Print Page | Close Window

Објекти кои го бележеа Скопје пред земјотресот

Printed From: build.mk
Category: Останати теми
Forum Name: Културно наследство
Forum Discription: Археолошки локалитети, цркви, манастири...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=960
Printed Date: 27-Oct-2020 at 15:47


Topic: Објекти кои го бележеа Скопје пред земјотресот
Posted By: mitatos
Subject: Објекти кои го бележеа Скопје пред земјотресот
Date Posted: 18-Jun-2010 at 23:41
Топиков ке го започнам со Старате Железничка Станица која беше еден од најимпозантните градби во тогашно време,иако денеска постои дел од него, сепак мислам дека вреди да го имаме цел додека не се узурпирал и тој дел што останал.

Мислам дека железничката станица е еден од главните обележја на Скопје.

1.


2.


3. После земјотресот.


4.


5.


6.Некаде 70-тите години


7.И Железничката денес како музеј.
-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)Replies:
Posted By: lslcrew
Date Posted: 19-Jun-2010 at 03:17
Сликата (6-тата) не е од 70-ти, мислам дека овие типизирани киосци се донесени некаде касни 80-ти.


Posted By: гитардемон
Date Posted: 19-Jun-2010 at 22:07
Скопје со голема.

Правопис Police.


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: SkyBoy
Date Posted: 20-Jun-2010 at 15:34

Ќе беше поинтересно доколку имавме фотки и од внатрешноста на железничката..Posted By: гитардемон
Date Posted: 20-Jun-2010 at 15:48
Има две-три на форумов во тие сликите од старо Скопје. Побарај во фото нишката за старо Скопје. Или гледај некој филм на YouTube за Тито во Скопје

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: mitatos
Date Posted: 31-May-2011 at 20:41
Ај малку да ја освежам темав , како објект бр два ја додавам зградата на народна банка, која беше ремек дело во тогашно време, јас лично сметам дека е голема штета што не се изготви оригиналниот проект:
Еве неколку убави разгледници како изгледаше тогаш:


-------------
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)


Posted By: spaceman091
Date Posted: 31-May-2011 at 21:02
golema steta sto ovoj objekt ne se gradi kako sto izgledal nekogas, dokolku se izgradi i oficerski mnogu ubavo bi izgledale dvete zgradiPosted By: zabegan
Date Posted: 01-Jun-2011 at 17:18
мене ми е жал што планот кој ги предвидел овие објекти, не се развил и понатаму како целосен план за организација на градските простори, иако има големо значење за градот
дури и овие прекрасни објекти не можат да ме фасцинираат поради фактот дека околу нив имало селски куќарки и сокачиња без душа, а градот бил тотално неорганизиран, традицијата на таквото „планирање“ продолжила се до земјотресот, па и после него и до денес имаме лузни и чирови од тоа


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 17-Jun-2020 at 05:31
Zabe сакаш да кажеш штета што не сме се шитнале на месоните и ние, конкретно овие објекти се кренати со http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=451&PID=228664#228664 - заемите од марсејската ложа , според тебе излегвит дека е попаметно да си шитне Чоек душа за да добие некакви минливи архи филмои кои заради хир би ги нарачувал и плаќал скапо виа туѓи архитекти!? оние помалите Фрактални сокачиња бар се наша иновација, во кои сме си ги пуштале нозете колку ни е долга чергата ...

но ето некој нагости потпуштил нешто вишок и за нас, си велиш убо било потпуштенот, хм, земено земно ето освежило визура, но духоносно не фрлило во долгорочно бунило, хм, си знаат оние кои работеле или престојувале во тие објекти, а сигурно и остали скопљани, како не би кога плоштадо т.е. проширувањето на ул.КаПе било https://web.archive.org/web/20181002061730/http://skopje24.mk/prostitucijata-ne-bila-zabraneta-erotika-na-skopski-nacin/ - најелитнио ориентално-европски сквер-бордел !
Originally posted by spaceman091

golema steta sto ovoj objekt ne se gradi kako sto izgledal nekogas, dokolku se izgradi i oficerski mnogu ubavo bi izgledale dvete zgradi
Posted By: zabegan
Date Posted: 19-Jun-2020 at 18:22
сакам да кажам дека Скопје за прв пат после неколку века станува град со урбанистичките планови кои се носени во тоа време, ама традицијата на пуштање на нозете до кај што е чергата останува, со фракталните сокачиња, додека не се угушиме во сопствените гомна

-------------
Architects create dreams...politicians create nightmares


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 19-Jun-2020 at 18:32

па види нам не ни е средена проста работа како регулација на отпадните води во Вардар, а ти ми кажуеш требало да си ги пуштиме незнам како нозете кон незнам каков урбанизам, точно треба едно по едно низ приоритети да се тера угоре, кај нас наопаку од угоре удоле на сите нивоа! фракталноста од овој аспект е само бекство за Народ од елитистичкио башибозук, конечно до вчера пола административни згради немаа ни градежна дозвола а не пак употребна односно на хартија си беа дивоградби та покрај нив мораше легислативно да се припушти кај сите останати! никако не разбравме кои се’ беа тие http://archive.is/4yiaV#selection-577.188-577.331 - државни објекти може и некоја која го бележела Скопје пред земјотресот!?


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 19-Jun-2020 at 18:36

бреј од ракав лапсус заради мелозвучност во последната реченица, просто анблок се што е изградено до 1962-ра е легализирано, зато и паметно е ако сака некој в Село да гради нешто ново, тоа да го чини врз темели од стара распадната Куќа со оглед дека речиси ниту една Општина нема планска документација топтан за сите Села во својо атар ...


Posted By: Zelenikovo
Date Posted: 19-Jun-2020 at 18:41

он топик ...

има многу кандидати кои би рекол се за во нишкава, но мислам овие од линков се помалку познати ... а би биле и добра постковидна поука дека натака главен акцент ќе треба да стаиме на Здравство и Земјоделие ...

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=44&PID=228811#228811 - http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=44&PID=228811#228811Print Page | Close Window