build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Патишта
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Автопат Демир Капија - Смоквица

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2122232425 42>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #441 Posted: 10-Apr-2014 at 17:31
Мислам дека тоа го има многу одамна, јас летото (средина на Јули) поминував од таму и мене ми заличи како да копаат материјал од тоа место. 
Back to Top
elnino View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote elnino Quote  Post ReplyReply #442 Posted: 10-Apr-2014 at 16:48
odma posle tunelite ke ima most preku vardar i p[atot ke pominuva na desnata strana nizvodno a sega e na levata...taka da toa e pristapen pat do tunelite
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #443 Posted: 10-Apr-2014 at 15:34
Kako sto se gleda na "google maps" novata trasa e prilicno oddalecena od stariot odnosno segasniot pat, taka sto "gorco" izgleda ima pravo. Na nekoi mesta rastojanieto dostignuva 5km vozdusna linija.
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #444 Posted: 10-Apr-2014 at 12:18
Originally posted by Џоле

Ископаното на фотографијава ми изгледа како да е дел од новата траса на автопатот...

фотографија на Tito photo world

Не е, тоа е пристапен пат од базата, до онаму, каде што ги копаат тунелите.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #445 Posted: 10-Apr-2014 at 10:12
Ископаното на фотографијава ми изгледа како да е дел од новата траса на автопатот...

фотографија на Tito photo world
За сè има вторпат
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #446 Posted: 05-Apr-2014 at 15:24
Зврлевски за случајот „Актор“: Има низок степен на основаност на сомнението – сметките на фирмата не треба да бидат блокирани!

Преткривичната постапка за случајот „Актор“ ќе продолжи со истражни дејства од страна на надлежните институции за проверка на наведените околности, но сметките на фирмите од случајот „Актор“ кои го градат автопатот Демир Капија – Смоквица, треба да бидат одмрзнати, смета Јавниот обвинител Марко Зврлевски.

Во изјава за телевизијата Телма, Зврлевски вели дека во конкретниот случај постои низок степен на основаност на сомнението.
„Во моментов степенот на сомнеж е на најниско ниво, но не е на степен на основано сомнение „сторено кривично дело од одредени лица што е услов за донесување наредба за истрага“. Тоа не значи дека постапката е запрена. Обвинителството смета дека сметките на фирмата „Актор“ не треба да бидат блокирани поради нискиот степен на основаност на сомнението но, и заради дополнителната можност да се зголеми штетата“, истакнува јавниот обвинител.

Минатиот месец по добивањето на барањето и предметот од Управата за финасиско разузнување, Јавното обвинителство ги блокираше сметките на посочената фирма, а Управата соопшти дека ги има преземено сите дејствија за испитување на случајот и утврдување на сите факти.

http://www.akademik.mk/zvrlevski-za-sluchajot-aktor-ima-nizok-stepen-na-osnovanost-na-somnenieto-smetkite-na-firmata-ne-treba-da-bidat-blokirani
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #447 Posted: 03-Apr-2014 at 00:38
Застој во изградбата...   Unhappy

Ја постирам оваа вест парцијално, без делот каде што се пишува за партии и слично. Кој сака да ја прочита целата, еве го линкот:
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=12912

Блокирани сметките на Актор, Европската комисија ги повика властите на истрага

од Томе Христов , НОВА | објавено на: 02-04-2014 14:59:04

Работата на автопатот Демир – Капија Смоквица е речиси блокирана. Единствено се работи на тунелите пред Демир Капија, а сета останата работа е прекината. Извори на НОВА во подружницата на „Актор“ тврдат дека сметките им биле замрзнати и голем дел од работниците морале да бидат пуштени дома. 

НОВА праша за потврда во Министерството за финансии дали и зошто се блокирани сметките, но одговор се уште нема. Градоначалникот на Демир Капија Трајче Димитриев кого го побаравме за да ни одговори на шпекулациите дека наводно голем број од отпуштените работници утрово бил и кај него, одговори дека такво нешто не се случило, но потврди дека и до него стигнале информациите за блокираната сметка на „Актор“ директно од раководството на компанијата. 

„Застој има, така ми кажа еден од одговорните Грци во подружницата на „Актор“, чекале разврска од инспекцијата зошто им била блокирана сметката. Тој вели дека нема потреба од узбуна, ако не ја одблокирале за недела дена ќе направеле напори директно од Атина да ги исплаќаат луѓето. Колку што знам од нивните кажувања, ратите од ЕУ редовно се исплаќале, а отприлика 250 Грци и Албанци биле отпуштени неделава поради сметките“, вели градоначалникот Димитриев кој ги следи состојбите со оглед на тоа дека голем број жители на Демир Капија од тука го вадат лебот. 

Загриженост за менаџирањето на средствата од ЕУ со кои се гради дел од автопатот доаѓа и од Европската комисија која за оваа делница даде неповратен грант од 45 милиони евра. 

„Во овој случај одговорноста за правилно спроведување на договорите, како и финансирањето од ЕУ лежи во Министерството за финансии. Во однос на ИПА фондовите, Комисијата го задржува правото да преземе соодветни мерки за да го заштити буџетот на ЕУ. Комисијат е целосно свесна за извештаите во печатот. Сите наводи за погрешно работење трба да бидат истражени од страна на властите“, вели за НОВА Петар Стано, портпаролот на еврокомесарот за проширување Штефан Филе. 

НОВА разговараше и со дел од работниците кои беа ангажирани на работата на овој пат. Тие тврдат дека отпуштањат почнале уште пред една недела, кога речиси половината од грчките работници биле вратени дома, назад во Грција, а се пуштиле дома и добар дел од македонските работници. Во моментов, според нивните кажувања, околу 80 работници се отпуштени, иако им нагласиле дека отпуштањето „може да е привремено“. 

„Претходно имавме договори на 3 месеци. Откако се појави аферата во медиумите, договорите ни ги направија на еден месец. Не сме пријавени, не исплаќаат преку авторска агенција, месец за месец. Последниот месец дури и ни ги намалија платите за половина, претходно зимавме од 300 до 500 евра, зависи кој што работи, сега земавме двојно помалку и еве, не пратија дома, не се знае до кога“, раскажува за НОВА работник кој сакаше да остане анонимен поради страв да не не биде повторно ангажиран. 

...

Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #448 Posted: 10-Mar-2014 at 08:40
И јас најдов некои постари фотографии, од јули 2013 г. Изградба на пропуст на автопатот.

Овие се од 12 април 2013 г.

За сè има вторпат
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #449 Posted: 10-Mar-2014 at 01:01
Малку постари фотки, од хеликоптер.

Оваа првава треба да е на завршетокот на делницата кај Смоквица:

1

2

3

4
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #450 Posted: 04-Mar-2014 at 20:12
на линков има видео и можи да се видат активностите на изградбата на патот.`дамперите` изгледаат импресивно

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=32594
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #451 Posted: 28-Feb-2014 at 10:15
Не го приметив тоа... Благодарам.
Back to Top
WhyNot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote WhyNot Quote  Post ReplyReply #452 Posted: 28-Feb-2014 at 10:00
Imagery Date 9/4/2013. по наше 4 Септември.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #453 Posted: 27-Feb-2014 at 23:20
Него ако целата слика врз Македонија е од исти период (да речеме од исти месец и година) тогаш може да очекуваме со најновите снимки да има многу повеќе направено, а сигурно има бидејќи не најдов аслфалтиран дел.
Сега баш гледав над мојата населба и нема ни трага ни глас од паркинзите и улицата која веќе 2 месеци (ако не и повеќе) е направена.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #454 Posted: 27-Feb-2014 at 22:50
многу пати за тампон за подлогата за патиштата се користи материјал што е адекватен а се наоѓа близу до трасата.можеби овие кругови се ископи на тампон.

а за тунелите би барал каде на овие мапи нема пробиено траса,бидејќи нормално трасата е под земја
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #455 Posted: 27-Feb-2014 at 22:20
Ѓоко постави слики кој и јас ги сликав и сакав да прашам нешто околу нив , првата е веќе јасна иако мене не ми е јасно како ќе биде влезот и излезот од Смоквица.
Втората слика исто така е прилично јасна дека е клучка за Миравци и останатата околина но не ми е јасно зашто е толку пред Миравци  клучката и зашто има толкави засеци како да е за автопат а не за пат со две ленти.

Е сега за третата слика имам и јас слика и ме интересира што се тие големи кругови кој ги има на неколку места на трасата.Еве уште на две места кој јас ги сликав:

Во оваа последнава слика може да се работи и за тежок терен каде што е расчистено за пристап но сепак се работи за голема површина.

Инаку пред Смоквица има еден интересен дел каде што верувам дека ќе биде сместена патарината.

Друга работа ,ја свртев должинава два пати и неможев да најдам каде се тие тунели (цефки) , најдов само еден отвор но тој ми изгледа дека е за кратка должина (според претпоставена траса на тунелот мерењето покажа 250 метри), ај ако најде некој нека постира да видиме што се случува таму.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #456 Posted: 27-Feb-2014 at 21:48

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #457 Posted: 27-Feb-2014 at 18:30
ова е моја `непоправлива` грешка што немам забележано дека трасата веќе е прикажана на гугл.ќе спуштам слики и ќе ги поставам
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #458 Posted: 27-Feb-2014 at 17:36
Изградбата на овој автопат на Google Earth. Фотографијата е преземена од ЅЅС.

За сè има вторпат
Back to Top
WhyNot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote WhyNot Quote  Post ReplyReply #459 Posted: 07-Feb-2014 at 21:29
единствено незадоволни од изградбата на овие три автопати остануваат Битола и Прилеп. Меѓутоа некој мора да трпи, a среќа во несреќа тоа се два економски доволни развиени центри. За Прилеп знаеме, Битола има ќар и од близината со Грција, па некако ќе мора да почекаат нареден инвестициски циклус ова посебно земајќи во предвид дека таму не може да се изведат поефтини зафати (освен може експресен Битола Прилеп)
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #460 Posted: 07-Feb-2014 at 19:55
Дека ние ќе имаме корист помала од грчките туристи и јас мислам.Мислење од искуство е ако сакаш еден град да го уништиш,направи му автопат да врви покрај него.Само ќе ги слушаат колите и шлеперите како `фрчат` со над `стотка` по автопатот.

Стварно мене не ми текнува дирекна корист од овој автопат освен во текот на градбата каде градежните фирми ќе работат турбо.

гевгеличани ионака се свртени кон нивната им мила Грција и уште помили коцкари.

Индерекна корист од автопатот ќе биди имиџот на државата.не е исто за држава да има автопатско поврзување со соседите,со држава која има патишта од типот на `Енвер оџа`
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2122232425 42>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.359 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.