build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Аеродроми

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7576777879 124>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1521 Posted: 06-Sep-2011 at 16:10
Аеродромот е топ, ми се бендиса и осветлувањето на пистата,имам само една замерка, уште кулата за летање да беше помодерна како аеродромот ќе беше навистина топ =)
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #1522 Posted: 06-Sep-2011 at 16:26

znaci posle atinskiot,skopskiot aerodrom e najgolem na balkanot.i voditelkata na mtv go kaza istoto samo jas mislev deka pobrkala nesto Smile

Големи инвестиции

Турските концесионери вложија околу 100 милиони евра за модернизација на скопскиот аеродром. Освен новата зграда, изграден е карго-терминал и продолжена е пистата за половина километар кон југ.
Новиот аеродром може да опслужи 4,3 милиони патници годишно, што по атинскиот, го прави најголем во регионот. Реконструкцијата на аеродромот траеше 18 месеци. Согласно договорот за концесија, ТАВ ќе стопанисува со аеродромот во наредните дваесет години.

Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #1523 Posted: 06-Sep-2011 at 16:34
Според кој критериуми скопскиот е втор по големина во регионот?

Edited by Мартин - 06-Sep-2011 at 17:07
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #1524 Posted: 06-Sep-2011 at 16:37
Софискиот има два терминали.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1525 Posted: 06-Sep-2011 at 16:37
Како да го кажам, според "инсталирана моќност", односно оној број патници кој потенцијално може да го опслужи, значи 4,3 мерливи бројки се тоа критериуми споредливи. А податоци за другите аеродроми немаме да споредиме
Back to Top
Galileo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Galileo Quote  Post ReplyReply #1526 Posted: 06-Sep-2011 at 16:55
Поздравления за новия аеродром - изглежда много добреCheers
Единствено не сум съгласен с прувеличената информация ,че е втори по големина на Балкана.
При съпоставка на разгърната застроена площт и капацитет на патници Софийския , Белградския и Букурещткия са по-големи.
Не че има значение , но е въпрос на коректност и вярна информация
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #1527 Posted: 06-Sep-2011 at 16:58
dobro wstom se pogolemi barem daj i nie da se uverime od kade go iscrpe toj podatok?
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #1528 Posted: 06-Sep-2011 at 17:06
Софискиот (новиор терминал) е по површина малку поголем:
The terminal has seven air-bridges (gates A1, B5-9 and C1), 38 check-in desks and covers an area of 50,000 sq m and has a car park for 820 vehicles.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1529 Posted: 06-Sep-2011 at 17:15
Еве ги сликите од предходно.

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

http://www.plusinfo.mk/vest/14377/FOTO-Makedonija-dobi-gigantski-moderen-aerodrom
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1530 Posted: 06-Sep-2011 at 17:19
Еве уште нешто.

Кој прашуваше за бургер кинг.
36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

http://vecer.com.mk/galerii/aerodrom_aleksandar_veliki/index.html
Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #1531 Posted: 06-Sep-2011 at 17:21
Што е со градилиштето јужно од паркингот?
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #1532 Posted: 06-Sep-2011 at 17:42
Мислам дека аеродромот испадна задоволително. Мора да се рече дека на Скопје никогаш и нема да му треба поголема или пак полуксузна зграда од таа што ја добивме денеска. Се разбира ќе беше поубаво доколку се посветеа повеќе на естетскиот аспект на објектот. Со ова мислам на предната фасада на терминалот, која ми делува убисвено едноставна, па дури и непривлечна, како и до некаде на самиот таван внатре во објектот. Страната од кај гејтовите и останатата внатрешност ми се допаѓа.

Многу траги-комично ги прифаќам коментарите дека аеродромот во Скопје ќе бил втори на Балканот, по Атинскиот Венизелос по било кој критериум (вклучително и од инсталиран потенциален капацитет). Повеќе од јасно е дека по секој критериум Софија, Белград и Букурешт се поголеми. А и што фајде, кога според мене ќе треба минимум 2 децении во Скопје да пречекаме 4 милиони патници, со што аеродромов навистина би бил пофрекфрентен од овие 3 горенабројани (и тоа под претпоставка овие да стагнираат што се разбира нема да се случи). Јас незнам зошто такви информации ве палат, радуваат или прават горди. Според мене целта не е аеродромот да биде најголем, туку најоптоварен, најфункционален, со најголем број на летови и конекции.

Се прашувам дали е изградена ветената клучка, од која директно ќе се влегува од автопатот на Терминал 2, зошто не се изгради подземен паркинг на неколку нива со разделени функции за краток и подолг престој (пракса и правило која е присутна на сите аеродроми кои сакаат да се нарекуваат големи, важни, со висок стандард-зборови кои непрестано течеа од поганите усти на сјатените купишта политичари), туку добивме отворен (изложен на сите временски непогоди) паркинг, тип американски мол, проснат во големината на една цела нива!? Како е сега решен влезот кон Т2 од автопатот?

Многу ме интересира дали досегашниот Терминал 1 ќе се пренамени за нискотарифните превезувачи и каква ќе биде неговата функција? Супер би било ТАВ во обид да привлечат што повеќе лоу-костери да го премнаменат во база за токму овие превезувачи, која ќе нуди базични услуги по ниски цени.

Најважно од се е оваа зграда да даде поттик за побурен развој на авиопревозот во Македонија, за што побргу да се извлечеме во комуникацијската затвореност и дупка во која се наоѓаме.

ЗАПОМНЕТЕ ОВАА ЗГРАДА ДАВА ПРЕКРАСЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА РАЗВОЈ И ДОСТАПНОСТ ЗА ГРАЃАНИТЕ, НО ЦЕЛТА АЕРОДРОМОТ ВО СКОПЈЕ ДА БИДЕ НАВИСТИНА ГОЛЕМ ХАБ СО ЧЕСТИ И РАЗНОЛИКИ ДЕСТИНАЦИИ (ПРЕД СЕ КОН ЕВРОПА), Е ДАЛЕКУ ОД ИСПОЛНУВАЊЕ, НА КОЈА ТРЕБА СЕУШТЕ АКТИВНО И ДОЛГО ДА СЕ РАБОТИ! 

Cheers

Edited by Andrej_LJ - 06-Sep-2011 at 17:44
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1533 Posted: 06-Sep-2011 at 17:44
Новата клучка сеуште не е чепната допрва треба да се гради нели Гранит потпиша договор за паркингот и клучката, слика 35. Само не ми е јасно зашто со затворашањето на каналот така некако се затвори колку за пистата, зашто не беше поголемо кога и така ја комплицира околната локална патна мрежа, смета на предвидениот иден продолжен таксивеј, смета за новата клучка. Потегот требаше да биде уште од пред новата клучка па се до Петровец затворен скоро.

Edited by lslcrew - 06-Sep-2011 at 17:57
Back to Top
jonny View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote jonny Quote  Post ReplyReply #1534 Posted: 06-Sep-2011 at 18:15
Мене ме интересира што ќе стани со старата терминалска зграда.
Дали ќе се руши, можеби ќе остане во функција како нешто друго...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1535 Posted: 06-Sep-2011 at 18:19
Originally posted by jonny

Мене ме интересира што ќе стани со старата терминалска зграда.
Дали ќе се руши, можеби ќе остане во функција како нешто друго...

се надевам не, и не верувам. Од секогаш сум мислел дека зградата е симпатична само никогаш не била соодветна за главен терминал на град како Скопје. Мислам дека би било добро ако ја стават во некаква функција.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #1536 Posted: 06-Sep-2011 at 18:27

Нека е за Илач и Арно

ново видео нема, него не разбрав зошто не се изгради хоризонталниот мост, така ќе имаше простор да се додадат уште два вертикални натака  

Edited by Max - 06-Sep-2011 at 18:47
Back to Top
pavche View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote pavche Quote  Post ReplyReply #1537 Posted: 06-Sep-2011 at 19:02
Убаво се получава новиот терминал! Честитки от Бугариjа!
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1538 Posted: 06-Sep-2011 at 19:35
Originally posted by Andrej_LJ

Мислам дека аеродромот испадна задоволително. Мора да се рече дека на Скопје никогаш и нема да му треба поголема или пак полуксузна зграда од таа што ја добивме денеска. Се разбира ќе беше поубаво доколку се посветеа повеќе на естетскиот аспект на објектот. Со ова мислам на предната фасада на терминалот, која ми делува убисвено едноставна, па дури и непривлечна, како и до некаде на самиот таван внатре во објектот. Страната од кај гејтовите и останатата внатрешност ми се допаѓа. Многу траги-комично ги прифаќам коментарите дека аеродромот во Скопје ќе бил втори на Балканот, по Атинскиот Венизелос по било кој критериум (вклучително и од инсталиран потенциален капацитет). Повеќе од јасно е дека по секој критериум Софија, Белград и Букурешт се поголеми. А и што фајде, кога според мене ќе треба минимум 2 децении во Скопје да пречекаме 4 милиони патници, со што аеродромов навистина би бил пофрекфрентен од овие 3 горенабројани (и тоа под претпоставка овие да стагнираат што се разбира нема да се случи). Јас незнам зошто такви информации ве палат, радуваат или прават горди. Според мене целта не е аеродромот да биде најголем, туку најоптоварен, најфункционален, со најголем број на летови и конекции.Се прашувам дали е изградена ветената клучка, од која директно ќе се влегува од автопатот на Терминал 2, зошто не се изгради подземен паркинг на неколку нива со разделени функции за краток и подолг престој (пракса и правило која е присутна на сите аеродроми кои сакаат да се нарекуваат големи, важни, со висок стандард-зборови кои непрестано течеа од поганите усти на сјатените купишта политичари), туку добивме отворен (изложен на сите временски непогоди) паркинг, тип американски мол, проснат во големината на една цела нива!? Како е сега решен влезот кон Т2 од автопатот?Многу ме интересира дали досегашниот Терминал 1 ќе се пренамени за нискотарифните превезувачи и каква ќе биде неговата функција? Супер би било ТАВ во обид да привлечат што повеќе лоу-костери да го премнаменат во база за токму овие превезувачи, која ќе нуди базични услуги по ниски цени. Најважно од се е оваа зграда да даде поттик за побурен развој на авиопревозот во Македонија, за што побргу да се извлечеме во комуникацијската затвореност и дупка во која се наоѓаме.ЗАПОМНЕТЕ ОВАА ЗГРАДА ДАВА ПРЕКРАСЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА РАЗВОЈ И ДОСТАПНОСТ ЗА ГРАЃАНИТЕ, НО ЦЕЛТА АЕРОДРОМОТ ВО СКОПЈЕ ДА БИДЕ НАВИСТИНА ГОЛЕМ ХАБ СО ЧЕСТИ И РАЗНОЛИКИ ДЕСТИНАЦИИ (ПРЕД СЕ КОН ЕВРОПА), Е ДАЛЕКУ ОД ИСПОЛНУВАЊЕ, НА КОЈА ТРЕБА СЕУШТЕ АКТИВНО И ДОЛГО ДА СЕ РАБОТИ!  Cheers

Се сложувам дека е далеку од најголем. Но Турците покажуваат за кратко време неверојатни резултати. Како единствен македонски аеродром, бројката 700000 е срамна за држава од 2 милиони. Да се достигне нивото на еден Загреб или Љубљана (што се искрено за жалење и двата) не е толку невозможно. Скопје е во област со помала конкурентност од овие два, искрено може да се надева на привлекување на патници од Косово и Ј. Србија - области со вкупна популација од околу 6 милиони. Додека Љубљана и Загреб (двата вкупно немаат 4 милиони патници) се во област со 5 милиони на слично растојание, а и двата се борат за иста клиентела. Плус близината на Трст, Ријека, Виена...

А важност да се биде голем, е многу голема, не знам зошто не разбираш. Да се има голем број на патници, значи многу дестинации, леснотија за бизнис заедницата, за туризам... едноставно шансите за економски раст се многу подобри.
Back to Top
VirginAtlantic View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote VirginAtlantic Quote  Post ReplyReply #1539 Posted: 06-Sep-2011 at 20:06
Целостно се сложувам со Андреj.
Важното е дека Скопjе и Македониjа добиха модерен аеродром, коj като цело на мене ми допада много.

Интересно, не се коментира дека аеродромот на Истанбул е наjголем на Балканот, а на прво место се стави Атина.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1540 Posted: 06-Sep-2011 at 21:42
ODLICNO ODLICNO I ODLICNO!KONECNO I NIE DOBIVME MODEREN AERODROM STO KJE MOZEME SITE DA SE GORDEEME!CheersCheersBananaRockSO SREKJA MAKEDONIJOApplause
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7576777879 124>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.621 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.