Print Page | Close Window

Од регионот (општо)

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Јавен превоз
Forum Discription: Автобуски, трамвај, ЛРТ, метро, тролејбус...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=891
Printed Date: 21-Jun-2018 at 09:02


Topic: Од регионот (општо)
Posted By: Andrej_LJ
Subject: Од регионот (општо)
Date Posted: 27-Jan-2009 at 23:34
Поради мојата пуста и огромна желба, мојот роден град Скопје да има метро (за кое што сум свесен дека нема ни потреба ни можности), решив да направам кратка репортажа за Метрото на Софија. Зошто Софија а не Москва на пример? Затоа што е најблизок град со свое метро, градот не е повеќе од 3-4 пати поголем од Скопје и да речеме дека нивните финансиски можности не се многу подобри од нашите.

МЕТРО СОФИЈА: Самото метро започнало да се гради во далечната 1979 година, но до 1990 година биле изградени две станици од Линија 1 и две станици од Линија 2. Поради недостиг на средства, градбата е запрена до 1995 година, кога почнува реалната градба на Метрото. Целиот систем опфаќа 3 линии, со 47 станици, долго треба да биде 52км. Притоа средното растојание меќу станиците ќе изнесува 1100м и ќе превезува околу 150 000 патници на час (во време на пик).ЛИНИЈА 1:
Ги поврзува источниот и западниот дел на градот со преку самиот центар. Тргнува од ЖК Љуљин (населба со преку 200 000 жители) преку центарот до ЖК Младост (I - IV). Ова е најоптоварената линија. Во 1998 беше пуштен првиот сегмент од 10 км и 8 метростаници: ЖК Обелја---бул. Сливница---Љуљин---Западен Парк---бул. Вардар---Константин Величков---бул. Оп`лченска---Сердика (пл. Св. Недела).
Станица Вардар:

Станица Сердика:
Потоа продолжија со градба на истата линија во насока-исток кон ЖК Младост. Овој дел поминува под самиот центар на Софија и ги опфаќа следните 6 станици кои треба да се готови до Септември 2009 година: Сердика---СУ (Софијски Универзитет Св. Климент Охридски)(пресек со Линија 3)---Национален Стадион Басил Левски---Изток (Интерпред)---Студентски Град---Мусагеница---Младост 1. Цената на овој дел е околу 250 милиони евра.

Продолжување на Линија 1 во самиот центар на градот:


Станица Стадион Васил Левски (и подземниот паркинг):
Станица Интерпред (пред завршување):


Станица Студентски Град (пред завршување):


Станица Мусагеница (надземна и во градба):
Понатаму линијата се двои. Линија 1А продолжува кон Младост 4 и Софиа Бизнис Парк. Се состои од 4 метро станици, при што последната го завршува на Јужната Обиколница Софија, каде што има P+R паркинг за 2000+ возила. Планирано отпочнување на работите е кон 2013 година.
Линија 1Б продолжува кон Цариградско Шосе (каде што се гради огромен бизнис центар), ЖК Дружба и Аеродром Софија. Пари за 1Б се веќе обезбедени од ЕУ и ФАРЕ, така што пролетва се очекува почеток на работата. Сумата стои на 100 милиони евра за првите 3 станици.  Овој дел планирано е да се пушти кон 2012 година а ќе се состои од вкупно 6 станици, 3 од кои би се граделе кон 2013.ЛИНИЈА 2: Линијата се протега север-југ. Започнува од квартот Илијанци ( верувам доста познат и кај нас), преку центарот, до јужните зони Лозенец и Хладилника. Градбата на многу важниот централен дел на линијата започна пред околу месец дена. Опфаќа 7 станици, со вкупна должина од 6.5 км. Поминува низ многу важни за градот објекти. Почнува од станицата Патен Јазол Надежда---Централна Жел. Ст.---пл. Лавов Мост---Сердика (пресек со Линија 1)---НДК (пресек со Линија 3)---Хемус---бул. Черни Врх. Парите во висина од 250 милиона евра се обезбедени и градбата треба да завши кон 2013 година.
План за градба на Линија 2:


Почеток на работите:


Линија 2А е крак кои опфаќа нови две станици и завршува на депото во ЖК Обелја (почетокот на Линија 1). Планирано е да започне со градба во 2010 година и да заврши 2-3 години по тоа.


ЛИНИЈА 3: Оваа линија е последна за градба. Почетокот на работите е планиран за во 2014. Линијата се простира од југо-запад (Кнјажево-Овча Купел-Хиподрума) преку Центарот, продолжувајќи северо-источно (Васил Левски-Подујане-Искар).
Моментално во Софија се градат 13 станици со вкупна должина од околу 14 км. До крајов на 2009 планирано е да се почне градбата и на уште 5 станици со должина од околу 6 км. Вкупната вредност на проектот за овие 18 станици на број е 750 милиони евра. Сите пари се обезбедени. Метрото се гради со брзина од 3.5 км тунели и 2.5 станици годишно. Кон септември 2009 се очекува да се пуштат во употреба станиците по Линија 1 до Младост 1, со што метрото ќе има 14 станици во употреба.

Моменталната состојба на системот:


Метрото има типично советски дизајн (3 метро линии кои се сечат во форма на триаголни во центарот и тоа на Сердика, НДК и СУ Цб. Климент Охридски). На 2 од станиците (Вардар и Искар) се изградени и станици на обичната железница, каде што застануваат локалните возови од предградијата и регионалните возови. На најмалку 10 станици (2 од нив се при крај со градба) се планираат подземни паркинзи со околу 8000 паркинг места. Целта на ова е да се намали дотокот на возила во централните делови на градот.

Метрото го оперираат 12 композиции возови со по 4 вагона (станиците се изградени за по 6 вагона но постепено ќе се додаваат со отворањто на новите сегменти). Исто така се купени 9 нови композиции марка Русич.

Метрото работи од 5 наутро до 1 навечер. Интервалот на движење е од 4 мин во време на гужви, до 9 минути пред крајот на операциите.

Се надевам дека некому ќе му биде интересна мојава репортажа.CheersReplies:
Posted By: zabegan
Date Posted: 27-Jan-2009 at 23:46
јас мислам дека метрото е далеку подобро од трамвај, но мислам дека сме многу мал град за вакво метро, и сам кажа дека софија 3-4 пати поголема
не дека сум против, само мислам дека не би требало и на вакви проекти да се расфрлаат пари, плус скопје и софија се различни градови


Posted By: La Linea
Date Posted: 27-Jan-2009 at 23:49
Meне ми беше! Thumbs%20Up

Сакам метро!
А чудно, Нирнберг е помал град од Скопје а сепак има метро...


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Б.Ѓ.Т
Date Posted: 27-Jan-2009 at 23:56
epa cestitoThumbs%20Up ubavo si ja obrabotil ova ko seminarska da si naprailBig%20smile


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 28-Jan-2009 at 00:34
@ Andrej
Одлично сумирано Applause


@ Linea
Ако нашиот ЛРТ го градиме без заебанции (со сепарирани средишни траси, зацртаните тунели и мостови и евентуално денивелација на уште некои критични места), ќе добиеме нешто што за Скопје е од многу аспекти поприкладно а ќе не чини неколкукратно поевтино.
Метро (како впрочем и ЛРТ) ионака е лабав термин и може да има најразлични форми. Кај нас се размислува многу површно и таа дискусија се сведува на „престижноста“ на метрото, или подобро кажано упростената перцепција што нашиов народ ја има за тој термин. А термините ЛРТ или лесна железница од друга страна никој не ги ни употребува и сме врзани за зборот трамвај кој пак го доживуваме како нешто од 19-ти век (мада со неодговорното планирање на мрежата навистина нема да добиеме нешто многу помодерно и поефикасно  Unhappy).Posted By: lslcrew
Date Posted: 28-Jan-2009 at 05:55
Ј акко прво мислам дека Скопје и има можности и потреба и треба да има метро. Макар колку тоа и да изгледало неостварливо! Еве некој го спомна нинберг, а сигурно има и повеќе градови такви! Еве втор пример и друг аспект на проблемот е софија. Земте колку жители имала Софија во 1979 кога почнала со изградбата! А чим во 79 почнало којзнае уште колку време пред тоа се планирано. Сигурно уште од рани 70-ти е почната идејата! Скопје како што се прошири веќе и време му е барем да мисли! Градските траси (без разлика дали кола, автобус или трамвај) се веќе самите презаситени без разлика кој вид на транспорт сообраќа по нив. Едноставно толку им е капацитетот. Време е за втората мрежа под земја! Време е активно да си се посветиме на реализација на главните артерии од ГУП-от и да почне веќе да се мисли на метро!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 28-Jan-2009 at 06:58
lsl, нема секој град исти просторни можности и не бива рачуницата до толку да ја поедноставуваме. Скопје има карактеристики кои даваат можност за одлична ЛРТ мрежа со голем број атрибути на класично метро, а за мал дел од цената.

На пример кажи ми која е потребата да се прават тунели испод булевар Јане Санднски, кога трасата може многу елегантно и ефикасно да се смести во средишниот појас?

И не заборавај дека метрото не е баш толку „user friendly“ како ЛРТ. Ете на пример Андреј наведе податок дека просечно растојание помеѓу станиците во Софије е 1100m (што е разбирливо за метро), а растојанието помеѓу станиците на еден ЛРТ систем би било многу помало и поприлагодено на патниците.
Исто така и покривањето на територии со линии во најголем број случаи е многу полесно да се искомбинира со ЛРТ него со метро. Еве пробај нацртај сам кои би биле линиите и како би ги распоредил станиците па ќе видиш дека тешко би се стокмил добро избалансиран систем без понатамошно залетување со некаква заситена мрежа, што нормално би чинело дополнителни баснословни суми кои се разбира ги немаме.

Проблемот не е во тоа што не се размислува за метро... Проблемот е во тоа што не се проектира квалитетна ЛРТ мрежа, туку се готват штетни импровизации.
А класично метро за Скопје, особено во постоечкиве услови би било чиста мегаломанија и утопија, дури и само да се размислува за тоа. Знам дека метро звучи кул, ама реалноста диктира поинаку.


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 28-Jan-2009 at 09:41
Originally posted by Cloverstack

... би било чиста мегаломанија и утопија, дури и само да се размислува за тоа. Знам дека метро звучи кул, ама реалноста диктира поинаку.

Во потполност исто размислување,  Thumbs%20Up


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: lslcrew
Date Posted: 28-Jan-2009 at 12:44
И ја сум против тоа кул размишљање, еве баш сега за катните гаржаи истото го пишував. Еве и нека не биде метро класично, но барем онаа лрт мрежа во централното градско јадро да биде спуштена под земја, освен за тунелот под плоштад. Кај нас трајно се цртаат трамвајските траси на некои улички со по две ленти, каде што и со коли е гужва, а не па уште кога ќе се стави лрт. Сигруно низ карпош не се исплати метро, ама затоа до пазарчето буњаковец ја би ја спуштил мрежата и после да иде над земја, зашто тука се со кола не се мрднува на тој потег, а не па уште лрт кога ќе дојде.


Posted By: La Linea
Date Posted: 28-Jan-2009 at 13:11
@Clover: Да не ме сфатиш погрешно - сакам метро чисто онака ради меракот. Но во потполност се сложувам со тебе и мислам дека некаде го имам сличното кажано...

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: pbanks
Date Posted: 28-Jan-2009 at 17:29
Супер репортажа Андреј Thumbs%20Up

Имам разгледувано разни сегменти од Софиското метро на ССЦ но никогаш не сум добил ваква убава претстава за големата слика.

Навистина импресивно урбано планирање од страна на Софија се гледа дека не станува збор за некој ад хок проект туку дека се опфатени бројни параметри и дека се работи и на дополнителни содржини кои би ја максимизирале употребата на метрото и би донеле корист за Софија (на пример планираните P+R).

Приближно метрово покрива круг со радиус 12-15км од центарот на Софија вака со слободна проценка кој што е најконецриран со население и веројатно нема премногу алтернативи на метрото.

Во Скопје ако се обидеме да го избегнеме густиот дел од градот зборуваме за покривање на круг со од прилик 2-3км максимум. И тука е дискутабилна потребата да се оди под земја, Кловер тоа многу поубаво од мене го има објаснето бројни пати на форумот. Но надвор од тој поширок центар на Скопје нема апсолутно никаква реална потреба да фрламе огромни пари во ветер.

Веќе поминати дискусии кој ги пропуштил или сака да се наврати на нив еве ја нишката за http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=170 - Метро во Скопје ....


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 18-Apr-2009 at 17:52
Еден мал дел од флотата на автибуси на (ЛПП-Лјублјански Потнишки Промет или Љубљански патнички сообраќај):

Најпрво ги погледнеме останатите САНОС на ФАС 11 Октомври - Скопје. За дивно чудо, тука се останати уште две возила (единечни) и тотално идентични на оние САНОСи во Скопје. Дури внатре на фабричката табела  си пишува се на македонска кирилица.Потоа дел од постарите Мерцедеси и МАН-ови  (дел е купен на старо од Германија претпоставувам затоа што во некои од нив има надписи на германски).
Автобус на линија 14 Врхоуци-Сауље.


Автобус на линија 8 Гамељне-Брнчичева


Автобус на линија 7 Нове Јарше-Пржан


Интериер:


Новите автомати за електронска наплата:


Мали екрани со лед диоди, на 1 врата на автобусот, на која што е испишана само цифрата на линијата:Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 18-Apr-2009 at 18:02
Средно новите МАН купени пред 2 години (30 броја дупли и 10 броја единични):

Автобус со број 6 на последна станица (Долги Мост Парк & Рајд  Љубљана Југ) кон Чрнуче (Парк & Рајд  Љубљана Север):


Автобус на една од 3те централни трансферни станици (оваа е Пошта-Конзорциј): Обрнете внимание колку тесна е автобуската станица, односно нема седишта, поради тесноста на тротоарот:


Автобус МАН, заден дел. На сивиот дел е испишано го смалуваме загадувањето на околината а на зелениот дел е испишано го користиме јавниот превоз.


Интериер во краток МАН. На дисплејот ги јавува следните станици, како и на пример Ги молиме патниците да се придвижат кон задниот дел од автобусот, или Го молиме патникот кој поради забуна LOL влезе на втора врата, да се јави кај возачот поради плаќање на картата.

Posted By: гитардемон
Date Posted: 18-Apr-2009 at 18:08
Не знам, ова ми се чини се системи само за говеда како нас, со тој уредот на предната врата што те пушта да пројдеш откако ќе ти ја провери картата. Со тоа се ствара непотребна гужва и влез само на една врата. Морам да ја спомнам Грција, бидејќи мислам дека и во другите европски држави е така, влезот е од било која врата, а исто и излезот. Си има 4-5 апаратчиња за валидација на билетите, исто и 1 или 2 за издавање на билети во автобусот, и од која сакате врата влегувата, од која сакате излегувате, и секако ако сакате се возите и без билет, но ако ве фатат или наплата на лице место, или одложено плаќање но мора да имате лична карта со вас, или пак во полиција. Но за чудо сите си ги удираат билетите, и затоа реков овој словенскиот систем е за говеда како нас, бидејќи ако е кај нас и најмала можноста да не плати човек билет, мислам дека никој нема да плати. Но дека е поубаво, поубаво е, од која врата сакаш влегуваш, од која врата сакаш излегуваш. Нешто како во воз, можеш и без билет, но која е веројатноста да поминеш без билет...


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 18-Apr-2009 at 18:09
И дел од најновата флота (меѓу пола и 2 години стара) на Мерцедес Цитаро, Конекто и МАН околу 80 вкупно вакви автобуси од кои 70 зглобни и околу 10 единечни:

МАН.
Автобус на линја 5 Штепањско Насеље-Подутик:

Автобуси 6 и 20:
На МАНовите автобуси стана хит да се лепат реклами по целата должина на страните на автобусот:Posted By: La Linea
Date Posted: 18-Apr-2009 at 18:22
Многу интересна презентација ApplauseИспуштивме шанса барем во јавниот превоз да бидеме на ниво со сите ЕУ членки во регионот, но по навика си останавме последни.

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 18-Apr-2009 at 18:22
ЛПП флота која вози кон предградијата и градовите во Љубљанска регија (Гросупље, Камник, Домжале, Врхника, Шентруперт...). Оваа година ги подновија со најнови МАН и мерцедес возила:

Школски автобусли Љубљана (пишува Министерство за школување и младина):


Контолен ГПРС центар на ЛПП каде што се следи редовноста, оптоварените точки во градот и соазувањето на интервалите меѓу автобустите:


Налепници во автобусите: унифициран, двојазичен систем на налепници внатре и надвор на автобусите. Сите ознаки се напишани и на англиски со целосно точен превод. Еве дел од нив:

Ве молиме движете се наназад/ Одстапете го местото на постарите. Благодарам!


Налепници над шоферот: Забележете во секое возило на првата налепница пишува: број на возилото, број на места за стоење и број на места за седење./Молиме за време на возењет да не разговарате со возачот.Во случај на нужда, разбијте го стаклото/Препорачан смер на движење/Молиме за време на возењето секогаш да се држите за шипките/Молиме одстапете го местото на лицата на кои навистина им треба/Возилото е климатизирано.Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 18-Apr-2009 at 18:27
Возен ред кој мора да го спази шоферот (час на тргнување и пристигнување, време на пристигнување на најважните станици и времетраење на задржување на истите):


Мерцедес Цитаро (дупли):


И за крај мојот омилен автобус (Кокта бус Naughty) иначе марка Мерцедес но заборавив кој модел, на станица Зелена Јама. Забележете ги крајно едноставните но и функционали места за точаци кои ги има на сите поважни станици. Комбинираното придвижување точак-бус е многу популарно во Љубљана:


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 06-May-2009 at 23:48
ЕКСКЛУЗИВНО!
ОЧЕКУВАЈТЕ ВО ПЕТОК, 8-5-2009 РЕПОРТАЖА ОД ПРЕД САМО НЕКОЛКУ ЧАСА ПУШТЕНИОТ ВО УПОТРЕБА ДЕЛ НА ЛИНИЈА 1 ОД СОФИЈСКОТО МЕТРО! СЛИКИ ОД НОВИТЕ (5 НА БРОЈ) СТАНИЦИ, П+Р ПАРКИНЗИ, НОВИТЕ ВОЗОВИ, ПОДПАТНИЦИ...
ПОДАТОЦИ И АНАЛИЗИ ОКОЛУ ЕФЕКТОТ НА НА НОВИОТ ОТСЕК ВРЗ  ЖИВОТОТ ВО ГРАДОТ КАКО ЦЕЛИНА.
ТЕМПОТО НА ГРАДБА НА НОВАТА МЕТРОЛИНИЈА 2!
ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА НОВО-ПРОЕКТИРАНАТА ЛИНИЈА 4!

ЕДНА СЛИКА КОЛКУ ДА ВИ ГО ПРИВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО:

Метростаница Жолио Кјури (Joliot Curie):Posted By: гитардемон
Date Posted: 07-May-2009 at 00:21
боите се како во ефтина дискотека. можеле да поработат малку на тоа... и на пармакот...


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: BL
Date Posted: 07-May-2009 at 09:47
I meni se dizajn ne svidja, kao nekakva provincijska diskoteka


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 07-May-2009 at 09:57
Ај усте малку да закераме,

Погледате ги кантите за осветлување и нешто најосновен стандард денеска поставување на жолта безбедносна трака.


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: lslcrew
Date Posted: 07-May-2009 at 10:21
Мене ми личи на безан со ова лошиве плави плочки?!


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 07-May-2009 at 19:46
Originally posted by lslcrew

Мене ми личи на безан со ова лошиве плави плочки?!

Е ова е права асоциација Applause


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 21:37
МЕТРОПОЛИТЕН СОФИЈА

Сегашна состојба на метрото: 1 линија која засега има два неповрзани дела. Линијата е долга околу 16 километри и има 14 станици. На  17ти Септември 2009 , за денот на Софија, треба да се отвори тунелот кој ги врзува двата дела заедно со станицата СУ Св. Климент Охридски кој поминува низ најстрогиот центар на градот.На 8 Мај 2009, во Софија, беше отворен новиот дел на Метро Линија 1 на Софијскиот Метрополитен. Делницата е дел на Линија 1 (Обелја-Лјулин-Центар-Студентски Град- Младост 1) и е во должина од 6 километри и има 5 станици (4 подземни и 1 надземна). Овие станици се: 1) Национален Стадион Васил Левски, 2) Жолио Кјури 3) Георги М. Димитров 4) Мусагеница и 5) Младост 1.Податоци за отсечката Стадион Васил Левски-Младост 1:
Должина: 6 км.
Број на станици: 5
Период на градба: 2005-2009
Број на патници: сега околу 80 000 на ден, по сврзувањето со останатиоте дел на линијата, 120 000 дневно на овој дел од линијата 1. По Линија 1 од септември, бројот на патници се очекува да биде околу 250 000 на ден.
Ефектите за градот: 9% помалку автомобили на улиците, преусмерување на околу 50 градски автобуски и тројелбусни линии.
Дистанцата од 6 километри се минува за 10 минути. По овој дел налинијата возат 6 метровоза со по 5 вагона. Интервалот на движење е 7 минути. По отварањето на отсечката кај Софискиот Универзитет, и врзувањето со останатиот дел на линијата, возовите ќе сообраќаат на 4 минути, со по 6 вагона во композиција.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 21:45
Станица М1-10: Национален стадион Васил Левски:

Тип на перони: странични (пруга-перон-пруга)
Должина: 100 метри
Ескалатори: по 3 на перон
Градба: 2004-2009
На станицата има паркинзи за коли (1600 места) и за велосипеди.Надворешност и влезови:

Внатрешност и перони:Многу ми се допаѓа обележувањето: Различна боја на бугарски и англиски, одличен превод, означени се улици, квартови, поважни објекти, како и градски транспорт кој застанува на таа станица (автобуси, тролејбуси и трамваи).
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 21:54
Метростаница М1-11: Жолио Кјури (Joliot Curie):

Тип перони: странични (платформа-пруга-пруга-платформа)
Должина: 100 метри
Ескалатори: по 2 на перон
Градба: 2004-2009Внатрешност, перони и антре:

Повторно прекрасно обележување (барем мое, субјективно мнение)
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 21:59
Метростаница М1-12: Георги М. Димитров:

Тип на перони: странични
Должина: 100 метри
Ескалатори: по 2 на перон
Градба: 2004-2009Надворешност:

Антре, внатрешност:
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:04
Метростаница М1-13: Мусагеница

Тип на станица: надземна
Тип на перони: странични
Должина: 100 метри
Ескалатори: по 4 (2 внатрешни и 2 надворешни) на секој перон
Градба: 2007-2009Надворешност:

Надземниот тунел:Внатрешност:
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:08
Метростаница М1-14: Младост 1

Тип на станица: подземна
Тип на перони: странични
Должина: 100 метри
Ескалатори: по 4 на перон
Градба: 2007-2009

Надворешност:Внатрешност:Ознаки:
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:18
Изградба на Метростаница М1-09: СУ Св. Климент Охридски, и на тунелите (1,8 км долги) кои ги сврзуваат двата дела на Линија 1, односно станиците М1-08, Сердика и М1-10, Нац. Стадион Васил Левски.
Планирано отварање: 17ти Септември, 2009 (за денот на Софија)

Надворешност:Подлези, премини: Тука ќе биде единствениот засега сосема хоризонтален, заземен за земјата ескалатор во Метрополитен Софија. Исто така се гради и минус второто подземно ниво на станицава, затоа што таа е конекција на идната Метролинија 3 и може би 4.

Внатрешност, антре, ескалатори, перони:Детали (Св. Климент Охридски и Азбуката):Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:21
Ла Линеја, Изток е Ж.К. Изток, Жилиштен Квартал = населба, во која се наоѓа оваа станица, инаку не гледам потреба за означување на страните на светот во метростаница Big%20smile И заборавив да кажам, проектов е финансиран од ЕУ ИПА Фондовите во големина на 250 милиони евра.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:27
Тунелите меѓу станицата Васил Левски и Сердика, дел од линијата 1 кој е практично завршен и ќе се пушти во употреба по 4 месеци:

Изградба на Метро Линја 1, од Младост 1 до Ж.К. Дружба, преку Младост 3:

Линијата е експанзија на Метролинија 1 во насока на Аеродром Софија и големиот комплекс населбу Дружба, во должина од 3,4 километри и 2 станици (М1-16 Младост 3 и М1-17 бул. Цариградско Шосе). Почна да се гради во фебруари годинава, темпото е солидно и ќе се пушти на 1 Јануари 2012 година.

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:34
Изградба на МЕТРОЛИНИЈА 2:

За потсетување, делот на линијата кој е во градба е долг околу 8 километри и има 7 станици (од кои 2 се изградени во времето на комунизмот). Прави врска со МЛ 1 на Сердика и со МЛ 3 на пл. НДК. Почна да се гради кон почетокот на јануари 2009 и треба да се пушти во употреба на 1 јануари, 2012 година, кога метрото треба да има 24 станици и да превезува 500 000 луѓе на ден.Еве една моја карта за состојбата на Метрополитен Софија во моментов, Мај 2009:

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 22:49
И некои општи карактериситики како и детали на Метрополитен Софија:

Депото во Обелја, засега единствено, во градба е на ново - Депо Надежда, кое ќе ја опслужува Метролинија 2:Тип на возови:
- http://gtsofia.info/?act=galery&showt=144 - Метровагонмаш 81-717/714   офарбани во темноплаво и сега реновирани во сова боја.

-
http://gtsofia.info/?act=galery&showt=145 - Метровагонмаш 81-740/741 "СКИФ" офарбани во кремаста боја, со портокалови, зелени и плави линии по средината. Само што се пристигнати уште 4 нови композиции од Русија, за потребите на МЛ 1 од септември.

Мапа на Метростаница Георги М. Димитров на Линија 1.Шема за растење и ширење на Метрополитен Софија до 2015 година.
-Година 2012- т.н. Година на сообраќајно отпушување, кога треба да се пуштат уште 10 станици (8 на линја 2 и 2 на Линија 1). Тогаш мрежата ќе биде долга 33 километри, со 24 станици и 2 депоа. Темпото на изградба од сега па натаму е по 3,5 километри на една година.МЕТРОЛИНИЈА 4:
Ова е многу нов проект и беше побуден од неколку фактори, меѓукои се:
-Метролинија 1 и 2, обете имаат расцепувања.
-нема метро по главниот Софијски булевар, Цариградско Шосе, каде што се наоѓаат многу бизнис центри, државни институции и големи стамбени блокови:
-градбата на Хермес Мол на Керфур кој ќе биде најголем Балкански Мол и Втор Центар Софија.
- пл. Сточна Гара, еден од најголемите софиски плоштади каде што се сливаат 6 булевари и којшто е под 20 часовна опсада од автомобили во секој ден не е вклучен во 3те метролинии.
Еве како би требало да изгледа таа линија (обележана со жолто)Младост 4 (Софиа Бизнис Парк) - Младост 1- бул. Цариградско Шосе-пл. Орлов Мост- пл Сточна Гара - Главна Жел. Станица - нас. Надежда 2 - ОбелјаPosted By: La Linea
Date Posted: 13-May-2009 at 22:50
Како и секогаш, одлична репортажа Андреј Thumbs%20Up

Originally posted by Andrej_LJ

Повторно прекрасно обележување (барем мое, субјективно мнение)

Баш сликава што ја посочи има грешка во преводот - Изток би требало да биде „East“ на англиски - така мислам, освен ако овој збор нема и друго значење на бугарски. Но во никој случај не постои збор на англиски „Iztok" така да тоа треба да си биде корегирано. Исто морам да забележам на, според мене, кичестото уредување на секоја од станиците ОСОБЕНО Ж.М. Кири.  Но ова се само мали недостатоци на една огромна инвестиција која ние нема да ја дочекаме ни во следните 20 години.

Имам неколку прашања:

1. Дали роковите за изградба беа прегазени и дали беше тоа сериозно прегазување како кај обиколницата на пример?

2. Исто ако знаеш кажи ми која е цената на билет за едно возење?

3. Каква е состојбата на возниот парк? Дали дел се стари возови а дел нови , бидејќи видов и вакви и такви на сликите што ги закачи


Исто еве слика што ја најдов на веб сајтот на Metropolitan Sofia од тоа како би изгледала завршената мрежа со 48 станициhttp://www.metropolitan.bg/index_eng.html


-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 13-May-2009 at 23:14
 Зборот ИЗТОК е како што кажав, може и виде, име на населба. Треба веројатно да стои ж.к. Изток (жилиштен квартал=населба, комунистички израз). Ми паднаа во очи правилностна на BLVD i STR за булевар и улица на англиски, нешто кое ние по правило немаше да го погодиме!
1) ДА, роковите беа прегазени и тоа доста (првично требаше да си пушти детот од Сердика до ИНТЕРПРЕД на сликава (Жолио Кјури сега) и тоа требаше да ги вклучува Софиски Универзитет, Стадион Васил Левски и Интерпред. Требаше да се пуштат во Летото 2007! Но јапонската фирма која го изведува овој дел на линијата се забави доста (меѓутоа заради други фактори, например најдоа цел германски авион и антички рушевини во строгиот центар, односно делот кој сеуште не е пуштен).И фирмата беше казнета во размер на 10% од инвестицијата поради пробивање на рокот.
2) Цената на булетот е 1 лев (30 денари), меѓутоа тој важи не само за метрото туку и за автобуси, трамваи и тролејбуси но не и за МАРШРУТКИ -за тие што незнаат, тоа се комбенца, околу 50 линии имаат во Софија.
3)Возниот парк е во завидна состојба. Плавите метровозови се околу 10 години стари. а другите 8 се по 3 години стари а сега стигнаа и 4 нови од Русија.
4) Картата на сајтот на Метрополитен е невалидна повеќе, но толку се ажурни надлежните. На пример лакот од Обелја до станица Надежда (на сината линија) сега не спаѓа под линија 1, туку под линија 2. Исто така Делот кон Софија Аеродром со сигурност ќе се гради пред тој за Младост 4 (метростаници 14-16 на црвената линија).
Трето и најважно е што скоро сосема е сигурно дека ќе има 4та Метролинија до 2020, затоа што и кај Мол Хермес-Керфур и кај проектот Втор Владин Центар СОфија има проектирано метростаници, дури таа кај Керфур е веќе направена и чека на конекција.


Posted By: BL
Date Posted: 14-May-2009 at 08:17
Svaka njima čast na gradnji metroa i to je svakako pohvalno, ali ovo kako izgleda je baš jadno. Izgleda krajnje provincijski i ružno. Jedino stanica "Мусагеница" može proći. 


Posted By: Forensic
Date Posted: 16-May-2009 at 03:48
forum_posts.asp?TID=478&PN=9 - One more shot of the subway in Sofia. My favorite subway stop:

http://img195.imageshack.us/my.php?image=subway.jpg">


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 18-Jun-2009 at 21:50
Новите тролејбуси кои ги доби градот Русе по принципот на јавно-приватно партнерство со една израелска фирма. Стварно е срамота што 5тиот град во Бугарија добива вакви машини, а Скопје, престолнината на Македонија добива... ШИТ!
Posted By: pavche
Date Posted: 10-Jul-2009 at 19:52
Andrej_LJ, Sofia received 2 days ago another 60 new buses delivery for the Public Transport companies's use. With this, the number of Mercedes Citaro's and Conecto's on the streets of Sofia reached 300. Cheers

Some picsPosted By: pavche
Date Posted: 12-Jul-2009 at 20:38
More photos of the new pack of buses for the Sofia Public transport, this time in action on the streets of the city


New dispatch center for Sofia metro:
[


and construction works on university station and the tunnel between it and national stadium station.

works on the south tunnel between national stadium and university stations.]final works on university station:national stadium station:
Finally here are some available pics of the station and tunnels under NDK, built in rough construction stage in late 1970's as a part of the underground system there. It's going to be finished for the MD2 construction, which is now in progress.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 17-Aug-2009 at 21:30
На 7ми Септември, конечно ќе се отвори и 14тата метро станица на линија 1 на Метрополитен Софија, со што двата дела на линијата ќе се поврзат, правејќи 18 км линија на која има 14 станици и ќе се минува за неполни 20 минути. Станицата Софиски Универзитет Св. Климент Охридски:И работата на 2 Линија на Метрополитен Софија, кај хотелот Хемус (бул. Черни Врх):
Posted By: Supervisor
Date Posted: 26-Aug-2009 at 17:44
Софија е баеги голема мислам со метрото што го градат се светлосни години пред нас.

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: pavche
Date Posted: 04-Sep-2009 at 09:22
In a few days, on 7th of September, the last station of the 1st phase of Sofia's MD1 extension will be opened officially. Thus connecting the Western and the Eastern ends of the the city. Here go several photos of the 14th completed station of MD1 "St. Kliment Ohridski University"
Posted By: pavche
Date Posted: 04-Sep-2009 at 09:28
And several good photos of the already existing stations in Sofia.

Part1.

Konstantin Velichkov MD1-6


Opulchenska MD1-7


Serdika MD1-8


Posted By: pavche
Date Posted: 04-Sep-2009 at 09:32
Part2.

Vasil Levski Stadium MD1-10


Musagenitsa MD1-13


Mladost 1 MD1-14Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 04-Sep-2009 at 09:37
ApplauseApplauseGreat looking subway stations Pavche. Are they opened yet? Where are they located in Sofia regarding the central area (Tzum, Vitosha, Sofia City Mall are some points of orienation for me in Sofia)


Posted By: pbanks
Date Posted: 04-Sep-2009 at 10:24
I don't want to sound spiteful or anything, but I think some of the stations might really look a bit retro (maybe even tacky in some details). Or perhaps it's just the same sense of aesthetics that thrives in Macedonia as well and that I can't understand. Of course in an infrastructural sense the Sofia metro is just an awesome project, 14 stations is not something one can joke about.

However, at least from the given pictures it seems that St. Kliment Ohridski station is a rather good one. I might object about some minor details but overall it's very nice.


Posted By: pavche
Date Posted: 04-Sep-2009 at 11:26
You are not stipeful at all - Opulchenska, Konstantin Velichkov and Serdika are already more than 10 years old , and the interior design and the materials used in them are even older so they are really retro and lack modern aesthetics. Kliment Ohridski is a new one and it really came out nicely, which can't be said about all the other stations from the diameter's extension.  The renovation of the already existing underpasses that connect Kliment Ohridski station entrances from the Sofia University and Orlov most was done pretty well(to my surprise) too and this part of Sofia looks pretty nice and different now.

I took those photos from the new web site of the Sofia Metropolitan company and you can watch then more closely at those links if you want:


http://metropolitan.bg/panoramas/6.htm - http://metropolitan.bg/panoramas/6.htm
http://metropolitan.bg/panoramas/5.htm - http://metropolitan.bg/panoramas/5.htm
http://metropolitan.bg/panoramas/4.htm - http://metropolitan.bg/panoramas/4.htm
http://metropolitan.bg/panoramas/3.htm - http://metropolitan.bg/panoramas/3.htm
http://metropolitan.bg/panoramas/2.htm - http://metropolitan.bg/panoramas/2.htm
http://metropolitan.bg/panoramas/1.htm - http://metropolitan.bg/panoramas/1.htm

@UrbanFreak - here's a google map of the stations in operation in Sofia http://metropolitan.bg/bg/map/  You can browse it and get an idea where they are located.


Posted By: vardar
Date Posted: 04-Sep-2009 at 11:58
Interior design is obviously a weak point for the older stations but sv. kliment looks pretty good, judging by these pictures it stands out quite a bit from the other stations. But most importantly Sofia gets a solid piece of infrastructure, tiles,lights and panels can be replaced  easily in the future. Good job Cheers


Posted By: pbanks
Date Posted: 04-Sep-2009 at 12:10
Originally posted by vardar

Interior design is obviously a weak point for the older stations but sv. kliment looks pretty good, judging by these pictures it stands out quite a bit from the other stations. But most importantly Sofia gets a solid piece of infrastructure, tiles,lights and panels can be replaced  easily in the future. Good job Cheers


That was excately my point Cheers


Posted By: pbanks
Date Posted: 04-Sep-2009 at 13:17
Не ми текнува дали Андреј веќе пишуваше за Солунското метро, но како и да е ќе напишам нешто кратко околу овој проект

Моментално се гради фаза бр. 1 која ќе се протега на траса од 9.6км и ќе има 13 станици. Се очекува да се пушти во употреба во 2012 година. До тогаш треба да се почне со изградбата и на двата дополнителни крака кои ќе имаат по 5 станици. Пуштање во употреба е предвидено за 2014-2015 година. По целата должина метрото ќе биде со две цевки и ќе има непречено движење на комплетно автоматизирани возови, без возачи туку контролирани од диспечерски центар. Станиците ќе бидат заштитени и со стаклени ѕидови.

Фаза 1 чини 1.1 милијарда евра
Фаза 2 400 милиони евра
Фаза 3 е сеуште во фаза на планирање

Дополнително како дел од овој систем ќе се градат и Park&Ride гаражи. Иницијално предвидени се подземни гаражи на 3 и 4 нивоа на двете страни на главната линија со вкупен капацитет од 3700 возила.

Може да приметите дека главната линија почнува од железничката станица во Солун. Тоа значи дека доколку би се вовел воз со културна брзина на релација Скопје-Солун навистиниа би било непотребно човек да бали кола бидејќи со ваков јавен транспорт кој тргнува веднаш од железничката човек би можел да стигне секаде за час со многу помалку нервози.
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 04-Sep-2009 at 14:02
Можам слободно да кажам дека грците се ПО*РАА со ова метро. Првично, требаше да биде пуштено во 2004 година, за време на Олимпијадата. Потоа изникна некој огромен скандал околу корупциски шеми и ЕУ ги замрзна парите. Потоа се настави со градба но се далеку од роковите, кои очигледно сега стојат на 2012 само за 1ва фаза. Се на се, на Солун очајно му треба ова метро и треба што побрзо да го изградат!
Пбанкс, немам некакви очекувања дека до 2012 возовите кај нас ќе се движат со разумна брзина, така што парк и метро рајд е сеуште опцијата за македонските шопохолици Crazy
Инаку за Софија ќе одам за месец-два и немам трпение да се возам со новото метро од Сердика до Младост 1! Инаку станиците на одсекот Сердика-Обелја се многу стари во смисол на проект, затоа изгледаат ретро, но ќе се согласите дека се чисти, спретнати и пространи (т.е. со голем капацитет).
Веќе се започнати подготовките за изградба на додатни 4 станици по линијата 4 (меѓу Надлез Надежда и Обелја) така што изградбата стартува кон крајот на годиниава. Сега се преместуваат трамвајните траси од бул. Ломско Шосе и се прошируваат алтернативните булевари. Денеска стана јасно и дека со средставата на ЕУ (дадени се 5 мил. евра) почнува проектирањето на Линија 3 (Кнјажево-Васил Левски), која ќе почне со изградба кон 2012-13год.
Сума сумарум, моментално во Софија има:
Линија 1- 14 станици, уште 2 во изградба.
Линија 2- 7 станици во изградба, додатни 4 ќе се градат кон крајов на годинава.
Линија 3- почнува проектирањето.

Урбан, станица Сердика (која е трансферна меѓу линија 1 и 2) се наоѓа баш под платото кај ЦУМ и строгиот центар на градот. Линија еден оди во насока исток -запад (Лјулин-Универзитет) од станица Сердика, а линија 2 во насока север-југ (Лавов Мост- НДК Национален Дворец на Културата).


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 08-Sep-2009 at 23:22
Конечно дојде денот кога во Софија се отвори новата станица СУ св. Климент Охридски (Универзитетска) која ги спојува двата дела од линија 1. Денеска, со едно дневно закаснување поради трагедијата на Охридското Езеро, беше и официјално пуштена во сообраќај 14тата станица на 1 линија, која сега е долга 18 километри, кои се минуваат за околу 20-25 минути. Таа ги спојува најголемите населби на Софија, Лјулин и Младост 1/2 со центарот на градот. Инаку заедно со станицата беа пуштени и тунелите во центарот на градот во должина од 2,3 км.

Со здебелено црвено е прикажан одсекот на метрото кое веќе работи. Тоа ќе превезува околу 200 000 патници на ден и ќе има удел од околу 15% во целокупниот транспорт на луѓе во градот:Самата станица е според мене бисерот на линијата 1. Станува збор за целосен подземен комплекс кој се состои од многу премини, околу 6 излези од станицата, трговски центар... Не треба да се заборави дека во иднина ова ќе биде трансферна станица, низ која покрај линија 1, ќе поминува и линија 3, а може би и 4! Исто така се наоѓа под/близу до некои од главните булевари, како и паметникот на Црвената Армија, езерото Ариана и Борисовата градина!Дел од околните објекти кои ги опфаќа оваа централна станица:

Универзитетот:


Орлов Мост:


Паметникот на Советската Армија:


Борисовата градина:


Градското езерце Ариана:Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 08-Sep-2009 at 23:40
Реалната изградба на оваа станица (како и на одсекот Сердика-Младост 1) почна во 2003 година, по изменувањето на планот. Метрото имено по плановите од 1979 требало да поминува под бул. Цариградско Шосе, но е преместен под бул. Драган ЦАнков со цел да опфаќа што повеќе квартови. Изградбата на точно овјо одсек (сердика-Универзитетска-Национален Стадион) е кредитирана од Јапонската банка за развој во износ од околу 100 милиони евра. Изградбата на тунелите се вршеше по тн. Штитов метод, односно со голема кртица.
Слики од самата изградба:


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 08-Sep-2009 at 23:56
Инаку самата станица е со перон тип остров, односно платформата е во средина, а на двата краја се шините кон секоја насока соодветно. Има неколку излези (2 кај ректоратот и 2 кај Орлов Мост). Тие два плоштада се сврзани подземно со пешачки тунел, ка ној се наоѓа првиот во Бугарија тн. траволатор, односно ескалатор кој е рамен (верувам познат на сите по големите аеродроми и метро станици во светот). Исто така во преминот кај Универзитетот има шопинг центар во кој покрај комерцијални објекти и маркет на БИЛЛА ќе има Инфо-културен центар на Софија, каде што на едно место ќе се продаваат карти за сите културни случувања во градот и универзитетска книжарница. Еве слики од подземните премини и приодите кон самата станица. Подлез кај Ректоратот:


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 08-Sep-2009 at 23:58
Подлез на пл Орлов Мост и топлата врска меѓу двата плоштада:


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 09-Sep-2009 at 00:00
Сметам дека веќе има доволно слики од самите перони на станицата, такља што би ви го претставил надземното уредување на станицата:

Шахта за евакуација при нужда:
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 09-Sep-2009 at 00:03
И самиот влез на станицата (кој се наоѓа во подлезот кај Ректоратот):

И кон пероните:Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 09-Sep-2009 at 00:15
И мал апдејт на одсеците што се градат во моментот. Одиме со Линија 2, одсекот ст. Џејмс Баучер (хотел Кемпински-Зографски) до ст. Књагина Марија Луиза, преду Сердика и центарот на градот. Овој дел кој содржи 7 нови станици треба да се заврши во 2012 година. Еве каде се наоѓа овој дел (на мапата обележан со темно сино):Изградбата на јужниот крак, кај хотел Хемус:Изградба на северниот крак, кај Централна Железничка Станица:Изградба на северниот крак кај 5та градска болица (Надлез Надежда):И како ќе изгледа трансферната станица Сердика, кај Ларгото во строгиот центар на градот, како и подземниот плоштад (кој содржи ископини од античка Софија, градот Сердика/Средец од каде што и станицата го добила името) во склоп на истата по завршувањето на изградбата во 2012.
Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 09-Sep-2009 at 00:49
Исто така продолжува изградбата на продолжението на линија 1 во насока Аеродром Софија кое има 2 станици (Младост 3 и Цариградско Шосе). Обележани се со црвена боја на мапата:Новост е припремањето за изградба на уште 4 станици на северниот крак на линија 2 на Метрото во Софија, кое треба да почне кон крајот на годинава и да заврши во 2012 кога ќе се пушти целата нова линија 2 со 11 станици. Овој дел ќе се гради по методата на отворено копање и по тн. Ново-австриски метод. Одсекот ќе почнува од станицата Банишора (5та Градска болница), до крајната станица на Линија 1, Обелја. Линијата ќе поминува под булеварот Ломско Шосе и на неа че бидат следниве по редослед станици:
1) Хан Кубрат, 2) Надежда, 3) Бели Дунав 4) Ломско Шосе, 5) Обелја.Веќе започна преместувањето на трамвајните шини од бул. Ломско Шосе, каде што ќе се гради по отворен метод, на бул. Жеков:Овој дел треба да започне со градба околу крајот на оваа година а рокот на завршување е 24 месеци. Тука се планирани и тн. Парк енд Рајд паркинзи, како и последни станици на приградските и областни линии за северна и западна Софија-Област.
По завршувањето на градбата во 2012, на овие 11 станици и 2те нови станици по линија 1, метрото во Софија ќе има 2 линии со околу 35 километри и 27 станици. Тогаш се очекува да превезува околу 500 000 илјади патници на ден или околу 40% удел во вкупниот превоз на патници во градот и сообраќајно олеснување од околу 30%.  Веднаш потоа ќе се почне со изградба на линија 3 (Књажево-Васил Левски) и продолжување на линијата 1 на север кон Аеродром Софија (4 станици) и кон југ кон Младост4/Бизнис Парк Софија (4 станици). До 2020 година кога треба да заврши целосната изградба на примарната мрежа од 3 линии, Софија ќе има 65 км метро со 63 метро станици. Бројот на превезените патници дневно ќе биде околу 1 150 000. Сегашното темпо на градба е околу 3 мк и 2 станици годишно, со тенденција на нагло забрзување.Некои основни информации за целосната мрежа:

БРОЙ ЛИНИИ (ДИАМЕТРИ)
- 3 бр. /с отклонения на някои от линиите в периферията на града/
ОБЩА ДЪЛЖИНА НА ЛИНИИТЕ
- 65 км с 63 метростанции, в т. ч.:
- ЛИНИЯ 1 /Люлин - Младост/
- 29 км с 23 станции
- ЛИНИЯ 2 / Надежда - Лозенец/
- 17 км с 17 станции
- ЛИНИЯ 3 /
 кв. Княжево – ЦГЧ - кв. Левски/
- 19 км с 23 станции
СРЕДНО РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ СТАНЦИИТЕ
- 1000 м.
ПРЕВОЗНА СПОСОБНОСТ
- 50 хил. пътника/час
ЕКСПЛОАТАЦИОННА СКОРОСТ
- 90 км/ч
МЕЖДУРЕЛСИЕ
- 1435 мм
ЗАХРАНВАНЕ – С ПРАВ ТОК ЧРЕЗ КОНТАКТНА РЕЛСА
- 825 V
МИНИМАЛЕН ИНТЕРВАЛ НА ДВИЖЕНИЕ
- 90 сек.
БРОЙ ПРЕВОЗВАНИ ПЪТНИЦИ НА ДЕН
- 1.150 млн. пътн. в ден
ДЯЛ В СИСТЕМАТА НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
- 68 % /с отклоненията/
СРЕДНО РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ СТАНЦИИТЕ
- 1000 м.CheersЧестито да им е, па и ние да си дочекаме некаков разумен, брз и модерен превоз во нашата престолнина.Posted By: VirginAtlantic
Date Posted: 09-Sep-2009 at 08:26
Браво Andrej_LJ!
Ако и да живеам во Софиjа много работи ги научих от тебе. Много хубаво си представил метрото и проектите за развоjа му!
Applause


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 09-Sep-2009 at 13:44

Одлична работа со метрото. Секоја чест, па како што кажа Андреј да се надеваме дека и кај нас ќе тргнат од мртва точка работите, па барем некаков посовремен јавен транспорт ќе добиеме во Скопје.

Прашање до модераторите, дали можеби не треба да се отвори посебен подфорум за регионот, па да ги охрабриме и соседите да постираат повеќе слики и податоци од нивните проекти. Веќе имаме солидни неколку нишки за Софиското и Солунсото метро, сообраќајот во Софија и Љубљана, а сигурно нбрзо ќе можеме да ги надополниме и со останатите градови од регионов. На тој начин може форумов да добие и регионален карактер?


Posted By: Мартин
Date Posted: 18-Sep-2009 at 19:08
Браво за нашите источни соседи, навистина убаво излегло Софиското метро, исто така прекрасно презентирано од страна на Андреј!Applause Само се прашувам кога ќе дочекаме некој посериозен проект во Скопје за унапредување на јавниот транспорт, ако се продолжи со ова темпо се плашам дека репер за како треба да изгледа еден град ќе ни станат Приштина и Тирана.

BTW, одличен форум! Долго време барав нешто вакво.Cheers


Posted By: pbanks
Date Posted: 18-Sep-2009 at 19:11


Поздрав Мартин, конечно се реши да пишеш


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 09-Oct-2009 at 13:50

Средно 163 000 се качват в софийското метро дневно


var carousel_1255078698 = new SimpleCarousel('slideshow',{ navigation : { prev : 'material_header_prev', next : 'material_header_next'} }); carousel_1255078698.init();

Средно 163 000 души използват софийското метро на ден само месец след като заработи пълният 18 километров участък от „Младост" до „Обеля".

Ръководителят на „Метрополитен" Стоян Братоев отича почти два пъти увеличение на пътникопотока в този месец.

Той обясни, че е планирано до края на годината тези цифри да са между 140 000 и 150 000 дневно, вече към края на 2010 година пътниците да бъдат 170 000, а през 2011 година - 190 000.
В сравнение с планираното още към днес може да се каже, че дневно близо 20 000 пътника повече от предвиденото се качват на метрото.

Стоян Братоев обясни, че непрекъснато се работи по сигурността на линиите и на трафика.

Вторият лъч на софийското метро ще има отклонение до кв. "Дървеница", а третият лъч, който ще е с "бързи трамваи" ще има отклонение и за кв. "Овча купел".
Това гласуваха днес съветниците от комисията по транспортна инфраструктура на СОС по предложение на "Метрополитен".

Първият лъч ще стига до летище "София", а не както първоначално е прието в далекоперспективен план до "Кремиковци", тъй като е необходимо изграждането на три километрово трасе без никакъв пътнически потенциал, което минава под "мъртвата зона" на летището и под пистите.

От "Метрополитен" АД предлагат при необходимост от транспортна връзка към "Кремиковци" тя да е продължение на третия лъч от бул. "Ботевградско шосе".

Третият лъч на софийското метро няма да има метростанция на пл. "Княз Александър Първи", както първоначално е предвидено, а ще минава от бул. "Ген. Скобелев", по бул. "П. Евтимий" и бул. "В. Левски", където около метростанция "СУ "Св. Климент Охридски" ще има връзка с първия лъч на метрото. Третият лъч ще има и отклонение към "Овча купел", поради повечето живеещи там.

http://news.ibox.bg/news/id_328684083
-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 20-Oct-2009 at 18:43
Новите тролејбуси во Стара Загора (6 на број) LAZ 183:


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 02-Dec-2009 at 20:55
МЕТРО СОФИЈА НЕОМВРИСКО ИЗВЕСТУВАЊЕ

Има многу новости врзани за овој проект. Првата и најголемата е тоа што среднорочниот план за развој на метрото предвидува 4 линии (кои меѓусебно во голем дел ќе се дублираат, како во Букурешт). На практика тоа пак ќе бидат 3 линии, но заради комплицираноста на Линијата 1 би се вовел различен интервал на возење по 2те маршута  (1А/1 Лозенец-Бизнес Парк Софија   и 1Б/4 Сливница-Аеродром Софија).Линијата 1 ќе биде продолжена за сметка на Линијата 2, при што сегашната крајна станица Обелја, (која според претхорниот план беше трансферна, односно почетна и крајна станица на линиите 1 и 2, сега ќе биде само транзитна). Линијата 4 ќе настане со продолжување на сегашната линија 1 до кв. Дружба и Аеродром Софија и во голем дел ќе ја дуплира линијата 1. Линијата 2 пак ќе биде продолжена на север до Илијанци и на југ до Хладилника, и ќе минува низ центарот на градот. Сите овие траси ќе бидат тешко/класично метро и се работи по секоја од нив. Линијата 3 (која претстои да биде започната во периодот 2013-2014) сеуште не е одлучено како ќе се гради (дали лесно или тешко метро, надземно во периферијата или не (во центарот секако ќе биде подземно)), но во секој случај ќе биде бескомфликтно и автоматизирано.

Инаку по изградбата на Линија 2, работата се движи по план, околу 20% од целокупната работа се завршени. Се работи на станиците Хемус, Централна Жел. Ст., Надежда и се рехабилитира одамна изградената на НДК, а во Декември ќе почне работата и на другите 2 станици. Напредокот е највиден на станицата Хемус:


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 02-Dec-2009 at 21:00
Потоа, во почетокот на идната година почнува изградбата на уште едден отсек на Линијата 2, која опфаќа 4 станици и ќе биде скоро целосно надземно. Минува по бул. Ломско Шосе низ густонаселениот регион Надежда. Поради надземната траса, целиот булевар ќе се затвори и затоа веќе беше реконструиран паралелниот булевар Бели Дунав и на него се префрлени трамвајните шини.
-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 02-Dec-2009 at 21:09
Потоа еден интересен долгорочен план-предлог, доставен до новиот градоначалник на Софија (која е жена-машала) Јорданка Фъндъкова, за развој на метрото, ЛРТ и трамвајите во Софија (со еден збор шинскиот транспортен систем):

http://s415.photobucket.com/albums/pp235/AndrejZog/?action=view&current=obsht_plan_vutrediametralni_marshru.jpgОпфат на метрото (сино) и брзите трамваи (црвено):
1) Комбиниран опфат на станиците и системот:2) Одделен опфат на системите:

Подземни (црвено) и надземни (сино) делови на системот, со депоата:Cheers

Едно прашање до бугарските членови (знам дека ова звучи смешно на бугарски-ЧЛЕН:
Бев во Софија пред 1 недела и патував со метрото по новата отсечка од Сердика до Младост, многу убаво, особено станицата на Университета. Но, навистина ќе се пожалам на брзината (скоростта) со која се движат композициите. Знам дека се води бескрајна дебата на оваа тема на ССЦ, но сум патувал со над 10 метро системи по светот и Софија го држи рекордот за најбавно. Зошто е тоа така?

ППС. Летав со WizzAir Bulgaria (Унгаски лоу-кост ерлајнер, со своја испостава во Софија како една од неговите бази) од Венеција за Софија, за 25 евра повратна карта со сите такси, со катра купена 3 недели во адванс. Thumbs%20Up

*Сите слики се превземени од ССЦ. 


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: pavche
Date Posted: 03-Dec-2009 at 11:23
Originally posted by Andrej_LJ


Едно прашање до бугарските членови (знам дека ова звучи смешно на бугарски-ЧЛЕН:
Бев во Софија пред 1 недела и патував со метрото по новата отсечка од Сердика до Младост, многу убаво, особено станицата на Университета. Но, навистина ќе се пожалам на брзината (скоростта) со која се движат композициите. Знам дека се води бескрајна дебата на оваа тема на ССЦ, но сум патувал со над 10 метро системи по светот и Софија го држи рекордот за најбавно. Зошто е тоа така?Фала ти Андреj за репортажата! Cheers На прашањето - Композициите се движат со различна скорост во разните делове на денот. Во час пик идат на станиците през 4 минути и скоростта им на предвигување е по-голема. Во останатото време идат през 8 минути и по-бавно. Све на све целиот маршрут Обелja - Младост 1 се взема за 20 до 30 минути, кое е предоволно.

Еве уште некои слики от други делове на метрото, кое се гради в момента:

Младост 1 - Експо Центр - 2.15 км., 2 метростанции и подземен паркинг за 1500 автомобила.Posted By: pavche
Date Posted: 03-Dec-2009 at 11:25
Во овоj дел метрото ке биде градено со Milan method for subway construction и затоа рововете са вака плитки:


Posted By: pavche
Date Posted: 03-Dec-2009 at 11:49
Годинава, покраj работата за метрото общината спечели и финасиране по един проект за ескпониране на археложки останки от древна Сердика во пространството помегу станица Сердика и президентство, влада и екс-партиен дом или така нареченото Ларго.  Моментално се подготвуваат темелите и конструкцијата на подлеза, во кој ќе се оформи транзиција од постојниот веќе подлез пред президенството до станица Сердика. Источната порта на Сердика е веке експонирана во последниот и идејата е целоиот простор да се покрие со стаклен кров и да експонира остатоците од улици и згради, кои се пронајдени во овој простор, коj претставува срцето на древна Сердика.
Тоа :Ке биде тоа:
Еве како изгледа постојниот подлез пред президенството, минаващ во источната порта на Сердика и Декуманус Максимус.

Се надевам да излезе нешто како урнатините околу црквата свети Ѓорѓи, од другата страна на президенството и дека експозицията ќе биде добра, како оваа на урнатините на Софискиот Колизеум под темелите на новиот хотел Арена ди Сердика (на последната слика):

Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 03-Dec-2009 at 12:36
Pavche kazi mi koja e nuzhdata so noviot plan na Bratoev, linijata 1 da se prodolzhi do Lozenetz (Djeims Baucher), prez Garata i Serdika, namesto transfernata stanica da e Nadezhda? Liniite se dubliraat predolgo. Kakva e argumentacijata za ova, sluchajno da znaesh? I koga e predvideno Largoto da e gotovo? Kasmet na Sofia i cela dekada strogiot centar da e gradbena ploshtadka...

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: pavche
Date Posted: 03-Dec-2009 at 13:03
Да Анреj, дублирането ке биде по целиот постоечки маршрут на МД1. Немам поjма защо така са го планирали. Но ова са многу далечни планове. Метрото до Бизнес Парк Софиja нема да е готово до една децениja.

Ларгото треба да е готово до 2012, но нали знаеш дека археоложката работа е комплицирана и не се знае што ќе излезе. Еве, веќе променија планот за стреож на паркинг над новата станица пред ЦУМ, бидејќи при преместување на едно комуникационно трасе најдоа остатоци од древните римски бањи пред џамијата против халите. Сега поради тоа се планира подземниот паркинг да е со 2 / 3 за мал капацитет.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 09-Dec-2009 at 14:04
Германска машина ще копае тунела за метрото под центъра на София

09.12.2009

Автор: Строителство.инфо
След видяното в завода в Шванау в Германия съм спокоен, че от 2012 година метрото в София ще се движи от Централна гара и "Надежда" до бул. "Черни връх".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при приемането на машината, с която ще бъде прокопан тунелът на софийското метрото през централната част на София.

Символичното предаване на огромното съоръжение с тегло над 1600 тона, бе на церемония в производствената база на фирма "Херенкнехт".
На нея присъстваха министърът на финансите на провинция Баден-Вюртемберг Вили Щехеле, който е и съпредседател на смесената комисия България - Баден-Вюртемберг, вицепремиерът Цветан Цветанов, изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев и президентът на фирма "Доуш иншаат" Гьонюл Талу, която е изпълнител на разширението на метрото.

С модерната машина ще бъде изграден тунелът от втория диаметър на метрото между пътен възел "Надежда" и кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий". Той се финансира по ОП "Транспорт" чрез Европейския фонд за регионално развитие, припомнят от правителствената информационна служба.

На 2 април догодина започваме работата с нея и през 2011 г. тунелът ще е готов, а на следващата година по план и метростанциите ще са завършени, каза премиерът Борисов. След като видях всичко и я тествахме как работи, съм спокоен за обещанието си, че през 2012 г. хората ще се возят с метро до "Черни връх", допълни той.

Произведеното в Шванау съоръжение е най-безопасната технология за прокарване на тунели в света. То е поръчано от изпълнителя на участъка и е изработено специално за условията на метрото в София, обясни изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

С машината на ден ще се прокопават около 9 м и ще се изволзват около 1000 куб. м или 50 камиона изкопен материал. Ще се работи при напрекъснат 24-часов режим на 3 смени и 7 дни в седмицата. В една смяна ще бъдат заети 35 души, от които 25 в тунела и 10 отвън, посочи той.

Машината с дължина 85 м ще бъде транспортирана у нас по река Дунав до Белене, а до София ще бъде доставена на платформи.
"Много съвременна машина си имаме, голяма е колкото самолет "Боинг". Само транспортирането й струва 1 млн. евро", каза премиерът Борисов.С машината на ден ще се прокопават около 9 м и ще се изволзват около 1000 куб. м или 50 камиона изкопен материал. Ще се работи при напрекъснат 24-часов режим на 3 смени и 7 дни в седмицата.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: pbanks
Date Posted: 09-Dec-2009 at 14:11


Само што читав за ова на ССЦ. Може да им ја изнајмиме машината за копање на централните подземни улици во Скопје каде што станува се погусто со објекти.


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 15-Dec-2009 at 20:28
http://www.railwaymarket.eu/8752/Bulgaria%2B%2B3%2Bmore%2Btrains%2Bfor%2BSofia%2Bmetro.htm - Bulgaria: 3 more trains for Sofia metro

Metro in Bulgarian capital city of Sofia will soon receive 3 more trains. They will be purchased from the Russian manufacturer Metrovagonmash.

It will be the first purchase of trains since 2007, when the city’s authorities ordered acquisition of 3 vehicles worth EUR 13.5m. Currently the Sofia metro has 21 trains, nine of which were bought new. They were all purchased from Metrovagonmash.

On the 7th of September 2009, the new metro section in Sofia, linking the eastern Mladost suburbs with the western boroughs of Lyulin, has been opened.


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 16-Dec-2009 at 15:56
Чешка фирма ще доставя нови автобуси за транспорта в София

Чешката фирма "Тедом" е избрана да достави 20 нови автобуса за общинската фирма "Столичен автотранспорт", това каза директорът на дружеството Асен Добранов, цитиран от БТА. Според информацията в Агенцията за обществените поръчки договорът все още не е сключен.

За обществената поръчка кандидатстваха още две фирми - китайската "Кинг Лонг" и представителят на турската БМС. През тази година "Столичен автотранспорт" обяви и процедура за доставка на 30 дълги автобуса, но тя беше прекратена заради липса на пари за купуването на колите.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/16/831165_cheshka_firma_shte_dostavia_novi_avtobusi_za/ - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/...i_avtobusi_za/


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: pavche
Date Posted: 21-Dec-2009 at 12:49
Sofia Metro reports record 201 000 commuters in a dayThe Sofia Metro marked a record of 201 000 commuters on December 16 2009, Bulgarian National Television (BNT) reported on December 21 2009.
 
Stoyan Bratoev, manager of Metropoliten, the concessionaire that operates the metro, said in an interview with BNT that since the launch of the new section linking Serdika and Mladost in the autumn, this was the highest peak in traffic recorded.
 
By comparison, the average daily traffic was about 160 000 commuters, Bratoev said.
 
The sharp increase in passengers was attributed  to the approaching holidays and the reluctance of commuters to be stuck in traffic jams across Sofia.

According to Bratoev, the company had not expected such a peak in commuters until end-2011.
 
Bratoev said the Sofia Metro would work all night on December 31 through to January 1 and there would be trains spaced at 20 minute intervals.

Reportedly, a similar schedule was to be be employed by the Sofia Public Transport as well, which would ensure transportation round the clock for New Year's Eve.

http://sofiaecho.com/2009/12/21/833631_sofia-metro-reports-record-201-000-commuters-in-a-day - http://sofiaecho.com/2009/12/21/833631_sofia-metro-reports-record-201-000-commuters-in-a-day


Posted By: pavche
Date Posted: 26-Jan-2010 at 14:58
Update of the works on some of the stations of Sofia's 2nd metro diameter

Hemus station

photos by  http://www.flickr.com/photos/46948611@N02/Posted By: pavche
Date Posted: 26-Jan-2010 at 15:01
"Central Railway Station" station

photos by  http://www.flickr.com/photos/46948611@N02/


Posted By: pavche
Date Posted: 26-Jan-2010 at 15:05
Banishora station


photos by  http://www.flickr.com/photos/46948611@N02/


Posted By: pavche
Date Posted: 26-Jan-2010 at 15:08
Nadezda station

The starting shaft for the Tunnel Boring MachineThe parts of the TBM have already arrived from Germany:

photos by  http://www.flickr.com/photos/46948611@N02/


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 26-Jan-2010 at 15:32
Павче, тъкмо се готвих и аз да постна тези снимки, но ме изпревари! Cheers
Од мене, тогаш само мапата, да се добие претстава каде се работи:Инаку напредокот е повеќе од забележителен, едвај чекам да се почне и работата на Лавов Мост и на Ломско шосе. Веќе сум убеден дека линијата 2 ќе се пушти во предвидениот рок, до крајот на 2012 година. Супер!

Модератори, може ли да се отвори посебна тема Метро Софија, заради обемноста, продолжителноста и уникатноста на овој проект, а има доста материјали па ќе може нагледно и осредоточено да ги следиме.


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 26-Jan-2010 at 16:42
Central railway station station?

Ваљда ова не е официјалното име  Big%20smile


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 26-Jan-2010 at 16:52
Не, не. Незнам зошто павче одлучил да ги преведува имињата, тоа обично не се прави. Иако на пример некои станици во текот на изградбата имаат различни имиња (добиени од околните објекти) од техничките и официалните наименованија на станиците (пр. сите велеа Интерпред заради близината на бизнис центарот, а станицата се вика Жолио Кјури).  Официалните имиња се следните (по линија 2 во насока Центар - Север): Лъвов мост --- Централна Гара --- Банишора --- Хан Кубрат ---- Надежда --- Бели Дунав --- Ломско шосе --- Обеля.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: pavche
Date Posted: 26-Jan-2010 at 17:01
Мислам, да е како и при МД1, каде по време на изградбата станиците немаха уште имиња, но Андреj може и да е во право за последните. Имињата сум ги дал по наj-известните обекти/улици/населби во близината.

Извините ако сум превел нешто не както треба. Надевам се да ви се допада репортажата за напредокот на Софиската 2-ра метро линиjа. Cheers


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 04-Mar-2010 at 18:59
UPDATE МАРТ 2010, изградбата на Метрополитен Софија:

На метростаницата Банишора, веќе се монтира кртицата, произведена во Германија, која ќе треба да прокопа 3,8 километра и да поврза 4 подземни станици по МД 2. Самата машина Кртицата тежи 1600 тона, долга е 85 метри и чини 15 милиони евра. Истат беше транспортирана во делови по Дунав до пристаништето Лом, а сега повторно се спојува на станицата, кога на 2 Април треба да проработи и да копа по 9 метра тунели со пречник 9,4 метри. За 24 часа ќе изнесува повеќе од 50 камиони полни со земјена маса, а ќе работи во 3 смени. За нејзиното зглобување е поставен и голем кран со моќност од 600 тони.

Забележете колку мали изгледаат работниците во споредба со опремата:Инаку веќе се работи и по двете најдлабоки станици во Софија, кои обете се на МД 2: 26 метри под земјата ќе биде трансферната станица со МД 1 (Сердика/пл. Св. Неделја). Всушност тука се гради еден огромен подлез за пешаци вклопен во античките ископини на Сердика и кој ќе ги спојува околните булевари со двете станици на подземната железница. Исто така се работи и на подземен паркинг за 650 коли:


На 28 метри под земјата ќе биде последната, најјужната станица на МД2, односно бул. Джеимс Баучер. Тоа е наложено од фактот што станицата се наоѓа на рид и за да се минимализира наклонот е направена толку длабоко. Просторот меѓу површината на земјата и самата станица ќе биде пополнет со паркинг на 4 нива.

За крај конечно започна ефективната работа по продолжувањето на МД2 со уште 4 станици се до Обелја, долж булеварот Ломско Шосе, кој е затворен а трамвајните линии префрлени низ околните улици и булевари. Се предвидува целата линија на МД 2 со 11 станици да биде пуштена во втората половина на 2012 година:ПС. Метрополитен Софија нарача уште 3 композиции од Русија за нараснатите потреби по линијата МД 1, кои треба да стигнат во текот на годинава, со што вкупниот број на композициите би скокнал од 21 на 24.-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Supervisor
Date Posted: 04-Mar-2010 at 21:33
Браво! Запрепастен сум од проектот на софијското метро, и тоа што ме вчудоневидува е фактот што се работи со неверојатно голема брзина на целиот проект.
Очигледно Софија за две години ќе добие фантастични две линии кои ќе поврзуваат големи делови од градот и значително ќе си ги олесни проблемите со сообраќајот и сите пропратни проблеми како загадувањето и сл.
ПС. А ние ќе чекаме до 2012. за да се возиме во "нови" автобуси. Bash


-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 04-Mar-2010 at 21:52
Previous Убаво ме потсети, заборавив да ги набројам ефектите за градот по пуштањето на новите отсечки во 2012.

Мрежата ќе биде долга околу 30 километри, со 27 станици. Тогаш ќе биде изградена околу половината од целокупната предвидена за сега мрежа на метрото (односно од околу 60 километри. Од крајните квартови, до центарот ќе се стига за 10-12 минути, а до другиот крај на градот за најмногу 20 минути. Возовите ќе се движат со 80 километри на час, на интервали најмногу го 90 секунди помеѓу два воза во шпицовите (6 -10 ч/14-18ч). Околу 550 000 луѓе ќе патуваат секој ден со меторто, кое ќе завзема 38% од целокупниот транспорт во градот (вклучително и личните автомобили). Ова ќе заштеди 110 000 часа на софијанците секој ден, затоа што се очекува автомобилниот сообраќај да падне за 18%, што ќе доведе до 90 000 тони помалку издувни гасови на годишно ниво.

Следни за градење според најавите се северното и јужно расклонение на МД1 со вкуно 8 станици, кои би се граделе од 2011/2012 до 2014. Северниот расклон ќе стига до аеродромот на Софија (станиците се Дружба 1, Дружба 2, бул. Христофер Колумб и Летиште Софија), а јужниот до Бизнис Парк Софија (на софискиот ринг), поминувајќи го Младост1-4 во коишто се предвидени уште 3 нови станици под бул. Александар Малинов.

Линијата 3, која е долга 21 километар би почнала да се гради во следниот финансиски циклус на европската унија, односно помеѓу 2013 и 2014 година.

Подоцна е предвидено продолжување на МД 2 на југ со уште две станици (ул. Сребрна и Хладилника по 2012), како и на север со уште 3 станици (Лев Толстој, Свобода и Илијанци до 2020 година).


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 04-Mar-2010 at 22:14
Љубљанската компанија за јавен превоз ЛПП, доби 34 нови автобуси за градскиот транспорт (и тоа 29 зглобни Мерцедес Бенц Конекто Г и 5 едноделни Мерцедес бенз Конекто). Возилата се снабдени со мтори Еуро 5, кои испуштаат сличен број на издувни гасови како хибридните автобуси. Морам да кажам дека сеуште не сум начекал некој од новиве, но поминувале крај мене и се навистина неприкосновено убави и тивки. Интериерот им е син, а надворешноста вообичаена на ЛП.

Цената на 34 нови автобуси е 9. 320 000 Е без ДДВ.ПС. со ова, тотално беа исфрлени останатите два САНОСа, како и повеќето стари МАН на Автомонтажа Љубљанска. Остануваат неколку (не повеќе од 10) ТАМ, МАН, Мерцедес, а се најавува и Соларис хибриди од следната година.


-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 22-Mar-2010 at 13:58
210 млн. евро за обществения транспорт в 7-те големи града
Към регионалното министерство създават звено за дългосрочно стратегическо планиране на интегрирани транспортни системи
"За да можем да планираме и защитим пред Европейската комисия много по-голям финансов ресурс за устойчив градски транспорт през следващия програмен период 2014-2021 г., кандидатстваме по инициативата JASPERS за техническа помощ за създаване на звено към Министерството на регионалното развитие и благоустройството", заяви в Пловдив Лиляна Павлова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие".
В новата структура ще работят както национални експерти, така и консултанти от JASPERS, които ще ни предоставят ноу-хау за изработването на дългосрочна стратегия и планиране на средствата за развитието и модернизирането на масовия градски транспорт.

"Задачата на новото звено е изпреварващо да подготви по-големи и по-качествени проекти за следващия програмен период", заяви Лиляна Павлова. То ще следи и текущото изпълнение на пилотните проекти по операция 1.5 "Системи за интегриран градски транспорт" на Оперативна програма "Регионално развитие", които ще бъдат реализирани в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе и Плевен.
Планираният финансов ресурс е в размер на 210 127 475 евро, след като 50 млн. евро бяха добавени към първоначално определения бюджет от операция 1.4 "Интегрирани планове за градско развитие". Ефективното усвояване на средствата ще е първата стъпка в изграждане на по-достъпна инфраструктура на обществените транспортни мрежи. Успешното й изпълнение ще ни гарантира двойно по-голям бюджет в следващия програмен период, заяви още Павлова.

В най-напреднала фаза е проектната подготовка на община Бургас, която съвместно с експерти от JASPERS има предпроектно проучване. На срещата беше представен и дискутиран статусът на проектите за интегриран градски транспорт в останалите шест големи града в страната.

Индикативното разпределение на финансовия ресурс по Операция 1.5 "Системи за интегриран градски транспорт" по оперативната програма предизвика голям интерес. Предварителните разчети са направени на база общ брой население, дължина на автобусните и тролейбусните линии, потенциал за развитие на градския транспорт и на публичните оператори.
От седемте града единствено Пловдив се обслужва изцяло отчасти, поради което не може да получи финансиране за закупуване на нови превозни средства.     

Най-много средства ще получат София – между 56 и 58 млн. евро, Бургас – 50 млн. евро, и Варна – 48-49 млн. евро. За Пловдив се предвиждат 27 млн. евро, които ще бъдат насочени към видеонаблюдение, модерни спирки, електронно таксуване и интелигентни системи за управление на трафика. За Русе, Стара Загора и Плевен ще бъдат разпределени около 25 млн. евро.
В момента МРРБ финализира процедура по Закона за обществените поръчки за избор на консултанти, които да направят детайлно предпроектно проучване и финансово-икономически анализи за Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе и Варна.
На тази основа до края на годината ще се подготвят инвестиционните проекти и апликационните форми за кандидатстване на общините по Оперативна прогрма "Регионално развитие". Прогнозната стойност на поръчката е 2 263 800 лв. без ДДС.

Подготвя се търг за консултант
Министерството на регионалното развитие и благоустройството завършва подготовката на търг за избор на консултанти. Те следва да направят детайлно предпроектно проучване и финансово-икономически анализи за Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе и Варна. Изследванията ще са основа до края на годината да бъдат подготвени инвестиционните проекти и апликационните форми за кандидатстване на общините по Оперативна програма "Регионално развитие". Прогнозната стойност на поръчката е 2 263 800 лв. без ДДС. Средствата са осигурени по безвъзмездната схемаBG161РО001/5-01/2008 "Техническа помощ за подготовка, управление, наблюдение, оценка, информация, контрол и укрепване на административния капацитет за изпълнение на Оперативна програма "Регионално развитие". Планираният срок за изпълнение е 10 месеца.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: axel
Date Posted: 09-Apr-2010 at 13:29

Во Белград ќе се гради метро

09.04.2010 | автор: Мк Фондови

Ова лето се очекува да биде донесена конечната одлука за изградба на метро во Белград.

Според сегашниот план, метрото во Белград би требало да има три линии, 55 подземни и надземни станици, а стартот на неговата изградба се планира да се случи за две години.

Според првичниот проект, метрото би требало да оди над и под земјата, а првата линија би можела да стартува во 2013 година и би била долга околу 15 километри. Комплетната мрежа со три линии се предвидува да има должина од околу 36 километри.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        http://www.mkfondovi.com/mk_MK/news/15457-%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%9C%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE.html  


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 13-Apr-2010 at 04:12
Само да ве известам да не предизвика забуна:
Бидејќи сега го имаме субфорумов за јавен превоз, дискусиите на оваа тематика што беа натрупани во нишката „од регионот“ во субфорумот градска инфраструктура ги префрлив овде. Има прекрасни презентации и дискусија и ќе беше штета да не бидат сместени во „матичниот“ субфорум.
За среќа, колку и да имаше офтопик, муабетите беа добро издиференцирани и немаше проблем за одвојување што треба да остане таму, а што треба да се префрли овде.

Во иднина за јавниот превоз во регионот постирајте во оваа нишка   Cheers


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 14-Apr-2010 at 18:00
JUST IN!
Најнова информација од Софија. Веќе се пристигнати новите тролејбуси Соларис Тролино (едноделни), кои се фарбаат во боите на софиските тролеи. Тие се 30 на број, опремени со ел. дисплеи, клима уреди и сите салтанати. Подетални информација околу нивната цена и тоа дали ќе има и дводелни возила, сеуште немаме добиено. Некоја слика од халите, каде се подготвуваат:-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 14-Apr-2010 at 18:38

Дечки кажете дали ви се покажуваат сликиве? Незнам што е проблемот, на ССЦ си ги покажува најнормално, тука вика дека сликата е избришана или тргната.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Apr-2010 at 18:46
Не се покажуваат


Posted By: VirginAtlantic
Date Posted: 14-Apr-2010 at 19:06
И jас да направjа обид . . .

Print Page | Close Window