build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 190191192193194 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3821 Posted: 17-Feb-2016 at 00:26
Пукни хаха
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #3822 Posted: 17-Feb-2016 at 01:08
Originally posted by my Macedonia

Хаха тебе зар ист орел ти изгледа? Ај види добро хахаха
Албанскиот орел има 2 Глави Тоске (повеќе шивеат во Албанија) и Геге (Косово и Македонија) Крилата точно 24 значат 24 војни што ги имал скендербег, а 8 прсти за сите религии што ги имаат албанците меѓу тие и ИСЛАМОТ!
Информирај се добро пред да пишуваш ,,БЕЗ ВЕЗЕ,,

Настрана национализми и современи етно-идентификации. Двоглавиот орел во Европа (пред се на Балканот) се популаризира преку неговото прифаќање од Византија, каде имал и световно, но и духовно значење. Истиот највероватно еволуирал од римскиот едноглав орел (aquila) кој се наоѓал на врвот на долг стап, а бил изработен од злато или сребро. Овој орел-банер го носела секоја римска легија и имал толкаво значење за единицата што војниците биле спремни да загинат за истиот. Ова не е чудно кога ќе земеме предвид дека орелот е божествена птица, атрибут на Јупитер.

Кога и како станува двоглав во Византија, точно не може да се каже. Исто така и значењето на втората глава има повеќе интерпретации, како на пример Константинопол е нов Рим, еднаков на првиот (и во духовна, и во световна смисла); потоа, двете глави го докажуваат правото на доминација над двата дела на империјата, Западното и Источното Римско царство; двете глави ја симболизираат духовната и световната власт обединета во императорот...итн. Силната врска меѓу двоглавиот орел и православието е причина тој денес да се употребува како симбол на самото православие.

Е сега, употребата на грбовите како идентификатори на посебните феудиални фамилии на Балканот се појавува покасно отколку на Западот. Нормално најзастапени се во регионите со директен контакт со Западот, како Србија и Албанија. Фамилијата Кастриоти, највероватно поради фактот што се дај-хард христијани, и повторно во пркос на Турците муслимани, го имаат двоглавиот орел како свој симбол. Претпоставувам дека голем удел има и врската на двоглавиот орел со претходните големи христијански царства на Балканот (Византиското и Спрското, и двете го користат). Знаејќи ги храброста и амбициите на Скендербег, воопшто не би била чудна некоја скриена желба да биде наследник на големите императори. А важноста на рециклирањето на симболите на старите империи во процесот на самопрогласувањето за нивен наследник, ја гледаме и денес (апсурдниот спор меѓу Македонија и Грција околу сонца, месечини итн.).

Инаку делот со осумте прсти нема да го коментирам
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #3823 Posted: 17-Feb-2016 at 02:24
Не знам што се фативте толку за орелот. На Википедија убаво си пишува дека е еден од начесто користените хералдички симболи од антиката па до денес. Како што патем е и лавот со двојна опашка, ако го сметаме за македонски e исто така е и официјален грб на пола држави во Европа.
Линк

Инаку како и сите балкански народи, албанците се полни со национализам и сметаат дека светот потекнува од нив. На Балканот со оглед на економската и политичката ситуација во која се наоѓаат државите се продаваат приказни кои на еден просечен „западнаќ“ ќе му звучат крајно смешни и несфатливи. Наместо да се фатиме со темелни реформи и да ја придвижиме државичката напред и да спречиме иселување на младо население (без разлика од етникумот) кое е главна темаза разговор во МК последните години, ние се тркаме кој понационален споменик ќе постави.

Како не ви е јасно дека овој споменик е целосна провокација и се базира на претходно осмислен договор од моќни центри (партии на власт) за божем креирање на некаков привиден конфликт со цел замајување на јавноста и какво такво спроведување на изборите, со идинствена цел - останување на власт.

И едно прашање до My Macedonia кој има пристојни ставови и верувам дека си ја сака државата но сепак е класично исполнет со национализам како и просечен албанец в мк.
- Зошто албанците (не само во Македонија) не се спремни некогаш за нешто сами да се критикуваат, кое ние Македонците понекогаш дури и вишок го правиме за себе? Некако, не само јас, имам чувство дека се работи за крајно искомплексиран народ (со исклучок на поединци кои размислуваат малку понапредно).
- Дали е возможно и нормално граѓаните на македонија (безразлика од националното потекло) да го чувствуваат државното знаме за свое и да го вејат и слават. Патем да напоменам сегашното знаме не е во директна врска со знамето (симболите) кои го дефинираат македонскиот народ.
- Како може знаме на друга држава да се поставува во форма на споменик во Македонија? До година да поставиме на некој кружен тек и споменик во форма на Косовското, Турското, Србското знаме?

Да се разбереме, прашањата ги поставувам не со цел да ги иритирам албанците на форумот.

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3824 Posted: 17-Feb-2016 at 02:34
Originally posted by stratus

- Зошто албанците (не само во Македонија) не се спремни некогаш за нешто сами да се критикуваат, кое ние Македонците понекогаш дури и вишок го правиме за себе? Некако, не само јас, имам чувство дека се работи за крајно искомплексиран народ (со исклучок на поединци кои размислуваат малку понапредно).

Ова се однесува само на Албанците муслимани, а потекнува директно од религијата и се однесува за сите муслимани. Никогаш нема да слушнеш муслиман да критикува муслиман.

Оди во Албанија каде што воглавном се атеисти и ќе видиш дали не се критикуваат меѓусебно. Мене еден ми кажа парафразирано „еднаш бев во Косово и веќе моја нога не стапнува ТАМУ,тоа не се луѓе.„..
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3825 Posted: 17-Feb-2016 at 03:00
Originally posted by kultuzin

Ова се однесува само на Албанците муслимани, а потекнува директно од религијата и се однесува за сите муслимани. Никогаш нема да слушнеш муслиман да критикува муслиман.

Оди во Албанија каде што воглавном се атеисти и ќе видиш дали не се критикуваат меѓусебно. Мене еден ми кажа парафразирано „еднаш бев во Косово и веќе моја нога не стапнува ТАМУ,тоа не се луѓе.„..

Како бе не се критикуваме меѓусебе? Што зборуваш ти немаш врска само ај да провоцирам.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3826 Posted: 17-Feb-2016 at 03:23
мора провокации да има... каде инаку ќе потрошат енергија сите тие исфрустрирани дечишта кои на некој недолжен глава ќе му скршат а не знаат зошто... и меѓудругото не знаат дека тие што го поставиле орелов и тие што се обидуваат да го тргнат се во политичко пријателство и ги уживаат истите бенефиции и си играат со народот...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3827 Posted: 17-Feb-2016 at 03:53
Originally posted by kultuzin

Ova se znaese ama ajde neka go ima vo oficijalna fomra. DIVJACITE prodolzuvaat da se odnesuvaat DIVJACKI nisto novo i nosto cudno.
Iako e tesko vreojatno no bi bil mnogu sreken na ovaa nelegalno zdanie da mu se sluci BAGER i da bide simbol na toa deka drzavata ima institucii i proceduri koi treba da se pocituvaat. Ako vo Albanija i Kosovo ne znaat sto e toa vo Makedonija treba da se naucat.

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=49F1B8FEB5CC1D408054CBAC7ED9D6F8

Дојди тука поможи му на багерот.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3828 Posted: 17-Feb-2016 at 05:25

Не знам што се фативте толку за орелот. На Википедија убаво си пишува дека е еден од начесто користените хералдички симболи од антиката па до денес. Како што патем е и лавот со двојна опашка, ако го сметаме за македонски e исто така е и официјален грб на пола држави во Европа.
Линк

Инаку како и сите балкански народи, албанците се полни со национализам и сметаат дека светот потекнува од нив. На Балканот со оглед на економската и политичката ситуација во која се наоѓаат државите се продаваат приказни кои на еден просечен „западнаќ“ ќе му звучат крајно смешни и несфатливи. Наместо да се фатиме со темелни реформи и да ја придвижиме државичката напред и да спречиме иселување на младо население (без разлика од етникумот) кое е главна темаза разговор во МК последните години, ние се тркаме кој понационален споменик ќе постави.

Како не ви е јасно дека овој споменик е целосна провокација и се базира на претходно осмислен договор од моќни центри (партии на власт) за божем креирање на некаков привиден конфликт со цел замајување на јавноста и какво такво спроведување на изборите, со идинствена цел - останување на власт.

И едно прашање до My Macedonia кој има пристојни ставови и верувам дека си ја сака државата но сепак е класично исполнет со национализам како и просечен албанец в мк.
- Дали е возможно и нормално граѓаните на македонија (безразлика од националното потекло) да го чувствуваат државното знаме за свое и да го вејат и слават. Патем да напоменам сегашното знаме не е во директна врска со знамето (симболите) кои го дефинираат македонскиот народ.
- Како може знаме на друга држава да се поставува во форма на споменик во Македонија? До година да поставиме на некој кружен тек и споменик во форма на Косовското, Турското, Србското знаме?

Да се разбереме, прашањата ги поставувам не со цел да ги иритирам албанците на форумот.

Значи јас уште од почеток кажав дека се е политичко направено.
Колку за знамето на државата, не е можно сите да ја славиме зошто?
Знамето не им значи ништо на албанците, знамето е само за македонците па што ќе барам јас како албанец да си славам друго знаме или го славеш ти албанскиот?
Значи немаме заедничко знаме, тоа знаме е државно ама едно државно знаме што игнорира 25% од народот не е знаме за сите. Тука почнува проблемот.
Колку за другите земји мислам дека никоја земја во балканот нема малциста со проценти од 25-30 (да босна ама стана федерација) Пак ќе се вратам во Косово што има малцинства 5% и има заедничко знаме за сите но сепак еден српски граѓанин тешко прифатува вакво нешто иако е дел од знамето. Да не зборуваме за територија, знаете сите за косовската митровица како си стојат работите.
Иако имале тажна приказна па дури најколемиот непријател (Србија) пак пишува насекаде српски без никаков договор.
Проблемот и ситуацијата во Македонија е комплет друго, а виновна за многу работи е и државата. Едвај имало договор па дури со договор не се почитува тоа што се договореше па што ќе беше без договор?
Не верувам дека македонското знаме им пречи на албанците, не е наш барем постарите генерации така мислат. Македонската Влада е во паника, паника за албанизација на македонијапа затоа забранува работи што ги провоцира албанците и така ескалира. И тие се граѓани зошто дасе чуствуват граѓани од 2. класа.
Многу албанци државата ја гледат како непријател ама не и МАКЕДОНЦИТЕ. Тешко е овде да дискутираме за ваков комплексен случај, мене лично ме шокира колку омраза овде се шири за еден орел и колку голем е нагативноста кон албанците. Тешко.
Back to Top
Macedunicus View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Macedunicus Quote  Post ReplyReply #3829 Posted: 17-Feb-2016 at 17:56

Линк

Знамето не им значи ништо на албанците, знамето е само за македонците па што ќе барам јас како албанец да си славам друго знаме или го славеш ти албанскиот?
Значи немаме заедничко знаме, тоа знаме е државно ама едно државно знаме што игнорира 25% од народот не е знаме за сите. Тука почнува проблемот.
Колку за другите земји мислам дека никоја земја во балканот нема малциста со проценти од 25-30 (да босна ама стана федерација) Пак ќе се вратам во Косово што има малцинства 5% и има заедничко знаме за сите но сепак еден српски граѓанин тешко прифатува вакво нешто иако е дел од знамето. Да не зборуваме за територија, знаете сите за косовската митровица како си стојат работите.
Иако имале тажна приказна па дури најколемиот непријател (Србија) пак пишува насекаде српски без никаков договор.
Проблемот и ситуацијата во Македонија е комплет друго, а виновна за многу работи е и државата. Едвај имало договор па дури со договор не се почитува тоа што се договореше па што ќе беше без договор?
Не верувам дека македонското знаме им пречи на албанците, не е наш барем постарите генерации така мислат. Македонската Влада е во паника, паника за албанизација на македонијапа затоа забранува работи што ги провоцира албанците и така ескалира. И тие се граѓани зошто дасе чуствуват граѓани од 2. класа.
Многу албанци државата ја гледат како непријател ама не и МАКЕДОНЦИТЕ. Тешко е овде да дискутираме за ваков комплексен случај, мене лично ме шокира колку омраза овде се шири за еден орел и колку голем е нагативноста кон албанците. Тешко.

Покушуваш нешто да оправдуваш за што нема никакво оправдување...Факт е дека тоа е провокација и тоа орелче е  „државен симбол„ на некоја друга држава, не на Република Македонија, и не претставува никаков „Споменик„! Crazy

1. Факт е дека албанците /ДУИ/ не сакаа попис т.е го суспендираа бидејќи бројките за албанското малцинство во Република Македонија е мноогу помала од 20 посто, одкако испаднаа биометријските исправи и нема манипуллација со старите...некој индиректни податоци од ПИОМ, УЈП итн. покажуваат дека нема ни 15 посто...

2. Албанското малцинство се најнелојални граѓани во Македонија, со секоја чест на исклучоците, ама има многу простор за работа на тоа, со вакви акции и провокации не се граде доверба

3. Секој граѓанин во секоја држава, вклучувајќи ја и Македонија, има Права ама има и Обврски т.е Одговорност, ако сакаш права мора и обврските да ги почитуваш, а тоа е лојалност према државата, нејзините закони, историја, итн. а не да оправдуваш провокации и насилство

4. Во недостиг на никакви економски идеи и успеси на економско поле, прават национален популизам и провокации, техзии, на етничко ниво за да кокетира со гласачкото тело...

И после се чудиш зошто толку остри реакции и критики...па нешто као незнам зошто толку „омраза„ Ohno ццц...
За човек што живее на  Запад не си научил и прифатил многу од западниот менталитет, култура и размислувања...штета

Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #3830 Posted: 17-Feb-2016 at 18:32

Штета што форумов нема можност за допаѓања. Секоја чест за коментаров, буквално истото мислење го делам. За членот погоре, се гледа дека се вклучува само во вакви дискусии, во кои без аргументи само нешто докажува за некакви си идеали.

Јас само ќе надополнам дека овој споменик, па уште и со натписот подолу, е како повратниците од ИСИС да постават споменик во Париз, бидејќи нели членови погоре употребува иста таква врска.

Штета што таман ќе почнам да размислувам дека со вас ќе бидне нешто и ќе мрднеме од мртва точка, вие успевате да ме одвратите од помислата и да ме држите на мислење дека сте само племе и дека воопшто не сакате соживот со нас. Да направевте барем еден мал исчекор по ова прашање, ќе речев браво.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3831 Posted: 17-Feb-2016 at 18:38
@Мацедоникус
1. Секако, да не се повеќе од 25% види како според статистиката како македонско население паѓа па затоа луѓе како тебе се во паника.
2. Значи не само албанците туку и македонците особено владата треба нешто да прави и да ги респектира албанските вредности.
3.Нека даде прво државата ТИЕ правди па секако дека ќе добијам доверба пошто ќе се чуствувамисто како тебе.
4. Тука пак треба кај државата да се обратиш, очигледно самси кажа индиректно дека кај албанските зони не се инвестира. Земи ти пример Охрид и Струга. Види кој каде колку инвестирал. За зоната во тетово да не зборуваме...
5. Западниот менталитет ја знам па затоа ти се спротиставувам. Еве пример во Швајцарија има 4 официални Јазици пример граѓани што зборуваат Retoromanisch изнесува 1.2%. Или пак да речеме крстот, за сите 4 јазици по едена страна.
Знали јазик, права и знаме.. КОЈ СЕГА ГРЕШИ И НЕ ГО РАЗБИРАЛ ЗАПАДНИОТ ДЕЛ??? 😁😁😁
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3832 Posted: 17-Feb-2016 at 21:13

Линк

Екскјуз мај френч, ама јајцава бостан ми ги напраивте 20кусур години со истиве жалопојки за некаква си фиктивна угнетеност, обесправеност и останати куротресини.
Има еден графит ПО НАЦИОНАЛНОСТ СУМ СИРОМАВ.
Албанците се дел од власта, централна, локална, извршна, тендерска и секаква друга. Албанците учат, зборат, серат, ебат на свој мајчин јазик. Албанците се изнапикаа во администрација како и Македонците за да нишаат врата. Албанците шетаат секаде кај шо им се шета, прават и трошат пари секаде кај што им се ќефне, згора на тоа фискална им е во речникот кај апстрактни поими итн. Македонците, ако не си приметил, се откажаа од знамето... па кој кур ебате ти сакаш орел на знамето. Колку треба да си заостанат во секој поглед за да мислиш дека тоа нешто ќе ти подобри во животот? Па и Албанците и Македонците далеку подобро живеат во земји кај што немаат ни знаме, ни јазик, ни бутур. Швајцарија, да дојде цел свет да ги остави парите на чување кај нас и гомно да има на знамето ќе го бацуваш и навлаките на перницата со него ќе ти бидат, и на лицата на децата ќе им го црташ кога ќе затреба... Уште ќе ме убедуваш дека Србите во Косово биле порамноправни отколку Албанците тука... што ќе биде следно, дека ИСИЛ е врв на демократијата a?

Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #3833 Posted: 17-Feb-2016 at 21:28
16 февруари 2001 (датумот кога е првиот официјален напад на ОНА врз безбедносните сили на РМ)

Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #3834 Posted: 17-Feb-2016 at 21:32
Во ниедна нормална држава го нема ова. Но со глупаво мнозинство, заостанато малцинство и криминална власт само ова може да се очекува.
Не се извинувам за навредите на оние засегнати од нив, освен на оние кои не се.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3835 Posted: 17-Feb-2016 at 21:38
Кај се сега патриотите да ја одбранат Македонија?
За сè има вторпат
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #3836 Posted: 17-Feb-2016 at 21:48
ГДОМ ќе идат да го рушат.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3837 Posted: 17-Feb-2016 at 21:49
Originally posted by Џоле

Кај се сега патриотите да ја одбранат Македонија?

Цртаат барокни фасади. Така ќе ја одбранат маќедоншчината.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3838 Posted: 17-Feb-2016 at 21:50
Океи претерале малку... Сепак е во периферија па ниту нема секој да го види.

Edited by my Macedonia - 17-Feb-2016 at 21:52
Back to Top
Sashko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Sashko Quote  Post ReplyReply #3839 Posted: 17-Feb-2016 at 22:07
Срамота...сега сакам нашиве власти да го сменат грбот на државава и нема потреба да се пазарат по таа тема. Знаеме зошто не беше до сега сменет. Иако поголемиот дел од нас како нација се идентификува со друг грб на државава, нели, за да не ги иритираме нашите сонародници решивме да не чепкаме таму. После ова непочитување и најгрубо иритирање барам промена на нашиот грб веднаш!
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #3840 Posted: 17-Feb-2016 at 22:10
Не знам како не сваќа ММ дека знаме е белек на држава, а не на народ. Патем сегашното знаме и мене не ми е најмило меѓутоа тоа е знаме на нашата држава и треба да го почитуваме и да го сакаме. Да не треба случајно ново знаме да правиме со сонце и орел. А потоа и турците ќе побараат месечина и ромите и србите што ли уште не.
Американците го вејат америчкото знаме на секој втор филм и се горди на државноста и америчкото државјанство (Citizenship) и многу им е гајле од кој етникум потекнуваат или потекнувале нивните предци. И не е само Америка таква, и европските држави не се поразлични. Еве и Швајцарија земи ја за пример, сите се пресреќни кога ќе станат жители на таа држава.
Е сега ако Македонија е посиромашна не значи дека едно малцинство треба да си игра мајтап со цела држава и на глава да се качува со своите глупави нелогични барања и однесувања.
Ако треба да зборуваме за дискриминација, македонците веќе стануваат дискриминирани во однос на албанците. А ромите никој нејќи да ги спомне.

Да не се разбереме погрешно. Јас ги сакам албанците, иамам многу пријатели албанци, никако не мислам дека оваа држава не е нивна и треба да ги иселиме. Напротив треба добронамерна менталитетска промена на просечнит албанец во Македонија.
Дај олабавете со тој орелот. Орелот и Скендербег, друго ништо не знаете.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 190191192193194 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.951 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.