build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3435363738 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #701 Posted: 28-Jan-2016 at 15:19
МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСТИ УШТЕ ВО 1972 ГОДИНА ПЛАНИРАЛЕ СПОМЕНИК НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ВО СКОПЈЕ
http://www.dnevnik.mk/?ItemID=E0371102C576ED489C5C7887EF1BC0D6
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #702 Posted: 28-Jan-2016 at 15:14
So vakov avtor i Calatrava bi zasmrdel, ama za srekja kakvi avtori takva scenografija.

Edited by hcitrS - 28-Jan-2016 at 15:14
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #703 Posted: 28-Jan-2016 at 14:42

Им се уарни на авторите од екс ЈУ да снимаат спотови во Скопје. Прашање е само зошто е тоа така? Како и да е секој спот во Скопје од странски интерпретатор е една добра реклама за градот и државата.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #704 Posted: 21-Jan-2016 at 03:11
Originally posted by iGi_PoP

Maalski muabeti u pm...Procitajte nesto pred da postirate gluposti.I dvete grupi ocajno barate materijali za da go podrzite vasiot argument... bez razlika na toa koj gi pisuva i koja e glavnata cel na pisatelot...

седно, забавно ми е понекогаш да гледам како сите се палат кога некој од страна ќе каже нешто лошо за земјава
...истовремено, еден куп културно-историски локалитети, споменици, настани, се заборавени, неактуелизирани, неодржувани, непрезервирани и нереконструирани... ама затоа Скопје ќе биде мадерфакинг вештачки форсиран културно-историски центар на земјата и наша најголема национална гордост... им се чудам многу често на логиката на сите
не знам зошто мораше во Скопје да има огромен споменик на Александар македонски со оглед на тоа колку квалитетни антички локалитети имаме и колку уште не се разоткриени како што треба... ако тоа не дава најголема политичка конотација на секое гледиште, не знам што друго...
тука нема што да се аргументира, народот си пати од комплекси и е збунет, и сето тоа се злоупотребува... ради кризи на идентитет мораше да се изнапати градов...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #705 Posted: 20-Jan-2016 at 14:18
Maalski muabeti u pm...
Procitajte nesto pred da postirate gluposti.
I dvete grupi ocajno barate materijali za da go podrzite vasiot argument... bez razlika na toa koj gi pisuva i koja e glavnata cel na pisatelot...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #706 Posted: 20-Jan-2016 at 05:31
Originally posted by kultuzin

Текстовите на пример во некој германски или австриски медиуми се само препишани од домашните СОРОС новинари. Тие се исповрзани како црева. За жал новинарството не е само кај нас на такви ниски гранки се помалку новинарите патуваат и прават објективни анализи а се повеќе само преведуваат текстови од новинари со кои ги поврзал интересот.
она кога ќе забегате со муабетиве за Сорос

Edited by zabegan - 20-Jan-2016 at 05:34
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #707 Posted: 20-Jan-2016 at 05:29
Originally posted by fichot

Originally posted by hcitrS

http://www.mn.mk/kultura/10047-Makedonija-i-Rim-arhitektonsko---urbanisticki-paraleli

Добро е текстов што почнува со етимологијата на зборот „историја“ па можеш брзо да ја сконташ сериозноста на истиот и да си заштедиш пар минути за нешто поквалитетно. History да ти било His+Story.
Ах Вангеле вангеле, не даваш од то дрогата срам да ти е.

.
ох, Вангел ако е не го ни читам... со крајни сили се обидував да разберам што зборува тој човек, ама само тој самиот си се разбира... навлегува во некоја своја димензија кога ќе се внесе во филозофирање за уметност и историја
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #708 Posted: 20-Jan-2016 at 03:33
Originally posted by hcitrS

http://www.mn.mk/kultura/10047-Makedonija-i-Rim-arhitektonsko---urbanisticki-paraleli

Добро е текстов што почнува со етимологијата на зборот „историја“ па можеш брзо да ја сконташ сериозноста на истиот и да си заштедиш пар минути за нешто поквалитетно. History да ти било His+Story.
Ах Вангеле вангеле, не даваш од то дрогата срам да ти е.

.
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #709 Posted: 20-Jan-2016 at 02:04
http://mn.mk/komentari/7689-Duhot-na-makedonskata-gradba-e-vmetnat-i-vo-proektot-Skopje-2014

Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #710 Posted: 20-Jan-2016 at 01:44
Може да наведеш линкови од барем 5, според тебе објективни анализи поврзани со проектот Скопје 2014?
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #711 Posted: 20-Jan-2016 at 01:22
Текстовите на пример во некој германски или австриски медиуми се само препишани од домашните СОРОС новинари. Тие се исповрзани како црева. За жал новинарството не е само кај нас на такви ниски гранки се помалку новинарите патуваат и прават објективни анализи а се повеќе само преведуваат текстови од новинари со кои ги поврзал интересот.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #712 Posted: 19-Jan-2016 at 23:17

воопшто не ми се ни дискутира на оваа тема... исцрпена и избледена е уште пред пет-десет години и не е ни чудо што веќе многу малку се дискутира, за разлика од периодот кога беше политички актуелна
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #713 Posted: 19-Jan-2016 at 23:13

Originally posted by Staro Skopje

It is Macedonia’s poaching of Alexander the Great that most infuriates Greece. Aside from geographic proximity, there is little connection between the late-arriving Slavic Macedonians and the Greek-speaking Alexander who died in 323 B.C. Figuratively thumbing his nose at Greece, Gruevski has renamed Skopje’s airport “Alexander the Great.”

usatoday.com
Se prasuvam od kade gi dobiva detalite za artiklot...

А што според тебе не е точно во цитираниот пасус?

1. да, Грција ја многу ја иритира нашето кокетирање со Александар (кое и според мене е екстремено претерано, но во никој случај не се согласувам дека Грција има екслузивно право на него, тој е дел од историјата и наследството на многу држави, покрај Македонија и Грција)
2. да, современиот словенски македонски јазик нема врска со античкиот македонски (јас сум поборник на хипотезата дека тогашниот народен јазик бил произлезен од палеобалканскиот јазик, а грчкиот бил јазикот со ској се служела елитата и интелигенцијата (како на пр. францускиот во 19 и 20 век))
3. да, именувањето на аердоромот и ред други работи како патишта, згради итн. се лични, недемократски одлуки на Груевски

Во етничката припадност не навлегувам. На Балканот има неколку милиони специјалисти по генетика кои директно ги поврзуваат современите народи со луѓето кои живееле на овие простори пред 2,3,4, или повеќе милениуми. Последните големи следбеници на идеите за крвно-биолошкото-генетско етничко идентификување завршија неславно во Берлин во 1945.

Тоа што мене најмногу ме вреѓа во вавките површни анализи е директното скокање од Југославија во Античка Македонија (по теркот на владеачката партија), без притоа да се спомене еден од најсветлите периоди во историјата на Македонија како на пр. средниот век. Периодот во кој Македонија (или некои личности по потекло од Македонија) му ја дадоа на светот глаголицата и крилирцата. Периодот на процутот на византиската архитектура; врвното сакрално сликарство... Во тој период во Македонија се создаваат многу развиени препишувачки школи. Скопје и Охрид своевремено биле престолнини на најголемите империи на Балканот...

И се разбира, најголемото чудо на скала на Европа, а можеби и светот: појавата, развојот и крајот на Преродбеништвото и Просветителството, скокот од феудално во „индрустриско“/социјалистичко па квази-капиталистичко опшстество во период пократок од 150 години.

А сите сте се фатиле за проклетиот Александар...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #714 Posted: 19-Jan-2016 at 23:11

Originally posted by zabegan

знаев дека прво нешто за кое што ќе се фатите ќе бидат кратките политички конотации во текстовите... сакав јас да ги постирам и да ве предупредам да ги игнорирате, ама Џоле и Старо Скопје ме претркале
Znaci treba selektivno da citam i da mu oprostuvam za navredite?Celata statija e edna golema politicka konotacija.
а кон кого е навреда?
за мене на пример навреда ми е тоа што ќе се крене масивен споменик во име на нацијата, а потоа тој ќе се искасапи во име на политика и ќе му се смени името
ова не ми предизвикува гордост, туку омраза кон сопствениот народ, кој се понаша како да е составен од несериозни мали дечиња кои се тепаат за играчки...

инаку, конкретно за статијата, не ја вреднувам нешто многу, затоа што е далеку од тоа да биде професионална критика на тема архитектура, ама ете, нека стои... можеби критиката е таква затоа што човекот зборувал со население кое има омраза кон проектот и тоа е разбирливо... и мене сега да ме праша за нешто, нема сигурно нешто позитивно да му кажам, ама тоа не ме прави ниту платеник, ниту државен непријател број еден... еднаш барем некој нека се потруди да одговорни на тие критики наместо да се навраќаме на истото
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #715 Posted: 19-Jan-2016 at 22:33
Тоа е, нас странците не мразат. Сите на светот не мразат, а особено оние што имаат проблем со „Скопје 2014“. Гледате, не можат они да прифатат дека ние сме ги решиле сите светски мистерии, кај нас архитектурата и историјата се впрегнале заедно кон покривањето на една решена и заокружена вистина: Македонците се најстариот народ на светот, и баба Дана така вика, а грците се племе од субсахарска Африка. Е сега, кога ова ќе го пресликаме на планот на архитектурата, „Скопје 2014“ е целосно оправдан проект. Што не е јасно?
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #716 Posted: 19-Jan-2016 at 21:56
Originally posted by zabegan

знаев дека прво нешто за кое што ќе се фатите ќе бидат кратките политички конотации во текстовите... сакав јас да ги постирам и да ве предупредам да ги игнорирате, ама Џоле и Старо Скопје ме претркале

Znaci treba selektivno da citam i da mu oprostuvam za navredite?

Celata statija e edna golema politicka konotacija.

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #717 Posted: 19-Jan-2016 at 15:44
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #718 Posted: 19-Jan-2016 at 15:36
Епа објави некоја позитивна критика за СК14 и Владата, би сакал да прочитам.

П.С. Влада се пишува со голема буква
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #719 Posted: 19-Jan-2016 at 15:00

It is Macedonia’s poaching of Alexander the Great that most infuriates Greece. Aside from geographic proximity, there is little connection between the late-arriving Slavic Macedonians and the Greek-speaking Alexander who died in 323 B.C. Figuratively thumbing his nose at Greece, Gruevski has renamed Skopje’s airport “Alexander the Great.”

Barry Wood recently wrote in Travel about the TWA terminal at JFK Airport. He spent considerable time in the Balkans during the wars that followed the collapse of Yugoslavia.

usatoday.com
Не е проблем што некој странец индиректно ја напаѓа државата преку напаѓање на владата. Толку знае и за тоа го платиле. Проблемот е што некои овдешни се палат на вакви текстови каде се вреѓа сопствената држава. Ама сме го правеле муабетот, не вреди...
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #720 Posted: 19-Jan-2016 at 14:20

Barry Wood recently wrote in Travel about the TWA terminal at JFK Airport. He spent considerable time in the Balkans during the wars that followed the collapse of Yugoslavia.

usatoday.com

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3435363738 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.840 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.