![]() |
![]() |
![]() |
Жичарница на Водно |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3334353637 39> |
Author | ||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека има доволна стрмнина да се направи скијачка патека од врв до средно Водно. Врвот се наоѓа на 1100 метри а средно на некои 600, што значи 500 метри висинска разлика. За потсетување двоседот во Маврово ја има висинска разлика од 400 метри, а трасата е доста подолга.
Друг проблем е трасирањето на патеката која и тоа како чини, а не мора во целост да ја следи трасата на жичарницата. Проблемот со снегот се решава со вештачки снег дури и да нема една снегулка на патеката, но предуслов е температура пониска од -5 и огромна количина вода. Edited by UrbanFreak - 18-Feb-2010 at 22:59 |
||
![]() |
||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
|
NE zboruvam za pocetnata stanica na faza 1 sto trgnuva od Sredno Vodno. Zboruvam dali kje ima popatna stanica na samata gorna zicara. Rabotata e sto nema dovolna strmnina delot od nedovrsenoto odmaraliste do parkingot na sredno. Islcrew, nikoj ne veli deka zicara e rekvizit samo za skijacki centar. Odlicna e i za zimo i za leto, no koga se gradi ubavo e da se ima seopfaten proekt za da bide prakticna.
|
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Кажи им дека не може на оние што во Дубаи направија скијалиште. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
И јас така памтам. Ова ќе биде некаква меѓустаница, а ќе се трга од градот. Нели и ова е фаза 1? Вака е баш попаметно, кој сака да оди на средно водно, ќе си слези таму, кој сака до крстот, ќе си оди догоре. Ама не очекувам да заживее особено крстот со по првата фаза. Арно ама ако се трга некогаш од градот, веројатно ќе има повеќе заинтересирани. (сепак нема секој кола да оди до средно водно, а рековте автобусите скоро и да не возат доттаму).
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Водно има услови да оддржува снег но не и да падне во којзнае колкави количини. Кога ќе падне опстојува долго макар и малку да е. А за вештачки снег треба да има барем минимална подлога од снег, неможе директно врз трева да се нанесе. така да предуслов по секој параметар е да падне малку снег и после да се дотура вештачки и да се оддржува теренот. Само незнам зашто одма сместивте скијачки центар, како да жичара е реквизит само за скијачки центри, а не и за други намени. Попатна станица ќе има, незнам зашто тоа ве буни кога веќе беше и најавена колку што се сеќавам, а и нема логика да ја нема.
|
||
![]() |
||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
|
Patekata gore e odlicna, strmna kolku sto treba da bide za skijanje - i za turisticko, no i za natprevaruvacko. Vestacki sneg e definitivno izvodlivo resenie, no ne znam dali ima nekakva studija. Znam uste na vremeto koga se pravese patekata se zboruvase, samo nemase pari normalno..
|
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Со оглед на популацијата на Скопје, сосема е исплатливо да се има патека со вештачки снег. Друга работа е дали Водно има услови (според стрмнината) за таква патека. А жичарата мислам дека ќе остане недовршен проект (т.е. ќе тргнува од Средно Водно, а не од Скопје), што според мене е и подобро решение од да се прави некоја станица кај црквата. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ako pocnuva od Sredno Vodno kaj parkinzite, togas ne gledam sto e problemov za prvata faza.
No ne znam dali planiraat "megjustanica"! Se nadevam se sekjavate deka imase obid od povekej entuzijasti da se napravi skijacka pateka, sto zavrsuvase bas kaj nedovrsenoto odmaraliste. NE deka Vodno ima kojznae kolku sneg, ama barem denovite koga go ima e ubavo da se kaci covek nekolku pati na Vodno. Ako mozea kaj Zagreb na Sljeme (duri i pomala nadmorska visocina od Vodno) da napravat da ima skijanje cela zima, togas moze i Skopje. Najgolemata investicija e gondolata.. Potoa verojatno kje si dojde vreme da se ratmisluva i za vestacki sneg. |
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
Колку и да е спектакуларна, жичарата можам да ја изедначам со мостот око па дури и со влајко.
Прво ќе спикаш објект на најглупото и најочигледно место, и после правиш инфраструктурни гимнастики за да може тој објект да функционира ![]() Само се надевам дека шумата нема да биде исечена за џабе. |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
so keif, kako od rakav, ova se moi razmisli, kolku i tebe da ne ti drzat voda! no ne e loso da se cudis po niv! i jas za skoloto se iznacudiv no ako razmislis podobro isklucivo vklopliv moment, tuka kako osnova za taa pocetna tocka moze da se napravi i pogolema katna garaza a vrz nea pocetniot stolb od zicarata (skoloto vo toj slucaj neka go premestat pogore ili podole) kluckata na juzen e problem za trasata da pocnuva kaj nova mak., a juzen bulevar precka za lokacijata kaj ramstor... |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Овие работи изгледа се кажани колку да си го потрошиш муабетот ![]() Како само ги внесе клучките во комбинација ![]() |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
абе ќе биде или кочо рацин, заради што би требало да се дислоцира школото, или доле спроти нома, односно пред клучката на јужен булевар која е предвидена тука за во иднина, но додека да дојде до таа фаза ќе се исменат илјада комбинации, па зошто не и изиис, или пак кале...
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Митатос не знам зашто би ти пречела завршната кота на жичара. Ако кртстот ништо не значи во твој живот едноставно игнорирај го, гледај го како обична зграда и немора воопшто да ти раѓа било какви чувства, а поготово па негативни. Тоа што долната кота е црквата не е ништо намерно за инает нечив, него е една од опциите што се разгледувани и е тука усвоена. Најдобронамерно сакам да посочам, па и жичарава ли сега ќе биде предмет на тензии по разни основи? Сега и на жичарава ли со сила ќе и импутираме политика. А кога сме веќе кај црквата, тамо непосредно од црквата и нема техничка можност да тргнува. Над црквата е карпа, горе одма се некои куќи. Најблиску каде што има место и за паркинг да се направи и за почетна станица ми изгледа локацијава над капиштец 41°59'30.54"N 21°24'45.31"E. Друга локација што ми изгледа доста логична е оваа 41°59'28.79"N 21°24'21.20"E, одкаде што без да се иде над куќи слободно може да се пробие трасата.
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
мислам дека требаше прво да стават привремена траса од средно водно до крстот, таму има и паркинг кој ги задоволува потребите, а подоцна да се размислуваше за продолжеток на трасата
Edited by zabegan - 16-Feb-2010 at 20:40 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Според мене најлогично место за почеток на жичарата е сеизмолошка. Вероватно недостатокот е малку поголемата должина бидејќи е источно од врвот, но би се решил проблемот со паркинг. Порано постоеше и автобус (незнам дали сеуште постои) 9а кој одеше до Хотел Панорама. Можеби истиот да продолжи до Сеизмолошка.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
најверојатно заради јужен булевар е ваквото решение кое во иднина може да се измени или да добие дополнителни приклучоци!?! но додека да ја стокмат првата фаза може и проектот дополнително ќе се ревидира!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Дефинитивно рамстор е подобро место за поаѓање. Кај црквата нема место за такво нешто.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
мислам дека не треба да се гледа работата од таа црно-бела призма која не по наша вина ни се наметна како образец на размислување во секоја дискусија на форумов. проектов има многу други димензии кои претежни ги спомна Урбан фрик и е пред се го спојува градот со рекреативните зони на средината и врвот на планината а не некакви религиски симболи. За самата траса. И покрај маните кои ги спомна Кловер, секогаш сум се прашувал како ќе изгледа таа жичарница (еве нека не е од Кале до врвот на Водно, туку од Рамстор) која ќе проаѓа над големи површини на резиденцијални населби. Колкави столбови ќе треба да се издигнат за да луѓето од кабините не им ѕиркаат на луѓето во дворовите и што е со безбедноста? Замисли да се откачи една кабина на тој потег каков 'ршум ќе направи. Во делот каде што се предлага сега, урбаната зона е многу тенка и мене лично ми е логично таму да проаѓа жичарата иако губи доста на атрактивноста. |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Проектов ми се допага, стварно е топ, само што не ми се допага тоа што го прават на еден начин дискриминаторски ,пошто во македонија живеат 900 илјади муслимани,а овој проект се прави само за да се стигне од еден христијански до друг христијански објект,јас не дека имам нешто против,но лично за мене тоа што се врзуваат црквата со крстот едноставно не ме влече да се качам на таа жичара, мада една туристичка атракција треба да биде инспиративна за сите грагани,а не само за еден дел,барем јас така мислам не ме свакајте погрешно ,немам ништо против , јас повеке би бил жичарата да беше според проектот на Ристо пенов да почне од Скопското кале, до средно водно, па од водно до крстот, така би било поволно и за двете страни.
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3334353637 39> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |