Print Page | Close Window

Клиничка болница - Штип

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Здравствени
Forum Discription: Болници, клиники...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3206
Printed Date: 12-Dec-2018 at 18:37


Topic: Клиничка болница - Штип
Posted By: jyvation
Subject: Клиничка болница - Штип
Date Posted: 07-Aug-2015 at 14:27
Штип ќе добие нова клиничка болница која ќе ги помести стандардите во регионот

Нова најсовремена, најквалитетна и најсофистицирана клиничка болница ќе се гради во Штип, која воедно ќе биде современа здравствена установа за повеќе од 200.000 граѓани во тој регион.

Министерот за здравство Никола Тодоров, денеска ја најави изградбата на новата штипска клиника, која ќе започне да се гради во средината на октомври 2015 година, а според прoценките ќе биде готова во средината на октомври 2017 година.-Квалитетот на еден здравствен систем првенствено зависи од квалитетот и знаењето на здравствените работници, квалитетот и софистицираноста на опремата, како и од квалитетот на здравствената инфраструктура. Денес сакам да го промовирам проектот за изградба на најсовремената, најмодерната и најквалитетната здравствена инфраструктура во Македонија. Реализацијата на овој проект ќе значи изградба на болница со карактеристики и функционалност какви што до сега не е изградена во Македонија. Изградбата на оваа болница ќе постави стандард кој ќе треба да се достигне не само во Македонија, туку и пошироко во регионот, изјави министерот Тодоров.

Вчера од страна на Банката на Советот на Европа во официјалниот гласник на Европската Унија беше објавен тендерот за градба на Клиничката болница во Штип.Станува збор за инвестиција од приближно, 30 милиони евра.

Токму овој проект доби прва награда за реализиран архитектонски проект на 17-то биенале на македонската архитектура „БИМАС 2014“ која како награда е воведена од 1981 година како највисока архитектонска награда во земјава.

Имено, подготовката за техничката документација траела околу 2 години, а на неа работеле вкупно 5 стручни тимови, од аспект на архитектура, статика, електрика, машинство и водовод. Дополнително и посебно задолжени лица за противпожарна заштита, животна средина, звук, енергетска ефикасност, и заштита на градежната јама.Објектот ќе се гради на местото каде што во моментов се наоѓа штипската клиника и ќе претставува грандиозна високо енергетски ефикасна клиника на површина од 34.000 м2.-Болницата ќе има комплетно воспоставен BMS, односно билдинг менаџмент систем, кој во целост ќе ја контролира електриката, и машинството во целиот објект и е директно поврзан со системот за менаџирање на болничките соби. Кога пациентот се прима во болница се внесува во системот дека собата е зафатена и тогаш автоматски се активира климатизацијата во собата. А при влезот во болничката соба автоматски се пали светло. На ваков начин се постигнува ефикасно и одговорно користење на ресурсите, рече Тодоров.

За прв пат во јавна здравствена установа е проектиран и ќе се изведе систем за пневматска пошта кој ќе ги поврзува лабораторијата со дијагностиката и оперативниот дел.

-Објектот има сопствен резервоар за вода кој може да обезбеди авотномија од два дена на целата болница, како и сопствен агрегат и UPS кои обезбедуваат автономија во случај на прекин на електрична енергија и тоа ups-ите за оперативниот дел овозможуваат и автономија до 45 минути во случај на прекин на напојувањето, подвлече Тодоров.

Објектот се состои од две целини: при што првата целина се состои од три катни висини каде ќе бидат организирани сите болнички одделенија, а втората целина се состои од 4 нивоа: подрум, ниско приземје и први кат. Во подрумските простории се сместени сите технички и сервисни одделенија како и одделот за патологија и судска медицина.

-Во ниското приземје се сместени Ургентниот центар, радиолошко дијагностичкиот оддел, централните гардероби и лабораторијата, болничката аптека и стерилизацијата. Во приземјето и пониските нивоа се сместени 17 амбуланти, дополнети со специјализирани простори за прегледи и третман, како и дневни болници за трансфузиологија, дневна хирургија со три мали сали, хемотерапија психијатрија, служба за превенција и третман за зависности од дрога. Ова е со цел да се намали растојанието кое треба да го поминат пациентите кои се лекуваат, рече Тодоров.

Одделенијата за нега на хоспитализирани болни планирани се со 80% да бидат во 4-креветни соби, 10% да бидат 2-креветни соби и 10% едно-креветни соби.

-Секој стационар ќе има приемен простор, простории за поддршка, простории за персонал и заеднички простории. Новата Клиничка болница ќе биде распределена на 8 нивоа, каскадно поставени на теренот. На последните три нивоа ќе бидат сместени болничките соби, со сите неопходни содржини за поддршка и медицински надзор, додека пак во подолните катови се проектирани сите неопходни содржини за дијагностика, интервенција и третман како за болничките, така и за амбулантските пациенти, подвлече Тодоров.

Подрумските простории ќе бидат исполнети со технички простории и магацини, а на крововите е предвидено да се постават градини, од кои дел ќе бидат проодни и ќе можат д асе користат од вработените или од пациентите, а дел ќе бидат непроодни. Сите ќе имаат сопствен систем за наводнување.

-Предвидено е и ново сообраќајно решение со кое што ќе се овозможи посебен и брз пристап до Ургентниот центар, за возилата на Брзата помош, посебен пристап до главниот влез за големиот болнички капацитет, посебен пристап техничките и сервисни содржини на болницата, а периферно на објектот ќе има и други помошни влезови за вработени, трансфузиологија, психијатрија и за радиологија, додаде тој.

Новата Клиничка болница во Штип ќе биде високо енергетски ефикасен објект со ниска потрошувачка на годишно ниво која ќе се троши за греење, вентилација и климатизација, санитарна топла вода, осветлување и помошна енергија.

Значителен придонес во енергетска ефикасност на објектот ќе имаат и просторно-концептуалниот распоред на болничките и помошните содржини и целата фасада.

http://lider.mk/2015/08/07/stip-ke-dobie-nova-klinicka-bolnica/ - http://lider.mk/2015/08/07/stip-ke-dobie-nova-klinicka-bolnica/Replies:
Posted By: jyvation
Date Posted: 07-Aug-2015 at 14:28
[TUBE]watch?v=g-9h0FehiqU[/TUBE]


Posted By: SugarBlue
Date Posted: 07-Aug-2015 at 15:59
Одлично


Posted By: Џоле
Date Posted: 07-Aug-2015 at 17:01
Само да не остане уште едно неостварено предизборно ветување... Инаку, искрено навивам Штип да добие соодветна и модерна и добро опремена клиничка болница која ќе го опслужува тој регион.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: kultuzin
Date Posted: 03-Mar-2016 at 11:45
Во Штип денеска ќе биде поставен камен-темелник за изградба на новиот објект на Клиничката болница.

Министерството за здравство соопшти дека станува збор за изградба на нова најсовремена клиничка болница во Штип, според врвни светски стандарди со најмодерна и најквалитетна здравствена инфраструктура во Македонија.

– Изградбата на новиот објект ќе овозможи современи услови за здравствена заштита за над 200.000 жители од Штип и целиот Источен регион, кои ќе имаат директен бенефит од изградбата на новиот објект, соопшти ресорното Министерство.

На поставувањето камен темелник е најавено присуство на министерот за здравство Никола Тодоров
http://republika.mk/?p=562897


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 03-Mar-2016 at 14:35
После завршениот клинички во Скопје време беше да направат еден во Штип

-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: Џоле
Date Posted: 03-Mar-2016 at 16:18
-------------
За сè има вторпат


Posted By: kultuzin
Date Posted: 03-Mar-2016 at 16:23
Почна изградбата на новата Клиничка болница во Штип
03.03.2016


Во Штип денеска е поставен камен темелникот на новата Клиничка болница, инвестиција вредна околу 30 милиони евра и во која здравствени услуги ќе добиваат над 200.000 пациенти.

На поставувањето на камен темелникот присуствуваа премиерот за спроведување на изборите Емил Димитриев, министерот за здравство Никола Тодоров, двајцата директори на ФЗОМ, директорот на Бирото за лекови, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, двајцата пратеници во Собранието на РМ Никола Мицевски и Трајче Димков и градоначалникот на Општина Штип Илчо Захариев.

Премиерот за спроведување на изборите Димитриев истакна дека му претставува големо задоволство што денеска стартува изградбата на новиот Клинички центар во Штип – клиничка болница која досега играла важна улога за лекување на пациентите од источна и југоисточна Македонија, но исто така од неа излегле и врвни имиња од лекарската фела.

- Времето си го прави своето и 80-годишното постоење на оваа болница значи нужна потреба за дополнителни инвестиции, како би се задржал и подобрил имиџот на еден од најдобрите и најзначајни клинички центри во Македонија. Од овие причини, како продолжение на политиките на Владата за капитални инвестиции во македонското здравство денеска почнува со изградба новиот Клинички центар во Штип, кој претставува инвестиција вредна околу 30 милиони евра, рече Димитриев.

Тој додаде дека новиот Клинички центар со сите свои карактеристики и функционалности ќе биде здравствен комплекс како што досега не е изграден во Македонија.

- Комплексот ќе биде распределен на осум нивоа со голем број болнички одделенија и центри. На последните три нивоа ќе бидат сместени болнички соби со сите неопходни содржини за директна поддршка и медицински надзор, додека во подолните катови се проектирани сите неопходни содржини за дијагностика, интервенции и третман, како за болничките, така и за амбулантните пациенти. Сите содржини на комплексот ќе бидат соодветно групирани и меѓусебно поврзани со цел полесна комуникација и движење на пациентите и медицинскиот персонал, рече Димитриев.

Министерот Тодоров истакна дека новата клиничка болница ќе биде најсовремениот објект кој ќе биде изграден во сферата на здравството, објект којшто ќе има 34.000 метри квадратни, во кој ќе бидат сместени сите одделенија, амбуланти, специјалистички амбуланти и ургентниот центар.

- Ова е камен темелник за поквалитетно здравство. Објектот ќе биде изграден со современи европски стандарди, а во него квалитетни здравствени услуги ќе добиваат потенцијални над 200.000 услуги. Инвестицијата е вредна 30 милиони евра, но вкупната инвестиција е 56 милиони евра, од кои еден милион евра за проектирање, 16 милиони евра за опремување на болницата. Болницата ќе има комплетно воспоставен систем кој ги контролира во целост електриката и машинството на објектот и е директно поврзан со системот за менаџирање на болничките соби, рече Тодорот.

Тој истакна дека првпат во Македонија е проектиран систем со кој транспортот на крв за лабораториски потреби наместо физички од страна на здравствените работници ќе се врши преку пневматски туби со кои ќе се поврзе лабораторијата со дијагностиката и оперативниот дел.

Тодоров посочи дека тендерот за изградба на новата клиничка болница во Штип е спроведен согласно критериумите на Банката на Советот на Европа, а веќе е склучен и договорот со градежната компанија „Интеркат“ која што денеска е вклучена во изведување на градежните работи.

Изградбата на клиничката болница ќе се одвива во наредните две години и ќе има две фази, од кои првата е изградба на објектот, а втората е доизградба и интегрирање на објектот.

Градоначаникот Захариев рече дека поставувањето камен темелник на новата клиничка болница е голем историски ден за Штип и за целиот источен регион.

- Првата болница во источна Македонија била изградена пред Втората светска војна токму во Штип, а по 80 годиини сме среќни што токму денеска почнува еден капитален проект. Морам да истакнам дека во 2013 година и во мојата програма беше потенцирано дека Штип ќе добие клиничка болница, а токму оваа Влада ги исполнија сите тие ветувања кои беа дел од изборната програма. Како што гледате автопатот Велес - Штип се гради, изградбата на експресниот пат Велес - Кадрифаково е во завршна фаза. Почнати се и градежните работи за изградба на експресниот пат Штип-Кочани, а распишан е и тендер за изградба за експресниот пат Штип - Радовиш. Значи, имаме инвестиција од над 300 милиони евра во штипскиот и источниот регион, рече Захариев.

Тој истакна дека како локална самоуправа во наредните две години треба да ги завршат и инфраструктурните проекти односно изградба на улиците кои ќе водат до новата клиничка болница. Станува збор за улиците „Љубен Иванов“ и „Тодор Коларов“.

Директорите на клиничката болница Штип, Елизабета Попарова и Александар Стојанов истакнаа дека изградбата на клиничката болница бенефит ќе имаат и медицинскиот кадар кој во текот на изминатите години беше на голем број обуки, а најголем бенефит ќе имаат над 200 илјади пациенти од општините од источниот регион.
http://vlada.mk/?q=node%2F11897&language=mk - http://vlada.mk/?q=node%2F11897&language=mk
[tube]ZDuza5Geym0[/tube]


Posted By: Petar Skopje
Date Posted: 05-Mar-2016 at 21:55
Ако биде убава како новаиот Клинички центар во Скопје, ќе биде супер.


Posted By: one1
Date Posted: 05-Mar-2016 at 22:24
А ако чекате вести и мислења од Култузин, пратете си го мозокот на пасење трева.
Иста вест со иста објава, компонирана во Република на С.М со ист наслов од 2009 година. Оттогаш заминаа 8 години.

-------------
Плав, не црвен.
Масон, не комунист.
Критичар, не поттрчко.


Posted By: Kid_A
Date Posted: 06-Mar-2016 at 02:27
Штипското лоби повлече многу големи проекти за Штип. Универзитет, автопат, нов Клинички центар, индустриска зона...

Мислам дека овој проект нема да остане само на зборови.


Posted By: Џоле
Date Posted: 20-Aug-2016 at 12:21
http://bazephotographer.deviantart.com/art/construction-of-the-clinical-hospital-Stip-626468644 - http://bazephotographer.deviantart.com/art/construction-of-the-clinical-hospital-Stip-626468644

-------------
За сè има вторпат


Posted By: stef4o
Date Posted: 30-Dec-2016 at 16:00
Еве фотки во периодот од октомври до крај на ноември(превземено од фб на бетон-штип)

Posted By: Џоле
Date Posted: 22-May-2017 at 18:34


http://mia.mk/mk/Inside/RenderSingleGalleryTest/133706596/1?month=5&year=2017&day=22&desc=0 - http://mia.mk/mk/Inside/RenderSingleGalleryTest/133706596/1?month=5&year=2017&day=22&desc=0

-------------
За сè има вторпатPrint Page | Close Window