Print Page | Close Window

Стара Битола

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Македонски градови
Forum Discription: Општа фотографија од македонските градови
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=838
Printed Date: 28-Mar-2020 at 22:36


Topic: Стара Битола
Posted By: гитардемон
Subject: Стара Битола
Date Posted: 27-Jan-2010 at 12:54
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.Replies:
Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 12:55
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 12:58
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:00

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:01
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:02


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:03
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:05

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:08
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:09
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:10
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:11
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:12


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:16
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:18
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:19
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:20
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:20
-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 27-Jan-2010 at 13:24


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: zabegan
Date Posted: 28-Jan-2010 at 00:13
одлични материјали гитар Cheers штета што сето тоа не е и денес целосно зачувано 


Posted By: leonid23
Date Posted: 28-Jan-2010 at 06:10
A kade potocno se naogala starata avtobuska stanica ?


Posted By: Max
Date Posted: 21-Feb-2016 at 13:51


до 80ти години немало автобуска, а автобусите се паркирале тука од каршија хотел Солун, сега плоштад Магнолија, свртени кон денешните банки, кај Стаклена (зграда) на гп Пелистер

~

туку пред некој ден ми падна во очи колку на ачик се џамиите в Битола, оние на плоштад, а само саат кулата со Крстот на себе оддава колку толку впечаток дека ова е и' Христијански  град, претпоставувам вака ја доживуваат туристите Битола

но кога сите овие обични дуќањчиња во продолжение старата банка на фоткава (лепнката до убавата куќа со руски кров) би се дислоцирале ето нека ги компезираат пр. со офицерскиот дом ил слично, чинам ке се отвори широк поглед кон Црквата Свети Димитрија од самиот плоштад воедно отворајки простор истиот да се прошири, а така и Баба планина би добила почиста визура зад самата Црква, во овој контекст би било паметно сите тие улички одоколу да ги затворот а тревниците да ги заменат со попрактична пејсажна архитектура, по овој аршин сетне фонтаната би можеле да ја поместат посиметрично помеѓу Саатот и споменикот на фичо, додека споменикот за паднатите херои би го поставиле пр. кон новооформениот дел од плоштадот кај Црквата Свети ДимитријаPosted By: fichot
Date Posted: 21-Feb-2016 at 21:17
може и цепелини да се стават да лебдат врз градот и на нив да пишува: ОВА Е И ХРИСТИЈАНСКИ ГРАД.


Posted By: Max
Date Posted: 21-Feb-2016 at 21:41


со банери под нив, основан од татко му на Алексо

~

иако звучи морбидно, но не би било лошо да се постави и некоја спомен бесилка по мостоите, со одадена почит за сите неправедно обесени македонци во османлиско, незнам мислам дека имале типично место на некој од мостовите каде  властите редовно ги егзекутирале "предавниците"  

~

исто  би можеле токму под плоштадот да направат некоја музејска зграда, симболично алудирајки односно барајки ја Стара Битола која била екстра сардисана и во првата  и во втората светска војна,  вториот пат по грешка  [ http://www.macedonianfilmfestival.com/movies/bombed_bitola.asp - 1 ] воопшто за да се одбележи страдањето на градот како најпеплосан на солунскиот фронт 
Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 21-Feb-2016 at 21:44
Кој требало да биде бомбардиран? Или на авионите случајно им паднале бомбите???

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: fichot
Date Posted: 21-Feb-2016 at 22:11
па еве од Офицерскиот нека направат музеј, ако фали.

а ова изгледа филмот е снимен 1939та, чудно ми е таа година да имало бомбардирање? Југославија влегува 41ва во војната.


Posted By: Max
Date Posted: 21-Feb-2016 at 22:25тоа е де по грешка, убо си вели сижето,   аха таљанските авиони испуштиле оловото  на бафтенане, еве абер  кој вели дека тоа било предупредување до југославија да не зазема страна во гачката меѓу италија и грција [ http://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Italijansko-bombardovanje-Bitolja-1940.html#p1353918 - 1 ]
Posted By: fichot
Date Posted: 21-Feb-2016 at 22:39
ццц.. бескичмењаци. Кај ги бомбардираат та уше и на нивна страна ојдоа. (за Београд зборам да нема забуни)


Posted By: Max
Date Posted: 24-Feb-2016 at 10:21


се  чини немале осет дека е нивни град па баталиле, братот вели  исто   дека не било по грешка, прво ко порака до македонците во грчката војска дека треба да олабават со подршката на грците, а од друга страна и порака до Цветковиќ дека не се согласуваат со новото формирање на унисоната хрватската бановина по договорот Цветковиќ-Мачек, ја порпво би рекол поздрав  заради петходното формирање на вардарска бановина    

лично немам двојба зошто да не му верувам на Дрнков претпоставувам требало да истурат авионите бомбите зад пелистер кај грчките позиции в костурско или леринско, или виделе зорт од некоја артилерија, па да не е без ич фрлиле товарот онаму каде им се чинело за корисно, со оглед дека имало многу мал број жртви        

од друга страна  градов во прва светска војна е целосно сардисан 

[ https://www.youtube.com/watch?v=HuaLvq5h6qM - 1 ] http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=1&pid=3&ppid=72&tid=1958 - http://www.macedonium.org/Битола најнастраданиот град во I Светска војна

[ https://www.youtube.com/watch?v=iXwrzF5V3bU - 1 ] http://itarpejo.org/za-mariovo/istorija - http://itarpejo.org/za-mariovo/istorija

[tube]39cET0MvXiU[/tube]
Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 24-Feb-2016 at 14:53
Фала Богу ги бутнаа двајцава, заедно со пријателот од дворот, Павле. Имавме среќа што се случија настаните на 27 март, инаку којзнае што ќе се случеше со Македонија.
На интернет најдов само една слика од протестите на 27 март во Битола, дали има уште? Вклучително и слики од Скопје?

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Max
Date Posted: 24-Feb-2016 at 18:51


може ќе дочекавме ОМ а може и  потполно ропство, вака ето дотеравме како така до СРМ

што е до слики мене пак ме интересира дали од тој период има некој слики од ПелистеротPosted By: hcitrS
Date Posted: 29-Feb-2016 at 01:24
http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205213302?cat=photographs - RUSSIAN FORCES IN THE SALONIKA CAMPAIGN 1915-1918. © IWM (Q 32857) http://www.iwm.org.uk/corporate/privacy-copyright/licence - IWM Non Commercial Licence

Широк Сокак 1916. Не најдов начин да ја постирам сликата, не работеа линковите кои ги генерираше сајтот.
Лично сметам дека се работи за француска, а не руска војска, судејќи по шлемовите. Башка, русите крајот на '16 се во ситуација во која не верувам дека пратиле значителен број војници во БТ па уште и сликар за истите.


Posted By: fichot
Date Posted: 29-Feb-2016 at 07:32деф. не се Руси. Судејќи според други бројни извори, воопшто не ни имале шлемови, туку ил шубари ил капчиња некакви.


Posted By: fichot
Date Posted: 29-Feb-2016 at 07:36
еве уште една фотка од 1916Posted By: fichot
Date Posted: 29-Feb-2016 at 07:49


Posted By: fichot
Date Posted: 29-Feb-2016 at 07:50


Posted By: hcitrS
Date Posted: 29-Feb-2016 at 14:11
Ее браво за последните две, не ни налетав на нив иако ја вртев галеријата.

Интересен момент е дека авлии има само од левата страна на Широк Сокак, гледано кон саатот. Како „градскоста“ да се истурила од чаршијата врз главната улица.Posted By: fichot
Date Posted: 29-Feb-2016 at 18:55
ја набрзинка прелистав пред да одам на работа, можно е да има уште фотки, мада повеќето беа со војници и малку што интересно во позадината.Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 29-Feb-2016 at 21:27
Уште 2 интересни од http://www.iwm.org.uk/collections/search?query=bitola&items_per_page=10&page=3 - iwm.org.uk
-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: mon
Date Posted: 24-Mar-2016 at 06:57
Originally posted by fichot
деф. не се Руси. Судејќи според други бројни извори, воопшто не ни имале шлемови, туку ил шубари ил капчиња некакви.


Ништо чудно да се Руси.
http://www.warrelics.eu/forum/imperial-russian-white-army-pre-1920/russian-adrian-helmet-3159/ - Шлемовите кај Руската Кралска војска се застапени многу пред избувнувањето на Балканските и 1. Светска војна
а се употребувале како и кај сите останати армии во тоа време: во борбени дејствија на фронтовите и при специјални смотри/задолженија.
Останатото време кога немало боеви дејствија војската носела капи или шубари во зависност од годишното време.
.

-------------
Železničko modelarstvo:
Makedonija: http://outmacedonia.blogspot.se
ex-YU: http://malezeljeznice.net


Posted By: hcitrS
Date Posted: 24-Mar-2016 at 11:10
Прав си,можно е некое залутано бригадче да се нашло пред камера.

Btw, за погорните слики од реката и други кај што се гледаат дрва, впечатливо е дека градинарските способности на градските служби останаа на сосема исто ниво како пред 100 години (а верувам дека стигаат и до 200 год ). Сечи го дрвото в корен, па ај можда за 10 години ќе наликува пак на дрво (а убаво да биди, веќе не е ни тема на масата, се знај)


Posted By: Џоле
Date Posted: 29-May-2016 at 23:48
Битола од птичја перспектива - сликата е направена од авионот на Морис Гилбо (1918)-------------
За сè има вторпат


Posted By: beTon
Date Posted: 17-Jul-2016 at 11:55

https://en.wikipedia.org/wiki/Monastir_Offensive#Fall_of_Monastir_and_end_of_the_offensive - https://en.wikipedia.org/wiki/Monastir_Offensive#Fall_of_Monastir_and_end_of_the_offensive

французите биле на Бабиб заб на Неолица а германците биле кај цапарската страна веројатно стационирни на Копнаки и Палиснопје држејки ја како ров Црвени Стени најстрмната патека кон Пелистер од неговата северна страна ... тогаш бугарите ја имаат и теснолинејката од Бакарно гумно преку Демирхисар та с.Црнеец под сегашното езеро (с.Стрежево с.Свиниште) с.Лера с.Ѓавато до с.Кажани која потенцијално требало да продолжи и до Битола ... навистина спектакуларна стаза за планинарење денеска, да копнеш тро на граната да налеташ, можеби старо шише вино или ракија ...

http://mapcarta.com/13929164 - http://mapcarta.com/13929164

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Monastir_%281917%29 - https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Monastir_(1917)

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D1%83%D1%8E_%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%83 - https://ru.wikipedia.org/wiki/Битва_за_Красную_стену

ќе те сардиссат па ќе те одликуваат

11.04.2016 - Еден век од наЈкрвавата епизода од битолската историЈа

На Широк сокак немало куќа во која не паднала гранатаПо оваа војна, два града ќе останат обрасци на маченички градови врз кои непријателскиот бес беше се излил, а тие се Ремс на запад и Битола на исток. Сметам дека дури жртвите на граѓаните на Битола биле помногубројни од оние на Ремс. Ова го запишал швајцарскиот публицист д-р Арчибалд Рајс во еден од воените извешти од Солунскиот фонт за време на Првата светска војна кога Битола ја доживеала најкрвавата епизода од својата историја. Годинава се навршуваат 100 години од најжестоките бомбардирања врз Градот на конзулите, кој поради големиот број штети и загинати цивили го добил името град-страдалник. Детални податоци за трите најтешки години од битолската историја, од 1916 до 1918 година, дава хроничарот на Битола, професорот Александар Стерјовски во својата книга „Записи за злосреќи“.

Пресметките говорат дека во војната 605 дена градот бил гранатиран со илјадници проектили во разновиден калибар. Биле урнати или опожарени над 4.000 објекти, убиени над 800 и ранети над 2.000 луѓе. На 15 март 1918 година биле изброени дури 2.210 проектили - вели Стерјовски.

И Французите и Германците ја бомбардираа Битола

Битола била бомбардирана и гранатирана од француските и германските сили. Ужасот што се случувал во градот може да се согледа од записот за личните доживувања на битолчанецот Ѓорги Андоновски (1905-1954) од гранатирањата во Битола, пренесен во книгата на Стерјовски. Сеќавањата биле запишани во 1942 година на тогашен битолски говор и имаат значење и за историјата на македонскиот јазик. Во гранатирањата Андоновски останал без една нога што имало трауматски последици врз неговиот живот. „Имаше толку многу жртви да не можеа за неколку дена да ги погребат. Со општинските коли што носат гјубре беа нафрлени убитите по пет-шест во една кола и ги носеа надвор от градот во една голема дупка и ги закопавоја“.

Во книгата е опишана и друга потресна слика за прекршен од болка човек кој одел зад мртовечки сандак, а погоден од штрапнел се струполил и самиот врз сандакот. Од бомбите и гранатите биле оштетени мелницата, гимназијата, црквата „Св. Димитрија“, Офицерскиот дом, болницата „Благовештение“, неколку џамии и многу други маркантни згради. На главната улица, денешен Широк сокак, речиси и да немало куќа во која не паднала барем една граната.

Пожари од гранатите, отрови од бомбите

Професорот Стерјовски пишува дека гранатите биле со запаливи смеси и предизвикувале пожари, а бомбите со отровни гасови. Така настанал и големиот пожар во квартот Драгорски, каде што само за еден час огнот проголтал 12 куќи. Благодарение на брзата интервенција на противпожарната служба и на преданите доброволци, пожарот не зафатил поширок круг.

Дел од проектилите бил и со бојни отрови. По обичај, неподготвеното цивилно население спасот како и при секое бомбардирање, за жа, го барало во најкобните места, во подрумите, каде што ефикасноста на отровите била и најсмртоносна - вели Стерјовски.

Поради ваквите ужаси, голем дел од населението се иселило во Лерин, Воден и Солун. Битола, која на почетокот на 20 век броела од 70.000 до 80.000 жители, по Првата светска војна останала со нешто повеќе од 20.000 жители. Градот од моќен економски, административен, воен и културен центар прераснал во заборавена и сиромашна паланка, последна станица на возот.

Kомеморации и по еден век

По повод стогодишнината од Првата светска војна во Битола минатата и оваа година се одржуваат голем број активности, од комеморативни настани, до почеток на изградба на музеј на Француските гробишта во Битола. Градот го посетија повеќе делегации од држави кои некогаш биле учеснички во војната, како и потомци на војниците кои загинале во Битолско. Пораката е една - злото да не се повтори.

Франција ја дарува Битола со орден

За страдањата што ги поминаа битолчани за време на војната и прикажаната храброст, Франција во 1923 година на градот му додели орден „Воен крст“. Само уште еден ваков орден бил доделен дотогаш, на францускиот град Ремс, сличен на Битола по својата судбина.

Доделувањето на орденот му било доверено на јунакот од Првата светска војна, маршалот на француската армија, Франше д’ Епре, кој лично го донел и го предал на тогашниот претседател на градот, Драгиќ Пауновиќ. Свеченоста се одржала на платото пред денешната противпожарна единица.

Воениот крст се врати дома

По бурните времиња и окупациите, францускиот указ и орденот исчезнале. Никој не знае кој и каде ги однел, иако беа значаен дел од историјата на градот. За среќа, во 2005 година во Битола за време на промоција на книгата присуствувала и тогашната амбасадорка на Франција во Македонија, Вероник Бижон Баре.

За неа, големо изненадување преставуваше информацијата за исчезнатиот орден. На наша молба да помогне овој ценет и скап дар да ~ се врати на Битола, таа вети дека ќе направи с` што е во нејзина моќ. По една година, нејзиниот заменик, Бернар Валеро, со копија од одлуката и со дупликат од орденот, дојде во Битола и ги донесе лично - запишал Стерјовски во книгата.

Денес орденот се наоѓа во општина Битола прикачен на знамето на градот.

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=A7098265D4A8BE4189DBD904322BE57D - http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=A7098265D4A8BE4189DBD904322BE57D


Posted By: beTon
Date Posted: 18-Jul-2016 at 16:51


The Edwardians In Colour - 03 - Europe on the Brink - https://www.youtube.com/user/itrajkoski/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd - https://www.youtube.com/user/itrajkoski/videos

The three parts that I uploaded feature the Balkans, focusing on Macedonia. The pictures taken are of those living in Salonika (Thessaloníki) and Monastir (Bitola)

~

и на следниов документарец би требало да има доволно кадри од стара битола

https://vimeo.com/ondemand/warandpeace/126580879 - https://vimeo.com/ondemand/warandpeace/126580879

http://cms.goethe.de/ins/gr/lp/prj/eri/wap/enindex.htm - http://cms.goethe.de/ins/gr/lp/prj/eri/wap/enindex.htm
Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 31-Jul-2018 at 16:50
Од проектот 2017
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Wikipedian_in_Residence_at_DARM_2017 - Wikipedian in Residence at DARM

Зградата на аптеката Чаловски, стаклена плоча (98x146 мм, Битола, околу 1930.


Главната улица во Битола, стаклена плоча (98x148 мм, Битола, околу 1930.


-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: macedonia
Date Posted: 31-Jul-2018 at 20:07
Denes: https://www.google.com/maps/@41.0315782,21.3385723,3a,75y,46.2h,103.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1sE48n64JvMhvzxBtUAv58jw!2e0!7i13312!8i6656 - https://www.google.com/maps/@41.0315782,21.3385723,3a,75y,46.2h,103.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1sE48n64JvMhvzxBtUAv58jw!2e0!7i13312!8i6656

Originally posted by Staro Skopje

Зградата на аптеката Чаловски, стаклена плоча (98x146 мм, Битола, околу 1930.Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 27-Oct-2018 at 05:34Пазаро Битола, бараките на КамМаркет денеска, според кадрите личи ко да е сточен пазар, иако тоа бил тој кај денешната Селска Аавтобуска т.н. АтПазарPosted By: Staro Skopje
Date Posted: 22-Jan-2020 at 00:17
Дали некој знае во која зграда било седиштето на битолскиот вилает?

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: stratus
Date Posted: 22-Jan-2020 at 20:23
Originally posted by Џоле

Битола од птичја перспектива - сликата е направена од авионот на Морис Гилбо (1918)Седиштето на Битолскиот Вилает бил во големата зграда лево од Исак Челеби (погорната) џамија.
Објектот е разрушен во бомбардирањето на Битола за време на првата светска војна. Денес таму се наоѓаат објекти на основниот суд на Битола и МВР БитолаPrint Page | Close Window