Print Page | Close Window

Св. Ѓорѓи Победоносец - Рајчица, Дебарско

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Културно наследство
Forum Discription: Археолошки локалитети, цркви, манастири...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=701
Printed Date: 07-Oct-2022 at 07:24


Topic: Св. Ѓорѓи Победоносец - Рајчица, Дебарско
Posted By: Andrej_LJ
Subject: Св. Ѓорѓи Победоносец - Рајчица, Дебарско
Date Posted: 09-Aug-2009 at 18:32
Овој манастир беше апсолутно изненадување за мене лично. Никогаш немав чуено за манастирот, кој инаку е женски, во одлична состојба. Се наоѓа на самиот влез во Дебар од страната на Скопје/Маврово.

Replies:
Posted By: my Macedonia
Date Posted: 09-Aug-2009 at 18:34
navisitina interesnoCheersApplause


Posted By: gorco
Date Posted: 28-Oct-2009 at 10:45
Еве една моја... Ко за несреќа дента кога бев нешто реновираа во конаците па им беа покриени со кеси и не го фатив целосно...http://www.panoramio.com/photo/28284159 - http://www.panoramio.com/photo/28284159
-------------


Posted By: Kiki
Date Posted: 16-Nov-2009 at 23:39
Овој манастир е особено познат поради тоа што во него се наоѓа дел од чесниот крст на кој беше распнат Исус Христос, дел од крстот исто така има и во манастирот Свети Јован Бигорски. Паметам дека за ова имаше и документарен филм од БИ БИ СИ исто и некои Македонски програми како што викаше мотото ''Дознај повеќе за својата земја за повеќе да ја сакаш''... Еве и неколку слики од иконостасот и дел од крстот и моштите, Сликата со делот од крстот и моштите е од манастирот Свети Јован Бигорски...

Иконостасот


Моштите-------------
Помогнете на Македонската Википедија - слободна енциклопедијаPrint Page | Close Window