Print Page | Close Window

„Старо Скопје“ денеска

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Скопје
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=540
Printed Date: 27-Oct-2021 at 14:00


Topic: „Старо Скопје“ денеска
Posted By: pbanks
Subject: „Старо Скопје“ денеска
Date Posted: 07-Feb-2009 at 02:29
Идејата на нишкава не е да постираме стари слики од Скопје туку да разгледаме низ слики и разговор кои објекти од пред втората светска војна успеале да преживеат до денеска и во која состојба се наоѓаат. Пред се на ум ги имам објектите изградени во периодот помеѓу отварањето на железницата до Солун 1873 па се до почетокот на војната 1941 година.

Објектите од средновековно Скопје, Турската чаршија, Калето имаат посебни нишки така да не би ги мешал овдека.

Секој податок околу историја на објектите чии слики ќе ги постираме би бил добредојден. Во најмала рака да се обидеме да лоцираме кога се точно изградени. Мене барем во тој дел ми недостасуваат информации и однапред се извинувам ако по грешка постирам некоја зграда изградена 1945-1963.

CheersReplies:
Posted By: pbanks
Date Posted: 07-Feb-2009 at 02:30
Ќе почнам со Вакуфските згради на ул. Ленинградска за кои дискутиравме forum_posts.asp?TID=511&PID=27021#27021 - пред неколку недели .

Еве краток извадок од статијата од Вест која е постирана на горниот линк.

...На истата страна имаше, некогаш, четири вакувски згради, на кат, со две идеални половини и два влеза, пространи и естетско успешно обликувани. За жал, на едната има исто така доправки- доизграден е кат со железни елементи во вид на мансарда. Нивната хармонија е нарушена и со тоа што скоро сите имаат по една половина реновирана и една остарена зашто откако се направени не се одржувале редовно. Пред земјотресот беа четири...


Навистина ме интересира кога се точно градени овие згради. Од чаршиски муабет сум разбрал дека се уште од времето на турско но тоа е малку веројатно со оглед на тоа што делот на ул. Ленинградска каде се наоѓаат датира после Првата светска војна.

Нивната состојба денеска е навистина очајна. Како што се гледа на сликите подоле секоја си е приказна за себе. Првата зграда на сликите #2-#6 е во најавтентична форма но е и најруинирана. Сепак во реновираниот дел (половината која е варосана) газдата ладно си вградил алуминиумски прозорци Ohno. Но тоа не е ништо во споредба со втората зграда на сликите #7-#9. Мислам дека нема потреба од дополнителен коментар сликите говорат се Wallbash. Можам комотно да ги постирам и во нишката forum_posts.asp?TID=70 - Урбано дивјаштво . Во третата зграда се наоѓа градинката Корчагин (#10-#13). Ако се занемари лимениот кров и местимичните клима уреди сепак се наоѓа во најзавидна положба. 

1 Трите куќи во линија од страната на Кјуби

2 Гледано од влезот на паркингот на Кјуби

3

4 Гледано од паркингот на Кјуби

5

6 Гледано од страната на ул. Ленинградска

7 Гледано од паркингот на Кјуби

8

9

10 Гледано од паркингот на Кјуби

11 Гледано од страната на ул. Ленинградска

12

13Posted By: Cloverstack
Date Posted: 07-Feb-2009 at 02:47
Знае ли некој што значи „вакуфски“?


Posted By: lslcrew
Date Posted: 07-Feb-2009 at 05:37
Има една планина Вакуф колку што ми е познато! Ама ќе да не е тоа!


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 07-Feb-2009 at 10:43
Originally posted by lslcrew

Има една планина Вакуф колку што ми е познато! Ама ќе да не е тоа!

Има и град во Босна - Доњи Вакуф

Иначе коренот највероватно е

Vakuf označava dobro koje neka osoba (vakif) svojevoljno izdvoji iz svoje imovine-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: mitatos
Date Posted: 07-Feb-2009 at 12:13
Vakuf so drugi zborovi se oznacuvalo zemjata pod cij osvojuvac spagalo vo tursko vreme, a deneska zemjata na IVZ se oznacuva kako VAKUF.

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Feb-2009 at 13:15

па не е баш тоа тоа, вакуф или вакиф кај нас употребуван како вакаф (вакавско место) е поточно (ќе се изразам модерно) средновековен религиозен фонд, односно кај нас познат како Црковно  завештание дар, разликата е само во тоа што кај муслиманите била и е сеуште "обврска" за секој верник да дарува, додека кај нас е обврска по милост - кој колку милува! обично најмногу дарувале  Царевите и земјопоседниците, а неретко и сиромасите со тоа што оделе како момоци да помагаат по Црквите и Манастирите за општо добро.

буквалниот превод е од http://www.langtolang.com/index.php?selectFrom=turkish&selectTo=english&txtLang=vak%C4%B1f - vakif: кај муслиманите: имот завештан за верски и хуманитарни цели (да подига и издржува џамии, училишта, јавни библиотеки, болници, водоводи и сл.)  овој данок станал дел од http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_banking - средновековното исламско банкарство  кое и ден денес функционира во исламскиот свет.

ние народно сме почнале да го користиме зборот вакав како турцизам за да означиме некој Црковен имот на кој не треба да се гради или сади без одобрение односно Благослов, инаку луѓето се заветувале дека ќе  поклонат имот на Црквата за општо добро, а потоа Црквата односно свештенството одлучувало на кого ќе го отстапи тој посед во трајно или привремено владеење, обично неретко се случувало и некој богат да земе одредено вакавско парче земја за кое ќе плаќа закуп,  пример:

Со формирањето на еврејската општина (заедница) битолските Eвреи се оградиле од другото население во градот. http://www.jewish.org.mk/Etnogen/Doseluva/Gradovi/Bitola/bitola.htm - Нивната насеба и синагогата се наоѓала на вакафски имот за што тие плаќале годишен закуп, за кое сведочат повеќе турски документи.
патем пола Чаир и Скопје Север се изградени на вакавски имот.          

е сега за овие куќи  на ленинградска претпоставувам дека имотот бил под владение на Црквата Свети Константин и Елена со оглед дека таа и била најблиску, а дали куќите биле изградени врз основа на наем за земјата или имотот им бил даден во владение на станарите, тоа незнам треба да се провери. инаку градинката сега Корчагин, порано се викаше Весели Цветови.  Posted By: mitatos
Date Posted: 07-Feb-2009 at 13:40
Da de, togasnata Islamska Verska Zaednica im davala zemja na siromasnite za da izgradat kuka, ili imot ili dukjan vo carsija, posto i skoro 200 prodavnici vo stara carsija spagaat pod IVZ VAKUF

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Feb-2009 at 13:55

добро тоа е тоа, но не е земјата под чиј освојувач спаѓала во турско време Smile единствено што турците освоеното можеби им го доделиле на исламското свештенство кое подоцна од таа земја направила сопствена економија односно помагала на сиромави или во градење училишта,  можеби џамии (иако мислам дека исламските верски објекти претежно биле финансирани од султаните, беговите и пашите) итн.       

http://209.85.129.132/search?q=cache:7sn6C_ewE6gJ:jujel.de/%3Ftext%3D1%26search%3D%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%84+%D0%98%D0%BC%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%3B+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5.+%7C%7C+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8,+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4.&hl=mk&ct=clnk&cd=3 - вакаф, мн. вакафи

Имот добиен со завештание во верски и хуманитарни цели на џамија или црква; таков вид на верско задолжување. (ова стои и во лексиконот на идивиди т.е. магнум софт)

 

A http://en.wikipedia.org/wiki/Waqf - waqf is an inalienable religious endowment in Islam, typically denoting a building or plot of land for Muslim religious or charitable purposes. It is conceptually similar to the common law trust.

 


Posted By: lslcrew
Date Posted: 07-Feb-2009 at 15:04
Значи тогаш и хотелот Изгрев е вакуфски имот, така?! LOL


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Feb-2009 at 22:15

офтопик: негледам што е смешно, донекаде тоа дека хотелот е на вакавски имот тоа е точно, само што е изграден без никој да ја праша Црквата, па сега со денационализацијата, Црквата во 2000та го доби имотот  во владение. сепак хотелот беше во сопственост на пропаднатите Интекс и Хемтекс кој во стечајната постапка кимико брадерс го купија целосно, а подоцна на Црквата и отстапија на "поклон" дел од хотелот мислам 1/3,  најверојатно за да немаат проблеми  (кирии, откупи) околу имотот на кој се наоѓа хотелот кој е посед односно метох на Манастирот  во Калишта (посветен на Пресвета Богородица во кој има и неколку пештерни Цркви).

патем сега кога ќе размислам поубаво Црковен посед се вика http://wapedia.mobi/hr/Metoh - Метох, Метоси, од таму Метохија , но народ си е народ па турцизмот изгледа им звучел помелозвучно затоа и преовладејала народната форма.  Posted By: pbanks
Date Posted: 07-Feb-2009 at 22:49
Оваа сите ја знаете на ул. Македонија/Луј Пастер. Пеко на приземјето и рекламата на Бато и Дивајн се едни од најдолговечните во Скопје барем од кога сум јас жив . Дефинитивно е потребно реновирање на фасадата и одстранување на клима уредите.

Инаку немам никакви информации за зградава. Чиво дело е и од која година е

1

2

3

4


Веднаш до нејзе се наоѓа и ова мало зградиче кое е во добра форма. Повторно немам точна претстава кога точно е ова изградено.

Posted By: beTon
Date Posted: 07-Feb-2009 at 23:24
мислам дека е од пред земјотресот, има високи плафони, мислам 4 или 4,5 метри колку што можам да се сетам, исто и прозорите се некако ситни а високи,  малку смешно но чувството таму е навистина некако клаустрофобично, она не многу широки соби но многу високи, нешто како магацин во тесно Smile знам имаат поглед во двориште одзади, но сепак се е некако чудно баш како да си во триесетите од минатиот век, само во современо уреден простор.  


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 08-Feb-2009 at 11:10
... На истата страна, во зграда што и денес постои, беше познатата пред и по војната, па и некоја година по ослободувањето, "Бата" - продавница за гумени чевли и производи. Таа потоа се нарече "Комбинат" и на крајот, и денес "Борово"...

Ристо Ќортошев

И потоа „Пеко“


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: pbanks
Date Posted: 09-Feb-2009 at 02:41


Еве слика од 1963 и тогаш е ПекоИмпресивен континуитет за скопски стандарди


Posted By: lslcrew
Date Posted: 09-Feb-2009 at 03:58
Тука на сликава една зграда посебно ми фаќа око, онаа што тука на сликава доаѓа на средина. Таа со церадите доле. Мислам дека денеска тука има некаков ресторан комбинација од кафич со мексикански ресторант.


Posted By: zabegan
Date Posted: 09-Feb-2009 at 12:02
мене посебно ме нервира таа сосем бетонската зграда до хотел Москва Wallbash
добро бе кој дозволи да се градат такви згради на улица Македонија?

инаку pbanks убаво што ти текна на зградава, за жал има многу вакви низ градов, ама се засенети и никој не ги ни погледнува


Posted By: pbanks
Date Posted: 09-Feb-2009 at 12:29
Originally posted by zabegan

мене посебно ме нервира таа сосем бетонската зграда до хотел Москва Wallbash
добро бе кој дозволи да се градат такви згради на улица Македонија?

инаку pbanks убаво што ти текна на зградава, за жал има многу вакви низ градов, ама се засенети и никој не ги ни погледнува


Кој е тој хотел Москва? Dunno


Posted By: dejan
Date Posted: 09-Feb-2009 at 12:52
Добра идеа за тема пбанкс.

Нели оваа зграда со куполата се уште стој?


И денеска, до Читкушеви

(усфари не ми личат исти..)Posted By: Vladimir P
Date Posted: 09-Feb-2009 at 13:29
Previous
Тоа е „Крангова палата“ која е срушена - тоа денеска е почеток на пешачката зона на ул „Македонија“


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: zabegan
Date Posted: 09-Feb-2009 at 22:09
Originally posted by pbanks

Originally posted by zabegan

мене посебно ме нервира таа сосем бетонската зграда до хотел Москва Wallbash
добро бе кој дозволи да се градат такви згради на улица Македонија?

инаку pbanks убаво што ти текна на зградава, за жал има многу вакви низ градов, ама се засенети и никој не ги ни погледнува


Кој е тој хотел Москва? Dunno
хотел москва веќе не постои, срушена е во земјотресот
инаку тоа е петата зграда по ред од левата страна на сликата, малку е затскриена, имала два спрата
еве линк бидејќи не можев да ја постирам сликата
http://img330.imageshack.us/img330/5126/501963f8ne.jpg - http://img330.imageshack.us/img330/5126/501963f8ne.jpg
тука е прва по ред

инаку јас коментирав за зградата до неа, тотална грдосија а постои и денес за жал


Posted By: zabegan
Date Posted: 09-Feb-2009 at 22:12
@dejan, таа згрaда која си ја постирал на првата слика била на Улица Македонија и денес не постои, а втората зграда сеуште стои и се наоѓа на ул. Максим Горки


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 09-Feb-2009 at 22:52
На сликата од zabegan од десната страна се гледа дел од актуелната католичка црква-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: zabegan
Date Posted: 19-Feb-2009 at 18:33
Завчера поминав низ Ново маало и направив неколку фотки, штета немав време да сликнам и од Маџирмаало нешто
1.

2. за оваа куќа не сум сигурен кога е изградена Dunno

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9. Интересен детал над прозорот Smile

10.

11.

12. од другата страна на Кочо Рацин Smile

13.

14.

15. малку контраст Smile

16.

Posted By: lslcrew
Date Posted: 19-Feb-2009 at 18:37
Zabegan, Interesni fotki! Me zagrizuvaat onie novokomponovani kukji amake im dojde i niv nekgosh krajot. Inak primetuvam deka Gradska Kula e renovirana, se sekjavam porano vnatre dodeka sedish cela kukja okolu krckashe na nekoj pogolem veter, strav da te fati. A serijava fotki mozeme slodobno i vo urano divjashtvo da ja postirame poshto jasna distinkcija nema!


Posted By: zabegan
Date Posted: 19-Feb-2009 at 18:40
Originally posted by lslcrew

Zabegan, Interesni fotki! Me zagrizuvaat onie novokomponovani kukji amake im dojde i niv nekgosh krajot. Inak primetuvam deka Gradska Kula e renovirana, se sekjavam porano vnatre dodeka sedish cela kukja okolu krckashe na nekoj pogolem veter, strav da te fati.
внатре сеуште не е реновирана мислам, ова и е само надворешна шминка, но барем тоа го направиле


Posted By: lslcrew
Date Posted: 19-Feb-2009 at 18:45
Забеган се приметува доле во подножјето на објкетот, дека каменот е преѕидан. Е сега ми дојде низ глава мислам да не е куќава преѕидана, ама изгледа доле каменот е само шминка врз стариот ѕид, башка уште е цела таква изкривена. Луѓево само се излажале дека ја реновирале куќава, бољи ич да не трошеле пари. Оваа кај и да е ќе им се здипли на глава декој ден. Ако викнат инженер да порвери статика, срце ќе го фати!

На 15-та фотка е најдобриот контраст, само незнам дали е тоа народна банка или клима уредот од десна страна.


Posted By: beTon
Date Posted: 21-Feb-2009 at 02:47

интересни кадри Збг само кажи ова 14ката ја имаш ли фатено и фронтално, ова е една од ретките оригинални керпич куќи (во случајов со надреален кос еркер) во Ново Маало, се друго е сефтосано на некој начин, добро тука кровот е отепан со лим, но куќата и фасадата имслам воопшто не е чепната, сигурно е заштитена со закон.

туку добра размисла има фрлено Волан за хотел МКД

http://volanskopje.blogspot.com/2006/11/blog-post_22.html - #

Можеби ке претерам ако кажам дека во центарот треба да се обнови и хотелот Македонија (маркицата сеуште стои празна)- кој беше карши Ристичевата палата ....

Не мора да е ист тип на објект како лик - но некаков хотел во строгиот центар добро ке дојде но со старото име на хотел Македонија .... кој нели тотално се сруши за време на земјотресот и имаше многу жртви ... меѓу кои и доста странски туристи ...
.Posted By: beTon
Date Posted: 28-Feb-2009 at 03:01

аматерски документарец за ново маало денес, снимано е на страната од олимписки. нема ни еден кадар од  страната на занзибарм каде мислам колку толку има попретставителни градби, иако пак таму нема онаква  уникатна ќерпич градба како на сл.14       

[tube]LvhiyYIkCt0[/tube]

[tube]321nY1E0nik[/tube]Posted By: Vladimir P
Date Posted: 05-Mar-2009 at 00:59
Да продолжиме со Ново маало


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: zabegan
Date Posted: 11-Apr-2009 at 21:15
мене многу ми се допаѓа оваа зграда, што претпоставувам знаете дека се наоѓа кај градскиот парк на Илинденска, знае некој кога и од кого е изградена и во чија сопственост е денес?
патем, штета што како и секоја друга стара зграда во градов се распаѓа Ohno
http://static.panoramio.com/photos/original/15151702.jpg - http://static.panoramio.com/photos/original/15151702.jpg
и министерството за култура (истото прашање)
http://www.panoramio.com/photos/original/19018747.jpg - http://www.panoramio.com/photos/original/19018747.jpgпатем сликите се од panoramio.com


Posted By: lslcrew
Date Posted: 11-Apr-2009 at 21:18
Па пишува на зградата кога е градена! PokeMCMXXVII = 1927


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 11-Apr-2009 at 21:38
Originally posted by zabegan

мене многу ми се допаѓа оваа зграда, што претпоставувам знаете дека се наоѓа кај градскиот парк на Илинденска, знае некој кога и од кого е изградена и во чија сопственост е денес?
патем, штета што како и секоја друга стара зграда во градов се распаѓа Ohno
http://static.panoramio.com/photos/original/15151702.jpg - http://static.panoramio.com/photos/original/15151702.jpg ...

Тоа куќа на Рубен и еве слика 3 години подоцна 1930А сега има секакви станари


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: zabegan
Date Posted: 12-Apr-2009 at 11:03
Doh 


Posted By: pbanks
Date Posted: 04-Jun-2009 at 21:59
Дебар маало

1

2

3

4

5

6

7

8
Posted By: lslcrew
Date Posted: 04-Jun-2009 at 22:13
За жал голем дел од нишкава повеќе одговара да биде дел од една друга нишка http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=511 - село во град ,  одколку да стои овдека.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 04-Jun-2009 at 22:15
Не се слагам. Архитектурата и амбиентот се дефинитивно градски. Тоа што старите објекти се во најголем дел руинирани е сосема друга работа.


Posted By: pbanks
Date Posted: 04-Jun-2009 at 22:18
Originally posted by lslcrew

За жал голем дел од нишкава повеќе одговара да биде дел од една друга нишка http://www.build.com.mk - село во град , одколку да стои овдека.


не се сложувам. Токму овие објекти кои ги бирам (барем според мене) во најголем дел се токму тоа што е останато од тоа Старо Скопје за кои кукаат многу носталгичари и уште повеќе луѓе на памет и мислам дека доколку убаво се реставрираат би можеле многу убаво да се вклопат и денеска (наместо да градат разни глупости и грдосии по центарот).

Не дека сите објекти во нишкава имаат незнам каква архитектонска вредност, далеку од тоа дека се што има орнамент на фасадата е којзнае какво достигнување но со оглед на тоа дека навистина бројот на постоечките објекти од пред војната е мал не е лошо "да ги евидентираме".


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 04-Jun-2009 at 22:28
Само едно ќе додадам, нека проба некој да направи денес некој таква пластика на ќуките, и такви улици со дрвореди.
Денес ќе ставиме стакло и малку кривина по која купола и ете архитектура, а за дрвореди тоа е мисловна именка, удри бетон и асвалт - на лугето треба да им биде спечен паметот, така е полесно за ...


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 04-Jun-2009 at 22:32
Исправка:

Она што го кажав како одговор на коментарот на lslcrew се однесуваше конкретно за последната серија фотки од Дебар Маало. Мислев дека постот е насочен само кон тие фотки. Инаку за Ново Маало во најголема мерка се слагам дека припаѓа во нишката „Село во град“


Posted By: zabegan
Date Posted: 05-Jun-2009 at 13:23
Абе ново маало е „село во град“ така како што е денес, ама според името и поентата на нишкава, мислам дека сепак припаѓаат и тука, и тоа е дел од „старо Скопје“
плус и куќите во овие маала се градска архитектура, иако нема пластика на нив


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 03-Jul-2009 at 15:02

2009-07-03

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: pbanks
Date Posted: 08-Aug-2009 at 13:21
од фото.идивиди Ohno
Posted By: zabegan
Date Posted: 08-Aug-2009 at 18:02
кај беше зградава, во Дебар маало?


Posted By: mitatos
Date Posted: 08-Aug-2009 at 19:15
ne vo noviot bulevar ilinden e, kaj fonatata park mislam

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: medo
Date Posted: 08-Aug-2009 at 22:18
Сепак мислам дека е во Дебар Маало, веднаш спроти кафаната "Носталгија".


Posted By: pbanks
Date Posted: 08-Sep-2009 at 14:13
Еве неколку од Илинденска

1

2

3Posted By: macedonia
Date Posted: 08-Sep-2009 at 17:25
^ The building in the first picture very nice. Doesn’t the government offer any aid for restoring the facades on historic buildings?


Posted By: Max
Date Posted: 12-Oct-2009 at 21:54
Posted By: Vladimir P
Date Posted: 12-Oct-2009 at 22:31
Originally posted by macedonia

^ The building in the first picture very nice. Doesn’t the government offer any aid for restoring the facades on historic buildings?

No investment, уnfortunately   Ohno


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: MKballer
Date Posted: 12-Oct-2009 at 22:32
zhalosno e deka vladata ne dava pare da odrzhuva zgradava, edna od najpoznati, najubavi, i "najvazhni" zgrade vo gradot.


Posted By: pbanks
Date Posted: 04-May-2010 at 16:07
Додека ние скопјани дремеме, Срѓан Адамовиќ од ССЦ бил на гости и направил р'шум.

Еве негов мини серијал од Маџир Маало

1.

2.

3.

4.

5.

6.Posted By: pbanks
Date Posted: 04-May-2010 at 16:09
Дебар маало

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.Posted By: pbanks
Date Posted: 04-May-2010 at 16:11
Дебар маало продолжение

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.Posted By: pbanks
Date Posted: 04-May-2010 at 16:13
Илинденска

1.

2.

3.

4.

5.

6.


Назад во Дебар маало

7.

8.

9.Posted By: pbanks
Date Posted: 04-May-2010 at 16:15
Дебар маало продолжение (повторно)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.Posted By: pbanks
Date Posted: 04-May-2010 at 16:17
Дебар маало... крај Cheers

1.

2.

3.Posted By: S.P.Q.R.
Date Posted: 04-May-2010 at 20:35
Applause
Oдлична фотосесија
Зарем неможи некако на овие куќиве да му се обнови фасадата. Оти некој стварно вредат, ама вака многу жалосно изгледаат.Ohno


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 28-Jun-2010 at 18:59
Убаво обновена куќа со зачувана пластика, штета за климатизерот.Една од најубав обновен објект од македонската архитектура-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: merks
Date Posted: 25-Feb-2011 at 21:48
За објектот на `Пеко`
1938 година на Кирил Жерновски...


Posted By: seavo
Date Posted: 10-Feb-2012 at 22:39

-------------
BL522


Posted By: Vlatko
Date Posted: 04-Apr-2012 at 20:29


Posted By: makonix
Date Posted: 14-Apr-2012 at 02:46


Posted By: gjoko
Date Posted: 14-Apr-2012 at 11:30
гаќите се кул


Posted By: fichot
Date Posted: 27-Apr-2015 at 08:47
Кај Католичка.Ко што разбрав, старците се преселени и набргу куќава ќе ја снема.

Кај се сега бранителите на „старо Скопје“?

edit: ојде куќава. :/Posted By: Џоле
Date Posted: 04-Jun-2015 at 09:46
Во Центар, на бул. Свети Климент Охридски (куќава е затскриена и засенета од поголеми згради во близина)

https://flic.kr/p/tanTup"> https://flic.kr/p/tanTup - DSC08739 by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 04-Jun-2015 at 09:56
Во Дебар Маало

https://flic.kr/p/sB9NLq"> https://flic.kr/p/sB9NLq - DSC08586 by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 04-Jun-2015 at 09:56
Во Црниче, на Водно

https://flic.kr/p/tot1WT"> https://flic.kr/p/tot1WT - DSC08577 by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 23-Aug-2015 at 16:58
Женскот интернат во дворот на средно медицинско
https://flic.kr/p/xoU33o"> https://flic.kr/p/xoU33o - 20150822_124952 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

2
https://flic.kr/p/xoUrXY"> https://flic.kr/p/xoUrXY - 20150819_133049 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

3
https://flic.kr/p/wJv8xu"> https://flic.kr/p/wJv8xu - 20150818_180057 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

4
https://flic.kr/p/xDd7RN"> https://flic.kr/p/xDd7RN - 20150818_175415 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

5
https://flic.kr/p/xG9PYn"> https://flic.kr/p/xG9PYn - 20150818_175325 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 23-Aug-2015 at 16:59
И некој помошен објект
https://flic.kr/p/xFwPAV"> https://flic.kr/p/xFwPAV - 20150818_175335 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

2
https://flic.kr/p/xFvXoF"> https://flic.kr/p/xFvXoF - 20150818_180204 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Џоле
Date Posted: 03-Oct-2015 at 18:40
Маџир Маало (шетајќи денес, видов уште 3-4 стари куќи во неповратно распаѓање)https://flic.kr/p/yrNMJF"> https://flic.kr/p/yrNMJF - Skopje by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/zoG5Sz"> https://flic.kr/p/zoG5Sz - Skopje by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/yrEo6W"> https://flic.kr/p/yrEo6W - Skopje by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-Nov-2015 at 17:46
Кисела Вода
https://flic.kr/p/AEksBV"> https://flic.kr/p/AEksBV - 20151029_142039_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/zHs6Pr"> https://flic.kr/p/zHs6Pr - 20151029_142057_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/AC36N7"> https://flic.kr/p/AC36N7 - 20151029_142128_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/AC2Y99"> https://flic.kr/p/AC2Y99 - 20151029_142136_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/zHrVdg"> https://flic.kr/p/zHrVdg - 20151029_142204_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-Nov-2015 at 17:49
https://flic.kr/p/AD8HAu"> https://flic.kr/p/AD8HAu - 20151029_142220_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/AnJ32J"> https://flic.kr/p/AnJ32J - 20151029_142307_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/zHrGtD"> https://flic.kr/p/zHrGtD - 20151029_142349_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-Nov-2015 at 17:50
Ново маало
https://flic.kr/p/zAcNDf"> https://flic.kr/p/zAcNDf - 20151029_143446_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/AfCgNq"> https://flic.kr/p/AfCgNq - 20151029_143512_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/zAcB8u"> https://flic.kr/p/zAcB8u - 20151029_143524_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/Aw2TK1"> https://flic.kr/p/Aw2TK1 - 20151029_143628_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

https://flic.kr/p/AfBTNU"> https://flic.kr/p/AfBTNU - 20151029_143644_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-Dec-2015 at 19:34
Нешто од минатата недела
https://flic.kr/p/BoqUX2"> https://flic.kr/p/BoqUX2 - 20151201_143604_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

2
https://flic.kr/p/BuP1yy"> https://flic.kr/p/BuP1yy - 20151201_143541_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

3
https://flic.kr/p/BPEkez"> https://flic.kr/p/BPEkez - 20151201_143533_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

4
https://flic.kr/p/BUDdvG"> https://flic.kr/p/BUDdvG - 20151201_143529_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

5
https://flic.kr/p/BWWzGn"> https://flic.kr/p/BWWzGn - 20151201_143518_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 13-Dec-2015 at 19:37
Сликите се од Ново Маало
https://flic.kr/p/BUCXmo"> https://flic.kr/p/BUCXmo - 20151201_143628_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

7
https://flic.kr/p/BMmrnf"> https://flic.kr/p/BMmrnf - 20151201_143454_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

8
https://flic.kr/p/BMmqUb"> https://flic.kr/p/BMmqUb - 20151201_143424_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

9
https://flic.kr/p/BMmQFu"> https://flic.kr/p/BMmQFu - 20151201_143254_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - staro.skopje , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Џоле
Date Posted: 13-Dec-2015 at 23:44
Тука има неколку интересни зградички/куќи кои, кога би се обновиле, значително би го освежиле и би го разубавиле околниот простор.

-------------
За сè има вторпат


Posted By: zabegan
Date Posted: 14-Dec-2015 at 02:07
Originally posted by Џоле

Тука има неколку интересни зградички/куќи кои, кога би се обновиле, значително би го освежиле и би го разубавиле околниот простор.
одамна ги мозгам овие побогати куќички од Маџир маало и Ново маало
дефинитивно овие селца на сред град треба да се порамнат со земја, ама па многу голема штета би било да се изгубат повредните објектчиња

можда звучи несериозно, ама може на пример да се направи некоја таква уличка во градов, во карактерот на етно село, со реконструирани такви објектчиња што се расфрлани низ градов

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Џоле
Date Posted: 14-Dec-2015 at 11:28
Маџир Маало, од пред некој ден...-------------
За сè има вторпат


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 20-Dec-2015 at 18:18
Зградата над Пеко
https://flic.kr/p/BjDi1z"> https://flic.kr/p/BjDi1z - 20151214_130004 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

Не знам дали ова е дел од истата зграда
https://flic.kr/p/C7s4ad"> https://flic.kr/p/C7s4ad - 20151214_130017 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 20-Dec-2015 at 18:33
Дом на градежници
https://flic.kr/p/BHvQac"> https://flic.kr/p/BHvQac - 20151214_130738_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

Originally posted by Џоле

на таблата што е закачена пред влезот се наведени сите градежни претпријатија што помогнале во изградбата на оваа зграда. Ги има многу, можеби се дваесетина-триесет. Мислам дека градбата потекнува од 1950-те години, на таблата пишуваше точно која година е изградена.

https://flic.kr/p/Bjwon1"> https://flic.kr/p/Bjwon1 - 20151214_130817_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 20-Dec-2015 at 18:33
Преку улица, градба од 1950ти или 1960ти
https://flic.kr/p/C7s1Gs"> https://flic.kr/p/C7s1Gs - 20151214_130651_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 20-Dec-2015 at 18:37
Кај Дом на градежници
https://flic.kr/p/C9K4Vz"> https://flic.kr/p/C9K4Vz - 20151214_131016_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

2
https://flic.kr/p/Ch2CSg"> https://flic.kr/p/Ch2CSg - 20151214_131031_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 20-Dec-2015 at 18:37
Шпанска амбасада
https://flic.kr/p/Ch2CVc"> https://flic.kr/p/Ch2CVc - 20151214_131712_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

Арапска куќа
https://flic.kr/p/BjD5Az"> https://flic.kr/p/BjD5Az - 20151214_131733_Richtone(HDR) by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: fichot
Date Posted: 20-Dec-2015 at 21:48
Originally posted by Staro Skopje

Зградата над Пеко
https://flic.kr/p/BjDi1z"> https://flic.kr/p/BjDi1z - 20151214_130004 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

Не знам дали ова е дел од истата зграда
https://flic.kr/p/C7s4ad"> https://flic.kr/p/C7s4ad - 20151214_130017 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on FlickrНе сум скроз сигурен, ама мислам дека е од доста поново време?


Posted By: zabegan
Date Posted: 21-Dec-2015 at 03:42

не е дел, нов објект е и тоа повеќе од десет години не е стар сигурно

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Petar Skopje
Date Posted: 21-Dec-2015 at 13:26
Не е нов објект, со сигурност. Само фасадата е нова.


Posted By: hcitrS
Date Posted: 05-Jan-2016 at 14:45
Во една од книгите за Скопје на Данило Коцевски најдов податок дека по улица Македонија во 1911 сообараќал првиот трамвај во градот. Со оглед на не-научниот, раскажувачки карактер на неговите текстови би Ве замолил за потврдување на оваа информација, доколку поседувате такви факти.

P.S. btw улица Македонија претходно претпоставувам беше ЈБ Тито, пред тоа Краља Петра (по аналогија на имињата кои ги носел Широк Сокак низ историјата ) но какво и било името во турско? Се разбира ако воопшто улиците имале имиња во време на тој општ урбанистички хаос при крајот на империјата.


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 05-Jan-2016 at 15:37
Во Скопје првиот трамвај е донесен од Виена во 1884 од богатите браќа Шабан Паша, и сообраќал од плоштад до Идадија (денешна о. Центар). Функционира се' до 1912 година, кога е запленет и однесен во Белград. Околу 1911 година, скопската општина им љубомори на Шабан Паша и самата набавува трамвај, но не знам по која траса одел (би требало ул. Македонија).

Ул. Македонија е пробиена во 1911 за да го пречека султанот Мурат V и го носела името Јени џаде. За време на бугарската окупација во WWI е Цар Фердинанд, за време на КСХС/КЈ Крал Петар, во WWII Цар Борис III, а по ослободувањето го добива името Маршал Тито. Од неодамна е ул. Македонија.

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: fichot
Date Posted: 05-Jan-2016 at 15:39
Јени џаде или во превод - Новопроектирана.


Posted By: hcitrS
Date Posted: 05-Jan-2016 at 17:37
Originally posted by Staro Skopje

Во Скопје првиот трамвај е донесен од Виена во 1884 од богатите браќа Шабан Паша, и сообраќал од плоштад до Идадија (денешна о. Центар). Функционира се' до 1912 година, кога е запленет и однесен во Белград. Околу 1911 година, скопската општина им љубомори на Шабан Паша и самата набавува трамвај, но не знам по која траса одел (би требало ул. Македонија).

Ул. Македонија е пробиена во 1911 за да го пречека султанот Мурат V и го носела името Јени џаде. За време на бугарската окупација во WWI е Цар Фердинанд, за време на КСХС/КЈ Крал Петар, во WWII Цар Борис III, а по ослободувањето го добива името Маршал Тито. Од неодамна е ул. Македонија.


Bravo StaroSKopje, fala ti. Mozhish da si go smenish username-ot vo Skopjepedia

btw od kade dobivash vakvo info kako za tramvajot na pr.? Kniga, blog? posochi na nekoj avtor, ili naslov ako ne ti e problem.


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 05-Jan-2016 at 19:23
Конкретно за трамвајот, информациите ми се од Wikipedia, текстовите на Данило Коцевски и разни фејсбук групи   

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 08-Jan-2017 at 22:43
Кисела Вода 30.12.2016
https://flic.kr/p/QYhVva"> https://flic.kr/p/QYhVva - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

https://flic.kr/p/QYhWiH"> https://flic.kr/p/QYhWiH - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

https://flic.kr/p/QYi77F"> https://flic.kr/p/QYi77F - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

На оваа има натпис 1939
https://flic.kr/p/QpaeQW"> https://flic.kr/p/QpaeQW - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 08-Jan-2017 at 22:44
https://flic.kr/p/QMQeLP"> https://flic.kr/p/QMQeLP - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

https://flic.kr/p/QMQkPk"> https://flic.kr/p/QMQkPk - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

https://flic.kr/p/QYiGzt"> https://flic.kr/p/QYiGzt - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

https://flic.kr/p/QpaVcw"> https://flic.kr/p/QpaVcw - KV 30.12.2016 by https://www.flickr.com/photos/134991941@N08/ - Ani.build , on Flickr

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Mar-2017 at 22:43
Дебар Маало-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 06-May-2017 at 19:57
Ѓорче Петров, кај паркот со вовчето-------------
За сè има вторпат


Posted By: zabegan
Date Posted: 06-May-2017 at 20:04

кога не се на плоштад објективе, кој им е крив...

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Џоле
Date Posted: 07-May-2017 at 19:45
Во чаршија, спроти хотелот Арка

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 02-Sep-2017 at 20:36
Кисела Вода-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 15-Sep-2017 at 09:04
Под Кале-------------
За сè има вторпатPrint Page | Close Window