Print Page | Close Window

Софтвер

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Изградба и ентериери
Forum Discription: Совети, искуства, едукација, проекти...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=430
Printed Date: 21-May-2022 at 18:57


Topic: Софтвер
Posted By: Cloverstack
Subject: Софтвер
Date Posted: 28-Oct-2008 at 22:46
Редно е да гибнеме по малце и во полето на софтвер во контекст на овој суб-форум.

Значи оваа нишка е за било каков софтвер кој е поврзан со темата, како на пример софтвер за планирање, проектирање, дизајн и сл.

Јас сега за сега само да иницирам. Сигурен сум дека бетон ќе има што да каже на оваа тема Big%20smileReplies:
Posted By: beTon
Date Posted: 29-Oct-2008 at 01:00

па отприлика можам да кажам добра вечер за темава, се надевам дека ќе ги поделиме искуствата и познавањата за Build софтвер и алатки... она што мене лично ме импресионира е Google SketchUp кој толку го доближи проектирањето до обичниот човек што мислам дека веќе сите скицирања ќе добијат 3д форма па и работата ќе оди како песна, посебно што како програм е прилично прецизен кога станува збор за димензиите а и секој меш(објект) лесно се експортира во сите можни 3д формати од obj па се до cad форматот, а да биде уште поинтересно секој објект може да се качи на GE...

за CAD/CAM муабетите само можам да посочам од каде и до каде може да се оди бидејќи имам навистина скромно искуство т.е. доволно колку за пинг-понг муабет но не и за да распалам па се надевам дека некој друг може подетално да не запознае со предностите и маните на овие програми и процеси на изведба, тука би влегле цнц машините кои по зададен модел принтаат на материјалите па се надевам дека некој од Академијата на Микросам ќе фрли нешто повеќе инфо околу процесот...Posted By: beTon
Date Posted: 19-Nov-2008 at 19:00
Originally posted by http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=312&PID=12972#12972 - Cloverstack

] Добар софтвер. Многу радо би си „поиграл“ во него да имав можност...

кло желбата да ѕирнеш во http://www.procedural.com/industries.html - CityEngine ќе ти се оствари, ептен брзо пуштија срце http://www.procedural.com/purchase.html - Procedural Inc.
http://www.procedural.com/support/faq.html - CityEngine FAQ
What is Procedural Modeling?
Procedural modeling is an umbrella term for a number of techniques in computer graphics to create 3D models from rules instead of constructing them from geometric primitives such as cubes and spheres.
Hence, procedural modeling focuses on the rule-based generation of semantic 3D content, rather than the cumbersome and complex manual editing of individual 3D primitives. As a consequence, procedural modeling is several times more efficient than traditional modeling.

http://www.procedural.com/purchase/trial_download?setupid=Session587333?_FOOX2000000w7jkTrial - Download 30-Day Trial Now!
http://www.procedural.com/cityengine/production-pipeline/export-samples.html - Export Samples for CE
http://www.procedural.com/support/tutorials.html - CityEngine Tutorials [ http://www.procedural.com/support/first-steps.html - 1 ][ http://www.procedural.com/support/city-wizard.html - 2 ][ http://www.procedural.com/support/forum.html - 3 ]
CityEngine is the unique 3D city creation system for generating large urban environments for all city modeling industries. Regardless if you are situated in game creation, modeling of stand-in models for film & tv, content services for virtual worlds, or if you are into urban planning. CityEngine will suit your needs. 

Use sophisticated knowledge-driven modeling tools. Work with one consistent model through the whole production process. Get direct visual feedback along your content creation. Build directly on previous work by evolving pre-visualizations into final production sets, adding more and more detail. 

By using variation of buildings and mixing of design styles, the CityEngine artist can generate large scenes with individual buildings, perfect from detailed physical appearance to large-scale placement. 

The unique streets module of CityEngine generates realistically looking city layouts and street-networks. Later on, streets can easily be redefined and adapted to changing project needs without significant increase in production costs. 

Visualize your design intentions in a fast and smart way across the borders of game, film, architecture, engineering and construction industry. Just imagine how you can cut your costs in half for your next city planning competition with CityEngine. Or how you can easily communicate your urban visions or reveal exciting insights from the past to the public.

Posted By: Cloverstack
Date Posted: 20-Nov-2008 at 00:56


Уште "crack"  да најдеш и наредена е LOL


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Nov-2008 at 01:22

па за сега не ти треба, додека го проучуваш! а и сеуште е рано за крек муабети, иако на магарето има нешто сепак се фол немаат никаков експорт плагин. ме чуди како за шест месеци откако е излезен сеуште куртулил кршење кичма изгледа има нешто посреди, можеби се во сојуз со пиратите LOL чудно како не приметив до сега дека имаат trial налетав на информација дека прво било планирано за 23 мај да ја пуштат некомерцијалнава верзија но дури некаде јули ја пуштиле.

инаку муабетов се крчка уште од 2004, а Pascal Mueller знам 2006 излезе на siggraph со http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=312&PID=12818#12818 - Transformations in Architectural Design и секоја година излегуваа со нешто ново и подобро на фестивалот... 

http://www.procedural.com/company/press_room - www.procedural.com/company/press_room

http://www.vision.ee.ethz.ch/~pmueller/publications.html - www.vision.ee.ethz.ch/~pmueller/publications.html

http://www.tenlinks.com/news/PR/procedural/072308_cityengine.htm - Procedural Ships CityEngine for Urban Modeling

http://www.3dlinks.com/3DNews.cfm?NewsID=1541 - CityEngine Generates Rome in One DayPosted By: beTon
Date Posted: 20-Nov-2008 at 02:00

http://en.wikipedia.org/wiki/Procedural_modeling - PROCEDURAL MODELING - WIKI

Procedural modeling is an umbrella term for a number of techniques in computer graphics to create 3D models and textures from sets of rules. http://en.wikipedia.org/wiki/L-System - L-Systems , http://en.wikipedia.org/wiki/Fractal - fractals , and http://en.wikipedia.org/wiki/Generative_Modelling_Language - generative modelling are procedural modeling techniques since they apply algorithms for producing scenes. The set of rules may either be embedded into the algorithm, configurable by parameters, or the set of rules is separate from the evaluation engine.

Although all modeling techniques on a computer require algorithms to manage and store data at some point, procedural modeling focuses on creating a model from a rule set, rather than editing the model via user input. Procedural modeling is often applied when it would be too cumbersome to create a 3D model using generic 3D modelers, or when more specialized tools are required. This is often the case for plants, architecture or landscapes.

Procedural modeling suites
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Houdini_%28software%29 - Houdini
 • http://en.wikipedia.org/wiki/BRL-CAD - BRL-CAD
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bryce_%28software%29 - Bryce
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Terragen - Terragen
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Grome - Grome Landscape Modeler
 • http://en.wikipedia.org/wiki/E-on_Vue - VUE Infinite

http://en.wikipedia.org/wiki/Procedural_generation - PROCEDURAL GENERATION - WIKI

http://en.wikipedia.org/wiki/Fractal_landscape - FRACTAL LANDSCAPE - WIKIPosted By: beTon
Date Posted: 13-Feb-2009 at 15:15

да се вратам пополека на СКечап, бар со него имам искуство, единствено ми е проблем да најдам квалитетна рендер машина за истиот засега, но и тоа се решава со малку експорт по другите 3д апликации...

она што ме изненади пријатно е тоа што и официјално и кај нас SketcUp почна да се користи од архитектите, обично се досега сите беа заглавени на извиканите http://en.wikipedia.org/wiki/Computer-aided_design - CAD платформи како  archicad, revit, adt, microstation итн. сепак се работи за проекти кои одат во контекст на единечен презентациски модел...

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=290&Itemid=84 - Без 3Д не може ни да се зборува за архитектурата

 Немања Ѓерман е млад 28-годишен архитект, кој живее и работи во Нови Сад, Србија. Деновиве во бизнис цели престојуваше во Скопје, поточно на покана на “Македонијапроект“, обучуваше наши кадри за работа во 3Д апликациите SketchUp и Artlantis.


 Веќе одамна е познато дека  “Македонијапроект“ е во ново руво и со нови сили работи на својот камбек. Компанијата изврши извонредни подобрувања, барем во делот на ИТ (информатичката технологија). Од неодамна тие го подобрија својот “streamline“ преку набавка, инсталација и обука на кадрите за работа во Archicad, SketchUp, Artlantis. На крајот на денот, резултатите ќе ги оправдаат инвестициите. Но, за тоа во друга прилика.

Немања Ѓерман со своето скромно четиригодишно искуство во архитектурата е вистински 3Д виртуоз и архитект. Главно проектира ентериери, работи архитектонски визуелизации и пишува колумни за српското списание за недвижности и култура на домувањето “М2“. Како и секој млад архитект, така и тој не може да им одолее на информатичките закачки. Верува дека 3Д визуелизацијата е круцијална при проектирањето, па оттаму и исклучително е важно да се биде “3Д писмен“. Ѓерман вели: „ ... без 3Д не се може, не може ни да се зборува за архитектурата. Таков е трендот. Тоа се подразбира. Инвеститорот тоа го очекува бидејќи само преку 3Д може да се комуницира со него и неговите желби...“. Значи ако умешноста во архитектонската визуелизација е услов за вршење на архитектонска дејност, како изгледа проектирачкиот процес? Немања Ѓерман првин го ислушува инвеститорот. Кои се неговите потреби и желби. Како одговор на тие барања, тој прави концепциска визуелизација на неговите идеи. Важно: квалитетот на вака изработените рендери треба да бидат на високо ниво и што повеќе фотореалистични, бидејќи инвеститорот очекува 3Д визуелизација која вели: WYSIWYG (What You See It’s What You Get, односно што гледаш, тоа добиваш). Оттаму, првиот впечаток е круцијален за бизнисот. Архитектот згора на тоа, ставен во просторно-временски континиум, мора брзо да реагира и да понуди квалитетни решенија, квалитетно презентирани. Тука е она битното. SketchUp е одлична, а освен тоа и интуитивна програма за 3Д моделирање. Лесно се работи во него иако е недоволно познат. И покрај скепсите што ги искажуваат неговите колеги архитекти за квалитетот на програмата, Ѓерман го докажува спротивното. Во спрега со Artlantis, па и со додатна доработка во фотош оп, рендерот за кратко време станува фотореалистичен. Впрочем, можете и самите да се уверите од посочените рендери. Ѓерман признава дека со 3DS Max, Vray и Photoshop се добиваат “екстра“ рендери, но истакнува дека за нивно солидно работење потребно е многу време, пари и трпение за да се стигне до соодветно прифатливо ниво.

 Чуму тоа, кога со SketchUp - Artlantis -  Photoshop се добива подеднакво добар  продукт, за побрзо време и за помалку  пари? Треба да се има на ум дека  првич- ните рендери на инвеститорот му  се нудат бесплатно со цел да се увери  дека архитектот има идеи подобни за  неговите желби. Ако е тоа случај, тогаш  се склучува договор за изработка на  Идеен проект. Во следната фаза, се  работат определени измени на моделот бидејќи скоро секогаш инвеститорот има забелешки. За да се дојде до посакуваното решение, архитектот треба да направи уште низа дополнителни измени на 3Д моделот и нови рендери. Повторно времето за изработка на рендерите е круцијално. Кога инвеститорот ќе добие smiley face, поголемиот дел од работата е завршена. Следен чекор е изработка на Главниот проект односно на работнилничките цртежи, кројни шеми итн. Во оваа фаза, Ѓерман користи Аутокад. Интересно е, верувам дека многумина ќе забележат, што 3Д визуелизацијата се користи на самиот почеток. Некако во минатото се навикнавме, 3Д архитектонската визуелизација да претставува заврш ен чин на еден проект и најчесто тоа е нешто со кое инвеститорот на крај добива впечаток што всушност добива. Е па нека ни е добредојде на сите во новото време во кое архитектот моделира во 3Д наместо да црта во 2Д, а инвеститорот на самиот почеток може многу реалистично да види што добива.

Немања Ѓерман вели дека како freelance 3Д визуелизатор може исклучително добро да се живее, само е битно добро да се позиционира на пазарот. Се наплаќа по рендер и тоа од 150 до 300 евра по рендер. Доколку 3Д визуелизацијата оди со проектирање на ентериер или објект, тогаш првите и вторите рендери се бесплатни, додека следните се наплаќаат 10 проценти од договорената сума за проектот (цените на проектирање на ентериери воНови Сад се движат од 10 - 25 евра за квадратен метар, па пресметајте сами). Особено важно за планирање на cashflow е тоа што по вторите рендери инвеститорот уплаќа 60 проценти од договорената цена за проектот на име на аванс. Дури тогаш започнува зделката.

Нови Сад не е така далеку. Принципите на кои почива бизнисот со проектирањето се исти секаде. На оние пазари каде понудата е голема, архитектите научиле како да се адаптираат во состојба на зголемена конкуренција. Научиле дека времето е пари, а парите се она што се брои. Времето се штеди со Информатичката технологија (ИТ). ИТ “исфрла“ нови (условно кажано подобри) решенија секојдневно. Затоа таа треба да се следи. Немања Ѓерман е во тек со случувањата. Тој смета дека одбрал одлична “производствена линија“: SketchUp - Artlantis so Core2Duo процесорска машина со 2Гб работна меморија и графичка картич ка АТИ Радеон 256 Мб. Од неговото искуство вели дека луѓето често пати во намера да заштедат, прават грешки од типот на половични инвестиции. Добар софтвер на лош хардвер или обратно. Затоа без импровизации.

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=290&Itemid=84 - Порта3 - диа.Трајче СТОЈАНОВ - бр.82Posted By: sr
Date Posted: 20-Feb-2009 at 16:08
ne znam dali prasanjeto e za tuka ama sepak moze li da mi kazete so kakva programa se pravat vakvi 3D vizualizaciiPosted By: lslcrew
Date Posted: 20-Feb-2009 at 16:24
Ср еве јас го префрив твојот пост на право место! Најнапред добредошол. Одолу 3д дизајн софтвер има една плеада софтвери што може да се искористат. Ја ќе оставам упатените да ти одгворат што највеќе практикуваат! Единствено знам дека на еден приватен факултет кај нас се изучува 3д студио макс, нормално делумно!


Posted By: La Linea
Date Posted: 20-Feb-2009 at 16:44
Previous Обично професионалните архитекти кога сакаат да направат асален реднер и што е можно пореален, користат некои од програмите како ArchiCAD и подоцна го доработуваат на Фотошоп.

Кај нас многу тешко се доаѓа до рендер, но еве за овој рендер конкретно лесно може да се заклучи дека е користен исклучиво http://en.wikipedia.org/wiki/Mspaint - овој софтвер


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: beTon
Date Posted: 20-Feb-2009 at 21:15

LOL донекаде си во право, сепак самите апликации за моделирање немаат нешто екстра рендер машини, затоа обично има плагин за посебни рендери како http://en.wikipedia.org/wiki/PhotoRealistic_RenderMan - RenderMan , http://www.archicadwiki.com/Artlantis - Artlantis , http://en.wikipedia.org/wiki/Maxwell_Render - Maxwell Render , http://www.kraytracing.com/wiki/index.php?title=Main_Page - Krayhttp://en.wikipedia.org/wiki/FinalRender - Finalrender , http://en.wikipedia.org/wiki/V-Ray - Vray или http://en.wikipedia.org/wiki/Mental_Ray - Mentalray

да додадам дека рендерирањето е процес кој бара многу меморија и пред се процесирање, па неретко за филм се користат машини и со 200 процесори, обично со стандард машина во зависност од комплицираноста и обемноста на процесирање една 2д слика од 3д композиција и е потребно од еден па до десет саати, обично овој процес се остава за преку цела вечер да се заврши целосно и нормално без нервози Smile инаку сега веќе има и можности за пост процесирање кај новите рендер машини како реметење на осветлувањето или сенките, иако истото ова може да се средува подоцна во фотошоп сепак најдобро и најреално е тоа да се изведе во самата рендер апликација...Posted By: sr
Date Posted: 21-Feb-2009 at 00:01
ви благодарам за одговорите

а по принцип јас ги користам autocad и photoshop


Posted By: beTon
Date Posted: 21-Feb-2009 at 14:00

што и да користиш па и скечап, нема да можеш да извадиш ваков реалистичен ефект само со дефаулт рендерите по апликациите и да го поднашминкаш сетне резултатот во фотошоп, бар не засега, затоа и ги наведов погоре скоро сите рендер машини со кои можеш да добиеш скоро реалистична рендерирана  слика, јасно претходно мораш и добро да си ја завршиш работата во основната апликација.  

инаку за споредба околу предностите на некоја апликација за рендерирање ќе треба сам да извадиш заклучок барајќи споредби помеѓу потесниот избор што ќе го направиш пример како

 1. http://wiki.blender.org/index.php/Dev:Ref/Competitor_Analysis/Renderers - wiki.blender.org/index.php/Dev:Ref/Competitor_Analysis/Renderers
 2. http://www.newtek.com/forums/archive/index.php/t-45356.html - www.newtek.com/forums/archive/index.php/t-45356.html
 3. http://www.spinquad.com/forums/showthread.php?p=242509 - www.spinquad.com/forums/showthread.php?p=242509
 4. http://www.kraytracing.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=1422...the - www.kraytracing.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=1422...the
 5.        


Posted By: medo
Date Posted: 12-Mar-2009 at 18:19
Еден од добрите рендер машини што сум го видел на дело е http://www.kerkythea.net/joomla/index.php - Kerkythea


Posted By: medo
Date Posted: 13-Mar-2009 at 16:32
Гледав презентација за Скечап и видов дека со про верзија може да се увезе dwg датотека.
Како да увезам dwg основа на еден објект, за да можам да го дигнам во 3D?
Ми дава само линии, а не затворени објекти?


Posted By: ArchiTechTone
Date Posted: 13-Mar-2009 at 16:47
Не сум кревал линиски фајл директно во скечап, еве сега пробувам, и не иде... Ако можеш, среди го тридето во АутоКад и префли го во скечап. Јас барем така правам...


Posted By: beTon
Date Posted: 13-Mar-2009 at 16:49

кој аутокад го користиш? на нет велат dwg'07 сеуште не е компатибилен формат со SkUp7, засега ги отвора само dwg фајловите од AC'04, значи сочувајго проектот во кад во постарите формати пример 2004 или 2000.

колку може да прелаже една иста екстензија, истава беља беше и  е со повеќето нови неажурирани формати,   сигурно ќе пуштат нова верзија на с’кечапот набрзо.   Posted By: medo
Date Posted: 13-Mar-2009 at 17:41
Беше АCAD2007, го ставив во 2004 и сега основата е цел блок. Пробав со explode али вергла и се заглавува програмот.
Друга работа е што ужасно бавно зумира и панира.
Дали е подобро да го цртам повторно само заради 3D моделот?


Posted By: beTon
Date Posted: 13-Mar-2009 at 18:04

види дали во кадот сите објекти се една целина, да не сочувуваш само одредена селектирана површина, исто види пробај во скечапот прочепкај со unhide, а во спротивно  зошто не пробаш со друга екстензија dxf , obj или acx...     

инаку сега најдов на гугл дека dwg'07 е компатибилна со скечапот http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=57597 - http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=57597  Posted By: beTon
Date Posted: 14-Mar-2009 at 14:32

Медо мислам го најдов чарето, но  бидејќи не сум фан на CAD програмите досега и не сум налетал на сопкава ниту пак ќе налетав доколку не прашаше. гледам дека двеве апликации бараат чист меѓусебен експорт и импорт однос. 

еве комбинација на чекори за http://groups.google.com/group/Sketchup-Pro/browse_thread/thread/83427e20c17ecde4 - 2d  dwg експорт од скечап ...

For me, and the simple things I design with SU, the 2D export works quite satisfactorily. In AutoCad I explode all the wide polylines(I use plot settings for line widths) and use Overkill (an Express tool) to clean up the results, and merge the imported layers to our layer standard.
What SU exports is essentially a 2D vector image of your current SU view. An analogical result is produced, for instance, when you produce elevation objects from an AutoCad Architecture model or export elevation views from a Revit model. They also produce essentially a simple line image.

а еве ја  и твојата беља, требало да го сочуваш фајлот во AC во примитвна  форма-конструкција на елементите...

http://download.sketchup.com/OnlineDoc/gsu_mac/GoogleSketchUpHelp.htm#K-Input_and_Output/Import_and_Export/IO-DWGDXFImport.htm - SketchUp 3D Model (DWG/DXF) Import

Importing DWG/DXF Files

...

Supported CAD Elements
SketchUp must translate the elements within a CAD file into SketchUp entities when importing a CAD file. Supported CAD elements include lines, arcs, circles, polylines, faces, entities with thickness, 3D faces, and nested blocks. CAD layers are also supported.

SketchUp does not support AutoCAD regions, XREFs, hatching, dimensions, text, and proprietary ADT or ARX objects. These CAD elements will be ignored on import.

You can change any unsupported elements into primitive CAD drawing elements, within your CAD application, if you need to import these elements into SketchUp. For example, you can explode ADT walls and extrusions in Autodesk Architectural Desktop so they will import as faces in SketchUp. Some elements might need to be exploded multiple times in your CAD package to be translated into SketchUp entities.

...

Import Options

...

http://download.sketchup.com/OnlineDoc/gsu_mac/GoogleSketchUpHelp.htm#K-Input_and_Output/Import_and_Export/IO-DWGDXFImport.htm - download.sketchup.com/OnlineDoc/gsu_mac/GoogleSketchUpHelp.htm#K-Input_and_Output/Import_and_Export/IO-DWGDXFImport.htmPosted By: medo
Date Posted: 14-Mar-2009 at 19:42
одлично, ќе го пробам ова деновиве и ќе известам.
Фала многу beTon!


Posted By: KamaZ
Date Posted: 14-Mar-2009 at 23:06
БеТон, не знам од каде ги вадеше рендерите ама на петтата слика е еден објект што се гради во Љубљана. Многу ми се допаѓа зградата и многу убаво се уклопува со локацијата.

Тоа беше малку офтопик. Што се однесува до 3д модели, јас си користам СкеЧап за моите авантури во архитектурата. А за понатаму користам иРендер ама триал верзија. Бидејќи е плагин за скечап многу е лесно да се стигне од модел до рендер. Се разбира имам иРендер написи преку целата слика ама не ми пречат нешто многу

И уште нешто. Убаво би било некој да постува и некој свој труд во форма на рендер. Би било интересно да си прокоментираме и на наши идеи и замисли нели??? Еве и јас ќе се потрудам да изведам нешто и да постувам во блиска иднина


Posted By: beTon
Date Posted: 15-Mar-2009 at 01:10

сликите се извадени од http://www.kraytracing.com/index.php?subpage=3 - www.kraytracing.com/index.php?subpage=3 , инаку рендеров ми е  скриен фаворит од веќе спомнатите ...

инаку што е до стандардните рендери кои одат со http://suwiki.org/suwiki/index.php?title=Renderers - SkUp мислам дека не е лошо да го пробаш и http://www.suplugins.com/ - Podium за споредба со iRender, кој исто е интегриран во кечапот што навистина е полезно бидејќи нема потреба да се работи рендерот во надворешна апликација за рендерирање, а со тоа заштедување на време и нервоза.

исто добра препорака е онаа на Медо за http://www.kerkythea.net/ - Kerkythea , рендерот кој како и http://www2.indigorenderer.com/ - Indigo и http://www.povray.org/ - POV-Ray 3.6 се free рендери. сепак иако се добри и ефтини рендер машини истиве неможат да се носат со претходно спомнатата екипа.  

инаку за постирање добро би било да се ангажираме околу средување на порепрезентативните објекти во земјава колку да не биде многу штуро на гугл'рт       Posted By: KamaZ
Date Posted: 15-Mar-2009 at 02:14
Ете баш и за Google Earth сакав да спомнам. Ја уште пред некое време направив каков таков модел на соравија (2-3 саати зезање и учење на sketchUp) ама не го поставив. Сега малце различна испадна па нема да биде ап ту дејт Smile. Голем проблем е што е доста тешко да најдеш димензии на некои згради. На пример објектот на МНТ (за кој што мислам дека вреди да биде еден од првите на ртот) е многу тешко да се процени онака од око. Плус не сум во Скопје па тешко ќе биде во чекори да мерам LOL.

Во секој случај добра идеја


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 15-Mar-2009 at 08:20
Можеш да мериш на google earth, освен висината која ќе мора да ја процениш од око Smile


Posted By: beTon
Date Posted: 16-Mar-2009 at 13:51

сега и за висината има чаре, во 7цата може да се извлечат контурите на одреден објект од   фотографија (вертикално пресликување), а после со рамномерно зголемување на димензиите на објектот (за точно позиционирање во однос на гугл’рт) лесно може да се добие приближната висисна, но за тоа потоа, плус вака низ зборови е потешко за разбирање,  па понатака ќе постирам видео.

додека сме блиску до недоумицата на Медо да нафрлам уште една сугестија за dwg фајловите,  ова претпоставувам би важело за сите cad формати...

http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=38578 - How should I prepare a CAD file for import into SketchUp?

You may not need to do anything special, but performing a little preparation often helps make the imported data more efficient.

SketchUp automatically discards any entities in the imported CAD file that have no 3D relevance, for example, text, dimensioning, hatching, logos, and so on. However, SketchUp won't discard the layers holding these entities, so you may want to delete those layers from the CAD file prior to import, or you can easily delete them all in SketchUp after import by opening the Layers browser and using the "Purge" command on the flyout menu, which purges all unused layers.

When graphics are many miles or kilometers away from the origin (0,0) in SketchUp, you can experience performance problems. Because of this, if you are importing, for example, Autodesk AutoCAD DWG files such as civil site plans in order to work with the contour lines, if the graphic is far away from the origin, it is helpful to move it close to the origin before importing into SketchUp. Alternatively, clear the SketchUp "Preserve drawing origin" option when importing ("File" › "Import" › "Options" › "Scale").
CAD imports are generally successful when the file size 15MB or less. Larger file sizes may fail upon import.

AutoCAD objects are not directly supported, but there is a way you can use them. Examples of these objects are doors, windows, stairs, and contour lines created in the Autodesk Architectural Desktop or Autodesk Land Desktop. In order to make the entities in these objects available for use, you can explode them in the Desktop application. The first explode results in a block entity. A second explode results in polylines. Block entities are imported into SketchUp as components, which can also be exploded in SketchUp. An alternative is to use the "File" › "Export to AutoCAD" command in the Desktop application. If the Desktop application is in plan view prior to export, this command creates 2D line work for SketchUp to import; if it is in a 3D view, it creates 3D faces for SketchUp to import.

Here are a couple suggestions for handling CAD graphics after you have imported them into SketchUp:

 • For imported data that won't be used for 3D extrusion, but that you need to view or show to others, such as property lines, parking lot markers, and so on: The goal with this type of data is to have it available, but to prevent it from impacting performance. To accomplish this, you need to isolate this data so SketchUp doesn't need to use its Face Finder functionality to analyze all of the points that make up this data. You can do this by selecting all these entities and creating a component from them (this is easiest to accomplish if these entities are all on their own layer). Be sure to use the "Replace selection with component" option when you create the component.
 • For imported data that will be used for 3D extrusion: As long as the imported edges are connected endpoint to endpoint, all you have to do is trace one edge from endpoint to endpoint, and then SketchUp's Face Finder creates the face whose perimeter is defined by the edges connected to that edge.
 •  


Posted By: medo
Date Posted: 17-Mar-2009 at 13:07
Во принцип, функционира се, но малку треба да се поработи на dwg датотеката пред да се увезе во Sketchup, што донекаде може да ја закомплицира работата, доколку авторот на dwg-то не бил уреден во својата работа околу слоевите.
Добар туториал за ова има и на http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=86649 - http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=86649 .


Posted By: aleksmkd
Date Posted: 24-Mar-2009 at 13:46
Zdravo decki, cackam 3dMax malku, sakam da go ucam Rhino, mi izgleda na jak program za modeliranje, precizen e, a toa mi treba bidejki studiram arhitektura. Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek. Vo Max go napraviv toa so camerata namestena na clipping planes no plocite i zidovite gi vadi suplivi... imate ideja kako da gi skrpam ti suplivi elementi?


Posted By: aleksmkd
Date Posted: 24-Mar-2009 at 13:49
a za sketchup.. treba da go probam , no dali ima dobra baza na elementi za vnatresno ureduvanje?


Posted By: ArchiTechTone
Date Posted: 25-Apr-2009 at 11:51
LSL највеќе користам АутоКад во комбинација со 3D Studio MAX, бидејќи се најкомпатибилни еден со друг, особено откако Аутодеск го откупи MAX-от. За оние што ги интересира, веќе е излезен AutoCAD 2010 (побарајте го кај вашиот омилен торент тракер)  Новиот аутокад има многу подобрени опци за моделирање, кои се повеќе наликуваат на оние во MAX-от што е голем плус (барем за мене)


Posted By: igorius
Date Posted: 06-Aug-2009 at 23:30
Originally posted by aleksmkd

Zdravo decki, cackam 3dMax malku, sakam da go ucam Rhino, mi izgleda na jak program za modeliranje, precizen e, a toa mi treba bidejki studiram arhitektura. Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek. Vo Max go napraviv toa so camerata namestena na clipping planes no plocite i zidovite gi vadi suplivi... imate ideja kako da gi skrpam ti suplivi elementi?probaj so cebas scalpel 


Posted By: igorius
Date Posted: 06-Aug-2009 at 23:32

se razbira ako e ova toa sto ti treba
Posted By: igorius
Date Posted: 06-Aug-2009 at 23:39
sto se odnesuva do scetch up i programi slicni na nego ...najtoplo vi preporacuvam da gi zaobikolite....kako sto gledate non stop se javuvaat problemi vo konvertiranje importinje vo nekoj segment od nesto sto sakate da napravite...se razbira dokolku ste arhitekti i seriozno planirate da se zanimavate so arhitektura najtopo vi gi preporacuvam autocad i 3ds max....i toa samo ovie 2 progami ....se drugo naiduva na odredeni bagovi...i nervozi dlaboko vo nokta(ova od iskustvo :P)

autodesk e kuka koja gi raboti ovie dva softvera (no i mnogu drugi programi) i zatoa oni odlicno sorabotuvaat eden so drug....vo princip vo autocad rabotite tehnicki crtezi od tipot osnovi preseci situacii za da posle gi preflite vo 3ds max i gi dignete vo 3d za vizuelna prezentacija.vo odnos na 3ds max vi go preporacuvam vray renderot i nisto poveke i nisto pomalce


Posted By: igorius
Date Posted: 06-Aug-2009 at 23:43
po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika

Posted By: Cloverstack
Date Posted: 07-Aug-2009 at 00:05
Originally posted by igorius

po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika

Се надевам мислиш на 1 - 1,5 години искуство, а не 1- 1,5 год работење на конкретниот проект  Big%20smile


Posted By: igorius
Date Posted: 07-Aug-2009 at 00:27
se razbira


Posted By: medo
Date Posted: 07-Aug-2009 at 07:49
Досега не сум работел во 3ds Max, но ме интересира колку брзо може да се совлада, со цел да се добијат некои едноставни 3D модели кога сакам да визуелизирам одредени елементи. Значи не ми требаат совршени рендери, туку чисто заради визуелизација.


Posted By: igorius
Date Posted: 07-Aug-2009 at 13:30
za pomalce od edna nedela...barme mene tolku mi terbase....simnav video tutoriali i toa bese toa


Posted By: Dave Gahan
Date Posted: 07-Aug-2009 at 21:01
Originally posted by medo

Досега не сум работел во 3ds Max, но ме интересира колку брзо може да се совлада, со цел да се добијат некои едноставни 3D модели кога сакам да визуелизирам одредени елементи. Значи не ми требаат совршени рендери, туку чисто заради визуелизација.
Комбинацијата AutoCAD + 3dsmax е најдобра т.е моделирање во првиот, сцена (текстури, светла, сенки, камера) во вториот...и најубаво е фино да си доработиш во Photoshop....
...ама дека ова за 10 дена ќе го совладаш - тешко. Може ако некој што веќе работи да ти покаже, ама најголем проблем со овие програми е што треба константно да ги користиш, а посебно 3dsmax - многу е комплексен и најубаво е да се зафатиш со еден renderer (стандардниот - scanline, mental ray, v-ray...), затоа што сите се приказна за себе btw јас го користам mental ray. Ако не ти е поврзано со професијата, подобра комбинација се програми како Sketch up, Rhino, Solidworks исл. инаку само ќе се замараш без потреба со овие...

-------------
MAKE CAPITALISM HISTORY


Posted By: Dave Gahan
Date Posted: 07-Aug-2009 at 21:04
Originally posted by igorius

po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika
Со малце сурфање по торент порталите ќе си најдете многу готови (бесплатни) сцени од http://www.evermotion.org/ - http://www.evermotion.org/ , за многу пократко време...


-------------
MAKE CAPITALISM HISTORY


Posted By: igorius
Date Posted: 07-Aug-2009 at 21:36
mene mi bese moabetot deka za nedela do deset dena moze da nauci  dovolno za da pocne  da modelira da dobie ednostavni 3d modeli...bidejki toa mu bese prasanjeto na covekot Crazy 


Posted By: Max
Date Posted: 10-Aug-2009 at 11:16

igorius Здраво, знам дека кадерите тешко се прешалтуваат на нешто поедноставно, но кога веќе зборуваме за скици, дефинитивно наједноставен програм за геометриско моделирање е скечапот, не дека е најтоп, но дефинитвно е најбрз и најотворен, исто најефтин а и најбрзо се развивава.

Еве една новина која ќе се одрази особено позитивно понатака на скечап доколку ја заштитат

http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=180&t=20124&start=0 - http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=180&t=20124&start=0

ова мислам јасно ти е колку скечап ги поместува границите, не е сеуште нурб моделер http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=10&t=12967 - http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=10&t=12967  но тера ептен блиску до него, ова значи дека набрзо ќе имаме решение за сите заебанции околу геометриските претопи кај органските, деконструктивните или растегливите(тензилни) модели  https://web.archive.org/web/20100110122554/http://www.pushpullbar.com/forums/sketchup/5395-organic-modelling-sketchup.html - http://www.pushpullbar.com/forums/sketchup/5395-organic-modelling-sketchup.html прашање на време е само кога ваквата симбиоза помеѓу триаголниците и нурбовите ќе се случи целосно, но и ова е добра старт, ајде сега кажими, нели е поедноставно сето ова да го правиш во скечап него да шеташ постојано од кадот во максот и назад?
може сум пре субјективен исто како и ти, но алат е алат, на што ќе се фатиш, на тоа и ќе ораш!


Posted By: Max
Date Posted: 11-Aug-2009 at 03:31
Originally posted by aleksmkd

a za sketchup.. treba da go probam , no dali ima dobra baza na elementi za vnatresno ureduvanje?
 
Алекс 3d warehaus на Skechup http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ - http://sketchup.google.com/3dwarehouse/  е можеби најбрзо надградуваната база во моментов на нет, во секој случај можеш слободно да импортираш елементи или модели во кој формат сакаш и од каде се сакаш.
 
Конкретно еве еден коктел од компоненти, од кои набрзина ја склепав Арената Филип 2 Македонски. Далеку е од готова, но сигурно додека се комплетира стадионот целосно, ова ќе биде каде каде готово. Инаку трибините се од пољуд, теренот од трет стадион, а кровот од четврти.
Немам сега време ниту волја да му се замарам и до крај да го составам, треба носачите на кровот да се додадат, но и немора, но треба кровот да се поддотера малку во однос на венецот на школката, исто треба да се вметне вториот влез и ложа на едната трибина, за тоа веќе е одвоена компонента само треба да се паркира и во горниот дел поднашминка.
Има се во фајлот само уште некој да седне да му се позамара, за да излезе идентична реплика на денешниов стадион. Во секој случај редно е некој да го замени тоа стариот модел на google earth.
еве го фајлот, па кој сака нека повели околу шминкањето
http://www.4shared.com/file/124258640/5589281f/SK1ST1.html - http://www.4shared.com/file/124258640/5589281f/SK1ST1.html
 
Но бадијала добивме убав стадион, кога за истиот непотребно во брзање загина човек, минимум што можат сега да направат надлежните, е на мечот и официјално да му оддаат почит на загинатиот, ова го велам искрено, во спротивно јас таму со нога не стапнувам, иако од дете на запад сум навивал, може никој не е крив за несреќата, но сепак сето ова на крај лошо изгледа, едни ќе тажат заради стадионот, а други ќе се веселат за истиот. Простете доколку ова звучи патетично, но мене не ми е сеедно! ќе разберев ова да се случува кај приватни инвеститори кои ќе беркаат рокови и премии, но кога државата стои зад вакво нешто тогаш нема оправдување! 


Posted By: Max
Date Posted: 11-Aug-2009 at 18:27
Заборавив да спомнам дека фајлот е Sketchup 7 и само со него се отвора, исто планот од GE на кој е поставен моделот е од стара снимка од градски, па не е лошо истиот да се ажурира, инаку овој план е изваден од постојниот 3d модел кој постои на GE http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=d03e1108f38fbcfb1c088f970198612c&prevstart=0 - http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=d03e1108f38fbcfb1c088f970198612c&prevstart=0

 

Originally posted by aleksmkd

sakam da go ucam Rhino, mi izgleda na jak program za modeliranje, precizen e, a toa mi treba bidejki studiram arhitektura. Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek.

 

Рино како и Солидворкс се најприкладни за машинство, индустриски дизајн и слично, а за архитектура држи се до Ревитот или Скечапот. еве неколку дебати на ова поле од професионалци:

 

Sk vs Rev

https://web.archive.org/web/20091126134627/http://www.cgarchitect.com/vb/28151-sketchup-vs-autocad-architecture.html - http://www.cgarchitect.com/vb/28151-sketchup-vs-autocad-architecture.html

http://www.revitcity.com/forums.php?action=viewthread&thread_id=4673 - http://www.revitcity.com/forums.php?action=viewthread&thread_id=4673

https://forums.autodesk.com/t5/revit-architecture-forum/sketchup-vs-revit/td-p/2380027 - http://discussion.autodesk.com/forums/thread.jspa?threadID=703063

https://web.archive.org/web/20100110122843/http://www.pushpullbar.com:80/forums/sketchup/6604-list-sketchup-related-websites.html - http://www.pushpullbar.com/forums/sketchup/6604-list-sketchup-related-websites.html

R3d vs SW

https://web.archive.org/web/20110815233244/http://www.core77.com/ubb/Forum10/HTML/000459.html - http://www.core77.com/ubb/Forum10/HTML/000459.html

http://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2006/07/rhino_to_solidw.html - http://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2006/07/rhino_to_solidw.html

https://web.archive.org/web/20091221092354/http://www.core77.com/ubb/Forum1/HTML/000104.html - http://www.core77.com/ubb/Forum1/HTML/000104.html

http://www.rcuniverse.com/forum/m_5004194/anchors_5018640/mpage_1/key_/anchor/tm.htm#5018640 - http://www.rcuniverse.com/forum/m_5004194/anchors_5018640/mpage_1/key_/anchor/tm.htm#5018640


Posted By: Max
Date Posted: 11-Aug-2009 at 21:50
Длабоко се извинувам, погоре имам ставено линк со не спакуван фајл, еве функционален линк со зипуван фајл од монтировкава за Арена Филип 2 Македонски
http://www.4shared.com/file/124423032/43331b4a/SK1ST1.html - http://www.4shared.com/file/124423032/43331b4a/SK1ST1.html


Posted By: igorius
Date Posted: 16-Aug-2009 at 23:54
max zdravo i do   tebe   vo prilog na moabetot,mojot sovet bese za lugje sto se zanimavaat so arhitektura...ne zborev za skici jas ,tamo napomnav vo eden del za modeliranje,i kako moj sovet do lugjeto sto se seuste na studii na arhitektura ili masinski fakultet a i do onie sto  rabotat seriozno arhitektura i inzenjering(ne pravam moabet za lugje sto rabotat tezgi od tipot na proektiranje stancinja,kujnicki i sl...) znaci lugje sto planiraat da ucestvuvaat vo svetska arhitektura,da gi izlozuvaat svoite trudovi po internacionalni konkursi da proektiraat opstestveni objekti i sl-nim im bese upaten moabetot.Veruvaj sekade kade sto sum rabotel po strana(grcija,spanija norveska slovenija) prvo te prasuvaat dali znaes autocad i max...nikoj ne prasuva za scetch up-prvo ednostavno scetch upot e nov program uste ima premnogu bagovi,ednostavno ne moze da se nametne na ovie giganti koi 20 godini nanazad gi usovrsuvaat site problemi sto scetch upot doprva gi pocnuva...baska scetchot e na nivo na konzola na platforma unificiran za ednostavni operacii....ne velam deka ne mzoes da modeliras ili proektiras so nego..tuku deka mnogu cesto na lugje sto rabotele programi kao nego i archicadot naiduvale na nereslivi programi pa so vreme se prebacuvale na autocad i 3ds max.

eve prost primer  za kaj nas....samokovski od mikrosam razvi tehnologija so laser zsa busenje dlabisnko bareljfni bireljefno itn itn...narodski kazano napravi masina sto busi zeleza,mermeri,drva i niz drugi materijali..tehnologija koja sto go kostase nekolku milioni i za koja osvoi niza nagradi niz svetov...

nacinot na procesiranje na programot i prefrluvanje na matematickite podoatoci e na baza na cad datoteki - na primer dokolku sakas da si izgraviras,obrabotis izdletas bilo sto ,  potreben ti cad fajl go stavas fajlot softverot procesira i pocnuva so rabota...isti vakvi isntrumenti sto se vo masinstvoto  sum videl i vo avto industrijata...primer za izrabotka na odreden dizajn na nekoj bandaz so odredena nekonvencionalna forma stava fajl pa posle procesira...da ne dolzam...autodesk ima vlezeno dlaboko vo site granki na proizvodstvo indutrija dizajn itn itn (zamisli koga stanuva zbor za investicii od 20,30, 100 milioni  evra...bi dal da ti dizajnira i raboti nekoj sto e pro vo Cad i 3ds max ili pak nekoj sto raboti vo scetch up) ednostavno ovie se premnogu nazad a ovie se premnogu napred...isto kako sto linux go brka microsoft 20 godini ama dzabe ne moze da go stigne


Posted By: Max
Date Posted: 17-Aug-2009 at 00:55

Кад си е кад, но овие платформи на Аутодеск според мене се тромави, засега проектантот е врзан повеќе за продукциски дел наместо за креативниот, па така класичниот кад повеќе мислам им лежи на инжињери него на архитекти, но сакал нејќел на градежен денес и едните и другите го учат како основни класичните кад платформи на аутодеск, прво беше хит архикадот, сега е ревитот итн. 

Мислам дека скечап иако најприкладен за скицирање на крај може да се користи и за финални проекти, само треба исто како и во класичните човек да седне и убаво да го научи, а потоа сигурен сум дека нема да може од него да се одели, тоа го велат и професионалци по арх.форумите, бидејќи ним не им е битно дали е овој или оној програм меинстрим, туку кој програм најдобро и лежи, најбрзо им носи резултати, и највеќе има простор за комбинации. Затоа и се повеќе Скечапот почнува да добива на сила, а убеден сум дека со ваков пристап ако продолжат и гугл му посвети нешто повеќе внимание, аутодеск ќе станат фосили многу брзо Big%20smile
 
За сега комбинацијата Скечап + Ревит е идеална, кој ги барата двата програма добро од истите ќе извлече максимум во секое време и за секоја ситуација.
Еве некој од новитетите на седмицата, сеуште ги немам пробано но ова ветува бар околу скицирањето прилично многу:
 
SketchUp Photo Match
http://www.youtube.com/watch?v=fw4TDjjDYYE - http://www.youtube.com/watch?v=fw4TDjjDYYE
http://www.youtube.com/watch?v=fhzpqf7fywM - http://www.youtube.com/watch?v=fhzpqf7fywM
 
Dynamic Components
http://www.youtube.com/watch?v=4aVW5X-tb8s - http://www.youtube.com/watch?v=4aVW5X-tb8s  
http://www.youtube.com/watch?v=6LFnxT98-WM - http://www.youtube.com/watch?v=6LFnxT98-WM
 
Игориус брзината на Скечап е она заради кое успеа да се наместне како реален избор, иако Аутодеск заразлика од Гугл засега имаат каде кадеде поголема традиција, професионалност и екипа, но Гугл не е смешка од компанија, доколку запнат сигурен сум дека ќе извадат на пазарот комбинација од триаголници и нурбови, како што спомнав во претходните постови нешто што ќе биде далеку понапреден продукт него постојниве платформи и апликации. Но да почекаме и да видиме, засега сеуште Аутодеск рулз, но Гугл веќе му е во двор, треба уште многу вложување за да му дојде зад петици, но со доволно финансиски дебела компанија како Гугл, работите одат напред за месеци а не за години Big%20smile 


Posted By: medo
Date Posted: 17-Aug-2009 at 08:00
Се сложувам и со двајцата. Во суштина секој софтвер е најдобар кога најдобро знаеш да го работиш.
Max, одлични туторијали.


Posted By: igorius
Date Posted: 17-Aug-2009 at 12:39
@max super tutotijali i n1 post

mene licno vo autocad mi se dopagja najveke momentot na sozdavanje...znaci pravam moabet od moja gledna tocka...

-primer
- vo scetch up, ili archicad primetuvam imas gotovi skali, zidovi,prozori i sl,gi postavuvas vo prostor gi rastegnuvas mestis adekvatno kako ti odgovara i toa e toa (koregiraj me ako gresam bidejki ne sum go rabotel,  cisto donesuvam konstatacija spored tutorijalive sto gi gledav).
ps-mnogu cesto dokolku si fatil proekt da rabotis znaes kolku e bitno da gi znaes site dimenzii na tvojot proekt zatoa sto vo izvedbata sekogas ima promeni i covek lesno moze da padne vo zamka ako dojde vo "tesno" so neadekvatnost na proektiranite dimenzii.
-vo autocad mora da gi znaes site dimenzii na sekoj odreden i zamislen element inaku e novozmozno da se nacrta
..pritoa potenciram deka razlikata megju ovie softveri e fundamentalno razlicna...edniot lepi odredeni blokovi arhitektonski koncepti za odreden element(so sto dobivas vo vreme) - sto spored mene ti go zatvora "crtackoto" cuvstvo deka ti si nacrtal nesto poveke imam cuvsto deka sum upotrebil nesto i sklopil adekvatno otkolku deka sum nacrtal dodeka pak vo autocadot e zapazena osnovnata karakteristika na dizajnerot-da go obmisli nacrta i sozdade od prva do posledna linija.toa e edna od najgolemite ubavini na autocadot.

-Sekoj detal nacrtan so svoja raka e osoznaen 50% poveke od prethodnata pretstava za istiot..ova bese citat od Oscar NimaerPosted By: Max
Date Posted: 17-Aug-2009 at 15:44

За Н1 да бидне постот ќе треба да спакувам некоја пдф презентација за СК мислам дека за кад-кам процесот ретко се наоѓаат детално образложени материјали, штета, треба некој да се нафати да состави бар нешто информативен буклет.

Тутоторијали на нет има во изобилие, ова е само брза презентација, сепак за профи разработување на скечапот треба потемелни и детални туторијали...  по видео каналите обично качени се расцепкани видеа, но има и долги[ http://www.google.com/#q=SketchUp&hl=en&tbm=vid&prmd=ivns&source=lnt&tbs=dur:l&sa=X&ei=gApQTq_tLI6fOvCR7cIC&ved=0CA8QpwUoAw&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=929fcf4ed1b33449&biw=709&bih=370 - 1 ]
http://sketchup.google.com/training/videos.html - http://sketchup.google.com/training/videos.html     
http://www.youtube.com/user/sketchupbasecamp - http://www.youtube.com/user/sketchupbasecamp
Еве дополнителен момент околу фото-пресликувањето на модели, а во однос на диги-фото дисторзиите http://www.youtube.com/watch?v=EqV2YzaRrXI&t=21m43s - http://www.youtube.com/watch?v=EqV2YzaRrXI&t=21m43s
Но она што највеќе инпресионира кај скечапот е гугл'рт каде слободно можеш презентацијата да ја склепаш за дополнителна реалистична визуелизација на проектот, работа која е корисна не само за архитектите, туку за цела наука, точно можеш да визуелизираш одреден проект или појава
http://www.youtube.com/user/googletechtalks#play/search/0/6cVJqvsfxvo - http://www.youtube.com/user/googletechtalks#play/search/0/6cVJqvsfxvo
http://www.youtube.com/user/googletechtalks#play/search/2/PIdJRS-Hivw - http://www.youtube.com/user/googletechtalks#play/search/2/PIdJRS-Hivw
 
А за деталите во кад, во право си Игориус, нема ништо поубаво од целосно минималистичка посветеност на некој проект, но после еден куп рокови и комбинации, кадот станува претерано амалџиски, а особено кога станува збор за концепти и скицирање


Posted By: Max
Date Posted: 17-Aug-2009 at 21:58

Интерсна е изјавата на еден од главните креатори на скечап Joe Esch

"...From the very beginning, ease of use and ease of learning were the main points of SketchUp. We didn't have any interest in coming out with just another new CAD system. Our goal was always to come up with something that would make 3D design easy enough that people who were not using CAD because it was too hard would use SketchUp... we don't try to do everything in SketchUp, one of our goals is to "play well with others". We want to make it easy for someone to do some early design exploration in SketchUp and then bring their model into a CAD applications for detailing or a high-end rendering application for rendering, or into whatever other applications a user might have for performing other tasks that SketchUp doesn't try to do. " http://architosh.com/features/2003/2003-interv-sketchup-3.phtml - http://architosh.com/features/2003/2003-interv-sketchup-3.phtml
 
Но откако се вмеша гугл работите почнаа да се менуваат, сега со 7цата се пријатно изненадување, а со 8цата ми се чини дека ќе му бидат веќе на адето зад пети. сепак ситуацијата е јасна дека скечап си е скечап со јасно предетерминирана употреба, исто како што е случајот со зибраш кој не се носи со мајата, но мајата неможе да му се фати за мал прст кога станува збор за скулптурирањето! земено реципрочно скечапот сеуште не кренал глава во однос на ревитот, како што тоа го има пример сторено зибраш во однос на мајата http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=10&t=14234&st=0&sk=t&sd=a&start=120#p166015 - http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=10&t=14234&st=0&sk=t&sd=a&start=120#p166015
 
Ако човек анализира реално, оној кој го усовршил ревитот јасно ќе рече ништо не му е рамно, и сигурно за ништо не би го менувал, но додека се испраксира во ревитот, во скечапот секогаш ќе може со малку тренинг да стигне до многу резултати, особено кога станува збор за скицирање и основно моделирање. Time matters Big%20smile затоа http://www.sketchucation.com/ - http://www.sketchucation.com/  ; http://www.renderplus.com/htm/SketchUpBlogs.htm - http://www.renderplus.com/htm/SketchUpBlogs.htm
 


Posted By: igorius
Date Posted: 17-Aug-2009 at 23:07
ок фино се поприкажавме мило ми беше јас сум Игор а ти 


Posted By: Max
Date Posted: 18-Aug-2009 at 00:14

Да, и мене ми беше задоволство, јас сум Колјо, Махинално присутен! Big%20smile едит:

27.04.2012 - Google sells 3D modeling application SketchUp

SAN FRANCISCO: Google on Thursday confirmed that it has sold 3D computer modeling program SketchUp as the Internet titan continues streamlining its product line with co-founder Larry Page at the helm.

SketchUp technology and members of the team will join Trimble, a California company specializing in making business or government workers more productive in jobs such as surveying, construction, mapping, fleet management and public safety.

The companies did not disclose financial terms of the deal, which was expected to close by the middle of this year.

"In Trimble, we found a partner that will grow SketchUp in a way that best supports the SketchUp team and our users," said Google vice president of engineering Brian McClendon.

SketchUp boasts millions of users ranging from architects to engineers and designers that used the program for 3D modeling.

Under the terms of the deal, Trimble will partner with Google to run SketchUp 3D Warehouse, an online repository where users of the program can share, store, and collaborate on models.

As of Thursday, there were nearly two million user-made models in the warehouse.

"SketchUp and the corresponding 3D Warehouse provide an important element of our long term strategy by enhancing the integration of our field presence with the wider enterprise," said Trimble vice president Bryn Fosburgh.

Google bought SketchUp in 2006. The Colorado-based startup launched its first version of the application six years earlier.

"We plan to continue making our tools for the building professions as innovative, intuitive and, dare I say, fun to use as we always have," SketchUp product manager John Bacus said in a blog post.

"If you're one of the many, many people who use SketchUp for something else -- from education to woodworking, geo-modeling to movie-making -- rest assured that there will be a SketchUp for you, too."

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2012-04-27/news/31424222_1_modeling-larry-page-google-vice-president - http://articles.economictimes.indiatimes.com/2012-04-27/news/31424222_1_modeling-larry-page-google-vice-president
Posted By: medo
Date Posted: 18-Aug-2009 at 14:08
Игор, Кољо, мило ми е и на мене Big%20smile.
Туку кога веќе сме на вакви теми, кој софтвер што може и за што е наменет и така натаму, тешко може да се направи скала за рангирање. Па затоа, што мислите (се однесува и на администраторите) да организираме некаков настан (работилница, семинар, па макар и средба)?
На тој настан оној кој сака (со претходна најава нормално) ќе може да направи мала презентација на софтверот што го работи, да ни ги претстави предностите и маните, може да падне и реална дискусија, а најповеќе од се може да им отвори нови врати на некои од членовите?


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 18-Aug-2009 at 15:43


Мене ми се допаѓа идејата, со тоа што за такви презентации во живо ќе имаме проблем со простор и опрема. Ако најдеме лек за тоа (кафич и лаптоп не рачунам дека е решение Big%20smile) тогаш супер, во меѓувреме (после одмориве) можеме да направиме една обична средба за пиво, одамна не сме имале Smile

А делот со работилницата можеме во голема мерка да го туркаме и на форумов (независно колку во иднина би имало случувања „во живо“). Вака после првично разгледување ми се чини најпрактично да отвораме „работилници“ (нишки) за различен софтвер, каде би ги презентирале нашите трудови, би добивале фидбек за нив, би споделувале знаење и финти, заеднички би барале одговори за проблеми и дилеми...
Во суштина разгранување на нишкава со што ќе се добиат поедукативни нишки, а оваа би останала генерална.

Мислам дека ако не за друго, барем за AutoCad, 3dS, Sketchup, Photoshop може да имаме динамични нишки.

Медо, повторно одлична идеја и иако мислам дека можеби ќе треба време вистински да заживее, сепак мора да се направи првиот чекор, а подобро порано отколку подоцна SmileПа форумџии повелете, отворете нишка за вашиот омилен софтвер и презентирајте ги вашите омилени трудови    Cheers
Posted By: Max
Date Posted: 18-Aug-2009 at 15:45
За такво нешто најдобро е прво НВО, а дури после работилници, за и навистина трудот да се исплати, а резултатите да бидат долгорочни. Во вакви услови најдобро е да се оди со пдф буклети, ова најнапред бар општо, треба да е иницирано од асистентите на Андреј Дамјанов, па тоа образовна институција е или забавиште. 
 
Кај нас формалните здруженија и институции се пасивни, а не па нешто вака неформално. Ќе биде пријатно изненадување доколку се почне некоја ваква иницијатива, која ако се постави цврсто и јасно, може да прерасне и во поозбилен и помасовен хепенинг кој редовно би се одржувал.   


Posted By: igorius
Date Posted: 19-Aug-2009 at 01:21
Jas iskreno se nadavam deka dodeka trae letovo ke organizirame edno pivo meeting ili kafe meeting da se vidime koj sme sto sme i prozobrime....ali ova najtoplo go posakuvam...

sto se odnesuva do predlogot se slagam mada ne znam kako bas tacno go zamisjlas ali prema toa sto napisa jas licno bi mozel da vi pomognam vo pogled na tutotiali za autocad i 3ds max kako polesno da pristapire i da gi sovladate...alii toa ke se dogovorime koa ke se sretneme vaka vezbam samo kucanje prstive i na spienje pocnav da gi mrdam vreme e malce i vilica da povezbame...baska uz ladno pivce nekoja prikvecerina bi bilo idealno :P


Posted By: medo
Date Posted: 19-Aug-2009 at 07:48
Мислам дека нема да биде проблем да се обезбеди простор, видео бим и платно. Доколку нешто се договориме, би се обидел да организирам еден таков собир.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 19-Aug-2009 at 14:10
Thumbs%20Up


Posted By: pbanks
Date Posted: 19-Aug-2009 at 14:34
Може поконкретно да го издискутираме овој предлог на неформалната кафе/пивска средба што почнаа да ја заговараат некои членови.

Следете ја http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=167 - оваа нишка сите што сте заинтересирани за термин и локација


Posted By: Max
Date Posted: 24-Aug-2009 at 15:10
...

http://www.structuralwiki.org/en/Tekla_Structures - http://www.structuralwiki.org/en/Tekla_Structures [ http://en.wikipedia.org/wiki/Tekla - 1 ]

[tube]8HJbZd4Hlao[/tube]


http://www.tekla.com/international/solutions/building-construction/Pages/tekla-revit-questions-and-answers.aspx - http://www.tekla.com/international/solutions/building-construction/Pages/tekla-revit-questions-and-answers.aspx [ http://forums.autodesk.com/t5/Autodesk-Revit-Structure/Revit-Structures-vs-Tekla-Structures/td-p/2292154 - 1 ]

[tube]Fl8_GqmbcKU[/tube]


Tekla Structures Offers Intelligent 3D Modeling - http://competencecenter.roofandfacade.com/index.php?option=com_content&view=article&id=135:tekla-structures-offers-intelligent-3d-modeling&catid=3:newsflash - http://competencecenter.roofandfacade.com/index.php?option=com_content&view=article&id=135:tekla-structures-offers-intelligent-3d-modeling&catid=3:newsflash [ http://www.youtube.com/user/TeklaStructures/videos - 1 ]

[tube]6US-MRiEnPM[/tube]
Posted By: igorius
Date Posted: 02-Sep-2009 at 23:47
eve eden free arhitektonski srecnik sto go anjdov ima prevod i na geranski francuski angliski srpski...so zanm ok mi deluvase pa eto...ako imate i vie nekoj bolji dajte  link :P

http://file2web.com/596sepralabarchitecturaldictionary.exe


Posted By: Max
Date Posted: 20-Jul-2010 at 17:51
иако инфово повеќе би легнало во темата Катастар, сепак http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=430&PID=44839#44839 - заради веќе постираниот скечап модел од градски стадион во нишкава, кој конечно би требало да се стокми како што треба,  тука би го пуштил инфото за 3д реален скен од градски стадион поставен од http://geowildmak.com.mk/index.htm - geowildmak.com.mk а добиен со http://www.leica-geosystems.com/en/79411.htm - Leica ScanStation C10 станица која е во продажба и кај нас, а истата покрива ласерско скенирање со распон на објект до 300метри, слично но во друг контекст веќе  има инфо и понапред за ласерските скенери во http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=333&PID=13292#13292 - оптоелектроника (последниот дел од постот) ...

за да ги видите скеновите на геодив од арената ви треба плагин TrueView за IE http://hds.leica-geosystems.com/en/Leica-TruView_63960.htm - http://hds.leica-geosystems.com/en/Leica-TruView_63960.htm а потоа можете да го разгледате скенот на http://www.scan.geowildmak.com.mk/Arena_Filip_II_Skopje/Station%208_%20ScanWorld%208/TruView.xml - http://www.scan.geowildmak.com.mk/Arena_Filip_II_Skopje/Station%208_%20ScanWorld%208/TruView.xml во горното мени имате алатки за навигација и премер, па така може да ги земете точните коти од самиот објект и да ги аплицирате потоа на почнатиот модел од градски кој е закачен во нишкава... 


Posted By: Max
Date Posted: 29-Jul-2011 at 02:00

SkUp 8

[tube]eytIbyXzCMQ[/tube]

[tube]TAS1EVOvDMo[/tube]Posted By: Max
Date Posted: 10-Aug-2011 at 15:36

Софтвер што би ви го олеснил студирањето на ГФ (донекаде!)          

AutoCAD http://www.jtbworld.com/autocad2007.htm - http://www.jtbworld.com/autocad2007.htm  

 SAP-2000 http://www.csiberkeley.com/sap2000 - http://www.csiberkeley.com/sap2000  

Free Structural Software http://www.structural-engineering.fsnet.co.uk/free.htm - http://www.structural-engineering.fsnet.co.uk/free.htm ( http://web.tecgraf.puc-rio.br/ftool/ftooleng.html - F-Tool  is not responsible for any use or misuse of the programs and the results)  

MathCAD http://www.ptc.com/products/mathcad/mathcad14-whats-new.htm - http://www.ptc.com/products/mathcad/mathcad14-whats-new.htm    

DERIVE 5 http://website.lineone.net/~davidbowers/Derive5/Derive5.htm - http://website.lineone.net/~davidbowers/Derive5/Derive5.htm  

http://www3.gf.ukim.edu.mk/%28S%28fte4oxy32pejkgni1phpez3j%29%29/StudentskiAktivnosti/Broj%206/06Strana17.pdf - http://www3.gf.ukim.edu.mk/(S(fte4oxy32pejkgni1phpez3j))/StudentskiAktivnosti/Broj%206/06Strana17.pdf
Posted By: Max
Date Posted: 10-Aug-2011 at 16:31


конкуренција на солидворкс http://usa.autodesk.com/autodesk-inventor/ - Autodesk Inventor ( http://en.wikipedia.org/wiki/Autodesk_Inventor - индустриски CAD/CAM/CAE софтвер )   

[tube]0U8H0GyTevg[/tube]


Autodesk

AEC http://usa.autodesk.com/architecture-engineering-construction/ - http://usa.autodesk.com/architecture-engineering-construction/

http://usa.autodesk.com/automotive-transportation/ - http://usa.autodesk.com/automotive-transportation/

http://usa.autodesk.com/utilities-telecommunications/ - http://usa.autodesk.com/utilities-telecommunications/


Autodesk Easy Design Tools

Autodesk Freestyle [ http://www.youtube.com/watch?v=2mOq3XugvhE - 1 ][ http://blog.jtbworld.com/2010/04/autocad-freestyle-released-2d-drawing.html - 2 ]

Autodesk Homstyler [ http://www.youtube.com/watch?v=FOy0EIvJGGU - 1 ][ http://www.homestyler.com/ - 2 ]
Posted By: Max
Date Posted: 11-Aug-2011 at 20:12


http://www.archiexpo.com/cat/architectural-software-R.html - http://www.archiexpo.com/cat/architectural-software-R.html
Posted By: Max
Date Posted: 20-Aug-2011 at 18:51

Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=430&PID=44485#44485 - igorius

]
Originally posted by aleksmkd

Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek. Vo Max go napraviv toa so camerata namestena na clipping planes no plocite i zidovite gi vadi suplivi... imate ideja kako da gi skrpam ti suplivi elementi?
probaj so cebas scalpel


https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2017/ENU/3DSMax/files/GUID-B5F995B4-9E93-4A62-B156-E75B9B6B74A5-htm.html - https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2017/ENU/3DSMax/files/GUID-B5F995B4-9E93-4A62-B156-E75B9B6B74A5-htm.html

[tube]ydp-KI0aKco[/tube]

~

https://comparisons.financesonline.com/tekla-bimsight-vs-navisworks - https://comparisons.financesonline.com/tekla-bimsight-vs-navisworks [ https://www.youtube.com/watch?v=9SjF-lmafvs - 1 ]

[tube]5eruxHjrcsY[/tube]

[tube]Pn4TU84NJ2g[/tube]

~

https://help.sketchup.com/en/sketchup/slicing-model-peer-inside - https://help.sketchup.com/en/sketchup/slicing-model-peer-inside

[tube]aPW6EKMwmjA[/tube]

[tube]Vtnryqm9jjo[/tube]

[tube]3nKyWomUYxs[/tube]


Posted By: Bitstorm
Date Posted: 24-Aug-2011 at 10:06
Однапред се извинувам на тие што би се навредиле, но не знам зошто мислите дека без инвестиција може да се започне бизнис. Гледам дека некои луѓе нудат 3Д дизајнерски услуги користејќи Sketchup и други аматерски програми. Луѓе, апелирам до вас да не ни го расипувате угледот на нас останатите 3Д дизајнери. Немате поим колку клиентите се разочарани од 3Д услугите кои се нудат во Македонија токму заради ова. Јас разбирам дека сакате да лапнете лесна пара, ама на нас останатите ни го земате лебот од уста.

Лично имам разговарано со многу свои клиенти во врска со софтверите, и многумина ми имаат кажано дека се "изгореле" кај аматери и искрено страв им било повторно да се впуштат во слични авантури како што е 3Д дизајн на својот градежен проект. Во денешно време стана вообичаено клиентите да бараат прелиминарни дизајни на своите објекти за да им се докаже дека дизајнерот нема да ги измами и дека навистина ги поседува вештините кои ги рекламира.

Сакам со ова да ви кажам дека премногу "диви" 3Д дизајнери се појавија кои ја уништуваат ионака кревкиот фундамент на оваа индустрија. 3Д дизајнот допрва се пробива на нашите пазари, ако уште во старт покажеме дека на 3Д дизајнерите не може да им се верува, нема да имаме баш светла иднина.

Затоа ви советувам, наместо да измамувате клиенти, научете асално да работите во професионален програм. Инвестирајте во лиценци и опрема, и оформете си бизнис. Јас лично работам со 3D Studio Max, уредно лиценциран и поседувам приватна рендер фарма. Бизнисот оди добро, но како што реков, при почеток на секој проект јас треба да им ги докажам на дело овие тврдења на клиентите, и искрено тоа е губење време. Дајте да создадеме доверба кај луѓето, нека знаат дека 3Д дизајнерите не се измамници туку чесни работници кои преку својот талент си го заработуваат лебот.

-------------
Youtube myspace and I'll google your yahoo!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Aug-2011 at 17:31
Еве еден предлог, соберете се ти ешто сметате дека сте професионални во работата и принципиелно издавајте лиценци на други. Не дека ќе можете да им забраните тоа ни на крај памет слободно е кој сака што да работи, ама ако членовите на такво здружување стекнат кредибилитет тогаш таквата лиценца ќе значи. Нормално и да не се користи за обезбедување монополска позиција, да се задржи кредибилитетот. А ако очекуваш некој да се повлече само поради твојов апел, да знаеш дека нема да се случи тоа така.


Posted By: Bitstorm
Date Posted: 10-Sep-2011 at 07:00
Никој не побара да се повлечат. Јас сум првиот што ќе понуди помош за купување на лиценца, колку што е во моите можности нормално. До сега на многу луѓе им ја давав рендер фармата на користење. Ми викаа дека сум налудничав, наводно сум ја помагал мојата конкуренција.. Јас не сакам на нив да гледам како на конкуренција, туку како на колеги. Има доволно работа за сите, само се што би сакал е 3Д дизајнот во Македонија да добие некој стандард, повисоко ниво, а не да биде индустрија чии темели се градени врз измама, бидејќи таквиот начин на работа на сите ќе ни наштети, па дури и на измамниците. Кај и да е, и тие ќе останат без клиенти.

-------------
Youtube myspace and I'll google your yahoo!


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 05-Nov-2014 at 17:17

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1720&PID=137693#137693 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1720&PID=137693#137693

[tube]QRLWkfcYT_0[/tube]

[tube]46WYZg72PgY[/tube]


-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 06-Nov-2014 at 08:01

ова постов горе е само дигресија иако во контекст тоа 3д принатањето, сепак муабетот треба да префрли односно врати назад на оној претходно во нишкава, почнува да жубори муабетов со невозможни варијации

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=312&PID=183726#183726 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=312&PID=183726#183726

[tube]iD4B-rOA5Vc[/tube]

   

-------------
HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


Posted By: +Protagorist
Date Posted: 06-Nov-2014 at 16:21

[tube]2iaMJQiL0l0[/tube]

http://www.lumenrt.com/features/ - http://www.lumenrt.com/features/

 • LumenRT Live: Share LiveCubes™-

 • With LumenRT Live, your LiveCubes™ can be shared with everyone using any web browser. This revolutionary new technology enables interactive 3D LiveCubes™ to be explored and navigated on any web connected device (e.g. PC or tablet) with performance that rivals high-end gaming PC’s.

 • Share

 • Easily Share Your Projects
  LumenRT real-time Live Cube environments can be packaged into self-contained executables that can be run independently on any computer or streamed across the web.

 • LumenRT LIVE

 • Stream your fully animated Live Cubes across the web and run them directly inside of a web browser.

 • Explore Designs in Real-time

 • Navigate your 3D photorealistic environments in real-time through LumenRT's walk-through and fly-through modes.

 • Camera Animation Paths

 • Intuitive animation paths can be created directly inside LiveCube with a Graphic user interface that assures quick and easy use.

 • Create HD Movies and Images

 • The built in editor allows you to composite videos and images together for professional looking results.


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 08-Nov-2014 at 20:51

  не треба многу муабет http://www.thearender.com/cms/index.php/plugins.html - http://www.thearender.com/cms/index.php/plugins.html

  само акција јасно виртуелна LOL

  [tube]nm4yq3600jU[/tube]  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 17-Nov-2014 at 08:11

  ustvari znae nekoj pojak softver za renderiranje od ova THEA renderov, bi sakal da chujam kakvo iskustvo imaat drugi!?

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 17-Nov-2014 at 11:18

  kakvi im se samo muabetive koga izleze THEA hm jas i nemam nikakva zamerka nastrana shto samo dobri zboroi i pofalbi bi ostail

  http://forums.cgarchitect.com/73048-thea-render-vs-v-ray-interior-visualization.html - http://forums.cgarchitect.com/73048-thea-render-vs-v-ray-interior-visualization.html

  idealna i za animacija skoro i da mi zamirisa na Smirna od videovo

  running the photos through Photoscan ) took about 15 - 20 minutes. Rendered with Thea for Max.
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: Max
  Date Posted: 05-Dec-2014 at 15:24  https://www.youtube.com/watch?v=lFKzCIBfjPE - tekla as bim

  http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2874&PID=181434#181434 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2874&PID=181434#181434

  https://www.linkedin.com/groups/I-would-like-know-which-89922.S.66124426 - https://www.linkedin.com/groups/I-would-like-know-which-89922.S.66124426

  http://en.wikipedia.org/wiki/Building_information_modeling - http://en.wikipedia.org/wiki/Building_information_modeling

  [tube]Do2Vm22OCm4[/tube]
  Posted By: Max
  Date Posted: 05-Dec-2014 at 21:31

  http://www.cad-addict.com/2010/03/list-of-bim-software-providers.html - http://www.cad-addict.com/2010/03/list-of-bim-software-providers.html

  http://gsa.gov/portal/content/122555 - http://gsa.gov/portal/content/122555

  [tube]ANURo84wO2o[/tube]

  ...
  Energy Efficiency and LEED compliance also should be considered. One significant reason why commercial buildings are not managed properly is the owner’s lack of detailed and visual information about their buildings. Owners can not improve the energy performance of a building if they cannot track the building’s energy usage by systems, zones, spaces, equipment, in comparison to the design data. Owners investing in LEED certification cannot identify where they are having issues without matching design specifications with actual performance. The http://www.ecodomus.com/index.php/bim-bas-for-lifecycle-cost-reduction-and-continuous-commissioning/ - EcoDomus’ link between BAS and BIM will solve these inefficiencies.

  http://www.slideshare.net/IgorStarkov1/om-scenario-and-time-savings - http://www.slideshare.net/IgorStarkov1/om-scenario-and-time-savings


  For government agencies, mission-critical facilities, and campus owners EcoDomus assists with risk mitigation within the facility. For example, if a pipe burst on the 3rd floor of a data center facility it’s a matter of minutes within http://www.ecodomus.com/index.php/ecodomus-fm/ - EcoDomus FM to find the right shut off valve, thereby reducing the potential risk from water damage.

  http://www.ecodomus.com/index.php/bim-for-facilities-management-operations-and-maintenance/ - http://www.ecodomus.com/index.php/bim-for-facilities-management-operations-and-maintenance/


  Posted By: Max
  Date Posted: 05-Dec-2014 at 22:37

  dobro e koga ima prilika chovek od prva raka da dobie aber

  https://www.linkedin.com/groups/Looking-BIM-FM-tool-98421.S.221307709 - https://www.linkedin.com/groups/Looking-BIM-FM-tool-98421.S.221307709  Posted By: Max
  Date Posted: 05-Dec-2014 at 22:55

  https://www.youtube.com/watch?v=cQe9eK_4U0U - мен-машин BIM Procore Cloud https://www.youtube.com/watch?v=I4n9ktiZFGg - локал-роботс

  [tube]RpOKxwlxUAM[/tube]

  BIM :   We haven’t seen a better tool to produce a 3-D building model, on your client’s property, with a real-time budget within single-digit percent of final cost, in about an hour. Project Management : Procore’s cloud-based Project Management solution combines power and ease-of-use in a remarkable web-based platform.
  ...
  http://www.professionalconstructorcentral.com/bim/procore/ - http://www.professionalconstructorcentral.com/bim/procore/


  Posted By: Max
  Date Posted: 06-Dec-2014 at 19:51

  http://www.archdaily.com/441499/top-10-apps-for-architects/ - http://www.archdaily.com/441499/top-10-apps-for-architects/

  навистина среќен живот имаат луѓе кои можат да си играат ко мали деца додека некому му ја зацртуваат статиката во животот а успут и кафе ил чај да пијат додека лежерно тоа го прават

  уствари од сите овие десет предложени најинвентивна е Paper од 53 нешто органски скетч-филинг налик зибраш за концепти

  http://news.fiftythree.com/ - http://news.fiftythree.com/

  [tube]yVMTmNfweow[/tube]


  Posted By: Max
  Date Posted: 06-Dec-2014 at 22:33

  sepak za art-skiciranje http://docs.pixologic.com/user-guide/zbrush-plugins/paintstop/ - PaintStop mislam e bez konkurencija iako treba malku know-how za da mu se vleze u shema i toa preku organskiot mu zbrush, no shtom ste vnatre muabetot kje vi bide ko na A-HA take https://www.youtube.com/watch?v=djV11Xbc914 - on me

  prosto recheno - bolno ednostavno a ubavo - mi plache vekje nekoe vreme za matt paint supervizii

  [tube]Q8mjupzgDFA[/tube]


  Posted By: Max
  Date Posted: 07-Dec-2014 at 19:54

  инаку зa PT ќе ви треба и таблет та нека не ве лаже тоа достапноста, иако се наоѓаат лесно и ефтини а добри таблети [ http://www.makstrip.com.mk/forum/viewtopic.php?p=69900#p69900 - 1 ] дури јас сеуште шкрткам на тоа праисторискиот гениус i608 а може заради футуристичкиот дизајн никогаш и не би го сменил таблетов, но се си има рок на траење па и тоа иако не е лошо во архива да додадам и по некој нов бамбус, сепак најбитна е раката зад моливот него таблата под него [ https://www.youtube.com/watch?v=gLVeylnc-js - 2 ][ https://www.dailymotion.com/video/xa8apz - 3 ] иако секогаш може да глумите студиско лудило небаре така креативноста ќе ви тече од уши

  [tube]8FkHY4_1e7Y[/tube]

  Posted By: Max
  Date Posted: 09-Dec-2014 at 01:00

  со Катја не се нафаќа секој да сади крастаици особено не дустабанлии

  http://www.cadcamperformance.com/2011/12/speed-your-way-to-3d-modeling-with-catia-natural-sketch/ - http://www.cadcamperformance.com/2011/12/speed-your-way-to-3d-modeling-with-catia-natural-sketch/

  [tube]66FoxykeT0w[/tube]


  уствари катја е во рангот со солидворкс и рино, но поинтуитивна за дизајнери кога е во прашање cad-cam-cae муабетот

  еве добро видео за http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/nx/about-nx-software.shtml - S-NX [ www.youtube.com/watch?v=3IMpVtUXhHs - 1 ] кое прилично јасно го доловува CCC процесот, односно упатува на инжинерскиот бекраунд кај кадерите [ http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Computer-aided_engineering - 1 ] до душа за платформава немам ништо абер освен инфо сепак до сега на подобра а слична реклама немам налетано, веројатно најдобрите работи животот ни ги сервира кога ќе кренеме раце од се... само да не правиме од мравка слон

  [tube]h915RGwVbsI[/tube]
  Posted By: beTon
  Date Posted: 23-Dec-2014 at 16:31

  [tube]2OO2nhUyXWk[/tube]


  Posted By: beTon
  Date Posted: 15-Feb-2015 at 15:15  Catia - architectural - http://cad.softwareinsider.com/compare/12-24/CATIA-vs-SolidWorks - http://cad.softwareinsider.com/compare/12-24/CATIA-vs-SolidWorks

  i want to know the main difference between catia and solid work because i want to learn one of them

  ...


  OK! Now you know that both are from the same company, refer to their quotes.

  CATIA states: Virtual Product.
  SolidWorks states: 3D Design.
  And they mean it!

  In CATIA, you can not only create a car, but a factory in which it will be produced, the machining processes required, and even you can simulate ergonomics studies as well, like weather the current layout of a plant will be comfortable for workers to work or not. So you can simulate the whole thing within a virtual reality, including, and of course, rendering.

  SolidWorks: well, it is purely a product to design machines. But, of course, there are other applications, like aerospace, automobile, consumer products, etc. Much user friendly than the former one, in terms of modeling, editing designs, creating mechanisms, etc.

  I look at the two by this way: Create an aircraft in CATIA, but create the engine in SolidWorks!

  http://grabcad.com/questions/what-is-the-difference-between-catia-and-solidworks--1 - http://grabcad.com/questions/what-is-the-difference-between-catia-and-solidworks--1


  Posted By: beTon
  Date Posted: 07-Mar-2015 at 22:03  catia composer

  http://www.3ds.com/products-services/catia/products/composer/solutions/ - http://www.3ds.com/products-services/catia/products/composer/solutions/ [ https://www.youtube.com/user/3DVIAComposer/videos - 1 ]

  [tube]ScenG-KlgvI[/tube]


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 04-May-2015 at 18:55
  http://type3.com/EN/home/home_us.php - http://type3.com/EN/home/home_us.php

  THE PROFESSIONAL ENGRAVING SOLUTION FULLY INTEGRATED IN CATIA V5

  [tube]C-8hVH7YRQY[/tube]  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: beTon
  Date Posted: 19-May-2015 at 10:23


  да не се навлекува народ по дифолт на Катиа бидејки не секој може да го снесе тоа јајце, и не само како кад неко повеќе како кам софтвер, а особено бидејки за тоа треба волја за учење, но ова е сигурен начин за неприкосновеност во CAD-CAM просторот, токму да пеат цнц-машините

  http://www.emastercam.com/board/topic/65820-catia/ - http://www.emastercam.com/board/topic/65820-catia/

  http://www.practicalmachinist.com/vb/cad-cam/how-can-mastercam-so-bad-much-costs-210891/ - http://www.practicalmachinist.com/vb/cad-cam/how-can-mastercam-so-bad-much-costs-210891/

  http://www.practicalmachinist.com/vb/cad-cam/catia-v5-vs-nx-manufacturing-274725/#post2161473 - http://www.practicalmachinist.com/vb/cad-cam/catia-v5-vs-nx-manufacturing-274725/#post2161473  Posted By: Max
  Date Posted: 29-Jun-2015 at 08:32

  [tube]8Hh5v_WjksE[/tube]


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 25-Feb-2016 at 09:20

  i ajde za https://web.archive.org/web/20120809024529/http://blog.industrysoftware.automation.siemens.com/blog/2012/08/06/nasa-jpl-mars-curiosity-rover/? - kjurioziti tuku i za slednata generacija teleskopi go koristat, svrteni kon nas mozam da zamislam i vo dnk-a ke ni gledaat

  http://www.qualitydigest.com/inside/quality-insider-article/building-time-machine.html - http://www.qualitydigest.com/inside/quality-insider-article/building-time-machine.html
  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 05-Mar-2016 at 16:16


  ко што фемапот е квака за сателити, така зибрашот за е-вајање, а за http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1720&PID=137869#137869 - оние со попластични идеи и дополнителна можност за чаламење, а што има полезет од дигитално извајан муабет да бидне и 3д испечатен
  но има една гачка со тоа трисовите на зб-то т.е. додека полигоните не се испеглаат соодветно бидејки напумпан резултатот при трансфер може да разочара, во овој контекст користам едноставен пајплајн кој верувам би им се нашал на многумина од полза ... прво моделот го реметам во зибрашот, а потем ув-ата ги пеглам односно редуцирам во окино политранс [ https://web.archive.org/web/20150808084831/http://forum.unity3d.com/threads/best-software-for-reducing-polys.41220/ - 1 ], а на крај обиџеjот го реформатирам подобно во 3д свифт - вадејки векторски екстензии за логоа и видеа [ http://forums.cgsociety.org/showthread.php?p=2192980#post2192980 - 2 ] а потенцијално и 3д принтови

  уште да знае народ да ги калапи моделиве па и да се сврти на сериско прозиводство сувенира, грнчарија, свеќи ... незнам но чинам вака ги имаат извадено тоа репликиките за ск'14, а ако не, вака би можело да бидат и милиметарски прецизни - јасно доколку калапењето и печењето на керамиката е перфектно, а потем и со Фимо би одело сето тоа лесно иако поскапо
  http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?23092-New-User-with-first-piece-and-printed-model - http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?23092-New-User-with-first-piece-and-printed-model

  постов апропо зибраш го пуштам баш на задушница, бидејки програмов поприлично може да ве зароби во креирање суштества и фантазмагории, од кои нус ефект се екстра кошмари, што ај мене ами и на многу други вајари им се случува, проверено и потврдено, за некои инспиративно додека да прегорат, но немора да значи, програмов е толку органик да кај вистински уметник може и жива туршија да извади


  поназад во нишкава има абер и за http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=430&PID=186012#186012 - з-пеинт плагинот, кој до толку ми крена инспирација да почнав со програмов и да медитирам

  убеден сум ова дизајнерски би можело да биде екстра можност за секој декоратер на екстериери и ентериери, кој фасадно по ѕидови би можел да вади орнаменти и скулптури, па и ко масивни пазли, капак сето тоа на крај http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1928&PID=200153#200153 - намако и хидрографски
  [tube]phACssRzTTw[/tube]

  [tube]fYUT4OOmlkE[/tube]

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 10-May-2016 at 18:51  јес да за сега програмов е претежно експлоатиран како естетски хирург за CGI моделирањево, сепак штом биднат 3д принтерите секојдневие чинам естетски и во дизајнот и во ентериерите ќе го има главниот збор, сигурно иден хит и во кондиторската индустрија

  http://www.digitaltutors.com/tutorial/215-Architectural-Detailing-in-ZBrush - http://www.digitaltutors.com/tutorial/215-Architectural-Detailing-in-ZBrush

  [tube]z9S41-JMBqE[/tube]


  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 20-May-2016 at 01:40

  [tube]cqg2KsXvRBE[/tube]

  [ http://docs.pixologic.com/user-guide/3d-modeling/array-mesh/ - 1 ] https://puppet-master.net/plugins/zgametools/#A_None_Destructive_workflow - https://puppet-master.net/plugins/zgametools/#A_None_Destructive_workflow

  [tube]fHEHymUlYug[/tube]

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв


  Posted By: beTon
  Date Posted: 25-Jun-2016 at 07:51

  барајки контакт со реалноста, за ова анимираниве рефлексии некако полесно да ги преточам во вистина, а со оглед дека за последен пат оставам простор да брцнам у царската тегла, се надевам чудово ќе профункционира, иако на мисла сум дека и овој пат ќе кренам раце од се' со оглед дека реалноста што ја посакувам во овие околности и со вакви тенекиња кои ги имам на располагање е далеку од дофатлива а не пак во неа и да уживам ~ и продукциски и постпродукциски ... колку само ќени се смејат идните генерации на нашиов бинарен табиет, ајде бар сме свесни за тоа [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=646&PID=212496#212496 - 1 ]

  инаку не ми замерајте, она бидејки подолго време не сум се навратил на муабетов па и ваков рендер ми делува ко откровение, а преку истиот стигнав и до абер за то новиот ауториг на mixamo [ https://community.mixamo.com/hc/en-us/community/posts/207561948-Alien-Space-Hangar-Zbrush-Mixamo-C4d-Octane- - 1 ]
  OctaneRender is the world's first and fastest GPU-accelerated, unbiased, physically correct renderer.

  [ http://greyscalegorilla.com/tutorials/octane-vs-arnold-vs-physical-what-renderer-is-right-for-you/ - 1 ] https://render.otoy.com/forum/ - https://render.otoy.com/forum/


  ако овој пат курблата завергла ко што сакам, моторов навистина може пак да проработи, и нормално повторно да му се навратам http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3134 - со љубов на видеоартот ко некогаш во минатото ...  Posted By: beTon
  Date Posted: 27-Jun-2016 at 09:59  со октан владината зграда лесно би се стопила во спеј-шатл со мултиверс самосвест, но кому му треба ваков луксуз

  [ https://www.youtube.com/watch?v=IfCgEn4l_Uw - 1 ] https://www.youtube.com/user/kshanedesign/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0 - https://www.youtube.com/user/kshanedesign/videos

  [tube]5RWrPiGJ4Nc[/tube]


  Posted By: beTon
  Date Posted: 29-Jun-2016 at 09:59
  ...

  "If you wanted a 1000 GPUs on a single process, Octane scales linearly with each GPU you added," explains Jules Urbach, OTOY chief executive officer. "We are looking at thousands and down the line tens of thousands of GPUs for offline rendering - that will be one way that it will work. There will also be a live version, there are iterations we have shown with Autodesk of Max already running Octane without any local GPU and that is one of our core competencies," he adds.

  ...

  https://www.fxguide.com/featured/octane-render-realtime-ray-tracing/ - https://www.fxguide.com/featured/octane-render-realtime-ray-tracing/

  Posted By: beTon
  Date Posted: 21-Sep-2016 at 05:00

  еве интересна комбинација за е-тапацирање иако лично наместо ц4д јас би одел со Збр [ http://archive.is/lx9ir - 1 ] како поинтуитивен [ https://www.youtube.com/watch?v=J6IKYPrHDz0 - 2 ][ http://archive.is/SYu2Y - 3 ] може бидејки со него бев на Ти, но велат и во ц4д текстилот е добар иако чинам далеку од едноставен [ http://www.cgrecord.net/2009/06/40-clothing-simulation-tips.html - 3 ] вака нафатиран само за дизајнери но не и за аниматори, зш со волку потрошена енергија на моделирање за анимирање ви останва сила колку да фрлите флека на чаршав, но не и од чаршавот да направите свет за себе во кој ќе прошета цело соѕвездие од енергии

  сепак има некоја интересна новина за која немав абер MаDе а која во комбинација со октански рендер и http://cgrecord.tv/2016/08/a-new-updated-marvelous-designer-demo-reel/ - припомош дал од 3бр [ https://www.youtube.com/watch?v=SMdsmcyH_PE - 1 ][ https://www.youtube.com/watch?v=YJKmPE8ycJo - 2 ] или ц4д вади прилично реални сцени, патем идеална алатка и за модни дизајнери освен мебел дизајнери, таман домашно фешн~вик хоби за следните поколенија навлечени на фини набори

  [tube]H95cxG7ldL4[/tube]

  http://www.marvelousdesigner.com/community/forum/ShowoffandLearn/2813 - http://www.marvelousdesigner.com/community/forum/ShowoffandLearn/2813/
  [ http://cgpress.org/archives/cgtutorials/furniture_modelling_tutorials - 1 ] http://cgpress.org/archives/tuts_subjects/marvelous-designer - http://cgpress.org/archives/tuts_subjects/marvelous-designer

  http://www.ronenbekerman.com/3d-modeling-how-to-the-bohemian-sofa-marvelous-designer/ - http://www.ronenbekerman.com/3d-modeling-how-to-the-bohemian-sofa-marvelous-designer/

  [ https://web.archive.org/web/20160921022440/https://www.maxon.net/en/industries/advertising-design/article/virtual-upholstery-with-cinema4d-and-octane/ - 1 ] https://www.artstation.com/artwork/XgZQD - https://www.artstation.com/artwork/XgZQD


  Posted By: +Protagorist
  Date Posted: 21-Sep-2016 at 05:23  https://www.behance.net/gallery/White-Bedroom-MarvelousDesigner-tutorial-for-3dArtist/7009863 - https://www.behance.net/gallery/White-Bedroom-MarvelousDesigner-tutorial-for-3dArtist/7009863

  -------------
  HaјсилнoтoOpужјe https://archive.is/Vu2G4 - е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв  Print Page | Close Window