Print Page | Close Window

Хотел Плаза - Скопје

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Хотели и одморалишта
Forum Discription: Хотели, хостели, одморалишта, кампови...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3557
Printed Date: 01-Dec-2020 at 11:56


Topic: Хотел Плаза - Скопје
Posted By: axel
Subject: Хотел Плаза - Скопје
Date Posted: 18-Apr-2018 at 11:15

Се урива објектот ТЦЦ Плаза во центарот на Скопје

Општина Центар издаде дозвола за уривање на објектот ТЦЦ Плаза (поранешен Беко) поради проблеми во конструкцијата. Уривањето веќе почна. На истото место ќе се гради нов комерцијален објект, П+6, според постоечкиот Детален урбанистички план.

Новиот објект ќе биде Б градба за комерцијална и деловна намена. Намената и висината се според важечкиот ДУП.

Пред повеќе од 20 дена уривањето беше стопирано од градежните инспектори на општина Центар откако било увидено дека била почната постапка за уривање без одобрение.

https://www.mkd.mk/makedonija/skopje/se-uriva-objektot-poznat-kako-tcc-plaza-vo-centarot-na-skopjeReplies:
Posted By: stef4o
Date Posted: 25-May-2018 at 12:32
Уривањето на ТЦЦ Плаза-некако споро им оди со рушењето денес забележав дека донеле уште еден голем багер ама од заштитните завеси неможе баш да се направат некои добри фотки ама еве една од задната страна.Posted By: stef4o
Date Posted: 31-May-2018 at 17:21
Богдановиќ.: ТЦЦ „Плаза“ има одобрение само за уривање, не и за градба

Досега инвеститорот не доставил барање за издавање одобрение за градба, но и да достави како што вели Богдановиќ тоа нема да се издаде додека не заврши мораториумот на градба. Дури откако ќе се изврши ревизија на плановите во овој случај на деталниот урбанистички план „Мал ринг“ ќе се знае колкава ќе биде дозволената висина на објектот.
Според измените на ДУП-от „Мал ринг“ направени во времето на градоначалникот Владимир Тодоровиќ за објектот на ТЦЦ „Плаза“ маркичката е за станбено-деловен објект со приземје, мезанин и 5 ката.
Инвеститорот добил дозвола од претходното раководство за доградба и надградба. Но во текот на надградбата му било речено дека темелите на објектот нема да ја издржат надградбата. Затоа побара дозвола за уривање, за одново да го гради објектот. На состанок со инвеститорот му кажав дека се врши ревизија на сите планови и дека се намалуваат висините на дел од објектите. Каква дозвола ќе добие, ќе видиме кога ќе заврши ревизијата на планот. Дотогаш нема да може да добие дозвола за градба оти на сила е мораториумот“, вели градоначалникот Богдановиќ.
Објектот на ТЦЦ „Плаза“ поранешно „Беко“ во моментов е речиси целосно урнат а просторот е затрупан со земја. Сопственикот на објектот почна со уривање на 20 март, но работите на терен беа прекинати по налог на Општината оти немаше одобрение за уривање и соодветно не го заштитил просторот. Веднаш по тоа сопственикот побара дозвола од Општината по што продолжи со уривање.http://vesti.mk/read/news/15824375/5527334/bogdanovik-tcc-plaza-ima-odobrenie-samo-za-urivanje-ne-i-za-gradba


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 31-May-2018 at 18:51

Според измените на ДУП-от „Мал ринг“ направени во времето на градоначалникот Владимир Тодоровиќ за објектот на ТЦЦ „Плаза“ маркичката е за станбено-деловен објект

Какви таленти!
Posted By: <Fresno>
Date Posted: 01-Jun-2018 at 09:08
Чудно ми е ова со мораториумот. Според кој закон смее општина мораториум да прогласи? Нели ако сите услови се исполнети општината е должна да издаде одобрение за градба?


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 01-Jun-2018 at 14:13Навистина не сум упатен во правните аспекти на случајот и не знам ништо за тоа дали и каков основ има за мораториумот. Но во секој случај треба да му се честита на Богдановиќ за храброста и одлучнота да го направи тоа што беше неопходно. Особено што за случајов трпи напади и од својата партија.

Сигурно ќе му беше најлесно и најпрофитабилно да постапи како што прави Златко Марин во Аеродром, да ги продолжи воспоставените лоши пракси и токму со легалистички флоскули да го брани криминалот.

Но ако сакаме подобар град и подобра иднина, нема добра алтернатива на мораториумот и ревизијата на ДУП-овите. Се подразбира вистинска и темелна ревизија, а не некаква чисто формална ревизија без никакви резултати.

Дали некој знае што се случува во Карпош и Кисела Вода? Има ли ревизија на ДУП-ови и доколку да, колку суштински се спроведува?Posted By: <Fresno>
Date Posted: 04-Jun-2018 at 12:14

Да, може да му честитам за храброста, но не се сложувам со 100% мораториум. Замисли ситуација со некој инвеститор што има ок проект, си има бизнис план и очекувања кога ќе изгради свој објект, но поради ваква мерка е спречен да го направи тоа. Не ми изгледа тоа на добра бизнис клима. Веројатно е законски покриено ова, во спротивност ќе имаше и тужби кон општината.

Всушност и не му честитам, сега ми текна дека за објектот на ЗСФ кај железничка имаше прекршување на мораториумот.


Posted By: stef4o
Date Posted: 14-Jun-2018 at 12:03
Од рушењето на ТЦЦ ПЛАЗА

Posted By: stef4o
Date Posted: 10-Aug-2018 at 14:02
Што се случува на градилиштето кај бившо Беко. Последен пат кога минував беше веќе целосно урнато и немаше активност??


Posted By: Џоле
Date Posted: 23-Oct-2018 at 13:56
На местото на стоковната куќа БЕКО треба да се гради овој хотел, Хотел Плаза.-------------
За сè има вторпат


Posted By: stef4o
Date Posted: 24-Oct-2018 at 13:22
Сметам дека би било добро одовено да ја следиме реализацијата на овој нов хотел кој треба да се издигне на местото на стоковната куќа Беко која ова лето беше срушена.

Еве малку инфо за почеток и по некоја фотка од уривањето,кога модераторите ќе имаат можност нека ги префрлат и сите оние фотки од нишката за деловни објекти поврзани со проектов.

Богати финансиски моќници си дозволуваат луксуз на рушење“ вели проектантката

Овие денови се прави уште еден „архитектонски геноцид“, наголемо се руши објектот ТЦЦ Плаза, поранешната стоковна куќа, култното „Беко“. Објектот е во приватна сопственост, а дозвола за рушење е издадена од Општина Центар, под изговор проблеми во конструкцијата. Со ДУП-от Мал Ринг од декември 2012 година, изработен од ИНПУМА, планери: Борисав Јосифов, Силвана Ванковска, Благоја Тагасовски и Блажунка Трпковска со кој се изврши класичен упад во центарот на Скопје со што се направи урбанизам кој го одзема јавниот простор на граѓаните “планиран“ е и објектот „Беко“ (мниогу пред проблемите со конструкцијата).
На таа локација предвидана е поголема површина за градење од постоечката, градежната линаја е до улицата „Даме Груев“, односно во иста линија со катната гаража „Тодор Александров“, вкупната површина за изградба е 12.824 м2, а катноста е приземје, мезанин и шест ката. Класта на намени е Б, комерцијални деловни намени, без да биде прецизирано (како за останатите површини за градење од истиот ДУП), дали се однесува на мали или големи комерцијални деловни единици, угостителски единици, деловни простори, хотелски комплекси итн. (Б1, Б2, Б3; Б4, Б5). Се ова е позната пракса и спрега на локалните моќници, бизнис интересите и планерите за да се дојде до што поголема површина за градење, т.е. поголем профит, а се покриено со (не)планска докиментација. И не е прв пат, како стојат работите ни последен.
Проектант на стоковната куќа „Беко“(1973 г.) е архитект Мимоза Несторова Томиќ, добитник на наградата „Андреја Дамјанов“ во 2011 година. Авторката револтирано и немоќно гледајќи што се случува со нејзиното дело за порталот МАРХ изјави: „Богати финансиски моќници си дозволуваат луксуз на рушење, а воопшто патриотски не делува деструктивниот став кој ни стана начин на размислување. Исплатливоста на рушење на ваков габарит како овој објект, веројатно е утростручување на површината и габаритот. Тоа е навистина непознато. Но каде ова води? Каков град сакаме?
Скапо не чини немањето слух за почитување на претходните вредности. Сето тоа е историја на еден град. Цивилизациски е да ги почитуваме, сочуваме и да ги негуваме наследените вредности на градот.“
Објектот беше менуван и предходно. Во виорот на транзицијата стоковната куќа престана да постои, а во торнадото на приватизацијата објектот се пренаамени во хотел, деловен простор, му се доаде базен, стилска настрешница и што уште не. Иако проектантот ќе изјави дека предходните сопственици го почитувале правилото, стручна консултација со главниот проектант за евентуалните измени, рака на срце уште одтогаш објектот ја изгуби својата автентична и квалитетна архитектура.
Доколку претендираме да станеме правна држава, каде постои систем и се негуваат вредности мораме конечно да регулираме што е дозволено,а што не и да научиме да разликуваме добро од лошо.
Општина Центар задлабочена во својот мораториум за да спаси некои делови од центарот (ако остана што да се спасува) како да го подзаборави центарот на државата, ДУП Мал Ринг и издаде дозвола, секако во се според закони и ДУП.

https://www.porta3.mk/bogati-finansiski-mokjnici-si-dozvoluvaat-luksuz-na-rushenje-veli-proektantkata/?fbclid=IwAR1FetHW3K21Sx5EBKTXTwLCNQkGb88WdbLzt_aD1C4TGIhyiVFzxRKKgHY

Еве некои фоткиИ локацијата каде веќе се гради


Posted By: stef4o
Date Posted: 30-Oct-2018 at 19:23
Тука се работи на набивање бетонски столбови(шипови).Фоткава е со лош квалитет(од фб)Posted By: stef4o
Date Posted: 10-Nov-2018 at 15:26
Од фбPosted By: Théoden
Date Posted: 10-Nov-2018 at 15:49
Навистина штета за парцелава. Кога веќе се урна објектот на С.К. Беко (а толку ретко гледаме уривање на вакви поголеми објекти) местово можеше да се уреди во парк, барем со нешто да се компензира за сиот изгубен простор во малиот ринг.


Posted By: stef4o
Date Posted: 17-Dec-2018 at 14:20
Веќе отпочнале со ископhttps://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/12/112390/?fbclid=IwAR19Gl0WK-S22rifOR0M-8zD7IW9iPbt8kUghR5L17S0RiSRwli0auLNyso


Posted By: stef4o
Date Posted: 22-Jan-2019 at 09:18
Од фбPosted By: BadBaby
Date Posted: 31-Jan-2019 at 15:11
А дали се знае веќе кој е изведувач на објектот или и тоа е во тајност?

Ако треба да се гради хотел Плаза, дали тој останува поврзан со претходните сопственици и со оној Гранд Плаза? Тогаш фактички станува збор за инвестиција заради проширување на капацитетите, нели?


Posted By: stef4o
Date Posted: 21-Feb-2019 at 13:12
Еве една денешнаPosted By: stef4o
Date Posted: 08-Mar-2019 at 18:36
Некако тешко им оди,денес немаше активности изгледа проблеми им прават темелите од бившиот објект.

Posted By: stef4o
Date Posted: 12-Apr-2019 at 08:36
Веројатно веќе привршуваат со ископот штом вака багерот излегол на улица (од фб) патем надвор од градилиштето имаат изнесено повеќе песок и прашина отколку внатре,слично е и зад Рамстор и кај уште многу градилишта ширум градовPosted By: stef4o
Date Posted: 25-Apr-2019 at 12:30
Завршиле со ископ,сеуште се испумпуваат подземни води,еве една денешнаPosted By: stef4o
Date Posted: 18-May-2019 at 12:22
Веќе се поставува арматура за столбовите,се работи секојдневно дури до касно навечер накај 22h работат.

%20 - https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/moratoriumot-za-gradba-ne-vazhi-za-beko-gradonachalnikot-na-tsentar-veli-deka-ne-se-gradi-ama-izlegla-voda-pa-se-sanira/?fbclid=IwAR29XKxhnvGKzcS9frcCtYxJQKcEB-d_5mUAZwe3abo1Optc9lxJUHSnvPo


Posted By: stef4o
Date Posted: 04-Jun-2019 at 13:39
Од фбPosted By: stef4o
Date Posted: 12-Jun-2019 at 07:38
И ова ли се гради без дозвола...?

--------------------------------------------------------------------------------

СРЕДЕ МОРАТОРИУМ „БЕКО“ ДОБИ ВТОРА ПЛОЧА, БОГДАНОВИЌ ВЕЛИ – ЌЕ ГО РУШАМ

Зградата на поранешно „Беко“ и понатаму се гради иако во општина Центар на сила е мораториумот за градба. Сега објектот доби и втора плоча, а работници секој ден на големо работат на изградба иако немаат дозвола од Општината.

На 16 мај САКАМДАКАЖАМ.МК објави дека се поплочува градилиштето и се поставува арматура за носечките столбови на објектот. Тогаш градоначалникот Саша Богдановиќ ни изјави дека инвеститорот не гради туку при уривањето и копањето на дупката се појавило вода па вршат заштита.

Сега, три недели после оваа изјава на Богдановиќ на терен се гради постојано секој ден. Поставена е втора плоча односно изведени се подрумските простории на објектот, но Општината нема намера да ја стопира градбата иако постојано вели дека мораториумот важи и за овој објект и дека не издале дозвола за градба.

Градоначалникот Саша Богдановиќ вели дека му издале на инвеститорот решение за престанок на градежни активности и тој не смее да гради.

„Инвеститорот треба според решението да ја отстрани градбата. Доколку тоа не го стори тоа ќе го стори Општината односно ние ќе уриваме“, вели Богдановиќ.

Зградата на поранешно „Беко“ почна да се урива лани во март. Инвеститорот тврдеше дека била нарушена статиката и затоа мора да се урне. Колкава ќе биде висината на објектот од Општината велат дека ќе се знае кога ќе се заврши изработката на новиот детален урбанистички план, но постојано уверуваат дека нема да добие поголема висина од претходната.

https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/srede-moratorium-beko-dobi-vtora-plocha-bogdanovik-veli-ke-go-rusham/?fbclid=IwAR0pzv4EEEo1ZnuzrnE23YKHdiq3H5Zf9NZSQuTXE27B_irshEiP52eiXqA


Posted By: stef4o
Date Posted: 20-Jun-2019 at 12:33
ОПШТИНА ЦЕНТАР ГО ЗАТВОРИ ГРАДИЛИШТЕТО НА „БЕКО“

Општина Центар го затвори градилиштето на зградата на поранешно „Беко“. Општината донесе решение за затворање на градилиштето и околу него постави ленти и знак ‘затворено од градежна инспекција‘.

„Ние на инвеститорот пред три недели му издадовме решение за престанок со градба. Но, и покрај таквото решение во градилиштето постојано имаше работници. Со ова решение за забранува влез на објектот. Доколку биде прекршена оваа забрана инвеститорот и изведувачот ангажиран од него ќе добијат кривична пријава“, вели градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ.

Зградата на поранешно „Беко“ иако нема дозвола од Општината досега се градеше. Откако беше урнат стариот објект бидејќи според инвеститорот била нарушена статиката, почна да се копа јама и да се ставаат носечки столбови во неа. Од Општина Центар тогаш за САКАМДАКАЖАМ.МК изјавија дека на терен не се гради туку се заштитува просторот од подземни води. Но, пред еден месец објектот доби и втора плоча, по што конечно Општината донесе решение за затворање на градилиштето.

Модната куќа „Беко“ е изградена 1972 година. Во 1998 ја преземаа Тајванците, а потоа беше продадена на локален бизнисмен.

Авторката на проектот на старата стоковна куќа „Беко“ 90-годишната архитектка Мимоза Несторова-Томиќ, една од најреномираните автори и урбанисти во Македонија, во април за САКАМДАКАЖАМ.МК рече дека воопшто не се издржани објаснувањата на инвеститорот дека имале проблеми со статиката, па затоа морале да го урнат објектот.

„Ја урнаа со изговор дека имало проблем со конструкција, тотално не се во право, оти 4 месеци не можеа да ја срушат. Можеше само пренамена да се направи.“, реагира Несторова-Томиќ.

Колкава висина ќе добие инвеститорот на објектот ќе се знае откако ќе биде изработен новиот Детален урбанистички план за овој дел.

%20 - https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/opshtina-tsentar-go-zatvori-gradilishteto-na-beko/?fbclid=IwAR3RoLVCiveRgzTePkQAeU5xbuqZDq17PDvyZlC1v06NUu7aIkx_c_5m6s4


Posted By: stef4o
Date Posted: 07-Feb-2020 at 18:10
Градилиштето зјае отворено и е потенцијална опасност за минувачите

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ одговори дека се запознаени со состојбата и дека градежната инспекција ќе ги преземе потребните мерки за да се огради градилиштето

Дел од тарабите со кое е оградено градилиштето кај поранешна ТЦЦ „Плаза“ или познaто како „Беко“ се урнати, најверојатно од невремето што го зафати главниот град во вторникот вечерта. Како што се гледа од фотографиите што ги направи фоторепортерот на весникот „Вечер“, Ѕвонко Плавевски, отвореното градилиште претставува опасност за случајните минувачи да настрадаат поради пад од височина од пет метри.

Од Општината Центар вчера ни одговорија дека се запознаени со тоа.

– Пријавено е до градежната инспекција и таа ќе ги преземе потребните мерки и градилиштето повторно ќе биде оградено – изјави градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ.

Според измените на ДУП „Мал ринг“ направени во времето на градоначалникот Владимир Тодоровиќ, овде требаше да никне станбено-деловен објект со приземје, мезанин и пет ката.

Работите на градилиштето беа запрени на 20 јуни, минатата година. Градежната инспекција го затвори градилиштето, бидејќи објектот, кој е деловен простор, беше без одобрение за градба.

Тогаш градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ објасни дека инвеститорот добил дозвола од претходното раководство за доградба и надградба. На инвеститорот прво му било издадено одобрение за уривање, бидејќи во текот на надградбата му било речено дека темелите на објектот нема тоа да го издржат. Откако завршило уривањето, инвеститорот бил задолжен да направи безбедносна јама. Откако се направи и таа, се утврди дека се изведуваат активности спротивно на она што му е дозволено, бидејќи тој почна да прави носечки столбови, еден вид надградба.

– Заради тоа и беше донесено решение да се стопираат активностите, но тие продолжуваа и понатаму. Бевме присилени да го затворивме градилиштето, а поднесовме и пријава до полицијата и таа излезе на лице место – изјави тогаш Богдановиќ.

На градилиштето не се одвиваат градежни активности. Деталниот урбанистички план е на ревизија, поради што е прогласен мораториум за градба.

Колкава висина ќе добие инвеститорот на објектот ќе се знае откако ќе биде изработен новиот Детален урбанистички план за овој дел.

(А.П.)

https://www.vecer.press/градилиштето-зјае-отворено-и-е-потенц/


Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Mar-2020 at 14:48
Падната ограда, необезбедено градилиште (ФОТО)Во центарот на Скопје, градилиштето на плацот на поранешно БЕКО остана без дел од оградата. И така е веќе неколку дена. Нема реакција на инвеститорот, молчи инспекцијата, а и градежната компанија нема проблем и вака да ја изведува нарачката. Пешаците, немајќи каде од сите градби и огради во околината минуваат токму тука. А не е безбедно ни за возилата. Ама...

https://www.mkd.mk/makedonija/skopje/padnata-ograda-neobezbedeno-gradilishte-foto
-------------------------------------------
ФОТОВЕСТ: Силниот ветер го отвори градилиштето кај „Беко“Силниот ветер кој минатата недела дуваше со над 70 километри на час и направи штети на објекти низ градот, ги турна на земја поголемиот дел од таблите со кои е оградено градилиштето кај поранешна ТЦЦ „Плаца“ или познато како „Беко“.

Како што се гледа од фотографиите што ги направи фоторепортерот на весникот „Вечер“, Ѕвонко Плавевски, отвореното градилиште претставува опасност за случајните минувачи да настрадаат поради пад од височина од пет метри.

На градилиштето не се одвиваат градежни активности. Деталниот урбанистички план е на ревизија, поради што е прогласен мораториум за градба.

Според измените на ДУП „Мал ринг“ направени во времето на градоначалникот Владимир Тодоровиќ, овде требаше да никне станбено-деловен објект со приземје, мезанин и пет ката. Работите на градилиштето беа запрени на 20 јуни, минатата година. Градежната инспекција го затвори градилиштето, бидејќи објектот, кој е деловен простор, беше без одобрение за градба.

https://www.vecer.press/фотовест-силниот-ветер-го-отвори-град/


Posted By: stef4o
Date Posted: 09-May-2020 at 10:51
ОПШТИНА ЦЕНТАР ПО ВТОР ПАТ ГО ЗАТВОРИ ГРАДИЛИШТЕТО НА „БЕКО“, ИНВЕСТИТОРОТ ПАК ПОЧНА ДА ГРАДИ БЕЗ ГРАДЕЖНА ДОЗВОЛАОпштина Центар по втор пат донесе решение за затворање на градилиштето на зградата на поранешно „Беко“. Исто решение за престанок со градба и враќање во првобитна состојба беше издадено од Општината и лани во јуни бидејќи инвеститорот без градежна дозвола градеше и на објектот беше поставена плоча.

Цела недела на градилиштето се носеа градежни материјали за продолжување на градбата. Работниците ни рекоа дека продолжуваат да градат и до крајот на годинава објектот ќе биде готов.

Од Општина Центар велат дека инвеститорот не смее да гради бидејќи на сила е мораториумот односно додека не се донесе новиот план за овој дел, не може да му се издаде градежна дозвола.

„Колкава висина ќе добие инвеститорот на објектот ќе се знае откако ќе биде изработен новиот Детален урбанистички план за овој дел. Не смеат да градат бидејќи од минатото раководство добиле дозвола само за надградба. Но, тие го урнале цел објект и сега градат од почеток. За тоа е потребно да се даде нова градежна дозвола врз основа на приложениот проект за градба“, велат од Општина Центар.

Стоковната куќа „Беко“ е изградена 1972 година. Во 1998 ја преземаа Тајванците, а потоа беше продадена на локален бизнисмен.

Авторката на проектот на старата стоковна куќа „Беко“ 90-годишната архитектка Мимоза Несторова-Томиќ, една од најреномираните автори и урбанисти во Македонија, лани во април за САКАМДАКАЖАМ.МК рече дека воопшто не се издржани објаснувањата на инвеститорот дека имале проблеми со статиката, па затоа морале да го урнат објектот.

„Ја урнаа со изговор дека имало проблем со конструкција, тотално не се во право, оти 4 месеци не можеа да ја срушат. Можеше само пренамена да се направи.“, рече Несторова-Томиќ.

%20 - https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/opshtina-tsentar-po-vtor-pat-go-zatvori-gradilishteto-na-beko-investitorot-pak-pochna-da-gradat-bez-gradezhna-dozvola/


Posted By: ironm
Date Posted: 09-May-2020 at 18:28
Страшно е ова непочитување на институции, решенија, закони и немање страв од никого што се случува во нашава држава. Истите проблеми со дивоградби во Скопје, во Охрид, во Струга, ете на друга тема читаме во Тетово. Горе-долу сите градови го имаат истиот проблем само за некои читаме повеќе, за некои помалку.

Ред се чини никогаш нема да успееме да постигнеме, но како би го пронашле балансот помеѓу ред и хаос за 15 години отсега? Понекогаш мислам дека е среќна околност тоа што некако успеваме да опстанеме како држава.


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 09-May-2020 at 22:21
За жал со државава управуваат ќецароши (во материјална смисла) и бандити, од најгорен до најдолен ешалон. Истите произлегуваат од народот, а се поткрепени од администрацијата кои се исти како нив. Заедно со новопечените богаташи, како социјална категорија која не е дефинирана само по парите во апсолутна смисла, и криминалците се како масивно сидро врзано за Македонија. Кога и да се појави добар проект или политичар или се направи нешто добро во државава, тие настапуваат на сцена намалувајќи ги бенефитите - добар и актуелен пример се трудот на здравствените работници и добрите антипандемиски мерки наспроти нивното спроведување, почнувајќи од поп Оџаливер, па сѐ до граѓаните (за кои, сепак мора да се каже, воглавно се одговорни).

Најдобар политичар во државава ќе биде оној кој темелно ќе ја реформира јавната администрација; со силен, чесен и професионален јавен сектор, ослободен од партиски книшки, и да се појави некој ужасен политичар или инвеститор државата нема да пати. Втор најдобар политичар во државава ќе биде оној кој ќе го прераспредели богатството и ќе се справи со криминалната транзиција, а тоа ќе биде кога ќе тргне супер-брзиот воз по пругата кон Бугарија. И покрај капитализмот и нееднаквоста, не е исто ако 80% од богатството е кај 10% од луѓето, кои се збогатиле со инвентивност, развој и добро испланирани бизниси и потоа парите ги вложуваат во уште поголем напредок, личнен и општествен, и ако тие 10% се криминалци, олигарси и транзициски профитери кои ги бива само за мучки и крадење. Очигледни се ефектите и врз урбанизмот и архитектурата.

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: stef4o
Date Posted: 10-May-2020 at 09:09
Тука сметам дека мораториумот кој веќе долго време владее над делови од општината го навлече бесот на инвеститорите не само за овој објект туку општо за голем број други локации. Многу од проектите веќе 2-3 години чекаат за реализација.Според мене мораториумот не даде некој голем ефект само направи една шминка на маркиците и дел ги скрати за по 1 кат некои дури и ги зголеми во висина. Инаку секако дека не треба и не смее да се гради без дозвола ама не би било лошо тоа да важи за цела држава а не само среде центар на град.


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 10-May-2020 at 18:11
Од колумната https://teodosievskiumetnost.wordpress.com/2020/05/09/%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/?fbclid=IwAR0qeraHCi1pfmCBBTCJ4aHyfilaoL3Ey715B6J6JRqMhdOVCDPnGC0AJBw - „Застрашувачка неодговорност“ на Теодосиевски. Конкретно се осврнува на ковидиотската будалаштина во Струхан, но важи и за сите сегменти на ффиромското општество, а може да се повзе и со веста погоре:

(...)

Но не се застрашувачки само снимките од таа и таква „религиозна“ процесија, чувството на запрепастеност, дури гнев заради таквата лековерност во вакво време, туку уште позастрашувачка е неодговорноста на Македонската православна црква како институција – а следствено и на комплетниот Синод, со сите владици, до еден, на верниците учесници во поворката, на полицијата што божем го обезбедува настанот, на градските власти, на државните власти… Една комплетна застрашувачка неодговорност од сите фактори – религиозни, локални и државни! И во тој ланец на неодговорност не можете туку-така да именувате кој е поодговорен, и зошто, зашто во тој ланец секоја од важните алки можела да го прекине случувањето, веднаш и неотповикливо. Тоа можел да го направи првиот човек на Македонската православна црква кога видел – а видел, или му пренеле – што и како се случува на улиците на Струга. Можел тоа да го направи и владиката Тимотеј како, претпоставувам, директно одговорен владика за тамошните случувања и човек кој ја предводел процесијата.

(...)

Оттука, како што вели цитираниот митрополит, ние треба „да застанеме смирено, да стоиме со страв“ ама не само „во начелното Божествено Предание“ туку и во знак на почит на оние кои деноноќно водат битка со пандемијата, почит и кон сограѓаните, без оглед дали се верници или не. Такво нешто не видовме ни за Велигден, ниту во Струга! Напротив, видовме дрскост и безобразие, отворено непочитување на кризните мерки, загрозување на општата безбедност, застрашувачка неодговорност недостојна за една верска заедница!


-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: stef4o
Date Posted: 21-Jul-2020 at 20:52
Ако не грешам и хотелов спаѓа под Мал Ринг,неможам да видам колкава катност му дозволија,ќе има ли потреба од менување на проектот или ќе се продолжи по старо.?


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 21-Jul-2020 at 23:24
П+7 H=28


-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: stef4o
Date Posted: 22-Jul-2020 at 08:58
Значи секаде каде заврши мораториумот наместо кратење се добива плус катност и маркици типичен пример е Ново Маало а еве и тука хотелов требаше да биде прво П+6 сега е П+7 а збореа дека немало да дозволат многу да се оди во висина. Така да џабе е целиот процес кога нема некое подобрување во поглед на планирање на просторот.


Posted By: stef4o
Date Posted: 25-Jul-2020 at 14:07
Полиција во центарот на Скопје ги избрка градежните работници, екс министер за финансии се скара со полицајците, тврди дека има документи и дека му бараат мито од 1 милион евра

[tube]z_DlyR7VCNs&feature[/tube]

https://tv21.tv/mk/izbrkani-gradezhni-rabotnitsi-od-tsentar-sopstvenikot-tvrdi-deka-hotelot-ne-e-divogradba-i-obvini-za-barane-mito-od-1-milion-evra/


Posted By: stef4o
Date Posted: 25-Jul-2020 at 14:11
Денеска овластен градежен инспектор на Општина Центар, заедно со раководителот на Сектор за инспекциски работи во присуство на овластени лица од ПС Центар, согласно член 136 од Законот за градење, излегоа на терен и констатираа дека инвеститорот ДРУШТВО ЗА ЕКОНОМСКИ КОНСАЛТИНГ – ЕКОНОМСКО БИРО ДОО Скопје не го почитува Решението од 26.02.2020 година за отстранување на градбата – Деловен простор – објект од втора категорија со димензии 61,00 м x 34,50 м, кој се гради од армиранобетонска конструкција на улица Даме Груев бр.35А и службениот знак за затворање на градилиштето.
Инвеститорот не поседува одобрение за градење на градбата. Во определените три дена инвеститорот не ја остранил градбата и затоа, на 28.04.2020 година овластениот градежен инспектор носи заклучок со кое решението е извршно. Инвеститорот со заклучокот требал сам да ја отстрани градбата во спротивно, тоа ќе се стори по административен пат на сметка на инвеститорот.
На 08.05.2020 година со записник од извршен инспекциски надзор, градежна инспекција на Општина Центар го затвора градилиштето кое е оградено, поставена е лента за спречување на натамошна изградба и на јавно место е истакнато дека е затворено од градежна инспекција, а инвеститорот има рок од 30 дена да ја усогласи натамошната изградба или да ја отстрани градбата. Овој заклучок е поради фактот дека инвеститорот и покрај претходно донесените заклучок и решенија продолжил со градба на објектот. И покрај се инвеститорот, самоволно, ја отстранил лентата за заградување на објектот и служебниот знак со кој е затворено градилиштето и продолжил со градба.
Инвеститорот и покрај тоа што е донесено решение и заклучок за уривање, и затворање на градилиштето по член 136 од Законот за градење, на насилен начин го отстранил знакот за затворање на градилиштето. Поради тоа во присуство на полиција денеска од градилиштето се отстранети затекнатите работници и согласно Закон, против инвеститорот ќе се поведе постапка пред надлежните органи.

https://www.facebook.com/sasha.bogdanovikj/


Posted By: stef4o
Date Posted: 25-Jul-2020 at 14:17
ИНЦИДЕНТ НА ГРАДИЛИШТЕТО НА „БЕКО“, ИНВЕСТИТОРОТ СТОЈМЕНОВ СЕ КАРАШЕ СО ИНСПЕКТОРИТЕ ОТИ ГРАДИ БЕЗ ДОЗВОЛАИнспектори заедно со полиција утрово интервенираа на градилиштето на ТЦЦ „Плаза“ поранешно „Беко“ во центарот на Скопје, за да ја стопираат градбата на објектот. Веќе неколку недели, работници за време на викендите изведуваат градежни работи за хотелот иако инвеститорот Борис Стојменов нема дозвола за градба од Општина Центар, бидејќи на сила е мораториумот. Откако полицијата ги запре градежните работи, на градилиштето дојде Стојменов кој се караше со инспекторите, велејќи им дека немаат право да ги стопираат работите и обвинувајќи дека Општината му барала мито од еден милион евра и затоа не му се дава да гради.

Градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ за САКАМДАКАЖАМ.МК вели дека ваквите обвинувања на Стојменов се целосно навистинити.

„Веќе неколку пати му е издадено решение за стопирање на градежните работи, но и покрај тоа се гради. Повикувам Обвинителството да излезе на терен и да поведе постапка. Додека не се донесе новиот план Мал ринг не смее да се гради”, вели Богдановиќ.

Граѓани кои пријавуваат во медиумите и во инспекцијата, како и околните жители, велат дека инвеститорот не ја почитува забраната за градба и во градилиштето се изведуваат градежни работи за викенд кога нема инспекција.

Објектот на ТЦЦ „Плаза“ сопственикот го урна пред две години, бидејќи од претходното раководство на Општина Центар на чело со градоначалникот Андреј Жерновски добил дозвола за доградба и надградба на објектот. Но при почетокот на градежните работи му било кажало дека темелите на објектот нема да ја издржат надградбата, па затоа го урна објектот, со намера да го гради одново. За да гради нов објект од темел, треба да добие нова дозвола за градба. Но, бидејќи Општина Центар го воведе мораториумот за градба инвеститорот не смееше да гради и немаше добиено градежна дозвола. И покрај тоа, во мај лани почна со градежни работи, беше поставена дури и втора плоча, а беа поставени и арматури за носечките столбови. По пишувањата на САКАМДАКАЖАМ.МК, Општина Центар во јуни 2019 му достави решение за стопирање на градбата.

Градоначалникот Богдановиќ вели дека градежна дозвола ќе добие откако ќе се донесе новиот план за Мал ринг, но инвеститорот не попушта и си гради велејќи дека има дозвола од Жерновски дадена пред мораториумот. За планот Мал ринг во тек е јавната анкета, а во средата имаше јавна презентација.

Колкава ќе биде висината на објектот од Општината велат дека ќе се знае кога ќе се заврши изработката на новиот детален урбанистички план, но постојано уверуваат дека нема да добие поголема висина од претходната.

%20 - https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/intsident-na-gradilishteto-na-beko-investitorot-stojmenov-se-karashe-so-inspektorite-oti-gradi-bez-dozvola/


Posted By: user8642
Date Posted: 25-Jul-2020 at 16:10
Лажна загриженост кобајаги за дивоградбите. Заради немоќта институциите да се справат во дивоградбата во Маквровка сега ќе се обидат да си исперат рацете преку овој објект. Губите гласови, џабе ви е обидов, дури е контрапродуктивен!


Posted By: ehrlich
Date Posted: 25-Jul-2020 at 16:40
оДстрани бе

Остана ли некој писмен во државава


Posted By: stef4o
Date Posted: 26-Jul-2020 at 11:23
Борис Стојменов ја обвини Општина Центар дека му бара мито за ТЗЗ „Плаза“, Богдановиќ бара извинување

Инцидент во строгиот центар на Скопје се случи денес откако на градилиштето кај ТЗЗ „Плаза“ (поранешно „Беко“), интервенираа полиција и градежен инспектор на Општина Центар кои спречија градежни работници да продолжат со градба на објектот за кој општината тврди дека нема соодветна документација.

На градилиштето беше присутен и сопственикот на локацијата екс министерот за финансии Борис Стојменов, кој ја обвини Општина Центар дека му барала мито од еден милион евра за да продолжи со работа на локацијата на која е предвидено да се гради деловен објект.

„Четири години со платени комуналии, платено сѐ, не може да градиме затоа што бараат милион евра мито. Не им давам мито“, изјави тој за ТВ21.

„Ние имаме одобрение од 2016 година, ни правеа проблеми имаме судска пресуда каде е докажано дека е во ред да се гради од Управен суд. И сега тука упаѓаат надвор од закон надвор од сѐ. Ова само го има во Македонија. Полиција да се меша во градење, тоа е нонсенс“, додаде Стојменов.

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ, во реакцијата вели дека доколку некој му побарал мито на Стојменов и има докази за тоа, случајот треба да го пријави во јавното обвинителство. Истовремено, како што додава, бара од Стојменов јавно извинување за изнесените тенденциозни тврдења, а во спротивно ќе поднесе соодветни пријави.

Богдановиќ преку Фејсбук истакна дека денешната акција на надлежните институции била поради тоа што инвеститорот не го почитувал решението за отстранување на градба кое било донесено уште на 26 февруари годинава.

„Инвеститорот не поседува одобрение за градење на градбата. Во определените три дена инвеститорот не ја остранил градбата и затоа, на 28.04.2020 година овластениот градежен инспектор носи заклучок со кое решението е извршно. Инвеститорот со заклучокот требал сам да ја отстрани градбата во спротивно, тоа ќе се стори по административен пат на сметка на инвеститорот“, вели Богдановиќ.

Тој додава дека на 08.05.2020 година со записник од извршен инспекциски надзор, градежна инспекција на Општина Центар го затвора градилиштето кое е оградено, поставена е лента за спречување на натамошна изградба и на јавно место е истакнато дека е затворено од градежна инспекција, а инвеститорот има рок од 30 дена да ја усогласи натамошната изградба или да ја отстрани градбата. Овој заклучок е поради фактот дека инвеститорот и покрај претходно донесените заклучок и решенија продолжил со градба на објектот. И покрај сѐ, инвеститорот самоволно ја отстранил лентата за заградување на објектот и служебниот знак со кој е затворено градилиштето и продолжил со градба, наведува Богдановиќ.

Инвеститорот и покрај тоа што е донесено решение и заклучок за уривање, и затворање на градилиштето по член 136 од Законот за градење, на насилен начин го отстранил знакот за затворање на градилиштето. Поради тоа во присуство на полиција денеска од градилиштето се отстранети затекнатите работници и согласно закон, против инвеститорот ќе се поведе постапка пред надлежните органи, вели Богдановиќ на Фејсбук.

Инвеститор е Друштво за економски консалтинг – „Економско биро“ ДОО Скопје, кој на местото на некогашнагта стоковна куќа „Беко“ гради деловен простор – објект од втора категорија со димензии 61 на 34,5 метри. (Н.В.)

https://nezavisen.mk/boris-stojmenov-ja-obvini-opshtina-centar-deka-mu-bara-mito-za-tzz-plaza-bogdanovikj-bara-izvinuvanje/


Posted By: stef4o
Date Posted: 26-Aug-2020 at 15:52
Општина Центар допрва ќе бара фирма за уривање дивоградба што требаше да се урне во февруариСе сеќавате на одговорот на Општина Чаир за дивоградбата кај ТЦ Мавровка? И таму се распишува тендер за фирма за уривање не само на оваа дивоградба, туку и за други дивоградби на територијата на општината. Ова изгледа им е некаков модел во одговорите на општините за наводното уривање на дивоградбите.

Општина Центар на 26 февруари издаде решение за уривање на дивоградбата со габарит 61х34,5 метри. Рокот за уривање беше три дена. Цели 6 месеци потоа, Општина Центар ни одговори дека допрва ќе бара фирма за уривање.

Што се чека? Се чека предлог-планот за Мал Ринг, за да може некако оваа дивоградба да стане легална. Меѓутоа, ако сè оди според законот, во предлог-планот Мал Ринг оваа градба и не треба да постои затоа што би требало веќе да е урната. Затоа што, според решението на истиот тој оддел на урбанизам во Општина Центар, рокот за уривање во февруари бил три дена и инвеститорот морал да постапи без никакви одлагања.

Инвеститор на градбата на улицата Даме Груев 35а, поранешно БЕКО, или локацијата каде што беше хотелот ТЦЦ Плаза, е Борис Стојменов, поранешен министер за финансии и сопственик на „Економско биро“. Тој за време на последната интервенција на инспекторите во придружба на полицијата на 25 јули годинава изјави дека општинарите му барале мито од 1 милион евра.

Тој ден овластен градежен инспектор на Општина Центар констатирал дека инвеститорот не го почитува решението за уривање. На 28 април овластениот градежен инспектор носи заклучок со кое решението е извршно. На 8 мај со записник од извршен инспекциски надзор, градежна инспекција на Центар го затвора градилиштето, кое е оградено, поставена е лента за спречување на натамошна изградба и на јавно место е истакнато дека е затворено од градежна инспекција, а инвеститорот има рок од 30 дена да ја усогласи натамошната изградба или да ја отстрани градбата.

„Да ја усогласи натамошната изградба“? Значи веќе нема рок за уривање, туку се остава простор за некакво усогласување.

И сега почнува лавиринтот на уште едно озаконување дивоградба.

Уривањето на стариот објект БЕКО беше образложено со проблеми во статиката на објектот. Откако се реши статиката, се урна стариот објект, се доби на габаритот на новиот објект, многу поголем од веќе урнатиот објект. И во висина - приземје плус 7 ката.

Во планот за Мал Ринг, кој допрва треба да се усвојува, пишува дека „во границите на планскиот опфат за кој се работи предметнава планска документација има изведено бесправна градба, односно градби без соодветна техничка документација. Согласно член 14 од Законот за просторно и урбанистичко планирање (Сл. Весник на РМ бр. 51/05, 137/07, 24/08, 91/09, 124/10, 18/11, 53/11) во тие површини не се утврдуваат услови за идна градба. Површината каде има изведено бесправна градба изнесува 381м2“.

Скопската општина Центар уште во февруари годинава на инвеститорот на објектот кај БEKO му издаде решение за отстранување на дивоградбата, со рок од три дена сам да ја отстрани. Тоа, се разбира, не е сторено, а денеска Општината на прашање на МКД.мк одговори дека „во наредниот период ќе распише јавна набавка за избор на соодветна фирма за уривање, која ќе постапува не само во однос на таа дивоградба, туку и по други решенија за отстранување на други дивоградби“. Што се чекаше цели 6 месеци, за време на кои инвеститорот, со прекини, си продолжи со градењето?https://www.mkd.mk/makedonija/skopje/opshtina-centar-doprva-kje-bara-firma-za-urivanje-divogradba-shto-trebashe-da-se#1


Posted By: stef4o
Date Posted: 12-Nov-2020 at 12:47
Тука пак почнале...се надевам ќе се сетат да истакнат табла и да не прекинуваат веќе

Posted By: Théoden
Date Posted: 22-Nov-2020 at 15:33
Од Твитер:
Од рушењето на ТЦЦ Плаза:

Posted By: stef4o
Date Posted: 22-Nov-2020 at 22:11
Пак излегоа со реакција од Општина Центар и пак ќе го стопираат градењето.Незнам што е поентата објектот од месец на месец си добива по една плоча а во меѓувреме е стопиран.
Да не беше денешното бетонирање на плоча можеби немаше ни да реагираат,а изминативе две недели интензивно се армираше. Срамота среде град неможат да се справат со едно градилиште...


Posted By: Џоле
Date Posted: 22-Nov-2020 at 22:13
А што е проблемот тука, имаат дозвола за градба или немаат?

-------------
За сè има вторпат


Posted By: stef4o
Date Posted: 22-Nov-2020 at 22:19
Originally posted by Џоле

А што е проблемот тука, имаат дозвола за градба или немаат?


Додека рушеше го фати мораториумот за Мал Ринг што сеуште не е усвоен и имаше дозвола само да го сруши Беко и да направи ископ,дозвола за градба нема и затоа неможе да истакне рендери ниту било какво инфо. На 3-4 пати пробува да почне па го прекинуваат ама скоро до приземје ќе стигне. Незнам што се случува со ревидираниот план и колкава катност му дозволуваат.


Posted By: Џоле
Date Posted: 22-Nov-2020 at 22:24
Па, сигурно колку што беше и БЕКО (за висина зборам), само не знам што го дрват, тука треба хотел да никне, има наназад во темава рендери, модерна зграда ќе биде, инвеститорот е во трошоци, секој ден застој е негова загуба, не знам зошто се заебаваат вака, да ми простите.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: stef4o
Date Posted: 23-Nov-2020 at 14:33
Почитувани,
Би сакале да ги известиме граѓаните дека по пријава на граѓани, Секторот за инспекциски надзор на Општина Центар, веднаш испрати овластен градежен инспектор на терен, каде е констатирано дека се прекршени законските одредби согласно Законот.
Општина Центар, денешното незаконско делување од страна на сторителите, ќе го надополни во претходната кривична пријава и ќе ги преземе сите мерки до надлежните институции, поради недозволени градежни активности кои се одвиваат на територијата на Центар, на поранешниот објект на Хотел Плаза.https://www.instagram.com/opstinacentar/


Posted By: stef4o
Date Posted: 23-Nov-2020 at 15:07
ПО КОЈ ЗНАЕ КОЈ ПАТ ПРЕКИНАТО ДИВОТО ГРАДЕЊЕ НА ХОТЕЛОТ КАЈ ПОРАНЕШНО „БЕКО“, ОПШТИНА ЦЕНТАР ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА

Хотелот ТЦЦ „Плаза“ на местото на поранешно „Беко“ не престанува да се гради. Градежна механизација и работници и викендов го градеа хотелот иако немаат градежна дозвола за градба од Општина Центар бидејќи на сила е мораториумот.

„Запознаени сме дека инвеститорот пак гради. Досега десетина пати ја прекинуваме градбата, ама џабе нема разбирачка. Овластен градежен инспектор кој беше на терен констатира дека се прекршени законските одредби согласно Законот за градба. Незаконско делување од страна на сторителите, ќе го надополни во претходната кривична пријава и ќе ги преземе сите мерки до надлежните институции, поради недозволени градежни активности кои се одвиваат на територијата на Центар“, вели градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ.

На градилиштето, во јули годинава дојде до инцидент меѓу сопственикот Борис Стојменов и инспекторите од Општина Центар. Откако испекторите изрекоа една од многуте забрани за градбa, Стојменов се караше, велејќи им дека немаат право да ги стопираат работите и обвинувајќи дека Општината му барала мито од еден милион евра и затоа не му се дава да гради.

Објектот на ТЦЦ „Плаза“ сопственикот го урна во март 2018, бидејќи од претходното раководство на Општина Центар на чело со градоначалникот Андреј Жерновски добил дозвола за доградба и надградба. Но при почетокот на градежните работи му било кажало дека темелите на објектот нема да ја издржат надградбата, па затоа го урна објектот, со намера да го гради одново. За да гради нов објект од темел, треба да добие нова дозвола за градба. Но, бидејќи Општина Центар го воведе мораториумот за градба инвеститорот не смееше да гради и немаше добиено градежна дозвола. И покрај тоа, во мај лани почна со градежни работи и оттогаш не престанува да гради.

%20 - https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/po-koj-znae-koj-pat-prekinato-divoto-gradene-na-hotelot-kaj-poraneshno-beko-opshtina-tsentar-podnese-krivichna-prijava/


Posted By: Џоле
Date Posted: 23-Nov-2020 at 16:17


Е, супер, сега ми е појасно зошто не смее да гради, последниот пасус убаво си објаснува.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: ehrlich
Date Posted: 23-Nov-2020 at 16:54
Ауууу, каков заеб


Posted By: <Fresno>
Date Posted: 23-Nov-2020 at 20:50
Во време на „режимот“ само со еден се договараа работите, сега малку покомплицирано е. Многу рачиња има.Print Page | Close Window