![]() |
![]() |
![]() |
Фотографирање - совети и искуства |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 16> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Ама добро бе Макс, ги дочитуваш ли ти зборовите и речениците кога читаш нешто?
Li-ion и Li-poly се повторно два различни типа на батерии со различни какрактеристики. Провери каква имаш на лаптопот, телефонот, mp3-ката и за секое постапувај според тоа каква точно батерија има, не се префрлај на други типови што ете се десило исто така да содржат литиум. И дефинитивно да не ја шириме повеќе дискусијата - темава е за фотографирање. Edited by Cloverstack - 19-Oct-2009 at 01:01 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
кло ред е да го завршиме муабетов особено што ми се наметнаа запаливи дилеми, а очигледно ти не ги читаш внимателно линковите, но нема врска ете кажи мислиш дека можам да направам куршлус со преполнувањето или не, нема потреба нати го дајми го да ја тераме! чисто за да потврдиме дека и обичните се запаливи:
Edited by Max - 19-Oct-2009 at 01:06 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
имало одговор на еден од претходно посочените линкови, но кој да го побара како и да е битно е дека нема мајтап со преполнувањето на литиумските батерии! ова искрено волку озбилно си го немав сватено, бар да не ги држам полначите до, под или врз весници, кеси, ткаенини итн... од мала невнимателност може да излезе голем зијан!
заклучок: налет сето усовршување на батериите, имајќи предвид дека народ опуштено им пристапува, мој совет е бирајте доколку можете NiMH опција |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Макс, јас не знам што можеш да направиш со преполнување, ако до толку не ти дава мир, мислам дека најдобро е прво внимателно да го прочиташ упатството за конкретниот апарат, па после дополнителни извори. Тоа што знам е дека не треба да практикуваш сопствени интерпретации и заклучоци втемелени на симплистичко толкување на некој факт изваден од целината (како оној погоре за запалливата компонента кај Li-ion и Li-poly батериите... тоа се сепак два различни вида батерии и нормално е да се однесуваат различно, без разлика на тоа дали имаат иста запаллива хемикалија) |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Мене не ми е јасно што изкомплициравте толку
1. Се купуваат 2 сета батерии на полнење. 2. Еден сет секогаш се носи како резерва 3. После подолго некористење се полнат батериите за секој случај 4. Кога е ептен зорт, се купува сет алкални батерии во првата трафика кои ја завршуваат работата |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Точка 4 во пракса не можеш да ја примениш на опрема што доаѓа со Li-ion батерии А останатото е точно, но во пракса проценка за тоа колку уште енергија има останато во некој сет батерии, предвидување кога тие ќе ти притребаат за подолга сеанса, водење сметка за полнење доволно време унапред и слично се ствари кои не секогаш излегуваат како што треба. Затоа и пишав конкретно за low self discharge варијантата, не очекував толку дигресии во други правци. |
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Не, ова како „новитет“ на еден интересантно сајтче GREEN PACKS http://www.greenpacks.org/2009/07/15/mint-energy-rechargeable-battery-needs-no-sockets/ Иначе откако ги ставив Li-ion потполно ги забравив NiMH и NiCd, разлика е ко небо и земја. А дека со преполнување ќе експлодираат, па секоја батерија ако је преполниш ќе екслодира. Мада не ми е јасно како, освен ако имаш некој квази полњач, или како на примерите кога ќе ги уклучиш на висок напон за сликање. Во мојот апарат користам CR-V3 Li-ion кој всушност се две АА батерии споени. ![]() 2009-10-19 |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Кога ќе ги исцицам до крај, ставам обични алкални (незнам зашто неможе) Edited by Vladimir P - 19-Oct-2009 at 17:52 |
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Кај тебе е друг случајов. Пречката се разбира не е во „хемијата“ на батеријата, туку во дизајнерски бариери, пред се формата на батериите. Алкални не може кај сета онаа опрема која користи разни Li-ion плочки на пример. Инаку колку чини овој CR-V3? И со што го полниш? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Владимирт да ама и апаратот вели дека треба да ти биде копатибилен за нив, складиштето да биде рамно... http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/rcrv3.html http://www.thomasdistributing.com/enr-l91bp-4.htm http://www.thomasdistributing.com/ http://en.wikipedia.org/wiki/CR-V3_battery е сега која колку е исплатлива секој сам нека си процени, во секој случај тука се и издадоци за полначи, бидејќи убацување на CRV3 во NiMH полнач сигурно ќе предизвиа куршлус, а за она што велиш Владимир дека литиумските неможат да експлодираат тоа можеби е точно доколку полначот има некоја штопна која се активира при евентуално преполнување, но на сите ни е јасно дека електрониката баш и не е најсовршена појава со оглед дека се штанцаат работи и по гаражи, затоа битно е човек да има некоја предострожност макар имал и целосна гаранција од производителот, ако сам не обезбедиш бекап доколку закчиш вирус никој не ти е крив! кому му чинат NiMHот а нема особена потреба да ги замени нека си се држи до нив, но сепак промена е промена |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
@Clover Што апарат користиш у последно време?! Се приметува голема разлика у сликите што ги постираш, посебно провокација за прашањево ми беа сликите од стадионот сликани од Водно. Многу "моќни" кадри! И дали користиш дополнително статив?!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Canon PowerShot SX20
Конкретно за тие две фотки не користев статив. Инаку времето беше за никаде, па фотките пројдоа и низ фотошоп малце, колку да живнат боите. |
||
![]() |
||
YuGa ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 25-Sep-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ме интересира како да напраам фокус на слика, на пример позадината матна и некој објект чист или обратно...Иначе користам Sony W125
Еве пример на како тип на слика мислам... ![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Па фокусот ќе биде или на предметот што го сликаш, или на позадината, зависи што сакаш да биде матното а што бистрото во сликата.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
imas edna opcija makro , ke vidis na apratot edno cvetce, so taa opcija mozes da go postignes toj efekt =), i fokusot namesti go na AUTOFOCUS
Edited by mitatos - 20-Nov-2009 at 20:18 |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ако го поставиш на рачно и блендата е отвориш до крај тогаш дубинската оштрина е мала, така да се што е пред или после објектот во квадратот е „неоштро“ |
||
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Уште полесно е да користиш зум - избери го објектот(или човекот), зумирај го(пожелно е да имаш оптички зум) и ќе го добиеш ефектот што го бараш.
1. ![]() 2. ![]() НАДОПОЛНУВАЊЕ: Ако вака сликаш, гледај позади објектот да има некои работи како дрва, планина или па куќа - колку се подалеку, толку поматни па се ствараат убави меки силуети наспроти острата силуета што ти е во фокус и така убаво се истакнува субјектот. Супер за правење на портрети, секогаш изгледаат профи А околу макрото не сум сигурен, тоа успева ако на пример сликаш нешто што е ептен блиску како цвеќе или инсект, па тогаш тоа што е во далечина е матно, во други случаи нема да успее. Пробај и вака и така па ако не ти е мука удостои не со резултатите ![]() Edited by La Linea - 20-Nov-2009 at 20:43 |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
YuGa ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 25-Sep-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Фала Ви на сите за помошта еве неколку фотки набрзина по дома, а
викендов ќе е убаво времето па ќе направам пар фотки во природа и ќе ви
презентирам дал сум го постигнал ефектот...
Еве нешто ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
http://webdesignledger.com/resources/10-blogs-to-help-you-become-a-photography-expert
Веројатно овие сајтови ќе ви бидат од корист. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Митатос браво за турата од денеска. И би сакал една замерка да ти упатам, па ќе пишам тука во нишка зашто би сакал и други да внимаваат. Кога смалуваш слики, вероватно користиш некој софтвер што не ги смалува сликите баш најдоборо и се јавува aliasing на сликите. Па би ти препорачал да се прешалташ на некој друг програм за resize што ќе го елиминира ова.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 16> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |