Print Page | Close Window

Мислење: Лифт во дневна соба

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Изградба и ентериери
Forum Discription: Совети, искуства, едукација, проекти...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3890
Printed Date: 09-Dec-2022 at 11:15


Topic: Мислење: Лифт во дневна соба
Posted By: nikola21m
Subject: Мислење: Лифт во дневна соба
Date Posted: 11-Apr-2021 at 16:54
Барам совет од вас, пред неколку дена гледав еден стан во зграда каде што лифтот, односно онаа „коцка“ каде што поминува лифтот е дел од дневната.
Погледнете на сликава како тоа изгледа (се обидов да илустрирам):
https://i.imgur.com/fjN7dwO.png


Ме интересира дали во некоја друга зграда имате сретнато ваква поставеност на лифт каде што еден ѕид од дневната ве дели со лифтот?

Секако во денешно време има тивки лифтови кои не се слушаат, и добри методи за изолација но ме интересира мислење од вас искусните.

Секој совет е добредојден! Благодарам. https://i.imgur.com/fjN7dwO.png - https://i.imgur.com/fjN7dwO.pngReplies:
Posted By: stef4o
Date Posted: 12-Apr-2021 at 12:51
Незнам во која зграда си го приметил тоа,јас таков сличен пример имам со зградата на Елена Лука во Мичурин каде лифтовите се близу спалната кај становите од 69м2.
Верувам дека во првите години се ќе биде ок ама по 10-15 години може да се појават одредени вибрации,шкрипење и други звуци кои би можело да прават проблем.Не сум некој експерт но си тргнувам од мојата зграда каде лифтот е доста стар и се слуша а не е залепен до ниту еден стан(во спротивно би било лудница).
Требало поинаку да ги проектираат но ете така испаднало.

Posted By: nikola21m
Date Posted: 13-Apr-2021 at 10:15
Благодарам, не се работи за Елена Лука, но слични се распоредите. Реално ептен дебилно ми е ова со мало ѕидче во дневна да имаш каде што ќе поминува лифт.. Иако се спомнуваше дека ќе има јака звучна изолација и „децибелите“ кои ги вади лифтот се мали, пак не ми прави кејф.Print Page | Close Window