![]() |
![]() |
![]() |
Станбени кредити |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Author | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Edited by Cloverstack - 24-Jun-2010 at 22:04 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1139103165&id=10&prilog=0&setIzdanie=21827 |
![]() |
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
мал куриозитет!
балканизам! |
![]() |
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
зијанот начмиш ќе го плати кај нас рамнодушноста е резултат на опуштениот менталитет по тоа и се разликуваме од европа, таму пример се технократски расположени дури и во семејствата, па доколку финансиски или материјално некако некој заглавил и сам треба да се одглавува, додека кај нас функционира патријархалниот модел та секој се потпира на поширокото семејство штом заглави, па затоа и неретко се впушта во некоја авантура како предвремено купување стан или градење куќа... всушност одењето во крајности е константа кај нас, па така неретко имаа ситуации кога луѓе или цел живот живејат под кирија или цел живот отплаќаат кредити, а никој нејќе да мучне глава и да се распраша за некоја привремена комбинација на алтернативна градба, обично строго сме заглавени на цврста градба, небаре сите се во можност истата и да си ја дозволат, а и да можат зар не е попаметно најнапред нивата да биде плодна, апотем керамидите прередени!?! а она за инвестиција во недвижности можеби е ок работа, земено долгорочно и опуштено, па наместо во банка парите ги држиш во стан или куќа, а во меѓувреме и ренташ, се додека не создадеш услови за бизнис... но јас претпочитам купување земјиште по ниски цени, односно инвестираш на места кои во моментов не се атрактивни, пример пред пет години цената на квадрат во припор беше 15 евра во зависност од местоположбата а сега е над 85 евра, за сопиште беше уште побагателна, а сега без куфер не се ни појавувај таму! во основа секој има различна идеја како да оплоди некој капитал, но што повеќе го имаш толку појќе и гајле му береш, затоа најдобро е производство бар знаеш дека она што го имаш и тебе и некому друг му носи аир, па макар станувало збор и за плетење кошници! |
![]() |
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Се сложувам и мојот интерес за кредит се пројави за нешто на што јас гледам пред се како инвестиција која ќе ми се врати и ќе ми генерира приходи после исплатата а во нешто непродуктивно веројатно никогаш не би инвестирал со задолжување туку исклучиво колку што ми е долга чергата. На пример јас немам никакво разбирање за феноменот каде пола Македонија ги има заглавено картичките поради тоа што купувале повеќе облека по бутици отколку што реално може да си дозволат, или морале да одат на одмор во Грција по секоја цена или нешто слично. |
![]() |
![]() ![]() |
Да, битно е зошто ти треба кредит и во какви околности иситот е исплатлив, пример јас барав на што подолг рок за каматата да биде помала, со што сум ослободен тековно колку-толку, но и воедно имам поголем простор за вртење на средствата кои во случајов наместо во куќа одат во бизнис т.е. производство... дефакто најдобро е човек да нема никаков финансиски јарем, особено е проблем доколку оди на големи заеми 50+ за такво нешто секогаш мора да има екстра извори на приход или неколку бизниси кои ќе се надополнуваат т.е. меѓусебно одржуваат, дури тогаш реално човек може да се опушти и од екстра профитот да си дозволи инвестиција како скапа куќа или кола, па и викендица! во спротивно наместо стопан ќе стане домакин, што не е лошо но како што реков да живееш заборџен со дебели камати и несигурно работно место не е идеална опција, она страдаат срце, нерви, раце, нозе... затоа најиделна опција во ваква ситуација е или лизинг за недвижност (без разлика на двојното оданочување) или еко-куќа http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=337&PID=13581#13581 ~ троа и офтопик - ова со диверзификационото инвестирање е проверена формула кај секој стопан кој има малку повеќе волја, но воедно е свесен дека денес ништо не е сигурно ниту пак има трајна вредност. добри но далеку покрупни примери за ваквата каскадна бизнис стратегија кај нас се макпетрол, фершпед, силекс, зегин, орка, тинекс, зкп, стојменов, велија, бојо итн. овие се тип на локални концерни со мала можност да прераснат во големи фондови, a уште помалку да дотераат до трустови, сепак влијаат на целокупната клима на пазарот, а патем поозбилните речиси сите држат и некој медиум, директно или индиректно... фактички земено реално малиот бизнис прераснува во среден исклучиво доколку се шири, обично се почнува пример со ланец ресторани или аптеки или маркети итн. кои во прво време се покриваат меѓусебно, а потоа доколку профитот дозволува отвараат пат за понатамошни инвестиции... штета што мал е бројот на сограѓани кои се вртат кон производството, обично тераат на услужни дејности или пак полуфабрикати т.е. суровини, ова особено е случај во земјоделието каде наместо земјоделецот да прерасне во ага, заради наемничкиот однос кон претприемачите живее како роб (пореално звучи предузимач, бидејќи навистина се земаат) вака станаа газди некогаш трифун костовски, ристо гуштеров, зоран зеленковски преку грбот на општествениот капитал или денес свето јаневски, бојо андреевски... ~ поентата ми е секој може да крене глава или доколку има наследство, или пак доколку истерал издржан бизнис или ако има сигурен план со инвестициите! затоа не е паметно задолжување, доколку тоа и навистина е неопходно исклучиво со намена за стопански инвестиции (земено од фамилијарен аспект)! а земено од здравствен, безбедносен или егзибиционен аспект тогаш дури и непрофитно заборџување има своја очигледна исплатливост... затоа берете памет кога заглавувате со кредити! ризикот не секогаш е исплатлив, а последиците не секогаш минорни! Edited by Max - 22-Sep-2009 at 16:52 |
![]() |
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Во ред но очигледно друго сме барале, ти го наведуваш како аргумент рокот на отплата над 20 години а имав во план максимум 20 години но со умисла отплатата да не трае повеќе од 5-10 години. Дополнително хипотеката не ми беше во клучните критериуми па не памтам какви соодноси нудеа различните банка но веројатно се тие што ти ги кажуваш штом си се информирал во исто/слично време. Така да во принцип многу е битно што точно бара Миксон и каков му е "динамичкиот план". Но сите овие работи кои ги нафрлавме мислам дека се критериумите кои се битни за одлука. |
![]() |
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
Ги погледнав овие web-страници она што ми падна како нешто што би било корисно да се инвестира тоа е Лизингот. Јас не сум многу запознат со работата на банките но знам дека едно време лизинг скоро и да не постоеше, убаво е горе ако НЛБ дава станови на лизинг со отплата од 15год. Кога ова лизинг компанија на Љубљанска банка ќе почне со изградба на станови(или веќе гради) по прецизни информации значи во Љубљанска банка.
|
![]() |
![]() ![]() |
јас пак имав сосем друг есап во сличен период, кога токму тутунска ми беше фаворит! единствено тие имаат рок на отплата над 20 години, единствено кај нив соодносот на хипотека беше 1 спрема 1,5 додека кај другите беше минимум 1 спрема 2 па се до 1 спрема 4 т.е. за кредит од 100 илјади во тутунска бараат гаранција на хипотека од 150 илјади евра, што беше далеку поповолно од сите останати, патем кај стопанска проценителот кине како во касапница доколку и малку е постара дограмата од хипотеката... инаку и каматите им беа токму, особено фиксните... единствена тогаш послаба страна им беше што се уште немаа дозволено хартии од вредност да се заложат наместо хипотека, т.н. маргин кредит кој останатите неофицијално го прифаќаја како опција, но строго за акции од најбонитетните фирми на берзата и исклучиво со голем сооднос како обезбедување од 1 спрема 3,5 или 4, така што дури и да сака човек навистина не му се исплати, ќе си ги сторнира акциите или друг вид на хартии од вредност, се додека не го исплати кредитот, а и во меѓувреме осцилациите на заложените акции ќе мора да ги сервисира редовно... сега незнам што се случува на овој план, но бидејќи берзата е во аут мошне веројатно е дека нема простор за вакво покритие, не за кредито-барателите, додека за банките и те како е атрактивна оваа опција во моментов...
|
![]() |
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
Мене ми е нејасно дали при овие станбени кредити кој ги даваат банките се бараат жиранти или хипотека? Бидејќи ваквите кредити се со поголема вреднос од 15-30 илјади евра па и повеќе. Нормално банките прават амортизациони планови во кој посебно ги преставуваат каматите и нивната големина по месеци и години а посебно основицата за отплата, ако се случи да се задоцни една рата тогаш имаме камата на основица и камата на камата, ако дојде до подолг прекин во отплата на кредитот, тогаш каматата на камата се претвара во нов кредит со своја камата а основицата останува за отплата иста и нан неа се додава друга камата. Малку е чудно ама кај банките е тоа, е сега што се однесува до грејс периодот при стамбени кредити не верувам дека тој е подолг од една година. Значи после грејс периодот следи прво отплата на каматата за првата година а пролонгирање на основицата на кредитот па се добива впечаток дека почнуваш да отплачаш помала сума пари во првата или втората година. Има и таква отплата каде по грејс периодот се плача и основицата и каматата на квадрат, па се добива впечаток дека прво плачаш поголеми суми а во покасните години како се намалува основицата се намалува и каматата. Но како и да е скалата на отплата ако кредитот е од 8-10% на крај со сите провизии и каматни стапки и начини на пресметки стамбените кредити станува кредит со камати од 18-20% а некаде и до 25%. Затоа што банките мора на Народна банка да и уплатат со закон пропишани камати за оваа намена а нивната заработувачка е камата на каматата и никогаш да нема отплата на основицата. Заклучок стамбените кредити во последните неколку години во општо не се исплатливи.
|
![]() |
![]() ![]() |
Неможам да ти кажам каква е моменталната понуда на пазарот но можам да ти кажам на кои детали внимавав пред две години кога се информирав подетално последен пат околу станбени кредити.
Каматите беа генерално слични во сите банки, иако по основа на камати во прв круг од игра излезе Тутунска Банка а ми останаа во игра Алфа, Комерцијална и Стопанска. Кредитите на Стопанска важеа тогаш за најефтини бидејќи трошоците до активација на кредитот беа 0 (проценители, чуда, администрации) и даваа доста ниска камата во првите 1-2 години но после сето тоа дебело го надокнадуваа. Не само што тоа се надокнадуваше туку се плаќаа и солени пенали при предвремена отплта на кредитот. Всушност единствено нешто каде што би можел да те посоветувам е прашањето дали имаш план да го исплатиш кредитот предвреме (значи дали сметаш на такви услови во перспектива) или дали сакаш да земеш кредит па да стегеш заби до крај на аранжманот. Бидејќи мене планот ми беше да го отплатам кредитот за доста пократко време отколку неговото времетраење таква опција не ми одговараше. На крајот како фаворит тогаш ми остана Комерцијална банка кои немаа ултра големи иницијални трошоци, имаа фиксна камата и немаа провизија на предвремена исплата. Треба да внимаваш и какви планови на отплата ти нудат, т.е. која е структурата на ратата (ако воопшто има избор). Генерално структурата на ратите во почетокот е далеку повеќе во прилог на плаќање на каматата а помалку во прилог на отплата на основицата. Да карикирам, ако месечна рата е 500ЕУР воопшто не би било чудно 480ЕУР првиот месец да идат на камати а 20ЕУР на отплата на основицата. Понатаму секој месец односот ќе се менува во прилог на основицата (да речеме 478-32, 475-35 итн) но во секој случај банките си се осигуруваат дури и да има предвремена исплата на кредитот тие да си го осигураат поголемиот дел од профитите. Затоа ако имаш варијанта за предвремена отплата веројатно истата ти се исплати ако го усшееш тоа во првите 5-10години да речеме (на 20 годишен кредит). Ако во првата рата имаш 480ЕУР за камата и 20ЕУР за основица а ти имаш да вложиш повеќе пари во тој момент тој вишок ќе оди на дополнително смалување на основицата според која всушност и се сметаат каматите. Сепак да става човек 100-200ЕУР плус месечно нема да му смени ништо бидејќи при секој таков "упад" во планот за отплати се рекалкулира и добива нов план повторно тгнувајќи со максимално плаќање на камата а минимално на основица. Значи вистински благодети можеш да осетиш ако направиш инјекција од барем неколку илјади евра за да вистински малку ги олабавиш работите и да ти се смета камата на помала основица. Во некои банки дури и рекалкулацијата на планот се плаќа како услуга ако не се лажам така да и тоа треба да го провериш. Уште нешто што треба да пресметаш е дали сакаш да земеш девизен или денарски кредит. Каматите на девизните се под дифолт пониски но ако дојде до некаква девалвација на денарот губитокот е сигурен. |
![]() |
mikson ![]() Newbiе ![]() Joined: 28-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Здраво,
може ли некој да ми објасни од банкиве кој е најповолен кредит и кои се работи треба да се запазат пред земање на станбен кредит.
Ги разгледував сајтовите на банките, кај некои банки и веќе бев да се информирам ама не можам да разберам некои работи.
Севкупни трошоци. Прво ти викаат 9 % кај тутунска за ако земаш плата пореку нив после има 10.30% севкупни трошоци. Никаде нема да можам да се информирам колку е зсагарантирана ставката на промена на камата за после греј периодот или пак колку пенали се плаќаат за предвремена отплата. Прво дај поднеси и ќе те излажат за многу работи после ќе ти кажат ама ова вака е уствари.
Дајте совети.
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |