![]() |
![]() |
![]() |
Пешачки зони и помали плоштади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5152535455 58> |
Author | ||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|||
Мислиш на оваја квази скултура
![]() |
||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Ова е паркот во Кисела Вода за кој зборував пред малку. Еве ја поранешната фонтата што беше потрупана и аранжирана со зеленило и скулптура. Од жардиниера изгледа повторно ќе ја врати функцијата на фонтана. Колку што се сеќавам, пред многу години додека беше фонтана ги немаше овие внатрешниве ѕидови и тој постаментот, туку целата беше еден базен. Се гледа доле, уште стојат старите цевки.
![]() ![]() И остатоците од поранешниот пункт на ЈП Паркови и Зеленило. ![]() ![]() Edited by lslcrew - 03-Aug-2010 at 19:48 |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Во Кисела Вода започната е реконструкција на паркот до ОУ Невена Георгиева Дуња (41°58'51.77"N 21°26'37.83"E). Пред десетина години тука имаше некоја нефункционална фонтана. После тоа фонтаната ја потрупаа и направија некое аранжирано зеленило со некоја скулптура со птици. Сега е одтрупана фонтаната (можно е да ја пуштат повтроно, ама сеушне нема никаква најава). А за тука имаме најава за биста на Фредерик Шопен, со оние размени како со Пушкин, со Тарас Шевченко и слични. А срушен е и пунктот на ЈП Паркови и Зеленило што стварно веќе редно беше да ја снема таа шупа од сред парк. Сега приметувам почнале да поставуваат привремени камп-приколки од паркови и зеленило што е многу подобро решение од стационирани шупи што само нагрдуваат.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Да не се чека изградбата на подземната улица за ДТЦ народна банка? Зашто инаку би било глупаво да се реконструира па после да треба да се раскопа за улицата.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||
Ја мислам дека фонтанта си работеше ,и како што гледам ништо не е реконструирано само малку исчистено и пуштена во употреба, али како и да е си работи ,само ми е криво што некој се фали дека реконстуирало фонтана која и претходно си работела, како и да е околината е супер поплочена ми се допага.
|
||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||
НА УЛИЦАТА МАКЕДОНИЈА ЌЕ СЕ МЕНУВААТ ГРАНИТНИТЕ ПЛОЧКИ Нема веќе кршење
штикли |
||||
![]() |
||||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|||
мое мислење е дека нема потреба да го реновираат т.е. реставрираат плочников, колку толку легнува на крупната калдрма од чаршијата, освен ако не го поплочат идентично за да се направи една целина, како и да е, кога веќе го раскопуваат плочников зошто археолозите да не фрлат по некоја сонда!?! ако некаде може и има каде да се истражува во чаршија тоа е тука!
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|||
ако не се лажам кејот беше среден со донација од Трифун Костовски во времето на градоначалнување на Ристо Пенов... значи Пенов немал директна врска, а Трифун кој имал (со цел улизување на гласачите) подоцна се покажа за најлош градоначалник ever..
|
||||
![]() |
||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||
Се согласувам со тебе lsl@ ,и јас во врска со тоа сакав да се надоврзам,тие кафеанџиите правеа промет од 3000 евра нагоре од ден во летните денови, но што направија со тие тераси не можеше човек да помине, а ниту малку не се обидоа да потрошат некој денар што не е во нивна корист,иако сепак плочките беа во нивна корист, ја сам сум видел дека колите не ги уништуваат плочките,највеке се уништени од товарни возила ,како што се наведува за дотур на стока.Ја сепак сум против тоа што го затворија кејот.Мене лично ми се допадна многу начинот на кој беше уреден кејот од времето на Ристо Пенов, исто и плоштадот.
|
||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Има една работа што гледам дека постојано ни се провлекува низ општеството, а тоа е сатанизација на приватници. Дали недоволно осетивме потреба од капитализам па сега како рецидив постојано ни се привлекува оваа појава, неможам точно да ја лоцирам. Конкретно во текстот еден дел ме натера ова да го пишам, каде што се потенцира дека се работи за приватен инвеститор. А без разлика кој гради на таа конкретна маркица просторните услови налагаат така да пристапот биде од тука. Во врска со плочникот, камионите што проаѓаат од тука се оние на комуналец и оние за дотур на стока. А дотур од тука вршат самите кафеани. Очекувам многу поголема медиумска реакција кога ќе почне тука да се гради тунел, како што налагаат условите доколку се тече како што треба.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|||
Ќе се поправа гранитот на улицата Македонија
![]() Неколку години по комплетната обнова, најрепрезентативната улица во центарот на Скопје, улицата Македонија, ќе се санира. Општина Центар распиша тендер за избор на фирма за санација и реконструкција на шеталиштето со гранитни плочки. Според општинските власти, интервенцијата на улицата ќе значи замена на оштетените и искршените плочки, како и поставување нов гранит таму каде што нема. - Со санацијата и реконструкцијата ќе биде опфатена целата улица Македонија, на потегот од плоштадот до Старата железничка станица. На целиот потег ќе се санира вкупна површина од стотина квадратни метри, односно на претходно подготвена подлога ќе се постават нови гранитни плочки. Санацијата се врши по претходно направена анализа од стручен тим од Општината - вели портпаролот на Центар, Јовица Ацковски. Улицата Македонија неодамна беше раскопана поради поставување оптички кабел и камери за потребите на Министерството за внатрешни работи. Тогаш Општина Центар поим немаше кој и зошто го раскопува шеталиштето. Од Општината коментираа дека дозволата за копањето ја издало Министерството за транспорт и врски, но оттаму негираа. Реконструкцијата на улицата Македонија почна пред осум години, во мандатот на поранешната градоначалничка Виолета Аларова. Градежните работи се одвиваа дел по дел и траеја повеќе години, а изведувач беше „Гранит“. (М.Д.Т.) |
||||
![]() |
||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
Еве и кај Холидеј Ин
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|||
Епа ние да пишуваме, од кај знаеш, може Грујо не чита вечерва...Ајде Грујо... копај копај...
![]() |
||||
![]() |
||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||
![]() |
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5152535455 58> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |