![]() |
![]() |
![]() |
Манастир Св. Наум |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 4> |
Author | |
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() Posted: 05-Oct-2020 at 12:49 |
Наводно фотографијата потекнува од 1863 година.
![]() https://twitter.com/WaiterMKD/status/1311010062920491011 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
На фасадата на кулата јасно се гледа српскиот амблем и претпоставувам со идејата за возобновивање на Македонската православна црква од идеолошки причини кулата е рушена. Инаку. се согласувам дека изгледа интересно.
Edited by stratus - 03-Dec-2015 at 02:07 |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Прифатено може покрај книги да има и некоја помала галерија на икони или музејска поставка. Но сепак горниот дел да биде како видиковец.
|
|
![]() |
|
hcitrS ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2015 Online Status: Offline Posts: 893 |
![]() ![]() |
jas ne sum od elitata a rado bi pojaduval vo toj restoran.. ako mozhi mislam...
![]() Biblioteka so chitalna bi bilo daleku pospremno. Ima dovolno zhderalnici pod manastirot, nema potreba i toj samiot celosno da ja izgubi duhovnata namena i negovata najdominantna tochka da stane simbol za zadovoluvanje na bioloshkite nagoni |
|
![]() |
|
hcitrS ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2015 Online Status: Offline Posts: 893 |
![]() ![]() |
da bil od taa strana aerodromot, mozhebi. No aerodromot e mnogu daleku, i kolku shto jas imam zabelezhano avionite kruzhat vo toj predel nad struga pred da sletaat, voopshto nemaat nikakov kontakt so ovoj del na ezeroto kaj shto e manastirot, bashka sho site letaat od i kon sever.
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Таму е и ресторанот. Би било добро да се реставрира но на горниот дел да има и тераса а да служи како елитен ресторан.
|
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
Од телефон не ми отвораше, сега е добро. Се вели дека е срушена зашто пречела на аеродромот, а колку е вистина не знам
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
thumbnail e, bi trebalo da se zgolemi ako kliknish na nea. Ako ne se zgolemva, togash ne znam kako da ja stavam so pogolema rezolucija, sugeriraj predlog
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Изградена е во 1925. А сликата е многу мала, ништо не можам да видам.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Една мистерија, по чиј одговор долго барав, ненадејно се објави на рагледница. Можеби некои од вас ова го знаат, но во случај некој од вас да го интересирало истото , сакам да го споделам одговорот. Имено, се работи за високата кула која беше дел од манастирот а за која има единствено информации дека е намерно рушена во 50тите. Дури ни монасите во св Наум не знаеа да ми одговорат зошто. Според разгледницава, дојдов до заклучок дека се работи за симбол на окупација, кој според мене од идеолошки причини бил подоцна разрушен.
![]() Сепак кулава според мене имала многу интересен дизиајн, иако можеби ја засенувала малечката црква во голема мера. Друг многу загадочен факт е што освен оваа, спуштив уште неколку разгледници од манастирот од тој период, и сите тие се издадени во 1940 година во Софија. Значи манастир на српска териорија, со толкаво дилдо симбол на српската доминација, е масовно објавуван во Бугарија како разгледница; територија која дури по 1-2 години ќе стане бугарска. Сомнително п.с. Би бил благодарен на одговор ако некој знае што е датата 1013 која се наоѓа на кулата; датата од 20тите највероватно е датата на изградба п.п.с Во Бигорски кулата е многу слична! ![]() |
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Панорама од 360 степени на целиот комплекс
http://ohrid360.com/listing/complex-st-naum-360-aerial-virtual-panorama/ |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 4> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |