![]() |
![]() |
![]() |
Автопат Демир Капија - Смоквица |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 42> |
Author | |
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Ама немој да зборуваме вака паушално. Дај некои податоци, или треба да ти веруваме на рејтингот.
Дај кажи ни колкав дел е неповратен? Која е каматата? Што работат подизведувачите? Кој процент од финансиите одат на подизведувачите од Македонија? Ако одат 10% одлично, ма да се сомневам. |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
Буџет на РМ: 6 мил.
ЕУ: 45 мил. - грант ЕИБ (Европска инвестиска банка): 130 мил. - 15 години рок на отплата, грејс период од 5 години и каматна стапка 1,3% ЕБОР (Европска банка за обнова и развој): 107 мил. - 90 за проектот, а 17 за воспоставување електронски систем за наплата на патарина на постојните наплатни станици и изградба и опремување на четири нови на Коридорот 10. 15 години рок на отплата, грејс период од 3 години и варијабилна каматна стапка 2,59%. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Ете де, 15.625% е грант. Останатите 84.375% Македонија ќе го плаќа од сопствен џеб. Ќе се сложиме нели, што се за нас 243 милиони Евра за враќање... пфффф, боранија...
Како да сме земале некогаш одеднаш повеќе, за било што, а не за вака бесмислен проект, кој на МАКЕДОНСКАТА листа на приоритети е на 192ро место. Поентата е дека проектов е 170 пати поважен за Грција и за ЕУ отколку за Македонија, а ние ќе го јадеме далеку подебелиот крај. Па попаметно би било овие пари да им ги дадовме на Србите како грант да направат автопат низ Грделичка клисура, под услов наша фирма да го земе тендерот, која е тесно грло за македонската стока и патници кои одат за Европа, Русија... отколку да им правиме турустичка трансферзала на Грците. Ајде сега напаѓај колку сакаш, ама реалноста е таа, приоритетите и исплатливоста треба да се гледа секогаш. Подобро ќе беше за тие пари да ја поврземе Битола со Охрид со автопат. Не модра се, дел, колку коже, најтешката делница. Да изработиш пат кој ќе направи Битолчани за сат време да се на езеро. На пр. тоа е далеку поисплатливо и повисоко на листата приоритети за Македонија. |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Bojane, da si ziv i zdrav. Imas pravo na sopstveno mislenje koe spored mene e "Crazy". Drugo ne znam sto da ti kazam.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
Дека ние ќе имаме корист помала од грчките туристи и јас мислам.Мислење од искуство е ако сакаш еден град да го уништиш,направи му автопат да врви покрај него.Само ќе ги слушаат колите и шлеперите како `фрчат` со над `стотка` по автопатот.
Стварно мене не ми текнува дирекна корист од овој автопат освен во текот на градбата каде градежните фирми ќе работат турбо. гевгеличани ионака се свртени кон нивната им мила Грција и уште помили коцкари. Индерекна корист од автопатот ќе биди имиџот на државата.не е исто за држава да има автопатско поврзување со соседите,со држава која има патишта од типот на `Енвер оџа` |
|
![]() |
|
WhyNot ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 114 |
![]() ![]() |
единствено незадоволни од изградбата на овие три автопати остануваат Битола и Прилеп. Меѓутоа некој мора да трпи, a среќа во несреќа тоа се два економски доволни развиени центри. За Прилеп знаеме, Битола има ќар и од близината со Грција, па некако ќе мора да почекаат нареден инвестициски циклус
![]() |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Изградбата на овој автопат на Google Earth. Фотографијата е преземена од ЅЅС.
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
ова е моја `непоправлива` грешка што немам забележано дека трасата веќе е прикажана на гугл.ќе спуштам слики и ќе ги поставам
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Ѓоко постави слики кој и јас ги сликав и сакав да прашам нешто околу нив , првата е веќе јасна иако мене не ми е јасно како ќе биде влезот и излезот од Смоквица.
Втората слика исто така е прилично јасна дека е клучка за Миравци и останатата околина но не ми е јасно зашто е толку пред Миравци клучката и зашто има толкави засеци како да е за автопат а не за пат со две ленти. Е сега за третата слика имам и јас слика и ме интересира што се тие големи кругови кој ги има на неколку места на трасата.Еве уште на две места кој јас ги сликав: ![]() ![]() Во оваа последнава слика може да се работи и за тежок терен каде што е расчистено за пристап но сепак се работи за голема површина. Инаку пред Смоквица има еден интересен дел каде што верувам дека ќе биде сместена патарината. ![]() Друга работа ,ја свртев должинава два пати и неможев да најдам каде се тие тунели (цефки) , најдов само еден отвор но тој ми изгледа дека е за кратка должина (според претпоставена траса на тунелот мерењето покажа 250 метри), ај ако најде некој нека постира да видиме што се случува таму. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
многу пати за тампон за подлогата за патиштата се користи материјал што е адекватен а се наоѓа близу до трасата.можеби овие кругови се ископи на тампон.
а за тунелите би барал каде на овие мапи нема пробиено траса,бидејќи нормално трасата е под земја |
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Него ако целата слика врз Македонија е од исти период (да речеме од исти месец и година) тогаш може да очекуваме со најновите снимки да има многу повеќе направено, а сигурно има бидејќи не најдов аслфалтиран дел.
Сега баш гледав над мојата населба и нема ни трага ни глас од паркинзите и улицата која веќе 2 месеци (ако не и повеќе) е направена. |
|
![]() |
|
WhyNot ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 114 |
![]() ![]() |
Imagery Date 9/4/2013. по наше 4 Септември.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не го приметив тоа... Благодарам.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
на линков има видео и можи да се видат активностите на изградбата на патот.`дамперите` изгледаат импресивно
http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=32594 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Малку постари фотки, од хеликоптер.
Оваа првава треба да е на завршетокот на делницата кај Смоквица: 1 2 3 4 |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
И јас најдов некои постари фотографии, од јули 2013 г. Изградба на пропуст на автопатот.
![]() ![]() ![]() Овие се од 12 април 2013 г. ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |