Print Page | Close Window

Самоилова Тврдина

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Културно наследство
Forum Discription: Археолошки локалитети, цркви, манастири...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=754
Printed Date: 05-Oct-2022 at 00:04


Topic: Самоилова Тврдина
Posted By: gorco
Subject: Самоилова Тврдина
Date Posted: 28-Oct-2009 at 10:52
И оваа вчера само што ја поставив. Одлично излезе сликаваhttp://www.panoramio.com/photo/28284153 - http://www.panoramio.com/photo/28284153

Повеќе од Самоилова ќе гледам да додадам во блиска иднина.

http://www.panoramio.com/photo/23884388 - http://www.panoramio.com/photo/23884388

Replies:
Posted By: Cloverstack
Date Posted: 28-Oct-2009 at 14:04
Навистина одлично излегла

Многу успешно си ги споил деловите  Applause


Posted By: gorco
Date Posted: 28-Oct-2009 at 14:06
Фала ќе се потрудам во иднина и повеќе и подобри! Big%20smile

-------------


Posted By: Kiki
Date Posted: 15-Nov-2009 at 23:18
Најстарите историски податоци на Охридската тврдина е спомнувањето од класичниот историчар Ливиј во 3 век пред н.е., кога била тврдина на градот Лихнидос. Најстариот подетален опис на тврдината беше направен од хроничарот Малкус (Малала) и датира од 478 од н.е.

Охридската тврдина на Цар Самоил е опишана од хроничарот како силно упориште кое дури и Теодорик, крал на Остроогтите, не можел да го освои. Охридската тврдина е една од најголемите фортификации кои се сочувани во Република Македонија. Со нејзините масивни зидови и кули го опкружува целото Охридско Кале. Најгорниот дел од градот бил заштитен од сите страни осем од југ, на која страна се наоѓа езерото, со кули и високи зидови 3 километри во должина, протегајќи се се до пристаништето.

Влез во градот бил овозможен од три порти од кои само горната порта е сочувана.

Тврдината во прилог на служењето какоодбрана од непријателите беше исто така населено подрачје и е позната како Самоилова тврдина.

Во текот на владеењето на Самоил (976-1014), и на неговите наследници се до 1018, Охрид бил главен град на првата држава на македонските словени.

Како пред така и по Самоиловото време како и времето на неговите наследници тврдината била рушена и повторно градена.

По претвораwето на Самоиловата држава во политичко и црковно седиште, Охрид станал средновековен метрополис.

Во писмата на Теофилакт, епископ во Охрид, има повеќе информации за изгледот и животот на Охрид во пресрет на крајот на 11 век и почетокот на 12 век кога бил голем средновековен град.

Во зидините имало бројни улици со голем број на повеќекатни згради како и ниски дрвени куќи. Градот продолжил да доминира покрај неговата тврдина, вистински акрополис.

Се до крајот на 14 и почетокот на 15 век, населениот град Охрид живеел во градските зидини. Откако бил заземен од Османлиските Турци, со доаѓањето на колонисти од Мала Азија, во 15 век, дошло до експанзија низ пониските делови. Христијанската популација останала во градските зидови. Така како додаток на градот на калето се создал и градот на пониските делови околу ридот.

Еве и неколку слики, инаку сум нов на форумов па здраво на сите


-------------
Помогнете на Македонската Википедија - слободна енциклопедија


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 10-Aug-2011 at 21:14
Гледам слабо стоиме со слики од тврдинава,па еве нешто ново.Влезницата е симболична 20 ден,за странци 30 ден,а за организирани групи 10 ден.
(и пак ќе повторам еднинствена причина што на моите слики го нема логото на build е затоа што не знам како се става )

1

2

3

4

5

6

7


-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 10-Aug-2011 at 21:16
8

9

10

11

12

13-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 10-Aug-2011 at 21:17
14

15

16

17

18

19


-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 10-Aug-2011 at 21:59
@ o.s.

Малку офтопик, но што се случува долу на Плаошник?


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 10-Aug-2011 at 22:30
Originally posted by Cloverstack

@ o.s.Малку офтопик, но што се случува долу на Плаошник?


За среќа сега за сега ништо

-------------
build.mk, гради форумска историјаPrint Page | Close Window