![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 88> |
Author | ||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Eve nesto novo.
Dali ke bidi bas vaka uste ne se znae. http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&egId=1&eventId=15813 Edited by ovaj_stariov - 05-Dec-2009 at 20:31 |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
Дарко ![]() Newbie ![]() Joined: 12-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ако Грција повторно стави вето, мислам дека можеме да очекуваме многу брзо поставување на спомеников на плоштадот. Знам дека не е политички форумов, ама некако сомнително ми изгледа фактот што прв пат излегува снимката од споменикот точно 2-3 дена пред 7 декември. Инаку фонтаната мене ми се допаѓа, штета само што не се гледаат Александар и Букефал на клипчево.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Па секако дека е симптоматичен тајмингот, но сепак немора и да значи дека е нешто такво. Да беше нешто такво, попврво клипов ќе излезеше на сител, одколку на алфа, но ок. Друга работа, се додека спомеников го гледаме ние самите преку призмата на политиката, се дотогаш и од надвор ќе го гледаат така и ќе ни даваат непристојни предлози што да ставама за споменици и какви фонтани праиме. Кога спомеников ќе го правиме за себе и лична сатисфакција, а не за нечив инат, се дотогаш и така и ќе го гледаат.
А фонтанава е инересна ваква, со некоја динамична игра со млазови, макар што ипак ми изгледа средишниот дел малку висок, највеќе поради тоа што плоштадот не е некој којзнае колку голем плоштад, па да може од блиску кога се гледа цел да се види. Малку и клипов нема некој добар квалитет, па и неможе нешто детално да се види околу лавот доле што е или околу споменикот најгоре. |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
порано досеткиве од рендери ги доживував како мајтап или лошо склепани визуелизации, но сега веќе ме дрма кич параноја, ова фонтанава ајде и ќе ја разберев т.е. сварев иако и таа не ми влегува во глава како појава, но ваков постамент и на него споменик, тоа мислам не е кич, не е ни гротесно, ова е дебакл! се надевам дека вакво идејно решение ќе изостане, иако тоа повратните водоскоци интересно изгледаат, сепак столбот визуелно со се' споменикот композициски ептен заникаде изгледаат! а тоа со рељефите ќе беше интересна појава и ќе држеше целосно муабетот вода доколку столбот беше голем односно дебел и јасно немаше фонтана како истите тие рељефи би можеле да се доживеат од поблиску... |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Да не губиме од вид дека се вели „едно од идејните решенија“. Ако ништо друго, сепак барем можеме да расчистиме со дилемата околу големината на самиот споменик на Александар (бидејќи нели тој е изработен). Овде се гледа дека големината е во разумни рамки и дека ненормалните бројки што се вртеа произлегуваат од „високата“ поставеност.
Инаку еве го сајтот на фирмата, но не успеав да најдам ништо за нас: http://www.deltafontane.com Од ова што се гледа на клипот, лично не ми се допаѓа како е вкомпониран споменикот со фонтаната. Ова нешто како на пола пат до нелсоновиот споменик на Трафалгар, ама нашево му доаѓа како чадор. Што се однесува до фонтаната, сама по себе е екстра, ама воопшто не сум убеден дека прилега за на Плоштад Македонија (исклучиво мислам на концептот столб/чадор дека не прилега на плоштадот). За жал квалитетот на клипот не дозволува да се види нешто подетално... |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Според описов во текстов, не сум убеден дека идејниот проект од погоре е конечното решение, барем не целосно. Од друга страна па, којзнае колку е прецизен текстот...
Ајде да видиме дали ќе ја дочекаме таа анимација во разумен рок, па да ги расчистиме дилемите.
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=803FF94A3003BD4195C5DC78FA2D2CE7 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Немам време во моментов да тарашкам по нишкава, но убеден сум дека пред неколку месеци беше најавено дека 3Д анимацијата е во изработка и ќе биде презентирана кај и да е.... ![]() |
||
![]() |
||
Keeray ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 27-Sep-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ova e tesko duri i da se zamisli kamoli i da se izvede... da ne povtoruvame kolku e samo smesna goleminata .. toa e duri povisoko od ristikieva mislam !
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Кога има решеност да се дадат многу пари и да се жртвуваат редица работи, не е проблем ниту да се замисли ниту да се изведе. |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Стигна.
|
||
![]() |
||
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
|
Пристигна споменикот на Александар Македонски во Македонија , со три камиони е пренесен во царинскиот терминал на Фершпед , со еден збор отиде плоштадот
|
||
www.realmadrid-mk.blogspot.com
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Градоначалникот Тодоровиќ само што изјави дека тоа не бил споменикот на Александар, туку најверојатно лавовите за мостот Гоце Делчев.
|
||
![]() |
||
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
|
Mislam deka so site propratni elementi kako sto e Arheoloskiot muzej, stariot teatar muzejot na borbata za drzavnost, spomenicite na Goce Delcev i Dame Gruev, crkvata Sveti Nikola i konecno so spomenikot na Aleksandar ke se napravi edno ubavo krukce na plostadot od kulturni i istoriski znamenitosti so koi konecno plostadot ke si go zasluzi i vo vistinska smisla zborot Plostad Makedonija...
Dosega mi bese sivo prazno i bezdusno... |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
малку ќе отидеме офтопик, ама мислам дека не се објектите кои ја прават душата на еден плоштад, туку животот и кулжтурата во него, така да тезата дека цел на сето тоа франтично организирање на просторот ќе го заживее плоштадот (кој патем си е жив и овака) пропаѓаат во вода
и до толку ако е да се постави нешто на кругот во плоштад, мислам дека би требало да биде само една фонтана, па дури и да беше таква со лавови, споменикот многу ми смета, а и порано имам кажано зошто
но џабе ќе коментирам, кога веќе се е готово
|
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
![]()
Мене само ми треба мало појаснување за историскиот аспект, тој стално ме буни... |
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Александар дојде!
Три камиони со делови од големата бронзена скулптура на македонскиот цар Александар Македонски пристигнаа вчера на македонската царина и се наоѓаат на терминалите во скопската населба Маџари, дознава „Време“. Според нашите извори, деловите од скулптурата ќе останат на терминалот до понеделник, од каде што потоа ќе бидат префрлени во леарницата на поранешниот „Металски завод - Тито“, каде што треба да бидат составени. Нашите извори не можеа да потврдат кои делови се стигнати, но велат дека станува збор за „нешто огромно“. Друг извор вели дека во еден од деловите е статуата на самиот Александар, но не можеше да потврди дали е пристигнат комплетниот споменик. Како што веќе пишувавме, споменикот на Александар, јавнат на својот коњ Букефал, висок 12 метри, е излеан во леарницата „Фернандо Маринели“ во Фиренца, Италија. За нејзината изработка, заедно со придружната фонтана, постаментот и неколку скулптури на војници-чувари, ќе бидат потрошени најмалку пет милиони евра. Според најавите на градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, годинава треба да почне изградбата на фонтаната и на постаментот висок десетина метри. Заедно со коњаникот, споменикот ќе ги надвиши и околните згради. Засега нема најави кога би можел да биде поставен споменикот. Се очекува неговото поставување да предизвика политички импликации и реакции, пред се, од Грција. http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=18&tabid=1&EditionID=1917&ArticleID=131346 Edited by Cloverstack - 16-Jan-2010 at 14:28 |
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
edni vikaat aleksandar drugi lavovite treti vikaad dame gruev i goce delcev.kogo da slusame...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
na ovie ne im e dosta od spomenici.skopje kje bide grad na spomenici
![]() ЦЕНТАР СО НОВИ ПРЕДЛОЗИ Уште два споменика Ѓорѓи Пулевски и Димитрије Чуповски ќе добијат споменици во центарот на Скопје. Општина Центар на следната седница на Советот, ќе ја дополни програмата за споменици со предлози за поставување обележја и за овие две личности од македонската историја. Споменикот на Пулевски ќе стои на пешачката површина на улицата 11 Октомври, во близина на зградата на „ЕСМ“, а на Чуповски ќе биде на левиот брег на Вардар, до Камениот мост, во долниот дел на кејот. Предлогот за двете обележја е од Управата за заштита на споменици, а откако ќе бидат поставени Општината ќе има обврска да ги одржува. Пулевски е познат како писател, историчар и водач на Кресненското востание, а Чуповски бил револуционер, политичар, дипломат, публицист, научник, историчар, еден од најистакнатите афирматори на македонската национална мисла. http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=1&EditionID=1917&ArticleID=131361Edited by Cloverstack - 16-Jan-2010 at 14:28 |
||
![]() |
||
Iceman ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
И мене ми треба појаснување.... можеби грешам, ама ова не се баш пропратни елементи....... |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Црквата не се вика Свети Никола, се вика Св Констатин и Елена, и ќе ве молам да не ги прифаќате махинално ваквите манупулации на некои медиуми и политички кругови!
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |