Print Page | Close Window

Баргала

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Културно наследство
Forum Discription: Археолошки локалитети, цркви, манастири...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=811
Printed Date: 27-Jun-2022 at 18:52


Topic: Баргала
Posted By: Makedonij
Subject: Баргала
Date Posted: 17-Jan-2010 at 11:34
На блага падина во подножјето на планината Плачковица, во близина на реката Козјачка и селото Козјак, остатоци се пронајдени на КАСТРУМ градот кои датираат од почетокот на 4 век. Научниците соработник на овие урнатини на градот на Баргала, постоењето на кој е поддржан од плакета од 371 година, со латински натпис што содржат информации во врска со изградбата на портата во градот Баргала "од Антони Алипиус, администратор на покраината.

Баргала, Горни Козјак, археолошкиот локалитет

Остатоци укажуваат на постоењето на силна правоаголна ѕидина со површина од 280x185x150m (4,7 ха) и на северозапад-југоисток. На големи и тешки камени ѕидови на 2,30 м ширина биле укрепени со 20 правоаголни кули, од кои внатре имаше соби каде што војниците и коњите беа сместени. Главниот двоен влез беше сместен речиси во средината на западниот бедем.

Постоењето на овоа воено утврдување, заедно со едено од 6 километри оддалечено од неа, откриен во селото Krupište, е поврзан  помеѓу Константин I и Лицениус. Но, по повлекувањето на војниците, кампот бил населен од страна на цивилното население, така што кон крајот на 4 век,  Баргала била граѓански град, набљудување потврдува со натписот на плакета пронајдена во урнатините на турски ан, во близина на селото Карбинци, 10 километри североисточно од Штип.

Градот Баргала наскоро се проширил во моќен центар, ја достигнува  реката Брегалница и станува и епископски центар. Во  северозападниот дел
е откриена Епископска базилика, изградена кон крајот на 4 век, која била реставрираниа и обновена во V-VI век. Таа претставува објект изграден по стандардниот тип на стар христијански храм од Балкански и медитерански тип. Од архитектонска гледна точка, тоа е три-еднокорабна базилика со семикуларна апсида од внатре и од надвор и со внатрешни нартексот. Од внатрешноста на базиликата, особено впечатливи се подовите покриени со камени плочи, со исклучок на еден север дел, кој беше покриен со шарен мозаик. Најубавиот под се смета за  олтар, кој е покриен со бели и сиви плочи.

На челото на влезот
"tribelon во exonarthex", е најден натпис: "Христос, нека и помогне на вашите робови, епископ Хермиа". Епископите Филип и Естатиус, од двете епископски базилики во Стоби, се обележани како основачи (црковни-донатори) на базиликата.

Комплексот на Епископската базилика опфаќа Епископската резиденција, градски умивалник и станбен комплекс со широк трем и колонада.

Во близина на градските ѕидини на Баргала, на запад,
  во 1984 година е откриен стар христијански објект кој датира од крајот на 4 век. Тој е екстра-три  еднокорабна базилика, со испакнати апсиди, подот и покриени со камени плочи, кои биле луксузно орнаментирани.

Од страна на јужниот бедем и на југоисточната кула, надвор од границите на овој објект, постои средновековната црква Свети Ѓорѓија, во близина на која е откриена некропола.

http://www.culture.org.mk/eBARGALA.HTM

http://img25.imageshack.us/i/bergala11.jpg/">
http://img691.imageshack.us/i/bargala19.jpg/">
http://img10.imageshack.us/i/bargala16.jpg/">
http://img25.imageshack.us/i/bargala18.jpg/">
http://img10.imageshack.us/i/bargala12.jpg/">
http://img25.imageshack.us/i/baegala20.jpg/">
http://img97.imageshack.us/i/bargalasvgeorgij.jpg/">

Сликите се од меѓумрежието.


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВReplies:
Posted By: Makedonij
Date Posted: 17-Jan-2010 at 12:56
Профил на Баргала на Фејсбук:
http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=220071440690&view=all


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: dejan
Date Posted: 19-Jan-2010 at 09:02
Ne sum znael za ova antichko gradche, ama dosta interesno mi izgleda, fala makedonij!


Posted By: mitatos
Date Posted: 19-Jan-2010 at 22:01
Dosta dobar lokalitet i bogat so exponati, samo sto treba da se reklamira poveke, da se rekonstruira del od nego, i pristapen pat, i doistrazi =)

-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: gorco
Date Posted: 20-Jan-2010 at 12:16
Малку познат е - еве го тука има малку за него.

http://travel2macedonia.com.mk/travel-to-macedonia/destinations/stip/sights-to-visit/bargala

Ако некој знае повеќе инфо во врска со текстот - слободно нека контактира.

Слабо се промовира државава.


-------------


Posted By: lupo
Date Posted: 30-Aug-2010 at 19:44
lokalitetov mi e eden od pojasnite vo Makedonija. Steta sto ne im teknuva da napravat edna pogolema brosura so site lokaliteti od site vreminja vo Makedonija - vo kratki crti.
I da se delat bezplatno na granica i na aerodrom na turistite.


Posted By: Makedonij
Date Posted: 13-Sep-2010 at 11:04
Previous

Па индијанци шо сакаш, ако не печалат они зошто би печалиле другите, инаку идејата ти е супер. ко влезеш во Хрватска (од Словенија) ти даваат брошури цел куп,шо и каде можеш да посетиш.

Замисли едвај ја најдов Вилазора, во с.Кнежје прашувах и едвај ми одговориа, знаеа дека ношто копат до селото и току, да не бев упорен да се качам на ридот ке видев стапот на магарето.... 


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 03-Oct-2010 at 19:00
[Tube]w3zsUMARvHk[/Tube]

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 03-Oct-2010 at 19:05
[Tube]Rmj4i0lDJpU[/Tube]
[Tube]q0YbA3jwzGs[/Tube]


-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 02-Mar-2011 at 22:07
Баргала била седиште на првата епископија на Брегалничкиот регион

Пронајдоците уште еднаш потврдуваат дека Баргала била седиште на првата епископија на Брегалничкиот регион.

Винарницата е ретко откритие и досега е откопана само една таква визба во Прилепско

Уште една ранохристијанска базилика и винарската визба од 6 век се новите откритија на археолозите ископувајќи го доцна античкиот град Баргала кај Штип. Истражувањата почнаа пред еден месец. Според археолозите, винарницата е ретко откритие, бидејќи досега во Македонија е откопана само една таква визба во Прилепско, но со поскромни димензии.

- Визбата има две винарски преси и е сместена во североисточното крило на станбениот комплекс на епископската резиденција во Баргала. Визбата најверојатно потекнува од 6 век. Сепак, ќе направиме дополнителни истражувања за прецизно датирање, за да добиеме конечна потврда - вели Трајче Нацев, археолог во штипскиот Завод и музеј.Археолозите ископале два базена, фино измачкани со малтер, длабоки 30 сантиметри. До едниот базен има голем сад со пречник од еден метар. И тој е длабок 30 сантиметри. Откако го газеле грозјето, течноста се слевала во садот, кој истовремено бил и таложник. Потоа виното го складирале во други садови.

Со ова ископување завршуваат годинашните истражувања на епископијата во Баргала, во кој досега се откриени епископската базилика, цистерна, крстосница, епископска резиденција, голема и мала бања. Комплексот е истражен и најголем дел од него е веќе конзервиран. Наскоро ќе заврши заштитата на преостанатиот дел, па археолошкиот локалитет ќе биде целосно достапен за презентација и отворен за јавноста.

ЛУКСУЗНА БАЗИЛИКА

Археолозите деновиве дошле до ненадејно откритие во централниот дел на градот. Откриле голема, трибродна базилика. Ранохристијанскиот објект бил луксузен, велат археолозите. Заклучоците ги донесле според пронајдената камена пластика и дел од мозаик. Деновиве ќе се почнат конзервацијата и реставрацијата на објектот. Предвидена е целосна реконструкција на олтарниот простор и на олтарната преграда. Ова досега е трета досега откриена базилика во Баргала. Првата беше епископската базилика, а по неа базиликата екстра-мурос, ископана кај влезната порта. Во новооткриениот верски објект во централниот дел на градот се извршувале секојдневните литургии карактеристични за ранохристијанскиот период.

Со неа уште еднаш се потврдува дека Баргала била седиште на првата епископија во Брегалничкиот регион - велат археолозите.

Тоа го потврдуваат и пронајдоците што ги открива античкиот град на секое ископување. Пред неколку години археолозите пронашле резбана плоча од дрво, на која се претставени луѓе, лавови и геометриски декорации, датирана кон крајот на 4 век. Фрагментите од јагленисано дрво (денес конзервирани) се изложени во штипскиот Завод и музеј. Дотогаш се сметаше дека охридската скуптура на свети Климент од почетокот на 13 век е најстарото декорирано парче дрво зачувано во земјава.

ГРАД ОД 5 ХЕКТАРИ

Доцноантичкиот град е оддалечен од Штип околу 15 километри. Се наоѓа близу село Козјак, општина Карбинци. Зафаќа површина од 5 хектари. Баргала е доцноантички град, кој живеел од 4 до 6 век. Го изградиле Римјаните, како воен логор, а потоа прераснал во цивилна населба и ранохристијански епископски центар во регионот на средниот тек на реката Брегалница. Во првата деценија од 7 век градот бил разурнат при аварословенските освојувања. Во раниот среден 9 век таму постоела и ранословенска населба. Веднаш до градските ѕидини се наоѓа црквата „Свети Ѓорѓи“ од 9 век. Во последните десетина години години, на „Баргала се вршат систематски археолошки ископувања и конзервација. Дел од градскиот бедем и главната порта се целосно конзервирани.Баргала е еден од позначајните доцноантички градови во Македонија чие име етимолошки се врзува за реката Брегалница. Истражувањата на локалитетот првпат почнале во 1966 година, под раководство на д-р Блага Алексова. Во седумдесеттите години на локалитетот работела југословенско-американска екипа. Тогаш била откриена епископската базилика.

Три базилики во Баргала

Новоткриената базилика е трета досега откриена во Баргала. Првата беше епископската базилика, а по неа базиликата екстра-мурос, ископана кај влезната порта. Во новооткриениот верски објект во централниот дел на градот се извршувале секојдневните литургии карактеристични за ранохристијанскиот период.-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Danielbtmk
Date Posted: 21-Aug-2011 at 22:54

Баргала

http://cooltura.mk/wp-content/uploads/2011/04/bargala1.png"> На околу дваесет километри североисточно од градот Штип, на месноста Горни Козјак (општина Карбинци), во непосредна близина на селото Козјак и Козјачка река, се наоѓа археолошкиот локалитет Баргала. Координати: 41.799675, 22.290031. http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=41.799675,22.290031&spn=0.000956,0.002642&t=h&z=19 - Google map .

Локалитетот се простира на површина од околу пет хектари. Со ископувањата е започнато во 1966 година, а истите продолжуваат и до ден денес.

http://cooltura.mk/wp-content/uploads/2011/04/bargala2.png"> Доцноантичкиот град Баргала којшто постоел на тоа место бил основан во IV век. Првично бил воен логор, а подоцна прераснал во развиен цивилен град. Градот бил опкружен од високи ѕидини (дел од нив се реконструирани), дебели 2.3 метри и укрепен со 20 стражарски кули.

Бил еден од позначајните доцноантичи градови на територијата на денешна Р. Македонија, а својот најголемиот процут го имал за време на владеењето на Јустинијан I (527-565).

http://cooltura.mk/wp-content/uploads/2011/04/bargala3.png"> На самиот локалитет се пронајдени повеќе значајни артефакти кои се чуваат во штипскиот музеј. Меѓу нив е и изрезбана дрвeна плоча со претстава на луѓе, лавови и геометриски форми, којашто е најстариот (IV век) артефакт изработен од дрво пронајден во Р. Македонија.

На локалитетот е откриена винарска визба од VI век и три ранохристијански базилики. Се смета дека Баргала била седиште на првата епископија во брегалничкиот регион.

Прва откриена базилика е епископската, втора е онаа надвор од градските ѕидини (во близина на главната градска порта), која била во функција на жителите на надворешниот дел од градот и трета е онаа во централниот дел на градот која служела за секојдневни ранохристијански обреди.

Извор: Cooltura.mk-------------


Posted By: kultuzin
Date Posted: 21-Oct-2011 at 21:48
Сликано на 11 Октомври. Бергала можам само да ја препорачам за сите љубители на археологијата и фотографијата. Штета што градот не е целосно истражен и промовиран.Posted By: Makedonij
Date Posted: 31-Dec-2011 at 11:44
Се мислев дека сум ги ставил сликите од Баргала тука, енос сега приметив, па да ги ставам. Инаку сликите се од 2010, па еве и мој придонес, имах повеќе но отиде дискот и со него преку 3000 слики без БЕК АП.Wallbash

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 31-Dec-2011 at 11:46

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Makedonij
Date Posted: 31-Dec-2011 at 11:47
-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Џоле
Date Posted: 08-Aug-2014 at 12:58


-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 08-Aug-2014 at 12:58
-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 08-Aug-2014 at 12:59
https://flic.kr/p/nseQi2"> https://flic.kr/p/nseQi2 - Bargala by https://www.flickr.com/people/89589702@N05/ - Rebeka Vezenkova , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 08-Aug-2014 at 13:04


Mariusz Tyski

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 08-Aug-2014 at 13:33


-------------
За сè има вторпат


Posted By: Makedonij
Date Posted: 12-Sep-2014 at 08:10

Конзервација на археолошкиот локалитет Баргала


Со финансиска поддршка на Министерството за култура во тек е конзервацијата на бедемот на еден од најрепрезентативните археолошки локалитети во Македонија, Баргала кај Штип.

http://cooltura.mk/?attachment_id=54051">OLYMPUS%20DIGITAL%20CAMERA

 

Стручните екипи на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј Штип интензивно работат на конзервација на 181 метарскиот северно-источен бедем на овој значаен археолошки локалитет кој датира од четвртиот до шестиот век. Според предвидениот план во тек е конзервацијата на третата делница од бедемот во должина од 46 метри. Покрај работите на бедемот во тек е и конзервацијата и реконструкцијата на печките за стакло и метал.

Археолозите од Штипскиот Музеј во моментов работат и на градската базилка и на средовековната некропола, кај црквата Свети Ѓорѓија, која се поврзува со мисијата на Светите Кирил и Методиј.

Со реализацијата на проектот за конзервација на северо-источниот бедем ќе се овозможи зголемена репрезентативност на локалитетот како и поголема посетеност од страна на домашните и странски посетители.

Баргала e еден од четирите најголеми и најпознати доцно антички градови и ранохристијански епископски центри во источна Македонија, во кој живееле над 5000 жители. Локалитетот кој е со површина од 4,5 хектари, годишно е посетен од повеќе од десет илјади домашни и странски посетители кои се запознаваат со богатата македонска историја.


http://cooltura.mk/?p=54050-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: stef4o
Date Posted: 28-Sep-2020 at 07:33
Неколку фотки и убав виртуелен водич низ локалитетотhttps://macedoniafromabove.mk/bargala/Print Page | Close Window