Print Page | Close Window

Скопје, некогаш и денес

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Скопје
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3727
Printed Date: 22-Sep-2020 at 10:56


Topic: Скопје, некогаш и денес
Posted By: zabegan
Subject: Скопје, некогаш и денес
Date Posted: 07-Jun-2020 at 15:11
Долго време ја мислев темава, ама никако да се наканев да ја зачнам
Се работи за тоа фотографии кои се постари од некои пет години, па назад во историјата, да ги споредиме со денешната ситуација на терен.
Интересно е да видиме како се развивал градов, што негативно, што позитивно.
Фотографиите ги превземам и ги правам од што е можно повеќе од истиот агол.
Најголем дел од старите фотографии ми се превземени од овде и од skyscrapercity.com, ако има некои ваши, слободно кажете да ги маркираме, ако знаете точна година на фотографиите, уште подобро.

еве неколку за почеток, не се нешто посебно поради бујната вегетација, ама сепак:
Аеродром, мост БлизнакРоманска болница (Поликлиника Букурешт)
Населба Железара:Карпош, улица Волгоградска:Карпош, Драмски театар:Аеродром, Јане Сандански:Железара:-------------
Architects create dreams...politicians create nightmaresReplies:
Posted By: zabegan
Date Posted: 07-Jun-2020 at 15:14
Извинете за различните формати на фотографиите, се средува и тоа, ова е онака набрзина.
Во иднина може да бидат и склопени две фотографии во една како прелевање

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 07-Jun-2020 at 15:55
Posted By: ironm
Date Posted: 07-Jun-2020 at 16:16
Одлична идеја е ова, тоа со склопени фотографии мислам дека би било уште подобро Thumbs%20Up


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 07-Jun-2020 at 16:31
Ако користиш imgur, стави едно h пред .jpg и сликата ќе се смали на 1024 px.

За жал на темава ќе има многу повеќе негативни од позитивни примери

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: zabegan
Date Posted: 29-Jun-2020 at 20:48
Еве уште неколку:
-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: FT
Date Posted: 30-Jun-2020 at 00:49
Двете слики од Транспортниот Центар се многу жални...


Posted By: zabegan
Date Posted: 30-Jun-2020 at 03:16
Originally posted by FT

Двете слики од Транспортниот Центар се многу жални...
ветувам нема све само депресија да биде

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 09-Jul-2020 at 00:06-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: David
Date Posted: 09-Jul-2020 at 17:54
Исусе,страшна за гледање тогаш,страшна за гледање сега....најстрашно од се Настел и другарите не можат психички да излезат од ОВА и ден денес,ова ни е врвот во архитектурата.


Posted By: stef4o
Date Posted: 10-Jul-2020 at 10:10
Во Мичурин

октомври 2014

јули 2020

Posted By: stef4o
Date Posted: 10-Jul-2020 at 10:16
ул.706(зад Веро Центар)

2014

2020

Posted By: stef4o
Date Posted: 10-Jul-2020 at 10:39
Олимписки базеноктомври 2014https://twitter.com/pakkenikne


Posted By: zabegan
Date Posted: 11-Jul-2020 at 21:08
Stef4o

инаку, не сум приметил дека оригиналниот дизајн на олимписки бил со стакло напред на целата фасада... изгледа го преградиле да добијат на простор? плус бетонскиот дел на приземјето сега е отворен и натрупан со рандом фирми?
стариот изглед е далеку подобар од сега, како и да е... за ружноќата на билбордите да не ни дискутираме

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 16-Jul-2020 at 01:58


дрвава низ град почнаа веќе да ме напињаат-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: stef4o
Date Posted: 16-Jul-2020 at 10:42
Мичурин

Просторот пред изградба на црквата(октомври 2014)

Денес


Posted By: stef4o
Date Posted: 16-Jul-2020 at 10:45
Маџир маало(2014)ДенесPosted By: stef4o
Date Posted: 16-Jul-2020 at 10:49
Маџир маало(2015) пред изградбата на Астера и соседната зградаДенес

Posted By: stef4o
Date Posted: 16-Jul-2020 at 10:51
ул.Петричка 2014денесPosted By: гитардемон
Date Posted: 16-Jul-2020 at 10:52
„Ама и Софија и Тирана се грди, Скопје не е ништо полошо“.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: user8642
Date Posted: 16-Jul-2020 at 11:18
Сликава е многу понова него ли земјотресот. Климите изгледаат прилично модерно, а застава 101 се произведува од 1972-ра година навака. Незнам како би се датирала сликава поприближно, ама е барем 15тина години после земјотресот ако не и повеќе. Збунува тоа што е црн-бела.Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 16-Jul-2020 at 12:45
Доградениот кат е од пред 2002 според снимките на GE, а климиве ваљда се од 90-ти.

Црвениот крст на РСМ како самостојна организација делува од 1992. На оваа слика од март 1975 нема ниту клими, ниту натпис МЦК/MRC, а и прозорците се темни, така да сликата веројатно е од 92-01.

http://foto.mij.rs/site/gallery/16360/photo/13 - извор

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: zabegan
Date Posted: 16-Jul-2020 at 17:53

дефинитивно е сликата од 90-ти, само нејќам да се расфрлам со години за да не правам забуни, ко што гледам дека прават некои други профили што објавуваат стари фотографии од скопје
би сакал да имам точни години за секоја фотка, ама за жал нема, може само да се препознаат периоди

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: stef4o
Date Posted: 17-Jul-2020 at 06:25
Во Мичурин

20142019Posted By: stef4o
Date Posted: 20-Jul-2020 at 10:52
ул.Руди Чаевац/Методија Шаторов Шарло-Стар Аеродром

201420.07.2020201407.2020Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 00:47-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 00:49
инаку ова е многу потешко од што замислував, постојано се судирам со нови дрва, бандери, зеленило, проширени улици на кои може да ме изгази кола и слично-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 00:51-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 00:56-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 01:01-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 01:07-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 01:10


-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: zabegan
Date Posted: 13-Aug-2020 at 01:20
што научив од турава, еден тон стари објекти во мааловo се нагрдени со доградби и настрешници (исклучувајќи го СК2014) и све тоа поминувало испод радар затоа што промените се мениорни, ама значително го нагрдуваат објектот

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: stef4o
Date Posted: 16-Aug-2020 at 10:45
пред Настел Тафталиџе 20142018

(од твитер)


Posted By: JovanOdGjorche
Date Posted: 16-Aug-2020 at 13:09
Колку добра локацја, а толку лошо искористена...

-------------
And something, somewhere was lost in 1938...


Posted By: stef4o
Date Posted: 17-Aug-2020 at 10:50
ул.Петар Ацев-Мичурин

2014денесPosted By: stef4o
Date Posted: 19-Aug-2020 at 15:42
Спортска сала Расадник

(од твитер незнам година)

2014Posted By: stef4o
Date Posted: 24-Aug-2020 at 07:07
Кај Мајчин Дом

20142019Posted By: zabegan
Date Posted: 15-Sep-2020 at 01:09
-------------
Architects create dreams...politicians create nightmaresPrint Page | Close Window