![]() |
![]() |
![]() |
Аеродроми |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7576777879 124> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Аеродромот е топ, ми се бендиса и осветлувањето на пистата,имам само една замерка, уште кулата за летање да беше помодерна како аеродромот ќе беше навистина топ =)
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
znaci posle atinskiot,skopskiot aerodrom e najgolem na balkanot.i voditelkata na mtv go kaza istoto samo jas mislev deka pobrkala nesto Големи инвестиции Турските концесионери вложија околу 100 милиони евра за модернизација
на скопскиот аеродром. Освен новата зграда, изграден е карго-терминал и
продолжена е пистата за половина километар кон југ. |
|
![]() |
|
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
Според кој критериуми скопскиот е втор по големина во регионот?
Edited by Мартин - 06-Sep-2011 at 17:07 |
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Софискиот има два терминали.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Како да го кажам, според "инсталирана моќност", односно оној број патници кој потенцијално може да го опслужи, значи 4,3 мерливи бројки се тоа критериуми споредливи. А податоци за другите аеродроми немаме да споредиме
|
|
![]() |
|
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
Поздравления за новия аеродром - изглежда много добре
![]() Единствено не сум съгласен с прувеличената информация ,че е втори по големина на Балкана. При съпоставка на разгърната застроена площт и капацитет на патници Софийския , Белградския и Букурещткия са по-големи. Не че има значение , но е въпрос на коректност и вярна информация
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
dobro wstom se pogolemi barem daj i nie da se uverime od kade go iscrpe toj podatok?
|
|
![]() |
|
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
Софискиот (новиор терминал) е по површина малку поголем:
The terminal has seven air-bridges (gates A1, B5-9 and C1), 38 check-in desks and covers an area of 50,000 sq m and has a car park for 820 vehicles. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Еве ги сликите од предходно.
01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. ![]() 09. ![]() 10. ![]() 11. ![]() 12. ![]() 13. ![]() 14. ![]() 15. ![]() 16. ![]() 17. ![]() 18. ![]() 19. ![]() 20. ![]() 21. ![]() 22. ![]() 23. ![]() 24. ![]() 25. ![]() 26. ![]() 27. ![]() 28. ![]() 29. ![]() 30. ![]() 31. ![]() 32. ![]() 33. ![]() 34. ![]() 35. ![]() http://www.plusinfo.mk/vest/14377/FOTO-Makedonija-dobi-gigantski-moderen-aerodrom |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве уште нешто.
Кој прашуваше за бургер кинг. 36. ![]() 37. ![]() 38. ![]() 39. ![]() 40. ![]() 41. ![]() 42. ![]() 43. ![]() 44. ![]() http://vecer.com.mk/galerii/aerodrom_aleksandar_veliki/index.html |
|
![]() |
|
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
Што е со градилиштето јужно од паркингот?
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Мислам дека аеродромот испадна задоволително. Мора да се рече дека на Скопје никогаш и нема да му треба поголема или пак полуксузна зграда од таа што ја добивме денеска. Се разбира ќе беше поубаво доколку се посветеа повеќе на естетскиот аспект на објектот. Со ова мислам на предната фасада на терминалот, која ми делува убисвено едноставна, па дури и непривлечна, како и до некаде на самиот таван внатре во објектот. Страната од кај гејтовите и останатата внатрешност ми се допаѓа.
Многу траги-комично ги прифаќам коментарите дека аеродромот во Скопје ќе бил втори на Балканот, по Атинскиот Венизелос по било кој критериум (вклучително и од инсталиран потенциален капацитет). Повеќе од јасно е дека по секој критериум Софија, Белград и Букурешт се поголеми. А и што фајде, кога според мене ќе треба минимум 2 децении во Скопје да пречекаме 4 милиони патници, со што аеродромов навистина би бил пофрекфрентен од овие 3 горенабројани (и тоа под претпоставка овие да стагнираат што се разбира нема да се случи). Јас незнам зошто такви информации ве палат, радуваат или прават горди. Според мене целта не е аеродромот да биде најголем, туку најоптоварен, најфункционален, со најголем број на летови и конекции. Се прашувам дали е изградена ветената клучка, од која директно ќе се влегува од автопатот на Терминал 2, зошто не се изгради подземен паркинг на неколку нива со разделени функции за краток и подолг престој (пракса и правило која е присутна на сите аеродроми кои сакаат да се нарекуваат големи, важни, со висок стандард-зборови кои непрестано течеа од поганите усти на сјатените купишта политичари), туку добивме отворен (изложен на сите временски непогоди) паркинг, тип американски мол, проснат во големината на една цела нива!? Како е сега решен влезот кон Т2 од автопатот? Многу ме интересира дали досегашниот Терминал 1 ќе се пренамени за нискотарифните превезувачи и каква ќе биде неговата функција? Супер би било ТАВ во обид да привлечат што повеќе лоу-костери да го премнаменат во база за токму овие превезувачи, која ќе нуди базични услуги по ниски цени. Најважно од се е оваа зграда да даде поттик за побурен развој на авиопревозот во Македонија, за што побргу да се извлечеме во комуникацијската затвореност и дупка во која се наоѓаме. ЗАПОМНЕТЕ ОВАА ЗГРАДА ДАВА ПРЕКРАСЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА РАЗВОЈ И ДОСТАПНОСТ ЗА ГРАЃАНИТЕ, НО ЦЕЛТА АЕРОДРОМОТ ВО СКОПЈЕ ДА БИДЕ НАВИСТИНА ГОЛЕМ ХАБ СО ЧЕСТИ И РАЗНОЛИКИ ДЕСТИНАЦИИ (ПРЕД СЕ КОН ЕВРОПА), Е ДАЛЕКУ ОД ИСПОЛНУВАЊЕ, НА КОЈА ТРЕБА СЕУШТЕ АКТИВНО И ДОЛГО ДА СЕ РАБОТИ! ![]() Edited by Andrej_LJ - 06-Sep-2011 at 17:44 |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Новата клучка сеуште не е чепната допрва треба да се гради нели Гранит потпиша договор за паркингот и клучката, слика 35. Само не ми е јасно зашто со затворашањето на каналот така некако се затвори колку за пистата, зашто не беше поголемо кога и така ја комплицира околната локална патна мрежа, смета на предвидениот иден продолжен таксивеј, смета за новата клучка. Потегот требаше да биде уште од пред новата клучка па се до Петровец затворен скоро.
Edited by lslcrew - 06-Sep-2011 at 17:57 |
|
![]() |
|
jonny ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2009 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Мене ме интересира што ќе стани со старата терминалска зграда.
Дали ќе се руши, можеби ќе остане во функција како нешто друго... |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
се надевам не, и не верувам. Од секогаш сум мислел дека зградата е симпатична само никогаш не била соодветна за главен терминал на град како Скопје. Мислам дека би било добро ако ја стават во некаква функција. |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
Нека е за Илач и Арно
ново видео нема, него не разбрав зошто не се изгради хоризонталниот мост, така ќе имаше простор да се додадат уште два вертикални натака Edited by Max - 06-Sep-2011 at 18:47 |
|
![]() |
|
pavche ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 431 |
![]() ![]() |
Убаво се получава новиот терминал! Честитки от Бугариjа!
![]() |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Се сложувам дека е далеку од најголем. Но Турците покажуваат за кратко време неверојатни резултати. Како единствен македонски аеродром, бројката 700000 е срамна за држава од 2 милиони. Да се достигне нивото на еден Загреб или Љубљана (што се искрено за жалење и двата) не е толку невозможно. Скопје е во област со помала конкурентност од овие два, искрено може да се надева на привлекување на патници од Косово и Ј. Србија - области со вкупна популација од околу 6 милиони. Додека Љубљана и Загреб (двата вкупно немаат 4 милиони патници) се во област со 5 милиони на слично растојание, а и двата се борат за иста клиентела. Плус близината на Трст, Ријека, Виена... А важност да се биде голем, е многу голема, не знам зошто не разбираш. Да се има голем број на патници, значи многу дестинации, леснотија за бизнис заедницата, за туризам... едноставно шансите за економски раст се многу подобри. |
|
![]() |
|
VirginAtlantic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jun-2009 Location: Софиjа Online Status: Offline Posts: 254 |
![]() ![]() |
Целостно се сложувам со Андреj.
Важното е дека Скопjе и Македониjа добиха модерен аеродром, коj като цело на мене ми допада много. Интересно, не се коментира дека аеродромот на Истанбул е наjголем на Балканот, а на прво место се стави Атина. |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
ODLICNO ODLICNO I ODLICNO!KONECNO I NIE DOBIVME MODEREN AERODROM STO KJE MOZEME SITE DA SE GORDEEME!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7576777879 124> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |