Скопје, 20 февруари 2012 (МИА) - Европската унија во следните неколку недели официјално ќе ги објави најновите прописи за органско вино според кои, покрај ознаката „органско вино’’ на етикетата ќе мора да бидат поставени и логото на ЕУ за органски производи, како и бројот на компанијата која го издала сертификатот. Новиот пропис се однесува на бербата 2012 година.
Досегашната регулатива дозволуваше винарите на етикетите да истакнат дека „виното е произведено од органско грозје’’ со што се исклучуваше потврдата дека органските правила се застапени и во процесот на обработката на грозјето во вино. Легислативата, донесена во 2007 година, според Комитетот за земјоделство и органско производство, овозможуваше и измами на потрошувачите, а новата тоа ќе го спречи.
Винарските визби што имаат намера да продаваат органско вино не ќе смеат да употребуваат аскорбинска киселина и десулфурикатори при производството, а нивото на сулфити во органското вино, зависно од процентот на шеќер, ќе мора да биде од 30 до 50 милиграми пониско од она во обичните вина.
Во Комисијата за агрикултура и рурален развој истакнуваат дека со донесувањето на најновите прописи ЕУ дефинитивно го заврши и комплетира процесот на регулацијата на органското производство во Европа.
Другите големи производители на органско вино, меѓу кои најголеми се САД, Чиле, Австралија и Јужна Африка, пред три години ги донесоа прописите за тоа кое вино може да се декларира и продава како органско. Ова е направено зашто поттрошувачката на органско вино, поради научно потврдените сознанија дека делува превентивно, па дури и лекува повеќе болести и алергии, стана актуелно, а на пазарот, поради недоволно прeцизните прописи во рамките на ЕУ, често се појавуваа и вина со лажна етикета за нивното органско потекло. http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=91449752&lId=1
Македонија почнува со производство на ново органско ѓубриво
По пет години лабораториско испитување и четири години пробни тестирања врз различни растенија, од оваа година Македонија официјално почнува со производство на ѓубривото „Биофлор“ кое значително ги зголемува приносите и е поевтино во споредба со хемиските препарати што се употребуваат за прехрана во земјоделството.
Ѓубривото е произведено од органски суровини што се преработуваат во легла на калифорниски глисти и ќе овозможи значителен пораст на производството во органскиот сектор на земјоделството во Македонија. Докажано е дека приносите со употреба на „Бифлор“ се зголемуваат до 60 проценти кај житариците и три пати кај градинарските култури.
Според Слободан Вуксановиќ, кој е најголем производител и координатор на производството на неколку десетици фарми кои со легла на калифорниска глиста произведуваат биохумус, Биофлорот само во Македонија се произведува во течна состојба.
Сегашниот капацитет на фармата што се наоѓа во близина на Скопје може да задоволи потреба за прехрана до 5.000 хектари месечно. Можностите за зголемување на „Биофлор“ се поголеми, но дел од производство ќе се продава надвор од Македонија, а досега сериозен интерес за ова ѓубриво пројавиле големи органски производители од Русија, Кина и Египет.
На странските пазари ѓубривото ќе се пласира како македонски производ со постојан квалитет за што веќе во Здружението за производство на биоѓубрива привршуваат подготовките за унифицирање на производството и пакувањето.
Значајно е и тоа што со употреба на „Биофлор“ се намалуваат и болестите кај растенијата со што земјоделците ќе остваруваат и заштеди во процесот на заштитата. Уште една докажана предност на ѓубривото е зголемувањето на количеството на Це витаминот кај плодовите. До пет пати поголемото количество на овој витамин ги прави растенијата поотпорни на болести, мраз и суша, а досегашните испитувања покажуваат дека родот при вакви третмани стасува најмалку две недели побрзо во однос на зреењето на растенијата третирани со конвенционалните ѓубрива.
Со „Биофлор“ се намалуваат и трошоците и употребата на хемиски средства за заштита од болести, најмногу во овоштарството и лозарството што пак ќе придонесе македонските овошја и вина полесно да се пробиваат на странските пазари.
Употребата на Бифлорот и хумусите произведени во фармите со калифорниски црви ќе ја намали и деградацијата на земјоделските површини. Со употребата на Биофлор забележано е освежување на плодната почва, а за речиси милион пати се зголемува присуството на корисни бактерии и микроорганизми. Враќањето на природните услови на плодната почва во оваа деценија има приоритет во стратегиите за развој на земјоделството во целиот свет, бидејќи како последица на интензивни хемиски третмани во последниве две децении годишно се губат околу 30 милиони хектари обработливо земјиште. Поради употребата на класичните хемиски средства за прехрана, годишно се губат и до 2,5 сантиметри од плодната почва.
едно време се радував на помисли од типот колку сум среќен што живеам во време на технолошки бумои, но се повеќе и повеќе почнувам да зажалувам, та ај за себе него повеќе за дечињата околу себе, иако тв-третманите знаат поприлично да ми ги прегорат ваквите био-етички осигурачи...
ни кај нас не е розево, лесно може да му преседне пазарењето, готвење или јадењето на човек, на толку протната храна која не ни може целосно да се провери и анализира при влезот, освен по случен избор или пријава, сето ова и кај нас треба и мора да биде фактор за претпазливост...
How to avoid GMO's
...Unlike many other countries, GMO containing foods are still unlabeled here in America. However, according to a recent survey, if they were labeled, 53% of participants said they would not eat them. Currently 60-70% of our food in the US is genetically modified. Children`s foods are the number one GMO containing products.
Many processed foods contain 90-100% GM ingredients. Most all non-organic breads and other baked goods contain GM ingredients. Most non-organic chocolate, sweets, candy, gum, etc. contain GM ingredients. Most non-organically raised animal (meat, dairy, eggs) products contain GM ingredients. These animals are typically fed a diet that is 90+ percent GMO. Most non-organic beverages (beer, wine, soft drinks, juices) contain GM ingredients.
In May of 2009, The American Academy of Environmental Medicine (AAEM) sent out a press release that called for an immediate moratorium on GM foods. They asked physicians to educate their patients and provide educational material about the health risks associated with GM foods. They proposed that physicians consider the role of GM foods in their patients` disease processes.
In their position paper, the AAEM sites several animal studies that indicate extreme health risks associated with GM foods. Some of the health risks include infertility, immune dysfunction, allergic reactions, accelerated aging, insulin dysregulation, organ malfunction and digestive dysfunction.
The AAEM quoted in their paper: `There is more than a casual association between GM foods and adverse health effects. There is causation, as defined by recognized scientific criteria. The strength of association and consistency between GM foods and disease is confirmed in several animal studies.`
How To Avoid Purchasing GMO Foods:
1.Buy organic as much as possible
2.Buy foods labeled `Non-GMO`
3.Avoid non-organic products containing corn, soy, canola, cottonseed, peanut, alfalfa, safflower, tomatoes, zucchini, crookneck squash, sugar cane, beats, peppers & papayas.
4.Avoid GMO offspring products such as high fructose corn syrup, maltodextrin, soy lecithin, soy protein, etc.
5.Avoid non-organic dairy products and all other commercialized animal products.
6.Grow your own food products or purchase them from local farmers, who do not use GM seeds and products in their farms.
7.Use a non-GMO shopping guide.
Италијанската мафија ја презела контролата врз земјоделието
Организираниот криминал во Италија го контролира земјоделството и прометот со прехранбени производи, вредни вкупно 12,5 милијарди евра годишно, што е 5,6 проценти од вкупниот обрт на организираниот криминал во Италија, покажуваат резултатите од парламентарната истрага, објавени во четвртокот.
Парламентот ја покрена истрагата врз база на пријавата доставена од италијанското здружение на фармери „Колдирети".
Според главниот италијански антимафијашки обвинител Пиетро Гросо, организираниот криминал го проширил своето делување на целата прехранбена индустрија, од откуп на земјиштето за производство на храна, преку одгледување на култури, до превозот до потрошувачите.
Овие криминални дружини честопати им ги одредуваат откупните цени на земјоделците, како и малопродажните цени и сето тоа во своја корист, така што им плаќаат помалку на производителите, а истовремено ги качуваат цените во малопродажбата, вели Гросо.
Се проценува дека вкупната вредност на италијанската земјоделска и прехранбена индустрија е околу 300 милијарди евра годишно. Од „Колдирети" истакнуваат и дека италјанското земјоделие и прехранбената индустрија трпат и заради продажбата на робата вредна околу 60 милијарди долари, која се продава како првокласна италијанска роба, а всушност е неквалитетна странска роба.
да е полошо доколку не може да ја сервираат гм храната милом тогаш тераат силом, дебакл, прво ќе си создадат болест а сетне ќе и најдат чаре, но освен намерна случајност апропо гм трпеза посреди е и намерна корпоративна борба со конкуренцијата... http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=762&PID=120650#120650
Што значи Зона слободна од генетски модифицирани организми (ГМО)?
Зона слободна од ГМО е област каде што фармерите не одгледуваат ГМ култури, ниту ги хранат животните со ГМ храна; област, каде што не се произведува ниту продава ГМ храна.
Една зона без ГМОи обезбедува независност на фармерите, обезбедува здрава храна на потрошувачите и на месните жители и воедно ја заштитува природата.
Што претставува генетското инженерство во земјоделието?
Генетското инженерство претставува нов начин на производство на земјоделски култури, при што се земаат гени од еден организам и се вметнува во друг организам, при што се менуваат нивните природни својства. На пример може да се вметне ген од животински во растителен вид. Тоа е сосема различно од природните случувања или законите на класичната генетика. Генетското инженерство се употребува при манипулирање на растенијата со цел истите да бидат имуни на определени хербициди или други штетници.
Каква е придобивката и за кого од зоните слободни од ГМО?
Една зона, која е ослободена од ГМО, е корисна за земјоделците, околната средина, консументите како и економијата на одредена област.
Каква е придобивката за земјоделците?
- Економска предност преку производство на висококвалитетна храна; Според едно испитување во Бугарија се покажало дека повеке од 70% од интервјуираните луѓе не сакаат да се хранат со ГМ производи освен во случај истите да се сигурни за нивната безбедност. Според официјалните податоци во земјите во Европа 70% од корисниците не сакаат да купуваат ГМ храна. Производство на храна без ГМОи претставува пазарна придобивка.
- Пониски трошоци: Семињата добиени по пат на Генетското инженерство се поскапи. Производителите на ГМ култури треба да прифатат мерки против загадување на средината кои скапо чинат, како и да плаќаат годишна такса за ново патентираните семиња. Поевтино е да се произведуваат не-ГМ култури.
- Независност: Генетски модифицираните семиња се заштитени со патенти. Земјоделците не можат да произведуваат сопствени семиња и треба да купуваат од корпоративните компании. Пазарот на ГМ семиња се регулира од мал број на големи интернационални компании. Зоните кои се ослободени од ГМОи обезбедуваат независност на производителите.
- Безопасност: Научно сеуште не е докажан ефектот кој ќе се појави во иднината од употребата на ГМ производи. Една опасност претставува развојна хербицидно толерантни "супер плевели" спрема кои треба да се борат скапите и токсични хемикалии. Затоа порентабилно е да се одгледуваат не-ГМ култури.
- Создавање на услови за развој на не-ГМ земјоделие и органско земјоделие; Во еден регион ако се одгледуваат ГМ култури тоа носи ризик при кој може да дојде до загадување на соседните полиња во кои има конвенционални и органски култури.Земјоделските производители можат да имаат загуби но и да бидат во судски спор со корпорациите на ГМ семиња. Само ако на целиот регион не се одгледува ГМО, тогаш ќе има со сигурност храна без ГМО.
Какви се придобивките на Зоната слободна од ГМО за животната средина?
- Зачувување на биодиверзитетот; Зоната ослободена од ГМО не дозволува опрашување на поленот од ГМ култури со дивите растенија и другите култури. Земјоделието без ГМО претставува добар начин за да се зачува биодиверзитетот.
- Избегнување на непредвидени еколошки штети; Одгледувањето на ГМ култури има непредвидени последици за природата и екосистемите. Зоната ослободена од ГМО го избеегнува тој ризик.
- Зачувана природа за нашите деца; Единствено земјоделието без ГМО гарантира зачувување на уникатната природа за нашите деца.
Кои се придобивките за потрошувачите?
- Здрава храна; Возможните ризици од ГМ храна претставуваат зголемување на отпорноста кон антибиотици, нови алергиски реакции и зголемено ниво на токсини во храната.
- Слободен избор; Една зона, слободна од ГМО гарантира слободен избор на сите кои сакаат да купуваат здрава и природна храна.
- Трошоците не се зголемуваат; Повисоките трошоци на производството ќе ја зголемат и цената на крајниот произод. Дополнително, не-ГМ храна ќе станува се поретка и поради тоа со повисоки цени. А земјоделието без ГМО ќе осигура храна за сите.
Какви се економските придобивки?
- Добар пазар за не-ГМ производи; Не само што потрошувачите ја одбегнуваат ГМ храната, но и големите корпорации. Зоните ослободени од ГМО ја осигуруваат сигурноста на потрошувачите на големо.
- Атрактивно за туризмот; Туристите бараат природна средина и само регионот без ГМО е атрактивен за туризам.
- Економски развој без ризик од ГМО; Евентуални еколошки или проблеми поврзани со здравјето поради одгледувањето на ГМО култури ќе бидат одговорни за средината во целост, додека една зона без ГМО може да ги намали тие ризици.
Гласајте за зони ослободени од ГМО
„Јас не гледам решение на нашите проблеми со користење на ГМО, како и тоа да е причината за подобри приноси. Не верувам во ветувањата на индустријата, и никој не верува во индустрија која ги намалува придобивките или ползата на производителите. Високотехнолошки добиените семиња ќе бидат истите или со повисоки цени од хербицидите. Освен тоа исклучително високата зависност е најголемиот проблем со кој се соочуваме, многу поголем од малиот број на евра кој ќе ги заштедиме за контрола на штетниците. Позади „зелениот генетски инженеринг“ стојат економски интереси. Слободата на избор за нас земјоделците е прашање кое се поставува. Корпорациите со нивната пазарна сила ќе диктираат за сите семиња, кои се неопходни за нас земјоделците. Мои колеги во регионот го делат моето мислење, независно од видот на производство или размер на стопанство. Ние сакаме зона ослободена од ГМО, ние немаме потреба од генетски инженеринг, тоа не е неопходно и затоа ние не го сакаме.“
купувајте локално да би се осигурале за квалитетот...
Lažna organska hrana širi se Europom
Objavivši rezultate istrage koja je dovela do uhićenja sedam osoba i zapljene 2.500 tona hrane, talijanska policija potvrdila je da se lažni organski proizvodi iz Italije prodaju širom Europe.
Potvrđeno je da je u nekoliko godina u Italiji, ali i preko talijanskih poduzeća u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj, prodano 700.000 tona lažnih organskih proizvoda u vrijednosti 220 milijuna eura.
Uhićeni su izvršni direktori poljoprivrednih poduzeća Sunny Land, Sona i Bioecoitalia te direktor podružnice uprave za izdavanje certifikata u regiji Marche u središnjoj Italiji.
Najveće talijansko udruženje organskih proizvođača AIAB objavilo je da istraga rasvjetljava slabosti u tom sektoru, konkretno u mehanizmu kontrole uvoza sirovina, te ističu potrebne pojačane provjere kako bi se izbjegla infiltracija mafije u sektor koji doživljava procvat, za razliku od poljoprivrede u cjelini.
Italija je zemlja s najviše organskih proizvođača i najvećom organski obrađivanom poljoprivrednom površinom u Europi.
Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Град Скопје, во соработка со Федерацијата на производители на органски производи на Македонија, по прв пат организираат Фестивал на органска храна во Скопје. Фестивалот ќе се одржи на 29-ти октомври, на плоштадот Македонија, со почеток во 10:00 часот.
На настанот ќе се претстават македонските производители на органска храна. Покрај тоа, атмосферата ќе биде надополнета и со бројни забавни содржини, со посебен акцент на значењето од консумацијата на органски производи.
Инаку, програмата ќе започне со музички содржини, по што ќе следи говор на министерот за земјоделство. Во текот на фестивалот посетителите ќе можат да купат и да дегустираат производи од триесетина македонски, српски и бугарски производители на органска храна.
ќе беше и поинформативно и повесело братучедите да живеаја во иста куќа, но без да си завидуваат на табиетот и нивите... додека тоа да пак да бидне ако бидне, секој ќе си вее по свое...
...
Many people who support chemical (conventional) agriculture say organic farming can’t feed the world. What do you think?
We’ve had GMOs for 14 years and farm chemicals for much longer and we still haven’t fed the world. If more people would grow their own seasonal and native foods and put that food away for the off season, we would be getting back to our roots. It is silly to eat strawberries in Minnesota in the middle of winter.
ништо чудно ваквиот излет да е само инвестициски пинг-понг, им ги собраа (во небрано) акциите на старата гарда, словенците ги испратија во пензија(по нивно барање) и сега останува да се реструктуира комбинатот и да му се наштима односно да се испегла реалната вредност(која е прилично потценета) како потоа би се продал солено, ова е пазарна логика, но може станува збор за индиректен државен интервенционизам како би се кренало на нозе земјоделието во земјава... сега уште сведмилк да ја купат и на коњ се!
нема да биде лошо ЗИКот да го преструктурираат на масовно органско производство!!! но можеби тоа и не е изводливо заради РЕКот!? но ако не во полето може органски да затераат околу ПЕЛИСТЕРот... доколку затераат органски(паралелно однапред), дефинитивно само со органски сертификат може да стане збор за конкуретност во европа, ем цела Пелагонија е слободна и чиста, а воедно ќе бидат инспирација за останатите...
органското производство со себе повлекува и инвестиции во финални производи наместо само суровина како што е сега за разлика од некогаш, сепак такво преструктуирање ќе бара доста време, а и средства, па дури и под итна постапка да работата на тоа, дури за пет до десет години може да се надеваме на некаков сопствено произведен органски бренд!
и ова бидна, камен на нива иако по багателна цена, а најавата е од зкп ќе правиме агрокор, што е посреди несакам да наѓам но прилично ефтино е купен комбинатот односно препуштен...
сега најверојатно ќе се увезуваат искуства од израелците, а потоа не е чудо зкп да бидне нешто како катализатор за останатите комбинати и коперативи преку кој ќе учат и ќе се усовршуваат...
When dual tires are used in place of single tires, each tire carries a smaller portion of the weight of the tractor; hence, tire inflation pressures can be reduced. Whenever tire pressures are reduced, the tire flexes over a larger area and further reduces the pressure applied to the soil surface. http://extension.missouri.edu/p/G1235#tire
Već nakon nekoliko godina obrade bez oranja na različitim tipovima zemljišta zapaženo je poboljšanje vodno – vazdušnog režima. Istovremeno se smanjiuje ispiranje hranjivih materija, pre svega kalijuma i nitrata. Korišćenje zaštitnih sredstava i mineralnih đubriva je manje, pogotovu kod ozme pšenice i uljane repice. Kod višegodišnje direktne setve prinosi su veći nego na klasično obrađivanim zemljištima. Zbog nižih troškova (manja upotreba pesticida, đubriva i dizel goriva), kraćeg radnog vremena, i viših prinosa koji se postižu direktnom setvom pšenice, proizvodni rezultati su značajno bolji nego kod klasične proizvodnje. U osnovi je direktna setva moguća na svim tipovima zemljišta, a najbolji rezultati se ostvaruju na organskim i umereno ilovastim zemljištima. http://poljoprivreda.info/?oid=10&id=58
Фукоока во 1998 присуствувал и на Островско езеро[1][2] дел од масивот Ниџе, Воденско-Егејска Македонија, еве ја и неговата книга[3]
...
What is this Zero Budget Natural Farming?
Zero Budget Natural Farming means for all the crops, the production cost will be zero. In the Zero Budget Natural Farming nothing has to be purchased from the outside. All things required for the growth of the plant are available around the root zone of the plants. There is no need to add anything from outside. Our soil is prosperous-full of nutrients. How much nutrients the crops takes from the soil? Only 1.5 to 2.0 % Remaining 98 to 98.5% nutrients are taken from air, water & solar energy. Agriculture Universities says false that we have to add fertilizers from outside. If science says, that 98% crop body is constituted by air and water, then where is the need to add the fertilizers from the outside? ... http://www.zerobudgetnaturalfarming.org/index.php/en/zbnf-vs-organic-farming
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum