![]() |
![]() |
![]() |
Промоција на Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 19> |
Author | ||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Еве делумно да расчистиме што биднало со спотот кој фали...
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
Edited by Max - 02-Aug-2015 at 18:50 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Кој е тој спот? Го има на јутјуб? |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Тој на Ѓорге Ставревски!
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Четврти туристички спот? Ни промакнал еден од овие спотови?
|
||
![]() |
||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
|
Деновиве се најавува премиерно прикажување на Си-Eн-Eн на четвртиот во низатa спотови за туристичко рекламирање на Македонија. Автор на сценариото и на режијата е Милчо Манчевски. Ова е прв спот специјализиран за одреден сегмент на туризмот, односно за сакрален туризам (цркви, манастири и џамии). Спотот е насловен Македонски храмови (Macedonian Temples).
Продолжувајќи ја темата од циклусот Македонија - вечна, овој спот го прикажува единството на природата и човекот во сакралните објекти во Македонија. Вечното течение на времето е преточено во магична промена на светлото, боите и сенките од страна на директорот на фотографија Мишо Ристов. Во контрапункт, ноќните сцени се случуваат во хипер-урбана средина. Како дел од циклусот, повторно е употребена современа обработка на народната песна Учи ме, мајко, карај ме во аранжман на Кирил Џајковски. Продуцент на спотот е Елена Станишева. Спотот е сниман во период од скоро два месеци на локации во Зрзе, Варош, Матка, Вељуса, Велес, Мустафа-Пашина Џамија и ГТЦ во Скопје. Употребени се методи и технологија кои вообичаено се користат за снимање на популарни документарци - вложени се стотици часови снимање, a снименото потоа трпеливо e обработуванo со најсовремени специјални ефекти. Ова е четврт спот во циклусот Македонија - вечна. Премиерниот го режираше Милчо Манчевски, вториот во серијата е на Игор Иванов - Изи, а третиот е на Ѓорче Ставревски. Првиот спот на Манчевски освои прва награда за спот на Меѓународниот фестивал за туристички филмови и спотови во Полска, и предизвика огромен меѓународен интерес, а има над половина милион посети на интернет линкови. Погледнете го спотот: http://kajgana.com/video/nov-spot-na-manchevski-za-makedonija.html Мене ми е ептен безвезен спотот, можеби добри се сцените, но многу лошо исповрзани, а да не зборувам и за тоа што ептен брзо одат и спотот трае прекратко. ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да, Милчо е потешко сварлив за нас обичните смртници... Но не би се изненадил да добие некоја награда и за овој спот
![]() И мене исто така ми е чуден преодот храмови-скејтборди-матка. Претпоставувам дека треба буквално да го долови тоа timeless, но сепак некако не ми легна како е тоа изведено... Исто така мислам дека спотот требало да биде малку подолг и да бидат вклучени и други рамови, а барем преубави верски објекти имаме на претек. Во секој случај убав спот со прекрасни и силни, впечатливи сцени ![]() Edited by Cloverstack - 21-Jun-2009 at 12:22 |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Неповрзани ми се двата дела - првин цркви и џамии, после скејтери во ГТЦ, па пак црква. Нешто во стил старо-ново ама лош прелаз прават
|
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ова е еден од спотовите за промоција на Македонија. Деновиве се врти по мтв. Насловот му е "Macedonia Timeless - Temples". А времетраењето му е пола минута...
Edited by lslcrew - 21-Jun-2009 at 10:39 |
||
![]() |
||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
|
The Osogovski Monestary has been featured in Canada's highest circulation newspaper the Toronto Star: http://www.thestar.com/Travel/article/648637
|
||
![]() |
||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
|
Еве го, конечно совршениот спот.
![]() Без шалење, ова е многу пати подобро од импровизациите на Милчо, мене лично највпечатливи моменти, од природни до визуелни ми останаа 0:13-0:30, а она со fly-камерата со кајаците е најмомент од целиот спот. ![]() Браво за Изи и за одлично завршената работа. Можеле само малку да поработат на музиката, мислам дека да го викнеа пак Кирил Џајковски ќе беше добро. (неговата музика беше единствена светла точка во првиот спот) Edited by maestro - 12-Jun-2009 at 17:43 |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
![]() http://www.youtube.com/watch?v=raVKH4lgyfs Еве го новото видео, Македонија-безвременска (вечна како што сите знаеме е internal). Инаку мене видеото многу ми се допаѓа, исто како и претходното на Милчо. И уште една информација, во Љубљана на секој чекор се поставени огромни билборди за туристичка промоција на земјава. Инаку е дел од Мacedonia-Timeless проектот, но слоганот тука е Македонија - таму каде што вечно е сонцето.Ќе ги сликам деновиве... |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Сега ми текна од каде ми е позната музиката! Ја имам слушано на бугарска телевизија. Обично се вртат доста песни од Пиринска Македонија по бугарските телевизии што ги имаме по кабелскиве, така да 99% сум сигурен дека тамо го имам чуено орово! Ај ако е некој упознаен подетално нека пушти клипче или пм3. Или па да почекаме да излезат критиките на делово па ваљда ќе дознаеме кои се мотиви се уоптребени.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]()
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=57419&kategorija=1 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
BTW спотов не е на Милчо туку е на Изи...
Edited by pbanks - 12-Jun-2009 at 14:07 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Инаку за музикава не сум некој многу музикален човек, немаме некое чувство за слух, а нити па се разбирам многу од фолклор, ама малку ми е некако чудно, непознато орово. Како некое оро со мешавина на влашки и грчки призвуци. Можеби грешам, поравете ме. Мислењево го темелам на тоа што такт-от ме буни некако. Македонскиот традиционален е 7/8, а овој не ми изгледа баш таков. Него како што кажав, не сум некој јак на слух, па ако некој знае точно како се вика ова оро нека пише или па евентуално мп3.
Да не ме сватите погрешно, воопшто не го наметнувам ова како некоја грешка, воопшто не пречи тоа доколку има и оро кое не е традиционално македонско, туку напротив и делумно е пожелно. Edited by lslcrew - 12-Jun-2009 at 13:58 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Мене па ми се чини дека „раскажувањето“ е мајсторски составено и исклучително прецизно вклопено со визуелниот дел.
Навистина многу впечатлив спот кој привлекува внимание и буди емоции. А мило ми е што паѓа во вода обвинувањето за големиот буџет, кој навистина бодеше очи доколку се работеше за само еден спот, но очигледно се работи за серијал, само што тоа некако „промакнало“ да се спомне кога тргна оцрнувањето на Милчо и на проектов. Edited by Cloverstack - 12-Jun-2009 at 13:19 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Каде каде по user-friendly од првиот спот. Само делумно повторно преовладуваат културни и верски обележја. Угостителството е разработено во кадар-два, за разлика од првиот спот што го немаше. Малку имам замерка за разкажувањево, не им требало мислам дека доволно било да остане на стилизираната фолклорна музика. |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Точно е дека има, и некои од нив се спомнати во нишкава. Во секој случај да бидеме реални, само Охрид и Охридското езеро ни се дестинации од светски калибар, па соодветно се и најтретирани.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 19> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |