Print Page | Close Window

Фонтана во Кочани

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Урбани прашања
Forum Discription: Урбанизам, урбана опрема, урбана мафија...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=795
Printed Date: 21-Jun-2025 at 20:41

Topic: Фонтана во Кочани
Posted By: damjanh
Subject: Фонтана во Кочани
Date Posted: 22-Dec-2009 at 14:07
http://dnevnik.com.mk/?itemID=F4651D23781E694E9045978FE6A58A69&arc=1 - http://dnevnik.com.mk/?itemID=F4651D23781E694E9045978FE6A58A69&arc=1
Дневник 07.10.2009

Кочани избира решение за фонтана

Советот на Општина Кочани на наредна седница ќе одлучи кое од трите одбрани идејни решенија ќе биде реализирано за фонтана во Трговскиот центар во Кочани. На конкурсот на локалната самоуправа за идејно архитектонско решение за фонтана се пријавија осум трудови.

Жирито одлучи првата награда да му ја додели на идејното архитектонско решение под шифра коОРИЗ, втората на идејното архитектонско решение под шифра АБВИД и третата награда на идејното архитектонско решение под шифра Импресија 2002.

Replies:
Date Posted: 22-Dec-2009 at 14:17
Извадок од Кочанскиот магазин "АКТУЕЛНОСТИ", статија со наградените решенија за фонтаната.

Date Posted: 22-Dec-2009 at 14:27
Еве слики од второнаграденото решение за фонтанта во Кочани, проектот е изработен од: Ана Митрушевска, Бојан Петровски, Владимир Деловски и Дамјан Христов.

Posted By: Cloverstack
Date Posted: 22-Dec-2009 at 17:48
damjanh, која е точната локација?

Posted By: shyes
Date Posted: 27-Dec-2009 at 11:39
мене втората некако ми лежи подобро од првата.

Posted By: FT
Date Posted: 22-Jun-2010 at 19:37
Zdravo..
veke podolgo vreme ja razgleduvam temata i stranata i resiv i jas da se registriram i da vi priznaam odlicni ste Thumbs%20Up ..
sega malku za temata..jas sum od kocani i moram da vi kazam deka prvata fontana e mnogu podobra od vtorata..i vtorata e dobra no e mnogu golema..imase edna fontana na istoto mesto no sega ja srusija za da ja izgradat ovaa..isto i taa bese golema..i nemase mesto kade da se pomine..pa i kaficite koga ke gi iznesea masite..Crazy
sega novata pocnaa da ja gradat..ja srusija starata..no rabotata prekina..i sega se nadevame deka vo tekot na letoto ke ja zavrsat..

Posted By: Makedonij
Date Posted: 22-Jun-2010 at 19:52
Klover lokacijata e pred trgovskiot centar vo Kočani, ne raboti photobucket za da stavam slikaOhno

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Date Posted: 23-Jun-2010 at 00:45
Добредојде FT

Значи почнала изградбата на фонтаната, да ставиме еден кран за статусот на проектов?

Date Posted: 23-Jun-2010 at 22:09
raspisan e tender za fontanata..toj ke se odrzi na 05.07.2010..znaci vo tekot na letoto ocekuvame nova fontana..(happy)CheersCheers

Date Posted: 25-Jun-2010 at 03:00
FT, малку сум збунет... Каква икона да му ставиме на проектов, дека е најавен или дека е во изградба?

И доколку можеш пушти координати за локацијата, или нацртај на google earth и стави ја сликата тука Smile

Date Posted: 21-Aug-2010 at 16:37

еве ја локацијата..значи максимално сум се разочарал..ја стопираа изградбата а на местото направија "парк" со цвеќиња..ако градот нема пари да направи една проста фонтана..тогаш навистина сме отидени..Ohno
а еве го и "паркот"

OhnoOhnoOhno
BashBash
Wallbash
Bash Bash Bash Bash
Wallbash Wallbash Wallbash Wallbash Wallbash
Wallbash
Bash
Wallbash

Posted By: my Macedonia
Date Posted: 21-Aug-2010 at 22:18
aman be, edna fontana ne mozat da drzat!!Bash

-------------

Date Posted: 21-Aug-2010 at 22:30
FT fontanata e vo trgovskiot?
Neli tamu i prethodno imaše fontana?
Šo se slučuva vo Kočani, nešto gradonačalnikot ne vi go biva! deka gradot nema pari ne mi se veruva ima nogu produkcija vo posledno vreme, taka da za pari neznam. Jas bev proleta vokoččani po pauza od 5 godini, mi se čini epten propadnal, a beše nogu ubav grad so moknja industrija.

Konkretno me zanima ako nešto znaeš šo se dešava so Hartija, raboti i dali e prodadena?

Inaku mislam deka menagmentot na gradot e slab zatoa taka odi, no toa e ličen moj stav.

-------------

Date Posted: 22-Aug-2010 at 01:08

Originally posted by Makedonij

FT fontanata e vo trgovskiot?
Neli tamu i prethodno imaše fontana?
Šo se slučuva vo Kočani, nešto gradonačalnikot ne vi go biva! deka gradot nema pari ne mi se veruva ima nogu produkcija vo posledno vreme, taka da za pari neznam. Jas bev proleta vokoččani po pauza od 5 godini, mi se čini epten propadnal, a beše nogu ubav grad so moknja industrija.

Konkretno me zanima ako nešto znaeš šo se dešava so Hartija, raboti i dali e prodadena?

Inaku mislam deka menagmentot na gradot e slab zatoa taka odi, no toa e ličen moj stav.

Да во трговскиот е..таму имаше стара фонтана па ја реновираа..и потоа 3-4 години стоеше таква пуста како што е на сликата..и јас иако имам 14 години и јас мислам дека е пропаднат..а се сложувам со тоа дека бил убав со моќна индустрија..тука беа "Руен" Печатница "Младост" "Хартија-Ко" која да напоменеме беше единствената фабрика за хартија во Македонија порано..А сега мислам дека работи ама..:/..и пред 1 година имаше голем пожар во неа..мислам дека беше експлодирало нешто..и јас мислам дека градоначалникот е слаб..не направи ништо да се разубави градот..А поранешниот Љубомир Јанев го беше средил кејот поубаво..го беше изградил СРЦ "Бавчалук"..ете ја беше изградил фонтаната..а овој што направи ја среди собраниската сала за тој и советниците да седат поубаво и си го зголеми бизнисот..OhnoOhno
и на крајот од овој долг пост..Crazy ќе кажам дека баш ми е жал што еден ваков убав град со многу потенцијали пропаѓа..BashBash
Wallbash
WallbashWallbash
Wallbash

Wallbash

Date Posted: 03-Oct-2010 at 13:57
Старата фонтана...
http://www.kocani.gov.mk/sliki/HPIM1389.JPG

-------------

Posted By: lslcrew
Date Posted: 21-Nov-2010 at 04:29
Architectonica www.arh.com.mk - www.arh.com.mk

Date Posted: 21-Nov-2010 at 16:23

Држам палци за целиот проект..

Posted By: ko4ani
Date Posted: 20-Apr-2011 at 16:31
Сега е излегнат нов тендер за фонтаната.. а сатариот тендер лани не ни почна со градба бидејки во тендерската документација не било нешто направено во ред, сега е распишан нов тендер и е при крај,а велите немало проекти во Кочани .. како нема го реконструраа водоводот 6 км од водоводната мрежа во градот, се поставуваше канализација во сите села , сега ке се асфатираат некои улици и успуни,го изградија патот до брана Градче и патот до селата Горни Подлог и Тркање

Date Posted: 21-Feb-2012 at 10:17
ФОНТАНАТА ЌЕ ЧИНИ 5.300.000,00 ДЕНАРИ

За најдобар понудувач по јавното надавање за изградба на фамозната фонтана во Градскиот Трговски Центар во Кочани е избрана фирмата „Жи Кол“ од Струмица со претставништво во Скопје.

Токму фирмата изведувач во Понеделникот ги започна подготовките за изведување на градежните работи.

Инаку фонтаната е со основа од околу 100 м2 и истата ќе ја чини Општината Кочани 5.300.000,00 денари.

Изградбата на фонтаната која изминатите две години беше тема на разговори на жителите на Кочани конечно ќе започне, па така кочанчани ќе имаат ретка привилегија да се „разладуваат“ од фонтана од околу 87.000 Евра.

С. Ивановски

http://www.komarec.com.mk/FONTANATA-KE-CINI-5.300.000,00-DENARI-KOCANI-7120 - извор

Еве слики од камерата на Телекабел, ова изгледа се материјалите:

Конечно тргна работава, се надевам нема да ја влечкаат многу време и дека до летото ќе биде готова.

Date Posted: 26-Feb-2012 at 20:32
ке почекаме малку на жикол и не им се брза ногу  

Date Posted: 27-Feb-2012 at 20:05
Eve nesto davaa na lokalnata kocanska televizija pa slikav so aparatot preku televizorot

http://imageshack.us/photo/my-images/15/p2270121j.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
http://imageshack.us/photo/my-images/832/p2270120.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

Date Posted: 28-Feb-2012 at 10:13
A se znae li kako ke izgleda fontanata i dali e po nekoe od nagradenite proekti?

Date Posted: 28-Feb-2012 at 11:52
Имаш на претходната страна.

Date Posted: 28-Feb-2012 at 15:12
hehe fala za infoto no ako dobro zabeleza jas gi postirav tie sliki. A sega prasanjeto mi e dali ke go pravat kako prvo nagradenoto ili imaat nesto sosema drugo sraboteno?

Date Posted: 28-Feb-2012 at 21:49
kako prvoto 

Date Posted: 09-Mar-2012 at 11:17

Date Posted: 10-Mar-2012 at 16:25
vcera se betoniraa oplatite i posle ke se postavuva pumpata za voda i inox elementi 

Date Posted: 30-Mar-2012 at 21:14
eve sostojba 30.03.2012 izbetonirano e se neznam samo dali se postaveni pumite ama sigurno se postaveni

Date Posted: 03-Apr-2012 at 22:33
vo kocanski vesnik pisuvase deka do juni ke bide gotova  

Date Posted: 16-Apr-2012 at 00:24

Date Posted: 10-May-2012 at 18:39
Се качив малку повисоко да ја видам фонтаната и површината околу неа видов дека е убаво израмнета и избетонираа.Еден другар поточно членот kocani ми кажа дека бил објавен и тендер за нови плочки кои најверојатно ќе бидат наменети за просторот околу фонатаната.Ама изгледа ќе се обновува само заградениот дел бидејќи површините кои тој ми ги кажа беа многу мали.Еве тој нека ги напише ако го виде постот бидејќи јас ги заборавив. Истотака ставени се и нови метални клупи само што не беа исфарбани.Ќе направам слики деновиве.

Date Posted: 11-May-2012 at 18:50
Денеска донесоа 3 метални лака.Ги видов како поминунуваат низ градот.

Posted By: Lazar
Date Posted: 02-Jun-2012 at 13:51
Свечено отварање на фонтаната на 9 јуни во 21 часот !
http://gevrek-malo.webs.com/ - http://gevrek-malo.webs.com/

Posted By: Block
Date Posted: 02-Jun-2012 at 16:41
Зошто е отворена тема за една фонтана со површина помала отколку терасата што ми е дома?

Posted By: gjoko
Date Posted: 02-Jun-2012 at 20:03
како што знам јас теми можат да се отвараат по секој предлог,нормално со осет

Posted By: N23
Date Posted: 02-Jun-2012 at 20:19
Епа се отвораат вакви теми кога во Македонија све што е големо се прави во Скопје, а за другите градови се фрлаат трошки, па после ние Скопјаните плукаме коа сите сакаа у Скопје да дојдат... да се гради пропорцинално секаде, а и да не се плука тоа што се гради надвор од Скопје, сигурно нема да биде таква ситуацијата. А не прееска, 100-тина деца од источна Македонија да се радуваат што ги внеле во Џамбо во Веро Центар. Тоа говори колку како општество сме потонати, за нешто што треба да е рутина во секој поголем град во Македонија.

-------------
23ka.wordpress.com

Date Posted: 05-Jun-2012 at 19:18

ПОЧНА ПОЛНЕЊЕТО НА ФОНТАНАТА

http://www.komarec.com.mk/poveke.php?id=7478 - http://www.komarec.com.mk/poveke.php?id=7478

Date Posted: 06-Jun-2012 at 12:36

Prevzemeno od > www.komarec.com.mk

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 06-Jun-2012 at 12:39
Originally posted by Block

Зошто е отворена тема за една фонтана со површина помала отколку терасата што ми е дома?

+1 Ohno

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте

Posted By: Gjorgjiev Jr.
Date Posted: 06-Jun-2012 at 12:46
Кога се големи, непотребно трошење на буџетот и силување на урбаниот простор. Кога се мали, зашто се мали и зашто воопшто им се обрнува внимание.

Posted By: zabegan
Date Posted: 06-Jun-2012 at 13:17
не е ништо чудно нити ново таквата реакција, кога малите градови во Македонија се толку запоставени, проекти за фонтани со квадратура на тераса, се импресивни проекти и гордост на градот...

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares

Date Posted: 06-Jun-2012 at 14:39
wow, добро ајде да ја оставиме само темата за скопје 2014 и таму само да продолжите да си плукате ти забеган и андреј.На вас па незнам како можe
да ви се угоди, да го видевте местово пред 2-3 години гарант ќе плукавте зошто не се среди.
И btw не се работи само за 10 квардатна фонтана туку се средува и просторот околу неа.

Date Posted: 06-Jun-2012 at 15:29
Originally posted by FT

wow, добро ајде да ја оставиме само темата за скопје 2014 и таму само да продолжите да си плукате ти забеган и андреј.На вас па незнам како можe
да ви се угоди, да го видевте местово пред 2-3 години гарант ќе плукавте зошто не се среди.
И btw не се работи само за 10 квардатна фонтана туку се средува и просторот околу неа.
зошто секогаш дискусијата се сведува на ова? како прво, никој не ја вреѓа фонтаната како проект, туку реакцијата околу неа... всушност, самата фонтана воопшто не е лоша
и нема нипшто лошо во незадоволството и од „пред“ и од „потоа“, високи очекувања се секако подобри од задоволување со проекти кои во нормална држава се рутинска работа и никој не го засегаат, а камо ли па да биде фасциниран од нив

П.С. ууу, плочки и основна урбана опрема ставиле околу фонтаната, големиот проект... и само да се разбереме, под голем проект не се подразбира мегаломанија, повеќе средства и поголеми димензии, туку проект што всушност има некакво поголемо значење и долгорочно влијаније за да заслужува внимание

-------------

Date Posted: 06-Jun-2012 at 15:58
Па да има значење,што конечно се разубави тој простор и што конечно после 20 години се направи нешто вакво во Кочани.И која е таа реакција што толку ви пречи? Тоа што имаше 3-4 натписи во локален весник и што се отвори тема на форум? Па и за четирите најпрости фонтанички и 50 м2 тротоар во Аеродром се отвори тема па таму дискутиравте и не спомнавте нешто вакво.Поважни членови и модератори отвараат теми за обични куќи и деловни простори па треба да ги банираат?
И да Македонија не е нормална држава и додека не се направат вакви најосновни работи насекаде и Македонија не стане нормална држава ќе бидат важни овие работи.
За какви се работи се прави помпа во Македонија вие за една фонтана се фативте....

Posted By: Petar
Date Posted: 06-Jun-2012 at 16:04
FT, super izgleda fontanata! Vo Kocani nemam odeno nikogas. Mozda i ke pominam od tamu sledniot pat koga ke bidam vo Makedonija.
Sakav isto da otidam do Prilep i Bitola...

Date Posted: 06-Jun-2012 at 23:49
Originally posted by FT

Па да има значење,што конечно се разубави тој простор и што конечно после 20 години се направи нешто вакво во Кочани.И која е таа реакција што толку ви пречи? Тоа што имаше 3-4 натписи во локален весник и што се отвори тема на форум? Па и за четирите најпрости фонтанички и 50 м2 тротоар во Аеродром се отвори тема па таму дискутиравте и не спомнавте нешто вакво.Поважни членови и модератори отвараат теми за обични куќи и деловни простори па треба да ги банираат?
И да Македонија не е нормална држава и додека не се направат вакви најосновни работи насекаде и Македонија не стане нормална држава ќе бидат важни овие работи.
За какви се работи се прави помпа во Македонија вие за една фонтана се фативте....
баш ваквата реакција пречи, убаво си кажав, поради пропаднатоста на државава, сега сите се спремни банални проекти како овој да ги дочекаме со церемонии и гордост, како да се работи за нешто од огромна важност
и мислењето не ми е ништо поразлично за проектите во Скопје, во Скопје дури и многу повеќе е фрустрирачки да има таква ситуација за град со пола од македонското население, и населби големи колку други градови во Македонија...
премногу внимание им даваме на малите проекти, зошто инаку мислите дека никој од политиката не се нафатил на поголеми проекти досега?
и до ден денес ми остана патетична ситуацијата, градоначалник на една општина да се фали со поплочувања, санирања, урбана опрема и зеленило, како најголеми постигнувања на општината...

и да повторам, задоволен сум што се прави и вакво нешто, во никој случај не можам да кажам дека има нешто погрешно во ваквите проекти, ама јавното мислење кое се формира околу нив и тоа како е погрешно, а од него зависи натамошното инвестирање во проекти, ако не се смени ништо, ќе си останеме заглавени со
грандиозни проекти од рутинска работа

а за форумов, едноставно следи све, само поради фактот што генерално во земјава има многу мала градежна активност, и кога нема за што да се дискутира, дури и менување на плочници е интересно...

-------------

Date Posted: 07-Jun-2012 at 21:30
Ajde dosta se raspravete i karate za toa kakva ni e drzavata kakava e takva e so vasite komentari nema da ja prominte sigurno. Sega minav tarabite gi trgnale i utre ke bide svecenoto pustanje deneska imale i probno pustanje, mislam deka e dobra i deka na kocani mu treba takvo nesto pa i neka so kvadratura na tarasa

Date Posted: 08-Jun-2012 at 11:19
http://kocani-fontana.webs.com/ - http://kocani-fontana.webs.com/

Posted By: N23
Date Posted: 08-Jun-2012 at 16:31
Кој се ќе дојде утре да сече лента? Малце да се нашалиме, и јас сум за тоа да се гради и во помалите градови и нека има нишка за фонтанава, ама Кочанчани ај да не се лажеме, ова ич не ви треба. Прв пат у Кочани бев пред 10-тина години, последен пат лани, и градот ви е во полоша состојба од пред 10 години. И наместо вие како граѓани да барате чист град, средено корито и кеј, чисти и нови улици, нови тротоари, нови фабрики, затворен трговски центар, места за искачање на младите, кај вас криминалот цвета а се радувате на фонтана. Ај да бидеме реални, на фонтанава ќе се радувате 5 дена додека пак не се соочите во колку лоша состојба е Кочани. No hard feelings!

-------------
23ka.wordpress.com

Date Posted: 08-Jun-2012 at 16:38
Сето тоа го има во Кочани освен трговски и фабрики.Ама секаде е така.Колку се разработи Ратко пред изборите, асфалтира, гради, да правеше така претходните 4 години каде ќе ни беше крајот.
А инаку ова со маиците и децата е класично претерување и перење пари.    

Date Posted: 08-Jun-2012 at 17:43
и сега кажи дека свечено отворање на вакви проекти не е претеризам у ситно... а и N23 доловил дел од мојат поента

-------------

Date Posted: 12-Jun-2012 at 12:33
[tube]scZlW5-ux_0[/tube]

http://www.youtube.com/watch?v=scZlW5-ux_0&feature=plcp - http://www.youtube.com/watch?v=scZlW5-ux_0&feature=plcp

Posted By: Џоле
Date Posted: 21-Jul-2013 at 20:10

-------------
За сè има вторпат

Date Posted: 21-Jul-2013 at 20:11

сликите се преземени од Фејсбук

-------------
За сè има вторпат

Date Posted: 21-Jul-2013 at 20:19
и една фотка од Википедија

-------------
За сè има вторпат

Posted By: Danndy
Date Posted: 21-Jul-2013 at 20:53
Подобра од повеќето фонтани низ мк. Посебно онаа во Битола, УФО.

-------------
Traveling.

Posted By: spaceman091
Date Posted: 22-Jul-2013 at 20:36
ubavo moderno simpaticno

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 22-Jul-2013 at 21:03
И мене ми се допаѓа фонтаната.

Posted By: kiriOK
Date Posted: 23-Jul-2013 at 14:28
Штом се дошло до тоа да се отвара тема за една фонтана,сите направете си сметка колку затуцана е Источна Македонија.

Posted By: HugoGoulding
Date Posted: 14-Aug-2013 at 00:32

Print Page | Close Window