![]() |
![]() |
![]() |
Црква на Плоштад Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3536373839 41> |
Author | |
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Nemam odgovori za cinicni prasanja !
ne goltame se sto ke ni se najde pred nos, ne jademe se sto leta !
A sakas da kazes deka nie ne znaeme kade odat nasite pari a demek vie vo SK znaete ?
E pa za tvoja informacija opstina Strumica ima formirano graganski sovet !
I graganite glasaat koi proekti ke se FINANSIRAAT i ke odat vo realizacija ! E pa sega doznaj ako dosega ne si znael ! Eve ti najsvez primer: Vo noemvri ni bea staveni na glasanje 3 proekta za finansiranje! Pobedi proektot Amfiteatar so mnozinstvo glasovi od graganite !
Ovde vo Strumica narodot odlucuva Ako ne si znael ! Sovetot na opstina Strumica gi dava predlozite a NIE! Graganite odlucuvame vo graganskiot sovet ! isto taka ako ne si znael sekoj mesec imame javen forum na koj sekoj gragnin moze da prisustvuva i da ostava komentari i predlozi ! Ete taka funkcionirame nie !
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Како ти би се справил со проблемов во Скопје? Или според тебе во ред е ова што се случува?
И кажи ми вие одлучивте додека пиете кафе во Global долу да ги гледате чушките и френките? |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Kako jas bi se spravil ?
Pa mnogu lesno!
namesto da se pravi cela taa uka buka
i da se pravat tolku mnogu neredi i tragedii trebase glasot na narodot da go dade zavrsniot zbor ! Ama pak ke kazam ! Veke kako epten hronicno prasanje toa treba da se stavi na referendum ! No da glasaat site ziteli na grad Skopje! A ne nekoja si "plostad sloboda da sobira glasovi ! Taka da ako se sprovede referendum nema taka labavo da pomine! narodot ke si se izjasni sto saka ! Ete pocituvan kako jas bi se spravil so Skopje! I molam za pocituvanje tugi mislenja bez cinizam ! a toa dali gi gledame cuskite i frenkite vo global , global se znae sto funkcija e! Gradski pazar so trgovski centar ! Pa na koj ne mu cini neka ne fleva da pie kafe ! Da! gledame vo cuskite i frenkite ama postaveni na tezgi so evropski standardi! A ne na gnasni ulici !
Samo da znaete oti ovde vo Strumica isto se imat obiduvano narodot da go podelat! No toa odnadvor! Im precese mnogu raboti sto niknaa ovde ! Im precese najgolemiot trgovski centar vo Strumica , im precese prvata katna garaza vo makedonija , sega ke im preci Izgradba na Bansko-SPA centarot vo koj treba da se vlozat Milioni! , ke impreci restavracijata na stariot teatar ke im preci zatvoreniot olimpiski bazen , ke im preci Agro berzata i uste mnogu nesta ke im precat !
No kako i da se obiduvaat da ja defokusiraat i delat Strumickata javnost tie odnadvor zaludno e ! Politikata nastrana kolku sto e mozno podaleku ! Ako narodot nema edinstvo i ne e ednoglasen dzabe e se !
Imame edinstvo i razbiranje !
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Леоник наброја многу поеккти што не им е баш местото кај што дискутираме за црквата. А за сите прокети што ги наброја имаме дефицио до матерјали и информации, пошто од струмица има слаба заинтересираност на форумов. Па би те замолил по други нишки сободно постирај што имаш од овие проекти или евентуално слики. А тука да оставиме за црквата.
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Здраво Леонид и добредојде!
Прво би те замолил да се држиш колку што е можно во рамките на темата во којашто пишуваш. Второ потруди се да пишуваш и ги изгразуваш своите ставови концизно, концентрирано и поврзано. Неможеш во еден пост секоја реченица да ти содржи различна тема. Исто така повторување на фрази од типот ако не си знаел е најблаго речено излишно! Е сега и јас да ти реплицирам вон темава. Прво Струмица никогаш не била никаков (освен земјоделски) центар ни на Македонија а камо ли пошироко. Јас исто така имам впечаток дека регионот побрзо напредува од остатокот на Македонија, но тоа не е баш некаков огромен напредок или искористен потенциал на пограничен град кој граничи со 2 ЕУ држави. Потоа велиш дека ние граѓаните за се си одлучуваме! А зошто имате вие таму власт, што не се здружите во комуни и ја баталите функцијата градска власт и управа!?! Во Скопје мислам дека отпорот кон глупостите што се градат е далеку премал отколку што би морал да биде!Има види голема разлика меѓу инвестиции од приватници (ала СИТЕ што ги спомена во Струмица(Глобал, хотели, Банско, Агрокорп)) и јавни инвестиции за коишто сите плаќаме. Потоа на своите 23 години белким знаеш дека не е важно било што да се гради, а да се гради нешто корисно и продуктивно! Веројатно не одиш често во Скопје, па да знаеш дека Скопје има далеку погорливи проблеми од скулптури и музеи, а да не збориме што плоштад Македонија беше целосно реконструиран пред 5 години и јас потреба сама од себе за нова реконструкција не гледам ни во следните 10. Имај в предвид дека голем дел од интелигенцијата, НВО-та и грачанското општество на Македонија се концентрирани во Скопје и очекувањата и стандардите се доста повисоки од оние во провинцијата (да не збориме за Струмица што нема ни факултети (со мааали исклучоци) и никогаш не била нити регионален културно-образовен центар. Пак ќе ти кажам дека нема ништо лошо нешто да се критикува со цел да биде подобро и да се имаат секој следен пат се повисоки критериуми. И би апелирал малку повеќе да ги премислуваш работите пред да излезеш со став. Поздрав! |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Jas ovde imam pravo da izlguvam so moi stavovi i nikoj nema pravo da mi go uskrati toa vo cest na toa sto ne koristam vulgaren i pogrden recnik i ne vregjam !
kako prvo od kade ti toa deka Strumica nema fakulteti koga vo Strumica denes funkcioniraat 12 fakulteti ??? Kako vtoro Strumica e administrativen centar na jugoistocna Makedonija ! I ne zaboravaj deka komunizmot pomina uste pred 20 godini i deka Skopje ne e veke centar na cela drzava ! A toa bi trebalo da bide na vase zadovolstvo zatoa sto Skopje pocnuva da go simnuva tovarot so potegot na decentralizacijata!
A sto se odnesuva do ramkite na temite , se obiduvam da bidam se pokratok i da ne dolzam pa zatoa mozebi ti se cini oti mesam babi i zabi !
A ako ne ti e jasno sodrzinata na mojot posleden komentar ti predlozuvam malku pologicno da razmisluvas i da uvidis deka ne vrsam sporedbi megu gradovite Strumica i Skopje , tuku vrsam sporedba vo odnesuvanjeto na narodot ! Zosto eden isto kako tebe me prasa kako nie bi go resile sporot so crkvata ! Odam jas cesto vo Skopje i gledam ubavo sto se slucuva! Samo edno da ti bide jasno , nie sme dva razlicni sveta vo smisla na mentalitetot! eve na primer spored mene vie vo Skopje sami si gi sozdavate problemite ! Pa zosto ako na narodot mu smetaat site tie problemi sto gi navede gore ne se krene ? Pa so gordost mozam da kazam deka sme obedineti ovde ! proekt i proekt se ima doneseno ovde pa gordo velam oti narodot gi donesuva odlukite ! Sekoj proekt sto ovdesnite ziteli go smetale za nedobar ili neposakuvan mu rekle NE!
Kako posledno , jas moite stavovi gi pisuvam vo moj sloboden stil , pristojno i dostoinstveno! najvazno mi e od se da ne vregam , da ne pcujam i da ne se odnesuvam nepristojno , pa sega ako ti ili nekoj drug ne moze da me razbere viknete nekoj da vi prevede
![]() Pozdrav.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Леонид сметам дека си контрадикторен во ставот. Од една страна велиш дека граѓанската проактивност во Струмица е голема околу тоа кои проекти се реализираат и како се трошат вашите пари, од друга страна нашите реакции околу тоа како се трошат нашите пари ги изедначуваш со малограѓанштина (пр. коментарите за стариот театар). Единствено нешто за што се криви граѓаните на Скопје е што не се погласни и покритични околу овие текови на развојот на градот. Не зборуваме само за црквата или за случувањата во малиов ринг, зборуваме за урбаната деградација која трае веќе 20на години. Инаку ме заинтересира кои се тие проекти во Струмица кои ги фалиш а сме ги пропуштиле, би било супер доколку имаш некои интересни информации да споделиш. Особено ме заинтересира информацијата за реконструкција на Бања Банско. Доколку имаш нешто околу тоа, ова е соодветната нишка. http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=480 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Sekoj si ima pravo na svoe mislenje , crkvata i teatarot se dve razlicni temi , mozebi e bolno za vas no sepak mora da se priznae deka zitelite na Skopje se podeleni ! I navistina mislam deka samo politikata ovde ne igra uloga , kako i da e toa se vasi problemi i treba da si gi resavate vie . Eve se izvinivam ako nekogo nenamerno sum navredil so moive komentari . No javnosta mora da znae edno! Polska vo Vtorata Svetska Vojna bese do temel srusena! Polskite Gradovi Gdanjsk , Warszava , i Krakow bea do temel sruseni vo vtorata svtska vojna ! Poglednete fotografii pred vojnata i posle vojnata ! Sto ke zabelezite ? Isto kako nisto da ne bilo cepnato ! Poljacite i Germancite restavriraa i rekonstruiraa se do najmalo kose koe bese unisteno vo II svetska vojna . I pak velam ! Rekonstrukcija na celi gradovi ! od temel ! znaci Drzavata resila da vrati 2-3 simbola i pravo uka buka se digna . golemite proekti kako : Bansko-SPA centarot , Noviot plostad , i Agro berzata , Rekonstrukcijata na stariot teatar gi ima vo 3D forma na youtube , ke se obidam da gi stavam ovde na forumot , samo predlozimi kade zosto ovaa tema ne e soodvetna za tie proekti .
pozdrav
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Како што и сам велиш секој има право на свое мислење. Мислам дека овдека луѓето прилично аргументирано дискутираат зошто нешто треба или не треба да се гради и политиката не игра никаква улога затоа те молам не ја наметнувај како критериум. Мислам дека едно внимателно вметнување на 2-3 симбола како што велиш веројатно немаше да дигне никаква посебна врева, но кога цел центар се редефинира од ѓутуре, без никаква јавна дебата, со спротиставување на голем дел од стручната јавност а особено на младите стручњаци... Незнам какви реакции да очекуваме. Да не зборам за фрлањето на огромни пари во вакви непродуктивни проекти додека се давиме во смог, закрчен сообраќај, никаков јавен превоз итн (само за споменици 18 милиона за 2 години). За проективе од Струмица. Новиот плоштад го имаме поставено ако не се лажам некаде во секцијата Проекти > Вести. За Банско ти дадов веќе линк а Агро берзата можеш да ја постираш во Индустриски објекти. Доколку ти треба дополнителна асистенција околу ова слободно контактирај ме по ПМ за да не ја спамираме нишкава со техникалии. ![]() |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
vaka sega, jas ne ja znam podetalno situacijata so vakvi prasanja kako podzemni kanali i slicno. jas zborev cisto od urbanisticki aspekt. za dooformuvanje na plostadot vo forma na polukrug, na ovoj prostor mu stoi nekakov objekt mozebi. zosto narodna banka urbanisticki poveke da se vklopuva vo plostadot odkolku crkvata? iskreno, najveke odbivnost kon crkvata imam bas poradi nacinot na koj sto odbraniot proekt izgleda i se vklopuva so okolnite. da bese nekoj poubav proekt i so ponornamlni dimenzii mislam deka mozebi i ke bev za. zatoa glasav pod 2: mozebi, no so nekoj drug objekt. grubo kazano, vo ovoj prostor mislam deka ubavo ke se vklopi nekoja gradba kako sovremeniot muzej vo new york 8 ne nametnuvam resenija, ama sosema slucajno mi tekna na ovoj proekt http://www.newmuseum.org/ ), poradi toa sto: -ima mnogu minimalisticki i nenametvili formi -materijalite se vkloplivi vo okolinata -odgovara na dimenziite na markicata -deluva sovremeno i so ubavo osvetluvanje moze da se dobie ubav spoj so okolinata |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
здраво леонид, воопшто не сме до толку поделени колку што тоа изгледа, за жал од секогаш сме имале проблем со малцинствата, за арно или за лошо незнам но атеистите немаат право на бадинтерово мнозинство, а дури и со се' сите урбано-естетски еколози на референдум да излезат мое мислење е дека нема ни 15 % da nadminat, може се лажам, но на толку стегање заноси дека ќе ја спречат изградбата на Црквата па можеа да бидат поупорни и да докажат дека на референдум нивниот хир ќе надвладее! сепак јас не сум против секој да своето мислење да си искаже, но тоа да го наметнува ако апсолутно, небаре само неговиот памет сече, тоа е веќе проблем, а особено бидејќи на скорешните локални избори повторно победи опцијата која беше про Црква на плоштад! но тоа незначи дека после јасно и убедливо изјаснување на граѓаните на избори (а со тоа и верификација на постојните идеи за и околу мал ринг во скопје) дека нема простор за референдум! најдобро решение според мене е ова веќе целосно започнато патинирање на и околу плоштадот комплетно да заврши, иако лично би одел со сосем други комбинации, но со иста идеа, а за сите технократи и атеисти, па и урбани"естетски"екологисти, да им се пушти маџар маало со нов дуп односно идејата од гупот на кензо за градска порта, односно своевиден футуристички центар на скопје! на тој на начин може нема целосно да се помират зошто кручето за елка и пристапната улица за лумикс ќе бидат затворени и јасно ред други работи (зад кои донекаде и јас имам резерва) но бар фрустрациите ќе се надминат и како што предлагаш ќе се отвори простор за кохезија во иднина! но имајќи предвид дека кај нас стручната јавност е од глава до пети исполитизирана, мислам дека и со најдобри намери човек да им угодува тие пак ќе наоѓаат гачки за да скокаат...!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Не дека се забега премногу, но подобро да се спушти топка уште во старт:
Андреј, те молам за повеќе такт при споредби на градови. Да не оставиме простор некој да се навреди (не од факти, туку од тонот на кажаното) Леонид, те молам без тоа вие скопјани вакви-такви. Ниту сите скопјани се на иста бранова должина, ниту сите на форумов се скопјани (ете и на гитардемон му се обраќаш како на скопјанец, а човекот битолчанец ![]() -------------------------- Мах, цела теорија ти е тотално гнила уште од старт, затоа што наметнуваш дека на мнозинството треба да му е дозволено да прави што сака. А што е уште поинтересно, за конкретниов проблем никогаш и никако не е утврдено кое мнозинство преовладува, така да немој да изедначуваш баби со жаби и на тој начин да наметнуваш заклучоци по твоја мерка. Ако си до толку за да се утврди каде е мнозинството, тогаш за почеток осуди го она бирократско саботирање на иницијативата за референдум. Инаку се слагам дека постои хир, ама го бараш на погрешно место. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Max заборава дека освен атеисти во Скопје има и религиозни заедници различни од православната кои не сакаат црква на плоштад, а тие се барем 30-40% од населението на Скопје. Затоа тоа со атеистите не држи вода, а мнозинството без согласност на малцинството може да прави што сака само во држави како нашата.
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
gitar ako nekade narod e liberalen toa e tuka! pa uste sto ne pustivme i da ne kamenuvaat! ajde ti si okolu grci, probaj spomni im deka tamu malcinstvo ima, a ne pa deka treba da odlucuva, ke te prasam kako ke zavrsis! kaj nas funkcionirame krajno civilizirano, tie drugi religii imaat dvojno poveke hramovi nego nie i sto uste da kazam, ostanuvaat samo ateisti i urbani ekologisti! |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Ајде не забегувајте! Се знае за какви теми е форумов.
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
nema vrska sto e prvoslavni ili drugi
treba da se vidi dali izgleda dobro plostadot, dali ima mesto itn posto plostadot e centarot na gradot!
spored moeto mislenje mpc i ivz pravaat golemi greski sto sakat da gi teraat verskite objekti po plostadot
![]() te bolat ocite koga gledas sto e planirano!
![]() vo moite oci studentite sto protestiraa bea super, imale pravo
a za hristianite sto da kazam, ne gledaat kako ke izgleda pak za mestoto ne mu interesira, vazno e crkva da ima.
Pa i muslimancite istotaka. Za dzamijata prvo nema mesto, posle opstina centar ima mozebi 99% hristijani ili prvoslavni (izvinite nemam bas mnogu pojme od religite sto se so krst, pa istotaka i za drugite)
ima luge sto ne ja sakaat dzamijata itn mozebi i imaat pravo
![]() a za kockata da ne zburuvame, koga mi teknuva loso mie e.
![]() Edited by my Macedonia - 18-Dec-2009 at 20:08 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
MM од естетски аспект најидеално ќе беше Црквата да биде до камениот мост а во тој случај заради симетрија лично немам ништо против од спротива да се возобнови и бурмали Џамија, иако за тоа треба да се остави и нешто простор за да се утврди дали на местото на Џамијата имало претходно Црква врз чии темели подоцна е кренат бурмалискиот храм... во тој случај сите ќе бидат среќни и се ќе биде весело!мислам дека ова сеуште е изводливо со голед дека латис веќе заглавуваат со превземените обврски и од тој аспект најдобро е да им се одземе градежната дозвола, а потоа нека порамнуваат во општина центар нов дуп каде наместо нбм ќе дојде Црквата и наместо офицерски џамијата! во тој случај ќе се отвори и добра визура кон споменикот на плоштадот од кракот на подземниот коридор кој би требало тука да понира, во спротивно таквиот примат ќе го превземе Црквата со што се согласувам, меѓутоа ќе добиеме небулозна ситуација како што напоменувам и претходно дека спроти Црковен храм ќе има спомен обележје на Александар што би можеле да делува премнугу невкусно од аспект на спротивности, во тој случај споменикот лесно може да добие призвук на идолатрија! сепак формата ја следи функцијата - It is the pervading law of all things organic and inorganic, и од тој аспект најбитно е зошто а не како и каде треба да има Црква на плоштад! естетиката јасно треба да биде запазена, но ваквиот проект како што е сега доколку биде квалитетно изведен лесно ќе се вклопи во цело опкружување и со модерните фасади задсебе и со староградските предсебе! ~ за се има место ако се сака и тоа на сите треба да им биде јасно! во секој случај треба и разбирање за одредени потреби на одредена група, но и тие би требало да имаат осет што и каде и како може да помине, во тој случај сигурен сум дека како акција или реакција без разлика прецизно ќе делуваат а со тоа и посекако далеку повеќе простор за маневрирање ќе си обезбедат, него ли се да се тера на мускули или со уцени односно омаловажувања! |
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
Понекогаш не е и добро народот да гласа за нешто такво, пошто народот, во било која земја, обично гласа според нивните чуства, а ретко ке одлучи за тоа што е нај рационално. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
оп стоп чуства? едно е чуство а друго е потреба! чуство е естетиката а молитвата е потреба! па бар ти имаш увид во австралија како е, таму без абер од народот не можат ни во клозет да одат тоа политичарите, проблемот околу гласањето е што истото не може да се спроведе во форма дали сакате ова или она од самата власт, туку власта вади проекти на избори ги промовира и ја гласаат или не, а доколку некој смета дека тоа и тоа ќе падне организира референдум и оспорува нешто што нему не му се свиѓа!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Која црна потреба бе Мах? Ајде заедно да отидеме во постоечката црква Св. Димитрија која е во близина, веднаш преку камениот мост, да видиме колкумина ја чуствуваат таа потреба од молитва и да направиме една проценка дали ни е потребно да ги зголемиме „капацитетите“ во реонот. Не дека ако навистина беа пребукирани околните цркви, локацијата за конкретнава пред Лумикс би била автоматски оправдана (и низа други елементи со кој се оптовари целиот случај). Таа конкретна локација во секој случај ќе си остане крајно неприкладна. Но поентата ми е дека „потребата“ да се паркира црква пред Лумикс беше нешто друго, а не потреба за молитва...
Едит: Св. Димитрија, не Св. Спас Edited by Cloverstack - 21-Dec-2009 at 01:59 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3536373839 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |