Print Page | Close Window

Шар Планина

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Природни убавини
Forum Discription: Езера, реки, планини...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=910
Printed Date: 28-Oct-2020 at 14:33


Topic: Шар Планина
Posted By: pbanks
Subject: Шар Планина
Date Posted: 07-May-2010 at 15:48
Почнувам само со една слика, но ваква нишка и онака е потребна Превземено од пријател од фејсбук

Replies:
Posted By: dejan
Date Posted: 08-May-2010 at 02:20
Posted By: spool
Date Posted: 09-May-2010 at 22:18
Нешто од мене за вас :

Нели е лепота ? Nuts Штета да живееш у Македонија а уште да ја немаш посетено Шара.


Posted By: spool
Date Posted: 06-Jul-2010 at 02:58
РАЈ !!!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 06-Jul-2010 at 11:03

Која е реката?


Posted By: Dragan
Date Posted: 06-Jul-2010 at 11:18
Previous реката Пена е


-------------


Posted By: Buliwyf
Date Posted: 06-Jul-2010 at 11:31

Преубави предели Spool,ретко кој може да остане рамнодушен на овие глетки.Posted By: spool
Date Posted: 27-Jan-2011 at 23:43
Да ја освежим темава... Место кј што се спојуаа небото и земјата. Наша Шар Планина.

Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 28-Jan-2011 at 02:31

Прекрасни фотографии спул. Ти ли си авторот? Само последната ти залутала ми се чини.Posted By: spool
Date Posted: 28-Jan-2011 at 02:58
Originally posted by UrbanFreak

Прекрасни фотографии спул. Ти ли си авторот? Само последната ти залутала ми се чини.хах. Последната слика не е ни малце залутана. Нз колку ти е познат поимот Шарски Очи, ама тоа претставуе име за севкупните езера на Шар Планина. На Шара како најголема планина во Македонија има 27 од вкупно 39 планински езера во државава. http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0 -


Posted By: shyes
Date Posted: 28-Jan-2011 at 09:15
Прекрасни Слики. Замислете МК Дестенација за Змиски Олимписки Игри...Па би требало да е возмозно ако се фати работата сериозно


Posted By: alexgizh
Date Posted: 28-Jan-2011 at 09:34
Applause Прекрасни слики.

А во врска со постот на shyes, дали мислеше намерно на http://www.newswise.com/articles/snake-olympics-trials-judge-australian-snakes-defense-responses - вакво нешто , или само печатна грешка беше? LOL


-------------
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 28-Jan-2011 at 10:57
Originally posted by spool

Originally posted by UrbanFreak

Прекрасни фотографии спул. Ти ли си авторот? Само последната ти залутала ми се чини.хах. Последната слика не е ни малце залутана. Нз колку ти е познат поимот Шарски Очи, ама тоа претставуе име за севкупните езера на Шар Планина. На Шара како најголема планина во Македонија има 27 од вкупно 39 планински езера во државава. http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0 -
Какви Шарски Очи, погледни поубаво, се работи за Мавровско Езеро, локација Леуново, вероватно Хотел Радика. Каде има толку големо Шарско планинско езеро, па уште со викендички околу. 100% е Леуново, се гледа и полуостровцето кај Бунец.


Posted By: ebivetre
Date Posted: 28-Jan-2011 at 13:54
"Плачат оние планини по мене"
Б. Конески


Posted By: spool
Date Posted: 29-Jan-2011 at 01:04
Урбан ФРИК, без фрустрации... на момент помислив дека езерото е дел од Шарски очи дека сликите се земени од фолдер со презентација за Шара. Најверојатно сум згрешил. А тоа дека нема толку големо Шарско езеро се л`жеш. Календар имам со Шарско езеро од таја големина. Не сум стручњак у оваја област, само сакав да ви преставим какви убавини ни има земјава, посебно Тетово и околија. Се надевам дека малце ви доловив од тоа.
Поздрав.


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 29-Jan-2011 at 01:56
Originally posted by spool

Урбан ФРИК, без фрустрации... на момент помислив дека езерото е дел од Шарски очи дека сликите се земени од фолдер со презентација за Шара. Најверојатно сум згрешил. А тоа дека нема толку големо Шарско езеро се л`жеш. Календар имам со Шарско езеро од таја големина. Не сум стручњак у оваја област, само сакав да ви преставим какви убавини ни има земјава, посебно Тетово и околија. Се надевам дека малце ви доловив од тоа.
Поздрав.
Нема фрустрации спул, само те исправив да нема збуна. Верувај не се ни приближно толку големи планинските очи Шара, сепак овде се работи за сегмент од Мавровското Езеро, на дел од езерото кој што е најширок (над 2,5 километри) и долг вероватно преку 5км. Можеш и на Гугл 'Рт да провериш.
 
За убавините, немам збор, едно огромно Applause


Posted By: Dragan
Date Posted: 25-Nov-2011 at 23:51
Попова Шапка-------------


Posted By: Џоле
Date Posted: 20-May-2013 at 11:33
Сончев рид, Шар Планина

http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8757290102/"> http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8757290102/ - Sun Hill, Sharr Mountains by http://www.flickr.com/people/92199555@N03/ - HadisBajrami , on Flickr[/IMG]

Сидорф, Шар Планина

http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8756164695/"> http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8756164695/ - Sidorf, Sharr Mountains by http://www.flickr.com/people/92199555@N03/ - HadisBajrami , on Flickr[/IMG]

Лешница, Шар Планина

http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8756164735/"> http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8756164735/ - Leshnica, Sharr Mountains by http://www.flickr.com/people/92199555@N03/ - HadisBajrami , on Flickr[/IMG]

Лешница, Шар Планина

http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8756164769/"> http://www.flickr.com/photos/92199555@N03/8756164769/ - Leshnica, Sharr Mountains by http://www.flickr.com/people/92199555@N03/ - HadisBajrami , on Flickr[/IMG]

-------------
За сè има вторпат


Posted By: gjoko
Date Posted: 14-Sep-2013 at 15:26
ФОТО: Во септември падна снег во Македонија

АКТУЕЛНО, ОД ТЕРЕН | 14.09.2013, 11:53


На 14 септември падна снег на Шар Планина. Ако уште сега падна снег ќе биде интересна зимата. Станувам сабајле, гледам од прозор на побелелеа Шар Планина. Еве ги фотките.Испратено од Јовче

http://zase.mk/foto-vo-septemvri-padna-sneg-vo-makedonija/ - http://zase.mk/foto-vo-septemvri-padna-sneg-vo-makedonija/


Posted By: daci92
Date Posted: 02-Apr-2014 at 16:56


Незнам чива е ,ја најдов на некој сајт уште вчера и сега не ми текнува каде за да ставам линк.


Posted By: jyvation
Date Posted: 14-Jun-2014 at 05:59

Иван Панајотов


Posted By: gjoko
Date Posted: 14-Jun-2014 at 11:39
ко од бајките


Posted By: daci92
Date Posted: 14-Jun-2014 at 15:23
https://flic.kr/p/nUYFEU"> https://flic.kr/p/nUYFEU - Three || Sharr Mountains by https://www.flickr.com/people// - Rilind Hoxha , on Flickr


Posted By: jyvation
Date Posted: 02-Aug-2014 at 09:54


Posted By: jyvation
Date Posted: 06-Aug-2014 at 13:31
Боговињско езеро, Шар планина


JimmyHoFFa


Posted By: jyvation
Date Posted: 06-Aug-2014 at 14:06
село Раковец, Шар планинаPosted By: Dragan
Date Posted: 11-Aug-2014 at 22:04
Титов врв
Posted By: jyvation
Date Posted: 18-Aug-2014 at 22:17
Posted By: jyvation
Date Posted: 26-Aug-2014 at 02:25


Posted By: jyvation
Date Posted: 26-Aug-2014 at 02:26
Posted By: jyvation
Date Posted: 26-Aug-2014 at 02:39
Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Sep-2014 at 21:07


Posted By: jyvation
Date Posted: 20-Oct-2014 at 15:15


Posted By: jyvation
Date Posted: 20-Oct-2014 at 15:18


Posted By: jyvation
Date Posted: 20-Oct-2014 at 15:21


Posted By: jyvation
Date Posted: 20-Oct-2014 at 15:32


Posted By: jyvation
Date Posted: 20-Oct-2014 at 16:08


Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 13:22Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 13:24

Gadjowsky


Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 13:25
Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 13:26
Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 13:28


Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 13:49
Posted By: jyvation
Date Posted: 10-Nov-2014 at 14:07


Posted By: Dave Gahan
Date Posted: 17-Nov-2014 at 10:15
jyvation, фала што ми ги share-уваш сликите, ама на добар дел од нив нема кредит, а може и некој линк да стаиш или барем да го ставиш описот - убаво би било во купот облаци да стои дека е Титов врв и Мал Турчин или дека последнава панорама е од Љуботен, а таа пред нејзе е од Боговинско Езеро....итн.

Одамна не сум напишал ништо на форумов....

Поздрав!


-------------
MAKE CAPITALISM HISTORY


Posted By: jyvation
Date Posted: 22-Nov-2014 at 21:33
Попова шапкаPosted By: jyvation
Date Posted: 29-Jan-2015 at 11:01


Posted By: jyvation
Date Posted: 28-Feb-2015 at 21:26
Титов врв и Бакардан

https://flic.kr/p/qVNpao"> https://flic.kr/p/qVNpao - Титов и Бакардан by https://www.flickr.com/people/21656962@N05/ - Gadjowsky , on Flickr


Posted By: Џоле
Date Posted: 06-Jun-2015 at 19:43
https://flic.kr/p/qgpWoK"> https://flic.kr/p/qgpWoK - The shining path by https://www.flickr.com/photos/21656962@N05/ - Gadjowsky , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: jyvation
Date Posted: 09-Jul-2015 at 13:12
https://flic.kr/p/ruZQwa"> https://flic.kr/p/ruZQwa - Shar Mountains by https://www.flickr.com/photos/iandwakefield/ - Ian Wakefield , on Flickr


Posted By: jyvation
Date Posted: 12-Aug-2015 at 23:16
ЉуботенPosted By: jyvation
Date Posted: 13-Oct-2015 at 22:39
Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Jan-2018 at 21:39
Немаме тема за Попова Шапка, па тука нека стојат сликите. Ја посетив Шапка во два наврати, минатиот викенд и денес. Големи гужви, малку хаотично организирано, недоволен број на места за јадење, проблем со ѓубрето.

Првин фотките од минатиот викенд, кога врнеше снег.

https://flic.kr/p/226U45r"> https://flic.kr/p/226U45r - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/23tf99M"> https://flic.kr/p/23tf99M - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/23tdKac"> https://flic.kr/p/23tdKac - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22ozgXq"> https://flic.kr/p/22ozgXq - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22ozbT7"> https://flic.kr/p/22ozbT7 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/Jws838"> https://flic.kr/p/Jws838 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/226Yf9H"> https://flic.kr/p/226Yf9H - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Jan-2018 at 21:40
https://flic.kr/p/23quyhs"> https://flic.kr/p/23quyhs - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/JwmWEV"> https://flic.kr/p/JwmWEV - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22oyBWq"> https://flic.kr/p/22oyBWq - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22oz8CQ"> https://flic.kr/p/22oz8CQ - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/DPiXw6"> https://flic.kr/p/DPiXw6 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/23tdqmv"> https://flic.kr/p/23tdqmv - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Jan-2018 at 21:40
https://flic.kr/p/23tdm1X"> https://flic.kr/p/23tdm1X - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/23td9Fc"> https://flic.kr/p/23td9Fc - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/23tcJgv"> https://flic.kr/p/23tcJgv - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/Jwousa"> https://flic.kr/p/Jwousa - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22ozfpf"> https://flic.kr/p/22ozfpf - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 19-Jan-2018 at 21:41
https://flic.kr/p/DPkAik"> https://flic.kr/p/DPkAik - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22ozPx9"> https://flic.kr/p/22ozPx9 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/23teAar"> https://flic.kr/p/23teAar - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/FkmMQu"> https://flic.kr/p/FkmMQu - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

Другите слики ќе ги објавам деновиве...

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Dragan
Date Posted: 20-Jan-2018 at 02:00
Шапка 20 години не видела некоја позначајна инвестиција, и секогаш е истиот проблем во сезона, недоволно паркинк, ѓубрето на влезот, фасадите на хотелите се во распаѓање, но најголемиот проблем е незаинтересираноста на општинските власти за поправка на жичарницата. Порано се сеќавам како дете секој можеше да си иде на Шапка, а сега дури нема ни автобуски превоз до горе, се мора во сопствена режија да си организираш, а такси превозот е доста скап за во еден правец. Жално


Posted By: Џоле
Date Posted: 21-Jan-2018 at 16:36
Продолжение, фоткиве се од 19 јануари.

https://flic.kr/p/22wSiE1"> https://flic.kr/p/22wSiE1 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22faTLr"> https://flic.kr/p/22faTLr - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22faR5z"> https://flic.kr/p/22faR5z - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/FtMgeS"> https://flic.kr/p/FtMgeS - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/FtMaY1"> https://flic.kr/p/FtMaY1 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/FtM86s"> https://flic.kr/p/FtM86s - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: Џоле
Date Posted: 21-Jan-2018 at 16:39
https://flic.kr/p/22faADF"> https://flic.kr/p/22faADF - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22wS4xy"> https://flic.kr/p/22wS4xy - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/FtM2bw"> https://flic.kr/p/FtM2bw - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/DXAfp4"> https://flic.kr/p/DXAfp4 - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/DXzV3D"> https://flic.kr/p/DXzV3D - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/DXAaBi"> https://flic.kr/p/DXAaBi - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/DXzHyX"> https://flic.kr/p/DXzHyX - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

https://flic.kr/p/22f9E8M"> https://flic.kr/p/22f9E8M - Попова Шапка / Popova Šapka by https://www.flickr.com/photos/84288284@N02/ - george k. 1981 , on Flickr

-------------
За сè има вторпат


Posted By: dUKANnn
Date Posted: 09-Oct-2018 at 12:09


Posted By: dUKANnn
Date Posted: 09-Oct-2018 at 12:15


Posted By: dUKANnn
Date Posted: 10-Oct-2018 at 08:44
Posted By: dUKANnn
Date Posted: 10-Oct-2018 at 08:46


Posted By: ironm
Date Posted: 10-Oct-2018 at 08:56
Рајска убавина Cheers


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 05-May-2020 at 16:42
Владата прифати Шар Планина да се прогласи за Национален парк

Владата на денешната седница го прифати предлогот за прогласување на Шар Планина за заштитено подрачје во категоријата Национален парк и за прогласување на Осоговските планини за заштитено подрачје во категоријата Заштитен предел, информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање.

По прифаќањето на двата предлога на ова министерство, во согласност со законската процедура, во претстојниот период ќе бидат спроведени јавни расправи по предлозите со локалното население, како и сите засегнати страни. По усогласувањето на мислењата и забелешките, ќе бидат изготвени конечни предлози за прогласување на овие локации.

(...)

https://meta.mk/vladata-prifati-shar-planina-da-se-proglasi-za-naczionalen-park/ - https://meta.mk/vladata-prifati-shar-planina-da-se-proglasi-za-naczionalen-park/

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: ironm
Date Posted: 05-May-2020 at 20:47
Originally posted by Staro Skopje

Владата прифати Шар Планина да се прогласи за Национален парк

Владата на денешната седница го прифати предлогот за прогласување на Шар Планина за заштитено подрачје во категоријата Национален парк и за прогласување на Осоговските планини за заштитено подрачје во категоријата Заштитен предел, информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање.

По прифаќањето на двата предлога на ова министерство, во согласност со законската процедура, во претстојниот период ќе бидат спроведени јавни расправи по предлозите со локалното население, како и сите засегнати страни. По усогласувањето на мислењата и забелешките, ќе бидат изготвени конечни предлози за прогласување на овие локации.

(...)

https://meta.mk/vladata-prifati-shar-planina-da-se-proglasi-za-naczionalen-park/ - https://meta.mk/vladata-prifati-shar-planina-da-se-proglasi-za-naczionalen-park/

Конечно се нафати некоја влада да направи нешто во насока на прогласување на Шар Планина во Национален парк. Прашање е уште колку ќе трае целата процедура и дали е веќе касно со оглед на тоа колку го уништуваа регионот сите години наназад.

Крајно време е да се послушаат и барањата на жителите и еколозите за прогласување на Јабланица за Национален парк. Албанскиот дел од Јабланица е прогласен за парк веќе 12 години.

Оваа вест од Старо Скопје можеби е подобро да се префрли во темата за Шар Планина за да не се изгуби овде во Разно.


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 06-May-2020 at 16:47
Поднаучил македонски и албански министерот.
До крајот на септември Шара формално ќе се прогласи за национален парк.
[tube]HPPj1a46zak[/tube]

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: ironm
Date Posted: 07-May-2020 at 21:27
Извадок од кратко интервју со Насер Нуредини на мета.мк

Откако во јавноста беше поздравена како добро завршена работа, испадна дека процесот на прогласување на Шар Планина за национален парк сѐ уште не е завршен. Кога се очекува да биде и официјалното прогласување? Вашата најава дека повторно ќе се консултира локалното население наликува на завлечкување на целиот процес.

– Точно, процесот не е завршен, постои законска процедура која му претходи на конечното прогласување од страна на Владата, но она што е за нас од големо значење е дека Владата прифати дека Шар Планина поседува значајни природни вредности и дека има потреба од нејзина заштита и сега нема веќе назад. Сега следи спроведување дијалог со локалните жители, општините, економските ентитети и други инволвирани страни за да се најдат заеднички основи за тоа како за сите најдобро да ќе функционира статусот на Шар Планина како национален парк, но јас сум оптимист дека, и покрај ситуацијата со Ковид-19, овој процес ќе се заврши успешно до крајот на септември.

Но, локалното население и општините веќе беа консултирани околу темата во текот на подготовките за прогласувањето на Шара за национален парк, зошто повторно? Има одредено разочарување во јавноста која отпрвин се израдува дека работата е готова.

– Тоа го бара законот, а се уште има и отворени прашања, но јас сум уверен дека тие ќе се разрешат бидејќи треба сите да разберат дека прогласувањето на Шар планина за национален парк не значи за нив рестрикции во нивното секојдневие туку ќе значи контролирани и планирани активности и користење на природните ресурси на одржлив начин.

Жителите на село Бродец на Шара неодамна не контактираа бидејќи им било најавено дека ќе почне изградба на мала хидроцентрала до нивното село, за која тие тврдат дека ќе им ја земе целата вода за наводнување. Во тој реон има вкупно 8 мали ХЕЦ. Како ваквите проекти, кои веќе направија доста штета на природните предели на Шара ќе се вклопат во идниот национален парк?

– Околу ваквите проекти кои добиле одобрение од претходните власти или кои не се наоѓаат во зоните каде е предвидена строга заштита нема многу што да се стори во овој момент. Но, треба да се напомене дека пред почетокот на градбата на овие мали хидроцентрали локалната самоуправа, во случајов тоа е Општина Тетово имала обврска да го консултира локалното население кое е засегнато со изградбата и претпоставувам дека тие тоа го направиле. Сакам да напоменам дека онаму каде се појавила колизија помеѓу интересите на локалните жители и на конкретните инвеститори ние сме седнале со нив тоа да го продискутираме. Еден таков случај веќе имавме и откако продискутиравме со инвеститорот, тој разбра дека е поголем бенефитот за сите ако се откаже од изградбата отколку да продолжи, но, генерално, во такви случаи треба да се седне и да се види, доколку веќе има отпочната градба, како да се намалат направените трошоци или како да се компензира.

Која би била, тогаш, Вашата порака до жителите на Бродец?

– Мојата порака до нив би била- Ве молам да ја контактирате вашата општина доколку постои проблем или не е запазена процедурата бидејќи таа треба да ги застапува вашите интереси, а ако општината процени дека има проблем, би требало да не контактира нас.

https://meta.mk/nuredini-nema-nazad-shar-planina-kje-stane-naczionalen-park/ - https://meta.mk/nuredini-nema-nazad-shar-planina-kje-stane-naczionalen-park/Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 07-May-2020 at 21:50
Време е хидроцентралите да ги оставиме зад нас; чекор понапред би бил Владата целосно да забрани изградба на нови ХЦ, мали или големи.

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: ThatKind
Date Posted: 12-May-2020 at 16:38
Здраво. Би сакала да ве прашам дали може до Лешница да се оди со кола? Или каде може да ја оставиме колата и колку имаме за качување плус ?

Фала ви однапред


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 13-May-2020 at 00:54
Што Живо Било Таму Во Еоцен ... за абери во оваа епоха наиубо ѕирнете за абер кај планинарските водичи на Цар Планина ... интересно знае ли некој колку Шара може да се скитка без Водич апансаз дали има потенцијални склет места каде дивосечачи рулз ко во Октиси скоро, или пак останати рецидиви од мински ливаѓе дали од ww2 или 2001-ва, Далмација пример и ден денес не е препорачливо на своја рака да залутуе по планиње Чоек, иако чинам ни од блиску тука нема ризик ко што има таму, но никако да чујам официјално инфо никаде дека рашетуење на своја рака е нормал, навистина штета е само на водопадиве или по врвоите да се оит, камо кампинг со Пеперутки камо оросуење со Рисои или ручавање со Мечки ...
Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1373&PID=107675#107675 - Max

]
Најпознат и најголем водопад е тој на Беловишка река кој има пад од 43м. Втор е Кривошискиот водопад кај Лешница со пад од 25м.
 
http://sharamountainguide.com.mk/ponudi/lesni/krivosiski%20vodopad/krivosiski%20vodopad.html - http://sharamountainguide.com.mk/ponudi/lesni/krivosiski%20vodopad/krivosiski%20vodopad.html

[tube]zX0dZK8XUbE[/tube]

http://mk.wikipedia.org/wiki/Беловишка_Река - http://mk.wikipedia.org/wiki/Беловишка_Река

http://sharamountainguide.com.mk/ponudi/lesni/belojski%20vodopad/belosjki%20vodopad.html - http://sharamountainguide.com.mk/ponudi/lesni/belojski%20vodopad/belosjki%20vodopad.html

[tube]YgFFc1HKrAs[/tube]


Posted By: ironm
Date Posted: 30-Jun-2020 at 18:43
https://flic.kr/p/2jgNrEf"> https://flic.kr/p/2jgNrEf - Sharr Mountains by https://www.flickr.com/photos/97304438@N07/ - ironm , on Flickr

https://flic.kr/p/2jgNpDb"> https://flic.kr/p/2jgNpDb - Sharr Mountains by https://www.flickr.com/photos/97304438@N07/ - ironm , on Flickr

https://flic.kr/p/2jgReG9"> https://flic.kr/p/2jgReG9 - Sharr Mountains by https://www.flickr.com/photos/97304438@N07/ - ironm , on Flickr

https://flic.kr/p/2jgNmwj"> https://flic.kr/p/2jgNmwj - Sharr Mountains by https://www.flickr.com/photos/97304438@N07/ - ironm , on Flickr

https://flic.kr/p/2jgNk5B"> https://flic.kr/p/2jgNk5B - Sharr Mountains by https://www.flickr.com/photos/97304438@N07/ - ironm , on Flickr

https://flic.kr/p/2jgRaHT"> https://flic.kr/p/2jgRaHT - Sharr Mountains by https://www.flickr.com/photos/97304438@N07/ - ironm , on Flickr


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 11-Jul-2020 at 11:49
Ќе се води битка за зоните на националниот парк „Шар Планина“

Неизвесност и информативен мрак го мачи населението што живее во пазувите на Шар Планина, за којашто е во тек постапката за прогласување за национален парк. Тоа го покажа теренското истражување на екипата на Институтот за комуникациски студии, спроведено со цел да ги детектира проблемите на жителите од селата коишто лежат на падините од македонската и од косовската страна на Шара. За да го „осветлиме“ овој процес, разговаравме и со научници, со претставници на невладини организации, на Владата, со туристички работници и со инвеститори. Нашите наоди покажуваат дека постои опасност границите на идниот национален парк предложени од научната фела да се менуваат за да се задоволат нечии бизнис-интереси.


Во рамките на Студијата за валоризација на НП „Шар Планина“ предложени и дефинирани се четири зони. Најголема површина (230 km2) зафаќа зоната за активно управување, а најмала заштитниот појас (1 km2). Зоната за одржливо искористување зафаќа површина од 136 km2, или 25,1 %.

Поради промената на традиционалниот начин на живеење во регионот и, воопшто, растечката сиромаштија и политичката нестабилност, природните вредности на Шар Планина се под силно влијание на човечкиот фактор. Тоа предизвикува појава на многубројни закани што можат да доведат до деградација и уништување на сите природни вредности. Меѓу нив превладуваат нерегулираната урбанизација и инфраструктура (отворање патишта, викенд-куќи, угостителски објекти итн.), илегалната сеча, непромисленото искористување на водните ресурси (особено за добивање електрична енергија), прекумерното искористување на одделни медицински и ароматични растенија и неконтролираниот лов.

[tube]S4mapnk3Mzs[/tube]

(...)

https://doma.edu.mk/ekosistem/459-kje-se-vodi-bitka-za-granicite-na-nacionalniot-park-shar-planina - doma.edu.mk

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: stef4o
Date Posted: 26-Jul-2020 at 14:48
Националниот парк не го заштити косовскиот дел од Шара

[tube]0or3FZMFsbY&feature[/tube]

https://doma.edu.mk/ekosistem/465-nacionalniot-park-ne-go-zashtiti-kosovskiot-del-od-shara


Posted By: stef4o
Date Posted: 26-Jul-2020 at 14:49
Национален парк Шара - нов туристички бренд на Македонија

[tube]faniqUCeioY&feature[/tube]

https://doma.edu.mk/


Posted By: stef4o
Date Posted: 26-Jul-2020 at 14:51
Со прав рецепт Шара може да стане Швајцарија за младите генерации

[tube]_Lekcyjf5uU&feature[/tube]

https://doma.edu.mk/ekosistem/463-so-prav-recept-shara-mozhe-da-stane-shvajcarija-za-mladite-generaciiPosted By: stef4o
Date Posted: 10-Aug-2020 at 10:06
Се „соголува“ Шар Планина – шумската полиција не може да се справи со нелегалната сеча, нема доволно кадар

[tube]wWQ86d3OLSY&feature[/tube]

https://tv21.tv/mk/se-sogoluva-shar-planina-shumskata-politsija-ne-mozhe-da-se-spravi-so-nelegalnata-secha-nema-dovolno-kadar/


Posted By: stef4o
Date Posted: 22-Sep-2020 at 07:02
ШАР ПЛАНИНА- ДЕПОНИЈА НАМЕСТО НАЦИОНАЛЕН ПАРКСАМИ ГО УНИШТУВАМЕ ДАРОТ ОД ПРИРОДАТА

[tube]eo4dDJdVkm0&feature[/tube]

https://tv21.tv/mk/shar-planina-deponija-namesto-natsionalen-park-sami-si-go-unishtuvame-darot-od-prirodata/Print Page | Close Window