![]() |
![]() |
![]() |
Земјоделие и рурален живот |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021> |
Author | ||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
еве тазе заебанција
мостри и кај нас се препраќаат до лабораторија редовно, но кој гарантира дека нема пропусти, тоа во западниот свет работата постојано им бега од контрола а не па кај нас |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
види инспекциите на сите ни е јасно дека дури и да сакаат можат само по случаен избор или по пријава да делуваат, тоа дека имаат капацитет се да поминат тоа тешко, инаку по правило земаат мостра од овоштарникот и ја испраќаат во http://www.unet.com.mk/rzzz/m27.htm како што и напомена, но има и повеќе лабаратории мислам една на ветеринарен друга на шумарски итн http://mzsv.10less.com/index.php?option=com_contact&Itemid=3 во зависност од потребата! но сега имаме сертифицирана лабараторија и за органско производство и да истото е возможно! http://krr.ugd.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=20&lang=mk само кај нас тешко ја вртиме кон нешто што е непознато односно во случајов изворно треба само старите сорти и методи да се вратат! е сега синиот камен како полезет чаре ако може така да се каже (сепак е отров) се користи сега ова време кога се мразовите за да се спречи појавување на паразити и како што напоменав за да се оневозможи прерано вегетирање односно предвремено цветање... а за тоа отровите еве ти линкот од погоре http://aba.ugd.edu.mk/default.asp?mnuId=1&subMnu=3&PgID=3 сите се на долго и широко разглобени, абе за арно за лошо за нив лесно се разбира, тешко луѓе стигаат до инфо и изнаоѓаат волја за органска комбинација, абе бар тоа продавниците да упатуваа колку се се' третирани продуктите и арно ќе беше но тие мчат и гледат како со бадијала прекуп да наполнат каса! за тоа ГМОто генетски модификуваните организми односно овоштија и зеленчуци и да не отворам уста, ајде но тоа е тоа за инстант живот и инстант храна нормално што сетне преоѓа и во инстант навика, која лекарите посетне пак ја третираат со чиста хемија, то ти е еден затворен комерцијален круг кој квалитетно се одржува во живот! а зошто тоа времето ќе покаже... абе отрове комшо, незнам само тебе како производител не ти е шубе да јадеш тоа вишната и јаболката свежи бар им лупиш кора или ги отстојуваш во алкализирана вода, како и да е ретко кој има трпение па најчесто (и јас до скоро) со се' лушпа ја тераме! а за цариниците стој тие допрва треба да ги усогласиме со европа, за нив треба лабараторија на лице место односно по терминалите за мострите одма да се проконтролираат но повторно тоа оди по случаен избор на пакет од цел шлепер па со сигурност и неможе човек да знае дали нешто му се протнало, а може исто и заради еден пакет цел камион или цел контејнер да вратат во зависност од прецозот... |
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
Мах контрола на зашитата кај овошјето е должна да врши фитосанитарна инспекција, е сега дали таа е дел од земјоделскиот инспекторат или е посебна инспекција тоа кај нас се уште не е организациски средено. Иначе ако се извезува на преимер вишна треба да добиеш сертификат дека твоето произвоство е еколошки здраво (махсимално ниво на резидуи) таков сертификат треба да издаде овластена институција која со закон ги има исполнето исловите за вршење на таква а дејност.Граничната инспекција е само еден мал сегмент на контрола на исправноста на храната (растителна) и семиња но најчесто кога увезуваат и таа не е доволна,тоа е само еден од око преглет. Граничните инспектори скоро да немаат ни орпема за брзи испитувања.
По ригорозна конторола врши РЗЗ (републички завод за заштита на здравјето ) но тој е дел од менистерството за медицина врши конторли од тој аспект ако граничните инспектори и инспекторите во внатрешоста нешти испратат таму што многу ретко се прави затоа што е многу скапо. Главнота заштита на храна од растително произвотстов се врши на нива во самото одгледување тука треба да има инспекциа на примена на пестицидите и ѓубриваата во пропишани колични (дози)затоа што после веќе касно во лабараторија може да се утврди само голема количина МНР (махсимално ниво на резидуи - остатоци од пестициди) и затоа на Ресенчани тоа им е најдено и е вратено назад затоа што во на пример Германија има акредитирани лаборатории кои тоа лесно го отврдуваат.Во Холандија за 2-3 култури постои еден фитосанитарен инспектор така таму колку што знам има 15-на вида на фитосанитарни инспектори. Еколошки производ често пати се заменува со органски производ. Органски производ во права смисла на зборот не постои. Син камен- е бакарен елемнт каде бакарниот јон има главно дејство врз протоплазмата на габите и така ги уништува но тој се применува само до појавата на првите поголеми листови во концентрација од 0,5 до 1% има ефикасни својства но бидејќи е елементарен препарат нема транс локаторно својство ( не влегува во сокодвижението ) и помал дожд едноставно го измива од поворшината на листот исто така тој може да направи и ожеготини но сепак кај лозата има поголема примена. Ако сакаш за пестицидите повеќе може еден по еден да ги објаснуваме понатака. |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
ова со волку малку прскање чим минувате тогаш на арно е, но и до сортата е колку што знам исто зависи колку и како е разретчен и осончен овоштарникот и јасно колку е во завет, незнам како одеше математиката но милам дека за она топ јаболка овоштарниците ги прскаат и до 15 пати! абе нензма дали некој тоа употребата на препарати ја контролира во државава но по се изгледа станува збор за импровизирана работа, може сме една од ретките земји каде за оваа за повеќето овоштари неопходна појава немаме никаква статистика ниту контрола, се надевам дека со хасапот и еугапот ќе се воведе некаков ред но мислам дека уште долго ќе има безвластие на овој план! пред некое време им вратија на преспани една тура мислам од полска, а пред десет години и од холандија им вратија една тура, значи она преку дозволената граница на третирање со хемија, н не дека ние сме единствени ова секаде е појава: Граничната инспекција тврди дека увозното овошје и зеленчук се подложни на ригорозни контроли но сепак можеме да бидеме поеколошки ориентирани како би избегнале и труење на земјата но и подобар пласман! а ова со син камен немате прскано досега!? обично како најбезбедно, наједноставно и наефтино решение а воедно квалитетно е синиот камен http://aba.ugd.edu.mk/show_listapreparati.asp?ID=159&WhPreparat=SIN%20_KAMEN |
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
мах. за јабуките (растенијата во фаза на продукција) најважен услов за да не дојде до мрзнење во зимскиот (јануарски) период е правилната заштита од болести и штетници.
Имено ако имамо јак напад на болест тогаш листовите одпаднуваат уште во јуни а од папките кои се носители на род во идната година потеруваат нови лисја, тогаш во цитоплазмата на клетките има заради променета физиологија поголема количина на слободна вода (нема киселини и хранливи материи) која на температура од -20 до -25 ја разорува структурата на клетката и настанува мрзнење на родни гранки и паки. Ова што го викаш со слама тоа е стара метода но за мрзнење во месец април при цутење и кога температурате е -2 до -4 . Да ние се занимаваме со овоштарстово имамо 500 овошки јаболка и 1500 вишни но имаме и поледелски култури. За заштита неколку збора, ние ја изведуваме со наша опрема и годишно јаболката ги третираме од 7-9 пати најчесто тоа се модерни фунгициди и инсектицити, на пример за фузкладиум(краставост) одиме со блок прскања 3х3 ( 3 пати со еден добар фунгицид па потоа уште 3 пати со друг фунгицид) татко ми гледа тиа да бидат од листата на регистрираните активни матери на ЕУ кој ги има кај нас, потоа употребувамо инсектициди и акарициди и едно прскање за складирање (гниење). да не биде фалење Ресен прскаат 12-14 пати а ние гарантирно успеваме со 7-9 пати зависно од годината. Edited by Dragan - 26-Dec-2009 at 22:15 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
да те запитам Драган, Полог кеде си, кажуј како излегуете накрај со мразоиве и јаболкниците!?! ал е доволно да се замотат со јутени платна или правете и друге работе ![]() ~ http://viticulture.hort.iastate.edu/info/06iawgmtg/frostprotectionhandout.pdf е сега имам чуено дека порано и со слама ги завиткувале дрвата до под крошна наместо со јутени платна, со оглед дека сламата и лесно се суши преку ден, а и насобира воздух во себе што ја прави идеален изолатор за ваква намена! ех што уникатни изворни начини на заштита имало порано, додека сега саде без калорифер не почнуваат насади да креваат по европа... ~ претпоставувам вие го терате овоштарството поинтензивно како култура па затоа сигурно и ја вртите на хемија, во таков случај за овие прилики најчеста пракса колку што се сеќавам е прскање со син-камен! со што во ова вртикапа време дрвата се зашитуваат од паразити и рано вегетирање ајде фрли некој абер да чуеме како со непогоди се справуете! ова чоек мора да те влече за нос за нешто да поткажеш![]() Edited by Max - 26-Dec-2009 at 14:22 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
ИПАРД ФОРМУЛАРИ - http://www.ipardpa.gov.mk/Root/mak/formulari_ipard_mak.asp |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
целосното упатство кое е на 16 страни може да го превземете од http://www.ipardpa.gov.mk/Root/mak/_vesti1/javen_povik.pdf |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
Драган види не е до толку апансас работата, најголем момент е што ваквата земјоделска политика заедно со нешто помош од европа (не дека е нешто голема, но и тоа не е малку за наши услови) ќе го придвижи руралниот сектор пред се! значи потенцијално помалку стечајци и безработица, а повеќе шанси и поголема атмосфера за аграризација, што ни е потребна како на жеден вода! патем ова нема да влијае за сега особено на раздвижување на економијата бидејќи не станува збор за можност за проширување на бизнисот, туку преадаптирање на истиот кај оние фармери кои веќе до некое ниво си ја имаат завозено дејноста... а за особено влијание на економијата она што најмногу ни треба е големи комбинати кои плански ќе ја полнат економијата, пример ЗИК Пелагонија да ја затера цела Пелагонија со ораженрии (од РЕК Битола топла вода во изобилство), а преку Жито Полог која му е фирма ќерка односно има најголем удел во неа истото да го стори и во Полог, јасно потоа да ја сврти и во Овчеполиието итн, значи да се крене на ниво како тоа што стана Агрокор прво во Хрватска а потоа и на балканот! не е тешко и не е страшно, но само големите комбинати можат нешто на овој план да сторат односно економијата преку земјоделскиот сектор да ја придвижат! а малите односно индивидуалните земјоделци треба да кренат глава колку за да живеат поубаво и да имаат посигурен пласман во иднина, но доколку сакаат истите да се наметнат како силни и озбилни субјекти во своите кластери треба да се здружуваат и што повеќе да се групираат во земјоделски задруги и околу машински кругови, појава која ние ја напуштивме во транзицијата за да сконтаме дека цела европа и ден денес така функционира! кога за банкарскиот сектор е потребно групирање и соединување по која логика во земјоделието тоа да изостанува, како прво пласманот не е возможен доколку не се излезе на светскиот пазар со загарантирани и големи количини, што дефинитивно не е возможно доколку сите и понатака ја тераат самостојно или за жал им оставаат на неколку прекупци преку нивниот грб и мака да си прават богатсва... како беше онаа волкот е дебел во вратот оти сам си ги брка работите! додека ова нашиве земјоделци се ќе средат и на крај трудот и маката за бадијала на друг ќе му ја препуштат! исто планирањето ни е слаба страна, а во голем дел тоа се должи на непријавените дејности па и државата нема јасна претстава кој сектор во даден момент треба повеќе а кој помалку субвенции и форсирање, или како да ги советува регионите кои земјоделски култури во одредена годени за нив се најидеални за форсирање... во основа дури сега почнува,ме малку од малку да го враќаме планското производство, но не е само тоа бељата, слабо стоиме со преработувачката индустрија, но и земјоделците не се одлучуваат на свој производ како што напомнав понапред, јасно дека ова не е лесно на дело колку на хартија, но преку здружување и тоа е песна, бар вреди за човек да се обиде, јасно со помош на агенцијата која би им помогнала во разработката на проектите! во принцип најголемиот удар за Македонија освен сите погоре наведени слабости е депопулацијата на руралните места и воедно намалената заинтересираност на младите за земјодлие, ако воопшто иста и постои, освен кај оние кои имаат наследено фамилијарен бизнис! тука мора дополнително да се работи на обезбедување услови за привлекување на народот кон аграрот, а тоа е возможно само доколку се одржи во живот ваквата про-земјоделска политиката на државата во иднина и јасно доколку се омасоват машинските кругови, опсекако и банките треба да бидат нешто повеќе флексибилни околу кредитирањето, но и државата мора да се пушти во масовна едукација и подршка на сите заинтересирани! колку само идеални услови имаме за одржлив развој преку органското земјоделие а ние што правиме сеуште глава кршиме по тоа пестицидите! Edited by Max - 24-Dec-2009 at 11:39 |
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
Пази мах. сега да размениме малку информации. Ми се чини дека некој работи ги мешаш. Еу-пари кој сега се нудат се на така наречено 2 ниво а тоа значи дека во нашата држава веќе е воспоставен законодавен систем и дека нашите фирми(земјоделски) се подигнале на повисоко организациско ниво (дали) и се смета дека е можна хоризонтална соработка со фирмите од Еу (а ние се уште не сме членка) затоа овие фондови се викаат пред пристапни тие се даваат на нашата држава затоа што таа сега има законодавно тело - Агенција за рурален развој, која мора да работи по закони и подзаконски акти а контролирана од инспекции како што се на пр. контролирани банките или било која фирма од УЈП, значи дека сме направиле агенција (тело) на кое ЕУ има доверба дека ќе работи по закони.
Веќе реков дека нашиот земјоделец во овој момент не е споспбен за инвестиција поголема од 100.000 евра бидејќи таа во земјоделието со било кој производ и со било која интерна добивка не може да се поврати најмалку од 5-7 години. Во Словенија пре да влезе во Еу одбраните регистрирани земјоделци се подигнаа економски со така наречен КЕШ неповратни пари што државата им ги даде на некој земјоделци мислам дека бројката е околу 200 милиони евра . Каде Словенија ги најде тие пари тоа е прашање ( некој викаат дека тоа е награда за нејзиното рушењ на Југославија а кој и ги дал ....... ) Како ние КЕШ ќе ги подигнеме добрите земјоделци- ТЕШКО. Но мислам дека има способни и како што велиш ќе влезат во бизнисот тие што ќе изнајдат сретства и знаење. А ако некој од ЕУ сака со некој од МКД да прави перење тоаа може веќе реков горе. |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
па ете во последниот маркиран параграф имаш напоменато и маркетинг! значи тоа е информација односно објава од министерството! е сега доколку имаш ти производ со кој излегуваш во мало-продажба или во големо-продажба без разлика односно кој не го продаваш како суровина туку тоа е брендирано производство, ете значи можеш преку проекција (проект) за промоција да извлечеш пари од агенцијата, проект кој доколку неможеш сам секогаш стои на располагање помош од министерството за изработка или разработка на истиот! за жал земјоделците и оваа можност квалитетно не ја користат! а тоа дека ќе останеле пари тешко не ми се верува, ќе ги организираат земјоделците како што ми изгледа и секој кој ќе се нафати да земе учество во системот тој и ќе може да повлече средства! патем ова се средства со кои не треба да почнуваш бизнис од нула, туку веќе почнатиот бизнис да го издигнеш на едно постандардизирано ниво како би бил конкурентен на европскиот пазар! абе само квалитетна промоција да истераш, веб страна, брошури, амбалажа итн. треба и средства и време да изабиш и не баш во мали количини доколку сакаш тоа да биде квалитетно стокмено, а не па што станува збор да го осовремениш производството пример ти со калибратор, или пак со опремување и стандардизирање како би заслужил еугап сертификат... ова дефинитивно е на арно, прашање е колку ќе успеме земјоделецот да го увериме во тоа! обично колективно тешко се преорентираме кон непознати и нови стандарди и начини на производство, што е многу нормално, но тоа не смееме да оставиме да прејде и во трајна навика, затоа е многу битно да се поработи повеќе и на самата едукација по селата односно земјоделците кои доволно не се запознаени со сите услови но и предности од легализацијата на аграрот! а кажи ми кај го има тоа да сакаш за диво производство некој да те стимулира, тоа во нормални услови ниедна банка не би те подржала, а не па кога станува збор за европски пари и тоа кои ги спроведува државата! легализирањето на дејноста во никој случај не смее да биде спорно, што досега се ескивираше како земјоделците би влечеле социјална помош односно би добивале сини картони, што сега со ова либерализираново здраство каде за сите подеднакво се достапни сините картони без разлика на статусот, мислам веќе нема ни потреба од ескивирање, а тоа дека давачките биле големимислам дека не е точно, кај легализираните земјоделци со субвенциите се покрива и останува повеќе него што се дава, но како велат човек од она што не го познава и се плаши, си мислат сеуште е феудализмот од транзицијата... патем не се само 24 милиони туку ова е првата трашна од 45 милиони евра од 5 дел од ипард фондовите кој е за рурален развој, но доколку земјоделците се регистрираат оваа година ќе имаат и можност да аплицираат за дупло средства за субвенционирање, односно оваа година влада издвојува за тие намени 70 милиони евра, значи се на се годинава тоа ќе бидат 115 милиона евра директни стимулации за земјоделието, а ова мислам воопшто не е шала!!! за натака проекциите дополнително се зголемуваат како проекција од година во година има поназад во нишкава #23, абе аирлија нека им е на оние кои ќе го фатат возот со време а за другите треба кураж да се ослободат и бизнисот да си го легализираат, од тоа дефинитивно нема зијан, сетне да видиш како паѓа бројка на невработеност Edited by Max - 23-Dec-2009 at 22:14 |
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
мах не е така, овие пари се од Еу фондови за земјоделе.Со нив ќе располага Агенцијата за Рурален развој контролирана од европската агенција за ЕУ интеграции.Тие ќе се доделуваат по строги критериуми.Прашање е дали 2-3% од нашите земјоделци се спремни да конкурираат затоа што не лиќат на никакви фирми со никакво пазарно искуство ,а пазарот коси секаква инвестиција па и оваа која помага со50% ама отпосле откако ќе потонеш на неЕВРОПСКИ (наш) домашен мал и затворен пазар.Дури откако ќе нема доволен број на добри кандидати од 24-те милиони повеќе од половината ќе висат ,па мозеби тогаш со амин на Европејците заедно со некој наши ќе има некоја лапаќка,ама тоа ништо чудно нее така работи Европа
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
ех за маркетинг ќе се истроши се |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
Edited by Max - 23-Dec-2009 at 13:37 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
Земјоделците бараат промена на условите за ИПАРД - http://www.time.mk/cluster/aa164741cb/index.html
Состанок на Агросовет ,,Можности што ги нудат ИПАРД фондовите,, - http://www.mzsv.gov.mk/?q=node/117 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
со словенците беше тоа околу патентирањето на името, но кој ни е нам крив што касниме околу индустриската сопственост, до пред некоја година имаше само тројца правници кај нас чија специјалност е индустриска сопственост, односон само три регистрирани правни субјекта на ова поле, ееј, па нормално дека се пред нос ќе ни земат, и на крај пак другите ни се криви! факт е дека едни од најосакатените сме од бивша ју, какапак ко за иронија уште ние останавме како БЈ, но тоа не треба да ни е сеуште оправдување за да нешто промениме! а кој да промени кога нема едукација ни на земјоделците ни на бизнисмените, во цел нормален свет народ постојано се надоградува во знаењата, а кај нас со што си тргнал на тоа и ја главиш, ние сеуште не сконтавме дека без разлика што сме пазарно стопанство дека единствено со окрупнување на капиталот и здружување на силете е возможно да опстанеме, сега допрва сконтуваме дека во ЕУ земјоделските задруги се нормална појава, дека еден од основните модели за опстанок на малиот земјоделец се машинските кругови, дека во услови на незагадена почва и вода и 300 сончеви денови годишно единствено логично решение е органско производство, за ова никој не ни е крив што институциите владини и невладини дури сега почнуваат со превземање на искуствата и едукација на земјоделците, навистина е смешно што неинформираноста е еден од поголемите наши проблеми... никој не ни е крив што најнапред незнаеме од себе масимумот да го извлечеме, дури потоа би имале право на овој или оној да му се лутиме, вака навистина е патетично! наместо веќе пред 5 години да воведуваме хасап стандардизација, ние сега допрва ја почнуваме, наместо земјоделците уште со првите субвенции да се мотивираа за еугап ние дури допрва ќе ги учиме која е поентата од нив, и дали и каква цел имаат ипард фондовите. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
Ако нешто ме изнервира со Хрвативе е тоа што требаше уште и име да му мењаме на ајварот ради копирајт, но како што кажа макс, но наша вина е што никој не сака да развие некој поголем бизнис со било што во светот и прв да се покаже со тоа
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
не ми се верува дека хрватите почнаа да го преставуваат ајварот како домачи далматински умак, малку тоа низ заби го изговори водителот кога ја промовираше палетава органски прозиводи, но тоа е тоа, додека ние дремеме и чекаме, во еу веќе хрватите продаваат органски ајвар http://www.didaboza.hr/19.aspx http://www.didaboza.hr/ и тоа не е спорно, но за онакви мали теглички од 200g да дерат на живо тоа ми е малку несфатливо, ем според она што и самите хрвати го велат истиот и не е баш нешто вкусен, еве линк додека сеуште го има... http://www.forum.hr/archive/index.php/t-386317.html се надевам дека ова со хасапот конечно ќе ни ги отвори европските врати, но бар за големите преработувачи од конзервната индустрија тие и до сега беа отворени, но незнам зошто воопшто не се обидат со органско производство!?! разбирам дека мора да има мас производство, но зошто воопшто не се обидат со еко бар за миг тоа не ми е јасно! за маркетингот да не почнувам... ова пред се тупам околу органсково и особено финализирање на истото во некој производ а не само суровина, бидејќи реално само тоа е можност за селото кај нас повторно да заживее и воопшто некој од младите да се врати и нафати таму да живее, енормната концентрација на работна сила во градовите, без своевремено отварање работни места по фабрики, кај и да е ќе предизвика или масовен одлив по отворањето на границите или тотален колапс на социјално-општествените прилики, наталитет, здрава исхрана, сиромаштија... Edited by Max - 04-Apr-2012 at 15:53 |
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
Запознен сум со кенгур торба тоа е платнена торба со косо дно и отвор кој се отвара на принцип на патент или рачка и јаболката излагаа под ИНЕРЦИА накосо во така наречени бокс палети кој собираат повеќе од 300кг, торбата е еластична се шири и се носи однапред на градите закачена околу врат и грбот така да слободно се бере со двете раце, овде кај нас нема во продажба незнам можеби тоа го има во Италија место Јужни Тирол тоа е нјаразвиена овоштарскаи крај во Италија.
Edited by Dragan - 10-Oct-2009 at 19:40 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
кога веќе го разврзавме муабетов за јаболкава, пред некоја година присуствува на берба, и она што ме изненади беше е човек со торба, излезе дека тоа било профи торба за берачи на јаболка, си ја донел назад од печалба со себе човекот и сега си бере со неа, и тоа бере трипати побрзо од овие другите со гајби, мислам кенгур вреќа ја викале, горе полниш, доле празниш http://www.pleasanthillgrain.com/fruit_picking_bag_apple_harvesting_bag_wade_wells_bucket_picker_picking_pole.aspx е сега човекот ми кажа дека вакво нешто кај нас не се наоѓа, па еве ти како запознаен и вклучен во јаболкарството кажи има вакво нешто некаде да се купи кај нас, и по која цена?
а за хасапот не заборавај да апдејтираш поточно што и како сте условени и дали складирањето мора да биде исклучиво во ладилници за да може да се добие хасап сертификат! |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |