin produced by Staphylococcus aureus in milk of infected cows has been implicated in cases of food poisoning. ... https://nmconline.org/docs/SCChealthrisks.pdf - https://nmconline.org/docs/SCChealthrisks.pdf

  http://www.nmconline.org/articles/sccquality.htm - http://www.nmconline.org/articles/sccquality.htm

  http://nutritionfacts.org/2011/09/08/how-much-pus-is-there-in-milk/ - http://nutritionfacts.org/2011/09/08/how-much-pus-is-there-in-milk/

  ~

  но тука освен био-етичките се и еко-етичките искушенија околу млечната индустрија, а доколку навистина се решите да го исфрлите кравјото млеко од сопствента исхрана како новопечени Вегани добро размислете како ќе го надополнувате калциумот, можеби редовно внесувајки Киноа, та колку и да е во право веге-невестава видете само колку неухрането делува на видеово ...   

  [tube]5WMw_aYLKD8[/tube]

  ~

  патем ве поздрави аберов за сурутката (веј протеинот)

  Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=200406#200406 - Max

  ]

  единствено нешто што кај нас отскокнува од позитивното балансирање кај макробиотиката е натурализмот, но кој сега со ова новите хибридни и гмо сорти е ставен под знак прашање, а теоретски за сеуште чисти автохтони појави можат да се сметаат Расолницата и Сурутката се останато е вака или онака истретирано или модифицирано, но и зелката доколку не е добро очистена од неколку слоја има шанси во себе да носи секакви хемикалии од тоа киселите доздови и аеросоли та индиректно и кај расолот нема сигурна гаранција дека се е поезија, единствено Сурутката останува ко 100% чист еко производ односно нус производ од сирењето

  само прашање е дали Козјата Сурутка е најквалитетен извор на протеини и минерали макар била истата кристализирана т.е. концентрирана во прашак [ https://www.youtube.com/watch?v=RL3MxtPiXuU - 1 ] и кога како треба истата да се внесува кај кои луѓе и за кои потреби [ https://www.youtube.com/watch?v=dq7PWYmB1Nc - 2 ][ https://www.youtube.com/watch?v=7HuenuTFjd8 - 3 ]
  лично ја користев само ко овесен зачин колку за здравствен ефект, онаа козјата во веро на биокосмос, додека за спортски табиет и ефект треба комотно пријател со бачило, или нормално тоа шејковите од фитнес-фабрики за греота култот за телото е поголем од култот за здравјето, небаре среќен човек е оној кој е поскоцкан него оној кој е повитален


  [ https://web.archive.org/web/20150919170846/http://denesen.mk/web/?p=354366 - 1 ] http://www.select-milk.com/sr/proizvodi/kozja-surutka - http://www.select-milk.com/sr/proizvodi/kozja-surutka [ http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/1492462-pio-je-ovaj-napitak-svakodnevno-i-ziveo-152-godine - 1 ]


  Сурутка – блокира стрес, регенерира црн дроб, топи масти


  Зајакнувањето на имунолошкиот систем е нејзин најголем адут. Додека пропратно ја зголемува енергијата, го поткрепува здравјето на зглобовите и мускулите, ги потпомага полезните цревни бактерии, го одржува оптималното метаболичко ниво и помага при топење на мастите.
  Сурутка помага во регенерација на црниот дроб, и спречува остеопороза, запира формирање на забен камен, помага да се зголеми чистата мускулна маса, да се зајакне имунолошкиот систем во целина, како и влијае во намалување на стресот. Сурутка се препорачува за постари лица, бремени жени, спортистите.

  Сурутка е течна енергија, содржи: калиум, натриум, магнезиум, фосфор, железо, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, витамини, амино киселини и протеини. Содржи синџир на протеини: б-laktoglobin, а-lactalbumin, имуноглобулини, glycomacropeptides, лактоферин, lactoperoxidase и БСА (говедски серум албумин).
  Сурутка или сурутка е нус-производ од изработка на сирење. Тоа е течност која останува по коагулација на млекото. Сурутка има висока содржина на вода, додека содржината на калории и маснотии е многу мала. Литро сурутка во себе има околу 360 калории, што е половина од калориите во еден литар млеко.

  Лековитите својства на оваа течност се големи, но сеуште не се целосно истражени. Интензивна употреба на сурутка доведува до брза регенерација на заболените места во телото. Сурутка стимулира распаѓање на мастите и го зголемува имунолошкиот систем.
  Протеини кои се наоѓаат во сурутка има позитивен ефект врз апетитот. Исто така, сурутка има позитивен ефект на висок холестерол, и е добар против кариес.

  Сурутката, исто така, ја нарекуваат и чистач на црниот дроб, па се препорачува и нејзино превентивно користење, а посебно е добро да ја користат луѓето кои практикуваат диетски режим на исхрана.
  Сурутка помага во регенерација на црниот дроб, и спречува остеопороза, запира формирање на забен камен, помага да се зголеми чистата мускулна маса, да се зајакне имунолошкиот систем во целина, како и влијае во намалување на стресот. Сурутка се препорачува за постари лица, бремени жени, спортистите.

  Богата е со протеини, аминокиселини, ензими, и разни витамини и минерали. Витамини како витамин Б2, Б6, Б12, Ц, минерали во сурутка се калциум, калиум и магнезиум.
  Бидејќи сурутката е богата со белковини, може со неа да се спрема бебешка храна како замена за мајчиното млеко. Таа е корисна и за бремени жени и спортистите.

  Протеините кои што ги содржи сурутката директно навлегуваат во мускулното ткиво, што овозможува брзо релаксирање на мускулите после напорен тренинг.
  Консумирање адекватни количини на протеини од риба, домашни птици, соја и сирутка, ќе ве направат да бидете со бистра глава и помалку нерасположени.

  Третман со сурутка трае подолг период. Се препорачува да се пие сурутка секојдневно во износи до 0.5 литри 1 литар дневно, а во исто време се избегне мрсна храна, алкохол и цигари.
  Со цел да се постигне подобро и побрзо заздравување корисно е да се користи во секојдневна исхрана и урда или младо сирење – најдобро за појадок, на празен стомак.

  http://babinlek.com/sirutka-blokira-stres-regenerira-tsrni-drob-topi-masti/ - http://babinlek.com/sirutka-blokira-stres-regenerira-tsrni-drob-topi-masti/


  можеби најкорисна комбинација е Риба + Сурутка
  плус зелена салата со мелени јаткасти плодови

  https://web.archive.org/web/20150928125032/http://www.huffingtonpost.com/entry/the-best-protein-you-can-eat_55ccbcfee4b064d5910aae11 - http://www.huffingtonpost.com/entry/the-best-protein-you-can-eat_55ccbcfee4b064d5910aae11

  Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=200443#200443 - Max

  ]предноста кај Сурутката има и во подигањето на нивото на глутамин во организмот
  The late 1970s discovery of the nutritional benefits of proteins from whey, especially their ability to raise glutathione levels, by Dr. Gustavo Bounous at Canada’s McGill University, changed this practice and brought whey proteins into the limelight. http://www.immunehealthscience.com/undenatured-whey-protein.html - http://www.immunehealthscience.com/undenatured-whey-protein.html


  Posted By: beTon
  Date Posted: 02-Nov-2016 at 11:55

  незнам дали во оваа или во нишката за Индивидуален Квалитет на Живеење ( http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945 - сега во офтопик подфорумот ) веќе има поместено инфо за MSG но во контекст минатиот пост еве абер и тука

  ова со Сурутката навистина е гачка за подобар живот но за да биде појасно имјате го во предвид и овој абер
  [ http://www.livestrong.com/article/528128-glutamine-gaba/ - 1 ] http://www.livestrong.com/article/512239-what-is-the-difference-between-glutamate-glutathione-glutamine/ - http://www.livestrong.com/article/512239-what-is-the-difference-between-glutamate-glutathione-glutamine/


  но како и секоја хемија која го престимулира телото http://www.thebodyhealer.com/nutrition-and-healthy-living/dirty-dozen/stimulants/stimulants-addictions - како Есцитотоксин така и Глутамат Солите http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/6-dangerous-excitotoxins/ - го прават истото , а доведуваат до http://www.huffingtonpost.com/beverley-golden/obesity-msg-and-rats_b_842332.html - инстант дебелеење со оглед дека ги има по сите страни, веројатно затоа го има и по протеинските шејкови како би го форсирал инсулинот и растот [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=164110#164110 - 1 ] но едно е спортист а сосем друго фотељаш пардон нормалниот човек денеска, за кого дури и се препорачуваат како нормални овие соли на глутаматот [ http://www.seriouseats.com/talk/2012/03/what-to-learn-from-the-japanese-about-the-use-of-msg.html - 1 ][ http://www.cctv.com/program/natureandscience/20081106/106154.shtml - 2 ][ http://www.livestrong.com/article/1011122-msg-monosodium-glutamate-misunderstood/ - 3 ][ http://www.livestrong.com/article/495019-monosodium-glutamate-benefits/ - 4 ][ https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/8846733/Sing05.pdf?sequence=1 - 5 ] нели индустријата се бори за што повкусен профит па и ќе најде начин и како да се оправда, а и да се наметне како оправдана, во случајов со гајретот од MSG ова сеј-но-ту-МСГ звучи како сеј-но-ту-МЕСОТО та зар сета месна индустрија не е напудрена обилно со мсг и какви се не адитиви, зато ко што велам во пост #9 понапред бркајте селска самоодржлива идила, а и тогаш внимавајте со што ја зачинувате храната, или терајте со анорексичен табиет в град па лишувајки се од храна и да се оградите од хемијава а со тоа и во невозможни услови да имате шанса да се продуховите штом телото го растеретите од конзумеристи.чки сиџими а душата ја упатите на Љубовен Подвиг ...
  http://www.saynotomsg.com/basics_list.php - http://www.saynotomsg.com/basics_list.php

  како и да е бар децата радувајте ги органски за да бидат што почуствителни а со тоа и потенцијално повесели доколку успеете да ги лишите од престимулираните џртани канали или самодоволноста посесивниот индивидуализам и умисленоста како наједноставен начин за домашно воспитување денеска, она пушти околностите нека му го калемат карактерот, а нормално после чудете се зошто станало развратно нафурано или во најдобар случај одвратно неодговорно ~ но на село сите би се преселиле кога тракторот со даљинско би го командале. да какви родители такви деца, не се жалете ако ве втаса таа вистина

  просто сета инстант хемија пребрзо е истурена како еволутивен експеримент како хедонистички трендмил на кој нашите телаи баш не се прилагодуваат со леснотија, http://www.forbes.com/sites/fayeflam/2015/02/26/study-suggests-chemical-emulsifiers-in-food-are-disrupting-gut-microbes-and-making-us-fat/#583754527acd - еве и зошто , но на празен стомак кому му е гајле дали ќе биде избалансиран телесно ил духовно, а не пак ако веќе е навлечен на даден прехрамбен производ! ЗАТОА државата треба да биде што порестриктивна кон вештачката храна или пак што поблагонаклонета кон органското производство, што сега е сведено толму само на нетоксичност и антиканцерогеност апропо она што го одобрува Инспекторатот за Храна ако тоа и може да се провери некаде [ http://fva.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=258&Itemid=384&lang=mk - 1 ] уште помалку им верувам и на EFSA ил FDA [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=209230#209230 - 2 ] поткрепено со фактите во пост #30 понапред во нишкава, но во капиталистички околности довербата не е толку битен фактор колку самосвеста дека треба особена претпазливост околу хемиите и нормално што поголема инерција кон органска самоодржливост, за што од корист се думиве по форумов и сличните нанив расфрлани во етерот пр. оние на Радио Слободна Македонија единствената радио станица во земјава каде сериски во две емсии се говореше за Храната и Исхраната, првата https://www.youtube.com/playlist?list=PLnm8vrWYon3Hh-vSC2sD611z-B9hovHJS - Безбедна Храна Здрава Иднина [ http://rsm.mk/web/?p=29173 - 1 ] и другата https://www.youtube.com/playlist?list=PLnm8vrWYon3FSAlCzd0tjXDoG9rUi5yaV - Здравје и Здрава Храна [ https://www.youtube.com/playlist?list=PLnm8vrWYon3FdSpy5n6rXJ7M9DQWesWeH - 1 ] но такво нешто треба да има министерството како аудио подкаст а не само памфлети иако и ова е светлосни години понапред од пристапот на АВХ [ http://zdravstvo.gov.mk/vodich-za-ishrana/ - 2 ] бар спорадично им се чу гласот на радиово ко за промена ...

  впрочем треба и памфлети но добро разработени и како прилог на физичкото образование во училиштатата а за што би требало да ги седнат во министерството на мас и соодветните факултети и институти како би извадиле нешто слично на ова ... [ https://www.aromatools.com/Getting_the_Body_I_Want_Naturally_Tear_Pad_p/3769.htm - 1 ]


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 20-Oct-2017 at 23:25

  има ли некој абер колку ова е вистина а колку спин, конечно дали е доволно шпекулација за да почне народ да се враќа на селски фармерски живот за да може да си осигура здрав начин на живот ... каква илузија е ова кашатализмов посреди урбаната џунгла, дури и земји ко Русија кои и официјално се гмо-фри, заради сиромаштијата илити штедачко потрушавчкиот АКЦИЈА табиет посекако се изложени на инвентивноста на данок-фри претприемачи, иако и кај нас имаме дирекции агенции инспекции сепак тука истите овие профит дустабанлии дрмаат и со насмевка на лицето, нормално се додека има маса која е спремна да се гетоизира и пржи посреди асфалтски идеали ...

  тамангодина дена подоцна добро би било некој медиум или нво да направи рекапитулар какво месо прошло и завршило на наш пазар ... едно време чув имало и кинеско пилешко полно хормони, илити 'македонски' јогурт со млеко во прав итн.

  19.11.2016 - Swine Permafrost: NATO's 34 Year Old Frozen Pork Ready for Serbia

  At least 600 kilograms of frozen pork from NATO stocks are due to be sent to Serbia in the near future, according the Serbian newspaper Evening News. There's nothing new, of course, but for the fact that the pork dates back to 1982.

  ...

  "All the customs services have been ordered to be on standby and especially focus on the checkpoints located near Serbia's border with Montenegro, Macedonia, Bosnia-Herzegovina as well as the administrative border with Kosovo," the Customs Administration was quoted by the Evening News as saying.

  ...

  The invasion of frozen thirty-four years old pigs was first reported by the web portal Agroservis, but the sources did not elaborate on who might be the customer for this frozen pork which is due to be delivered to Serbia via Montenegro's port of Bar, the Evening News said.

  ...

  https://sputniknews.com/europe/201611191047625179-serbia-kosovo-nato-pork/ - https://web.archive.org/web/20161120153449/https://sputniknews.com/europe/201611191047625179-serbia-kosovo-nato-pork/


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 08-Jul-2018 at 22:34

  денес во разговор на ручек и сходно за приложеното ми текна како Пријател ко поранешен сопственик на Рибарници ми кажуваше дека редовно на рибата која е замрзната мора да и става со лопата во фрижидерите Натриум т.е. Нитрити за да ја зачува свежината на месото, а потем кога се заинтересирав за конзервансите научив дека тој процес е задолжителен за секое комерцијално месо, нормално научно оправдана гачка, иако за нус ефектите нема постојана анализа и дебата за анализитемво научната фела, и не само кај нас https://www.foodinsight.org/So_Did_You_Know_Sodium_Helps_Keep_Food_Safe - туку и другде а не пак во wto, посекако центрифугата мора да врте, иако ќе ве утешат Технолозите за Храна ќе ви речат тоа е најсоодветна конзумеристичка пракса, но дали попат ќе ве предупредат дека не ет и совршено безбедна конзумерска навика!?

  јасно ова во град поинакунне може да се ресетира, но ет еве добра мотивација за Чоек да сврти на Селска Идила нормално доколку Здравје му е озбилна варијабила во Живот ...

  Preservative Side Effects

  Though preservatives do protect the nation's food supply from bacteria and disease, they also might be harmful to health. Bromates are known to destroy nutrients and cause stomach problems such as diarrhea. Sulfites are known to cause joint pain and heart palpitations. Butylated hydroxytoluene is known to cause cancer in rats. Sodium nitrate is said to cause stomach cancer, and artificially produced citric acid is said to cause asthma and allergic reactions. To avoid the dangerous chemical concoctions preservatives might bring, preserve foods naturally using salt, sugar, onions or rosemary extract.


  https://www.livestrong.com/article/441942-do-all-meats-have-preservatives-in-them/ - https://www.livestrong.com/article/441942-do-all-meats-have-preservatives-in-them/


  за сега останува според Слободна Волја што би рекле народно по Совест да си заклучиме дали ќе тераме конзумеристички или самоодржливо, чекајќи некогаш може да проработи совеста и на корпорациите но и властите да пресечат дали и малку отров по Чоека ет етички да се подаде за да се избалансира побарувачката и понудата ...

  Nitrite additives-harmful or necessary? - https://spo.nmfs.noaa.gov/sites/default/files/pdf-content/MFR/mfr384/mfr3845.pdf - https://spo.nmfs.noaa.gov/sites/default/files/pdf-content/MFR/mfr384/mfr3845.pdf

  ајде оние кои пушат веројатно на чисто се дека се трујат [ http://fairtradetobacco.com/threads/4159-adding-Salt-Peter%28sodium-Nitrate%29-as-a-burning-agent - 1 ][ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6697439 - 2 ][ http://www.chemicalplace.com/potassium-nitrate-uses.html - 3 ] но останатите!?

  [tube]_3081X9q0VE[/tube]


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 10-Jul-2018 at 21:37

  интересно е дека нитритите ги гледа индустријата и како потенцијален лост за слабеење на шекеросаниот веј оф лајф, бидејќи шекер на ангро се бутка во сите производи, а многу веројатно бидејќи истиот ништи емоции а форсира страсти, односно така и најлесно се справуваат елитите со Слободоумноста на плебисот праејќи од него шербет-џанки, иако на прв поглед сето ова е само конзумеристички нусефект, има убаи постои во нишката Индивидуален Квалитет за Живеење за ваквиот ќорсокак, а сигурно на многу тоа им е познато ... нејсе, нитритите и навистина ќе да се исфорсирани меѓу другото освен заради ризикот од ботулизам кај вакумираната храна, и за контрола на дебелината кај населението, односно социјален диетски инжинњерингн кој би требало да ги урамнотежи научно тоа евроатлантските стандарди а потоа индиректно и светските, та веројатно еугеничарските елити може се надеваат дека и малку од малку и вака ќе им го ресетираат гоеењето на рат-рејс конзумерите, а во што денес сите несамоодржливи луѓе се имаат претворено! бар начинот на кој во исто време ги занемаруваат фактите и како ја оправдуваат потребата за "нпк" и биолошки и растително упатува на ваква конспиративна теорија, која иако заради фактите е повеќе од теза, но сепак недостасува официјално сведоштво од некој инсајдер за и да може да се потврди или пак отфрли ко вака претпоставена!

  Наше е да разбереме дека единствено самоодржливо ни е загарантирана одредена Идила, а што значи одчипување од постојниот систем, за што пак треба Mетаноја од нови рурални навики т.е. за Рурален Живот не е до-волно само добра волја туку ко и за секоја промена напор и фокусираност ем истрајност ... слично како кога традиционален Верник сака да стане Воцрковен ...

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


  ова не значи дека Вие треба да се уплашите што ќе биде со Вас ко Воцрковени во Град туку дека доколку сте свесни дека нешто нечини и ќе се трудите да го промените, а доколку не можете да се Смирувате а и' за секој еден ден Живот да му Благодарите на Бога бидејќи сеуште имате шанса духовно да растите созревате и се спасувате, а искористете ги ваквите недоумици како мотив бар со конзумеризмот да поднамалите! доколку веќе не можете од него да се одтргнете!

  теоријата ја изведувам од линкуваните абери од минатиот, но и следниве од овој пост, та ако на тоа се надодат теориите за еугеничарски социјален инжинеринг, и зошто и во супер-научни времиња не се наоѓа волја за промени или пак нзс, јасно е дека посреди е нечија поголема агенда него прост индустриски куршлус!

  http://www.livefreefromobesity.co.uk/tag/sodium-nitrite/ - http://www.livefreefromobesity.co.uk/tag/sodium-nitrite/[/ul -

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsfa.2740370407 - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsfa.2740370407

  ~

  https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21623945.2015.1005525 - https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21623945.2015.1005525

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804022 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804022
  ________________________________________________________________________________


  конечно убо е што некој мисли за Народ да нема голем гајрет од нивниот центрифугален конзумеризам, што е и совесно од нив да научно најдат капаче за секое новотворено шише со ризици, иако Чоек треба навистина да е изботиран озбилно за да си рече ако аирлија нека им биде така во недоглед, но не треба да параноичи зошто такви биднале работите, туку ако мисли дека некаде е презагаден некако воздухот за него та и нека си се тргне од таквото опкружување! а белки во новото ќе си затера самоодржливо та и помалку да зависи од Милоста Божја во однос секојдневни ризици а повеќе да се потпре на Неа за оние несекојдневните при одлучностн духовно да се подвизува, она чим имаш осигурано сместување и здрава храна што денес е најизводливо на Село под претпоставка мрзливоста не ве навјасала, та и да премине на следните нивоа на http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=742&PID=140841#140841 - Пирамидата на Маслов што полесно ...

  само даљинско да забораите да држите в рака веќе сте на полпат  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 13-Jul-2018 at 12:53

  повеќе технологија на служење храна, но во контекст понуда за органска храна поучно, дека кога ќе ти дојде гостин дури и дома, а не пак во ресторан или пка маркет треба да се има во предвид како и органолептички да го расположиш со дизајнерски пристап ... симболично украсувајќи ја приложената храна пр. со иницијал за празникот, сезоната, денот ... врз тавче гравче резанки патлиџан со олимписко лого и сл. кога е некоја олимпијада на спортското мени периодот ...

  кај Нас јасно Крстот и Ссонцето се најчести мотиви, но зависно од регионот може да оди и некој типичен орнамент или Вез ... кога ќе види поубо Чоек ни слаткарите веќе не им е до штроумност, сетне сакале туризам, бреј коктел боза и боровница би можеле со белка да го двојат за да не се меша, а чашата да ја доукрасат бар празнично со шлаг пена, на страна што немаат лимонаџилниски епрувети бар ко артефакт а не пак да им во фукција заради ретро стил кај постарите, чинам в Скопје вакво нешто има само на влезот в Чаршија кај Битпазар во бурекџилницата до капијата ...

  ~

  http://www.academia.edu/1103813/Maslows_hierarchy_and_food_tourism_in_Finland_five_cases - http://www.academia.edu/1103813/Maslows_hierarchy_and_food_tourism_in_Finland_five_cases

  Maslow's hierarchy and food tourism in Finland: five cases

  Author(s):
  Irma Tikkanen (Department of Business and Management, University of Kuopio, Kuopio, Finland, and Helsinki Polytechnic Stadia, Helsinki, Finland)

  Purpose
  – The purpose of this paper is to explore the sectors of food tourism in Finland by using Maslow's hierarchy of needs in the classification.

  Design/methodology/approach
  – Previous research on food tourism concentrates on the role of food as an attraction, as a cultural phenomenon, and as an experience. Moreover, food from productional and motivational viewpoints is reviewed briefly. The empirical data consists both of the secondary data and an interview.

  Findings
  – The findings introduce five sectors of food tourism where the needs and motivations are linked with Maslow's hierarchy of needs.

  Practical implications
  – The practical implications are that the food tourism promoters could emphasize the needs and motivations when marketing food tourism services.

  Originality/value
  – Sectors of food tourism in Finland classified by the hierarchy of needs are presented, providing practical implications for food tourism promoters and thus offering motivations for food tourism.

  https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00070700710780698?src=recsys&journalCode=bfj - https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00070700710780698?src=recsys&journalCode=bfj  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 13-Jul-2018 at 13:22

  анализава е добра појдовна точка за различни думи а не само туризам т.е. како младите да се научат да готват, дали за тоа е доволна туристичка понуда на фарми како кулинарски курсеви во склоп престојот, или пак локално се неопходни и фестивали каде ќе можат од најдобрите Баби и Дедовци да научат некоја уба манџа пракса ... само колку млади девојки абер немаат како се сучи Зелник или пак прави Ѓомлезе, и иако има доста абери по тв или нет, сепак од прва рака искуство е незаменлива ука ... но кој треба да повлече локално за вакви фестивали нога, домакинките, нво-ата или пак општините, можеби воспитувачките во градинките!?

  конзумеризмот си има свои предности но и мани, та иако многу млади немаат време за готвење под притисок на секојдневниот рат рејс табиет, сепак доколку се поучат некаде некако фестивалски а викендашки незадолжително, многу веројатно бар еднаш неделно ќе пробаат да се потсетат како Баба некогаш ги дочекувала Внуци со традиционални тестенини, а утре таквиот потсетник да им биде и за културен чалам кога ќе им дојдат Гости од друг крај на планетава ...

  но тука е потребата и за освестување на сите дека е убо сето тоа да им ет со домашен зарзават, за што пак во Град денес гетоизирани по станои луѓето немаат друг простор него урбано оранжериско земјоделие пред Зграда или на Покрив ... но бидејќи ова не ет уредено законски, та многу веројатно за слична интервенција ќе добиете комунална казна оти нели сте зазеле во најдобар случај отповеќе просторо од околниот тревник на кој иако имате право немате дозвола за негова ваква експлоатација, ха, то веќе ни ајвар не смееш да приготвуваш така а не пак да имаш некаква трајна хранлива инсталација ... бар саксиски тоа да е дозволиво и бар да има унифициран наќин на оградување за да нема недоумици општинските инсоектори каде влетуваат за да ви помогнат околу сортите и нивната заштита како не би оделе со пестициди заради неукост за органско одгледување храна ...


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 18-Jul-2018 at 21:03

  за 63-тиов пост ќе речам убо е да имаме и фестивали или саеми и за добра технолошка пракса во индустријата за храна, она да се описменуваат ако не друго локалните стопанственици што можат во кави услови да сторат за подобра хигиена, складирање и амбалажа, но и вкусови ... што ќе биде корисно и на граѓанско ниво пр. иако постојат направии и садови за вакумирање треба соодветни уки и во однос ризиците од ботулизам кај складирање храна, а сигурно https://www.sousvideaustralia.com/the-rise-of-sous-vide-in-restaurant-food-preparation/ - и некои кај така приготвената , бидејќи Народ и да знае може да подзаборави, илити постојано потсетување дека кај храната приготвена на Пареа вкусовите и хранливите состојки до максимум се задржуваат, а сетне може храната да се допотпече или пропржи за да има традиционален шмек, што воедно е и' поздрав пристап, блиску до манџите на нашите баби, со оглед дека денешниот фаст фуд табиет во екстрема оди конзумеристички дрско при подготвувањето на јадења, а сетне мораме да фрламе екстра камен по јавни кампањи за малку од малку тоа индиректно да се заузда ...

  пример освен http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3031&PID=185445#185445 - МолГас пристап во кафетериите, може да се тера екстра научно и во чајџилниците, а користејќи ултразвучен чистач [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3008&PID=227219#227219 - 1 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Ultrasonic_cleaning - 2 ]
  односно може да импровизирате со ултрасоничен чистач за алати по дома, јасно ако не бил за чистење киселини!

  https://www.chefsteps.com/forum/posts/ultrasonics - https://www.chefsteps.com/forum/posts/ultrasonics

  или најдобро да купите фабрички наменет за Мерак Чај во услужните дејности, освен ако не ви е мерак да одите со арпаџик понуда!

  https://www.hielscher.com/ultrasonically-cold-brewed-tea.htm - https://www.hielscher.com/ultrasonically-cold-brewed-tea.htm

  а се со цел да имате екстра вкусна понуда за која во спротивно ви треба екстра супер искуства ...

  https://www.seriouseats.com/2015/06/how-to-make-the-best-cold-brew-iced-tea.html - https://www.seriouseats.com/2015/06/how-to-make-the-best-cold-brew-iced-tea.html


  инаку, оваа технологија конечно најкорисна би била за прехрамбената индустрија, а дали и колку кај нас истата е норма незнам, но може да биде ко тренд или ко непишан стандард доколку и самите производители ја наведат индиректно некако, та и вие ќе се чувствувате безбедно, но и тие со екстра чалам, она на вратата од кујната ова да е залепено инспекциски ко супер брендирана хигиена, иако за тоа ќе им треба и ув-ц неонки вон работно време да дезинфицираат цела кујна ем хасап и ето га 100% Чисто етикета, нормално помалку осигурување та воедно и помалку проценти на стикерот ...

  https://www.foodmanufacturing.com/article/2014/07/using-industrial-ultrasonic-cleaners-your-facility - https://www.foodmanufacturing.com/article/2014/07/using-industrial-ultrasonic-cleaners-your-facility

  http://en.notus-powersonic.sk/solutions/maintenance-cleaning/ultrasonic-cleaning-and-maintenance-in-the-food-industry.html - http://en.notus-powersonic.sk/solutions/maintenance-cleaning/ultrasonic-cleaning-and-maintenance-in-the-food-industry.html

  https://omegasonics.com/industry-specialties/food-and-drug.shtml - https://omegasonics.com/industry-specialties/food-and-drug.shtml

  ~

  освен за чистење, технологија може да се користи и за сечење

  https://www.researchgate.net/publication/268235556_Applications_of_Ultrasonic_Cutting_in_Food_Processing - https://www.researchgate.net/publication/268235556_Applications_of_Ultrasonic_Cutting_in_Food_Processing

  http://www.ultrasonicweldingtransducer.com/china-20khz_ultrasonic_food_cutting_equipment_800w_professional_meat_slicer_machine-7164070.html - http://www.ultrasonicweldingtransducer.com/china-20khz_ultrasonic_food_cutting_equipment_800w_professional_meat_slicer_machine-7164070.html

  http://www.dukane.com/us/PFO_foodFAQ.htm - http://www.dukane.com/us/PFO_foodFAQ.htm

  проблем кај сето ова е намалување на човечкиот фактор инспекциски во производство, но и сега оние кои сакаат просто го заобиколуваат, а и со оваа технологија тоа може да е случај, а наместо Човек визуелно да е контролор тоа да го прават исклучиво камери утре, што чинам треба законски уште сега со време да се осуети некако!!!

  [tube]a9ZqKVDpNX4[/tube]  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 18-Jul-2018 at 23:17

  сепак колку и да се интересна оваа технологија, не дека нема ризици

  и технолошки во однос издржливоста на ваква опрема

  Strategies for Reducing Stress in Ultrasonic Cutting Systems
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1475-1305.2004.00162.x - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1475-1305.2004.00162.x

  и биолошки во однос изложеност во ваква околина

  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3008&PID=227216#227216 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3008&PID=227216#227216

  но и ко се' идеално нешто немњт на овој свет од земни алатки

  https://www.seriouseats.com/2014/12/why-buy-carbon-steel-knives-best-kitchen-tools.html - https://www.seriouseats.com/2014/12/why-buy-carbon-steel-knives-best-kitchen-tools.html

  логично аир ќе видат долгорочно оние кои дома од време на време би користеле ваква технологија, она за посебни прилики како би украсиле трпеза милиметарски прецизно ...

  кога веќе сум на тема сецкање, би посочил една ука која Баба ми ја прераскажуваше, како за време скопскиот земјотрес кога биле за прв пат случајно заминати на одмор во Охрид се сретнале во Кајче со германци со кои нормално одма искомуницирале органолептички и без да се разбираат лингвистички, а кога Баба ми зела нож да сече Леб германката ја фатила за рака и рекла hаlt и зела германката почнала да го крши лебот, а Баба ми се чудела види ги какви европеи поназадни и од нас, по што некако се разбрале дека минералите и витамините сметала така германката сечејќи го лебот со метален нож се уништуваат, што чинам било нивно научно суеверие заради сеуште нерафинирано разбирање, слично ко и сега што политички си мислат дека ерга-омнесот на За-Ци ќе биде скроз на арно, а како влегле задкулисно јасно е дека ќе ги попари и побрзо него што очекуваат а во кој случај скокајќи од уплав и да се изгорат потоа, но да не остане недоречен муабетов еве во кој случај употребата на метален нож е полезна а коа не ет ... разбира се кога има здрава дебата ...

  http://theconversation.com/health-check-can-chopping-your-vegetables-boost-their-nutrients-75393 - http://theconversation.com/health-check-can-chopping-your-vegetables-boost-their-nutrients-75393

  [tube]dn07XW4_Vhc[/tube]


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 25-Sep-2018 at 00:44

  денес бев купил Грав Тетоец од Зелен Пазар а бидејќи прв пат купувам млад грав имав среќа тезгаџиката на ВЕДА2000 ме предупреди дека истиот ќе морам да го замрзнам доколку одма не го трошам, дејќи ко младфаќал молци, не ја разбрав добро дури и името на молците ми го кажа, нејсе и Благодарам за поуката, а заради која пак се допоучив на нет дека е паметно да се издвојат пред замрзнување готварски мерки засебно за да н есучи при одмрзнување замрзнување да се ремети и текстурата но и се ескивира бактериошолки ризик [ https://cooking.stackexchange.com/questions/44142/is-re-freezing-the-same-beans-bad - 1 ] и велам ајде ова е помал гајрет него тоа ребрендиран ресторански грав со остатоци од претходно кои ги мешаат со дневни порции, а што мислам не е само гајрет во биртии туку и фамилијарни ресторани, ако навистина во фрижидер варен грав тера и до две недели [ http://vegweb.com/community/dine-n-dish/how-long-do-cooked-beans-last-refridge - 2 ] затоа во многу ресторани во свет кујната е отворена и пред вас готват за да уживате воедно и во мајсторлукот на шефот но и да се осигурате дека ви подготвува свежа порција, што кај нас не е случај ни со елитните ресторани ко ни со политички кафекувари ... сетне нормално ве болело стомак ако не срце или мозок, реално од салмонела знае да биде и со побетер гајрет од болка [ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329 - 1 ] но еве на повидок е и за неа гмо решение [ https://www.photonics.com/a35918/p5/i290/A_step_closer_to_stopping_Ecoli - 2 ] само на крај да не почнете заради уживање во забораена храна да забораите и дека сте Луѓе ... т не се плашете Устав туку гени да не ви сменат
  нека ми прости админитрација за испадиве, но бар на оваа тема да има малку простор за смеа, иако озбилна е работава, бидеќи ко што може денес некој научник да извади корисно гмо решение, под неговиот лабос друг може да смисли ултра-терсене, имунитет хм во книги по античка биологија ќе го читате како белетристички епитет во жанр здраствена хигиена, но мислам до толку еугеничарите немаат амбиции, но секогаш може да се најде некој хаксли да смикса стилои нарации и контескти, иако нормално секогаш ќе има и хакери во тој случај кои ќе му буричкаат во концептална кујна преку прозор со оглед дека такви ликои обично екс-непризнаени генијалци, среќа на балкан ( http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=742&PID=128508#128508 - премногу дрма мрза (и не само во последно време https://youtu.be/A3oIiH7BLmg?t=1m40s - ) инаку ќе не пишуваа во фотоникс спектра редовно во нано-рубрика верувале или не
  туку интересно сецканите драгстор лубеници и дињи биле озбилен салмонела гајрет [ http://time.com/money/5307513/salmonella-contamination-in-pre-cut-melons-makes-60-people-sick/ - 1 ] бреј се смеев како во еу тоа не им се исплати ништо освен фелка лубеинца, но во однос ризиков ги жалам, иако таму бар иаат стандарди, но ќе биде смеење ако некогаш Народ ги дочека и тука, како оние за микробиолошко скенирање храна така и оној склет да не им се исплати да купат цел бостан ко ни пола стан ако не е под хипотека ...

  [tube]9VFjfT2F8V0[/tube]


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 27-Sep-2018 at 11:44

  вчера јадев вчерашно гравче и нормално следниот ден секогаш е поубаво бидејќи сокоите се имаат хемиски стегнато во фрижидер а потем загреани се рзуваат и поубо, веројатно на молекуларно ниво се случува некое фио рандеву, слично како идеја коа е повкусна кога ја забележите а потем освежите него на прва кога е истурена, иако некои муабети ко што на прва ќе легнат ко органско свежи на втора покнап на трета позорт а на четврта посклет е да поминат ...

  во секој случај ова можете да го постигнете и со свежа храна која брзо на пола саат ќе ја замрзнете, а откако стивне по готвење (за да не ви скрца ко врела витрината за длабоко замрзнување) пак ќе ja загреете [ https://www.reluctantgourmet.com/why-do-some-meals-taste-better-the-next-day/ - 1 ][ https://www.forbes.com/sites/nadiaarumugam/2011/11/23/the-science-of-leftovers-why-they-taste-so-good/ - 2 ][ http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/why-leftovers-taste-better-next-day - 3 ]

  исто што побрзо мрзнење загревање повкусен муабет но не секој е кадарен за такви акробации [ https://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/molecular-gastronomy-101-cryogenically-freeze-shatter-berries-0157395/ - 1 ] освен ако нема при рака побезбеднa инстант мрз направија [ https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-griddle - 2 ] или пак знае каде да најде и користи сув мраз или течен азот за вакви непце неопходни марифети [ - 3 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen#Liquid - 4 ] а еве поучно видео во однос ваков чоколаден муабет некаде на пола абер е муабететот со поентите

  [tube]mLP26eNHTkw[/tube]

  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 28-Sep-2018 at 12:50

  веројатно бркањето вкусои епикурејски идеалнопреку лес-ис-мор простап каде максимум ќе извлечете ете од Чоколадо ко она горе е за многумина неразбирливо а што пак го компензираат со екстра прејадување бркајќи фини сластољубија преку рапава текстуракоја бидејќи не лизга мора одма да с голта особено ако сте гладни, но и во двата случаи Чоек станует џанки односн зависник, заради што неопходно е разбирање дека кризите пр. во случајов за Чоколадо имаат поизворно решение доколку Чоек за тоа е свесен за така да ја избегне стапицата на кратко а слатко лижење прсти или пак долго а ненаситно лижење лажици, односно доколку затреперите за чоко-фикс всушност на вашето тело му треба Магнезиум, но бидејќи во регистри нема ваква информација та рефлексно се с'скате по чоколадирана фатаморгана, што пак во спротивен случај ќе земе зелена алтернатива а евентуално да ја посоли со чоколадни мрвици ко мастраф зарзават или каша колку да се дефокусира од метросексуални трендои дека благо без чоколада е ко плуќа без воздух што за многумина може е реалност како фатаморгана но ко таква да им ја промовираат на сите би било благоречено ерес! та размислите каде со таков или онаков памет, но што треба да ви е поука декаи откако се освестите треба претпазливост и в однос понудата од мастрав кој дури и ви нуделе ко органик во форма на хемиска чорба поарно ко новокомпонирана наспроти изворна музика да го изескивирате освен ако магнезиум ви е сотрен сестрано

  https://www.verywellmind.com/chocolate-and-craving-67898 - https://www.verywellmind.com/chocolate-and-craving-67898

  Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=226110#226110 - Zelenikovo

  ]

  [tube]jxsnYsA549Y[/tube]

  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=201111#201111 - -ЗеленЧај-МалкуЛој-20+1Пост-  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 29-Sep-2018 at 20:40

  кој би рекол дека за америте идеален нутритивен пач би бил Тетовско Гравче бар во однос Магнезиумот [ https://www.algaecal.com/algaecal-ingredients/magnesium/magnesium-rich-foods/ - 1 ] иако сигурно со нивниот џанкнфуд табиет само со АП можат да се избалансираат (Аирлија на Паметот) но зар ова не е поука за сите нас бидејќи го бркаме америчкиот СОН, што кога не би го праеле и ние тука на балкан би се избалансирале како Македон и Магнет многу полесно, но инда не е така добро е да има некој да потсетува на органик лајф-стаил макар и не го живеел но бар да го вкусил за да може и да биде колку толку меродавен за да сведочи малку од малку бидејќи многу од многу се имаме исчуручено во однос добрата прехрамбена пракса на нашите предци ...

  еве интересен абер од истиот сајт во првата фуснота во однос Протеини и Калциум ем равенки за правилен внес на протиени според возраст [ https://www.algaecal.com/expert-insights/protein-and-bone-health/ - 2 ] хм сето ова кога би било задолжително за менија во градинки и старски домови може и при скопска пм-идила ќе тера Народ и до +100 нормално ако има ко зачин канабиноиден дресинг [ https://www.youtube.com/watch?v=kNG8PqNB4bg - 1 ] иако поубо е истиот да е напраен од свежи цветои наместо сварена есенција колкуми да ви тврдат дека така маслото ќе биде попотентно [ https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/consuming-cannabis/juicing/#the-science-of-juicing-cannabis - 2 ][ https://www.youtube.com/watch?v=1SGNR4cb7jc - 3 ] сепак кај нас ова е за сега сф-муабет кој најлесно би го праеле денеска во Шпанија или Чешка

  реално кај нас недостасува http://archive.is/gLKHN - научно-ајурведски пристап кај рестораните и сендвичарите, бар се што е во близина на училишта и болници од такви услужни објекти би било убаво да се приморани за добивање лиценца исклучиво доколку имаат волја за мениа со здрава исхрана, нормално ако ова е Норма за околијата колку повеќе за Мензите во овие јавни објекти каде прв чекор треба да биде Оделение за Нутритивност ко што наведуваат во клипот долу за презентацијата на реформската болница која вовела раститела храна на менито, иако мислам кај нас недостасува и една Нутриционистичка Клиника која за секој еден Пациент во земјава би срочувала домашно мени по барање од матичен лекар, но и да ги окуражува препораките и со кулунарски пристап како нутри-превенцијата би била што повкусен избор за пребирливите пациенти [ https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/8980717/Heston-Blumenthal-add-seaweed-to-NHS-meals.html - 1 ][ https://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/7659878/Heston-Blumenthal-fights-to-improve-hospital-food.html - 2 ] но за почеток добро би било доколку училишните и болничките мензи имаат мени по избор [ https://www.youtube.com/watch?v=wOOXKx7EJWE - 1/u - ][ https://www.youtube.com/watch?v=Rrq6Aj9NRXk - 2 ] ...

  [tube]b8ZJi5ElVOE[/tube]

  https://www.dailybreeze.com/2014/04/13/torrance-hospitals-give-patients-hotel-like-food-experience/ - https://www.dailybreeze.com/2014/04/13/torrance-hospitals-give-patients-hotel-like-food-experience/

  [tube]RMlFYzcJS78[/tube]  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 30-Sep-2018 at 16:41

  ете интересна појава на панелното мени во 40-та секунда на последното видео од болничката менза во хотел'стајл болницата во Англија '66-та каде индиректно преку Macedoine Veg. резонира нашата посебност ето во кулинарството, а иако тогаш официјално бевме југословени сепак имало наш вајб логично по цела европа чим и во ук, дефакто не можеме да избегаме од фактот дека македонско име нема да загине опстојувајќи ако не другде на нечие мени

  но дали македонската салата, https://www.youtube.com/watch?v=vbcwrXkIfzc - овош на или https://www.youtube.com/watch?v=aC2HpKtCyno - зеленчукова бидејќи ја има во двете комбинации пристуна како македонска, воедно и ја перцепира светот како етнички типична за нас, нели она Македонија била микс од разлилни Народи та европеите затоа на микс-салатите им дале таков епитет ...

  http://menus.nypl.org/dishes/3868 - http://menus.nypl.org/dishes/3868

  ... што иако може етимолошки ималo таква генеза за името, еве налетав на официјален современ кулинарски абер каде е потенцирано дека именувањето на таквата салата не е заради етничкиот микс туку заради начинот на сецкање на зарзаватот

  https://www.thefrenchcookingacademy.com/vegetable-cuts-know-4-common-cuts-used-french-cooking/ - https://www.thefrenchcookingacademy.com/vegetable-cuts-know-4-common-cuts-used-french-cooking/

  амешно пак кај нас ваквиот микс го викаме руска салата, веројатно свесни сме биле дека е пежоративна етикета за салата, иако заради туристички агитпроп мислам дека смешно е западниот свет така да именува миксани-салати а ние тоа да не го користиме тоа оштроумно во менијата, што бидејќи не ни е навика и тоа мора законски да е уредено за да стане секојдневие, тоа Луѓе измислуваат милилн начини за себепромоција а ние ниту од оној кој е завозен ете бар на запад да не го користиме таквиот моментум, што пак од друга страна е добредојдено во однос постојните еополитички околности, но ко за беља ако до сега а менијата руска салата беше секојдневие токму кога сакаат конечно политичарите да отворат еа-врати преку компромис со јужниот сосед е сега ќе почнат по ресторани руската да ја именуваат ко македонска салата а што потенцијално може да биде и повеќе од склет да и по менија почнат да забрануваат вакво именување за да така не се предизвика некако јужниот сосед попат еа-коридорот да спушатат рампа за балкнаски излез односно европски влез, мислам смешно и да помисли Чоек дека до таму тера нашето патешествие, но дефакто и менијата можат да станат озбилен гајрет за македонска еа-пенетрација ...


  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 15-Nov-2018 at 21:58

  еве едноставно инфо за салати, но одма забелешка наместо да е набројана Македонска Салата најнапред, ем појаснето дека тоа е всушност микс салата дал зеленчукова или овошна, а ко таква во цел свет веќе два и кусур века препознатлива, за така да се тера по Народ но и ресторанџии навика за туристички агитпроп, тоа онака набројана скромно а не од скромност некаде в срде текст, ајт и тоа е нешто таман мнозина да се чудат што е тоа Македонска Салатанели треба во зграда да стои (Руска) бидејќи во екс-ју би било ерес да етничкото некако да се апострофира та нашле итпроповци нанкпм начин како да се самоунижат културно ако тоа не биднало директива од централа, таман за деценија две што по медиуми што по кујни веќе да стекне Народ смешна навика да и по дома ја етикетираат иако само зеленчуковата верзија како Руска ...

  https://archive.is/GA2dN - http://barcode.com.mk/magazine/spisanie/241.html


  чинам има нешто абер понапред за дресинг во нишкава, а моја навика (би додал додека не се описменив токму ч'чкајќи абер за тука дека е зорт работа како се добива) беше покрај зачини масло лимон и соја сос, но немора да значи дека секој соја сос е зорт, иако ет ифрит ко што велат аберите понапред, веројатно како потреба за обогатување на вкусот комбинации има во недоглед https://www.youtube.com/watch?v=Uihx0sD9OfA - но ретко да видам да има некој навика да користи Мед во преливи , можеби експеримент додаток како боровинки и кое било шумско овошје и зеленчокова салата вака ќе ја доароматизира но за што треба да имате https://www.youtube.com/watch?v=iPFUGj_1QNc - Џур'Ку'Ча навика а тоа да е здраво и вкусно, конечно за да преливот не штрчи гозно секогаш над салата изрендајте свежи неизмешани состојки како органолептички спин, особено битно ако одите со обарени зеленчуци како би ги решиле што повеќе од оксалати ко што се блитва или спанаќ

  посекако крајот го краси делото ако она Здраво ви ет јасно каде ет најприсутно [ https://youtu.be/uojvvLH9jZg?t=50 - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=v5vfoUVY4-4 - 2 ][ https://www.besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/nightshade-vegetables/ - 3 ][ https://www.care2.com/greenliving/are-nightshade-vegetables-bad-for-you.html - 3/url - - [ https://drjockers.com/suffering-histamine-intolerance/ - 4 ][ https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf - 4 ][ https://www.youtube.com/watch?v=qfA02yk5vGM - 4 ][ https://paleoleap.com/low-histamine-food-list/ - 4 ] ова последниве 4-ри фусноти се можеби и најбитни за оние кои страдаат од мигрени та внимавајте на гостите да не ви дрмаат непотребно ногари од маса, на последната пак фуснота има абер како да добиете нехистамински дресинг, нема да го цитирам аберот бидејќи без да ви е јасено како колку хизтамин ет склет бадијала да терате ЗдравКоДренПрелив ...

  [tube]s_WKsDI5ckQ[/tube]

  chEk dis aUt 2 "Don't overdress it"

  [tube]-9p31reoSD8[/tube]  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 27-Nov-2018 at 04:30

  ако може Табаско да биде дресинг зошто не би можело и Ајвар да биде прелив за Зелена Салата, само треба некое време експериментирање околу комбинациите, зар така не настанале сите рецепти, бар ова да е норма за елитни ресторани и хотели да мораат да имаат салатен прелив од Ајвар, но таму не ет стандардизирана ниту руската како Македонска Салата а не пак друго, на страна што истата ја теќерават со шаблон сувомеснат додаток, кој пак пример во рестораните - етикетирани ко Меана треба да е што поизворно стандардизиран салатно, та наместо салами во Македонската Зелена Салата да мора да оди кубено(чопед)месо или резанки(филетки)риба, но кај нас нема абер да се срочи стандардизација на облеклото а не пак на поезијата, нели за облеклото само стихијно трендовски се дума ко да бркаме комшиски провинцијалци од туристички аспект, иако ни од тој нема поетска предожба скоро никаде по секојдневните локали, единствен кој блиску здрмал поетично колку што ме држи сеќавање е поранешна Кула во Безистен каде по гостинска инерција стана норма благите палачинки да ги служат со кечап а солените со чоколаден прелив, место каде и од дома можеше чоек да си донесе без проблем на маса специјалитет со кој би изненадил екипа бидејќи беше кафетерија а не ресторан, сличен поетски вајб кој не стигнал на мени е микс од боза-боровница по слаткарниците, но може да се каже дека вистинска поезија би било да имаат една Народна понуда на мени рестораните која би ја извлекле од спунт маркетиншки преку свој вебсајт или можеби од некоја од контактните тв кулинарџилници та и народ да може да проба некој рецепт кој се покажал како уникатен, кога пак на истиот би поработеле и Технолози на Храна како би ги опраиле сооднос на состојки во однос здравје наспроти вкус та не е чудо и да е збогатуваат менија со нови уникатни локални поетски зарзавати ...
  на таквиот кликлак ако нешто недостасува како туристички спин тоа ет секој еден бар каде се служи Мезе како прилог за пијалок да мора шанкерот или келнерот да имаат бар краш-курс за Салати кој може паметно е да се помине и кај вичен лиценциран кулинар, но веројатно и тоа би го стандардизирале како вечерна угостителска наобразба во Раб.Уни~Ко.Ра., нели доколку рљзбереме дека семкар не може да биде шанкер и обратно, всушност можеби и тоа би поминало но каде како, ваквиот ред посекако не би бил заради нешто друго туку за да не им биде на туристите турлитава се', брендирањето само по себе значи одредена стандардизирана идеја за да што повеќе се привлече внимание ако не ќар, иако аирот ќе биде и за домакините бидејќи секогаш ќе имаат абер каде да ги занесат своите домашни гости, прабабата на поминување или баџанакот вратен од долг пат, можеби внучето од таде големите бари, којзнае така синкир ќе им се заарни на сите та и на Пазар да дочека Чоек да му плнуди некој тезгаџија стрит-фуд со стикер македонски-оштроумно-склепано пр. Печено Јаболко со Мед и Печурки или пак Макало со Кроасан од Зелник Тесто, јасно послужени уште поинвентивно на некоја тенка резанка перфорирано дрво кое би им останало за спомен на роднините гостите комшиите ...

  незнам зошто но во дресинг кај нас ретко кој ставаендано јаткасто овошје, кое дава фино чуден вкус на Марулата да комотно гладен може да се наруча само и од салата, јасно ако е стрплив и причека да проработат мелените Кикири, Фстаци, Ореви или Бадеми во стомак, некој ваквиот прилог го тераат како додаток, но доколку е прелив вкусовите се мешаат далеку посилно, а плус има Луѓе на кои им паднала пломба а сакаат таков штим во уста, корисно да се знае дека треба да се мисли на секој еден гостин во секоја прилика форчункуки така земено би било различен поетски принт на салвета, мислам ок да се нема креативност или истата да е строго копи пасте, но бар Македонско Чадорче некој да стаи во сладоледот од Јапонски Јаболка чунки некој од угостителите Јаја паша ...

  туку орук на тема, чул ли некој колку е стара работа Прелив за Салата!? еве ние може да ојме и до неолит, мислам имаат најдено во Тумба Маџари нешто вишок семиња во садоите за храна, бонус како туристички агитпроп кој може да го тераме и налик Кукурек д кој нема да се отруете а ќе бидете здрави ко Дрен ...

  https://www.foodingredientsonline.com/doc/salad-dressings-and-sauces-through-thick-and-0001 - https://www.foodingredientsonline.com/doc/salad-dressings-and-sauces-through-thick-and-0001

  https://archive.is/o/SsuhT/https://web.archive.org/web/20181127024812/https://pharmahub.org/resources/682/download/Viscosity_of_Salad_Dressing_Lab_-_Instructors_Version.pdf - Viscosity of Salad Dressing Lab - Pharmahub [ http://archive.is/SsuhT - 1 ]

  http://blog.mixerdirect.com/how-liquid-viscosity-works - http://blog.mixerdirect.com/how-liquid-viscosity-works

  [tube]QbPfgJ91_zM[/tube]

  [tube]sYJWrsgWG0k[/tube]  Posted By: Zelenikovo
  Date Posted: 14-Dec-2018 at 04:30

  Ловорот е идеален за салати, но сомлен па посолен ко венец, што велат за некoј да не се загрцне [ https://www.ehow.com/list_6622365_dangers-bay-leaves.html - 1 ] од непокорноста на Дафне ... во секој случај Ловорот е бар антисептик иако доколку се извади квалитетно масло сигурно пуздер ќе праи по Салати ко разредена основа за Прелив ако не масло за масажa, во третата фуснота Чоеко вели помагат и за дијабетис [ https://www.youtube.com/watch?v=u69v0W8Q3nc - 2 ][ https://www.youtube.com/watch?v=_Lw_vU0Cm9I - 3 ][ https://www.youtube.com/watch?v=_Lw_vU0Cm9I - 4 ]

  https://www.spicesinc.com/p-7807-organic-ground-bay-leaves.aspx - https://www.spicesinc.com/p-7807-organic-ground-bay-leaves.aspx

  https://www.seriouseats.com/2014/03/ask-the-food-lab-whats-the-point-of-bay-leaves.html - https://www.seriouseats.com/2014/03/ask-the-food-lab-whats-the-point-of-bay-leaves.html

  https://www.splendidtable.org/story/bay-leaves-are-an-optional-ingredient-but-things-are-definitely-better-with-them - https://www.splendidtable.org/story/bay-leaves-are-an-optional-ingredient-but-things-are-definitely-better-with-them

  https://www.motherearthliving.com/food/chocolate-pudding-with-bay-leaf - https://www.motherearthliving.com/food/chocolate-pudding-with-bay-leaf

  [tube]lwYMePpgdKo[/tube]

  [tube]u69v0W8Q3nc[/tube]  Print Page | Close Window