Print Page | Close Window

Скопје - отворен или затворен град

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Останати теми
Forum Discription:
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=952
Printed Date: 17-Jan-2021 at 03:47


Topic: Скопје - отворен или затворен град
Posted By: lslcrew
Subject: Скопје - отворен или затворен град
Date Posted: 10-Jun-2010 at 00:52
Неколку пати имаме дискутирано на оваа тема. Еве денеска имало некоја трибина, па може да ни биде отскочна даска за ваква нишка.Replies:
Posted By: lslcrew
Date Posted: 10-Jun-2010 at 00:53

Скопје густо како Токио

Според планот на Кензо Танге, Скопје требаше да има 350.000 жители, сега во него живеат двојно повеќе луѓе, а според некои истражувања, таа бројка во определени периоди во годината достигнува и до еден милион жители

Центарот на македонската метропола е со густина како Токио, со 5.500 жители на еден квадратен метар, па секоја влада во иднина треба да поведе сметка Скопје да стане затворен град, со тоа што ќе вложува пари за развој на помалите средини, беше главната поента на учениците на вчерашната трибина „Скопје - град од отворен или затворен тип?!“, во организација на Институтот „Политеја“. Трибината се одржа во Општина Карпош, па освен професори, архитекти, социолози, збор зеде и градоначалникот Стевчо Јакимовски. Според него, бидејќи градската власт и општините немаат шанси да најдат средства за развој на градот, секоја влада треба да инвестира пари од државната каса во крупни проекти, а истовремено и да се грижи за тоа каде новонаселените жители ќе се вработуваат. Како пример го посочи оној кога Владата издвои 93 милиони евра за изградба на обиколницата.

- Се залагам Скопје да остане отворен град, административен и бизнис-центар, но властите да обезбедат поквалитетен живот, а и самите граѓани да се стремат кон такво нешто - рече градоначалникот Јакимовски.

Професорката на Правниот факултет, Гордана Силјановска, рече дека им се лутиме на Грците што така не' нарекуваат, но факт е дека Скопје е Македонија, а Македонија е Скопје. Отвореноста подразбира градот да биде отворен за разни комуникации со други градови, регионот или со светот. Но, се случил парадокс. Откако кон метрополата биле припоени и други општини, со цел да се урбанизираат, се случило спротивното - Скопје се рурализирало.

- Скопје е слика на политичка моќ. Граѓаните никогаш немале влијание, туку на ноќни сеанси, со политички критериуми, на градот беа припоени три, седум, десет општини. Отсуството на регионална политика за рамномерен развој нужно води кон егзодус и девастација на Македонија. Сите патишта водат кон Скопје - рече професорката Силјановска.

Акцент беше ставен на тоа дека градот не го уништи земјотресот во 1963 година, туку социјалниот земјотрес во 1990 година. Луѓето не можеле да бидат запрени да доаѓаат во потрага по работа. Силјановска ги прозва министрите, кои работат во Скопје, да се вратат во своите градови и од нив да направат Македонија, затоа што етичка обврска им е да ги развиваат градовите од кои доаѓаат, а не да остануваат во метрополата.

Архитектот Мартин Пановски кажа дека на градот му се случиле урбанистички пазарења, а како сликовит пример го посочи Дебар Маало, каде што малите куќарки беа урнати за изградба на големи згради и што поголем профит.

- Нема развој, нема урбанизам, само чист пазар - рече Пановски. Постземјотресниот урбанистички план за изградба на Скопје на архитектот Кензо Танге, како што потсети архитектот и претседател на „Политеја“, Емил Лазаревски, всушност предвидуваше град за 350.000 жители, а сега во него живеат двојно повеќе луѓе.

- Според некои истражувања, таа бројка, во определени периоди во годината, достигнува и до еден милион жители - рече тој.

Опасната поделеност на градот ја акцентираше социологот Илија Ацески.

За сегашната пренаселеност и нерамномерна урбанизација, според него, виновни се социјалистичките бирократи кои четири децении во Скопје концентрирале се', култура, образование, спорт, јавни служби, администрација.

- Нема друг град како Скопје така етничко-религиски поделен, а кој опстојува -рече професорот Ацески.

На трибината како модел за затворен град беше земена Љубљана, град кој извесен период бил затворен - оној што немал жителство не можел да се вработи и обратно, оној што нема работа, не можел да се стекне со жителство. Потоа владата направила проекти за развој на помалите средини.

- Се определуваат посебни средства за развој на малите градови. Тоа значи шанса сликата да не биде црно-бела, туку обоена. Скопје сега живее во црно-бел свет - рече Силјановска.

Институтот „Политеја“ е невладина организација чија цел е зајакнување на цивилниот сектор, а формирана е пред шест месеци.

Јорданка Ивановска


Балкански Лас Вегас

Скопје бил град во кој имало забава 24 часа. Дека немало подобра забава во регионални рамки, дури го споредуваат со Лас Вегас?! - рече на трибината професорката Гордана Силјановска. Констатирајќи дека забавата е само во центарот на Скопје, таа запраша дали и кога идните градоначалници мислат на граѓаните да им обезбедат мир, а не забава 24 часа.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=5276FA50202B0E42B288A618139BABE9


Posted By: lslcrew
Date Posted: 10-Jun-2010 at 00:53

Пренаселеноста го задуши Скопје

Постои дилема дали главниот град подобро би функционирал во услови на затворен или на отворен град

Деспина Трајковска

Скопје да продолжи да функционира како отворен град, но со точно отворена и почитувана концепција на развивање, или во него да се имплементира извесна форма на затворен град, бидејќи актуелните случувања од секој аспект веќе даваат погубни резултати на квалитетот на живеење во градот. Вакви поделени мислења беа изнесени вчера од учесниците на дебатата „Скопје - град од отворен или од затворен тип“ што ја организираше Институтот „Политеја“ во соработка со Општина Карпош.

Модераторот Емил Лазаревски, претседател на Институтот, смета дека сегашното несоодветно функционирање на градот во одредени сегменти се должи на неговата пренаселеност. Според неофицијални сознанија на „Политеја“, бројот на жители во Скопје надминува над еден милион, што е речиси трипати повеќе од замислата за функционирање на градот со 350.000 жители, систем каков што го одредил Кензо Танге.

„Сосема нормално дека Скопје во оваа ситуација е задушен град. Ако се знае дека според неофицијални статистики, само во Општина Центар има густина на населеност слична на Токио, чија ситуација е светски проблем, тогаш алармот за решавање на проблемот одамна требаше да биде вклучен“, смета архитектот Мартин Пановски, кој, и покрај се', не се согласува со неопходноста да се затвори градот во себе како по примерот на Љубљана, бидејќи тоа за нас би било погубно.

„Напротив, да си остане отворен, а истовремено да се стави акцент на развојот на останатите општини низ државава, за тамошните жители да не би имале потреба да мигрираат, па макар и привремено во главниот град. Зашто, дефинитивно, Скопје со години е центар на случувањата од сите аспекти“, дополни Пановски и посочи дека доколку, на пример, Владата не би инвестирала во изградба на споменици, туку во проекти што реално би ги решиле клучните проблеми за функционирање на еден град, автоматски би го подобрила и квалитетот на живеење во него. Како пример, тој посочи дека централната власт би постигнала полн погодок доколку би ја финансирала изградбата на Јужниот булевар, што ќе го растовари сообраќајниот метеж во Скопје.

Вложувањата на државата во локални проекти ги оправдува и градоначалникот на Карпош, Стевчо Јакимовски, но тоа да се активности што би го подобриле нивото на живеење од аспект на сообраќај или на јавна хигиена.

„И државата, но пред се' општините би требало да се раководат по осмислен концепт за развој на главниот град, како би се задоволиле неопходните потреби на граѓаните за нормално секојдневие. По земјотресот развојот на Скопје тргна по добра насока, но во периодот на транзиција застрани од трасата по која требаше да оди. Се гради без концепт, со што се создаваат услови за нови населувања, а тоа автоматски повлекува сообраќаен метеж, намалување на работните места, недоволен капацитет во училиштата“, смета Јакимовски.

Тој и покрај се', не е за Скопје да се затвори. Смета дека освен што надлежните и од централната и од локалната власт имаат директно влијание за враќање на градот во нормала, голема помош за тоа е потребна и од неговите жители. „Не е доволно да се сака само сопствениот двор, туку и туѓиот. А дека жителите на Скопје и воопшто сите во државава не функционираат така, доказ е односот на секој кога ќе замине накратко во друга средина“, дополни Јакимовски.

Сосема спротивно од него размислува Марјан Додовски, член на Совет на Град Скопје. Според него, неопходно е што побрзо Градот Скопје да почне да заговара имплементација на форма на затворен град. „Лично сметам дека е неопходна рестриктивна политика од речиси секој аспект. Во ваква ситуација градот живее далеку од соодветно, дури каубојски“ вели Додовски.

Социологот Илија Ацески е поблаг во размислувањето дали Скопје да функционира според примерот на Љубљана. „Не смееме да забраниме населувања во градот или привремени миграции, н, сепак, треба да се почитуваат одредени правила на игра. Симболично кажано, градот треба да биде затворен за оној што не може да го издржи товарот на главниот град, а за тоа треба секој сам да биде свесен“, смета Ацески.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=135C469D39D66C43AFCA1D18D158DCA7


Posted By: lslcrew
Date Posted: 10-Jun-2010 at 01:14
Остро сум против вакви залагања и вакви решенија на забрани, ограничувања, безмалку ми личат на фашистички процеси. Социолошко-демографските процеси треба да бидат што послободни и полиберални процеси, кои секако од властите треба да бидат насочувани со методи на субвенции и олеснувања кон некои делови, одколку забрани кон други делови. Гледаме на телевизија ѕидови на граници и во поделени градови или слично, а тука уште малку истото да го направиме само не со цигли и малтер туку со хартија и пенкало. Да ограничите некому право во кој град ќе живее и тоа пред се во рамки на унитарна држава е глупост од невидени размери. Полувековната и повеќе тенденција на индустријализација во среде градови ги пресели луѓето во градовите. Да беше дисперзирана индустријата по некоја фабрика меѓќу три четири села во некое поле ќе имавме сосема друга слика. Како алтернативна второстепена дејност ќе опстоеше земјоделието, немаше да има толку безделничење по градовите. Затоа пред се ја претпочитам атракцијата на другите населени места, одколку забрана за живеење во Скопје. Зашто такви асимилаторски решенија на забрани кога може елегантни решенија на атракција на другите населени места. Поевтини комуналии, вода, струја, пат до секое село и град , може да натера многу луѓе да ги претпочитаат овие населени места наспроти Скопје.

И веќе конечно да го тргнеме тоа да ни виси над глава дека Танге го испроектирал за некоја одредена бројка. Па малку ли инеженери, архитекти и урбанисти имаме, ете нека го допроектираат за повеќе жители. Мора ли центар да е центар и само тој да е. Е сега наместо нови булевари се соочуваме со можно бришење на клучни артерии на градов, што мора да се превенира. Па во ниеден постар и поголем град не му се знае точен центар, секаде има неколку локации на гравитирање. Идејата за нов град некои ја сваќаат на смеа, ама истите тие знаат да констатираат дека Скопје е пренаселено и слично.

И конечно веќе крајно непријатно се чувствувам кога некој мојот град го претставува безмалку Митровица. Доста веќе со таа заблуда на поделен град. Скопје не е поделен град, ни од далеку.

За обиколницата е школски лош пример. Обиколницата не е никаква градска магистрала па сега владата дала пари за Скопје. Ова е кажано вероватно од некаков политички мотив што треба да создаде аверзија и омраза према владата во другите градови. Обиколницата е автопат дел од домашната М патна мрежа и европска Е патна мрежа и нема врска со Град Скопје. Зарем автопатот покрај Тетово треба да го гради Општина Тетово, или покрај Велес општина Велес?!


Posted By: toasumjas
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:28
Ова се најновите проценки за бројот на население во Скопје.
Градов ни расте ко луд

Historical populations
Year     Pop.      %±
1948     102,600     —
1953     139,200     35.7%
1961     197,300     41.7%
1971     312,300     58.3%
1981     408,100     30.7%
1994     448,200     9.8%
2002     506,926     13.1%
2006     668,518     31.9%
2010     865.934     −99.9%
metropolitian     1.257.836     −99.9%
Posted By: Cloverstack
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:35
Кој е изворот?


Posted By: toasumjas
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:43
Oва е најново на страната за Скопје на wikipedia. Знам дека не е некоја меродавна страна али тоа повеќе се однесува на други информации како на пр. историја итн. Бројките на населенија обично не им се далеку од реалноста.


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:48

Сепак да се стрпиме уште 4-5 месеца до пописот па да излеземе со официјални бројки. Википедија не е извор кај што не се штимаат податоци особено за нашиов регион, а познавајќи колку ревносно се водат податоците кај нас за разликата помеѓу (новородените+доселените)-(умрените-исселените) се сомневам во точноста на податоците. Особено не дека метрополитан има 1.257.000 жители (може ако ги сметаат Куманово, Тетово и Велес со селата)Posted By: Cloverstack
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:50
@ toasumjas

Големината на градовите е една од најголемите локалпатриотски опсесии, така да и таа категорија може да се стави во кош заедно со сите теми кои пристрасно се едитираат. Така да ако ниту на википедија нема наведено извор од каде се земени оние бројки, јас не би се ослонувал на нив.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:53
@ UrbanFreak

Пописот за жал повторно ќе обезбеди само бројка на оние со жителство во одреден град, а не каде навистина живеат. Извесно е дека во Скопје живеат и функционираат значително повеќе луѓе отколку што тоа го успева да го евидентира официјалната статистика.


Posted By: toasumjas
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:55
па и мене тоа ми беше чудно и сомнително, обично има наведено извор на пр. циа фацтбоок или некој друг. Али бројката од 865.934 според мене не е далеку од реалната.


Posted By: toasumjas
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:56

кловер ми го зема зборот од уста


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 14-Dec-2010 at 01:59
Originally posted by toasumjas

па и мене тоа ми беше чудно и сомнително, обично има наведено извор на пр. циа фацтбоок или некој друг. Али бројката од 865.934 според мене не е далеку од реалната.

Се слагам. Се сомневам во нејзината валидност, но би рекол дека не е предалеку од вистинската. Она што боде очи е скокот од 2002 до 2006 и 2010. Едноставно е јасно дека бројките за 2006 и 2010 се упад во претходната статистика и дека се накалемени на листата.

А метрополитен бројката навистина е без никаква основа.


Posted By: toasumjas
Date Posted: 14-Dec-2010 at 02:07
Го делам мислењето тој скок е поради нереалната бројка од пописот 2002 за која сите сме сигурни и која би требало да биде како оваа од 2006 ако не и поголема.


Posted By: UrbanFreak
Date Posted: 14-Dec-2010 at 02:24
Originally posted by Cloverstack

@ UrbanFreak

Пописот за жал повторно ќе обезбеди само бројка на оние со жителство во одреден град, а не каде навистина живеат. Извесно е дека во Скопје живеат и функционираат значително повеќе луѓе отколку што тоа го успева да го евидентира официјалната статистика.
Се согласувам, но тоа ќе зависи од механизмот на пописот. Дали ќе се земе во предвид и локацјата каде кој е затечен или исклучиво по лична карта. Значи дали ќе има можност на пример иако некој е од Штип (по лична карта) затекнат е живее под кирија и работи во Скопје (5 дена во неделата). Не сум сигурен но мислам дека минатиот попис тоа не беше случај. Сепакм покрај десетиците прашања кои се и помалку битни убаво би било да се води и за тоа евиденција (како дневен прираст, незванични резиденти или сл.) како битен економски и демографски параметар. Во секој случај се сомневам дека бројката на такви е повеќе од 150.000 граѓани.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 14-Dec-2010 at 11:04
Па мислам дека во ској попис се засметува дневна, неделна, месечна, годишна, сезонска миграција. Некои пописи дури и го пребројуваат странското население што моментлано се затекло, како и своите граѓани во странство со цел да добие објективна вредност. Е сега една нормална статистичка операција кај нас предизвикува такви жестоки манипулации и реакции, па паралелни пописи, па политички мешаници, па закон посебен се носи, безмалку станува прашање на тест дали државата ќе ја биде или не. Само во Македонија и некои јужноамерички и азиски држави попис и избори се прашања на дестабилизација.

Затоа и неочекувам некоја којзнае колку точна бројка, па да можаме стварно да имаме веродостојни информации, не само заради политиката, туку за да можеме утре правилно да планираме покриеноста на една мрежа мобилна на пример, да планираме средства за патна мрежа, како со помалку пари да опфатиме повеќе население и милион други параметри.

Ако имавме последен попис после конфликт, каде што тогашниот директор си поднесе оставка, германските надгледувачи изразија сомнеж и тоа така пројде, сега очекувам колку толку да се извади некои приближни матни вредности, но далеку од прецизни со некоја мала статистичка грешка.

А ова со локалпатриотизмот и бројноста веќе ми се гади од овој демоде начин за покажување локал можност ли што треба да биде појма немам. Глупости. Скопје може да има некој бројка од некои седумсто илјади постојано население и некаде измеѓу сто и двеста илјади население по разни типови на миграција. Тука ги засметувам и оние што се со постојано живеење тука, со работа, најчесто млади брачни парови останати после факултет, вработени и веќе трајно преселени со тесна врска со родното место. За милион може до следниот попис да почекаме, иако тогаш повеќе би сакал да видам некоја рамномерсна населеност и развиени села и помали градови, не во смисла на земјоделство, туку во смисла на некоја индустрија.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 14-Dec-2010 at 13:30
Originally posted by toasumjas

Ова се најновите проценки за бројот на население во Скопје.
Градов ни расте ко луд

Historical populations
Year     Pop.      %±
1948     102,600     —
1953     139,200     35.7%
1961     197,300     41.7%
1971     312,300     58.3%
1981     408,100     30.7%
1994     448,200     9.8%
2002     506,926     13.1%
2006     668,518     31.9%
2010     865.934     −99.9%
metropolitian     1.257.836     −99.9%
Добро толку не ви е очигледно дека некој на заебанција го напишал ова? Каков е тој пораст од -99,9% ? Затоа нема извор, некој си пишел фантазии.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: Supervisor
Date Posted: 14-Dec-2010 at 15:07
Па јас мислам дека бројката од 860.000 е реална во агломерација ама ништо повеќе од тоа над 1 милион е претерано, земете ја за пример Софија ќе ви биде јасно.

-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: The Man
Date Posted: 14-Dec-2010 at 15:39
Originally posted by гитардемон

Originally posted by toasumjas

Ова се најновите проценки за бројот на население во Скопје.
Градов ни расте ко луд

Historical populations
Year     Pop.      %±
1948     102,600     —
1953     139,200     35.7%
1961     197,300     41.7%
1971     312,300     58.3%
1981     408,100     30.7%
1994     448,200     9.8%
2002     506,926     13.1%
2006     668,518     31.9%
2010     865.934     −99.9%
metropolitian     1.257.836     −99.9%
Добро толку не ви е очигледно дека некој на заебанција го напишал ова? Каков е тој пораст од -99,9% ? Затоа нема извор, некој си пишел фантазии.


Очигледно е дека е глупост. А добро, никој не го забележа ова? Big%20smile

"metropolitian"


Posted By: Andrej_LJ
Date Posted: 14-Dec-2010 at 15:54
Јас мислам дека и бројката од 860 000 е сериозно преувеличување. Прво толкав е Загреб, а кога си во него разбираш дека станува збор за сериозно поголем град од Скопје. Второ со волку неразвиена патна и никаква шинска инфраструктура мислам дека на градот ќе му се случеше колапс од невидени размери и тоа секојдневно, по пола ден. Трето ако навистина е толкава бројката (секој 2,5 жител на Македонија да живее во Скопје), тоа значи дека е веќе крајно време да се превземаат мерки и тоа сериозни! Со тоа мислам на конечната поделба на Македонија на области, при што следните градови би биле областни центри: Тетово, Охрид, Битола, Куманово и Штип, исклучиво кон кои би гравитирале соседните градови и население и не кон Скопје. Сметам дека за држава од 2 милиона, апсолутниот максимум за долг, одржлив и релативно ефтин развој е градот да не превишува 500 000 жители. Односно 25% од населението да живее во истиот, не 35-45% како што е во моментов. Ако мене ме прашате Скопје би требало да биде колку Љубљана, но тоа е невозможно, така што би било пожелно процентот на жители на главниот град да падне под 25% од вкупното население на државата. И тоа не со рестриктивни туку со стимулативни мерки на развивање на горенаведените обласни градови (за почеток), а подоцна и на целите региони.

-------------
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте


Posted By: nenad
Date Posted: 14-Dec-2010 at 16:49
Тоа сто се слуцува не само со скопје туку и со другие градови е историски процес. Такви тенденции на миграција на населениот кон најголемиот град го имаат доѕивеано сите големи градови во Европа, мегу нив Лондон, Париѕ... Кај тие општества тој процес се одвивал пред 1 или 2 века. Тоа се вика економска густина на едно подрачје, пред некој ден зборував за тоа. Кај другите градови популацијата растела од 35 до 40% од целото население во дрзавата. Значи Скопје ке достигне ако веке нема достигнато 800000 или 900000 па потоа полека да опага.
Никаква административна пречка не мозе да го спречи овој процес. За зал нема врацанје, 250000 е идеал, но кој ке ги истера лугето, решение е инвестиции во инфрастгруктура и поврзување со приградските населби кои би примиле дел од мигрантите


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-Dec-2010 at 17:15
Се согласувам до точка со Ненад. До нас зависи како ќе ни бидат оргнизирани работите. Јас искрено сум разочаран од ова што го имаме денес.

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Dec-2010 at 17:24
Јас сум еден од оние кои се против тоа идеализирање на помало Скопје, напротив сум за (по)големо Скопје. Сум за рамноправен развој но најпрво треба да се размисли што ние очекуваме од него и колку нашите желби се реални.

На пример, доколку човек живее во Америка се знае дека доколку сака сериозно да се занимава со информатички технологии, врвна цел треба да му биде да си го најде местото во силиконската долина. Доколку чека силиконската долина да дојде кај него, во малото гратче во преријата во Канзас тоа нема да се случи и може цел живот да кука како Сан Франциско неприродно нараснал додека не се стимулирала канзашката провинција.

Значи, мора да се идентификува кои развојни гранки се реални, природни и одржливи за македонските градови и подрачја. Во Струмица, тоа е очигледно земјоделието, во Охрид тоа е туризмот и така натаму. Тие гранки треба сериозно да се подржат и да се усмери и миграција Скопје => остаток на Македонија за секој кој сака да има иднина во дотичните гранки, но никако не смеат да се прават вратоломии за по секоја цена да се расели Скопје и насели Мариово на пример.

Дополнителен, вештачки стимул може да се даде со релокација на дел до јавната администрација во некој град, но генерално не сум склон кон таа опција бидејќи мислам дека јавната администрација, особено за мала земја како Македонија треба да е ефикасна, концентрирана и ефтина.

Друга работа е што Македонија сеуште се гледа себеси низ призмата на демографијата со која располагаме а не како држава која треба, може и мора да привлекува имиграција особено ако сме решени еден ден да бидеме дел од еден отворен систем како ЕУ. Скоро во Словенија беше избран првиот црн градоначелник (мислам дека беше на Копар) а во Полска само што беше избран првиот црн парламентарец. Нив ги давам само како примери, но Македонија треба да научи да привлекува луѓе да се доселуваат тука и да го стимулираат развојот и во малите градови но и во Скопје. Дали се работи за британски пензионери кои бараат ефитина и топла дестинација за да ја минат староста, луѓе од третиот свет кои бараат подобра шанса и за кои можеби и Македонија е прилика или нешто друго... Се треба да се биде на маса.

Скопје пак треба од петни жили да се се труди да нарасне како економски центар, да ја консолидира позицијата на голем и битен град и да се се труди тоа да го надгради. Од таа причина ја отворив и темата за http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1146 - глобални градови , да ги дискутираме начините и можностите за такво нешто.

Немојте да имате илузија дека големината нема значење. Љубљана можеби е статистички мал град, но реално нејзината метро регија привлекува огромна дневна миграција која ги храни сите тие силни компании лоцирани таму и  го овозможува нејзиниот статус на битен глобален град и многу битен регионален град.

За тоа треба да се има цели, стратегија и посветена работа. Во тој контекст секогаш ми паѓа Велес прв на памет. Велес е град што никако неможе да се оправи од распадот на СФРЈ и падот на градот како индустриски центар. До сега 100 пати требаше да се направи план да се надгради железницата до таму, да има достапен транспорт буквално на 15 минути во текот на целиот ден што ќе овозможи дневна миграција во двата правци, ќе стимулира вработување на Велешани во Скопје но и преселба на Скопјани во Велес (каде со скопскте примања сепак ќе ни биде доста поисплатливо да купиме стан, плац и да ги покриваме тековните трошоци).


Posted By: nenad
Date Posted: 14-Dec-2010 at 17:32


Posted By: nenad
Date Posted: 14-Dec-2010 at 17:50

Прво да се извинам за фонтот во мојот претходен пост, постојано менувам компјутери па ми се поткрадна грешка при менувањето на истиот, а и пишував на пауза па не обратив внимание. Многу интересна е оваа тема, најдов време и да ги ѕирнам останатите постови, а вниманието ми го одвлече говорот на проф. Силјановска

Професорката на Правниот факултет, Гордана Силјановска, рече дека им се лутиме на Грците што така не' нарекуваат, но факт е дека Скопје е Македонија, а Македонија е Скопје. Отвореноста подразбира градот да биде отворен за разни комуникации со други градови, регионот или со светот. Но, се случил парадокс. Откако кон метрополата биле припоени и други општини, со цел да се урбанизираат, се случило спротивното - Скопје се рурализирало.

- Скопје е слика на политичка моќ. Граѓаните никогаш немале влијание, туку на ноќни сеанси, со политички критериуми, на градот беа припоени три, седум, десет општини. Отсуството на регионална политика за рамномерен развој нужно води кон егзодус и девастација на Македонија. Сите патишта водат кон Скопје - рече професорката Силјановска.

Акцент беше ставен на тоа дека градот не го уништи земјотресот во 1963 година, туку социјалниот земјотрес во 1990 година. Луѓето не можеле да бидат запрени да доаѓаат во потрага по работа. Силјановска ги прозва министрите, кои работат во Скопје, да се вратат во своите градови и од нив да направат Македонија, затоа што етичка обврска (?!) им е да ги развиваат градовите од кои доаѓаат, а не да остануваат во метрополата.


Какви глупости! Не личи на еден професор да тропа вакви работи од ракав! Барем може да се прочита нешто пред да дојде на трибина. Дали таа има намера да гради политика кариера, бидејки говорот на тоа ми упатува. Се сложувам со тоа дека не е проблемот што Скопје има толку жители. Многу градови во светот се борат да донесат луге. Проблемот е што тој не е подготвен да прими толку луге. Наместо да се крева галама дека градот е загушен, треба да се бара начин да им се овозможи на тие луге пристоен живот и работа. Како што реков тоа е еволуција на градовите, само проблем е што нас тоа предоцна ни се случи. 

Помина времето кога во социјализмот се градеа фабрики во внатрешноста. денес никој приватен инвеститор, (будејки државата се тргна од пазарот и не гради фабрики) нема да отвори погон некаде каде нема сообракајници, обучена работна сила, близина на пазарот итн. Тоа може да се случи само ако таксите и даноците во помал град значително се помали од големиот град. 

Исто така, мислам дека Љубљана не може да се споредува со СК, не мислам дека таа станала забранет град со декрет, туку паметните политичари и урбанисти во Словенија изградила инфраструктура која ја поврзува со околните помали места, таму ги намалила таксите, а ги зголемила во Љубљана, а тоа овозможило да не е проблем на пр од Птуј да се доага на работа во главниот град. Тоа е рецептот. Овде на форумот најдувам попаметни мисли и решенија од многу професори во Мак.
Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-Dec-2010 at 18:01
Ама, пбанкс. Македонија е 2 милиони. Скопје е ненормално да биде над милион. И да биде нормално, сепак прво треба да се обезбедат услови, па потоа да се зголеми. Вака ништо не правиме. Кога се шетам низ град... Не е тоа што треба да биде. Некако ми создава чуство на незадоволство. Не зборувам за луксузи. Зборувам за неопходни работи кои му се потребни на еден град. Па и немора да е град. Се работи за многу мали работи, кои дали ние навикнати не ги забележуваме, но во секој случај не е тоа што треба реално да биде.

-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Dec-2010 at 18:54
Originally posted by nenad

Исто така, мислам дека Љубљана не може да се споредува со СК, не мислам дека таа станала забранет град со декрет, туку паметните политичари и урбанисти во Словенија изградила инфраструктура која ја поврзува со околните помали места, таму ги намалила таксите, а ги зголемила во Љубљана, а тоа овозможило да не е проблем на пр од Птуј да се доага на работа во главниот град. Тоа е рецептот. Овде на форумот најдувам попаметни мисли и решенија од многу професори во Мак.


Да си жив и здрав, тоа е магичната тајна на Љубљана, ништо повеќе CheersPosted By: pbanks
Date Posted: 14-Dec-2010 at 19:02
Originally posted by FoSsiL

Ама, пбанкс. Македонија е 2 милиони. Скопје е ненормално да биде над милион. И да биде нормално, сепак прво треба да се обезбедат услови, па потоа да се зголеми. Вака ништо не правиме. Кога се шетам низ град... Не е тоа што треба да биде. Некако ми создава чуство на незадоволство. Не зборувам за луксузи. Зборувам за неопходни работи кои му се потребни на еден град. Па и немора да е град. Се работи за многу мали работи, кои дали ние навикнати не ги забележуваме, но во секој случај не е тоа што треба реално да биде.


Покажи ми каде постои тоа правило каде дефинира соодност на град:држава?

Колкава е Атина спрема Грција. Уште подобро, бидејќи се работи за поголема земја, колку е (Атина+Солун+Патра) спрема Грција.

Погледни ги балтичките главни градови. Особено Талин и Рига и спореди ги со Естонија и Латвија.

Едноставно, не ја гледам населеноста на Скопје како клучен проблем, туку континуираната неодговорност на властите и неследењето на трендовите и потребите. И понатаму сакаме да глумиме мало градче составено од маала, но едноставно не сме тоа, голем град сме и треба да се однесуваме како таков. Затоа властите треба да престанат целиот градски развој да го туркаат низ призма на некакво идеализирано идилично Скопје од нивната младост, туку да се зафатат со реализација на крупни проекти кои ќе го доведат градот на место и ќе овозможат предуслови за развој. Доволно е да ги прочитаат постовите на Андреј ЛЈ и имаат полни раце работа за следните 20 години.
Posted By: lslcrew
Date Posted: 14-Dec-2010 at 20:00
Теоријата на затворен град доаѓа од кругови кои се одговорни да одгоорат на потребите на своите граѓани во сообраќајници, во железница и својата немоќ ја пополнуваат со вакви теории. не се тие виновни што не одговориле на потребите, не се бара грешката кај себе, туку граѓаните се криви што се доселиле. Тоа не проаѓа, ниту па теоријата дека Скопје е проектирано на триста илјади. немам ли денеска урбанисти што ќе го препроектираат градот според потребите. И конечно веќе со Велес незнам сега како има возови и колку е статистиката на патници Скопје-Велес, но мора да се стимулира создавање некоја метрополитен зона, иако сме далеку од тоа со Велес, со изградбата на автопатот према Штип ја гледам како идеја во тој правец.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 14-Dec-2010 at 20:08
Добра идеја, тоа што рече за оддалеченоста на Велес нема толку голема врска, колку што има врска малиот број на населени места меѓу Скопје и Велес, и малиот број на жители во тие малку места. Единствен приближен пример на „метрополитенска зона“ во Македонија би рекол е Тетово-Гостивар, и сите селца покрај стариот пат. Но таму економскиот бенефит не бил причината, бидејќи економски бенефит од таа англомерација воопшто нема, и покрај тоа што селата имаат по барем 3000 жители, пак се зафрлени и закржлавени. Можеби во иднина.

А што се однесува до темава, најголем фактор за бројот на жители на Скопје се животните услови во остатокот на државата, колку и да е парадоксално.

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: pbanks
Date Posted: 14-Dec-2010 at 20:21
Originally posted by lslcrew

Теоријата на затворен град доаѓа од кругови кои се одговорни да одгоорат на потребите на своите граѓани во сообраќајници, во железница и својата немоќ ја пополнуваат со вакви теории. не се тие виновни што не одговориле на потребите, не се бара грешката кај себе, туку граѓаните се криви што се доселиле. Тоа не проаѓа, ниту па теоријата дека Скопје е проектирано на триста илјади. немам ли денеска урбанисти што ќе го препроектираат градот според потребите. И конечно веќе со Велес незнам сега како има возови и колку е статистиката на патници Скопје-Велес, но мора да се стимулира создавање некоја метрополитен зона, иако сме далеку од тоа со Велес, со изградбата на автопатот према Штип ја гледам како идеја во тој правец.


Мене оваа теорија никогаш не ми била јасна и прилично сум убеден дека се работи за уште една чаршиска теорија.

Како проектираш град за 200 или 300 илјади луѓе? Дали Токио некој го испроектирал за 35 милиони луѓе колку што е денеска? Град е динамична работа и динамиките околу неговиот развој со премногу комплексни за некој да му одреди точна бројка туку така.

Не гледам каде отиде кон Штип сега, Скопје си има природна зона на гравитирање со Тетово, Куманово и Велес. Инфраструктурата е во голема мерка веќе тука, се што треба е користење на таа инфраструктура како што треба.Posted By: lslcrew
Date Posted: 14-Dec-2010 at 20:33
Па не го сместив јас, реков дека во тој правец го толкувфам патот до Штип, ппатно до Свети Николе. Ова практично и ќе го создаде првиот јазел посериозне на автопати во оној траголник околу Аеродромот и прво место во Македонија каде посериозно се чувствува она што на пример е цело околу големите градови, на пример околу Солун, некои сервисни и деловни центри, лесна и средна индустрија, а со јазелот Велес јасно читливо е каде е развојот на државата лоциран. Треба да се одговори и предвидат овие текови, а не да се толкуваат како нус појави. Нормално не викам дека никаде на друго место нема да има развој, но овој дел оваа област е веќе вопсоставена и го држи првото место.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 14-Dec-2010 at 20:44
Точно, пбанкс. Јас немам ништо против Скопје да биде голем град. Но мислам дека сепак треба да се има некоја насока и стратегија за развој на самиот град, но и на државата. Неможам да правам споредба со други градови и држави, поради многу поразлични услови и критериуми, зошто е тоа така, можности, гео-социјални положби итн. Едноставно секој град си има своја приказна.

Јас сум да си ја зачуваме нашата. Нека расте Скопје, ама со мерка.


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: Supervisor
Date Posted: 15-Dec-2010 at 00:26
Originally posted by Andrej_LJ

Јас мислам дека и бројката од 860 000 е сериозно преувеличување. Прво толкав е Загреб, а кога си во него разбираш дека станува збор за сериозно поголем град од Скопје. Второ со волку неразвиена патна и никаква шинска инфраструктура мислам дека на градот ќе му се случеше колапс од невидени размери и тоа секојдневно, по пола ден. Трето ако навистина е толкава бројката (секој 2,5 жител на Македонија да живее во Скопје), тоа значи дека е веќе крајно време да се превземаат мерки и тоа сериозни! Со тоа мислам на конечната поделба на Македонија на области, при што следните градови би биле областни центри: Тетово, Охрид, Битола, Куманово и Штип, исклучиво кон кои би гравитирале соседните градови и население и не кон Скопје. Сметам дека за држава од 2 милиона, апсолутниот максимум за долг, одржлив и релативно ефтин развој е градот да не превишува 500 000 жители. Односно 25% од населението да живее во истиот, не 35-45% како што е во моментов. Ако мене ме прашате Скопје би требало да биде колку Љубљана, но тоа е невозможно, така што би било пожелно процентот на жители на главниот град да падне под 25% од вкупното население на државата. И тоа не со рестриктивни туку со стимулативни мерки на развивање на горенаведените обласни градови (за почеток), а подоцна и на целите региони.


Значи вака Загреб е град со слична распространетост како Скопје поточно, запад исток и наместо север постои Нови Загреб или Југ.
За Загреб можам да кажам дека не се слагам дека е каде каде поголем град пред се самиот центар на градот е претесен во споредба со центарот на Белград е нула тоа може добро да се види на Гугл земја. Во никој случај Загреб не е поглем од Скопје посебно не во површина туку некои 50.000 во жители но целта нека не биде компарација бидејќи Загреб со својата инфраструктура е европски и модерен град, град со кој Скопје ја губи битката.


-------------
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje


Posted By: alexgizh
Date Posted: 15-Dec-2010 at 01:00
Прво, да нагласам дека споредбата на Скопје и Загреб ја сметам за тотално непотребна и несоодветна, меѓутоа ги разбирам неколкуте наши членови кои сметаат дека има потреба од некакво „докажување“, предизвикано што од локалпатриотизам, што од сличната конфигурација (исток-запад), што од (до некаде, според мене малце) заедничката историја и развој.

Затоа седнав и направив една „инженерска“ споредба, за да нема шпекулации


Скопје (лево) и Загреб (десно)

Од сликата се гледа дека и двата града се поставени во правецот исток/запад (како што веќе спомнаа некои наши членови). И двата града имаат планина/рид, а од спротива обиколница. Ако ги земеме обиколниците како граници, може да се види дека Загреб е подолг (Ракитје-Сесвете во споредба со Сарај-Инџиково), и тоа доста  е очигледно, додека Скопје е за нијанса поширок (Радишани-Сопиште во однос на Медвешчак-Нови Загреб Исток). Во површина, колку што можев да измерам, а ги мерев само населените места, Загреб е некаде околу 1,23 пати попростран од Скопје, а во население не завлегувам, иако ми се чинат точни оние податоци дека Загреб е за 50тина илјади поголем.

Се на се, Загреб победува, а на Скопје му останува, како утеха, шансата за подобра патна инфраструктура (системот на рингови е далеку поурбан од чудната мрежа на Загреб, според мене).


-------------
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.


Posted By: axel
Date Posted: 06-Jul-2011 at 17:49

Метрополата може да колабира од пренаселеност

Сите во Скопје, Скопје за никаде

Скопје с` помалку може да ги опслужи своите жители и посетители - од година на година станува с` потесен, а луѓето с` помногубројни. Инфраструктурата колабира, сообраќајот е пред парализа, а метежот во институциите како никогаш да не бил поголем. Центарот с` повеќе наликува на мравјалник, небаре е средиште на повеќемилионски град. Се наметнува прашањето колку точно жители има Скопје? Има ли периоди кога бројката го достигнува фамозниот милион? За по колку жители нараснува годишно?

Парадоксално, никој од надлежните не го знае одговорот на овие важни прашања затоа што нема институција која е задолжена да води таква евиденција. С` се сведува на прогнози и процени врз основа на искуствата на сличните градови. Од Институтот „Политеја“ на една од дебатите што ја организира неодамна на тема: „Скопје град од отворен или затворен тип“, посочија дека според нивни неофицијални податоци во една академска година градот има над еден милион луѓе. Но ова никој не може да го потврди, иако евентуалната потврда е од исклучително социјално и економско значење.Вишок се 130.000 скопјани

Според последниот попис на населението од 2002 година, бројот на жители во Скопје е 506.926. Тоа е бројката на граѓаните што имаат жителство во Скопје, но не е и реална бројка на луѓе во градот. Таа е далеку поголема од половината милион поради дневните, неделните и месечните миграции на граѓаните од внатрешноста. Резултатите од пописот не се одраз на реалната слика и поради тоа што голем број граѓани со години живеат во Скопје и воопшто не мигрираат, а по лична карта се водат како жители на други градови.

Во Државниот завод за статистика, како најповикана институција за оваа проблематика, немаат прецизна бројка за бројот на жители во главниот град во одреден момент, а не располагаат ниту со податоци за миграциите на населението.

- Последните процени на населението се направени за 2009 година. Според нив, Скопје брои 530.258 жители - велат од одделението за информирање при Државниот завод за статистика.

Во Министерството за внатрешни работи велат дека не може да се утврди колку жители има во градот врз основа на издадени лични карти.

- Со ваквата евиденција не се опфатени малолетните лица, а секојдневно има и лица што умираат - вели Лиза Бендевска, портпарол во СВР Скопје.

Според нивните податоци, минатата година биле издадени 140.046 лични карти, додека во периодот од 1 јануари досега се издадени 81.675. Лани престојувалиште во Скопје пријавиле 300 граѓани, годинава заклучно со мај - 78 граѓани.

Професорот по урбана социологија на Филозофскиот факултет, Илија Ацевски, вели дека е незамисливо за метропола да нема центар или некаква дирекција во која ќе се слеваат и регистрираат податоците за тоа колку жители навистина има, колку од нив привремено престојуваат и колку доаѓаат само на работа.

- Скопје ја носи таа карактеристика уште од времето на земјотресот во 1963 година. Мора да постои евиденција за тоа колку луѓе во одреден период влегуваат и излегуваат од градот, како и независна дирекција, завод или институт, кој ќе ја води. Порано тоа на одреден начин го правеше Заводот за урбанистичко планирање, но сега такво нешто нема. Во Скопје има 25 проценти повеќе луѓе, односно за 150.000 повеќе од постојното население. Треба да се напомене и дека се претпоставува дека 20.000 луѓе воопшто не се регистрирани во градот, за нив не се знае ништо, а живеат тука - вели Ацевски.

Тој смета дека Скопје се гради и развива без добар план, а последиците од тоа ќе се почувствуваат за 5 до 10 години.

- Скопје мора да се ослободи од минимум 20 отсто од населението, што значи од околу 130.000 граѓани. Тие треба да се дислоцираат од центарот. Ако продолжи вака, Скопје полека ќе почнува да достигнува бројка од милион граѓани, што ќе претставува огромен товар на градот. Ќе нема чист воздух, ќе нема брз сообраќај, ефикасен јавен градски превоз итн. Тогаш ќе ни се случи и нешто друго. Богатите ќе почнат да бегаат на периферијата од градот, додека оние што немаат такви можности ќе останат да се задушуваат во Дебар Маало, Кисела Вода - вели Ацевски.Шанса и за другите градови

Според него, еден од начините да се стопира приливот на луѓе во Скопје е граѓаните да се пренасочат надвор од градот, така што ќе се создадат услови за работа и во други населени места. Ацевски го посочи и добропознатиот и многу експлоатиран пример со словенечката метропола Љубљана, која со децении го задржала приближно истиот број на жители (околу 300.000) со тоа што станала затворен град за доселување, со добри инфраструктурни врски со остатокот од Словенија.

Архитектот Владимир Поповиќ вели дека проблемот со пренаселувањето на Скопје влече корени од пред неколку децении.

- Ние се натпреварувавме Скопје да биде трет град по големина во поранешна Југославија по број на жители. А немаше потреба од сето тоа. Во периодот од 1970 до 1980 година во Скопје се доселија илјадници луѓе, што требаше да се задоволи со инфраструктура, зеленило и с` останато - вели Поповиќ.

Според архитектот Мартин Пановски, проблемот на Скопје не е во пренаселеноста, туку во тоа што градот е нерамномерно населен.

- За Скопје како целина, збир на повеќе општини, не може да се каже дека е пренаселен град, туку дека е нерамномерно населен. Делови се со енормна густина, како Чаир и Центар, а делови со мала густина. Во општина Центар на еден квадратен километар во просек има повеќе жители отколку во мегаполисот Токио. Како второ, имате концентрација на речиси сите државни институции во центарот на градот, вклучувајќи ги тука не само административните, туку и културните, образовните, спортските... Сето тоа е сместено на приближно пет квадратни километри - вели Пановски.

И тој го дели мислењето дека треба да се посвети поголемо внимание на социјалниот, економскиот и културниот развој на сите градови во Македонија.

- Ако сите градови се добро поврзани меѓу себе, Скопје нема да има толкава густина на население како денес - вели Пановски.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=68DBE659086F4549B9671E3EADD03C31


Posted By: beTon
Date Posted: 01-Feb-2015 at 07:11

заклучот на alexgizh дека Загреб е попростран не е на место, бидејки за соодветен аршин не треба да го земе Инџиково него Петровец, единствено што Петровец не е поврзан желеѕнички ко Сесвете, а доколку ова се случи и заради ТИРЗовите и заради аеродромот сигурно цел овој простор и брѕо ќе се пополнува, таман ЛРТ да пуштат та и елитни населби ќе почнат да редат, впрочем цело скопско поле има потенцијал за ова односно ширејки се претежно кон Куманово односно евентуален иден мегалополис Ку'Ско'Те [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=794&PID=58091#58091 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=193&PID=130000#130000 - 2 ]

затворањето на Скопје треба да се прави преку соодветно отварање на другите градови, а освен економски и инфраструктурно а во последно време и институционално ова може да се потикне и рурално евентуално со државни субвенции за рурални реемигранти а уште повеќе за нови емигранти [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=176192#176192 - 3 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=185391#185391 - 4 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=429&PID=181724#181724 - 3 ] а ова дополнително би го стимулирало наталитетот, а ако ништо друго би имале подисперзирана демографијаPosted By: beTon
Date Posted: 01-Feb-2015 at 12:13

http://gup.skopje.gov.mk/SkopjeGUP/map_full.jsf - http://gup.skopje.gov.mk/SkopjeGUP/map_full.jsf

што вели pbanks кој очекувал дека Токио ќе крене така и дека тоа би можел да го спречи, но истото важи и за Балкан, затоа пак инфраструктурната недоносеност и економската успореност ова го регулираат, а бидејки реформски истите прилично се штимаат, прашање на време е кога Скопје ќе почне урбано и демографски да експлодира

и во http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=458&PN=9 - нишката за ГУПот и во оваа главниот акцент за скопскиот рзвој паѓа на инфраструктурата, та самото нејзино некомплетирање односно неажурноста на институциите индиректно ја запира скопската центрифуга, која пак доколку се е под конец и проточно ќе повлече со себе доста народ и од Србија односно би се отвориле и нови индустриски зони, особено доколку бидне кинеската иницијатива за брза балканска пруга [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3139&PN=1 - 1 ]
Posted By: beTon
Date Posted: 01-Feb-2015 at 23:33

дефинтивно со тоа најавата за финансиски центар Скопје ќе се отвори ко печурка по дожд [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3146 - 1 ] прашање е што потоа, кај ни е крајот, зошто воопшто да размислуваме ограничено, вака комотно можеме да очекуваме обединување со Тетово и Куманово и тоа во првата половина од овој век, ако до тогаш светската екоомија опстои а со тоа и ова нашиот финанските хаб


Posted By: beTon
Date Posted: 27-Feb-2015 at 19:16

31.12.2014 - Село фали, во Скопје живеј
Ги собувме опинците на перифериите, купивме „папуци“ во приградските населби и се накалемивме во центрите на градовите ...


Мегалополисите во централизираните држави ја вшмукуваат политичката, економската и културната моќ и го узурпираат правото на опстанокот на внатрешноста, немилосрдно откорнувајќи и сметувајќи сѐ што е квалитетно оттаму, пред сѐ капиталот и човечките ресурси. Таа вообразеност на големите градови е само едниот брег на огромниот јаз, кој со децении се продлабочува и проширува преку нарамномерниот развој и фаворизирање на градските агломерати во однос на малите населби.

Трендот на миграција во големите градови или странство е феномен што секаде ги следел процесите на индустријализацијата, а сега и глобализацијата, на сметка на деаграризацијата. Моментално бројот на жители во градовите на светско ниво е 45 отсто и би пораснал на 61 отсто до 2060 година, а во Европа, од сегашните 73 ќе, се покачи на 83 отсто. Една од главните причини за настанокот на градовите е рајата да се собере на купче, да е при рака за контрола и за манипулација, поевтино да живурка, за максимално да се експлоатира. Познат е некогашниот случај, а сегашен бумеранг, со африканските робови во Америка и во Европа.

Со галопирачка брзина Македонија ја преселивме во Скопје, ја осиромашивме и упропастивме Републиката, препуштајќи ја провинцијата на коровите, сиромаштвото и заборавот и оставајќи ја без шанси за опстанок и за закрепнување. Притоа не сме ни свесни оти плаќаме скап данок на запретување во загаденост и пренаселеност, па силуваната инфраструктура и социјалните фондови стенкаат од лавинскиот доток.
Од малите места заминува сета памет. Кога однемува услови да се опстане или барем пристојно да се живее во родното место, се бара друго, во кое се очекува полесно да се работи и заработи. Тоа важи и за лекарот и учителот и берберот и инженерот и чистачот на чевли и собирачот на секундарни суровини. И едните и другите во Мариово, Цер и Бигла и Горно Коњско нема кого да лекуваат, даскалуваат, потстрижуваат, нема луѓе, нема ни контејнери за собирање отпад.

На најголемиот број студенти не им паѓа на памет по завршеното школување во универзитетските центри да се вратат во родниот крај. Оти? Оти тој град те имагинира и ти го крева прагот на чувствителност на друго, покомфорно ниво.

На анкета во Србија на прашањето зошто го напуштате родното место, како прв услов навеле немање работа - 51 отсто, мала заработувачка - 22, неможност за школување - 14 отсто и друго. Уште поинтересно е прашањето дали во родното место оставате куќа и имот, на кое со „да“ одговориле 75 отсто од испитаниците. Од нив, 81 отсто одговориле дека не гледаат перспектива во родното место. Што мислите, какви се резултатите кај нас?

Во Скопје е, велат упатените, три четвртини од финансиското богатство на оваа земја. Сите патишта водат во Скопје, оти и најситна услуга мора да е со скопски мур (печат). Ако тоа не е така, патарините кон Велес и Гостивар ќе бидат технолошки вишок, пајак-службата ќе нема што да работи, полицајците ќе бадијалчат да најдат кола што не е со СК-таблички и да ја казнат. Тоа е огромен провинцијален арач што се слева во државниот и скопскиот буџет.

На село животот изгледа порелаксирано, понезависно и поспокојно. Иако на многумина им одговара мало и мирно место, повеќето се приспособуваат на брзиот живот со градски шмек и метеж со урбан стил, при што ги трампат кислородот за смог, комоцијата за стутканоста, врзаноста и сопнатоста во градот, со сите негови ограничувања, но и предности.

Проблем е што таа миграција е без рикверц. Многу е извесно родното место да ги дочека „евентуалните повратници“ како губитници, па затоа не ни помислуваат на поврат ни по пензионирањето. Освен тоа, никој не сака да се врати во инфраструктурно погрозни услови. Но стагнацијата на заработувачката и зголемувањето на режиските трошоци (сиромаштијата), а најмногу потребата за воздух и спокој, веќе го најавуваат обратниот процес.

Македонија се метрополизира во Скопје, а мигрира по целиот свет. Јас ги сакам Смојмирово и Галичник, Блатец и Коњско еднакво со Скопје и Дубровник, Виена и Утрехт, Копенхаген и Лондон, Денвер и Сан Франциско и секогаш би се вратил секаде.

Во 1981 година, по одработената обврска за стипендирањето во фабриката за автобуси ФАС „11 Октомври“, го напуштив Скопје. Дали згрешив или не ја погодив тогаш - не знам, ама знам дека сега тешко да ја погодиш каде било.
Секој донесува одлука во зависност од сопствените желби, очекувања, можности и условите што се нудат. Малите места и Македонија можат да воскреснат исклучиво со потенцијалот и со трудот на младите. Но засега големите места и гурбетот се попривлечни. Секоја одлука е добра, а ќе е исправна доколку е резултат на амбициите и интуицијата во кои верувате и шансите што можете да ги зграпчите.

ПС: Нека ви се напомош претстојните празници и годината нова, па каде и да сте.

Авторот е енергетичар-екологист
Автор: Љупчо Гаштеовски

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1230141526452&id=13&setIzdanie=23361 - http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1230141526452&id=13&setIzdanie=23361Posted By: beTon
Date Posted: 04-Mar-2015 at 23:05Originally posted by beTon

На најголемиот број студенти не им паѓа на памет по завршеното школување во универзитетските центри да се вратат во родниот крај. Оти? Оти тој град те имагинира и ти го крева прагот на чувствителност на друго, покомфорно ниво

интересно се прашувам што ќе биде доколку се стави забрана за нови доселувања во Скопје односно неиздавање нова скопска адреса за секој новодоселен, та макар бил повратник роден в Скопје односно нема имот од претходно, што ќе ги имагинира тогаш, можеби помислата дека ќе им ја препраќаат поштата домашните в Скопје или по огласи да купуваат скопски тв пакети и интернет

можеби решение ќе биде да дозволат нови населувања само околу Петровец и Драчево нови доселувања (односно адресирања) а со тоа и да го рашират побрзо градот, нормално сето тоа врзано со лрт за градот, сепак овите трендови се апропо ново гетоизирање на масите [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=552&PID=190111#190111 - 1 ]
Originally posted by beTon

Една од главните причини за настанокот на градовите е рајата да се собере на купче, да е при рака за контрола и за манипулација, поевтино да живурка, за максимално да се експлоатира. Познат е некогашниот случај, а сегашен бумеранг, со африканските робови во Америка и во Европа.


но реално треба услови за запирање на емиграцијата, а не па дисперзија и реемиграција, пред се здраво и јако земјоделие, реално ние сме земјоделска земја, посекако денес земјоделието е на цена, НО ни за земјоделска реемиграција или задржување на останатите по дома ТРЕБА цел фокус да се насочи кон планска аграрна реформа каде државата ќе подигне Индустриски Комбинати кои ќе го преработуваат произведеното, а од продажбата директен ќар да имаат производителите на суровината, налик индиректна субвенција за да се потикнат младите на реемиграција, ова да биде особено достапна опција за оние кои немаат никаков имот ил агро-механизација а не па имот а сакаат да се вратат или населат на село, просто да им се осигура брз и профитабилен старт, јасно тука се неопходни и машинските гругови јасно по можност за ваквите групи реемигранти исто така државни, веројатно за многумина ќе биде неопходна и одредена станбена политика односно субввенционирано населување а воедно и спасување на онаа стара селска архитектура чии сопственици кренале раце од неа, ова освен што би го растеретило Скопје би им дала шанса на многу кои и сакаат да побегнат од него а неможат или немаат каде
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=185391#185391 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=185391#185391

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=176192#176192 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=176192#176192


дефакто долгорочно ако се знае дека храната енормно ќе поскапува и дека нејзината органска варијанта ќе им биде достапна само на оние кои имаат услови за живот на село, ваквата рурална реемиграција мора и треба да се истера на мускули и да се полакоми народ директно за живот на село, налик градската индустријализација да биде второстепена а цела политика и сите сили на власта да се насочат кон масовна аграризација на земјата, да се смени гледиштето дека градските средини треба да бидат единствен мотор на економијата, бар оваа земја за ова има услови, но потребно е државен интервенционизам по социјалистички модел но денес преку филантропски изговор сред капитализмов
For example, urban networks as urban areas are described as the engines of economic growth and employment generators. The components of the urban areas were “urban regions”, the flows of goods, people and information, and the hard as well as the soft links between them.

file:///C:/Users/Dobro%20Selo/Downloads/URN-NBN-SI-doc-DF7JELZG.pdf - file:///C:/Users/Dobro%20Selo/Downloads/URN-NBN-SI-doc-DF7JELZG.pdf
Posted By: beTon
Date Posted: 05-Mar-2015 at 08:29http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI%3cimg%20src=">oc-DF7JELZG/e7132551-9a4a-4063-aae6-aa093e4d26d7/PDF">http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SIoc-DF7JELZG/e7132551-9a4a-4063-aae6-aa093e4d26d7/PDF

~

исто не е довршена реченицава

сепак новите трендови кои се апропо ново гетоизирање на масите [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=552&PID=190111#190111 - 1 ] ни на сон не го дозволуваат ова

~

Скопје Отворен Ко Спонзоруша за пари и во МСУ може да се купи гарсоњера а
Posted By: beTon
Date Posted: 05-Mar-2015 at 08:40

не дека е битен но корисен текст е

а за активен линк на горната адреса смајлитo сменете го со   : и d

DISPERSED AND DECENTRALISED SETTLEMENT SYSTEM - https://www.openaire.eu/search/publication?articleId=doajarticles:%3cimg%20src=">a15921ffc0c7de909ccced6c963dd9a">https://www.openaire.eu/search/publication?articleId=doajarticles:a15921ffc0c7de909ccced6c963dd9a


Posted By: beTon
Date Posted: 05-Mar-2015 at 08:47не ми се верува пак зицер, до словенскиве модели лесно не се доаѓа

http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=SEARCH&base=50001&select=%28ID=27203426%29 - http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=SEARCH&base=50001&select=%28ID=27203426%29


Posted By: beTon
Date Posted: 05-Mar-2015 at 09:21

ме изненади денеска темата на сителовата утринската програма - Скопјанизација на Македонија или обратно, но не толку темата колку абер од еден гледач дека и кај нас социјалистички имало ограничување за населување во Скопје, но индиректно, односно човек неможел да фати работи по ОЗТеата доколку не е жител на Скопје, а фирми кои морале да ангажираат луѓе од внатрешноста плаќале пенали за тоа, иако претпоставувам дека и ваквата политика не ја спроведувале доследно или немало кој да ја спроведе имајки го предвид опуштениот табиет

но сега во капиталистички околности ова е речиси неизводливо, освен ако не се направат нови бизнис и индустриски јадра надвор од градот каде и индустријата и бизнис секторот би смееле да инвестираат а со тоа и единствени места каде би се дозволиле нови доселувања, веројатно и тоа идејата за нов град Македон би можело да помогне во овој правец [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1343&PID=170870#170870 - 1 ]

без алтернативи Скопје останува единствена за повеќето, но истото е и во Србија и во Хрватска та и во Бугарија каде на два милиона имаат плус минус по еден магнет за економија и популација


Posted By: phenomenon
Date Posted: 05-Mar-2015 at 13:08
Originally posted by beTonдефакто долгорочно ако се знае дека храната енормно ќе поскапува и дека нејзината органска варијанта ќе им биде достапна само на оние кои имаат услови за живот на село, ваквата рурална реемиграција мора и треба да се истера на мускули и да се полакоми народ директно за живот на селоТи нели гледаш дека и малите градови сакаат да ги сотрат, а да не зборуваме за селата? Сè се гради и се инвестира само во Скопје. Ама ќе речеш имаш ТИРЗ-ови во Кавадарци, Виница и слично. Да, навистина атрактивни работни места со плата од 150 до 200 евра и со 100 саати прекувремена работа месечно.

Погледни ги податоците за североисточниот регион:

http://prizma.birn.eu.com/%D0%BC%D0%BA/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE - http://prizma.birn.eu.com/%D0%BC%D0%BA/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE

-Во наредните 25 до 35 години прети опасност Крива Паланка, Кратово, Демир Хисар и Македонски Брод да бидат избришани од список на градови во Македонија, а во Берово, Свети Николе, Дебар и Кушево бројот на население ќе се намали за повеќе од дупло.
-Над 35 проценти од вкупното население во државата е преселено во Скопје со тенденција на пораст од 1-1.5% годишно.
-За последните десет години од две соседни општини, Крива Паланка и Кратово се иселиле скоро 7000 жители, предупредуваат од регионален Центар за одржлив развој во Кратово.

http://aleksandarpisarev.blogspot.com/2014/07/0.html - http://aleksandarpisarev.blogspot.com/2014/07/0.html

http://www.malesh-net.com/index.php?option=com_content&view=article&id=177%3A-e-&Itemid=119 - http://www.malesh-net.com/index.php?option=com_content&view=article&id=177%3A-e-&Itemid=119


Куманово

Има локална самоуправа што не е способна да смени прегорена светилка на семафор, да не зборуваме за нешто повеќе.

Св. Николе

Иако поврзано со асфалтни патишта од сите страни, има само 4 автобуси дневно до Велес и Скопје и по 2 до Штип и Куманово. На територијата на општината не постои локален автобуски превоз кон селата.

http://dnevnik.mk/?ItemID=CF92290066325447A079DE47B2E5B4E9 - http://dnevnik.mk/?ItemID=CF92290066325447A079DE47B2E5B4E9

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 05-Mar-2015 at 15:12

мислам доволно сум јасен дека се залагам се аграризација, а не индустријализација, но денес за реемигранти пари на село се наоѓа само во форма на социјална помош, евентуално по некоја нива ако можат да закачат... а дури и факултетлии биле бадијала доколку немаат волја за инвестирање, макар имале и пари и план, просто кога си оставен сам на себе со декларативна помош од државата ко за секој еден веќе впрегнат земјоделец, просто човек се демотивира уште од старт, она немам трактор, немам вода-пумпа, немам гноиво, немам расадник, просто треба 20 години за да се стигне до еден хектар самоодржлива фарма, капак никој не ти уира рецка од комшии

затоа неопходно е државата да застане зад една ваква иницијатива, особено формирајки државни машински кругови и нормално делејки им земја на плодоуживање на сите заинтересирани реемигранти, но без едукација и колективизација во коперативи и тоа е бадијала, конечно ко што велам треба и да се здомат, а што е најизводливо преку државна програма за селски туризам т.е. обновувајки полураспаднати селски куќи чии домакини ги нема или немаат чиста сопственост да им се обезбеди нормален рурален дом на повратниците, а такви села има во недоглед за среќа со сеуште колку толку недораспадната архитектура која во ист момент и би ги здомила реемигрантите ем брзо би се ставила на располагање јавна рурална туристичка мрежа, логично проиводството на ваквите фарми би било логично да биде бар 50% органско

или во најмала рака нека направат вакво нешто во форма на израелските Кибоци бар за луѓе кои немаат навистина каде, дал сиромашни или банкротирани, или за оние на кои им е неопходен живот во природа ко пациенти и тешко заболени, просто колективен живот е секогаш полесен и поподнослив
Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 11:54

наспроти ова се стимулансите за скопско гетоизирање на масите

како страв од сиромаштија http://www.siromastija.mk - http://www.siromastija.mk

или можност за самовработување и занаетчиство со оглед дека вакво нешто ко инстант намера е исплатлива само за в Скопје

http://www.mtsp.gov.mk/content/AKCIONEN%20PLAN%202014-2015%20V8.pdf - http://www.mtsp.gov.mk/content/AKCIONEN%20PLAN%202014-2015%20V8.pdf

~

не дека не би сакал да има нови вработувања и перспектива во градов ѕа младите, но сметам дека треба да се искористат околностите, и материјалните и еколошките, и да се соѕдадат услови за рурална реемиграција на сите оние кои би сакале или би можеле да и скубнат на центрифугава, бар сеѕонски ако не целосно, она од пролет до есен да имаат каде да живејат здрав и мирен рурален живот
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=22416#22416 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=22416#22416

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=28300#28300 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=28300#28300

за линковите од вториов линк користете ја архивата на https://archive.org/web/ - https://archive.org/web/


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 11:56Скопје не е криво што народот е без Алтернатива


Posted By: phenomenon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 15:44
Originally posted by beTon


мислам доволно сум јасен дека се залагам се аграризација, а не индустријализација, но денес за реемигранти пари на село се наоѓа само во форма на социјална помош, евентуално по некоја нива ако можат да закачат... а дури и факултетлии биле бадијала доколку немаат волја за инвестирање, макар имале и пари и план, просто кога си оставен сам на себе со декларативна помош од државата ко за секој еден веќе впрегнат земјоделец, просто човек се демотивира уште од старт, она немам трактор, немам вода-пумпа, немам гноиво, немам расадник, просто треба 20 години за да се стигне до еден хектар самоодржлива фарма, капак никој не ти уира рецка од комшии

затоа неопходно е државата да застане зад една ваква иницијатива, особено формирајки државни машински кругови и нормално делејки им земја на плодоуживање на сите заинтересирани реемигранти, но без едукација и колективизација во коперативи и тоа е бадијала, конечно ко што велам треба и да се здомат, а што е најизводливо преку државна програма за селски туризам т.е. обновувајки полураспаднати селски куќи чии домакини ги нема или немаат чиста сопственост да им се обезбеди нормален рурален дом на повратниците, а такви села има во недоглед за среќа со сеуште колку толку недораспадната архитектура која во ист момент и би ги здомила реемигрантите ем брзо би се ставила на располагање јавна рурална туристичка мрежа, логично проиводството на ваквите фарми би било логично да биде бар 50% органско

или во најмала рака нека направат вакво нешто во форма на израелските Кибоци бар за луѓе кои немаат навистина каде, дал сиромашни или банкротирани, или за оние на кои им е неопходен живот во природа ко пациенти и тешко заболени, просто колективен живот е секогаш полесен и поподнослив
Благородно од тебе што се залагаш за аграризација и за здрав живот во природа, но за човек треба да се грижиш дури е на почетокот на болеста, а не кога веќе легнал на смртна постела.

Така и овде, огромен број села се начисто раселени и огромен број се со по едвај 10 жители, а ти мислиш да ги ревитализираш.

Погледни ги податоците од пописот во 2002 година:

- http://www.stat.gov.mk/publikacii/knigaX.pdf

Цели региони во Македонија се буквално празни. Имаш огромен број на раселени села на Плачковица и Конечка Планина, во валандовско, во Мариово, на Караорман, Стогово и Бистра, во мавровско, на Бабуна итн.

Села со многу мал број жители има во регионот кајшто се влева Пчиња во Вардар, на планината Манговица помеѓу Свети Николе и Пробиштип, во кратовскиот дел од Осогово итн.

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 17:04

se smeev chesto so komshiite - Vrati che se rode ubeden sum deka pri slednata ekonomska kriza, voena ili prirodna katostrofa, narod i te kako kje se vrati na selo, iako ova popoleka kje se sluchuva shtom pochne enormno da poskapuva hranata vo slednata decenija

ako se ima predvid deka ova kje bidne sluchaj, normalno e da se ramisluva kako da se otvori prostor za masovna reemigracija na i taka zachmaenite, prenaseleni i prezasiteni skopski geta, a kako poubavo nego so drzavna programa za reemigracija, prosto da gi polakomat lugjeto da biraat na koja planina bi sakale da se naselat so drzavna pomosh, em vmrezeni vo turistichki i agro kooperativi koi povtorno kje bidat menadzirani od drzavata

a toa shto selata se ispusteni tokmu e prilika za vakva inicijativa, odnosno najnanpred kolektivizacija na sekoja poluraspadnata a napushtena kukja, a potem i nivna revitalizacija za reemigranti


Posted By: phenomenon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 18:56

Oбјасни ми ги противречностите и недоследностите во твоите ставови доколку сакаш да те сметам за сериозен соговорник понатаму.

Во темата за Скопје 2014 тврдиш:


Originally posted by beTon


мислам повторив 10тина пати дека е нарачка, која независно кој и да беше на власт ќе мораше да ја испорача, дефакто со тоа требаше и се дефокусира одродувањето


Originally posted by beTon


она што на повеќето им изгледа дека е случајно и лесно решливо, или пак одговорност на овој или оној, се излажал дебело, но не е мое да ве учам дека ништо не е случајно а уште помалку дека е апла испреплетено и кармично и причинско последично, или пак да ве убедувам дека сите се пиони и мариони во сосем други раце


A oвде го тврдиш следново:

Originally posted by beTonako se ima predvid deka ova kje bidne sluchaj, normalno e da se ramisluva kako da se otvori prostor za masovna reemigracija na i taka zachmaenite, prenaseleni i prezasiteni skopski geta, a kako poubavo nego so drzavna programa za reemigracija, prosto da gi polakomat lugjeto da biraat na koja planina bi sakale da se naselat so drzavna pomosh, em vmrezeni vo turistichki i agro kooperativi koi povtorno kje bidat menadzirani od drzavata

a toa shto selata se ispusteni tokmu e prilika za vakva inicijativa, odnosno najnanpred kolektivizacija na sekoja poluraspadnata a napushtena kukja, a potem i nivna revitalizacija za reemigranti


Дали ти навистина мислиш дека на власт на која ѝ е наредено да спроведува нечии илуминатски агенди, ќе ѝ биде допуштено од истите да стимулира повраток на своите граѓани на село, кадешто би станале производители на храна и лека-полека би се осамостоиле и не би биле понатаму толку зависни од државата колку што се сега?

Теоретичарите на заговор тврдат дека целта на светските моќници е да се направат луѓето што е можно позависни прво од локалната држава, а со текот на времето и од светската држава. А тоа најдобро се постигнува така што луѓето ќе бидат дестимулирани да произведуваат сопствена храна и да бидат принудени да чекаат милостина од државата. За таа цел се оди кон уништување на селата.

Ти со кој памет очекуваш илуминативе да ѝ дозволат на нашава влада да спроведе ревитализација на селата и да поттикнува миграција град-село така што ќе дава помош и државни кредити на повратниците, што би било во директна спротивност на интересите на светските владари во сенка!?

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 19:17

прво за каков аоговорник ќе ме сметаш тоа мене не ме засега, а потем противречност во овие предожби нема, капак токму оваа власт се труди Скопје да го олабави од пренаселување дали преку дисперзираните студии, дали преку индустриските зона по другите градови, а посекако преку дебело субвенционирање на земјоделието

но проблемот е друг како градски луѓе да ги направиш руралци, е а тоа треба навистина инвентивен и долгорочен проект, кој и при промена на власт би опстанал, пример машинските кругови кои би ги формирала државата да ги остави во раце на реемигрантите односно без нивна согласност да неможе утре некој да ги раскрчми, или куќите кои ќе им се отстапат на уживање да им се дадат доживотно но под услов да се постојано отворени а рурален туризам, или евентуални ЗИКови кои би им помагале во преработката и пласманот на соровините да се префрлат во општински раце но со строга контрола од http://agencija.gov.mk - АПРЗ само компоти и слатка од дињи да прават ќе неможат да кренат глава од профит односно ќе имаат сигурна работа, јасно за секој регион треба од агенцијата да стимулираат кај реемигрантите подобни култури и насади

~

офтопик

незнам само од кај изввлече заклучок дека илуминати стојат зад нарачката на Ск'14 мислам добро потецирав дека тоа се нашите служби


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 19:30

доплнителен мотив е ова со руралните патронажни - медицински служби што профункционира лани

исто би било корисно да се субвенционираат во овој правец и лизинг за стари возила на реемигрантите, а покрај тоа и да им се овозможи да имаат на распогање при машинските кругови и возила ко теренци покрај сета останата земјоделска механизација, пример во контекст селскиот туризам ко понуда, во принцип секој ваков машински круг би требало да има и теренец и комби - односно пикап и там...


Posted By: phenomenon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 19:32
Originally posted by beTonно проблемот е друг како градски луѓе да ги направиш руралци, е а тоа треба навистина инвентивен и долгорочен проект,


Mногу лесно. Нека направат до селата асфалтни патишта, нека има редовен и квалитетен автобуски превоз, нека направат водовод и канализација, нека спроведат телефонски линии, Интернет и кабелска, нека формираат комунално претпријатие кое ќе го собира сметот по селата, нека изградат амбуланти и аптеки, градинки, селски домови на културата, селски библиотеки, нека отворат добро снабдени продавници во кои нема да се продаваат производи со изминат рок на траење, нека обезбедат редовно и квалитетно снабдувањње со електрична енергија.

Нема да веруваш колку луѓе би отишле да живеат во такво село. За многу кратко време ваквите села би нараснале до ниво на паланки.


-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 20:00

како ги пореди небаре без ова ништо, да знаеш колку народ би скубнал доколку само струја има,а што би се покрило и во најрурални место дал со ветерници или соларни панели

градинки во рурални места тоа мислам склет комбинација, за такво нешто на село се баба и дедо, евентуално да се самоорганизираат самите дојденци за солидарночување на деца кој за што и колку е слободен, но штом посреди е селски туризам посекако мајките ќе мора да бидат дома, додека татковците 'евентуално' на нива доколку избрале таква опција за преживување, може би терале медно или занаетчиски, уметнички итн.

библиотеки, домови, аптеки тоа е лесно решливо, амбулантите за сега се врзани за бројност на население, додека патронажните служби ги покриваат помалите места

она за водата лино сум поборник за артериски бунари,комотно по една бушилица во секој машински круг или бар општина и нека редат цевки, со оглед дека треба и за наводнување и за пиење

додека за асфалтирање патишта да и тоа треба, но лично заради автентичност и онаму каде има за тоа консензус освен услови, да се оди само со чакал, односно само тампон, веројатно субвенции за теренци би завршиле работа, а зошто не и за кросови па и за мтб
Posted By: phenomenon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 20:50
Нека изгради Владата вакви села, па да видиме дали нема да се најдат кандидати за преселба од град в село:

Груијер, Швајцарија

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/20020808_gruyeres_01.jpg - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/20020808_gruyeres_01.jpg

Ширакава-го, Јапонија

http://jornadakamoi.com/wp-content/uploads/2014/12/Shirakawa-go_from_Shiroyama.jpg - http://jornadakamoi.com/wp-content/uploads/2014/12/Shirakawa-go_from_Shiroyama.jpg - http://jornadakamoi.com/wp-content/uploads/2014/12/Shirakawa-go_from_Shiroyama.jpg

Санта Мадалена, Италија

http://photos.wikimapia.org/p/00/03/96/50/08_full.jpg - http://photos.wikimapia.org/p/00/03/96/50/08_full.jpg-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 21:07

dovolno e da obnovat nasite poluraspadnati kameni kukji po starite sela, klasichno so chardak, erker, plevna i ne treba povekje, glavniot moment e organiacijata i kooperativnost...


Posted By: phenomenon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 22:26
Originally posted by beTon


dovolno e da obnovat nasite poluraspadnati kameni kukji po starite sela, klasichno so chardak, erker, plevna i ne treba povekje, glavniot moment e organiacijata i kooperativnost...


Зошто досега не обновија? Нивните претходници, а и оние од СР Македонија и НР Македонија наместо да инвестираат во селата, тие на секој начин гледаа да ги запустат, а сега ваму ќе ми продават рог за свеќа.

Еве ти линк од пописот на ФНР Југославија во 1961 година. Спореди ги селата што ги знаеш во '61 година колку жители имале, па спореди со претходниот линк кадешто е пописот од 2002, истите села колку жители имаат сега. Во кумановско има села што се намалиле за повеќе од 10 пати. НР Македонија ти започнува од 241 страница!

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1961/Pdf/G19614001.pdf - http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1961/Pdf/G19614001.pdf

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 06-Mar-2015 at 23:27

кај го тераш у аут муабетов, зошто, јасно е зошто, индустријализацијата и тогаш и сега им е императив на сите власти, така полесно ќе можат да ги сервисираат процесите, иако факт е дека наскоро ова ќе им биде особен проблем штом почне да расте цената на нафтата а со тоа и на храната, а особено доколку удри повторно некое економско цунами, комотно може и да извлечеме инспирација ем поука од комшилук Србија ги преживеа санкциите и војната со нато само бидејки селото им беше јако па имаше храна и покрај невидената инфлација, дури и сега дише на шкрги ради сеуште живите села, иако голем дел население исто ко и кај Скопје се има населено околу Белград, со оглед дека во Белград дури и во периферните Батајница и Борча или е скапо или нема место за окупирање

разликата е што кај нас има многу испустени села чии сопственици и така ги нема или нивните наследници неможат да ја префрлат сопственоста на себе бидејки се премногу, ова земено за градбите, а и земјата кој не плаќал данок во титоизмот веќе и така му е одземена, сепак и државата има на претек земја која колку и да е здивена доколку се има машински кругови со тешка агро механизација лесно сето тоа ќе го припитоми, поентата е да се активираат и селата и земјата а како истите би биле атрактивна опција за сите кои сакаат да се тргнат од градов

за ваков проект, треба прилична волја и консезус со оглед дека е нешто што би требало долгорочно да се турка, иако добро би било на јуриш ова да се направи та на едно 100к луѓе односно 20к семејства да им се овозможи лесна реемиграција, по семејство да имаат по 5 хектара тоа е озбилна работа, и неопходни се машински кругови со огромни инвестиции пр. еден машински круг на (идеално) 20 семејства а и така законски ова е веќе во игра за секој кооп [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=174867#174867 - 1 ] но за истите да можат лесно да се одржуваат би било корисно на општинско ниво да функционираат ко такви, ем да нема кавги и ситничарење околу распоредот макар истиот бил и дигитално менаџиран [ https://www.youtube.com/watch?v=oCDAu2vtauo - 1 ]


   


Posted By: zdravozivo
Date Posted: 07-Mar-2015 at 00:14
Originally posted by phenomenon

Нека изгради Владата вакви села, па да видиме дали нема да се најдат кандидати за преселба од град в село:

Груијер, Швајцарија

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/20020808_gruyeres_01.jpg - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/20020808_gruyeres_01.jpg

Ширакава-го, Јапонија

http://jornadakamoi.com/wp-content/uploads/2014/12/Shirakawa-go_from_Shiroyama.jpg - http://jornadakamoi.com/wp-content/uploads/2014/12/Shirakawa-go_from_Shiroyama.jpg - http://jornadakamoi.com/wp-content/uploads/2014/12/Shirakawa-go_from_Shiroyama.jpg

Санта Мадалена, Италија

http://photos.wikimapia.org/p/00/03/96/50/08_full.jpg - http://photos.wikimapia.org/p/00/03/96/50/08_full.jpgВладата да изгради приватни куќи со прекрасни дворови? Па ај и за мене една....

Јас мислам дека не беше баш така...дане беше КАЗНА ако сам не си го средиш имотот
или закон да НЕ СМЕЕШ да градиш поинаку.


Ова се некако скапи комбинации за наши услови пријателе


Posted By: zdravozivo
Date Posted: 07-Mar-2015 at 00:43
Не барајте многу од животот на село, едноставен живот е главната модерна мотивација за враќање на населението.
Мене ми е доволно струја (солар) вода (бунар) интернет (ке се собериме со комшиите за една сателитска )
Скоро ништо од државата
И другите поголеми трошоци како возило кое малку троши,ситни намирници од дуќанче кое патем нема ништо зошто ништо не му се троши,а се што ќе порачаш ќе ти донесат, се исто така приватни...
За прва помош можам сам, е болница би сакал да има барем на половина час (многу села го имаат тоа, за жал не и моето посакувано)
Се што е надвор од ова би го сметал за бонус, незадолжително


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Mar-2015 at 10:12

со ова не барајте многу, и мене ме ставаш во контекст, та да поучам дека мојов предлог за ревитализација на стари испустени села не е барање многу туку добивање многу за малку

1. се решава со природно домување и органски лајфстајл иднината на млади брачни парови

2. се отвора простор за селски туризам кој би бил пр. бесплатен за деца, додека со бонуси за пензионери и невработени, со оглед дека ова би биле куќи обновени од државата, на стопаните доволно им е да чуваат клуч од одаи а само за секоја додатна услуга да наплаќаат, нормално за и за домашни и за странци да наплат по официјален ценовник, профитото да го влечат од храна и ракотворби евентуално сапун

3. машинските кругови и сега со 90% од инвестицијата се покриени од државата, колку повеќе за некој што сака да почне живот на село

4. тоа за ИК пошто З-то од зик-от би одел како форма кај реемигрантите е повеќе Идеја како да се помогнат реемигрантите од старт да можат да стигнат до финален производ типичен или плодоносен за специфична област, настрана што и самиот селски туризам а и самите стопани ќе имаат од тоа ќар

5. само ваква политика може да влијае позитивно и на наталитето и на сиромаштијата и на бесперспективноста, убеден сум дека Македонија вака би им понудила алтернатива на граѓаните да не се натиснуваат во Скопје во смог и кладилници, во робијашки квалитет на живот со радост зарабена во четири ѕида

единствено од ова може да има кабает нашиот мултикултурализам, односно дали ваква програма треба да оди по малцински клуч, или треба да се пушти кому иде, лично сметам дека од кому иде нема зијан доколку главниот фокус на земјава е аграризација наместо решавање бесперспективни ситуации, сигурен сум дека народ ќе чека на ред со години, а само заради ова би требало да се припази на малцинскиот праг за да нема ситнопаланечки премерувања

во основа треба рационализација на ваквата идеја, пример за ваква обнова на селата, посекако треба и дрво во изовилство, а кое не би смеело да се набавува поинаку него од јавно претпријатие ко Македонски Шуми односно пилани кои за вакви цели нема да наплаќаат ништо односно сите трошоци би оделе на самото ЈП, евентуално би можело да се оди и со 'државна' столарија, керамиди и олуци - рурален социјализам што да кажам битно нека се создадат услови за младите да видат што е Слобода
Posted By: phenomenon
Date Posted: 07-Mar-2015 at 17:27
Originally posted by beTon


како ги пореди небаре без ова ништо, да знаеш колку народ би скубнал доколку само струја има,а што би се покрило и во најрурални место дал со ветерници или соларни панели


Навистина? Тогаш зошто не скубнат во Ранковце и Гиновци, села кои нудат неверојатно квалитетни услови за живот за македонски прилики?

Ранковце

- општински центар со одлична веб страница што редовно се ажурира http://rankovce.gov.mk/ - http://rankovce.gov.mk/
- водовод
- канализација
- осумгодишно основно училиште
- амбуланта
- ветеринарна станица
- пошта
- во фаза е формирање на Јавно комунално претпријатие и Единица за противпожарна заштита
- има одлична сообраќајна поврзаност со Крива Паланка и Куманово и редовен автобуски превоз

http://rankovce.gov.mk/?p=234 - http://rankovce.gov.mk/?p=234

Гиновци

- водовод
- канализација
- одлична сообраќајна поврзаност и редовни автобуски линии кон Крива Паланка и Куманово
- парк со езерце за спортски риболов и мини зоолошка градина http://www.mojataubavagradina.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2007:parkot-ginovce-najubaviot-privaten-park-vo-makedonija&catid=88&Itemid=530 - http://www.mojataubavagradina.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2007:parkot-ginovce-najubaviot-privaten-park-vo-makedonija&catid=88&Itemid=530
- мотел-ресторан со бензинска пумпа
- 2 километри источно од селово се наоѓа ТИРЗ Ранковце

http://rankovce.gov.mk/?p=202 - http://rankovce.gov.mk/?p=202


Покрај овие села ќе поминува и пругата од Коридорот 8.

Селата и населбите од Скопска Блатија што се без канализација, загадени и водоплавни да не се подобри места за живеење?

Па тогаш зошто нема масовно населување во Ранковце и Гиновци, beTon? Какви маани им најдоа. Да не чекаат случајно тапан? Зарем не им требаше само струја, како што викаш ти?

-------------
開始されていないだけの戦いが失われ、


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Mar-2015 at 17:38те поздрави амбиент и архитектура!

~

значи за да полакомиш градски луѓе да шалтаат на село тоа треба да се живописни предели, посекако ридско-планински земи го пример Зрзе или Облаково или Маково итн., ем поентата е да се ревитализираат испустените села, а и селски туризам во Ранковце малку утре ама ај и таму може да се проба сметам дека за вакво нешто да бидне атрактивно треба автентичност

комотно за тертип земи ја од телма репортажава за тоа какви села градби прелагам да се ревиталиираат и во кој контекст

Originally posted by http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=181163#181163 - +Protagorist

]
[tube]sU-_chahn68&start=35[/tube]

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=144237#144237 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=144237#144237 [ http://carolapucci-tips.blogspot.com/2013/05/macedonian-village-stay-what-would-you.html - 1 ]


Posted By: beTon
Date Posted: 07-Mar-2015 at 19:05квалитетно урбано живеење сега е Казна

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1476&PID=119355#119355 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1476&PID=119355#119355

-------------


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 08-May-2020 at 20:19
Дали Скопје треба да има два милиони жители?

Бошко ВИДОЕСКИ, дипл. инж. арх.

Што ако се исполнат во целост бројките за максимално предвиден број на жители за секој плански опфат на територијата на град Скопје? Колку жители би имало Скопје? Два милиони? Три милиони? Што е со остатокот од Македонија? Каде е тука рамномерниот развој?

Ваквото сценарио, со ваквите прашања, парафразирани во овој текст, му ги поставив на еден професор по еден од предметите од областа на урбанизмот на Архитектонскиот факултет во Скопје, пред некои 6-7 години. И за овој текст сосема е нерелевантно во каква констелација беа поставени тие прашања, како што се нерелевантни и фантастичните одговори на професорот на тие прашања. Иако текстов првично го замислив и почнав како детален опис на конкретната студентска случка со која се врзуваат прашањата, а од кој опис требаше читателите сами да ги извлечат извесните заклучоци; за потоа неколку пати да го променам концептот на текстот, но оставајќи ги воведните, помалку наивни и детски дилеми слободни сами по себе, сметајќи дека поекспресивно ќе бодат во очите на читателот, поекспресивно ќе ѕвонат во ушите.

(...)

Е во ваквата нерелевантност на застарените податоци не само за бројот на населението туку и за многу други (би рекол и поважни) статистички категории кои се содржани во пописот започнуваат проблемите со нерамномерниот развој во државата. Пописот како најважна статистичка операција е една од клучните подлоги врз кои се базира целиот систем на просторни и урбанистички планови во една држава кои се хиерархиско структурирани и поставени по инклузивен вертикален принцип на субординација. Попросто речено, плановите од понизок степен „се содржат“ во плановите од повисок степен и се усогласуваат сукцесивно сè до највисокиот – Просторниот план на една држава. И ако претпоставиме дека тоа кршење (и/или преќутно одобрување на кршењето) на инклузивниот вертикален принцип на субординација, најчесто тргнува од самата парцела (улога играат и Законот за постапување со бесправно изградени објекти) која крши одредени ограничувања дадени со Деталниот урбанистички план – кои пак веќе отстапиле од ограничувањата дадени со планот хиерархиски над него – Генералниот урбанистички план, кои пак ограничувања веќе отстапиле со ограничувањата во Просторниот план на општината – кој отстапил од Просторниот план за регионот – а тој отстапил од Просторниот план на државата – кој пак веќе истекува и губи на релевантност (а за евентуалната припрема и спремање на некој нов нема нови пописни податоци), сме добиле идеални услови за кршење на членот 57 од Уставот. Од површина за градба, преку парцела, до ДУП, преку ГУП, преку ПП за општина, ПП за регион и конечно до ПП на Републиката – тоа се шест или седум степени на можни (и за жал најчесто силно присутни) прекршувања на инклузивниот вертикален принцип на субординација. Дури и во идеална смисла, да претпоставиме дека не било сè така црно, и да постоеле отстапувања само кај една алка од синџирот на просторни и урбанистички планови, сметам дека и со нив во одредена мера се нарушил императивот за рамномерен регионален развој.

(...)

И ако градот го замислиме како чаша наполнета со 80 отсто вода од својот вкупен волумен, а ние сè уште ја полниме, евентуално ќе дојдеме до точка до која ќе ги исполниме и тие „резервни“, иако нестабилни, 20 отсто. И кога ќе се наближиме до стотиот процент, веќе нема да можеме така лесно да ја носиме чашата во рака и да се движиме со неа. Аналогно, кога инфраструктурата и капацитетите на еден град се исполнети блиску до точката на преливање, тешкотиите со „движењето на преполнетата чаша во рака“, на ниво на град, претставуваат проблеми во сообраќајот, паркирањето, водоснабдувањето, фекалното и атмосферското одведување на водите; проблеми со немање место по градинките; преполнети класови во основните и средните училишта; намалување на парковското зеленило и јавните простори; неефикасниот јавен превоз; нехуманата дистанца помеѓу зградите и губењето на приватност, светло и видик во домовите; блокираното струење на воздухот итн. А кога во чашата, иако веќе полна, продолжуваме да истураме вода – ја преливаме. Таквото преливање е споменатата „фавелизација“ на градот – односно континуираното сукцесивно намалување на квалитетот на живот кое пак најдобро го чувствуваат оние кои биле во чашата и кога била 70 отсто полна. На оние пак, кои „избегале“ од 30-40 отсто исполнета „чаша“ и се преселиле во некоја друга, 90 + % полна (најчесто заради економски мотиви, а поретко заради социолошки) речиси и да не им е важно во какви услови ќе живеат сè додека таквите услови одат рака под рака со овозможување егзистенција.
И кога овие две групи ќе ги спротивстават своите тези и аргументи, а од кои секоја една е точна и легитимна од своето гледиште – доаѓаме до толку познатата поделба на „скопјани“ и „провинцијалци“, поделба која не е тема на овој текст, но силно задира во кохезијата на едно општество. А корените на таквата поделба, гледаме, произлегуваат од лошото просторно и урбанистичко планирање. Произлегуваат од „мртвиот збор на хартија“ во Уставот, според кој Републиката „се грижи“ за рамномерниот регионален развој. За жал реалноста ни кажува дека не е така.

https://www.porta3.mk/dali-skopje-treba-da-ima-dva-milioni-zhiteli/ - извор

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 08-May-2020 at 22:21
Коментар:

Авторот, сосема нормално, се осврнува на урбаната мафија во Скопје и уништувањето на урбанизмот во последните 30 години. Апсолутно се согласувам дека урбаната мафија, неинвентивните компании, корумпираните, неспособните и безидејните политичари, лошиот јавен сектор и ниското ниво на свест помеѓу народот претворја еден пристоен, но недовршен град, со добра основа за натамошен развој и значително зеленило, во натрупана бетонска фавела. Но, авторот ова во голема мера го поистоветува со самиот развој на градот, не обрнувајќи големо внимание на можноста за значителен, но правилен раст.

Исто така, споменат е и нерамномерниот развој на државава, што исто така е многу валдина поента на чиешто исправање мора да се работи.

Не се согласувам со духот на неговиот текст, кој вели дека Скопје премногу пораснало. Напротив, Скопје се` уште е неисполнет град - по број на жители, а особено по содржините кои ги нуди.

Во насока на правилен развој на Македонија, властите би требало да усвојат стратегија „Северна Македонија 2050 - економски, демографски и просторен развој“, со којашто би се испланирале одредени процеси во државава во наредниве 3 децении - рамномерниот регионален развој и намалувањето на економската нееднаквост, справувањето со урбаниот хаос во градовите и би се направил обид за целење кон демографски развој преку стабилизирање на фертилитетот, ремиграција и имиграција. Овој план би се надополнувал со други, како на пример Новиот зелен договор и Националната транспортна стратегија

Со неа, би се создале нивоа на градови во Македонија, и секој град би напредувал согласно своето ниво:

Alpha (републички центар): Скопје. Треба да целиме кон претворање на Скопје од полу-комплетен и полу-хаотичен град со ~640.000 жители во метро областа, во економски, индустриски и културно силен град од 900.000 луѓе.
Beta+ (регионални центри): Тетово, Охрид, Битола, Велес, Куманово, Штип и Струмица.
Beta- (локални центри): Гостивар, Кичево, Струга, Прилеп, Кавадарци и Кочани.
Gamma+ (микро-локални центри): Дебар, Неготино, Крива Паланка, Свети Николе, Делчево и Виница.
Gamma-: Ресен, Пробиштип, Берово, Кратово, Богданци, Крушево и Македонска Каменица.
Delta: Валандово, Македонски Брод, Демир Капија, Пехчево и Демир Хисар.

Понатаму, крајно потребна е ревизија на секој ГУП и ДУП со цел отстранување на урбаниот хаос. Секој план треба детално да се анализира, да се увидат урбанистичките, хуманистичките, еколошките и економските штети кои ги предизвикува и да се пронајдат зградите-натрапници. Во рок од 3 децении, а доколку е нужно и повеќе, да се работи на нивно отстранување и создавање на хумани населби, согласно потребите и типот - блокови по европски терк во Дебар Маало, комиблокови опкружени со зеленило во нов Аеродром и листовно предградие во Петровец.

Државата треба да води одговорна демографска политика за да спречи економски и социјален колапс преку нагло и големо намалување на населението. Покрај зголемување на стапката на фертилитет (1.8 е реалистична и задоволителна бројка), треба да се стремиме кон враќање на дел од емигрантите и Македонците во странство и привлекување имигранти од земји како Венецуела, Иран и Виетнам.

И уште многу други работи, како план за руралните средини, потребата од прераснување на одредени села во градови, влијанието на ЕУ и укинувањето на границите во растот на Скопје во битен град на Балканот...

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 09-May-2020 at 01:01

Авторо заборава да ги детектира корените на ваквата урбанистичка касапана [ http://archive.is/1jwXL#selection-611.1-611.940 - 1 ] урбаната мафија е само нус-ефект од истите ...
1. пред се’ тоа е форсирањето на индустријализација на Скопје во екс-ју, која кога колабира по распадот на Јупиславија придонесе во транзицијата за распашој менталитет кај СкОпЈаНи, едни нагло се збогатија други нагло осиромашија, тоа пак доведе до масовна дивоградба кај вториве, а и првите учејќи од нив не двоеја да затераат така, но ваквиот менталитет си има и постар дифтарски рефлекс [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=79&PID=18583#18583 - 1 ]

2. никаквата фискална политика на државата при што едвај буџет се крпеше за Чевли во Полиција или Ракавици во Здравство, неретко од Дома си носеа луѓето свои залихи на работа, а не пак за Урбанизам некој да можеше нешто да издвои, што низ разни амплитуди беше стандард се до Фискализацијата пред 10-тина години, доколку му е познато на Архитекто градот немаше ни 50% покриеност со канализациона мрежа претходно, децентрализацијата на општините пак колку и да е вишок некому бар овој проблем почна да го решава, ако мисли дека претходниот централизиран модел е токму зошто ништо на овој план не сториле во екс-ју!? веројатно треба друг поодржлив модел, но ни нагло општините не се осамостоија туку во 2-ве фази одеше децентрализацијата [ http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=544&PID=40787#40787 - 1 ][ http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=164&PID=31978#31978 - 1 ] та само општините кои веќе ги исполниле европските норми и впрегнале капацитети за независно делување добиваа одврзани раце за фавелизација самоуправност што требаше да го осуетат професорите на Градежен наместо да чекаат на властите сами да глумат урбани естети, најчесто реагирајќи постфестум ...

3. архитектите инжињерите студентите воопшто како локална авангарда, освен на БИМАС што ќе се прошетаа немав видено да прават Трибини Проекти да формираат Невладини кои активно ќе бидат дел од културното ако не социјалното миље, бреј од Виена се крена Македонец тука да впрегне Трибина а колегите професори од Скопје го изигнорираа [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=303&PID=14333#14333 - 1 ][ http://archive.is/xKo5W#selection-1729.630-1729.994 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=846&PID=63494#63494 - 1 ] конечно можеа бар тука на Билд да земат учество во дискусиите и да помогнат да се крева свеста дека Урбанизмот не е појава која е обврска само на експертите туку сите сме должни низ дебата да го помогнеме неговото штимање!
би можел да редам еден куп фактори кои допринеле чашата да прелева, но факт е дека од постојниве околности нема да се излезе никогаш доколку не почне Систем да се Отвора поозбилно [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16040&KW=O-gov&PID=3153706#3153706 - 1 ] особено не доколку здрма натака светска економска рецесија а која веќе дрма само што сеуште на мнозина не им е јасно дека од 2008-ма истата е вештачки држена под контрола, прашање е дали и овој пат ќе успејат со нови диџитал-мани механизми ко претходно со хиликоптер-мони што би рекла швеѓанката во следното видео урбано урбано само урбано [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16040&KW=8xR4M7s6Gsw&PID=3153327#3153327 - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16040&KW=%F5%E5%EB%E8%EA%EE%EF%F2%E5%F0+%EC%E0%ED%E8&PID=3149509#3149509 - 1 ] да ја одржат на апарати светската економија, но веќе каскаат и за тоа ако репер е превртениот полициски хелиочопер во Петровец, малку шала да фрлам во паранојава, но тамам супер киматична поука добивме дека со никакви QE-a натака нема да може да се спасува кашаталстичката папазјада која до сега беше норма во банкорп секторот низ светот, камо мисли Авторо на текстот дека ние со лесно би се прилагодиле на тие околности и на поарно дека Урбанизам ќе истераме незнам, но дефакто во недостаток од Постојана Јавна еДебата дали по невладини партиски или народни еФоруми она што ќе не дрма натака ќе биде и дамбетер урбанистичка какафонија него постојнава! чинам пак оваа општествена појава ќе дочека транзициони времиња, а сетне кога ќе се насоберат премногу вишоци нормал некој истите утре пак ќе ги легализира, или во однос нив ќе импровизира во урбаниот поредок ...

... не сум паметен да кажам колку брзо ќе не стигнат оние транзициони времиња пак, сепак фокусот ми е дали истите ќе бидат и посклет, тогај само екс-ју колабираше, додека сега на цела светска економија и клецкаат колена, тогаш бар од парите на печалбарите иселениците и шверцерите се подживнуваше, сега прашање е дали и земјоделците мир ќе имаат ко Самоодржливи, тогаш Народ се помагаше како рефлекс од социјализмот та заедно си чистеа снего предпорти, додека сега заради кашатализмов и Човек да крвари му крвари некому пред праг ќе замижи, просто и мала криза да здрма тоа може да предизвика озбилни куршулуци доколу Итно не се Отвори Систем и на ачик не се извади што може повеќе информации за постојните проекти и агенди ем сето тоа да може да се коментира од Народ по Институционални еФоруми за да буквално Сите се Помогнат макар Идејно, кога тоа е на Право Место ем потикнато и со минимум субвенции заради еОпштествена Активност пр. Бесплатно Примарно Здравство, кое сега по дифолт преку никаква заслуга е пружено, чинам Многу Работи и да не се придвижуваат на поарно бар нема да заминат кон полошо во дадени склет околности како економско фијаско од инфлации девалвации стагнации или стагфлации што се’ не од економски ризици, та тоа само струја да поскапи бидејќи сега дистрибутер е австриец а не македонец па ето ти склет кој ќе предизвикува нестабилности на сите нивоа, И оди сетне чуди се на Чоеков што низ розеви очила гледа на Урбанизам како приоритет во моментов, да го прашам каде беше минативе 20 години вклучително и сите оние професори и архитекти кои верглаа на Порта3 да земат во континуитет да премеруваат анализираат и чешлаат состојби и визии ако не тука на овој тогај на некој свој еФорум при ААМ можеби ...

... во секој случај Поентата Му Е На Место некој озбилно закажал и по факултетите и по министерствата и по општините во однос Урбанизам и Просторни Планови ... само знам дека доаѓа време кога пеш наместо по тротоар сред партизанска ќе шета Народ, вистина замислете сценарио во кое комуналниот смет немоит да се однесе до ДРИСЛА!?


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 09-May-2020 at 12:23ова за пешаци по булевари би било некаде за деценија и кусур, а и тогаш оној кој знае сам да произведен биодизел или да истера на етанол, бар ќе подзбрчуе Мотор, фатаморгана која теоретски би ја избегнале доколку имаме електровозила или бар Електро Јавен Превоз пр. Шинобуси во случај дотокот на гас и нафта да се нерентабилни или пак отсечени, Но исто проблем се и emf-оружја па удрија ли и со нив ојдоа во аут сите модерни возила кои не верглаат без Анлансер воопшто без електроника, ќе барате од тракторите и оние првите ладушки на Курбла ... муабетов е што би било кога би било при ww3, што и немора да се случи доколку фокусот како Човештво ни е како да се Помогнеме, но кога тоа не го чиневме при Изобилство на Ресурси и нивна Експлоатација што пак ако рокне светската економија!? зар мадро ќе седи ето во најмала рака индискиот потконтинент!?
во овој контекст, ние и сега во нормални околности едвај нормално функционираме со ~1 Народ со се оние придојдените или на поминување, но збрчи ли светска рецесија, сметајте дека ќе има големи миграции, та замислете ~2 мил. па и повеќе Народ в Скопско Поле што тоа би значело, риск-менаџмент, бреј за вакво нешто мислам немаат ниту проекции ниту подобни решенија ќе извади некоја наша институција, не се само Чиста Вода и Храна во прашање, каде е Безбедност, ќе ги прашам воа самограните Мајки дали и во такви околности би изводеле и се шетале сами без Маж, наместо да си чукнат сите Глаите и да сконтаат колку е саат, Рурална Реемиграција е неопходна и без такви ризици да има на повидок а како би се зауздал постојниот бројлерско-лихварско-извршителски ќорсокак за Многу Сограѓани кои во Град им е Тесно а немаат каде на Село ниту кој како да им подаде рака таму толку се Упорни и http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=31595&KW=%CE%EF%F8%F2%E8%ED%F1%EA%E8+%CC%E0%F8%E8%ED%F1%EA%E8+%CA%F0%F3%E3%EE%E2%E8&PID=3152083#3152083 - Здраво Мотивирани ... [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27894&KW=%CE%EF%F8%F2%E8%ED%F1%EA%E8+%CC%E0%F8%E8%ED%F1%EA%E8+%CA%F0%F3%E3%EE%E2%E8&PID=3132443#3132443 - 1 ]
ова желбава "битен град' во вакви околности и те како ќе се исполни, нормално главна рачва при југо на https://en.wikipedia.org/wiki/21st_meridian_east - 21 балкански меридијан , спона без која никој неможе да премости геополитички кон босфорот, но без граници нели полесно оит и соработка и миграции но и иселување!
Originally posted by Staro Skopje

влијанието на ЕУ и укинувањето на границите во растот на Скопје во битен град на Балканот...Posted By: Staro Skopje
Date Posted: 09-May-2020 at 15:34
Состојбата можеби би се подобрила и со укинување на скопските општини и проширување на Град Скопје на целата територија на скопската област. Со тоа би се добила административна целина во скопското метро, а комуналиите би оделе на едно место, со што би се поттикнал раст на периферните населби и изградба на нови.

-------------
Градот убав никна, но го откорнаа


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 09-May-2020 at 17:55
Originally posted by Staro Skopje

Состојбата можеби би се подобрила и со укинување на скопските општини и проширување на Град Скопје на целата територија на скопската област.

навидум би се добил пофункционален Град, а всушност практично ќе почнат да се форсираат скапи а нерентабилни Проекти, за смека на тоа пак прирастот на население (ако не внатре) по периферијата ќе придонесе повторно за фавелизација ... можеби Чаре е да се запне дрско да се регулира Престој во градот, но тоа во кашаталистички околности нема логика!
... можеби попаметно е метро-ареа што ја викаш т.е. урбаното јадро од општини да се слејат под капа на градот, но повторно тоа во однос локалните проблеми ќе значи застој, освен тоа со ЗЕЛС како е протуркана децентрализација тешко дека би се ресетирал со лесно овој процес, ем ова може да е инспирација и други да се дрзнат на централизирање, иако веќе една ваква дочекавме на државно ниво кога се ресетираа многу помали и нерентабилни општини ...

Практично пробавме се’ од основна рамка, останува уште да се експериментира со европски модели на распределба Ингеренции и буџетски средства, а што моит со подзаконски акти да се регулира пр. правно испеглано преку ЗЕЛС во костец http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=591&PID=36044#36044 - Регионална Соработка за Проекти од заеднички интерес што веќе и постои како механизам но кој колку што ми е познато ет нефункционален или пак не е максимално впрегнат, тука лежи и главниот проблем т.е. немањето капацитети за ваквата соработка брзо да види бел ден, што е резултат дали заради немање сенс за просторните планови, дали заради немање кадровски капацитети кои од Заедничка Идеја би дотерале до Здружен Проект ... но и европски модели кај нас нема да доведат до стабилизација заради голема дискрепа(и)нца во стандардот односно приливот на комунални средства следствено и развојот, та нивно копирање повторно е само изгубено време ...

http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=164&PID=19098#19098 - http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=164&PID=19098#19098


... просто кај нас може и треба да се надеваме претежно на Домашна Инвентивност налик изводливо ноу-хау преку еОпштество при што фантастичните идеи тешките проекти и скапата опрема би ги истерале на свој грб, но што доколку Систем не е Отворен посекако некаде муабетов ќе закаже, пример 1. Планирање во кое ќе учествуваат сите ~ и Експерти и Факултети и Народ преку Невладини 2. Физибилитки кои наши Институти и Факултети ќе ги изработуваат и 3. направии или изведба кои нема да одат тендерски туку строго преку здружена иновативна селекција пр. за вардаровиот колектор можеше и требаше да се стори јавно приватно партнерство за Нова Технологија преку градот МЗТ и македонски Иноватори [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=334&PID=13354#13354 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=304&PID=15368#15368 - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=29&PID=14396#14396 - 1 ]

поентата ми е дека и’ 10 милиона Жители може да има Скопје доколку со отворање на системот (бар) се (под)заузда корупцијата непотизмот и потпросечноста, за што ни 100% транспаретност (налик сите Архиви да се на Ачик) не е доволно, туку треба токму секој еден Граѓанин од да дена фела, ем невладините во чиј домен на делување е истата, да можат да им улетуваат неповикани сред идеите проектите и агендите, но на таков начин да мора и нивниот глас да се брои, а за суштни промени да има механизам за Брза Непосредна Демократија преку еРеферендуми, што може делува прекоплицирано, но само вака може да се осигураме дека иднината нема да ни ет килава а онаму каде нештата се искилавени бар Сам Народ да се освести дека треба да Помогни за да одреден проблем се надмини или пак цели се исполнат ...Print Page | Close Window