Print Page | Close Window

Управна зграда на ЈП „Водовод и Канализација“

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Административни
Forum Discription: Државни органи и јавни институции...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=995
Printed Date: 23-Feb-2019 at 13:52


Topic: Управна зграда на ЈП „Водовод и Канализација“
Posted By: Baze
Subject: Управна зграда на ЈП „Водовод и Канализација“
Date Posted: 26-Jul-2010 at 22:06
И јавното претпријатие Водовод и канлизација ке се пресели од бараките во нов обијект.Replies:
Posted By: Baze
Date Posted: 26-Jul-2010 at 22:07

Системот како решето, а „Водовод“ ќе си гради зграда

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ ќе гради нова управна зграда, информираат надлежните по вчера објавениот конкурс за идејно решение. Управната зграда нема да биде сама, таа ќе има и свои придружни содржини, но од претпријатието не појаснија што се' се подразбира под тоа. Детали за изгледот и за катноста на објектот, за тоа кој се' таму ќе биде сместен и колку пари ќе се потрошат за изградбата, ќе се знаат по завршувањето на конкурсот и изборот на првонаграден труд.

Од претпријатието не одговорија од каде нова зграда стана приоритет на „Водовод“ ако се земе предвид дека загубите на вода во системот, по разни основи, изнесуваат фантастични 60 отсто. Овој податок беше изнесен во годишниот извештај на претпријатието што пред два месеца го усвои Советот на Градот Скопје и покажа дека загубата со години е практично иста, а поскапувањето на водата за 100 отсто од пред три години, кое беше направено со цел тие да се намалат, било напразно.

Изградбата на нов објект, според надлежните во „Водовод“, е неодложна бидејќи сегашните бараки под Кале се времени објекти, подарени по земјотресот во 1963 година од државите што се солидаризирале со трагедијата. Во одговорот од претпријатието се вели дека во изминатите 20 години многупати била утврдена неопходноста од цврста градба на објект што ќе овозможи основни услови за нормално одвивање на работните активности, па според објаснувањето, токму сега дошло времето таа идеја да види бел ден.

- Управата на ЈП „Водовод и канализација“ функционира сместена во простории добиени благодарение на нашите пријатели од светот и нивната поддршка по катастрофалниот земјотрес во Скопје. Конкретно во нашиот случај тие се донација во форма на времени објекти - дрвени бараки од далечната 1964 година како привремено решение - велат во претпријатието.

Во однос на локацијата, од „Водовод“ не се сигурни каде ќе се наоѓа новата зграда, а не кажаа ни колку приближно би чинела изградбата.

- Се надеваме дека локацијата на која ќе се изгради овој објект ќе биде на постојната, каде што сега се наоѓаат времените бараки. Условите, начинот, роковите и останатите детали за изготвувањето и за пријавувањето на идејните решенија се утврдени во конкурсната документација и огласот што „Водовод и канализација“ го објави на страницата на Бирото за јавни набавки. Согласно награденото идејно решение, ќе се премине кон заокружување на финансиската конструкција, како и кон изнаоѓање можности за соодветни извори на финансирање на објектот - велат од „Водовод“.

Оттаму појаснија дека изградбата на објектот е од исклучително значење за вработените и за корисниците на услугите на претпријатието и затоа тековно, за секоја фаза од изградбата, навремено и детаљно ќе ја информираат јавноста.

Како што е познато, во времени објекти подарени по земјотресот со децении работат и вработените во Град Скопје, во речиси сите општини, во останатите градски претпријатија, како“Паркови и зеленило“, „Улици и патишта“, „Градски паркинг“, но и голем дел од државните претпријатија, како Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор. За жал, во слични услови се' уште се образоваат илјадници генерации ученици, затоа што многу основни и средни училишта во Скопје се' уште се сместени во трошни и распаднати бараки од по земјотресот, за кои се' уште никој не утврдил дека е приоритет да се изградат во цврста градба.

Јорданка Ивановска

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3034A65C4BDC4B44A6A8B14002CB9BF1 - http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3034A65C4BDC4B44A6A8B14002CB9BF1


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 27-Jul-2010 at 19:21
Уште еден ваков конкурс без позната локација?!? Изгледа и ова го планираат да премине во навика... и како после човек да не фрла дрва и камења?

А многу ме копка дали господата сепак по некое чудо ја знаат квадратурата на непознатата локација и ја навеле во конкурсот (како што беше случај со конкурсот за објект за градската администрација). Или пак можеби „оставиле“ потполна „слобода“ на авторите околу површината. Не знам во кој случај фарсата е поголема.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 27-Jul-2010 at 19:30
Позната е локација. Нели ова е кружната маркица на кеј до царина?


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 27-Jul-2010 at 19:39
Можно е, но според текстот во случајов пак има некоја магла, а веќе имавме нешто слично со „Градска Куќа 2“...

Еве кои делови ми бодат очи:

Во однос на локацијата, од „Водовод“ не се сигурни каде ќе се наоѓа новата зграда, а не кажаа ни колку приближно би чинела изградбата.

- Се надеваме дека локацијата на која ќе се изгради овој објект ќе биде на постојната, каде што сега се наоѓаат времените бараки.

Детали за изгледот и за катноста на објектот, за тоа кој се' таму ќе биде сместен и колку пари ќе се потрошат за изградбата, ќе се знаат по завршувањето на конкурсот и изборот на првонаграден труд.


Posted By: lslcrew
Date Posted: 02-Sep-2010 at 23:12

Нов конкурс за управна зграда

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ ќе го повтори конкурсот за избор на идејно решение за планираниот нов административен објект. Иако на повикот биле подигнати 18 тендерски документации, до крајниот рок за достава на понудите имало само две и од нив не е избрана ниту една. Сашо Лазаровски, директор на претпријатието, информира дека ниту едно од двете идејни решенија не ги исполнувало бараните услови во целост.

„Поради тоа ќе го повториме јавниот повик и се надеваме дека во вториот обид ќе одбереме соодветно идејно решение. Сметаме дека првата објава не се покажа како успешна, бидејќи конкурсот го распишавме можеби во несоодветен период, за време на летните одмори, па авторите имаа краток рок за изготвување на идејните решенија“, вели Лазаровски.

Идејата на ЈП е да изгради нова управна зграда, која, како што велат надлежните, им е повеќе од потребна поради несоодветните услови за работа во постојните бараки по Кале.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=B5CEF67269305C428086369E7BE5B69C


Posted By: my Macedonia
Date Posted: 28-Oct-2010 at 11:34


Doh

Doh

Барок и за новата управа на „Водовод и канализација“


Свои трудови на конкурсот за идејно решение на новиот објект испратија 11 автори, кои мораа да ги запазат стиловите на другите објекти што се планира да се градат на таа локација, односно барок, класицизам или неокласицизам

 
 
%20  
Новата управна зграда на јавното претпријатие „Водовод и канализација“ што ќе се гради на левата страна на реката Вардар ќе биде во старински стил и ќе мора по дизајнот да одговара на барокниот изглед на петте хотели и катната гаража што се планирани таму. Објектот ќе се гради на местото на постојните бараки на претпријатието на површина од 5.000 квадратни метри во основата, а ќе биде висок пет ката, плус купола. Во конкурсот за идејното решение се бараше да се запазат стиловите на другите објекти што се планира да се градат на таа локација, односно барок, класицизам или неокласицизам. Од „Водовод и канализација“ велат дека сé уште не се знае кој е победникот на конкурсот, односно по чие идејно решение ќе се прави новата управна зграда. Конкурсната комисија за една недела би требало да заврши со разгледувањето на трудовите и да го избере победникот. Надлежните најавија дека е можно да се организира и изложба на која ќе бидат прикажани сите трудови.

- На конкурсот се пријавија 11 учесници, но конкурсната комисија сé уште детално ги нема разгледано сите идејни решенија, затоа што освен на надворешниот изглед, мора многу да се внимава и на внатрешниот дел, особено на функционалноста. Ќе се внимава на сé, од паркингот, распоредот на канцелариите, до пристапот на странките. Во новиот објект се планира да се сместат сите служби на претпријатието, што сега се лоцирани во целиот град. Жирито е составено од три члена, кои долги години работат во претпријатието - објаснија од „Водовод и канализација“.

По изборот на најдобрите решенија, претпријатието ќе се обиде да најде можности или инвеститори што ќе го градат објектот.

Според деталниот урбанистички план „Парк 2“, во близина на управната зграда на „Водовод и канализација“ треба да се изградат и пет хотели и една катна гаража. Сите тие треба да бидат изградени во барокен стил за да одговараат со објектите што веќе се градат на левиот брег на Вардар, во рамки на проектот „Скопје 2014“.

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ од 1964 година работи во веќе руинираните бараки под Калето.
 
   
Автор: Александра Денковска
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1028101049127&id=14&prilog=0&setIzdanie=22118


-------------


Posted By: lslcrew
Date Posted: 31-Oct-2010 at 23:12

ЈАВНОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ "ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА"


Со нова управна зграда во барок-стил


Од ЈП "Водовод и канализација" велат дека на конкурсот се пријавија 11 учесници, но Конкурсната комисија се уште детално ги нема разгледано сите идејни решенија, затоа што освен на надворешниот изглед, мора многу да се внимава и на внатрешниот дел, особено на функционалноста. Ќе се внимава на се, од паркингот, распоредот на канцелариите, до пристапот на странките


Јавното претпријатие "Водовод и канализација" ќе добие нова управна зграда која ќе се гради на левата страна на реката Вардар, ќе биде во старински стил и ќе мора да одговара на барокниот изглед на петте хотели и катната гаража што се планирани таму. Инаку, објектот ќе се гради на местото на постојните бараки на претпријатието на површина од 5.000 квадратни метри во основата, а ќе биде висок пет ката, плус купола. Како што е наведено во конкурсот за идејното решение се бара да се запазат стиловите на другите објекти што се планира да се градат на таа локација, односно барок, класицизам или неокласицизам.

Од ЈП "Водовод и канализација" информираат дека се уште не се знае кој е победникот на конкурсот, и дека Конкурсната комисија за една недела би требало да заврши со разгледувањето на трудовите и да го избере победникот.
- На конкурсот се пријавија 11 учесници, но Конкурсната комисија се уште детално ги нема разгледано сите идејни решенија, затоа што освен на надворешниот изглед, мора многу да се внимава и на внатрешниот дел, особено на функционалноста. Ќе се внимава на се, од паркингот, распоредот на канцелариите, до пристапот на странките. Неопходноста од цврста градба на објект кој ќе овозможи основни услови за нормално одвивање на работните активности на нашето претпријатие беше многупати утврдена особено во последните 20-ина година кога на неколку наврати всушност се утврди дека изградбата на управна зграда за ЈП е неодложна пред се поради дотраеноста на постојните простории во времените објекти-бараки кои веќе не ја исполнуваат својата основна намена - информираа од "Водовод и канализација".

Оттаму додаваат дека градежните активности ќе отпочнат од вториот квартал во 2011 година и истите ќе траат не подолго од 3 години. Изградбата на објектот е од исклучително значење за вработените и корисниците на услугите на ЈП "Водовод и Канализација" - Скопје.
Но, според деталниот урбанистички план "Парк 2", во близина на управната зграда на "Водовод и канализација" треба да се изградат и пет хотели и една катна гаража кои треба да бидат во барок-стил за да одговараат со објектите што веќе се градат на левиот брег на Вардар, во рамките на проектот "Скопје 2014".

http://vecer.com.mk/?ItemID=87D0E2758A056A4085225762B9857EEA


Posted By: lslcrew
Date Posted: 06-Nov-2010 at 12:44

Водовод ќе гради барокна зграда

Објектот ќе никне на постојната локација на ова јавно претпријатие, под тврдината Кале, на површина од 962 квадрата, а ќе има приземје плус пет ката и подземен паркинг на две нивоа

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ ќе гради нов административен објект - управна зграда за сопствени потреби. Објектот ќе биде во старински сил - барок, класицизам или неокласицизам, на веќе постојната локација, каде што сега се бараките на претпријатието, под тврдината Кале. Од „Водовод и канализација“ велат дека објектот не е дел од проектот „Скопје 2014“, туку ќе се гради за нивни потреби, но сепак ќе се внимава тој да се вклопи во околината.

Зградата ќе биде на парцела со површина од над две илјади квадратни метри. Самата површина за градба изнесува 962 квадрати, а бруто-површината ќе биде 5.772 квадрати. Максималната височина на објектот ќе биде 21 метар и ќе има приземје плус пет ката. Ќе се обезбедат 115 паркинг-места со подземен паркинг на две нивоа.

Деновиве се очекува да се избере најдоброто идејно решение за објектот. Огласот беше распишан во септември.

- Изборот на прва награда и три откупи за идејно решение очекуваме да биде деновиве. На огласот се пријавени девет труда. При изборот на идејно решение особено внимание ќе се посвети на функционалноста на објектот за граѓаните да добијат брза квалитетна и ефикасна услуга. Корисниците на нашите услуги ќе добијат повеќе шалтери и поголем паркинг-простор, а и нашите вработени поповолни услови за работа, образложуваат од „Водовод и канализација“.

Од „Водовод и канализација“ се надеваат дека градежните активности ќе почнат во почетокот од вториот квартал на 2011 година, но не можат да прецизираат колку ќе чини изградбата на објектот.

- Финансиските проекции се' уште не се комплетирани, бидејќи проектот е се' уште во фаза на избор на идејно решение. Откако и тоа ќе се заокружи, ќе го имплементираме во нашите инвестициски програми за периодот 2011-2013 година, велат од „Водовод“.

Времетраењето на изградбата е планирано да изнесува најмногу три години.

Сегашните бараки на „Водовод и канализација“ се донација по земјотресот од 1963 година.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=E105806E4027124E8360BB12BAA3AC3F


Posted By: Mr.Edmund
Date Posted: 11-Nov-2010 at 20:45
Објавени се резултатите од конкурсот..... https://e-nabavki.gov.mk/eProcurementIntegration/PublicAccess/Dossie/dosieNotificationForBid.aspx?Id=331f602c-a70e-40d0-99f9-4bf4dce8a9bf&Level=3 - https://e-nabavki.gov.mk/eProcurementIntegration/PublicAccess/Dossie/dosieNotificationForBid.aspx?Id=331f602c-a70e-40d0-99f9-4bf4dce8a9bf&Level=3

Posted By: lslcrew
Date Posted: 22-Nov-2010 at 11:06
Избрано идејно решение за зградата на „Водовод“

Жарко Чаушевски ја доби првата награда, вредна 190.000 денари, за новата управна зграда на ова ЈП

Новата управна зграда на Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ ќе се гради според идејното решение на архитектот Жарко Чаушевски. Тој ја доби првата награда вредна 190.000 денари. Откупени се и три труда по 70.000 денари. Првиот - на Веселинка Герасимовска-Петровска, Геле Алиломов и И. Смилевска, вториот - на Васил Велков, Фетах Фетаху и Игор Василевски, а како трет е откупен трудот на Игор Неделковски и Јелена Стокуќа. На огласот конкурирале вкупно 9 труда. Ова го објави вчера Бирото за јавни набавки.

Управната зграда која ќе биде во старински стил - барок, класицизам или неокласицизам и ќе се гради на местото на кое сега се наоѓаат постојните привремени бараки под скопската тврдина Кале, на улицата „Лазар Личеновски“.

- Во неколку наврати се утврди дека изградбата на управна зграда за „Водовод и канализација“ е неодложна пред се' поради дотраеноста на постојните простории во привремените бараки кои веќе не ја исполнуваат својата основна намена, објаснуваат од ова јавно претпријатие.

Објектот ќе има приземје и пет ката, со максималната височина до 21 метар. Површината на градба ќе биде 962 квадратни метри, а бруто-површината 5.772 квадратни метри. Градежната парцела на која е изграден објектот има површина од 2.089 квадратни метри.

- Во приземјето на објектот ќе биде формиран едношалтерски систем, каде што на граѓаните ќе им биде овозможено непосредно комуницирање со вработените. Големиот влезен хол ќе создава чувство на современост во административното работење, објаснуваат од „Водовод“. Објектот ќе има две подземни полунивоа за паркинг со капацитет за 115 возила, како и помошни простории. Ќе располага и со кафе-ресторан со библиотека. Во зависност од потребите на вработените, постои можност и за планирање простор за чување на децата, како и простор за физичка активност за време на паузата. Доколку сите предвидени активности течат непречено, градежните активности ќе почнат на почетокот од вториот квартал на 2011 година и ќе траат не подолго од три години.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=9728D45C5649704B9EE844BD4B48D70C


Posted By: Mr.Edmund
Date Posted: 22-Nov-2010 at 17:43
А, знае некој дали ќе има изложба?

-------------
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 22-Nov-2010 at 17:48
Хммм... последна изложба што ја памтам јас беше за офицерски дом. Не сум оптимист...


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Dec-2010 at 14:09
Еве еден од конкурсните трудови

Автор: Игор Неделковски, диа
Соработник: Јелена Стокуќа, диа
Консултант: Проф. Станислав Миловановиќ

Posted By: FoSsiL
Date Posted: 02-Dec-2010 at 18:46
Kinda like it... But we will see... what the officials will choose...


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 02-Dec-2010 at 18:48


Изборот на победничко решение е направен (види погоре), а ова е еден од трите откупени трудови.


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 02-Dec-2010 at 19:28
But I haven't seen a render of the project which won the contest, yet. So I have no idea what they have chose... And that Baroque, Neo-Classicism, Classicism doesn't mean nothing until we see a render of the winner... And why have they bought the other projects, if they won't use them for any reason... they could just gave them rewards, or refund them... Idk... Maybe I didn't understand well, or the journalists didn't put the info well...


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 02-Dec-2010 at 21:15
@FoSsiL,некој ти го хакнал профилот и почнал да пишува на англиски

-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 02-Dec-2010 at 21:22
не... јас сум, тука сум... ама сакам малку да експериментирам.... се надевам нема да ви пречи....


Posted By: nylon
Date Posted: 02-Dec-2010 at 21:55
Originally posted by FoSsiL

не... јас сум, тука сум... ама сакам малку да експериментирам.... се надевам нема да ви пречи....

На добар пат си


Posted By: Mr.Edmund
Date Posted: 03-Dec-2010 at 00:06
Еве уште еден конкурсен труд.....ненаграден
Автор: Јане Стојаноски

-------------
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ


Posted By: lupo
Date Posted: 03-Dec-2010 at 00:33
ocenka - 3

-------------
...kaj si kapelo pak ke si kape...


Posted By: xnx
Date Posted: 21-Feb-2011 at 11:41

Се спремаат лопати за Градска куќа и за зграда на „Водовод“

Не само државната администрација, туку и градската ќе добие покомфорни простории за работа во нови згради под Кале, на Кејот на Вардар. Градоначалникот Коце Трајановски наскоро ќе удри камен-темелници за Градска куќа и за нова управна зграда на „Водовод и канализација“ на локација под Кале, имајќи предвид дека за двете ќе се копаат градежни јами. Предвидено е тие да бидат една до друга, на местото на старите бараки на „Водовод“, а за таа цел тие ќе бидат тргнати.

Неделава е склучен и договор за изработка на техничка документација за ископ на јами за наведените објекти со Градежен институт „Македонија АД“. Претходно беа завршени конкурсите за идејни решенија, но надворешните изгледи се чуваат во тајност. Објаснувањето е дека јавноста ќе биде известена кога градоначалникот Коце Трајановски ќе организира јавна презентација.

Советничката група на ВМРО-ДПМНЕ даде негативен одговор на прашањето за изградба во барок стил, кое е најпоставувано по презентацијата на проектот „Скопје 2014“. Но, затоа пак портпаролот на Трајановски, Неделчо Крстевски, ниту негира ниту потврдува дали и Трајановски ќе работи во барок.

За Градската куќа на Кале се знае дека ќе биде висока 21 метар, на парцела со површина од 2.367 квадратни метри. Во неа е планирано да се сместат околу 250 градски службеници, додека пак зградата на „Водовод“ нема да биде сама, туку со придружни објекти.

- Изградбата на нова зграда за „Водовод“ е неодложна бидејќи сегашните бараки на Кале се времени објекти, подарени после земјотресот од државите кои испраќале помош и се солидаризирале со трагедијата. Во изминативе 20 години многупати беше утврдена неопходноста од цврста градба на објект, кој ќе овозможи основни услови за нормално одвивање на работните активности - е објаснувањето околу потребата за управна зграда на јавното претпријатие.

Опозицискиот СДСМ на седница на Советот, на која се усвои Одлуката за деловен објект на „Водовод“, жестоко го критикуваше Трајановски и укажа на нерационалноста на овој потег. Неговиот совет беше да ги пресели вработените во зградата во Бутел, а не да троши пари на нова. Го обвинија дека не знае да ги процени приоритетите на метрополата и дека ова е чаламење со народни пари, имајќи предвид дека водата пред четири години поскапе за 100 насто, а и „Водовод“ продолжува да бележи загуби од околу 60 отсто од вкупно произведената вода.

Јорданка Ивановска

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=67F4B0EB7F615B49883670B5A9204CFF


Posted By: toasumjas
Date Posted: 22-Feb-2011 at 00:03
Знчи еден убав рендер, проект или како сакате не сум видел во последно време. Ова е ужас ште ни се дешава, неам зборови. Како да живееме во северна кореја отсечени од светот. НЕВЕРОЈАТНО! Знам дека има креативни умови и кај нас али само ини знаат зашто се кријат. Нека излезат и нека не спасат од ова колективно лудило што ни се дешава. Ми се плаче


Posted By: N23
Date Posted: 22-Feb-2011 at 00:08

А не мислиш дека ако тие дечки не добиваат шанса од државата, најбоље е на јавна трибина да покажат што знаат?


Posted By: axel
Date Posted: 22-Feb-2011 at 12:13

„Водовод“ привремено се пресели во зградата на „Технометал“

На новата адреса веќе се ставени во функција наплатните пунктови

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ од вчера е преселено во зградата на „Технометал“, бидејќи најдоцна за десетина дена бараките на Кале ќе се уриваат за да се отвори градилиште за новата управна зграда. На новата привремена адреса на претпријатието веќе се ставени во функција наплатните пунктови, а до крајот на неделава оспособени за работа ќе станат и останатите сектори.

Сашо Лазаровски, директор на „Водовод“, информира дека ќе се уриваат седумте бараки во кои работело претпријатието, како и уште неколку во околината на чија локација ќе се гради новата административна зграда на Град Скопје. Од ЈП деновиве ги комплетираат и документите потребни за добивање на градежната дозвола.

„Очекуваме со изградба да почнеме за два месеца. Деновиве треба да се заврши и конечниот проект за објектот. Засега планираме да градиме исклучиво со наши средства и за таа намена издвоивме 12 милиони евра. Во случај да бидат потребни уште пари, ќе земеме кредит“, вели Лазаровски, кој се' уште не сака да го прикаже во јавност идејното решение за изгледот на управната зграда, иако го избра пред повеќе месеци.

Лазаровски вели дека таа чест ќе му ја отстапи на градоначалникот Коце Трајановски, кој наскоро ќе го промовирал не само проектот за новата зграда на „Водовод“, туку и оној за градската куќа. Тој објект ќе биде во соседство на ЈП, всушност, и двете згради ќе се градат на една парцела. Извесно е дека фасадите и на двете згради ќе бидат во барокен стил. За почеток за изградба на градската куќа, во тековниот буџет на Градот се издвоени половина милион евра. (Дс.Т.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=75BEC2F13A3F574E957050E9AE152180


Posted By: toasumjas
Date Posted: 22-Feb-2011 at 13:00
Originally posted by N23


А не мислиш дека ако тие дечки не добиваат шанса од државата, најбоље е на јавна трибина да покажат што знаат?


Мислам друже. Мислам дека и покрај фаворизирањето треба да се изборат и да се потрудат малце повеќе. А дали ќе биде то доволно , незнам.


Posted By: волан
Date Posted: 29-Mar-2011 at 08:38

http://volanskopje.blogspot.com/2011/03/blog-post_3505.html - Дали управна зграда на ЈП Водовод и Канализација Скопје - ке се гради врз археолошки локалитет Долен град ?!!

https://lh6.googleusercontent.com/-lSkmWegpJbU/TY4qXodFyFI/AAAAAAAABeg/0TzSynRIBr8/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-0+%2528Large%2529.jpg">
Сл.1. Позната средновековна гравура на Скопското Кале, од холандски патеписец - кој направил скица во која јасно се гледаат контурите на Горниот Град т.е. сегашното Скопско Кале и со зидини ограден Долен Град, на местото на бараките на ЈП Водовод и Канализација Скопје ...

Доста долго време ги следам сите написи и случувања поврзани со http://volanskopje.blogspot.com/#uds-search-results - археолошките истражувања на Скопското Кале . Во изминатите неколку години многу работи околу http://www.skopskokale.com.mk/mk/index.php - историјата на скопското кале делумно се разјаснија. Во текот на археолошките ископувања http://volanskopje.blogspot.com/#uds-search-results - се убицира една од трите цркви во рамките на Горниот град - Кале . Јасни индиции постојат дека под ресторантот на Скопското Кале е уште поголема Црква. Веројатноста дека некаде во средишниот дел на Калето е уште една црква е голема.

Написот го посветувам на можниот археолошкиот локалитет Долен Град - Кале, кој на првата слика холандскиот патеписец на гравурата го нацртал под западниот бедем на Горниот Град Кале. Онака како е нацртано од патеписецот се гледа јасно Долниот град Кале е утврден на сличен начин како и Горниот Град - но со нешто пониски зидови. На сите агли постојат Кули како и во Горниот град. Во внатрешноста на Долниот град патеписецот одсликал многу профана градба. Во средината на Долниот град се гледаат контури на уште една Црква.
https://lh5.googleusercontent.com/-4kYIl4ZSPeQ/TY4vWv4ckzI/AAAAAAAABek/LQmbpdXtJbo/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-2+%2528Large%2529.jpg">
Сл. 2  http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=42.000979,21.432518&spn=0.002472,0.00287&z=18 - Сегашен Гоогле изглед на Скоското Кале и можната локација на Долниот град.
 1. Старите сегашн бараки на ЈП Водовод и Канализација Скопје
 2. Можна локација на средновековна Црква во рамките на Долниот Град
 3. Новата управна зграда на Царината, која истотака е во изградена во оквир на Долниот град
 4. Остатоци од средновековна градба од турскиот период, личи на амам ... 
 5. Во текот на големите археолошки истражувања по земјотресот, кој ги предводеше Микулчиќ - убицирана е една пештерска црква која за жал денеска е недостапна, а се предпоставува према изворите дека постоеле уште такви пештерски цркви или монашки испосници ...
 6. Веќе http://volanskopje.blogspot.com/2007/06/blog-post_14.html - Убицирана црква во рамките на Горниот град т.е. Калето
 7. Сегашните археолошки ископувања говорат дека под Ресторантот Кале се наоѓа уште поголема средновековна црква ...
 8. Третата Црква во рамките на Горниот Град кале се предпоставува дека е некаде на средината на Кале
 9. По мене местото на некогашната http://volanskopje.blogspot.com/#uds-search-results - Виргинска Ливада , на која се организирани првите пазари во рамките на http://volanskopje.blogspot.com/#uds-search-results - Виргинскиот Манастир . На ова место Микулчиќ вели дека е таканаречениот Долен Град.
https://lh3.googleusercontent.com/-ee_jL8mQRmo/TY40wjtWQEI/AAAAAAAABeo/MsqsesHgRzY/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-3+%2528Large%2529.jpg">
Сл. 3  Цртеж на http://www.promacedonia.org/im3/im_skopje.htm#5 - Професор Микулчиќ, каде тој предпоставува дека се наоѓа Долниот Град .

Вистинска мистерија се неистражените долни слоеви на Старата скопска чаршија. Многу мина мислат дека под тука е и изгубениот Град Јустинијана Прима. Повеќе можете да прочитате на подолу линкован напис од археологот Василка Димитровска  http://arheo.com.mk/2007/03/28/skopje-fortress-metamorphosis/ - Метаморфозите на Скопското Кале
https://lh3.googleusercontent.com/-llAF3fSN5B8/TY43vNa0XiI/AAAAAAAABes/1L2Ma3ILLCU/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-4+%2528Large%2529.jpg">
Сл. 4  Изглед на најстарата http://www.google.com/imgres?imgurl=http://i265.photobucket.com/albums/ii203/mitatos/gravura1594.gif&imgrefurl=http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp%3FTID%3D158%26PN%3D2&usg=__d-H5tzAf2h3MqaurfhNm-1GHbc0=&h=279&w=418&sz=120&hl=en&start=0&sig2=JndCx5GxJkN2mf6JAziu0w&zoom=1&tbnid=r_MCY-GqBThIAM:&tbnh=124&tbnw=170&ei=MDmOTYyMCs3Ksga56LyGCg&prev=/images%3Fq%3D%25D0%25B3%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B2%25D1%2583%25D1%2580%25D0%25B0%2B%25D0%25BD%25D0%25B0%2B%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25BE%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BE%25D1%2582%25D0%25BE%2B%25D0%25BA%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26channel%3Ds%26biw%3D1152%26bih%3D677%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=1011&oei=MDmOTYyMCs3Ksga56LyGCg&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=87&ty=38 - гравура на Скоското кале , која воедно е и најстар графички приказ на Скопското утврдување. И тука јасно се гледа дека осем Горен Град, постои и утврден долен град.  
https://lh4.googleusercontent.com/-1eZESjne5XE/TY46YSbsfiI/AAAAAAAABew/1qF9fQCYjgM/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-5+%2528Large%2529.jpg">
Сл. 5  Симулација на Долниот град, преземена од forum_posts.asp?TID=158&PN=1 - форумот www.build.mk ...
https://lh3.googleusercontent.com/-H9olijAOILo/TY466x0RADI/AAAAAAAABe0/eWzCyKaO7Vc/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-6+%2528Large%2529.jpg">
Сл. 6  Симулација на Долниот град, преземена од forum_posts.asp?TID=158&PN=1 - форумот www.build.mk ... 

И на двете горни симулации јасно се гледа местоположбата на Утвредниот Долен Град под Скопското Кале ...
https://lh4.googleusercontent.com/-ehtFd9GSXkQ/TY480nxLfzI/AAAAAAAABe4/nart8K_ueF8/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-7+%2528Large%2529.jpg">
  Сл. 7  Сегашна http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=42.000979,21.432518&spn=0.002472,0.00287&z=18 - Гоогле Мапа на Скопското Кале Горниот град и можните локации на Долниот Град ...
Деновиве Градот Скопје и ЈП Водовод и Канализација Скопје, се во трка со времето за изградба на forum_posts.asp?TID=995&PN=1 - нова Управна зграда на ЈП Водовод и Канализација Скопје . Од старите бараки веќе се иселени сите вработени на ЈП Водовод и Канализација, како и ЈП Јавна Чистоќа. Веќе е распишан https://e-nabavki.gov.mk/eProcurementIntegration/PublicAccess/Dossie/dosieNotificationForBid.aspx?Id=f7671ffe-0945-4c44-ac80-4bf8cdaa2d81&Level=3 - оглас за проект и изградба на новата Управна зграда на ЈП Водовод и Канализација .
http://www.build.mk/docs/users/cloverstack/administrativni/jp%20vik%20sk/ask10%20vodovod%20i%20kanalizacija.jpg 
сл. 8 ../docs/users/cloverstack/administrativni/jp%20vik%20sk/ask10%20vodovod%20i%20kanalizacija.jpg - Можно архитектонско решение на управна зграда на ЈП Водовод и Канализација Скопје
http://i1233.photobucket.com/albums/ff394/Mr_Edmund/mala6.jpg
сл. 9 http://i1233.photobucket.com/albums/ff394/Mr_Edmund/mala6.jpg - Можно архитектонско решение на управна зграда на ЈП Водовод и Канализација Скопје

Деновиве се прошетав околу можната локација на новата forum_posts.asp?TID=995&PN=1 - Управна зграда на ЈП „Водовод и Канализација“ . Подолу ке Ви представам неколку мои нови фотографии од местото кои потврдуваат дека старите бараки на ЈП Водовод и Каналуправна Скопје се иселени. Чуварите ме информираа дека веќе се извршени геолошките испитувања на локацијата и дека секој ден чекаат да се појават луѓе со лопати да фрлат камен темелник на новата зграда на ЈП Водовод и Каналуправна Скопје.

Прашав дали случајно виделе луѓе од Заводот за заштита на споменици на Македонија, кои се надлежни да дадат согласност за Дозвола на градба над можен Археолошки локалитет - ми потврдија дека такви луѓе не сретнале во блиското минато.

http://www.skopskokale.com.mk/mk/index.php - Можно ли е Градот Скопје да почне да гради врз можна локација на важен Археолошки локалитет во срцето на Скопје - особено на Археолошка локација на која во минатиот пет годишен период видно и обилно се вршеа алрхеолошки истражувања.

Јавно ги повикувам сите археолзи и загрижени Скопјани да се спротивставиме на почеток на градба на новата зграда на ЈП Водовод и Канализација Скопје, без претходно да се извршат темелни археолошки истражувања на теренот
https://lh5.googleusercontent.com/-vMQD-SksZ-4/TY5IWdHdniI/AAAAAAAABe8/cJ0A4bHFjZo/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-9+%2528Large%2529.jpg">
Сл 10  Поглед кон Кале и старите бараки на ЈП Водовод и Каналуправна Скопје, кои се можна локација на Долниот Град Кале ...
https://lh5.googleusercontent.com/-uNRn3jBAbds/TY5JH-u7SOI/AAAAAAAABfA/LVv-W-rlib8/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-11+%2528Small%2529.jpg">
Сл. 11  Старите бараки на ЈП Водовод и Каналуправна Скопје
https://lh4.googleusercontent.com/-Re_qEbYXq1c/TY5JYBfpD0I/AAAAAAAABfE/bs6QDHzj_70/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-12+%2528Small%2529.jpg">
 Сл. 12
https://lh6.googleusercontent.com/-GOm91_QCKic/TY5Jj3XcYKI/AAAAAAAABfI/02uHt1mnH5M/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-13+%2528Small%2529.jpg">
Сл. 13   Рушењето на бараките и расчистување на теренот е започнато
https://lh5.googleusercontent.com/-2RChoAC3GeY/TY5J7I6604I/AAAAAAAABfM/J_URXHd6Q5o/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-14+%2528Small%2529.jpg">
Сл. 14  Остатоци од амамот на чошот од новата зграда на Царинарницата под Кале ...
https://lh3.googleusercontent.com/-U18LUWRk0qc/TY5Kd2BBNkI/AAAAAAAABfQ/JzWsNMwC03A/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-10+%2528Small%2529.jpg">
Сл. 15  Поглед од Горнот кон Долниот град Кале ... сегашност


-------------
волан


Posted By: волан
Date Posted: 29-Mar-2011 at 08:41
Воколку имате можност и сметате дека претпоставката ми држи дека новата Управна зграда на ЈП Водовод ке се гради на можен археолошки локалитет долен град - подржете ја потребата од заштитни археолошки истражувања пред да се почне со градба ... подршката изразете ја со ваши написи таму каде пишувате ...

поздрав, од време на време ве пратам но се помалку време имам за да учествувам поактуелно-------------
волан


Posted By: волан
Date Posted: 29-Mar-2011 at 08:43
Заборавив да потенцирам, геолошките испитувања на почвата се веќе направени - секој момент се очеква да се фрлат првите лопати ... и со булдожери да се навали врз можен археолошки локалитет ...

-------------
волан


Posted By: волан
Date Posted: 06-Apr-2011 at 11:24

http://volanskopje.blogspot.com/2011/04/blog-post.html - Багер среде веројатен алрхеолошки локалитет ...

http://1.bp.blogspot.com/-8VaKXGvROBI/TZogn-hYl0I/AAAAAAAABfc/Vcp35gu1Ia4/s1600/6+%25D0%2592%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B4+-2+%2528Small%2529.jpg">
http://volanskopje.blogspot.com/2011/03/blog-post_3505.html - Сл.1  Багер среде веројатен алрхеолошки локалитет ...

Во предходниот пост http://volanskopje.blogspot.com/2011/03/blog-post_3505.html - Дали управна зграда на ЈП Водовод и Канализација Скопје - ке се гради врз археолошки локалитет Долен град ?!! кој го пишав пред девет дена, посочив дека се припрема ископ среде можен археолошки локалитет “Долен Град“. Чинам доволно образложив со фото документација дека тука каде горниот багер од сликата копа е средиштето на веројатниот локалитет Длен Град.

Неможам да разберам дека Влада која во петте години потроши неколку милиони евра годишно за археолошки истражувања, неможеше да предпостови дека на оваа локација треба да има прво заштитни археолошки истражувања па потоа да почне ископот ... Паско Кузмин паѓа на испит ... Паѓа на испит и Професор Драги Митревски главниот археолог на ископувањето на Кале ... Зарем треба да се чека баберите да ископаат нови темели на веројатна црква во Долниот Град за да запре копањето ... дотогаш веројатниот вандализам на археолошки локалитет трае со багер среде него ...
https://lh6.googleusercontent.com/-lSkmWegpJbU/TY4qXodFyFI/AAAAAAAABeg/0TzSynRIBr8/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-0+%2528Large%2529.jpg">
Сл.2. Позната средновековна гравура на Скопското Кале, од холандски патеписец - кој направил скица во која јасно се гледаат контурите на Горниот Град т.е. сегашното Скопско Кале и со зидини ограден Долен Град, на местото на бараките на ЈП Водовод и Канализација Скопје ...
https://lh5.googleusercontent.com/-4kYIl4ZSPeQ/TY4vWv4ckzI/AAAAAAAABek/LQmbpdXtJbo/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-2+%2528Large%2529.jpg">
Сл. 3  http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=42.000979,21.432518&spn=0.002472,0.00287&z=18 - Сегашен Гоогле изглед на Скоското Кале и можната локација на Долниот град.
 1. Старите сегашн бараки на ЈП Водовод и Канализација Скопје
 2. Можна локација на средновековна Црква во рамките на Долниот Град
 3. Новата управна зграда на Царината, која истотака е во изградена во оквир на Долниот град
 4. Остатоци од средновековна градба од турскиот период, личи на амам ... 
 5. Во текот на големите археолошки истражувања по земјотресот, кој ги предводеше Микулчиќ - убицирана е една пештерска црква која за жал денеска е недостапна, а се предпоставува према изворите дека постоеле уште такви пештерски цркви или монашки испосници ...
 6. Веќе http://volanskopje.blogspot.com/2007/06/blog-post_14.html - Убицирана црква во рамките на Горниот град т.е. Калето
 7. Сегашните археолошки ископувања говорат дека под Ресторантот Кале се наоѓа уште поголема средновековна црква ...
 8. Третата Црква во рамките на Горниот Град кале се предпоставува дека е некаде на средината на Кале
 9. По мене местото на некогашната http://volanskopje.blogspot.com/#uds-search-results - Виргинска Ливада , на која се организирани првите пазари во рамките на http://volanskopje.blogspot.com/#uds-search-results - Виргинскиот Манастир . На ова место Микулчиќ вели дека е таканаречениот Долен Град.
http://2.bp.blogspot.com/-zFMwS31i3bY/TZoi0pkvcGI/AAAAAAAABfg/DnLRnD1bgAo/s1600/6+%25D0%2592%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B4+-1+%2528Small%2529.jpg">
Сл. 4  Оградата е поставена ...
http://1.bp.blogspot.com/-spa2OGFP1D4/TZojCpGN1eI/AAAAAAAABfk/HDJmFNii6y0/s1600/6+%25D0%2592%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B4+-3+%2528Small%2529.jpg">
Сл. 5
http://3.bp.blogspot.com/-U4mxobEw_3M/TZojP-IFkJI/AAAAAAAABfo/8PFNmlbslEU/s1600/6+%25D0%2592%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B4+-4+%2528Small%2529.jpg">
сл.6  Багер инфлагранте среде можен и веројатен важен археолошки локалитет ...
http://2.bp.blogspot.com/-Q67qLxxCZ7k/TZojffb62NI/AAAAAAAABfs/BBrsE3AfQHU/s1600/6+%25D0%2592%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B4+-5+%2528Small%2529.jpg">
сл. 7 ...


-------------
волан


Posted By: Mobile
Date Posted: 06-Apr-2011 at 14:42
јас како лаик од страна би го споменал само следново...

гледам дека човеков од петни жили се труди да го привлече вниманието на локацијава. Од друга страна морам да признаам, дека не верувам дека Паско Кузман и останати, би дозволиле туку така да се уништува потенцијален археолошки локалитет. Можеби при копањето ќе се открие нешто па ќе се преземат мерки, а може веќе е и испитано. Ама не верувам дека во државава нема службени лица кои не би реагирале во случај на свесно уништување на археолошки локалитет. Барем кога се работи за државна инвестиција, т.е. државен/градски сеедно проект. Мислам на не-приватен, кога ајде можеби и приватниот инвеститор би се испонашал дивјачки.


Posted By: волан
Date Posted: 06-Apr-2011 at 15:21
https://lh6.googleusercontent.com/-lSkmWegpJbU/TY4qXodFyFI/AAAAAAAABeg/0TzSynRIBr8/s1600/8%25D0%2594%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%2593%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%259A%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5+-0+%2528Large%2529.jpg">
Јас не ја цртав оваој графички приказ, тој приказ е створен од патеписец од пред многу векови ... погледнете ја подобро ке ви стане појасно за што е тука работата ... со багер ни на содн не се оди на можен археолошки локалитет ...
Археолозите користат метла и мистрија за да не уништат артефатк ...


-------------
волан


Posted By: krale
Date Posted: 06-Apr-2011 at 15:24
А дали можеби локалитетот е веќе истражен после земјотресот?

Со оглед дека таму биле еврејските куќи кои се срушени.


Posted By: волан
Date Posted: 06-Apr-2011 at 17:05
таму каде се сега бараките, немало никакви згради ни куќи пред земјотресот ... куќите за кои говориш се од куќата на Личеновски до зградата на стариот театар ... на местото на сегашниот мост Гоце Делчев имаше железен пешачки мост ...
http://i265.photobucket.com/albums/ii203/mitatos/27.jpghttp://i265.photobucket.com/albums/ii203/mitatos/21.jpg


-------------
волан


Posted By: Makedonij
Date Posted: 06-Apr-2011 at 19:34
Volan a da se obratiš so pismo do Kuzman, jas imam nekolku osobi koji poznavam od taa oblast ke se pozanimam i eventualno alarmiram...-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: Gradinarot
Date Posted: 06-Apr-2011 at 19:38
ситуацијава е пат, шах-мат.
Ако излезе нешто копајќи ке биде од еден аспект лошо.
Ако во ископините не се појави ништо, ке биде од друг аспект лошо.
Знаејки ја македонијава, крстосница на цивилизации и војски, кај и да копнеш, мошне е веројатно дека нешто ке излезе, а не пак поготово за место кое што е ставено на стара гравура.
Мислам дека веќе некој решил /дупот, гупот или партијата/ тука да се градат институции, а мислам и некои хотели се во предвид, па нека размислат за менување на проектите во од, ако навистина се појави нешто интересно, напр. приземните делови да бидат од стакло и да се прикажува археолошкиот „инситу“, а нагоре нека си продолжи планираниот „барок“.
 
 


-------------
.....   .......


Posted By: Makedonij
Date Posted: 06-Apr-2011 at 20:23
Добив нешто малку инфо, за состојбата се алармирани неколку институцији, и вероватно ќе се направи нешто во таа насока ....

-------------
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


Posted By: волан
Date Posted: 06-Apr-2011 at 22:49
алармот е мој мотив во сето ова ... медиум треба да ја преземе приказнава ... веќе е протурена наоколу ... ама медиумите се жива беда - не се спремни за истражувачко новинарство ...

секој што е доволно загрижен а мисли дека предпоставката ми држи нека ја турка/алармира приказнава  по свои канали ... целта не е да се спречи некој да гради - целта е да се спречи евентуално уништување на артефакти поради незнаење и немарност ...

уништувајки артефакти си ја уништуваме историјата и идентитетот ... влада која потроши милиони евра на ископување на архео локалитети не смее да падне на испит ...-------------
волан


Posted By: волан
Date Posted: 06-Apr-2011 at 22:50
информиран сум дека гео истражувања се направени ...

-------------
волан


Posted By: волан
Date Posted: 06-Apr-2011 at 22:51
Кузман не работи со писма ... морало за оваа локација де се претпостави дека тука можеби има нешто и да се направат претходни архео истражувања ...

-------------
волан


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-May-2011 at 14:47
Камен-темелникот затрупан во администрација


Помина еден месец откако бараките на јавното претпријатие "Водовод и канализација" се урнати, локацијата е расчистена, а градилиштето затворено, но се уште нема ни глас за започнување на изградбата на новата зграда. Причината за тоа, велат одговорните од јавното претпријатие, е незавршената административна процедура.
- Постапката за избор на најповолна понуда за изградба на нова управна зграда се уште не е завршена целосно. Треба да се спроведе електронска аукција преку електронски систем за јавни набавки за избор на фирма и ќе се чека одлуката да стане правосилна. Дури потоа ќе биде склучен договорот со фирмата-изведувач која ќе ја гради новата управна зграда. Тогаш ќе ја знаеме и конечната сума, колку ќе чини проектот, информираат од јавното претпријатие.

Новата зграда ќе се гради на местото на постојните бараки на претпријатието на површина од 5.000 квадрати во основа, а освен тоа дека ќе биде на пет ката и ќе заврши со купола, надлежните од Водовод не откриваат други детали. Иако идејното решение беше избрано на јавен оглас, тие сепак велат дека за сите детали поврзани со изградбата новата управна зграда ќе свикаат посебна прес-конференција.
Инаку, администрацијата на јавното претпријатие привремено е сместена во зградата на "Технометал", во центарот на градот. http://vecer.com.mk/?ItemID=B4F66A628873EF49B7D7AAC715D4B538Posted By: <Fresno>
Date Posted: 14-Jun-2011 at 23:19
Управната зграда на „Водовод“ со овален дизајнОд јавното претпријатие „Водовод и канализација“, со цел информирање на јавноста, испратија слика со идејното решение од изгледот на новата Управна зграда, која набрзо ќе почне да се гради на местото на старите бараки на Кале. Нејзината изградба ќе почне на истата локација каде што ќе биде и Градската куќа, чија изградба почна неодамна. Финансиската конструкција од јавното претпријатие ќе ја соопштат дополнително.

Најавата за нов објект за „Водовод“ беше предмет на критика изминативе месеци во Советот на Град Скопје, како нешто што не може да се смета за приоритет за граѓаните и вработените, кога претпријатието не знае како да се справи и да го реши проблемот со 60 отсто загуби на вода на годишно ниво. Опозициските советници реагираа исто така дека со поскапувањето на водата за 100 отсто пред четири години, во времето на мандатот на Трифун Костовски, граѓаните очекувале нови инвестиции во инфраструктурата, замена на азбестните цевки, а не нов објект за администрацијата.

Објаснувањето од градоначалникот Коце Трајановски, како одговор на реакциите за бесцелно трошење пари, беше дека градбата е неодложна. Бараките, според градските власти, но и раководните лица од „Водовод“, не овозможувале основни услови за нормално одвивање на работните активности, имајќи предвид дека се привремени објекти, подарени по земјотресот во 1963 година.

Како аргумент плус дека не е време за нова Управна зграда, советниците го наведоа фактот дека во привремени објекти, подарени по земјотресот, работат и вработените во Градското собрание, во „Паркови и зеленило“, „Улици и патишта“, „Градски паркинг“, вработените во подружници на „Водовод“ по скопските населби, како и голем дел од државните претпријатија, на пример, Јавното претпријатие за станбен и деловен простор во Дебар маало. (Ј.И.)

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=8995FDB211CF7642B413F96984138F91 - Дневник


Posted By: OCB
Date Posted: 14-Jun-2011 at 23:43


Posted By: гитардемон
Date Posted: 15-Jun-2011 at 00:03
Со оглед на тоа дека ѕидот од калето и дрвјата веднаш десно од објектов се видно придодавани/изменети, може да ми каже некој што точно има сега таму што го блокира видикот толку многу?

-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: makonix
Date Posted: 15-Jun-2011 at 00:31
se gleda deka arhitektite mnogu podobro go barataat neoklasicizmot, poslednite dva objekti se daleku pokvalitetni na izgled, nego li prethodnite, se nadevam deka i arhitektonski ke bidat kvalitetno napraveni so ekoloski pristap


Posted By: FoSsiL
Date Posted: 15-Jun-2011 at 00:32
WTF е ова? Ми личи на торта со свеќичка


-------------
Македонија - Земја на чудата!


Posted By: makonix
Date Posted: 15-Jun-2011 at 02:24
Originally posted by FoSsiL


WTF е ова? Ми личи на торта со свеќичка


hehe, e pa taka ako gi poednostavuvas rabotite, togas bilo koj cilindircen objekt ke ti izgleda na torta. Zar ne si videl zgrada sto ne e vo oblik na kvadar prethodno?Posted By: Мартин
Date Posted: 15-Jun-2011 at 02:37
Мајкооооо Уставен суд почнува фантазија да ми станува!


Posted By: macedonia
Date Posted: 15-Jun-2011 at 03:34
"Водовод и канализација" - Is this a government agency for the whole country, or a city agency of Skopje?


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 15-Jun-2011 at 03:40
It's a city agency, the full name is „Јавно претпријатие Водовод и Канализација - Скопје

http://www.vodovod-skopje.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=5 - http://www.vodovod-skopje.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=5

There are similar enterprises in all cities/towns in Macedonia


Posted By: zabegan
Date Posted: 15-Jun-2011 at 14:56
добро бе, па зграда на водовод е мајко му стара, не е некоја Ватиканска палата Wallbash
истата утка ја има тука како со агенцијата за елекронски комуникации... можеби следно нешто што ќе видиме ќе биде индустриски објект што личи на Пантеон...
разбирам да има музеи и државни административни објекти кај кои ќе се искористат такви стилови, ама ова е апсурдно...
ако ништо друго, барем ме теши тоа што објектот има одреден постоечки стил и не е турлитава кои други објекти, исто како и фактот што се наоѓа на прилично слободен простор и има простор за се (за разлика од другите насилно спикани објекти)

и патем, која е функцијата на огромна бакарна купола за зграда на јп водовод и канализација? нема... па не е храм ниту нешто барем малку поврзано со тоа
но нормално, според некои луѓе, куполата е основен елемен на се што е „културно“ Dump


Posted By: lslcrew
Date Posted: 15-Jun-2011 at 17:38
51st state.

Interesno, nema nishto nelogichno vo proektot. Tendencijata na proektit na toj del e takva a markicata kruzna, shto povekje ili pomalku od ova treba da bide. Sega na red, neka ne ve chudi ni rekonstrukcija na poshta. Da ne me svatite deka neshto vo negativen ili pozitiven kontekst go kazuvam ova, nego samo kako edno mozno ido resenie.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 15-Jun-2011 at 19:27
ЈАВНОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ ЗА ТРИ ГОДИНИ ВО НОВИ ПРОСТОРИИ

10 милиони евра за новата зграда на "Водовод"

Според проектот, зградата ќе се гради во барок стил и ќе се наоѓа вед­наш до Градската куќа, ќе биде на пет ката и три нивоа за подземно пар­ки­ра­ње

За десет милиони евра, ЈП "Водовод и канализација" ќе добие нова зграда. Над­леж­ни­те од претпријатието пред неколку недели склучија договор со авс­трис­ка­та фирма "Алпине Бау", која во рок од три години треба да го из­гра­ди објектот. Градежните работи ќе стартуваат наредната недела, а до­де­ка да завршат, вработените од претпријатието ќе бидат под кирија во згра­да­та на "Технометал Вардар".
"Оваа понуда беше најповолна на јавниот тендер кој го распишавме. Фи­нан­си­ра­ње­то ќе биде од средства на претпријатието. Годинава имаме па­ри за да ги исплатиме побарувањата од изведувачот, а за наредната го­ди­на ќе видиме, можно е да земеме кредит", вели Сашо Лазаревски, ди­рек­тор на ЈП "Водовод и канализација".
Спо­ред проектот, кој изработен по идејното решение на ар­хи­тек­тот Жарко Чаушевски, зградата ќе се гради во барок стил и ќе се наоѓа вед­наш до Градската куќа, односно во близина на некогашните бараки на прет­при­ја­ти­е­то. Ќе биде на пет ката и три нивоа за подземно паркирање.
Од претпријатието објаснуваат дека морале да градат нова зграда оти об­јек­ти­те каде што сега се сместени се руинирани, стари повеќе од 50 го­ди­ни, и вработените немаат нормални услови за работа.
"Вре­ме­ни­те објекти каде што сега сме сместени, под тврдината Кале, из­гра­де­ни се веднаш по земјотресот во 1963 година, како една од многуте до­на­ции за изградба на Скопје. Поради дотраеноста на простории, тие не ја исполнуваат нивната основна намена и во нив нема соодветни услови за ра­бо­та, па затоа редно беше да се почнат активности за изградбата на нова управна зграда" велат од ЈП "Водовод и канализација". (А.А.)
http://www.vest.com.mk/?ItemID=6E8FFA12944CD647AED5D815248348A5


Posted By: N23
Date Posted: 15-Jun-2011 at 19:51
3 години!? Уште еден доказ дека се нема пари, а само колку да се ичисти тој дел и да се каже дека се работи. Исто и со зградата на Град Скопје (4 години!?)


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 15-Jun-2011 at 22:34
mnogu katovi se , ke se poprecuvaat vizurite kon kaleto 


Posted By: zabegan
Date Posted: 15-Jun-2011 at 23:00
Originally posted by G.I. Joe

mnogu katovi se , ke se poprecuvaat vizurite kon kaleto 
епа сега треба да се бира, или линија на објекти, или калето, во овој случај е избрана линија на објекти
инаку, според мене убаво ќе беше (кога веќе одеа со реконструкција на Кале) да го реконструираа и долниот дел, а на местото каде што сега има ред објекти, да имаше едно паркче, со разни содржини, а може и еден од спомениците на Ск2014
многу подобро ќе се вклопуваше такво нешто со туристичката целина на таа област, која треба доста да е репрезентативна, а во центарот и онака има само еден парк и има потреба од уредено зеленило
али ај, кога веќе планираат вака, џабе зборам


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 16-Jun-2011 at 01:24
i jas sum na ista linija Smile ..mislam deka treba dali nekoe parkce ,plostadce da ima i edno dvizenje so ke te nasocuva kon vlezot na kaleto .. od ''dolen grad''da odis kon ''goren grad''

edniot most ke se zameni so drug pesacki funkcionalen most na koj ke se nadovrzi parkceto ili plostadot i ke prodolzi dvizenjeto kon kaleto ....so crveno se obelezani rampite ,znaci soobrakjajot ponira nekoi 50 tina metri vo dolzina ..so zeleno e obelezan plostadot , a so lilava boja se objektite razvieni okolu plostadot ...e sega ovaj prvicen koncept  treba da se razraboti i razvie , no stom pocnuvaat sega da go popolnuvaat prostorot tamu objekti bez da mislat na celinata dzabe Smile


Posted By: BOJAN
Date Posted: 16-Jun-2011 at 18:48
Воопшто не ми се допаѓа зградата, можеби не до толку надворешниот изглед на зградата, колку што го затвора погледот кон Калето од строгиот центар на градот. Инаку целиот тој простор под Калето треба целосно, а не парцијално да се среди. Вака зградава ќе биде поставена на 100 метри од магацини за храна и циган-пазар, тоа ќе биде голем шок за скопјани и егзотика за странците.


Posted By: makonix
Date Posted: 17-Jun-2011 at 09:30
za pogled tolku i ne e strasno, kale ke se pravi da bide turisticko atrakcija, pa ke mozes da se kacis da go vidis od blisku, ne gledam logika da kaleto treba da se gleda od site mozni agli, a dodusa i nema sto da se gleda, samo zidina so kuli.


Posted By: JustASec
Date Posted: 17-Jun-2011 at 11:27
апсолутно се сложувам маконикс,

мене зградите одлично ми одговараат со калето, пошто го прикриваат долниот небитен дел со треви, а горниот со кулите доаѓа до израз. А и незнам зашто баш од сите страни мора да се гледа, кога и тоа што се гледа е малку од некои страни. Доволно е да се гледа од централното подрачје, а не од Аеродром или Кисела вода на пр. Можеби затоа што досега немало ништо, никаков симбол, па кале било единствениот, па сега веднаш се буниме. Не дека е за потценување, напротив, присредено е , осветлено, али не е и не треба да биде само тоа.

А тие автопазари и слично нема ни да постојат, пошто како што знам планирани се и други објекти за градење таму, 5-6 хотели и слично. Мислам дека тој дел допрва ќе се урбанизира. Пошто е делумно централно и атрактивно покрај вардар а премногу запуштено.


Posted By: OCB
Date Posted: 17-Jun-2011 at 12:10
Originally posted by makonix

ne gledam logika da kaleto treba da se gleda od site mozni agli, a dodusa i nema sto da se gleda, samo zidina so kuli.


Originally posted by JustASec

апсолутно се сложувам маконикс,Шампиони.


Posted By: JustASec
Date Posted: 17-Jun-2011 at 12:46
Originally posted by OCBШампиони.

Posted By: kitkiritki1
Date Posted: 17-Jun-2011 at 16:44
Ова не се случува во зрело општество, нит оваа архитектура во ова време, нит волкав габарит за објект на водовод и канализација, нит оваа положба, нит овие детски наивни соништа на властите за Скопје........ едноставно ова нема крај.......... катастрофа....... За сите архитекти што учествуваат на ,,конкурсите,, за Скопје 2014 покажаа дека немаат никаков авторски потег, никаква архитектонска етика, типични тезгари, на нереализираната  ,,интелегенција,, .......... Почнува да ми се повраќа.....најискрено од тоталното непознавање на ниту еден архитектонски кодекс, а исто почна да ми се повраќа и од неукоста на народов. За вкусовите не се зборува, е ќе ми простите, архитектурата не е само уметничка експресија, тоа е посебна наука............ Ова веќе стана снобизам...... Утре ќе градат нов стадион, сигурен сум дека на колосеумот ќе личи.......... Ова има добра шанса да стане национална болест, поради недостаток на интелегенција во останиот дел од народот, кои не се во архитектонската фела......... Ѓи преминаа сите граници......... Сме биле заостанати  е мисла на поголемиот дел од народов, а забораваат дека тоа на крај е нивен избор......... Thumbs%20Down


Posted By: kitkiritki1
Date Posted: 17-Jun-2011 at 16:47
Кога мислам на недостаток на интелегенција, не мислам на тоа дека архитектите се фраерите, туку излезе дека останатата интелегенција во другите свери, тотално не успеа да се справи со издржаноста на нивните коментари кога критикуваат архитектура.


Posted By: makonix
Date Posted: 17-Jun-2011 at 17:28
Originally posted by kitkiritki1

Кога мислам на недостаток на интелегенција, не мислам на тоа дека архитектите се фраерите, туку излезе дека останатата интелегенција во другите свери, тотално не успеа да се справи со издржаноста на нивните коментари кога критикуваат архитектура.12 поста и веќе удри на лично вреѓање? ако не ти се допаѓа во ред кажи што е подобро па ќе полемизираме. Неокласицизмот нема рок на траење, се знае дека се сака во центарот на Скопје да се долови еден традиционален изглед. Не секој се пали на стари стилови тоа е јасно, ама нешто ни во модернизмот не се покажавме посебно. Трагедија е дека нема ниту еден објект од повоено Скопје кој не буди интерес ни кај граѓаните ниту пак кај туристите. Во Македонија не се разви преопзнатлива школа која може да гради објекти кои ќе бидат сакани и ценети од народот.

Сега имаме влада и архитекти кои градат она што мнозинството си сака. Трагедијата е што има и модерни решенија кои може да бидат супер и интересни, ама со арогантен и самобендисан однос од типот, народот и политичарите појма немаат, ништо не се постигнува. Така бизнис не се прави, оти и архитектурата е бизнис, имаш нарачател, корисник и изработувач.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 20-Jun-2011 at 00:24
Го читам текстов и не можам да се изначудам...

Авторот, архитектот Жарко Чаушевски,му дава централно место на граѓанинот за да престојува во пријатен амбиент

Снежана Калабакова

„Најтешко е да се најде решение за објекти што имаат кружна маркичка во урбанистичките планови. Но, јас сум многу горд на ова мое дело во кое се применети сите правила на класичната архитектура, со цел да се избегне чувството на минливост на објектот“, вели Жарко Чаушевски, младиот архитект што го изработи идејното решение за новата зграда на ЈП „Водовод и канализација“ во соработка со проектантскиот тим на „Архитектоника“ од Скопје. Тој досега проектирал повеќе станбени згради и куќи, а учествувал и во дел од проектите за Собранието и за Меморијалниот комплекс на Тоше Проевски во Крушево. Сепак, најгорд е на своето последно дело, за кое идејата ја разработувал два месеца.

Новата управна зграда ќе биде на површина од 5.000 квадратни метри, со габарит од 970 квадрати. Ќе има пет ката и подземен паркинг за 115 возила. Изградбата ќе чини десет милиони евра.

Младиот архитект вели дека централно место и приоритет во објектот му дал на граѓанинот. Тој ќе влегува во централно климатизирано фоаје на две нивоа, а кружно ќе бидат поставени шалтерите за вработените. И додека тие го решаваат неговиот проблем, граѓанинот има можност да испие кафе во пријатен амбиент. Граѓанинот нема да талка по службите, туку вработените ќе слегуваат кај него, а тој ќе седи во фоајето со фонтана, природни дрвја и реплика на аквадуктот во Скупи. Чаушевски појаснува дека при проектирањето водел сметка каде треба да се наоѓа таканаречената вакуумска соба за заштита од пожар на компјутерите со базата на податоци, на сервер-центарот, како и за просторот на мониторинг-центарот во претпријатието, преку кој веднаш ќе се лоцираат евентуално настанатите проблеми во водоводниот систем.

Проектирајќи го објектот со бојата на Калето, вели, водел сметка и за необновливоста на ресурсите. Затоа, покрај штедливите системи и светилки, проектирал бункер за собирање на дождовницата со која ќе се наводнуваат зелените површини од партерното уредување пред објектот. Тоа, секако, има врска и со суштината на претпријатието. Објектот нуди максимална можност за поставување сончеви колектори на скриениот дел од покривот, каде што еден дел од потребната енергија се добива од обновливи извори.

„Класичната архитектура, сама по себе, штеди енергија и има почит спрема природата. Ние архитектите мора да сме свесни за небесконечноста на некои ресурси. При проектирањето на објектот имав слобода во изразувањето и во изборот на стиловите. Бегав и од чувството на минливост на објектот, бидејќи сметам дека еден град со вакви објекти треба да си има своја патина, а не ако бил модерен во 2000 година, сега да му помине модата. Од оваа временска дистанца, објектите што се проектирани во осумдесеттите години денес се смешни, а тоа речиси е како некој сега да носи пантолони-ѕвонарки на кои им поминала модата“, објаснува Чаушевски.

Зградата на „Водовод“ однадвор ќе има 32 столба, а завршува со купола од бакар. За да ја реши фасадата авторот бил инспириран од зградата на Деканатот на ЈЕИЛ, објект што има и класична и модерна архитектура. При тоа го зел предвид и фактот дека Скопје како град имал вода и пред 2 000 години, а ЈП „Водовод и канализација“ постои над 100 години. Тоа го навело да се праша дали треба да направи трендовски објект, а да не биде експресија на архитектот, или објектот да ја претставува европската традиција на градови.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=EF2CEDF15C4E364685B0344F88521E40


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 20-Jun-2011 at 00:28
kako so napisav vo druga niska ..zemja na cudata 


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 20-Jun-2011 at 00:36
ne mozi arhitekturata da e odraz samo na vkusovi .. treba da ima kriteriumi kako segde vo svetot i da e odraz na vremeto vo koe ziveeme ..  znaci idejata na ovaj mlad arhitekt za objektot so izdiktirana fasada i sodrzini bila kako gragjaninot da pie kafe vo prijaten ambient ..originalno Big%20smile


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Jun-2011 at 00:38
ајде, кога прочитав колку еколошки бил објектов, се утешив, ама кога ги прочитав последните два пасуса... право со глава во ѕид Wallbash
исто така моменти како „чудете се како објектов ги задоволува нормалните стандарди на ентериер“ и „го офарбав во боја на калето“ се неверојатно смешни и непотребни
ако... слободно нека продолжат вакви луѓе да ни го проектираат градов...


ах да, заборавив да напоменам, идеја се разбира, најубаво е да се развие и донесе на свет за најмногу два месеца, ако може што е можно побрзо... ама што да кажеш, се гледа по рендерот


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Jun-2011 at 00:41
Originally posted by G.I. Joe

ne mozi arhitekturata da e odraz samo na vkusovi .. treba da ima kriteriumi kako segde vo svetot i da e odraz na vremeto vo koe ziveeme ..  znaci idejata na ovaj mlad arhitekt za objektot so izdiktirana fasada i sodrzini bila kako gragjaninot da pie kafe vo prijaten ambient ..originalno Big%20smile
не му замерај, човекот се обидел да искоментира за трендот во архитектурата па не му успеало... ни сам не може да си се разбере што кажал Doh
па после се прашуваме зошто не ни ги претставувале архитектите LOL


Posted By: ovaj_stariov
Date Posted: 20-Jun-2011 at 00:59
Originally posted by Cloverstack


Ние архитектите мора да сме свесни за небесконечноста на некои ресурси.
При проектирањето на објектот имав слобода во изразувањето и во изборот
на стиловите. Бегав и од чувството на минливост на објектот, бидејќи
сметам дека еден град со вакви објекти треба да си има своја патина, а
не ако бил модерен во 2000 година, сега да му помине модата. Од оваа
временска дистанца, објектите што се проектирани во осумдесеттите години
денес се смешни, а тоа речиси е како некој сега да носи
пантолони-ѕвонарки на кои им поминала модата“
, објаснува Чаушевски.


Кога веќe зборуваме за облека,еве им предлог Dress-code за вработените-------------
build.mk, гради форумска историја


Posted By: makonix
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:03
abe ubavo si kazuva covekot ama koj kako da go razbere. Izgleda samo na vregjanje se udira posledno vreme. Covekot gradi objekt vo stil sto postoi 2000 godini, a ne vo stil sto postoi samo vo 2011, i veke vo 2012 da bide demode i trn vo oko na gradot. On jasno si zboruva za svojata inspiracija, a toa sto i naracatelot se soglasuva so toa uste podobro. Ama toa e, vie i ponatamu cudete se, cinizmot ne pomaga vo slucajot. Jas cisto sumnjam deka vo MK ima arhiotektonska skola sto e sposobna da napravi moderen objekt koj nema da ima minliva vrenost, objekt koga se gradi ne se gradi od denes za utre.


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:09
всушност, токму делот со облеката е тој што ме збуни
1. Се гради објект во таков стил, бидејќи водовод постоел пред 2000 години, а претпријатието постоело 100 (епа ај тогаш зошто се гради агенцијата за електронски комуникации, кога во X-ти век не постоело такво нешто Question)
2. И како жити све, објект кој е изграден во осумдесет и некоја година, во својата мода, е еднаков на носење ѕвонарки во 21-ви век QuestionQuestionQuestion


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:10
makonix, зарем ако некој објект не е во неокласицизам или барок, тогаш во рок од една година станува трн во око на градот   Dunno


Posted By: makonix
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:29
jas sum ogromen ljubitel na moderni objekti, ama ona sto dosega se nudi i gradi vo Skopje e na nivo neprifatlivo za centralnoto podracje na Skopje. Da bideme iskreni makedonskiot narod e pokonzervativen i ovoj stil dozvoluva da se dolovi ona sto lugeto go sakaat (istorija, spoemenici, fasada, evropski smek). Site go znaat ovoj stil i e proveren, 2000 godini ne se malce za eden stil. So modernite objekti rizikot e daleku pogolem zatoa e potesko da se napravi nesto sto ke gi napravi lugjeto gordi na niv i isto da ja dolovi istorijata na MK, zatoa arhitektite sto sakaat da butkaat modernizam, treba aktivno da postavuvaat renderi, izlozbi i rabotat na podrska od narodot i investitorite za da se stvori eden moment kade site ke bidat donekade zadovolni.


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:43
Originally posted by makonix

abe ubavo si kazuva covekot ama koj kako da go razbere. Izgleda samo na vregjanje se udira posledno vreme. Covekot gradi objekt vo stil sto postoi 2000 godini, a ne vo stil sto postoi samo vo 2011, i veke vo 2012 da bide demode i trn vo oko na gradot. On jasno si zboruva za svojata inspiracija, a toa sto i naracatelot se soglasuva so toa uste podobro. Ama toa e, vie i ponatamu cudete se, cinizmot ne pomaga vo slucajot. Jas cisto sumnjam deka vo MK ima arhiotektonska skola sto e sposobna da napravi moderen objekt koj nema da ima minliva vrenost, objekt koga se gradi ne se gradi od denes za utre.

sekoe delo si go odbelezuva svoeto vreme .. i toa so vikas ti pred 2000 godini bilo izgradeno imalo svoj pocetok i odbelezva toa vreme .. koga idnite generacii ke gledaat na gradbite podignati vo nase vreme ke se cudat ...ke si velat kako mozi nekoj narodi da gradele vakvi objekti pred 2000 godini a nekoi togas . so mu bilo na lugjeto ... tehnologijata odi raka podraka so arhitekturata i odbelezva vrvot na dostignuvanjata i moznostite vo toa vreme ...tie so gradele vo barok da ja imale ovaa tehnologija i razvoj na ostestvoto sigurno ne bi gradele taka ... no toa e toa . srekja so stalno ima lugje so slobodna misla koi gi rusat barierite na vozmoznoto i vekje videnoto .. da ostanese covestvoto samo so konzervativivni lugje dosega na svekji ke bevme uste


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:50
Originally posted by makonix

jas sum ogromen ljubitel na moderni objekti, ama ona sto dosega se nudi i gradi vo Skopje e na nivo neprifatlivo za centralnoto podracje na Skopje. Da bideme iskreni makedonskiot narod e pokonzervativen i ovoj stil dozvoluva da se dolovi ona sto lugeto go sakaat (istorija, spoemenici, fasada, evropski smek). Site go znaat ovoj stil i e proveren, 2000 godini ne se malce za eden stil. So modernite objekti rizikot e daleku pogolem zatoa e potesko da se napravi nesto sto ke gi napravi lugjeto gordi na niv i isto da ja dolovi istorijata na MK, zatoa arhitektite sto sakaat da butkaat modernizam, treba aktivno da postavuvaat renderi, izlozbi i rabotat na podrska od narodot i investitorite za da se stvori eden moment kade site ke bidat donekade zadovolni.
фактот дека кај нас се градат дилајли, е ирелевантен ако зборуваме за тоа каква архитектура треба да преферираме
исто така фактот дека народот е конзервативен не менува ништо, народот се учи...
и поентата на архитектурата не е да се направи она што ќе му прдне на народот во моментот и да се гордее со тоа, туку она што е потребно и квалитетно, а не да се дивиме на нешто тотално споредно  и неквалитетно, а светот од страна да гледа со потсмев
и најголемите архитектонски споменици во свое време биле ултрамодерни и иновативни, а народот не ги прифаќал... денес тие се главна туристичка атракција, гордост и икони на културите на кои припаѓаат
и далеку од тоа дека објектов ја претставувал македонската историја, со што ја претставува? со тоа што има боја ко калето?

а архитектите и тоа како учествуваат со рендери изложби и презентации, и никогаш не биле ефективни, главно поради навиките и веќе ептен извитоперениот менталитет на народот поради разни општествени фактори, мислам не зезај, околу 80% од луѓето во земјава кои се за или против овие проекти го држат својот став првенствено о политички причини


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 20-Jun-2011 at 01:51
Originally posted by makonix

jas sum ogromen ljubitel na moderni objekti, ama ona sto dosega se nudi i gradi vo Skopje e na nivo neprifatlivo za centralnoto podracje na Skopje. Da bideme iskreni makedonskiot narod e pokonzervativen i ovoj stil dozvoluva da se dolovi ona sto lugeto go sakaat (istorija, spoemenici, fasada, evropski smek). Site go znaat ovoj stil i e proveren, 2000 godini ne se malce za eden stil. So modernite objekti rizikot e daleku pogolem zatoa e potesko da se napravi nesto sto ke gi napravi lugjeto gordi na niv i isto da ja dolovi istorijata na MK, zatoa arhitektite sto sakaat da butkaat modernizam, treba aktivno da postavuvaat renderi, izlozbi i rabotat na podrska od narodot i investitorite za da se stvori eden moment kade site ke bidat donekade zadovolni.

se soglasuvam so poslednata recenica no treba da se sozdadat fer uslovi za da prodri i naprednata misla ..ako umetnicite i arhitektike proektirale i zamisluvale dela takvi kakvi so saka narodot nemase da sme do ovaj razvoj pak ke recam ..


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 20-Jun-2011 at 02:25
@ makonix

Од друга страна, за многумина, вклучувајќи ме и мене, неприфатливо е и ова што се прави во склоп на Ск2014 и пошироко. Но да не навлегуваме во таа дебата. Еве на пример на што се изначудив во текстов, без да навлегувам во вкусовите:

Класичната архитектура, сама по себе, штеди енергија
Confused


Објектот нуди максимална можност за поставување сончеви колектори на скриениот дел од покривот, каде што еден дел од потребната енергија се добива од обновливи извори.
Во време кога во нормален свет се прават целосно енергетски самоодржливи објекти, овде се потенцира како невиден успех дека на скриениот дел од покривот останало троа место за сончеви колектори... и зградава ни се промовира како пример за енергетска ефикасност. Мислам стварно...При проектирањето на објектот имав слобода во изразувањето и во изборот на стиловите
го зел предвид и фактот дека Скопје како град имал вода и пред 2 000 години, а ЈП „Водовод и канализација“ постои над 100 години. Тоа го навело да се праша дали треба да направи трендовски објект, а да не биде експресија на архитектот, или објектот да ја претставува европската традиција на градови.
Демек не приметивме какви се конкурсните услови (а и конкурсите воопшто). Искрено, ваквите тврдења ги доживувам како екстремна навреда на интелегенцијата на народот.Од оваа временска дистанца, објектите што се проектирани во осумдесеттите години денес се смешни
Не, туку смешна е оваа констатација и плус е низок удар кон архитектонското творештво од поблиското минато, а со тоа авторот на зградава практично не заслужува никаков кредит кога го анализираме неговово дело. И збунет сум, зарем за неговите објекти (спомен куќата на Тоше и тие станбени згради што ги спомнува), не важи истото правило, односно дека за некоја година ќе станат смешни?!?
Патем, како тоа од цел свет само ние во Македонија тргнавме во ваков жестока пресметка со архитектурата од 80-тите (претпоставувам и 70-тите и 60-тите, само авторот не се доискажал)? Не е ова само до авторот на зградава, ова третирање за смешни на цели периоди во архитектурата ни прерасна во национален спорт за добар дел од луѓето. А што бил лекот за „чумата“ наречена 80-ти... се знае, милион куполи, арки и столбови, кеј со маркички кои изгледаат како стандардниот лењир со геометриски фигури за прво одделение, де кругче де квадратче...


Се на се, навистина не ми останува ништо друго освен да се чудам на искажаното во текстот...


Posted By: OCB
Date Posted: 20-Jun-2011 at 03:09
Пред 3 дена беше објавена прилично смешна статија во Нова Македонија. Не ја постирав затоа што сметав дека размислите на одговорните во „Водовод и канализација“ се крајно несериозни. Но кога веќе се дискутира за несериозност и навреда на интелегенцијата, прочитајте ги овие избрани бисери:

„Водовод“ со зградата ќе ни будел европски чувства!

Ние сме дел од Европа и тоа мора да се покаже не само со зборови, туку и со дела, а архитектурата е дел од тоа дело, го објаснуваат од претпријатието старинскиот изглед на нивниот нов објект.

Барокниот стил на новата зграда на јавното претпријатие „Водовод и канализација“ ќе служи за да ги потсетува граѓаните дека сме дел од Европа, бидејќи тие често го заборавале тоа, соопштија од претпријатието што стопанисува со скопската водоводна мрежа, која е во европскиот врв според загубите на вода. Објектот ќе почне да се гради на 21 јуни.

- Ние сме дел од Европа и тоа мора да се покаже не само со зборови, туку и со дела, а архитектурата е дел од тоа дело. Настојуваме граѓаните, а и сите вработени во претпријатието што ќе го посетуваат објектот да имаат позитивна идентификација со градот, како град во кој се живее и во кој владее ред, сигурност и хармонија. Скопјани ќе добијат објект кој со своите високи естетски вредности ќе влијае позитивно врз изгледот на градот, а се надеваме и дека ќе извршиме унапредување на европските вредности кај нашите сограѓани.

-------------------------------------------------------------------------
Би им препорачал на овие луѓе да се концентрираат на фактот дека во Скопје вкупната загуба на вода изнесува 60% од фактурираното количество. Тоа е вистинската причина зошто некои луѓе забораваат дека се наоѓаат во Европа.


Posted By: makonix
Date Posted: 20-Jun-2011 at 14:20
sekoe delo si go odbelezuva svoeto vreme .. i toa so vikas ti pred 2000 godini bilo izgradeno imalo svoj pocetok i odbelezva toa vreme .. koga idnite generacii ke gledaat na gradbite podignati vo nase vreme ke se cudat ...ke si velat kako mozi nekoj narodi da gradele vakvi objekti pred 2000 godini a nekoi togas . so mu bilo na lugjeto ... tehnologijata odi raka podraka so arhitekturata i odbelezva vrvot na dostignuvanjata i moznostite vo toa vreme ...tie so gradele vo barok da ja imale ovaa tehnologija i razvoj na ostestvoto sigurno ne bi gradele taka ...


malce gi ispomesa rabotite, neoklasicizmot, barokot se umetnicki stilovi, kakvi materijali ke upotrebuvas za objekt e sosema edno, a kakvi dekoracii ke ima objektot i vo koj stil e sosema drug. Imas i barok muzika, i klasicna muzika...

Inaku koga rekov 2000 godini, neoklasicicniot stil se praktikuva celi 2000 godini niz cel svet do den denes, stilovite nemaat rok na traenje, nitu pak moze nekoj da nametne nekakvi pomodarski ogranicuvanja.

фактот дека кај нас се градат дилајли, е ирелевантен ако зборуваме за тоа каква архитектура треба да преферираме
исто така фактот дека народот е конзервативен не менува ништо, народот се учи...
и поентата на архитектурата не е да се направи она што ќе му прдне на народот во моментот и да се гордее со тоа, туку она што е потребно и квалитетно, а не да се дивиме на нешто тотално споредно и неквалитетно, а светот од страна да гледа со потсмев
и најголемите архитектонски споменици во свое време биле ултрамодерни и иновативни, а народот не ги прифаќал... денес тие се главна туристичка атракција, гордост и икони на културите на кои припаѓаат
и далеку од тоа дека објектов ја претставувал македонската историја, со што ја претставува? со тоа што има боја ко калето?


za ovoj komentar si vo greska (za mnogu drugi raboti si bil vo pravo dodusa)

kako i sekoj produkt i gradbata treba da go zadovoli arhitektot ipotrebite na naracatelot i na korisnikot. Toa ti e osnovno pravilo, ako ja prekrsis taa simbioza rezultat sekogas ke bide polovicen. Arhitekturata za razlika od slikarstvoto, umetnickata sloboda e daleku poogranicena bidejki produktot ne se vosprima samo vizuelno tuku i funkcionalno i duhovno se dozivuva. Dokazano e deka vo grad kade narodot ne gi dpozivuva objektite kako svoi, najcesto toj grad ima golema doza na depresija. Bi sovetuval da procitate knigi na tema istorija na umetnost, kade rabotite se ubavo analizirani. Istoriski gledano ima mnogu malku objekti niz svetot koj narodot ne gi prifatil na pocetok, a podocna gi zasakal. Eve za primer kolku objekti izgradeni od 1945 godina navamu se sega prifateni ili pak turisticka atrakcija, nitu eden ne e. Narodot se uci? Eve ti zosto ne se naucis da go sakas noviot objekt na vodovod, ili pak ti se smetas za elita i ne del od narodot?

Objektot si e super za svojot stil, Cloverstack e vo pravo nekoi komentari se cudni, ama jas ne bi sakal da osuduvam arhitekt samo zatoa sto se izrazil na pogresen nacin. Ako ste citale intervjua od poznati umetnici i arhitekti, sekogas nivnite izrazuvanja se cudni i daleku poekstravagatni, zacineti so super ego.


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Jun-2011 at 14:57
што да коментирам понатаму кога велиш дека неокласичниот стил (што не е искористен овде патем) постои 2000 години...

и зошто јас да не се научам да го сакам објектот на водовод? па многу едноставен одговор има, бидејќи е чедо на комплекси и забеган и извитоперен менталитет, кој ни јас не можам веќе да си го објаснам... само прочитај го објаснувањето на „архитектот“ и еврпоските чувства само еден пост над тебе и ќе ти стане јасно што ти зборам

и грешка си дека ретки се случаите каде објект како новитет не бил прифатен, па потоа станал иконичен... имаш безброј примери за тоа, од најстарите цивилизации, па се до 2011 година! само на балканов колку примери имаш, каде објекти предизвикувале депресија, а денес се културно наследство, можеби не се туристички атракции, ама се многу ценети

инаку објектот сам по себе си е супер, како што искоментирав претходно, за разлика од други објекти, ме теши тоа што е пристојно изведен со користење на конкретен стил... но се што има кажано авторот на објектот нема смисла, тука не збориме за грешки при изразувањето, туку за тотална бесмисленост


Posted By: gjoko
Date Posted: 20-Jun-2011 at 15:06
вероватно на авторот му е кан стилот каковтреба да биди, па тој мора нешто да напиши,па нормално лупа зелени во тексот.стилот е комплетира сликата на сите објекти во целиот проект,па каков накрај ќе испадне ќе видиме


Posted By: makonix
Date Posted: 20-Jun-2011 at 16:29
што да коментирам понатаму кога велиш дека неокласичниот стил (што не е искористен овде патем) постои 2000 години...
stilot se razviva prvo vo anticka grcija kako klasicen stil, rim go prevzema i go nadopolnuva, za potoa da se prosiri niz cela evropa pod imeto neoklasicen stil, i so kolonizacijata na svetot, ovoj stil se raspostranuva niz cel svet do den denes, vklucuvajki gi i objektite od Skopje 2014 i vodovod. Ne znam sto tuka ne ti e jasno. Stilot e zakon, mnogu fizicari, naucnici, matematicari bile inspirirani od ovoj stil poradi igranjeto so matematicki oblici i modeli, perspektivi. Pa cela denesna umetnost se potpira na taa baza, prvo sto se uci u dizajn se ideite bas promovorani so ovoj stil. Pa daj procitaj knigi, uste malce ke pocnete Amadeus e sranje i Mozart e za vo kanta, a Howard e moron oti napravi klasicna muzika vo 2001.

чедо на комплекси и забеган и извитоперен менталитет
mislam deka ova e zabegan komentar. Neoklasicizmot i barokot, rokoko, romansko-vizantiski stil se smetaat kako evropski stilovi prepoznatlivi vo svetot, toa sto sega ima arhitekti i narod vo MK sto se identifikuva so evropski tradicionalni stilovi i sakaat Skopje da go ima toj izgled nema nisto cudno, naprotiv toa e ocekuvano.

Istoriski objekti koi imaat unikatna forma ili so specificna dekoracija se istaknuvaat kako ikonicni. Denes niz svetot 1 objekt na milion od modernite objekti dali imaat unikatna forma, se drugo se stanca radi ekonomski i egzistencijalni potrebi. Sto e ocekuvano posto ziveeme vo materijalen kapitalizam kade profitot e najbiten.


Posted By: G.I. Joe
Date Posted: 20-Jun-2011 at 17:32
mislam deka iminjata na stilovite i seto toa kategoriziranje na arhitekturata e napraveno od teoreticarite neznam dali vo 20 vek i celta e da se znaj koj stil na koe vreme pripagjal , hronoloski da se podredat .. ova nie so go prajme sega so objektot na Vodovod i dr. vakvi objekti e smesno posto ne pripagjaat na ova vreme ...  imitacija, eklektika ..ama dzabe objasnuvame kakov narod takva arh . a i drzava


Posted By: zabegan
Date Posted: 20-Jun-2011 at 23:18
Originally posted by makonix

што да коментирам понатаму кога велиш дека неокласичниот стил (што не е искористен овде патем) постои 2000 години...
stilot se razviva prvo vo anticka grcija kako klasicen stil, rim go prevzema i go nadopolnuva, za potoa da se prosiri niz cela evropa pod imeto neoklasicen stil, i so kolonizacijata na svetot, ovoj stil se raspostranuva niz cel svet do den denes, vklucuvajki gi i objektite od Skopje 2014 i vodovod. Ne znam sto tuka ne ti e jasno. Stilot e zakon, mnogu fizicari, naucnici, matematicari bile inspirirani od ovoj stil poradi igranjeto so matematicki oblici i modeli, perspektivi. Pa cela denesna umetnost se potpira na taa baza, prvo sto se uci u dizajn se ideite bas promovorani so ovoj stil. Pa daj procitaj knigi, uste malce ke pocnete Amadeus e sranje i Mozart e za vo kanta, a Howard e moron oti napravi klasicna muzika vo 2001.

чедо на комплекси и забеган и извитоперен менталитет
mislam deka ova e zabegan komentar. Neoklasicizmot i barokot, rokoko, romansko-vizantiski stil se smetaat kako evropski stilovi prepoznatlivi vo svetot, toa sto sega ima arhitekti i narod vo MK sto se identifikuva so evropski tradicionalni stilovi i sakaat Skopje da go ima toj izgled nema nisto cudno, naprotiv toa e ocekuvano.

Istoriski objekti koi imaat unikatna forma ili so specificna dekoracija se istaknuvaat kako ikonicni. Denes niz svetot 1 objekt na milion od modernite objekti dali imaat unikatna forma, se drugo se stanca radi ekonomski i egzistencijalni potrebi. Sto e ocekuvano posto ziveeme vo materijalen kapitalizam kade profitot e najbiten.
мeшаш стил и пренесување на елементи на различни стилови... неокласиката е дел од европската историја како начин на живот и не се однесува само на архитектурата туку на целат култура во одреден период (18-ти и 19 век), дефинитивно не е нешто што постоело 2000 години...
и не знам по кој пат веќе се води муабетов на форумов, навистина не ми је јасно зошто не сакате да разберете дека не постои такво нешто како „европски лик“ на градовите, сите стилови си имаат одредено потекло и сигурно не се појавиле во цела Европа одеднаш, секоја земја си има своја култура и архитектура, па и класичните стилови, во секоја земја се посебни, баш ставовите за европски лик на Скопје се тие кои укажуваат на забеган и извитоперен менталитет... јас не знам зошто не сака никој да се помири со тоа дека во голема мера ги имаме пропуштено и нема смисла да надополнуваме сега... еднаш дадов добар пример и мислам дека е на место, зарем Јужноафриканците треба да градат пирамиди, бидејќи пирамидите се Афричка архитектура и не се распространиле до Јужна Африка?

и не знам зошто таков став дека класичните стилови се иконични, а современите не се... провери си ги тврдењата, искрено воопшто не се точни... ако баш сакате да знаете, сите тие класични објекти се ценети само поради фактот дека во нив се наоѓаат битни општествени и културни институции и поради нивната искрена (не ко кај најшиве вештачка) историја... и подеднакво се вредни како многу модерни зданија со големо значење, сите се помалку или повеќе ценети, но тоа не го потврдува тоа колку биле вредни или дали требало да се градат


Posted By: makonix
Date Posted: 23-Jun-2011 at 06:30
zabegan

sovet do tebe da si procitas knigi, a ne samo da filozofiras na temi od klasicizam i neoklasicizam vo arhitekturata.

eve na kratko izvadoci od knigi za ostanatite clenovi sto gi interesira

klasicizmot se pojavuva vo svojata prvobitna minimalisticka forma vo Anticka Grcija uste pred Aleksandar da postoel, za podocna da se razvie prosiri so poveke elementi i kako pod grupi se pojavuvaat elinisticka, rimska, so drugi pomali pod grupi sozdadeni so sirenjeto na makedonskata i rimskata imperija. Ideite na klasicizmot stanuvaat popularni i prifateni vo golem del od antickiot svet, pa sekade niz togasniot anticki svet se prdolzuva tradicijata na anticki gradbi. Ovoj stil i ponatamu se neguva vo mediteranskiot svet. Barokot, gotikata i rokoko go korista klasicizmot kako baza za svoite gradbi. Neoklasicizmot e dvizenje po definicija znaci vrakanje kon cistinata na klasicizmot i otfrlanje na ekstra dekoraciite i elemntite vovdeni so barokot, rokoko. 17-18 vek se pravel celi kopii od klasicnite objekti od star Rim i Grcija. Veke vo 19 vek imame povtorno gradenje na golemo klasicni objekti (dvizenja nareceni Greek Revival, Neoclasicizam). VO 20 vek do vtorata svetksa vojna vo Evropa e povtorno aktuelen klasicizmot. Vo period od 18-20 vek imame isto i masvono sirenje na evropskite tradicionalni stilovi niz cel svet preku koloniite. Posle vtorata svetska vojna tradiconalnite stilovi se smetani kako antiburzoaski arhitentoski stilovi, i togasnite komunisticki eliti nasilno gi menuvaat urbanite jadra vo istocna Evropa se pod znakot na moderno. Veke vo 80tite betonot izleguva od moda i stakloto stanuva glaven nacin na izrazuvanje na modernata arhitektura. Inaku ima arhitentoski studia niz cel svet koi za celo vreme se bavat so gradenje, restavriranje na objekti so gorespomentatite stilovi.

Klasicizmot so site podgrupi, i stilovite kako Barokot, Rokoko, Gotika, Vizantisko-Romanskiot stil, site ovie stilovi se kreirani i neguvani od poznati arhitekti i arhitektonski skoli vo Evropa pa zatoa i se evropski stilovi. Ovie stilovi bile istoriski kreirani za da se idolizira religijata, istorijata, vladetelot, bogovite i idealite na togasnite luge.

Za razlika od denes, koga poveketo arhitektonski stilovi se globalni, bez istoriska poraka, bezetnicki predznak i mnogu poslobdni vo svojata poraka.

јас не знам зошто не сака никој да се помири со тоа дека во голема мера ги имаме пропуштено и нема смисла да надополнуваме сега
ne sekoj e pomodarec, primer: dali ti slusas muzika top 40 iskulcivo napraveno vo najnov stil, ili bi slusal postara muzika vo nekoj drug stil za toa sto e kvalitetna. Tvojot problem e deka ne pravis razlika megu kvalitetna arhitektura i minliva arhitektura. Ne sekoj saka objekt cisto oti e vo najnoviot stil 2011. Jas sum za kvalitetna arhitektura dali klasicna ili minimalisticka seedno. Ovaa zgrada na Vodovod spaga vo kvalitetnite, barem po renderot i po informaciite. Za razlika od niv , zgradite izgradeni od 1945 pa navamu apsolutni se padnati vo zaborav, moze se ceneti od 50 luge i tolku, pricinite se jasni i veke dokumentirani po internet, beton teksturata, nehrmonicen izgled, nefunkcionalnost.
Sum kazal i predhotdno nie tek treba da izgradime nesto ultramoderno so sto bi se gordeele. A toa deka narodot se uci (diktatura na arhitektura), toa e krajno opasna teza, ako narodot i investitorot ja mrzat gradbata nisto ne si napravil, u najmala ramka barem da bidat ramnodusni kako sto bea dosega bib il nekakov rezultat.
Inaku po definicja ikonicni objekti se onie koi se unikatni po forma tekstura, imaat dekoracija koja e privlecna, objekti povrazni so istorija ili klucen nastan za drzavata.


Posted By: makonix
Date Posted: 23-Jun-2011 at 09:08
Eden od povlijatelnite lugje na klasicizmot i zapadnata arhitektura e Andrea Palladio koi vo 16 vek promovira i gradi objekti koi do den denes se smetaat za ogromna inspiracija. Idei koi mozat da se preopznaat i vo Vodovod zgradata


Posted By: zabegan
Date Posted: 23-Jun-2011 at 14:28
и пак мешаш баби и жаби, зборевме за неокласицизмот, кој како и други „класични“стилови е одреден тренд во целовкупната култура, облеката, музиката и т.н. во одреден период и сите класични стилови се трендови за одредени период... ти си помешал некои лончиња тука, не се работи за постоење на еден стил 2000 години туку за позајмување на секој нов стил од претходни стилови, односно пренесување на елементи од стиловите, а далеку од тоа дека стилот на градење во антиката и во 19 век е нешто исто... нешто слично може и во современата архитектура да се направи, да се превземат елементи од класични стилови...

и за вториот пасус, многу погрешно си ме разбрал, за истото зборев во темата за Ск2014, баш и јас барам квалитетна архитектура, ако тоа не успеа да го разбереш досега од муабетов, тогаш џабе дискутираме
и впрочем не знам зошто сеуште не ви е јасно на многу луѓе дека објектите во кои се крстите за свое време биле современа архитектура во состав со трендот, исто како што е денешната и дека вредноста на архитектурата не се состои во стилот, туку во објектот, затоа во секој стил и во секој период има и ѓубриња од објекти и феноменални зданија
и да, постои такво нешто како минлива архитектура, баш објектов на водовод е таков пример, ако не си приметил, резиденцијалните објекти и просечната урбана архитектура од одреден период е во глобала непозната, од сето тоа познати се само објектите на културата и администрацијата, па дури и од нив само дел се прочуени, искрено, низ темиве имаат многу примери дадено за користење на класична архитектура во денешно време, или пак некоја од своето време, па за нив не слушнал 90% од народов во светов... затоа сум против глупости како зградава на водовод

тоа е тоа што треба народот да го научи, да има чувство за проценка секој посебен објект во светот , а не да имаме дискусии од типот кој стил бил бољи, дали неокласицизмот или некој од 21 век, не се работи тука за никаква диктатура Dunno


Posted By: makonix
Date Posted: 23-Jun-2011 at 20:07
zabegan izgleda ne mi gi citas postovite, neoklasicizam ne e nov stil, tuku e dvizenje so definicija koja znaci vrakanje kon cistinata na klasicizmot i otfrlanje na ekstra dekoraciite i elementite vovdeni so barokot, rokoko. I vklucuva celosno kopiranje na klasicinite objekti. Nema vrska ni so nov stil nitu pak bil moderen. Celata poenta na toa dvizenje e da se gradat objekti kako vo star Rim i anticka Grcija. Ne polemiziraj so mene, jas samo ti kopirav i prevedov tekst od knigite po istorija na umetnost od koi jas ucev i studirav. Inaku stilot si postoi i neguva 2000 godini, dali skaas da ti dadam lista na objekti od sekoja godina vo zadnite 2000 godini sto se gradele vo klasicen stil niz cel svet pa da svatis deka zgradata na vodovod e samo edna zgrada od taa dolga tradicija.
објектите во кои се крстите за свое време биле современа архитектура во состав со трендот
celi kopii se napraveni od rimskite i grckite hramovi i objekti, toa nema vrska so sovremena arhitektura uste pomalce pak moderna, lugjeto gi gradele za gradovite kako London, Paris, Berlin dobijat edna istoriska povrzanost so antickiot svet. (prevedeno od istorija na klasicizmot).
Naordot ima custvo za procenka veruvaj vo toa, i ne se pali na beton tekstura, i potprosecen minimalizam kakov sto ima vo Skopje.
Minimalistickiot priod kon umetnosta i arhitekturata e tamu kade mnogu umetnici i arhitekti padnaa, poradi negovata cistina i ednostavnost mnogu mislat deka e lesen za implementacija, ama bas naprotiv, ima cela nauka kako se sozdava edno minimalisticko delo. Zatoa denes na primer Skopje ima objekti so minimalisticki tendencii ama bez nikakva umetnicka vrednost. Ako mislis deka Skopskiot modernizam e cenet vo svetot mnogu se lazes. Ne sum go sretnal vo nitu edna kniga na moderna arhitektura i umetnost. Edinstveno sto se spomnuva kako mesto so brutalisticki objekti, ali niz svetot ima daleku poceneti i vredni brutalisticki objekti, iako nadvor od tie krugovi ovoj pravec ne e mnogu cenet.
Za zgradata na vodovod, poradi nejzinata kruzna forma, moze svetksi nema da bide poznata ama na Skopje ke mu dade vrednost, bas poradi samata forma i dekoracija. Denes vo Skopje mnogu retko se srekavaat objekti koi po forma se unikatni ili pak imaat specificna dekoracija sto maksimalno treba da se podrzi (MNT, Univerzalna, Stadion, Posta, Kale, turski objekti)


Posted By: zabegan
Date Posted: 23-Jun-2011 at 20:30
Doh
леле бе човек што не ти е јасно околу стиловиве??? убаво и цивилизирано ти објаснив, кај си се збркал нешто, па уште се инаетиш... и сам не си погледнуваш што пишуваш и дека 100 различни работи ти се помешани во една реченица
еве, да не испадне дека ти ја вреѓам интелегенцијата, ќе објаснам: не постои такво нешто како класицизам, тоа е термин кој се употребува за создавање на множество од се она што е стари и позајмува од минатото, исто така е и модернизмот, само обратно
значи тоа се само термини и не постојат, тоа се движења во културата... додека наокласицизам, барок, рококо, брутализам, минимализам и т.н. се стилови и постојат како такви, односно тоа се трендови на живот во одредени периоди од историјата на човековата култура
а еве ти и со слика објаснето, дека се работи за модерни стилови со позајмени елементи:

кажи ми дали овој објект ти личи на римски или хеленски храм???
секој стил е модерен за времето во кое бил користен...

и не знам како зградата на водовод можеш да ја видиш како збогатување на културата на Скопје, еве ти, слободно запримети ја културата во просечен резиденцијален објект во париз во некој класичен стил и колкава вредност има... тоа што сакам да ти го кажам е дека вредноста на архитектурата во градот се состои во значењето на објектите како институции, а не во стилот во кој се градени, нормално, во Париз се познати Версај и Лувр и никој врска си нема во кој стил се и колкава е вредноста на стилот, битно тоа се најпознатата палата и музеј во европа, па и светот

значи не се постигнува ништо со самото тоа што ќе ставиш пластика на некој објект, туку тој објект треба да има и значење... згора на се, големината на еден објект, не се состои во стилот во кој е изграден, туку во особините на самиот објект... тоа ти го зборам цело време и не знам што е тешко тука да се разбере, убаво ти го болдирав истото во претходниот пост Dunno

едит:
извини, во постот сум направил грешка, класицизмот (ако збориме за архитектурата) е стил исто како и другите и е карактеристичен за одреден период, додека модернизмот има повеќе дефиниции...
сепак, си останувам на истото и покрај грешкава, бидејќи фактот и онака дополнително ми ја потврдува тезата


Posted By: makonix
Date Posted: 23-Jun-2011 at 23:10
hmm, ti ne se inaetis so mene se inaetis so literaturata po istorija na umetnost, jas samo ti prevedov definicii od knigi po istorija po umetnost sto studentite gi ucat, ako ti si imas svoi definicii za neoklasicizmot, modernizmot i slicno poveli iskazi se, samo toa ke si ostanat samo tvoi kriteriumi i definicii.
Inaku toa sto go pokaza e barok/rokoko so baza klasicizam, jasno definirani se rabotite vo stranstvo, sekoj element si e definiran.
Nekoi objekti lugeto gi posetuvaat cisto radi nivnata ubavina, i znacenjeto e totalno nebitno. Sekoj si ima svoj kriterium zosto eden objekt go posetuva, ne e samo istorijata edinstvenata pricina za da eden objekt bide znacaen. Istoriski gledano mnogu od drzavnite objekti bile gradeni da bidat ubavo dekorirani. Primer Gaudi am gradeno kuki i drugi objekti koj istoriski nemaat absolutno nikakvo znacenje, ama gi ima vo site katalozi, se najposeteni od turisti, cisto radi nivnata ubavina.
[quote]значи не се постигнува ништо со самото тоа што ќе ставиш пластика на некој објект[/quote/ tuka lezi zajakot so tebe, ednostavno ti ja ignoriras dekoracijata kako biten del vo arhitekturata, i deka objekt bez dekoracija i ubava fasada e sranje vo ocite na mnogu lugje, bez razlika ako toj objekt ima istorisko znacenje.


Posted By: makonix
Date Posted: 23-Jun-2011 at 23:15
eve edna koparacija, ako odis na zabolekar da ti napravat preden zab, ne e dovolno samo da go sredat kariesot tuku treba i da go oformat zabot da izgleda kako da e nov za da ne bide grd i strci. Taka e i so arhitekturata, gabe objekt napraven so najnovi ekoloski standardi, ako go napravis na plostad i im e grd na gragjanite, toj objekt koga i da e ke bide srusen.


Posted By: zabegan
Date Posted: 23-Jun-2011 at 23:36
очигледно не се разбираме и се осеќам исто ко на ѕид да зборам, не намеравам да ја продолжам дискусијава ако продолжиш да игнорираш факти и да ми ги повторуваш истите коментари ко касета, и покрај тоа што се трудам да се појаснам, значи како сакаш, ако сакаш отвори книга, сакаш прогуглај, сеедно, јас ова што го знам го имам научено баш од книги
сеуште не ми е јасно како можеш цврсто да стоиш позади ставот дека неокласицизмот постои 2000 години, навистина не ми е јасно, и очигледно не ти е јасно ништо од тоа што го зборував, и покрај тоа што ти давам соодветни примери... наспроти тоа ми даваш пример со Гауди, еден архитект кој се издвојува и кој нема врска со тоа што ти го зборам...
всушност има врска... разгледај ги проектите на Гауди слободно и види зошто се познати, па и оние кои немаат културно значење и ќе ти стане јасно за што зборев на почетокот, пред да забегаме со дискусијава... всушност и многу голема грешка ти е што го одбираш Гауди како пример за своите ставови, баш јас треба да го користам на мојата страна од дискусијата... дали воопшто си запознаен со делата на гауди или само имаш прислушнато нешто за него Question

П.С. не ти барав да ми кажеш во кој стил е објектот кој го постирав, туку дали ти личи на антички храм, бидејќи, колку што се сеќавам тврдеше дека еден стил постои 2000 години и дека објектите кои се граделе во историјата, не биле модерни во свое време, туку очигледно антички...Posted By: lslcrew
Date Posted: 24-Jun-2011 at 16:25
Забеган некогаш знаеш да бидеш конзервативен во најнегативна смисла. Од мене пофалби до маконикс и хуго кои знаат така некогаш да напишат нешто како сам да се читам.


Posted By: AA
Date Posted: 29-Jun-2011 at 19:20

Interesna e temata

 Dali site gradbi mora da se trudat da bidat moderni. Naglsuvam se trudat, bidejki budzetite, kako I tehnologijata na izvedba vo makedonija, cesto ne mozat da ja pratat najsovremenata tehnologija.

 Eden odgovor  na skopskata skola za arkitektura I e striktno DA

 Drugiot odgovor e daden od Dekanot na fakultetot na Arhitektura na Yale , - ne mora.

http://www.ramsa.com/people/robert-a-m-stern.html - http://www.ramsa.com/people/robert-a-m-stern.html

 Ova e sajt na  firmata na Dekanot na Yale.  Arhitektonska firma od  220 vraboteni. Ja vodi dekanot na Yale. Opstestveno realizran covek, svetski priznat I dokazan I  osloboden od kompleksi deka mora da e moderen.

 So primer bi objasnil-, Dali  Ohrid  poprijaten bi bil za nas turistite ako e izgraden so novi gradbi  ili ako so zakon bi se zabranilo da se gradat gradbi razlicni od ohridskata kuka. (barem stariot del).  Dali I Sobranieto na ex YU, vo belgrad, koe e izgradeno vo 1936, vo vreme koga modernizmot e na scena, denes e nesakan objekt za belgragani? Po moja poseta na belgrad, belgragani go sakaat I go zanemaruvaat faktot, sto mozele da imaat parlament izgraden vo drug stil. Mozebi na kraj treba da se prasaat graganite za izgledot na drzavnite institucii dali :

http://architecture.about.com/od/findphotos/ig/Oscar-Niemeyer/Brazilian-National-Congress.htm - http://architecture.about.com/od/findphotos/ig/Oscar-Niemeyer/Brazilian-National-Congress.htm

ili za  klasicna gradba, kako gorespomenata

 Po mene I dvete se mnogu ubavi gradbi. Dali kako arhitekti ne treba da imame poznavanje na klasicnata arhitektura. I od start da kritikuvame, ako nesto ne e po http://www.archdaily.com/ - http://www.archdaily.com/ .

 Svakam deka site sakat da pokazat kolku se moderni, sovremeni, no dali mora toa se se kazuva so arhitekturata. Postojat mnogu drugi polinja.  I fast food bese popularna hrana vo 80-90ti, no denes site se navrakame na klasicnata kujna. Zarem edna La traviata e kic samo bidejki denes iskocilla drug tip muzika?   Mozebi ako se grizele za popularnosta ili modata vo 89-trebase da go sakaat Vanilla Ice- http://www.pp2g.tv/vYnl-Z3Q_.aspx - http://www.pp2g.tv/vYnl-Z3Q_.aspx Zamislete kako bi vi bilo vo toa vreme da ste gi isfrlile site ploci od Tchaikovsky, za da si kupite nova ploca od Vanilla Ice. Dali lugeto koi ja sakat operata I baletot, kakoi umetnicite koi gi izveduvaat istite dela se izlozeni na kritiki, kako I arhitekturata koja odstapuva od trendovskite normi. Toa e vo Skopje no ne na drugi mesta.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_H._Driehaus_Prize_for_Classical_Architecture - http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_H._Driehaus_Prize_for_Classical_Architecture

 Ubavo e da se razgledat koi se dobitnici na oavaa nagrada, I ubavo e da se vidi I koi se vo komisijata, kako I nivnite dela. Ubavo e da se razgledaat I klientite na gorespomenatite dobitnici na nagradata. New York, Yale, Stanford, Harvard…Ako ubavo rascepkate po klientite na nagraduvanite, ke se zabelezi nesto interesno- cesto sopstvenicite na kompanii koi ja diktirat modata na ziveenje vo 2011 za sebe pravat domovi koi se po zakonite na klasicizmot?  Znaci arhitekturata za lugeto I instituciite, da e trendovska, minliva, a za sebe klasicna, po najstrogite zakoni na klasicizmot I izrabotena od vrvnite poznavaci na tajnite na prostorot-kako sto e dekan na fakultet za arhitektura na Yale.Posted By: lslcrew
Date Posted: 29-Jun-2011 at 20:54
Така е аа, раво за ова пред скоро време размислував. Архитектурата држеше контонуитет по конзервативен селективен пат усофршуван постепено со илјдаи години. Кај се најдоа пред пола век некаде после втора светска почнаа некои лабараториски видови архитектура наместо оние до кои се дошло по како да кажам дедуктивен пат, затоа и се широко прифатливи за луѓето. Кога дојдоа овие почнаа нешто да не го признаваат целиот предходен труд и да се ставаат на толку илјади години труд како да е нешто што не смее да се повтори и да треба да се оградуваме, па почнаа лабораториските заморчиња како брутализам соц-реализам и некои такви да излагаат од контрола и сега веќе се свешле до таа едноставност да мора пак да се бара приказна во објектите и назад на последната етапа кога тоа било така односно пред некој помалку од век. Човештвото се враќа онаму каде што континуитетот престанува да биде почитуван и продолжува од каде што почнал да забушава се враќа назад во колосек. И предно имало и пак ќе има такви отстапувања ама никогаш не успеале ниту ќе успеат, овој пат отспаувањето траеше неколку децении и остави нешто репрезентативно, ама остави и многу штета што денес граќаните проаѓаат покрај тие згради како покрај "турски гробишта" зашто едноставно не му лежи на човекот такво нешто, може му лежи на некој тесен круг "професионалци" идеологизирани и обременето професионално деформирани. Скопје е овој пат еден од лидерите на враќањето на колосек. Тоа што ние сме родени во време на дисконтинуитет сега тежи врз грбот на многу луќе што ноншалантно одбиваат се што се случува во скопје, а ситуацијата е сосема обратна, кога ќе се ставиме надвор од временските контексти ова со класичнатаархитектура е една многу фина работа, на се глупи овие професори, ама првите петли идат во супа, така е тоа.


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 30-Jun-2011 at 01:02
@ AA

Дали сите градби треба да се трудат да бидат модерни? Се разбира дека не (тоа ако збориме чисто за стил, а од технолошка гледна точка дефинитивно дека треба). Ама кај нас прашањето мора обратно да се постави. Дали сите градби мора да се трудат да бидат „стари“?

А аналогиите ти се погрешни. Исфрлање на плочите од Чајковски би било еднакво на рушење на вредни стари градби. А ова што се прави кај нас е еднакво на државен диктат дека музичките композитори на денешницата треба да се посветат на масовно компонирање на менуети, галјарди и слично.

Но уште поголема фалинка во аналогијата е фактот што архитектурата, за разлика од музиката, не е само уменост, туку во денешно време многу повеќе е наука. Наука која треба да оствари многу повеќе од тоа на скриениот дел на покривот да имало место за колектори.

За Ванила ајс што да се каже. Неговата музика едноставно е шунд. Тоа нема врска со модерното време. Исто и со објектите. Ниту еден објект не е добар или лош со самото тоа дали е современ или стар. Но оваа наша државно спонзорирана опсесија за пополнување на секој празен простор со маркички во сите можни форми и објекти во стари и квази-стари стилови, е прилично патолошка појава.

За Ванила ајс уште нешто ми пречи во наметнатата логика... На широките маси никој не им стави пиштол на слепоочница да ја слушаат таа музика на почетокот на 90-тите, сами си ја избраа и со задоволство си ја конзумираа. Е сега дали тоа значи дека некој сериозен музичар се прешалтал на стилот на Ванила ајс, затоа што ете тој стил бил она што го љубеле масите? Ова во контекст на примитивниот популистички пристап кон архитектурата што се повеќе се глорифицира кај нас. Еве и ти наметнуваш некакви тези дека треба да се даде којзнае каква тежина на мислењето на чистачите на кондури кај старата автобуска (без навреда за начинот на кој што го заработуваат лебот, ама за архитектонска и урбанистичка експертиза, сепак да бидеме искрени колку би бил корисен нивниот „инпут“).
Да не се лажеме, освен 3-4 бездарници од типот на Вангел, тешко дека на некој друг архитект му беше дојдено до тоа да проектира објекти на такви конкурси и со такви критериуми какви што не задесија нас. Ама очигледно парите се слатки, а секој си има своја цена. Од принципи, се разбира ниту „п“. Не знам каде тоа ќе не одведе како општество, ама сигурно не на некое добро место.
Originally posted by lslcrew

Скопје е овој пат еден од лидерите на враќањето на колосек.

GOLD!

И не само тоа, туку Вангел и Жан сигурно ќе се изучуваат како најзначајни фигури на архитектурата во 21 век  Thumbs%20Up
Posted By: AA
Date Posted: 30-Jun-2011 at 14:43
Analogijata so muzikata I arhitekturata trebase da go objasni slednoto:

Talentiran muzicar odbicno znae da sviri na poveke instrumenti. Pr. Znae girara, cesto znaat I kalvir, a interesno e koga ke im se dade tapani, dokolku im se dade dovolno vreme, bi naucile da bidat I dobri tapanari.

Dali na skopskata skola za arhitektura se uci klasicnata gradba. NE. Dali e dadena zadaca da se isproektira objekt- vo klasicen stil-nikogas. Zosto, toa e posebno prasanje. Poznavanje na klasicnata arhitektura po mene ne e da gi znaes iminjata na avtorite na gradbite, barem taka se ucese nekogas na skopskata skola, sto ne veruvam deka e smeneto. Od istoto proizleguva I omrazata kon klasicnata gradba na skopskata skola.
Videte go proektot na New Residential Colleges na Yale University- ne gledam deka studentite na Yale se buntuvaa protiv izgradbata na gradbata ili deka ke go UNISTI gradot…Veruvaj, zatoa e toa yale I zatoa sme nie Balkan. Postoi svakanje na balkanite deka se mora da e od nas licno. Nikakva pocit kon razlicnoto, prethodnoto. Ako ne e kako sto nie svakame mora da e gresno. Zatoa I mladite ke procitaat edna kniga I vednas se samonarekuvaat eksperti. Kaj nas ne se javi polemika dali se zapazeni normite, zakonite, pravilata na klasicizmot, -za klasicnite objekti. A zosto ne se razvi natamu diskusijata-bidejki vo makedonija recisi nema arhitekt sposoben da isproektira klasicna gradba po nejzinite pravila, I polesno bese toa sto ne go poznavame da go pljukame.

Toa go mislev I za spomenatiot Vanila ajs. Primerot bese –site imame svoe vreme, energija na kogo ke gi posvetuvame –nekoj na klasikata nekoj na vanilla ajs. Lugeto sto go slusaa togas ne veruvaa deka slusaat sund. Nikoj od niv ne veruvase deka se proizvod na mediite, kako sto ni sega nikoj ne veruva deka po 30 godini I http://www.billboard.com/charts/hot-100#/charts/hot-100    ke bidat isto kako vanilla ajs. Ako vo toa vreme mlad covek kazese deka slusa klasika ili opera, ke go napravea lud ili budala (I denes e taka vo sredinite, kade ima najmalku sloboda na razmisluvanje-getata) Ako e taka vo muzikata, zosto mislime deka vo arhitekturata nema slicna igra so zvezdi, trendovi, nametnuvanja na biznis interesi.
Edno prasanje:
-koga bi investirale svoi pari vo biznis so nekretnini, pr. Zdrada vo eliten kvart (eve neka ne e skopje-neka e sirok sokak, ili hotel, ili nesto sto treba I vnucite da ziveat od renta, odnosno da ima ponatamosni mali troskovi na oddrzuvanje, a sepak da izgleda pristojno i po 50 godini, odnosno da e dovolno dobro za prosecen graganin, dali bi investirale vo moderno ili vo klasicno
http://architecture.about.com/od/findphotos/ig/Oscar-Niemeyer/Brazilian-National-Congress.htm   (samo zemeno so fakt deka ne mozeme da doneseme arhitektonska zvezda od toj rang)
ili
http://forum.krstarica.com/showthread.php/308234-Zdanje-Doma-Narodne-skupstine


Znaci ako treba svoi pari da davame veruvam – izborot e jasen. Zatoa oldtajmerite se na cenaPrint Page | Close Window