build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Градење со камен

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <12345 7>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Max Quote  Post ReplyReply #41 Posted: 29-Jun-2015 at 05:36

уште фонтани да имаа, иако ретко кој знае креативно да склепа една

макар што предоченава е прилично преоптоварена но оди во кнтекст минимализмот горе

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #42 Posted: 27-Jun-2015 at 13:51

разликата во деталите е огромна, само колку значат пенџерчињата и оригиналната дограма, та иако за ова навидум скопјани не би се отселиле колку за она португалските пространи прозори, сепак оние традиционално освестените и предвреме би скубнале за ваков раритет, иако и португалскава дограма е природна, но широкоградоста ја прави атмосферата хотелска, а кај турциве еден домакин чува куќа

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #43 Posted: 25-Jun-2015 at 00:12

кога нашиве [1] би думале ко пoртугалецов Скопје ќе се преполови, за среќа или несреќа немаме ваква воља и трпение  

http://www.idesignarch.com/regeneration-of-an-old-stone-ruin-into-a-romantic-house/

http://www.homedsgn.com/2015/04/21/embracing-house-by-pedro-quintela/2/ 

Conclusion

Though his holistic concept, the Architect worked disorganized energies, using, assimilating and arranging them to form a specific structucture with identity, creating beauty, truth and value. The Architect firmly believes in Architecture as an evolution process (as occurs in nature), which is interconnected in three phases: Adaptation (immediate responses of the place); Transformation (reflection) and Crystallization (Creation). He believes that, only going through this process, can he consider the work to be authentic, thus respecting “The Spirit of the Place.”

Edited by Max - 25-Jun-2015 at 00:16
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #44 Posted: 12-Jun-2015 at 12:09

не им е јасно зошто во изведбата кај камењата има голем зазор и екстра бетонска фуга, дали навистина немаме вични мајстори за засувоѕидица односно камен врзан со вар и глина, ваква автентичност да неможе да си дозволи држава тоа не ми се верува, веројатно во тендерот не постоел ваков услов, а битно било да се запази само типот на регионална ѕидарија кој сепак со бетонскиве фуги делува ко блиску-до но не и токму изворна интерпретација, ако ништо друго не е фасадна лакрдија ко во случајот со СДМТ кој пак со оглед дека е експериментален објект може и не му стои грдо иако надреално

друга работа што ја приметив при изведбата беше употреба на осб плочи, уште еден компромис ко за општински а не државен етно-музеј, вака треба и може да тераат по приватни објекти, но за автентичен тематски парк му фали далеку попрефинет пристап она мајсторите да пијат маштеинца додека ѕидаат  но во кој случај претпоставувам проектов ќе траеше цела деценија, ајде може ќе се вадат со изговори како кој сака автентичност патот под нозе и правец Галичник, Крушево, Охрид   

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1124&PID=195250#195250

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #45 Posted: 06-Jun-2015 at 21:12

мошне веројатно за Етно-Селото на Водно главен консултант да бил др.Намичев

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #46 Posted: 06-Jun-2015 at 11:44

автентика ко за сламена куќа  

~

него има ли некој можност да ги симне од УГД ова трудовиве на др. Петар Намичев [1] веројатно ги има и на УКИМ

тука има фајл за преглед, но камо да ги направеа јавно достапни цели книги

http://scholar.ugd.edu.mk/petarnamicev/publications

инаку ко за ипард тур. норма [1] корисно би било да ги впрегнат кај селските куќи аберите на др.Намичев и др.Муличковски  

Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #47 Posted: 16-Mar-2015 at 16:04
Битолско

Ресенско

Преубаво, хармонично и автентично. Ова е моделот по кој треба да се водат и раководат селските рурални средини за развивање на туризмот.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #48 Posted: 16-Mar-2015 at 13:22

обично не милувам природно-вештачки крос-овер иако вештачко-природен би сконтал [1]

сепак ова минималистичкиов затворен трем ме изненанди колку добро се споил со каменава куќа, воедно добро ја прати нејзината контура, но и оштрото двоење во бојата ја прави сцената лесна за око

http://archrecord.construction.com/residential/featured_houses/2012/06/Porch-house-Bosch-Capdeferro-Arquitectures-slideshow.asp?slide=1

единствено би додал на цела сценаокер тампон околу куќата а врз него по некоја саксија или ќуп зеленило, бонус би било монолитна клупа па и од дрвена железничка греда за да добие и поинтерактивна смисла цело опкружување

~

сепак склоплива дрвена а монтажна варијнта мислам би била поидеална нормално со запазен минимализам, веројатно со по некој фрактален испуст при влезот [1]

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #49 Posted: 13-Mar-2015 at 22:44
затоа ова парче е без ниту една фалинка од идеја до изведба

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=481&PID=189803#189803

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #50 Posted: 13-Mar-2015 at 21:45

малку трапаво изведено битно истерале некако

и покрај сите зицери волјата за истрајност е најбитна

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #51 Posted: 04-Mar-2015 at 11:31
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #52 Posted: 03-Mar-2015 at 11:50

турците од Тесалија веројатно завршиле во Бодрум

изненадува колку добро личи варосан камен одвнатре, макар и крупен

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #53 Posted: 02-Mar-2015 at 21:45

лапсус

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #54 Posted: 02-Mar-2015 at 21:43

некој рече на форумов кој не бил после Волос незнае што е Грција, за што и во право е бидејки се над Волос е Македонија претерав малку се што е под Олимп е Грција, но Тесалија е кросовер ајде тампон она меѓу македонската камена градба и грчката од југ

битно тесалијците и денес тераат личен кросовер, арпаџик но сепак поднашминкана [1][2]

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #55 Posted: 23-Feb-2015 at 05:00

лено лено ленче ќе си пејат и ќе копаат кога ќе зрма следната светска рецесија а што нема да биде далеку, уствари и сега си ја пејат оние кои заглаиле в град а сакат од таму да скубнат

а она дека во среден век се живеело од денес за утре тоа малку тешко, денес во ова инстант време да, но тогаш без долгорочно планирање и тимарење нит крушата сама не раѓала

Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #56 Posted: 10-Feb-2015 at 10:38
Originally posted by beTon

Originally posted by Kid_A

Затоа утре нема да можат да имаат ниту еден инфраструктурен проект, затоа што е се едно преку друго.

што има врска муабетот со имање или немање инфраструктурен проект утре, сигурно не би ни граделе доколку не им чини! имаш луѓе ко мене што и пештера им е таман, а имаш луѓе ко скопјани што уживаат да се гетоизираат ко сардини по згради

инаку во турско и села и гратчиња од збиен тип вака личат макар што се камени градби, земи ги пример Галичник, Крушево, Кратово, Велес итн. проблемот е што денес ова современиве градби скоцкани ко овие горе ептен ладно и штуро изгледаат, но и камен меѓу столбови ко примерот погоре екстра грдо звучи

а дека млади не сакаат да одат на село тоа тешко проблем е што за таков трансфер треба и средства и помош бар некако некој да ги окуражи дека живот на село не е баук нит пак невоможна мисија, проблем е што на село треба активен живот и работана што многу не се спремни или пак просто се плашат, а најзагреота се оние кои тргнале на село а таму сеуште тераат градски, случајот со мене иако таквата каша ја спржив само бидејки немав намера таму и да останам туку улетав најслучајно да неречам туристички но ми се засвиѓа и ја заглаив, но бидејки сега нешто ми прегореа бушоните па се вратив назад в град, и на мисла сум дека ова градов општо како појава е мачилиште, потенцијално добро место за бројлери, пациенти, џанаци, алкоси и нормално тренди комформисти

Тогаш немало факултети и образовен систем за да планираат, туку се живеело од денес за утре што е многу погрешно. Свеста на човекот се развива. Тоа што нам ни чини добро не значи дека е и исправно. Релативно е. Во време на технолошки и научен прогрес мора да постои планирање и урбан ред. Баш поради таа наша култура и менталитет на непочитување денес имаме ултра тесни улици, куќи кои сечат пола пат, дивоградби кои попречуваат нормално движење на сообраќај и уште милион нус појави.

Нашите градови коишто се градени од 1945, па навака изгледаат како сардини снимани одозгора. Морало и требало да се води урбанистички ред, затоа што тоа е добро за сите нам.

Инаку, млади луѓе да се вратат во село тоа многу тешко. Комунизмот го уби работливиот дух на Македонецот. Создаде ленчиња од него.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #57 Posted: 09-Feb-2015 at 23:43
Originally posted by Kid_A

Затоа утре нема да можат да имаат ниту еден инфраструктурен проект, затоа што е се едно преку друго.

што има врска муабетот со имање или немање инфраструктурен проект утре, сигурно не би ни граделе доколку не им чини! имаш луѓе ко мене што и пештера им е таман, а имаш луѓе ко скопјани што уживаат да се гетоизираат ко сардини по згради

инаку во турско и села и гратчиња од збиен тип вака личат макар што се камени градби, земи ги пример Галичник, Крушево, Кратово, Велес итн. проблемот е што денес ова современиве градби скоцкани ко овие горе ептен ладно и штуро изгледаат, но и камен меѓу столбови ко примерот погоре екстра грдо звучи

а дека млади не сакаат да одат на село тоа тешко проблем е што за таков трансфер треба и средства и помош бар некако некој да ги окуражи дека живот на село не е баук нит пак невоможна мисија, проблем е што на село треба активен живот и работана што многу не се спремни или пак просто се плашат, а најзагреота се оние кои тргнале на село а таму сеуште тераат градски, случајот со мене иако таквата каша ја спржив само бидејки немав намера таму и да останам туку улетав најслучајно да неречам туристички но ми се засвиѓа и ја заглаив, но бидејки сега нешто ми прегореа бушоните па се вратив назад в град, и на мисла сум дека ова градов општо како појава е мачилиште, потенцијално добро место за бројлери, пациенти, џанаци, алкоси и нормално тренди комформисти

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #58 Posted: 09-Feb-2015 at 23:05
Знам дека селото е во Гора,прочитав,но селово многу ме потсетува на Лабуништа
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #59 Posted: 09-Feb-2015 at 22:41
Не, од Гора е сликата, но исти менталитет и култура се како тие од Лабуништа. Живеење во заедница, градење заедничка куќа на повеќе спратови, урбан неред.

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #60 Posted: 09-Feb-2015 at 21:23
Сликава ми делува како да е од Лабуништа-струшко,исти тип на збиено село каде квадрат градежно земјиште оди и над 400 евра за м2
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12345 7>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.109 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.