Print Page | Close Window

Мичурин - Аеродром

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбанистички целини
Forum Discription: Урбанистички планови и градски микролокации
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=4081
Printed Date: 24-May-2022 at 13:02


Topic: Мичурин - Аеродром
Posted By: Џоле
Subject: Мичурин - Аеродром
Date Posted: 04-Mar-2016 at 09:03
ЗГРАДИ НАМЕСТО КУЌИ КАЈ ДЕПОТО НА „ПАЈАКОТ“

Згради и трговски центар ќе се градат на местото на куќите кај Железничка станица во близина на депото на „Градски пајак“ и „ПОЦ“. Така предвидува урбанистичкиот план, кој вчера требаше да се разгледува на седница на Советот на Општина Центар. Советниците од Аеродром веќе дадоа согласност за планираната урбанизација, а за ДУП-от треба да гласаат двете општини, бидејќи по поделбата на квартовите и новиот ГУП, предметниот реон ги зафаќа и двете општини.

Од Центар вчера појаснија дека станува збор за појас кој, генерално, го зафаќа просторот по должина на Железничката станица од депото на „пајакот“ кон „Трета македонска бригада“.

„Предвидената урбанизација, всушност, е усогласување со новиот ГУП. Се потврдуваат Автобуската станица, бензинската пумпа и депото. ДУП-от предвидува колективно домување на местото на куќите, а има и маркичка за трговски центар, односно деловни објекти“, појаснија вчера од Центар.

Планот предвидува изградба на вкупно пет згради во тој реон, со максимална катност од пет, односно шест ката.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=1EF059DC5954804F909C06142D987173 - http://www.utrinski.mk/?ItemID=1EF059DC5954804F909C06142D987173

-------------
За сè има вторпатReplies:
Posted By: zabegan
Date Posted: 04-Mar-2016 at 17:48
затоа што малку се зградите во маџир маало што се градат
дај бе изградете нешто што не е факинг станбен објект

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: stef4o
Date Posted: 04-Mar-2016 at 18:57
Na koja ulica e planirano ova spaga vo micurin ili ne!


Posted By: zabegan
Date Posted: 04-Mar-2016 at 19:25
Originally posted by stef4o

Na koja ulica e planirano ova spaga vo micurin ili ne!
се мисли на куќите на Никола Карев и дивиот простор од другата страна на пругата

е сега, дали е мичурин или пролет, не знам

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: stef4o
Date Posted: 04-Mar-2016 at 19:45
Cim e i od drugata strana na prugata znaci del od proektov e i vo Micurin. Samo ne svakam kaj ke praat trgovski kao sto e spomnato po nekoi portali. Ne gledam nikakva potreba od nego. A inaku koga ke se pocne so realizacija na ova.


Posted By: kiriOK
Date Posted: 03-Apr-2019 at 18:59
Кога ќе прочитам ''зелени површини'' ми се иде у ВЦ, бетер него кога ќе видам рендери со саксии на секоја тераса и дрва на кров.
Дај бе признајте дека Мичурин го чека судбина на Дебар Маало и готово.

Ново градско лице кај новата железничка станицаЗавршија јавната презентација и анкетата за деталниот урбанистички план градска четврт И09 – нова железничка станица во делот за општината Центар. Бидејќи планот опфаќа и дел за Аеродром и за него допрва ќе следуваат јавна презентација и анкета. Центарци веќе ги дадоа своите забелешки, барем оние што го видоа планот и сега им останува на надлежните да ги сумираат, анализираат и евентуално да ги вградат во предвидениот план. Планот опфаќа површина од 8,51 хектари во градската четврт нова железничка станица. Се предвидува изградба на нови станбени и деловни објекти, зелени површини и единици за здравствена и социјална заштита. Притоа, во делот на општината Центар планот предвидува инфраструктура и станбени згради, а во делот на општината Аеродром големи трговски единици и единици за здравствена и социјална заштита, а истиот тој предвидува и паркови и зеленило на територијата на двете општини.

Конечниот предлог-план по деталниот урбанистички план градска четврт И09 за новоформираната градска четврт беше на јавна презентација во просториите на општината Центар. Граѓаните можеа да видат и кои се границите на опфатот. Северната граница се движи по оската на булеварот Кузман Јосифовски-Питу, на југоисток границата оди по должината на улицата Борис Кидрич. Југозападната границата се движи по оската на Третата македонска бригада и на северозапад по крајната линија на улицата Никола Карев, која оди во иста линија со Железничката станица и Маџир Маало.

– Со планот се предвидени нова инфраструктура и нови станбени објекти за колективно домување, односно згради. Предвиденото зеленило во рамките на ДУП-от е во обем што би бил можен со постојната состојба, односно таканареченото парковско и заштитно зеленило. На ова место е предвидена изградба на шест објекти со катност П+7, со исклучок на постојниот објект, кој е со катност П+4. Станува збор за објекти за колективно живеење со приземје и плус седум ката во висина, иако според генералниот урбанистички план општината можеше да дозволи П+12, приземје плус дванаесет ката, но одлучивме дека се доволно седум ката. Постојната зграда на тој дел е П+4, приземје плус четири ката, објект на кој му дадовме да се направи доградба. Објектите се блоковски решени – објаснуваат од општината Центар.
Оттаму додаваат дека јавната анкета на планот И09 за општината Центар заврши заклучно со 27.2.2019 година. По сумирањето на сите забелешки што ги доставиле граѓаните, истите тие ќе се анализираат, сумираат и евентуално – ќе се вметнат во идниот план.

Од општината Аеродром сѐ уште не ја завршиле јавната анкета за својот дел и тоа допрва ќе го направат. Неофицијално дознаваме дека повеќето од забелешките на овој план се однесуваат на делот за Аеродром, бидејќи таму се предвидени комерцијални објекти, куќи, згради и хостели. Какви ќе бидат забелешките на аеродромци ќе се знае откако делот за Аеродром ќе ја помине јавната презентација.

– Овој план е заеднички со општината Центар. Делот од Центар беше ставен на јавен увид, а делот што се однесува на Аеродром ќе биде ставен на јавен увид набрзо кога на увид ќе бидат презентирани сите детали од страна на стручното лице – планерот, за што јавноста ќе биде навремено информирана – ни одговорија од општината Аеродром.

Досега само за мал дел од опфатот на овој план постоела планска документација, бидејќи со генералниот урбанистички план на градот Скопје од 2002 година овој опфат бил третиран како зона со намена на површини за сообраќај и врски. Со генералниот урбанистички план од 2012 година овој опфат ја менува намената и се формира градска четврт И09 – нова железничка станица.


Posted By: stef4o
Date Posted: 03-Apr-2019 at 20:58
Na Micurin mu se nameracija vo posledno vreme,preku nok niknuvaat novi gradilista a infrastrukturata e ocajna,ulickite stanuvaat se potesni od parkirani koli(osobeno Simeon Kavrakirov koja mislam deka najpametno e da se napravi ednosmerna) a spored toa sto imaat vo plan da go gradat pretezno se stanbeni zgradi i trgovski centar(ne sfakam zosto zapnaa sekoe maalo da ima trgovski no pretpostavuvam se misli nesto vo stilot na Lisa Centar vo Lisice). Sepak parkingot e najgolem problem,starite zgradi nemaat predviden parking a kaj novive stoi poluprazen,isto taka i gradinka ne bi bila na odmet. Na Debar Maalo potsetuva samo poradi soobrakjaniot haos i zgradickite so gi pravat na S.Kavrakirov a nekolku ulicki vo vnatresnosta se gradat prilicno masivni zgradi so nad 100 stanovi.


Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Apr-2019 at 15:53
Со жолто се означени сите потенцијални места за згради а со црно местата каде веќе се одвиваат градежни активности.Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Apr-2019 at 15:56
Рендери од она кое веќе се гради

Posted By: skopskodete
Date Posted: 06-Apr-2019 at 21:22
Originally posted by stef4o

Со жолто се означени сите потенцијални места за згради а со црно местата каде веќе се одвиваат градежни активности.


Имаш некои грешки во однос кај би се градело.
Провери во ДУП-от.


Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Apr-2019 at 21:52

Da vo pravo si imam ispusteno nekolku lokacii a na nekoi mozebi i voopsto nema predvideno markica za gradba.Ke vidam sto e planirano spored DUP i ke napravam nova posredena ovaa ja napraviv nabrzinka od oko. Na onoj del okolu depoto na pajak sluzbata i ulici i patista imaa najava za trgovski i nekoi drugi sodrzini ama neznam dali gi usvoija promenite.


Posted By: stef4o
Date Posted: 23-Apr-2019 at 16:21
Еве извадок од ДУП-от за поголем дел од населбаваPosted By: hcitrS
Date Posted: 29-May-2019 at 18:04
Нема појезива населба на Балканот, порадо во Идризово в ќелија отколку во ова гето би живеел.


Posted By: kiriOK
Date Posted: 30-May-2019 at 07:31
И јас мислам дека оваа населба ќе го извлече најдебелиот крај...
Има уште неколку празнини кои ќе ги пополнат,исто и со деловите каде постојат привремени објекти...куќите комплетно ќе се заменат со згради,постоечките помалку габаритни згради ќе се 'украсат' со надрадби и доградби или и тие ќе се заменат со блокови...
Целата населба има улична мрежа достојна за време турско и еден парк/игралиште со 15 дрва.

Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Aug-2019 at 11:07
Ако се реализира сегашниот ДУП тогаш навистина населбава ќе стане вистински хаос.Еве што каде е предвидено

1.Наместо паркингов предвидена е 4-катница што значи 30-тина коли на улица

2.Отспротива кај Жито Маркет и соседните бараки две петкатници3.Ресторанот Рулет и соседните перални треба да станат деловен објект со висина 7м4.Плус во внатрешноста веќе се градат големи згради со по 100-тина станови а уличките уште сега се претесни и преполни со коли а голем дел од нив завршуваат слепо бидејќи ул.Борис Кидрич треба според ГУП да стане булевар и тоа за Мичурин би било добро бидејќи со тоа ул.Петар Ацев и Анастас Митрев ќе станат попроточни но прашање е дали тоа некогаш ќе се реализира.


Posted By: skopskodete
Date Posted: 06-Aug-2019 at 13:02
Дефинитивно треба Симеон Кавракиров да стане еднонасочна со една лента за паркирање, а во однос на паркирањето има пред Стокомак еден голем простор којшто е совршен за катна гаража. Плус, со ул. Борис Кидрич не би имало некој голем сообраќаен хаос.


Posted By: skopskodete
Date Posted: 06-Aug-2019 at 13:13
https://imgur.com/a/6JptCMr - Фото
Друго нешто за кое што сум размислувал е овој простор да биде еден парк така што под паркот би имало две нивоа за паркирање под земја така што сите оние кои би ги користеле услугите на приземје во околните згради или одат на гости би се паркирале тука, а во исто време огромна површина во Мичурин би станала парк.
За надоместокот за земјиштето сигурен сум дека општината не би имала проблем со оглед на тоа што милиони и милиони евра добива од големиот број новоизградени згради, тие што се градат и допрва тие што ќе се градат, па сигурно ќе се договори со тој кој е газда на земјиштето.


Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Aug-2019 at 13:16

Da definitivno treba da stane ednonasocna a prostorot kaj Stokomak spored planot e parking za 105 vozila samo treba da go napravat ili katna ili montazen parking ovaka e premnogu haoticno ulicata e pretesna a na istata treba da niknat uste najmalku dve tri zgradi.


Posted By: skopskodete
Date Posted: 06-Aug-2019 at 13:17
Originally posted by stef4o


Da definitivno treba da stane ednonasocna a prostorot kaj Stokomak spored planot e parking za 105 vozila samo treba da go napravat ili katna ili montazen parking ovaka e premnogu haoticno ulicata e pretesna a na istata treba da niknat uste najmalku dve tri zgradi.

За се' секогаш има решение само треба да се оди малце понапред од шаблонските размислувања кои со децении ги има за Скопје.


Posted By: stef4o
Date Posted: 06-Aug-2019 at 13:20
Parcelata koja ja posocuvas za park so vakov stepen na razmisluvanje poprvo ke stane nekoja dolgnavesta petkatnica sekoj cekor go koristat za stanben objekt bez resen parking so novive gradbi se gubi se poveke zelenilo.


Posted By: skopskodete
Date Posted: 06-Aug-2019 at 13:24
Originally posted by stef4o

Parcelata koja ja posocuvas za park so vakov stepen na razmisluvanje poprvo ke stane nekoja dolgnavesta petkatnica sekoj cekor go koristat za stanben objekt bez resen parking so novive gradbi se gubi se poveke zelenilo.

Па мислам дека со оваа парцела можат да докажат од општината дека навистина размислуваат за граѓаните ако ја направат парк+паркинг. Тоа би се видело кога би се изработувал следниот ДУП.


Posted By: stef4o
Date Posted: 14-Oct-2019 at 07:12
Мичурин снемува животен простор, добива ли градот ново Дебар Маало?Некогаш беше идилична населба

Градоначалникот Марин мора да поведе грижа во што ќе се претвори Мичурин ако продолжи градењето на нови згради. Тој кога доаѓаше на власт рече дека ќе се бори против градежната експанзија и дека ќе го чува животниот простор на Аеродром, ни вели мичуринката Гордана.

На улица „Венјамин Манчуковски“ во скопската населба Мичурин тешко да може да се разминат две возила. Едното, мора да застане, за другото да помине. А место за паркинг и скоро да нема. Сообраќајницата која води од школото „Блаже Конески“ па до Нова железничка станица секојдневно е пренатрупана со автомобили. Е, сега на улицата се гради уште нова седумкатница со десетици станови. Каква гужва ќе биде тогаш, зарем треба да се запрашаме? Исто е и на другите неколку улици кои поминуваат низ Мичурин, во општина Аеродром. Така е во последните петнаесетина години кога многу стари згради се дозволи да се надградат, а и нови стамбени објекти никнаа како печурки.

-Овде е веќе неподносливо да се живее. Нема простор. А уште се гради. Еве оваа нова зграда сега ќе заземе голем простор, а кај ќе се паркираат нивните станари никој не знае. Не требаше да се дозволи толку голема зграда. Тука имаше стара зграда и добро е што тие луѓе ќе добијат нови станови ,но мораше ли зградата да биде толку голема? Но така е кога профитот решава за се, ни рече Панче Настоски, жител на оваа населба во општина Аеродром.

Но, не е само новата седумкатница објект што ќе го задуши просторот во ова населба која што го градот е позната по традицијата на прославата на Василица кога во локалното паркче се собираат многу скопјани. Новата повеќекатница се гради и на улицата „Атанас Митрев“, се гради на делот до булеварот „Трета македонска бригада“, се гради на улицата „Петар Ацев“…

-Зградите се толку блиску една до друга што комшиите ќе можат да зборуваат од тераса. Се ми се чини дека ќе ни се повтори она што се случи со Дебар Маало. Ќе ни стане претесно и ќе ни се наруши убавината на живеењето која досега ја имавме, ни рече Милица Костовска.

А низ населбата има повеќе стари двокатни згради чии станари чекаат инвеститори или дозволи за градење на згради.

-Градоначалникот Марин мора да поведе грижа во што ќе се претвори Мичурин ако продолжи градењето на нови згради. Тој кога доаѓаше на власт рече дека ќе се бори против градежната експанзија и дека ќе го чува животниот простор на Аеродром. Нека сега не дава дозволи за правење на асфалтна џунгла, ни вели мичуринката Гордана.

Инаку, жителите на Мичурин чекаат и на обнова на водоводот, нови сообраќајни решенија, подземни контејнери, заграден простор за домашни миленици, хортикултурно уредување на просорите кај новите згради…

Решение за паркирање нема
Решавањето на проблемите со паркирањето во населбата но и во цел Аеродром е застанато, иако, беше една од клучните заложби во изборната програма на градоначалникоит Златко Марин. Тој ветуваше формиање на општинско претпријатие за паркинг услуги, изградба на монтажни паркинзи на едно или две нивоа…., но тоа се уште не се остварува.

А имаше најави дека ќе стане елитна населба
Стеснувањето на населбата почна кога општинарите дозволија да се уриваат старите згради и на нивно место да се градат нови, поголеми. Дотогаш, на сила беше планот кој дозволуваше само надоградување на старите згради. Кога се менуваше ДУП-от имаше најави дека Мичурин ќе стане елитна населба но тоа, очигледно, не се случува туку се трупаат згради една до друга.

https://skopskoeho.mk/michurin-snemuva-zhivoten-prostor-dobiva-li-gradot-novo-debar-maalo/?fbclid=IwAR2puJdt2yZ1U2hhVAqnP52B-gVnArQRu03hByaTZXrV2Qj5dsb2oOvmhEU


Posted By: stef4o
Date Posted: 28-Jul-2020 at 16:21
Се надевам дека овие промени нема да бидат во насока на нови маркици за згради таму кај што не им е место или пак зголемување на катноста...пожелно би било да се во насока на пренамена на парцели во паркинг простор или нешто слично но сепак мислам ќе испадне првата опција а тоа се нови згради.Според мене некои работи кои би можело да се предмет на измените но ќе видиме во која насока

1.На овој паркинг каде сега паркираат околу 50-тина возила е вцртана маркица за 4 катна зграда што би било вистински хаос ако се реализира бидејќи тие коли тогаш би останале буквално на и онака оптоварената улича2.Ова е сега див паркинг позади комплексот Градиа Хоум и моментално има маркица Б5 но сеуште никој ништо не изградил3.Ширинката до маркетот Стокомак идеално место за паркинг било да е на едно ниво или монтажен4.Картонажи,магацини и слично...воопшто не доликува за една населба но ме плаши дека ќе се вцрта некое огромно Настел здание а паметно би било подземен паркинг со паркче одозгора но тоа тешко да биде5.Спорната маркица до црквата но не верувам дека ќе ја чепкаат во овие измениСепак ова се само мои претпоставки ќе видиме на што точно се однесуваат измените во планот.Posted By: stef4o
Date Posted: 29-Jul-2020 at 07:11
Еве нешто повеќе околу измените,се работи за парцелите 2.3 и 2.4 некаква корекција на гранични линии меѓу парцелите

2.4 е веќе изградена зграда а 2.3 е барака

http://aerodrom.gov.mk


Posted By: stef4o
Date Posted: 08-Feb-2021 at 12:29
ДенешниPosted By: stef4o
Date Posted: 03-Dec-2021 at 18:34
Originally posted by Џоле

ЗГРАДИ НАМЕСТО КУЌИ КАЈ ДЕПОТО НА „ПАЈАКОТ“

Згради и трговски центар ќе се градат на местото на куќите кај Железничка станица во близина на депото на „Градски пајак“ и „ПОЦ“. Така предвидува урбанистичкиот план, кој вчера требаше да се разгледува на седница на Советот на Општина Центар. Советниците од Аеродром веќе дадоа согласност за планираната урбанизација, а за ДУП-от треба да гласаат двете општини, бидејќи по поделбата на квартовите и новиот ГУП, предметниот реон ги зафаќа и двете општини.

Од Центар вчера појаснија дека станува збор за појас кој, генерално, го зафаќа просторот по должина на Железничката станица од депото на „пајакот“ кон „Трета македонска бригада“.

„Предвидената урбанизација, всушност, е усогласување со новиот ГУП. Се потврдуваат Автобуската станица, бензинската пумпа и депото. ДУП-от предвидува колективно домување на местото на куќите, а има и маркичка за трговски центар, односно деловни објекти“, појаснија вчера од Центар.

Планот предвидува изградба на вкупно пет згради во тој реон, со максимална катност од пет, односно шест ката.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=1EF059DC5954804F909C06142D987173 - http://www.utrinski.mk/?ItemID=1EF059DC5954804F909C06142D987173


Еве каков план имаат донесено О.Центар за овој дел истиот вклучува 6 масивни згради од по 7 ката и 2 згради со намена Б2-големи трговски единици од 5 катаhttp://www.centar.gov.mk/?page_id=6460#83-донесени


Posted By: stef4o
Date Posted: 20-Dec-2021 at 14:35
Мислам дека оваа населба е еден од најзабаталените делови од општината каде во последниве 15 години скоро и да нема никаков инфраструктурен план,изградба на паркинг,атмосферска канализација,систем на едносмерни улици,пробивање на ул,Борис Кидрич

Еве што требаше да се направи,со жолто пробивање на ул,Борис Кидрич и едносмерност на ул.Симеон Кавракиров а со црни стрелки посочени позиции за катни гаражи или монтажни паркинзи.Освен маркици за нови згради ништо друго не се реализира,внатрешниот дел од населбата е се поголем хаос,при помал дожд улиците се под вода,се паркира или во кал и земја или по улици и тротоари.


Posted By: skopskodete
Date Posted: 20-Dec-2021 at 15:59
Да...

А за општина како Општина Аеродром мислам дека не е ништо ова да се среди.


Posted By: stef4o
Date Posted: 25-Dec-2021 at 17:47
Незнам дали само јас имам таков впечаток дека населбава заедно со соседната населба Острово се едни од најзапоставените во рамки на Аеродром а и воопшто.
За цели 15 години само неколку минијатура од проекти се имаат направено без притоа да е решено нешто суштински од значење за жителите.
Можеби било подобро да потпаднат под ингеренции на Центар но ете таква била среќата Транспортен да биде границата.
Во последниве години освен по неколку нови згради и обнова на веќе постоечки паркизи скоро и да нема инвестиции во инфраструктура,паркинзи,хигиена кои се под секое нормално прифатливо ниво.
На толку инкасирани комуналии и даноци мислам дека е срамота да се биде на вакво ниво.


Posted By: zabegan
Date Posted: 26-Dec-2021 at 23:19
Originally posted by stef4o

Незнам дали само јас имам таков впечаток дека населбава заедно со соседната населба Острово се едни од најзапоставените во рамки на Аеродром а и воопшто.
За цели 15 години само неколку минијатура од проекти се имаат направено без притоа да е решено нешто суштински од значење за жителите.
Можеби било подобро да потпаднат под ингеренции на Центар но ете таква била среќата Транспортен да биде границата.
Во последниве години освен по неколку нови згради и обнова на веќе постоечки паркизи скоро и да нема инвестиции во инфраструктура,паркинзи,хигиена кои се под секое нормално прифатливо ниво.
На толку инкасирани комуналии и даноци мислам дека е срамота да се биде на вакво ниво.
мислам дека да потпадне под Центар нема да смени ништо, со оглед на состојбата на Пролет, Ново маало и Маџир маало во истиот склоп

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: <Fresno>
Date Posted: 27-Dec-2021 at 15:02
Пролет е коректна уште од пред 10-ина години. Проблем таму се старите фасади и рандом доградби на балкони. Со оглед на тоа што има по 24 релативно мали стана во тие згради, ништо чудно да го видиме за 10-15 години Мичурин сценариото и таму - рушење и нови П+8+Пк, за конечно да се упропасти и првата урбана населба во градов.

И за Острово не мислам дека е запоставено, ако негде беше активен Марин, тоа беше таму, реновирање на парк и асфалт на паркинзи. За хигиена да, недоволна, како и поголем дел од Скопје.

Еве за Мичурин што ветил новиов: градинка; надградба на ООУ „Блаже Конески“ со нови 8 училници; монтажна гаража и нови паркинг места за 300 возила; нов кружен тек помеѓу Мичурин и Стар Аеродром; целосна реконструкција на двата крака на улицата Фрањо Клуз низ цела должина во должина од 600 метри; сообраќајно поврзување на бул. Трета македонска бригада со улиците Анастас Митрев, Венјамин Мачуковски и Петар Ацев; сервисна улица на крак од ул. Анастас Митрев.


Posted By: stef4o
Date Posted: 05-Jan-2022 at 16:35
Во контекст на муабетот од претходно...

-------------------------------------------------------
Аеродромци бараат од Муцунски конечно да се средат Мичурин и СкопјанкаГрадоначалникот на Општина Аеродром, Тимчо Муцунски, изврши увид во градежните активности зад трговскиот центар „Бисер“ кои веќе подолг период беа закочени. На ова место се поставува плочник, а според преоктот да претходната локална власт треба да никне современ сквер со повеќе содржини

-Како нова локална власт јавно кажуваме дека нема да работиме деструктивно и ќе ги завршиме сите веќе започнати проекти. Но, она што ќе се разликува во наредниот период е тоа што веќе нема вакви проекти, како овој зад Бисер да се работат толку долг временски период и ќе бидат ангажирани повеќе работници, порача Муцунски при увидот.

Тој за оваа календарска година најави и нови капитални проекти кои, како што рече, се од огромно значење за сите нас.

Дел од жителите на една од најголемите скопски општини, Аеродром, пак, се пожалија дека недоволно се посветува време на Мичурин и се реагираше на запуштеноста на Трговскиот Центар Скопјанка.

-Гледам Нов Аеродром го правите мал Париз. Секојдневно се уредува, се' повеќе и повеќе. МИЧУРИН СЕ ЗАГУШУВА ВО КАЛ И НЕЧИСТОТИЈА! Ниту еден ден, никој со мал прст не помрдна нешто, пишува еден револтиран граѓанин.

-Мичурин до автобуската станица кога ќе се среди, се е земја и кал, а нови згради. Фали и зеленило и паркинг соодветен.

-ТЦ.Скопјанка е запустен мириса на урина, приземјето е хорор, никој ли не го одржува? Нека се освежи фасадата и ѕидовите..Колку убаво име има, не иде да биде грда Скопјанка, вели друг жител.

-Од најурбана населба Аеродром на што почна да личи? Нека се шири Градот, не да се пренатрупува. Треба културни содржини да се развиваат. Децата нема каде да излезат, па нема ни пристојни шеталишта, освен крајбрегот на Вардар и по тротоарите од Булеварите! Размислете....ТЦ.Скопјанка е крајно запустена...20 години ништо не се вложува, ниту се чисти и реновира, гласи ставот на друг граѓанин.

https://skopjeinfo.mk/aerodromci-baraat-od-mucunski-konechno-da-se-sredat-michurin-i-skopjanka - https://skopjeinfo.mk/aerodromci-baraat-od-mucunski-konechno-da-se-sredat-michurin-i-skopjankaPrint Page | Close Window