Print Page | Close Window

Алтернативни еколошки видови на градба

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Изградба и ентериери
Forum Discription: Совети, искуства, едукација, проекти...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=337
Printed Date: 19-Jul-2019 at 21:41


Topic: Алтернативни еколошки видови на градба
Posted By: beTon
Subject: Алтернативни еколошки видови на градба
Date Posted: 27-Jul-2008 at 01:41
Насоката во ниско градбата денес е претежно Арматура-Бетон-Цигла-Стиропор, како во светот така и кај нас, но срамежливо но сигурно се пробиваат некои стари но и некои нови еколошки и еколошко-биолошки техники на изведба како Греди-Земја/Песок-Сено. Иако делува ексцентрично кога некој почнува да гради куќа со биолошки или еколошки материјали, резултатот на крај ако ништо друго бар ќе им биде по мерка на стопаните. Сепак овој тип на градби имаат и свои предности и свои недостатоци во однос на типизираниот модел на градба кој е зачнат во почетокот на дваесетиот век.
 1. Природен и уникатен амбиент
 2. Еколошко-Биолошки елементи во структурата
 3. Економична инвестиција
но по секако има и свои недостатоци
 1. Неможноста за осигурување на повеќето видови алт.гр. (бар не за сега)
 2. Нестандардизираните материјали кои се употребуваат
 3. Недостатокот од професионални изведувачи (импровизација)

претежно овој вид на градба го избират луѓе кои по вокација се екологисти, хипици, натуралисти... луѓе со малку поинаков агол на свест од останатите, иако има голем број луѓе кои заради икс причини исто го подржуваат овој стил на градба, сепак заради недостаток на волја или подршка од блиските не се одлучуваат да одат до крај со амбициите. па дури и на поклон да добијат нешто такво!
http://www.greenhomebuilding.com/natural_building.htm - www.greenhomebuilding.com/natural_building.htm
подоле се наведени најатрактивните видови на Еколошко-Биолошка градба за кои доколку е потребно можат да се отворат и нови нишки како би се запазил некаков ред во информациите околу истите бидејќи сепак комбинации и совети за нив има во недоглед, а верувам дека истите ќе поттикнат и поголем интерес.

 • Straw Bale Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Straw-bale_construction - [1]  -   http://www.strawbale.com/fire_testing-2 - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=BkWQnQ70wVQ - [3]  -
 • Log Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Log_house - [1]  -   http://www.logbuilding.org/index1.html - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=Un_4haJWyGU - [3]  -
 • Post and Beam Houses(TimberFrameConstruction) -   http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Post_and_beam_construction&redirect=no - [1]  -   http://www.millcreekinfo.com/ - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=Mw5Q3308bqw - [3]  -
 • Cordwood (Stackwall) Construction Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Cordwood_construction - [1]  -   http://www.daycreek.com/dc/HTML/allthingscordwood.htm - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=MhGARJrpceM - [3]  -
 • Papercrete Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Papercrete - [1]  -   http://www.papercrete.com/ - [2 -   http://www.youtube.com/watch?v=qArHD0kPGjM - [3]  -
 • Adobe Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe - [1]  -   http://www.eartharchitecture.org/index.php?/archives/954-Clan-Homes-in-Fujian.html - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=9JByrc98ExY - [3]  -
 • Super Adobe Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Adobe - [1]  -   http://www.calearth.org/ - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=jWV-1fGGGDc - [3]  -   http://www.youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc - [4]  -   http://www.youtube.com/watch?v=V5_LPYFyaFE&NR=1 - [5]  -  
 • Rammed Earth Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Rammed_earth#See_also - [1]  -   http://www.rammedearthconstructions.com.au/links.html - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=KSQgAxbQWZ0&feature=related - [3]  -
 • Mudbrick Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Mudbrick - [1]  -   http://www.aiys.org/projects.html - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=9iaR2XkeD_c&feature=related - [3]  -   http://www.youtube.com/watch?v=eeJY9a6qxX4 - [4]  -   http://www.youtube.com/watch?v=Sk5nBAc2-IY&feature=related - [5]  -

а еве и неколку комбинирани техники кои се повеќе Еколошки отколку Биолошки
 • Earthship Houses -   http://en.wikipedia.org/wiki/Earthships - [1]  -   http://www.earthship.net/ - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=_ozX_nt5A4o - [3]  -
 • Monolithic Dome -   http://en.wikipedia.org/wiki/Monolithic_dome - [1]  -   http://static.monolithic.com/thedome/index.html - [2]   -   http://www.youtube.com/watch?v=63ckeTFS3Cg - [3]  -
 • Bottle Houses -   http://www.agilitynut.com/h/otherbh.html - [1]   -   http://weburbanist.com/2007/10/23/5-kinds-of-creative-recycled-architecture-cans-bottles-and-other-unusual-building-materials/ - [2]  -   http://www.youtube.com/watch?v=8bQxrer4yiQ - [3]  -
Replies:
Posted By: pbanks
Date Posted: 27-Jul-2008 at 12:23
Originally posted by beTon

Насоката во ниско градбата денес е претежно Арматура-Бетон-Цигла-Стиропор, како во светот така и кај нас, но срамежливо но сигурно се пробиваат некои стари но и некои нови еколошки и еколошко-биолошки техники на изведба како Греди-Земја/Песок-Сено.


Зависи каде. Во Европа да но во Америка ова е околу 50% точно. Таму се градат прилично лесни градби и во голема мера некои хибриди помеѓу стандарднатата градба и овие неконвенционални типови кои ги споменуваш.

Поголемиот дел од моделите кои ги наброја се добри и воопшто не би ми пречело да инвестирам во таква куќа (иако една Adobe куќа би изгледала прилично чудно во Скопје).

Но главното прашање кое ми се поставува е колкава е истрајноста и издржливоста на овие куќи?

Инаку Staw bale и log houses би биле дефинитивно моја лична преференца.


Posted By: beTon
Date Posted: 27-Jul-2008 at 21:52


Originally posted by pbanks

Но главното прашање кое ми се поставува е колкава е истрајноста и издржливоста на овие куќи? Инаку Staw bale и log houses би биле дефинитивно моја лична преференца.
лесни градби се градат пред се заради економија и отпорност на сеизмичка активност...пред некое време имав гледано документарец за http://nees.buffalo.edu/projects/NEESWood/ - NEESwood project на дискавери каде симулираа земјотрес врз куќа со дрвена конструкција и куќа со бетонска конструкција, резултатот беше дека и двете куќи издржаа со една разлика што оштетувањата на бетонската куќа беа ненадоместливи т.е. големи пукнатини во темелите, столбовите... додека дрвената заради еластичните особини на дрвото преживеа целосно... еве два клипа од истиот проект кој е изведен на најсовремената платформа за симулирање земјотреси бар за сега http://www.youtube.com/watch?v=HLyxsZJC8DI&feature=relatedNEESWood%20South%20East%20View - NEESWood South East View   +   http://www.youtube.com/watch?v=P7gde8KOLJU&feature=related - Kid's Bedroom дрвените конструкции се карактеризираат и со голема отпорност на пожар иронично но вистинито е дека треба доста време за дрвената конструкција да попушти, еве неколку линка кои ја промовираат издржливоста на дрвените конструкции  http://www.architecte-bio.com/architecture-boisuk.htm - www.architecte-bio.com ; http://www.awc.org - www.awc.org ; http://www.awc.org/pdf/WCD6.pdf - WCD 6 - Design of Wood Frame Structures for Permanence но сепак доколку дрвената конструкција е лошо изведена тогаш може да дојде и до колапс при некоја непогода, за тоа добар пример е симулацијава http://www.youtube.com/watch?v=kc652Zp5qWk - www.youtube.com/watch?v=kc652Zp5qWk затоа е пожелно човек прво добро да се информира http://www.awc.org/pdf/WCD6.pdf - WCD 6  но мислам дека во секој случај предноста е поголема во однос на цврстата градба бидејќи репарацијата при земјотрес е многу ефтина и едноставна кај дрвените конструкции, но пример при поплава мислам дека тука бетонот ќе однесе победа што немора да значи...еве уште еден добар линк кој ги третира старите дрвени градби со екстра анализи за истите http://www.icomos.org/iiwc/2007.htm - www.icomos.org/iiwc/2007.htm

инаку pbanks изборот ти е екстра, мислам треба нова нишка за секоја од нив да се отвори, http://www.channel4.com/4homes/browse.jsp?keyValues=&query=Straw&keyDefs=true&maxNavPages=10&resultsPerPage=10&tracking=true&source=gsa&siteName=4homes&start=0 - има 5 - 6 серии од Grand Designs посветени на Staw bale техниката и куќите доколку веќе и не си ги гледал...

ќе  одвојам  неколку првиов клип е од епизодата за полу-сламената куќа во централен Лондон - Ислингтон - http://www.channel4.com/4homes/on-tv/grand-designs/episode-guides/islington-the-house-of-straw-08-05-19_p_1.html - The House of Straw, Islington каде се наоѓа меѓудругото и седиштето на  Amnesty International Smile сепак би ги издвоил т.е. посочил делот од епизодата за експериментот на водителот Kevin McCloud... http://www.tudou.com/programs/view/4RPK4ygpj0M/ - 39та минута
Posted By: beTon
Date Posted: 28-Jul-2008 at 01:11
http://www.promogradnja.hr/vijesti/index.php?subaction=showfull&id=1215797363&archive=&start_from=&ucat=1&ages/bala_slame_1.jpg - Graditi kuću od slame

Balirana slama čvrsta je i ne gori

Istraživanja pokazuju da je balirana slama vrlo postojana, lagana i energetski učinkovita. Zidovi od balirane slame navodno su vrlo čvrsti, stoga u dobrim izvedbama (u kombinaciji s drvenim kosturom u kojem balirana slama zapravo čini ispunu) mogu biti čak i noseći. Nadalje, slama je dobar toplinski izolator pa, na primjer, zid od balirane slame debljine 45 cm ima toplinsku vodljivost od samo 0,13 W/m2K. Uz to, slama je i dobar zvučni izolator, koji je gotovo idealan i savršen. I konačno, balirana slama, u usporedbi s ostalim građevinskim materijalima, nevjerojatno je jeftina.Ali, slama gori, kazat ćete. To je istina. Zrak koji se nalazi unutar stoga sijena pospješit će izgaranje i on će izgorjeti, takoreći, u trenutku. No, balirana slama dobro je komprimirana, tako da u samoj bali ima vrlo malo zraka. Stoga je teško zapaljiv materijal, ma kako to nevjerovatno zvučalo. Da bi se baliranu slamu zaštitilo od propadanja, potrebno je ožbukati zidove od slame i to žbukama na bazi vapna ili gline. Žbuke na bazi cementa stvorile bi paronepropusan sloj koji bi poticao kondenzaciju unutar zida i truljenje slame, stoga su navedene žbuke bolja rješenja. Budući da je slama uvijek dostupna, ona je obnovljiv i ekološki prihvatljiv građevinski materijal.

U Hrvatskoj, za razliku od zemalja poput Njemačke i SAD-a, ne postoji regulativa koja se odnosi na slamu kao građevinski materijal te je gradnja objekata od slame, koje bi se proglasilo građevinskim objektima, formalno nezakonita. U Hrvatskoj postoje tri pokazna objekta od slame površine 12 m² koja su izgrađena u organizaciji eko-udruga u Lopatincu kod Čakovca, kod Vukomerića i u Balama u Istri.

Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj su provedena stručna ispitivanja i slama je postala legalan materijal za izgradnju, dok se u SAD-u balirana slama može legalno koristiti i za izgradnju nosivih zidova, koji nose krovište bez dodatnih konstrukcijskih materijala.


Tehničke karakteristike

Koliko god ideja o upotrebi slame kao građevinskog materijala bila pomalo egzotična, ona u svijetu ima dosta zagovornika zahvaljujući, prvenstveno, nekim istraživanjima nakon kojih su prezentirane tehničke karakteristike ovog materijala sa svim njegovim prednostima i nedostacima.

Prije svega, treba reći kako su prednosti slame kao građevinskog materijala brojne: dobra toplinska i zvučna izolacija, otpornost na požar, zatim relativno dobra statička čvrstoća, otpornost na potres te niska cijena materijala. Arhitektura građevina od slame pruža dosta mogućnosti po pitanju oblikovanja, no ključna je cijena građenja i energetska učinkovitost takve gradnje. Naime, gradnja objekata od slame znatno pojeftinjuje ukupnu cijenu investicije, kao i sam proces izgradnje. U godinama eksploatacije građevine smanjeni su troškovi kao i energetski izdaci za zagrijavanje i hlađenje koji su općenito najveći gutači energije. U pogledu težnje za smanjenjem troškova za zagrijavanje i hlađenje građevina te uštede energije na svakom koraku, gradnja slamom kao građevinskim materijalom u posljednjem desetljeću postala je zanimljiva u zemljama EU-a pa se tako, npr., u Velikoj Britaniji godišnje sagradi nekoliko tisuća objekata razne namjene od materijala koji imaju baliranu slamu za svoju sirovinu.

Slama se, naime, vrlo jednostavno može dobiti na tržištu jer je ona svojevrsni nusproizvod kod uzgoja žitarica. Pri intenzivnom uzgoju žitarica po hektaru ostaje oko 5 hektara slame. Stručnjaci kažu kako poljoprivredna gospodarstva za potrebe u stočarstvu od te količine upotrebljavaju tek oko 30%, 30% se podore, a ostatak bi se moglo upotrijebiti kao sirovinu za izradu industrijskog građevinskog materijala od slame. Isporučena bala slame u prosijeku košta 1 euro, u proizvodnji od nje je moguće dobiti ploče od prešane slame u obliku opeke, betonskog bloka ili prefabriciranog zida pa je jasno da se tada na građevinskom materijalu može postići ušteda i do 15 puta u odnosu na opeku ili beton.

S obzirom na navedene mogućnosti, i u Hrvatskoj ima interesa pa je tako Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu poduzeo neke korake k uključenju u razvoj ovog novog prirodnog građevinskog materijala i na naše tržište. Budući da je riječ o energetski učinkovitom projektu, za nadati je da će se za slamu kao građevinski materijal zainteresirati i stručnjaci koji i inače nastoje poticati gradnju 'pasivnih' kuća u Hrvatskoj.

Rekli smo da slama ima visok stupanj toplinske izolacije. Koeficijent toplinske vodljivosti slame iznosi oko 0,09 W/m²K. Zid od stiješnjene slame debljine 45 cm može dati koeficijent prijelaza topline od 0,13 W/m²K, a to je i do tri puta manje od propisanih vrijednosti prema trenutno važećem zakonu. Takav zid u pravilu sastoji se od nekoliko slojeva. U sredini se, dakako, nalazi sloj slame debljine 35-40 cm.

S vanjske strane nalazi se drveni okvir koji drži slamu na okupu, zračni hermetički sloj te žbuka. S unutarnje strane može biti barijera isparavanja, unutarnji okvir te unutarnja žbuka (obično glina,vapno) na oplati od 2,5 do 3,0 cm. Takav zid od slame predstavlja ne samo ekološki proizvod, koji je po cijeni dostupan i širim slojevima ljudi, već i odgovara kriterijima 'pasivne' gradnje pa može i u tom pogledu biti zanimljiv 'pasivnoj' arhitekturi dr. Feista.Različite vrste slame imaju različite kemijske sastave i čvrstoću. To je još jedan detalj na koji treba obratiti pozornost. Sadržaj vlage i uvjeti skladištenja od iznimne su važnosti za kvalitetu slame kao sirovine. Sadržaj vlage u slami ovisi o uvjetima u vrijeme baliranja slame kao i o uvjetima skladištenja i transporta bala. Gustoća bale ovisi o vrsti žitarica, sadržaju vlage i stupnju kompresije balirke. Ona bi trebala biti oko 1,1 kN/m3 da bi mogla biti korištena u proizvodnji kao sirovina za građevinski materijal. Za graditeljsku izvedbu bitan je podatak o maksimalnoj količini vlage pri gradnji te minimalna gustoća balirane slame.


Zdravlje za ljude i prirodu

Zaljubljenici u ekološki prihatljive materijale kažu da mikrovlakna iz kamene i staklene vune, koje se koriste kao uobičajena toplinska izolacija, mogu biti štetna za čovjeka ako dospiju u pluća. Isparavanja od raznih umjetnih materijala, boja i lakova također dugoročno mogu utjecati na zdravlje ukućana što i sami znamo. Već i kod nas će vas trgovci u trgovinama boja i lakova upozoriti na one proizvode koje su proizvedeni na bazi vode kao neškodljive, od onih koji su proizvedeni na bazi nafte, koji se duže suše i mogu biti štetni za zdravlje ukoliko udišemo isparavanja.Ekološke udruge upozoravaju da i proizvodnja industrijskih građevinskih materijala često uzrokuje onečišćenje. Tako se pri proizvodnji cementa, na primjer, troši golema količina energije dobivena od fosilnih goriva. Pri gradnji i rušenju objekata današnje graditeljstvo stvara velike količine otpada. Prilikom i nakon gradnje kuće od slame, ističu, nema otpada. Slama je obnovljivi materijal koji se svake godine može dobiti košnjom, a energija potrebna za njezinu proizvodnju dobivena je od suna.

Organski uzgojena slama predstavlja zdravu alternativu modernim građevinskim materijalima. Prirodna je i bezopasna, iz nje ne isparavaju štetni sastojci (poput formaldehida, na primjer). Visoki stupanj zvučne izolacije omogućuje odvojenost od vanjskog svijeta i gradske buke kojoj smo svakodnevno izloženi. Nerijetko se događa da je u stambenim objektima koji su sagrađeni neadekvatnim i štetnim materijalima zdravlje ljudi ugroženo. Život u kući od materijala na bazi slame pruža zdravo životno okruženje, jer slama je, recimo to još jednom, prirodan materijal. Ne uzrokuje čak ni alergije jer, za razliku od sijena, ne sadrži pelud. Za razliku od betona, slamnati zidovi dišu, što rezultira bitno svježijim zrakom u prostorijama. I da zaključimo, gradnjom objekata od materijala na bazi slame energija potrebna za izgradnju i kasnije za eksploataciju takvih objekata višestruko se smanjuje. Tako s novim saznanjima i tehnologijama koji slamu na učinkovit način mogu prefabricirati u svima dostupan građevinski materijal, koji se poput većine ostalih može nabaviti na skladištima građevinskih materijala ili u specijaliziranim graditeljskim tvrtkama, možemo krenuti u nove graditeljske pothvate na dosad nezabilježen način.

ing. A. Živković


јас сум исто дефинитивно за слама и керпич, но бар приземјето да биде камен а нагоре може + два слама, налик нашата изворна архитектура!


Posted By: beTon
Date Posted: 28-Jul-2008 at 22:35
pbanks бидејќи рече дека си загреан за straw bale ќе се обидам да направам финансиска конструкција за истата...
плац и да имаш. овој тип градба кај нас се уште не е легализиран па така посекако имаш дивоградба, која единствено ако ја имаш кренато во некое село или надвор од град мислам дека нема да имаш проблем, плус конструкцијата лесно можеш да ја спакуваш и дислоцираш доколку дојде до муабетот клетници на виктор иго!
е сега 100м2 отприлика ѓутуре би дошле 10 до 15 илјади евра што е добри 3-4 пати поефтино од цврста градба:
 • http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbfounda.htm - темели самци / земја-песок / или кошулица (1500 / 500 / 1500)                  1500
 • конструкција 12 дрвени столбови + 6 попречни греди х220(2640 + 1320)     3650
 • кров сосе изолација керамиди и таваница (4000)                                     4000
 • http://www.lesnina.com.mk/images/stories/pdf/prodazna%20programa%202008.pdf - прозори 2 еднокрилни х250+ 2 двокрилни х350+ 1 х200 (500 + 700 + 200) 1400
 • врати масив 3 х400 + 5х150 (1200 + 750)                                             1950                                                                                                           
 • вода / струја / септичка                                                                     2500
                                                                                              вкупно:  15000


ова е пресметка за квалитетна конструкција која само треба уште да се затвори со бали сено и да се малтари со глина или керпич, додека внатрешните ѕидови се плетеница од трска и малтарени во керпич, заедно двете чинат навистина смешно а монтажата мислам дека човек може без проблем и сам да ја изведе, цените можат да варираат од повисоко кон пониско во зависност од квалитетот на дограмата, дрвената конструкција, инсталациите, и типот и изолацијата на кровот...
треба да се каже дека греењето тука не е вклучено но на пола метар бала сено се добива екстра парна брана па греењето а воедно и ладењето ќе бараат далеку помал капацитет на грејна инсталација.
оваа симулација е повеќе импровизација отколку искуство но сепак е блиску до вистинската финансиска конструкција која сепак е избор на вкус, можности и материјали


Posted By: pbanks
Date Posted: 29-Jul-2008 at 10:24


Фала за пресметкава. Ме интересира ценовна споредба со ете конвенционална градба. Доколку можеш да направиш слична анализа за слични димензии би ти бил благодарен бидејќи стварно немам никаква претстава.

Исто така за што точно зборуваме тука. 100м2 основа или 100м2 нето површина? Претпоставувам за второто.


Posted By: beTon
Date Posted: 29-Jul-2008 at 19:02
pbanks пресметка за споредба имаш во градење куќа во МКД а инаку основа, бруто, нето исто ти се фаќа бидејќи не одиш на спрат... еве за споредба и американска финансиска контрукција на strawbale house http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbcost.htm - http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbcost.htm  


Posted By: pbanks
Date Posted: 30-Jul-2008 at 08:53
Originally posted by beTon

pbanks пресметка за споредба имаш во градење куќа во МКД а инаку основа, бруто, нето исто ти се фаќа бидејќи не одиш на спрат... еве за споредба и американска финансиска контрукција на strawbale house http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbcost.htm - http://ww2.whidbey.net/jameslux/sbcost.htm  


фала за инфото бетон Cheers


Posted By: beTon
Date Posted: 27-Nov-2008 at 11:01

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=339&Itemid=50 - Холандски компромис со природата: Против поплавите со пловни домови

http://www.waterstudio.nl/en/indemedia/133-floating-houses.html - Plutajuće Kuće - Originalna i Ekološki Osvještena Budućnost Stanovanja

[tube]djxISj3ZDiI[/tube]

[tube]f0FIxWOKBJ0[/tube]

http://www.waterstudio.nl/en/architecture.html - www.waterstudio.nl/en/architecture.htmlPosted By: beTon
Date Posted: 25-Dec-2008 at 04:24

http://people.howstuffworks.com/igloo3.htm - How Igloos Work

http://www.benmeadows.com/refinfo/Tips/Article1.htm - Building an Igloo

http://en.wikipedia.org/wiki/Igloo - IGLOO Wiki
[tube]x51IGHxqb1s[/tube]оваа потреба од привремен дом била нормална појава за секој номад, нешто што денес можеби изгледа премногу напорно, но кога условите ќе наметнат потреба од постојано движење во потрага по храна(исхрана од лов или екстензивно сточарство) привремените живеалишта се повеќе од добредојдени.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hut_%28dwelling%29 - Hut (колиба) - en.wikipedia.org/wiki/Hut_(dwelling)

во контекст на иглото, од леденото доба па се до денес, онаму каде немало снег номадите како привремени живејалишта користеле колиби или шатори! да не ги преведувам  и расфрлам тука текстовите мислам дека доволно е што се наведени линковите за историјата и видовите на номадски живејалишта, би додал само дека во амазон како покривка на конструкцијата се користат исклучиво големи палмови листови...    

http://www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents1.html - Ice Age Tents (шатори) - www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents1.html http://www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents1.html -

http://www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents2.html - North American Tents - www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/tents2.html

http://www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/kibitki.html - Central Asian Kibitki - www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting_Boundaries/kibitki.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Tent#Traditional - Traditional Tent Types Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chum_%28tent%29 - Chum
http://en.wikipedia.org/wiki/Loue_%28tent%29 - Loue
http://en.wikipedia.org/wiki/Goahti - Goahti
http://en.wikipedia.org/wiki/Lavvu - Lavvu
http://en.wikipedia.org/wiki/Pandal - Pandal
http://en.wikipedia.org/wiki/Tarpaulin#History - Tarpaulin
http://en.wikipedia.org/wiki/Tipi - Tipi
http://en.wikipedia.org/wiki/Wigwam - Wigwam
http://en.wikipedia.org/wiki/Yurt - Yurt
http://en.wikipedia.org/wiki/Nomadic_tents - Nomadic Tent
http://www.mongolyurt.com - www.mongolyurt.com
http://www.fetchaphrase.com/russia/tuva/yurt/yurt01.html - www.fetchaphrase.com/russia/tuva/yurt/yurt01.html
            


Posted By: La Linea
Date Posted: 25-Dec-2008 at 15:55
wow , немав поима дека така се гради игло! Многу интересно

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: ABC
Date Posted: 25-Dec-2008 at 17:03
Еве малку алтернативна екологија во градбата,ова би бил мојот избор за сите вас кој сте живо заинтересирани за алтернативната архитектура:


ова исто така:или ова:а може и ова:
Се разбира доколку сакате повеќе идеи,ќе мора да пројавите желби на форумов,АВС ќе се потруди да ви ги исполни за Нова 2009та Година иако не е Дедо Мраз.LOLCheers
-------------
Секогаш е подобро нешто да се гради отколку да се руши.


Posted By: beTon
Date Posted: 25-Dec-2008 at 17:31

http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_sheltering - Earth sheltered house  

...Posted By: beTon
Date Posted: 02-Jan-2009 at 07:50
Earth sheltering is the architectural practice of using earth for external thermal mass against building walls. This is a passive solar practice.

The principle is that the earth, because of its high density, undergoes slow temperature changes and thus presents a fairly constant exterior temperature at the wall. In most of the United States, the average temperature of the earth once well below the frost line is around 55 to 57 degrees Fahrenheit (13 to 15 degrees Celsius). Thus, at the base of a deep earth berm, the house is heated against an exterior temperature gradient of perhaps ten to fifteen degrees, instead of against a steeper temperature grade where air is on the outside of the wall instead of earth. In the summer, the temperature gradient actually helps to cool the house.

Earth sheltering may take one of several forms:


 • Earth berming: Earth is piled up against exterior walls and packed, sloping down away from the house
 • In-hill construction: The house is set into a south-facing slope or hillside so that the north, and possibly part or all of east and west walls, are sheltered.
 • Underground construction: The ground is excavated, and the house is set in below grade.


Most often, there is not an earth covering on the roof, but this is occasionally done.

 1. Earth Shelter Resources
  http://www.malcolmwells.com/resources.html - www.malcolmwells.com/resources.html
 2. US Department of Energy Information Page
  http://apps1.eere.energy.gov/consumer/your_home/designing_remodeling/index.cfm/mytopic=10100 - apps1.eere.energy.gov/consumer/your_home/designing_remodeling/index.cfm/mytopic=10100
 3. British Earth Sheltering Association
  http://www.besa-uk.org - www.besa-uk.org
 4. Sustainable Building Sourcebook
  http://www.greenbuilder.com/sourcebook/EarthSheltered.html - www.greenbuilder.com/sourcebook/EarthSheltered.html
 5. Underground Homes
  http://www.undergroundhomes.com/ - www.undergroundhomes.com/
 6. Green Home Building
  http://www.greenhomebuilding.com/keepcool.htm - www.greenhomebuilding.com/keepcool.htm
 7. Our Cool House - adventure in Energy Smart
  http://www.ourcoolhouse.com/phase1.htm - www.ourcoolhouse.com/phase1.htm
 8. Earth Sheltered Homes
  http://www.earthshelters.com/Tour.html - www.earthshelters.com/Tour.html
 9. Geodesic Earthworks
  http://www.domeanddirt.com - A Maryland adventure in Energy Smart
 10. http://www.earth-house.com/Earth_Housing/The_Builders/the_builders.html - www.earth-house.com/Earth_Housing/The_Builders/the_builders.html
 11. http://members.tripod.com/ellerman79/index.html - members.tripod.com/ellerman79/index.html
 12. http://members.ozemail.com.au/~docsyd/ - members.ozemail.com.au/~docsyd/

сликава горе како и примерите на ABC се попрактичната и поефтината варијанта на овој тип на куќи, но во повеќето случаи пристапот е како на куќата од GD - http://www.channel4.com/4homes/on-tv/grand-designs/episode-guides/cumbria-the-underground-house-08-06-03_p_1.html - Cumbria: The Underground House

[tube]E-O2ggn29fI[/tube]

оваа техника е енергетски најефикасна од сите алтернативни видови на градба, бидејќи принципот кој важи кај геотермалните пумпи-важи и тука, заради константната температура на земјата, сепак мора да се вложува екстра пара на изолација по закопаните страни заради заштита од влага! исто така не е најбрз алтернативен начин на градба, меѓутоа е ефикасен, но доколку би ги мерел со strawbale типот на куќи сепак мое убедување е дека земјениов завет е далеку помалку исплатлив земено целосно(инвестиција/заштеда/комфор) сепак за визба или подрум-гаража посекако не би размислувал двапати!  Posted By: La Linea
Date Posted: 02-Jan-2009 at 09:55
Гледав на Дискавери како се гради куќа од овој тип, и дефинитивно куќата на крај испадна утка...до некаде. Многу време утепаа на изолација од влага, а најголем проблем дефинитвно беше дневната светлина - освен во собите блиску до прозорите, се друго беше како во подрум. А цената за изградба е CrazyНе се исплатат вакви куќи.

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 02-Jan-2009 at 17:17

па како енергетски ефикасен бункер или визба држат вода Smile но сепак естетски како некаков еко-туристички момент или егзибиционистички алтернативен стил на живот може да привлечат внимание!

во секој случај мислам дека вакво нешто во карпа-пештера е поефективно и поисплатливо т.е. многу влага ќе нема, а следствено и турбо изолација нема да треба, евентуално само да се застакли влезот во пеѓтерата Laugh јасно проблемот со дневна светлина останува, но со малку креативност и за тоа има чаре, како примерот во кукумбрија погоре каде има вертикални светлосни канали кои можат да послужат и за проветрување, но сепак окупирање на пештера мислам никој нема да дозволи освен ако не се  појават палеолитски животински видови или пак се случи некоја нуклеарна или биолошка катастрофа LOL

http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_shelter - Rock Shelter - en.wikipedia.org/wiki/Rock_shelter

http://Half-Cave%20Shelter%20www.inquiry.net/OUTDOOR/shelter/half-cave.htm - Half-Cave Shelter - www.inquiry.net/OUTDOOR/shelter/half-cave.htm

http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=16071 - Cocev Kamen - www.megalithic.co.uk/article.php?sid=16071  Thumbs%20Up позната техника кај нас

http://www.gomacedonia.com/cave_churches_ohrid.shtml - Cave Churches on the Shores of Lake Ohrid - www.gomacedonia.com/cave_churches_ohrid.shtmlPosted By: beTon
Date Posted: 02-Jan-2009 at 23:26

еве една интересна комбинација од земно скривалиште и органска архитектура, слично како идејата на http://www.inhabitat.com/2007/11/20/video-grow-a-living-treehouse-with-terreform/ - Treehouse with Terreform , само што туку дрвата се поткастрени и мртви. иако муабетов е повеќе за во Пејсажен Урбанизам сепак мислам дека таму е подобро да одат современи комбинации за да се запази малку од малку ред околу амбиентот на нишките, иако на моменти и места се преклопуваат истите пример http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=24169#24169 - 1 - http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=506&PID=25963#25963 - 2 - http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=337&PID=13491#13491 - 3 инаку овој пример кажува колку не мора да значи дека ваквиот тип на градба скапо чини, се зависи од пристапот кон материјалите, големината на просторот и јасно трпението,  практично горенаведената куќа од кукумбра чини £220.000 а оваа £3000 иако квадратурата е прилично различна,  дури мислам дека повторно и  со проект како бункерот од кукумбриа  може да  се сведат трошоците до минимум но само доколку се работи импровизирано според принципите на Earthship Houses(последните линкови од првиот пост во нишкава)... 

http://www.beingsomewhere.net/ - http://www.beingsomewhere.net/

Simon, with his wife, father in law and two young children spent 4 months building what they have termed a low impact woodland home, which is now their family home. An estimated 1000-1500 man hours and £3000 were put in to what is, in my opinion, a dream home.

The house, which was built with a maximum regard for the environment around it, is dug soundly into the hill around it. The idea of earth sheltering for housing is not a new idea either, and is more than just a "nifty hippie" way to help the environment; it also helps your bank account. When built into the ground, such a house will retain heat in the winter, and be very cool in the summer.


http://www.simondale.net/house/intview.htm - Organic Architecture and its influence on Human Being - A Portrait of a Natural Way of Living
http://www.simondale.net/house/build.htm - A Low Impact Woodland Home - www.simondale.net/house/build.htm

http://www.darkroastedblend.com/2007/10/environmentally-friendly-houses.html - Environmentally Friendly Houses  - www.darkroastedblend.com/2007/10/environmentally-friendly-houses.html

Posted By: beTon
Date Posted: 18-Jan-2009 at 23:00

[tube]AKMWmsLewNc[/tube]

[tube]yBEs0PYwe9o[/tube]

[tube]cT_v2m0Z_Bc[/tube]

[tube]Xf_oEm7gVRU[/tube]

[tube]VAXu4ODpqmk[/tube]

[tube]-d1-CwN0IpU[/tube]Posted By: vardar
Date Posted: 21-Jan-2009 at 08:38
 
Куќа од хартија за 5.000$
 
 
Швајцарската компанија "The Wall AG" понуди одличен предлог за уништените градови, логори, и за сите оние...

 

...  кои имаат потреба од итен и ефтин дом. Тоа е куќа од хартија!

Новиот дом чини само 5.000 американски долари, а без темелите куќата тежи само 400 килограми.

Предвидено е во куќата да живеат 8 станари, а нејзината тајна е во тоа што е направена од хартиени делови, односно ѕидовите се направени од рециклирана хартија обложенa со смола.

Куќата има цврста и изолирана структура, а освен кујната која може да биде од отворен и затворен тип, заедно со куќата добивате и маса и клупа за седење.

Во моментов најмногу нарачки доаѓаат од Нигерија и Ангола, а има заинтересирани и во Јужна Африка односно Зимбабве, пренесува "Times".

Водоотпорните панели од кои е изградена куќата се произведуваат во Германија

 
 
http://www.zazabava.com/content/view/4803/73/ - zazabava


Posted By: beTon
Date Posted: 25-Jan-2009 at 19:16

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article5532512.ece - The Wall paper house offers cheap dry home for poor and displaced

...this is very cool..!..’the paper-house’..


“..The property market is in the doldrums, mortgages are elusive but there is still some hope for the first-time buyer: the paper house.

Retailing for about $5,000 (£3,375), the house is supposed to brighten up Third World shantytowns and provide quick shelter for long-term refugees.

The Universal World House can be used almost anywhere: light, easily assembled, environmentally friendly, earthquake-proof and, crucially in the age of recession..

..a bit of a bargain.

Gerd Niemoeller, its inventor, says that the 36sq m paper house weighs barely 800kg (1,763lb) — lighter than a VW Golf.

“Without the foundation block, the whole house actually weighs in at about 400kg,” says the design engineer.

It will not, however, simply blow away.

The basic material is resin-soaked cellulose recovered from recycled cardboard and newspapers.

Add heat and pressure and the paper becomes extremely stable.

The interior of the prefabricated building panels resemble honeycombs; an air vacuum fills each of the units.

The result: a strong and stable exterior wall, well insulated.

A similar construction technique is used in aircraft and high-speed yachts.

“But they are working with aluminium and other alloys, which is expensive, time consuming, energy intensive,” said Mr Niemoeller, who has patented the invention under the name of his Swiss-based company The Wall AG.

“That’s not suitable for the Third World.”

The prime purpose is to create intelligent housing settlements almost instantly..

..for the displaced and the urban poor.

“People don’t want to flee their countries, they’ve been driven to leave their homes out of the need to survive,” said the 58-year-old engineer.

“The number of migrants, refugees living in improvised housing, is going to grow with climate change, and we offer an alternative.”

An alternative, that is, to the corrugated-iron sheds and lean-tos so often seen in the slums of the developing world.

The house has eight built-in single and double beds and a veranda with a sealed-off area housing a shower and a lavatory.

It has been designed together with the German development aid agency GTZ,..

.. and with the architect Dirk Donath, from the Bauhaus University in Weimar..”

...Posted By: beTon
Date Posted: 14-Feb-2009 at 00:55

некако чудно се измести концепцијата за техникиве и постовите, но со оглед дека инцидентно добиваме сите инспирација за нишкава, иако збркана пак е интересна за следење Shifty  малку прерипнуваат напред назад муабетите помеѓу себе но нема врскаи вака е добро. ајде да ја вратам пак назад, односно после номадските живејалишта би требало да се поднапише нешто за дрвените муабети но сепак бидејќи налетав на еден интересн клип ќе ги рипнам нив и директно ќе ви посочам неколку добри линка за антички камени техники. 

http://www.ancient-wisdom.co.uk/constructiontechniques.htm - Ancient Construction Techniques - www.ancient-wisdom.co.uk/constructiontechniques.htm

The Inca were masters at dry-stone walling with granite blocks, using a technique called http://en.wikipedia.org/wiki/Ashlar - ashlar , in which blocks of stone were cut to fit together tightly without mortar. Although they were able to create whole citadels such as Machu Picchu with its intricate block-work, no tools have been found that explain how. It is rumoured the Inca had knowledge of a plant that could 'dissolve' stone.

http://www.ancient-wisdom.co.uk/Images/countries/American%20pics/ - http://www.ancient-wisdom.co.uk/Images/countries/American%20pics/

а еве и нешто добра логика т.е. техника за кревање на големи камени блокови, која досега е најиздржана од предложените и може да е блиску до вистината како во минатото се поставувале масивни камени диреци, најверојатно далеку пред архимед имале констатирано дека лостот му е мајката

Иако Архимед не го откри лостот, тој ги има напишано најраните објаснувања во врска со него. Според Папус од Александрија, неговата работа на лостовите го натерала да забележи: "Дајте ми место на кое можам да застанам и јас ќе ја поместам Земјата". Плутарх опишува како Архимед конструирал системи од трупци и јажиња, овозможувајќи им на морнарите да го искористат принципот со лостот за кревање на објекти кои поинаку не би можеле да се поместат. [ http://mk.wikipedia.org/wiki/Архимед - 1 ]

[tube]lRRDzFROMx0[/tube]  Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Feb-2009 at 15:12
[tube]SbRvsWuWNUM[/tube]
Да се чудиш дали да постираш у моделарсто или тука!


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 18-Feb-2009 at 15:37
Previous
Типот е подобар дури и од јапонците Smile

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: beTon
Date Posted: 24-Feb-2009 at 23:02


Originally posted by lslcrew

Да се чудиш дали да постираш у моделарсто или тука!

токму си е Straw Bale and Tiny Homes - http://tinyhouseblog.com/tag/andrew-morrison/ - http://tinyhouseblog.com/tag/andrew-morrison/  Smile

иако веќе се затера муабетов за ситни префабрикувани монтажни куќи во НЕЕ има место и тука за истиот но во био форма, па за лезет ергономични муабети еве на волеј неколку линка...


http://www.nytimes.com/2008/09/11/garden/11tiny.html - LITTLE HOUSE ON THE FREEWAY

http://www.smallhousestyle.com - www.smallhousestyle.com

Колку ситно може човек да отиде? http://www.tumbleweedhouses.com/ - Tumbleweed houses , the http://www.m-house.org/ - m-house , the http://www.weehouses.com/projects/weehouse.htm - wee house , the http://www.resourcesforlife.com/groups/mobilehermitage/construction.htm - mobile hermitage and other varieties of tiny houses serve as charming abodes, offices, or retreats. Some are evocative of the http://www.tinyhouses.net/ - gypsy vardo or the http://www.daphnescaravans.com/index.htm - caravan . Many aficionados are attracted by the http://www.cadence90.com/lookingaround/tiny_houses.html - whimsy while others see small space homes as a vital cornerstone for http://www.resourcesforlife.com/groups/smallhousesociety/index.htm - sustainable living .

http://www.cadence90.com/lookingaround/tiny_houses.html - www.cadence90.com/lookingaround/tiny_houses.html

http://www.thielges.members.sonic.net/m3bi/mohovels.html - www.thielges.members.sonic.net/m3bi/mohovels.html [ http://www.metafilter.com/39552/Tiny-footprints-living-in-small-houses - 1 ]Wayback Machine 1937: Affordable Modern Prefab


Posted By: medo
Date Posted: 14-Sep-2009 at 14:57
Originally posted by beTon

Насоката во ниско градбата денес е претежно Арматура-Бетон-Цигла-Стиропор, како во светот така и кај нас, но срамежливо но сигурно се пробиваат некои стари но и некои нови еколошки и еколошко-биолошки техники на изведба како Греди-Земја/Песок-Сено.


Нискоградбата опфаќа изградба на патишта, железници, пропусти, доводи, одводи и слични конструкции!

Новина на нашиот пазар е материјалот ISOSPAN ( http://www.isospan.eu - www.isospan.eu ) од кој знам дека веќе се гради помал објект во Охрид, а следниот ќе биде куќа во Скопје. Лично ќе имам шанса да ви го пренесам искуството градејќи со овој материјал. Smile


Posted By: Max
Date Posted: 15-Sep-2009 at 01:40

Затоа зборот e одвоен!?! т.е. игра на зборови високоградба е технички правилно, но семантички високоградбата е попрво зградарство, но "реално" забелешката ти е на место, сепак форумов не остава многу простор за поезија а тој беТон во секоја манџа да фрли ситен магдонос

~

инаку ова со блоковиве од пилевина е навистина интересна работа, знам јапонците уште пред некое време ја скротија техникава, од она што го имав фатено како новитет тогаш велеа дека на овј начин со пилевина може да се произведуваат цврсти и огромни греди или блокови... но  таму стануваше збор само за пилевина и дрво за рециклажа кои одат на лепење во процес на пареа или печење, неможам точно да се сетам! додека тука станува збор за сосем друг процес во кој тера и цемент заради што тешко и дека може материјалов да се нарече целосно еколошки иако во себе има во основа и таков процес преку теоретското скротување на CO2 од атмосферата, но половично зло сепак си е зло! Big%20smile

~

туку Медо што направи со http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=707&PID=45492#45492 - крвавите тули , испече нешто или заглави по комбинациите во Вранештица!?   Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Sep-2009 at 02:09
Ова му доаѓа нешто како куќа од иверица!


Posted By: Max
Date Posted: 15-Sep-2009 at 03:20
така нешто, само со екстра цемент во него!


Posted By: medo
Date Posted: 15-Sep-2009 at 07:48
Originally posted by lslcrew

Ова му доаѓа нешто како куќа од иверица!


Воопшто не е иверица. Ги имав пред мене блоковите, ги држев во раце. Значи смесата е составена од ситни дрвени струготини и парчиња, цемент, минерали и вода. Сето тоа се меша и става во калапи за лиење. При тој процес се додава и стиропорот, при што тој се лепи со цементот во самиот процес на лиење, односно нема дополнителни лепаци.
Сепак, до одреден поголем степен ова е еколошки материјал затоа што се добива врз база на природни материјали. Австријците повеле судски спор со уште една австриска фирма која што произведува керамички блокови, затоа што и тие се повикувале на тоа дека имаат природен материјал во својата програма. Тогаш судот одлучил, односно дефинирал што е природен материјал, а тоа е материјал што некогаш бил жива материја (дрво). Сепак цементот не се добива од жива материја, па би заклучил дека е половина природен и еколошки

Originally posted by max

туку Медо што направи со forum_posts.asp?TID=707&PID=45492#45492 - крвавите тули , испече нешто или заглави по комбинациите во Вранештица!?

Искрено, не стигнав да отидам поради задоцнет одмор, но се надевам викендов ќе појдам, бидејќи ќе одам за Маврово. Секако ќе има инфо.

Во врска материјалов и изградба со него се мислам дали да отворам блог каде ќе објавувам информации и детали во текот на градбата или да направиме нешто на форумов? Идеја?? Администратори што мислите?


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 15-Sep-2009 at 20:42
Originally posted by medo

Во врска материјалов и изградба со него се мислам дали да отворам блог каде ќе објавувам информации и детали во текот на градбата или да направиме нешто на форумов? Идеја?? Администратори што мислите?

Медо, наскоро на build.mk ќе отвориме можност за класични блогови (нормално во опсег на тематиката што ја опфаќа и форумов).

Cheers


Posted By: igorius
Date Posted: 18-Sep-2009 at 10:12
isospan i ytong gi gleav odamna vo hrvatska i slovenija po saemi mozebi pred 10tina godini znam hrvatite uste odanamna gi koristat vo kombinacija so tvrdo presovan stiropor osobeno vo primroskite gradovi...kaj nas zanm deka stigna ytongot mislam deka preku bugarija go uvezuvame misalm deka bese veleska nekoja firma sto go nosi...za isospanot ne znam dali e stignat kaj nas.ovie materijali mnogu ke se koristat vo skoro vreme najveke zaradi lesnotijata vo gradenjeto i tehnickite prednosti vo odnost na izolaciite i rezistentnosta sto ja imaat od nadvoresnite uslovi.


Posted By: medo
Date Posted: 18-Sep-2009 at 11:46
Isospan-от го има и кај нас, но не се наоѓа во стоваришта. Доколку некој е заинтересиран, нека ме контактира.

Што се однесува до употребата, Isospan се користи во Словенија и Хрватска повеќе од 10 години, па еве дојде и кај нас. Дека лесно и брзо се гради, тоа ќе го провериме на http://sskuka.blog.com.mk - http://sskuka.blog.com.mk . Таму ќе има информации за деталите.
Што се однесува до тоа како се однесува објектот на предвидените товари, од лично искуство можам да кажам и повеќе од одлично. Практично системот е безгреден (се формираат скриени греди на контактот плоча-ѕид и скриени столбови на аглите ѕид-ѕид). Значи, се формира конструктивен систем од носечки ѕидови и АБ плочи.
Архитектите при проектирањето со овој системот имаат голема предност, односно можат да го организираат просторот како што сакаат (нема греди) и без да водат сметка за топлински мостови.
При градењето се избегнува оплата, самиот блок е оплата, нема столбови, греди на класичен начин. Само меѓукатната плоча се изведува вообичаено.


Posted By: Max
Date Posted: 08-Jun-2010 at 15:32

Тајната на Кинескиот ѕид е во лепливиот ориз

Тајната на издржливоста на Кинескиот ѕид лежи во  оризот кој работниците за време на  владеењето на династијата Минг  го употребувале како изразито цврст малтер, откриле кинските научници.Голeмиот Кинески ѕид е изграден пред 600 години, а  за тоа се
користела мешавина  од леплив ориз и вар, објасни  Џанг Бингџијан,
професор по хемија.Градежните работници  о древната Кина ја
користеле оваа смеса уште пред  1 500 години. Лепливиот малтер од ориз 
ги заврстувал циглите и камените блокови толку силно што на некои места
не никнува ниту пиреј.Овој малтер веројатно е првиот композитен
врзивен материјал во светот, произведен од мешавина  наоргански и
неоргански компоненти - амилопектин и калциум- карбонат,
кажал
Бингџијан, додавајќи дек аамилопектинот помага во создавањето  на
компактни микроструктури  кои му овозможиле на Кинескиот ѕид да биде
постабилен и да има механичка цврстина.Џанг напоменал дека употребата на леплив ориз претставува  најголемо техничко достигнување во тоа време.Градежниците користеле леплив ориз и при изградба на гробници, погоди и градски ѕидини, пренесува „Дејли Телеграф“.За
време на изградбата на Кинескиот ѕид, жителите од јужна Кина се
побуниле бидејќи  власта го запленувала сиот ориз  за да ги нахрани
работниците и да соѕида ѕид.Кинескиот ѕид е најголема градба на
светот. Се протега од степите од средна Азија до Жолтото море, во
должина од 2, 450 километри. http://www.inpress.com.mk/default.asp?ItemID=B133A5CDCDE7B142A45F2CD0CB114F8A - http://www.inpress.com.mk/default.asp?ItemID=B133A5CDCDE7B142A45F2CD0CB114F8A
Does the Black Rice contain gluten?
Black Rice does not contain gluten (glutenin / gliadin) and is safe for gluten-free diets. Sticky Black Rice, Sweet Black Rice, Glutinous Black Rice is a type of short-grained Black Rice that is especially sticky when cooked. It is called glutinous in the sense of being glue-like (hence the name glutinous) or sticky, and not in the sense of containing gluten. Sticky Black Rice is a type of rice grown in many Asian countries: Laos, Vietnam, China, Indonesia, Malaysia, Japan, Korea, Philippines, Bangladesh, Thailand and Cambodia. According China legend, glutinous rice was used as a mortar compound in the construction of the Great Wall of China.

According to Chinese legend, the mortar used as a binding agent in the best stone and brick structures was a thick glue made from cooked glutinous rice. Professor Chou Nei~hsien (Highways and Highway Engineering, Tung Chi University, Shanghai) stated that glutinous rice soup was the chief ingredient of the mortar although lime and other minerals were possibly employed also. http://www.livescience.com/9930-secret-ingredient-ancient-mortar-sticky-rice.html - http://www.livescience.com/9930-secret-ingredient-ancient-mortar-sticky-rice.html [ http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ar9001944?tokenDomain=presspac&tokenAccess=presspac&forwardService=showFullText&journalCode=achre4 - 1


http://www.allfreedownloadebooks.com/architecture/the-natural-plaster-book-free-ebook/ - http://www.allfreedownloadebooks.com/architecture/the-natural-plaster-book-free-ebook/ [ http://www.youtube.com/watch?v=X8NhamN3QNQ - 1 ]

[tube]VDT16crY6sc[/tube]    [tube]tQTVgQYVAw0[/tube]
Posted By: Max
Date Posted: 30-Jan-2011 at 23:49

http://picasaweb.google.com/GrowingDome/51DomeInSilverCity# - http://picasaweb.google.com/GrowingDome/51DomeInSilverCity#

[tube]tsGNF_6mFQ4[/tube]

[tube]bvZt0saP10I[/tube]Posted By: Serdar
Date Posted: 17-Feb-2011 at 03:27
Prvo da ja "krenam" i opfalam temava, odlichna e

Jas so soprugata odamna planirame nekakva gradba vo planina, a Zdravje Boze, godinava sme so namera da ja ostvarime, kolku sho vremeto i uslovite ke ni dozvolat.

Moj favorit zasega e "hibrid", neshto pomegju straw-bale i "zemjenka", odnosno del da bidi "vkopan" a del da bidi nad povrshinata.

ke pisham povekje za moite idei naskoro, i sekako ke go razgledam forumov ubavo denovive, zato sho smeshno ama vistinito, duri denes razbrav za nego

PoZdrav


-------------
Serdar von Makedon


Posted By: Max
Date Posted: 19-Feb-2011 at 23:32

...odlicno e cuvstvoto da doznaes deka i nekomu drug naturalizmot mu e pri srce, unikaten moment so ogled deka 99% od lugeto razmisluvaat kako da zaglavat v grad ili kako ko zaglaveni da opstanat vo istiot, zalno no realno, no aj sto se zaglaeni v grad, no nejkat bre ni da mrdnat na piknik bar, primer skopje ko retko koj grad vo eu ima eden kup planini okolu sebe, a narod idioti osven vo toa kumezite od kafiki nigde ne mrda, pa toa kozjak i matka da gi imaat drugi dosega seto toa ke bese glavna destinacija za zabava i opustanje... tuku ke bese ubavo kozjak da imase edno triesetina vakvi restorani okolu pristapot do ezeroto, ne branata, nesto nalik privremeni ekoloski gradbi so restoranska namena... ajde otkako ke go otvorat patot za M.Brod najverojatno i toa ke se sluci samo sto se si mislam deka Zdunje site ke ja zaglavat i toa so cvrsti gradbi, ajde hoteli, moteli itn. 

~

inaku opsto najidealno mesto za vakva gradba e selo, trgnuvajki od pomosni objekti, preku plevni, ambari, rabotilnici, gostinski prostorii, kuka za domuvanje, vikendica itn. no kako velat naviki li se vo prasanje ili manjak svest, kako i da e onie koi ke istukaat nesto ekolosko a kamo i biolosko vo odnos na sopstvenoto domuvanje, definitivno ke se prosvetlat od ambientot, bas idila vo polna smisla na zborot ona stanuvas edno so prirodata, so ogled deka zivees vo sinergija so nea preku prirodnite materijali so koi si opkruen... 

~

edinstveno prasanje na vreme e koga vakvite gradbi bi se regulirale kaj nas, germanija Serdar mozes bez problem da krenes i v grad straw-bale kukaPosted By: Serdar
Date Posted: 22-Feb-2011 at 02:40
Zdravo Max

Nas ne ni e tolku vazhno dali ke ja smetaat gradbata za legalna ili ne, ke ja gradime na zemja od nekoj dedo, ili vo Ohridskite planini (na Galichica), ili vo Mariovo (pretpostavuvam vtorovo ke bidi prvo izvedeno, pa nekogash mozhi ushte edna...)

sega zasega se vrtat nekolku idei, nishto chudno i da se odluchime osven privatna kukjarka za zhiveenje i prezhivuvanje vo nekakvi chudni uslovi, da izgradime ushte nekolku "alternativni" kukjarki, koi bi gi koristele za "selsko-planinski turizam"

gradbata za zhiveenje e vaka planirana, zasega:

- kopanje vo mekite "kamenja" , poradi podzemna vizba, i poradi stavanje temel na epten salam osnova, da recham - temelot da bidi izrezhan vo kamen, da ne mozhi da "mrdni" ni od salam zemjotres.
- beton samo kako osnova, temel, najmnogu 50 cm vo visina, a posle toa, i podzemniot del da bide "izzidan" so kamen. potrebnite merki / drenazhi i finti kako da se zashtitam od vlaga treba doprva da gi naucham, ama imam dosta gradezhnici vo familijata, + forumov, + 21 vek sme, ke naucham nekako nekade
- namesto betonski stubovi / nosachi / cerklazhi, ke koristime drvena konstrukcija, megjutoa samo na najpotrebnite mesta, bez fiksirana visina za "tavan". koga se se sozidaat zidovite so bali, ke ostavam nekolku dena da "legnat" balite ubavo, pa duri posle toa ke se definira na koja visina ke bidi "plochata", odnosno "tavanot". takov princip mnogu povekje mi se svigja od pravenje kompletna "ramka" od drvo so predefinirana visina na pregradata megju prizemjeto i mozhnoto podkrovje (ushte nemame odlucheno dali ke odime podrum - prizemje - podkrovje, ili bez podkrovje)
- naogjanje na salam majstor za chatija, koj raboti "po staro", da mi pomozhi vo konstruiranjeto na pokrivnata konstrukcija, koja za pochetok ke bidi finishirana so "obichni geramidi", megjutoa sum vo plan nekogash, Zdravje Bozhe, da ja pokrijam so tradicionalniot Mariovski pokriven Kamen (bez razlika dali ke gradime prvo vo Mariovo ili vo Ohrid)  Ona "po staro", e pokrivna konstrukcija kade se koristi daleku pomalku drvo, od gredi, chatmi , pa do letvi, sporedeno so ponovive, kompletnata konstrukcija e poinakva... sho e i razbirlivo, koristele ili kamen ili drugi materijali za pokrivanje, a ne geramidi.
- sonchevi kolektori na del od pokrivot, da zadovoluvaat potrebite na zamrznuvach na hrana i topla voda za osnovni sanitarni potrebi
- dokolku nekade se koristi neshto drugo osven drvo ili kamen za pregraduvanje,  toa ke bidat samonapraeni tuli, imam lugje vo familijata koi znaat da zidaat "kuli" od tuli
- septichka jama so "delta", odnosno so kanali koi ke pomozhat vo prerabotkata na otpadot. znaci, ne ednostavno golema dupka, pa da se nadevame deka nema da smrdi i deka nema da pretechi ili nekakvi drugi cirkusi da napraj, tuku dupka so nekolku kraci, koi ke go raznesuvaat smetot na dovolno golema povrshina za barem nekolku sledni generacii da ne mora da mislat kolku serat

ima ushte nekolku sitnici povrzani so septichkata, ama ako vi kazham deka planiram del od kanalite da se pod bavchite, nema da sakate da kasnite salata, ko ke mi dojte na gosti

inache, edna od ideite ni e da izgradime na primer 1-2 drveni bungalovi, 1-2 kameni kukjarki, 1-2 od bali, i da se zanimavame so selsko-planinski turizam, ama za toa ke mora da se smeni zakonodavieto, znachi - o tom potom

Edna rabota me interesira: kade mozhat da se najdat bali vo Republika Makedonija?

sekako ke sakam da gi dobijam / kupam od edna niva, pakuvani od edna mashina, poradi povekje prichini, a nemam pojma kako e toa izvedlivo kaj nas...

-------------
Serdar von Makedon


Posted By: Serdar
Date Posted: 22-Feb-2011 at 02:47
a okolu mislenja i karakteri, odnosno betonskoto ludilo...

si prajme vicovi so zhena mi, kako ke ni se smejat ko ke gledat deka sakame kukja od "seno" da prajme

ama ke im gi vidam facite ko ke go vidat gotoviot produkt

celata procedura ke bidi video dokumentirana... pa ke mozhat dosta lugje da gledat i da "kopiraat" :P


-------------
Serdar von Makedon


Posted By: Max
Date Posted: 22-Feb-2011 at 20:35
Serdar, Bravo, ne si normalen se ostanato nek gine od normala, i taka instant zivot barat i saka, abe greota za seta taa baina vo zemjava da nema koj da ja uziva, osobeno greota sto nikoj i ne ja polzuva primer vo slucajov ko tebe, ako nisto drugo bar ko idila za vreminata sto mu idat ili zivoto sto v grad mu krcka i tone... tuku izborot na kombinacii ti e isto unikaten, i daj ajde vikaj koga ke ti treba plus raka, ne e loso toa da go spukas ko na zapad sto pravat ona so volonteri da ja ostvaris naturalistickata zamisla, vervaj ke te iznenadi koj se e spremen da ti dojde zaradi avanturizam... ako ova vaka go spicis em so nekoja interaktivna organizacija vrzano primer forumov itn. e togas moze da se ponadevas i na selo ili komuna... OSZ

Arhitektura "pametnih kuća" - http://www.youtube.com/watch?v=hCLOC-aW5YI&t=20m48s - http://www.youtube.com/watch?v=hCLOC-aW5YI&t=20m48s     

[tube]nAfIqCcLP0M[/tube]    [tube]eceLpKATl6A[/tube]


рециклирано е корисно, природно уште покорисно, инфо има во изобилство [ http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/kako-izgraditi-kucu-od-slame - 1 ][ http://www.elitemadzone.org/t322486-0#1945278 - 2 ][ http://www.gradjevinarstvo.rs/TekstDetalji.aspx?ban=820&tekstid=329 - 3 ][ http://poljoinfo.com/showthread.php?487-Izgradnja-%C5%A1tale-za-ovce-i-koze-Sam-svoj-majstor&s=55167a42b3273ceccb8535396a09cf61 - 4 ][ http://energetskiefikasnakoalicija.blogspot.com/2011/04/breathable-plaster-exterior-for-straw.html - 5 ][ http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/1099/ - 6 ][ http://www.montazneidrvenekuce.info/html/pasivne_kuaee_-_arhiva_elanaka.html - 7 ] [ http://survival.aforumfree.com/t591-graoenje-od-drveta-blata-slame-i-sl - 8 ][[ http://www.ekosense.eu/forum.htm - 9 ][ http://meb.ekosela.org/ - 10 ]

[tube]mtV04KAxDco[/tube]    [tube]Cjb709Tx7MA[/tube]

Posted By: Serdar
Date Posted: 23-Feb-2011 at 08:43
Originally posted by Max

Serdar, Bravo, ne si normalen se ostanato nek gine od normala, i taka instant zivot barat i saka, abe greota za seta taa baina vo zemjava da nema koj da ja uziva, osobeno greota sto nikoj i ne ja polzuva primer vo slucajov ko tebe, ako nisto drugo bar ko idila za vreminata sto mu idat ili zivoto sto v grad mu krcka i tone... tuku izborot na kombinacii ti e isto unikaten, i daj ajde vikaj koga ke ti treba plus raka, ne e loso toa da go spukas ko na zapad sto pravat ona so volonteri da ja ostvaris naturalistickata zamisla, vervaj ke te iznenadi koj se e spremen da ti dojde zaradi avanturizam... ako ova vaka go spicis em so nekoja interaktivna organizacija vrzano primer forumov itn. e togas moze da se ponadevas i na selo ili komuna... OSZ


Ideite ti se odlichni, i golemo BlagoDaram

Neshto "slichno" razmisluvav, da pokanam / povikam na pomosh mnogu od lugjeto na koi jas sum im pomognal vo zhivotov, od rodnini i svatovi do prijateli i "sluchajni poznanici", pa koj dojdi - dojdi, ama tvoevo e bagji unapredeno, i mozhi da bidi edna "akcija" koja sho mozhi nema da rodi "komuna", ama mnogu verojatno ke donesi druzhenje, razmena na iskustva i uchenje preku praksa.

Ima niz Makedonija dosta lugje koi se ili ke bidat zainteresirani za gradenje so "alternativni" materijali i nachini / formi na izgradba, i ubeden sum deka doprva ke zema zamav.

Mnogu od nashite sela mozhat da bidat samo inspiracija i motivacija, zato sho nashite predci zhiveele prilichno vo harmonija so prirodata, Blago-Sloveni so mUdri dUmi i znaenje.

Zato i pokraj site vojni, gladovi i razni drugi nesrekji, zhiveele po 90, 100 godini, NA NOGA, vitalni, a ne se vlechele po bolnici od mladost...

Se chitame na temava naskoro, a vo megjuvreme i tebe Max, i na drugite, vi posakuvam Sekoe Dobro

PoZdrav!


-------------
Serdar von Makedon


Posted By: Max
Date Posted: 23-Feb-2011 at 12:00

Previous

Има ли нешто поживо од овој тип на градба?
Има ли нешто потопло во зима и поладно во лето од камена куќа?
Има ли нешто толку едноставно а воедно и комплицирано?

Денес зборуваме за некакви фрактални приказни, а нашите предци во целост ги живееле, биле вплотени со природата како духовно, така и културно и материјално, мислам дека ова е толку обемна тема што човек незнае од каде истата почнува и каде завршува...
Муабетов најверојатно се раѓа со потребата на човекот за функционална естетика каде се е подредено во еден компактен круг циркулирајќи постојано кеѓу себе како некаков примитивен но креативен облик на комуникација!
Па така чалгијата почнува да свири од "продолжената рака на ЕРКЕРИТЕ и ЧАРДАКОТ, па се префрлува преку ТРЕМОТ до ОДАЈЧЕто, па сетне во ДВОРот-градината која сама по себе е посебна приказна и како таква низ вековите си добила своја посебност карактеристична единствено за ова поднебје, слично како што е случај со разните видови творечки изрази(градба, оро, песна, резба...) да од надвор се асимилира само најдоброто и како во мозаик да се вгради на право место.
Сетне преку неа мелодијата ги врзува БУНАРот, ФУРНАта-(куфнето, вршникот, магарчето за дрва...) кои се стопени по или на авлијата чија круна е портата која оди рака подрака со маалската калдрма...!
Е тука негде се и АМБАРот и КОЧИНАта, но доволно настрана за да ја задржат функцијата, а да не ја нарушат мелозвучната архитектонска хармонија, на сето ова како фасадна езгија се расфрлаат и угоре и удоле везените пиперки, чаевите, низите лук а понастрана или бочно, низите тутун и лејките, за одтука да заврши чалгаџискиов муабет назад до спрострените јамбојлии на чардакот.

Полесна и пристојно модернизирана верзија на ова сведоштво е староградската архитектура која под влијание на новитетите кои сосебе ги враќале гурбетлиите исто така си фатила ритам со веќе постојната мелодија од еркери од што пр. нус ефект се меандрите - стилски орнаменти околу прозорите, како и камените-мермерните столбови и големите балконски галерии.

Истите овие елементи добивале и добиваат на сила повеќекратно особено во заедница, каква што е пример Манастирот, каде објектите се хелиочентрично поставени во однос на Црквата, сите конаци се врзани в круг слевајќи се кон Црквата, така означувајќи ја смислата на нашиот живот како Христијани.

http://kojekoj.blog.com.mk/node/119837 - http://kojekoj.blog.com.mk/node/119837Posted By: Max
Date Posted: 23-Feb-2011 at 15:08
  ...сум забораил на Тапано односно самата Куќа како појава, битен момент како основа на цела останата мелодија, уште побитно што старите селски куќи од средниот век навака се граделе како утврдувања безмалку, но сепак на сета таа сила што ја носат тие куќи воедно истите заради сите останати погоре набројани моменти изгледаат смирено а распеано... уште поинтересно е како со време селата станувале од разбиен во збиен тип на село, та се формирале големи маала, за истите како такви веќе да формираат организирано градче... белки ќе дочекам некогаш во животов да видам кај нас цело село обновено а амбиентот задржан, но уште подобро истото тоа село ако биде живо, нешто што може ќе рече некој и го има некаде, но за мене бар сето тоа е каша, со оглед дека посекако ќе видам некако и некаде испикан бетон заради немукает или мрзливост, па и немаштија иако во однос на абење материјали за камена градба истата и не е баш некој особен фактор доколку човек посака нешто да закрпи или изѕида...  


Posted By: LouReed
Date Posted: 23-Feb-2011 at 17:13
Eve uste edna interesna gradba, narecena Eco-Dome.
40 metri kvadratni, sodrzi edna centralna kupola opkruzena od cetiri pomali prostorii i "Sobirac na Veter: koj se koristi za pasivno ladenje i toplenje na kukjata.
Source: http://calearth.org/building-designs/eco-dome.html - http://calearth.org/building-designs/eco-dome.html

[TUBE]WMNzoWkXTtc[/TUBE]


Posted By: гитардемон
Date Posted: 26-May-2011 at 00:50
Да речиме дека е за тука?

Во Струмица изграден објект што штеди енергија до 90%Во Струмица е изграден првиот објект што троши само 15 KWh на квадратен метар, односно заштедува дури 90% од енергијата.

Компанијата Експро од Струмица својата одлука за изградба на овој тип на објект ја донела врз база на пресметки кои покажувале дека со заштедата од енергијата најбрзо ќе ги врати вложените средства во изградбата.

„ Македонскиот пазар е специфичен и често овде кај нас се гледа со недоверба во новитетите во градителството. Економската моќ на просечните купувачи е помала и често е присутен е страв дека ако се згреши со изборот ќе немаат средства за поправка на евентуалната грешка. Пасивниот објект троши 20 пати помалку од неизолираниот, 12 пати помалку од стандардните. Од економската анализа која ја направивме за оправданоста на инвестицијата за нашиот објект се покажа дека вложените средства се враќаат за помалку од пет години“, изјави Славчо Ѓоргиев сопственикот на Експро од Струмица.

За да се постигне посакуваниот ефект на објектот е целосно затворен и преграден со кнауфовите системи за сува градба, како и најсовремените системи на пасивно разладување и загревање на Рехау. Со ова се започнува нова насока за проектирање и изведба на објекти низ Македонија.

„Никој од нас не е доволно богат, за да гради неквалитетно. Енергенсите се сè помалубројни и енергијата е сè поскапа. Според испитувањата, најголемите потрошувачи на енергија во светот се станбените објекти кои сумарно трошат повеќе од индустриските објекти и сите превозни средства во светот. Објектот е проектиран и изграден по високите технички барања и стандарди за енергетска ефикасност почнувајќи од формата на објектот, ориентацијата, термичката заштита на обвивката, количината на отвори и други стаклени делови да обезбедат минимални загуби на енергија (како и добивки во летниот период)“, додаде Ѓоргиев.

Со оглед на многу малата потрошена енергија за одржување овие објекти имаат најмала можна емисија на штетни гасови. Енергијата што се користи е од нивната околина и тоа е претежно пасивно користење на сончева енергија која е обновлива. Овие објекти се вистински пример за филозофијата на одржлив развој, намалување на емисијата на штетни гасови за спас на планетата. Затоа најчесто се именувани како пасивни објекти, еко или зелени куќи.


http://www.ereporter.com.mk/mk-mk/Details.aspx?Title=17403 - http://www.ereporter.com.mk/mk-mk/Details.aspx?Title=17403

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: build.mk
Date Posted: 15-May-2012 at 01:32
Архитектонскиот факултет е домаќин на манифестацијата „Градба со сламени бали“

Граѓанската организација „Зелената арка“ од 15 до 16 мај на Архитектонскиот факултет во Скопје ќе организира предавање, работилница, изложба, проекција на документарен филм и отворен разговор на темата: „Градба со сламени бали“. На настанот со свое предавање ќе се обрати Сиси Хајн, како претставничка на германската асоцијација за градба со сламени бали ФАСБА и експерт за методите и техниките на градба со сламени бали. Во рамките на манифестацијата, гостинката Хајн ќе ја одржи работилницата за основните техники при градбата со сламени бали, а ќе учествува и на отворениот разговор на тема „Градба со сламени бали“. Дводневната програма предвидува и проекција на документарниот филм „Сламени глави“ од Хајди Шнел.

Градбата со сламени бали, како градежна техника и пристап својствен за одржливата архитектура, е особено актуелен во целиот свет поради достапноста, исплатливоста, обновливоста, исклучителната термоизолациска вредност и ред други полезни својства на материјалот. Целта на организацијата „Зелената арка“ е студентите по архитектура и градежништво, но и сите заинтересирани граѓани, подобро да се запознаат со уште еден пристап за дизајн, проектирање и изградба, кој е истовремено поврзан со одржливиот начин на живот. Настанот се одржува во соработка со Друштвото за македонско германско пријателство и соработка од Скопје, со поддршка на Гете институтот од Скопје и на Архитектонскиот факултет од Скопје.

 


http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/Gradba%20so%20slameni%20bali.jpg">#

 http://www.build.mk/?p=15029 - #
Објавено на 14.05.2012 во категорија http://www.build.mk/?cat=28 - Вести .

Тагови: http://www.build.mk/?tag=%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5 - Архитектонски факултет Скопје , http://www.build.mk/?tag=%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bb%d0%b8 - Градежни материјали , http://www.build.mk/?tag=%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b1%d0%b0 - Еколошка градба , http://www.build.mk/?tag=%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0 - Организација Зелената арка , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b8 - Сламени бали , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b0 - Случувања , http://www.build.mk/?tag=%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0 - Термо изолација


http://www.build.mk/?p=15029 - http://www.build.mk/?p=15029


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 19-May-2012 at 17:15
Сламените бали, градежен материјал кој повторно го освојува светот

Со работилницата за изработка на ѕид од сламени бали, проекцијата на документарниот филм „Сламени глави“ од Хајди Шнел и со отворената дискусија околу изградбата на објекти со употреба на сламените бали, заврши дводневната манифестација за запознавање и популаризација на овој природен и еколошки градежен материјал во нашата земја. Во присуство на стотина студенти, архитекти и заинтересирани граѓани, беше претставен историјатот на подигањето на зданија со сламени бали во меѓународни рамки, а присутните можеа подетално да се запознаат со методите и техниките на градба со овој природен материјал и преку одржаната изложба во холот на Архитектонскиот факултет. Централниот настан се одржа во текот на вчерашниот ден, кога со свое предавање се обрати Сиси Хајн, како претставничка на германската асоцијација за градба со сламени бали „ФАСБА“.

 

http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200107.jpg">Изложба http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200108.jpg">     Работилница http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200109.jpg">     Работилница

 

 

Во својот говор таа се осврна на почетоците на градењето со сламени бали. Модерниот пристап во употребата на сламата како материјал влече корени од сојузната држава Небраска во Соединетите Американски Држави, каде градителите на иновативен начин, при крајот на 19 и почетокот на 20 век, го решиле проблемот со недостиг на дрва за подигање на куќи за живеење. На тлото на Европа, најстарата градба од овој тип е реализирана во Франција во 1921 година, иако откритието на ваквиот податок се случило дури пред 12 години. „Во 90 – тите години на 20 век доаѓа до повторно откривање на градењето со сламени бали“, напомена во предавањето Сиси Хајн.

 

Податоците кои доаѓаат од европскиот континент покажуваат дека првата општа дозвола за градење со сламени бали е издадена во 2006 година, по што започна поинтензивната изградба на куќи со ваков градежен материјал. За брзиот развиток и големата заинтересираност на граѓаните за одржливата архитектура од овој тип, говори и информацијата дека во 2011 година во Германија се основа посебна програма за градење со сламени бали за занаетчиите кои сакаат да работат во дејноста. Во оваа европска земја веќе се изградени неколку училишта, градинки, објекти на локални самоуправи, па дури и спортска сала од оваа состојка која претставува нус – производ на житото. Наредната 2013 година го носи големиот предизвик пред кој се наоѓа техниката на градителство и иноваторите од оваа дејност, бидејќи е планирано да се комплетира изведбата на куќа на пет ката, за што во моментов се работи на добивање официјална дозвола од германските власти.

 

http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200101.jpg"># http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200102.jpg">     # http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200103.jpg">     #

 

 

Гостинката од Германија во своето предавање се задржа на карактеристиките на сламените бали во случај на пожар, земјотрес, заштита на топлина, но и поставување на инсталации за вода и струја во домаќинствата. Во големата низа на спроведени тестирања во Германија и другите европски држави се покажало дека овој градежен материјал може да издржи висока температура при појава на пожар во времетраење од 30 минути, а последните истражувања откриваат дека балите од слама можат да превенираат пожар при температура од 1.100 степени во период од 90 минути. Во трусните подрачја од светот, сламените бали се покажале како сигурен материјал при земјотреси, а како показател во оваа насока е и големиот број на подигнати училишта и општински згради во Кина, во региони каде е честа појавата на земјотреси.

 

http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200104.jpg"># http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200105.jpg">     # http://www.build.mk/docs/users/1/_slucuvanja/_Razno/Gradba%20so%20slameni%20bali%200106.jpg">     #

 

 

Нивната главна слабост при реализацијата на објекти е опасноста од вода и влага при подигањето на самите објекти и нивната натамошна употреба. Наспроти ова, куќите изградени од сламени бали се завршуваат во пократок временски период во споредба со стандардната градба, но и нивната финансиска конструкција за европски услови е поприлично евтина. Како и кај целокупната одржлива архитектура, подигањето на објекти со ваков градежен материјал дозволува креирање на интересен и авангарден дизајн, во чие остварување може да се вклучат не само професионалните и стручни лица, туку и секое заинтересирано лице на темата. И најважното за животната средина, сламените бали врзуваат многу повеќе јаглерод диоксид отколку што го ослободуваат во атмосферата.

 

Возбудливото предавање побуди бројни прашања кои развија дебата во амфитеатарот на Архитектонскиот факултет. Се пројави интерес за останатите пропратни градежни состојки што се употребуваат при изградбата на вакви објекти, како и за нивната носечка конструкција, а се говореше и за начините на изградба со сламени бали. Како организатор на дводневниот настан се јавува граѓанската организација Зелената арка во соработка со Гете институтот, Архитектонскиот факултет и Друштвото за македонско германско пријателство и соработка Скопје.http://www.build.mk/?p=15157 - #
Објавено на 16.05.2012 во категорија http://www.build.mk/?cat=28 - Вести .

Тагови: http://www.build.mk/?tag=%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5 - Архитектонски факултет Скопје , http://www.build.mk/?tag=%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bb%d0%b8 - Градежни материјали , http://www.build.mk/?tag=%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b1%d0%b0 - Еколошка градба , http://www.build.mk/?tag=%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d1%9c%d0%b0 - Изградба на куќа , http://www.build.mk/?tag=%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b8 - Изложби , http://www.build.mk/?tag=%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0 - Организација Зелената арка , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b8 - Сламени бали , http://www.build.mk/?tag=%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b0 - Случувања , http://www.build.mk/?tag=%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0 - Термо изолацијаhttp://www.build.mk/?p=15157Posted By: accipiter82
Date Posted: 22-May-2012 at 20:19
Куќи од слама #1

Уште од деведесеттите години на 20 век во С.А.Д постои тренд на градење на куќи од слама. Слободно можеме да кажеме дека овие куќи станаа вистински хит во оваа држава. Она што можеби е зачудувачки, е дека и покрај тоа што до сега поминаа 2 децении овој тренд на изградба на куќи од слама не запира. Зошто е тоа така? Овие куќи се пред се направени од природен, лесно достапен материјал – слама од пред се житни култури или пак од други индустриски билки (лан). Овој материјал поседува одлични технички и изолациони карактеристики, а градењето е брзо и едноставно. Исто така да не заборавиме, објектите направени од слама се долготрајни и го обезбедуваат истиот комфор како и објекти направени од стандардните материјали.......

http://energetskaefikasnost.info/kuki-od-slama/ - Куќи од слама

-------------
http://energetskaefikasnost.info


Posted By: medo
Date Posted: 23-May-2012 at 07:56
Се е тоа убаво. Само кога ќе ми текне на приказната за волкот и трите прасиња....
Не е за џабе приказната, има многу вистина. Smile


Posted By: Max
Date Posted: 10-Aug-2012 at 19:51

медо та зар ти најде од волци да се плашиш, или може до прасињата ти е

http://en.wikipedia.org/wiki/Vernacular_architecture - http://en.wikipedia.org/wiki/Vernacular_architecture кај нас ова би било порано куќа чардаклија [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=134363#134363 - 1 ]

[tube]ciAsdwcg2vk[/tube]


Posted By: Max
Date Posted: 23-Sep-2012 at 22:00

[tube]biGo0C92t3M[/tube]

http://campingyurts.com/yurt-faqs.shtml - http://campingyurts.com/yurt-faqs.shtml

[tube]uMfQWerZRpA[/tube]Posted By: +Protagorist
Date Posted: 06-Dec-2012 at 11:53

http://www.designyourway.net/blog/inspiration/25-eco-friendly-houses-made-with-natural-materials/ - http://www.designyourway.net/blog/inspiration/25-eco-friendly-houses-made-with-natural-materials/

http://greenbuildingelements.com/2008/09/12/natural-building-101-building-an-eco-friendly-cob-house/ - http://greenbuildingelements.com/2008/09/12/natural-building-101-building-an-eco-friendly-cob-house/

http://www.euinfrastructure.com/news/straw-as-a-building-material/ - http://www.euinfrastructure.com/news/straw-as-a-building-material/
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 08-Dec-2012 at 00:32


http://www.survival-spot.com/survival-blog/9-unique-alternative-housing-ideas/ - http://www.survival-spot.com/survival-blog/9-unique-alternative-housing-ideas/http://topics.oregonlive.com/tag/steiner%20cabins/index-oldest.html - http://topics.oregonlive.com/tag/steiner%20cabins/index-oldest.html


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 20-Jan-2013 at 14:34

http://science.discovery.com/tv-shows/what-the-ancients-knew/videos/what-the-ancients-knew-ii-shorts-japanese-construction.htm - http://science.discovery.com/tv-shows/what-the-ancients-knew/videos/what-the-ancients-knew-ii-shorts-japanese-construction.htm

http://www.daikudojo.org/Archive/wood_joinery/misc_joinery/ - http://www.daikudojo.org/Archive/wood_joinery/misc_joinery/

Lessons in Sustainable Living Japan’s Edo Period - http://www.thesurvivalpodcast.com/tag/alternative-housing - http://www.thesurvivalpodcast.com/tag/alternative-housing [ http://en.wikipedia.org/wiki/Edo_society#Peasants - 1 ]

A Theme Park Reflecting Culture and Life in the Edo Era - http://www.youtube.com/watch?v=GJfAkjhG5sk - http://www.youtube.com/watch?v=GJfAkjhG5sk

[tube]4bW5t2tKF8o[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 09-Feb-2013 at 17:14

во контекст http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2078&PID=145973#145973 - постовите за селска кујна , би рекол нешто поегзотична варијанта на селска куќа би било доградба на нашите стари камени куќи со стакларник во продолжеток [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1611&PID=128175#128175 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=903&PID=109301#109301 - 2 ][ http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=26500#26500 - 3 ][ http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=447&PID=112273#112273 - 4 ][ http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=882&PID=119788#119788 - 5 ] кој би можел да има функција на соба за дневен боравок или доволно е да биде и трем или полуотворена тераса http://www.homeaway.com/vacation-rental/p3177449 - http://www.homeaway.com/vacation-rental/p3177449 [ http://www.youtube.com/watch?v=BhAhq9bjrVM - 1 ]

[tube]8Gcgz6aZ3jk[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 10-Feb-2013 at 22:52

[tube]-csxSe9jEeY[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 24-Jun-2013 at 21:46

http://www.ehow.com/how_12117299_build-slipform-barns.html - http://www.ehow.com/how_12117299_build-slipform-barns.html

http://www.slipformstone.com/2011/09/a-minor-mortar-risk/ - http://www.slipformstone.com/2011/09/a-minor-mortar-risk/

http://www.diychatroom.com/f105/slip-form-stone-masonry-167108/ - http://www.diychatroom.com/f105/slip-form-stone-masonry-167108/

http://www.ehow.com/how_6780123_build-rustic-stone-house.html - http://www.ehow.com/how_6780123_build-rustic-stone-house.html

[tube]TYaiWxc7QCM[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 25-Jun-2013 at 11:57
 
пробав да го симнам транскриптот и да го преведам ама тапа http://blog.ssokolow.com/archives/2012/02/09/downloading-youtube-subtitles/ -


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 01-Sep-2013 at 17:46[tube]75DklMrcVlo[/tube]

[tube]LHWC9WxP6Wc[/tube]

[tube]1FMkKoHzQrY[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Sep-2013 at 11:39
[tube]Xy-M9FyuNV8[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Sep-2013 at 11:41


[tube]jzh_iZw0-vU[/tube]

http://es.wikipedia.org/wiki/Bahareque - http://es.wikipedia.org/wiki/Bahareque

http://returntotheforest.org/blog/2012/09/04/bajareque-cabin-build-part-2/ - http://returntotheforest.org/blog/2012/09/04/bajareque-cabin-build-part-2/

http://returntotheforest.org/blog/2012/09/14/testing/ - http://returntotheforest.org/blog/2012/09/14/testing/-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Sep-2013 at 14:24

http://livinggreenmag.com/2013/07/22/home-garden/the-ancient-art-of-passive-cooling-for-todays-green-living/ - http://livinggreenmag.com/2013/07/22/home-garden/the-ancient-art-of-passive-cooling-for-todays-green-living/

http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator - http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator

[tube]ZNLPeb3qIhc[/tube]

Passive Cooling
Part I) Passive Cooling and Zeer Pots
By Scott A. Meister

If you happen to live in an area that depends on a lot of electricity, and you’re finding electricity to be rather expensive...or would rather wisely eliminate as much of that expense as possible so you could spend your hard earned money on other things, then you need to be looking for ways to reduce or eliminate your electrical use as much as possible. Where can we cut our electric bills?

We’ve all heard of changing our lightbulbs to the new and improved warm fluorescents (no, they no longer turn your skin green). Of course, we can shut off our lights when we’re not in a room, shut off all electrical appliances we aren’t actually using. After all, there’s really no need to have all the lights on in the house, the stereo blazing and the TV on with no sound while we browse the internet. Those kinds of things are easy to see, and cutting back on them does a lot of good. But a large portion of the energy going into a household is actually used for heating and cooling rooms, food and beverages.

Even if you think you’re rich enough to waste your money on electricity, you still need to be concerned about emergency situations when the power companies stop giving you what you need. If you lived through the LA blackouts as I did...then you know what I mean. Believe it or not...there are a number of free and effective ways to nip your electrical cooling bill in the bud while also be prepared for power-outages.

We can consider passive solar cooling and air-conditioning. Please note that we are not talking about the use of photovoltaic solar panels, those are active solar devices. I’m talking about passive solar cooling. A lot of people have trouble imagining that the hot summer sun, can actually cool your house, but it can. The second law of thermodynamics is our best friend, and it works endlessly for free (or at least as long as the sun exists).

Heat rises (in the case of hot air), heat can radiates outward from warm surfaces, and heat will always move toward cooler areas, and if it happens to draw liquid with it, and that liquid evaporates...the inside surface of what just evaporated will be cooler. Solar chimneys, underground cool rooms (the old fashioned cellar), and the zeer pot, are just a few ways that use these aspects to our advantage to help us cut our power needs forever, and for free. After all, isn’t that what we all want? Why should we slave away at work all day and then spend our hard earned money on things that we can get for free?

http://photos1.blogger.com/blogger/34/801/1600/m-pot-in-pot.jpg -      

To the surprise of many, the world’s cheapest refrigerator/cooler costs less than $2 dollars to make, uses minimal resources to produce and runs completely without electricity. It’s called a zeer pot, or the pot-in-pot and was developed by Mohammed Bah Abba, who realized that he could put the second law of thermodynamics and transpiration to work for him. The zeer pot, is actually two earthenware pots (I’m assuming they are both unglazed), one pot smaller than the other.

The smaller pot is put inside the bigger pot, and the space in-between them is filled with sand. The sand is made wet with water (twice a day) and a wet towel is put on top of the two pots to keep warm air from entering the interior. As water in the sand evaporates through the surface of the outer pot, it carries heat, drawing it away from the inner core, thus cooling the inside of the inner pot which can be filled with soft-drinks, water, fresh fruit, vegetables or even meat. A damp cloth placed on top keeps the inside pot away from hot air. In this way, fresh produce can be kept for long periods of time without the need for electricity, or camping coolers made high embodied energy. Tomatoes and peppers will last for up to three weeks, and African spinach, or rocket, which normally would spoil after just a day in the intense African heat, can and will remain edible for up to twelve days. Eggplants will keep for up to 27 days instead of three. It can even be used for storing sorghum and millets for a long time since it protects from humidity, thus preventing fungi from developing. The zeer will keep water (and other liquid beverages) at about 15 degrees Celsius (maybe acceptable for Guinness), and even meat can be kept fresh for long periods.

   

The new technology is now being used by farmers at the market. Fresh produce is kept inside, with just a couple fresh items displayed on the damp towel resting on top. In this way, most of the produce is kept hidden away from both warm air and insects. In the past, all produce was displayed in the open air, attracting flies resulting in stomach disease such as dysentery. Now food can be kept fresh  for longer and kept away from flies...even miles away from electricity or ice. The key however, is a certain degree of aridness, for at a certain amount of humidity, the benefit of evaporative cooling tends to dissappear.

Although many people are excited about promoting this technology in developing countries, I see greater potential for this technology in the developed western cities, suburbs and countryside.

Instead of having humming, heat producing, electrical, bank-sapping refrigerators and freezers, we could have zeer pots stashed away in or near the garden, by the back door, out on the porch or balcony...anywhere. We could have them on the truckbeds of roadside vegetable stands, in cross-country delivery vehicles...at the local farmer’s market. We no longer have to make choices about freshness based on expensive camping coolers, refrigerated trucks, ice machines and electrical outlets. We can provide our own endless supply of refrigeration for less than two dollars.

For further information on zeer pots, please see the following sites:

http://web.archive.org/web/20080416160728/http://www.rolexawards.com/laureates/laureate-6-bah_abba.html - http://www.rolexawards.com/laureates/laureate-6-bah_abba.html

http://www.slashfood.com/2006/09/28/how-cool-is-that-zeer-pot/ - http://www.slashfood.com/2006/09/28/how-cool-is-that-zeer-pot/

http://www.scidev.net/features/index.cfm?fuseaction=printarticle&itemid=315&language=1 - http://www.scidev.net/features/index.cfm?fuseaction=printarticle&itemid=315&language=1


Part II) Passive Air-Conditioning and Refrigeration
by http://www.ecoedge.ca/ - In permaculture, we look to a problem as being a solution. Much money is spent battling the cold in places like Canada, Scandinavia, Scotland, Tasmania, Russia, Argentina, and so on. But the cold can also be a valuable resource. Unfortunately, the cold is a largely untapped resource in most places. That said, there are some hopeful developments being made. For example, many office towers in Toronto, Canada are now cooled using a deep water cooling system that draws frigid
water from Lake Ontario. While the buildings themselves are not sustainable, this method is less energy intensive than powering large air conditioning units to cool each building.

There are techniques for the rest of us – passive cooling techniques – that we can use to beat the heat.

Food needs to be kept cool for preservation purposes. The zeer pot described above is one cheap solution. But if one has the means, it is possible to design a passive cold cupboard that doesn’t require energy to operate. In almost any region of the Earth, the ground is going to be cooler than the surrounding air in the summer season (areas of geothermal activity are an exception to this and offer heating potential instead of cooling potential). A cold cupboard makes it possible to replace a large part of one’s cooling needs with a system requiring no outside energy inputs.

The cupboard itself would be a fully insulated space within the home with the same magnetic seal on the doors that refrigerators have. Cool air is drawn in to the bottom of the cupboard through a pipe running under the house with the pipe itself 4 to 6 feet (1.2 to approx. 2 metres) underground and with an opening to the surface outside. (See diagram - click to enlarge.) A drain should be installed in the pipe to allow for condensation forming in the pipe. A second pipe at the top of the cupboard vents to the outside of the house. The external portion of this vent should have access to full sun and be painted black. This will cause the air inside it to heat and rise, which in turn causes cool air to be sucked in through the bottom pipe.

To cool the house itself, a similar technique can be employed. In this case, a closed circuit of pipes is laid 4 to 6 feet (1.2 to approx. 2 metres) beneath the ground outside the house. A small fan is then used to force air through the system and blow cold air into the home.

One variation on this is the have one end open to the surface and draw the air out through a vent pipe as is done in the cold cupboard described above.

Another variation is the wind chimney, which is sometimes employed in deserts. In the direction of the prevailing cool winds, a scoop-like vent is placed and a pipe is laid under the ground from it to the house. Where it reaches the house, the air passes over a container filled with dampened charcoal. This causes evaporative cooling of the air before it enters the home. Charcoal is used both as a sponge to hold the water and as a means of keeping the water fresh.

Another strategy put into effect in tropical and sub-tropical areas is the shade house. A shade house is simple an area on the shaded side of a home with a vine-covered trellis to create a shaded sanctuary. Often these shade houses will contain an outside kitchen to prevent the heat of cooking from entering the home. Subtropical areas would have two kitchens, one inside for the winter, and one outside for the summer. Urban temperate areas suffering from the thermal island effect would also benefit greatly by the shade house strategy.

If you are living in a tropical or sub-tropical region and building a new home, you can increase airflow through the home by substituting the simple “box” design for one with more corners in it (see diagram). This will allow greater airflow through the home.

In tropical regions, it is beneficial to design a traditional tropical home with wall vents and a vaulted roof of permeable material to draw cool air in and push hot air out. (See diagram.)

These strategies are not only sustainable cooling solutions, they also save money by using available cold as a resource.

http://permaculturetokyo.blogspot.com/2006/11/passive-cooling.html - http://permaculturetokyo.blogspot.com/2006/11/passive-cooling.html


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Sep-2013 at 15:56


сличен ефект ко руралниве-фрижидери но конструкциски добил Бен-Ќумурџијата чија градба беше документирана во grand-designs а која впрочем е налик http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1611&PID=158515#158515 - современите вентилирачки фасади но изведена како алт.вент.фас. (сламена куќа фасадно обложена со штици...) интересно е што само внатрешниот дел го малтари со глина а од надвор балите ги обложува со http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1172&PID=86651#86651 - најлон т.е. парна брана но како тоа му функционира не ми е јасно,лично јас би малтарел и од надвор со глина а потоа плус дрвена фасада!

Woodsman Cottage - http://vimeo.com/28848933?t=32m0s - http://vimeo.com/28848933?t=32m0s

[tube]WgduN7uNGOY[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Sep-2013 at 21:05


еве една добра импровизација http://www.youtube.com/user/Mortarsprayer/videos - http://www.youtube.com/user/Mortarsprayer/videos   [ http://www.youtube.com/watch?v=N5PZsdvl1ms - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=N5PZsdvl1ms - 2 ]  прикладна за полупрофесионално и алтернативно малтарење, како импровизиран пандан на http://www.build.mk/?p=19153 - пуц-машините  

со малку ноу-хау ко инка+компресор ова може да тера и ко DIY

http://www.johnkingsley.ca/strawbale/sprayer/v2/ - http://www.johnkingsley.ca/strawbale/sprayer/v2/

http://www.mortarsprayer.com/diy-shotcrete/ - http://www.mortarsprayer.com/diy-shotcrete/

http://www.strawbale.com/spray_or_hand_plaster/ - http://www.strawbale.com/spray_or_hand_plaster/

единствено што јас како и кај ЕЖЕто [ http://www.youtube.com/watch?v=1ALWv-1-PZE - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=1ALWv-1-PZE - 2 ] би ја оставил фасадата ил ѕидот неглетуван а со што помалку би имало потреба од молерајско освежување на површината со оглед дека ваквиот рељефен малтер има природна сенка што прикрива евентуална прљавштина по ѕидот,но во иста мера лесно може да се користи пиштол за фарбање т.е. за брзо кречење со вар на поголеми површини, или како и кај ежот рачно да се кречи со модифицирана пумпа за лозје наместо ваљак (брза и чиста текстура) 

[tube]tZrFQqqL8EI[/tube]

доколку терате класично малтарење http://www.youtube.com/results?search_query=spraing+lime - http://www.youtube.com/results?search_query=spraing+lime кај машинското нанесување малтер треба http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/zidarski-radovi/malterisanje-i-malteri?page=3 - ситна гранулација т.е. песок   
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 07-Sep-2013 at 14:57


http://www.stuccosprayer.com/how-to-build-a-stucco-fence/ - http://www.stuccosprayer.com/how-to-build-a-stucco-fence/

http://www.fairharvest.com.au/the-most-beautiful-wallsculpture/ - http://www.fairharvest.com.au/the-most-beautiful-wallsculpture/

[tube]cQFJC9JVxkI[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: anidlort
Date Posted: 12-Sep-2013 at 11:43
Здраво на сите,
Јас сум нова на форумов, и се зачленив специјално за темава Еко Куќи..
Со маж ми сакаме да купиме имот во Добри Дол и да си изградиме еко куќа т.е. cob house пример:
http://activerain.com/image_store/uploads/9/5/5/5/4/ar122376452445559.JPG
Сакаме да си ставиме сончеви панели и ветерница, да ископаме бунар за вода и да сме си надвор од целиот систем.
Дали мислите дека во Македонија и толку близу до Скопје може да се направи ваква куќа без да имаме проблеми, затоа што како што чув за да изградиш ваква куќа треба да ти е диво градба затоа што уште не може да се легализира? И дали мислите ако ја направиме диво градба ќе имаме проблеми?
Ви благодарам


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 12-Sep-2013 at 18:20
Originally posted by anidlort

Здраво на сите,
Јас сум нова на форумов, и се зачленив специјално за темава Еко Куќи..
Со маж ми сакаме да купиме имот во Добри Дол и да си изградиме еко куќа т.е. cob house пример:Поздрав на сите,
И јас сум нов, и се зачленив специјално за темава Органски К'шчи...
Со семејството нејќевме да купиме ами да најдеме(спасиме) имот на некој Добар Дол и да изведеме сламена к'шча т.е. strawbale house пример: таму си засееме п'шеинца па ја пожнееме та вршиме, потем вееме a на крај семето в букре а сламата ил за керпич или за балирање

за жал кај нас алтернативниве градби сеуште не се легални (иако би можело да се извади дозвола за привремен објект па така да пројде(само нема да обзнаните дека е за живеење)) или одете балканско мексико 30км понасевер таман ќе биднете Горанциможеби најлесно и најбрзо е да најдете стара камена куќа пример полураспадната, но проверете дали куќата е впишана во катастар, мислам за се што е до земјотресот по автоматизам е легализирано, па дури и да е падната пола (со оглед дека сите се на спрат) доле оставете камен а горе одете со керпич ил балирана слама, а може и цигла или дрво( http://www.youtube.com/watch?v=E9DpptI4QGY - греота ) а ако сакате апла фругал може да терате и со http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=41&PID=27504#27504 - шише-ѕид за кој би ви ја посочил стаклената варијанта но денес и баш нема стаклена амбалажа во изобилие ко што беше тоа случај некогаш... како и да е каменот во себе носи исконско-инфо а и меморира се' штом е огреан, но најбитно има фракталнен потенцијал како материјал, па макар само од технички побуди е избран [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1611&PID=126733#126733 - 1 ]

Како и да ја стокмите Аирлија нека е не заборавајте дека и најлошото место може http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=403&PID=126241#126241 - пејсажно да го рапостелите [ http://www.youtube.com/watch?v=wTXKu-XyH6s - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=B_4XDEzN4hI - 2 ]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: anidlort
Date Posted: 12-Sep-2013 at 19:25
хмммм ти благодарам многу на убаво напишаниот одговор
Во случај да нема вода на местото каде што го гледаме, може и да побараме некоја постара куќичка па врз нејзе да изградиме... Ќе видиме...
Добри Дол некако ни остана во срце од кога го пронајдовме (посебно страната свртена накај Солунска Глава), плус ни е супер блиску до градот кај што уште ни е работата, до која стигаме чекајќи само два семафора
А привремениот објект, како се вади дозвола за него ? (може глупо прашање, ама стварно не се разбирам во административни работи ..слаба точка.. :P )


Posted By: pbanks
Date Posted: 12-Sep-2013 at 20:46
Јас би дал осврт на делот „надвор од целиот систем“.

Можеби располагате со добар буџет, но генерално комплетно независна куќа за сега е прилично скапа работа во Македонија. Иако „зависните“ цени се постојано во пораст сепак се релативно ефтини на среден рок споредбено со целосно независен систем.

Скоро еден мој пријател имаше дилема дали да копа бунар исклучиво за наводнување на дворот и заклучокот беше дека инвестицијата би се исплатила дури за 20на години.

Производство на струја. Колку што јас сум се распрашувал и двата система (ветерница и  фотоволтаични панели) се прилично скапи. Во ситуација каде вишоците неможе да се складираат а легислативните услови за продажба на вишоците во мрежата не се баш "user friendly" налетувате на реален проблем на голема иницијална инвестиција која што не ги задоволува елементарните потреби.

На страна овој скептицизам, локацијата е одлична за ваква куќа во однос на сончеви денови и на ветер. И секако идејата е убава, но не би можел да коментирам за легалниот дел, ми личи дека советот на Протагорист за купување стара куќа има смисла.

Posted By: +Protagorist
Date Posted: 12-Sep-2013 at 21:22
Originally posted by pbanks

На страна овој скептицизам, локацијата е одлична за ваква куќа во однос на сончеви денови и на ветер. И секако идејата е убава, но не би можел да коментирам за легалниот дел

нит јас би требало да говорам со оглед дека некого може да му се види на арно работата а на крај да си изгори и времето и волјата па и каменот освен ако не оди космополитско-чергарски та на секоја системска сопка гледа ко Божја промисла да не речам кармично оти карма имаат само навлечените на сарма нејсе додека на чоек му http://en.wikipedia.org/wiki/Sa%E1%B9%83s%C4%81ra - дармаат фреквенциите колективно не ни може да се исклучи од системот а не па да се осамостои,во секој случај ако не знае зошто би жртвувал и сето благо а само да би имал питка вода односно гледа само од аспект на исплатливост еј тогаш ич нека не си оди од град бреј па тоа филтрирана вода колку убиват духовна енергија закиселувајки организам на кило тоа ни науката не е свесна ( http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=899&PID=108166#108166 - чим боен отров се користи за филтрирање што муабет потака )

Originally posted by anidlort

А привремениот објект, како се вади дозвола за него ?

ќе се распрашате во општината,мислам дека општина сопИште нема изготвено ДУП за таму,та објектот и најдобри намери да имате пак ќе ви биде дивоградба,освен ако не добиете согласност за привремен објект http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=335&PID=44176#44176 - или рискирајте културно што после ова легализацијата ќе треба да сте спремни во секој миг да си го приберете,што може е и практично ако објектот е на тркала [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=944&PID=124082#124082 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1177&PID=112301#112301 - 2 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=155383#155383 - 3 ] или пак наместо закован објектот да е http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1734&PID=134708#134708 - составен... сепак и привремениот објект нема гаранција дека би преживеал бидејќи ако им се сони пр. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=238&PID=77202#77202 - може да бараат дислокација а во најлош случај уривање!

ако одите на ново а со оглед дека ќе одите еко гледајте да направите дренажа околу објектот како би имале проблем со влага,ова е потребно и за вештачки зашлапана градба не па еколошки

патем ако одесте диво а тоа некому му запне за око и ве наклевети и' типи ил јурт да имате најверојатно ќе се растегнете системски по судои
Настрешницата е изведена стручно, конструктивно јака и заштитена од корозија. Истата е транспарентна и преку начинот на изведбата на нејзиниот кров нема можност таа да се надѕидува, надградува, доградува или да се превземаат било какви други градежни активности. Од овие причини оваа настрешница не може да се изѕида во гаража. Според материјалот од којшто е изработена челична настрешница и начинот на којшто е изработено, а тоа значи дека истата е транспаретна, отворена од сите страни, па и спрема парцелата на тужителот таа не влегува во категоријата тврда градба, туку може да се третира како привремен објект. Во ваква форма изведена челична настрешница, којашто е отворена од сите страни, изведена од монтажен карактер, без никакви додатни елементи, не претставува никаква опаност за соседната парцела, односно за парцелата на тужителот, а тоа значи дека не претставува ниту извор за опасност на штета за недвижноста на тужителот [ http://www.oskavadarci.mk/Odluki.aspx?odluka=6 - 1 ]


евентуално ако по секоја цена сакате легален објек,а за тоа место општинарите немаат донесено Детален Урбанистички План,можете да побарате измена или изведба на таков а што и вас како покренувачи на постапката би ве чинело,така да најдобро е да најдете стара куќа блиску до река и шума а со нивната вода и смола да ја светнете,ако е изворска водата излејте од неа и по кровот ко водопад,а имајќи предвид дека водите таму извираат од најголемиот басен питка вода во Mакедонија што појќе чоек да посака [ http://web.archive.org/web/20110928045851/http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=6896074CB07FF64582AD4B595C1CD187 - 1 ][ http://www.angelfire.com/ultra/stipcarov/cat3/3-2.htm - 2 ][ http://www.jasen.com.mk/Default.aspx?id=ee2c7e26-bd76-4359-b000-47d6af18c0a5 - 3 ][ http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?ItemID=159AD83E8B5DDE4AA053F696CBC22752 - 4 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=139080#139080 - 5 ]
Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1373&PID=107709#107709 - Max

]
http://zlatovrv.110mb.com/img/karst_rm.jpg - http://zlatovrv.110mb.com/img/karst_rm.jpg-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 13-Sep-2013 at 20:45кога велам горе колективно пред се мислам на градски,а не на колектив од тип на комуна http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=742&PID=143212#143212 - или нешто слично нанеа

за жал денес и по селата се живее градски а и онаму каде вирее комунизам заради тенекињата во форма на компјутери,телефони и телевизори просто мрзеливоста цвета во изобилство,заради што не ни сеќаваме а не па да видиме што е тоа природа,или уште полошо луѓе живеаат и на село и сред национален парк а сепак заради http://blip.tv/smirenie/fear-or-laziness-6258421 - стравот ил мрзливоста не ни узнаваат каде се и што се' имаат на дофат...


Originally posted by pbanks

Производство на струја. Колку што јас сум се распрашувал и двата система (ветерница и  фотоволтаични панели) се прилично скапи

ако се одбијат трошице за купување плац и градење нова куќа со современа изолација и сето тоа се даде на фирма место на тајфа ил уште поарно сам-свој-мајстор... ваквиот систем воопшто не е нешто скапо или неисплатливо,сепак тука говориме за алтернативни градби,а особено е исплатливо ако се најде стара селска куќа која дури може и на поклон да се добие како привремено решение додека човек целосно не се одвои од системот!

а што ќе им струја!? 
1 - евентуално за мобилен и лаптоп доволно е еден пв-панел но бадијала и десет ако нема http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=342&PID=111691#111691 - промена на навиките околу потрошувачката

2 - за топла вода може и еден соларен панел,или централно греење на кое би бил врзан и бојлер а кое најисплатливо е http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1802&PID=158481#158481 - во форма на rosket-stove [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1970&PID=142381#142381 - 1 ] [ http://www.greenbuildingforum.co.uk/newforum/comments.php?DiscussionID=6072 - 2 ]

3 - патем енергетската ефикасност зависи од http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=903&PID=109371#109371 - ориентацијата на објектот или евентуално од самоодрлив систем како геотермалниот,но комбинација од двете е идеална варијанта [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1611&PID=126010#126010 - 1 ]

4 - а за бунар опција е оправање постоечки бунар(осигурување со бетонски прстени) во случај да најдете стара куќа,но не би имале проблем и речна вода да користите доколку нема многу куќи наднеа,а за истата да бидне екстра питка најефтина опција е http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1487&PID=125128#125128 - нано-филтер т.е. нано-филтрирањеСЕКОЈА ЧЕСТ ЗА ВОЛЈАТА ЗА САМООДрЖЛИвоСТ - НАЈБитно во целиот процес за прешалтување од бетон во шума,оној потсвесен инает кој рефлексно се активира во случај на опасност,а кој би бил и поодржлив доколку http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2078&PID=158553#158553 - се тера со и ко ПЕСНА

еве интересен пример,само тука ми е терсене како ги извеле скалите врз кујната т.е. да се праши плотната на која оди храна,евентуално да ставиле најлон или шперплоча а ја би ставил и uv-c неонка ради дополнителна дезинфекција на истата!

[tube]kXhIsDg78Z4[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 18-Nov-2013 at 00:35

[tube]i5LCG3qe87Y[/tube]

http://www.national-anarchist.net/2013/11/heat-your-home-using-just-tealights.html - http://www.national-anarchist.net/2013/11/heat-your-home-using-just-tealights.html-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 19-Dec-2013 at 23:13


Previous

најверојатно конвектор-направијава би била поекспедитивна со алу-факел наместо свеќи, иако дупло повеќе дрва би се потрошиле за да се испече ракијата, битно ко импровизација во небрано може и ова да послужи-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 22-Dec-2013 at 13:33


мотивационен видео инфографик

[tube]ELBhMn7oyog[/tube]

http://www.clarkcountynv.gov/Depts/development_services/HowToGuides/BPG184.pdf - http://www.clarkcountynv.gov/Depts/development_services/HowToGuides/BPG184.pdf

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 23-Dec-2013 at 21:21
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 16-Jan-2014 at 08:33


http://www.strawhomes.ca/faq.asp - http://www.strawhomes.ca/faq.asp

http://www.nachi.org/strawbalehomebasics2006.htm - http://www.nachi.org/strawbalehomebasics2006.htm  

[tube]c6rBH282SkA[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 18-Jan-2014 at 19:16


помислата дека ваква структура не е за покрај море т.е. влажна клима [ http://www.permies.com/t/12319/straw-bale-house/Strawbale-Pacific-Northwest - 1 ] тро ме навлекува да помислам дека не е и за на планина, иако видеово од украина погоре и искуствава подоле велат спротивно

само ето треба кос-кров (планински кров) со помал агол и поистурен за што помалку вода да би доаѓала до надворешните ѕидови, настрана самата влажност на воздухот [ http://planetstrawbale.ning.com/forum/topics/acceptable-humidity-in-wall?page=1&commentId=6405628%3AComment%3A74633&x=1#6405628Comment74633 - 1 ] може да се оди и со тремови одоколу за целосно осигурување од дождови

Strawbale does have a greater R value due to the additional depth of the bale. However it is not load bearing and thus only an infill that needs a rigid frame structure in addition to the straw. Both are good choices for the northwest. Are you on the west or east side of the mountains?

As far a humidity, both breath. True. Both need to be protected from the rain/wind. Expanded eves usually does the job. Cob does not saturate with humidity due to the density of the dried earth. Strawbale does not absorb a lot of moisture due to the compressive pressure of the bale. Straw must be baled, by the farmer, at around a 1000psi. That is very very tight. But is keeps moisture from gaining access to the interior of the bale and molding.

Both do need a good exterior coating to combat the moisture in the NW. Most people use a plaster on either construction. You will find that even in high humidity winters the walls will allow some migration inward, but not much. The real danger is sealing the wall and not letting it breath outward when it can. Then you will get an unhealthy structure, mold, and eventually interior structural damage.

...

http://www.permies.com/t/12319/straw-bale-house/Strawbale-Pacific-Northwest - http://www.permies.com/t/12319/straw-bale-house/Strawbale-Pacific-Northwest-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 18-Jan-2014 at 19:21


[tube]noiVI9V2NE8[/tube]

http://www.homegrownhome.co.uk/pdfs/Lecture%20notes%20V1%2031%20March%202011.pdf - http://www.homegrownhome.co.uk/pdfs/Lecture%20notes%20V1%2031%20March%202011.pdf

http://books.google.hr/books?id=hsLExInx-NUC&pg=PA173&lpg=PA173&dq=sedona+straw+bale+journal&source=bl&ots=MX-GhLyU_b&sig=Qq_Xqm6_6UkKz0k2ft0FFQ6DIgk&hl=mk&sa=X&ei=uMXaUt6dOome4wSqmoDABw&redir_esc=y#v=onepage&q=sedona%20straw%20bale%20journal&f=false - Sedona Straw Bale: a Photo-Journal-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 24-Jan-2014 at 09:25


она што му фали на градот, секој еден, е екипа од важни http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2950&PID=166026#166026 - артисти или надежни http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=165928#165928 - фармери , кои преку подобно нво (финансирано од сите за сите) би едуцирале народ за предностите и маните на алтернативните градби, а воедно би избориле и стандардизација на истите во Македонија

тоа потенцијално утре може да биде и екипа при нво-то на билдерите тука [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=429&PID=114460#114460 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=549&PID=65533#65533 - 3 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=269&PID=158596#158596 - 3 ] бар оние кои би смогнале сили од дружбите да истераат гајба а од гајбата проекти ко јаболка, само да не ги остават да исферментираат во празно и сокот да им скисели, но ако се има предвид дека народ е гладен за ваков абер далеку од памет е дека во оцет ќе прејдат проектите, а и во таков случај бар на еколошки начин утре ќе се чистат замастените урбани правци и патеки

добар пример е http://raicesdelsol.org/ - http://raicesdelsol.org/

...

Natural building

Build a natural house from the ground up! Interns of the 2014 program will take on the fascinating journey of building a structure from the ground up using natural materials and construction methods.

Through hands-on practical experience, as well as some organized class time and talks, you’ll learn to:
Understand the fundamentals of what makes up a structure – foundations, frame, and roof – and of how to design one.
Choose the appropriate site for the project and understand the criteria that comes into play including drainage, topography, exposure to weather and to the elements, low impact on the natural surrounding, etc. Includes a lot of exploring, observations, and endless fun!
Understand what natural materials are and how to choose the right ones for a natural building project.
Become proficient in knowing various types of wood and their different uses. Explore the virgin forest all around and experience what it means to live and breathe sustainable forestry here at RDS’s unique private wildlife refuge, bordered by Costa Rica’s newest and most unique national park.
Harvest wood and experience RDS’s no-impact animal-powered forestry.
Work with wood – from cutting timber to making timber framing cuts and joints, to furniture making, and much more.
Make cob (a natural building material made of clay, fiber, and sand) and become familiar with other natural building materials such as bamboo, stones, straw, and more.

This unique internship opportunity will give you the skills and experience to know how to build naturally not only in the tropics but practically anywhere since you’ll acquire the tools to understand your local natural surroundings and make the best of them.

...

http://raicesdelsol.org/farm-internships-in-costa-rica/integrative-farming-natural-building-internship-curriculum/ - http://raicesdelsol.org/farm-internships-in-costa-rica/integrative-farming-natural-building-internship-curriculum/-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 24-Jan-2014 at 16:30


еко-секта LOL него сакале ние тоа или не ќе го биде, бар штом спржи некоја соларна бура или расцвета некој метеор, и во двата случаи добро е абери за самоодржливост да ги има чоек во испринтана форма Thumbs%20Up но и без тоа ќе се преживее

негледам друга алтернатива за ова урбаниот култен ќорсокак 

[tube]iobyEjlV9AM[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 01-Feb-2014 at 15:50


поздрав до сите кои живеат при мочуришта или во регионите на пермафростот, а кои имаат квалитетно интерактивна градба, денес полево, утре подесно, задутре во комшии Thumbs%20Up кој видел знае за што зборувам

оние во мочурливите предели одат со куќа на колци [ http://my.opera.com/macedonians/blog/show.dml/2409204 - 1 ] т.е. темели самци кои откако ќе се натиснат различно претпоставувам ги нивелираат горе накнадно како врз нив би ја насадиле градбата, но оваа пракса се среќава и по морските и езерските крајбрежја, а допрва ќе биде и повеќе од неопходна во овој век имајќи предвид дека нивото на морињата константно ќе расте заради глобалното затоплување [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=166678#166678 - 1 ] оптимистички прогнозите се дека тоа ќе биде http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geophysics/question473.htm - 1 метар а во најлоша варијанта http://nexialinstitute.com/global_flooding.htm - 60 метра , та и повеќе од неопходно со оглед дека над 80% од светската популација живее на 200км од крајбрежје [ http://coastalchallenges.com/2010/01/31/un-atlas-60-of-us-live-in-the-coastal-areas/ - 1 ]

но интересно е што вака неретко се градело и по тундрата, но пред се заради големите наноси снег отколку заради пермафростот [ http://www.pinterest.com/pin/355151120586523931/ - 1 ] сепак денес со оглед дека се градат цели зданија во овие региони на тундрата од згради до фабрики се пробуваат разноразни пристапи и модели http://www.loveskiing.co.uk/2011/04/construction-permafrost/ - http://www.loveskiing.co.uk/2011/04/construction-permafrost/ [ http://ahome4u.net/nwt/day%2043.html - 1 ] ко што се наведува топењето на мразот како последица на загревањето на самата градба а со тоа и тонењето на истата бара или куќа на колци или врз колекторски бетонски цевки [ http://en.wikipedia.org/wiki/Permafrost#Construction_on_permafrost - 1 ][ http://www.tibettraintravel.com/MajorChallengesBuildingTibetRailway.htm - 2 ][ http://uimonline.com/index/webapp-stories-action/id.1054/title.conservation-proper-pipe-installation - 3 ] односно цевките се темел низ кој постојано циркулира воздух со што не влијае загревањето на градбата врз мразот на кој е насадена 

но и ова може да биде недоносено доколку не се внимава

The school in Ross River, Yukon, had to be rebuilt because it couldn’t withstand the thawing permafrost. Its thermosiphons, or pipes filled with chemicals to keep the permafrost frozen, were not installed correctly.

The pipes were spaced too far apart to provide effective cooling, and faulty plumbing leaked water into the ground, which further thawed the permafrost.

The government replaced the school in 1997, but air temperatures warmed significantly from 1997 to 2007. The thermosiphons at the new school could no longer keep the ground frozen enough to keep up with the pace of thawing permafrost, and corrective measures had to be repeatedly taken to improve the cooling system so that the building wouldn’t continue to sink.

http://www.cbc.ca/news/canada/north/thawing-permafrost-sinks-buildings-hikes-costs-in-north-1.1108686 - http://www.cbc.ca/news/canada/north/thawing-permafrost-sinks-buildings-hikes-costs-in-north-1.1108686

посекако има и други опции за репарација [ http://www.youtube.com/watch?v=tjqudZYuv1Q - 1 ][ http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=2058&PID=159641#159641 - 2 ] но доколку се оди со темели самци под нулта плоча не би требало да има големи проблеми, слично се градат темели на облакодери [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=89&PID=140611#140611 - 1 ] или на градби на мочурливо тло пример нов Белград е кренат на песок со оглед дека бил обална дина на Сава ( http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1727&PID=165469#165469 - estuary swamp ) т.е. се прави седло од песок со длабоки бетонски шипови врз што оди нултата плоча, а така се кренати и лисичарките на џезаир [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1988&PID=156622#156622 - 1 ]


 
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 01-Feb-2014 at 22:34


ко што реков мочурлива земја, но и сред мочуриште http://www.youtube.com/watch?v=EvcxiUIYIsc&t=2m42s - или езеро може сето ова да мине, а самциве се изведувуваат полесно ко бетонски шипови, додека како дрвени колови малку посложено со оглед дека треба здраво дрво (даб) ем цел трупец (никако бичени греди) плус по можност импрегнирано [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=862&PID=125053#125053 - 1 ] а за посигурно колот во вкопаниот дел би требало да има и камено седло (иако немора)

ваквите самци се состојат од чакал стопи со носечки греди, западно од нас познати ко pilings - ftp://ftp.cmhc-schl.gc.ca/cmhc/94_214.html - ftp://ftp.cmhc-schl.gc.ca/cmhc/94_214.html а ко такви се далеку подобра опција него хоризонталните темелни греди кога стунува збор за геолошки нестабилни микролокации

[tube]Jw95BIJh-xI[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 07-Feb-2014 at 05:11


ова калапиве ме потсетија дека секогаш има алтернатива па и за невозможни услови, кај нас пак ко што гледам тоа е константното абење на дрвата, иако некогаш истото е неопходно и оправдано, сепак сега кога заостануваме зад Словенија а имаме исти географски карактеристики мислам дека веќе нема простор за лудилото на дрвокрадците и пиланите

единствена алтернатива е бамбусот, а ко таков треба и да се припитоми и да се стимулира кај луѓево

http://www.wikihow.com/Cultivate-Bamboo - http://www.wikihow.com/Cultivate-Bamboo

http://ec.europa.eu/research/agro/fair/en/pt1747.html - http://ec.europa.eu/research/agro/fair/en/pt1747.html

http://en.oprins.com/bamboo-plantations-products/prospects-for-bamboo-planta.html - http://en.oprins.com/bamboo-plantations-products/prospects-for-bamboo-planta.html

[tube]6vVvxJdQSEs[/tube]

прва работа што би кренал после прва плантажа бамбус би бил видиковец или пирг налик куќа на дрво [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=155383#155383 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=403&PID=188848#188848 - 2 ]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 08-Feb-2014 at 15:39
[tube]J-jevsh89tI[/tube]

Most cash crops require extensive fertilizers, pesticides, and other harmful chemicals to thrive and remain profitable. Bamboo does not. It’s main competition in the clothing market, cotton, has been bred so much that it now requires more treatments than just about any crop on the planet. Bamboo is vulnerable to very few pests, grows in almost any climate, and is naturally resistant to fungus and mold. This cash crop can grow entirely without treatments.

4. Renewable Resource

Due to the astonishing growth rate of bamboo, it is one of the world’s most renewable resources. Since it can be harvested at a young age, it is a safe and plausible alternative to hardwood. It takes many trees, such as oak, 40 or more years to reach maturity, while bamboo gets there in one to five years, depending on the species. Millions of forests are destroyed each year to meet growing hardwood needs, but with the use of bamboo, these regal trees can be left alone.


[tube]rh7APDEkSnM[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 17-Feb-2014 at 15:52http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=26661 - http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=26661

Prednosti i mane bambusova parketa - http://www.slobodnadalmacija.hr/O-ku%C4%87o-mala/tabid/93/articleType/ArticleView/articleId/193098/Default.aspx - http://www.slobodnadalmacija.hr/O-ku%C4%87o-mala/tabid/93/articleType/ArticleView/articleId/193098/Default.aspx-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 23-Feb-2014 at 16:16

osven volna i stiropor znae li nekoj za alternativna eko izolacija za beton, nesto sto bi ja izbegnalo kondezacijata na volnata i otrovnosta na stiroporot

ima nesto aber po net, no sakam da cujam eventualno za aber od prva il vtora raka

http://www2.buildinggreen.com/blogs/avoid-polystyrene-insulation#comment-350 - http://www2.buildinggreen.com/blogs/avoid-polystyrene-insulation#comment-350

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 24-Feb-2014 at 13:48


kolku e ekolosko neznam no bar poekoloski pristap sigurno, sepak dobra alternativa za stiroporot, jasno kako i kaj nego izolaciskite svojstva ke zavisat od gustinata po m3 a i poognootporna varijanta e

[tube]ZE4XpqhMOBY[/tube]   [tube]LnndW8rzuPY[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 24-Feb-2014 at 18:41


ima i soy-polyuretane foam, ko poekoloska varijanta od klasicnata poliuretanska pena, no i dvete ekspandirani so pomos na dioxin isto kako i kaj stiroporot a i retko da odat so alternativi za ognootpornost [ http://www.epa.gov/dfe/pubs/projects/hbcd/about.htm - 1 ] iako ne se ni obvrzani na toa [ http://saferinsulation.org/wp-content/uploads/2013/08/SIS-flyer-rev2d-08.14.13.pdf - 2 ] nastrana sto za filuvana izolacija smesata moze da izbega od kontrola [ http://youtube.com/watch?v=K2ns7mXG_-E - 3 ]

sepak sojava ima svoi prednosti a zaradi garancija iskalapena sigurno bi gi otrgnala somnevanjata po prskanata
Lower Global Warming Potential

The same LCIA also showed that the production of soy-based Agrol® has a lower global warming potential than petroleum-based polyols. The process emits less formaldehyde, hydrocarbons, methane and nitrous oxide into the atmosphere.
http://agrolinside.com/benefits.html - http://agrolinside.com/benefits.html


[tube]s2FIgcN4BwM[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 04-Mar-2014 at 02:22

edinstvena kompaktna eko alternativa za ova gornive trendovi posekako e izolacija od pluta edinstveno zaradi slabiot interes za nea voedno da drzi pojaka cena

http://www.infomarket.co.rs/pluta/indpl/indpl.htm - www.infomarket.co.rs/pluta/indpl/indpl.htm

htpp://www.roefix.hr/Proizvodi/Toplinsko-izolacijski-sistemi/Izolacijske-ploce/ROeFIX-CORKTHERM-040-Izolacijske-ploce-od-pluta-ICB - www.roefix.hr/Proizvodi/Toplinsko-izolacijski-sistemi/Izolacijske-ploce/ROeFIX-CORKTHERM-040-Izolacijske-ploce-od-pluta-ICB

http://www2.buildinggreen.com/blogs/cork-insulation-our-farmhouse - www2.buildinggreen.com/blogs/cork-insulation-our-farmhouse

http://www2.buildinggreen.com/blogs/expanded-cork-greenest-insulation-material - www2.buildinggreen.com/blogs/expanded-cork-greenest-insulation-material

http://www.corkstore.com/Products/Cork-Sheet-insulation - www.corkstore.com/Products/Cork-Sheet-insulation

[tube]uuwa-hklpjg[/tube]

Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1611&PID=126119#126119 - Max

]
[tube]rPVcdc03Qjc[/tube]

[tube]DZTMCoCG_jQ[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 08-Mar-2014 at 02:21

mozebi posle plutava sledna poisplatliva a tro pomalku veshtacka pojava e kamenata volna, koja za razlika od staklenata volna go nema turbo opasniot moment od vdishuvanje na vlaknata iako i kaj nea postoi [ http://www.epicgardening.com/rockwool-harmful/ - 1 ][ http://www.ehow.com/list_7175361_health-hazards-rockwool.html - 2 ] no kako i kaj stiroporot i taa e zdravo namakana vo fire-retardant

http://www.rockwool.hr/o+kamenoj+vuni/zaštita+pri+požaru/gori+li+kamena+vuna-c7- - www.rockwool.hr/o+kamenoj+vuni/zaštita+pri+požaru/gori+li+kamena+vuna-c7-

http://www.greenbuildingforum.co.uk/newforum/comments.php?DiscussionID=10264 - www.greenbuildingforum.co.uk/newforum/comments.php?DiscussionID=10264

licno doverba neam vo hemiive a edinstvena spona bi bila potreba od instant reshenie za instant betonski prostor koe potencijalno dokolku se zahefta dobro fasadno ne bi trebalo da predizvika zdravstven iako i ponataka ke bide ekoloshki problem, puta dva dokolku izolacijata e zalepena vnatre shto neretko e pojava, ta ako sporedi coek shto e pozdravo pogolema energetska efikasnost so hemija ili pomala so ekstra zagrevanje najverojatno ako e ekoloshki osvesten ke go izbere ko za ironija vtoroto


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 08-Mar-2014 at 04:21

najnapred se bev ponadeval na ovcha volna no definitivno ne e za betonska plocha il zidoi, ta ostanuva ko najeko opcija vo ovoj kontekst plutata, dodeka ovcata volna bi bila najzdrava alternativa za drvena gradba ili tavanica, a na vtorovo video duri ja redat i vrz slama shto malku mi nema logika no hirot za zero-house i na vakvi eksperimenti ke natera coveka

www.gradimo.hr/clanak/toplinsko-izolacijski-materijali-u-graditeljstvu/20445 - www.gradimo.hr/clanak/toplinsko-izolacijski-materijali-u-graditeljstvu/20445

hr.wikipedia.org/wiki/Izolacija_od_ovčje_vune     

www.lowenergyhouse.com/sheep-wool-insulation.html   

[tube]Ii89rRb7CT8[/tube]   [tube]WD_2NzIJ6u8[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 03-May-2014 at 19:08

[tube]H8vDB82iLOQ[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 04-May-2014 at 15:38

mnogu narod se izmacuva ziveejki pod kirija a mnogu i dremat po stanoi namesto da zemat nekoja selska kukja da obnovat za eftin kamen blisku ili podaleku od grad vo zavisnost od relacijata za rabota

[tube]fJsDOD0dTQI[/tube]

[tube]xHdHnckR-hE[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 04-May-2014 at 19:46

moze li nekoj da proceni po koja cena se prodavaat stari poluraspadnati kameni kukji kaj nas, za selo vo okolina na Ohrid i to so reka v dvor chuv za ponuda pred nekoja godina i za 500tini evra, pretpostavuvam Skopsko slichno neshto bi bilo daleku poskapo, duri sega mozhe e prelomen period ta ako do sega eftino mozese da se kupi neshto shto prezhivealo pretpostavuva naskoro toa bi bilo nevozmozno, samo cenata na zemjata kolku pochna brzo da raste minatava decenija

sega verojatno i Mariovo nema eftina kamen za merkanje, ima li nekoj slichno iskustvo

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: daci92
Date Posted: 04-May-2014 at 23:12
Вчера некој видеа гледав за правење на сопствена турбина за мала хидро централа (не е хидро централа ама незнам како да кажам поинаку) типот има имот со извор низ средината и од нејзе си произведува доволно струја за основни потреби.

Инаку за имот со река низ него за толку малку пари тешко ,особено не низ Охридско и Скопско но ништо не е невозможно ,можеш да побараш. Јас би ти препорачал да бараш нешто низ источна Македонија , слушнав дека огромни имоти со куќи (камени од 100тина квадрати) се наоѓале за неколку илјади евра што и не е така лошо ,а особено во планинските региони е добро поради можноста да има извор или рекичка.
Јас имам убав имот во близина на Пчиња и на кој според кажувања може лесно да се најде жива вода , одамна ми е планиран за уште една викендица ама никако да се почне да се прави таа, здравје планирам вака нешто алтернативно и самоодржливо да правам кое ќе ме чини поевтино, а можам сам да си го испроектирам и изградам (секако со помош на стариот кој е инженер) без никаква главоболка.


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-May-2014 at 20:00

ne deka mi treba takov imot, vekje imam dva na raspolaganje ta i eden vishok osven shto seushte ne se samoodrzhlivi, tuku velam eto deka eftino i takvo nesto moze da se najde, togas po taa cena i mene mi izgledase smesno duri si velam nekoja dubara pa ne ni se zainteresirav osobeno, no koga se rasprasav za stara kamena kukja po koja cena bi nasol cenata od prilika e taa koja ja sponuvas ti 2-3 iljadarki

e sega koga bi biral da nova vikendica da gradam ili da odam so revitaliziranje stara gradba, posekako bi odel so vtorovo, prosto so onoj kamen shto kje treba da krenam novi 100 kvadrata kje obnovam 500 t.e. po sto vo pet sela, komotno na sekoja pouba planina bi sklepal po edna dacha so bavcha i ovoshtarnik i to po nadmorska visina rasporedeni, moze i ko istoriski krug choek da si zaokruzhi vakvata vikend ekskurzija ili ekspedicija, iako najdobro e koga bi se stacioniral pred se zaradi prisutnost na odredeni avtohtoni ovoshja i zelenchuci, pa i pechurki i shumski plodoi, jasno vo blizina na ili nad pitka voda

rusite imaat ekstra socijalistichki recidiv od vakov tip poznat ko Dacha no nemajki na raspolaganje vakov izbor na izobilstvo od napushteni kameni kukji ko kaj nas, teraat seushte so starite vikend/sezonski kolibi plus odredena besplatna zemja od drzhavata [ http://en.m.wikipedia.org/wiki/Dacha - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=138858#138858 - 2 ] duri i za kaj nas ova go gledam ko chare za besperspektivniot urban zhivot a koe ko takvo bi go stimulirala drzhavata i direktno preku nacionaliziranje na site zaboraeni sela bez stopan no i indirektno preku masinski krugoi no i ruralni klasteri na selski turizam ili organsko proizvodstvo t.e. komu kako mu chini da tera od onie zainteresirani i novonaseleni [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=170224#170224 - 3 ] sepak ova bi bilo daleku poidilichno i poavtentichno od vikendica vo koj i da e stil pa i rustikalen so ogled deka onaa prirodna patina shto ja imaat starite kameni selski kukji denes teshko nekoj da ja isklesa i sodzida ko majstorite pred eden vek, ej lugje odele pechalba po napoleoni za da krenat vakvo neshto bar onie pechalbarskite planinski predeli, dodeka drugite gradele bratski kukji chardaklii no i vo dvata sluchaja od 200 pa do 500 godini teraat vakvite kukji dokolku ima koj krovot da go krpi

[tube]M0fTPgDuofo[/tube]

[tube]X5EXJqduHYA[/tube]-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: daci92
Date Posted: 05-May-2014 at 20:49
Цената како што кажа е смешна и тоа сигурно била некоја дубара, освен ако на некој навистина не му дошло нож под грло па да бил единствениот да продава за таа сума.

Според мене кога се работи за нашите стари градби подобро е да купиш и ревитализираш отколку да градиш но многу луѓе тоа не го разбираат. Во право си кога викаш дека држат и 500 години ,јас викам дека може и повеќе ако регионот каде што е градена не е тектонски активен и некој постојано живее во тој дом (чисто заради одржување и чување на кровот), еве лично во мојата викендица 4-5 години никој не живее (претходно дедо ми живееше) и ние одиме еднаш-два пати годишно ама немаме увид на кровот преку цела година и тоа ни создаде доста проблеми , дури и дојде до оштетување на чардакот поради оштетување на 2 керамиди над него.

Интересна ти е идејата за повеќе куќи (кој може да се најдат за ефтини пари) ,тоа го видов кај некој повратници од странство ,но доста од нив тоа го прават само заради бизнис (купуваат обновуваат и потоа продаваат или пак изнајмуваат за туризам, создаваат некаков сопствен туристички центар) што е и добар мотив ако знаеме дека кај нас преовладува она селење од село во град додека полека во голем дел од светот се случува обратниот процес  и едно негативно мислење за селскиот живот општо.

Дачите се интересни ,исти или слични може да се видат низ цела источна Европа.
Идејата е добра ,има голем имот низ државава што никој не го гледа ,никој не го користи и за кој никој не се интересира ,а воедно е приватен ,таков имот имам видено многу.


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-May-2014 at 21:11

da ova dachite se socijalistichka shema za turistichki bungalovi, sepak so poaristokratska istorija, najvpechatlivi mi bea toa ungarskite i ukrainskite, a i ova ukrainskava emisija za renoviranje dachi e chut chut kreativna

[tube]_UsLYrtW7VY[/tube]

a za imot, toa i solidarno da im go poklonuvaat na gradski lugje, dokolku istite nemaat plan tamu i od nego da zhivejat pak badijala, treba aktivna programa so co-op platforma i ruralna standardizacija [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=172340#172340 - 1 ] a ne ni mora domakinite da se obvrzani na selski turizam no da bidat primorani na avtentichnost t.e. dogradbi i avlii od prirodni materijali, a i vlastite ulicite da im gi revitaliziraat so kaldrma mesto asfalt itn.

a ne e losho pokraj ipard i leader shemi vo ova da se angazhiraat i lokalni promotivni kampanji za vozobnova na ispusteni sela

[tube]KvQkQo98TAE[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 06-May-2014 at 15:21

ova barakive se tokmu DAR za sekoj choek prosto zhiveejki vo edna choek najlesno se splotuva so prirodata imajki sosem minimalen no priroden paravan pomegju, vakviot fenomen ko blagodatno chustvo tera najveselo kaj nomadite chergarite chii baraki se prenosni skloplivi i platneni, ko shto se jurtot tipito ili shatorot [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=337&PID=25589#25589 - 1 ] no i kaj ovaa grupa zemjani pochnaa masovno da vrtat na getoizirana lamarina [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1727&PID=172368#172368 - 2 ] eventualno seushte aktuelno-avtohtoni se igloata na inuitite ili shatorite na beduinite [ http://blog.lib.umn.edu/elmoi001/architecture/2008/03/living_in_a_bedouin_tent.html - 3 ]

onie getoiziranite nomadi se potpiraat na improvizacii od koi najoriginalna e paletiranata gradba, dovolno originalna za postojano i lesno da se transformira prostorot

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=154771#154771 - build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=154771#154771

http://dachaproject.com/2013/02/build-a-giant-woodshed-from-pallets-and-trash/ - dachaproject.com/2013/02/build-a-giant-woodshed-from-pallets-and-trash/

[tube]3M2j5SIPC6U[/tube]
-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 07-May-2014 at 12:31

kaj nas tradicionalno kamenata kukja ushte od antika navaka e norma, dodeka zemjenite kukji ili drveni kolibi bile pojava vo neolit, za vo sreden vek kombinacija od dvete da pochne da se standardizira ko letechka kukja so dobro poznatite ispusti poznati ko erkeri, vsushnost selskiot ambar ko dodatok na kukjata so se chardacite vo gradot preshol ko fasadiran plitar za nadgradba na kamenoto prizemje, dodeka onie shto mozele da si dozvolat kamen i na sprat ili povisoko voopshto ne se dvoumele, iako chesto po selata se dzidalo samo vo kamen zaradi bezbednosni prichini

neznam od kade etimologijata na zborot ambar, no baraka mi zvuchi slichno samo shto prefiksot am zaakal odzadi na zapad, tie pak za kilibarot velat ambar, a ko pojava i dvata imaat skladishna uloga, no iako pomelozvuchno sepak na lugje im e pomilo da rechat deka zhivejat v baraka nego ambar ili koliba, mozhe ako e od kilibar kje se otsramat

najinventivno na ova pole mislam imaat zaminato rusite [ http://hr.rbth.com/travel/2013/04/08/mali_koreli_cuvar_drvene_arhitekture_sjevera_18445.html%20 - 1 ][ http://www.youtube.com/watch?v=iTyOalGWa1I&t=27m10s - 2[ ][ http://youtube.com/watch?v=Z2CfmA2g4Pc&t=21n10s - 3 ] no japoncite se bez konkurencija vo pogled na ednostavnosta iako to spoevite im se najkomplicirani [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1039&PID=168708#168708%20 - 1 ]

[tube]R9_2SmZbruc[/tube]

vakvite zidoi po nashite selski kukji gi vikaat bolme zidoi ona plitar so slama kal i lepeshki, iako kombinacii imalo razni, a plafonot najchesto teral trska i var dodeka krovot kamena shindra t.e. shkrilci

no ne treba da se odi daleku za da se vidi kako zhiveele lugjeto vo neolit so ogled deka vakvata arhitektura prezhiveala ko avtohtona vo afrika - post http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=337&PID=158501#158501 - #60 ] od nishkava a eventualno negova evolucija e http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1343&PID=170922#170922 - mud&stick stilot-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 07-May-2014 at 21:47

[tube]cwLFW7elYMI[/tube]

-------------
HaјсилнoтoOpужјe http://oregonstate.edu/instruct/phl201/modules/Philosophers/Protagoras/protagoras_plato_knowledge.htm - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoвPrint Page | Close Window