build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Реконструкција на Собранието

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 32>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 07-Feb-2010 at 20:18
Originally posted by leonid23

Originally posted by zabegan

хахаха
 Сигурно ќе биде поубаво од тоа што е сега

почнува многу да ми станува грд ваквиот изговор, дека порано било неубаво, па сега можеме да му правиме што сакаме! не е тоа никаков изговор, на сите ќе ви се допаѓаше доколку собранието само се освежеше со нова фасада

а и едно прашање, за што му е потребен уште еден кат? сеуште ги издржува потребите на македонскиот парламент колку што знам, дури и не ми смета толку куполата колку што ми смета додатниот кат што се однесува до изгледот

Па многу јасно дека ќе биде поубаво одошто сега! На 3Д форматот се вметнати само куполите и новиот кат , а колку што гледате не е прикажана реконструкцијата на фасадата ! Така да кога ќе се реставрира и фасадата ќе изгледа нешто поинакво од што се гледа сега на 3Д.
чакај малце, тврдиш дека ќе било убаво и претпоставуваш врз основа на нешто што не си го видел?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 07-Feb-2010 at 14:05
Па законот не паднал од небо, ако треба ќе се смени и ќе се отстапи. Не се работи за некоја приватна куќа, се работи за собранието. А и кога се вадат сите градежни дозволи се приложува проектот меѓудругото и до управа за заштта на културно наследство кое што дава согласност. Така да заштита е токму спротивно од непипање, напртив реставрации реконструкции и све што е потребно да се оддржи со години.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 07-Feb-2010 at 10:22
Ако е заштитен со закон како споменик на културата тогаш во никој случај не би смеело ни делче да се отстрани , додаде или да се менува изглед и боја , кога веќе се има решено за надградба на Куполи и на нов кат тогаш менувањео на бојата е нешто ситно , а до душа која боја ? Бојата му е одамна избледенаBig%20smile за бела сиурен сум дека нема да е бела , но што со дрвените ролетни ? дали ќе ги реставрираат истите , или ќе се постават нови во истата форма и материјал ?
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 07-Feb-2010 at 09:22
Дали некој знае дали смее да се смени бојата на фасадата на собраниево. Во предходните страници во топиков прочитав дека собранието е под заштита на некаков закон, "закон за заштита на културно надследство" или така нешто мислам беше. Но незнам дали тој закон се поштува според планираните измени .Ако ја сменат бојата нема да ме изненади ако ја исфарбаат фасадата бела.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 05-Feb-2010 at 21:01
Originally posted by zabegan

хахаха

почнува многу да ми станува грд ваквиот изговор, дека порано било неубаво, па сега можеме да му правиме што сакаме! не е тоа никаков изговор, на сите ќе ви се допаѓаше доколку собранието само се освежеше со нова фасада

а и едно прашање, за што му е потребен уште еден кат? сеуште ги издржува потребите на македонскиот парламент колку што знам, дури и не ми смета толку куполата колку што ми смета додатниот кат што се однесува до изгледот

Па многу јасно дека ќе биде поубаво одошто сега! На 3Д форматот се вметнати само куполите и новиот кат , а колку што гледате не е прикажана реконструкцијата на фасадата ! Така да кога ќе се реставрира и фасадата ќе изгледа нешто поинакво од што се гледа сега на 3Д.

Edited by leonid23 - 05-Feb-2010 at 21:02
Back to Top
Zoc View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Zoc Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 05-Feb-2010 at 20:23
Моето мислење за проектов е дека куполата е преголема(гледано од аголот на почетокот од видеото) и дефинитивно не се вклопува во стилот на градбата на собранието, мислам дека се потребни некои сериозни корекции.Тие помалите куполи не се лоши ама дефинитивно димензијата на големата е нелогична. Додека новиот спрат ми се допаѓа и солидно се вклопува.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 05-Feb-2010 at 19:37

хахаха

Edited by zabegan - 05-Feb-2010 at 19:39
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 05-Feb-2010 at 01:41
хахаха

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 04-Feb-2010 at 20:09
Originally posted by lslcrew

Го подржувам поради тоа што добро ми изгледа. А еве денеска дознавам дека сме имале две класи во општествово, па ја од инат на тие првите "природно предодредените да владеа и просветлуваат".

Од инает сме таму каде што сме.

И те молам немој лични ставови на некој член на форумов (кои патем прашање е дали правилно си ги протолкувал) да ги земаш како алиби за ова лудило кое се наметнува на толку груб начин.

Edited by Cloverstack - 04-Feb-2010 at 20:10
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 04-Feb-2010 at 20:06
Кокретниов објект е еден од најодвратните спрема мене од "колонадата" објекти кои ни ги сервираа денеска. Доколку би можел да одберам што да не се реализира би се помислил помеѓу овој и триумфалната капија.

Куполава изгледа толку лошо како надополнување на македонскиот парламент да навистина немам зборови.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 04-Feb-2010 at 20:02
Го подржувам поради тоа што добро ми изгледа. А еве денеска дознавам дека сме имале две класи во општествово, па ја од инат на тие првите "природно предодредените да владеа и просветлуваат".
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 04-Feb-2010 at 19:46
@ lslcrew

Не чинел "download", ама проектов го подржуваш, и плус збориш за двојни стандарди. Богами збунет сум...

Edited by Cloverstack - 04-Feb-2010 at 19:47
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 04-Feb-2010 at 19:46
Прво твојов став се граничи со параноја, тоа ни стана јасно! Второ бе Германија може да си дозволи да направи реконструкција на својот Парламент, затоа што тие си ги решија сите главни проблеми (макар што тие ни од даелку не мислат така и со право), па можат да се фокусираат на деталите! Еве тие кажаа дека заштедуваат енергија со оваа реконструкција, го прават објектот посветол и пријатен за посетителите... А ние што правиме, каква е целта!?
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 04-Feb-2010 at 19:41

Каде каде подобра визуализација и пореалистична од предходни штури скици. Сега вака ако сум имал некоја скепса вака ок ми изгледа. Со оглед на тоа што проектов го преследија доста дупли стандарди и тоа да биде полошо од тоа, ндуплистандарди према себе, ќе го поддржам проектов. Ме вади од такт кога гледам дека себе не се почитуваме и слушаме дека тук анечинело, а некоја си мање виша слична интервенција на парламентот во Германија е тогаш тоа било врвна уметност и се подмочуваат "адвентистите на 22-риот век" (Мислам на download уметници оние што треба да ни вбризгаат серум за да не "модернизираат").
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 30-Dec-2009 at 23:16

Wow какво животно
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 30-Dec-2009 at 23:06
Еве како мислам дека би била најавтентична доградба на собранието...

Катови може безброј да се редат нагоре.
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 30-Dec-2009 at 22:01

„Бетон“ ќе ги гради куполите на Собранието

Фирмата „Бетон“ ќе ги гради куполите на Собранието, одлучи попладнево тендерската комисија.

По двата не успешни тендери, „Бетон“ е избрана за најповолен изведувач од петте фирми што доставија понуди.

Ќе врши доградба, надградба, адаптација и зајакнување на зградата на Собранието за нешто над 10 милиони евра.

Градежните работи треба да започнат во текот на 2010 година

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118132
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 20-Nov-2009 at 17:02

ПЕТ КОМПАНИИ ДОСТАВИЈА ПОНУДИ НА ТЕНДЕРОТ ЗА ДОГРАДБА НА МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ

Компаниите „Гранит“, „Алпине Бау“, „Бетон“, „Енергоплан“ и „Страпак АГ“ доставија понуди на тендерот за изведување градежни и занаетчиски работи за доградба, надградба, адаптација и зајакнување на зградата на Собранието на Република Македонија.

Од вкупно 12 економски оператори кои подигнале тендерска документација денеска понуди доставија само овие пет компании. Надлежната Комисија за јавни набавки на денешното отворање на понудите констатира дека понудите се пристигнати во предвидениот рок и оти со нив е приложена потребната документација.

Понудата на македонската градежна компанија „Гранит“ изнесува 702.262.100 денари, на „Енергоплан“ 671.526.266 денари, а на австриската „Страпак АГ“ - 635.895.224 денари. Австриската компанија „Алпине Бау“ понуди цена од 717.907.578,40 денари со попуст од 15 отсто, а македонски „Бетон“ понуди попуст од 8,6 отсто од првично понудената цена од 717.400.870 денари.

По денешното отворање на понудите следи период на евалуација во кој надлежната Комисија ќе ги разгледа доставените понуди.

Цената и квалитетот се основни критериуми за тоа чија понуда ќе биде избрана. Направени се одредени измени во тендерот поради новиот Закон за градење, односно од странските компании се бара да имаат своја фирма во Македонија и да имаат Б-лиценца што ја издава Министерството за транспорт и врски.

Со тендерот, покрај изградбата на куполите, се предвидува и подигнување трет кат на собраниската зграда, зајакнување на конструктивниот систем, машински инсталации, обнова на фасадата и на главниот влез.

На минатиот тендер, на кој конкурираа „Гранит“, „Бетон“ и хрватски   „Конструктор инженеринг“, не беше избран најповолен понудувач.

http://www.sitel.com.mk/?ItemID=1118B88543FB3443A4B7B4B55AB4E7E4
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 15-Oct-2009 at 18:42

амфас - челна - во лице, а што ќе ти друга оваа еве земи ја и малку подисправија, сетне монтирај!

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 15-Oct-2009 at 18:25
Луќе ај ќе ве молам една фотка од собраниево, амам ако може од правец напред. У центар симтрична! Ме сваќате де... Или како и да се викаше тоа, ситуација ли беше?! Сакам некоја монтажа да пробам како замислувам да се надогради собраниево!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 32>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.195 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.